فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های معاصر در علوم مدیریت و حسابداری
پیاپی 22 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شمس الدین نیک منش *، شهناز احسانبخش صفحات 1-13

    امروزه با در نظر گرفتن اهمیت روزافزون دیجیتالی شدن برای مشخص کردن مزیت های رقابتی شرکت ها، و علاقه پژوهشی رو به رشد زمینه ای در تحول دیجیتال، این تحقیق بر قابلیت های پویا تاثیرگذار بر نوآوری دیجیتال شرکت ها تمرکز دارد. بطورکلی هدف این تحقیق بررسی اثر توانایی های موثر و پویا بر فرآیند توسعه نوآوری دیجیتال شرکت ها دانش بینان با نقش تعدیلی استفاده از رسانه های اجتماعی در بین شرکتهای دانش بنیان پارک علم وفناوری البرز بوده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع علی است. مدیران شرکت ها دانش بینان پارک علم وفناوری البرز به تعداد 187 نفر که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران جامعه محدود 126 نفر برآورد و بین آن ها انتخاب و با پرسشنامه استاندارد که روایی و پایایی آن تائید شده مورد سنجش قرارگرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده های جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS3 Smart استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که قابلیت تولید دانش، کسب دانش و سنجش بازار بر نوآوری دیجیتال تاثیر مثبت معنی داری دارد.این تحقیق به درک بهتر اثر دیجیتالی شدن در زمینه متمایز شرکت های شرکتهای دانش بنیان پارک علم وفناوری البرز کمک می کند و بینش مفیدی برای بازنگری مدل های نوآوری شرکت ها ارائه می کند.

    کلیدواژگان: قابلیت تولید دانش، نوآوری دیجیتال، قابلیت های کسب دانش، قابلیت های سنجش بازار
  • پگاه مظاهری نظری فر * صفحات 14-48

    محیط کنونی سازمان ها پیچیده تر و دشوارتر شده و رهبران سازمان ها با مشکلات غیرقابل پیش بینی روبه رو شده اند که انعطاف پذیری بالای آن ها را در رفع مشکلات و مواجهه با محیط متلاطم پیرامون سازمان ها می طلبد. مسائل امروز سازمان ها با راه حل های دیروز حل شدنی نیست و شرایط محیطی به حدی پیچیده و پویا و نامطمئن شده است که سازمان ها دیگر نمی توانند بدون نوآوری، حیات بلندمدت خود را تضمین کنند. لذا سازمان ها نمی توانند با دل بستن به توان بالای تولیدی و اجرای چند طرح خلاقانه بر رقبای کوچک، منعطف، نوآور، فرصت گرا و کم هزینه فائق آیند. خلاقیت و نوآوری لازمه و پیش درآمد توسعه و پیشرفت و تعالی یک سازمان و جامعه است. نقش موثر مدیران و رهبران در تغییر و تحول بنیادی در سازمان اجتناب ناپذیر است. مطالعات مربوط به تحولات سازمانی موفق و ناموفق، بر نقش قاطع رهبری در این گونه موقعیت ها تاکید دارد، رهبری که به رهبری مبتنی بر بینش و تحول آفرینی معروف است. در این راستا به منظور پیشبرد هرچه بهتر اهداف، رهبری تحول آفرین نقش موثر و بسزایی در بروز خلاقیت و نوآوری در سازمان دارد. از این رو در مطالعه با هدف بررسی نقش سبک رهبری تحول آفرین بر نوآوری سازمانی و نیز نقش واسط توانمندسازی کارکنان در سازمان امور مالیاتی صورت گرفته است. تحقیق حاضر از نوع توصیفی می باشد. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق، نمونه 360 نفری کارکنان سازمان امور مالیاتی شهر تهران، انتخاب گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات، مدل و پرسشنامه تحقیق نیز از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM)، تحلیل عاملی تاییدی (CFA) استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که رهبری تحول آفرین تاثیر معنی داری بر توانمندسازی کارکنان و نوآوری سازمانی دارد. همچنین تاثیر توانمندسازی بر نوآوری سازمانی؛ و تاثیر رهبری تحول آفرین بر نوآوری سازمانی به واسطه توانمندسازی کارکنان نیز معنی دار بود. در نهایت یافته ها نشان داد که ابعاد رهبری تحول آفرین شامل نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی و ملاحظات فردی تاثیر معنی داری بر نوآوری سازمانی دارند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، نوآوری سازمانی، توانمندسازی کارکنان، امور مالیاتی
  • روح الله جداوی * صفحات 49-79

    در سال های اخیر به منظور بررسی تاثیر گفتمان مقاومت اسلامی در موفقیت و صدور انقلاب اسلامی به سایر کشورهای جهان، قدم های بسیاری توسط اندیشمندان مسلمان و سازمان های نشر آثار اسلامی مختلف برداشته شده است. در این میان دانشگاه آزاد اسلامی خاصه دانشگاه آزاد اسلامی شهید حاج قاسم سلیمانی در همین راستا همایش هایی برگزار نموده و با نوشتن مقالات و پایان نامه هایی(استقرار نظام پایش) به بررسی این موضوع پرداخته است. از این رو، هدف مقاله حاضر، بررسی تاثیر پژوهش های دانشگاهی بر گسترش مقاومت اسلامی(مطالعه موردی : دانشگاه آزاد اسلامی شهید حاج قاسم سلیمانی) است.جامعه آماری پژوهش جهت آزمون الگو، شامل جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد (تحصیلات تکمیلی) دانشگاه آزاد اسلامی شهید حاج قاسم سلیمانی به تعداد 1953نفر می باشد.که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 301 نفر حاصل شد. مقاله حاضر از نوع توصیفی- هبستگی است .روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و میدانی است و ابزار گردآوری اطلاعات، بررسی اسناد و مدارک، مصاحبه و پرسشنامه است.به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. کلیه تحلیل های آماری این پژوهش بوسیله نرم افزار spss انجام شده است. در این تحقیق برای بدست آوردن اطلاعات از جامعه آماری، از دو پرسشنامه استفاده گردیده است که هر دو پرسشنامه محقق ساخته می باشند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که پژوهش های دانشگاهی بر گسترش گفتمان مفاومت اسلامی، تاثیر دارد. در پایان نیز پیشنهادهای پژوهش ارائه شده است.

    کلیدواژگان: پژوهش های دانشگاهی، گفتمان، مقاومت اسلامی
  • سیده زهره رمضانی کریمی * صفحات 80-88

    هدف کلی این تحقیق بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی، تسهیم اطلاعات و عملکرد سازمانی در شرکت های فعال مستقر در شهرک های صنعتی استان گلستان است. روش تحقیق از نوع توصیفی و هدف آن کاربردی بوده و روش گردآوری داده ها میدانی و ابزار آن پرسشنامه است. در تحقیق حاضر جامعه آماری مورد بررسی شامل شرکت های فعال مستقر در شهرک های صنعتی استان گلستان با تعداد 451 شرکت است که تعداد 208 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب و پرسشنامه بین مدیران این شرکت ها با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای توزیع گردید. در نهایت پرسشنامه ها جمع آوری و داده ها به وسیله نرم افزارهای SPSS 20 و v.pls1.04b1مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با تجزیه و تحلیل داده ها مشخص شد در سطح 95% تعامل اجتماعی با اعتماد، دیدگاه مشترک، محتوای تسهیم اطلاعات و کیفیت تسهیم اطلاعات ارتباط معنی داری دارد. همچنین اعتماد با دیدگاه مشترک، محتوای تسهیم اطلاعات و کیفیت تسهیم اطلاعات ارتباط معنی داری دارد. ارتباط بین دیدگاه مشترک با محتوای تسهیم اطلاعات و کیفیت تسهیم اطلاعات تایید شد. و نهایتا اینکه محتوای تسهیم اطلاعات و کیفیت تسهیم اطلاعات با عملکرد سازمانی و عملکرد مسئولیت پذیری ارتباط معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: تعامل اجتماعی، اعتماد، دیدگاه مشترک، محتوا تسهیم اطلاعات، کیفیت تسهیم اطلاعات، عملکرد سازمانی و عملکرد مسئولیت پذیری
  • شهریار شکیبایی * صفحات 89-104

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر دوره های شغلی اختصاصی نظام جامع آموزش کارکنان وزارت نیرو بر برنامه های استراتژیک شرکت آب و فاضلاب لرستان انجام گرفته است.روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و پس رویدادی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته شامل 37 سوال بسته پاسخ که گویه های آن با مقیاس پنج درجه ای لیکرت و با گزینه های کم تا خیلی زیاد تدوین شده اند. محقق برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده نموده است و در این زمینه از شاخص های آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی، درصد، درصد تجمعی و نمودارها، شاخص های گرایش مرکزی و نیز شاخص های پراکندگی استفاده گردیده و آن ها را در گروه های مختلف مقایسه نموده است و برای این منظور از نرم افزار آماریSPSS استفاده شده است. یافته ها و نتایج تحقیق بیانگر این موضوع است که میزان تاثیر دوره های شغلی- اختصاصی نظام جامع آموزش کارکنان وزارت نیرو در حد زیاد می باشد بدین معنی که با ارائه آموزش های ضمن خدمت،بهره وری کارکنان، تعهد سازمانی کارکنان، توانمندی کارکنان، استفاده بهینه از منابع توسط کارکنان ، توانایی کاربرد دانش و سطح دانش و مهارت کارکنان نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: آموزش، استراتژیک، سازمان، منابع انسانی، کارکنان
  • علی خان صمیمی * صفحات 104-129

    در این مقاله، بررسی علل نا کارائی تطبیق نظام بازار آزاد در افغانستان تحقیق شده است، تطبیق نظام بازار آزاد در کشورهای مختلف دنیا نتایج بسیار قانع کننده ای را برای آنها، به نمایش گذاشته است درعین حالیکه تعداد از کشورهای دنیا از تطبیق این نظام نتایج قانع کننده ای به همراه نداشته اند از جمله کشورهای ناراضی، افغانستان نیز نظام اقتصادی بازار آزاد را تجربه کرده است که نتایج تطبیق آن، بحران های عظیمی را به مردم این سرزمین هدیه داده است، در این پژوهش بر همین مسئله تحقیق انجام شده است که فرآیند کار آن از استخراج یک چارچوب مفهومی با در نظرداشت(عنوان مقاله) و پیشینه تحقیق، با چهار متغییر، سه متغیر مستقل و یک متغیر وابسته آغاز گردیده است، نگرش ، بازارمالی و دولت به عنوان متغیرهای مستقل و بازار آزاد به حیث متغیر وابسته در نظرگرفته شده است، نظر به متغیرهای مستقل و وابسته، این پژوهش دارای سه فرضیه بوده است نگرش جامعه نسبت به بازار آزاد تاثیر مثبت و معنی داری دارد، بازارمالی نسبت به بازار آزاد تاثیر مثبت و معنی داری دارد و دولت نسبت به بازار آزاد تاثیر مثبت و معنی داری دارد، برای تائید و رد این فرضیه ها از روش های کمی و کیفی استفاده شده است که در بخش کمی 200 پرسشنامه در جامعه آماری شهر مزارشریف و نمونه آماری شعبه مزار شریف – دانشگاه ابن سینا ودانشگاه دولتی بلخ (پوهنحئی های طب و تعلیم و تربیه) توزیع و درنهایت 152 آنها مورد تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی قرار گرفته است، تجزیه و تحلیل آمار توصیفی(مشخصات جمعیت شناختی) به واسطه برنامه SPSS صورت گرفته است و تجزیه و تحلیل آمار استنباطی (پایایی و روایی پرسشنامه و تائید و رد فرضیه ها) از برنامه های SPSS و SMART PLS4 بهره گرفته شده است، نتایج آزمایش فرضیه های این پژوهش نشان داده است که فرضیه های بازارهای مالی نسبت به بازار آزاد تاثیر مثبت و معنی داری دارد و دولت نسبت به بازار آزاد تاثیر مثبت و معنی داری دارد فرضیه های اولی و دومی با معنی داری قاطع و بالا تائید شده است اما فرضیه سومی (نگرش نسبت به بازار آزاد تاثیر مثبت و معنی داری دارد) با درجه ضعیف مورد تائید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نظام بازار آزاد، دولت، بازارمالی پررونق، نگرش، تطبیق و عدم تطبیق
  • نوروز نورالله زاده *، ملیحه امیدی صفحات 130-146

    اقتصاد دیجیتال علی رغم فرصت های جدید، سوالاتی در مورد چگونگی سازگاری و رشد افراد و سازمان ها در این دوره جدید ایجاد می کند. فرهنگ سازمانی به عنوان عاملی پیشنهاد شده است که در نهایت ممکن است بر اثربخشی یک شرکت برای اجرای فن آوری های دیجیتال تاثیربگذارد. بطورکلی هدف این تحقیق بررسی تاثیر فرهنگ دیجیتال سازمانی برعملکرد مالی شرکت با در نظر گرفتن نقش میانجیگری دیجیتالی سازی کسب و کار و توسعه ارزش فناوری های دیجیتال بوده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، تحقیقی توصیفی – پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری اعضای متخصص گروه فن آوران هوشمند بهسازان فردا در تهران که حجم نمونه 99 نفری از بین آن ها انتخاب و با پرسشنامه اقتباسی که روایی و پایایی آن تائید شده مورد سنجش قرارگرفته است. به منظور تجزیه وتحلیل داده های جمعیت شناختی و استخراج شاخص های مرکزی از آمار توصیفی و نرم افزار24 SPSS و برای تجزیه وتحلیل آمار استنباطی از مدل معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS2 Smart استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از اثر مثبت و معنی دار متغیرهای دیجیتالی سازی کسب و کار و توسعه ارزش فناوری های دیجیتال در تاثیر گذاری فرهنگ دیجیتال سازمانی بر عملکرد مالی شرکت دارد. همچنین دیجیتالی سازی کسب و کار بر عملکرد مالی شرکت تاثیر جدی دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ دیجیتال سازمانی، عملکرد مالی، دیجیتالی سازی کسب و کار، توسعه ارزش فناوری های دیجیتال