فهرست مطالب

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 187 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/05/11
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 3-16هدف
زمین لغزش یکی از مخاطرات زمین شناختی مهم است که سالانه خسارت های قابل توجهی را در سکونتگاه های روستایی و شهری سرتاسر جهان به بار می آورد. یکی از عوامل تاثیرگذار در رخداد زمین لغزش فعالیت های زمین ساختی، از جمله گسل خوردگی است که با ایجاد سطوح ضعف در مناطق کوهستانی و در دامنه ارتفاعات باعث کاهش مقاومت توده سنگ و خاک شده و منجر به حرکات دامنه ای می شود.روستای علی آباد بر روی دامنه ای با شیب متوسط 20 الی 30 درصد، در منطقه برشی گسل کوشک و بر روی مصالح یک زمین لغزش قدیمی واقع شده است. بستر سنگی روستا کنگلومرا و مارن همراه با لنزهای گچی است. در حدود یک سال پس از رخداد زلزله سال 1369 رودبار-منجیل، حرکات دامنه ای به صورت خزشی در محدوده روستای علی آباد شروع به فعالیت کرد. حرکات خزشی در دامنه روستای علی آباد پیرو کم آب شدن چشمه ها و قنات قدیمی روستا اتفاق افتاد. در دوره های ترسالی شدت حرکت در دامنه بیشتر شده و توام با خسارت بوده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط زمین لغزش رخ داده در محدوده روستا با فعالیت گسل کوشک است.
روش پژوهش:
در این راستا، با بررسی نقشه های زمین شناسی، تصاویر ماهواره ای، شواهد به دست آمده از بازدیدهای میدانی و انجام مطالعات ژئوفیزیکی موقعیت گسل کوشک در محدوده روستای علی آباد ترسیم و تدقیق شد. دو چشمه و مادرچاه یک قنات قدیمی در امتداد گسل کوشک وجود دارد که پس از رخداد زلزله سال 1369 رودبار-منجیل کاهش آبدهی داشته و یا خشک شده اند.
یافته هاپیرو مطالعات انجام شده گسل دیگری در فاصله 600 متری جنوب گسل کوشک و در دامنه های پایین دست روستا با سازوکار کششی شناسایی شد. در امتداد این گسل نیز چشمه های متعددی وجود دارد که هم زمان با رخداد زلزله سال 1369 رودبار-منجیل دچار کاهش آبدهی شده است.
نتیجه گیرینتایج مطالعات ژئوالکتریک اشباع بودن لایه های خاک دامنه تا عمق 25 متری را نشان می دهد، این موضوع گویای این مطلب است که جنبایی گسل کوشک و گسل F2 (گسل شناسایی شده در دامنه های جنوبی روستا) هم زمان با رخداد زمین زلزله رودبار-منجیل موجب کاهش آبدهی چشمه ها و متعاقبا اشباع دامنه شده است.
کلیدواژگان: زمین لغزش، روستای علی آباد، گسل کوشک، الموت -
صفحات 17-26هدف
این تحقیق در پی ارائه الگو و طرح مناسبی برای احداث یک شهرک دیپلماتیک است و با توجه به تعریف تحقیقات کاربردی که به دنبال کاربردی کردن دانش است؛ ازلحاظ هدف، این تحقیق، در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد.
روش تحقیق:
روش بررسی آن تحلیلی-توصیفی است که بررسی پارادایم نظری جدید و الگوهای نوین منتج از آن نیاز به بررسی متون نظری به ویژه در محدوده تفکرات نظری دارد. علاوه بر آن، با توجه به اهمیت این مسئله در نظام سیاسی کشور به مطالعه اسناد، کتب و مدارک طرح های فرادست و موجود، منابع و مقالات مرتبط خارجی، کسب نظرات افراد صاحب نظر ازطریق مصاحبه و همچنین بررسی مطالعات انجام گرفته توسط متخصصین و یا ارگان ها و سازمان های ذی ربط و با انجام برداشت های تخصصی و نیازسنجی و ارزیابی ساختار نمونه های بارز در مقیاس جهانی است و در ادامه با استفاده از مطالعات میدانی، کتابخانه ای و اسنادی (مانند مطالعات اسناد فرادست) که نتایج آن ها در قالب تلفیق تکنیک SWOT (نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید) و AHP به دست آمده است و هرکدام از زیر شاخص ها با استفاده از نرم افزار expert choice وزن دهی و درنهایت با استفاده از مدل سنجش وضعیت SWOT تجزیه وتحلیل شده اند و راهبرد نهایی ارائه شده است.
یافته هانتایج به دست آمده نشان داد، راهبرد نهایی متمرکز بر راهبرد تهاجمی است، به این معنی که تحقق شهرک دیپلماتیک در مناطق شمالی استان تهران باید در جهت به حداکثر رساندن فرصت ها و قوت های خود باشد تا بتواند به شهری رقابت پذیر و موثر مانند کلان شهر تهران مبدل شود.
نتیجه گیریالگوی پیشنهادی با تلفیق اصول طراحی شهری پایدار، امنیت بالا و امکانات رفاهی ویژه دیپلمات ها، یک محیط کاری و زندگی ایده آل را فراهم می کند. همچنین، این پژوهش به اهمیت همکاری های بین المللی در اجرای این طرح و تاثیرات مثبت آن بر روابط دیپلماتیک کشور تاکید دارد و با ارائه یک نقشه راه جامع، به سیاست گذاران و برنامه ریزان کمک می کند تا تصمیمات آگاهانه تری در زمینه توسعه زیرساخت های دیپلماتیک اتخاذ کنند.
کلیدواژگان: تراکم زدایی، شهر دیپلماتیک، تلفیق تکنیکSWOT و AHP -
صفحات 27-40هدف
در عرصه طراحی پژوهی، یکی از رویکردهای تبیین کننده ماهیت طراحی سعی نموده که طراحی را به مثابه بلاغت معرفی نماید. این نوشتار نیز به دنبال شناسایی وجوه بلاغی طراحی در متقاعد نمودن مخاطبین خود بوده است. نظر به اهمیت مسکن، به عنوان یکی از مهم ترین محصولات طراحی معماری، پژوهش پیش رو به وجوه بلاغی در واحدهای مسکونی شهر کرمانشاه معطوف شده است.
روش پژوهش:
روش به کار گرفته شده در این پژوهش پیمایشی است. برای این کار، ابتدا ابعاد و شاخصهای موثر بر مطلوبیت مسکن، از پژوهش های معتبر (عمدتا) داخلی استخراج شد. سپس نظرات خریداران ازطریق ابزار پرسش نامه پیمایش و جمع آوری گردید تا درنهایت، وجوه متقاعدکننده آن ها شناسایی شود. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان کرمانشاهی است که در پنج سال اخیر، واحد مسکونی خریداری کرده اند. نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام پذیرفته و حجم نمونه نیز با توجه به تعداد متغیرها (35 متغیر) برابر با 120 نفر بوده است که بیش از 3 برابر تعداد متغیرهاست و برای تحلیل آماری مناسب است. تجزیه وتحلیل داده ها در نرم افزار آماری SPSS و به کمک مدل های تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون چندمتغیره خطی انجام گرفته است.
یافته هایافته ها حاکی از آن است که تنها 28 متغیر از 35 متغیر مطلوبیت مسکن بر متقاعد شدن خریداران موثر بوده اند. یافته ها همچنین موید آن است که طرحی از مسکن، متقاعدکننده خریداران کرمانشاهی بوده که ویژگی های زیر را داشته است: 1- پاسخ گوی رفتارهای جمعی/اجتماعی افراد. 2- پاسخ گوی نیاز به تفکیک زندگی فردی/جمعی آن ها. 3- فراهم آورنده امکانات و تسهیلات مناسب برای زندگی. 4- دارا بودن نمود بیرونی مناسب برای بهره برداران.
نتیجه گیرینتایج مقاله حاضر نشان می دهد که در طراحی و ساخت واحدهای مسکونی شهر کرمانشاه، توجه به هزینه، شیوه های ساختمانی، ایمنی و قابلیت انعطاف در مسکن ازجمله متغیرهایی هستند که کمتر موردتوجه قرار گرفته اند. این مسئله ضرورت توجه جدی تر به عوامل مغفول مانده را از آموزش دانشجویان معماری گرفته تا مجریان و ناظران حوزه ساخت وساز نمایان می سازد.
کلیدواژگان: طراحی، بلاغت، محصول طراحی، مسکن، واحدهای مسکونی، شهر کرمانشاه -
صفحات 41-56هدف
بر اساس آخرین ترازنامه انرژی در بازه سال های 1392 تا 1400 بخش زیادی از مصرف انرژی در کشور مربوط به ساختمان های مسکونی است که با رشد مصرف 30/27 درصد همراه بوده است؛ اجزای این ساختمان ها تحت تاثیر اقلیم، به اشکال متفاوتی رفتار می کند. در سال های اخیر، رشد ساخت وسازهای نامتعارف در مناطق جلگه ای روستایی شهرستان رودسر موجب بالا رفتن مصرف حامل های انرژی شده است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بهینه نمودن ابعاد بازشو در خانه های این منطقه جهت کاستن از مصرف انرژی است.
روش پژوهش:
به این منظور، ابتدا نیازسنجی وضع موجود یک نمونه ساختمان متداول مسکونی در این منطقه و سپس بهینه سازی عضو پرمصرف آن خواهد بود. در مسیر پژوهش در اولین گام از نرم افزار Climate Consultant 6.0 برای نیازسنجی طراحی اقلیمی ساختمان و از نرم افزار Expert Choice 11 برای اولویت بندی مولفه پرمصرف از روش تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده شد. مدل سازی ساختمان موردنظر در نرم افزار Rhino7 و شبیه سازی انرژی آن توسط افزونه های هانی بی و لیدی باگ محیط گرس هاپر انجام شد و درنهایت برای بهینه یابی پارامتریک آن از افزونه اختاپوس استفاده شد.
یافته هانتایج حاصل از بهینه سازی تک هدفه شدت مصرف انرژی بنا بوده است و بیانگر این است که بهینه یابی تناسبات پنجره در زون های آشپزخانه و پذیرایی به نسبت سایر زون ها، تاثیر بیشتری در کاهش مصرف انرژی بنا دارد. همچنین بازشوی دارای سایبان جبهه جنوبی زون نشیمن نسبت به بازشوی اتاق جنوبی در همان جبهه، دارای محدودیت کمتری در افزایش تناسبات بازشو است که درمجموع این جبهه شمالی و جنوبی هستند که قابلیت تنوع بیشتری در انتخاب متغیرهای تناسبات پنجره را در طراحی دارا هستند.
نتیجه گیریبه طور گزینشی از میان حالت های بهینه ای که شکل متداول تری در اجرا دارند، زون آشپزخانه با اختلاف 58/3 کیلووات ساعت بر مترمربع در سال، نسبت به وضع موجود یافت شد که شاخص WWR آن برای ضلع شمالی، 75/31 و برای ضلع شرقی 42/8 درصد است. از کل مساحت پنجره های به کار رفته در سطوح خارجی بنا، 34 درصد مربوط به جبهه شمالی، 29 درصد جنوبی، 23 درصد شرقی و 14 درصد در جبهه جنوبی، میانگین شرایط بهینه در این بنا بوده است. بنابراین با توجه به نتایج حاصل از میانگین بهینه یابی زون ها، با کاهش شاخص WWR در ضلع های جنوبی و شمالی زون اتاق شمالی و رساندن آن به ترتیب به 54/16 و 87/2 درصد، می توان شدت مصرف انرژی را به مقدار 52/3 کیلووات ساعت بر مترمربع در سال نسبت به وضع موجود کاهش داد.
کلیدواژگان: بهینه سازی، تناسبات بازشو، خانه روستایی رودسر، مصرف انرژی -
صفحات 57-70هدف
رشد شتابان شهرنشینی در چند دهه اخیر در ایران، موجب شکل گیری مجموعه های مسکونی انبوهی در شهرها شده است. از یک سو مجموعه های مسکونی امکانات بیشتر و بهتری را برای ساکنان فراهم کرده و از سویی دیگر، تا زمانی که به فضای خصوصی و زندگی شخصی ساکنان آنها آسیب وارد نشود، زندگی جمعی را بر زندگی فردی ترجیح می دهند. امنیت محیطی یکی از عوامل مهم ارتقاء کیفیت زندگی در مجموعه های مسکونی است. راهبردهای CPTED (پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی) با تاکید بر طراحی محیطی، به افزایش احساس امنیت و کاهش جرم در محیط های شهری منجر می شوند. پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان امنیت در مجموعه مسکونی منازل نیشکر شهر اهواز انجام شده است.
روش پژوهش :
این پژوهش از نوع کیفی و ترکیبی از روش های توصیفی - تحلیلی، پیمایشی و مورد کاوی می باشد. چارچوب نظری این پژوهش بر مبنای مطالعه منابع معتبر کتابخانه ای، گردآوری و تحلیل شده است. ابزار گردآوری داده ها از تکنیک پرسشنامه و مصاحبه روایی، بر اساس نظریه ها و همچنین بررسی های میدانی پژوهشگران انجام پذیرفته است.
یافته هااز 124 نفر از ساکنان این مجموعه مسکونی از طریق پرسشنامه پرسش به عمل آمد. پرسشنامه بر اساس استخراج اصول و شاخص های راهبردهای CPTED (نظارت، قلمروگرایی، کنترل دسترسی، پشتیبانی از فعالیت ها و ترس از جرم، تعمیر و نگهداری محیط و امنیت فیزیکی) تدوین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 و آزمون T تک متغیره و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
نتیجه گیرینتایج حاصله، نشان داد که به ترتیب مولفه های نظارت، پشتیبانی از فعالیت ها و ترس از جرم، مدیریت و نگهداری محیط و کنترل دسترسی به عنوان عوامل مهم امنیت در مجموعه مسکونی توسعه نیشکر اهواز می باشند و بین این عوامل رابطه معناداری وجود داشته که بر هم تاثیر مستقیم دارند.
کلیدواژگان: امنیت کالبدی، امنیت اجتماعی- روانی، مجموعه مسکونی نیشکر اهواز، راهبردهای CPTED -
صفحات 71-82هدف
باوجود رشد تعداد اقامتگاه های بوم گردی و پژوهش های منتشرشده، تاکنون مطالعه ای به واکاوی، طبقه بندی و درنهایت پویایی تغییرات دانش علمی ارائه شده در این زمینه برای روشن نمودن مسیر آتی پژوهش ها نپرداخته است. ازاین رو، این مطالعه به بررسی ماهیت تلاش های پژوهشی در زمینه اقامتگاه های بوم گردی از نگاه پارادایم علمی پرداخته تا ضمن تعیین رایج ترین روش های علمی استفاده شده برای پژوهش در این حیطه، مشخص نماید کدام دانش علمی بیشترین سهم از مطالعات مرتبط را دارد.
روش پژوهش:
پژوهش حاضر اقدام به تحلیل و ارزیابی دانش منتشرشده در ایران با تلفیق مرور سیستماتیک و قیف پارادایم نموده است. برای جستجو و یافتن مقالات مرتبط مهم ترین پایگاه های نمایه کننده مقالات علمی شامل نورمگز، مگیران، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پرتال جامع علوم انسانی و Google Scholar انتخاب شدند.
یافته ها74 مقاله در نشریات علمی کشور در رابطه با اقامتگاه های بوم گردی منتشر شده اند. چهار زمینه جغرافیا، گردشگری، معماری و مدیریت زمینه های غالب در ادبیات علمی بوم گردی های هستند. نتایج حاکی از قرار داشتن اکثر مطالعات در سطح اول و دوم قیف پارادایم است؛ این بدان معنا است ادبیات تحقیق موجود بیشتر شامل مشاهدات تجربی و توصیفی است. مقالات در 15 گروه موضوعی شامل معماری، توسعه پایدار، مشتری مداری، مدیریت کیفیت، توانمندسازی، توسعه کسب وکار، مدیریت بحران، کارآفرینی، توسعه گردشگری، توسعه فرهنگی-اجتماعی، مدیریت کسب وکار، بازاریابی، توسعه روستایی، برنامه ریزی فضایی و مسئولیت پذیری اجتماعی طبقه بندی شدند. دراین بین بیشترین سهم متعلق به توسعه پایدار و توسعه کسب وکار است.
نتیجه گیریعلی رغم رشد مطالعات در حوزه بوم گردی، خلاهایی در زمینه های نظیر توسعه پایدار روستایی، کارآفرینی و بازاریابی مشاهده می شود. مطالعات آتی با بهره گیری از رویکردهای نظری و بررسی تطبیقی تاثیر عوامل مختلف بر بوم گردی ها، می توانند به توسعه دانش در این حوزه کمک شایانی نمایند. علاوه بر این، نتایج حاکی از ضرورت توجه به مباحث روز همچون فناوری های هوشمند و شبکه های اجتماعی آنلاین با کاربرد رویکردهای مختلف همچون تحلیل شبکه و تحلیل های مبتنی بر کلان داده موجود در دنیای مجازی در رابطه با اقامتگاه های بوم گردی است.
کلیدواژگان: اقامتگاه بوم گردی، تحلیل سیستماتیک، قیف پارادایم، توسعه پایدار، توسعه کسب وکار -
صفحات 83-94هدف
هدف برندسازی ایجاد رابطه ای بین آنچه شهر ارائه می دهد (هویت) و تصویر ذهنی ادراک شده افراد از شهر است. به طوری که جان لنگ تصویر ذهنی مثبت را لازمه ماندگاری شهرها در رقابت جهانی قلمداد می کند و راهبرد برندسازی مکانی را در این راستا مهم می داند. همچنین بین برندسازی و تصویر ذهنی رابطه ای مستقیم در نظر می گیرد. درواقع مفهوم برندسازی به عنوان مجموعه اقداماتی با ابزارهای مختلف در راستای به دست آوردن مزیت های رقابتی میان شهرها با هدف جذب سرمایه و گردشگر و تقویت هویت محلی و شناساندن شهر به شهروندانش و نهایتا بهبود تصاویر داخلی و خارجی معرفی شده است. برند مکان به عنوان مجموعه اقداماتی تعریف می شود که با ابزارهای مختلف در راستای به دست آوردن مزیت های رقابتی میان مکان ها یا شهرها با هدف جذب سرمایه، گردشگر، تقویت هویت محلی و شناساندن شهرها و مکان ها به شهروندانش و نهایتا بهبود تصاویر داخلی و خارجی معرفی شده است. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی نقش برند مکان بر توسعه گردشگری روستای تاریخی گردشگری پالنگان است که ازلحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی است.
روش پژوهش:
جهت گردآوری اطلاعات از روش اسنادی-کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. در شیوه اسنادی، شاخص های موردبررسی استخراج شده اند و این شاخص ها در قالب پرسش نامه تنظیم شده و درنهایت به صورت پیمایش، پرسش نامه 45 سوالی بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت در بین جامعه نمونه توزیع شد.
یافته هاجامعه آماری تحقیق را گردشگرانی که تابستان و پاییز سال 1402 روستای پالنگان را مقصد گردشگری خود قرار داده اند، تشکیل می دهد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر برآورد گردید.
نتیجه گیرینتیجه پژوهش نشان داد که معیارهای کالبدی-زیست محیطی، اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی و مدیریتی به ترتیب در رتبه اول تا چهارم درجه اهمیت ازنظر گردشگران قرار دارند.
کلیدواژگان: برندسازی، برند مکان، گردشگری، روستای پالنگان -
صفحات 95-108هدف
در پژوهش حاضر الگوهای کالبدی موثر بر شکل گیری رابطه مناسب میان درون و بیرون خانه مورد سوال است. این الگوها کمک می کنند که ضمن حفظ حریم های درونی خانه، این مکان به بستر پیرامونی اش پیوند بخورد. ازآنجاکه میزان مطلوب رابطه درون خانه با بیرون تا حد زیادی به شیوه زندگی ساکنین مربوط می شود؛ پژوهش به یک حوزه مکانی-فرهنگی خاص یعنی بافت میانی شهر کرمانشاه محدود شده است. علت انتخاب این بافت، برخورداری اغلب خانه های بافت میانی از شرایط کالبدی تقویت کننده رابطه درون و بیرون برآمده از بررسی منابع مکتوب و جریان داشتن زندگی در این خانه ها است که از سویی امکان مطالعه هم زمان رفتار و کالبد را فراهم کرده و از سوی دیگر تعمیم پذیری نتایج به محیط های مسکونی با شیوه زندگی مشابه را افزایش می دهد. همچنین نسبت نزدیک زنان به خصوص زنان خانه دار با خانه سبب شده سوال از دریچه روایت ساکنین زن، به پاسخ نزدیک گردد.
روش پژوهش:
راهبرد پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است. جمع آوری داده ها از طریق انجام مصاحبه باز با 16 نفر از زنان خانه دار ساکن 9 خانه از خانه های بافت میانی کرمانشاه، تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. پس از تطبیق دادن کدهای اولیه حاصل از مصاحبه ها با نقشه های برداشت شده از خانه ها و مقوله بندی کدها بر اساس چهارچوب نظری پژوهش، نتایجی در پاسخ به سوالات به دست آمده است.
یافته هانتایج نشان می دهد، رابطه مناسب درون و بیرون خانه برای زنان ساکن در بافت میانی شهر کرمانشاه، رابطه ای است که کنترل نوع و میزان آن در اختیار ساکنین خانه باشد؛ بنا بر این هرقدر در خانه ای فضاها ازنظر میزان ارتباط با بیرون متنوع تر باشند، آن خانه در شکل دادن به رابطه مطلوب درون با بیرون کارآمدتر است.
نتیجه گیریدر خانه های موردبررسی سه سطح از ارتباط میان فضاهای درونی با بیرون دیده می شود. همچنین دو دسته الگوی کالبدی یعنی «لایه بندی فضایی» و «پنجره ها» به تحقق رابطه مطلوب میان درون و بیرون کمک می کنند؛ «لایه بندی فضایی» به معنای قرارگیری بخش های خصوصی خانه (اتاق خواب و نشیمن) در عمق و طبقات بالاتر و هم جوار شدن دیگر فضاهای خانه با معبر است. همچنین «پنجره های» هم جوار با بیرون، در مقیاس خرد بر کیفیت رابطه درون و بیرون تاثیرگذارند. علاوه بر این به واسطه حضور بلندمدت زن (مادر) در آشپزخانه این فضا به قلب خانه تبدیل شده و نوع و میزان ارتباط آن با بیرون تا حد زیادی تعیین کننده نوع و میزان ارتباط خانه با
بیرون است.کلیدواژگان: خانه، درون و بیرون، ساکنین زن، آشپزخانه، بافت میانی کرمانشاه
-
Pages 3-16Objective
Landslides are one of the most important geological hazards that cause significant damage to rural and urban settlements around the world every year. One of the factors influencing the occurrence of landslides is tectonic activities, including faulting, which, by creating weak surfaces in mountainous areas and on the slopes of highlands, reduces the resistance of the rock and soil mass and leads to slope movements.Shear zone of the Kushak fault and on the material of an ancient landslide. The bedrock of the village consists of conglomerate and marl with Gypsum lenses. Approximately one year after the Rudbar- Manjil earthquake in 1369, gradual slope movements began to occur in the Aliabad village area. These movements were triggered by the depletion of water in the village's springs and old aqueduct. During rainy periods, the intensity of slope movement increased, leading to accompanying damage. The aim of this study is to investigate the correlation between the landslide in the village and the activity of the Kushak fault.
MethodThrough examination of geological maps, satellite imagery, field observations, and geophysical studies, the location of the Kushak fault in Aliabad village was identified and confirmed. Along the Kushak fault, there are two springs and the main well of an old aqueduct, which experienced reduced flow or drying up following the 1369 Rudbar-Manjil earthquake.
ResultsFurther studies revealed the presence of another fault located 600 meters south of the Kushak fault, on the downstream slopes of the village, with a tensile mechanism. This fault is associated with numerous springs that also experienced decreased water supply following the 1369 earthquake.
ConclusionsGeoelectrical studies indicated soil saturation up to a depth of 25 meters, indicating that the alignment of the Kushak fault and the F2 fault (identified in the southern slopes of the village) coincided with the occurrence of the Rudbar-Manjil earthquake, leading to reduced spring outflow and subsequent slope saturation.
Keywords: Landslide, Ali Abad Village, Kushk Fault, Alamut -
Pages 17-26Objective
This research aims to develop a suitable model and design for constructing a diplomatic compound. Aligned with the definition of applied research, which seeks to put knowledge into practice, this study falls under the category of applied research. The research methodology is analytical-descriptive, requiring an examination of theoretical texts, particularly within the realm of theoretical frameworks, to explore new theoretical paradigms and emerging models.Furthermore, considering the significance of this issue in the country's political system, the study involves an analysis of documents, books, and existing master plans, as well as relevant foreign sources and articles. Additionally, expert opinions were gathered through interviews, and studies conducted by specialists, organizations, and relevant institutions were examined. Through specialized surveys, needs assessments, and evaluations of prominent global examples, a comprehensive understanding was gained.Subsequently, using a combination of field, library, and documentary research (such as studies of master plans), the results were integrated using the SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) technique and the Analytic Hierarchy Process (AHP). Each sub-criterion was weighted using the expert choice software, and finally, the SWOT situation assessment model was employed for analysis, leading to the formulation of a final strategy.The findings indicate that the optimal strategy is an offensive one, meaning that the realization of a diplomatic compound in the northern regions of Tehran Province should focus on maximizing its strengths and opportunities to transform it into a competitive and influential city akin to the metropolis of Tehran. The proposed model, integrating principles of sustainable urban design, high security, and specialized amenities for diplomats, provides an ideal work and living environment. Moreover, this research emphasizes the importance of international cooperation in implementing this project and its positive impact on the country's diplomatic relations. By presenting a comprehensive roadmap, this study assists policymakers and planners in making more informed decisions regarding the development of diplomatic infrastructure.
Methodhis study employed a combination of field research, literature review, and documentary analysis (including top-down document analysis). Subsequently, the Analytic Hierarchy Process (AHP) was utilized to assign weights to sub-criteria using Expert Choice software. Finally, a SWOT situation assessment model was applied to conduct a comprehensive analysis and formulate the final strategy."
ResultsBased on the SWOT analysis, the final strategy focuses on an aggressive approach.
ConclusionsThis means that the realization of the diplomatic city in Shemiranat should aim to maximize its strengths and opportunities, enabling it to become a competitive and influential city comparable to the metropolis of Tehran.
Keywords: Urban De-Densification1, Diplomatic City2, Integration Of SWOT, AHP Techniques3 -
Pages 27-40Objective
In the field of design research, one of the approaches that explains the nature of design has attempted to introduce design as rhetoric. This study seeks to identify the rhetorical aspects of design in persuading its audience. Given the importance of housing as one of the most significant products of architectural design, the present research focuses on the rhetorical aspects of residential units in Kermanshah City.
MethodThe method used in this research is a survey. First, dimensions and indicators affecting housing desirability were extracted from credible domestic research. Then, opinions of buyers were surveyed and collected using a questionnaire tool to ultimately identify their persuasive aspects. The statistical population includes all Kermanshah citizens who have purchased residential units in the last five years. Sampling was conducted using a simple random method, and the sample size was 120 people, considering the number of variables (35 variables), which is more than three times the number of variables and is suitable for statistical analysis. Data analysis was performed using SPSS statistical software with the help of exploratory factor analysis models and multivariate linear regression.
ResultsThe findings indicate that only 28 variables out of 35 variables of housing desirability were effective in persuading buyers. The findings also confirm that a housing design was convincing to buyers in Kermanshah, which had the following characteristics: 1. Responsive to people's collective/social behavior. 2. Responding to the need to separate their individual/collective life. 3. Providing facilities suitable for life. 4. Having a suitable external appearance for users.
ConclusionsThe results show that in the design of residential units in Kermanshah city, cost, construction methods, safety, and flexibility in housing are among the variables that have been given less attention. This issue highlights the need for more serious attention to overlooked factors, from educating architecture students to the implementation and supervision in the construction field.
Keywords: Design, Rhetoric, Design Product, Housing, Residential Units, Kermanshah City -
Pages 41-56Objective
The latest energy balance report (2013-2021) shows a 27.3% increase in the energy consumption of residential buildings. Building components react differently to climate. Unconventional construction in the rural lowlands of Rudsar County increases energy consumption. The study aims to optimize the opening dimensions of houses to reduce energy consumption in this area.
MethodIn this context, the first step is to assess the current needs of a typical residential building in the region, followed by the optimization of its energy-intensive components. To carry out this research, Climate Consultant 6.0 software was used to assess the building's climatic design requirements, while Expert Choice 11 software was used to prioritize the energy consuming components using the Analytic Hierarchy Process (AHP). The selected building was modelled in Rhino 7 and its energy simulation was performed using the Honeybee and Ladybug plug-ins within the Grasshopper environment. Finally, the Octopus plugin was used for parametric optimization.
ResultsThe results of the single objective optimization focused on the energy consumption intensity of the building, indicating that optimizing the window proportions in the kitchen and living room zones had a more significant impact on reducing energy consumption compared to other zones. In addition, openings with canopies on the south façade of the living room had fewer constraints in modifying the opening proportions than those in the south room on the same façade. In summary, both the north and south facades offered greater flexibility in selecting variable window proportions during the design process.
ConclusionsSelectively among the optimal forms that are more commonly implemented, the kitchen zone was found to have an energy consumption difference of 3.58 kWh per square meter per year compared to the existing conditions, with a Window-to-Wall Ratio (WWR) of 31.75% for the northern façade and 8.42% for the eastern façade. Of the total window area used on the exterior of the building, 34% corresponds to the north elevation, 29% to the south elevation, 23% to the east elevation, and 14% to the south elevation, representing the average optimal conditions for the building. Therefore, based on the average optimization results across the zones, reducing the WWR on the south and north facades of the north room to 16.54% and 2.87% respectively could lead to a reduction in energy consumption intensity of 3.52 kWh per square meter per year compared to the current state.
Keywords: Optimization, Opening Proportions, Rudsar Country House, Energy Consumption -
Pages 57-70Objective
The rapid growth of urbanization in recent decades in Iran has led to massive residential complexes in cities. On the one hand, residential complexes provide more and better facilities for residents, and on the other hand, as long as their private space and personal life are not affected, they prefer collective life to individual life.Environmental security is a crucial factor in improving the quality of life in residential complexes.CPTED (Crime Prevention through Environmental Design) strategies emphasize environmental design to increase feelings of safety and reduce crime in urban environments.The current research was conducted to measure the level of security in the Sugarcane Industry residential complex in Ahvaz.
MethodThis qualitative research combined descriptive-analytical, survey and case study approaches. The theoretical framework of this research was established by studying reliable collected library sources. Data collection instruments included questionnaires, narrative interviews and field surveys by researchers. A questionnaire was administered to one hundred and twenty-four residents of this housing complex.
ResultsThe questionnaire was developed based on the extraction of the principles and indicators of CPTED strategies (surveillance, territorialism, access control, activity support and fear of crime, environmental management and maintenance, and physical security). Data were analyzed using SPSS21 software, one-sample t-test and Pearson's correlation coefficient.
conclusionsThe results showed that surveillance, activity support and fear of crime, environmental management and maintenance, and access control are essential security factors in the sugarcane industry housing complex in Ahvaz. There is also a significant relationship between these factors which directly affect each other.
Keywords: Physical Security, Social-Psychological Security, Sugarcane Industry, Residential Complex, CPTED Strategies -
Pages 71-82Objective
Ecolodges are unique accommodations that adhere to the philosophy and principles of ecotourism, emphasizing the provision of distinctive experiences for tourists through local cuisine, interaction with nature, conservation of the natural and cultural environment, use of indigenous architecture and materials, family management, and community involvement. Despite the increasing number of ecolodges and the published research on them, no study has yet examined, classified and finally analyzed the dynamics of the scientific knowledge presented in this field in order to illuminate the future direction of research.
MethodThis study conducts an analysis and evaluation of the published knowledge within the country, combining a systematic review and the paradigm funnel.The most important scientific article indexing databases were selected to search and find relevant articles, including NoorMagz (46 articles), Magiran (64 articles), the Islamic World Science Citation Center (33 articles), the Comprehensive Humanities Portal (33 articles), and Google Scholar (68 articles). Of the total number of articles reviewed (244 articles), 170 articles were duplicates across the five indexing databases and were removed.
ResultsThe results show that 74 articles have been published in the country's scientific journals on these accommodations. The four fields of geography, tourism, architecture and management are the dominant themes in the scientific literature on ecolodges. Given the primary focus of the study on the paradigm funnel, one of the most critical points is the development of scientific knowledge related to ecolodges. The results show that most studies are at the first and second levels, which means that the existing research literature cannot be expected to provide in-depth knowledge and evaluation results regarding ecolodges.
ConclusionsThe articles were categorized into 15 thematic groups, including architecture, sustainable development, customer orientation, quality management, empowerment, business development, crisis management, entrepreneurship, tourism development, socio-cultural development, business management, marketing, rural development, spatial planning and social responsibility. Of these, sustainable development and business development were the most common.
Keywords: Ecolodges, Systematic Review, Paradigm Funnel, Sustainable Development, Business Development -
Pages 83-94Objective
The purpose of branding is to create a relationship between what the city offers (identity) and the mental image that people have of the city. In particular, Jan Lang considers a positive mental image to be a prerequisite for the survival of cities in global competition and considers the strategy of place branding to be important in this respect. He also sees a direct link between branding and mental image. In fact, the concept of branding has been introduced as a set of measures with different tools to gain competitive advantages between cities, with the aim of attracting capital and tourists, strengthening local identity, introducing the city to its citizens and, ultimately, improving the image at home and abroad. Place branding is defined as a set of measures introduced with various tools to gain competitive advantages between places or cities with the aim of attracting capital and tourists, strengthening local identity, introducing cities and places to their citizens and ultimately improving their image at home and abroad. The purpose of this study is to evaluate the role of place brand in the development of tourism in the historic village of Palangan.
MethodThe present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in nature. The purpose Data collection was done using documentary-library and field methods. In the documentary method, the indicators under study were extracted and these indicators were organized in the form of a questionnaire and finally, in the form of a survey, a 45-question questionnaire based on a five-option Likert scale was distributed to the sample population.
ResultsThe statistical population of the study consists of tourists who made the village of Palangan their tourist destination in the summer and autumn of 1402. The sample size was estimated to be 384 using the Cochran formula.
ConclusionsThe results of the study showed that physical-environmental, socio-cultural, economic and management criteria ranked first to fourth in importance to tourists.
Keywords: Branding, Place Brand, Tourism, Palangan Village -
Pages 95-108Objective
This study examines the physical patterns that influence the formation of an appropriate relationship between the inside and outside of the house. These patterns help to maintain the privacy of the house and also to connect this place to its outside environment. Since the optimal level of the relationship between the inside and the outside of the house is related to the lifestyle of the inhabitants, the research is limited to a specific spatial-cultural area, namely the middle fabric of Kermanshah. The close relationship of women, especially housewives, with the house has led to the research question being closer to being answered through the narrative of the female residents.
MethodThe research method is qualitative content analysis. Data collection was continued through open-ended interviews with 16 housewives living in 9 houses in the middle fabric of Kermanshah until reaching theoretical saturation. After matching the initial findings from the interviews with the maps taken from the houses, open and axial coding was carried out.
Resultsindicates that the optimal relationship between the inside and outside of the house is one that is controlled by the house inhabitants, i.e. from the inside to the outside; the more diverse the spaces in a house are in terms of the degree of connection with the outside, the more efficient that house is in shaping the desired relationship between the inside and outside. Also, two categories of physical patterns, namely "spatial layering" and "windows", help to achieve the desired relationship between inside and outside; the former, realized at horizontal and vertical levels and at macro and intermediate scales, denotes the placement of the private parts of the house (living and sleeping parts) at depth and upstairs, as well as other house spaces, including open, semi-open and closed spaces, adjacent to pathways, making these spaces a buffer for private spaces. Meanwhile, the position, size, depth, proportions, insulation or lack thereof, the ability to open or close 'windows' and their adjacency to the outside can affect the quality of the inside-outside relationship on a micro scale.
ConclusionsAnother important finding is that in these houses, due to the long-term presence of the woman (mother) in the kitchen, this space has become the heart of the house and it is one of the most effective spaces that, when adjoined to the outside, helps to strengthen the inside-outside relationship.
Keywords: House, Inside, Outside, Female Residents, Kitchen, Middle Urban Fabric Of Kermanshah