فهرست مطالب

پژوهشنامه بختیاری شناسی و اقوام ایرانی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 4، پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میترا امینی فارسانی، غلامرضا طوسیان صفحات 5-40

    ایل بختیاری در هر مرحله از زندگی شان دارای آئین ها و مراسم مختلفی هستند که موسیقی جزئی جدایی ناپذیر، از این مراحل می باشد. اشعار و آلات موسیقی استفاده شده در مراسم های گوناگون ایل بختیاری در عین سادگی دارای قدرت نفوذ زیادی است که توسط میشکال ها نواخته و اجرا می گردد. میشکال یا تشمال (نوازندگان محلی سرنا و کرنا)، طایفه ای کوچک و مهاجر هستند که از دیرباز به همراه ایل بختیاری زندگی می کردند. میشکال ها با آواها و ترانه هایی که در این آیین ها با ساز اجرا می کنند، کمک شایان توجهی به حفظ و زنده نگه داشتن مراسم های ایل داشته و دارند. باوجود چنین اهمیتی به کارکرد و تاثیر این نوازندگان در فرهنگ اصیل قوم بختیاری در منابع مکتوب و شفاهی اشاره ای درخور نشده است، لذا این پژوهش کیفی در قالب توصیفی-تحلیلی با هدف تبیین تاثیرات و جایگاه این نوازندگان در برپایی و حفظ برخی از مهم ترین آیین های بختیاری، به این موضوع بومی پرداخته است. به دنبال مطالعات کتابخانه ای و میدانی اعم از مصاحبه با برخی میشکال ها و افراد مسن که از تجربه بیشتری برخوردار هستند، سعی در پاسخ به این سوال بوده است که نقش و اثرگذاری میشکال ها در حفظ آیین های بختیاری چیست و در هر آئینی چه نواها و با چه سازی خوانده و نواخته می شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در برخی آئین های بختیاری با حذف میشکال، آن آئین ها نیز حذف خواهد شد. میشکال با نواختن مقام های مناسب هر آیین به هرچه با شکوه تر برگزار شدن آن آیین کمک درخوری کرده و کارآنها تنها جنبه تفنن و سرگرمی ندارد بلکه میراث داران فرهنگ شفاهی ایل اند که آن را به نسل بعد انتقال می دهند.

    کلیدواژگان: آئین ها، ایل بختیاری، میشکال، آواها، نواها، سرنا، کرنا
  • ابراهیم ظاهری عبدوند* صفحات 43-55

    از دوره مشروطه، در پی سفر سران ایل به اروپا، تاسیس شرکت های نفتی و صنعتی و آمد و شد اروپاییان به دیار بختیاری، بختیاری ها با زندگی مدرن و شهرنشینی آشنا شدند که این آشنایی، سبب تغییر و تحولات گسترده در زندگی آنان شد؛ به گونه ای که این امر واکنش های مختلفی را از پذیرش تا مبارزه با شیوه جدید زندگی به دنبال داشت. از جمله گروه هایی که در این زمینه دست به نهادینه کردن نگرش خود در ایل زدند، شاعران و نویسندگان بودند؛ شاعرانی چون داراب رئیسی که شعرشان تبدیل به آوای ایل و گلبانگ بختیاری شد. هدف در این پژوهش نیز بررسی نوع نگرش به زندگی شهری و نقش آن در بازگشت به آیین و سنن زندگی عشایری در شعر داراب رئیسی و جریان شناسی شعر وی در این زمینه است. یافته ها و نتایج پژوهش نشان دهنده این است که داراب رئیسی به دلایلی چون توجه به پول، نبود احساس در زندگی شهرنشینان و فردگرایی منفی افراطی، از زندگی شهرنشینی و مدرن دلزده و بدین سبب به زندگی عشایری و آیین و سنن آن توجه نشان داده است؛ هرچند از نظر او مدرنیته وارد زندگی کوچ روان نیز شده و اکنون از ایل و مال جز اسم و رسمی باقی نمانده است. از جنبه جریان شناسی، شعر او را باید بر اساس مکتب رمانتیک بررسی کرد؛ چرا که وی همچون رمانتیک ها، برای فرار از زندگی مدرن و پیچیدگی های آن، به طبیعت و سنن و آیین عشایری پناه برده است.

    کلیدواژگان: داراب رئیسی، آیین و سنن بختیاری، رمانتیسم، شهرگریزی
  • زھرا امیری*، شهرام منصوری، فاطمه امیری صفحات 56-71

    درختان کهنسال (Old Trees , Long-Lived Trees , Old Growth Trees) هرکشور از جمله مهم ترین ذخایر ژنتیکی گیاهان آن کشور به شمار می آید. از دیدگاه ژنتیکی درختان کهنسال را ذخیره ژنی معرفی می کنند، زیرا در دراز مدت تحت تاثیر شدید رقابت و انتخاب طبیعی قرارگرفته اند. تعریف مشخصی برای درختان کهنسال براساس معیارهای بین المللی وجود ندارد. کارشناسان عامل سن، قطر، ارتفاع، فرم و گستردگی تاج درخت را معیار سنجش درختان کهنسال قرار می دهند. سن درخت در تشخیص و طبقه بندی درختان کهنسال مهم ترین عامل است. کهنسالی دورانی از زندگی درخت است که درون پوسیدگی محدود یا گسترده در تنه آن آغاز می شود. رسیدن به این سن در گونه های مختلف متفاوت است. این دوران در برخی پایه ها بسیار طولانی شده و آن ها را به عنوان پایه های ارزشمند معرفی می کند. ارتباط میان درختان دیرزیست و مردم بستگی به فرهنگ آن منطقه داشته و ارتباطی دو سویه می باشد به صورتی که فرهنگ و اعتقادات باعث گردیده که مردم نسبت به نگهداری درختان اهتمام ورزیده و بدون داشتن نگاه اقتصادی نسبت به حفظ آن ها اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: درخت، دیرزیست، دانش بومی، فرهنگ، کهنسال
  • امین احمدی بیرگانی* صفحات 72-98

    آب در فرهنگ و آداب و رسوم اجتماعی تمام مناطق، مذاهب و ادیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین دلیل آیین های متنوع و متفاوت باران خواهی را در سراسر ایران می بینید که بسیاری از آنها با اساطیر کهن پیوند می خورد. آیین باران خواهی در زمره مراسم هایی است که برای تمنای باران در برابر خشم طبیعت به صورت گروهی یا انفرادی اجرا میشود. قوم بختیاری نیز در طول تاریخ پرفراز و نشیب خود از ادوار بسیار کهن تا به امروز برای آب، ارزش و منزلتی فوق العاده قائل بوده است و در راستای این ارزش گذاری، آداب، سنن و آیین ها و باورهای کهن خاص خود را دارد؛ که پیوندی عمیق و مانا با اسطوره ها و باورهای ساکنان سرزمین ایران و حتی بین النهرین دارد. در این نوشتار سعی شده است به بررسی نقش ایزدان ایران باستان در آیین های باران خواهی قوم بختیاری پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آب، باران خواهی، قوم بختیاری، آیین و رسوم، اسطوره
  • نسرین نوروزی*، حمید رضایی صفحات 100-122

    طبیعت از دیرباز از مضمون های اصلی شعر فارسی به حساب می آید. مردمان سخت کوش و تلاش گر عشایر بختیاری که در دامان طبیعت زاده می شوند و پرورش پیدا می کنند، عاشق طبیعت هستند و نه تنها برای حفظ آن بلکه برای معرفی زیبایی های آن نیز تلاش می کنند. ایل بختیاری شاعران و بزرگان بسیار دارد که از میان آن ها می توان زنده یاد داراب رئیسی را نام برد. او متولد بیدکان استان چهارمحال و بختیاری است. این شاعر، پژوهشگر و نویسنده ایل بختیاری بیش از 50 سال در حوزه ادبیات بومی فعالیت داشته و آثار زیادی از او در موضوعات شعر و ادب و فرهنگ بختیاری برجای مانده است. در این پژوهش مجموعه اشعار او با نام گلبانگ بختیاری که با گویش بختیاری است مورد بررسی قرار گرفته و تلاش شده به این سوالات پاسخ داده شود: آیا طبیعت و عناصر آن در شعر داراب رئیسی بازتابی دارد؟ شاعر این عناصر طبیعت را در شعر خود چگونه به کاربرده است؟ کدام یک از عناصر طبیعت و اجزای آن در شعر بسامد بیشتری دارد؟ نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که طبیعت و اجزای آن در شعر داراب رئیسی بازتاب فراوان دارد. از میان عناصر طبیعت و اجزای آن ها حیوانات، بیشترین بسامد را درشعر داراب داشته اند و بعد از آن عنصرآب و اجزای آن؛ فصل ها نیز در شعر رئیسی دارای کم ترین بسامد هستند. همچنین این شاعر ارزشمند بختیاری عناصر طبیعت و اجزای آن را بیشتر در معنای حقیقی واژه ها به کار برده است.

    کلیدواژگان: طبیعت، داراب رئیسی، گلبانگ بختیاری
  • صادق میراحمدی، فاطمه خسروی چلوئی* صفحات 124-135

    از ویژگی های بارز مجموعه اشعار دوبیتی های بختیاری اثر داراب رئیسی، اخلاق است. وی همچون سایر شاعران بزرگ ایران زمین شعر را در خدمت اخلاق قرار داده و در اشعار خود فضایل و رذایل اخلاقی را به بسیار به کار برده و فضایل اخلاقی را مورد ستایش و رذایل را مورد نکوهش قرار داده است. وی دعوت به فضایل را اساس کار خود قرار داده و انسانها را از رذایل و ناپاکی ها بر حذر می دارد. داراب رئیسی با تاثیر پذیری از اموزه های اسلام و فرهنگ ایران و قوم بختیاری می کوشد تا گام مهمی در جهت ترویج فضایل اخلاقی بردارد. در این نوشته اطلاعات به صورت کتابخانه ای گردآوری شده و با روش توصیفی مورد بررسی قرار گرفته شده است. با بررسی دوبیتی ها بختیاری اثر داراب رئیسی فضایلی همچون محبت، مهربانی، وفای به عهد، شجاعت و صداقت و رذایل مقابل آنها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: دوبیتی، اخلاق، داراب رئیسی، قوم بختیاری، محبت، وفای به عهد
  • حاتم موسایی*، ولی الله نصیری صفحات 137-152

    ایل بختیاری از جمله ایلات اصیل ایرانی با فرهنگی ریشه دار و دیرینه است. غالب میراث فرهنگی این ایل به صورت شفاهی است که تاریخ، نحوە ی نگاه مردم به عواطف و احساسات این ایل رانمایان می کند. از آنجا که دسترسی به ادبیات عامیانه بختیاری، کمتر به شکل مکتوب وجود داشته است. با ارتباط ، ایل بختیاری با جامعه شهری و شکل گیری مدارس نوین اشعار به صورت مکتوب درآمدند. لذا برای تاثیر این اشعار در فرهنگ عامه و علاقه مندی جامعه نسبت به آنها ابتدا باید زندگی و زمانه ی شاعران مورد کنکاش قرار گیرد.این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی چگونگی زندگی داراب رییسی وگرایش ایشان به شعر پرداخته است ؟یافته های این پژوهش نشان می دهد که ارتباط با جامعه شهری وایجاد مدارس نوین در ایل بختیاری و ارتباط با فرهنگ ها و جوامع دیگر، در نگرش و مکتوب شدن اشعار موثربوده است.و ایشان با توجه به این که در یک خانئاده عشایر رشد و نمو کرد به شعر گرایش پیدا کرد

    کلیدواژگان: ایل بختیاری، شاعر، دارب رئیسی، مشروطه، مدارس نوین
  • مصطفی سعادت* صفحات 154-171

    علیرغم نگرش بسیار منفی «آیین زرتشت» نسبت به «پری»، در ادبیات عامه و ادبیات فارسی موضوع به گونه‏ای دیگر رقم خورده است. در نامگذاری‏ها، اعتقادات توده مردم بسیار تاثیرگذار است. نشان داده‏ شده است که علیرغم تقدس‏زدایی «دیوها» در دین زرتشت، واژه «دیو» در نام بسیاری از مکان‏های جغرافیایی ایران وجود دارد. در پژوهش حاضر برآنیم تا به توزیع جغرافیایی مکان‏هایی که در آنها واژه «پری» وجود دارد، بپردازیم. اطلاعات با استفاده از «پایگاه ملی نام‏های جغرافیایی ایران» متعلق به «سازمان نقشه‏برداری کشور» گردآوری شد. «پری» به صورت مستقل و همچنین به صورت پیش‏وند یا پسوند در ساختار نام 111 مکان جغرافیایی ایران (شامل روستا و عارضه طبیعی نظیر دره‏، رودخانه‏، کوه‏) وجود دارد. تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات نشان داد که فراوانی مکان‏هایی که نام پری دارند، از شرق به غرب افزایش می‏یابد. آیین زرتشت در منطقه شرقی ایران پایه‏گذاری شد و از آنجا به سوی غرب و جنوب ایران رفت. بنابراین می‏توان انتظار داشت که دلبستگی توده مردم این ناحیه به آموزه‏های آیین جدید بیشتر از ساکنین نواحی غربی و جنوبی باشد. ایرانیان ساکن نواحی غربی کشور در مقایسه با مردم ساکن خراسان در برابر تغییر نگرش نسبت به پریان مقاومت بیشتری نشان دادند. حفظ بیشتر نام‏ روستاها، چشمه‏ها، رودخانه‏ها، مسیل‏ها، دره‏ها و کوه‏هایی که در استان‏های غربی قرار دارند و در آنها واژه پری به کار رفته، نشان دهنده این مقاومت فرهنگی نانوشته توده مردم در تاریخ است.

    کلیدواژگان: جغرافیا، پری، خراسان، نام&Rlm، جای، غرب ایران
  • مریم شیری* صفحات 173-200

    خرافات، واکنش انسان ها در برابر امور و پدیده های اسرارآمیز طبیعت و جهان رازآلود اطراف است. باورهای خرافی انسان ها در طول تاریخ، منجر به پیدایش جادو شده است. برماست که درباره جادو خرافات پژوهش نماییم و با غربال اندیشه و تدبر، آن ها را از ساحت حقیقت زدوده، به تعالی فرهنگ عامه ایران و جهان کمک کنیم.شعر و داستان، عرصه بروز و بازتاب فرهنگ عامه است. خرافه ها، مصادیق سحر و جادو، اساطیر و افسانه های هر قوم و هر ملت که آیینه تمام نمای فرهنگ آن قوم و ملت است به زیبایی در داستان بلند شما که غریبه نیستید، اثر «هوشنگ مرادی کرمانی» نمود یافته است. مخاطبان اصلی داستان، کودکان و نوجوانان هستند و داستان، انبوهی از میراث فرهنگی گذشتگان (اساطیر، افسانه ها و جادوها و خرافات) را به ایشان منتقل می کند و در پاس داشت فرهنگ عامه گامی بلند برمی دارد.بیان ساده، صمیمی، روان و شیرین هوشنگ مرادی کرمانی، نمونه ای بی بدیل از داستان های محلی را پیش روی مخاطب می گذارد. نکته بسیار مهم، طنز پنهان نویسنده و طعنه پس پرده داستان است که خرافه ها و جادوها را به سخره گرفته است.این اثر، منبع مهم مطالعه فرهنگ عامه روستایی است و از رهگذر مطالعه اساطیر، افسانه ها، جادو و خرافات موجود در جامعه و بازتاب آن در داستان شما که غریبه نیستید، به درکی جامعه شناختی، زیبایی شناختی و روان شناختی از جامعه روستایی ایران در عصر زندگانی نویسنده می توان رسید.

    کلیدواژگان: اساطیر، افسانه، جادو، خرافات، داستان، هوشنگ مرادی کرمانی
  • رسول زارع خفری*، مرتضی فلاح صفحات 202-231

    علی اشرف درویشیان از نویسندگان مطرح در حوزه ادبیات اقلیمی- روستایی کرمانشاه است. وی که به عنوان معلم در شهرستان های استان کرمانشاه تدریس می کرد به پیروی از جلال آل احمد، به نگارش داستان هایی در حوزه اقلیمی خویش می پردازد و در ضمن این داستان ها عقاید و باورهای مردم کرمانشاه و آداب و رسوم آن منطقه را در آثار خود منعکس می کند. درویشیان در این داستان ها به انعکاس عقاید خرافی مردم، جهل و ناآگاهی و پیروی کورکورانه آنان از آداب و رسوم، فقرو ظلم و نابرابری می پردازد و برخی از عقاید و باورهای بر جای مانده در زندگی روزمره مردم کرمانشاه را به تصویر می کشد. آثار او متبع مناسبی جهت بررسی فرهنگ، آداب و عقاید مختلف بر جای مانده در میان مردم کرمانشاه است. درویشیان در آثار خود واژگان، قصه ها، ضرب المثل ها، لالایی ها، عقاید و باورهای قوم کرد در حوزه کرمانشاه را در داستان های خود گنجاتده است و برای غنای داستان های خود از فولکلور منطقه بهره جسته است. در این مقاله که به صورت تحلیلی - توصیفی و به شیوه کتابخانه ای است به بررسی انعکاس این عناصر اقلیمی در آثار درویشیان پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات اقلیمی &Ndash، روستایی، باورها و عقاید، علی اشرف درویشیان، فرهنگ عامه
  • مهران بندری*، سید حامد موسوی صالحی صفحات 233-256

    شکواییه یکی از گونه های ادبی شعر است و حکایت ازناکامی ها، رنج ها، نامیدی ها، و ناملایمتی هایی است که شاعر به خود دیده است. شکواییه به پنج دسته شخصی، اجتماعی، فلسفی، سیاسی و عرفانی دسته بندی می شود. این پژوهش با هدف واکاوی و شناسایی گونه های شکوه و شکایت در ترانه ها و سروده های بهمن علاءالدین صورت گرفته است. پژوهش حاضر به روش کیفی و شیوه تحلیل محتوا صورت گرفته است. واحد تحلیل این تحقیق، متون شعری (ترانه ها و سروده های) بهمن علاءالدین که در تمام آلبوم های خود نغمه سرایی کرده است.پس از استخراج عناصر اصلی شکایت ها، به دسته بندی ابیات در ذیل این تقسیم بندی ها پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد شکواییه شخصی شامل: شکایت از جدایی و فراق از یار، شکایت از بی توجهی و بی اعتنایی معشوق، شکایت از تنهایی و بی همدمی، شکایت از دل، شکایت از بخت و طالع و شکواییه اجتماعی شامل : شکایت از بانیان جدایی از معشوق، شکایت از حرف مردم، شکواییه از کم بودن خوبی ها و شکواییه فلسفی شامل : شکایت از نیرنگ های روزگار، شکایت از آفرینش، شکایت از دنیا و گردش زمانه می باشد. شکواییه های سیاسی و عرفانی در ترانه ها و سروده ها مشاهده نگردید و بیشترین تکرار شکواییه شکواییه شخصی شاعر است.

    کلیدواژگان: شکایت، ترانه، سروده، بهمن علاءالدین، بختیاری
  • میثم زارعی* صفحات 258-281

    سرگرمی ها و بازی های محلی بخشی از فرهنگ و آداب و سنن هر جامعه محسوب می شوند که متناسب با وضعیت اقلیمی و فرهنگی هر منطقه طراحی شده اند. مطالعه و معرفی این بازی ها از آن جهت حائز اهمیتند که می توانند به ما دانشی در خصوص داشته های فرهنگی مان بدهند. از آنجا که بسیاری از عناصر فرهنگ عامه همچون: آداب و رسوم، اعتقادات و باورهای عامیانه، بازی ها و سرگرمی ها، پوشاک و خوراک، و سایر موارد دیگر در ادبیات فارسی انعکاس یافته، در این جستار کوشش شده تا به بررسی تفریحات و سرگرمی های مردم شیراز در کتاب بوستان سعدی که تاثیرات بسیار شگرف و گسترده ای بر فارسی زبانان گذاشته و منعکس کننده رفتار و عقاید ملی می باشد، بپردازیم. سعدی شیرازی به طور گسترده ای از عناصر فرهنگ عامیانه در شعر خود استفاده کرده است، کتاب بوستان وی علاوه بر ارزش تاریخی و ادبی بسیاری که دارد آئینه ای است که تصاویری از عادات، رفتارها و سنت های آن روزگار را در خود منعکس ساخته است.

    کلیدواژگان: بازی ها، بوستان سعدی شیرازی، سرگرمی ها، ورزش ها
|
  • Ebrahim Zaheri * Pages 43-55

    From the constitutional period, following the trip of the clan heads to Europe, the establishment of oil and industrial companies, and the coming and going of Europeans to the Bakhtiari homeland, the Bakhtiaris got to know modern life and urbanization, which caused extensive changes and transformations in their lives. became; In such a way that this resulted in different reactions from acceptance to fighting with the new way of life. Among the groups that started to institutionalize their attitude in this field were poets and writers; Poets such as Darab Raisi, whose poems became the songs of Ail and Golbang Bakhtiari. The purpose of this research is to investigate the type of attitude towards urban life and its role in returning to the rituals and customs of nomadic life in Darab Raisi's poetry and the flow of his poetry in this context. The findings and results of the research show that due to reasons such as attention to money, the lack of emotion in the lives of urban dwellers and extreme negative individualism, Darab Raisi is disappointed with urban and modern life and therefore pays attention to nomadic life and its rituals and traditions. has given However, in his opinion, modernity has also entered the nomadic life and now there is nothing left of family and wealth except names and formalities. From the perspective of flow theory, his poetry should be analyzed based on the romantic school.

    Keywords: Darab Raisi, Bakhtiari Religion, Traditions, Romanticism, Emigration
  • Zahra Amiri *, Shahram Mansouri, Fatemeh Amiri Pages 56-71

    Old trees (Long-Lived Trees, Old Growth Trees) of any country are among the most important genetic reserves of plants of that country. From the genetic point of view, old trees are considered gene reserves, because they have been strongly affected by competition and natural selection in the long term. There is no specific definition for old trees based on international standards. Experts consider the age, diameter, height, shape and extent of the tree crown as the criteria for measuring old trees. Tree age is the most important factor in identifying and classifying old trees. Old age is a period of a tree's life that begins with limited or extensive decay in its trunk. Reaching this age is different in different species. This era has been very long in some bases and introduces them as valuable bases. The relationship between long-lived trees and people depends on the culture of that region and it is a two-way relationship, in such a way that culture and beliefs have made people pay attention to the maintenance of trees and take action to preserve them without having an economic perspective.

    Keywords: Tree, Ancient, Indigenous Knowledge, Culture, Old
  • Amin Ahmadi Birgani * Pages 72-98

    is of special importance in the culture and social customs of all regions, religions and religions. For this reason, you can see different and different rain-seeking rituals all over Iran, which are linked to ancient myths. The ritual of praying for rain is one of the ceremonies that are performed in groups or individually to pray for rain against the anger of nature. The Bakhtiari people, during their ups and downs history, from very ancient times until today, have attached great value and dignity to water, and in line with this past value, they have their own customs, traditions and ancient beliefs. which is a link between Mana and the myths and beliefs of the inhabitants .In this article, an attempt has been made to examine the role of the gods of ancient Iran in the rain rituals of the Bakhtiari people .

    Keywords: Water, Asking For Rain, Bakhtiari People, Rituals, Myths
  • Norouzi Norouzi *, Hamid Rezayi Pages 100-122

    Reflecting the elements of nature in the poetry of Dr. Raeisi with a focus on Golbang BakhtiariAbstractPersian poetry has historically been mostly inspired by nature. Born and nurtured in the lap of nature, the hardworking Bakhtiari nomads love their surroundings and aim not only to protect but also to present its beauty. Among the many poets and seniors in the Bakhtiari family is Darab Raeisi. He was born in Bidkan, Chaharmahal and Bakhtiari province. Having spent more than 50 years actively in the field of native literature, this Bakhtiari poet, researcher, and writer has left many of his works on the topics of Bakhtiari poetry, literature, and culture. This study looked at his collection of poetry, Golbang Bakhtiari, written in Bakhtiari dialect, in order to try to respond to these queries: Is nature and its elements reflected in Darab Raeisi's poetry? In his poetry, how has the poet applied these natural elements? In the poem, which of the elements of nature and their constituents most often recur? The results of this research showed that nature and its components are reflected in Darab Raeisi's poetry. Animals have had the highest frequency in Darab's poetry, followed by the element of water and its components. Raeisi's poetry likewise uses seasons the least. Furthermore, this brilliant Bakhtiari poet has used natural materials and components in a more literal sense.Keywords: Nature, Darab Raeisi, Golbang Bakhtiyari

    Keywords: Nature, Darab Raeisi, Golbang Bakhtiyari
  • Sadegh Mirahmadi, Fatemeh Khosravi * Pages 124-135

    One of the distinctive features of the collection of Bakhtiari couplet poems by Darab Raisi is ethics. He, like other great poets of Iran, has put the field of poetry at the service of morality and has used moral virtues and vices in his poems, praising moral virtues and criticizing vices. He makes the call to virtues the basis of his work and warns people against vices and impurities. Darab Raisi is trying to take an important step in the direction of promoting moral virtues ethics with the influence of the teachings of Islam and the culture of Iran and the Bakhtiari people. In this article, the information has been collected in a library form and analyzed with a descriptive method. By examining Bakhtiari s couplets by Darab Raisi, virtues such as love, kindness, faithfulness to promises, courage and honesty and vices against of them have been discussed and investigated.

    Keywords: Couplet, Morals, Darab Raisi, Bakhtiari People, Love, Faithfulness To The Promise
  • Hatam Mousaei *, Valiyollah Nasiri Pages 137-152

    The Bakhtiari tribe is one of the original Iranian tribes with a deep-rooted and ancient culture. The majority of their cultural heritage is oral, reflecting the history, emotions, and feelings of this tribe. Since access to Bakhtiari vernacular literature has been limited in written form, the tribe's connection with urban society and the emergence of modern poetry schools in written form have played a significant role. Therefore, in order to understand the impact of this poetry on the general culture and society's interest in it, first, the lives and times of the poets must be examined. This research, using a descriptive-analytical method, explores the life of Darab Reisi and his inclination towards poetry. The findings of this research indicate that the connection with urban society and the establishment of modern schools in the Bakhtiari tribe, as well as connections with other cultures and societies, have been effective in shaping the perspective and written form of poetry.Bakhtiari vernacular literature has been limited in written form, the tribe's connection with urban society and the emergence of modern poetry schools in written form have played a significant role. Therefore, in order to

    Keywords: Il Bakhshiyari, Poet, Darab Reisi, Constitutional Revolution, Modern
  • Mostafa Saadat * Pages 154-171

    Despite the very negative attitude of the "Zoroastrian religion" to the "fairy" (Pari in Persian), the subject is different in Persian literature and folklore. In naming, the beliefs of the common people are very important. It has been shown that despite the situation of the “Daeva” in Zoroastrianism, the word “Daeva” is present in the name of many geographical locations of Iran. In the present study, we are going to investigate the geographical distribution of places with the word “Pari”. The information was compiled using the “National Geographic Names Database of Iran” owned by the “Mapping Organization of Iran”. The “Pari” exists independently as well as in prefix or extension in the structure of the name of 111 geographic locations (including the village and the natural attributes such as valley, river, etc.). The frequency of places with the name of the “Pari” is greatly increased from the east to west. Zoroastrian religion was founded in the eastern and then went to the other parts of Iran. Therefore, it can be expected that the positive attitude of the people of this area to the teachings of this religion is more than residents of other regions. Iranians living in the western areas of the country compared to people living in Khorasan showed more resistance to change attitude towards “Pari”. Preserving the names of villages, springs, rivers, dock, valleys and mountains in the western provinces with the word “Pari” represents the cultural resistance of the masses in Iranian cultural history.

    Keywords: Fairy, Geography, Khorasan, Pari, Western Iran
  • Maryam Shiri * Pages 173-200

    Poems and stories are the arena of emergence and reflection of popular culture. Superstitions, examples of magic and magic, myths and legends of every people and every nation, which is a full-view mirror of the culture of that people and nation, are beautifully expressed in the long story "You Are Not a Stranger", by Hooshang Moradi Kermani.The main audience of the story is children and teenagers, and the story conveys a lot of cultural heritage of the past (myths, legends, magic and superstitions) to them and takes a big step in preserving popular culture.Hooshang Moradi Kermani's simple, intimate, smooth and sweet expression presents an incomparable example of local stories to the audience. A very important point is the hidden humor of the author and the sarcasm behind the scenes of the story, which mocks superstitions and magic.This work is an important source for the study of rural public culture, and through the study of myths, legends, magic and superstitions in the society and its reflection in the story You Are Not a Stranger, we can gain a sociological, aesthetic and psychological understanding of the rural society of Iran during the author's lifetime. arrived.

    Keywords: Mythology, Legend, Magic, Superstition, Story, Hooshang Moradi Kermani
  • Rasoul Zare Khafri *, Mirteza Fallah Pages 202-231

    Ali Ashraf Darvishian is one of the prominent writers in the field of regional-rural literature of Kermanshah. He taught as a teacher in the cities of Kermanshah province Following Jalal Al Ahmad, he writes stories in his climatic field And at the same time, these stories reflect the opinions and beliefs of the people of Kermanshah and the customs of that region in their works. In these stories, Dervishes reflect people's superstitions, ignorance and ignorance and their blind following of customs, poverty, oppression and inequality. And it depicts some of the ideas and beliefs left in the daily life of the people of Kermanshah. His works are a suitable source for investigating the culture, customs and beliefs among the people of Kermanshah. In his works, Darvishian has included words, stories, proverbs, lullabies, ideas and beliefs of the Kurdish people in the Kermanshah area in his stories. And he used the folklore of the region to enrich his stories. In this article, which is analytical-descriptive and in a library style, the reflection of these climatic elements in the works of Dervishes has been investigated.

    Keywords: Climatic-Rural Literature, Beliefs, Ideas, Ali Ashraf Darvishian, Popular Culture
  • Mehran Bondori *, Sayed Hamed Mousavi Salehi Pages 233-256

    Complaint is one of the literary types of poetry and it tells about the failures, sufferings, hopes, and adversities that the poet has experienced. Complaints are classified into five categories: personal, social, philosophical, political and mystical. This research was done with the aim of analyzing and identifying the types of glory and complaint in the songs and compositions of Bahman Aladdin. The present research was conducted using qualitative method and content analysis method. The unit of analysis of this research is the poetic texts (songs and compositions) of Bahman Aladdin, who composed songs in all his albums. It was paid. The results of the research showed that personal complaints include: complaints about separation and separation from a lover, complaints about inattention and indifference of a lover, complaints about loneliness and lack of companionship, complaints about the heart, complaints about luck and horoscope, and social complaints include: complaints Among the founders of separation from the beloved, complaining about people's words, complaining about the lack of good things, and philosophical complaints include: complaining about the tricks of the times, complaining about creation, complaining about the world and the passage of time. Political and mystical complaints were not observed in the songs and poems, and the most repeated complaint is the poet's personal complaint.

    Keywords: Complaint, Song, Bahman Aladdin, Bakhtiari
  • Meysam Zarey * Pages 258-281

    Local entertainment and games are part of the culture and customs of every society, which are designed according to the climatic and cultural conditions of each region. Studying and introducing these games are important because they can give us knowledge about our cultural assets. Since many elements of popular culture such as: customs, beliefs and folk beliefs, games and entertainment, clothing and food, and other things are reflected in Persian literature, in this treatise, an effort has been made to examine the entertainments of the people of Shiraz. Let's talk about Bostan Saadi's book, which has had a great and extensive impact on the Persian language and reflects national attitudes and beliefs. Saadi Shirazi has widely used the elements of folk culture in her poetry, her Bostan book, in addition to its historical and literary value, is a mirror that reflects images of the habits, behaviors and traditions of that time.

    Keywords: Games, Bostan Saadi Shirazi, Entertainment, Sports