فهرست مطالب
مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال دهم شماره 3 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/07/10
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-18مقدمه و هدف
یکی از رایج ترین آلاینده های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف، از جمله نساجی وجود دارد، رنگ ها هستند که برای انسان و محیط زیست، بسیار سمی است. هدف از این پژوهش، بررسی حذف فتوکاتالیستی رنگ اسید رد 14 (AR14) از محیط های آبی با استفاده از نانوکامپوزیت اکسید مس - پودر پوسته تخم مرغ در حضور نور مرئی بوده است.
روش کاردر ابتدا نانوکامپوزیت اکسید مس - پودر پوسته تخم مرغ به روش هم رسوبی سنتز شد. آنالیزهای XRD، FE-SEM، EDX و pHpzc برای تعیین مشخصات ساختاری آن بررسی شد. سپس، تاثیر پارامترهایی همچون pH محلول، مقدار نانوکاتالیست، غلظت اولیه رنگ اسید رد 14، غلظت هیدروژن پراکسید، گازهای مختلف، انواع آنیون ها، مقایسه فرایندها و آزمایش بازیافتی بررسی شد. در نهایت، غلظت باقی مانده رنگ نیز با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 515 نانومتر تعیین شد.
یافته هابیشترین کارایی حذف فتوکاتالیستی رنگ AR14 (99/99 %) در pH برابر با 3، غلظت اولیه برابر با mg L-1 20، مقدار اولیه نانوکامپوزیت برابر با g L-1 4/0 و زمان تماس برابر با 60 دقیقه به دست آمد. کارایی حذف فتوکاتالیستی رنگ AR14 با افزایش غلظت اولیه رنگ، کاهش یافت. با افزایش غلظت اولیه رنگ اسید رد 14، از mg L-1 20 به 100، ضریب ثابت سینتیکی درجه یک، از min-1 146/0 به 0048/0،کاهش و مقدار انرژی مصرفی از kWh m-3 94/3 به 120، افزایش یافت. کارایی حذف فتوکاتالیستی رنگ با افزایش مقدار اولیه کاتالیست و در حضور گازهای مختلف افزایش یافت. در حضور غلظت هیدروژن پراکسید تا 25 میلی مولار و انواع آنیون ها، حذف کامل رنگ AR14 انجام شد. افزون بر آن، فعالیت فتوکاتالیستی پس از 8 سیکل متوالی، بدون تغییر حفظ شد.
نتیجه گیرینانوکامپوزیت اکسید مس - پودر پوسته تخم مرغ در حضور نور مرئی، به عنوان ماده ای موثر و دوست دار محیط زیست، می تواند در حذف رنگ اسید رد 14 از محیط های آبی به کار رود.
کلیدواژگان: اکسید مس - پودر پوسته تخم مرغ، نانوکامپوزیت، رنگ اسید رد 14، نور مرئی، محیطهای آبی، سینتیک -
صفحات 19-29مقدمه و هدف
از آن جا که روشنایی مطلوب در محیط کار تاثیر بسزایی بر کاهش عوارض بینایی و بهره وری و بهبود کار کارکنان دارد، این مطالعه با هدف ارزیابی سامانه روشنایی موجود در یک کارگاه تعمیراتی و امکان سنجی ارائه طرح های پیشنهادی جهت تامین روشنایی مطلوب با استفاده از ابزارهای تخصصی (نرم افزار DIALux) صورت گرفته است.
روش کاردر این مطالعه مقطعی، پس از بررسی محیط کار و جمع آوری اطلاعات، اندازه گیری روشنایی در 35 ایستگاه انجام شد. با توجه به حدود مجاز کشوری، برای دستیابی به شدت روشنایی 300 لوکس و شاخص یکدستی 6/0 در کارگاه، با در نظر گرفتن سیستم روشنایی و چراغ های موجود، راهکارهای مختلف امکان سنجی شد. همچنین تاثیر هر راهکار در بهبود شدت روشنایی پیش بینی شد.
یافته هامیانگین شدت روشنایی در کارگاه تعمیرات 290 لوکس و شاخص یکدستی 3/0 به دست آمد. با توجه به این نتایج سیستم روشنایی کارگاه نیازمند بهبود تشخیص داده شد. نتایج نشان می دهند با استفاده از راهکارهای ارائه شده با نرم افزار DIALux می توان شدت روشنایی را حداقل تا 300 و حداکثر تا 804 لوکس و شاخص یکدستی را حداقل به 32/0و حداکثر به 58/0 افزایش داد.
نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان داد که با اجرای راهکارهای ساده و کم هزینه می توان تغییر قابل توجهی در روشنایی کارگاه ایجاد کرد. همچنین استفاده از نرم افزارهای تخصصی روشنایی می تواند منجر به ارائه راه حل های قابل اعتماد و قابل اجرا جهت بهبود سامانه های روشنایی شود.
کلیدواژگان: روشنایی مصنوعی، روشنایی محیط کار، Dialux، محاسبات روشنایی -
صفحات 30-39مقدمه و هدف
کک ها انگل های خارجی پرندگان و پستانداران هستند. این حشرات علاوه بر ایجاد آزار و اذیت به دلیل گزش، بیماری های مهمی مانند طاعون، تیفوس بومی و تولارمی را به انسان منتقل می کنند. این مطالعه به منظور شناسایی گونه ها و تنوع زیستی کک های مهم پزشکی در شهرستان نکا، استان مازندران انجام شده است. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - تحلیلی است.
روش کارنمونه گیری به مدت یک سال از فروردین تا اسفند 1401 در مناطق روستایی شهرستان نکا، استان مازندران انجام شده است. در این مطالعه، 15 روستا با توجه به موقعیت جغرافیایی شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز به طور تصادفی انتخاب شده اند. روش های مختلفی برای جمع آوری کک ها استفاده شده که شامل روش های صید با دست، طعمه انسانی و پهن کردن پارچه سفید است. نمونه های جمع آوری شده در لوله های دردار حاوی الکل 70 درصد کنسرو شدند و پس از شفاف سازی و مونته در آزمایشگاه با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی شدند.
یافته هادر این مطالعه درمجموع 2600 کک صید شده است. کک های صیدشده شامل گونه های Ctenocephalides canis (93/30%)، Ctenocephalides felis (54/57%) و Pulex irritans (53/11%) بوده اند. از بین کک های صیدشده 12/33 درصد نر و 89/66 درصد ماده بوده اند. گونه غالب در بین کک های صیدشده Ctenocephalides felis بوده و بیشترین کک صیدشده از روستای استخر پشت بود. در مطالعه حاضر بیشترین کک صیدشده مربوط به اقلیم کوهستانی و در فصل بهار بوده است.
نتیجه گیرینتایج این تحقیق نشان می دهد که گونه Ctenoscephalides felis غالب و فراوان ترین گونه در شهرستان نکا است که یک مشکل بهداشتی است؛ بنابراین، حضور و فراوانی آن ها باید جدی گرفته شود و اقدام های کنترلی مناسب انجام شود.
کلیدواژگان: تنوع زیستی، دامداری ها، شهرستان نکا، کک، مازندران -
صفحات 40-49مقدمه و هدف
در جهان امروز مراقبت و سلامتی در ابعاد مختلف در قشر سالمندان یکی از اهداف مهم بهداشتی بوده و با توجه به اهمیت فراوان سلامت اجتماعی و سلامت معنوی و وجود چالش در این مباحث، هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین سلامت اجتماعی و سلامت معنوی در سالمندان دیابتیک در سال 1402 است.
روش کارپژوهش فعلی از نوع مقطعی (توصیفی- تحلیلی) است. نمونه ها شامل 199 جامعه آماری آن شامل کلیه سالمندان دیابتی گلستان می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل سوال های مربوط به مشخصات دموگرافیک، پرسش نامه سلامت اجتماعی کیز، پرسش نامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 بررسی شده اند. سطح معنادار کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته هانتایج تحلیلی نشان داده است که 3/54 درصد از شرکت کنندگان زن و 7/45 درصد آن ها مرد هستند، همچنین 9/31 درصد از افراد در رده سنی 60 تا 65 سال، 4/35 درصد در رده سنی 65 تا 70 سال، 2/21 درصد در رده سنی 70 تا 75 و 6/11 درصد در رده سنی بالاتر از 75 سال هستند. با افزایش سلامت معنوی زیرمقیاس های شکوفایی، همبستگی، انسجام اجتماعی و نمره مجموع سلامت اجتماعی نیز به طور معناداری افزایش یافت (05/0>P). با افزایش سن و افزایش تعداد فرزندان (05/0>P)، تعداد داروی کمتر مصرفی (05/0>P)، افراد با بیماری مزمن (05/0>P) و با کاهش درک سلامتی از خود (05/0>P) سلامت معنوی بیشتری دارند. افراد با تعداد داروهای مصرفی 1-2 بار (05/0>P) و مدت زمان ابتلا 1-5 سال (05/0>P)، سلامت اجتماعی بیشتری دارند.
نتیجه گیرینتیجه مطالعه فعلی نشان داد که بین سلامت معنوی و برخی زیرمقیاس های سلامت اجتماعی در سالمندان دیابتی ارتباط وجود دارد؛ بنابراین، پیشنهاد می شود این ارتباط در سایر بیماری های مزمن در سالمندی و حتی سالمندان غیر مبتلا بررسی و ارزیابی شود.
کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سلامت معنوی، سالمندان، دیابت -
صفحات 50-61مقدمه و هدف
سواد سلامت تعیین کننده ای مهم برای سلامت جامعه به شمار می رود و سواد سلامت بالا فرصت هایی را برای توانمندسازی در تصمیم گیری مرتبط با سلامت افزایش می دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سواد سلامت، نظریه رفتار برنامه ریزی شده (TPB) با قصد انجام آزمایش دیابت در افراد در معرض خطر در استان کردستان (شهر قروه) انجام شده است.
روش کارپژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی بوده که سال 1403 انجام شد. 282 نفر از افراد واجد شرایط ورود به مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه محقق ساخته مرتبط با سازه های TPB و پرسش نامه سواد سلامت بوده اند. داده ها با نرم افزارSPSS ویرایش23 و آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی (کای دو، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) تجزیه و تحلیل شده اند.
یافته هامیانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 24/9±88/45 بوده است. جنسیت، شغل، سن، سال های تحصیل، سواد سلامت، میزان درآمد ماهیانه، تحت پوشش بیمه و توانایی پرداخت هزینه های آزمایش با قصد انجام آزمایش دیابت ارتباط دارد (05/0≥P). همبستگی مثبت و معناداری بین سازه های TPB و سواد سلامت و قصد انجام آزمایش دیابت وجود دارد. متغیرهای جمعیت شناختی، سواد سلامت و سازه های TPB 74 درصد از واریانس قصد انجام آزمایش دیابت را تشکیل دادند.
نتیجه گیریعوامل جمعیت شناختی، عوامل خطر، سواد سلامت و سازه های TPB، قصد انجام آزمایش دیابت را در افراد در معرض خطر پیشگویی می کند؛ بنابراین، توجه به متغیرهای مذکور در طراحی مداخلات آموزشی ضروری به نظر می رسد.
کلیدواژگان: سواد سلامت، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، دیابت -
صفحات 62-72مقدمه و هدف
احساس تعلق به مدرسه یک نیاز مهم برای عملکرد خوب دانش آموزان در محیط های یادگیری، تحت تاثیر عوامل متعددی است؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش هوش اخلاقی و ذهن آگاهی در پیش بینی احساس تعلق به مدرسه انجام شد.
روش کارروش پژوهش حاضر توصیفی بوده است. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر متوسطه اول و دوم ناحیه یک کرج در سال تحصیلی 1403-1402 بوده اند؛ 120 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به پرسش نامه های هوش اخلاقی لنیک و کیل (2005)، ذهن آگاهی چادویک و همکاران (2008) و احساس تعلق به مدرسه بری و بتی (2004) پاسخ داده اند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد بین هوش اخلاقی (702/0=r) و ذهن آگاهی (622/0=r) با احساس تعلق به مدرسه ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). همچنین مولفه های هوش اخلاقی، 3/48 و مولفه های ذهن آگاهی 2/37 درصد از واریانس احساس تعلق به مدرسه را تبیین می کنند.
نتیجه گیریبر اساس نتایج هوش اخلاقی و ذهن آگاهی در ارتقای احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان تاثیرگذار هستند؛ بنابراین، شایسته است آموزش هوش اخلاقی و ذهن آگاهی جزء برنامه های مداخلاتی مدارس در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: هوش اخلاقی، ذهن آگاهی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان -
صفحات 73-83مقدمه و هدف
اثرهای ناشی از اضطراب کرونا به یکی از چالش های اصلی سلامت تبدیل شده است، به طوری که کیفیت زندگی افراد را به مخاطره می اندازد؛ بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی رابطه اضطراب کرونا با دانش کرونا و حمایت اجتماعی و ارزیابی نقش میانجی کیفیت زندگی در این میان انجام گرفته است.
روش کارپژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل تمامی زنان شاغل در مراکز بهداشتی - درمانی کرمانشاه در نیمه دوم سال1401 بوده است که از میان آن ها 364 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب بیماری کرونای علیپور و همکاران (2020)، فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1998)، پرسش نامه دانش کرونا (محقق ساخته) و مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده اثر زیمت و همکاران (1988) جمع آوری و با روش معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای 25-SPSS و PLS Smart تحلیل شده اند.
یافته هانتایج پژوهش حاضر نشان داد اثر مستقیم دانش کرونا (05/0>P، 208/0-= β) و اثر غیر مستقیم آن از طریق کیفیت زندگی (05/0>P، 134/0= β) بر اضطراب کرونا معنادار بوده است، همچنین اثر مستقیم حمایت اجتماعی (01/0>P، 377/0 β = -) و اثر غیر مستقیم آن از طریق کیفیت زندگی (05/0>P، 049/0= β) بر اضطراب کرونا معنادار بوده است، دانش کرونا و حمایت اجتماعی ارتباط منفی و معناداری با اضطراب کرونا دارد و کیفیت زندگی نقش میانجی در این باره ایفا می کند.
نتیجه گیریبا ارائه مداخلات آموزشی و حمایتی مناسب در مواجهه با بحران های بهداشتی، کیفیت زندگی افراد را می توان به طور قابل توجهی بهبود بخشید و اضطراب آنان را کاهش داد.
کلیدواژگان: اضطراب کرونا، دانش کرونا، حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی -
صفحات 84-93مقدمه و هدف
نظام سلامت یکی از گسترده ترین و پرکارترین نظام های ارائه خدمت در سطح دنیا و نیز کشور ایران است؛ به کارگیری علم بازاریابی و ابزار ویژه ای مانند آمیخته بازاریابی می تواند نقش مهمی در بازارسازی، بازارگردانی و مدیریت فرصت ها و چالش های سازمان های سلامت ایفا کند. این پژوهش به تبیین وکاربرد آمیخته بازاریابی در بیمارستان پرداخته است.
روش کاراین مطالعه از نوع کیفی به روش تحلیل محتوا و بر اساس تحلیل داده گرانهایم و لاندمن در فاصله زمانی زمستان 1399 و بهار 1400انجام شد. جامعه آماری شامل جمعی از خبرگان و افراد کلیدی سازمان های سلامت در حوزه بیمارستان ها در استان مازندران بوده اند. نمونه گیری به صورت نمونه گیری هدفمند و به روش گلوله برفی انجام شد. برای گردآوری اطلاعات نیز از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده و انجام مصاحبه ها نیز تا دست یابی به مرحله اشباع داده ها که 27 مصاحبه بود صورت گرفت.
یافته هاتعداد مشارکت کنندگان در این مطالعه، 16 نفر (2/59 درصد) مرد و 11 نفر (8/40 درصد) زن بوده اند. میانگین مدت زمان مصاحبه های انجام شده 35 دقیقه بود. نتایج کیفی در 2 طبقه اصلی عناصر غیر ملموس و عناصر ملموس و 8 طبقه فرعی قیمت، خدمت، ترویج، فرایند، برند، مکان، شواهد فیزیکی وکارکنان، طبقه بندی و استخراج شد.
نتیجه گیرینتایج مطالعه حاضر نشان دادکه عناصرآمیخته بازاریابی خدمات بیمارستانی راهنمای علمی و عملی برای افزایش عملکرد مالی و سازمانی بیمارستان است. این الگوی بازاریابی می تواند الگوی کارآمد و موثر در هم افزایی و مدیریت هرچه بهتر بیمارستان ها نقش اساسی ایفا کند.
کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی، بازاریابی بیمارستان، مطالعه کیفی
-
Pages 1-18Introduction and purpose
One of the major environmental pollutants found in the effluents of various industries, including textiles, is dye, which is highly toxic to both humans and the environment. This research aimed to investigate the photocatalytic removal of Acid Red 14 (AR14) dye from an aqueous solution using a copper oxide-eggshell powder nanocomposite under visible light.
MethodsInitially, the copper oxide-eggshell powder nanocomposite was synthesized using the co-precipitation method. X-ray diffraction, field emission scanning electron microscopy, energy dispersive X-ray spectroscopy, and pH of the point of zero charge analyses were conducted to determine its structural characteristics. Next, the effects of various parameters, such as solution pH, catalyst dosage, initial AR14 concentration, hydrogen peroxide concentration, different gases, ionic types, process comparison, and recovery experiments, were investigated. Finally, the residual concentration of AR14 was analyzed using a spectrophotometer at a wavelength of 515 nm.
ResultsThe highest photocatalytic removal efficiency (99.99%) of AR14 was achieved at a pH of 3, with an initial dye concentration of 20 mg L-1, a nanocomposite dosage of 0.4 g L-1, and a contact time of 60 minutes. The efficiency of photocatalytic removal of AR14 decreased as the initial dye concentration increased. When the initial AR14 concentration increased from 20 to 100 mg L-1, the first-order rate constant declined from 0.146 to 0.0048 min⁻¹, and the electrical energy per order (EEO) increased from 3.94 to 120 kWh m-3. The efficiency of photocatalytic removal of AR14 increased with higher initial nanocomposite dosages and in the presence of different gases. Complete removal of AR14 dye was achieved at a hydrogen peroxide concentration of 25 mM and specific anion types. Additionally, the photocatalytic activity was maintained after eight consecutive cycles.
ConclusionThe copper oxide-eggshell powder nanocomposite, being both effective and environmentally friendly, can be used to remove AR14 dye from aqueous solutions under visible light.
Keywords: Acid Red 14 Dye, Aqueous Solution, Copper Oxide-Eggshell Powder, Kinetic, Nanocomposite, Visible Light -
Pages 19-29Introduction and purpose
Given that optimal workplace lighting plays a crucial role in mitigating visual strain, enhancing productivity, and improving overall employee performance, the present study sought to evaluate the current lighting system within a repair workshop. Additionally, it aimed to explore the feasibility of proposing tailored strategies for achieving optimal lighting conditions through specialized tools, such as DIALux software.
MethodsIn this cross-sectional study, the work environment was examined, and lighting measurements were carried out at 35 stations. According to national standards, various executable solutions considering the existing lighting system and fixtures were evaluated to achieve an illumination intensity of 300 lux and a uniformity index of 0.6 in the workhouse. Moreover, the software's capabilities were used to predict the impact of each solution on improving illumination intensity and uniformity index.
ResultsThe average illumination intensity in the repair workhouse was 290 lux with a uniformity index of 0.3. According to these results, the workhouse's lighting system needed improvement. The results indicated that software-provided solutions could increase illumination intensity to between 300 and 804 lux and improve the uniformity index to between 0.32 and 0.58.
ConclusionThe results revealed that significant changes and improvements in the workhouse's lighting can be achieved by implementing simple and low-cost solutions. In addition, the use of specialized lighting software by experts can lead to reliable and feasible solutions for enhancing lighting systems.
Keywords: Artificial Lighting, Dialux, Lighting Calculations, Workplace Lighting -
Pages 30-39Introduction and purpose
Fleas are ectoparasites of birds and mammals. In addition to causing harassment due to their bites, these insects transmit some diseases, such as plague, endemic typhus, and tularemia, to humans. The present study aimed to identify the species and biodiversity of important fleas in Neka City (Mazandaran Province, Iran). The present research followed a descriptive-analytical approach.
MethodsThe sampling was performed for one year, from April to March 2022, in the rural areas of Neka City. In this study, 15 villages were randomly selected according to the geographic location of the north, south, east, west, and center. Different methods, including hand catch, human bait, and spreading white cloth, were employed to collect fleas. The collected samples were preserved in closed tubes containing 70% alcohol. After clarification and mounting in the laboratory, they were identified using validated identification keys.
ResultsA total of 2600 fleas were caught in this study, involving Ctenocephalides canis (30.93%), Ctenocephalides felis (57.54%), and Pulex irritans (11.53%) species. Among them, 33.12% were male, and 66.89% were female. The dominant species among the caught fleas was Ctenocephalides felis, and the majority of the collected fleas were caught in the Estakhr Posht village. Furthermore, the highest number of fleas caught was associated with the mountainous climate and occurred during spring.
ConclusionThe results revealed that Ctenoscephalides felis is the dominant and most abundant species in Neka City, Iran, which can be considered a health concern. Therefore, their presence and frequency should be considered a serious issue, and appropriate control measures should be made.
Keywords: Biodiversity, Fauna, Flea, Iran, Livestock, Mazandaran Province, Neka City -
Pages 40-49Introduction and purpose
In today's world, care and health in different dimensions for the elderly are important health goals. Considering the great importance of social and spiritual health and the existence of challenges in these topics, the present study aimed to determine the relationship between social and spiritual health in diabetic elderly in 2023.
MethodsThe current research is cross-sectional (descriptive-analytical), and its statistical population involves all diabetic elderly people in Golestan province, Iran, in 2023. The samples included 199 elderly people who were selected based on the conditions of entry into the study and by multi-stage cluster random sampling method. The data collection tools in this study included questions related to demographic characteristics, Keyes's Social Well-Being Questionnaire (KSWBQ), and Paloutzian & Ellison's Spiritual Well-Being Questionnaire (SWBS). After explaining the objectives of the study and how to complete the questionnaire to the research units and assuring them regarding the confidentiality of the answers, the researcher, after obtaining written consent, asked the participants to complete the questionnaires. Finally, the data were collected from the completed questionnaires and analyzed using SPSS (version 26) software. A significant level of less than 0.05 was considered.
ResultsThe results indicated that 54.3% of the participants were females and 45.7% were males. Most (35.4%) were between 65 and 70 years old, and 89.9% were married. The majority of the participants were housewives (43.4%) and retired (41.2%). In addition, 45.2% were consuming more than five medications, and 63.5% had at least two chronic diseases. Moreover, analytical results indicated that the total social health score increased significantly with improved spiritual health under flourishing, solidarity, and social cohesion scales (P<0.05). With increasing age and a higher number of children (P<0.05), as well as a lower number of medications consumed (P<0.05), individuals with chronic diseases (P<0.05) and those reporting decreased self-perceived health (P<0.05) exhibited better spiritual health. Furthermore, individuals who use medications 1-2 times (P<0.05) and have a duration of illness between 1 and 5 years (P<0.05) demonstrate higher levels of social health.
ConclusionThe result of the present study revealed a relationship between spiritual health and some subscales of social health in diabetic elderly people, and each of these cases is related to medical, clinical, and demographic characteristics.
Keywords: Diabetes, Elderly, Social Health, Spiritual Health -
Pages 50-61Introduction and purpose
Health literacy is considered an important determinant of society's health, and high health literacy increases opportunities for empowerment in health-related decision-making. The present study aimed to determine the relationship between health literacy and the theory of planned behavior (TPB) constructs to conduct a diabetes test in at-risk individuals in Kurdistan province (Ghorveh City), Iran.
MethodsThe present study was a cross-sectional descriptive research conducted in 2024. A total of 282 at-risk individuals eligible for inclusion in the study were selected to participate in the survey using a multi-stage random sampling method. Data collection tools included a demographic information form, a researcher-made questionnaire related to TPB constructs, and a health literacy questionnaire completed through an interview. Data were analyzed using the SPSS (version 23) software, descriptive tests (mean and standard deviation), and analytical tests (chi-square, Pearson correlation, and multiple regressions).
ResultsThe mean and standard deviation related to the age of the participants was equal to 45.88±9.24. There was a relationship between gender, occupation, age, years of education, health literacy, monthly income, insurance coverage, and the ability to pay for testing to conduct a diabetes test (P≤0.05). Moreover, there was a significant positive correlation between the constructs of the TPB, health literacy, and the intention to undergo diabetes testing. The demographic variables, health literacy, and TPB constructs accounted for 74% of the variance in the intention to perform diabetes testing.
ConclusionThe demographic factors, risk factors, health literacy, and the TPB constructs predict the intention to conduct a diabetes test in at-risk individuals. Therefore, it seems necessary to pay attention to the mentioned variables in the design of educational interventions.
Keywords: Diabetes, Health Literacy, Theory Of Planned Behavior (TPB) -
Pages 62-72Introduction and purpose
The feeling of belonging to the school as an important requirement for the excellent performance of students in learning environments is influenced by several factors. Therefore, the present study aimed to investigate the role of moral intelligence and mindfulness in predicting the sense of belonging to school.
MethodsThe present research followed the descriptive approach. The research population comprised all male and female students enrolled in first and second secondary schools within the Karaj district of Iran during the academic year 2023-2024. A sample of 120 individuals was selected using a convenience sampling method. Subsequently, participants completed questionnaires assessing moral intelligence, as developed by Lennik and Kiel (2005), mindfulness, as conceptualized by Chadwick et al. (2008), and the sense of belonging to the school, as articulated by Brew and Beatty (2004). Data analysis was performed using Pearson's correlation test and multiple regression using the SPSS (version 22) software.
ResultsThe results indicated that there is a positive and significant relationship between moral intelligence (r=0.702) and mindfulness (r=0.622) with the sense of belonging to the school (P<0.01). Furthermore, the components of moral intelligence account for 48.3% of the variance in the sense of belonging to school, while the components of mindfulness explain 37.2% of this variance.
ConclusionAccording to the results of moral intelligence and mindfulness, they effectively improve students' sense of belonging to school; therefore, training of moral intelligence and mindfulness should be considered part of school intervention programs.
Keywords: Moral Intelligence, Mindfulness, Sense Of Belonging To School, Students -
Pages 73-83Introduction and purpose
The effects of corona anxiety have become one of the main health challenges that endanger people's quality of life. Therefore, this research investigated the relationship between Corona anxiety, Corona knowledge, and social support with the mediating role of quality of life in this field.
MethodsThe present work follows a descriptive approach and the correlational design of the structural equation model type. The statistical population included all women working at the health centers of Kermanshah in the second half of 2022; among them, 364 were selected through cluster random sampling. Data were collected using the Corona Disease Anxiety Scale (CDAS) of Alipour et al. (2020), the World Health Organization Quality of Life (WHOQOL) Questionnaire (1998), the researcher-made Questionnaire of Corona Knowledge, and the multidimensional perceived social support scale of Zimet et al. (1988). Moreover, the data was analyzed by the structural equation method using the SPSS (version 25) and PLS3 Smart software.
ResultsThe results of this study indicated that the direct effect of corona knowledge (P<0.05, β=-0.208) and its indirect effects through quality of life (P<0.05, β=0.134) on corona anxiety were significant. In addition, the direct impact of social support (P<0.01, β=-0.377) and its indirect effect through quality of life (P<0.05, β=0.049) on corona anxiety were meaningful. The corona knowledge and social support had a negative and significant relationship with corona anxiety, and quality of life played a mediating role in this relationship.
ConclusionBy providing appropriate educational and supportive interventions in response to health crises, it is possible to improve individuals' quality of life and reduce their anxiety significantly.
Keywords: Corona Anxiety, Corona Knowledge, Social Support, Quality Of Life -
Pages 84-93Introduction and purpose
The health system is one of the most extensive and productive service delivery systems in Iran and worldwide. Utilizing marketing science and specialized tools, such as the marketing mix, can play a significant role in marketing and managing the opportunities and challenges faced by health organizations. The present study explained and implemented the marketing mix in hospitals.
MethodsThis qualitative study was conducted in the autumn of 2021 using content analysis inspired by the analytic steps of Graneheim and Lundman. The statistical population included experts and key individuals from health organizations in the field of hospitals in Mazandaran province, Iran. The participants were selected using purposive and snowball sampling. In addition, semi-structured interviews were carried out to collect data until data saturation was reached after 27 interviews.
ResultsThis study included 16 (59.2%) male and 11 (40.8%) female participants. The average interview duration was 35 min. The qualitative results were extracted and categorized into two main categories, intangible and tangible assets, and eight subcategories, including price, service, promotion, process, brand, Place, physical evidence, and people.
ConclusionThis study demonstrated that the marketing mix in hospital service is a scientific and practical guide for improving the financial and organizational performance of the hospital. This marketing model can play an efficient and effective role in enhancing hospital coordination and management.
Keywords: Hospitals, Hospital Marketing Mix, Iran, Marketing Of Health Services