فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 68 (زمستان 1403)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 68 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر مرادی*، مسعود نوری صفحات 7-31
    هدف

    هدف این پژوهش ارزیابی درونی گروه آموزشی علوم تربیتی دانشگاه فرهنگیان و راهکارهای ارتقای کیفیت آموزش آن در سال تحصیلی 02- 1401 بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نوع داده مورد جستجو کمی است که با روش پیمایشی از نوع مقطعی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی، دانشجومعلمان و فارغ التحصیلان گروه آموزشی علوم تربیتی بود. روش نمونه گیری در بخش اعضای هیات علمی از نوع سرشماری کامل بود. در بخش دانشجویان با استفاده از نمونه گیری طبقه ای و بر اساس جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان با آلفای (05/.)، 145 دانشجو به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه و چک لیست استاندارد استفاده شد. داده های گردآوری شده با کمک روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع شش عامل مورد بررسی، عامل راهبردهای یاددهی- یادگیری در سطح مطلوب، سه عامل اهداف و تشکیلات، دانشجومعلمان و رشته های تحصیلی در وضعیت نسبتا مطلوب و دو عامل اعضاء هیات علمی و امکانات و تجهیزات در سطح نامطلوب ارزیابی شد. در مجموع گروه علوم تربیتی در وضعیت نسبتا مطلوب قرار داشت.

    نتیجه گیری

    بالاترین امتیاز ارزیابی درونی به عامل راهبردهای یاددهی- یادگیری و پایین امتیاز به عامل امکانات و تجهیزات آموزشی تعلق گرفت.

    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، دانشگاه فرهنگیان، کیفیت آموزش، گروه آموزشی علوم تربیتی
  • مینا محمدی هرگلان*، پیمان یارمحمد زاده، بهبود یاری قلی صفحات 32-51
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی زمینه ها و موانع کارآفرینی آموزشی از نظر متخصصان کارآفرینی آموزشی در شهر تبریز است.

    روش پژوهش:

    این پژوهش به صورت ترکیبی صورت گرفته است. مرحله کیفی این پژوهش، تحلیل محتوای عرفی به روش اکتشافی بوده است و برای تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شده است.در این مرحله 14 نفر مصاحبه شونده از اساتید دانشگاه تبریز و شهید مدنی آذربایجان به زمینه ها و موانع کارآفرینی آموزشی اشاره کردند. در مرحله ی کمی که روش آن توصیفی-پیمایشی بود از بین 530 نفر از شامل اساتید، دانشجویان  و فارغ التحصیلان تحصیلات تکمیلی رشته ی علوم تربیتی در دانشگاه های تبریز و شهید مدنی آذربایجان 217 نفر با استفاده از جدول مورگان انتخاب گردیده و با استفاده از پرسشنامه ی نتیجه ی مرحله ی کیفی تنظیم گردیده بود مورد آزمون قرار گرفتند.تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی-استنباطی (کالموگروف اسمیرنوف، آزمونهای برازش مدل پژوهش، و آزمون فریدمن) انجام گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش در بخش کیفی بعد از کدگذاری باز و محوری در قسمت زمینه های کارآفرینی آموزشی 4 مقوله کلی و در قسمت موانع به 7 مقوله کلی به دست آمد. مقوله های مربوط به زمینه ها شامل 1) روش تدریس 2) تاسیس مراکز آموزشی 3) تجهیزات و محصولات کمک آموزشی 4) نرم افزارهای آموزشی و مقوله های مربوط به موانع شامل 1) کیفیت ضعیف ساختار نظام آموزشی 2) موانع انگیزشی 3) موانع اقتصادی 4) موانع مهارتی 5) موانع ارتباطی 6)موانع شناختی 7)موانع اجتماعی می باشد. در پایان پژوهش براساس داده های به دست آمده پرسشنامه ای ساخته شد. در بخش کمی نتایج آزمون تحلیل عاملی تاییدی، 4 عامل مربوط به زمینه ها و 7 عامل مربوط به موانع را مورد تایید قرار داد. برای اولویت بندی زمینه ها و موانع ازآزمون فریدمن استفاده شد.

    نتیجه گیری

    یک کارآفرین آموزشی موفق نیازمند شناسایی زمینه ها و موانع آموزشی است لذا در این پژوهش مهم ترین زمینه کارآفرینی آموزشی مربوط به ارائه روش تدریس است و اساسی ترین مانع مربوط به موانع شناختی می باشد.

    کلیدواژگان: زمینه ها، موانع، اولویت بندی، کارآفرینی آموزشی
  • ابوالفضل اسدنیا*، فضه ابراهیمی، فاطمه مکی زاده، اورانوس تاج الدینی صفحات 52-70
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف رسیدن به درک جامعی از روند و ساختار موضوعی مقالات حوزه فلسفه در علوم انسانی و اجتماعی انجام شده است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر توصیفی با رویکرد علم سنجی که به تحلیل محتوای متون با استفاده از هم رخدادی واژگان و تحلیل شبکه های اجتماعی پرداخته است. جامعه پژوهش حاضر شامل مقالات حوزه فلسفه در زیر موضوع علوم انسانی و اجتماعی در بازه زمانی 1884 تا 2022 میلادی پایگاه اسکوپوس که تا تاریخ 31/12/2022 منتشر شده بودند. نهایتا 18138 مقاله به منظور ترسیم جامعی از ساختار فکری دانش در حوزه فلسفه علوم انسانی و اجتماعی انتخاب شد. برای تحلیل داده ها و ترسیم نقشه علمی از بستهR bibliometrix بهره گرفته شد.

    یافته ها

    پژوهش های حوزه فلسفه در علوم انسانی و اجتماعی منجر به شکل گیری 4 خوشه «دین و علم» و « عمل گرایی و طبیعت گرایی»، «فلسفه و نظریه تعلیم و تربیت» و «پدیدار شناسی و هرمونوتیک» شد.

    نتیجه گیری

    تحلیل موضوعات مربوط به مدارک حوزه فلسفه علوم انسانی و اجتماعی، پیشرفت های علمی و روندهای همکاری علمی این حوزه برجسته می شود و این می تواند به سیاست گذاران و محققان کمک کند تا علاوه بر درک وضعیت فعلی تحقیقات فلسفی نسبت به پیش بینی و شناخت آینده نیز گام هایی بردارند.

    کلیدواژگان: فلسفه، علوم انسانی، علوم اجتماعی، علم سنجی
  • مهری محمدی، کیومرث تقی پور*، حسین دهقانزاده صفحات 71-86
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی چالش های آموزش در سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی در شرایط ویروس کووید-19 از دیدگاه اساتید دانشگاه تبریز بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه ی اساتید دانشگاه تبریز در نیمسال دوم سال تحصیلی 1399- 1400 بودند که از این جامعه ی آماری، 211 نفر به عنوان حجم نمونه، براساس جدول کرجسی و مورگان و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای از چهار گروه فنی- مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه، و کشاورزی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته می باشد که دیدگاه اساتید را نسبت به چالش های آموزش در سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی می سنجد. روایی صوری پرسشنامه مورد تایید اساتید و متخصصان حوزه ی علوم تربیتی قرار گرفت. روایی سازه ی آن نیز از طریق تحلیل عاملی تاییدی تعیین شد. برای تعیین پایایی ابزار پژوهش، از آلفای کرونباخ بهره گرفته شد که ضریب آن معادل 907/0 محاسبه شد. داده ها با استفاده از آزمون T تک نمونه ای و آزمون فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که از دیدگاه اساتید؛ مولفه های زیرساخت، پشتیبانی، نگرش، و دسترسی به عنوان مهم ترین چالش های آموزش در سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی دانشگاه تبریز هستند.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود دانشگاه تبریز با فراهم کردن زیرساخت های لازم، امکان استفاده ی مطلوب اساتید از سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی را به حداکثر برساند. همچنین ضرورت دارد دانشگاه تبریز با تدابیری مانند تشکیل گروه های پشتیبان فنی، آموزشی و انسانی جهت ارائه ی کمک های لازم به اساتید در مواقع ضروری، تدارک برنامه هایی برای تغییر نگرش اساتید نسبت به آموزش الکترونیکی و تسهیل امکانات دسترسی اساتید به سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی در صدد اصلاح این موانع و چالش ها برآید.

    کلیدواژگان: چالش های آموزش، سیستم مدیریت یادگیری الکترونیکی، آموزش الکترونیکی، کووید-19
  • سارا محمدی*، فرج الله رحیمی، مهدی نداف صفحات 87-105
    هدف

    امروزه ارزشمندترین سرمایه سازمان ها، سرمایه انسانی است و تعالی سازمان در گرو سرمایه انسانی است. در این راستا تعلق شغلی و سازمانی کارکنان، به موضوع مورد بحث جدی سازمان ها و نهادهای تصمیم گیرنده تبدیل شده است. هدف این مطالعه ارزیابی تعلق شغلی و سازمانی کارکنان و اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز و تبیین پیامدهای آن می باشد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر استراتژی؛ یک مطالعه پیمایشی- توصیفی و از نظر هدف؛ یک پژوهش کاربردی توسعه ای، از نظر محیط و ابزار جمع آوری داده ها پژوهش میدانی و پرسش نامه ای محسوب می شود. جامعه آماری پژوهش کارکنان و  اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز (1905 نفر) می باشد که 320 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد و معتبر و دارای روایی و پایایی؛ و تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر  و با نرم افزار Smart PLS  انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه کاربردی، برای ارزیابی وضعیت موجود دانشگاه، میزان تعلق شغلی و سازمانی کارکنان و  اعضای هیات علمی دانشگاه، مورد سنجش قرار گرفت که نتایج نشان داد سطح تعلق شغلی کارکنان و  اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز، بالاتر از میانگین (6/3)، و تعلق سازمانی آنها اندکی کمتر از میانگین (9/2) است. تفکیک دو گروه نشان داد، تعلق شغلی اعضای هیات علمی به طور معناداری بالاتر از کارکنان بوده است. همچنین با تحلیل مبانی نظری و ادبیات موضوع و نیز با مشارکت  اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه در پاسخ به پرسشنامه های استاندارد، مهمترین پیامدهای تعلق شغلی و سازمانی در چهار دسته؛ پیامدهای فردی، شغلی، مدیریتی و سازمانی شناسایی و دسته بندی گردید. شدت تاثیرگذاری تعلق شغلی و سازمانی بر این چهار دسته از پیامدها، بطور مفصل تبیین و تشریح شده و در پایان نیز پیشنهادهای کاربردی جهت بهبود و ارتقاء تعلق شغلی و سازمانی کارکنان و  اعضای هیات علمی دانشگاه ارائه شده است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه با تمرکز بر تعلق شغلی و سازمانی و پیامدهای آن، می تواند به مدیران و متخصصین در توسعه منابع انسانی و ارتقاء شایستگی ها و توانمندی های آنها کمک نماید. شناخت پیآمدها و میزان تاثیرگذاری آنها می تواند برای مدیران درک درستی از  بهبود بهره وری و افزایش عملکرد کارکنان و اعضای هیات علمی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: تعلق شغلی، تعلق سازمانی، پیامدهای تعلق، دانشگاه شهید چمران اهواز
  • لادن حاجی انوری*، عباس رمضانی صفحات 106-131
    هدف

    هدف مطالعه حاضر، بررسی عوامل موثر در پذیرش و به کارگیری هوش مصنوعی توسط اعضای هیات علمی و میزان سواد هوش مصنوعی آنان است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش کاربردی حاضر مبتنی بر فلسفه پراگماتیسم از نوع آمیخته (متوالی تشریحی) است. جامعه آماری بخش کمی اعضای هیات علمی پردیس های دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 1403-1402، به تعداد 1220 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران 315 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. در بخش کیفی نیز با استفاده از نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی 15 نفر از متخصصان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مقیاس پذیرش هوش مصنوعی و سواد هوش مصنوعی و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده های کمی با استفاده از نرم افزار SPSS، و داده های کیفی به روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نیت رفتاری، سهولت ادراک شده، سودمندی ادراک شده، ارتباط شغلی، هنجار ذهنی، شرایط تسهیل کننده و نگرش نسبت به استفاده بر پذیرش هوش مصنوعی موثر است. بنابر نتایج سواد هوش مصنوعی اعضای هیات علمی در سطح مطلوبی قرار ندارد.

    نتیجه گیری

    هدف قرار دادن سواد هوش مصنوعی اساتید دانشگاه ها مولفه کلیدی در غلبه بر مقاومت در برابر پذیرش هوش مصنوعی می باشد. از این رو حمایت بیشتر توسط مراجع ذی ربط و روسای سازمان های آموزشی برای کمک به اساتید جهت توسعه شایستگی و سواد هوش مصنوعی ضروری است.

    کلیدواژگان: پذیرش تکنولوژی، سواد هوش مصنوعی، اعضای هیات علمی، آموزش عالی
  • فهیمه مدرسی فر، مریم حافظیان* صفحات 132-149
    هدف

    هدف از اجرای پژوهش بررسی مدل علی در روابط بین کیفیت تدریس آنلاین با رضایت الکترونیکی و پذیرش یادگیری دانشجویان دانشگاه آزاد بجنورد در دوران کوید 19 بود.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش رابطه ساختاری کیفیت تدریس آنلاین با رضایت الکترونیکی و پذیرش یادگیری در قالب یک مدل علی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد در سال تحصیلی 1400-1399 که تعداد آنها برابر با 5400 نفر گزارش شد که با روش نمونه گیری در دسترس372 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت تدریس آنلاین سراج (2002)، رضایت الکترونیکی خراسانی و دوستی (1390) و پذیرش یادگیری بر اساس مدل پذیرش فناوری دیویس (1986) بود. پایایی و روایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی محاسبه گردید. داده های حاصل از این پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-v24 و 50/8 LISREL از روش مدل سازی معادلات ساختاری و آزمون های ضریب همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کیفیت تدریس آنلاین به میزان 66/0 با رضایت الکترونیکی و به میزان 78/0 نیز با پذیرش یادگیری رابطه دارد. میزان رابطه بین کیفیت تدریس آنلاین با متغیرهای نوع فناوری مورد استفاده به میزان 47/0، بین کیفیت تدریس آنلاین با مدرس دوره های الکترونیکی به میزان 348/0 و بین کیفیت تدریس آنلاین با کیفیت و شیوه های یادگیری به میزان 982/0 رابطه مستقیم و معنی داری مشاهده شد. ولی بین کیفیت تدریس آنلاین با محتوای دوره های الکترونیکی رابطه معنی داری مشاهده نشد (188/0=P). همچنین میزان رابطه بین کیفیت تدریس آنلاین با عوامل فردی به میزان 678/0، با عوامل اجتماعی به میزان 235/0، با عوامل سازمانی به میزان 559/0، درک مفید بودن کاربرد به میزان 235/0، درک آسانی کاربرد به میزان 479/0، با نگرش نسبت به فناوری به میزان 615/0، با تمایل به کاربرد به میزان 233/0 و با استفاده از فناوری به میزان 729/0 ارتباط مستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که افزایش کیفیت تدریس آنلاین منجر به افزایش میزان رضایت و یادگیری بیشتر دانشجویان می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت تدریس آنلاین، رضایت الکترونیکی، پذیرش یادگیری، دانشجویان
  • مجید اسدپور، سید جلال موسوی* صفحات 150-170
    هدف

    مقاله حاضر با هدف شناسایی راهکارهای تحقق حکمرانی موثر در نظام سنجش و پذیرش دانشجو با تمرکز بر آزمون سراسری در ایران تدوین شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش به روش کیفی انجام شده است. داده های اولیه از طریق مصاحبه با 27 نفر از خبرگان علمی و اجرایی سنجش و پذیرش گردآوری شده اند. پس از کدگذاری مصاحبه ها، 175 مضمون پایه استخراج گردید که در 23 مضمون سازمان دهنده دسته بندی شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از تحلیل مضمون انجام و صحت انجام پژوهش توسط گروه کانونی تایید شد.

    یافته ها

    راهکارهای دستیابی به حکمرانی خوب و موثر در نظام سنجش و پذیرش در هفت بخش دسته بندی می شوند: 1) یکپارچگی حکمرانی، 2) بهینه سازی فرآیند سنجش، 3) بازنگری در فرآیند پذیرش، 4) تقویت هدایت تحصیلی و شغلی، 5) بازنمایی مدیریت نهادی، 6) الزامات اقتصادی و اجتماعی و 7) اصلاحات رویکردی.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد حکمرانی موثر و ارتقای نظام سنجش و پذیرش دانشجو مستلزم سیاست گذاری و برنامه ریزی کلان و یکپارچه، مصوبات به روز، تقسیم کار ملی واضح و هماهنگی بین دستگاه هاست. اقدامات تکمیلی شامل تفکیک سنجش از پذیرش، افزایش نقش دانشگا ه ها در پذیرش و انتخاب رشته، تحول جدی در هدایت تحصیلی، اصلاحات در معیارهای سنجش و اجرای آزمون، ساماندهی بازار کنکور و آغاز اصلاحات گفتمانی می باشد.

    کلیدواژگان: سنجش دانشجو، پذیرش دانشجو، آزمون ورودی، کنکور، حکمرانی، هدایت تحصیلی
|
  • Amir Moradi *, Masoud Nouri Pages 7-31
    Objective

    The purpose of this research was the internal evaluation of the department of educational sciences of Farhangian University and ways to improve the quality of its education in the academic year of 1401-02.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and quantitative in terms of the type of data sought, which was conducted with a cross-sectional survey method. The statistical population of the research included all faculty members, student teachers, and graduates of the Department of Educational Sciences. The sampling method in the faculty members section was a complete census, but in the Students section, using stratified sampling and based on the sample size determination table of Karjesi and Morgan with alpha (.05), 145 students were selected as the research sample. A standard questionnaire and checklist were used to collect data. The collected data were carried out using descriptive statistics methods.

    Results

    From the total of six investigated factors, the factor of teaching-learning strategies was evaluated at a favorable level, three factors of goals and organizations, student teachers and fields of study were relatively favorable, and two factors of faculty members and facilities and equipment were evaluated at an unfavorable level. In general, the educational science group was in a relatively favorable situation.

    Conclusion

    The highest internal evaluation score was given to the factor of teaching-learning strategies and the lowest score was given to the factor of educational facilities and equipment.

    Keywords: Internal Evaluation, Farhangian University, Quality Of Education, Department Of Educational Sciences
  • Mina Mohammadi *, Peyman Yarmohammad Zadeh, Behbood Yarigholi Pages 32-51
    Objective

    The purpose of this research is to identify and prioritize the fields and obstacles of educational entrepreneurship according to experts of educational entrepreneurship in Tabriz city.

    Methods

    This research has been conducted in a combined way. The qualitative stage of this research has been exploratory content analysis, and open, central and selective coding has been used for data analysis. At this stage, 14 interviewees from the professors of Tabriz University and Shahid Madani University of Azerbaijan pointed out the fields and obstacles of educational entrepreneurship. In the quantitative stage, the method of which was descriptive-survey, 217 people were selected from among 530 professors, students and graduates of educational sciences in Tabriz and Shahid Madani universities of Azerbaijan using Morgan's table and They were tested using the questionnaire of the result of the qualitative stage. Data analysis was done using descriptive-inferential statistical tests.

    Results

    In this research, in the qualitative part, after open and central coding, 4 general categories were obtained in the field of educational entrepreneurship, and 7 general categories were obtained in the barriers section. The categories related to the fields include 1) teaching method 2) the establishment of educational centers 3) equipment and educational aid products 4) educational software and the categories related to obstacles include 1) the poor quality of the structure of the educational system 2) motivational obstacles 3) economic obstacles 4) skill obstacles 5) communication obstacles 6) cognitive obstacles 7) social obstacles. At the end of the research, a questionnaire was created based on the obtained data. In the quantitative part of the confirmatory factor analysis test results, 4 factors related to contexts and 7 factors related to obstacles were confirmed. Friedman's test was used to prioritize fields and obstacles.

    Conclusion

    A successful educational entrepreneur needs to identify educational fields and barriers, therefore, in this research, the most important field of educational entrepreneurship is related to teaching methods and the most basic barrier is related to cognitive barriers.

    Keywords: Fields, Obstacles, Prioritization, Educational Entrepreneurship
  • Abolfazl Asadnia *, Fezeh Ebrahimi, Fatemeh Makkizadeh, Oranus Tajeddini Pages 52-70
    Objective

    This research was done with the aim of achieving a comprehensive understanding of the process and thematic structure of articles in the field of philosophy in Humanities and social sciences.

    Methods

    The current research is descriptive with a Scientometric approach that analyzes the content of texts using the co-occurrence of words and social network analysis. The statistical population includes articles in the field of philosophy under the subject of Humanities and social sciences have been published in Scopus until 31/12/2022. R bibliometrix package was used for data analysis and scientific map drawing.

    Results

    Studies in the field of philosophy are divided into four clusters "Science and religion", " Pragmatism and naturalism ", " Philosophy and theory of education " and " Phenomenology and Hermeneutics " in Humanities and social sciences.

    Conclusion

    The analysis of issues related to the degrees of philosophy of humanities and social sciences, scientific advances and scientific cooperation trends in this field are highlighted and this can will help the policy makers and researchers to take steps in addition to understanding the current state of philosophical research towards predicting and knowing the future.

    Keywords: Philosophy, Humanities, Social Sciences, Scientometrics
  • Mehri Mohammadi, Kiumars Taghipour *, Hosseine Dehghanzadeh Pages 71-86
    Objective

    The aim of this study was to identify the instructional challenges in the e-learning management system during the COVID-19 pandemic from the perspective of professors in University of Tabriz.

    Methods

    The method of this research is descriptive-survey. The statistical population of the research included of all professors of University of Tabriz in the second semester of the academic year 2020- 2021, of which 211 professors were selected as a sample size based on Krejcie and Morgan Table and using the cluster random sampling method from four groups of technical-engineering, humanities, basic sciences, and agriculture. Data collection tool is researcher-made questionnaire that assess the views of professors on the challenges of instruction in the e-learning management system. The face validity of questionnaire was confirmed by professors and experts in the field of educational sciences, and its construct validity was also determined through confirmatory factor analysis. Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the research tool, and its coefficient was calculated as 0.907. The data were analyzed using one-sample T-test and Friedman's test.

    Results

    The results showed that dimensions of infrastructure, support, attitude, and access are the most important instructional challenges in the e-learning management system of University of Tabriz from the perspective of professors.

    Conclusion

    It is recommended that University of Tabriz maximize the professors’ desirable use of the electronic learning management system by providing the necessary infrastructure. Furthermore, the University of Tabriz to overcome barriers and challenges in learning management systems, with actions such as establishing technical, instructional, and human support groups to provide necessary assistance to professors in urgent situations, preparing programs to change professors’ attitudes towards electronic learning, and facilitating professors’ access to the electronic learning management system.

    Keywords: Instructional Challenges, E-Learning Management System, E-Learning, COVID-19
  • Sara Mohammadi *, Farajallah Rahimi, Mahdi Nadaf Pages 87-105
    Objective

    Today, the most valuable capital of organizations is human capital, and the organizational Excellence depends on human capital and in this regard the occupational and organizational engagement of employees is becoming a hot topic among organizations and decision-making institutions. The purpose of this study is to evaluate the occupational and organizational engagement of employees and academic staff members in Shahid Chamran University of Ahvaz and to explain its consequences.

    Methods

    This research in terms of strategy; A survey-descriptive study and in terms of purpose; A developmental applied research, and in terms of the environment and data collection tools, it is considered a field research and a questionnaire. The statistical population of the research is the employees and academic staff members of Shahid Chamran University of Ahvaz (1905 people), of which 320 people were selected by stratified random sampling. Collecting data using standard and valid questionnaires with validity and reliability; and data analysis was done by path analysis method and Smart PLS software.

    Results

    In this applied study, to evaluate the current situation, the level of occupational and organizational engagement of university employees and academic staff members was measured and the results indicated the mean score of occupational engagement of the employees and academic staff members of Shahid Chamran University of Ahvaz is more than normal (3.6), and their organizational engagement is a little lower than normal (2.9). Separation of the two groups showed that the occupational engagement of academic staff members was significantly higher than that of employees. Also, by analyzing the theoretical foundations and the literature of the subject, as well as with the participation of employees and faculty members of the university in response to standard questionnaires, the most important consequences of occupational and organizational engagement in four categories; Individual, occupational, managerial and organizational consequences were identified. The intensity of the impact of occupational and organizational engagement on the four categories of outcomes has been explained in detail, and at the end, practical suggestions have been presented to improve and promote the occupational and organizational engagement of university employees and faculty members.

    Conclusion

    This study can help managers and experts in developing human resources and improving their competencies and capabilities by focusing on occupational and organizational engagement and its consequences. Knowing the results and their effectiveness can provide managers with a correct understanding of improving productivity and increasing the performance of employees and faculty members.

    Keywords: Occupational Engagement, Organizational Engagement. Consequences Of Engagement, Shahid Chamran University Of Ahvaz
  • Ladan Hajianvari *, Abbas Ramezani Pages 106-131
    Objective

    The aim of this study is to investigate the factors that affect the acceptance of artificial intelligence among faculty members, as well as their level of artificial intelligence literacy.

    Methods

    The current applied research is grounded in the philosophy of pragmatism, utilizing a mixed-method (sequential explanatory approach). The statistical population for the quantitative aspect consisted of 1220 faculty members at Farhangian University campuses during the academic year 2023-2024. Through Cochran's formula, 315 individuals were selected via random cluster sampling. For the qualitative component, 15 experts were chosen using snowball sampling. Quantitative data were analyzed using SPSS, while thematic analysis was applied to the qualitative data.

    Results

    Factors such as behavioral intention, perceived ease of use, perceived usefulness, job relevance, social norms, facilitating conditions, and attitude towards AI have been identified as influencing artificial intelligence acceptance. The results revealed that the artificial intelligence literacy levels of faculty members were suboptimal. The second-order factor analysis of the structure showed significant fit indices, validating the statistical analysis.

    Conclusion

    Enhancing AI literacy of professors in higher education is crucial in addressing resistance to AI adoption. Therefore, increased support from relevant authorities and educational leaders is essential to assist professors in developing their artificial intelligence skills and literacy.

    Keywords: Technology Acceptance, Artificial Intelligence Literacy, Faculty Members, Higher Education
  • Fahimeh Modaresifar, Maryam Hafezian * Pages 132-149
    Objective

    In this study, the relationship between the quality of online teaching and e-satisfaction and learning acceptance of Bojnourd Azad University students during the period of Quid 19 was investigated

    Methods

    The research method in this research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in nature. The statistical population in this study was all students of Bojnourd Azad University in the academic year 2022-2023, whose number was equal to 44653 people. According to the size of the population and using Krejcie and Morgan table, 372 people were selected as the sample. Available random sampling method was used to select the sample. Data collection tools are three questionnaires: quality of online teaching Siraj (2002), Khorasani e-satisfaction and friendship (2010) and learning acceptance based on Davis technology acceptance model (1986). The data obtained from these questionnaires were analyzed using SPSS and Lisrel software, structural equation modeling and correlation coefficient and regression tests.  

    Results

    The results of structural equation test also showed that the quality of online teaching is 0.66 with electronic satisfaction and 0.78 is related to learning acceptance. The relationship between the quality of online teaching with the variables of the type of technology used is 0.476, between the quality of online teaching with the instructor of electronic courses is 0.348 and between the quality of online teaching with quality and learning methods is 0.982. And significance was observed. But there was no significant relationship between the quality of online teaching and the content of electronic courses (P = 0.188). Also, the relationship between the quality of online teaching with individual factors is 0.678, with social factors is 0.235, with organizational factors is 0.559, understanding the usefulness of the application is 0.235, understanding the ease of use is 479 0. is directly related to the attitude towards technology of 0.615, the tendency to use 0.233 and the use of technology 0.729.

    Keywords: Conclusion: Therefore, Increasing The Quality Of Online Teaching Leads To An Increase In Students' Satisfaction, Learning
  • Majid Asadpour, Sayed Jalal Musavi * Pages 150-170
    Objective

     This article aims to identify solutions for achieving effective governance in student assessment and admission systems, focusing on the national exam in Iran.

    Methods

    This research gathered primary data through a qualitative approach, employing thematic analysis methodology via interviews with 27 scientific and executive experts of the assessment and admission system. Following the coding of these interviews, 175 basic themes were categorized into 23 organizing themes. The focus group confirmed the validity of the methodology.

    Results

    The research findings suggest that solutions for achieving effective and good governance in the assessment and admission system can be classified into seven levels: Integrity in governance, optimization of the assessment process, revision of the admission process, strengthening academic and career guidance, representation in institutional management, consideration of economic and social requirements, and reforms in approach.

    Conclusion

     Research findings suggest that effective governance and improvements to the student assessment and admission system require comprehensive and integrated policymaking, updated regulations, a clear division of national responsibilities, and coordination among institutions. Additional measures include separating assessment from admission, increasing the role of universities in admission and field selection, fundamentally transforming academic guidance, reforming assessment criteria and revising the national exam, regulating the entrance exam market, and initiating discourse reforms.

    Keywords: Student Assessment, Student Admission, Entrance Exam, Konkoor, Governance, Academic Guidance