فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 79، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید کشفی، علی اصغر نیکنام، ابراهیم رجبی، محمداسماعیل حداد دباغی* صفحات 1-36
    هدف و زمینه

    مطالعه جرم یابی سرقت که از باسابقه ترین جرائم بشری است و در جوامع مختلف به علل گوناگون وجود داشته و دارد، حائز اهمیت بسیاری است. به ویژه در دهه های اخیر به خاطر پیچیدگی روابط اجتماعی و اقتصادی جوامع شهرنشین، پدیده سرقت؛ پیامدها و آسیب های زیادی را به دنبال دارد تا جایی که نه تنها رواج سرقت در جامعه، باعث از بین رفتن اموال شخصی افراد مالباخته می شود، بلکه بیش از آن، احساس امنیت اجتماعی را نیز مورد هدف قرارداده یا باعث کاهش احساس امنیت اجتماعی در جامعه می شود که همه این موارد ضرورت مقابله جدی با سرقت و کشف آن به ویژه از منظر فرایند جرم یابی سرقت را نشان می دهد. از این رو هدف اصلی پژوهش انجام شده، شناسایی الگوی فرایند جرم یابی سرقت در پلیس آگاهی بوده و هم چنین پرسش اصلی پژوهش نیز عبارت است از این که؛ الگوی فرایند جرم یابی سرقت در پلیس آگاهی چگونه است؟

     روش پژوهش: 

    روش پژوهش کیفی بوده و از تکنیک پدیدارشناسی جهت گردآوری مصاحبه ها استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که در پژوهش انجام شده با توجه به مصاحبه های صورت گرفته با کارآگاهان پلیس آگاهی و نخبگان کدهای استخراج شده حاکی از آن است که درمجموع در قالب 13 کد گزینشی شامل (تحقیقات مقدماتی، عکس برداری- ترسیم کروکی، بررسی صحنه جرم، یادداشت برداری و گزارش نویسی، جستجو و بازرسی، مدارک عینی و مدارک غیر عینی، کسب اطلاعات، تحقیقات تکمیلی، شناسایی و بازداشت مظنونین، تطبیق مدارک و مستندات، پشتیبانی و هدایت عملیاتی، مصاحبه و بازجویی، آمادگی و ارائه پرونده قضایی) مورد تفسیر قرارگرفته است.

    نتیجه گیری

    با استفاده از الگوی فرایند جرم یابی سرقت می توان ضریب کشف سرقت یا شناسایی مجرمین و کشف اموال مسروقه را افزایش داد و درنهایت عرصه را بر مجرمین تنگ کرده و از طرفی بهره وری سازمانی در عملکرد پلیس همراه با کاهش هزینه زمانی و نیروی انسانی را به دست آورد.

    کلیدواژگان: الگو، فرایند، جرم یابی، سرقت
  • مراد مرادی کرناچی، علی فلاح* صفحات 37-72
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مولفه های اثربخش در مدل توسعه فرهنگ ترافیک و امنیت اجتماعی با رویکرد رسانه در شهر تهران صورت گرفت.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش با دو نوع رویکرد کیفی و کمی (آمیخته) انجام شده است، در بخش کیفی پژوهش، جهت گردآوری داده ها به تدوین پرسش های مصاحبه مبادرت ورزیده شد، در ادامه از پرسش نامه ISM و پرسش نامه پژوهش گر ساخته با طیف لیکرت 5 درجه، استفاده شد. جامعه آماری در بخش های کیفی و ISM، شامل 10 نفر از خبرگان و جامعه آماری بخش کمی و جهت اعتبارسنجی مدل نهایی شامل 384 نفر از شهروندان شهر تهران بوده است.

    یافته ها

    برای ارزیابی برازش مدل از شاخص GOF و RMS و SRMR استفاده شد و شاخص GOF برابر 636/0 به دست آمد که از 36/0 بزرگ تر است، شاخص RMS_theta میزان 098/0 به دست آمد که از 12/0 کم تر است وشاخص SRMR نیز 049/0 محاسبه شد که از 8/0 کم تر است بنابراین برازش مدل مطلوب است.

    نتیجه گیری

    بررسی مولفه های اثربخش در مدل توسعه فرهنگ ترافیک و امنیت اجتماعی با رویکرد رسانه در شهر تهران شامل 10 مقوله اصلی و 55 مقوله فرعی می باشد که موارد لازم وضروری با توجه به برخی مولفه ها و با روش حداقل مربعات جزئی اعتبارسنجی و نتایج حاصله نشان داد که کمیسیون طرح و برنامه ریزی، پشتیبانی، پژوهش و توسعه بر کمیسیون اجتماعی تاثیر می گذارند و کمیسیون اجتماعی بر نقش راهبردی رسانه و آموزش فرهنگ ترافیک و امنیت اجتماعی اثرگذاشته و به عملکرد شهر الکترونیک و مدیریت تبلیغات شهری منجر می شوند و این عوامل از طریق بهبود مشارکت زیستی شهروندان در نهایت به توسعه فرهنگ ترافیک و امنیت اجتماعی میسر می شود که باید با استفاده از ظرفیت های رسانه های مختلف در حوزه آموزش و تاثیرپذیری آحاد جامعه اتربخش و مطلوب است

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگ ترافیک و امنیت اجتماعی، نقش راهبردی رسانه، شهر تهران، مولفه های اثربخشی فرهنگ ترافیک، آموزش فرهنگ ترافیک و امنیت اجتماعی
  • فتح الله کلانتری* صفحات 73-102
    هدف و زمینه

    هدف اصلی این مقاله واکاوی تهدیدهای امنیت داخلی نرم، نیمه سخت و سخت فراروی ج.ا.ایران است. تهدیدهای داخلی در کنار تهدیدها و چالش های منطقه ای و جهانی، باعث شکل گیری تهدیدهای امنیت داخلی نوظهوری علیه ج.ا.ایران شده است. به نظر می رسد که تلاش اصلی دشمن معطوف به توسعه ناامیدی، القای حس درماندگی و بیچارگی به شهروندان به منظور کاهش هم بستگی اجتماعی است. مسئله اصلی این مقاله گونه شناسی میزان اثر، شدت و جنس تهدیدهای امنیت داخلی ج.ا.ایران همراه است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کاربردی و به روش توصیفی انجام شده است، حجم نمونه 99 نفر و برای هر تهدید 11 نفر از کارشناسان حوزه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، انتظامی، امنیتی، سایبری، حقوقی، فناوری و زیست محیطی به صورت هدف مند انتخاب شده است. روش گردآوری اطلاعات میدانی و کتابخانه ای است، ابزار گردآوری پرسش نامه و اسناد و مدارک بوده که با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس تحلیل و روایی و پایایی آن بیش تر 8/0 یعنی قابل قبول است.

    یافته ها

    بر اساس تجزیه و تحلیل به عمل آمده روند اعتراض و اغتشاش در ایران، به سوی سازمان یافتگی و خشونت بیش تر، غیرمتمرکز و هوشمند سوق یافته و دوقطبی سازی بمنظور فروپاشی سیاسی نظام و دولت در حال شکل گیری است.

    نتیجه گیری

    تعداد 25 تهدید امنیت داخلی به دست آمده است. میزان شدت 8 تهدید زیاد (معادل 4)، شدت 8 تهدید متوسط (معادل 3) و شدت 9 تهدید کم (معادل 1) است. از نظر جنس تهدید، 13 تهدید نرم، 9 تهدید نیمه سخت و 3 تهدید سخت وجود دارد. مهم ترین تهدیدها به ترتیب: اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، سایبری، حقوقی، فناوری، زیست محیطی و نظامی هستند.

    کلیدواژگان: تهدید، تهدید امنیتی، امنیت داخلی، امنیت ملی
  • مریم نصیری، اسماعیل نصیری هنده خاله*، اسحاق جلالیان صفحات 103-134
    هدف و زمینه

    شهرسازی بیوفیلیک که مبتنی بر طبیعت و گسترش آن در شکل و محتوای برنامه ریزی شهری است، از مهم ترین الگوهای قابل بررسی در زمینه ایجاد امنیت اجتماعی در فضاهای شهری است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های شهرسازی بیوفیلیک بر حصول امنیت اجتماعی در محلات شهری کلان شهر اهواز است.

    روش پژوهش:

     ابتدا به بررسی منابع نظری موجود به روش «مطالعات کتابخانه ای» پرداخته شد. جامعه آماری این پژوهش را شهروندان مناطق شهری کلان شهر اهواز تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری و فرمول کوکران تعداد 384 پرسش نامه توزیع واطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار اس پی اس اس شد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها از طریق روش پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. روایی آن از طریق جامعه نخبگان تایید و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب کرونباخ بیش تر از 78/0 تایید شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه های شهرسازی بیوفیلیک در، برنامه ریزی و مدیریت شهری در سطح معناداری برابر با 000/0 بوده است.

    نتیجه گیری

    تاثیر شاخص های شهرسازی بیوفیلیک شامل فضای سبز و پارک ها نورپردازی طبیعی آب و سیستم آبیاری به ترتیب بیش ترین امنیت اجتماعی داشته و از طرفی دیگر سایر شاخص ها در رده های پایین تر قرار می گیرند. میزان تاثیرگذاری شاخص های شهرسازی بیوفیلیک و نیز سنجش امنیت اجتماعی و ارزش گذاری آن ها در مناطق مورد بررسی حاکی از آن است که مناطق 1 و 2 در سطح امنیت اجتماعی بالا و مناطق 3 و 8 با ارزش گذاری امنیت اجتماعی متوسط و نیز مناطق 5 و 6 و 7 در ردیف از امنیت اجتماعی ناپایدار قرار دارند.

    کلیدواژگان: شهرسازی بیوفیلیک، کلان شهر اهواز، مدیریت شهری، امنیت اجتماعی
  • محمدعلی قزل سفلو*، حسین دهقان، فیض الله نوروزی صفحات 135-162
    زمینه و هدف

    اگر بازتوانی اجتماعی برای کسانی که اعتیاد خود را ترک کرده اند انجام نشود، احتمال بازگشت آن ها به سمت مواد مخدر بسیار زیاد است. این مقاله به بررسی بازتوانی اجتماعی معتادان بهبودیافته و اثر حمایت اجتماعی بر آن در شهر تهران می پردازد. بدین منظور از نظریه حمایت اجتماعی امیل دورکیم و ساراسون به عنوان چارچوب نظری استفاده شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش پیمایشی بوده و جامعه آماری کلیه معتادان بهبودیافته شامل؛ زنان و مردان 14 ساله و بالاتر شهر تهران و حدود 12100 نفر هستند. شیوه نمونه گیری، تصادفی ساده است که از بین معتادان بهبود یافته و استفاده کننده از خدمات سازمان های مردم نهاد انتخاب شدند و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نفر می باشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهش گرساخته است. روش تجزیه وتحلیل داده ها، ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس است. از اعتبار صوری جهت سنجش اعتبار استفاده شد و پایایی متغیر بازتوانی اجتماعی 871/0 و حمایت اجتماعی 812/0 بوده که در حد بسیار بالایی است و گویه های آن توانسته اند از هم سازی درونی لازم برخوردار باشند.

    یافته ها

    نتایج آزمون نشان می دهد که میانگین بازتوانی اجتماعی و حمایت اجتماعی در بین افراد متوسط بوده و میانگین آن از عدد 5 به ترتیب برابر با 11/3 و 02/3 است. حدود 6/36 درصد میزان بازتوانی اجتماعی شان را در حد پایین می دانند. حدود 1/ 26 درصد در حد متوسط و حدود 3/37 درصد نیز میزان بازتوانی اجتماعی شان را در حد بالا می دانند. بین میزان حمایت اجتماعی با بازتوانی اجتماعی معتادان بهبود یافته رابطه معنادار مثبت و مستقیم وجود دارد. حمایت ابزاری با ضریب 532/0 و مولفه حمایت اطلاعاتی با ضریب 451/0 به ترتیب بیش ترین و کم ترین هم بستگی را با بازتوانی اجتماعی معتادان بهبود یافته داشته اند. حمایت اجتماعی و ابعاد آن حدود 4/33 درصد از واریانس و تغییرات بازتوانی اجتماعی معتادان بهبود یافته را تبیین و پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    نتیجه این که جهت تقویت، ترویج و افزایش در میزان بازتوانی اجتماعی معتادان بهبود یافته بایستی به حمایت اجتماعی از معتادان و ابعاد حمایت اجتماعی خصوصا حمایت عاطفی توجه کرد.

    کلیدواژگان: بازتوانی اجتماعی، حمایت اجتماعی، ستاد مبارزه با مواد مخدر، بهزیستی، سازمان های مردم نهاد، معتادان بهبود یافته
  • محسن غلامی رزینی*، محمدتقی فتاح مارشک، احسان غلامی صفحات 163-194
    زمینه و هدف

    استفاده از ظرفیت مشارکت و همیاری مردم در پیشگیری از قاچاق سلاح (به عنوان پیشگیری اجتماعی معطوف به اقدامات نرم و مردم پایه) بهترین نوع پیشگیری است که شناخت چگونگی و شیوه های جلب مشارکت مردم اهمیت زیادی دارد. پژوهش حاضر با هدف «شناسایی عوامل موثر بر مشارکت شهروندان در پیشگیری از قاچاق سلاح در استان کرمانشاه» انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر نحوه اجرا جزو پژوهش های کیفی مبتنی بر تحلیل مضمون است. جامعه مشارکت کننده مشتمل بر فرماندهان انتظامی، اساتید دانشگاهی، بسیج، استانداری، فرمانداری و شورای اسلامی استان کرمانشاه هستند که پژوهش گر در شانزدهمین نفر به اشباع نظری رسید. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته است. برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش توافق درون موضوعی استفاده شد. تجزیه وتحلیل یافته ها نیز مبتنی بر شیوه تحلیل مضمون (کدگذاری پایه ای، سازمان یافته و فراگیر) است.

    یافته ها

    براساس نظر پاسخ گویان، مضمون های مربوط به پژوهش حاضر مشتمل بر 67 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر تحت عناوین؛ «عوامل اقتصادی» با 20 شاخص، «عوامل فرهنگی-اجتماعی» با 18 شاخص، «عوامل نهادی» با 7 شاخص، «عوامل حقوقی و قضایی» با 6 شاخص و «عوامل انتظامی» با 16 شاخص هستند.

    نتیجه گیری

    پیشگیری از قاچاق سلاح مستلزم بهره گیری از سازوکارهای مختلفی از جمله ظرفیت مشارکت شهروندان است که توجه صرف به یک عامل و بی اعتنایی به عوامل دیگر می تواند فعالیت ها را بی ثمر کند. از این رو، بایستی با تشکیل کارگروهی در استان کرمانشاه، اجتماعی شدن پدیده پیشگیری از قاچاق سلاح پیگیری شود.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، پیشگیری از جرم، قاچاق سلاح، جرم سازمان یافته، استان کرمانشاه
  • حسین فراهانی، محمدرضا سلیمی سبحان، فرزاد درویشی* صفحات 195-220
    زمینه و هدف

    احساس امنیت اجتماعی در مقاصد گردش گری از الزامات اصلی گردش گر برای تصمیم گیری برای مسافرت و از طرفی ایجاد زمینه های رقابت پذیری مقاصد گردش گری به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر احساس امنیت گردش گران بررقابت پذیری مقاصد گردش گری نوشته شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش دارای ماهیتی توصیفی-تحلیلی است. از نظر نوع روش، در گروه پژوهش های کمی است. جامعه آماری گردش گران شهرستان گرگان که بالای 15 سال است که در سال 1401 به شهرستان گرگان سفر کرده اند برابر سال نامه آماری قریب به یک میلیون و سی پنج هزار نفر تشکیل می داد. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و حجم نمونه 384 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه پژوهش گرساخته است که پایایی آن به روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ و روایی به دو روش روایی صوری و روایی واگرا مورد بررسی و تایید شد روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده بود و به منظور تجزیه و تحلیل داده ای پژوهش از نرم افزارهای اس پی اس اس و ایموس استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش مقدارضریب مسیر به دست آمده برای متغیر احساس امنیت مقاصد گردش گری 53 درصد از واریانس رقابت پذیری مقاصد گردش گری در شهرستان گرگان را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل شده این پژوهش حاکی از آن است که رقابت پذیری مقاصد گردش گری متاثر از احساس امنیت مقاصد گردش گری است و این تاثیر در شهرستان گرگان در حد متوسط ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، مقاصدگردش گری، رقابت پذیری، گرگان
  • علی احتشامی، ابراهیم قربانی *، اصغر تیموری صفحات 221-258
    زمینه و هدف

     یکی از خط مشی ها و حکمرانی های پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا، ارتقاء امنیت شهروندان در جامعه از طریق اقدامات پیشگیرانه محور بوده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سیاست های پیشگیرانه محور پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا در ارتقای امنیت عمومی شهروندان تهران بزرگ انجام شد.

    روش پژوهش:

     این مطالعه از نظر هدف کاربردی بوده و از لحاظ روش توصیفی و از لحاظ گردآوری آمار و اطلاعات به صورت میدانی با ابزار پرسش نامه تهیه شد. جامعه آماری پژوهش، شامل تمامی شهروندان 16 الی 64 ساله تهران بزرگ و به تعداد 5 میلیون و 200 هزار نفر بوده که با بهره گیری از فرمول کوکران، تعداد 384 نفر با تکیه بر دو مرحله روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و تصادفی در دسترس انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پرسش نامه 29 گویه ای پژوهش گرساخته پژوهش که روایی و پایایی آن به تایید رسید، از دو روش آمار توصیفی و آمار استنباطی و به دنبال اجرای فرضیه های این پژوهش، از نرم افزار تحلیل آماری اس پی اس اس و مدل معادلات ساختاری در بستر نرم افزار اسمارت پی آل اس استفاده شد.

    یافته ها

     نشان داد که سیاست های مورد مطالعه، مبتنی بر سیاست های حوزه آموزش همگانی و مشارکت مردمی، سیاست های حوزه اطلاع رسانی، سیاست های حوزه خدمات مشاوره ای، سیاست های حوزه برنامه های مناسبتی و سیاست های مبتنی بر اقدام از طریق فضای مجازی بوده و سیاست های پیشگیرانه محور پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا قادر به تبیین بیش از 55 درصد از تغییرات ارتقاء امنیت عمومی شهروندان بودند.

    نتیجه گیری

     نتیجه گیری نهایی نشان داد که سیاست های پیشگیرانه محور پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا قادر به تبیین بیش از 55 درصد از تغییرات ارتقاء امنیت عمومی شهروندان بوده که اجرای مستمر سیاست ها با توجه به ویژگی های مناطق هدف، جذب و آموزش مربیان تخصصی و اختصاص آن به محلات، تولید محتوای مناسب پیشگیرانه (محتوای کوتاه، جذاب)، پای کار کشیدن سایر دستگاه های مسئول در زمینه پیشگیری، حضور گسترده و پرشورتر پلیس در مناسبات تقویمی و هم چنین احیاء دفاتر مشاوره پلیس به عنوان مهم ترین پیشنهادها ارائه شدند.

    کلیدواژگان: سیاست، پیشگیری از اعتیاد، پلیس مبارزه با مواد مخدر فراجا، ارتقای امنیت عمومی
  • یعقوب نوروزی *، حمیدرضا رادفر، نیره حعفری فر صفحات 259-306
    زمینه و هدف

    ارکان تامین امنیت ملی مبتنی بر سند چشم انداز بیست ساله ایران، در ابعاد امنیت اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، نظامی، دفاعی و زیست محیطی قابل حصول است. مقاله حاضر کوشید با رصد تولیدات علمی این حوزه در کشور، برترین های هر حوزه را شناسایی و معرفی کند.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی با رویکرد علم سنجی به صورت مقطعی بین سال های 1380 -1402 انجام شد. به روش کمی 6554 مقاله نمایه شده حوزه امنیت ملی در پایگاه استنادی آی.اس.سی. رصد شد تا برترین های تولیدات علمی و موضوعات مهم تحقیقاتی امنیت ملی در ایران شناسایی شود. نقشه های علمی با استفاده از بیبلیومتریکس در نرم افزار آر و ویس ویور ترسیم شد.

    یافته ها

     روند تولیدات علمی صعودی و بیش ترین میزان انتشار آثار در تمامی حوزه ها بین سال های 1392-1397 بوده است. بررسی جامعه آماری نشان داد بیش ترین پژوهش های انجام شده به امنیت اجتماعی با سهم 05/42 درصد از کل تولیدات امنیت ملی تعلق گرفت. امنیت اقتصادی با سهم 49/19 درصد و امنیت سیاسی با سهم 82/14 درصد در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند. مجله «مطالعات امنیت اجتماعی» با انتشار 460 مقاله در حوزه امنیت اجتماعی و 26 مقاله در حوزه امنیت فرهنگی سرآمد شناخته شد. ماهنامه علمی«امنیت اقتصادی» در حوزه امنیت اقتصادی؛ «مطالعات راهبردی» در حوزه امنیت نظامی، امنیت سیاسی و زیست محیطی بیش ترین مقالات را منتشر کرده و مجله «سیاست دفاعی» در حوزه امنیت دفاعی برترین شناخته شد. پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی، بالاترین ضریب تاثیر (96/1) و مجله علوم و فناوری محیط زیست بالاترین استناد تجمعی (467) را کسب کرد.

    نتیجه گیری

     موضوعات ژئوپلیتیک و جهت گیری سیاست خارجی ایران در نظام بین الملل، مشروعیت بخشی نظام، تهدیدات سایبری، حکمرانی بر رسانه ها و شبکه های اجتماعی برای رسیدن به بلوغ علمی در حوزه امنیت ملی نیاز به انجام پژوهش های بیش تر دارند.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، تولیدات علمی، نگاشت علمی، امنیت ایران، سند چشم انداز
|
  • Saeed Kashfi, Aliasghar Niknam, Ebrahim Rajabi, MOHAMMADESMAEIL HADDAD DABAGHI * Pages 1-36
    Background and purpose

    The study of theft investigation, which is one of the earliest crimes of humanity, and has existed in various societies for various reasons, is of great importance. Especially over recent decades, due to the complexity of social and economic relations in urban societies, the phenomenon of theft has been associated with many consequences and damages, to the extent that not only the prevalence of theft in society lead to the loss of personal property of victims, but also, more importantly, it targets the social security feeling or reduces the social security feeling in society. The whole things indicate the necessity of severe confrontation with theft and its discovery, especially from the perspective of the theft investigation process. Therefore, the main purpose of conducting the research was to identify the pattern of the theft investigation process in the “Criminal Investigation Police”. Also, the main question of the research was: What is the pattern of the theft investigation process in the “Criminal Investigation Police”?

    Method

    The research method was of qualitative type, and the phenomenological technique was used to collect interviews.

    Findings

    The findings of the research indicate that in the conducted research, according to the interviews conducted with “Criminal Investigation Police” detectives and experts, the extracted codes indicate that a total of 13 selective codes, including (preliminary investigations, photography-sketching, crime scene examination, note-taking and report writing, search and inspection, tangible and intangible pieces of evidence, obtaining information, follow-up investigations, identifying and detaining suspects, matching pieces of evidence and documents, operational support and guidance, interview and interrogation, preparation and presentation of the judicial file) were interpreted.

    Conclusion

    By using the theft investigation process model, the rate of theft discovery or identification of criminals and discovery of stolen property may be enhanced; and ultimately, the field can be narrowed for criminals. On the other hand, organizational efficiency in police performance, along with reducing time and manpower costs, can be achieved.

    Keywords: : Pattern, Process, Crime Investigation, Theft
  • Murad Moradi, Ali Fallah * Pages 37-72
    Background and purpose

    The present article aims to look into the effective components of a model for developing and fostering traffic culture and social security using a media-centered approach in Tehran.

    Method

    The research employed a mixed-method approach, combining both qualitative and quantitative methods. In the qualitative phase, interview questions were developed to collect data. Subsequently, ISM questionnaires and a researcher-made questionnaire using a 5-point Likert scale were utilized. The statistical population in the qualitative and ISM sections consisted of 10 experts, while the statistical population in the quantitative section, for the validation of the final model, included 384 citizens of Tehran.

    Findings

    To assess the model fit, the GOF, RMS, and SRMR indices were used. The GOF index was figured out to be 0.636, which is greater than 0.36. The RMS-theta index was 0.098, which is less than 0.12, and the SRMR index was calculated as 0.049, which is less than 0.08. Therefore, the model fit is considered desirable.

    Conclusion

    An investigation of the effective components in a model for developing traffic culture and social security with a media-centered approach in Tehran revealed 10 main categories and 55 subcategories. The essential factors, considering some components and using the partial least squares method for validation, and the results indicated that the planning and programming commission, support, research, and development; impact the social commission. It also revealed that the social commission influences the strategic role of the media, and education on traffic culture and social security, leading to the emergence of electronic city and urban advertising management. These factors improve the level of contribution of citizens and ultimately lead to the development of traffic culture and social security, and is expected to utilize the capacity of various media in the field of education; and show that the impressionability of all individuals is effective and desirable.

    Keywords: Development Of Traffic Culture, Social Security, Strategic Role Of Media, Tehran, Effective Components Of Traffic Culture, Education On Traffic Culture
  • Fathollah Kalantari * Pages 73-102
    Background and purpose

    The primary objective of the present article is to analyze the soft, semi-hard, and hard internal security threats facing the Islamic Republic of Iran. In addition to regional and global threats and challenges, domestic threats have led to the formation of new internal security threats against Iran. It seems that the enemy’s main effort is focused on developing despair, instilling a sense of helplessness and hopelessness among citizens to diminish social cohesion. The main issue of the present article is the typology of the extent, severity, and nature of internal security threats in Iran.

    Method

    This is an applied research conducted using a descriptive method. The sample size is 99 individuals, and 11 experts active in economic, political, cultural, law enforcement, security, cyber, legal, technological, and environmental fields were purposefully selected for each threat. The data collection method is both field and library-based, and the data collection tools are questionnaires and documents, which were analyzed using SPSS. The reliability and validity of the data are above 0.8, which is acceptable.

    Findings

    Based on the analysis, the trend of protests and unrest in Iran has moved towards becoming more organized and more violent, decentralized and smart. In addition, polarization is taking shape to undermine the political system and government.

    Conclusion

    A total of 25 internal security threats were identified. The severity of 8 threats is high (equal to 4), the severity of 8 threats is moderate (equal to 3), and the severity of 9 threats is low (equal to 1). In terms of the nature of the threat, there are 13 soft threats, 9 semi-hard threats, and 3 hard threats. The most important threats are respectively: economic, cultural, political, cyber, legal, technological, environmental, and military.

    Keywords: Threat, Security Threat, Internal Security, National Security
  • Maryam Nasiri, Esmaeil Nasiri Hendehkhaleh *, Eshagh Jalalian Pages 103-134
    Background and purpose

    Biophilic urban design, which is based on nature and its expansion in the form and content of urban planning, is among the most important models that can be examined in the field of creating social security in urban spaces. The present research aims to investigate the impact of biophilic urban design elements on achieving social security in urban neighborhoods of Ahvaz metropolis.

    Method

    First of all, existing theoretical sources were reviewed using a “library research” method. The statistical population of this research consists of citizens of urban areas of Ahvaz metropolis.  Using Cochran’s sampling method and formula, 384 questionnaires were distributed . The collected data was analyzed by SPSS. The research method is descriptive-analytical and based on data collection through a survey method. Questionnaires were the tool used for data collection. Its validity was confirmed by a panel of elite experts, and its reliability was also confirmed using Cronbach’s alpha coefficient which was above 0.78.

    Findings

    The results showed that biophilic urban design elements in urban planning and management have a significant level of impact at the level of 0.000.

    Conclusion

    The impact of biophilic urban design indicators, including green spaces and parks, natural lighting, water, and irrigation systems, had the highest impact on social security, while other indicators ranked lower. The level of impact of biophilic urban design indicators, as well as the measurement of social security and its valuation in the studied areas, indicates that regions 1 and 2 have a high level of social security, regions 3 and 8 have a medium value of social security, and regions 5, 6, and 7; are ranked as having unstable social security.

    Keywords: Biophilic Urban Design, Ahvaz Metropolis, Urban Management, Social Security
  • Mohammadali Ghezelsefloo *, Hossein Dehghan, Feyzolah Noroozi Pages 135-162
    Background and purpose

    In case social rehabilitation is not provided for those who have quit addiction, most probably, they might resume taking drugs. The present article examines the social rehabilitation of recovered addicts, and the impact of social support on it in Tehran. For this purpose, the social support theory of Emile Durkheim and Sarason was used as the theoretical framework. 

    Method

    This is a survey study, and the statistical population is all recovered addicts, including women and men aged 14 and over in Tehran, approximately 12,100 people. The sampling method is simple random sampling, selected from among recovered addicts using the services of non-governmental organizations (NGOs), and the sample size according to the Cochran formula is 384 persons. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. The data analysis method is Pearson correlation coefficient and regression analysis using SPSS. Face validity was used to assess validity, and the reliability of the social rehabilitation variable was 0.871 and that of social support was 0.812, which is very high, and its items have been able to achieve the required internal consistency.

    Findings

    The results of the test indicate that the mean of social rehabilitation and social support among individuals was moderate, and their mean (Maximum 5) was 3.11 and 3.02, respectively. About 36.6% consider their level of social rehabilitation to be low. About 26.1% consider it to be at a moderate level, and about 37.3% consider their social rehabilitation level high. There is a significant positive and direct relationship between the level of social support and the social rehabilitation of recovered addicts. Instrumental support with a coefficient of 0.532 and informational support with a coefficient of 0.451 had respectively the highest and lowest correlation with the social rehabilitation of recovered addicts. Social support and its dimensions explain and forecast about 33.4% of the variance and changes in the social rehabilitation of recovered addicts.

    Conclusion

    The conclusion is that to strengthen, promote, and enhance the level of social rehabilitation of recovered addicts, attention should be paid to social support for addicts and the dimensions of social support, especially emotional support.

    Keywords: Social Rehabilitation, Social Support, Drugs Combat Headquarters, Welfare, Non-Governmental Organizations, Recovered Addicts
  • Mohsen Gholami Razini *, Mohammadtaghi Fattah Marshak, Ehsan Gholami Pages 163-194
    Background and purpose

    Utilizing the capacity of public contribution and cooperation in preventing arms trafficking (as social prevention focuses on soft and people-centered actions) is the best type of prevention. In this regard, recognizing the manner and ways to engage public participation is of great importance. The present research aimed to “identify the factors affecting citizens’ participation in preventing arms smuggling in Kermanshah Province”. 

    Method

    This research is applied in terms of its purpose and is a qualitative study based on thematic analysis. The contributing community consists of police commanders, university professors, Basij, the governor’s office, the governorate, and the Islamic Council of Kermanshah Province. The researcher reached theoretical saturation following conducting the talk with the sixteenth person. The data collection tool was a semi-structured interview. To calculate the reliability of the coding, the intra-rater agreement method was used. The analysis of the findings is also based on the thematic analysis method (basic, organized, and comprehensive coding). 

    Findings

    Based on the respondents’ opinions, the themes related to this research consist of 67 organizing themes and 5 overarching themes under the titles: “economic factors” with 20 indicators, “socio-cultural factors” with 18 indicators, “institutional factors” with 7 indicators, “legal and judicial factors” with 6 indicators, and “law enforcement factors” with 16 indicators.

    Conclusion

    Preventing arms trafficking requires the use of various mechanisms, including the capacity of citizens’ contribution. Focusing solely on one factor and ignoring others may render activities fruitless. Therefore, a working group should be formed in Kermanshah Province to socialize the phenomenon of preventing arms trafficking.

    Keywords: Citizens’ Contribution, Crime Prevention, Arms Trafficking, Organized Crime, Kermanshah Province
  • Hossein Farahani, Mohammadreza Salimi Sobhan, Farzad Darvishi * Pages 195-220
    Background and purpose

    Social security feeling in tourist destinations is a basic requirement for tourists to decide to travel and, on the other hand, creates the conditions for the competitiveness of tourist destinations. The present research aims to investigate the impact of tourists’ perception of security on the competitiveness of tourist destinations.

    Method

    The present research is applied in terms of its purpose and descriptive-analytical in terms of its method. In terms of the type of method, it is in the group of quantitative research. The statistical population of the study was 15+ tourists who traveled to Gorgan County in 2022, which was approximately one million and thirty-five thousand people according to the relevant annual statistical booklet. To determine the sample size, Cochran’s formula was used, and the sample size was estimated at 384 persons. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, the reliability of which was examined and confirmed using the combined reliability method and Cronbach’s alpha, and the validity was examined and confirmed using both face validity and divergent validity. The sampling method in the study was simple random sampling, and SPSS and AMOS were used to analyze the research data.

    Findings

    The findings of the research show that the path coefficient obtained for the variable of tourist destination security perception predicts 53% of the variance of the competitiveness of tourist destinations in Gorgan County.

    Conclusion

    The results of the present research indicate that the competitiveness of tourist destinations is affected by the perception of tourist security, and this impact was evaluated as moderate in Gorgan County.

    Keywords: Security Perception, Tourist, Destinations, Competitiveness, Gorgan
  • Ali Ehteshami, Ebrahim Ghorbani *, Asghar Teymuri Pages 221-258
    Background and purpose

     One of the policies and governances of the “Anti-Narcotics Police Force” is to enhance the security of citizens in society through preventive-oriented actions. Hence, this research aimed to investigate the impact of the preventive-oriented policies of the “Anti-Narcotics Police Force” on enhancing the public security of citizens in Greater Tehran. 

    Method

     The present study is applied in terms of its purpose and descriptive in terms of its method. In terms of collecting data, it was conducted through a field survey using a questionnaire. The statistical population of the study included all citizens aged 16 to 64 in Greater Tehran, totaling 5.2 million people. Using the Cochran formula, 384 people were selected using a two-stage random sampling method. To analyze the data obtained from the 29-item researcher-made questionnaire, whose validity and reliability were confirmed, descriptive and inferential statistics were used, and following the implementation of the research hypotheses, the SPSS statistical analysis and the structural equation modeling in the Smart PLS were used. 

    Findings

     The findings indicated that the studied policies were based on public education and community participation policies, information dissemination policies, counseling services policies, occasion-based program policies, and policies based on actions through cyberspace. The preventive-oriented policies of the “Anti-Narcotics Police Force” managed to explain more than 55% of the changes in the improvement of public security among citizens.

    Conclusion

     The final conclusion indicated that the preventive-oriented policies of the “Anti-Narcotics Police Force” could explain more than 55% of the changes in the improvement of public security among citizens. The continuous implementation of policies given the characteristics of target areas, recruiting and training specialized trainers and assigning them to neighborhoods, producing appropriate preventive content (short, attractive content), engaging other responsible agencies in the field of prevention, a wider and more enthusiastic presence of the police in calendar events, as well as reviving police counseling offices were presented as the most important recommendations.

    Keywords: Policy, Drug Prevention, Anti-Narcotics Police Force, Enhancing Public Security
  • Yaghoub Norouzi *, Hamidreza Radfar, Nayere Jafarifar Pages 259-306
    Background and purpose

     The pillars of national security based on Iran’s 20-Year Vision Document may be achieved in the dimensions of social, economic, political, cultural, military, defense, and environmental security. The present article aims to identify and introduce the top research in each area by monitoring the scientific output in this field in the country. 

    Method

     The present research is an applied research with a scientometric approach conducted cross-sectionally between 2001 and 2023. A total of 6,554 indexed articles on national security in the ISC database were quantitatively reviewed to identify the top scientific outputs and important research topics in national security in Iran. Scientific maps were drawn using bibliometrics in R and VOSviewer software.    

    Findings

     The trend of scientific production was upward, and the highest number of publications in all fields was between 2013 and 2018. The analysis of the statistical population showed that most of the research was conducted on social security, accounting for 42.05% of all national security outputs. Economic security with 19.49% and political security with 14.82% respectively ranked second and third. The journal “Studies of Social Security” was recognized as the leading journal with 460 articles in the field of social security and 26 articles in the field of cultural security. The scientific monthly “Economic Security” in the field of economic security; “Strategic Studies” in the fields of military security, political security, and environmental security published the most articles, and the journal “Defense Policy” was recognized as the superior in the field of defense security. The research journal “Law and Order Security” had the highest impact factor (1.96) and the journal “Environmental Science and Technology” had the highest accumulative citation (467).

    Conclusion

     Geopolitical issues and the orientation of Iran’s foreign policy in the international system, legitimizing the system, cyber threats, and governance of media and social networks require further research to achieve scientific maturity in the field of national security.

    Keywords: National Security, Scientific Production, Scientific Mapping, Iran’S Security, Vision Document