فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 49 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم ازنب، امید دژدار*، سعید حقیقی، نسرین کرمی کبیر صفحات 5-24

    آموزش الکترونیکی به عنوان یکی از روش های آموزش از راه دور، به سرعت در اکثر نظام های آموزشی گسترش یافته است. آموزش سازه های معاصر و یادگیری آن به صورت موثر و کاربردی به دانشجویان معماری، از مهم ترین موضوعات برنامه های آموزشی معماری است. واقعیت مجازی ابزارهای جدیدی هستند که با بکارگیری رایانه و توانایی های آن، تصور ساختن مفاهیم انتزاعی را امکان پذیر ساخته که تاثیر مثبتی بر یادگیری و انتقال دانش دارند؛ و به تبع دانشجو به صورت فعال در فرآیند یادگیری قرار می گیرد. پژوهش حاضر با هدف، بررسی تاثیر آموزش الکترونیکی سازه های معاصر بر ارتقا کیفیت یادگیری دانشجویان معماری، شکل گرفته است. این تحقیق از نوع اکتشافی و به لحاظ ماهیت، روش پیمایشی و شیوه تحلیل داده ها، توصیفی تحلیلی است. برای رسیدن به نتایج، دو نوع پرسشنامه تخصصی و عمومی تهیه گردید. جامعه آماری پرسشنامه تخصصی، 33 نفر از اساتید و کارشناسان حوزه معماری و آموزش چندرسانه ای و در پرسشنامه عمومی دو گروه از دانشجویانی که درس سازه های معاصر را به صورت آموزش حضوری و آموزش الکترونیکی دریک بازه ی زمانی مشخص گذرانده بودند، به تعداد 50 نفر انتخاب گردیدند. روایی بر اساس اعتبار محتوایی سنجیده و به تائید اساتید از طریق روش دلفی و پایایی آن از روش آلفای کرونباخ به میزان 756/0 تائید شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون های تحلیل عاملی و رگرسیون و فریدمن با نرم افزارهای Spss,Lisrel انجام شد. آزمون تحلیل عاملی تاییدی مولفه های 4 گانه تاثیر آموزش و یادگیری الکترونیکی بر ارتقا کیفیت یادگیری دانشجویان شناسایی و با میزان بار عاملی بالای 4/0 تائید شدند. با آزمون رگرسیون و میزان ضریب تعیین تعدیل شده[1] مشخص شد، شاخص ها به میزان 53% واریانس ارتقاء کیفیت یادگیری را پیش بینی می کند. بر اساس آزمون رگرسیون؛ مولفه ی بهره گیری از فناوری دیجیتال بالاترین تاثیر را بر روی ارتقاء کیفیت یادگیری دارد (788/0 beta=). نتایج آزمون ضریب همبستگی نشان دهنده این است که میان انواع تعامل، «یادگیرنده-یادگیرنده» دارای بیشترین اهمیت است. اولویت بندی مولفه های تاثیر آموزش و یادگیری الکترونیکی بر ارتقاء کیفیت یادگیری و پیشرفت دانشجویان به ترتیب آزمون رتبه بندی فریدمن عبارت اند از: بهره گیری از فناوری دیجیتال (96/8)، خود فراگیر (82/8)، واقعیت مجازی (70/8)، تعامل (06/8). طبق نتایج، شاخص های شبیه سازی، انگیزش، نقش فعال یادگیرنده، همزمانی، محتوا-محتوا، دانشجو- محتوا، مهارت، انتقال محتوا، خلاقیت، ساخت دانش، دانشجو- دانشجو، تفکر-تصمیم، دستیابی به محتوا، دانشجو با استاد؛ به ترتیب اولویت و همبستگی آزمون پیرسون بر ارتقاء کیفیت یادگیری دانشجویان، تاثیر مثبت دارد. در نتیجه آموزش الکترونیکی درس سازه های معاصر به روش واقعیت مجازی باعث ارتقا سطح کیفیت یادگیری دانشجویان نسبت به روش حضوری در رشته ی معماری می شود.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، چند رسانه ها، واقعیت مجازی، درس سازه های معاصر، ارتقاء کیفیت یادگیری، معماری
  • بابک سرور، وحید شالی امینی*، لیلا زارع صفحات 25-44

    در دوره معاصر، مرزخاکستری یا مرز-فضاهای خاکستری، دسته ای از فضاهای بینابینی بوده که بدلیل ماهیت وجودی آن ها، کمتر مورد توجه قرار گرفته اند. از آنجاکه میزان امکان رمزگشایی یک فضا به توانایی خوانش از آن فضا بستگی دارد، شناخت عوامل کالبدی تاثیرگذار در کشف مرزهای بینابین معماری و شهر، میسر نخواهد بود مگر با شناخت عناصر تشکیل دهنده ی شکل و گونه های تشکیل دهنده فرم شهری، نحوه شکل گیری سیستم فضاهای عمومی و خصوصی، بررسی وضعیت فضاهای همگن و ناهمگن، فضاهای مربوط به حرکت و مکث که همگی در شکل دهی مرز-فضاهای خاکستری حائز اهمیت هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی، ارزیابی و تدوین معیارها و عوامل و شاخص های تاثیرگذار در پیدایش این دسته فضاها در منطقه 22 شهر تهران صورت گرفته که با توجه به گونه های کالبدی موجود، در 6 محدوده منتخب، بررسی ها انجام شده است. رویکرد استفاده شده در این پژوهش از ترکیب روش های کیفی و کمی به صورت تو در تو، برای ارزیابی امکان شکل گیری مرز-فضاهای خاکستری استفاده میشود. بدین منظور در گام اول، به منظور انتخاب موضوع مورد مطالعه از ابزار تحلیل محتوی اسناد، مشاهدات میدانی و طرح پرسش نامه استفاده شده است. سپس چهار معیار، دسترسی، نوع مرز، شرایط مالکیت و تنوع کاربری، شناسایی، و تحلیل این شاخص ها با استفاده از نرم افزارSocNetV صورت گرفته و در نهایت مقایسه ای تطبیقی و توصیفی، میان مشاهدات، ادبیات جهانی و تحلیل های صورت گرفته در نرم افراز، جهت ارزیابی شاخص های موثر انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد؛ اهمیت فضاهایی با مالکیت خصوصی عمومی شده(یا مالکیت عمومی خصوصی شده) در پیدایش مرزهای خاکستری بیش از فضاهایی با مالکیت خصوصی یا عمومی صرف است. همچنین در ساختمان هایی با شاخصه های کالبدی فرم آزاد و مرزهای نرم و غیرقابل پیش بینی، میتوان شاهد شکل گیری فضاهای خاکستری قوی تری بود. در این میان، نقش دسترسی و نحوه ارتباط نقاط و فضاهای موجود، به طور اخص به صورت پیاده، در شکل گیری تعاملات و مشارکت در این فضاها حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: مرز-فضای خاکستری، معماری، فضای بینابینی، روابط مالکیت، گونه ساختمانی، منطقه 22 تهران
  • نعیمه اسدیان زرگر، کیانوش سوزنچی**، محمدمهدی سپهری صفحات 45-62

    منظر و محوطه های بیمارستانی با وجود تاثیرگذاری مثبت فراوان بر سلامت جسمی و روانی بیماران و کارمندان خود، جایگاه درخوری در پژوهش ‏های طراحی محیط بیمارستان‎ها ندارد. پژوهش در این حوزه درگرو شناسایی و ارزیابی صحیح از شرایط فعلی آن است. کمبود ابزارهای ارزیابی استانداردسازی شده -همچون پرسشنامه ‏ها و چک‏لیست‏ها برای کمی‏سازی نگرش و رفتار کاربران- مشکل را دوچندان می‏نماید. هدف اصلی پژوهش پیش‏رو، شناخت و تحلیل ابزارهای ارزیابی کیفیت کالبدی منظر بیمارستانی، کاستی‏ها و نقاط قوت آن‏ها است. در راستای دستیابی به هدف پژوهش، ابتدا با انجام مرور سیستماتیک در پایگاه ‏های اطلاعاتی Scopus،PubMed و Web of Science، دوازده ابزار ارزیابی شناسایی شد. سپس ساختار، روش تولید، ابعاد موردسنجش و نحوه‏ی تامین روایی و پایایی ابزارها مورد تحلیل قرار گرفت. ابزارهای شناسایی‏شده دارای ساختاری سلسله‏مراتبی با رویکرد ارزیابی ترکیبی (روان‏تنی و شناختی) هستند. درمجموع 13 بعد کیفیت محیط در ابزارها مشخص شد. چهار بعد «نوع فعالیت و استفاده»، «امکانات رفاهی و مبلمان»، «فضا و چیدمان آن» و «ایمنی محیط»، بیش‏ترین گویه ‏ها را در هر ابزار شامل می‏شوند که مبنای امتیازدهی به گویه ‏ها به صورت مشاهده‏ای و بر اساس ادراک کاربر از قابلیت محیط در تامین این ابعاد هستند. تمامی ابزارها روایی محتوایی قابل قبولی دارند، اما گزارش آزمون‏های پایایی و روایی ساختاری برای تمامی ابزارها در دسترس نیست. عدم توجه به بحث گونه‏ شناسی منظر در روند تولید ابزارها، باعث ضعف در قابلیت اجرا آن در طیف وسیعی از مراکز درمانی می‏شود. همچنین نبود تعریف استاندارد از منظر و محوطه بیمارستانی و کاربست آن در ابزارها، سبب مشکل در تکرارپذیری ابزار و مقایسه بین یافته‏ های ابزارها با هم می‏شود. همچنین کاستی هایی در ارتباط با ساختار گویه‏ ها، چندبعدی بودن گویه ‏ها، محدوده و مبانی نظری، تعیین مدت زمان لازم برای آموزش ارزیاب و انجام ارزیابی توسط وی، نشان می دهند. یافته‏های این پژوهش نشان از ضرورت توسعه ابزارهایی جدید با پایه نظری قوی تر همراه با گزارش‏هایی از میزان پایایی و ثبات نتایج دارد. ابزار H-GET به عنوان الگوی اولیه برای تولید ابزارهای آتی می‏تواند استفاده شود.

    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، منظر و محوطه‎ بیمارستان، ارزیابی منظر، ابزار ارزیابی، کیفیت محیطی
  • فرهاد احمدنژاد، یاسر شهبازی*، سوما سلیمی صفحات 63-80

    پیاده محور شدن شهرها پیشنهادی جهت کاهش اثرات استفاده از وسایل نقلیه موتوری در محیط است. آسایش حرارتی عابران تاثیرگذار در تمایل افراد برای استفاده از محیط است. پژوهش حاضر باهدف بررسی کمی تاثیر محصوریت و اثر سایه اندازی درختان بر آسایش حرارتی عابران پیاده براساس شاخص اقلیم حرارتی جهانی (1UTCI) ، به بررسی 18 مقطع از 6 پیاده راه شاخص ایران، در روز 1 تیر (22 ژوئن) از ساعت 8-20 پرداخته است. هندسه خیابان ها با حفظ جهت گیری و جانمایی ابنیه و درختان موجود مدل سازی، سپس وارد افزونه لیدی، باگ متصل به گرس هاپر در نرم افزار راینو شدند. در این پژوهش علاوه بر بررسی اثر تغییرات محصوریت و سایه اندازی درختان بر آسایش حرارتی میزان تاثیرگذاری دو متغیر جهت گیری و شرایط اقلیمی (دمای خشک هوا، رطوبت نسبی، سرعت باد، دمای تابشی)، محاسبه و با تحلیل و مقایسه حالت های مختلف آسایش حرارتی در هر پیاده راه به تحلیل کل داده ها پرداخته شد. نتایج نشان داد جهت گیری پیاده راه در فصل گرم سال بر میزان تابش و دما در ساعاتی از روز موثر است و پیاده راه های شرقی - غربی در ساعات ابتدایی و انتهایی روز گرم تر هستند، اما در میانگین روزانه دما تغییر قابل توجهی مشاهده نمی شود. محصوریت اثر مستقیم بر میانگین دمای روزانه دارد، در محصوریت های پایین تر از 0٫5دمای UTCI بالاتر از دمای خشک هوا، و در محصوریت های بالاتر از 0٫5 کمتر از دمای خشک هوا است. همچنین در محصوریت بالاتر از 0٫5، دمای تابشی از مقدار بحرانی °C60 که موجب ایجاد استرس حرارتی بالا در افراد می شود تجاوز نمی کند. همچنین اثر سایه اندازی درختان به محصوریت خیابان وابسته است به صورتی که درختان موجود در بخشی از پیاده راه با محصوریت پایین 0٫5>H/W دمای تابشی میانگین را °C12٫56 و دمای احساسی را °C3٫08 کاهش می دهند، بیشترین کاهش در چهارباغ اصفهان است که دمای UTCI در طول روز°C 6٫49 درجه کاهش میابد. اما در محصوریت بالاتر 0٫5<H/W سایه اندازی ساختمان اثر سایه اندازی درختان را تحت تاثیر قرار می دهد به گونه ای که در مقاطع بلندتر اختلاف دما در حضور درختان حداکثر یک سوم حالت قبل و میانگین دمای روزانه را °C1٫6 کاهش می دهد که نصف وضعیت قبل است؛  اما همچنان وجود درختان در حجم مناسب سبب ایجاد جریان همرفت در محدوده شده و اثر مناسبی در UTCI دارد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی عابران پیاده، UTCI، محصوریت خیابان، هندسه شهری، درختان، پیاده راه های ایران
  • مهدی مرادی، کیانوش ذاکرحقیقی*، کرامت الله زیاری صفحات 81-94

    رویکرد های جدید خرید و مصرف به عنوان شکلی از فراغت، ساختارهای جدیدی از فضاهای تجاری، خدماتی - تفریحی را در جهان سبب گردیده که یکی از آن ها مراکز تجاری بزرگ مقیاس (مگامال ها) می باشند و با گسترش و تغییر الگوی رفتاری شهروندان  بر اساس مصرف گرایی در شهرها و ساخت مال ها و مگامال ها به عنوان فضاهایی که بستری را جهت توسعه الگوی رفتار مصرفی فراهم می آورند. در همین راستا، تبیین اثرگذاری ویژگی های جامعه مصرفی دوران معاصر بر استفاده از مراکز خرید بزرگ مقیاس و ترجیحات مردم در استفاده از این فضاها حائز اهمیت است که هدف اصلی این مقاله می باشد. با توجه به مولفه های موردبررسی، ماهیت موضوع و اهداف تحقیق، رویکرد حاکم بر این پژوهش "توصیفی-تحلیلی" و "بنیادی" است. روش انجام پژوهش به صورت کمی می باشد که برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای تحلیل آماری SPSS و AMOS استفاده  شده است و روش تحلیل داده ها نیز تحلیل عاملی اکتشافی و معادلات ساختاری است. با توجه به جمع آوری داده ها از روش پیمایشی استفاده شده است که برای گردآوری داده ها از پرسشنامه به عنوان ابزار اصلی بهره برده شده است. جامعه آماری شامل کلیه کاربران استفاده کننده از فضا در مگامال اکباتان تهران و حجم نمونه کاربران استفاده کننده از فضا با توجه به فرمول کوکران و مشخص نبودن تعداد جامعه آماری 384 نفر محاسبه شده است که به صورت تصادفی مورد پرسش قرار می گیرند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که ویژگی های رفتاری جامعه مصرفی که شامل شاخص های میزان نشان دادن خود و اطرافیان را بر اساس خرید از مراکز خرید بزرگ مقیاس، تمایل به استفاده از پوشش و رفتارهای مختلف جهت نمایش خود، حس برتری در زمان خرید و مراجعه به مراکز خرید بزرگ مقیاس، تمایل به شیک پوشی زمان مراجعه به فضاهای مراکز خرید بزرگ مقیاس، مدرن تر بودن و امروزی تر بودن فضاهای مراکز خرید بزرگ مقیاس، میزان مراجعه به مراکز خرید در مناطق مرفه نشین شهر، استفاده از کالای لوکس زمان مراجعه به مراکز خرید بزرگ مقیاس، هزینه جهت رفع نیازهای غیرضروری و تنوع کالاها مراکز خرید بزرگ مقیاس بوده است، دارای بیشترین میزان اثرگذاری در استفاده از مراکزخرید بزرگ مقیاس است. هم چنین، در تحلیل معادلات ساختاری ضریب تاثیرپذیری استفاده از مگامال اکباتان بیشترین اثرهای مستقیم بر استفاده از فضا در مگامال اکباتان به ترتیب مربوط به شاخص های جامعه مصرفی و اجتماعی و به صورت غیرمستقیم به شاخص های اقتصادی و فرهنگی بوده است.

    کلیدواژگان: جامعه مصرفی، دوران معاصر، مراکزخرید بزرگ مقیاس، مگامال اکباتان
  • فائزه رنجبران، حمید ماجدی*، زهرا السادات سعیده زرآبادی صفحات 95-112

    با توجه به رشد بحران های محیط زیستی در دو دهه گذشته در سکونتگاه های انسانی به طورکلی و در شهرها به طور خاص، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه های علوم محیطی در پی رویکردها و راهکارهایی بوده اند که موجب ارتقاء زیست پذیری در شهرها شود. یکی از فراگیرترین این رویکردها، که در راستای رسیدن به ابعاد محیط زیستی توسعه پایدار شهری ارائه شده، برگشت انسان به طبیعت یا بیوفیلیک بوده است. بااین وجود، پژوهش منسجم و جامعی در راستای چگونگی اثرگذاری این مفهوم بر زیست پذیری و کیفیت زندگی شهری صورت نپذیرفته است. در همین راستا، این پژوهش با هدف شناسایی نحوه اثرگذاری ابعاد بیوفیلیک بر ادراک افراد در شهرها از کیفیت زندگی خود انجام شد. بدین منظور، پس از مرور دو مفهوم بیوفیلیک در شهرها و همچنین کیفیت زندگی شهری، مدل مفهومی پژوهش تبیین شد و با استفاده از پیمایش پرسشنامه ای در شهر رامسر در شمال ایران، موردبررسی قرار گرفت. نمونه مورد مطالعه شامل 384 نفر از شهروندان رامسر بر اساس فرمول کوکران بوده است.  داده های به دست آمده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Smartpls2 مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که سه عامل "کالبد"، "سازمان های طبیعت محور" و  "نگرش ها و آگاهی های طبیعت محور"  به عنوان معنادارترین عوامل طبیعت محور در اثرگذاری بر کیفیت زندگی شهروندان رامسر طی سازوکار ویژه ای موثر واقع شده اند. از بین بردن تناسبات و عناصر طبیعی در سال های اخیر توسط ساخت وسازهای بی برنامه و ناهماهنگی موجود بین کالبد و عناصر طبیعی در این شهر ازنظر شهروندان به عنوان اصلی ترین دلیل کاهش کیفیت زندگی در این شهر شناخته شده است. با توجه به ذهنیت شهروندان، فراگیر شدن نگرش ها و آگاهی های بیوفیلیکی موجب خواهد شد تا اولویت های حکمروایی در شهرها تغییر پیدا کرده و توجه به طبیعت افزایش پیدا کند. همچنین، وجود نگرش های و آگاهی های بیوفیلیک در بین شهروندان موجب خواهد شد تا آن ها به سلامت خود توجه کنند و در مجموع در این فرایند به طور تدریجی سطح کیفیت زندگی شهروندان نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: شهر بیوفیلیک، کیفیت زندگی، کالبد، فضاهای طبیعی، عناصر مصنوع، شهر رامسر
  • امیرمسعود حمزه ئی، علیرضا بندرآباد*، پویان شهابیان صفحات 113-130

    امروزه در کشورهای توسعه یافته، توجه به حضور مردم در فضاهای شهری نقش کلیدی در طراحی و برنامه ریزی شهرها ایفا می کنند و کلید مهم دستیابی به شهرهای پایدار، موفق و سرزنده، در توجه به نقش مردم و نیازهای آنان است. از یک سو، فضاهای شهری باید پاسخگو به نیازهای انسان باشد و این امر زمانی تحقق می پذیرد که انسان در این فضا چه در عرصه عمومی و چه در عرصه خصوصی احساس آرامش و امنیت داشته باشد و بتواند نیازهای خود را در این فضا تامین کند. بدیهی است که نتیجه تحقق چنین فضایی احساس تعلق به محیط را در فرد تقویت نموده و باعث افزایش حضور و تعاملات شهروندان و در پی آن فضای حاصل، فضای شهری سرزنده می باشد که شایسته ارزش والای آدمی است. از سوی دیگر، با شروع قرن 21، فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان عمده ترین محور تحول و توسعه جهان منظور شده و دستاوردهای ناشی از آن چنان با زندگی مردم عجین گردیده است که بی توجهی به آن، اختلال عظیمی در جامعه و رفاه و آسایش مردم به وجود می آورد. امروزه شهر هوشمند به عنوان راهکار بی بدیل حل مشکلات و معضلات شهری مورد توجه شهرسازان و مدیران شهری واقع شده است. به طور کلی می توان شهر هوشمند را شهری دانست که با کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات در مسیر بهبود کارایی و اشتراک گذاری اطلاعات با شهروندان در تلاش است تا خدمات هوشمند را با کیفیتی بهتر و به منظور افزایش رضایتمندی و رفاه شهروندان ارائه دهد. روش تحقیق در این پژوهش، به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت، توصیفی- تحلیلی و روش جمع آوری داده ها و اطلاعات، اسنادی و کتابخانه ای و نیز استفاده از پرسشنامه تخصصی و تجزیه و تحلیل آن به کمک تکنیک های تحلیل عاملی و سوارا می باشد. در این پژوهش، در ارتباط با تلفیقی بودن موضوع، به تبیین مفاهیم، مولفه ها و ویژگی های شهر هوشمند و سرزندگی شهری، و در ادامه مطالب، به معرفی مدل مفهومی پژوهش، در راستای دستیابی به شهر هوشمند سرزنده، می پردازد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، سرزندگی شهری، هوشمندسازی شهری، شهر هوشمند سرزنده
  • بهنوش نصرتی، علی شکور* صفحات 131-142

    هدف پژوهش حاضر، سنجش شاخص های توزیع خدمات شهری به عبارتی حکمروایی خوب شهری با در نظرگرفتن شرایط موقعیتی و عدالت فضایی شهر شیراز می باشد. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی، از نوع همبستگی بوده و روش گردآوری اطلاعات تحقیق، کتابخانه ای و میدانی بوده است. جامعه آماری تحقیق، متخصصین حوزه شهرسازی و معماری می باشند که با استفاده از روش دلفی 30 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیده است. جهت جمع آوری داده های تحقیق از پرسشنامه استفاده شده و به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق، از آمار توصیفی و آمار استنباطی و روش ضریب عمران پذیری نواحی و تحلیل عاملی استفاده گردید. یافته ها و نتایج تحقیق حاکی از آن است که بر اساس آزمون تحلیل عاملی به ترتیب معیارهای مشارکت، قانونمندی، جهت گیری توافقی، پاسخگویی و پاسخدهی، بینش راهبردی، اثربخشی و کارآیی و شفافیت متغیرهای حکمروایی خوب شهری موثر بر عدالت فضایی مناطق کلانشهر شیراز می باشد و همچنین منطقه 10 با ضریب 9/0 از بیشترین عمران پذیری برخوردار است که بیانگر مطلوبیت بیشتر این منطقه برای عمران پذیری می باشد. مناطق 1 و 6 که با ضریب 5/0 و 15/0 در رتبه های دوم و سوم قرار دارند نیز از عمران پذیری مطلوب تری برخوردارند. سایر مناطق مورد پژوهش (7 منطقه دیگر) از ضریب عمران پذیری پایینی برخوردارند و حکمروایی خوب شهری و عدالت فضایی-اجتماعی در این مناطق با شکست روبه رو شده است.

    کلیدواژگان: شاخصهای توزیع خدمات شهری، حکمروایی خوب شهری، عدالت فضائی، شیراز
  • تکتم حنایی*، فهیمه سروش، محراب محرابی صفحات 143-158

    امروزه افزایش جمعیت شهرها مسائل مختلفی را با خود به دنبال داشته است. از جمله مهترین آن ها عدم پاسخگویی به نیازهای انسانی است. در شهرهای امروزی توجه به ساختار فضایی یکی از مهم ترین مباحثی است که رابطه بسیار وسیعی با عدالت اجتماعی و نیازهای انسانی دارد. در همین راستا استفاده از تحلیل فرا روش به منظور کسب بینشی عمیق نسبت به موضوع و ابعاد متفاوت آن، و همچنین شناسایی انواع روش ها و کاربست آن ها بسیار حائز اهمیت است. هدف این مقاله تحلیل فرا روشی مطالعات مرتبط با موضوع عدالت اجتماعی درساختار فضایی شهر است تا بتواند به نقد و تحلیل توانمندی ها و نارسایی های پژوهش های پیشین بپردازد. در راستای دستیابی به این هدف، به بررسی پیاز پژوهش ساندرز و روش تحلیل و ابزار تحلیل در خصوص پژوهش های انجام شده مرتبط با عدالت اجتماعی در ساختار شهر که به زبان انگلیسی چاپ شده اند پرداخته شده است. جامعه مورد مطالعه 276 مقاله و رساله در پایگاه های Google Scholar،Science Direct ، Proquest، Openthesis ،در بازه زمانی سال های 2000 تا 2022 است. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل مقالات و رساله ها از نرم افزارMAXQDA استفاده گردیده است. بدین ترتیب بعد از کدگذاری پژوهش ها، شبکه ارتباطی بین بخش های متفاوت و خلاء روش شناسی مورد مطالعه قرار گرفت. طبق یافته های پژوهش، توجه به روش کیفی در مطالعات با حوزه عدالت اجتماعی در ساختار شهر بیش از سایر روش ها مورد استفاده قرار گرفته است. بر همین اساس فلسفه پژوهش غالب در مطالعات مورد بررسی تفسیرگرایانه و روش تحلیل آن براساس تحلیل محتوای کیفی می باشد.

    کلیدواژگان: توزیع عادلانه، ساختار شهر، شهر عدالت محور، فراروش، منفعت عمومی
  • مجید کریم پور ریحان* صفحات 159-172

    بیان مسئله:

     نخستین اجتماع های محلی غیررسمی در جنوب شیراز تمرکز یافتند و با افزایش مداوم جمعیت مهاجر، مناطق مسکونی مرتبط وارد فرایند گسترش کالبدی و تبدیل به شهرک شدند که یکی از آنها، شهرک سعدی در شمال شرق شهر است. مهاجران کم درآمد در هنگام ورود به این شهرک، با توجه به توان اجتماعی اقتصادی و بنا به محدودیت های ساختاری برای جذب و فعالیت در بخش قانونی، به طور عمده در شکل غیررسمی در بیرون از محدوده قانونی و رسمی شهر اسکان یافته اند.

    هدف

      هدف از تحقیق، ارزیابی نظام اشتغال در میان ساکنان این محله بر اساس رویکرد توانمندسازی و مدیریت شهری است.

    روش

    جامعه آماری تحقیق شامل 11 متخصص مدیریت شهری و 55 هزار نفر ساکنان بالای 18 سال در شهرک سعدی است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده و با توجه به سطح نرمال 95%، تعداد 384 به دست آمد که روایی آن از سوی متخصصان مذکور تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به مقدار 82/0 مورد پذیرش قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی و مدل سازی معادلات ساختاری و برای شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی نیز شیوه تحلیل محتوا به کار رفته است.

    یافته ها و بحث: 

    مشاغل ساکنان شهرک سعدی در گروه های "کشاورزی شهری، مشاغل خانگی، پیک موتوری، دست فروشی، نیروی خدماتی، کارگری، جرایم سازمان یافته و سایر" تقسیم شده است. مقادیر ضریب معناداری ترویج مهارت آموزی بر ترویج مشاغل خانگی و توسعه کشاورزی شهری نشان می دهد که مقدارp کوچک تر از 05/0 و مقدارT بزرگ تر از 96/1 است و بنابراین تاثیر مثبت و معناداری دارد و تقریبا قوی هست. همچنین بررسی مقادیر ضریب معناداری مساعدت سازمان ها بر ترویج مشاغل خانگی و توسعه کشاورزی شهری نشان می دهد که مقدارp  کوچک تر از 05/0 و مقدارT بزرگ تر از 96/1 است و بنابراین تاثیر مثبت و معناداری دارد و تقریبا قوی است.

    نتیجه گیری

    ترویج مهارت آموزی و مساعدت سازمان ها با ترویج مشاغل خانگی و توسعه کشاورزی شهری، موجب ایجاد شغل و درآمدزایی بیشتر می شود. ترویج مهارت آموزی و رشد مهارت های کسب وکار ازجمله مولفه های توسعه این محله کم برخوردار شهری است و بزرگ ترین دستاورد آن برقراری سطحی از رفاه و افزایش امید به زندگی در میان گروه های هدف و استفاده نیروی انسانی بالقوه با هدف درآمدزایی می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی. نظام اشتغال. توانمندسازی. مدیریت شهری
|
  • Maryam Aznab, Omid Dezhdar*, Saeid Haghighi, Nasrin Karami Kabir Pages 5-24
    Introduction

    E-learning, as one of the distance learning methods, has been rapidly expanded in most educational systems. Teaching contemporary structures and learning them effectively and practically to architecture students is one of the most important subjects of architectural education programs. Virtual reality is a new tool that makes it possible to imagine abstract concepts by using the computer and its capabilities, which have a positive effect on learning and knowledge transfer; accordingly, the student is actively involved in the learning process. The present research was conducted to investigate the effect of electronic education of contemporary structures on the improvement of the learning quality of architecture students.

    Methodology

    This research is exploratory and descriptive-analytical in terms of its nature, survey method data analysis method. To reach the results, two types of specialized and general questionnaires were prepared. The statistical population of the specialized questionnaire was 33 professors and experts in the field of architecture and multimedia education and the general questionnaire; Two groups of students who had completed the course on contemporary structures in the form of face-to-face training and electronic training in a specific period, were selected in the number of 50 people. Validity was measured based on content validity and confirmed by professors through the Delphi method and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha method at 0.756. Data analysis was done through factor analysis and regression and Friedman tests with Spss and Lisrel software.

    Results

    The confirmatory factor analysis test of the 4 components of the effect of e-learning and teaching on improving the quality of students' learning was identified and confirmed with a factor loading of over 0.4. The adjusted coefficient of determination was determined, the indicators predict 53% of the variance of learning quality improvement. Based on the regression test; The component of using digital technology has the highest effect on improving the quality of learning (beta=0.788). The results of the correlation coefficient test show that among the types of interaction, "learner-learner" has the most importance. The prioritization of the components of the effect of electronic education and learning on improving the quality of learning and students' progress according to Friedman's ranking test the use of digital technology (8.96), self-immersive (8.82), virtual reality (8.7), interaction (8.06).

    Discussion

    According to the results, the indicators of simulation, motivation, the active role of the learner, synchronicity, content-content, student-content, skill, content transfer, creativity, knowledge construction, student-student, thinking-decision, achieving content, student-teacher; According to priority and correlation, Pearson's test has a positive effect on the improvement of the quality of students' learning. As a result, the electronic education of the course of contemporary structures using the virtual reality method improves the quality of students' learning compared to the face-to-face method in the field of architecture.

    Keywords: Electronic Education, Multimedia, Virtual Reality, Course Of Contemporary Structures, Improving The Quality Of Learning
  • Babak Souror, Vahid Shali Amini*, Leila Zare Pages 25-44
    Introduction

    In the contemporary era, the gray boundaries or boundary of gray spaces, are a group of In-between spaces that have not received enough attention due to the nature of their existence. Since the extent of interpretation of a space requires potential ability and knowledge of that particular space, understanding physical factors influencing the acknowledgment of In-between boundaries between city and buildings, would not be possible unless the components forming the shape and type of urban morphology are appreciated. Also, how public and private spaces are formed, (examining) the status of homogeneous and heterogeneous spaces, and spaces related to movement and pause, are all effective in forming boundaries of gray spaces. The object of this study was to recognize, evaluate, and compile the criteria and factors that led to the emergence of gray spaces in district No.22 of Tehran, and compare them to six randomly selected regions in Tehran.

    Methodology

    The approach used in this research is the combination of qualitative and quantitative methods in an "Embedded/Nested manner" to evaluate the possibility of gray space-boundary formation. For this purpose, the subject of our study was picked and carried out using (tools like) existing documents, field observations, and the design of questionnaire forms.

    Results

    Then, four factors of Access, Type of boundary, Ownership status, and Occupancy variation were identified. The analysis of obtained data was carried out by use of SocNetv software. Finally, a comparative-descriptive correlation between observations, universal literature, and outcomes from data analysis resulted in the direction of the effective indicator.

    Conclusion

    The research results show; That public spaces with private ownership (or privatized public property) contribute more to the formation of gray boundaries compared to what private or public spaces do. Furthermore, the formation of gray boundaries is intensified by free-form buildings with physical characteristics and unpredictable soft boundaries. In the meantime, the role of access and the way to connect existing points and spaces, especially for pedestrians, is important in the formation of interactions and participation in these spaces

    Keywords: Gray Boundaries -Spaces, Architecture, In-Between Space, Property Relationships, Building Type, District 22 Of Tehran
  • Naeimeh Asadian Zargar, Kianoush Sozanchi*, Mohammadmehdi Sepehri Pages 45-62
    Introduction

    Although the hospital’s outdoor landscape positively affects the physical and mental well-being of patients and staff, this aspect is frequently overlooked in research on hospital design. Effective investigation into hospital landscape design necessitates the accurate identification and assessment of existing conditions. A notable challenge is the absence of standardized evaluation tools, such as questionnaires and checklists, to measure user attitudes and behaviors regarding the quality of hospital campuses. The primary objective of this paper is to identify and analyze the tools employed in assessing the physical quality of hospital landscapes while evaluating their strengths and limitations.

    Methodology

    To accomplish the objectives of this research, a systematic review was performed using databases including Scopus, PubMed, and Web of Science databases. Following the collection of articles and the removal of duplicates, the screening process was conducted by evaluating the titles and abstracts in accordance with established inclusion and exclusion criteria. Subsequently, the full texts of 37 articles were analyzed. Ultimately, 12 assessment tools met the criteria for inclusion in the study. Of these, seven tools were specifically designed to evaluate the hospital landscape, while five tools assessed both the interior and exterior physical environment of the hospital. The latter five tools were included in the study due to their inclusion of items specifically related to the landscape and hospital campuses. Subsequently, an analysis was performed examining the structure, production methods, dimensions measured, and the measures taken to ensure the validity and reliability of these tools.

    Results

    The identified tools exhibit a hierarchical structure that employs a combined evaluative approach integrating psychological and cognitive approaches. A total of 13 distinct dimensions of environmental quality were delineated within these tools. Notably, the four dimensions that contain the highest number of items across each instrument are "type of activity and use," "comfortable facilities and furniture," "space and layout," and "environmental safety." These dimensions provide a foundational basis for scoring items, which is grounded in observational data and the user's subjective assessment of the environment's capacity to fulfill these criteria. All tools exhibit acceptable content validity; however, reports on reliability and structural validity assessments are not available across all instruments. Furthermore, these tools present several limitations, including issues related to item structure, multi-dimensionality, theoretical foundations, and the time required for evaluator training and the evaluation process itself. Also, these tools are primarily designed to assess whether the campus meets the needs of its users and ensures their satisfaction. They are user-oriented rather than function-oriented. However, the relationship between the campus and the hospital building, as well as the campus's integration into the city, has not received much attention. Additionally, most tools lack a standard definition for the landscape and hospital campus. This oversight may lead to challenges in the tool's repeatability and comparing findings across different tools.

    Conclusion

    This research's findings highlight the necessity of developing new tools with a more robust theoretical foundation accompanied by comprehensive reports addressing the reliability and stability of the results. The H-GET tool can serve as an initial framework for the development of future tools.

    Keywords: Systematic Review, Landscape & Hospital Campus, Landscape Assessment, Evaluation Tool, Environmental Quality
  • Farhad Ahmadnejad, Yaser Shahbazi*, Soma Salimi Pages 63-80
    Introduction

    Designing cities with priority for pedestrians is one of the proposed solutions to reduce the problems caused by the use of motorized transportation. Thermal comfort is influential in people's willingness to walk in the environment. This research quantitatively examines the effect of street enclosure and the effect of trees on the thermal comfort of pedestrians on UTCI index.

    Methodology

    This research has examined 18 sections of 6 " famous pedestrians of Iran", on June 22 from 8:00-20:00. The geometry of the streets, the placement of buildings and trees were modeled based on the existing situation, then they were entered into the Lady Bug plugin connected to Grasshopper in Rhino software. In this research, in addition to examining the effect of changes in the street enclosure and shading of trees on thermal comfort, the influence of two variables of orientation and climatic conditions (air dry temperature, relative humidity, wind speed, radiant temperature) was calculated and by analyzing and comparing different states of thermal comfort in each We have analyzed all the data.

    Results

    Investigations showed that the orientation of the sidewalk in the hot season of the year is effective on the amount of radiation and air temperature in certain hours of the day, and the east-west sidewalks are hotter in the beginning and end hours of the day, but no significant change is observed in the average daily temperature. The street enclosure has a direct effect on the average daily temperature, in the street enclosure lower than 0٫5 the UTCI temperature is higher than the dry air temperature, and in the street enclosure higher than 0٫5 it is lower than the dry air temperature. Also, in street enclosure higher than 0٫5, the radiation temperature does not exceed the critical value of 60°C, which is the thermal stress limit. The shading effect of trees is dependent on the street enclosure, as the trees in the part of the sidewalk with low enclosure (H/W< 0٫5) reduce the average radiant temperature by 12٫56 °C and the emotional temperature by 3٫08 °C, the greatest reduction in Chaharbagh is Isfahan, where the UTCI temperature decreases by 6٫49 degrees during the day. But in a higher enclosure (H/W>0٫5), the shading of the building affects the shading effect of the trees in such a way that the temperature difference in the presence of trees at higher altitudes is at most one-third of the previous state.

    Conclusion

    We found that the effect of shading trees on thermal comfort is dependent on the condition of the street enclosure. In streets with a low enclosure ratio, the presence of trees as a canopy has a significant effect on lowering the temperature and better thermal comfort of humans, and this effect decreases with the increase of the enclosure of the street. It should be seen whether the effect of the shadows of the trees is greater or the shadows of the buildings on the street

    Keywords: Pedestrian Thermal Comfort, UTCI, Street Enclosure, Urban Geometry, Trees, Iran's Sidewalks
  • Mahdi Moradi*, Kianoush Zakerhaghighi, Keramatolah Ziari Pages 81-94
    Introduction

    New approaches to shopping and consumption as a form of leisure have caused new structures of commercial, service-entertainment spaces in the world, one of which is large-scale commercial centers (megamalls), and with the expansion and change of the behavior pattern of citizens based on consumerism in Cities and the construction of malls and mega malls as spaces that provide a platform for the development of consumer behavior patterns. In this regard, it is important to explain the effect of the characteristics of contemporary consumer society on the use of large-scale shopping centers and people's preferences in using these spaces, which is the main goal of this article.

    Methodology

     According to the investigated components, the nature of the subject, and the research objectives, the ruling approach of this research was "descriptive-analytical" and "fundamental". The research method was quantitative, SPSS and AMOS statistical analysis software were used for data analysis, and the data analysis method is exploratory factor analysis and structural equations. Considering the data collection, a survey method was used. A questionnaire had been used as the main tool to collect data. The statistical population includes all the users using the space in Megamall Ekbatan, Tehran, and the sample size of the users using the space according to Cochran's formula. The unknown number of the statistical population was calculated as 384 people who were asked randomly.

    Results

    The results of the research indicated that the behavioral characteristics of the consumer society, which included indicators of the extent to which they showed themselves and others based on purchases from large-scale shopping centers, the tendency to use different clothing and behaviors to show themselves, a sense of superiority when shopping and referring to Large-scale shopping centers, the tendency to dress stylishly when visiting large-scale shopping centers, the more modern and contemporary nature of large-scale shopping centers, the amount of visits to shopping centers in prosperous areas of the city, the use of luxury goods when visiting large-scale shopping centers, the cost to meet the unnecessary needs and variety of goods has been large-scale shopping centers, it had the greatest effect on the use of large-scale shopping centers.

    Conclusion

    in the analysis of the structural equations of the influence coefficient of the use of Megamall Ekbatan, the most direct effects on the use of space in Megamall Ekbatan were related to the social and consumer society indicators, and indirectly to the economic and cultural indicators.

    Keywords: Consumer Society, Contemporary Era, Large-Scale Shopping Centers, Megamall Ekbatan
  • Faezeh Ranjbaran, Hamid Majedi*, Zahrasadat Saeideh Zarabadi Pages 95-112
    Introduction

    Due to the growth of environmental crisis in the last two decades in human settlements in general and in cities in particular, thinkers and researchers in the field of environmental sciences have sought approaches and strategies that improve livability in cities. One of the most pervasive approaches, proposed to achieve the environmental dimensions of sustainable urban development, has been the return of humans to nature under the name of biophilia. However, no coherent and comprehensive research has been done on how this concept affects the livability and quality of urban life. In this regard, this study has been conducted with the aim of identifying how biophilic dimensions affect the perception of people in cities regarding the quality of their lives.

    Methodology

    To achieve this goal, after reviewing two concepts, biophilia in cities and the quality of urban life, the conceptual model of the research was explained and surveyed using a questionnaire in the city of Ramsar in northern Iran. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-survey with regard to a method. The city of Ramsar was selected as a study site due to its special natural richness and at the same time the rapid growth of human structures and the destruction of natural spaces. The study sample includes 384 citizens of Ramsar based on the Cochran's formula. The obtained data were analyzed using structural equation modeling in smartpls software.

    Results

    The conceptual model of research based on biophilic indicators includes four factors: "necessary infrastructures and conditions", "biophilic activities", "biophilic attitudes and awareness" and "biophilic organizations and institutions". The results showed that the three factors "physical form", "biophilic organizations" and "biophilic attitudes and awareness" as the most significant biophilic factors in affecting the quality of life of Ramsar citizens have been effective through a special mechanism.

    Conclusion

    Destruction of proportions and natural elements in recent years by unplanned constructions and inconsistencies between the physical form and natural elements in this city are known by citizens as the main reasons for the decline in the quality of life in this city. According to the citizens' mentality, the pervasiveness of biophilic attitudes and awareness will change the priorities of governance in cities and increase attention to nature. Moreover, the existence of biophilic attitudes and awareness among citizens will cause them to pay attention to their health. In general, in this process, the quality of life of citizens is gradually affected

    Keywords: Biophilic City, Quality Of Life, Natural Space, Artificial Elements, Ramsar City
  • Amirmasoud Hamzei, Alireza Bandarabad*, Poyan Shahabian Pages 113-130
    Introduction

    Nowadays, in developed countries, paying attention to the presence of people in urban spaces plays a key role in the design and planning of cities, and the important key to achieving sustainable, successful, and lively cities is paying attention to the role of people and their needs. On the one hand, urban spaces must be responsive to human needs, and this is realized when people feel safe and secure in this space, both in the public and private spheres and can meet their needs in this space. It is obvious that the result of the realization of such a space strengthens the feeling of belonging to the environment in the individual and increases the presence and interactions of citizens, and as a result, the resulting space is a lively urban space that is worthy of the high value of a person. On the other hand, with the beginning of the 21st century, information and communication technology has been considered the main axis of the transformation and development of the world, and the achievements resulting from it have become so intertwined with people's lives that neglecting it is a huge disruption in society and welfare and comfort. It creates people. Today, the smart city has been the focus of city planners and city managers as a unique solution to urban problems. 

    Methodology

    The research method in this research, in terms of purpose, is applied and in terms of nature, descriptive-analytical and the method of collecting data and information, documentary and library, as well as using a specialized questionnaire and analyzing it with the help of factor analysis techniques and Swara is riding. The analysis of the collected data is based on two quantitative-qualitative methods that have been examined in a combined manner. 

    Results

    The results of the findings show some of the most important criteria and indicators of different aspects of the smart city that can help in improving the vitality of urban spaces, as well as the concept of a smart city, taking into account the vitality of urban spaces, along with dynamizing urban systems to The title of adaptive systems provides a suitable perspective in this field. 

    Discussion

    Each of the dimensions of the smart city includes various components and variables, and the nature of these variables is focused on the complex and contextual conditions of each city. Therefore, it is expected that a diverse set of variables related to the specific issues and problems of each city will be considered in the feasibility study of smart cities. This research, in connection with the integration of the subject, explains the concepts, components, and characteristics of the smart city and urban vitality, and in the continuation of the content, introduces the conceptual model of the research, to achieve a lively smart city.

    Keywords: Smart City, Urban Vitality, Urban Smartness, Lively Smart City
  • Behnoush Nosrati, Ali Shakour* Pages 131-142
    Introduction

    According to the report by the United Nations Population Fund, more than half of the world's population lives in urban areas, and this figure is expected to rise to five billion by 2030. Social inequalities and the lack of justice are primary factors contributing to population crises. Spatial justice, which is a component of social justice, relates to the unequal distribution of income, housing segregation, and the unequal allocation of public services. Resource allocation policies in cities are implemented through good urban governance, which aims to improve administrative skills, enhance transparency, and increase the accountability of officials. This research focuses on analyzing the indicators of good urban governance and spatial justice in the city of Shiraz. Given the growing population of this metropolis, it is essential to examine urban services and their proper distribution to prevent citizen dissatisfaction and the failure to achieve spatial justice. Additionally, the role of indicators such as legality and equal opportunity in shaping this justice will be explored.

    Methodology

    The research method used in this study is descriptive-analytical, and in terms of strategic targeting, it is applied. Data collection was conducted using two methods library research and documentary analysis (detailed plan). The geographical scope of the study encompasses the metropolis of Shiraz and its 10 municipal regions. To evaluate the urban areas of Shiraz in terms of good urban governance with an emphasis on spatial and social justice, all land uses except residential use were considered. For data analysis, SPSS software and tests for determining the viability coefficient of the regions and factor analysis were employed. The statistical population of this research is based on the Delphi method, comprising 30 specialists in urban planning and architecture.

    Results

    To assess the viability of all municipal regions in the metropolis of Shiraz and determine the level of acceptance of spatial justice (distribution of sports, healthcare, cultural, green space, educational, and urban equipment uses) and good urban governance (participation, effectiveness and efficiency, accountability and responsiveness, consensus orientation, transparency, rule of law, and strategic vision), we first establish a data matrix. Based on the obtained results, it can be stated that Region 10, with a coefficient of 0.9, has the highest viability, indicating a greater suitability for development in this area. Regions 1 and 6, with coefficients of 0.5 and 0.15, rank second and third respectively, also demonstrating a preferable level of viability. The remaining seven regions under study exhibit low viability, and both good urban governance and spatial-social justice have faced challenges in these areas.

    Conclusion

    The final results from the analysis of findings in this research indicate that the existing weaknesses in governance indicators in the city of Shiraz will have negative consequences. These repercussions are clearly observable in various economic, social, and environmental aspects, significantly impacting the inadequate distribution of urban services across all regions. Based on the analyses, Regions 1, 6, and 10 are in a favorable condition; in other words, a fair distribution has been achieved in these areas. In contrast, the other seven regions are in an unfavorable situation

  • Taktom Hanaei*, Fahimeh Soroush, Mehrab Mehrabi Pages 143-158
    Introduction

    The rapid growth of urbanization in recent decades has led to social inequalities, spatial disparities, and unequal access to urban resources. Justice is recognized as the foremost virtue of social institutions, and one of its most critical dimensions is social justice, which reflects the impact of human rights on the lives of individuals in different social positions. Social justice theories indicate that economic and social inequalities influence the spatial structure of society, and any changes in spatial structures directly affect socio-economic relations and income distribution. Despite the long-standing efforts of urban researchers and professionals to utilize social justice concepts as powerful lenses to help develop more equitable communities, a coherent picture of these studies over time is lacking. The rapid growth of scientific research in the 21st century further highlights the importance of accurate research methodologies for improving Results. In this context, scientific critique in the field of urban studies is essential. This research, through a meta-analysis of studies on social justice in the spatial structure of cities—i.e., urban justice—aims to provide a clear and precise framework of the methodological approaches and scientific achievements in this field, thereby facilitating future studies.

    Methodology

    This research is applied and of a meta-study nature, conducted with a descriptive-documentary approach. Data were collected from library sources and databases such as Google Scholar and Science Direct by searching keywords like social justice, spatial justice, environmental justice, and the right to the city. The timeframe for selected articles and dissertations was between 2000 and 2022, resulting in a total of 276 sources, from which 186 initial codes were extracted after review. MAXQDA software was used for data analysis, and Saunders' research onion model was employed to analyze the methodological structure of the studies.

    Results

    The Results of this research indicate that studies on social justice within the spatial structure of cities are predominantly qualitative, with limited attention given to mixed-methods research. Furthermore, the interpretive philosophy prevails over other approaches, and qualitative content analysis is used as the primary method for data analysis. Information collection has largely been based on documents and archival materials. Many of the studies are applied and problem-solving-oriented, with less focus on expanding foundational theories. Overall, the methodology of these studies has shifted from purely quantitative approaches toward exploratory and integrative methods combining both qualitative and quantitative techniques.

    Conclusion

    Future studies should integrate both paradigms and expand into various subfields, such as urban design and regulations, to enhance the understanding of justice in urban contexts.

    Keywords: Equitable Distribution, City Structure, Justice-Oriented City, Metamethod, Public Interest
  • Majid Karimpour Reyhan* Pages 159-172
    Introduction

    The first informal local communities were concentrated in the south of Shiraz, and with the continuous increase of the immigrant population, the related residential areas entered the process of physical expansion and became towns, one of which is Shahrak-e-Sadi in the northeast of the city. When entering this town, low-income immigrants, due to their socio-economic ability and due to structural limitations for attracting and operating in the legal sector, have mainly settled informally outside the legal and official limits of the city. The purpose of the research is to evaluate the employment system among the residents of this neighborhood based on the empowerment and urban management approach.

    Methodology

    The statistical population of the research includes 11 urban management experts and 55,000 residents over 18 years old in Shahrak-e-Sadi. A sample size of 384 was obtained based on Cochran's formula and a normal level of 95%, whose validity was confirmed by the aforementioned experts and its reliability was accepted as 0.82 using Cronbach's alpha test. Inferential statistics and structural equation modeling were used to analyze the data, and content analysis method was used to identify the factors affecting empowerment.

    Results and Discussion

    The occupations of the residents of Shahrak-e-Sadi are divided into the groups of "urban agriculture, home occupations, motor couriers, hawkers, service workers, laborers, organized crimes and others". The significance coefficient values of skill training promotion on home business promotion and urban agriculture development show that the p-value is less than 0.05 and the T-value is greater than 1.96, and therefore it has a positive and significant effect and is almost strong. Also, the examination of the significance coefficient values of the organizations' assistance on the promotion of home businesses and the development of urban agriculture shows that the p-value is smaller than 0.05 and the T-value is greater than 1.96, and therefore it has a positive and significant effect and is almost strong.

    Conclusion

    Promoting skill training and assisting organizations by promoting home businesses and developing urban agriculture will create jobs and generate more income. Promotion of skills training and development of business skills is one of the components of the development of this underprivileged neighborhood, and its biggest achievement is establishing a level of well-being and increasing life expectancy among the target groups and using potential human resources with the aim of generating income.

    Keywords: Evaluation. Employment System. Empowerment. Urban Management