فهرست مطالب
نشریه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 74، بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/04/07
- تعداد عناوین: 10
-
صفحات 1-15
هدف از پژوهش حاضر، بررسیعوامل موثر برآسیب شناسی سازمانی تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی بود. روش پژوهش حاضر کمی از نوع پیمایشی و از لحاظ هدف نوعی پژوهش کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه استادان تمام وقت دانشگاه های آزاد اسلامی مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب، و مرکزی شامل دانشگاه های آزاد اسلامی واحدهای ساری، اصفهان، کرمان، خرم آباد، و شیراز بودند که تعداد کل آنان 1389 نفر بود که بر اساس فرمول کوکران تعداد 305 نفر با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن با دیدگاه اساتید و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ محاسبه و 89/0 شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از تحلل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با نرم افزار Pls Smart3 استفاده شد. یافته ها نشان داد که متغیرهای استراتژی، ساختار و فرآیند به صورت مستقیم و متغیر استراتژی غیر مستقیم از طریق متغیرهای ساختار و فرایند 8/96 درصد از آسیب شناسی تولید دانش را تبیین میکنند. همچنین ساختار 6/49 درصد و متغیر فرایند 4/58 درصد آسیب شناسی تولید دانش را تبیین می کنند. 7/38 درصد از تغییرات تولید دانش مربوط به اثر مستقیم استراتژی، 39 درصد از تغییرات تولید دانش مربوط به اثر ساختار، 32 درصد از تغییرات تولید دانش مربوط به اثر مستقیم فرایند، 5/70درصد از تغییرات مربوط به ساختار مربوط به اثر مستقیم استراتژی، 5/36 درصد از تغییرات مربوط به فرایند مربوط به اثر مستقیم استراتژی، 3/46 درصد از تغییرات متغیر فرایند مربوط به اثر مستقیم ساختار می باشد. طبق نتایج بدست آمده می توان اذعان داشت که مدل آسیب شناسی تولید دانش در دانشگاه آزاد اسلامی می تواند به عنوان یک مدل موثر در آسیب شناسی تولید دانش به کار گرفته شود و موجب ارتقای سطح علمی تولید کنندگان دانش گردد.
کلیدواژگان: دانشگاه آزاد اسلامی، آسیب شناسی تولید دانش، مسائل راهبردی، مسائل ساختاری، مسائل فرایندی -
صفحه 2
امروزه شرایط حاکم بر سازمان و نهادهای آموزشی به گونه ای است که رقابت پذیری و پاسخگویی به تقاضاهای مشتریان و مراجعه کنندگان اجتناب ناپذیر است. در این راستا، سازمان آموزش و پرورش به عنوان سازمانی آموزشی با طیف وسیعی از منابع انسانی سر و کار دارد که برای مدیریت آنان، استراتژی چابکی سازمانی ضروری است. هدف این پژوهش، رائه الگوی چابکی سازمانی مدیران آموزشی (مورد مطالعه مدیران ادارات آموزش و پرورش استان لرستان) بود. روش پژوهش حاضر، کیفی از نوع تکنیک دلفی و از لحاظ هدف، تحقیقی کاربردی بود. جامعه پژوهش شامل اساتید دانشگاهی رشته های مدیریت آموزشی و برنامه ریزی درسی استان لرستان در سال 400- 1399 بودند که تعداد 14 نفر از آنان به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش در ابتدا مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در ادامه با تدوین پرسشنامه دو مرحله تکنیک پانل اجرا شد. بعد از انجام مصاحبه ها و شناسایی شاخص ها و مولفه های چابکی سازمانی، دو مرحله پانل دلفی انجام شد تا در نهایت ضریب توافق بین خبرگان 76/0 حاصل شد. یافته ها نشان داد 56 شاخص و 6 مولفه اصلی (عامل فرهنگی، عامل خدمتی، عامل فرآیندی (سازمانی)، عامل دانشی (تکنولوژی)، عامل مدیریتی و عامل انسانی) برای چابکی سازمانی وجود دارد. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت چابکی سازمانی برای آموزش و پرورش با توجه به جمعیت زیاد این سازمان جهت پاسخگویی به نیازهای معلمان، دانش آموزان و اولیا امری ضروری است که توجه به مولفه هایی مانند عوامل فرهنگی، خدمتی، عامل فرآیندی (سازمانی)، دانشی (تکنولوژی)، مدیریتی و انسانی می تواند تا حد زیادی به چابکی سازمانی منجر شود.
کلیدواژگان: آموزش و پرورش، چابکی سازمانی، سازمان ها، عامل فرهنگی، عامل انسانی -
مدل پارادایمی توسعه رهبری آموزشی مدیران مراکز آموزش عالی استان فارسصفحه 3
زمینه رهبری آموزش عالی پویا، پیچیده و چند بعدی است. به دلیل پیچیدگی سازمانی، اهداف متعدد و ارزش های سنتی دانشگاه ها، ماهیت رهبری در آموزش عالی نیز مبهم و بحث برانگیز است و این دلایل محققان را به سمت توصیف و تحلیل اساس رهبری در آموزش عالی از منظرهای مختلف سوق داده است. هدف اصلی این پژوهش ارائه مدل پارادایمی توسعه رهبری آموزشی مدیران مراکز آموزش عالی استان فارس بود. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی با روش داده بنیاد و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه خبرگان، کارشناسان، مدیران و رهبران آموزشی در مراکز آموزش عالی استان فارس است. نمونهگیری تا زمان دستیابی به اشباع داده ها ادامه داشت و با تعداد 13 نفر از اعضای جامعه آماری مصاحبه به عمل آمد. از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. اعتبار ابزار با روایی صوری و پایایی نیز با ضریب توافق بین کدگذاران بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مقوله محوری (توسعه رهبری آموزشی) تابعی از شرایط علی (ساختار نظام آموزشی، چشم انداز سازمان، مهارت های رهبری، سبک رهبری)، شرایط زمینه ای (ویژگی های شخصیتی رهبر، فرهنگ سازمانی و فناوری و تکنولوژی) و شرایط مداخله گر (توانایی های رهبری، نگرش رهبری، منابع مالی سازمان و عوامل سازمانی) است. این عوامل، شرایط را برای اعمال کنش ها و تعاملات (راهبردها) (کار تیمی و مشارکتی، شایسته سالاری، آموزش برای رهبران، مدیریت منابع، توسعه رهبری، بهبود ساختار سازمان و مدیریت دانش) مهیا می کند که پیامدهای (توانمندسازی کارکنان، بهبود عملکرد سازمانی، ارتقاء کیفیت آموزش، توسعه پژوهشگری، ارتقاء مهارت های رهبری، بهبود مشارکت کارکنان، تصمیمات سازمانی، تخصیص بهینه منابع) را دارد. می توان نتیجه گرفت که مدل پارادایمی توسعه رهبری آموزشی مدیران مراکز آموزش عالی استان فارس دارای شرایط چندبعدی است که برنامه ریزان آموزشی میتوانند به آن ها توجه کنند.
کلیدواژگان: آموزش عالی، رهبری، رهبری آموزشی، توسعه رهبری -
اعتباریابی الگوی برنامه درسی مبتنی بر پارادایم فیزیک کوانتومی از دیدگاه خبرگان و با روش دلفیصفحه 4
هدف پژوهش حاضر اعتبار یابی الگوی برنامه درسی مبتنی بر پارادایم فیزیک کوانتومی در مدارس با روش دلفی بود. روش پژوهش حاضر کمی و بر اساس تکنیک دلفی و محاسبات فازی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل خبرگان و متخصصان بودند که از سوابق اجرایی در زمینه برنامه ریزی درسی و فیزیک کوانتوم برخوردار بودند. حجم نمونه بر اساس تکنیک دلفی 12 نفر تعیین وبه شیوه هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن با روایی صوری و پایایی با آزمون آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از تکنیک دلفی و با نرم افزار اکسل استفاده شد. یافته ها نشان داد معیارهای شناسایی شده برای الگوی برنامه درسی مبتنی بر پارادایم فیزیک کوانتومی در این پژوهش در مجموع 26 مقوله اصلی شامل(توانایی دیدن هدفمند (8933/0)، توانایی تفکر متناقض (8381/0)، توانایی احساس توان بخش (8580/0)، توانایی شناخت شهودی (8778/0)، توانایی پاسخگویی (8736/0)، توانایی اعتماد به جریان زندگی (8782/0)، توانایی زندگی کردن در روابط (8625/0)، دانش تخصصی (8807/0)، بستر مهارتی (8542/0)، تعارض با سنت (8625/0)، نگرش معلمان و مدیران (8542/0)، عدم شناخت رویکرد کوانتوم (8667/0)، تدریس خلاقانه (8703/0)، شناخت و آگاهی نسبت به دانش آموزان (9020/0)، تدریس مبتنی بر شهود (8113/0) و مشارکت دانش آموزان در کلاس و درگیر ساختن دانش آموزان (8740/0) و 54 زیر مقوله بودند. بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت برنامه درسی طیف گسترده ای از مولفه ها و شاخص ها را دربرمی گیرد که برنامه ریزان نظام آموزشی می توانند با مقایسه نتایج مختلف مطلوب ترین و کارا مدترین عناصر را جهت طراحی برنامه درسی به کار گیرند.
کلیدواژگان: اعتباریابی، برنامه درسی، یادگیری، فیزیک کوانتومی -
اعتبارسنجی الگوی مدیریت مدرسه محور جهت افزایش کارایی و اثربخشی تعلیم و تربیت در مدارس متوسطه شهر اهوازصفحه 5
هدف از پژوهش حاضر اعتبارسنجی الگوی برای مدیریت مدرسه محور جهت افزایش کارایی و اثربخشی تعلیم و تربیت در مدارس متوسطه شهر اهواز بوده است. روش پژوهش حاضر، کمی- پیمایشی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری مدیران مدارس متوسطه شهر اهواز در سال 1401 بود که تعداد آن ها 150 نفر بود و حجم نمونه 80 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 21 گویه بود که بر اساس مدل مفهومی اولیه طراحی گردید. پایایی با آلفای کرونباخ بررسی و مقدار 85/0 حاصل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS Smart کمک گرفته شده است. یافته ها نشان داد که ضریب رگرسیونی استاندارد شده تاثیر متغیر عوامل اجتماعی بر متغیر اثربخشی تعلیم و تربیت در مدارس برابر 471/0 و مقدار آماره تی برابر 34/29 بود؛ ضریب رگرسیونی استاندارد شده تاثیر متغیر عوامل ساختاری بر متغیر اثربخشی تعلیم و تربیت در مدارس برابر 230/0 و مقدار آماره تی برابر 61/14 و ضریب رگرسیونی استاندارد شده تاثیر متغیر عوامل مدیریتی بر متغیر اثربخشی تعلیم و تربیت در مدارس برابر 340/0 و مقدار آماره تی برای این ضریب برابر 62/24 می-باشد و بیشتر از 96/1 می باشد که نشان از معنی دار بودن این ضریب در سطح خطای 5 درصد است. می توان نتیجه گرفت که الگوی پیشنهادی اعتبارسنجی مدیریت مدرسه محور جهت افزایش کارایی و اثربخشی تعلیم و تربیت در مدارس متوسطه شهر اهواز دارای برازش است و می توان از نتایج آن در برنامه ریزی های آموزشی و مدیریتی مدارس استفاده کرد.
کلیدواژگان: توانمندسازی، مدیریت مدرسه محور، تعلیم و تربیت، خودگردانی مدارس، اثربخشی آموزش -
بررسی رابطه شاخص های توسعه حرفه ای مدرسان دانشگاه فرهنگیان با متغیرهای زمینه ایصفحه 6
توسعه حرفه ای یکی از رویکردهای مدیریت آموزشی است که امروزه در نظام های آموزشی موردتوجه قرار گرفته است. ازاین رو، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه شاخص های توسعه حرفه ای مدرسان دانشگاه فرهنگیان با متغیرهای زمینه ای (جنسیت، تحصیلات و سابقه خدمت) بود. روش پژوهش حاضر کمی (توصیفی- همبستگی) و از نظر هدف نیز کاربردی بود. جامعه آماری شامل مدرسان پردیس های دانشگاه فرهنگیان البرز 214 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران تعداد 136 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. همچنین روش نمونه گیری نیز طبقه ای تصادفی با رعایت سهم هر طبقه بود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس ادبیات و پیشینه پژوهش طراحی شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوا استفاده شد و پایایی با ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار 89/0 شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) استنباطی (آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس) با نرم افزار Spss24 استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین توسعه حرفه ای و جنسیت رابطه معناداری وجود ندارد (05/0<P). رابطه بین توسعه حرفه ای و سطح تحصیلات نیز برای مولفه یادگیری معنادار و برای سایر مولفه های توسعه حرفه ای معنادار نبود. همچنین نتایج تحلیل واریانس یک طرفه برحسب سابقه کاری افراد نشان داد که مقدار معناداری برای مولفه های هدایت فرآیندهای آموزش و یادگیری، هدایت نوآوری ،بهبود و تغییر و توسعه مدرسان دانشگاه فرهنگیان کمتر از 05/0 است، درنتیجه اختلاف معناداری بین میانگین مولفه ها برحسب سابقه کاری افراد وجود دارد. برای سایر مولفه های اصلی الگوی توسعه حرفه ای اختلاف معنادار نبود. بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که توسعه حرفه ای مدرسان با ویژگی های زمینه و فردی در برخی زمینه دارای ارتباط است و از این رو نیاز به پژوهش بیشتر احساس می شود.
کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، دانشگاه فرهنگیان، توسعه حرفه ای، مدرسان -
صفحات 16-33
هدف از این پژوهش مدل پارادایمی مدیریت آموزش تولید محتوای الکترونیکی برای آماده سازی معلمان جهت تدریس در فضای مجازی مدارس ابتدایی استان بوشهر بود. روش پژوهش حاضر کیفی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل مدیران و خبرگان مراکز آموزش تولید محتوای الکترونیک و اعضای هیئت علمی دانشگاه های فرهنگیان و اساتید گروه مدیریت آموزشی در دانشگاه های استان بوشهر بود. روش نمونه گیری در رویکرد کیفی ازنوع غیرتصادفی (هدفمند) وبه صورت گلوله برفی بود. برای تعیین حجم نمونه با توجه به اینکه ملاک کفایت نمونه در پژوهش های کیفی، اشباع نظری بود به همین دلیل مصاحبه ها تا اشباع نظری با تعداد 15 خبره مصاحبه صورت گرفت. ابزار گردآوری طلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش نظریه پردازی داده بنیاد، کدگذاری و تجزیه و تحلیل استفاده شد. یافته ها نشان داد که مقوله محوری کیفیت آموزش تولید محتوای الکترونیکی برای آماده سازی معلمان جهت تدریس در فضای مجازی تابعی از شرایط علی (1-محیط یادگیری 2-تدوین محتوا3-برنامه ریزی4-اجرا و پشتیبانی)، شرایط زمینه ای (1-زیرساخت های فنی 2-دانش و مهارت های پایه ای معلمان) و شرایط مداخله گر (1-ارزشیابی 2-راهبردهای آموزشی سازمان) است. این عوامل، شرایط را برای اعمال کنش ها و تعاملات (1-تعیین سرفصل های تولید محتوا در کتاب های آموزشی فرهنگیان 2-ایجاد انگیزه در معلمان3-برگزاری دوره های متوالی ضمن خدمت4-بهبود زیرساخت های فنی5-استفاده از مدرسین با سواد و باتجربه6-آموزش در زمان و مکان مناسب) مهیا می کند که پیامدهای (1-1-افزایش عملکرد تحصیلی 2-ایجاد عدالت آموزشی3-افزایش کیفیت آموزش4-ارتقاء بهره وری معلم) را به دنبال دارند. و در نهایت یافته های تحلیل عاملی تائیدی بخش کمی نشان داد که الگوی ارائه شده از اعتبار علمی مناسبی برخودار می باشند.
کلیدواژگان: فضای مجازی، تولید محتوا الکترونیکی، آموزش معلمان -
صفحات 42-53
پژوهش درباره کیفیت آموزش در مدارس از جمله مهم ترین مسائلی است که از یک سو بازخورد مناسب برای تجزیه و تحلیل مسائل آموزشی، تصمیم گیری های اساسی و برنامه ریزی های راهبردی در اختیار مسئولان و دست اندرکاران آموزش و پرورش قرار می دهد و از سوی دیگر، دبیران با آگاهی از کیفیت عملکرد خود در جریان تدریس قادر خواهند بود به اصلاح شیوه ها و روش های آموزشی و در نتیجه، افزایش کیفیت تدریس خود بپردازند. بنابراین، هدف از این پژوهش تدوین الگوی ارتقاء کیفیت مدارس متوسطه شهرستان اهواز با استفاده از روش داده بنیاد بود. روش پزوهش کیفی و از نظر هدف کاربردی بود. در مرحله اول مطالعه کیفی با رویکرد نظریه زمینه ای با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 25 نفر از متخصصین حوزه مورد بررسی انجام شد و در مرحله بعد و به منظور اعتباریابی الگو به دست آمده پرسشنامه ای در اختیار 18 نفر از متخصصین این حوزه قرار گرفت. همچنین اعتباریابی الگو با استفاده از روش اعتبار محتوایی لاوشه بوده است.ابزار پژوهش نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که اعتبار آن با روایی صوری و پایایی نیز با روش ضریب توافق بین کدگذاران انجام شد که مقدار آن 90/0 حاصل شد. نتایج تحلیل و اعتباریابی الگو در 5 بعد اصلی عبارت است از: شرایط علی با 1 مقوله اصلی و اعتبار 94/0، شرایط زمینه ای با 2 مقوله اصلی و اعتبار 88/0، شرایط مداخله گر با 2 مقوله اصلی و اعتبار 85/0، راهبردها با 2 مقوله اصلی و اعتبار 80/0 و پیامدها با 2 مقوله اصلی و اعتبار 70/0 یافته های پژوهش نشان داده است که الگو ارتقا کیفیت آموزش در مدارس شهر اهواز از اعتبار خوبی برخوردار بوده است.
کلیدواژگان: اعتباریابی، مدارس متوسطه، کیفیت آموزش، روش داده بنیاد -
صفحات 80-95
هدف از اجرای این پژوهش، تحلیل عاملی الگوی شفافیت در آموزش و پرورش استان خوزستان بود. روش پژوهش حاضر، روش این پژوهش توصیفی- کمی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارمندان آموزش و پرورش استان خوزستان بودند که برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان (384 نفر) بعنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای مرحله ای و تصادفی ساده بود. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن با روایی صوری و پایایی با آزمون آلفای کرونباخ بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش های تحلیل عاملی و تحلیل مسیر مورد بررسی قرار گرفت که دراین مرحله از نرم افزار های آماری چون SPSS و Smart pls3 استفاده شد. یافته ها نشان داد که شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان با سطح معناداری 000/0 و ضریب 826/0 تاثیر معناداری بر راهبردهای شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان دارد. راهبردها شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان با سطح معناداری 000/0 و ضریب 867/0 تاثیر معناداری بر پیامدها شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان دارد. شرایط زمینه ای با سطح معناداری 000/0 و ضریب 064/0- تاثیر معناداری بر راهبردهای شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان دارد.شرایط علی با سطح معناداری 000/0 و ضریب 889/0 تاثیر معناداری بر شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان دارد. همچنین، شرایط مداخله گر با سطح معناداری 000/0 و ضریب 219/0- تاثیر معناداری بر راهبردهای شفافیت سازمانی در سازمان آموزش و پرورش استان خوزستان دارد.
کلیدواژگان: آموزش و پرورش، مدیران، شفافیت، شفافیت سازمانی -
صفحات 101-116
هدف اصلی این پژوهش تعیین و رتبه بندی مولفه های مدیریت و آموزش منابع انسانی بالقوه غیر شاغل جمعیت هلال احمر استان بوشهر بود. روش پژوهش حاضر کمی و پیمایشی و ازنظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان و داوطلبان هلال احمر استان بوشهر بودند. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده و تعداد 108 نفر کارکنان و داوطلبان هلال احمر استان بوشهر تعداد 302 نفر به عنوان حجم نمونه آماری انتخاب گردید. شیوه نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. برای اعتباربخشی الگوی پژوهش از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. برای تحلیل اطلاعات از روش OPA استفاده شد و مضامین حاصل شده اولویت بندی با نرم افزار لینگو شدند. یافته ها نشان داد که به منظور اولویت بندی مولفه های الگوی مدیریت و آموزش منابع انسانی با استفاده از تکنیک OPA و نرم افزار لینگو، مولفه های ساختار آموزش محور (246/0)، تعیین نیازهای آموزشی (215/0)،برنامه ریزی برنامه های آموزشی (164/0)، تعهد مدیریت ارشد (087/0)، ارکان آموزش (083/0)، اجرای دقیق برنامه های آموزشی (075/0)، راهبردهای ارتقای آموزش (061/0)، ارزیابی نتایج آموزش (032/0)،داوطلب محوری (022/0) و جذب داوطلبان بالقوه (014/0) به ترتیب رتبه های یک تا ده را به خود اختصاص دادند. در پایان، نتایج تجزیه وتحلیل اهمیت - عملکرد نشان داد که شاخص های راهبردهای ارتقای آموزش، ساختار آموزش محور، ارکان آموزش و ارزیابی نتایج برنامه های آموزشی در ناحیه " اینجا تمرکز کنید " قرار گرفته اند. به عبارتی این مولفه ها از دید اعضای نمونه آماری دارای اهمیت بالایی است اما عملکرد سازمان، در آن پائین است؛ لذا برنامه ریزان نظام اموزشی و مدیریتی باید به این ناحیه توجه بیشتر کرد.
کلیدواژگان: مدیریت و آموزش منابع انسانی، داوطلبان هلال احمر، OPA
-
Pages 1-15
The purpose of this research was to investigate the factors affecting the organizational pathology of knowledge production in Islamic Azad University. The method of the present research was a quantitative survey type, and applied in terms of the goal. The statistical population of the present study included all full-time professors of the Islamic Azad Universities in the North, South, East, West, and Central regions, including the Islamic Azad Universities of Sari, Isfahan, Kerman, Khorramabad, and Shiraz, with a total number of 1389. 305 people were selected as the sample size by random sampling method based on Cochran's formula. The research tool was a researcher-made questionnaire, the validity of which was based on the professors' point of view, and its reliability was calculated (0.89) based on Cronbach's alpha. For data analysis, confirmatory factor analysis and structural equations were used with Pls Smart3 software. The findings showed that strategy, structure, and process variables directly and strategy variable indirectly explain 96.8% of knowledge production pathology through structure and process variables. Also, the structure and the process variables explain respectively 49.6 and 58.4 percent of the pathology of knowledge production. 38.7% of the changes in knowledge production is related to the direct effect of the strategy, 39% of the changes in knowledge production is related to the effect of structure, 32% of the changes in knowledge production is related to the direct effect of the process, 70.5% of the changes is related to the structure of the direct effect of strategy, 36.5% of the changes is related to the process of the direct effect of strategy, and 46.3% of the changes of the process variable is related to the direct effect of the structure.
Keywords: Islamic Azad University, Pathology Of Knowledge Production, Strategic Issues, Structural Issues, Process Issues -
Page 2
Today, the conditions governing the organizations and educational institutions have made competitiveness and responding to the demands of customers and clients inevitable. Since the education organization deals with a wide range of human resources for their management, an organizational agility strategy is necessary. The purpose of this research was to develop a model of organizational agility for education managers (in Lorestan province ). The method of the current research was a qualitative Delphi technique, and it was an applied research in terms of purpose. The research population included the university professors in the fields of education management and curriculum planning in Lorestan province in 2019-2019, 14 of whom were selected through purposive sampling method. The research tool was primarily semi-structured interviews and in the next stage it was conducted by developing a two-step panel technique questionnaire. After conducting the interviews and identifying the indicators and components of organizational agility, two stages of the Delphi panel were conducted; the agreement coefficient between the experts was estimated 0.76. The findings showed that there are 56 indicators and 6 main components (cultural factor, service factor, process factor (organization), knowledge factor (technology), management factor, and human factor) for organizational agility. Based on the findings, it can be concluded that organizational agility for education, considering its large population, is necessary to respond to the needs of teachers, students, and parents. Paying attention to these components (cultural, service, process (organizational) factors, knowledge (technology), managerial and human factors) can lead to organizational agility to a great extent.
Keywords: Education, Organizational Agility, Organizations, Cultural Factor, Human Factor -
Paradigm model of educational leadership development of directors of higher education centers in Fars provincePage 3
The main goal of this research was to present a paradigmatic model of educational leadership development for directors of higher education centers in Fars province. The method of the current research was of a qualitative type with a foundational data method and applied in terms of purpose. The statistical population of this research includes all experts, experts, managers and educational leaders in the higher education centers of Fars province. Sampling continued until data saturation was reached and interviews were conducted with 13 members of the statistical population. A semi-structured interview tool was used to collect information. The validity of the tool was checked with face validity and reliability with the agreement coefficient between the coders.The results of this research showed that the central category (educational leadership development) is a function of causal conditions (educational system structure, organizational perspective, leadership skills, leadership style), background conditions (leader's personality traits, organizational culture, and technology). and the intervening conditions (leadership abilities, leadership attitude, financial resources of the organization and organizational factors). These factors provide the conditions for applying actions and interactions (strategies) (team and collaborative work, meritocracy, training for leaders, resource management, leadership development, improving the organization structure and knowledge management) that result (employee empowerment, performance improvement organizational, improving the quality of education, developing research, improving leadership skills, improving employee participation, organizational decisions, optimal allocation of resources)It can be concluded that the paradigmatic model of educational leadership development of directors of higher education centers in Fars province has multidimensional conditions that educational planners can pay attention to.
Keywords: Higher Education, Leadership, Educational Leadership, Leadership Development -
Validation of the curriculum model based on the paradigm of quantum physics from the point of view of experts and with the Delphi methodPage 4
The purpose of the current research was to validate the curriculum model based on the quantum physics paradigm in schools using the Delphi method. The present research method is quantitative and based on Delphi technique and fuzzy calculations and is practical in terms of purpose. The statistical population included experts and specialists who had executive records in the field of curriculum planning and quantum physics. The sample size was determined based on the Delphi technique and 12 people were selected in a targeted manner. The research tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was calculated with face validity and reliability with Cronbach's alpha test. Delphi technique and Excel software were used for data analysis. The findings showed that the criteria identified for the curriculum model based on the quantum physics paradigm in this research are a total of 26 main categories including (ability to see purposefully (0.8933), ability to think paradoxically (0.8381), ability to feel empowered (8580. 0), the ability to intuitively recognize (0.8778), the ability to respond (0.8736), the ability to trust the flow of life (0.8782), the ability to live in relationships (0.8625), specialized knowledge (0.8807), skill base (0.8542), conflict with tradition (0.8625), attitude of teachers and managers (0.8542), lack of knowledge of quantum approach (0.8667), creative teaching (0.8703), recognition and awareness of Students (0.9020), teaching based on intuition (0.8113) and participation of students in class and involving students (0.8740) and 54 subcategories. Based on the results, it can be concluded that the curriculum includes a wide range of components and indicators that the planners of the educational system can use the most desirable and efficient elements to design the curriculum by comparing different results.
Keywords: Curriculum, Learning, Accreditation, Quantum Physics -
Validation of the school-based management model to increase the efficiency and effectiveness of education in Ahvaz secondary schoolsPage 5
The purpose of the current research was to validate the model for school-based management to increase the efficiency and effectiveness of education in Ahvaz secondary schools. The present research method was quantitative-survey and practical in terms of purpose. The statistical population was the principals of secondary schools in Ahvaz city in 1401, whose number was 150, and the sample size was 80 selected by random sampling. The main tool for data collection was a researcher-made questionnaire consisting of 21 items, which was designed based on the initial conceptual model. Reliability was checked with Cronbach's alpha and the value was 0.85. Structural equation modeling method and PLS Smart software were also used for data analysis. The findings showed that the standardized regression coefficient of the variable effect of social factors on the effectiveness of education in schools was 0.471 and the t-statistic value was 29.34; The standardized regression coefficient of the variable effect of structural factors on the variable of effectiveness of education and training in schools is equal to 0.230 and the value of t-statistic is equal to 14.61 and the standardized regression coefficient of the variable effect of managerial factors on the variable of effectiveness of education and training in schools is equal to 0.340 and The value of the t-statistic for this coefficient is 24.62 and is more than 1.96, which shows that this coefficient is significant at the 5% error level. It can be concluded that the proposed model of school-based management validation is suitable for increasing the efficiency and effectiveness of education in Ahvaz secondary schools and its results can be used in the educational and management planning of schools.
Keywords: Education, Empowerment, Self-Management Of Schools, School-Based Management, Effectiveness Of Education -
Examining the Relationship Between the Professional Development Indicators of Farhangian University lecturers and Contextual VariablesExamining the Relationship Between the Professional Development Indicators of Farhangian University lecturers and Contextual VariablesPage 6
Professional development is one of the approaches of educational management that has received attention in educational systems today. Therefore, the main goal of this research was to investigate the relationship between the professional development indicators of Farhangian University lecturers and background variables (gender, education and service history). The present research method was quantitative (descriptive-correlation) and practical in terms of its purpose. The statistical population included 214 lecturers of Farhangian University of Alborz, and 136 people were selected as the sample size based on Cochran's formula. Also, the sampling method was a random stratum with respect to the share of each stratum. The research tool was a researcher-made questionnaire that was designed based on the literature and research background. To determine the validity of the questionnaire, content validity was used and reliability was calculated with Cronbach's alpha coefficient and the value was 0.89. Descriptive statistics (frequency, percentage and mean) and inferential statistics (independent t-test and analysis of variance) were used for data analysis with Spss24 software. The findings showed that there is no significant relationship between professional development and gender (P<0.05). The relationship between professional development and education level was also not significant for the learning component and for other professional development components. Also, the results of the one-way variance analysis according to the work experience of the individuals showed that the significance value for the components of guiding the teaching and learning processes, guiding innovation, improvement and change and development of Farhangian University lecturers is less than 0.05, as a result, there is a significant difference between the mean of the components according to the work experience of the individuals. There is. There was no significant difference for other main components of the professional development.
Keywords: Professional Development, Farhangian University, Lecturers, Educational Management -
Pages 16-33
The purpose of this research was the paradigm model of electronic content production training to prepare teachers to teach in the virtual space of elementary schools in Bushehr province. The present research method was qualitative and practical in terms of purpose. The statistical population included managers and experts of electronic content production training centers and faculty members of Farhangian universities and professors of the educational management department in Bushehr universities. The sampling method in qualitative approach was non-random (targeted) and in the form of snowball.In order to determine the sample size, considering that the criterion of sample adequacy in qualitative research was theoretical saturation, for this reason interviews were conducted with 15 experts until theoretical saturation. The data collection tool was a semi-structured interview. For data analysis, the method of foundational data theory, coding and analysis was used.The findings showed that the central category of the quality of education is the production of electronic content to prepare teachers to teach in the virtual space, a function of causal conditions (1-learning environment, 2-content editing, 3-planning, 4-implementation and support), background conditions (1-infrastructures technical 2-teachers' basic knowledge and skills) and intervening conditions (1-evaluation 2-educational strategies of the organization).These factors create the conditions for the implementation of actions and interactions (1-determining the topics of content production in educational books of educators 2-creating motivation in teachers 3-holding consecutive courses while serving 4-improving technical infrastructures 5-using educated and experienced teachers 6-training in time and suitable place) provides the consequences (1-1-increasing academic performance 2-creating educational justice 3-increasing the quality of education 4-increasing teacher productivity). And finally, the findings of the confirmatory factor analysis of the quantitative part showed that the presented model has a suitable scientific validity.
Keywords: Virtual Space, Electronic Content Production, Teacher Training -
Pages 42-53
The research about the quality of education in schools is one of the most important issues that, on the one hand, provides appropriate feedback for the analysis of educational issues, basic decisions and strategic planning to the officials and those involved in education. And on the other hand, teachers being aware of the quality of their performance during teaching will be able to modify the educational methods and methods and, as a result, increase the quality of their teaching. Therefore, the purpose of this research was to develop a model for improving the quality of secondary schools in Ahvaz city using the foundation data method.The research method was qualitative and practical in terms of purpose. In the first stage, a qualitative study with a grounded theory approach was conducted with semi-structured interviews with 25 experts in the field under investigation, and in the next stage, in order to validate the obtained model, a questionnaire was given to 18 experts in this field. Also, the validation of the model was done using the content validity method of Lavish. The research tool was also a semi-structured interview, which was validated with face validity and reliability with the method of coefficient of agreement between the coders, and its value was 0.90.The results of the analysis and validation of the model in 5 main dimensions are: causal conditions with 1 main category and validity of 0.94, contextual conditions with 2 main categories and validity of 0.88, intervening conditions with 2 main categories and validity of 85 0.0, strategies with 2 main categories and validity of 0.80 and consequences with 2 main categories and validity of 0.70. The findings of the research have shown that the model of improving the quality of education in Ahvaz schools has a good validity.
Keywords: Accreditation, Quality Of Education, Grounded Theory, Secondary Schools -
Pages 80-95
The purpose of this research was to analyze the model of transparency in education in Khuzestan province. The present research method, the method of this research was descriptive-quantitative and practical in terms of purpose. The statistical population of this research in the quantitative part was all education employees of Khuzestan province, which was considered as the sample size from Morgan's table (384 people) to determine the sample size. The sampling method was a simple stepwise and random cluster. The research tool was a researcher-made questionnaire, whose validity was checked with face validity and reliability with Cronbach's alpha test. To analyze the data, the methods of factor analysis and path analysis were studied, and at this stage, statistical software such as SPSS and Smart pls3 were used. The findings showed that organizational transparency in the education organization of Khuzestan province with a significance level of 0.000 and a coefficient of 0.826 has a significant impact on organizational transparency strategies in the education organization of Khuzestan province. Organizational transparency strategies in Khuzestan education organization with a significance level of 0.000 and a coefficient of 0.867 have a significant effect on the consequences of organizational transparency in Khuzestan education organization. Background conditions with a significance level of 0.000 and a coefficient of 0.064 have a significant effect on organizational transparency strategies in the education organization of Khuzestan province. Causal conditions with a significance level of 0.000 and a coefficient of 0.889 have a significant effect on organizational transparency in the education organization of Khuzestan province. Also, the intervening conditions with a significance level of 0.000 and a coefficient of -0.219 have a significant effect on organizational transparency strategies in the education organization of Khuzestan province.
Keywords: Education, Managers, Transparency, Organizational Transparency -
Pages 101-116
The main purpose of this research was to determine and rank the management and training components of potential non-working human resources of the Red Crescent population of Bushehr province. The method of the current research was quantitative and survey and practical in terms of purpose. The statistical population of this research was all employees and volunteers of the Red Crescent of Bushehr province. To determine the sample size, Morgan's table was used and the number of 108 employees and volunteers of the Red Crescent of Bushehr province, 302 people, was selected as the statistical sample size. The random sampling method was simple. A researcher-made questionnaire tool was used to validate the research model. The OPA method was used for data analysis and the obtained themes were prioritized with Lingo software. The findings showed that in order to prioritize the components of the human resource management and training model using the OPA technique and Lingo software, the components of the training-oriented structure (0.246), determining training needs (0.215), planning training programs (0.164), Commitment of senior management (0.087), pillars of education (0.083), strict implementation of educational programs (0.075), strategies to improve education (0.061), evaluation of education results (0.032), volunteer-oriented (0.022) 0) and attracting potential volunteers (0.014) were ranked from one to ten respectively. In the end, the results of the importance-performance analysis showed that the indicators of education promotion strategies, education-oriented structure, education pillars and evaluation of the results of education programs are located in the "focus here" area. In other words, these components are highly important from the point of view of the members of the statistical sample, but the performance of the organization is low; Therefore, more attention should be paid to this area.
Keywords: OPA, Human Resources Management, Training, Red Crescent Volunteers