فهرست مطالب

راهبرد سیاسی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1403)

نشریه راهبرد سیاسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید علی محمد موسوی*، سید محمدرضا موسوی صفحات 7-25

    از مسائل مهم در هر انقلابی، بررسی دقیق گلوگاه های نفوذ دشمنان آن انقلاب با هدف پیشگیری از آن است. هدف پژوهش حاضر بررسی اقشار اصلی مورد طمع دشمنان جمهوری اسلامی ایران، در نگاه مقام معظم رهبری است. سوال اصلی این است که کدامین اقشار جامعه بیش از سایر مردم، در معرض خطر نفوذ دشمنان و سوءاستفاده از ایشان قرار دارند و رهبر انقلاب، چه توصیه هایی به این گروه ها، برای مصون ماندن از انحراف دارند؟ این پژوهش با روشی تحلیلی- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و همچنین بر اساس گردآوری داده ها از مجموعه بیانات و سخنرانی های ایشان، به بررسی این مساله پرداخته است. یافته های تحقیق فوق به شرح ذیل است: مهمترین اقشاری که رهبری آن ها را مورد خطاب قرار می دهد چهار گروه مسئولین، روحانیون، دانشگاهیان و مطبوعات هستند. کسب بصیرت، تکیه بر خداوند و فراموش نکردن یادش در همه زندگی، مجاهدت در دو جبهه درون (جهاد با نفس) و برون (دشمن بیرونی)، همدلی و کارآمدی مسئولان، لزوم برنامه ریزی متناسب با طرحهای دشمن، ترویج روحیه ایثار و شهادت طلبی و... از مهمترین توصیه های ایشان به اقشار مورد هدف دشمن است. از منظر ایشان، دشمن شناسی نظام جمهوری اسلامی ایران نیز بر آموزه های دینی و اصول قرآنی استوار است.

    کلیدواژگان: رهبری، دشمن، مسئولین، روحانیون، دانشگاهیان
  • سید ابوذر فلسفی زاده حقیقی*، مهدی رنجبر صفحات 27-41
    فلسطین سالیان درازی است که تحت اشغال رژیم اشغالگر قدس قرار دارد. در طول این سالیان، راه حل های بسیاری برای وضعیت فلسطین از سوی اندیشمندان، دولت های مختلف و سازمان های بین المللی ارائه شده است. از جمله این موارد، راه حل دو-دولت بوده است. جستار حاضر با عنایت به اوج گرفتن دوباره درگیری نظامی میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی بواسطه عملیات طوفان الاقصی، با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی حقوقی راه حل دو دولت و بدیل های آن همت گماشته است. در حالی که رژیم اشغالگر قدس تلاش می کند راه حل دولت واحد را عادی سازی کند، فلسطینی ها با این تلاش ها برای عادی سازی مخالف هستند. لذا با بررسی پیشنهادهای موجود، به این نتیجه دست یافتیم که در حال حاضر، راه حل های صلح جایگزین، مبتنی بر مشارکت و برابری بین هر دو گروه ملی، مانند گزینه دولت واحد یا کنفدراسیون، آینده ای ناممکن و نامحقق به نظر می رسد. لذا تنها گزینه حقوقی ممکن برای مردم فلسطین، حق بر مقاومت، انتفاضه و مبارزه تا دستیابی به رهایی و آزادی قدس اشغالی از چنگال اشغالگران است
    کلیدواژگان: فلسطین، رژیم اشغالگر قدس، راه حل دو-دولت، دولت کنفدرال، دولت واحد، طوفان الاقصی
  • مصطفی پاک باطن، عباسعلی طالبی* صفحات 43-62
    استراتژی شبکه سازی قدرت چین در غرب آسیا، سیاست چرخش آمریکا به سمت شرق آسیا را با اختلال روبه رو ساخته است و بار دیگر غرب آسیا به عرصه رقابت و تقابل دو قدرت بزرگ جهانی مبدل گشته است. در این چارچوب، مهار چین در غرب آسیا به یک اولویت راهبردی در راهبردهای کلان ایالات متحده تبدیل گشته و درصدد است تا در مقابل حضور چین در غرب آسیا، نقش آفرینی جدیدی داشته باشد. هدف این مقاله تبیین سیاست آمریکا برای مهار چین در غرب آسیا است و با روش تحلیلی-تبیینی به این سوال پاسخ داده که آمریکا چگونه درصدد مهار نفوذ چین در منطقه غرب آسیا است؟ در پاسخ فرض این است که امریکا از طریق سازمان دهی اقتصادی، سازمان دهی ائتلاف های جدید، مقابله گفتمانی و مشارکت با متحدان راهبرد چندوجهی را برای مهار پکن در غرب آسیا برگزیده است. یافته ها نشان می دهد که علی رغم سیاست چرخش به شرق آسیا، منطقه غرب آسیا برای آمریکا از جایگاه ویژه ای برخوردار است و این کشور در آینده کوتاه مدت و میان مدت تمرکز ویژه ای در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی و گفتمانی جهت مهار چین در منطقه غرب آسیا دارد.
    کلیدواژگان: آمریکا، چین، مهار، غرب آسیا، نفوذ
  • محمد نادری چلاو، علی اکبر جعفری* صفحات 63-88
    راهبرد نظامی جمهوری اسلامی ایران، همواره رکن اصلی تامین کننده ی امنیت ملی و تاثیرگذار بر امنیت منطقه ای غرب آسیا بوده است. بنابر اقتضائات داخلی، تحولات ناشی از جنگ تحمیلی، شرایط منطقه ای نظیر ورود قدرت های فرامنطقه ا ی، ائتلاف با دول منطقه و ادراک تهدید رهبران ایران، توسعه ی صنایع موشک بالستیک و فناوری فضایی گزینه مناسب در جهت رفع ضعف های نظامی ناشی از تحریم و عقب ماندگی تکنولوژیکی نظامی ایران تشخیص داده شده است. سوال پژوهش فوق، بدین صورت است: جایگاه موشک بالستیک، در راهبرد امنیتی ایران چگونه ارزیابی می گردد؟ در فرضیه پژوهش، تاثیر بازدارنده موشکی بر تامین امنیت و حفظ قابلیت تهاجمی ایران در راستای اهداف منطقه ای، و پشتیبانی از ساختار مقاومت مورد تایید قرار گرفته است. تاثیرات مثبت از جهت تامین منافع و پرستیژ سیاسی، بیشینه سازی قدرت و نفوذ منطقه ای برای ایران به ارمغان آمده است. بازدارندگی پیوسته و حفظ امنیت مراکز استراتژیک، از نتایج کارکردی در ورای راهبرد امنیتی مستقل ملی است. چارچوب نظری پژوهش فوق، رئالیسم و نظریه بازدارندگی می باشد. روش به کارگیری اطلاعات تحلیلی و تبیینی است و از منابع کتابخانه ای و مقالات در استخراج مطالب بهره گیری شده است.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، موشک های بالستیک، راهبرد امنیتی، محور مقاومت، غرب
  • حسن خدادی*، جواد جمالی، جهان رزقی شیرسوار صفحات 89-106

    حوزه عمومی، مکانی برای گفت وگو و نقد قدرت است که نخستین بار توسط یورگن هابرماس، به صورت تئوریک مطرح گردید. از دیدگاه وی پیشینه این موضوع در غرب، به سالن ها، قهوه خانه ها و مکان های عمومی برمی گردد. این موضوع در ایران معاصر نیز به مانند غرب دارای یک پیشینه تاریخی است. به گونه ای که این مکان ها و علی الخصوص، قهوه خانه ها، در ایران عهد قاجار، همواره به مثابه حوزه ای برای نقد قدرت و شکل گیری و تداوم جنبش مشروطه خواهی مطرح بوده است. در کنار قهوه خانه ها، یکی از مکان هایی که به مثابه یک حوزه عمومی در ایران این دوره (عهد قاجار) مطرح بوده و عمدتا از سوی پژوهشگران نادیده گرفته شده است، حمام های عمومی است. این پژوهش با در نظر گرفتن موضوع فوق درصدد است تا به این پرسش پاسخ دهد، که حمام های عمومی چگونه به مثابه یک «حوزه عمومی» در ایران دوره قاجار نقش آفرینی می نمودند؟ یافته های پژوهش حاکی از این است که حمام های عمومی در ایران عهد قاجار، ورای تطهیر و نظافت، عملکردی به مثابه یک نهاد اجتماعی و به صورت یک حوزه عمومی بودند که بسیاری از اخبار و اطلاعات در آن ردوبدل و مورد کنکاش و نقد و گفت وگو قرار می گرفت. روش تحقیق در این پژوهش نیز، توصیفی- تحلیلی است و داده ها عمدتا از مقالات و کتبی مرتبط، تهیه شده است.

    کلیدواژگان: حمام عمومی، قاجار، حوزه عمومی، نقد و گفت‎وگو، ایران
  • اکبر ذوالفقاری*، طاها عشایری صفحات 107-132

    بی ثباتی سیاسی یکی از مهم ترین و شایع ترین پدیده های قرن 21 است. چرخش از نظام سیاسی نظامی، پادشاهی تا دموکراتیک همیشه با شورش و تنش مواجه بوده است. بنابراین؛ هدف پژوهش حاضر، مطالعه نظری چندجانبه علل بی ثباتی سیاسی جوامع بوده است. بر این اساس؛ الگوی روان شناختی اجتماعی (رفتار تهاجمی: روزا لیند فیرابندو ایوک فیرابند و محرومیت نسبی: تد رابرت گر) به بی ثباتی سیاسی از پنجره فشارهای روانی می نگرند و وجود نارضایتی اجتماعی، نفرت اجتماعی، خشم نهفته در طبقات اجتماعی، محرومیت نسبی و کاهش امید به زندگی را علل اصلی بی ثباتی سیاسی می داند. الگوی سیاسی (نظریه برخورد تمدن ها: هانتینگتون) رقابت بر سر قدرت بین نخبگان، چرخه قدرت و تحولات سیاسی؛ و الگوی اقتصادی (انگلس، نزاع طبقاتی بین حاکمان و محکومان) شکاف و تنازع طبقاتی بین سرمایه داری و پرولتاریا را ریشه بی ثباتی سیاسی می داند و معتقد است نزاع طبقاتی، برده داری، فئودالیسم و سرمایه داری زمینه های ستیز بین شهروندان مردم و نخبگان را فراهم می کنند. الگوی اجتماعی (رفتار جمعی: اسملسر و تمایزات ساختاری کلمن) ریشه های بی ثباتی را در رفتارهای جمعی ناشی از گذار جامعه از قالب کهنه به نو (گذار ناهمگون) می داند.

    کلیدواژگان: بی ثباتی سیاسی، رفتار جمعی، تمایز ساختاری، نوسازی سیاسی، گذار سیاسی-اجتماعی
  • محمد پورقربان*، حمیدرضا تبشیری صفحات 133-157

    آمارها نشان می دهد که اسلام سریع ترین دین رو به گسترش در جهان است. حضور مسلمانان در موقعیت خاص جغرافیایی (خصوصا در غرب آسیا) به جهت حضور سرشار انرژی و...منجر به آن شده که کشورهای سلطه گر همچون انگلیس خواستار بهره برداری بی هزینه از آن منابع را داشته باشند با وجود این موضوع حضور جریان های اسلامی سد راهی برای این نفوذ بوده است. با این توضیح سوال اصلی این تحقیق عبارت اند است از انگلیس برای حفظ قدرت و تداوم نفوذ خود در منطقه غرب آسیا در برابر دین مبین اسلام که به عنوان عنصر پویا و پنهان در فهم شکلگیری تحولات در این منطقه موثر بوده است، چه راهبردی را دنبال می کند؟ فرضیه این پژوهش اینگونه مطرح می شود که سیاست تفرقه که یک سیاست قدیمی در تاریخ این کشور برای ایجاد نفوذ و استمرار قدرت بوده در دستور کار این کشور هم اکنون نیز قرارداشته تا بتواند منافع خود را تامین کند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، استعمار، تفرقه، دین، اندیشه
  • هادی اعظمی*، سید محمدحسین حسینی، وحید صادقی صفحات 159-190

    کارزار انتخاباتی، فرایند سیاسی است که با محافل اجتماعی و سیاسی مختص به خود می تواند همه اقشار، طبقات و فضاهای جغرافیایی را دربرگیرد. با عنایت به ثبت نام چشمگیر نامزدها در انتخابات مجلس شورای اسلامی، پژوهش حاضر در پی تبیین عوامل موثر بر کثرت نامزدهای انتخاباتی و فرصت ها، چالش ها، آسیب ها و پیامدهای ناشی از آن در حوزه انتخابیه ممسنی و رستم است؟ روش تحقیق ماهیت توصیفی تحلیلی دارد و روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر رصد پایگاه های تحلیلی خبری محلی و استانی، فعالیت گروه های انتخاباتی مجازی (واتس اپ، تلگرام و...) و مشاهدات میدانی ادوار مختلف انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه ممسنی و رستم است. در مجموع، این نتیجه حاصل شده است که صرف ثبت نام گسترده نامزدها برای کسب شهرت و ائتلاف انتخاباتی در نتیجه بده بستان/سیاسی (از جنس طایفه ای) نمی تواند مشکل گشای توسعه ممسنی و رستم باشد. لذا، کنش جدی نامزدها برای تنظیم و ارائه برنامه توسعه محور بمنظور قرار دادن این شهرستان ها در مسیر توسعه ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: کارزار انتخاباتی، کثرت نامزدها، مجلس شورای اسلامی، حوزه انتخابیه ممسنی، رستم
  • سید صالح موسوی، عباس کشاورز شکری* صفحات 191-227
    مهاجرت در دنیای امروز به مسئله ای جهانی تبدیل شده که توجه بسیاری از رشته های علمی را به خود جلب کرده است. مهاجرت اتباع دیگر به کشور مقصد تبعات زیادی برای کشور مذکور می تواند داشته باشد. با توجه به اینکه در سالهای گذشته شاهد مهاجرت موج زیادی از اتباع افغانستان در کشورمان بوده ایم و از سوی دیگر نیز این مهاجران تهدیدات و فرصت هایی برای کشورمان ایجاد کرده اند،بنابراین این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که تهدیدات و فرصت های سیاسی- امنیتی مهاجرت اتباع افغانستانی، برای جمهوری اسلامی ایران چگونه تحلیل می شود؟ یافته های تحقیق حاکی از پیامدهای منفی مانند افزایش قاچاق مواد مخدر و انسان، افزایش گروه ها و عملیات تروریستی در کشور، تشتت ایدئولوژی و افزایش هرج و مرج در مناطق مرزی و دیگر نقاط کشور و نیز فرصت هایی مانند افزایش ظرفیت های دیپلماتیک و روابط سیاسی با افغانستان و دیگر کشورها و همچنین سازمان های منطقه ای و افزایش قدرت سیاسی و دیپلماتیک و در نتیجه افزایش قدرت کشورمان در منطقه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات و جمع آوری داده ها نیز به شیوه کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: امنیت، ایران، افغانستان، اتباع خارجی، مهاجرت
  • محمد لعل علیزاده*، محمدرضا تقوی صفحات 229-252

    رژیم حقوقی آب و هوایی در مجموعه گسترده تر حقوق بین الملل متولد شده است، این پژوهش با تکیه بر بحث کنونی درباره تغییرات اقلیمی و پدیده مهاجرت های ناشی از آن در حقوق بین الملل، چالش های پیش روی حقوقدانان را در تبیین رابطه بین رژیم آب و هوا و پیامدهای سیاسی و اقتصادی چندجانبه، برجسته می کند. پس از درک پیامدهای مهاجرت های اقلیمی، پرسش اساسی این است که حقوق بین الملل در خصوص تغییرات آب و هوایی و مهاجران اقلیمی چه رویکردی دارد؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی این ادعا را بررسی می کند که درک ماهیت چند وجهی تغییرات آب و هوایی و تعاملات محیط زیستی، مستلزم تقویت مباحثی است که جنبه های نهادی این روابط را در نظر می گیرد و سرانجام منتهی به افزایش همکاری و هماهنگی دولت ها شود. حقوق بین الملل، و به ویژه مفهوم نوظهور یکپارچگی سیستمی، این پتانسیل را دارد که بتواند در آینده، نقش مثبتی در تعامل اقلیم با سیاست و تجارت ایفاکند. از مهمترین توافقات بین المللی راجع به تغییرات اقلیمی، پیمان پاریس 2015 است. به نظر می رسدتوافق پاریس چارچوبی پایدار برای هدایت تلاش های جهانی برای دهه های آینده فراهم می کند.

    کلیدواژگان: مهاجران اقلیمی، حقوق پناهندگان، تغییرات اقلیمی، حقوق بین الملل، توافق پاریس 2015
  • فریده فرهمندزاده*، سعید صادقی صفحات 253-274
    طی جنگ با روسیه در دوره فتحعلی شاه، عباس میرزا نایب السلطنه مصمم شد به ابزار نظامی اروپایی مجهز شود. کوشش های او به تجلی خوانشی نوگرایانه از زیست اجتماعی انجامید: تجدد. ولی دلبستگی ایرانیان به سنت های خود ازسویی و کراهت از بیگانگان از سوی دیگر، دو رویکرد عمده پدید آورد: گروهی کوشیدند با نادیده گرفتن ماهیت تجدد تنها به ابزار -تکنولوژی- موردنیاز مجهز شوند، و گروهی تلاش کردند با برگزیدن راهی میانه، هردو جنبه ماهوی و شکلی تجدد را بومی کنند. بومی کردن فرآیندی بیگانه تنها پس از درک ماهیت آن بر اساس عقل سلیم ممکن است. ولی نوگرایی جزم اندیش قاجاری مبتنی بر عینیات صرف بود و از اساس نقض غرض می کرد. جرح وتعدیل نیازمند گذار از کاسبان سنت های ناکارآمد بود؛ اما نوگرایان قاجاری با تعلقات طبقاتی محافظه کارانه از وضع موجود منتفع و نگران پایگاه سنتی خود بودند، و بنابراین تاکید بر عینیات و رویکرد عمودی و آمرانه را ترجیح می دادند. بر اساس یافته های این پژوهش، امکان برخورداری کارآمد از مواهب ابزاری تجدد بدون توجه به ماهیت آن و بازخوانی فرهنگی-اجتماعی تجدد بر اساس مقتضیات بومی وجود ندارد.روش پژوهش، تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: تجدد، قاجار، تجدد ابزاری، تجدد ماهوی
  • علیرضا رضایی*، مهدی اسکندری خوشگو صفحات 275-295
    در عصر کنونی، فناوری های نوین به ویژه بلاکچین می توانند تحولات قابل توجهی در ابعاد اجتماعی،اقتصادی و سیاسی ایجاد کنند.پژوهش حاضر به بررسی نقش فناوری بلاکچین در برقراری تعامل میان حقوق بین الملل و سیاست بین الملل می پردازد.هدف اصلی این پژوهش شناسایی و تحلیل کاربردهای بلاکچین در بهبود تعاملات میان نهادهای بین المللی، دولت ها و سازمان های غیر دولتی در زمینه های حقوق بشر،تجارت بین الملل و امنیت جهانی است.برای دستیابی به این اهداف، روش تحقیق توصیفی و تحلیلی اتخاذ شده است که شامل بررسی ادبیات موجود در زمینه بلاکچین و حقوق بین الملل و همچنین بررسی مطالعات موردی مرتبط می باشد.یافته های تحقیق نشان می دهد که بلاکچین با ارائه شفافیت، امنیت و قابلیت ردیابی بالا، می تواند به کاهش نقوص موجود در نظام حقوقی بین الملل یاری رساند و در عین حال،به تقویت روابط دیپلماتیک و اعتماد در سطح بین المللی منجر گردد. همچنین،چالش هایی همچون مسائل قانونی، فنی و اخلاقی که در مسیر پیاده سازی بلاکچین وجود دارد،مورد توجه قرار می گیرد.نتیجه پژوهش حاضر حاکی از آن است که فناوری بلاکچین به عنوان یک ابزار نوآورانه می تواند به طور قابل توجهی به ارتقای تعامل میان حقوق بین الملل و سیاست بین الملل کمک نماید.براین اساس، سیاست گذاران و محققان بایدبه بررسی عمیق تر چالش های موجود در این زمینه بپردازند و راهکارهای مناسبی برای بهره برداری موثر از این فناوری نوین ارائه دهند.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، حقوق بشر، حقوق بین الملل، سیاست بین الملل، فناوری بلاکچین
  • مریم رئیسی، اکبر نصراللهی کاسمانی*، عبدالکریم خیامی صفحات 297-320

    تاکتیک ها و ملاحظات تحقق استراتژی "بازدارندگی رسانه ای" در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دارای کدهای کنشگری فعال و فوق فعال، استفاده از پلتفرم ها و تکنولوژی های جدید رسانه ای، استفاده از روایت اول، استفاده از روایت برتر، راهبرد تعاملی، راهبرد حضور، راهبرد تکرار و جهاد تبیین است. از موانع و چالش های پیش روی صداوسیما در استفاده از این راهبرد می توان به نیروی انسانی کارآمد، تخصیص بودجه مناسب و پوشش مناسب و کافی، افزایش رویکرد واقع گرایی در بازنمایی ها، امکان دسترسی به منابع داخلی و خارجی و توجه به ظرفیت ها و توانمندی ها اشاره کرد. همچنین حفظ سرمایه اجتماعی رسانه، تعلیق و توقف غیریت و دیگری رسانه، تاثیرگذاری روی عملیات رسانه ای دشمن، افزایش اعتبار رسانه، اثرگذاری مثبت روی مخاطبان مشترک، کاهش آسیب پذیری مخاطبان، حفظ تعلق و وابستگی مخاطب و تاب آوری رسانه ای از فواید استفاده از این استراتژی در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران است. مولفه های بوجودآورنده، فواید و ظرفیت هایی که استفاده از این استراتژی برای رسانه و کشور ایجاد می کند و در نهایت تاکتیک ها و ملاحظات تحقق این استراتژی در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران از جمله مواردی بود که در این پژوهش به آن ها پرداخته شد. پژوهش حاضر جهت درک عمیق پرسش پژوهش، از روش تحلیل مضمون استفاده کرده است که در دسته تحقیقات کیفی قرار دارد.

    کلیدواژگان: بازدارندگی. رسانه، صداوسیما، استراتژی، جنگ نرم، تلویزیون
  • علی اکبر شادعلیزاده*، حسین کوهساریان، مسعود مصدق صفحات 321-349
    منطقه غرب آسیا با قرارگیری در یک نقطه ژئواستراتژیکی و ژئوپلیتیکی در طول تاریخ مورد هجوم قدرت های بزرگ جهانی و درگیری بین قدرت های منطقه ای بوده است. با شروع قرن بیست و یکم که با سردمداری و هژمونی ایالات متحده آمریکا منطقه وارد منازعات و تنش های جدیدی شده که به شکل گیری قدرت های منطقه ای جدید در غرب آسیا شده است. ازاین رو پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی در پی شناسایی چالش ها و فرصت های پیش روی جمهوری اسلامی ایران در نظم نوظهور منطقه ای در غرب آسیا هست. بدین منظور با انجام مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان و کارشناسان صاحب نظر در این حوزه، فرصت ها و تهدید های مدنظر احصاء گردید. یافته های پژوهش نشان داد فرصت های پیش رو شامل بیداری اسلامی، گسترش روابط و توسعه همکاری اقتصادی با همسایگان، توسعه روابط با قدرت های جهانی، ایجاد نقش آفرینی فعال در بهبود و حل بحران های منطقه ای، تقویت محور مقاومت و همچنین استفاده از موقعیت استراتژیک جغرافیایی خود و تهدیدهای احصاء شده شامل افزایش نفوذ رقبای منطقه ای،حضور نظامی و سیاسی قدرت های خارجی، تحریم های اقتصادی و فشارهای بین المللی، ناپایداری های داخلی، اتحاد کشورهای عربی اسلامی با رژیم صهیونیستی، تغییرات ژئوپلیتیکی، گسترش درگیری رژیم صهیونیستی با محور مقاومت و در بخش پایانی پژوهش به تجزیه وتحلیل تهدیدها و فرصت های احصاء شده پرداخته شد.
    کلیدواژگان: تهدید ها، فرصت ها، نظم نوظهور، منطقه ای، غرب آسیا، جمهوری اسلامی ایران
  • روح الله اسلامی*، فاطمه مصیبی صفحات 351-373

    این مقاله به بررسی چهار پارادایم مسلط روشنفکری در تاریخ معاصر ایران از پارادایم غالب در دوره مشروطه تاکنون می-پردازد. پارادایم های مسلط در هر دوره، روشنفکران آن پارادایم، دوره زمانی، مبانی فکری، دست آوردها و آسیب شناسی هر پارادایم مورد مطالعه قرار گرفته است. چارچوب نظری به کار رفته در این مقاله، پارادایم است و از هرمنوتیک تفسیری نیز به عنوان روش در این مقاله استفاده شده است. . در مقاله چهار جریان اصلی روشنفکری در ایران از مشروطه تا کنون بررسی شده است و هر یک از جریان ها در نسبت با علم آسیب شناسی شده است. براساس دسته بندی صورت گرفته و چارچوب نظری به کار رفته در مقاله، یافته ها از این قرار است که با از بین رفتن رویکرد علمی بلافاصله پارادایم های شبه علمی و روایت های ضدعلم یعنی چپ انتقادی، تفهمی و پدیدارشناسانه و در نهایت پسامدرنیسم و پساساختارگرایی جایگزین پارادایم نخست شدند و فرصت ارائه پارادایم های علمی و پوزیتیوستی در اندیشه سیاسی ایران مهیا نگشت. درنتیجه همین امر باعث نابودی تداوم عقلانیت در ایران شد.

    کلیدواژگان: علم گرایی، چپ انتقادی، پدیدارشناسی تفهمی، پسامدرنیسم، پساساختارگرایی
|
  • Sayed Ali Mohammad Musavi *, Sayed Mohammadreza Musavi Pages 7-25

    One of the important issues in any revolution is the careful investigation of the bottlenecks of the enemies of that revolution with the aim of preventing it. The aim of the current research is to investigate the main groups that are coveted by the enemies of the Islamic Republic of Iran in the eyes of the Supreme Leader. The main question is which sections of the society are more vulnerable to the influence of the enemies and their abuse, and what recommendations does the leader of the revolution have for these groups to stay safe from deviation? This research has investigated this issue with an analytical-descriptive method and by using library sources and also based on data collection from the collection of his statements and speeches. The findings of the above research are as follows: The most important groups that the leadership addresses and warns against the influence of the enemy are the four groups of officials, clerics, academics and the press. Gaining insight, relying on God and not forgetting his memory in all matters of life, striving on two fronts (internal jihad), empathy and efficiency of officials, the need to plan according to the plans of the enemy,

    Keywords: Leadership, Enemy, Officials, Clerics, Academics
  • Seyed Abozar Falsafizadeh Haqiqi *, Mehdi Ranjbar Pages 27-41
    Palestine has been under the occupation of Jerusalem for many years. During these years, thinkers, different governments, and international organizations have proposed many solutions for the Palestinian situation. Among these cases, the two-state solution has been. Considering the re-emergence of the military conflict between the Palestinians and the Zionist regime due to the Al-Aqsa storm operation, the present essay is devoted to the legal analysis of the two-state solution and its alternatives with a descriptive-analytical method. While the occupation regime of Al-Quds is trying to normalize the one-state solution, the Palestinians are against these normalization efforts. Therefore, by examining the existing proposals, we concluded that currently, alternative peace solutions, based on participation and equality between both national groups, such as the option of a single government or confederation, seem to be an impossible and unrealized future. Therefore, the only possible legal option for the Palestinian people is the right to resistance, intifada, and struggle to achieve the liberation and freedom of occupied Jerusalem from the grip of the occupiers.
    Keywords: Palestine, Israel, Two-State Solution, Confederate State, Unitary State, Al-Aqsa Storm
  • Mostafa Pakpaten, Abbasali Talebi * Pages 43-62
    China's power networking strategy in West Asia has made America's policy of turning towards East Asia face disruption, and once again West Asia has become the arena of competition and confrontation between the two great world powers. In this framework, containment of China in West Asia has become a strategic priority in the macro strategies of the United States and it is trying to play a new role against China's presence in West Asia. The purpose of this article is to explain US's policy to contain China in West Asia, and with an analytical-explanatory method, it has answered the question of how US is trying to contain China's influence in West Asia. In response, it is assumed that US has chosen a multi-faceted strategy to contain Beijing in West Asia through economic organization, organization of new alliances, dialogue confrontation and cooperation with allies. The findings show that despite the policy of turning to East Asia, the West Asian region has a special place for the US, and in the short and mid-term future, this country will focus on various economic, political and discourse dimensions to contain China in the West Asian region.
    Keywords: US, China, Containment, West Asia, Influence
  • Mohammad Naderi Chelav, Ali Akbar Jafari * Pages 63-88
    The military strategy of the Islamic Republic of Iran has consistently been a key pillar in ensuring national security and influencing regional security in West Asia. Due to internal exigencies, the developments stemming from the imposed war, regional conditions such as the presence of extra-regional powers, alliances with regional states, and the perception of threats by Iranian leaders, the development of ballistic missile industries and space technology has been identified as a suitable option to address the military weaknesses caused by sanctions and Iran's technological military backwardness. The research question posed here is: How is the role of ballistic missiles evaluated within Iran's security strategy? In the research hypothesis, the missile deterrence capability is affirmed to contribute to securing Iran's defense and maintaining its offensive capabilities in line with regional objectives, as well as supporting the structure of resistance. Positive effects, such as ensuring political prestige, maximizing regional power and influence, are highlighted. Continuous deterrence and the protection of strategic centers are functional results beyond the scope of an independent strategy. The theoretical framework of this research is based on realism and deterrence theory. The methodology involves analytical and explanatory approaches, utilizing library sources and articles for content extraction.
    Keywords: Deterrence, Ballistic Missiles, Security Strategy, Resistance, West Asia
  • Hasan Khodadi *, Javad Jamali, Jahan Rezgi Shirsavar Pages 89-106

    The public sphere is a place for discussion and critique of power, which was first proposed theoretically by Jürgen Habermas. From his point of view, the background of this issue in the West goes back to salons, coffee houses and public places. This issue has a historical background in contemporary Iran as well as in the West. In such a way that these places and coffeehouses in particular, in Iran during the Qajar era, have always been considered as an area for criticism of power and the formation and continuation of the constitutionalist movement. Next to the coffeehouses, one of the places that has been mentioned as a public domain in Iran during this period (Qajar period) and has been mostly ignored by the researchers, is the public baths. Considering the above issue, this research tries to answer this question, how did public baths play a role as a "public area" in Qajar period Iran? The findings of the research indicate that public baths in Iran during the Qajar era, beyond purification and cleanliness, functioned as a social institution and as a public domain where many news and information were exchanged and discussed.

    Keywords: Public Bath, Qajar, Public Space, Criticism, Discussion, Iran
  • Akbar Zolfaghari *, Taha Ashayeri Pages 107-132

    The aim of the present study is a multifaceted theoretical study of the causes of political instability in societies. according to this; social psychological pattern (Aggressive Behavior: Rosalind L. Feierabend, Partial Deprivation: Ted Robert Gurr) Looks at political instability through the window of stress and; considers the existence of social dissatisfaction, social hatred, anger in social classes, relative deprivation and reduced life expectancy as the main causes of political instability. Political model (Theory of The Clash of Civilizations: Huntington) believes that competition for power between elites, the cycle of power and political developments are the most factors affecting the political instability; and the economic model (Engels, the class struggle between rulers and the condemned) sees the class divide and conflict between capitalism and the proletariat as the root of political instability. They believe that class conflict, slavery, feudalism and capitalism provide the grounds for conflict between citizens and elites. The social model (Collective Behavior: Smelser and Structural Distinctions: Coleman) identifies the roots of instability in collective behaviors resulting from society's transition from the old to the new (heterogeneous transition).

    Keywords: Political Instability, Collective Behavior, Structural Distinctions, Political Modernization, Socio-Political Transition
  • Mohammad Pourghorban *, Hamid Tabshiri Pages 133-157

    Statistics show that Islam is the fastest growing religion in the world. The presence of Muslims in a special geographical location (especially in West Asia) due to their presence full of energy and... has led to the fact that the dominating countries like England demand free exploitation of those resources, despite this issue, the presence of Islamic currents It has been a roadblock for this penetration. With this explanation, the main question of this research is what strategy does England follow to maintain its power and influence in the West Asian region against the religion of Islam, which has been effective as a dynamic and hidden element in understanding the formation of developments in this region. he does? The hypothesis of this research is that the politics of division, which was an old policy in the history of this country to create influence and continuity of power, is still on the agenda of this country in order to secure its interests. The results of this research show that over the past centuries, Britain has used hidden methods and complex policies for easier access to the territorial resources of other countries, especially Islamic countries,

    Keywords: Foreign Policy, Colonialism, Division, Religion, Thought
  • Hadi Aazami *, Seyed Mohamadhossein Hosseini, Vahid Sadeghi Pages 159-190

    Election campaign is a political process that can include all strata, classes and geographical spaces with its own social and political circles. Considering the significant registration of candidates in the Islamic Council elections, the present research seeks to explain the factors affecting the plurality of election candidates and the opportunities, challenges, harms and consequences resulting from it in Mamsani and Rostam constituencies. The research method is descriptive-analytical in nature, and the method of gathering information is based on the observation of local and provincial news-analytical databases, the activity of virtual electoral groups (WhatsApp, Telegram, etc.) and field observations of different periods of the Islamic Council elections. It is in Mamsani and Rostam constituencies. TIn general, this conclusion has been reached that only the wide registration of candidates to gain fame and electoral coalition as a result of political/tribal (tribal) exchange cannot solve the problem of Mamsani and Rostam development. Therefore, it is necessary for the serious action of the candidates to prepare and present a development-oriented program in order to put these cities on the path of development.

    Keywords: Election Campaign, Plurality Of Candidates, Islamic Council, Mamsani, Rostam Constituencies
  • Seyed Saleh Musavi, Abbas Keshavar Zshokri * Pages 191-227
    Migration in today's world has become a global issue that has attracted the attention of many scientific fields. The migration of other nationals to the destination country can have many consequences for the said country large wave of Afghan nationals immigrating to our country, and on the other hand, these immigrants have created threats and opportunities for our country, so this research seeks to answer the question that threats and opportunities How is the political-security migration of Afghan nationals analyzed for the Islamic Republic of Iran? The findings of the research indicate negative consequences such as the increase in drug and human trafficking, the increase in terrorist groups and operations in the country, the spread of ideology and the increase in chaos in the border areas and other parts of the country, as well as opportunities such as the increase in diplomatic capacities and political relations with Afghanistan and other countries as well as regional organizations and increasing political and diplomatic power and as a result increasing the power of our country in the region. The research method in this descriptive-analytical research and the method of information gathering and data collection were also done in a library and documentary way.
    Keywords: Security, Iran, Afghanistan, Foreign Nationals, Immigration
  • Mohammad Laelalizadeh *, Mohamadreza Taghavi Pages 229-252

    The climate legal regime was born in the broader set of international law, this research based on the current debate about climate change and the resulting migration phenomenon in international law, the challenges faced by lawyers in explaining the relationship between the climate regime and its consequences Political and economic multilateralism highlights. After understanding the consequences of climate migrations, the basic question is, what is the approach of international law regarding climate change and climate migrants? The present study investigates the claim with a descriptive and analytical method that understanding the multifaceted nature of climate change and environmental interactions requires the strengthening of discussions that consider the institutional aspects of these relationships and ultimately lead to increased cooperation and coordination. governments. International law, and especially the emerging concept of systemic integration, has the potential to play a positive role in the interaction of climate with politics and business in the future. One of the most important international agreements on climate change is the 2015 Paris Agreement. The Paris Agreement appears to provide a stable framework to guide global efforts for decades to come.

    Keywords: Climate Migrants, Refugee Rights, Climate Change, International Law, Paris Agreement 2015
  • Farideh Farahmandzadeh *, Saeed Sadeghi Pages 253-274
    During the war with Russia in Fath-Ali-Shah era, Abbas-Mirza, the crown-prince, decided to equip with the European way. His efforts led to a new phenomenon: modernity. However, the Iranians' eager for traditions on the one hand and their suspicion of foreigners on the other hand led to two main approaches: one group tried to be equipped with the necessary tools -technology - by ignoring the nature of modernity, and the other group tried to localize both substantive and technical aspects of modernity by choosing the middle way. Localizing an alien process is possible only after understanding its nature based on common sense. But the modernization of Qajar dogma was based on mere objectivity and violated the purpose. Adjustment needed to get rid of the beneficiaries of ineffective traditions; But the Qajar modernists, with their conservation class affiliations, benefited from the status que and worried about their traditional base, therefore, they preferred to emphasize objectivity and a vertical and authoritarian approach. According to the findings of this research, it is not possible to efficiently enjoy the technologic gifts of modernity without considering its nature and social-cultural reinterpretation of modernity based on local requirements. The research method is analysis using library resources.
    Keywords: Iran, Modernity, Qajar, Technological Modernity, Substantive Modernity
  • Alireza Rezaei *, Mehdi Eskandari Khoshguo Pages 275-295
    In the current era, novel technologies, especially blockchain, have the potential to bring significant transformations across social, economic, and political dimensions.This thesis investigates the role of blockchain technologyin establishing interactions between international law and international politics.The main objective of this research is to identify and analyze the applications of blockchain in improvinginteractions among international bodies, governments, and non-governmental organizations concerning human rights, international trade, and global security.The central research question is how blockchain can effectively contribute to these interactions.To achieve these objectives, a qualitative and analytical researchmethod was employed, including an examination of existing literature on blockchain and international law, as well as relevant case studies.The findings indicate that blockchain, by providing transparency, security, and high traceability,can help reduce the deficiencies in international legal systems while simultaneously enhancing diplomatic relations and trust at the international level.Furthermore, challenges such as legal, technical, and ethical issues inherent in implementing blockchain are also addressed.The conclusions drawn from this research demonstrate that blockchain technology can serve as an innovative tool significantly enhancing interactions between international law and international politics.Accordingly, policymakers and researchers should delve deeper into the existing challenges in this field and propose effective strategies for making the most of this novel technology.
    Keywords: International Politics, International Law, Blockchain Technology, Human Rights, International Trade
  • Maryam Reiesi, Akbar Nasrallahi Kasmani *, Abdalkarim Khayami Pages 297-320

    The abstract of the thesis (including summary, goals, implemented methods, and results). The deterrence strategy, though imported from the military sector to other areas, is not only limited to the military sector, but it can also embrace the media sector. In this research, an attempt The challenges and opportunities of using the media deterrence strategy in the Islamic Republic of Iran Broadcasting will be investigated by taking advantage of the opinions of professionals and media experts, The components, application method, methods, and effective tools of deterrence strategy in providing national security is the problem of this research.In order to deeply understand the research question, the present research used the Theme analysis method, or in other words, the grounded Corbin and Strauss method, which is a subcategory of qualitative research. From the point of view of experts and experts in this field, the indicators and components that create them are: ...

    Keywords: Deterrence, Media, Broadcasting, Strategy, Soft War, Television
  • Aliakbar Shadalizadeh *, Hossein Kohsarian, Massoud Mossadegh Pages 321-349
    The West Asian region, which is located at a geostrategic and geopolitical point,has been invaded by major world powers and conflicts between regional powers throughout history.With the beginning of the 21st century,with the leadership and hegemony of the United States of America,the region entered into new conflicts and tensions,which led to the formation of new regional powers in West Asia. Therefore,the present study,with a descriptive-analytical approach,seeks to identify the challenges and opportunities facing the Islamic Republic of Iran in the emerging regional order of West Asia.The considered opportunities and threats were calculated.The findings of the research showed that the upcoming opportunities include Islamic awakening,expanding relations and developing economic cooperation with neighbors,developing relations with world powers,playing an active role in improving and solving regional crises,strengthening the axis of resistance,and also using It is strategic.The geographical location and the mentioned threats include the increasing influence of regional rivals,the military and political presence of foreign powers,economic sanctions and international pressures,internal instability,the union of Arab Islamic countries with the Zionist regime,geopolitical changes,and the expansion of the Zionist regime's conflict.With the axis of resistance and in the final part of the research,it was done with the aim of analyzing threats and opportunities.
    Keywords: Threats, Opportunities, Emerging Order, Regional, West Asia, Islamic Republic Of Iran
  • Rohollah Eslami *, Fatemeh Mosayebi Pages 351-373

    This article examines the four dominant intellectual paradigms in the contemporary history of Iran, from the dominant paradigm in the constitutional period until now. The dominant paradigms in each period, intellectuals of that paradigm, time period, intellectual foundations, achievements and pathology of each paradigm have been studied. The theoretical framework used in this article is paradigm and interpretative hermeneutics is also used as a method in this article. . In the article, four main intellectual currents in Iran have been examined since the constitution until now, and each of the currents has been analyzed in relation to science.Based on the classification made and the theoretical framework used in the article, the findings are that with the disappearance of the scientific approach, pseudo-scientific paradigms and anti-science narratives, i.e. critical, understanding and phenomenological left And finally, postmodernism and poststructuralism replaced the first paradigm, and the opportunity to present scientific and positivist paradigms was not provided in Iran's political thought. As a result, this caused the destruction of the continuity of rationality in Iran.

    Keywords: Scientism, Critical Left, Cognitive Phenomenology, Postmodernism, Poststructuralism