فهرست مطالب

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عیسی ابراهیم زاده*، اسماعیل ذاکری مینابی، حامد مستعلی زاده صفحات 1-16

    گسترش روزافزون حاشیه نشینی در شهرهای ساحلی و تراکم بیش از حد جمعیت در این شهرها و به تبع آن افزایش بی رویه فعالیت های اقتصادی- اجتماعی به همراه معضلات زیست محیطی در مناطق حساس ساحلی، ضرورت شناسایی و ارزیابی عوامل تهدیدزا از نظر میزان سهم عوامل و موقعیت مکانی آن ها را در این اکوسیستم های حساس ساحلی کشور ایجاببدین منظور پژوهش حاضر با هدف شناسایی و سطح بندی تهدید آلودگی محیط ساحلی در بخشی از سواحل شرق تنگه هرمز واقع در شهرستان سیریک به انجام رسیده است. رویکرد حاکم بر این پژوهش از نوع بازدید میدانی با استفاده از فرایند مصاحبه با کارشناسان و صاحب نظران بوده و چارچوب نظری آن نیز براساس مفهوم آمایش سرزمین و توسعه پایدار است. بررسی های میدانی حاکی از آن است که در محدوده تحت بررسی 5 عامل؛ گردشگری، مزارع پرورش میگو، حمل ونقل دریایی سوخت، پسماند خانگی و رودخانه ها مهم ترین عوامل تهدید و آلوده کننده محیط می باشند. در این پژوهش پس از شناسایی عوامل مهم تهدید آلودگی، با بهره گیری از مدل تحلیل سلسه مراتبی (AHP) عوامل شناسایی شده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و اولویت بندی گردید. سپس با استفاده از قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه نهایی تهیه و استخراج گردید. در مجموع یافته های پژوهش بیانگر آن است که در محدوده ساحلی شهرستان سیریک، آلودگی های ایجاد شده پهنه وسیعی از این سواحل را در حالت تهدید قرار داده است به طوری که از مساحت کل محدوده تحت بررسی که بالغ بر 514 کیلومتر مربع بوده، 342 کیلومتر مربع آن که برابر با 66/5 درصد از وسعت کل محدوده است در سطح تهدید آلودگی متوسط تا بسیار زیاد واقع شده است. از نظر توزیع فضایی آلودگی، بر اساس نقشه به دست آمده در سواحل شمالی محدوده تهدید آلودگی بسیار بالا و به سمت مرکز و سواحل جنوب از شدت آن کاسته می شود.

    کلیدواژگان: تهدید آلودگی، مناطق ساحلی، حمل ونقل دریایی سوخت، مزارع پرورش میگو، سیریک
  • مهدی فیض الله پور* صفحات 17-36

    تالاب انزلی در حال تجربه تخریب زمین و بهره برداری بیش از حد به اشکال مختلف می باشد. درک ماهیت این تغییرات برای مدیریت تالاب امری ضروری می باشد. این تحقیق به دنبال استفاده از شاخص های تفاوت نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI)، شاخص تفاوت نرمال شده آب (NDWI)، شاخص تفاوت پهنه های زمین بایر (NDBI)، شاخص مازاد تفاوت نرمال شده زمین بایر (ENDBI)، مدل حداکثر احتمال (MLC) و درخت تصادفی (RTC) در ارزیابی تغییرات پوشش گیاهی، پهنه آبی و زمین بایر در بازه زمانی بین 1371 تا 1401 می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، شاخص NDVI روند کاهشی شدیدی را در تراکم پوشش گیاهی نشان داد. در حالیکه تمامی شاخص ها، نوسانات رطوبتی را در محدوده تالاب انزلی نشان دادند. شاخص NDBI-ENDBI روند افزایشی شدیدی را در گسترش منطقه ساخته شده نشان داد. بر اساس این تغییرات این نتیجه حاصل شد که توسعه شهری در طول سال ها در حوضه تالاب انزلی به سرعت در حال پیشرفت بوده است. بررسی ها نشان می دهد که مقادیر حداکثر NDVI به شکل قابل توجهی کاهش یافته و از 0/67 در سال 1371 به 0/59 در سال 1401 رسیده است. مقادیر حداکثر NDWI نیز از 0/34 در سال 1371 به0/1 در سال 1401 رسیده است. به عبارتی شاخص منابع آبی به شکل قابل توجهی کاهش یافته و این امر وضعیت تالاب انزلی را به نمایش می گذارد. در مقابل، روش های کاربری زمین نشان می دهد که پهنه آبی از 44/17 کیلومتر مربع برای مدل RTC در سال 1371 به 36/6 کیلومتر مربع در سال 1401 کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: تغییرات پهنه تالاب، شاخص های طیفی، تغییرات کاربری، توسعه شهری، تالاب انزلی
  • عقیل گنخکی، سعید ملکی*، سعید امانپور، سهراب قائدی صفحات 37-60

    پیامدهای تغییرات اقلیم به طور روزافزون و به شیوه های متعدد شهرها و روستاها را تهدید می کند. دراین بین شهرهای ساحلی با توجه به موقعیت خود در محل تلاقی خشکی و دریا و باوجود انواع سرمایه های عظیم انسانی و اقتصادی در آن ها، در برابر این نوع مخاطرات به ویژه سیلاب با تهدید بیشتری مواجه اند و وجود بافت های فرسوده نیز این آسیب پذیری را افزایش می دهد. هدف این پژوهش ارزیابی و تحلیل تاب آوری کالبدی بافت های فرسوده ی شهر ساحلی (مطالعه موردی: شهر ساحلی دیر)، در برابر سیلاب شهری با رویکردی تحلیلی - توصیفی  است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از مدل تحلیلی AHP برای وزن دهی به معیارها و سنجش اهمیت آن ها، از SAW FUZZY جهت ارزیابی تاب آوری کالبدی نهایی و از نرم افزار GIS جهت ترسیم نقشه ها استفاده شده است. با توجه به نتایج و از بین معیارهای موردبررسی، معیارهای "ارتفاع از سطح دریا" و "فاصله از خط ساحلی و آبراه" به ترتیب با وزن های 0/271 و 0/227 بیشترین اهمیت دارند. همچنین بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، محدوده بافت فرسوده ی شهر ساحلی دیر از تاب آوری کالبدی متفاوتی برخوردار است. محدوده های موجود در محله های "بازار"، "خنیا" و "عرب ها" کمترین تاب آوری و محله باغ به دلیل فاصله از دریا، ارتفاع بیشتر از سطح دریا و نوساز بودن ساختمان ها تاب آوری کالبدی بیشتری دارد. درنهایت و بر اساس نتایج، به منظور بهبود تاب آوری کالبدی در محدوده بافت فرسوده شهر ساحلی دیر پیشنهاد های لازم نظیر جلوگیری از گسترش کالبدی شهر در مناطق کم ارتفاع و مجاور ساحل و نیز تسریع در نوسازی و بازسازی محدوده، ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، سیلاب شهری، بافت فرسوده، GIS، شهر ساحلی دیر
  • حبیب الله فصیحی* صفحات 61-75

    ارزیابی سلامت محیط و تحلیل دقیق آن، یکی از اولویت هایی است که مدیران شهری باید به آن بپردازند زیرا می تواند  در تفاوت های  فضایی کیفیت محیط و  قیمت مسکن، بسیار تاثیرگذار باشد. هدف این مقاله بررسی وضعیت شاخص های سلامت محیط و تاثیر تفاوت های فضایی آن بر قیمت مسکن در شهر هشتپر در استان گیلان است. داده ها با کار میدانی گردآوری شده اند. پهنه شهر به 34 قطعه تقسیم شده و داده های 14 مولفه سلامت محیط با مساحی و استفاده از ابزار Buffering سیستم اطلاعات جغرافیایی، پرسش از خبرگان، اطلاعات اسنادی و یا تجربه زیسته به دست آمده اند. داده های قیمت مسکن نیز به همین ترتیب، با پرسش از بنگاه های املاک کسب شده اند. داده های هر قطعه با مختصات UTM نقطه مرکزی به سیستم اطلاعات جغرافیایی وارد شده اند. به کمک ابزار Kriging نقشه های پهنه بندی ترسیم شده و ضریب همبستگی فضایی با نرم افزار TerrSet Geospatial Monitoring and Modeling System محاسبه شده است. یافته ها دلالت بر این دارند که شرایط اعتدال هوا و رطوبت دایمی، زندگی جانوری پر تنوع و گسترده،  کشاورزی مدرن، طبیعت گردی و ورود انبوه گردشگران، مدیریت ضعیف پسماند و عبور یک جاده پرتراکم از میانه شهر، سرمنشاء تهدیدهای فراروی سلامت محیط و در نتیجه، سلامت انسانی هستند. میان 14 مولفه، سلامت محیط و قیمت مسکن، همبستگی مثبت برابر 0/73 وجود دارد. به لحاظ فضایی، در هسته مرکزی شهر مولفه های سلامت محیط وضعیت مطلوب تری از حواشی شهر آشکار ساخته اند و در این مکان هاقیمت مسکن نیز به طور نسبی بالاتر است. شرایط محیط طبیعی و ضعف در مدیریت شهری سبب شده، کاستی هایی در سلامت محیط پدیدار گردد که رفع آنها مستلزم برنامه ریزی های سنجیده و اجرای دقیق آنهاست.

    کلیدواژگان: سلامت محیط، مسکن، همبستگی فضایی، هشتپر
  • محمد شکوری راد، عبدالعزیز آبتین*، محمداسلم حسین بر صفحات 77-93

    امروزه، سواحل دریای یکی از موثرترین و مهمترین ابزارهای توسعه و رشد ترانزیت، حمل و نقل و تجارت خارجی هستند. سواحل مکران در جنوب شرق ایران دارای موقعیت بسیار مناسب جهت تحقق اهداف فوق برای کشور می باشند. برای رسیدن به این هدف، مدیریت اثربخش منابع مالی و تسهیلات به منظور انجام انواع مختلف پروژه ها، نقش اساسی ایفا می کند. بر این اساس هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی راهکارهای مدیریت اثربخش تسهیلات بانکی در راستای توسعه سواحل مکران  می باشد. تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی پیمایشی می باشد. به منظور شناسایی راهکارها، با بررسی ادبیات نظری و پیشینه تحقیق و انجام مصاحبه های مقدماتی با تعدادی از متخصصین امور مالی و کارشناسان بانکی، سه دسته راهکارهای نظارتی، مشارکتی و درون سازمانی شناسایی و به منظور مقایسه راهکارها، با روش تحلیل سلسله مراتبی پرسشنامه ای طراحی و در اختیار بیست نفر از نمونه آماری شامل متخصصین بانکی و سرمایه گذاران قرار داده شد. راهکارها بر اساس سه معیار پذیرش، قابلیت اجرا و فراگیری به صورت زوجی با هم مقایسه شده اند. یافته ها نشان دهنده آن است که از نظر مشارکت کنندگان در تحقیق حاضر به ترتیب راهکارهای مشارکتی با وزن 0/610، راهکارهای درون سازمانی با وزن 0/285 و راهکارهای نظارتی با مقدار وزن 0/106 به ترتیب، راهکارهای مدیریت اثربخش تسهیلات بانکی در راستای توسعه سواحل مکران انتخاب شده اند.

    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، سواحل مکران، راهکارهای نظارتی، راهکارهای مشارکتی، راهکارهای درون سازمانی
  • علیرضا شفائیه نجار، محمد کاوسی کلاشمی*، حیدر قلی زاده صفحات 95-112
    استان های شمالی باتوجه به شرایط جغرافیایی، اقلیمی و مزیت های بالقوه، از جایگاه ویژه ای در روند توسعه یافتگی اقتصاد ایران برخوردارند. این پژوهش با استفاده از 81 شاخص توسعه بخش کشاورزی و رهیافت "فواصل چندگانه تحت روش های نرمال سازی مختلف" (TRUST)، در پی تعیین درجه توسعه یافتگی بخش کشاورزی سه استان شمالی ایران است. انتخاب معیارها و زیرمعیارهای درخت تصمیم براساس مبانی نظری موجود و مرور منابع صورت گرفت. الگوی TRUST، روش توسعه یافته ای از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره است که براساس ترکیب تکنیک های نرمال سازی سنتی با نرمال سازی لگاریتمی شکل گرفته و برای اولین بار در ایران با چارچوب جدید و قابل اعتماد، ارائه می شود. نتایج نشان داد که در زیربخش زراعت، استان مازندران با امتیاز نهایی 0/59- رتبه اول، در زیر بخش باغبانی، استان مازندران با امتیاز نهایی 0/23 رتبه اول، در زیربخش دامپروری، استان گیلان با امتیاز نهایی 0/06 رتبه اول، در زیربخش مکانیزاسیون، استان گیلان با امتیاز نهایی 0/55 رتبه اول و در زیربخش آموزش و زیرساخت، استان گیلان با امتیاز نهایی 0/02 رتبه اول را به اختصاص دادند. استان گلستان در بیشتر زیربخش های مورد مطالعه دارای رتبه دوم برخورداری است. متفاوت بودن رتبه های اول در هر زیربخش نشان دهنده وجود دوگانگی سطح توسعه یافتگی در سه استان شمالی است. یافته های این پژوهش به برنامه ریزان در جهت شناخت وضعیت موجود بخش کشاورزی سه استان شمالی و برنامه ریزی برای آینده کمک می کند. با مطالعه شرایط اقلیمی سه استان شمالی، چرخه تولید بخش کشاورزی با راهبرد افزایش عملکرد در واحد سطح پیش رود تا مازاد درآمد حاصل، صرف توزیع عادلانه در زیربخش های کشاورزی شود.
    کلیدواژگان: استان های شمالی ایران، الگوی TRUST، توسعه کشاورزی، ماتریس تصمیم گیری، نرمال سازی
|
  • Issa Ebrāhimzādeh *, Esmaeil Zakeriminabi, Hamed Mastalizadeh Pages 1-16

    The present study aimed to identify and rank the threats of coastal pollution in a part of the eastern shores of the Strait of Hormuz, located in Sirik County. The approach governing this research was based on field visits using interviews with experts and specialists, and its theoretical framework was also based on the concept of land use planning and sustainable development. Field surveys indicated that in the studied area, five factors including tourism, shrimp farms, maritime fuel transportation, household waste, and rivers are the main threats and sources of pollution to the environment. In this research, the identified factors were analyzed and prioritized using the Analytical Hierarchy Model (AHP) after identifying the important pollution threat factors. Subsequently, the final map was prepared and extracted using the capabilities of Geographic Information Systems (GIS). Overall, the research findings indicated that the created pollution has threatened a vast expanse of the coastal area of Sirik County.

    Keywords: Threat Of Pollution, Coastal Areas, Sea Transportation Of Fuel, Shrimp Farms, Sirik County
  • Mehdi Feyzolahpour * Pages 17-36

    The Anzali Wetland is experiencing land degradation and over-exploitation in various forms. Understanding the nature of these changes is essential for wetland management. This research aimed to utilize Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Normalized Difference Water Index (NDWI), Normalized Difference Built-up Index (NDBI), Excess Normalized Difference Built-up Index (ENDBI), Maximum Likelihood Classification (MLC), and Random Tree Classification (RTC) in evaluating changes in vegetation, water area, and wasteland in the period between 1992 and 2022. According to the obtained results, the NDVI index showed a sharp decrease in vegetation density. While all indicators showed humidity fluctuations in Anzali Wetland. The NDBI-ENDBI index showed a strong increasing trend in the expansion of the built-up area. Based on these changes, it was concluded that urban development has been progressing rapidly over the years in the Anzali wetland basin. Investigations showed that the maximum NDVI values decreased significantly and reached 0.67 in 1992 to 0.59 in 2022. The maximum NDWI values have also reached from 0.34 in 1992 to 0.1 in 2022. In other words, the water resource index has decreased significantly and this shows the condition of Anzali wetland. In contrast, land use methods showed that the water area has decreased from 44.17 km2 for the RTC model in 1992 to 36.6 km2 in 2022.

    Keywords: Wetland Area Changes, Spectral Indices, Land Use Changes, Urban Development, Anzali Wetland
  • Aghil Gankhaki, Saeed Maleki *, Saeed Amanpour, Sohrab Ghaedi Pages 37-60

    The consequences of climate change are increasingly threatening cities and villages in various ways. Due to their location at the intersection of land and sea and the presence of significant human and economic resources, the coastal cities face greater threats from such hazards, especially floods. The existence of deteriorated fabrics also increases this vulnerability. This research aimed to evaluate and analyze the physical resilience of the deteriorated urban fabrics in the coastal city of Dayyer against urban floods using a descriptive-analytical approach. For data analysis, the AHP analytical model was used to weigh the criteria and assess their importance, the SAW fuzzy method was employed to evaluate the final physical resilience, and GIS software was utilized for map plotting. According to the results, among the examined criteria, "elevation above sea level" and "distance from the shoreline and waterways" are the most important ones, with weights of 0.271 and 0.227, respectively. Additionally, based on the findings of this research, the deteriorated fabrics in the coastal city of Dayyer has different levels of physical resilience. The areas in the "Bāzār," "Kheniyā," and "Arabs" neighborhoods have the lowest physical resilience, while the "Bāgh" neighborhood, due to its distance from the sea, higher elevation above sea level, and newer buildings, has shown greater physical resilience. Ultimately, based on the results, recommendations for improving the physical resilience of the deteriorated fabrics of the coastal city of Dayyer include, preventing urban expansion in low-lying and coastal areas and accelerating the renovation and reconstruction of these areas.

    Keywords: Physical Resilience, Urban Flooding, Deteriorated Fabrics, GIS, The Coatal City Of Dayyer
  • Habibollah Fasihi * Pages 61-75

    Evaluating the health of the environment and its detailed analysis is one of the priorities that city managers should address because it can be very effective in spatial differences in the quality of the environment and housing prices. This article aimed to investigate the status of environmental health indicators and the impact of their spatial differences on housing prices in Hashtpar, a city in Guilan province with an area of about 1,378 hectares and a population of about 55,000 people. The data was collected through observation and survey. To collect the data from 14 components of environmental health, the area was divided into 34 parcels. In each parcel, the data was collected separately. The data with the UTM coordinates of the central point entered into the geographic information system to produce zoning maps using the Kriging tool. The spatial correlation coefficient was calculated by means of TerrSet Geospatial Monitoring and Modeling System software. Findings showed that moderate weather and permanent humidity, diverse and extensive animal life, modern agriculture, eco-tourism, poor waste management, and crossing a road through the middle of the city are the sources of threats to environmental health and consequently, human health. There is a positive correlation of 0.73 between 14 environmental health components and housing price. In the central parts of the city, the components revealed a more favorable situation than the fringes of the city, and housing prices are relatively higher in this part. Enjoyment from safe drinking water, exposed to pesticides, green space, and the beauty of the space are four components with better condition. The conditions of the natural environment and weakness in urban management have caused many weaknesses in the environment's health despite many blessings. Fixing these shortcomings requires careful planning and precise implementation.

    Keywords: Environmental Health, Housing, Spatial Correlation, Hashtpar
  • Mohammad Shakorirad, Abdolaziz Abtin *, Mohammadaslam Hosseinbor Pages 77-93

    Nowadays, maritime coasts are one of the most effective and important tools for the development and growth of transit, transportation, and foreign trade. The Makrān coast in southeastern part of Iran has a very suitable location to achieve the aforementioned goals for the country. To achieve this goal, effective management of financial resources and facilities to carry out various types of projects plays a fundamental role. Therefore, the main objective of this research was to investigate the effective management strategies for banking facilities in the development of the Makrān coast. The research was applied in terms of its objective and descriptive survey in terms of method. To identify solutions, by reviewing theoretical literature and previous studies, as well as conducting preliminary interviews with several financial experts and banking specialists, three categories of strategies were identified: supervisory, participatory, and intra-organizational. To compare the strategies, a questionnaire was designed using the Analytic Hierarchy Process (AHP) method and was distributed among 20 banking experts and investors. The strategies were pairwise compared based on three criteria: acceptance, feasibility, and comprehensiveness. The findings showed that, according to the participants, participatory strategies with a weight of 0.610, intra-organizational strategies with a weight of 0.285, and supervisory strategies with a weight of 0.106, respectively, were the most effective banking facility management strategies for the development of the Makrān coast.

    Keywords: Banking Facilities, Makrān Coast, Supervisory Strategies, Participatory Strategies, Intra-Organizational Strategies
  • Alireza Shafaeieh Najjar, Mohammad Kavoosi-Kalashami *, Heydar Gholizadeh Pages 95-112
    The northern provinces of Iran have a special place in the development process of the country's economy due to their geographical, climatic conditions, and potential advantages. This research aimed to determine the degree of development of the agricultural sector in the three northern provinces of Iran using 81 agricultural development indicators and the "mulTi-noRmalization mUlti-diStance aSsessmenT" (TRUST) approach. Based on the existing theoretical foundations and literature review, criteria and sub-criteria for the decision tree were selected. The TRUST model is an advanced method of multi-criteria decision-making techniques, formed by combining traditional normalization techniques with logarithmic normalization. It is being introduced for the first time in Iran with a new and reliable framework. The results showed that in the sub-sector of agronomy with a final score of -0.59 and horticulture with a final score of 0.23, Māzandarān province ranked first. In the sub-sectors of animal husbandry, mechanization, and education and infrastructure Guilān province ranked first with a final score of 0.06, 0.55, and 0.02 respectively. Golestān province has the second rank in most of the studied sub-sectors. The difference in the first ranks in each sub-sector indicated the existence of duality in the level of development among the three northern provinces. The findings of this study will help the planners in understanding the current situation of the agriculture sector in the three northern provinces and planning for the future. By studying the climatic conditions of the three northern provinces, the production cycle of the agricultural sector will proceed with the strategy of increasing the yield per unit area so that the resulting income can be spent on fair distribution in the agricultural sub-sectors.
    Keywords: Levels Of Development, Normalization, Decision Matrix, TRUST Model, Three Northern Provinces Of Iran