فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان شمالی
پیاپی 41 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم ابراهیمی ثانی، مهدی قاسمی مطلق صفحات 1-29

    اعتیاد و عوارض ناشی از آن، یکی از معضلات بزرگ در جهان محسوب شده و انواع متعددی از رویکردها برای درمان آن به کار برده می شود، از بین تمام رویکردها، آموزش دلگرمی در چند دهه اخیر برای درمان اعتیاد مورد آزمون قرار گرفته است. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش دلگرمی بر کنترل عواطف و سرسختی روانی معتادین مرد انجام شد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با روش نمونه گیری در دسترس به شیوه تصادفی ساده 30 نفر به عنوان نمونه در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. برنامه آموزشی دلگرمی طبق پروتکل درمانی در 10 جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای یک جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد و برای گروه گواه مداخلات روتین مرکز انجام شد. ابتدا هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش، پرسشنامه سرسختی روان شناختی و پرسش نامه کنترل عواطف را پاسخ دادند و پس از گذشت سه ماه آزمودنی ها (هر دو گروه) مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند. به نحوی که جهت آزمون فرضیه ها از تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه در کنترل عواطف و سرسختی روانشناختی در مرحله پس آزمون یافت شد. آموزش های دلگرمی و امیدبخشی به معتادین و روحیه دادن و دادن مسئولیت باعث شد که گروه آزمایش از احساس بیهودگی و حقارت خارج شده و میزان سرسختی روانشناختی و کنترل عواطف آنها به طرز قابل توجهی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: آموزش دلگرمی، کنترل عواطف، سرسختی روان شناختی، معتادین
  • ابوالفضل بخشی پور* صفحات 31-57

    پیشگیری و کنترل آسیب های اجتماعی همواره یکی از دغدغه های برنامه ریزان اجتماعی بوده است. لذا مهارت های زندگی، هم به صورت یک راهکار ارتقای سلامت روانی و هم به صورت ابزاری در پیشگیری از آسیب های روانی اجتماعی مد نظر قرار دارد. بدین منظور پژوهش حاضر به اثر بخشی آموزش مهارت های زندگی بر افزایش تاب آوری و هوش هیجانی معتادین مرد می پردازد. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با روش نمونه گیری در دسترس به شیوه تصادفی ساده 120 نفر را به عنوان نمونه در دو گروه آزمایش (60 نفر) و کنترل (60 نفر) جایگزین نمود. برنامه آموزشی مهارت های زندگی در 10 جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای یک جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد و برای گروه گواه مداخلات روتین مرکز انجام شد. ابتدا هر دو گروه قبل و بعد از اجزای آزمایش، پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون و هوش هیجانی بار- آن را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل آزمون T مستقل، زوجی و تحلیل کواریانس یک طرفه (ANCOVA) به کمک نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، آموزش مهارتهای زندگی بر افزایش تاب آوری و هوش هیجانی معتادین مرد به طور معنادار موثر است (05/0>p). بنابراین می توان نتیجه گرفت، در صورتی که فرد از مهارت هایی نظیر تصمیم گیری، نه گفتن، ابراز وجود، برقراری ارتباط و غیره برخوردار باشد و یا طی دوره درمان، در برنامه های مهارت افزایی شرکت داشته باشد، در مقابل هر گونه رفتارهای پرخطر مقاومت تر خواهند بود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، هوش هیجانی، مهارتهای زندگی، معتادین مرد
  • زهرا جدیدی، حسین کریمی مقدم* صفحات 59-70

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نظام مند مولفه های رفتاری از بهنجار تا نابهنجار در نوجوانان صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه مقالات و پژوهش ها در دامنه سال های 2000 تا 2024 خارجی است که پس از انتخاب اولیه 79 پژوهش پس از جستجو در منابع اطلاعاتی گوگل اسکالر، پاب مد، ساینس دایرکت مشخص گردید. این پژوهش از انواع تحقیقات مرور منظم در حیطه موضوع مورد بررسی بود و از روش هفت مرحله ای سندلوسکی و بارسو جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده گردید. یافته ها نشان داد که رفتار نوجوانان را می توان در 3 بعد اصلی هیجانی- رفتاری، اجتماعی و فیزیولوژی طبقه بندی کرد که شامل مولفه های بهداشت قاعدگی در دختران، خودکشی، رفتار خودزنی، تقویت اجتماعی، تنظیم هیجانی- عاطفی، اختلال خواب، افسردگی، بیماری مقاربتی، رفتار جنسی، تاثیرپذیری از رسانه های اجتماعی و رازداری است. نتایج نشان داد که بیشترین مسائل در حوزه ی هیجانی- رفتاری و بعد از آن در حوزه فیزیولوژیکی است و مسائل اجتماعی در مراحل بعدی قرار دارد.

    کلیدواژگان: رفتار بهنجار، مروری، مشکلات رفتاری، نوجوان
  • سکینه یوسفی* صفحات 71-96

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر هوش های تخصصی سربازان بود. در این پژوهش از روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است و جامعه آماری آن سربازان وظیفه دادگستری شهر کرج در شش ماهه اول سال 1402 به تعداد 70 نفر بود که 30 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای دهی شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه هوش های تخصصی صلاحی و همکاران (2022) بود. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت دو جلسه در هفته تحت آموزش مهارت های زندگی قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی ندیدند و تجزیه وتحلیل داده ها به روش تحلیل کوواریانس بر اساس نرم افزار SPSS 25 انجام شد. یافته ها نشان داد آموزش مهارت های زندگی می تواند تفاوت معنی داری را در میانگین نمرات هوش های چندگانه سربازان ایجاد نماید و منجر به افزایش هوش های تخصصی گروه آزمایش در پس آزمون گردد (001/0 <p). نتیجه این پژوهش نشان می دهد که آموزش مهارت های زندگی از قابلیت عملی خوبی برای افزایش هوش های تخصصی برخوردار بوده و می تواند به عنوان یک گزینه سودمند از سوی روانشناسان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، هوش های تخصصی، سربازان
  • مهدی کریمی راد* صفحات 97-116

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه فراشناخت و هیجان خواهی با نگرش به اعتیاد می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان معتاد تحت درمان در کلینیک ها و مراکز درمانی شهر بجنورد تشکیل داده اند. توجه به نامحدود بودن این جامعه طبق فرمول کوکران برای جوامع نامحدود تعداد 384 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند که در پایان تعداد 354 پرسشنامه جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده ها که پرسشنامه های استاندارد هیجان خواهی ذاکرمن (1978)، پرسشنامه گرایش به اعتیاد فرجاد و همکاران (1385) و پرسشنامه فراشناخت (ولز و همکاران،2004) بوده که روایی آن را اساتید خبره مورد تایید قرار داده اند، در بین آنها توزیع گردید. داده های به دست آمده با روش های آمار توصیفی (میانگین و درصد فراوانی) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آمار استنباطی (روش معادلات ساختاری) با استفاده از نرم افزار PLS تجزیه و تحلیل شد. لذا نتایج نشان داد بین فراشناخت و هیجان خواهی با نگرش به اعتیاد و نیز بین مولفه های فراشناخت و مولفه های هیجان خواهی و نگرش به اعتیاد رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: فراشناخت، هیجان خواهی، نگرش به اعتیاد، زنان معتاد
  • محمد جوان بخت*، امیر روزپیکر، محمد غلامی صفحات 117-141

    در سطح جهانی، شواهدی در حال ظهور است که پلیس مبارزه با مواد مخدر در حال دور شدن از مداخلات اجرایی سنتی به سمت تمرکز بیشتر بر کاهش آسیب است. نشانه های این تغییر شامل جایگزین هایی برای جرم انگاری در قالب طرح های انحراف تحت تعقیب پلیس است. این مقاله میزان بازتاب جهت گیری های جدید در پلیس مواد مخدر در تغییر فرهنگ پلیس را بررسی می کند. تغییر کلیدی مورد نظر، کمک پلیس از جرم انگاری افرادی است که از مواد مخدر استفاده می کنند. هدف دیگر، پیشبرد بحث های نظری در مورد عوامل موثر بر تغییر فرهنگی در سازمان پلیس است. با توجه به مطالعه کیفی گسترده چالش ها، نوآوری و اصلاحات در پلیس مبارزه با مواد مخدر در، این یافته ها تاثیر متحول کننده برخی تجربیات بر ارزش هایی که ماموران پلیس دارند و چگونگی درک و شناخت آثار سوء مواد مخدر، نشانگر نقش و تاثیر آنها در انحراف انگاری برخی از جرائم احصائی در قانون مبارزه با مواد مخدر از جمله استعمال مواد مخدر است. این یافته ها همچنین نشان می دهد که چگونه تغییر انگاره ها و رویکردها در حوزه پلیس، تغییرات در فرهنگ و عملکرد پلیس را تقویت و تسهیل کرده است. برآورد این مطالعه این است که تغییر فرهنگی می تواند از طریق یادگیری تجربی و رویکرد عملی، بازتابی انتقادی به آموزش پلیس ببخشد.

    کلیدواژگان: پلیس، فرهنگ، جرم زدایی، انحراف انگاری، مواد مخدر
|
  • Ebrahim. Ebrahimi., Mehdi Ghasemi Mutlaq Pages 1-29

    Addiction and its complications are considered one of the biggest problems in the world and many types of approaches are used to treat it, among all the approaches, encouragement training has been tested in the last few decades for the treatment of addiction. This research was conducted with the aim of the effectiveness of encouragement training on emotional control and mental toughness of male addicts. This semi-experimental research of pre-test-post-test type with simple random sampling method, 30 people were included in two experimental groups (15 people) and control group (15 people). The encouragement training program was implemented according to the treatment protocol in 10 sessions of 60 minutes, one session per week for the experimental group, and routine interventions of the center were performed for the control group. First, both groups answered the psychological toughness questionnaire and the emotion control questionnaire before and after the experiment, and after three months, the subjects (both groups) were re-evaluated. The data were analyzed at two descriptive and inferential levels. In order to test the hypotheses, one-way analysis of variance was used. The results showed that there was a significant difference between the two groups in emotional control and psychological toughness in the post-test phase. Encouraging and encouraging the addicts and encouraging them and giving them responsibility caused the experimental group to get rid of the feeling of futility and humiliation and the level of psychological toughness and control of their emotions increased significantly.

    Keywords: Encouragement Training, Emotion Control, Psychological Toughness, Addicts
  • Abolfazl Bakhshipour * Pages 31-57

    Prevention and control of social damage has always been one of the concerns of social planners. Therefore, life skills are considered both as a solution to improve mental health and as a tool to prevent psychological-social damages. For this purpose, the current study deals with the effectiveness of life skills training on increasing the resilience and emotional intelligence of male addicts. This semi-experimental research of pre-test-post-test type with simple random sampling method replaced 120 people as samples in two experimental (60 people) and control (60 people) groups. The life skills training program was implemented in 10 60-minute sessions, one session a week for the experimental group, and the center's routine interventions were performed for the control group. First, both groups answered the Connor-Davidson Resilience Questionnaire and Barr-Ann Emotional Intelligence before and after the test components. The data was analyzed using independent, paired T-test and one-way analysis of covariance (ANCOVA) using SPSS version 26 software. The results showed that life skills training is significantly effective in increasing resilience and emotional intelligence of male addicts (p<0.05). Therefore, it can be concluded that if a person has skills such as decision-making, saying no, expressing himself, communicating, etc., or participates in skill-building programs during the treatment period, they will be more resistant to any risky behaviors .

    Keywords: : Resilience, Emotional Intelligence, Life Skills, Male Addicts
  • Zahra Jadidi, Hosein Karimi Moghaddam * Pages 59-70

    This study was conducted with the aim of systematically investigating the behavioral components from normal to abnormal in adolescents. The statistical population of this research is all foreign articles and researches in the range of 2000 to 2024, which were determined after the initial selection of 79 researches after searching the information sources of Google Scholar, PubMed, and Science Direct. This research was one of the types of regular review research in the subject area and the seven-step method of Sandelowski and Barroso was used for data analysis. The findings showed that the behavior of teenagers can be classified into 3 main emotional-behavioral, social and physiological dimensions, which include the components of menstrual health in girls, suicide, self-mutilation behavior, social reinforcement, emotional-emotional regulation, sleep disorder, depression, venereal disease, Sexual behavior is influenced by social media and privacy. The results showed that the most problems are in the emotional-behavioral field and then in the physiological field, and social problems are in the next stages.

    Keywords: Adolescent, Behavioral Problems, Normal Behavior, Review
  • Sakine Yousefi * Pages 71-96

    The purpose of the present study was to determine the effect of life skills training on the specialized intelligence of soldiers. In this research, a semi-experimental method with a pre-test and post-test design has been used with a control group, and the statistical population of Karaj justice servicemen in the first six months of 2023 was 70 people, of which 30 people were selected by available sampling and based on The criteria for entering the research were selected and placed in two groups of 15 people, experimental and control, by random assignment. The tools used in this research were Salahi et al.'s specialized intelligence questionnaire (2022). The experimental group received life skills training for 12 90-minute sessions twice a week, and the control group did not receive any training, and data analysis was performed using the covariance analysis method based on SPSS 25 software. The findings showed that life skills training can create a significant difference in the average scores of multiple intelligences of the soldiers and lead to an increase in the specialized intelligence of the experimental group in the post-test (P<0.001). The result of this research shows that life skills training has a good practical ability to increase specialized intelligence and can be used as a beneficial option by psychologists.

    Keywords: Life Skills Training, Specialized Intelligence, Soldiers
  • Mehdi Karimiraf * Pages 97-116

    The aim of the present study is to investigate the relationship between metacognition and sensation seeking with attitude towards addiction. The statistical population of the research is made up of all addicted women undergoing treatment in the clinics and treatment centers of Bojnord city. Considering the unlimited nature of this community, according to Cochran's formula for unlimited communities, 384 people were selected by simple random method, and at the end, 354 questionnaires were collected. The tools of data collection were Zuckerman's standard sensation seeking questionnaire (1978), Farjad et al.'s addiction tendency questionnaire (2015) and metacognition questionnaire (Wells et al., 2004), the validity of which was confirmed by expert professors. became The obtained data were analyzed by descriptive statistics methods (mean, frequency percentage) using spss software version 19 and inferential statistics (structural equation method) using pls software. Therefore, the results showed that there is a significant relationship between metacognition and sensation seeking with attitude towards addiction and also between the components of metacognition and the components of sensation seeking and tendency towards addiction.

    Keywords: Metacognition, Sensation Seeking, Attitude To Addiction, Addicted Women
  • Mohammad Javanbakht *, Amir Roozpeikar, M Gh Pages 117-141

    Globally, there is emerging evidence that narcotics policing is moving away from traditional enforcement interventions toward a greater focus on harm reduction. Signs of this change include alternatives to criminalization in the form of diversion programs wanted by the police. This article examines the extent to which the new orientations in the narcotics police are reflected in the change of the police culture. The key change is to help the police from criminalizing people who use drugs. Another goal is to advance theoretical discussions about factors affecting cultural change in the police organization. According to the extensive qualitative study of the challenges, innovations and reforms in the anti-narcotics police, these findings show the transformative effect of some experiences on the values that police officers have and how to understand and recognize the harmful effects of drugs. Their role and effect is in deviating some statistical crimes in the anti-narcotics law, including drug use. These findings also show how the change of ideas and approaches in the field of police has strengthened and facilitated the changes in the culture and performance of the police. The estimation of this study is that cultural change can give critical reflection to police training through experiential learning and practical approach.

    Keywords: Police, Culture, Decriminalization, Deviance, Drugs