فهرست مطالب

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 21، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه کریمی جعفری*، عباسعلی حاجی کریمی، زهرا مرادی گلریز صفحات 1-23
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی شایستگی های کلیدی مدیریتی در عصر انقلاب صنعتی چهارم با رویکرد فراترکیب می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف، توسعه ای؛ از لحاظ ماهیت و سبک تحلیل مولفه ها، جزء پژوهش های کیفی و براساس جمع آوری داده ها، اسنادی است. از منظر روش انجام پژوهش، تحلیلی- توصیفی است و مولفه های پژوهش با استفاده از روش کیفی فراترکیب هفت مرحله ای ساندلوسکی و باروسو جمع آوری و تحلیل شده اند. به منظور شناسایی شایستگی های کلیدی مدیریتی در عصر انقلاب صنعتی چهارم، پژوهشگران به جستجوی سیستماتیک پژوهش های انجام شده مربوط به این عوامل در شش پایگاه علمی ساینس دایرکت، امرالد، وایلی، سیج، تیلور اند فرانسیس، اشپرینگر و همچنین پایگاه استنادی اسکوپوس بین سال های 2010 تا 2024 پرداختند. در بررسی های اولیه، تعداد 107 منبع یافت شد که پس از طی مراحل غربال گری و اعتبارسنجی و بهره گیری از ابزار CASP در نهایت 18 مقاله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای بررسی کیفیت یا پایایی شاخص ها از ضریب کاپا در نرم افزار SPSS استفاده شده است که در پژوهش حاضر برابر با 86/0 است که نشان دهنده پایایی مناسب شاخص های این پژوهش می باشد.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، شایستگی های کلیدی مدیریتی در عصر انقلاب صنعتی چهارم شش شایستگی اصلی شامل؛ شایستگی های فردی، اجتماعی، روش شناختی، حرفه ای، فنی و مدیریتی، و 225 شایستگی فرعی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    مدیرانی که در عصر انقلاب صنعتی چهارم کار می کنند، برای موفقیت به شایستگی های متفاوتی نیاز دارند و مدل شایستگی های شناسایی شده، می تواند مبنایی را برای انتخاب و انتصاب، ارزیابی عملکرد، آموزش و توانمندسازی مدیران فراهم نماید.

    کلیدواژگان: شایستگی های کلیدی، مدیران، انقلاب صنعتی چهارم، فراترکیب
  • چارچوب منتورینگ معلمان تازه کار در مدارس ابتدایی: یک پژوهش کیفی
    منصوره مشایخی*، بیژن عبدالهی، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی صفحه 2

    سیستم های مدارس با کیفیت برنامه های منتورینگ را به دلیل فواید زیادی که هم برای منتور و هم برای منتی به ویژه معلمان تازه کار دارد، ترویج می کنند. بر همین مبنا، هدف اصلی پژوهش حاضر، تدوین چارچوب مطلوب منتورینگ (معلم ارشدی) معلمان تازه کار در مدارس ابتدایی بود. این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، پژوهش کیفی از نوع تحلیل مضمون است. میدان مطالعاتی پژوهش، منابع مرتبط شامل ادبیات و اسناد موجود در زمینه بالندگی حرفه ای، منتورینگ و معلمان تازه کار بود. پس از بررسی منابع استخراج شده از پایگاه های داده، 73 منبع به عنوان نمونه هدفمند انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری و تحلیل مضمون استفاده شد و به منظور اعتباریخشی داده ها، از روش کینگ و همکاران استفاده شد. پس از تحلیل داده ها، در مجموع 29 مضمون پایه و 9 مضمون سازمان دهنده (: نیازهای معلمان تازه کار، پیامدهای منتورینگ معلمان تازه کار، عوامل پیش برنده، عوامل بازدارنده، ویژگی های منتور، محتوا و فعالیت های منتورینگ، نقش های اصلی، ارزیابی، رویکردهای منتورینگ) ذیل مضمون فراگیر عناصر تشکیل دهنده فرآیند منتورینگ معلمان تازه کار قرار گرفتند. الگوی ارائه شده در پژوهش حاضر، می تواند در زمینه های مختلف اعم از سیاست گذاری بالندگی حرفه ای معلمان، طراحی برنامه های منتورینگ برای معلمان تازه کار، درک و شناخت رهبران مدرسه از نیازهای آموزشی معلمان و همچنین تعیین ضوابط و شاخص های اتنتخاب معلمان ارشد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بالندگی حرفه ای، شایستگی، منتورینگ، معلمان تازه کار، مدارس ابتدایی
  • جعفر ترک زاده*، طوبی فهیمی، زهرا پاکباز صفحات 24-47
    مقدمه و هدف

    شناسایی و سنجش مولفه های شایستگی رهبری راهبردی مدیران سازمان آموزش و  پرورش شهر شیراز.

    روش شناسی پژوهش:

     این مطالعه با رویکرد ترکیبی و با استفاده از طرح پژوهش اکتشافی متوالی انجام گرفته است. در بخش کیفی از روش تحلیل اسنادی و در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی بهره گرفته شده است. جامعه آماری بخش کمی، مدیران مدارس و کارمندان ادارات آموزش و پرورش شهر شیراز بودند که از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، نمونه های پژوهش شامل 105 نفر کارمند و 200 نفر مدیران آموزشی اعم از مدیران ادارات و مدارس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده جهت سنجش شایستگی های رهبری راهبردی مدیران آموزش و پرورش، پرسشنامه محقق ساخته بود که پس از سنجش و تایید روایی و پایایی آن، پرسشنامه توزیع و داده ها جمع آوری گردید.

    یافته ها

    شایستگی های شناسایی شده در این پزوهش شامل شایستگی های ارزشی-منشی، هوشمندی راهبردی، عملکرد متعالی، بین فردی و فرهنگی بودند. میزان شیوع شایستگی های مذکور در بین مدیران قلمرو پژوهش، به جز شایستگی هوشمندی راهبردی که از سطح متوسط پایین تر بود، سایر شایستگی ها در حد متوسط یا بالاتر از متوسط بودند. همچنین نمره مجموع شایستگی های مذکور در حد بالاتر از متوسط ارزیابی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    برنامه ریزان و سیاستگذاران آموزش و پرورش کشور می توانند از یافته های این پژوهش، به منزله مبنایی برای تربیت، انتصاب و همچنین جانشین پروری مدیران آینده ی نظام آموزشی برپایه ی الگوی رهبری راهبردی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری راهبردی، شایستگی، مدیران، آموزش و پرورش
  • مرتضی کدخدا*، ایرج مهدیزاده، هادی پورشافعی، سیدعلیرضا قاسمی صفحات 48-68
    مقدمه و هدف

    افزایش بهره وری نیروی انسانی، یکی از مهم ترین مسائل دهه جدید است؛ بنابراین سیاست های سازمانی جدیدی در نظام های آموزشی شکل گرفته که یکی از آن ها توجه به بهروزی سازمانی است. هدف پژوهش حاضر تحلیل تجارب زیسته آموزگاران ابتدایی از عوامل و مفاهیم بهروزی سازمانی در نظام آموزش و پرورش بود.

    روش شناسی پژوهش:

     این پژوهش به شیوه کیفی و از نوع تحلیل مضمون انجام شد. با روش نمونه گیری هدفمند و مصاحبه عمیق با 20 آموزگار ابتدایی، داده ها به اشباع رسید. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA 12  انجام شد. جهت اعتباریابی از ملاک های چهارگانه گوبا و لینکن (1985) استفاده شد.  

    یافته ها

    یافته ها در قالب 4 گروه رضایت، ارزش ها، رضایت از کار و انگیزاننده های کار و 13 مضمون اصلی طبقه بندی شدند: "رضایت ذهنی"، "رضایت روانشناختی"، "رضایت اجتماعی"، "ارزش روانشناختی"، "ارزش اجتماعی"، "ارزش معنوی"، "ارزش ذهنی"، "رضایت از شرایط کار"، "رضایت از ارتباطات"، "رضایت از محتوای کار"، "انگیزاننده های اقتصادی"، "انگیزاننده های اجتماعی" و "انگیزاننده های سازمانی".

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بهروزی شغلی آموزگاران ابتدایی تحت تاثیر رضایت شغلی، ارزش ها و انگیزاننده های درونی و بیرونی بود. چالش های عمده شامل رویکرد مصرف گرای دولت به آموزش، کاهش منزلت معلمان و عدم عدالت آموزشی و مالی بود. راهکارها شامل برقراری عدالت آموزشی و مالی، بازگرداندن منزلت معلمان، تمرکززدایی و ایجاد سیستم تشویقی مناسب بود. ارتقای منزلت و شخصیت معلمان برای بهبود کارایی آن ها ضروری است.

    کلیدواژگان: بهروزی، آموزش و پرورش، آموزگاران، بهروزی سازمانی، مدرسه
  • فاطمه فقیر نژاد*، کیوان بلندهمتان، ناصر شیربگی صفحات 69-91
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف رهبری  یادگیری محور و انگیزش پژوهش: تنیدگی یادگیری و پژوهش در پرتو تعاملات مدیر - معلم مدارس ابتدایی شهر شهریار در سال 1403-1402 انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش بر اساس هدف کاربردی و از منظر گردآوری داده ها، کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا بود. میدان پژوهش را مدیران مدارس ابتدایی شهر شهریار تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت هدفمند بود که با 15 نفر از مدیران مدارس شهر شهریار مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفت. جهت روایی و اعتبار مصاحبه ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور صاحب نظران غیر مشارکت کننده در تحقیق استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل محتوا با رویکرد عرفی/ قراردادی در سه مرحله برچسب ها، زیر مقوله ها و مقوله ها از طریق نرم افزار 18  MAXQDA مورد تحلیل قرار گرفت

    یافته ها

    در قسمت موانع، رهبری یادگیری محور دارای پنج مقوله شامل: بروکراسی و ناکارآمدی، چالش های رهبری، موانع پژوهش و یادگیری، انگیزش و توانمندی، مسائل اجتماعی و اقتصادی؛ و انگیزش پژوهش داری شش مقوله شامل: ضعف انگیزش در پژوهش، چالش های مدیریتی و ساختاری، موانع و مشکلات پژوهشی، آموزش و توسعه مهارت ها، نیازهای نامنطبق، چالش های تحقیقاتی است. در قسمت راهکارهای استقرار، برای رهبری یادگیری محور دارای  چهار مقوله شامل: شوق آفرینی و حمایت، مدیریت موثر آموزشی، همکاری و تعامل، فرهنگ و حل مسئله؛ و برای انگیزش پژوهش داری  چهار مقوله شامل: توجه به انگیزه های معلم در پژوهش، زیرساخت های پژوهشی و آموزشی، رهبری و مدیریت پژوهش، عملگرایی و نوآوری در پژوهش است. در قسمت نتایج پیاده سازی برای رهبری یادگیری محور دارای شش مقوله شامل: یادگیری تحول آفرین، پژوهش های کاربردی، رفع موانع بودجه ای، رفع معضلات آموزشی و معلمی، بهبود فناوری مدارس، بهبود وضعیت آموزش وپرورش؛ و برای انگیزش پژوهش دارای چهار مقوله شامل: رشد پژوهشی و آموزشی، بهبود روش های تدریس و یادگیری، توسعه مهارت های تخصصی و همکاری، حل مسائل اجتماعی است

    بحث و نتیجه گیری

    رهبران آموزشی در مدارس ابتدایی با درگیرکردن معلمان در فعالیت های یادگیری مدرسه، می توانند انگیزه پژوهشی را در معلمان ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: رهبری یادگیرنده محور، انگیزش پژوهش، معلمان، آموزش، یادگیری
  • محمد اسمعیلی، مهدی عبدالله زاده*، جعفر رجب زاده صفحات 92-103
    مقدمه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه سواد دیجیتال و رهبری تحول آفرین با توسعه حرفه ای معلمان با نقش میانجی خودکارآمدی انجام شد.

    روش شناسی پژوهش:

     این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی معلمان مدارس دولتی شهر سیلوانا در سال تحصیلی 1401- 1402 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 256 نفر براساس جدول مورگان به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از چهار پرسشنامه استاندارد رهبری تحول آفرین باس و آوولیو (2000)، خودکارآمدی شانن و موران (2002)، توسعه حرفه ای گودالی (2016) و سواد دیجیتال دانشگاه اوپن (2012) که تحت عنوان چک لیست ارزیابی سواد دیجیتال توسط دانشگاه اوپن ارائه شده بود، استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS 24 و LISREL 8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اثر مستقیم سواد دیجیتال بر توسعه حرفه ای (56/0) و بر خودکارآمدی (49/0)، مثبت و معنی دار می باشد. اثر مستقیم رهبری تحول آفرین بر توسعه حرفه ای (63/0) و  بر خودکارآمدی (31/0)، مثبت و معنی دار می باشد. همچنین نتایج پژوهش، اثر غیرمستقیم و معنادار رهبری تحول آفرین (11/0) و سواد دیجیتال (18/0) بر توسعه حرفه ای معلمان را از طریق خودکارآمدی نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مدیران مدارس با بهره گیری از سبک رهبری تحول آفرین و فراهم کردن زمینه لازم برای فراگیری دانش دیجیتال می توانند نقش تعیین کننده ای در جهت افزایش خودکارآمدی و توسعه حرفه ای معلمان داشته باشند.

    کلیدواژگان: سواد دیجیتال، رهبری تحول آفرین، خودکارآمدی، توسعه حرفه ای
  • فرهاد علی پور* صفحات 104-123
    مقدمه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثر واسطه ای کارآفرینی درون سازمانی در رابطه بین سازمان یادگیرنده و عملکرد شغلی کارکنان دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش شناسی پژوهش: 

    نوع تحقیق توصیفی و روش آن همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان مرکزی به تعداد 285 نفر بود. داده ها از نمونه 144 نفر از کارکنان سازمان مرکزی دانشگاه فرهنگیان به شکل تصادفی ساده جمع آوری شد. از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) به منظور بررسی رابطه بین ابعاد سازمان یادگیرنده و عملکرد شغلی و همچنین تاثیر واسطه ای کارآفرینی درون سازمانی در رابطه بین سازمان یادگیرنده و عملکرد شغلی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین ابعاد سازمان یادگیرنده و عملکرد شغلی رابطه معنادار، خطی و مثبت وجود دارد. علاوه بر این، کارآفرینی درون سازمانی می تواند نقش واسطه ای بین ابعاد سازمان یادگیرنده و عملکرد شغلی داشته باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه به مدیران و سیاست گذاران دانشگاه فرهنگیان کمک می کند تا ضمن درک ویژگی های سازمان یادگیرنده و رابطه آن با عملکرد شغلی و اهمیت نقش واسطه ای کارآفرینی درون سازمانی، برنامه ها و ابزار لازم را در زمینه ارتقا عملکرد شغلی کارکنان به خدمت بگیرند.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، کارآفرینی درون سازمانی، عملکرد شغلی، دانشگاه فرهنگیان
  • آسیه متفکر*، امید ونداد، حسین مومنی مهموئی، یوسف مهدی پور صفحات 124-144
    مقدمه و هدف

    توجه به مدیریت کیفیت فرگیر در دانشگاه از جمله مهم ترین رویکردهای بهبود کارآیی و اثربخشی آموزش عالی در سال های اخیر به شمار می رود. از این رو هدف پژوهش حاضر  شناسایی مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر در آموزش عالی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و مبتنی بر روش فراترکیب بر مبنای مدل اروین (2011) انجام شده است. جامعه پژوهش، متشکل از 214مقاله و پایان نامه تحصیلات تکمیلی درباره مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر در مراکز آموزش عالی است که بین سال های 1395 شمسی و 2017 میلادی تا 1402 شمسی و 2024 میلادی ارائه شده اند. نمونه پژوهش شامل 30 مقاله پژوهشی است که به صورت هدفمند جمع آوری و براساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. داده های پژوهش بر اساس تحلیل مضمون در سه سطح پایه، مضامین سازمان دهنده و فراگیر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس تجزیه و تحلیل داده ها،  مولفه های مدیریت کیفیت فراگیر در مراکز آموزش عالی  در 7 بعد و 66 عامل طبقه بندی شدند. این ابعاد شامل عوامل زمینه ای و زیرساختی، مستندسازی فرآیندها، برنامه درسی، منابع انسانی، مشتری مداری، نظارت و ارزشیابی و رهبری و مدیریت می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    مدیریت کیفیت فراگیر از ضرورت های بهبود وضع موجود در آموزش عالی است با توجه به مولفه های شناسایی شده در این زمینه ضرورت ارزیابی و پایش منابع ساختاری موجود در دانشگاه، شبکه سازی اطلاعاتی در دانشگاه، دیدگاه تحولی در آموزش عالی و توسعه حرفه ای باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت، کیفیت فراگیر، دانشگاه، فراترکیب
  • زینب مقدم*، تقی اکبری، اشکان پرنیخ زاده صفحات 145-166
    مقدمه و هدف

    تحقیقات در مورد تاثیر اعتماد سازمانی بر رفتار مدنی سازمانی کارکنان سال هاست که انجام شده است، اما تاثیر مکانیسم داخلی برای اعتماد سازمانی بر رفتار مدنی سازمانی به خوبی بررسی نشده است. این مطالعه بر اساس تئوری تبادل اجتماعی و نظریه هویت سازمانی، تاثیر اعتماد سازمانی را بر رفتار مدنی سازمانی بررسی نموده و نقش میانجی هوش هیجانی را از منظر شناختی و روان شناختی کارکنان نشان داد.

    روش شناسی پژوهش:

     این تحقیق از یک استراتژی دو موجی و چند منبعی برای انجام اعتبار سنجی فرضیه ها با 163 پرسشنامه معتبر در بین معلمان استفاده کرد. بدین منظور از جامعه آماری دبیران دوره متوسطه دوم شهر اسلام آباد غرب با تعداد 282 نفر، حجم نمونه ای بالغ بر 163 نفر با استفاده از فرمول کوکران برآورد گردیده و نمونه ها به روش تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش شامل سه پرسشنامه استاندارد اعتماد سازمانی Kanawattanachai & Yoo (2002)؛ رفتار مدنی سازمانی Bell & Menguc (2002) و هوش هیجانی Siberia Schering (1998) بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل تجربی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که: هوش هیجانی نقش میانجی بین اعتماد سازمانی و رفتار مدنی سازمانی ایفا می کند. اعتماد سازمانی بر رفتار مدنی سازمانی معلمان تاثیر مثبت می گذارد. اعتماد سازمانی بر هوش هیجانی معلمان تاثیر مثبت می گذارد. هوش هیجانی بر رفتار مدنی سازمانی معلمان تاثیر مثبت می گذارد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه درک اعتماد سازمانی را عمیق تر کرده و پیامدهای عملی مهمی برای بهبود رفتار مدنی سازمانی و هوش هیجانی معلمان دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، رفتار مدنی سازمانی، هوش هیجانی، معلمان
  • شادی بنانی، الهام کاویانی*، فرانک موسوی، زهره سبزیان پور صفحات 167-185
    مقدمه و هدف

    اجرای بازی وارسازی در آموزش کودکان همواره با موانعی همانند کمبود زمان برای آماده سازی بازی، عدم دانش روش شناختی معلمان و کمبود منابع روبرو بوده است. بر همین اساس مطالعه بازی وارسازی از منظر رویکردهای یادگیری از جمله سازه گرایی اجتماعی که بر تعامل اجتماعی بین یادگیرندگان تاکید می کند، لازم است. هدف این پژوهش طراحی الگوی بازی وارسازی آموزش کودکان پیش دبستانی با رویکرد سازه گرایی اجتماعی است.

    روش شناسی پژوهش: 

    این پژوهش ذیل پارادایم تفسیرگرایی و با رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد به دنبال ارائه الگوی بازی وارسازی آموزش کودکان پیش دبستانی با رویکرد سازه گرایی اجتماعی است. داده ها از طریق مصاحبه عمیق با 12 نفر از متخصصان و خبرگان آموزش کودکان بویژه افراد دارای تجربه اجرای آموزش کودکان در سطح پیش دبستانی و مدیران مراکز پیش دبستانی در شهر تهران و 8 نفر از اساتید دانشگاه گردآوری شد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار مکس کیودا و مبتنی بر نظریه داده بنیاد در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی دسته بندی شدند.

    یافته ها

    مفهوم بازی وارسازی آموزش در محیط یادگیری سازنده گرا به عنوان پدیده محوری انتخاب شد. شرایط علی در چهار دسته عوامل محتوای برنامه درسی، عوامل نهادی، انگیزه ها و نگرش های مدیر مهدکودک و تسهیلگر بودن معلم جای گرفتند و چهار مقوله اصلی شامل تربیت مربی، طراحی محیط یادگیری سازنده گرا در کلاس درس، تشویق کودکان از طریق انگیزه های بیرونی و فضای یادگیری آگاهانه به عنوان راهبردهای کنش و واکنش انتخاب شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند به مدیران مراکز پیش دبستانی در پیاده سازی بازی وارسازی با رویکرد سازاگرایی در آموزش کودکان کمک نماید.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، کودکان پیش دبستانی، سازه گرایی اجتماعی، نظریه مبنایی
  • مهدی رجبی*، علی اکبر بیدختی، سکینه جعفری صفحات 186-203
    مقدمه و هدف

    پژوهش با هدف سنجش برنامه درسی بازنگری شده دانشگاه فرهنگیان می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش از نوع کمی با روش توصیفی پیمایشی انجام شد. جامعه هدف در پنج گروه (معلمان، کادر اداری آموزش و پرورش، کادر اجرایی مدارس، اعضای هیئت علمی و دانشجو معلمان) بودند. جمعیت آماری 5000 نفری بود و بر اساس جدول مورگان 350 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. برآورد روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و صوری استفاده شد. پایایی پرسشنامه به روش ضریب آلفای کرونباخ در حد 0/92تعیین گردید.

    یافته ها

    تحلیل داده ها در زمینه اهداف، محتوا، راهبردهای آموزشی، فعالیت های یادگیری و ارزشیابی برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان نشان داد اهداف و محتوای برنامه درسی میزان کمی از انتظارات جامعه هدف را برآورده ساخت اما در زمینه راهبرد و روش نوین تدریس توانست نیازهای جامعه را برآورده سازد همچنین فعالیت های مساله محور در فعالیت های یادگیری نقطه نظر خوبی نشان داده شد. در زمینه ارزشیابی، ساختار ارزیابی محتوایی انسجام اجرایی مناسب داشت اما در ارزشیابی یادگیری دانشجویان از دنیای واقعی آموزش اهمیت کمتری یاد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق بر اهمیت تطابق برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان با نیازهای واقعی نظام آموزشی کشور است و عوامل مهم برنامه درسی از جمله اهداف، محتوای آموزشی، راهبردهای یادگیری، فعالیت های یادگیری و ارزشیابی مورد بررسی قرار گرفت و نشان داد برخی عوامل توانسته اند به طور موثری به تحقق انتظارات آموزش و پرورش پاسخ دهند، در حالی که برخی دیگر نیاز به بهبود دارند.

    کلیدواژگان: سنجش برنامه درسی، دانشگاه فرهنگیان، از نظر تا عمل آموزشی
|
  • Fatemeh Karimi Jafari *, Abbasali Hajikarimi, Zahra Moradi Golriz Pages 1-23
    Background and Objective

    The main purpose of this research is to identify the key managerial competencies in the era of the fourth industrial revolution with the Meta-Synthesis approach.

    Research Methodology

    This research is developmental in terms of purpose. In terms of the nature of the data and the style of data analysis, it is part of qualitative research. And based on data collection, it is documented. From the point of view of the research method, it is analytical-descriptive, and the data of the research were collected and analyzed using the seven-stage meta- Synthesis qualitative method of Sandelowski and Barroso. In order to identify the key managerial competencies in the era of the fourth industrial revolution, the researchers systematically searched for researches related to these factors in 6 scientific databases: Science Direct, Emerald, Wiley, Sage, Taylor & Francis, Springer, as well as the Scopus citation database between 2010 and 2024. In the initial investigations, 107 sources were found, and after screening and validation and using the CASP tool, 18 articles were finally analyzed.

    Findings

    Based on the findings of the research, the key managerial competencies in the era of the fourth industrial revolution include six main competencies; There are individual, social, methodological, professional, technical and managerial competencies, and 225 sub-competencies.

    Conclusion

    Managers who work in the era of the fourth industrial revolution need different competencies to be successful, and the identified competencies model can provide a basis for selecting and appointing, evaluating performance, training and empowering managers.

    Keywords: Key Competencies, Managers, Fourth Industrial Revolution, Meta-Synthesis Approach
  • A framework for mentoring novice teachers in primary schools: a qualitative study
    Mansoureh Mashayekhi *, Bijan Abdollahi, Hamidreza Arasteh, Hassanreza Zeinabadi Page 2

    Quality school systems promote mentoring programs because of the many benefits it brings to both mentors and mentees, especially beginning teachers. Based on this, the main goal of the current research was to formulate the ideal mentoring framework (senior teacher) for novice teachers in primary schools. This research is applied in terms of purpose and according to the method of data collection, it is a qualitative research of thematic analysis. The statistical population of the study was the resources related to the Professional development, mentoring and novice teachers. After reviewing the sources extracted from the databases, 73 sources were purposefully selected. To analyze the data, coding and thematic analysis methods were used and in order to validate the data, King et al methods were used. After data analysis, A total of 29 basic themes and 9 organizing themes (needs of novice teachers, consequences of mentoring novice teachers, promoting factors, inhibiting factors, mentor characteristics, mentoring content and activities, main roles, evaluation, mentoring approaches) under the theme The elements that make up the process of mentoring novice teachers were included. The model presented in the current research can be used in various fields, including the policy making of teachers' professional growth, designing mentoring programs for novice teachers, school leaders' understanding of teachers' educational needs, and also determining criteria and indicators for the selection of mentors.

    Keywords: Professional Development, Competency, Mentoring, Novice Teachers, Primary Schools
  • Jafar Torkzadeh *, Toba Fahimi, Zahra Pakbaz Pages 24-47
    Background and Objective

    Identifying and measuring the strategic leadership competency components of Shiraz education organization managers.

    research methodology

    This study was conducted with a mixed approach and using a sequential exploratory research design. Document analysis method was used in the qualitative part and descriptive-survey method in the quantitative part. The statistical population of the quantitative part was the principals of schools and employees of education departments in Shiraz city, and through stratified random sampling, the research samples included 105 employees and 200 educational managers, both department and school managers. The tool used to measure the strategic leadership competencies of education managers was a researcher-made questionnaire, which after measuring and verifying its validity and reliability, the questionnaire was distributed and data was collected.

    Findings

    The competencies identified in this study included Value-Characteral, Strategic Intelligence, Excellence Performance, Interpersonal and Cultural competencies. The prevalence of the aforementioned competencies among the managers of the research area, except for the strategic intelligence competency which was lower than the average level, other competencies were average or above average. Also, the total score of the mentioned competencies was evaluated as higher than average.

    Conclusion

    The country's education planners and policymakers can use the findings based on this research as a basis for training, appointing and also replacing future managers of the educational system based on the strategic leadership model.

    Keywords: Strategic Leadership, Competence, Managers, Education
  • Morteza Kadkhoda *, Iraj Mahdizadeh, Hadi Pourshafei, Seyed Alireza Ghasemi Pages 48-68
    Background and Objective

    Increasing human resource productivity is one of the most important issues of the new decade. Consequently, new organizational policies, including educational systems, have emerged, with a focus on organizational well-being. This study aims to analyze the lived experiences of primary school teachers regarding the factors and concepts of organizational well-being in the education system.

    research methodology

    This qualitative research was conducted using thematic analysis. Purposeful criterion sampling was used, and data saturation was achieved through in-depth interviews with 20 primary school teachers. Data from the teachers' lived experiences were analyzed using thematic analysis and the MAXQDA 12 software.

    Findings

    The findings were categorized into four groups: satisfaction, values, job satisfaction, and work motivators, with 13 main themes: "mental satisfaction", "psychological satisfaction", "social satisfaction", "psychological values", "social values", "spiritual values", "mental values", "satisfaction with work conditions", "satisfaction with communication", "satisfaction with work content", "economic motivators", "social motivators," and "organizational motivators".

    Conclusion

    The results indicate that the job well-being of primary school teachers is influenced by job satisfaction, values, and internal and external motivators. Major challenges include the government's consumerist approach to education, declining teacher status, and lack of educational and financial equity. Solutions include establishing educational and financial equity, restoring teacher status, decentralization, and creating an appropriate incentive system. According to the findings, enhancing the status and dignity of teachers in society is essential for improving their efficiency.

    Keywords: Well-Being, Education, Teachers, Organizational Well-Being, School
  • Fatemeh Faghirnezhad *, Kayvan Bolandhemmatan, Naser Shirbagi Pages 69-91
    Background and Objective

    This study aims to explore Learning-Centered Leadership and Research Motivation by examining the integration of learning and research in light of principal-teacher interactions in primary schools in Shahriar City during the 2023-2024 academic year.

    research methodology

    The research is applied in nature and utilizes a qualitative approach through content analysis. The research field consisted of primary school principals in Shahriar City, and purposeful sampling was employed. Semi-structured interviews were conducted with 15 principals. To ensure the validity and reliability of the interviews, two methods were used: participant review and expert review by non-participating specialists. The data obtained were analyzed using conventional content analysis in three stages—codes, subcategories, and categories—using MAXQDA 18 software.

    Findings

    In the obstacles section, Learning-Centered Leadership was categorized into five themes: bureaucracy and inefficiency, leadership challenges, barriers to research and learning, motivation and empowerment, and social and economic issues. Research Motivation was classified into six themes: lack of motivation in research, managerial and structural challenges, research barriers and difficulties, training and skill development, misaligned needs, and research challenges. In the strategies for implementation section, Learning-Centered Leadership encompassed four categories: inspiration and support, effective educational management, collaboration and interaction, and problem-solving culture. For Research Motivation, four categories were identified: addressing teacher motivation in research, research and educational infrastructure, research leadership and management, and pragmatism and innovation in research. In terms of outcomes, Learning-Centered Leadership resulted in six categories: transformative learning, applied research, overcoming budgetary constraints, addressing educational and teaching challenges, improving school technology, and enhancing the overall education system. Research Motivation yielded four outcomes: growth in research and education, improvement in teaching and learning methods, development of specialized skills and collaboration, and resolving social issues.

    Conclusion

    Educational leaders in primary schools can foster research motivation in teachers by engaging them in school learning activities.

    Keywords: Learning-Focused Instructional Leadership, Research Motivation, Teachers, Education, Learning
  • Mohammad Esmaeili, Mehdi Abdolahzadeh *, Jafar Rajabzadeh Pages 92-103
    Background and Objective

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between digital literacy and transformational leadership with the professional development of teachers with the mediating role of self-efficacy.

    research methodology

    This study is practical in terms of purpose and and descriptive-correlational in terms of method and based on structural equations. The statistical population included all the Public School teachers of Silvana city in the academic year of 2022-2023, using stratified random sampling method, 256 people were selected as a statistical sample for the study based on Morgan's table. To collect data from four standard questionnaires of transformational leadership Bass & Avolio (2000), self-efficacy Schannen & Moran (2002), professional development Godali (2016) and digital literacy (Open University 2012), which was provided by the Open University under the title of Digital Literacy Assessment Checklist was used. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and structural equation model by SPSS 24 and LISREL 8.8 software.

    Findings

    The findings showed that the direct effect of digital literacy on professional development (0.56) and on self-efficacy (0.49) is positive and significant. The direct effect of transformational leadership on professional development (0.63) and on self-efficacy (0.31) is positive and significant. Also, the research results showed the indirect and significant effect of transformational leadership (0.11) and digital literacy (0.18) on teachers' professional development through self-efficacy.

    Conclusion

    The results showed that School principals can play a decisive role in increasing the self-efficacy and professional development of teachers by taking advantage of the transformational leadership style and providing the necessary background for acquiring digital knowledge.

    Keywords: Digital Literacy, Transformational Leadership, Professional Development, Self-Efficacy
  • Farhad Alipour * Pages 104-123
    Background and Objective

    The main objective of this study was to investigate the mediating effect of intrapreneurship on the relationship between the learning organization and job performance of Farhangian University employees.

    Research methodology

    The type of research was descriptive and its method was correlational. The statistical population included all employees of the central organization, 285 people. Data were collected from a sample of 144 employees of the central organization of Farhangian University in a simple random manner. Structural equation modeling (SEM) was used to investigate the relationship between the dimensions of the learning organization and job performance, as well as the mediating effect of intrapreneurship on the relationship between the learning organization and job performance.

    Findings

    The findings showed that there is a significant, linear, and positive relationship between the dimensions of the learning organization and job performance. In addition, intrapreneurship can have a mediating role between the dimensions of the learning organization and job performance.

    Conclusion

    This study helps managers and policymakers at Farhangian University to understand the characteristics of the learning organization and its relationship with job performance and the importance of the mediating role of intrapreneurship, and to employ the necessary programs and tools to improve employees' job performance.

    Keywords: Learning Organization, Intrapreneurship, Farhangian University, Job Performance
  • Asiye Motafaker *, Omid Vandad, Hossein Momenimahmouei, Yusof Mehdi Pour Pages 124-144
    Background and Objective

    Paying attention to comprehensive quality management in universities is one of the most important approaches to improving the efficiency and effectiveness of higher education in recent years. Therefore, the aim of the present study is to identify the components of comprehensive quality management in higher education.

    research methodology

    The present study was conducted with a qualitative approach and based on the meta-synthesis method based on the Erwin (2011) model. The research population consists of 214 articles and postgraduate theses on the components of comprehensive quality management in higher education centers that were presented between 2017 and 2024. The research sample includes 30 research articles that were collected purposefully and selected based on thematic monitoring of data. The research data were analyzed based on content analysis at three levels: basic, organizing, and comprehensive themes.

    Findings

    Based on data analysis, the components of total quality management in higher education centers were classified into 7 dimensions and 66 factors. These dimensions include contextual and infrastructural factors, process documentation, curriculum, human resources, customer-centricity, monitoring and evaluation, and leadership and management.

    Conclusion

    Comprehensive quality management is one of the necessities for improving the current situation in higher education. Considering the components identified in this field, the necessity of evaluating and monitoring the structural resources available in the university, information networking in the university, a transformational perspective in higher education, and professional development should be considered.

    Keywords: Management, Inclusive Quality, University, Metacombination
  • Zeinab Moghadam *, Taghi Akbari, Shkan Parnikhzadeh Pages 145-166
    Background and Objective

    Research on the effect of organizational trust on employees' organizational citizenship behavior has been conducted for many years, but the effect of the internal mechanism for organizational trust on organizational citizenship behavior has not been well investigated. Based on social exchange theory and organizational identity theory, this study examined the effect of organizational trust on organizational civic behavior and showed the mediating role of emotional intelligence from the cognitive and psychological perspective of employees.

    research methodology

    This research used a two-wave and multi-source strategy to validate hypotheses with 163 valid questionnaires among teachers. For this purpose, a sample size of 163 people was estimated from the population of 282 secondary school teachers in West Islamabad using Cochran's formula and the samples were selected by simple random method. The research data collection tool includes three standard organizational trust questionnaires by Kanawattanachai & Yoo (2002); Organizational citizenship behavior was Bell & Menguc (2002) and emotional intelligence Siberia Schering (1998).

    Findings

    The results of empirical analysis using structural equation modeling showed that: emotional intelligence plays a mediating role between organizational trust and organizational civil behavior. Organizational trust has a positive effect on teachers' organizational citizenship behavior. Organizational trust has a positive effect on teachers' emotional intelligence. Emotional intelligence has a positive effect on teachers' organizational civic behavior.  

    Conclusion

    The results of this study deepen the understanding of organizational trust and have important practical implications for improving the organizational citizenship behavior and emotional intelligence of teachers.

    Keywords: Academic Vitality, Teacher-Student Relationship, Perception Of The Educational Environment, Students
  • Shadi Banani, Elham Kaviani *, Faranak Mosavi, Zohre Sabzianpour Pages 167-185
    Background and Objective

    Gamification implementation in children's education has always faced obstacles such as lack of time to prepare the game, teachers' lack of methodological knowledge, and lack of resources. Accordingly, it is necessary to study gamification from the perspective of learning approaches, including social constructivism, which emphasizes social interaction between learners. The purpose of this research is to design a gamification model for preschool children's education with a social constructivist approach.

    research methodology

    This research under interpretive paradigm and with a qualitative approach based on Grounded theory seeks to present a gamification model of preschool children's education with a social constructivist approach. The data was collected through in-depth interviews with 12 children's education specialists, especially people with experience in implementing children's education at the preschool level and managers of preschool centers in Tehran and 8 university professors. The resulting data categorized using MAXQDA software and based on the Foundation's Grounded theory in three stages of open, central and selective coding.

    Findings

    The education gamification concept in the constructivist learning environment was chosen as the central phenomenon. Causal conditions placed in four categories of curriculum content factors, institutional factors, kindergarten manager's motivations and attitudes, and teacher's facilitation, and the four main categories include teacher training, designing a constructivist learning environment, encouraging children through external motivations and learning environment chosen as action and reaction strategies.

    Conclusion

     The results of this study can help the managers of preschool centers in implementing gamification with a constructivist approach in children's education.

    Keywords: Gamification, Preschool Children, Social Constructivism, Grounded Theory
  • Mahdi Rajabi *, Aliakbar Bidokhti, Sakineh Jafari Pages 186-203
    Background and Objective

    This research aims to evaluate the revised curriculum of Farhangian University in light of the needs and expectations of the educational community. The focus is on assessing the alignment of the curriculum with the real-world requirements of the educational system in Iran.

    Research Methodology

    The study followed a quantitative approach, utilizing a descriptive survey method. The target population was categorized into five groups: teachers, education administrative staff, school executive staff, faculty members, and student teachers, totaling 5,000 individuals. Based on Morgan’s table, a sample size of 350 was selected. The data was collected through a researcher-designed questionnaire, which was validated for content and face validity. The reliability of the questionnaire was confirmed with a Cronbach's alpha coefficient of 0.92.

    Findings

    Data analysis revealed that the curriculum’s goals and content met only a small portion of the expectations of the target community. However, in the area of new teaching strategies and methods, the curriculum effectively addressed the needs of the educational community. Furthermore, problem-based learning activities were recognized as a strong aspect. The evaluation structure of the curriculum was found to have adequate coherence, although the assessment of students’ learning in real-world educational settings was less emphasized.

    Conclusion

    The findings underscore the importance of adapting Farhangian University's curriculum to the genuine needs of the country's education system. While some elements, such as teaching strategies and learning activities, were well-aligned with educational expectations, other components, particularly goals, content, and evaluation, require further enhancement to better serve the educational community.

    Keywords: Curriculum Assessment, Farhangian University, From Theory To Educational Practice