فهرست مطالب

آفات و بیماریهای گیاهی - سال نود و دوم شماره 1 (پیاپی 118، شهریور 1403)

نشریه آفات و بیماریهای گیاهی
سال نود و دوم شماره 1 (پیاپی 118، شهریور 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر محسنی امین*، میررضا جمشیدی، مریم فروزان، محمدتقی توحیدی، عباس خانیزاد، عسگر جوزیان صفحات 1-13

    کرم پیله خوار نخود Heliothis viriplaca  از مهم ترین آفات مزارع نخود دیم در اغلب نواحی ایران می باشد. طی سال های 1395-1396، از توزیع فضایی و مدل های نمونه گیری دنباله ای برای تخمین جمعیت این آفت در مزارع نخود دیم استان لرستان استفاده شد. داده ها با دو مدل تایلور و آیواو برازش داده شدند و پارامترهای این دو مدل مشخص و برای ساخت مدل های نمونه برداری دنباله ای گرین و کنو مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد آماره b تایلور و آیواو به شکل معنی داری از 1 بزرگ تر بود که نشان دهنده توزیع تجمعی لارو کرم پیله خوار نخود H. viriplaca می باشد. نمودار اندازه نمونه با سطوح دقت 10، 15 و 25 درصد ترسیم شد. نتایج اعتبارسنجی مدل گرین و کنو نشان داد که برای دستیابی به سطح دقت 25/0، که معمولا در مدیریت تلفیقی آفات قابل قبول می باشد، متوسط تعداد نمونه مورد نیاز 58 نمونه در مدل گرین و 66 نمونه در مدل کنو می باشد.

    کلیدواژگان: توزیع فضایی، کرم پیله خوار نخود، نخود، نمونه برداری دنباله ای
  • ناصر امانی فر* صفحات 15-25
    شانکر باکتریایی یکی از مهم ترین بیماری های درختان میوه هسته دار در مناطق سردسیر است. میزان آلودگی و خسارت بسته به پایه، رقم، مدیریت باغ و عوامل مستعدکننده (پیش آمودگی) متغیر است. در این پژوهش واکنش ارقام رایج بادام و هلو در استان چهارمحال و بختیاری به Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss)  وPseudomonas syringae pv. morsprunorum (Psm) با استفاده از مایه زنی نهال و شاخه بریده ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در شاخص شدت بیماری (طول شانکر) بین ارقام و سویه های Pss و Psm وجود دارد و تمامی ارقام بادام مورداستفاده با درجات متفاوت واکنش حساسیت نشان دادند، ارقام شاهرود 12 (فرانیس)، پویا، شاهرود7 (فرادوئل)، ربیع و مامایی به ترتیب به عنوان حساس ترین تا متحمل ترین رقم شناسایی شدند. در هلو نیز رقم زعفرانی محلی به عنوان حساس ترین و رقم کاردی دیررس به عنوان متحمل ترین رقم و دو رقم تجاری جی اچ هیل و آلبرتا نیزجزءارقام حساس بودند. ازنظر شاخص های بیماری بین دو پاتووار باکتری تفاوت معنی داری وجود داشت. براین اساس ارقام بادام و هلو مورداستفاده در این پژوهش در برابر عوامل شانکر باکتریایی مقاومت نداشتند.
    کلیدواژگان: بادام، برهمکنش، حساسیت، شانکر باکتریایی، هلو
  • صدیقه نادرآبادی، علیرضا باقری*، مسعود مدرسی صفحات 27-40
    خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه های گیاه مهاجم گل گندم تحت تاثیر غلظت های مختلف اسانس رزماری  و آویشن شیرازی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه بررسی شد. در آزمایشگاه، کاهش طول ساقه چه گل گندم در غلظت های µl/ml 5/0، 1، 2، 5، 10 و 20، به ترتیب در رزماری 33/32 تا 100 درصد و در آویشن شیرازی 67/83 تا 100 درصد و کاهش طول ریشه چه به ترتیب در رزماری 62/62 تا 100 و در آویشن شیرازی 49/83 تا 100 درصد نسبت به شاهد آب مقطر بود. در گلخانه، اثر کاهشی اسانس آویشن شیرازی در غلظت µl/ml 10 و 20 روی طول و وزن خشک ساقه حدودا 2/2 و 7/2 برابر بیشتر از اسانس رزماری بود. همچنین اثر بیشتر آویشن شیرازی برکاهش طول و وزن خشک ریشه نیز مشاهده شد. با افزایش غلظت اسانس به ویژه در مورد آویشن شیرازی، نشت الکترولیت افزایش و شاخص عملکرد فتوسنتزی کاهش یافت. به طور کلی اثر اسانس آویشن شیرازی بیشتر از اثر علفکش های تریفلورالین در آزمایشگاه و گلایفوسیت در گلخانه بود.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، تاثیرات فیزیولوژیکی، ممانعت از رشد، منوترپن ها
  • حسین فلسفی، هلن عالی پناه*، هادی استوان، شهرام حسامی، رضا ظهیری صفحات 41-56
    شب پره های گاما، Autographa gamma و کرم طوقه بر، Agrotis segetum از مهم ترین آفات کشاورزی در دنیا و ایران به شمار می روند. در این تحقیق با استناد به داده های مربوط به حضور این گونه ها در ایران و به کمک نرم افزارهای MaxEnt، R و ArcGIS، مناطق مناسب برای انتشار بالقوه آن ها پیش بینی و عوامل اقلیمی موثر مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استان های شمالی برای هر دو گونه مناسب ترین شرایط را دارند؛ اما در A. segetum استان بوشهر، بخش هایی از استان های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد، و شمال استان فارس نیز مستعد هستند. همچنین، عواملی چون نسبت میانگین دمای روز به محدوده دمای سالیانه (bio3)، سرعت متوسط باد در شهریور ماه (wind8) و ضریب تغییرات بارش فصلی (bio15)، بیشترین تاثیر را در انتشار گونه ها دارند. در A. gamma، بارش در خشک ترین سه ماه (bio17) و در A. segetum، بارش در مرطوب ترین سه ماه (bio16)، اهمیت زیادی داشت. همچنین، مشخص شد که ارتفاع نقش زیادی در مدل پراکنش A. segetum دارد. بدیهی است، آگاهی از مناطق مناسب برای حضور این دو آفت و توجه به ترجیح های میزبانی آن ها، نقش مهمی در ارایه برنامه های مدیریتی مناسب خواهد داشت.
    کلیدواژگان: انتشار، عوامل اقلیمی، مدل های توزیع گونه ها، مناطق مناسب، Noctuidae
  • روناک محمدی، عباسعلی زمانی*، حسنعلی واحدی، حمیدرضا پوریان، بهرام تفقدی نیا صفحات 57-66

    با وجود روش های آماری قوی و پیدایش شبکه های فازی- عصبی، مدل های پیش بینی کننده پراکنش موجودات به ‎سرعت در علم اکولوژی توسعه پیدا کرده است. با توجه به دشواری نمونه برداری، معمولا در این گونه مطالعات تعداد نمونه کافی وجود ندارد. لذا در این پژوهش به مقایسه روش زمین آمار و شبکه ی فازی-عصبی جهت تخمین پراکندگی کرم میوه گوجه فرنگی، Helicoverpa armigera (Hubner)(Lep., Noctuidae)، در مزرعه گوجه فرنگی شهر کرمانشاه پرداخته شد. بدین منظور، مختصات طول و عرض جغرافیایی نقاط نمونه برداری در سطح مزرعه مشخص و به ‎عنوان ورودی های هر دو روش تعریف شد. خروجی هر روش نیز، تعداد این آفت در آن نقاط بود. در بخش زمین آمار، از روش کریجینگ معمولی و در بخش شبکه فازی-عصبی مصنوعی، از تابع فعال سازی سیگموئیدی استفاده شد. مقایسه نتایج زمین آمار و شبکه فازی - عصبی، بیانگر توانایی بالای شبکه فازی - عصبی در مقایسه با روش زمین آمار بود، به ‎طوری که ضریب تبیین برای شبکه فازی - عصبی و زمین آمار به ‎ترتیب 9/0 و 6/0 به ‎دست آمد. در مجموع می توان نتیجه گرفت که روش شبکه فازی- عصبی با تلفیق دو عامل طول و عرض جغرافیایی و تراکم جمعیت آفت، قادر به پیش بینی تراکم کرم میوه گوجه فرنگی با دقت بسیار مناسب است.

    کلیدواژگان: شبکه فازی- عصبی (ANFIS)، کریجینگ، Helicoverpa Armigera
  • مهرداد عمواقلی طبری*، علی مومنی، الهیار فلاح، مهدی رستمی، محمدتقی کربلایی صفحات 67-78

    مطالعه ‏ای برای تعیین تراکم لارو‏های زمستان‏گذران، تغییرات جمعیتی، تعداد دسته‏جات تخم آفت در خزانه ‏های مکانیزه و سنتی در دو الگوی یک و دو بار کشت برنج انجام شد. در این تحقیق تعداد لاروهای زنده و مرده در متن و حاشیه مزرعه در شش نوبت و تعداد دسته‏جات تخم در خزانه در یک نوبت شمارش شد. مشخص شد که میانگین تعداد لاروهای زنده در هر کادر برای یک بار کشت در متن مزرعه در نوبت اول نمونه ‏برداری (5/2 عدد) و نوبت آخر (29/0 عدد) بود (P<0.01). در دو بار کشت نیز تعداد لاروهای زنده در متن مزرعه روند کاهشی داشت. تعداد دسته‏ جات تخم در هر کادر برای خزانه دو بار کشت (35/2 دسته) و یک‏ بار کشت (75/0 دسته) بود (P<0.01). همچنین این تعداد در خزانه ‏های سنتی و مکانیزه به ترتیب 9/1 و 21/1 دسته بود (P<0.01). بیشترین تعداد لاروها و ترجیح لاروی در حاشیه کرت‏ها و در نوبت آخر نمونه ‏برداری مشاهده شد. بر این اساس جمعیت انتقالی لاروها در دو الگوی کشت، روند کاهشی و دسته‏ جات تخم نیز در خزانه با کاهش شدید همراه بود. بنابراین دو بار کشت نمی‏تواند عامل موثر در افزایش جمعیت انتقالی آفت ‏باشد.

    کلیدواژگان: جمعیت انتقالی، زمستان گذران، ساقه خوار نواری، سیستم های کشت برنج
  • سمیه رنجبر* صفحات 79-90
    پسیل آسیایی مرکباتDiaphorina citri  یکی از مهم ترین آفات مرکبات در دنیا است. در بخش اول آزمایش با هفت تیمار شامل تیاکلوپراید (OD24%)، اسپیروتترامات (SC10%)، ایمیداکلوپراید (SC 35%) و آب در چهار تکرار انجام شد. در بخش دوم تاثیر حشره کش های فوق بر مرگ و میر حشرات کامل و شفیره و نرخ پارازیتیسم زنبور پارازیتوئید Tamarixia radiata بررسی شد. نتایج نشان داد در روز سوم پس از سمپاشی ایمیداکلوپراید با غلظت های 75/0و یک در هزار بیشترین تلفات را روی پوره (56/71 و 4/69 درصد) داشته است. سمیت ایمیداکلوپراید (75/0و یک در هزار) روی حشرات کامل زنبور بیش از 80 درصد بود که در گروه سوم با خطر متوسط قرار گرفت. تیاکلوپراید و اسپیروتترامات با سمیت کمتر از 70 درصد در گروه دوم با خطر جزئی قرار گرفتند. درصد ظهور حشرات کامل از شفیره های در معرض اسپیروتترامات بیش از 90 درصد و تیاکلوپراید حدود 80 درصد بود. بیشترین درصد پارازیتیسم زنبور در شاهد (1/90 درصد) و بعد از آن در اسپیروتترامات (5/0 و 75/0) به ترتیب 4/85 و 9/81 درصد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پسیل مرکبات، تلفات، حشره کش ها
  • الهام موسوی جعفری پور، مژده دوستی، رضا صادقی، نرگس فلاحی چرخابی*، مسعود احمدزاده صفحات 91-106
    قارچ خوراکی دکمه ای سفید (Agaricus bisporus) به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا و خواص دارویی متعدد، جایگاه ویژه ای را در سبد غذایی مردم جهان به خود اختصاص داده است، از این رو کشت این منبع غذایی مفید در جهان هر روز گسترده تر می شود. در بررسی عوامل باکتریایی ایجاد کننده بیماری لکه قهوه‎ای روی قارچ خوراکی در استان البرز از قارچ های دارای علائم بیماری و برای جداسازی عوامل باکتریایی بیوکنترل علیه بیماری لکه قهوه‎ای از قارچ‎ های سالم نمونه‎برداری شد. از نمونه‎های آلوده 61 جدایه باکتریایی به‎ دست آمد، نتایج نشان داد که 19 جدایه در قارچ خوراکی بیماری‎ زا بودند و روی قارچ خوراکی علائم تغییر رنگ در حاشیه‎ های جانبی و سطح کلاهک، لکه ‎های وسیع، آبکی و فرورفته و لکه ‎های ریز سوزنی شکل و قهوه‎ای روی کلاهک و نکروزه بخش میانی و پایه قارچ خوراکی ایجاد کردند. از قارچ ‎های سالم 9 جدایه باکتری جداسازی شد که روی قارچ خوراکی بیماری زا نبودند و چهار جدایه به عنوان جدایه‎ های درون زی منتخب به منظور ارزیابی توانایی‎ مکانیسم‎ های بازدارندگی (تولید هورمون اکسین سیدروفور و تولید آنزیم های فیتاز، پروتئاز، لیپاز، لسیتیناز، سلولاز و کیتیناز) بررسی شدند. آزمون‎های بیوشیمیایی و مولکولی برای شناسایی باکتری‎های بیماری‎ زا و درون زی انجام شد. بر اساس بررسی ترادف‎های نوکلوئوتیدی ژن16S rRNA باکتری های بیمارگر در جنس ‎های بیمارگر Pseudomonas،Chryseobacterium، Ewingella، Brucella وKlebsiella و باکتری های غیربیمارگر درون‎زی در گونه های Bacillus velezensis، Kocuria rhizophila، Bacillus altitudinis,Bacillus wiedmannii قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: قارچ خوراکی، لکه قهوه‎ای، Pseudomonas Tolaasii
  • شهریار عسگری*، شهرام فرخی، سید حسن ملکشی، شهرام نعیمی، مسعود اربابی، شهرام شاهرخی صفحات 107-121

    مدیریت آفات بر پایه بیولوژیک (تیمار) با مدیریت بر پایه شیمیایی مرسوم کشاورز (شاهد)، در فصل کشت زمستانه-بهاره (1401-1400) در دو گلخانه 1300 مترمربعی خیار با ساختار فلزی منطقه ورامین، مقایسه شد. آفات با تقویت جمعیت طبیعی مگس شکارگر سنوزیا (Coenosia attenuata) و رهاسازی عوامل بیولوژیک (سه گونه کنه شکارگر Neoseiulus californicus, Phytoseiulus persimilis, Amblyseius swirskii) تولید داخل و بیماری های هوازاد و خاکزاد به ترتیب با قارچ کش های شیمیایی و زیستی کنترل شدند. پایش آفات دو گلخانه یک هفته در میان، به روش های: مشاهده و پرچم زدن گیاهان آلوده، نمونه برداری تصادفی از 15 بوته و  ثبت تعداد آفات در تله های کارتی چسبناک انجام شد. درصد آلودگی بوته ها به تریپس بالا و در هر دو گلخانه تیمار (62 درصد) و شاهد (31 درصد) زیاد بود. آلودگی به سفیدبالک و مگس مینوز دیده شد ولی به خوبی توسط مگس شکارگر سنوزیا در هر دو گلخانه کنترل شد. کنه های شکارگر نیز توسعه جمعیت کنه تارتن را در گلخانه تیمار متوقف کردند. عوامل بیولوژیک تا دمای میانگین روزانه 25 درجه سلسیوس و رطوبت حداقل 60-50 درصد کنترل قابل قبولی روی آفات داشتند و می توانند جایگزین مناسبی برای کنترل شیمیایی مرسوم باشند.

    کلیدواژگان: محصول سالم، غیرشیمیایی، آفت، بیماری، پارازیتوئید، شکارگر
  • فرزاد مجیدی شیل سر* صفحات 123-135
    کرم ساقه خوار نواری برنج قریب به پنجاه سال است که به عنوان آفت خطرناک در مزارع برنج کشور محسوب می شود. این پژوهش برای تعیین درجه حرارت موثر روزانه، تاثیر عوامل محیطی روی زیست شناسی آفت و تعداد نسل آفت انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد که میانگین مجموع درجه حرارت موثر برای ساقه خوار نواری برنج در طی چهار سال حدود 822 روز-درجه محاسبه شد. میانگین مجموع درجه حرارت های لازم برای مراحل زیستی کرم ساقه خوار نواری برنج به تفکیک تخم، لارو، شفیره و حشره بالغ به ترتیب دمای محدوده 70، 551، 104 و 92 روز-درجه متغیر بود. نتایج نشان داد، اگر چنانچه، حشره بالغ دمای بیش از 90 روز-درجه را دریافت کند، این توانایی را دارد که وارد مرحله تخم شود. مهم ترین عنصر اقلیمی در زندگی آفت ساقه خوار برای حشرات بالغ دمای بین 22 تا 32 درجه سلسیوس و ساعات آفتابی، برای دسته های تخم، رطوبت نسبی و دما، برای لارو، دما و رطوبت نسبی مربوط به داخل ساقه بود. بررسی های این پژوهش نشان داد که آفت ساقه خوار نواری برنج در نسل دوم به مشابه نسل اول با دریافت مجموع درجه حرارت های بیش از 823 روز-درجه سیکل زندگی خود را کامل می نماید و به نسل سوم منتقل می شود. با توجه به بررسی های این پژوهش آفت ساقه خوار نواری در شرایط گیلان دارای دو و نیم نسل می باشد.
    کلیدواژگان: آفت، روز-درجه، سیکل زندگی، نسل
  • سیده معصومه زمانی*، منصوره میرابوالفتحی، نرگس سپاسی، یزدانفر آهنگران، ریحانه غلامی قوام آباد، محمدابراهیم فراشیانی صفحات 137-149

    درخت زربین (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis)، از گونه های بازدانه بومی ایران ورویشگاه طبیعی آن ذخیره گاه مهم جنگلی شمال کشور است. این تحقیق به منظور بررسی عوامل قارچی تاثیرگذار بر خشکیدگی درختان زربین در ذخیره گاه حسن آباد (استان مازندران) در تابستان 1402 انجام شد. علائم خشکیدگی در شاخه های انتهایی درختان، به صورت سوختگی و نکروز سرشاخه و ایجاد شانکر روی تنه درختان سرو زربین مشاهده شد. با کشت قطعات بافت آلوده، جدایه هایی از قارچ Diplodia cupressi  حاصل و شناسائی گردید. داده های توالی ITS1-5.8S-ITS2 از rDNA با استفاده از آغازگرهای ITS1 و ITS4 و جستجوی nBLAST نشان داد که این توالی با توالی ناحیه مربوطه ITS به دست آمده از گونه D. cupressi مطابقت داشت. بیماری زائی این قارچ روی نهال های گلدانی سرو بررسی و بیماری زایی آن به اثبات رسید. به نظر می رسد، تغییرات آب و هوایی به ویژه تنش خشکی در تابستان سبب شیوع وسیع و شدید بیماری در شمال کشور شده است.

    کلیدواژگان: بلایت، جنگل های هیرکانی، زربین، Cupressi Diplodia
  • هلن عالی پناه*، سمیرا فراهانی، محمدابراهیم فراشیانی صفحات 151-152

    سه گیاه زرین گل (Sophora mollis (Royle) Backer)، قره تاج (Anagyris foetida L.) و طاووسی (Spartium junceum L.) از تیره باقلائیان (Fabaceae)، درختچه هایی دارویی و زینتی هستند که دو گونه اول بومی ایران و گونه دوم بسیار نادر است (Hosseinzadeh et al., 2015). مشاهدات اخیر در مهر ماه 1402 و فروردین و اردیبهشت 1403 در باغ گیاه شناسی کاشان، مبین وقوع یک اختلال اکولوژیک قابل توجه در نتیجه هجوم لاروهای شب پره Uresiphita gilvata (Fabricius, 1794) به سه گونه گیاهی فوق بود. خسارت زرین گل از سرشاخه ها بود.

    کلیدواژگان: خسارت، باغ گیاه شناسی کاشان، شب پره
|
  • Amir Mohseni Amin *, Mirreza Jamshidi, Maryam Forouzan, Mohamadtaghi Tohidi, Abas Khanizad, Asgar Jouzian Pages 1-13

    Chickpea pod borer, Heliothis viriplaca, is an important pest of rain-fed chickpea (Cicer arietinum L.) fields in most regions of Iran. During 2017-2018, spatial distribution and fixed precision sequential sampling plans of, H. viriplaca population were investigated in rain-fed chickpea fields in Lorestan provinces. Regarding to the fitting of data with Taylor's power law and Iwao’s patchiness, parameters of these methods were used to develop of enumerative sequential sampling plans for each region. Results showed that, Taylor's b and Iwao’s β were significantly>1, indicating that H. viriplaca populations were aggregated in Lorestan provinces. Sample size curves were calculated and compared at 10%, 15% and 25% levels of precision. Validation results of Green's and Kuno’s models showed that, to achive a precision of 0.25, which is generally accepted in IPM programs, it is necessary to take samples with an average sample number (ASN) of 58 and 66 samples for green’s and kuno’s models, respectively.

    Keywords: Chickpea, Chickpea Pod Borer, Spatial Distribution, Sequential Sampling
  • Naser Amanifar * Pages 15-25
    Bacterial canker is a significant disease affecting stone fruit trees in cold regions. The incidence and severity of the disease can vary depending on factors such as rootstock, cultivar, orchard management, and other predisposing conditions. In this study, the response of commercial almond and peach cultivars in Chaharmahal va Bakhtiary province to Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) and Pseudomonas syringae pv. morsprunorum (Psm) was evaluated using both seedlings and detached branches. The results indicated a notable difference in disease severity (canker length) among cultivars and isolates of the two pathovars. All almond cultivars displayed varying degrees of susceptibility, with Shahroud 12 (Ferragnes), Pooya, Shahroud 7 (Ferraduel), Rabie, and Mamaee exhibiting the highest disease severity and bud death. Additionally, there was a significant variance in pathogenicity indexes (disease severity, bud death, and dieback) between the two pathovars, Pss and Psm. Peach cultivars also exhibited distinct reactions to the bacteria. The local cultivar Zaafarani was the most sensitive, while Kardi was identified as a tolerant cultivar. GH Hill and Elberta were considered sensitive cultivars as well. Overall, none of the almond and peach cultivars studied in this research demonstrated resistance to the bacterial canker pathogens.
    Keywords: Almond, Bacterial Canker, Correlation, Peach, Predisposing, Susceptible
  • Sedighe Naderabadi, Alireza Bagheri *, Masoud Modarresi Pages 27-40
    The experiment was conducted with the aim of investigating the characteristics of germination and growth of seeds and seedlings of starthistle under the influence of various concentrations of rosemary and Shirazi thyme essential oil. In the study of seedling growth characteristics, the factors considered were: A) Type of essential oil and B) Essential oil concentration (5, 10, and 20 µl/ml). The control treatments consisted of distilled water, distilled water + Tween 20, and herbicide. Rosemary at 0.5-20 µl/ml reduced plumule length by 32.33-100% and radicle length by 62.62-100%. Shirazi thyme at the same concentrations led to 83.67-100% reductions in plumule length and 83.49-100% reductions in radicle length. The reducing effect of Shirazi thyme essential oil on seedling shoot length and dry weight at concentrations of 20 and 10 µl/ml compared to rosemary was almost 2.2 and 2.7 times, respectively. Shirazi thyme exhibited a greater inhibitory effect on seedling root length and dry weight, compared to rosemary. Furthermore, with increasing concentrations of essential oil, particularly in the case of Shirazi thyme, electrolyte leakage increased and photosynthetic performance index decreased.
    Keywords: Allelopathy, Growth Inhibition, Monoterpenes, Physiological Effects
  • Hossein Falsafi, Helen Alipanah *, Hadi Ostovan, Shahram Hesami, Reza Zahiri Pages 41-56
    The Silver Y, Autographa gamma and the Turnip moth, Agrotis segetum are considered amongst the most important agricultural pests in the world and Iran. In this paper, the potential distribution of these species in Iran and the important climatic factors affecting their distribution were determined using MaxEnt model, R package and ArcGIS based on their occurrence data. The results showed that, the most suitable areas in both species, are restricted to the northern Provinces; but in A. segetum the Bushehr Province, parts of the Chaharmahal and Bakhtiari and Kohgiluyeh, and Boyerahmad Provinces, and the north of Fars are also suitable. The main environmental variables contributing to their distribution were isothermality (bio2/bio7) (bio3), average wind speed in August (wind8), and precipitation seasonality (coefficient of variation). Moreover, precipitation of the driest quarter (bio17) and precipitation of the wettest quarter (bio16) were dominant climatic factors in Au. gamma and A. segetum, respectively. Additionally, the altitude had a major effect in distribution model of A. segetum. Having knowledge about the suitable areas for these species considering their host preferences will be effective in providing their management programs.
    Keywords: Distribution, Climatic Factors, Species Distribution Models, Suitable Areas, Noctuidae
  • Ronak Mohammadi, Abbas Ali Zamani *, Hassanali Vahedi, Hamidreza Pourian, Bahram Tafaghodinia Pages 57-66

    Despite the use of robust statistical methods and fuzzy-neural networks, models that predict the distribution of organisms have seen rapid development in the field of ecology. However, due to the challenges associated with sampling, these studies often lack sufficient samples. In this research, we compared geostatistics and fuzzy-neural networks to estimate the distribution of the tomato fruit worm in a tomato farm in Kermanshah city. For this purpose, the length and width coordinates of the sampling points at the field level were identified and used as inputs for both methods. The output of each method was the count of this pest at those locations. In the geostatistics approach, we employed the normal Kriging method, while in the fuzzy-artificial neural network approach, we used the sigmoid activation function. A comparison of the results from geostatistics and the fuzzy-neural network demonstrated the superior performance of the fuzzy-neural network. The coefficient of determination for the fuzzy-neural network and geostatistics was 0.9 and 0.6, respectively. In conclusion, the fuzzy-neural network method, by integrating latitude and longitude factors, was able to predict the density of the tomato fruit worm with high accuracy.

    Keywords: Fuzzy-Neural Network (ANFIS), Kriging, Helicoverpa Armigera
  • Mehrdad Amooghli-Tabari *, Ali Moumeni, Allahyar Fallah, Mehdi Rostami, Mohammadtaghi Karbalaie Pages 67-78

    To determine the density of overwintering larvae (OL) and the algorithm of striped stem borer (SSB) population changes in single/double cropping under traditional and mechanized methods, several traits including the number of alive (AL) and dead larvae in the center and margin of the field were assessed at six periods. The number of egg mass (EMN) was also measured in the nurseries of single/double cropping systems. Results indicated that AL in the 1st sampling (2.5) was higher than the last one (0.9) in the center part of the field than the margin (P<0.01). In double cropping of rice, AL decreased in the center of the field while in the margin of the field highly increased. In nurseries, EMN was higher (2.35) in the double cropping compared with that in the single cropping (0.75) (P<0.01). We also found that EMN in traditional nursey (1.9) was higher than that in the mechanized one (1.21) (P<0.01). Hence, the last sampling time demonstrated that larvae pereferred highly the rice plants grown at the margins of the field. Accordingly, there was a declining trend for the transitional larvae population at field as well as a drastically declining trend at the nursery in both cropping systems. Therefore, the two mentioned cropping systems of rice won’t affect the population of OL at the next season rice crop.

    Keywords: Cropping System, Overwintering Larvae, Striped Stem Borer (SSB), Transitional Population
  • Somayeh Ranjbar * Pages 79-90
    Citrus psylla (Diaphorina citri) is one of the most important citrus pests in the world. In the first part, the experiment was carried out with five treatments including thiacloprid (OD24%), spirotetramat (SC10%), imidacloprid (SC 35%) and control in four replications. In the second part, the effect of the mentioned insecticides on the mortality of adult and pupa and parasitism rate of Tamarixia radiata was investigated. The results showed, in three days after spraying, imidacloprid (0.75 and 1 ml/L) had the greatest effect on Asian citrus psyllid (71.56 and 69.4%). The toxicity of imidacloprid on parasitoid adults was more than 80% which it was placed in the third group moderated harm. Thiacloprid and spirotetramat had less than 70% toxicity and were placed in the second group slightly harm. The Emergence percentage of adults from pupa exposed to spirotetramat was more than 90% and thiacloprid about 80%. The highest parasitism percentage of parasitoid was occurred in control (90.1%) and then in spirotetramat (0.5 and 0.75 ml/L) 85.4 and 81.9% respectively.
    Keywords: Diaphorina Citri, Insecticides, Mortality
  • Elham Mousavi Jafaripour, Mozhdeh Doosti, Reza Sadeghi, Nargues Falahi Charkhabi *, Masoud Ahmadzadeh Pages 91-106
    White button mushroom (Agaricus bisporus) has a special place in the food basket worldwide because of its high nutritional value and medicinal properties. To identify bacterial species associated with brown spot disease of edible mushrooms symptomatic samples were collected from Alborz province farms. Moreover, healthy mushrooms were sampled to isolate biocontrol bacterial agents. Sixty-one bacterial isolates were isolated from symptomatic samples among which 19 isolates induced wide, watery and sunken spots on the surface of the cap and necrosis of the middle part and the base of edible mushroom. Nine non-pathogenic isolates were isolated from healthy mushrooms among which four isolated were selected for auxin hormone, siderophore and production of phytase, protease, lipase, lecithinase, cellulase and chitinase enzymes production assays. Biochemical and molecular tests were performed to identify pathogenic and endofungal bacteria. Based on the 16S rDNA sequence analysis isolates were classified into the pathogenic genera including Pseudomonas, Chryseobacterium, Ewingella, Brucella and Klebsiella and endofungal species including Bacillus velezensis, Kocuria rhizophila, Bacillus wiedmannii.
    Keywords: Brown Spot Disease, Edible Mushroom, Pseudomonas Tolaasi
  • Shahriar Asgari *, Shahram Farrokhi, Seyed Hassan Malkeshi, Shahram Naeimi, Masoud Arbabi, Shahram Shahrokhi Pages 107-121

    In two metal structure cucumber greenhouses (each unit ~1300 m2) in Varamin region, an IPM program based on biological control (treatment) was compared with the conventional pest control method (control) during winter-spring cultivation season (2021-2022). In the treatment greenhouse, pests were controlled by augmenting hunter fly, Coenosia attenuata, population and releasing indoor produced biological control agents of three predatory mite species, Neoseiulus californicus, Phytoseiulus persimilis, and Amblyseius swirskii. Moreover, air-borne and soil-borne diseases were managed with chemicals and bio-fungicides, respectively. Pest monitoring of two greenhouses was done every other week by three methods including a) observational survey and flaging the attacked plants, b) random sampling of 15 plants, and c) recording the number of pests on the sticky card traps. Percentage of plants infested with thrips was high in both treatment (62%) and control (31%) greenhouses. Leaf miners and whiteflies infestations were observed, but well controlled by predatory fly, C. attenuata, in both greenhouses. Predatory mites also stopped the development of spider mite population in the treatment greenhouse. Biological agents had an acceptable control on pests at average daily temperature up to 25°C and humidity of at least 50-60% and therefore, they can be a suitable alternative to conventional chemical control.

    Keywords: Healthy Product, Non-Chemical, Pest, Disease, Parasitoid, Predator
  • Farzad Majidi-Shilsar * Pages 123-135
    Rice striped stem bore has been considered as a dangerous pest in the country's rice fields for nearly fifty years. This research was conducted to determine the effective daily temperature, the effect of environmental factors on the biology of the pest and the number of pest generations. The results of this study showed that the average total effective temperature for the rice striper over four years was about 822 degree-days. The average of the total temperatures required for the life stages of the rice stem borer to separate the eggs, larvae, pupae and adult insects were in the range of 70, 551, 104 and 92 degree days respectively. Also if the adult insect receives a temperature of more than 90 degree-days, it has the ability to enter the egg stage. One of the most important climatic elements in the life of the striped stem borer pest for adult insects was the temperature between 22 and 32 degrees Celsius and sunny hours, relative humidity and temperature for egg clusters, for larvae, temperature and relative humidity related to the stem. The investigations of this research showed that the rice stem borer pest completes its life cycle in the second generation, similar to the first generation, by receiving the total temperatures of more than 823 days and is transferred to the third generation. According to the resuls of this study, the striped stem borer pest has two and half generations in Guilan conditions.
    Keywords: Degree – Day, Generation, Life Cycle, Pest
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Mansoureh Mirabolfathy, Narges Sepasi, Yazdanfar Ahangaran, Reihaneh Gholami Ghavamabad, Mohammadebrahim Farashiani Pages 137-149

    Cupressus sempervirens L. var. horizontalis is one of the indigenous species of Iran, the natural habitats of which are regarded as significant forest reserves within Iran. In the northern of Iran, cypress trees have commonly been observed in both natural and artificially planted forests. The purpose of this study was to investigate the fungal factors affecting the common cypress tree die back in Hassanabad (Mazandaran province) during the summer of 2023. Study of the affected trees indicated drying in the terminal branches of the trees, blight and necrosis of the upper branches, as well as canker formation on the trunks of common cypress trees. The infected tissues of common cypress trees were cultured on potato dextrose agar medium. Fungal isolates were obtained. Based on the macroscopic and microscopic characters of the isolates they were identified as Diplodia cupressi in the laboratory. To confirm the morphological identification the rDNA sequence data (ITS1-5.8S-ITS2) were obtained using primers ITS1 and ITS4, and nBLAST. The pathogenicity of the fungus was approved on potted cypress seedlings. This study represents the major role of D. cupressi as the causal agent of Common cypress canker in North of Iran. It seems that the climate change and drought conditions provided the favorable environment to outbreak of the disease

    Keywords: Blight, Cupressus Sempervirens, Diplodia Cupressi, Hyrcanian Forest
  • Helen Alipanah *, Samira Farahani, Mohammadebrahim Farashiani Pages 151-152

    Sophora mollis (Royle) Backer, Anagyris foetida L. and Spartium junceum L. (Fabaceae), have serve dual roles as medicinal and ornamental shrubs. The first two species are deeply rooted in Iran's natural heritage, while the latter is a rare botanical find, as highlighted by Hosseinzadeh et al. (2015). Recent observations at the Kashan Botanical Garden have brought to light a significant ecological disturbance: the infestation of Uresiphita gilvata (Fabricius, 1794) larvae. Documented for the first time in October 1402 and subsequently in the spring of 1403.

    Keywords: Damage, Kashan Botanical Garden, Moth