فهرست مطالب
فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 77 (تابستان 1404)
- تاریخ انتشار: 1404/03/11
- تعداد عناوین: 25
-
-
صفحات 1-21
هر گیاه در زمان کاشت و در طول دوره رشد و نمو خود نیاز به دریافت مقدار معینی حرارت دارد. هدف از انجام این پژوهش یافتن نیازهای حرارتی ذرت دانه ای در مراحل فنولوژی رشد در شرایط آب وهوایی مغان و تعیین مناطق مساعد کشت ازنظر تامین نیاز حرارتی در شمال غرب ایران است. به این منظور از آمار فنولوژیکی ذرت رقم سینگل کراس 704 که به صورت پیاپی از سال 1390 تا 1393 در مزرعه تحقیقات هواشناسی کشاورزی مغان ثبت شده و داده های دمایی 51 ایستگاه همدید در شمال غرب کشور (1395- 1375) که از سازمان کل هواشناسی کشور اخذ گردید، استفاده شده است. برای انجام این پژوهش نیازهای حرارتی در هریک از 5 فاز اصلی فنولوژیک در ایستگاه مغان تعیین گردید، سپس با استفاده از معادله رگرسیونی بین میانگین 15 روزه دما و ارتفاع، نقشه تاریخ تامین درجه حرارت برای کشت بذر در تمامی ایستگاه ها از نیمه اول اردیبهشت با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی ترسیم شد. همچنین طول دوره های فنولوژیک و درجه روزرشد محاسبه و با استفاده از روش کریجینگ نقشه های مربوطه ترسیم شدند. سپس با لایه های ارتفاع، شیب منطقه و کاربری اراضی تلفیق گردید و درنهایت نقشه پهنه بندی اراضی مساعد کشت ذرت دانه ای در شمال غرب کشور ترسیم گردید. بر اساس نتایج به دست آمده 27.6 درصد از منطقه موردمطالعه قابلیت کشت این گیاه را دارد.
کلیدواژگان: مناطق مساعد کشت، ذرت دانه ای، درجه روزرشد، فنولوژی گیاه، شمال غرب ایران -
صفحات 22-43
تغییر اقلیم مساله زیست محیطی مهمی است زیرا فرآیندهای ذوب یخچال ها و تراکم برف به تغییر اقلیم حساس هستند. امروزه انواع حس گرهای ماهواره ای از جمله AVHRR,MODIS,GEOS,MERIS برای پایش برف در دسترس اند و به طور گسترده ای برای بررسی و نوسانات و تغییرات پوشش برفی در سطح جهانی مورد استفاده قرار می گیرند . در این بین سنجنده MODIS به دلیل پوشش فضایی جهانی با دقت مکانی مناسب و پوشش مکرر زمانی در مقیاس های مختلف بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو در تحقیق حاضر از محصولات برف این سنجنده استفاده گردید. در این بررسی پس از جمع آوری آمار و اطلاعات مربوط به روزهای همراه با برف در طول دوره آماری (2018-1989) در سطح سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان با استفاده از داده های پوشش برف سنجنده مودیس در زاگرس میانی و همچنین فنون سنجش از دوری پردازش شدند و نتایج حاصل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.در محصولات سنجنده MODIS برای آشکارسازی پوشش برف از شاخص NDSI استفاده شد.بررسی روند تغییرات برف پوش در فصول مختلف با استفاده تصاویر سنجنده مودیس نشان می دهد که بیشتر منطقه مورد مطالعه در این زمینه دارای روند کاهشی معنی دار به ویژه در نواحی مرتفع منطقه مورد مطالعه می باشد و فقط در نواحی غربی و جنوب غربی منطقه مورد مطالعه روند کاهشی مشخصی مشاهده نمی شود. همچنین بررسی روزهای برف پوشان در طول دوره مورد بررسی حاکی از کاهش برف پوشان زاگرس میانی است و این تغییرات در سال های اخیر به ویژه نواحی برفگیر منطقه نیز تشدید شده است .همچنین تغییرات در فصل زمستان و مناطق برف گیر و مرتفع نسبت به فصول دیگر و مناطق دیگر در سطح منطقه مورد مطالعه بیشتر و شدیدتر بوده است.
کلیدواژگان: تغییر اقلیم، برف پوش، سنجش از دور، زاگرس میانی، سنجنده مودیس -
صفحات 44-59
خشکسالی، مخاطره ای طبیعی است که سالانه در مناطق وسیعی از کره زمین خسارات زیاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و جانی بوجود می آورد. خسارات ناشی از این پدیده، غیرملموس ولی بسیار وسیع و پرهزینه است که در صورت لزوم، تکنیک سنجش از دور به سبب دقت زمانی بالا، پوشش طیفی گسترده، سهولت دسترسی، عدم نیاز به تصحیح اتمسفری و زمین مرجع نمودن می تواند ابزار مفیدی در پایش خشکسالی به شمار آید. استان همدان در سال های اخیر به دلیل بروز خشکسالی های مکرر، با مشکلات زیادی مواجه شده است. لذا در پژوهش حاضر به بررسی و پایش خشکسالی استان همدان با شاخص TCI و اثر آن بر پوشش گیاهی استان با استفاده از داده های دورسنجی AVHRR و NOAA پرداخته شد. ابتدا داده های مربوطه از پایگاه داده نوا استار استخراج و در نهایت، رفتار زمانی- مکانی شاخص خشکسالی پوشش گیاهی بر روی 1528 یاخته در استان همدان مورد بررسی قرار گرفت. تفکیک مکانی داده های مورد استفاده در این پژوهش 4 کیلومتر است . نتایچ به دست آمده گویای این واقعیت است که خشکسالی پوشش گیاهی استان همدان بر اساس داده های دورسنجی افزایش چشمگیری داشته است. ضرایب من-کندال بیانگر وجود روندهای کاهشی پوشش گیاهی در سطح اطمینان معناداری 95 ام است. تنها در ماه های می، ژوئن و دسامبر تا حدودی از گستره خشکسالی پوشش گیاهی استان کاسته شده است. واکاوی رفتار مکانی شاخص خشکسالی پوشش گیاهی نشان داد که ماه های فوریه، مارس و نیز آوریل در گستره استان همدان خشکسالی های شدیدتری تجربه شده است.
کلیدواژگان: Drought، Zoning، Vegetation Changes، TCI Model، Hamadan -
صفحات 60-87
در دهه های اخیر یکی از چالش های اساسی در مطالعات مربوط به توسعه منطقه ای تلاش برای درک تفاوت های اقتصادی و فرهنگی بین سطوح ملی و منطقه ای است تا از این رهگذر بتوان موانع پیش روی توسعه منطقه ای را از میان برداشت. یکی از سیستم هایی که نقش مهمی در توسعه مناطق دارد، سیستم نوآوری منطقه ای می باشد. بدین منظور هدف از پژوهش حاضر شناسایی پیشران های کلیدی موثر بر نوآوری منطقه ای در کلان شهر تبریز می باشد. در این راستا پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت گردآوری اطلاعات مورد نیاز نیز از دو روش کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش شامل 32 نفر از افراد واجد شرایط در بخش صنعت، دانشگاه و دولت می باشند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از نرم افزار میک مک بهره گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از مجموع 71 عامل تاثیرگذار، 13 عامل از جمله فرهنگ مناسب بهره وری، قوانین و مقررات، وجود فرهنگ کار تیمی بین فعالان و واحدهای صنعتی مستقر، زیرساخت های فناوری اطاعات و ارتباطات، بودجه کافی برای زیرساخت پژوهشی دانشگاه، تحصیلات عالیه، برنامه های ثبت اختراع، سیاست آموزش عالی، سیستم ارزشیابی عملکرد و پاداش، حمایت های مالی، نظام مالیاتی ویژه و منعطف برای تحقیق و توسعه، وجود مراکز تحقیقاتی مشترک بین دانشگاه و صنعت و سطح تعامل و همکاری بین دانشگاه و صنعت نقش کلیدی در نوآوری منطقه ای کلانشهر تبریز دارند.
کلیدواژگان: نوآوری منطقه ای، پنل دلفی، نرم افزار میک مک، کلان شهر تبریز -
صفحات 88-105
آب، منبعی راهبردی و کمیاب است که طی سال های اخیر متاثر از متغیرهای مختلف ملی و فراملی به شدت محدود شده و حوزههای امنیت، ثبات، توسعه و رفاه در کشورها را به شدت متاثر ساخته است. اثرگذاری بالای آب در حوزههای یاد شده آب را در کانون سیاست خارجی و مناسبات هیدروپلیتیک بسیاری از کشورها از جمله جنوب باختری آسیا قرار داده است. در سال های اخیر، به رغم طرح مسئله بحران آب و نقش آن در مناسبات دو کشور ایران و عراق در محافل علمی، سیاسی و رسانه ای، همچنان ابعاد این مسئله ناشناخته مانده و تفسیرهای متفاوتی از آن به دست دادهاند. پژوهش حاضر که ماهیت کاریردی دارد و درون دادهای مورد نیاز آن به روش کتابخانهای گرداوری شده با هدف دستیابی به شناختی کیفی درباره ابعاد و زوایای مناسبات هیدروپلیتیک ایران و عراق، بر آن است که افزون بر مشخصکردن ویژگی های محتوایی و روش شناختی، خلاهای پژوهشی موجود در این زمینه را با روش فراتحلیل کیفی شناسایی کند. این پژوهش با بهره گیری از روش فراتحلیل کیفی، 34 پژوهش انجام شده در بازه زمانی 1402- 1384 در قالب مقالات علمی-پژوهشی داخلی، پایاننامه و مقالات موجود در فصلنامههای معتبر بین المللی را بررسی کرده است. نتایج پژوهش نشان داد که مطالعه جامعی انجام نشده است که ابعاد گوناگون مناسبات هیدروپلیتیک ایران و عراق را بررسی و واکاوی کرده باشد. در این خصوص نبود داده های دقیق و واقعی و ضعف مبانی نظری-معرفتی پژوهش از کاستیهای پژوهش های انجام شده در زمینه مناسبات دو کشور است.
کلیدواژگان: مناسبات هیدروپلیتیک، جنوب غرب آسیا، ایران، عراق -
صفحات 106-127
شناخت تیپ های هوای روزانه هر مکانی در شناخت اقلیم طولانی مدت آن نقش موثری دارد. در این پژوهش بر اساس روش طبقه بندی ووس با رویکرد اقلیم شناسی ترکیبی از متغیرهای مقادیر حداقل، میانگین، حداکثر دما و میزان ابرناکی و بارش روزانه در 39 ایستگاه سینوپتیک که پراکندگی مناسبی در کشور داشته ونیز آمار کاملی داشتند، طی دوره زمانی 2021-1985 استفاده و تیپ های هوایی با تکنیک کدگذاری شناسایی شد. بررسی ها مشخص نمود که تیپ های اصلی دمایی کشور عمدتا بین تیپ های داغ تا گرم قرار داشته و ضمنا کدهای فرعی نیز بیشتر در دامنه بین ابرناکی کم تا متوسط و بدون بارش را شامل می شود. سپس با استفاده از روش خوشه بندی وارد، 3 گروه اقلیمی شناسایی شد. ویژگی های جغرافیایی هر محل همچون موقعیت، ارتفاع، دوری و نزدیکی به دریا، مشخصات سینوپتیکی بر اساس میزان تاثیرگذاری شان، مهم ترین تاثیر را در تفکیک منطقه ای گروه ها از هم در کشور دارند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در تعین تقویم آب و هوایی هر منطقه طی دوره های زمانی مختلف درزمینه های متعدد کشاورزی، گردشگری و غیره مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژگان: تیپ هوا، ووس، اقلیم شناسی ترکیبی، تنوع اقلیمی -
صفحات 128-151
زیبایی در زمره متعالی ترین نیازهای بشری است. انسان از زمانی که به ساخت شهرها مبادرت ورزیده، به حس زیبایی شناسی توجه داشته است. هدف این پژوهش ارزیابی مقایسه ای دو محله گلستان و مرادآب به عنوان دو محله مشهور برخوردارترین و نابرخوردارترین محلات از شهر کرج، به لحاظ شاخص های زیبایی شناسی فضای شهری است. روش تحقیق توصیفی_ تحلیلی بوده و گردآوری داده ها در خصوص 14 مولفه برگزیده مربوط به زیبایی شناسی محیط شهری، با روش مشاهده مستقیم و استفاده از ابراز سیاهه ارزیابی صورت گرفته است. برای تحلیل و مقایسه سطح زیبایی شناسی دو محله، پارامترهای آمار توصیفی به کار گرفته شده و برای تحلیل نابرابری های فضایی به ترسیم نقشه های پهنه بندی در سیستم اطلاعات جغرافیایی و محاسبات و تحلیل بر روی جداول توصیفی مربوط، مبادرت گردیده است. با توجه به ارزیابی شاخص ها در دامنه امتیازات 10-1 و قائل شدن امتیاز بالاتر به سطح بالاتر از زیبایی شناسی، یافته ها نشان دادند که رقم میانگین کل شاخص ها در محله گلستان 31/6 ودر محله مرادآب 57/2 است. همچنین در محله گلستان رقم میانه 43/6 و رقم چارک اول 4 است در حالی که در محله مرادآب این ارقام به ترتیب 78/1 و 1 هستند. تحلیل فضایی نقشه پهنه بندی نشان داد که در محله گلستان در مجموع شاخص ها، پهنه هایی که به لحاظ زیبایی شناسی در سطوح «بسیار پایین» و «پایین» قرار داشته باشند وجود ندارد حال آنکه در محله مرداب، هیچ پهنه ای در سطوح «بالا» و «متوسط بالا» قرار ندارد، می توان نتیجه گرفت که محله گلستان در سطح بالایی از نظر شاخص های زیباشناسی قرار داشته و نابرابری فضایی زیادی در درون و میان دو محله مطالعه شده، وجود دارد.
کلیدواژگان: زیبایی شناسی بصری، فضای شهری، محله گلستان، محله مردآب -
صفحات 152-173
شناخت و پیش بینی شرایط و ویژگی های اقلیمی در آینده به دلیل اهمیت آنها در تمام جنبه های زندگی امری ضروری است. این تحقیق سعی دارد روند تغییرات دماهای حدی را در منطقه همدان با استفاده از ریز مقیاس کردن داده های گردش عمومی جو پیش بینی و تغییرات آن را بررسی کند. جهت ریز مقیاس کردن داده های مدل گردش عمومی جو (HadGEM2-ES) و مدل جفت شده (CMIP5) و تحت سه سناریوی انتشار (RCP2.5, RCP4.5, RCP8.5) از مدل ریز مقیاس نمایی لارس استفاده شده است. برآورد همبستگی داده های شبیه سازی شده و داده های واقعی، مقادیر بیش از 95/0 را برای تمامی ماه ها نشان می دهد. همچنین P _value آزمونهای آماری حاصل از خروجی مدل، مقادیر قابل پذیرش در عملکرد مدل را در تولید و شبیه سازی نشان داد. در نتیجه دادها از 2011 تا 2050 استخراج و مورد بررسی روند قرار گرفت. جهت آشکار سازی تغییرات روند، داده ها در سه بازه زمانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در سناریوی خوشبینانه (RCP2,5,) روند محسوسی درمیانگین و حداقل دما دیده نمی شود حال آنکه در سناریوی RCP4.5)) و RCP8.5روندهای معناداری در داده ها دما مشاهده می شود و بر این اساس افزایش 1 درجه ای میانگین دمای حداقل، گویای تغییرات آب و هوایی شدیدی است که خصوصا در فصل سرد باعث تغییر نوع بارش می گردد همچنین بر اساس بررسی روند دادها افزایش معنی دار میانگین حداکثر دما در مقیاس سالانه و ماهانه در هر سه سناریوی مورد بررسی، نشان دهنده بحران زیست محیطی پیش رو خواهد بود.
کلیدواژگان: ریز مقیاس نمایی، مدل لارس، روند، دماهای حدی، همدان -
صفحات 174-197
شهرنشینی و افزایش جمعیت شهرها در نتیجه افزایش طبیعی جمعیت و مهاجرت های روستا- شهری، موجب تمرکز متعالی ترین سرمایه های مادی و معنوی بشر در این سکونتگاه های شهری گردیده است. در عین حال بحران های مختلف طبیعی و انسانی این سرمایه ها را تهدید می کند. مدیریت شهری برنامه های مختلفی را برای مقابله با این بحران ها درپیش گرفته است که رویکرد متاخر در این خصوص افزایش تاب آوری شهرهاست. مفهوم تاب آوری در ابعاد مختلف کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی قابل بحث و بررسی است. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی-تحلیلی وبا هدف سنجش وضعیت تاب آوری کالبدی مناطق کلانشهر تبریز و تعیین وضعیت آن ها نسبت به یکدیگر انجام شده است. برای این منظور از روش های تصمیم گیری چند شاخصه (MADM) و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) استفاده شده است. هم چنین از 3 مدل تاپسیس، ویکور و کوپراس برای رتبه بندی مناطق از نظر تاب آوری کالبدی بهره گیری شده است. در نهایت برای تلفیق نتایج مدل های مذکور از مدل کپ لند استفاده گردید. نتایج نشان دهنده این است که مناطق 2،8و9 به صورت مشترک بالاترین تاب آوری کالبدی را دارند. در رتبه های بعدی به ترتیب مناطق 1، 10، 3، 7، 5، 4 و در نهایت منطقه 6 قرار گرفته است.
کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، مدل کوپراس، مدل ویکور، مدل تاپسیس، کلانشهر تبریز -
صفحات 198-217
در این پژوهش اثر دو شاخص OMI و RMM نوسان مادن جولیان بر فراوانی رخداد توفان های گرد و غبار ایستگاه های آبادان، اهواز، بستان، بندر ماهشهر، دزفول، رامهرمز و مسجدسلیمان واقع در استان خوزستان طی شش ماه (آوریل تا سپتامبر) دوره آماری (2021- 1987) بررسی شد. ضرایب همبستگی پیرسون بین داده های گرد و غبار و شاخص ها بررسی و نتایج آن به صورت نقشه های پهنه بندی درآمد و درصد فراوانی هر یک از شاخص ها برای فازهای مثبت و منفی شمارش و محاسبه شد. نتایج پژوهش حاکی از وجود ارتباط مستقیم و معنی دار بین فازهای مثبت و منفی هر دو شاخص با گرد و غبار به جز ایستگاه دزفول در فاز مثبت OMI و فاز منفی RMM است و بیشترین میزان ضریب همبستگی مربوط به ایستگاه بندر ماهشهر و دزفول بین 77/0 - 72/0 در فاز مثبت شاخص RMM است. ارتباط بین نوسان مادن جولیان با گرد و غبار نشان داد بین 51 تا 59 درصد توفان های گردوغبار در فاز منفی شاخص OMI و 40 تا 49 درصد نیز در فاز مثبت آن اتفاق افتاده است. در شاخص RMM نیز 56 تا 63 درصد رخداد توفان های گرد و غبار مربوط به فاز منفی آن و 37 تا 50 درصد نیز در فاز مثبت آن مشاهده شده است. درواقع فاز منفی شاخص RMM، درصد بیشتری از رخداد توفان های گرد و غباری را نسبت به فاز منفی شاخص OMI به خود اختصاص داده است. طبق نتایج آزمون مونت کارلو جابجایی فازهای مثبت و منفی شاخص RMM، به گونه ای معنی دار رخداد توفان های گرد و غبار را برای بیشتر ایستگاه های استان خوزستان در پی دارد. رهگیری مسیرهای ورود گرد و غبار به استان خوزستان با مدل HYSPLIT نشانگر حرکت ذرات از عراق، عربستان و قسمت های شرقی سوریه به سمت محدوده موردپژوهش است.
کلیدواژگان: نوسان مادن جولیان، استان خوزستان، آزمون مونت کارلو، مدل HYSPLIT -
صفحات 218-243
ژئوتوریسم یکی از گونه های مهم اکوتوریسم با رویکردی مسئولانه و حفاظت محور است که بر مردمی کردن علوم زمین و توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه بومی تاکید می کند به منظور ارزیابی و تبیین شرایط ژئوتوریسم یک منطقه و قابلیت های یک مقصد برای تبدیل شدن به یک ژئوپارک، ضرورت دارد تا مدل بهینه و مطلوب توسعه ژئوتوریسم مقصدهای گردشگری ارائه و تبیین شود. شهرستان فیروزکوه با داشتن سرمایه های متعدد میراث زمین، یکی از مناطق مستعد ژئوتوریسم محسوب می شود. با توجه به توان بالای ژئوتوریسم برای توسعه به عنوان یک ژئوپارک و عدم بهره گیری لازم از این توانها در توسعه شهرستان، ضرورت دارد تا مدل بهینه ای برای تحلیل توسعه قابلیت ژئوپارک در شهرستان ارائه شود. در این پژوهش از طریق روش های کتابخانه ای و پیمایشی و با استفاده از روش های ارزیابی ژئوتوریسم شامل روش فاسیلاس، روش GAM و روش محوطه های تنوع زمینی، ژئوسایتهای شهرستان مورد تحلیل قرار گرفت. عمده ژئوسایتهای منطقه علیرغم داشتن نمایانگری و قابلیت آموزشی بالا و ارزش زیبایی شناختی، ارتباط ضعیفی با جامعه بومی دارند و سطح آسیب پذیری و خطر اضمحلال آنها رو به افزایش است. همچنین از منظر سنجش قابلیتهای ژئوپارک مشخص شد که این شهرستان در حال حاضر، قابلیت تبدیل شدن به یک ژئوپارک مستقل را ندارد بر همین اساس مدلی برای توسعه قابلیت شهرستان برای تبدیل به یک ژئوپارک ارائه شده است که این مدل عمدتا مدیریت مشارکتی، کارآفرینی، گردشگران چند منظوره و گونه شناسی ژئوتوریسم و غیره تاکید دارد.
کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ژئوپارک، مدل توسعه ژئوپارک، شهرستان فیروزکوه -
صفحات 244-265
در رویکرد توسعه میان افزا پیشنهاد می شود که به جای زیر ساخت و ساز بردن زمین های حاشیه ای شهرها، اراضی خالی و اراضی بافت تخریبی مانده ی درون شهری هدف توسعه قرار گیرند. با توجه به این مهم، در این مقاله سعی شده است به شناسایی و اولویت بندی موانع توسعه ی میان افزای شهر زابل با استفاده از تکنیک چانگ پرداخته شود. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش انجام، توصیفی تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های پیمایشی (میدانی) است. جامعه آماری برای شناسایی موانع توسعه میان افزا شامل کلیه ساکنان شهر زابل در سال 1401 می باشد که حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران، 384 نفر محاسبه شد. روش نمونه گیری، تصادفی هدفمند بوده و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ 80/0 محاسبه گردید. با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای (t-test) در نرم افزار آماری SPSS موانع شناسایی و همچنین برای اولویت بندی موانع پیش رو، اطلاعات و داده های موردنیاز از طریق واقعیت های موجود شهر مذکور و پرسشنامه که از 20 کارشناس مرتبط تهیه شد، سپس با استفاده از تکنیک چانگ (AHP- FUZZY) داده ها و اطلاعات مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد مهم ترین مانع اجرای طرح توسعه میان افزای شهر زابل، شاخص اقتصادی با وزن نهایی (483) می باشد.
کلیدواژگان: توسعه میان افزا، AHP- FUZZY، شاخص اقتصادی، شهر زابل -
صفحات 266-289
با توجه به چالش های اخیر مناطق شهری و روستایی کشور، در سال های پیش رو، مناطق شهری و روستایی ایران با عدم قطعیت ها و مسائل کلانی روبرو خواهند شد. آمایش سرزمین و رفع چالش های مسائل کلان شهری و روستایی کشور در آینده نیازمند شناسایی این مسائل و برنامه ریزی برای رفع و یا کاهش اثرت آن است. لذا در این پژوهش با استفاده از رویکرد آینده پژوهی که دارای رویکردی کیفی- توصیفی است، به بررسی هدف تحقیق پرداخته شد. برای رسیدن به این هدف ابتدا با استفاده از ادبیات تحقیق و مطالعات کتابخانه ای و همچنین به کمک نظرات 70 کارشناس در زمینه های مختلف تحصیلی، ابتدا مسائل کلان توسعه شهری و روستایی و آمایش سرزمین در افق ایران 1420 شناسایی شدند. در ادامه با روش تحلیل کیفی و نظر کارشناسان امر سناریوهای استراتژیک کشور برای رفع چالش های آمایش کشور در افق 1420 ارائه شد. نتایج تحقیق نشان داد که آمایش کشور در افق ایران 1420 با اختلالات ناگهانی پیش بینی نشده و افزایش عدم اطمینان در کنار تغییرات دگرگون کننده اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، زیست محیطی، جمعیتی، ژئوپولتیک، تغییرات اقلیمی، فضای مجازی، افزایش نابرابری ها و تهدیدهای پیش بینی شده و نشده ای روبرو خواهد بود. در این راستا 20 سناریوی آینده نگر برای رفع مسائل کلان ارائه شده در پژوهش تدوین و طراحی شد که این سناریوها به منظور به چالش کشیدن مفروضات فعلی و طرح سوالات مهم برای آینده آمایش کشور ارائه و طراحی شده اند. این سناریوها تعدادی ملاحظات استراتژیک را برای چگونگی آماده سازی آمایش کشور برای پاسخگویی به نیازهای در حال توسعه جامعه شهری و روستایی در افق آمایش کشور 1420 در مواجهه با آینده ای بسیار پویا و نامشخص نشان می دهد.
کلیدواژگان: آمایش سرزمین، برنامه ریزی منطقه ای، توسعه شهری و روستایی، آینده پژوهی استراتژیک -
صفحات 290-307
هر اندازه که شهرها توسعه و گسترش یابند برخورد آنها با واحدهای گوناگون توپوگرافی و ژنومورفولوژی و موضوعات مربوط به آنهاکه ترکیبی از واحدهای مختلف در سطح زمین هستند زیادتر می شود. همچنین از آنجای که واحدهای ژئومورفولوژی همیشه با پویایی و دینامیسم محیط طبیعی در ارتباط است، هر گونه اقدام در راستای توسعه و عمران شهرها به نحوی با پویایی و دینامیسم مذکور و در نتیجه با پدیده های مورفولوژیک تلاقی می کند. در این برخورد اگر برخی اصول و نکات ضروری رعایت نشود، تعادل مورفودینامیک محیط، به هم می خورد و خطرات بزرگی غالب تجهیزات و امکانات شهری را مورد تهدید قرار می دهد که گاهی شدت زیاد مورفوژنز نتایج جبران ناپذیری به بار می آورد. برهمین مبنا تحقیق حاضر پژوهش بررسی نقش ناهمواری ها (واحدهای ژئوموفولوژیکی) در برنامه ریزی شهرهای ساحلی با استفاده ازمقایسه دو روش تحلیل سلسله مراتبی AHP و AHP FUZZY در شهر نور انجام گرفته است. تحقیق پیش رو از نظر هدف کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-تحلیلی و به صورت پیمایشی می باشد که در آن از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که در مراحل اولیه فرآیند برنامه ریزی ، هنگام شناسایی گزینه های توسعه به عنوان یک نقطه کانونی ، روش های ساده می توانند کافی باشند. در این شرایط ، انتخاب روش های پیشرفته و پیشرفته فناوری لزوما نتایج متفاوتی ایجاد نمی کند. با این حال ، هنگامی که برنامه ریزی نیاز به شناسایی میزان فضایی منطقه توسعه مطلوب دارد ، در نظر گرفتن منطقه تقاطع پیشنهاد شده توسط هر دو روش ایده آل خواهد بود
کلیدواژگان: ناهمواری، برنامه ریزی، شهر نور، روش تحلیل سلسله مراتبی AHP و AHP FUZZY -
صفحات 308-329
تاب آوری در برابر سوانح طبیعی که درواقع نحوه تاثیرگذاری ظرفیت های جغرافیایی، اجتماعی، اقتصادی، نهادی و... جوامع در برابر سوانح می باشد، ازجمله مسایلی است که باید در هر جامعه به آن توجه شود. شایان ذکر است که نوع نگرش به مقوله تاب آوری و نحوه تحلیل آن از یک طرف در چگونگی شناخت تاب آوری وضع موجود و علل آن نقش کلیدی دارد و از طرف دیگر سیاست ها و اقدامات کاهش خطر و نحوه رویارویی با آن را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از انجام این پژوهش، سنجش تطبیقی تاب آوری سکونتگاه های شهری جدید منطقه شهری اصفهان بزرگ در برابر خطر زلزله با استفاده از شاخص ترکیبی است. با توجه به مولفه های مورد بررسی و ماهیت موضوع، رویکرد حاکم بر این پژوهش، «توصیفی- تحلیلی» است. جامعه آماری این پژوهش شامل 6 سکونتگاه شهری جدید شاهین شهر، سپاهان شهر، مجلسی، فولادشهر، بهارستان و شهید کشوری می باشند. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی بوده و در بخش ادبیات تحقیق برای جمع آوری اطلاعات از روش های کتابخانه ای و میدانی اقدام شده است. براساس نتایج حاصل از POSET، سکونتگاه های شهری مجلسی، بهارستان، فولادشهر، سپاهان شهر، شاهین شهر و شهیدکشوری به ترتیب با جمع امتیازگزینه های 3، 6، 7، 8، 11 و 14 از نظر شاخص ترکیبی تاب آوری در برابر خطر زلزله، رتبه های 6-1 را دارا می باشند. بنابراین برای کاهش تاثیرات نامطلوبی که تاب آوری بر هر جامعه دارد، توجه به ظرفیت های هر سکونتگاه ازجمله مسایلی می باشد که باید در هر جامعه به آن توجه شود تا از خسارت های جانی و مالی که براثر حوادث احتمالی به وجود می آید، جلوگیری نمود.
کلیدواژگان: سنجش تطبیقی، تاب آوری، خطرزلزله، سکونتگاه های شهری جدید، شاخص ترکیبی، منطقه شهری اصفهان بزرگ -
صفحات 330-351
چگونگی طراحی محیط کار رابطه مستقیمی با افزایش یا کاهش عملکرد ساختمانی دارد و عواملی وجود دارد که اگر در طراحی محیط کار مورد توجه قرار نگیرد کارهای اداری به درستی انجام نمی گیرد و در این صورت مواجهه با کاهش بهره وری اداری است. ویژگی های محیطی فضاهای کاری و تاثیر آن ها روی کارمندان از اهمیت خاصی برخوردار است. برای افزایش بهره وری در سازمان نیاز به تامین شرایطی است که مهم ترین آن عامل انسانی است و نیروی انسانی انگیخته شده برای انجام وظایف خود مهم ترین عامل بهره وری است. هدف اصلی این پژوهش «تبیین مدل بهینه طراحی فضاهای اداری شهرداری با رویکرد اگزیستانسیال متاثر از جغرافیای شهرکرد» است. براین اساس در این پژوهش این سوال که مدل بهینه طراحی فضاهای اداری شهرداری با رویکرد اگزیستانسیال متاثر از جغرافیای شهرکرد کدام است مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق در مرحله نظری «توصیفی- تحلیلی» و در مرحله بیان یافته «روش پیمایشی» بوده است و متغیرهای محیطی فضاهای اداری که با شاخص های روانشناسی وجودی تطبیق داده شده اند، در این پرسشنامه مورد سوال قرار گرفته اند. پس از پاسخ گویی و تکمیل پرسشنامه ها توسط جامعه مطالعاتی، داده ها و اطلاعات حاصل از پرسشنامه ها در نرم افزارهای تحلیلی Amos و spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از پژوهش بر ساختمان های اداری نشان داده که مهم ترین پارامترهای محیطی اثرگذار بر عملکرد نیروی انسانی در محیط های اداری عبارتند از: رنگ، روشنایی، سطح آلودگی صوتی، دید و منظر، کیفیت هوای داخلی و آسایش حرارتی، طراحی، انعطاف پذیری، برقراری ارتباط، چیدمان فضای کار و مبلمان، رطوبت و... که در دو گروه مولفه های روانی و فیزیکی قابل دسته بندی می باشند.
کلیدواژگان: اگزیستانسیال، جغرافیای شهرکرد، روان شناسی وجود، مدل مفهومی تحقیق -
صفحات 352-366
هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر افزایش جذابیت مقاصد گردشگری در شهر تهران می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه و مصاحبه می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری می باشد که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، 210 کارشناس حوزه گردشگری به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها از آزمون های توصیفی و آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن است که از بین 210 فعال در حوزه گردشگری شهر تهران، 91 نفر، معادل 43/3 درصد باور داشتند که جذابیت مقاصد گردشگری شهر تهران در سطح بالا، 29 درصد باور داشتند که سطح جذابیت در سطح مناسب و تنها 27 درصد معتقد بودند که سطح جذابیت مقاصد گردشگری شهر تهران در سطح پایینی قرار دارد. نتایج در زمینه عوامل موثر بر افزایش جذابیت مقاصد با توجه به توسعه گردشگری نیز نشان داد که از بین 4 عامل در نظر گرفته شده، به ترتیب عوامل 1) فرصت های تجاری نوآورانه با ضریب تاثیر (0/613)، 2) دارایی های طبیعی/ فرهنگی و تاریخی شهر با ضریب تاثیر (0/577)، 3) توسعه زیرساخت های گردشگری با ضریب تاثیر (0/497) و 4) عامل توسعه شهری با ضریب تاثیر (0/473) بیشترین اثرات را بر افزایش جذابیت مقاصد با توجه به توسعه گردشگری در شهر تهران داشته اند.
کلیدواژگان: گردشگری شهری، مقااصد گردشگری، رگرسیون لجستیک، تهران -
صفحات 366-383
عملکرد مدیریت شهری از ابعاد مختلف در توسعه پایدار شهر موثر است. از جنبه های مهم و تاثیرگذار مدیریت شهری، کیفیت زندگی شهروندان در محلات مختلف است. عملکرد مدیریت در بهبود کیفیت زندگی با مشارکت مردم، تامین خدمات، شفاف سازی و... قابل تحقق است. بنابراین در این تحقیق هدف سنجش عملکرد مدیریت شهری بر کیفیت زندگی سکونتگاه های غیررسمی شهر میاندوآب است. تحقیق از نظر روش و ماهیت توصیفی-تحلیلی و جز تحقیقات ژرف نگر و کمی است. داده های از دو روش کتابخانه ای و میدانی از طریق ابزار پرسش نامه جمع آوری شد. روایی پرسش نامه از طریق جامعه نخبگان(10 نفر) تایید و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 79/0 محاسبه شد. جامعه آماری تحقیق را شهروندان ساکن در 10 سکونتگاه غیررسمی شهر میاندوآب، 11545 نفر تشکیل داده اند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 313 نفر تعیین شد. نتیجه آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که شاخص مدیریت شهری در سطح معناداری کمتر از 05/0 معنادار است. اختلاف میانگین برابر با 403/1- تایید کرد که شاخص مدیریت شهری برای سکونتگاه های غیررسمی شهر میاندوآب ضعیف ارزیابی می شود. همچنین مدل رگرسیونی از تاثیرگذاری شاخص مدیریت شهری در بهبود کیفیت زندگی سکونتگاه های غیررسمی با ضریب 901/0 اشاره دارد. متغیر مشارکت با 23 درصد و متغیر نظافت و بهداشت محیط با 11 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیرگذاری را در بهبود کیفیت زندگی پیش بینی می نمایند. بنابراین وجود یک مدیریت یکپارچه شهری متشکل از مردم و مسوولان با تاکید بر شاخص های مشارکت محور و ساختاری می تواند به بهبود کیفیت زندگی محلات کمک نماید.
کلیدواژگان: مدیریت شهری، کیفیت زندگی، سکونتگاه غیررسمی، شهر میاندوآب -
صفحات 384-407
در ایجاد فضای شهری، همیشه تبادل نظر در مورد اینکه فضا در حال حاضر چیست و چگونه باید وجود داشته باشد، توسط کسانی که در آن مکان زندگی می کنند، وجود دارد. بنابراین بهبود در واقعیت خشن آن در برخی از افکار آنها در قالب یک تغییر فیزیکی در محیط فعلی تحقق می یابد. - و بازآفرینی شهری یکی از این اشکال است. با توجه به افزایش تعداد پروژه های بازآفرینی شهری در دهه های اخیر لزوم توجه به ابعاد اجتماعی در آن بسیار حائز اهمیت می باشد.بر این اساس سرمایه اجتماعی بعنوان یکی از پتانسیل های اجتماعی محله،مفهومی است که در بازآفرینی اهمیتی ویژه یافته است .بنابراین با توجه به ضرورت موضوع، این پژوهش به تحلیل نقش سرمایه اجتماعی بر بازآفرینی محلات شهری پرداخته است. روش پژوهش کاربردی و ماهیتا توصیفی-تحلیلی و هدف اصلی این پژوهش تحلیل میزان نقش سرمایه اجتماعی در بازآفرینی محله اسلام آباد کرج نزد ساکنان محله می باشد.در این راستا گردآوری داده ها در بخش نظری به روش اسنادی و در بخش عملی نیزپیمایشی، مبتنی بر پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این تحقیق را افراد بالای 15 سال ساکن محله بالغ بر 25هزار نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده تشکیل داده اند، لذا از این جامعه با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 410 نفر انتخاب شد جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی چندگانه از نرم افزار spss استفاده شد. که نتایج بیانگر رابطه همبستگی قوی بین سرمایه اجتماعی و بازآفرینی شهری در محله اسلام آباد کرج بود. دلالت های این تحقیق مبنی بر ارتباط بین سرمایه اجتماعی و بازآفرینی شهری لزوم توجه به مولفه های سرمایه اجتماعی و اتخاذ سیاست هایی برای حفظ و ارتقای آن در راستای تضمین موفقیت آمیز بازآفرینی شهری در فضای محله اسلام آباد کرج را افزایش می دهد.
کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بازآفرینی شهری، مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، انسجام وهمبستگی اجتماعی -
صفحات 408-427
یکی از حوزه های فعالیتی که در شهرداری های کشور به خصوص کلانشهرها به آن توجه می شود تملک املاکی هستند که به منظور تحقق طرح تفصیلی، طرح جامع شهری و طرح بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده به شهرداری ها واگذار می شود. بنابراین سالانه شهرداری ها در راستای عمران و آبادانی شهر اقدام به احداث یا اصلاح راه ها و ساخت اماکن تفریحی و فرهنگی می نماید. هدف از پژوهش حاضر آسیب شناسی حقوقی تملک املاک در بافت فرسوده واجد ارزش تاریخی توسط شهرداری شهر ساری است. مطالعه حاضر از نظر ماهیت توصیفی تحلیلی، به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی-توسعه ای و مبتنی بر روش پیمایشی و میدانی می باشد. شیوه گردآوری داده های مورد نیاز تحقیق، مبتنی بر روش کتابخانه ای، اسنادی و شیوه پیمایش میدانی (با ابزار پرسشنامه) با حجم نمونه 384 نفر از شهروندان شهر ساری بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها در پژوهش حاضر از تحلیل های آماری کای - دو در نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج یافته ها نشان داده است مهم ترین آسیب های دورن سازمانی شهرداری در تملک املاک واقع در بافت های فرسوده شهر ساری به ترتیب شامل ضعف اطلاع رسانی قوانین و سازوکارهای قانونی، فقدان رویه اجرایی هماهنگ، عدم به روزرسانی مستمر تعرفه قیمت املاک، عدم اجرای به موقع و برنامه ای طرح ها و عدم انجام مطالعات حقوقی- قانونی در تهیه طرح ها می باشد. از این رو شهرداری ساری باید بیش از برونگرایی بین بخشی (بین سازمانی) و فرابخشی (فراسازمانی)، به ارتقای قوت ها و کاهش ضعف ها و ایجاد انسجام ساختاری و عملکردی و یکپارچگی درون سازمانی خود در تملک املاک واقع در طرح های ساماندهی بافت های فرسوده شهر ساری بپردازد
کلیدواژگان: آسیب شناسی حقوقی، تملک، حقوق مالکانه، بافت شهری، بافت فرسوده، بافت تاریخی -
صفحات 428-445
سیاست گذاری در برنامه ریزی توسعه گردشگری، مستلزم بهره گیری از شیوه های نوین در عرصه حاکمیتی شهری است. مطایق با این رویکرد، به کارگیری سیاست گذاری با تمرکز بر فرآیندهای «تدوین الگوی حکمروایی خوب گردشگری در عصر پساکرونا در ایران» الزامی است تا بتواند معضلات ناشی از این بیماری که بر بدنه صنعت گردشگری به صورت مضاعف فشار وارد می کند، را از طریق ارزیابی شاخصهای حکمروایی شایسته گردشگری تقلیل دهد و زمینه را برای اجرایی شدن آنها فراهم آورد. روش این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی و با هدف کاربردی، با استفاده از مطالعات اسنادی و تحقیقات میدانی است. از ابزار مصاحبه برای بخش کیفی(تحلیل داده بنیاد) و تحصیل شاخصهای حکمروایی شایسته گردشگری بهره برده ایم. جامعه آماری شامل نخبگان و دست اندرکاران گردشگری کشور و نمونه آماری شامل 14 نفر از این افراد است که با ترکیبی از روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شده اند. مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته ، با مقایسه داده ها در کدگذاری باز، محوری و انتخابی تا مرحله اشباع نظری و تفکیک مقولات فرعی و اصلی انجام گرفته است و برای تحلیل داده های به دست آمده از روش نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین (1998) استفاده شده است. نتایج این پژوهش، با توجه به شناسایی شاخصهای حکمروایی شایسته و معرفی شرایط علی بهره گیری از حکمروایی شایسته در صنعت گردشگری ایران، زمینه را در جهت شکل گیری پیامدهایی همچون؛ بهبود فضای کسب و کار بویژه پس از بحران رکود این صنعت به دلیل شیوع کووید-19، ایجاد مزیت رقابتی و... از طریق فراهم کردن بسترهای مناسب من جمله: اقدامات سازمانی، تقویت و بهبود زیرساختها، قابلیت های فناوری و... و بهره گیری از راهبردهای مدیریت اطلاعات و ارتباطات، استراتژی های بازاریابی، نظارت و پایش و... فراهم کرد که به صورت یک الگو نمایش داده می شود.
کلیدواژگان: حکمروایی شایسته گردشگری، شاخص های حکمروایی شایسته گردشگری، نظریه داده بنیاد -
صفحات 446-465
همه گیری ویروس کرونا چالش های زیادی برای کشورهای سراسر جهان به همراه داشته است که صنعت گردشگری نیز از آن بی نصیب نمانده است. برای رفع این چالش ها در صنعت گردشگری، انجام اقدامات بازیابی و سازگاری موضوعی است که نیاز به توجه بیشتر دارد. با توجه به اهمیت این موضوع، در این مطالعه اقدامات احیا و بازیابی گردشگری شهری و روستایی در دوران پساکرونا مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات مصاحبه اکتشافی و عمقی می باشد. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری غیراحتمالی و به صورت هدفمند 50 مصاحبه عمیق صورت گرفت. برای تحلیل اطلاعات و پاسخگویی به سوالات پژوهش از روش کیفی گراند تئوری، روش استراس و کوربین استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن است که با توجه به نظر کارشناسان 34 مفهوم برای احیا و بازیابی گردشگری شهری و روستایی در دوران پساکرونا شناسایی شد. به طوری که احیا و بازیابی گردشگری روستایی در درجه اول تحت تاثیر برگزاری جشنواره های کوچک گردشگری، توسعه بوم گردی، توسعه تورهای محلی، ترویج گردشگری کشاورزی، گسترش اکوتوریسیم و توسعه گردشگری روستایی قرار دارد. درحالی که دیجیتالی سازی خدمات گردشگری، رفع محدودیت های سفر، گسترش گردشگری سلامت، همکاری بنگاه های گردشگری، افزایش راهنماها و تور لیدرهای آنلاین و گسترش سفرهای مجازی مهم ترین اقدامات احیا و بازیابی گردشگری شهری هستند. از نتایج این پژوهش برای احیا و بازیابی گردشگری شهری و روستایی در سایر نقاط کشور نیز می توان استفاده نمود.
کلیدواژگان: ویروس کرونا، گردشگری، احیاء و بازیابی گردشگری، مقاصد شهری و روستایی -
صفحات 466-483
با ارزیابی کارکردها و خدمات اکوسیستمی مناطق حفاظت شده، می توان به برنامه ریزان و تصمیم گیران آمایش سرزمین و توسعه پایدار در سطح منطقه و کشور کمک شایانی نمود. مطالعه حاضر بطور خاص به ارزیابی منابع آب و خاک در منطقه حفاظت شده گاندو و ارزش گذاری اقتصادی این خدمات می پردازد. به منظور مدل سازی خدمات اکوسیستمی تعادل آبی، حفاظت خاک و کیفیت آب، از مدل هیدرولوژیکی و مبتنی بر داده های دور سنجی سیستم پشتیبانی سیاست جهانی آباستفاده شد. شبیه سازی با استفاده از یک سری تصاویر موزاییک شده مربعی یک درجه ای (یک هکتار) در مقیاس ماهانه انجام پذیرفت. به منظور ارزش گذاری اقتصادی نیز مدل Invest و روش هزینه جانشین بکار گرفته شد. نتایج نشان داد که مجموع آب تولیدی در این منطقه 401،205،344 مترمکعب در سال می باشد. همچنین کمینه، بیشینه و میانگین بودجه آبی هر سه منفی و به ترتیب معادل 76/1492-، 04/38- و 24/639- میلی متر در سال است که نشان دهنده کمبود بارش و شدت تبخیر و تعرق در این منطقه است. میانگین پتانسیل آلودگی آب های سطحی 5/4 درصد و این منطقه سالانه از فرسایش 2 تن در هکتار خاک جلوگیری می نماید. ارزش اقتصادی واقعی تولید آب و حفاظت خاک به ترتیب در سال 1398 با اصلاح تورمی 18/20 درصد، 54/67 و 65/2729 میلیارد ریال برآورد شده است. از سه سناریو با نرخ های تنزیل (مرکب) 8، 12 و 15 درصد در دوره های 5، 10، 15 و 30 ساله به منظور تعیین ارزش اقتصادی کارکرد های این منابع در آینده استفاده شد. نتایج نشان داد که بطور مثال؛ با نرخ تنزیل 15 درصد و در دوره 30 سال، ارزش اقتصادی کارکرد تولید آب و حفاظت خاک به ترتیب به 82/4471 و 13/180730 میلیارد ریال می رسد. در مجموع ارزش اقتصادی کارکرد تولید آب و حفاظت خاک، 35/0 و 17/14 درصد ارزش کلی منطقه می باشد.
کلیدواژگان: WWPSS، ارزش، اقتصادی، تورم، Invest -
صفحات 484-505
حس تعلق نسبت به یک محیط پیوندی عاطفی و احساسی است که میان افراد و محیط بیرونی صورت می گیرد. مطالعات بسیاری نشان داده اند که وجود این پیوند و عمیق تر شدن آن میان شخص و محیط، نقش بسزایی در ارتقای محیط کالبدی و بروز رفتارهای اجتماعی مثبت دارد. لذا شناخت حس تعلق و عوامل موثر بر آن و راه های ارتقای آن یکی از موضوعاتی است که می تواند به ارتقای شرایط زیستی و محیط کالبدی منجر شود. از میان عوامل متعددی که بر حس تعلق افراد موثر است، عامل زمان به عنوان یکی از این عوامل موثر از دو منظر می تواند موثر باشد؛ طول مدت سکونت و قدمت محیط. در این مطالعه ضمن تحقیق بر نحوه اثر هر کدام از این عوامل بر حس تعلق ساکنین، مقایسه ای میان این دو عامل و شدت اثر هر یک بر حس تعلق انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است. به منظور جمع آوری داده و اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای و میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان ساکن در محلات شش گانه مورد مطالعه در شهر زنجان تشکیل می دهند، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر برآورد شد. در راستای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شد. نتایج نشان داد که حس تعلق در محلات مورد مطالعه، متوسط به پایین است. همچنین نتایج نشان داد که طول مدت اقامت و قدمت محیط بر حس تعلق مکانی و مولفه های آن تاثیر مثبت و معناداری دارد. از بین متغیرهای مورد نظر میزان تاثیر متغیر قدمت محیط بر حس تعلق مکانی بیشتر از طول مدت اقامت می باشد به گونه ای که قدمت محیط 1/27 درصد از واریانس متغیر حس تعلق مکانی را پیش بینی می کند.
کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، طول مدت اقامت، قدمت محیط، محلات شهر زنجان -
صفحات 505-525
جهان امروز شاهد اوج گیری رقابت های ژئوپلیتیکی است؛ عرصه ای که در آن دیگر تنها منابع انرژی به عنوان پشتوانه کشورها به شمار نمی آید، بلکه کریدورها به محل رقابت قدرت ها تبدیل شده اند و هر کشور می کوشد در شبکه ایجادشده توسط این کریدورهای نوظهور، جایی برای خود دست وپا کند. به عبارتی، روند ژئوپلیتیک جهانی باعث تشدید رقابت بر سر گلوگاه های دریایی و امنیتی شدن دسترسی به بازارهای فرامرزی می شود. این پژوهش از نوع پژوهش های «بنیادی نظری» است؛ روش آن نیز توصیفی- تحلیلی است و به طور مشخص از روش شناسی تطبیقی با ابزار کتابخانه ای و اینترنتی جمع آوری شده است. به نظر می رسد در الگوی کرونوپولیتیک در حوزه مناسبات ایران و عراق، هر یک از بازیگران در سودای جانمایی نقش خود در کریدورهای بین المللی هستند که آن را در راستای اهداف متعددی دنبال می کنند؛ مانند پیگیری ابتکار «کریدور فاو» از سوی عراق و ایران هم که درصدد توسعه حلقه همکاری های اقتصادی و جاگیری در ائتلاف های نوظهور شرق است. اگرچه نمی توان با اطمینان برای آینده روابط دو کشور از منظر کرونوپولیتیک پیش بینی کرد، اما نشانه های همکاری کمتر و رقابت بیشتر در روابط دو کشور ناشی از متغیرها و دلایل مختلفی در افق دیده می شود. مهم ترین شاخص رقابت احتمالی شامل رقابت در مسیرهای ترانزیتی (کریدوری) است.
کلیدواژگان: کرونوپولیتیک، ژئوپولیتیک، کریدورهای بین المللی، عراق، ایران
-
Pages 1-21
Each plant needs a certain amount of heat at the time of planting and during its growth and development. The purpose of this research is to determine the thermal requirements of grain corn in the stages of growth phenology in the climatic conditions of Moghan and to determine the suitable cultivation areas in terms of heat requirements in northwest Iran. For this purpose, the technology of corn variety Single Cross 704 recorded consecutively from 2011 to 2014 at the Moghan Meteorological Research Farm and agricultural data from 51 synoptic stations in the northwest of the country (1996-2016) selected from the General Meteorological Organization of the Country have been used. To carry out this research, thermal requirements in each of the 5 main phases of phenology have been determined at the Moghan station, then using the regression equation between the 15-day average of temperature and altitude, a temperature-temperature history map for seed cultivation in all stations from the first half of the year was drawn using Geographic Information System software. Also, the length of scientific periods and the degree of growth day were calculated and the relevant maps were drawn using the Kriging method. Then, it was combined with the layers of altitude, slope of the region and land use, and finally, a zoning map of lands suitable for grain corn cultivation in the northwest of the country was drawn. Based on the results obtained, 27.6 percent of the study area is capable of cultivating this plant.
Keywords: Suitable Areas Cultivation, Maize, Growing Degree Day, Plant Phenology, Northwest Iran -
Pages 22-43
Climate change is a significant environmental concern due to the sensitivity of glacier melting processes and snow density to climate variations. Currently, a range of satellite sensors, including AVHRR, MODIS, GEOS, and MERIS, are employed for snow monitoring and are extensively utilized to analyze fluctuations and changes in global snow cover. The MODIS sensor is particularly favored for its extensive global spatial coverage, suitable spatial accuracy, and frequent temporal coverage across various scales. Consequently, this study utilizes snow products derived from the MODIS sensor. In this investigation, data on snow-related days from the statistical period of 1989 to 2018 were collected for three provinces: Kermanshah, Ilam, and Lorestan. This data was processed using MODIS snow cover information pertinent to the Middle Zagros region, in conjunction with remote sensing techniques. The study provides a detailed examination of snow cover changes within the specified area. The Normalized Difference Snow Index (NDSI) was employed to detect snow cover within the MODIS sensor products. To differentiate pixels and identify various phenomena, the acquired images were processed using Geographic Information Systems (GIS) technology. Analysis of seasonal snow cover changes using MODIS sensor imagery indicates a significant decreasing trend in the majority of the studied area, particularly in the elevated regions. Notably, only the western and southwestern regions of the study area exhibit no discernible decreasing trend. Furthermore, the examination of snow-covered days throughout the study period reveals a decrease in snow cover in the Middle Zagros, with these changes intensifying in recent years, especially in the snow-covered areas of the region. Changes in snow cover during the winter months, particularly in elevated areas, were observed to be more pronounced compared to other seasons and regions within the study area.
Keywords: Climate Change, Snow Cover, Remote Sensing, Middle Zagros, Modis Sensor -
Pages 44-59
Drought is a natural hazard that annually causes significant economic, social, environmental, and life-threatening damage in vast areas of the Earth. The damages caused by this phenomenon are intangible but very extensive and costly. In many circomstancs, modern remote sensing techniques can be a useful tool in monitoring drought due to high temporal accuracy, wide spectral coverage, ease of access, no need for atmospheric correction and ground referencing. In recent years, the province of Hamedan has faced many problems due to frequent droughts. Therefore, the present study focused on investigating and monitoring drought in Hamedan province using the Temperature Condition index and its impact on the vegetation cover of the province using Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR) and National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) remote sensing data. First, the relevant data was extracted from the Nova star database, and finally, the spatiotemporal behavior of the vegetation cover drought index was examined on 1528 pixels in Hamedan province. The spatial resolution of the data used in this study is 4 kilometers. First, the relevant data were extracted from the Navstar database and ultimately, the spatiotemporal behavior of the drought index and vegetation cover was examined. The results indicate that drought has significantly increased the vegetation cover of Hamedan province based on remote sensing data. Kendall's coefficients indicate the presence of decreasing trends in vegetation cover at a 95 Percent confidence level. Only in May, June, and December has there been a slight decrease in vegetation cover within the extent of drought in the province. The spatial behavior analysis of the drought index on vegetation cover showed that February, March, as well as April have experienced more severe droughts within Hamedan province.
Keywords: Drought, Zoning, Vegetation Changes, TCI Model, Hamadan -
Pages 60-87
In recent decades, one of the main challenges in studies related to regional development is the search for understanding the economic and cultural differences between the national and regional levels in order to predict the transition that will lead to regional development. One of the systems that plays an important role in regional development is the regional innovation system. To this end, the aim of the present study is to identify the key drivers of regional innovation in the Tabriz metropolis. In this regard, the study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. Two library and field methods were used to collect the required information. The statistical population of the study includes 32 qualified individuals in the industry, university, and government sectors who were selected as purposive sampling. The data were also collected from the Miqmac software for analysis. The research findings show that out of a total of 71 influential factors, 13 factors include an appropriate productivity culture, laws and regulations, the existence of a teamwork culture between activists and established industry units, information and communication technology infrastructure, sufficient funding for university research infrastructure, higher education, patent programs, higher education policy, performance evaluation and payment system, financial support, a special and flexible tax system for research and development, and research centers.
Keywords: Regional Innovation, Delphi Panel, Mic-Mac Software, Tabriz Metropolis -
Pages 88-105
Water is a strategic and scarce resource that has become increasingly limited in recent years due to a variety of national and transnational factors, significantly impacting security, stability, development, and prosperity in various countries. The profound influence of water on these domains has positioned it at the forefront of the foreign policy and hydropolitical relations of numerous nations, including those in South West Asia. In recent years, despite the prominence of the water crisis and its implications for the relations between Iran and Iraq within scholarly, political, and media discussions, the complexities of this issue remain poorly understood, leading to disparate interpretations. The current research, which is exploratory in nature, utilized library methods for data collection with the aim of achieving a qualitative understanding of the multifaceted hydropolitical relations between Iran and Iraq. This study not only seeks to identify the content and methodological characteristics of existing literature but also aims to uncover research gaps in this field employing a qualitative meta-analysis approach. Through this method, the research examined 34 studies published between 2014 and 2023, including domestic scientific articles, theses, and contributions to reputable international journals. The findings indicate that a comprehensive analysis of the various dimensions of hydropolitical relations between Iran and Iraq has yet to be undertaken. In this context, the absence of accurate and reliable data, alongside the inadequacy of theoretical and cognitive frameworks, represents significant deficiencies in the existing research on the bilateral relations of these two countries.
Keywords: Hydropolitical Relations, Southwest Asia, Iran, Iraq -
Pages 106-127
Understanding the daily weather types of any specific location is crucial for identifying its long-term climate patterns. In this study, we utilized the Wos classification method in conjunction with a comprehensive climatological approach to analyze key variables, including minimum, average, and maximum temperatures, as well as cloud cover and daily precipitation. Data from 1985 to 2021 were collected from 39 synoptic stations, which exhibited a well-distributed representation across the country and provided complete datasets. Weather types were identified using established coding techniques. The findings indicated that the predominant temperature types in the country are primarily categorized as hot and very hot, with sub-codes reflecting generally low to moderate cloud cover and negligible precipitation. Furthermore, the application of Ward's clustering method facilitated the identification of three distinct climatic groups. The geographical characteristics of each location, including factors such as altitude, latitude, proximity to the sea, and synoptic influences, play a significant role in the regional differentiation of these groups within the country. The outcomes of this research can be instrumental in developing weather calendars for various regions, with implications for numerous sectors including agriculture and tourism.
Keywords: Weathertype, Woś, Complex Climatology, Climate Diversity -
Comparative Study of Visual Aesthetics of Urban Space in Golestan and Moradab Neighborhoods of KarajPages 128-151
Beauty is among the most sublime human needs. Since the time humans began building cities, they have paid attention to the sense of aesthetics. The purpose of this research is to conduct a comparative evaluation of two neighborhoods, Golestan and Moradab, as the two most well-off and least well-off neighborhoods in Karaj city, in terms of the aesthetic indicators of urban space. The research method is descriptive-analytical and data collection on 14 selected components related to the aesthetics of the urban environment was carried out by direct observation and using an evaluation checklist. Descriptive statistics parameters were used to analyze and compare the aesthetic level of the two neighborhoods, and zoning maps were drawn in the geographic information system and calculations and analysis were performed on the relevant descriptive tables to analyze spatial inequalities. Considering the evaluation of the indicators in the range of 1-10 points and assigning a higher point to a higher level of aesthetics, the findings showed that the average figure of the total indicators in Golestan neighborhood is 6.31 and in Moradab neighborhood is 2.57. Also, in Golestan neighborhood, the median figure is 6.43 and the first quartile figure is 4, while in Moradab neighborhood these figures are 1.78 and 1, respectively. Spatial analysis of the zoning map showed that in Golestan neighborhood, in terms of total indicators, there are no areas that are at the "very low" and "low" levels in terms of aesthetics, while in Mardab neighborhood, there are no areas at the "high" and "medium-high" levels. It can be concluded that Golestan neighborhood is at a high level in terms of aesthetic indicators and there is a lot of spatial inequality within and between the two studied neighborhoods.
Keywords: Visual Aesthetics, Urban Space, Golestan Neibourhood, Moradab Neibourhood -
Pages 152-173
Understanding and predicting future climatic conditions and characteristics is crucial due to their implications for various aspects of life. This research aims to forecast trends in extreme temperatures in the Hamedan region by employing statistical downscaling of general circulation model data. The LARS statistical downscaling model has been utilized to downscale data from the HadGEM2-ES general circulation model and the coupled CMIP5 model under three emission scenarios (RCP2.5, RCP4.5, RCP8.5). Correlation estimates between the simulated and observed data indicate values exceeding 0.95 for all months. Additionally, the p-values derived from statistical tests based on the model outputs demonstrate an acceptable level of performance in data generation and simulation. Consequently, data from 2011 to 2050 were extracted and analyzed for trends. To elucidate changes in trends, the data were examined across three distinct time intervals. The results indicate that in the optimistic scenario (RCP2.5), no significant trend is observed in the average and minimum temperatures. In contrast, significant trends in temperature data are evident under the RCP4.5 and RCP8.5 scenarios, suggesting that the increase in average minimum temperatures reflects severe climatic changes, particularly affecting precipitation patterns during the cold season. Furthermore, the analysis of the trend data reveals a significant increase in average maximum temperatures on both annual and monthly scales across all three examined scenarios, indicating an imminent environmental crisis.
Keywords: Downscaling, Lars Model, Trends, Extremes Temperatures, Hamedan -
Pages 174-197
Urbanization and the increase in urban populations, resulting from both natural population growth and rural-to-urban migration, have led to the concentration of significant material and spiritual human capital within urban settlements. Concurrently, various natural and human-induced crises pose threats to these capitals. Urban management has initiated a range of programs to address these crises, with a contemporary focus on enhancing the resilience of cities. The concept of resilience can be examined across various dimensions, including physical, economic, social, and environmental aspects.
The present study adopts a descriptive-analytical approach with the objective of assessing the physical resilience of metropolitan areas in Tabriz and determining their status relative to one another. To achieve this goal, multi-criteria decision-making methods (MADM) and the Analytic Hierarchy Process (AHP) have been employed. Additionally, three models—Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), VIKOR, and Complex Proportional Assessment (COPRAS)—have been utilized to rank the regions in terms of physical resilience. Ultimately, the Copeland model was applied to integrate the results from the aforementioned models. The findings indicate that regions 2, 8, and 9 collectively exhibit the highest levels of physical resilience, followed by regions 1, 10, 3, 7, 5, 4, and, lastly, region 6, respectively.Keywords: Physical Resilience, COPRAS Model, VIKOR Model, TOPSIS Model, Tabriz Metropolis -
Pages 198-217
This study investigates the impact of the OLR MJO Index (OMI) and the Real-time Multivariate MJO (RMM) of the Madden-Julian Oscillation on the frequency of dust storms in the stations of Abadan, Ahvaz, Bostan, Bandar Mahshahr, Dezful, Ramhormoz, and Masjed Soleiman, located in Khuzestan province, during the period from April to September 1987-2021. Pearson correlation coefficients were computed to assess the relationship between dust data and the indices, and the findings were depicted through zoning maps. Subsequently, the frequency percentage of each index for both positive and negative phases was quantified. The results indicate a direct and significant correlation between the positive and negative phases of the indices and dust occurrences (with the exception of Dezful station), particularly during the positive phase of the OMI and the negative phase of the RMM. The highest correlation coefficients, ranging from 0.77 to 0.72, were observed for Bandar Mahshahr and Dezful stationsduring the positive phase of the RMM index. Analysis of the relationship between the Madden-Julian Oscillation and dust storms revealed that between 51% and 59% of dust storms in Khuzestan province occurred in the negative phase of the OMI index, while 40% to 49% occurred in the positive phase. In the case of the RMM index, 56% to 63% of dust storms were associated with its negative phase, in contrast to 37% to 50% linked to its positive phase. Notably, the negative phase of the RMM index exhibited a higher percentage of dust storms compared to the negative phase of the OMI index. According to the results of the Monte Carlo test, the displacement of the positive and negative phases of the RMM index significantly contributes to the occurrence of dust storms at most stations in Khuzestan province. Furthermore, tracking the pathways of dust entering Khuzestan province using the HYSPLIT model indicates the movement of particles originating from Iraq, Arabia, and the eastern regions of Syria toward Khuzestan province..
Keywords: Maden-Julian Oscillation (MJO), Khuzestan Province, Monte Carlo Test, HYSPLIT Model -
Pages 218-243
Geotourism is one of the important types of ecotourism with a responsible and conservation-oriented approach that emphasizes the popularization of earth sciences and the cultural, social, and economic development of the local community. In order to evaluate and explain the geotourism conditions of a region and the capabilities of a destination to become a geopark, it is necessary to present and explain the optimal and desirable model for the development of geotourism destinations. Firouzkouh County, with its numerous earth heritage assets, is considered one of the areas susceptible to geotourism. Given the high potential of geotourism for development as a geopark and the lack of necessary utilization of these capabilities in the development of the county, it is necessary to present an optimal model for analyzing the development of geopark capabilities in the county. In this research, through library and survey methods and using geotourism evaluation methods including the Facilas method, the GAM method, and the terrestrial diversity sites method, the county's geosites were evaluated and analyzed from the perspective of different values. The results show that most of the geosites in the region, despite their high representation, educational potential, and aesthetic value, have a weak connection with the local community, and their vulnerability and risk of extinction are increasing. Also, from the perspective of assessing the geopark capabilities, it was determined that this county currently does not have the capability to become an independent geopark. Accordingly, a model for developing the county's capability to become a geopark has been presented, which mainly emphasizes participatory management, entrepreneurship, multipurpose tourists, and geotourism typology, etc.
Keywords: Geotourism, Geopark, Geotourism Assessment Method, Firouzkooh County -
Pages 244-265
The intermediate development approach posits that vacant lands and the deteriorating structures within urban areas should be prioritized for development rather than expanding into the periphery of cities currently under construction. Acknowledging this significance, the present article endeavors to identify and prioritize the barriers to intermediate development in Zabol, utilizing Chang's technique. This applied study employs a descriptive-analytical research methodology, incorporating both library research and survey research (field studies) for data collection. The statistical population for identifying the obstacles to intermediate development comprised all residents of Zabol city in 2023. The sample size was calculated to be 384 using Cochran's formula, and a purposive sampling method was employed to gather the data. The reliability of the research instrument was assessed using Cronbach's alpha coefficient, yielding a value of 0.80. The identification of obstacles was conducted through a sample t-test in SPSS, followed by the prioritization of the identified barriers. Data were collected from existing information about the city and through a questionnaire distributed to 20 relevant experts. Subsequently, the data were analyzed using Chang's technique (AHP-FUZZY). The findings indicated that the most significant obstacle to the implementation of the intermediate development plan for Zabol city is the economic index, which received a final weight of 483.
Keywords: Intermediate Development, AHP-FUZZY, Economic Index, Zabol City -
Pages 266-289
Given the recent challenges faced by urban and rural areas in Iran, it is anticipated that these regions will encounter significant uncertainties and critical issues in the coming years. Addressing land use and mitigating the challenges associated with urban and rural development necessitates a thorough identification of these issues, followed by strategic planning aimed at alleviating their impact. This research adopts a futuristic perspective and employs a qualitative-descriptive methodology to investigate these matters. To achieve the research objectives, an extensive review of relevant literature and library studies was conducted, supplemented by consultations with 70 experts across various domains. This process facilitated the identification of the primary challenges related to urban and rural development and land use within the context of Iran in the year 1420 (Islamic calendar). Subsequently, qualitative analysis was utilized to develop strategic scenarios aimed at addressing the identified challenges in the country’s future trajectory. The findings reveal that Iran will likely experience sudden disruptions and heightened uncertainties, compounded by economic, social, political, environmental, demographic, geopolitical, and climate-related factors, as well as issues related to cyberspace and increasing inequalities. Furthermore, there are unanticipated and unaddressed threats on the horizon. In response to these challenges, twenty future scenarios were devised, designed to confront the macro-level issues highlighted in the research, while also challenging current assumptions and posing critical questions regarding the nation's future. These scenarios provide strategic insights into how Iran can prepare to meet the evolving needs of its urban and rural communities as the country approaches the year 1420, in light of a dynamic and uncertain future.
Keywords: Spatial Planning, Regional Planning, Urban, Rural Development, Strategic Research -
Pages 290-307
As cities develop and expand, their encounters with various topographic and geomorphological units and related issues increase. Geomorphological units are always related to the dynamics and dynamism of the natural environment, and any action taken in the direction of the development and construction of cities in some way intersects with the aforementioned dynamics and dynamism and, as a result, with morphological phenomena. In this encounter, if some essential principles and points are not observed, the morphodynamic balance of the environment will be disrupted and major risks will threaten the majority of urban equipment and facilities. The purpose of the present study is to investigate the role of unevenness in coastal city planning by comparing the two analytical hierarchy process methods, AHP and AHP FUZZY, in the city of Noor. The research method is descriptive, analytical and field-based in terms of applied and developmental purpose and in terms of data collection, in which the researcher-made questionnaire was used as a tool. The result of the sensitivity analysis showed that AHP is sensitive to uncertainty in the decision model; However, the comparative analysis shows that the differences between the criteria rankings in the two models do not necessarily result in the selection of different options (as focal points), but rather differences in the spatial extent of the selected options are more important. The findings provide a new direction for the selection of MCDM methods for urban planning. If the planning objective is to identify priority areas for development as focal points, then simpler MCDM methods such as AHP should suffice; but in more detailed planning where the identification of spatial boundaries is required (such as determining the master plan), a multiple approach using two or more MCDM techniques would be ideal.
Keywords: Ruggedness, Planning, Noor City, AHP, AHP FUZZY Hierarchical Analysis Method -
Pages 308-329
Earthquake resilience, defined as the capacity of societies—including social, economic, institutional, geographical, and other dimensions—to withstand and recover from seismic events, is a critical issue that demands attention across various societal contexts. It is essential to acknowledge that attitudes toward resilience and the analytical frameworks employed to assess it significantly influence both the understanding of underlying causes of resilience and the formulation of policies aimed at risk reduction and management. The objective of this study is to evaluate and rank the earthquake resilience of new urban developments within the Isfahan Metropolitan area through the utilization of a combined index. Given the nature of the subject matter, the research adopts a descriptive-analytical approach. The study's statistical population comprises six new urban developments: Shahin Shahr, Majlesi, Sepahan Shahr, Foolad Shahr, Baharestan, and Shahid Keshvari. This research is characterized as applied in nature, and information for the literature review was gathered through library research methods. According to the results derived from the Potentially Optimal Solutions Evaluation Technique (POSET) analysis, the rankings of the urban developments based on the combined index of resilience to earthquake risk are as follows: Majlesi (3), Baharestan (6), Foolad Shahr (7), Sepahan Shahr (8), Shahin Shahr (11), and Shahid Keshvari (14). Consequently, to mitigate the adverse effects of earthquakes on communities, it is imperative to consider the unique capacities of each urban development, thereby reducing potential human and financial losses resulting from such events.
Keywords: Resilience, Earthquake Risk, New Urban Habitations, Combined Index, Isfahan Metropolitan -
Pages 330-351
The design of the work environment is directly linked to variations in construction performance. Factors that are not adequately considered in the design of the work environment may hinder the proper execution of administrative tasks, consequently leading to a decline in administrative productivity. The environmental characteristics of workspaces and their effects on employees are of particular significance. Furthermore, to enhance productivity within an organization, several conditions must be established, with the human factor being paramount; a motivated workforce is crucial for optimal performance. The primary objective of this research is to elucidate the optimal design model for municipal administrative spaces, with an existential approach influenced by the geography of Shahrekord. In this context, the research investigates the question of what constitutes the optimal model for designing municipal office spaces, informed by an existential perspective and geographical considerations unique to Shahrekord. The research employs a "descriptive-analytical" method for the theoretical foundation and a "survey method" for the presentation of findings. The environmental variables of office spaces, aligned with indicators of existential psychology, were assessed through a structured questionnaire. Upon completion of the questionnaires by the study participants, the collected data were analyzed using Amos and SPSS analytical software. The findings of this research regarding office buildings indicate that the most significant environmental parameters affecting human resource performance in office settings include color, lighting, noise pollution levels, visibility and scenery, indoor air quality, and thermal comfort. Additionally, factors such as design, flexibility, communication, workspace arrangement, furniture, and humidity can be categorized into two groups: psychological and physical components.
Keywords: Existential, Urban Geography, Psychology Of Existence, Optimal Design Model -
Pages 352-366
The objective of this research is to investigate the factors that enhance the attractiveness of tourism destinations in Tehran. This study is applied in nature and employs a descriptive-analytical methodology. The data collection methods include the use of questionnaires and interviews. The statistical population comprises tourism experts and specialists, and through the application of Cochran's formula and simple random sampling, a sample of 210 tourism experts was selected. Data analysis was performed utilizing descriptive statistics and logistic regression tests. The findings of the research reveal that, out of the 210 tourism professionals in Tehran, 91 individuals, representing 43.3%, perceived the attractiveness of Tehran's tourism destinations to be at a high level; 29% assessed it as moderate; and only 27% regarded it as low. Furthermore, the results concerning the factors influencing the enhancement of attractiveness in alignment with tourism development indicate that, among the four factors considered, the most significant were: 1) innovative business opportunities, with an impact coefficient of 0.613; 2) the city's natural, cultural, and historical assets, with an impact coefficient of 0.577; 3) the development of tourism infrastructure, with an impact coefficient of 0.497; and 4) urban development, with an impact coefficient of 0.473.
Keywords: Urban Tourism, Tourist Destinations, Logistic Regression, Tehran -
Pages 366-383
The effectiveness of urban management plays a crucial role in the sustainable development of cities from various perspectives. A significant and influential dimension of urban management is the quality of life experienced by citizens across different neighborhoods. The enhancement of quality of life through management performance can be achieved via citizen participation, service provision, and transparency, among other factors. Consequently, this study aims to assess the impact of urban management performance on the quality of life in informal settlements within Miandoab City. The research employed a descriptive-analytical methodology, utilizing field data collected through a structured questionnaire. The validity of the questionnaire was established, and its reliability was determined using Cronbach's alpha, which yielded a value greater than 0.79. The study's statistical population encompassed 11,545 residents living in 10 informal settlements in Miandoab City. Utilizing Cochran's formula, a sample size of 313 was determined. The results indicated that the urban management index was statistically significant, with a p-value of 0.000, which is less than the threshold of 0.05. The average difference was calculated at -1.403, and the T-statistic was -54.8568, confirming that the urban management index for informal settlements in Miandoab is deficient. Furthermore, the regression model demonstrated that the urban management index, comprising five variables, has a coefficient of 0.901, indicating a 90% efficacy in enhancing the quality of life in informal settlements. Among the variables, the participation variable, with a coefficient of 0.231, accounted for 23% of the variation in the quality of life in neighborhoods. The urban facilities and infrastructure variable predicted 21% of the quality of life, while the financing, provision of municipal services, and environmental cleanliness and hygiene variables contributed 16%, 18%, and 11%, respectively, to the improvement of quality of life in informal neighborhoods.
Keywords: Urban Management, Quality Of Life, Informal Settlement, Miandoab City -
Pages 384-407
In the process of urban space creation, there exists a continuous exchange of ideas concerning the current state of that space and the desired conditions as articulated by its inhabitants. Improvements in the challenging realities of urban environments are often manifested through physical changes, one of which is urban regeneration. Given the proliferation of urban regeneration projects in recent decades, it is imperative to consider the social dimensions inherent in these initiatives. In this context, social capital, recognized as a significant social asset within neighborhoods, has assumed particular importance in the discourse surrounding regeneration. This research examines the role of social capital in the regeneration of urban neighborhoods, with a specific focus on the Islamabad Karaj neighborhood. The methodological approach employed in this investigation is descriptive-analytical. The primary objective of this study is to analyze the influence of social capital on the regeneration processes within the Islamabad Karaj neighborhood as perceived by its residents. Data collection for the theoretical framework was conducted using documentary analysis, while the empirical component involved a survey utilizing a questionnaire. The statistical population comprises individuals aged 15 years and older residing in a neighborhood of over 25,000 inhabitants, from which a sample of 410 respondents was selected through simple random sampling, employing Cochran's formula. For data analysis, Spearman's correlation coefficient and multiple linear regression analyses were conducted using SPSS software. The findings indicate a strong correlation between social capital and urban regeneration within the Karaj neighborhood of Islamabad. The implications of this research highlight the necessity to focus on the components of social capital and to implement policies aimed at its maintenance and enhancement to facilitate successful urban regeneration in the Islamabad Karaj neighborhood.
Keywords: Social Capital, Urban Regeneration, Social Participation, Social Trust, Social Cohesion, Solidarity -
Pages 408-427
One area of activity that receives considerable attention in municipalities, particularly in metropolitan regions, is the management of properties assigned to municipalities for the implementation of detailed plans, comprehensive urban development strategies, and revitalization and renovation initiatives for deteriorated areas. Annually, municipalities engage in the construction or enhancement of road infrastructure and the establishment of recreational and cultural facilities in alignment with urban development and city expansion objectives. The objective of this research is to elucidate the legal issues associated with property ownership in deteriorated areas of historical significance as managed by the municipality of Sari. This study adopts a descriptive-analytical framework, employing an applied-developmental research approach grounded in survey and field methodologies. The data collection strategy utilized in this research comprises library research, document analysis, and field surveys, employing questionnaires administered to a sample of 384 citizens of Sari. Data analysis in this study employs chi-square statistical techniques using SPSS software. The findings reveal that the primary organizational challenges encountered by the municipality in terms of property ownership in deteriorated areas of Sari include insufficient awareness of laws and legal procedures, lack of coordination in implementation processes, failure to regularly update property pricing tariffs, delayed and unplanned project execution, and the absence of legal analyses in project preparation. Consequently, the municipality of Sari should prioritize the enhancement of its internal structure and operational performance, addressing identified weaknesses and fostering structural and functional coherence in property ownership as part of revitalization plans for deteriorated areas, rather than concentrating exclusively on external and inter-organizational dimensions.
Keywords: Legal Pathology, Property, Property Rights, Urban Context, Worn Context, Historical Context -
Pages 428-445
Policy-making in tourism development planning necessitates the adoption of innovative methodologies within the domain of urban governance. In alignment with this framework, it is imperative to implement policies that focus on the processes of "developing a good governance model for tourism in the post-COVID-19 era in Iran." This approach aims to mitigate the challenges posed by the pandemic, which has imposed significant strain on the tourism industry by reducing the evaluation of tourism governance indicators and establishing a foundation for their implementation. The methodology of this research is descriptive-survey with a practical focus, employing both documentary studies and field research. The qualitative component of the study utilized interviews as a tool for data analysis and the examination of relevant tourism indicators. The statistical population comprises experts and stakeholders involved in the tourism sector in Iran, with a sample size of 14 individuals selected through a combination of purposive and snowball sampling techniques. In-depth semi-structured interviews were conducted, and the data were analyzed through a process of open, axial, and selective coding until theoretical saturation was achieved, leading to the categorization of main and sub-categories. The data analysis was informed by the grounded theory methodology. The findings of this research, which identify indicators of effective governance and elucidate the causal conditions for the application of such governance in Iran's tourism industry, provide a foundation for potential outcomes, including the enhancement of the business environment, particularly in the aftermath of the economic downturn experienced due to the COVID-19 pandemic. These outcomes may lead to the creation of competitive advantages through the establishment of conducive platforms, including organizational measures, infrastructure development, technological enhancements, and the implementation of information and communication management strategies, marketing strategies, and oversight mechanisms, all of which are articulated as a comprehensive model.
Keywords: Competent Governance Of Tourism, Indicators Of Competent Governance Of Tourism, Foundational Data Theory -
Pages 446-465
The coronavirus pandemic has brought many challenges to countries around the world, and the tourism industry has not been left out. To address these challenges in the tourism industry, recovery and adaptation measures are a topic that requires more attention. The aim of the present study is to examine the measures to revive and recover urban and rural tourism in the post-corona era. The present study is applied in terms of its purpose and its method is mixed (qualitative and quantitative). The data and information collection tool is exploratory and in-depth interviews. The statistical population of the study is experts and specialists in the field of tourism, who conducted 50 in-depth interviews using non-probability sampling and purposefully. The qualitative method of grand theory, Strauss and Corbin method, was used to analyze the information. According to the experts, 32 concepts were identified for the revival and recovery of urban and rural tourism in the post-corona era; of these 32 indicators, 6 indicators were related to rural tourism, 6 measures to urban tourism, and 20 indicators to tourism of both urban and rural destinations. The effect of 2 indicators was also described as insignificant. The results showed that; compensation for tourism losses, prevention and control of the coronavirus pandemic, smart tourism, tax exemption and subsidy, revival of the tourism market, construction of quality tourism places, safety of accommodation and hospitality, improvement of health facilities, ensuring the safety of international tourism, restoring the trust of travelers, providing clear information to travelers, strengthening cooperation within and between countries, are the most important measures for the revival and recovery of urban and rural tourism. The results of this research can also be used to revive and recover urban and rural tourism in the post-corona era in other parts of the country.
Keywords: Corona Virus, Tourism, Tourism Resuscitation, Recovery, Urban, Rural Destinations -
Pages 466-483
By assessing the functions and ecosystem services of protected areas, planners and decision-makers of land use planning and sustainable development at the regional and national levels can be of great help. The present study specifically assesses the water and soil resources in the Gandu Protected Area and the economic valuation of these services. In order to model the ecosystem services of water balance, soil conservation and water quality, the hydrological model based on WWPSS remote sensing data was used. The simulation was carried out using a series of one-degree square mosaic images (one hectare) on a monthly scale. The Invest model and the replacement cost method were also used for economic valuation. The results showed that the total water produced in this area is 401,205,344 cubic meters per year. Also, the minimum, maximum and average water budgets are all negative and are equal to -1492.76, -38.04 and -639.24 mm per year respectively, which indicates a lack of rainfall and intense evaporation and transpiration in this region. The average potential pollution of surface water is 4.5% and this region prevents 2 tons per hectare of soil erosion annually. The real economic value of water production and soil conservation is estimated to be 20.18%, 67.54 and 2729.65 billion rials in 2019, respectively, with inflation correction. Three scenarios with discount rates (compound) of 8, 12 and 15% were used in the periods of 5, 10, 15 and 30 years to determine the economic value of the functions of these resources in the future. The results showed that, for example; With a discount rate of 15% and over a period of 30 years, the economic value of the water production and soil conservation functions reaches 4471.82 and 180730.13 billion rials, respectively. In total, the economic value of the water production and soil conservation functions is 0.35 and 14.17 percent of the total value of the region.
Keywords: WWPSS, Economic, Value, Inflation, Invest -
Pages 484-505
A sense of belonging to an environment is an emotional connection that takes place between people and the external environment. Many studies have shown that the existence of this connection and its deepening between the person and the environment has a significant role in promoting the physical environment and the emergence of positive social behaviors. Therefore, recognizing the sense of belonging and the factors affecting it and ways to improve it is one of the issues that can lead to the improvement of living conditions and physical environment. Among the many factors that affect the sense of belonging, the time factor as one of these factors can be effective from two perspectives; Duration of residence and age of the environment. In this study, while researching the effect of each of these factors on the sense of belonging of residents, a comparison between these two factors and the intensity of the effect of each on the sense of belonging has been done. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In order to collect the required data and information, library and field methods and questionnaire tools were used. The statistical population of the study consists of citizens living in the six studied neighborhoods in Zanjan. The sample size was estimated to be 300 people using the Cochran's formula. SPSS software was used to analyze the data. The results showed that the sense of belonging in the study areas is moderate to low. The results also showed that the duration of residence and the age of the environment have a positive and significant effect on the sense of spatial belonging and its components. Among the variables, the effect of the environment variable on the sense of spatial belonging is greater than the length of stay, so that the age of the environment predicts 27.1% of the variance of the variable of spatial belonging.
Keywords: Sense Of Belonging To The Place, Length Of Stay, Age Of The Environment, Neighborhoods Of Zanjan -
Pages 505-525
The contemporary global landscape is characterized by heightened geopolitical competition, in which energy resources have evolved from being mere support for nations to becoming pivotal elements in the contest for power. This context has transformed corridors into significant arenas for competition, as each country endeavors to establish its position within the intricate network created by these emerging corridors. In this regard, the prevailing global geopolitical trend has intensified the competition over maritime chokepoints and secured access to cross-border markets.This research serves as a theoretical foundation, employing a descriptive-analytical methodology that incorporates a comparative approach, utilizing library and internet resources for data collection. Within the chronopolitical framework of Iran-Iraq relations, each actor strives to delineate its role in international corridors while pursuing various objectives. For instance, Iraq is actively engaged in the "FAW Corridor" initiative, whereas Iran seeks to expand economic cooperation and secure a place in the burgeoning alliances of the East. While it is challenging to make definitive predictions regarding the future of relations between the two countries from a chronopolitical perspective, emerging signs suggest a trend toward diminished cooperation and increased competition, influenced by a multitude of variables. A key indicator of this potential competition is the rivalry over transit routes (corridors).
Keywords: Chronopolitics, Geopolitics, International Corridors, Iraq, Iran