فهرست مطالب

نشریه نقد و نظریه ادبی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 18، بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/17
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 5-23
هدف پژوهش حاضر خوانش و دسته بندی تصویرهای بخش پهلوانی شاهنامه برپایه دو دیدگاه ادبی و سینمایی است: دیدگاه محمدرضا شفیعی کدکنی و نظریه سینمایی ژیل دلوز. وجه مشترک در هر دو نظرگاه مسئله وجود حرکت و زمان در تصویر است. جستار پیش رو با بهره گیری از یک نظریه ادبی و یک نظریه سینمایی مدرن به طبقه بندی دیگری از تصویرهای شاهنامه دست یافت. براین اساس انواع تصویر عبارتند از تصویرهای 1- بلاغت مبنا. 2- روایت مبنا. 3- زبان مبنا. 4- کنش مبنا. 5- گفت و گو مبنا. دسته بندی این تصویرها در دو گروه حرکت و زمان نتیجه نهایی جستار پیش روست. روش پژوهش بر بنیان مطالعات بینارشته ای و به شیوه تطبیقی تحلیلی است.
کلیدواژگان: نقد ادبی، شاهنامه، شفیعی کدکنی، ژیل دلوز، تصویر -
صفحات 25-47
«رستگاری» همواره دغدغه آشکار و پنهان آثار ادبی بوده است که گاه از آن به پایان خوش تعبیر شده و گاه در هیئت حیات پس از مرگ بیرون آمده است. پیگیری این مفاهیم در دو اثر سنگی بر گوری و شازده احتجاب نشان دهنده تفکیک دو مفهوم «پایان زمان» به مثابه آخرالزمان گرایی منفعل و «زمان پایان» به منزله آخرالزمان گرایی فعال است. دو رمان در میدانی سرشار از تنش میان این دو زمان شکل گرفته اند. در شازده احتجاب زمان دایره ای و تجدیدپذیر امید را در دل شخصیت اصلی می پرورد؛ حال آنکه نهایتا جبر زمان تقویمی است که در هیئت مرگ رویاهای او را بر باد می دهد. در سنگی بر گوری راوی اقتدار زمان خطی را می پذیرد، اما در پی مقابله با آن به میانجی نوعی زمان دایره ای یا زمان کیفی نیست؛ بلکه رهایی و سعادت را در ایجاد رخنه در زمان خطی بازمی جوید؛ این رخنه در تمنای فرزندآوری تجلی می یابد.
کلیدواژگان: زمان تقویمی، آخرالزمان گرایی، اعتراف، سنگی بر گوری، شازده احتجاب -
صفحات 49-72
در گذار از جهان قدیم به جهان جدید، بر مبنای دو انگاره «گسست» و «پیوست» دو روایت کلان شکل گرفت. انگاره گسست، جهان جدید را فرایند عقلانی شدن و گذار از سنت می دانست؛ اما از دل آن سویه هایی ناسازگار همچون «رمانتیسم و نوستالژی و نیهیلیسم» زاده شد که میل به رجعت داشتند و ایده شکاف نایافتگی جهان قدیم را ارج می نهادند. انگاره پیوست نیز امتداد و گسترش سنت های الهیاتی و فرهنگی در مدرنیته، و پیوستار آنها را برجسته می کرد. با کنار هم نشاندن این دو انگاره و سویه های مختلف آنها، سرشت متکثر و پاشان مدرنیته و تجربه های مختلف و متناقض آن را بهتر می توان درک کرد. هرچند تکثر و تناقض های درونی مدرنیته را در مدرنیته ایرانی نیز می توان یافت، اما بازنمایی آن را در داستان فارسی کمتر شاهد هستیم. رمان بره گمشده راعی از هوشنگ گلشیری، برخلاف عمده آثار داستانی سنت گریز یا سنت گرای دهه چهل و پنجاه، نمونه ای کم نظیر از ادراک پاشان مدرنیته را عرضه می دارد و حامل حداکثر آگاهی ممکن از این مقوله در دهه پنجاه است. گلشیری در این رمان در پی ستایش یا نفی جهان قدیم و جهان جدید نیست بلکه روایتی انتقادی، توامان و اندیشمندانه از دیالکتیک جذب/ دفع گذشته و اکنون را عرضه می دارد.
کلیدواژگان: مدرنیته، گسست، پیوست، تکثر، بره گمشده راعی -
صفحات 73-96
مسئله اساسی در پژوهش حاضر، نحوه بازنمایی فضای زندان در حبسیه های خاقانی است که با هدف شناخت رابطه دیالکیتک سه گانه فضای ادراک شده، فضای تصورشده، و فضای زیست شده براساس نظریه تولید فضای هانری لوفور انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و بر مبنای اسناد کتابخانه ای است و یافته ها نشان می دهد که در فضای ادراک شده که مبتنی بر سنت پدیدارشناسی و دیدگاه انتقادی است، شاعر با مواجهه تنانه به درک جدیدی از فضای مادی زندان رسیده، سازوکار پنهان قدرت را باز می شناساند. در فضای تصورشده که مبتنی بر دانش نهادینه شده از سوی گفتمان قدرت است، شاعر به مثابه سوژه به شناختی از فضا می رسد که حاصل اندیشه جبری است. همچنین دسترسی گروه های مختلف به قدرت و نقش آنها در حبس خاقانی آشکار می شود. در فضای زیست شده که مبتنی بر مقاومتی پنهان دربرابر گفتمان قدرت است، شاعر به کمک تخیل خود و با تکیه بر جهان ممکنات و همچنین با بهره گیری از تعابیر شاعرانه فضایی متفاوت خلق می کند که نسبت مادی با فضای حقیقی زندان ندارد، بلکه صرفا معنایی آرمانی به آن اضافه می کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است فضای مادی زندان، گفتمان قدرت و شاعر زندانی به مثابه سوژه کنشگر در شکل گیری فضای زندان در حبسیه های خاقانی نقش دارند.
کلیدواژگان: تولید فضا، حبسیه، خاقانی، هانری لوفور -
صفحات 97-123
«عشق» از مهمترین حالات و عواطف درونی انسان است و رایج ترین موتیف ادبیات غنایی. این پژوهش بر آن است تا با رهیافت درون مایگان توماشفسکی، شیوه ملموس نمایی و عینی سازی درون مایه عاشقانه را در داستان کودکانه یخی که عاشق خورشید شد اثر رضا موزونی، واکاوی کند. طبق این رهیافت، کلان درون مایه هر اثر ادبی، نظامی سلسله مراتبی از مجموعه خرده درون مایگان است. در پایین ترین لایه این سلسله مراتب، بن مایه های اتمی قرار دارند. درواقع، کلان درون مایه هر اثر ادبی برآیند برهم کنش بن مایه های آن است و بن مایه ها کوچک ترین واحد درون مایه دار در هر اثر ادبی اند. توماشفسکی مطالعه درون مایه را مستلزم مطالعه نظام بن مایگان و انگیزش آنها می داند. اصطلاح «انگیزش» به معنای دلیلی است که حضور یک بن مایه اتمی خاص را در نظام مولکولی درون مایگان اثر توجیه می کند. توماشفسکی ضمن تفاوت قائل شدن بین فابیولا (محتوای داستان) و سیوژه (تمهیدات صوری داستان نویسی)، کارکرد هر بن مایه را براساس رابطه اش با سایر بن مایه ها و جایگاهش در فابیولا و سیوژه تعریف و بر همین اساس، بن مایه ها را به دو گروه پویا/ ایستا و نیز آزاد/ مقید تقسیم می کند. پژوهش پیش رو با روش تحلیلی توصیفی در پی پاسخ گویی به چگونگی کارکرد بن مایه های اتمی در نظام مولکولی کلان درون مایه عاشقانه داستان مذکور است. نتیجه پژوهش نشان می دهد، کلان درون مایه غنایی، محصول برهم کنش خرده درون مایگان غنایی در هر دو لایه فابیولا و سیوژه است.
کلیدواژگان: ادبیات غنایی کودک، عشق، فرمالیسم، درون مایگان، توماشفسکی -
صفحات 125-141
پژوهش حاضر به تحلیل نمودها و تعاملات گفتمان پست مدرنیسم در داستان دو بلدرچین نوشته محمدرضا صفدری پرداخته است. مسئله اصلی پژوهش پیش رو، تحلیل و واکاوی این پرسش است که چگونه یک متن می تواند قواعد متعین بازنمایی را به چالش بکشد و جلوه های نوین بازنمود را پیشنهاد دهد. در این تحقیق به شیوه تحلیل محتوای کیفی برپایه اسناد، و با تکیه بر انگاره های برجسته لیوتار مانند: رویداد، امر والای پسامدرنیستی، ترافع و ستیز جملات و مسئله هویت، داستان دو بلدرچین موردمطالعه قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد صفدری، با برهم زدن بسط خطی و جهت روایت، پیش فرض های خواننده را در دست یابی به ماجرا به چالش کشیده و پیوسته در حس سردرگمی غوطه ور می گذارد. متن صفدری در این داستان، خصلت رویداد داشته که همچنان که از داوری بر مبنای اصول شناخته شده ژانر گفتمانی و قواعد داستانی مدرن سر باز می زند، شگردها و شکل های بازنمایی نوینی پیشنهاد می دهد. روایت صفدری نشان دهنده وضعیت جهانی پرآشوب است که هرگونه پیوستگی ساختاری و انسجام معنایی در آن با تردید همراه است. این نامشخص بودن و عدم قطعیت نه تنها در محتوا قابل درک است بلکه در وجوه صوری و فرمی بیان و زبان نیز نمود آشکار دارد.
کلیدواژگان: پست مدرنیسم، دو بلدرچین، صفدری، لیوتار، کلان روایت -
صفحات 151-177
شاعران زن در افغانستان با توجه به شرایط گفتمانی و تجربه زیسته بازنمایی های متعددی از موضوعات شعری ارائه داده اند. استعاره هایی که با محوریت زن ساخته شده تصویری از وضعیت و موضع زنان در افغانستان به دست می دهد. ما در این مقاله به سراغ استعاره های زن در شعر سه شاعری می رویم که هرکدام طیفی از شاعران و مردم افغانستان را نمایندگی می کنند. محجوبه هروی به ذهنیت سنتی نزدیک تر است. او از نظرگاه سنتی نسبت به زنان فاصله نگرفته و جز بیان اعتراضاتی اندک، در همان چارچوب سیر می کند. حمیرا نکهت از موضع یک زن سنتی آغاز می کند اما هرچه جلوتر می رود دیدگاه هایش مدرن تر می شود. جایگاه زن در شعر او از وضعیت انفعال و انعطاف به فعال بودن تغییر می کند. او تا آخرین لحظات عمر ارتباطش را با سنت فرهنگی قطع نکرده و پیوسته خواهان اصلاح آن است. باران سجادی از همان آغاز با موضع سنت شکنانه وارد شده و با تابوشکنی های متعدد بر آن است که از سنت بگذرد نه اینکه آن را اصلاح کند. پیکره متنی تحقیق، آثار این سه شاعر و شیوه کار تحلیل محتواست. ابتدا همه استعاره های زن در شعر هریک از سه شاعر مذکور را استخراج کردیم و سپس با تعیین انگاره ها و کلان استعاره ها به تحلیل استعاره ها برای دست یافتن به نظام ذهنی هر شاعر مبادرت ورزیدیم.
کلیدواژگان: استعاره های مفهومی، شعر زنان افغانستان، محجوبه هروی، حمیرا نکهت دستگیرزاده، باران سجادی -
صفحات 179-201
تن ما پراکنده و متعدد است. ما درون زمان و مکان حرکت می کنیم و تن ما این حرکت را کنترل می کند، همچنین تن ما مرز بین ما و دیگری است و ما را از دیگری متمایز می کند. ازسویی تن مانند پرده ای است که مانع ارتباط ما با جهان های کیفی می شود؛ ازسوی دیگر همین تن به دلیل عادت، تکرار و روزمرگی ما را در تقابل با جهان جوهری قرار می دهد. حالا اگر تن بخواهد از محدودیت های کمی و مادی خارج شود باید استعلا پیدا کند. تن استعلایافته تنی است که با جوهری از هستی پیوند می یابد که نتیجه آن خلق وجودی است که براساس اندیشه های مولانا «جان» نامیده می شود. همین جان می تواند در مرتبه ای بالاتر و پس از یکی شدن با ذات هستی در امتزاج با کل جهان هستی قرار گیرد و با «جانان» یکی شود. چگونه تن می تواند از خود عبور کند و در پیوند با جان قرار گیرد؟ هدف از این جستار تبیین نظریه نشانه معناشناختی تن و جان براساس اندیشه های مولاناست. دستاورد اصلی این پژوهش این است که تن با عبور از کمیت های محدودکننده مادی، زمان و مکان فیزیکی را پشت سر می گذارد. درواقع، تن به درجه ناب حضور در هستی دست می یابد و علت اصلی این امر تبدیل تن کنشی به تن رخدادی است. تن رخدادی تنی حادث است که سبب استعلای سوژه ازطریق پیوند او با جان می شود. جان از هر نوع محدودیت زمانی و مکانی فارغ است و وجه جوهری حضور را نمایان می کند.
کلیدواژگان: نشانه معناشناسی، تن، جان، تن کنشی، تن رخدادی، جانان -
صفحات 203-224
دیدگاه های متفاوتی برای تبیین نماد، معنا و ارزش آن، سازوکار درونی آن و اهمیت وجودی یا معرفتی آن وجود دارد. از این میان، سنت تحلیل هستی شناختی و سنت تحلیل معرفت شناختی اهمیت ویژه ای دارند. دیدگاه نخست در جستار مستقلی واکاوی شده است، و بنابراین جستار حاضر صرفا متوجه جنبه های معرفت شناختی نماد است. در تحلیل معرفت شناختی، بررسی روش ها و مبانی بنیادی مطالعه نماد، تنها در صورت پذیرش وجوه معرفتی «هم تراز» یا «ناهم تراز» در زبان علم و زبان هنر میسر می شود. ، مقاله پیش رو کوشیده است ضمن پرداختن به سنت تحلیل معرفت شناختی نماد، روشن سازد: الف- نماد به موجب چه استدلال هایی حامل بار معنایی و ارزشی است، ب- تفکیک یا اختلاط زبان علم و زبان هنر چگونه تبیین ما را درباب نماد دگرگون خواهد کرد. بنابراین، پژوهش حاضر ضمن بازخوانی انتقادی سنت تحلیل معرفت شناختی نماد، می کوشد پاسخی روشن به این پرسش به دست دهد که در سنت مذکور نسبت به مفهوم، جایگاه و کارکرد نماد چه دیدگاه هایی اتخاذ شده است. در این پژوهش روشن می شود که در سنت نخست، هدف اصلی مبتنی بر ایجاد نوعی توازن بین وجه معرفتی در ساحت علم و وجه معرفتی در ساحت ادبیات است؛ درحالی که در سنت دیگر، هدف اصلی مبتنی بر آن است که ضمن پذیرش تمایز زبان علم از زبان هنر یا شعر نشان دهیم ویژگی های بنیادین این دو گونه متفاوت چیست و سازکار درونی آنها بر چه موازینی استوار است.
کلیدواژگان: نماد، زبان علم، زبان هنر، تحلیل هستی شناختی نماد، تحلیل معرفت شناختی نماد -
صفحات 225-247
این مقاله، داستان «روز اسب ریزی» را از منظر نقد بوم-زن مداری مبتنی بر روایت شناسی تحلیل می کند. مسئله اصلی، چگونگی بازنمایی سرکوب زنان و طبیعت در ساختار مردسالارانه از طریق روایت پردازی نجدی است. هدف اصلی این پژوهش بررسی نحوه استفاده نجدی از تکنیک های روایت شناسی برای برجسته سازی سرکوب همزمان زنان و طبیعت و تحلیل ژرف روابط قدرت مردسالارانه در جامعه سنتی است با تاکید بر این پرسش ها که چگونه نجدی با استفاده از تکنیک های روایت شناسی همبستگی میان زنان و طبیعت را به تصویر می کشد؟ و چگونه این روش ها به بررسی ساختار قدرت در جامعه فئودالی و قبیله ای کمک می کنند؟ داستان نجدی می تواند به عنوان نمونه ای از ادبیات زن-بوم مداری ایرانی شناخته شود که به تفکر و آگاهی بخشی در مورد مسائل زنان و محیط زیست در بافتار فرهنگی ایران کمک می کند. روش تحقیق شامل تحلیل کیفی متن داستان با استفاده از رویکرد زن-بوم مداری و روایت شناسی است. اینکه چگونه همبستگی زنان با طبیعت از رهگذر صدای اسب و آسیه بازنمایی می شود و چگونه نجدی از زبان شاعرانه و تصاویر نمادین برای نشان دادن ارتباط عاطفی و هویتی بین اسب و آسیه بهره می گیرد. نتایج نشان می دهد نجدی با دادن صدای اول شخص به اسب و نمایش داستان از دیدگاه آن، ساختار مردسالارانه روستا را به چالش می کشد. فرار اسب و آسیه و سپس به دام افتادن و تحریف هویت اسب، نماد سرکوب ناپایدار و اجتناب ناپذیر زنان در جامعه مردسالارانه است. این مطالعه نشان می دهد روابط قدرت در این بافتارها عمیقا ریشه دار است و تلاش برای فرار از آنها معمولا ناکام می ماند.
کلیدواژگان: بوم-زن مداری، روایت شناسی، طبیعت، زنانگی، مسخ شدگی هویت
-
Pages 5-23
Informed by Gilles Deleuze’s “cinematographical theory” and Mohammad-Reza Shafiei Kadkani’s literary opinions on imagery, the present article endeavours to read and classify the images in the heroic age of Ferdowsi’s Shahnameh. The common ground between Deleuze and Kadkani is movement and time. This study categorises the images into two groups, namely, movement and time, and five categories: 1) rhetoric-based, 2) narrative-based, 3) language-based, 4) action-based, and 5) dialogue-based. This comparative-descriptive research locates itself at the crossroads of interdisciplinary studies.
Keywords: Gilles Deleuze, Image, Literary Criticism, Shafiei Kadkani, Shahnameh -
Pages 25-47
“Salvation” has always been both an implicit and an explicit concern in literary works; it has often appeared as a well-interpreted ending and sometimes under the guise of the afterlife. An investigation of A Stone upon a Grave and Prince Ehtejab in light of such concepts differentiates between “the end of time” as passive apocalypticism and “the end time” as active apocalypticism. The two works are located in the tension created between these times. Golshiri’s inexhaustible and cycloidal time inspires the protagonist, though death, as calendar time, blows his dreams away. By accepting the authority of linear time, Al-e-Ahmad forgoes confronting time through qualitative or cycloidal time, and seeks salvation through breaching the linear time, which is manifest in childbearing.
Keywords: Apocalypticism, A Stone Upon A Grave, Chronos, Confession, Prince Ehtejab, Salvation -
Pages 49-72
Informed by “hiatus” and “continuity,” the transition from the old world to the new world marked the creation of two grand narratives. For hiatus, the new world was one of rationalisation which moved beyond tradition; however, it produced incompatible waves, such as Romanticism, Nostalgia, and Nihilism, all of which had a tendency to regress and glorify the continuity of the old world. Continuity, on the other hand, highlighted the continuation and the expansion of divine and cultural traditions in modernity. By dialogically paralleling the two concepts, one can better understand the pluralistic nature of modernity and its paradoxical experiences. Although one can identify such internal contradictions in Iranian modernity, a thorough analysis of their representations in Persian storytelling is less recurrent. In his The Lost Lamb of Rai, Houshang Golshiri moves away from the dichotomous traditionalist approach of the 60s and 70s and presents an unprecedented representation of the changing perception of modernity in the 70s. He moves beyond praising or negating the two worlds and presents a critical and intellectual narrative of the attraction/repulsion dialectics regarding the past and the present.
Keywords: Continuity, Hiatus, Modernity, Pluralism, The Lost Lamb Of Rai -
Pages 73-96
Informed by Henri Lefebvre’s “Production of Space” theory, this study aims to explore Khaqani’s representation of prison in his “Prison Poems” in the light of the perceived, imagined, and lived space dialectics. This research adopts a descriptive-analytical approach and employs library sources. The results of this study show that in the perceived space, the poet, informed by phenomenological and critical perspectives, reinterprets the material space of the prison by confronting the veil and recognising the implicit mechanisms of power; in the imagined space, echoing the prescriptive knowledge of the discourse of power, the poet, as the subject, adopts a forced understanding of the space, which reveals the power and role of other groups in Khaqani’s imprisonment; in the lived space, the poet, echoing an implicit resistance against the discourse of power, employs his imagination and poeticity to create a different space within the realm of possibilities, which has no material correlation with the real prison but only adds a utopian meaning. This study concludes that the material space of the prison, the imprisoned poet as an active subject, and the discourse of power affect the ambience of Khaqani’s “Prison Poems.”
Keywords: Henri Lefebvre, Khaqani, Prison Poems, Space Production -
Pages 97-123
Love is a pivotal human emotion and a prevalent motif in lyrical literature. Informed by Tomashevsky’s introspective methodology, this study explores the tangible depiction and embodiment of love in Reza Mouzuni’s children’s story, titled “The Ice That Fell in Love with the Sun.” The thematic framework of a literary piece, in Tomashevsky’s view, is a tiered system comprising a collection of hierarchical micro-themes, at the base of which are atomic motifs. In other words, the interplay of constituent motifs shapes the thematic framework of all literary works. Tomashevsky posits that thematic analysis is inextricably linked to the examination of the motif system and its underlying motivations. Motivation is defined as the rationale which validates the inclusion of a specific atomic motif within the thematic system of a literary work. In differentiating between Fabula and Syuzhet, Tomashevsky elucidates the correlation and placement of each motif within Fabula and Syuzhet, categorising motifs into two types: dynamic/static and free/bound. This descriptive-analytical study seeks to investigate the functional structure of atomic motifs within the molecular system in light of the romantic theme of the above-mentioned story. This study concludes that the lyrical thematic framework is informed by the interplay of micro-lyrical themes across both Fabula and Syuzhet levels.
Keywords: Child Lyric Literature, Formalism, Love, Thematics, Tomashevsky -
Pages 125-141
The present article explores the manifestations and interactions of Postmodern discourse in MohammadReza Safdari’s “The Two Quails.” It endeavours to realise how a text can challenge the rules of representation and suggest new horizons of representation. Adopting a qualitative approach, informed by Jean-François Lyotard’s conceptualisation of the event, the postmodern sublime, and the issue of identity, the present study investigates “The Two Quails.” The results of this study show that by distorting the narrative line, Safdari creates a sense of suspension, which challenges the reader’s expectations. By disobeying the rules and regulations of discourse and modern story-telling, Safdari showcases new methods of representation. His narrative explores a chaotic world in which any meaningful systematic unity is untenable and flexible. This uncertainty is echoed by the content and the form as well.
Keywords: Postmodernism, The Two Quails, Safdari, Lyotard, Grand Narrative -
Pages 151-177
Informed by discursive and lived experiences, Afghan poetesses have many representations of poetic phenomena. Female-centred metaphors provide an image of women’s situation and orientation in Afghanistan. This study explores the metaphors for women in three Afghan poetesses who represent a spectrum of Afghan people and poets. Closely tied to tradition, Mahjoubeh Heravi adopts and maintains a traditional mindset toward women. Homaira Nakhat, on the other hand, adopts a reformist approach; she starts from a traditional point of view and becomes more modern, transcending her representations of women from passive to active. In stark contrast, Baran Sajadi deviates from tradition, challenges the norms, and breaks the taboos. The scope of this study is limited to the poems of the above-mentioned poetesses. Adopting a content analysis approach, this study explores the grand metaphors for women in the three poetesses to expose their worldview.
Keywords: Afghan Women Poetry, Baran Sajadi, Conceptual Metaphors, Homaira Nakhat Dastgirzada, Mahjoubeh Hervai -
Pages 179-201
Our body is diverse and scattered. Controlled by our body, we move within time and space. As the border between us and the other, our body differentiates us from the other. It also functions as a veil that hinders our connection with the qualitative and pure worlds. Now, suppose the body wishes to move beyond quantitative and material limitations. In that case, the body must transcend beyond itself and achieve a form of existence that has no spatio-temporal constraints. The transcended body connects with the essence of existence, which, in turn, results in the creation of a presence that Rumi calls “Jān” or metabody. The metabody, according to Rumi, can reach a higher order and become one and the same with “Jānān.” How can the body move beyond itself and fuse with the metabody? Informed by Rumi’s thoughts and worldview, this study aims to investigate the semiotics of the body and metabody. The findings of this study suggest that by moving beyond the material, temporal, and spatial constraints, the action-body turns into an event-body and achieves a higher order in existence. The event-body is a Hādith-body that elevates the subject by fusing it with the metabody. The metabody moves beyond spatio-temporal constraints and reflects the essence of the presence.
Keywords: Action-Body, Body, Essence Of Presence, Event-Body, Metabody, Semiotics -
Pages 203-224
One can explain the symbol in light of its meaning, values, internal mechanism, and ontological and epistemological significance. Among them, the ontological and epistemological traditions of analysis are of importance. Since the former has already been explored in another study, the present article addresses the epistemological aspects of the symbol. The investigation of approaches and the fundamentals of symbol analysis, in an epistemological reading, is possible only through accepting the equal and unequal epistemological aspects of the language of science and the language of art. In this regard, by rereading the tradition of epistemological symbol analysis, the present study aims to clarify the following issues: What arguments qualify the symbol as elements that contain meaning and value? And how does integrating or separating the language of science and the language of art affect our explanation of the symbol? In this respect, as the present article critically rereads the tradition of epistemological symbol analysis, it endavours to clarify the adopted approaches, in the said tradition, regarding the symbol in light of its concept, place, and function. This study illustrates that in the first tradition, the main purpose is to balance the epistemological aspects of science and literature, whereas the second tradition, while differentiating between the two languages, aims to explore their internal mechanisms and fundamental characteristics.
Keywords: Epistemological Analysis, Ontological Analysis, Symbol, Language Of Science, Language Of Art -
Pages 225-247
This article investigates Bijan Najdi's story, “The Day of Horse-Falling,” in light of ecofeminist criticism and narratology. It explores how Najdi’s narrative portrays the oppression of women and nature within a patriarchal framework. The key questions addressed in this study are as follows: How does Najdi employ narratological techniques to link women and nature? And how do these methods relate to the power structures within feudal and tribal societies? This study aims to analyse Najdi’s narrative techniques in highlighting the double oppression of women and nature, and to present a comprehensive analysis of the patriarchal power relations in a traditional society. This study underscores the significance of Najdi’s story as an example of Iranian ecofeminist literature, which contributes to the awareness of women’s and environmental issues in Iran’s cultural context. Informed by ecofeminist and narratological approaches, the research presents a qualitative analysis of the story. It demonstrates how the solidarity between women and nature is portrayed through the perspectives of the horse and Asieh. Additionally, it examines Najdi’s poeticity and symbolic imagery in depicting identities and emotional connections. The findings reveal that by telling the narrative from the horse’s first-person point of view, Najdi challenges the patriarchal structure of the village. The disappearance of the horse and Asieh, followed by the horse's capture as well as by identity distortion, symbolises the persistent oppression of women in a patriarchal society. The study shows that power relations in such contexts are deeply entrenched, and attempts to evade them are often futile.
Keywords: Eco-Feminism, Narratology, Nature, Femininity, Identity Distortion