فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال دوازدهم شماره 5 (پیاپی 65، آذر و دی 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهبان ممتازی، جواد کریمی*، زهرا تنها، محسن رازانی صفحات 1-11
    مقدمه

    صفات چهارگانه تاریک شخصیت به عنوان یک مدل نسبتا جدید و یکپارچه از ترکیب نظریه های مختلف شخصیت تشکیل شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی برازش ساختاری صفات تاریک شخصیت بر اساس ابعاد مرضی شخصیت با میانجی گری انعطاف پذیری روان شناختی در دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع معادلات ساختاری بوده و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد در سال تحصیلی 1403-1402 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس230 نفر انتخاب شدند. داده ها از پرسشنامه ابعاد مرضی شخصیت (PID-5-BF) کروگر و همکاران (2012)، پذیرش و عمل (AAQ-II) بوند و همکاران (2011)، چهارگانه کوتاه شخصیت (SD4) پائول و همکاران (2020) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و نر م افزار SPSS-24 و Amos-24 استفاده شد.

    یافته ها

    مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتایج تاثیر مستقیم ابعاد مرضی شخصیت بر سه صفت تاریک خودشیفتگی، سایکوپاتی و سادیسم تایید نمود و شدت تاثیر غیر مستقیم ابعاد مرضی شخصیت بر انعطاف پذیری روان شناختی مقدار قوی (76/0=β) بود. نقش میانجی گر انعطاف پذیری روان شناختی در رابطه بین ابعاد مرضی شخصیت با صفت تاریک سایکوپاتی تایید شد (05/0> P).

    نتیجه گیری

    ابعاد مرضی شخصیت به طور مستقیم بر خودشیفتگی، سایکوپاتی و سادیسم موثر و به طور غیرمستقیم بر سایکوپاتی اثرگذار بودند و انعطاف پذیری روان شناختی نقش مهمی بین صفات تاریک شخصیت و ابعاد مرضی ایفا کرد.

    کلیدواژگان: ابعاد مرضی شخصیت، صفات تاریک شخصیت، انعطاف پذیری روان شناختی
  • حانیه عباسی، فاطمه زمانی سامانی، امین دارایی، علی صیادی* صفحات 12-24
    مقدمه

    خودآسیبی بدون قصد خودکشی یکی از معضلات جهان امروز است و علاوه بر صدمات جسمی با اختلالات روانی و خودکشی نیز مرتبط است. در این راستا، مطالعه حاضر نیز با هدف بررسی رابطه بین تکانشگری و تجارب تجزیه ای با خودآسیبی بدون قصد خودکشی با میانجی گری ذهنی سازی در بزرگسالان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی - همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بزرگسالان شهر تهران در سال 1402 تشکیل دادند. از میان جامعه آماری، 350 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه تکانشگری بارت، مقیاس تجارب تجزیه ای، پرسشنامه کنش وری تاملی و پرسشنامه آسیب به خود. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون، مدل یابی معادلات ساختاری و از نرافزار SPSS نسخه 23 وAMOS  نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. ضرایب مسیرهای مستقیم مسیر تکانشگری (74/2 T= ،34/0 = β)، تجارب تجزیه‏ای (78/3 T= ،35/0 = β)، اطمینان (42/5- T= ،38/0- = β) و عدم اطمینان (96/2= ،53/0= β) بر خودآسیبی بدون قصد خودکشی معنادار بودند. همچنین ضرایب غیرمستقیم متغیرهای تکانشگری و تجارب تجزیه ای بر خودآسیبی بدون قصد خودکشی از طریق نقش میانجی ذهنی سازی معنادار بودند. به طور کلی تکانشگری و تجارب تجزیه ای با میانجی گری اطمینان و عدم اطمینان در مجموع 62 درصد از واریانس خودآسیبی بدون قصد خودکشی را تبیین نمودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان از اهمیت نقش میانجی ذهنی سازی در رابطه بین تجارب تجزیه ای و تکانشگری با خودآسیبی بدون قصد خودکشی است. بنابراین مداخلاتی که خودآسیبی بدون قصد خودکشی را هدف قرار می دهد ممکن است، نیاز به افزایش ظرفیت ذهنی سازی با هدف کاهش تجزیه، تکانشگری و به تبع بازداری از خودآسیبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خودآسیبی بدون قصد خودکشی، تجزیه، تکانشگری، ذهنی سازی
  • راحله یگانه، راحله باقری فرد، فاطمه زمانی سامانی*، منصوره سادات رجایی زاده صفحات 25-38
    مقدمه

    افراد دارای علائم افسردگی یکی از گروه های در معرض خودکشی می باشند و افکار خودکشی یک عامل پیشگویی کننده مهم برای اقدام به خودکشی و تکمیل آن است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط ساختاری دلبستگی ناایمن و احساس شرم با افکار خودکشی افراد دارای علائم افسردگی با توجه به نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد دارای علائم افسردگی مراجعه کننده به کلینیک های سطح شهر تهران در سال 1402 بودند که از میان آنها 180 نفر به صورت دردسترس انتخاب و به پرسشنامه افسردگی بک ویرایش دوم، پرسشنامه افکار خودکشی بک، پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و پرسشنامه احساس شرم پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون، مدل یابی معادلات ساختاری و از نرافزار SPSS-26 وAMOS-24  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر مستقیم بدتنظیمی هیجانی(30/14 T=، 74/0 = β) بر افکار خودکشی معنادار بود. اثر مستقیم دلبستگی ناایمن(88/3T=، 49/0= β) و احساس شرم (48/10 T=، 33/0 = β) بر بدتنظیمی هیجانی معنادار بود. همچنین اثر غیرمستقیم دلبستگی ناایمن بر افکار خودکشی از طریق نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی معنی دار (05/0>P، 43/0 = β) و اثر غیرمستقیم احساس شرم بر افکار خودکشی از طریق نقش میانجی بدتنظیمی هیجانی معنی دار (05/0>P، 57/0= β) بود. نتایج همچنین نشان داد که متغیرهای پژوهش در مجموع 55 درصد از واریانس افکار خودکشی را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت، درک بالینی بهتر از تنظیم هیجان در آسیب شناسی افکار خودکشی یک عنصر کلیدی در ارزیابی و کار بالینی با افراد دارای علائم افسردگی می باشد. بنابراین براساس درک منسجم از ویژگی های هیجانی افراد افسرده، مدل های تنظیم هیجان می تواند پتانسیل امیدوارکننده ای را برای دقت تشخیص روان شناختی، پیشگیری و اثربخشی درمانی در این زمینه ارائه دهند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، احساس شرم، افسردگی، بدتنظیمی هیجانی، دلبستگی ناایمن
  • ژیلا پرتوی اصفهانی*، فاطمه علیجانی صفحات 39-49
    مقدمه

    سرطان؛ جنبه های مختلف سلامت روان را به مخاطره می اندازد و به علت اختلال در تصویر ذهنی فرد از جسم خودش، تنش روانی را تشدید و سلامت روان فرد مبتلا را، با چالش روبرو می کند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی از روی تیپ شخصیتی D و استیگمای سرطان در بیماران مبتلا به سرطان مزمن انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری پژوهش، شامل زنان و مردان مبتلا به سرطان مزمن و ساکن شهر تهران، در سال 1401 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 251 نفر (115 زن و 136 مرد) به عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس تیپ شخصیتی D، دنولت (2005)، پرسشنامه کیفیت زندگی در سرطان آرانسون (1993) و مقیاس انگ سرطان مارلو و واردل (2014)، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و از نرم افزار SPSS25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که استیگما (44/0-= β،78/7-t=) وتیپ شخصیتی D (16/0-= β،65/2-t=) می توانند واریانس تغییرات مربوط به کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان را پیش بینی کنند. اجتناب (53/0-= β،05/10-t=)، مخالفت (24/0-= β،90/3-t=)، شدت (18/0-= β،10/3-t=) و ناهنجاری (18/0-= β،65/2-t=) که از ابعاد استیگمای سرطان هستند، می توانند واریانس تغییرات مربوط به کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان را با اطمینان 99/0 پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    روان شناسان بالینی و روان پرستارن می توانند با انجام مداخلات روانی- آموزشی با کاهش تیپ شخصیتی D و استیگمای سرطان در بیماران مبتلا به سرطان، کیفیت زندگی آنها را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، تیپ شخصیتی D، استیگمای سرطان، سرطان مزمن
  • سید محسن نعمتی، محمد نریمانی*، پرویز پرزور، سجاد بشرپور، قاسم فتاح زاده صفحات 50-59
    مقدمه

    با توجه به افزایش روز افزون افراد مبتلا به چاقی در سراسر جهان، تغییر شیوه درمان افراد مبتلا به چاقی و الگوهای فکری آنان ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای بر سوگیری توجه و بازداری رفتاری در زنان مبتلا به چاقی صورت گرفت.

    روش کار

    این پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه نمونه 30 نفر از زنان مبتلا به چاقی مراجعه کننده به کلینیک تغذیه شهر اردبیل در سال 1402 بود که به روش هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش به صورت انفرادی روزانه به تعداد جلسات 10 جلسه تحت درمان تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای قرار گرفتند و گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. اعضای هر گروه با استفاده از نرم افزار رایانه ای دات پروب و برو/نرو در مرحله پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با کنترل نمرات پیش آزمون، اثر گروه بر نمرات پس آزمون متغیرهای سوگیری توجه (01/0>P و 223/23189= 25/1F)،  بازداری رفتاری (01/0>P و 262/41= 25/1F) و وزن (01/0>P و 621/148= 25/1F) معنادار بود. نتایج حاصل حاکی از اثر بخشی مداخله تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای بر سوگیری توجه، بازداری رفتاری و کاهش وزن در مرحله پس آزمون می باشد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه، توصیه می شود از روش تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای در برنامه های کاهش وزن، اصلاح سوگیری توجه و افزایش بازداری رفتاری در افراد مبتلا به اضافه وزنی و چاقی استفاده شود.
    کلیدواژه ها: تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای، چاقی، سوگیری توجه، بازداری رفتاری

    کلیدواژگان: تحریک مغناطیسی فراجمجمه ای، چاقی، سوگیری توجه، بازداری رفتاری
  • حمید جلیلی مقدم*، فاطمه نظری صفحات 60-71
    مقدمه

    اعتیاد به مواد مخدر به صورت یک وضعیت برگشت پذیر، با رفتار های تکراری مضر آشکار شده، که با وجود نشانه های ناپسند ادامه دار است. علیرغم حجم قابل توجه تحقیقات علمی، خلا قابل توجهی همچنان وجود دارد، که نیازمند تحقیق هدفمند برای رسیدگی به این جنبه بسیار مهم برای کاهش عوارض سلامت روان است. هدف این پژوهش گرایش عود مصرف مواد مخدر بر اساس عدم تحمل بلا تکلیفی و افکار تکراری منفی، در معتادین در حال ترک انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از نوع، توصیفی- همبستگی، که جامعه آماری شامل 204 نفر از مردان سوء مصرف کننده مواد مخدر، مراجعه کننده به مرکز اقامتی و بهبودی ترک اعتیاد ترنم باران شهر زنجان در سال 1401-1402 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و پرسشنامه های عدم تحمل بلا تکلیفی، افکار تکراری منفی و عود مصرف مواد، این تحقیق ارزیابی شده و با نرم افزار 22- SPSSو 24-AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد متغیرهای روان شناختی عدم تحمل بلا تکلیفی، افکار تکراری منفی در افراد مبتلا به سوءمصرف مواد متداول بوده و پیش بینی کننده های اساسی گرایش به عود محسوب شده و اثر مستقیم بر آن دارد. این دو متغیر با ایجاد مشکلات متعدد در زمینه های مختلف و تکرار افکار ناخوشایند، بیش از 66 درصد از عوامل موثر بر گرایش عود را تببین کرده است. عدم تحمل بلا تکلیفی و افکار تکرار شونده منفی به ترتیب 5/66 و 7/94 درصد از تغییرات خطر گرایش عود را تبیین و معنا داری آن را تایید می کنند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، عدم تحمل بلا تکلیفی، افکار تکراری منفی، در گرایش به عود یا بازگشت معتادین به مواد مخدر تاثیرگذار می باشد. برای کاهش میزان عود مصرف مواد درمان شناختی - رفتاری متمرکز بر عدم تحمل بلا تکلیفی و افکار تکراری منفی می تواند در کنترل و مدیریت عود تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: گرایش عود مصرف مواد مخدر، عدم تحمل بلاتکلیفی، افکار تکرار شونده منفی، معتادین در حال ترک
  • سمیه سلمانی*، زهرا یوسفی صفحات 72-83
    مقدمه

      به نظر می رسد علائم رویاهای ترسناک و به دنبال آن نشخوار فکری به علت فشارهای روانی زیاد در بین زنان سرپرست خانوار بیش از سایر زنان تجربه می گردد. بر همین اساس پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان غیرفعال سازی سبک بر عملکرد تاملی و ذهن آگاهی زنان سرپرست خانوار اجرا گردید.

    روش کار

    روش پژوهش طرح نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری زنان سرپرست خانوار عضو اداره بهزیستی استان اصفهان در بهار و تابستان 1402 بود. از جامعه آماری مذکور 40 نفر به شیوه ی در دسترس از طریق فراخوان به صورت داوطلبانه انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند. ابزار های این پژوهش شامل پرسشنامه رویاهای ترسناک یوسفی (1394) و نشخوار فکری یوسفی (1387) بود. آموزش غیر فعال سازی سبک طی 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا گردید. داده های گردآوری شده در دو سطح توصیفی و استنباطی و با نرم افزار آماری علوم اجتماعی نسخه 26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف  علائم رویاهای ترسناک و نشخوار فکری در گروه آزمایش به تفکیک در پیش آزمون برابر (27/11 ±95/46)، (56/25 ± 90/53) و در پس آزمون برابر با (36/9  ±  65/31)، (11/18 ± 80/23) بود. همچنین در گروه کنترل در پیش آزمون برابر با (41/13 ± 15/44)، (93/20 ± 30/54) و در پس آزمون برابر با (93/12 ± 85/44)، (87/20 ± 45/56) بود. نتایج حاصل حاکی از آموزش غیر فعال سازی سبک بر علائم رویاهای ترسناک  و نشخوار فکری  زنان سرپرست خانوار در مرحله پس آزمون  (05/0>p) و اثرات آموزش ها در مرحله پیگیری (05/0>p) نیز باقی مانده است.

    نتیجه گیری

    با استناد به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که آموزش درمان غیر فعال سازی سبک به عنوان یک مداخله روان شناختی می تواند بر کاهش علائم رویاهای ترسناک و نشخوار فکری در بین زنان سرپرست خانوار مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: غیرفعال سازی سبک، علائم رویاهای ترسناک، نشخوار فکری، زنان سرپرست خانوار
  • عاطفه صیادفر، طاهره حمزه پور حقیقی* صفحات 84-97
    مقدمه

    بی ثباتی زناشویی یکی از چالش های روابط زناشویی است که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار بگیرد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تجارب آسیب زای کودکی و بی ثباتی زناشویی با نقش میانجی صفات تاریک و مرزی شخصیت در زنان متاهل بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع الگویابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان متاهل شهر رشت در سال 1403 بود. نمونه آماری این پژوهش 200 نفر در نظر گرفته شد و اعضاء نمونه به صورت در دسترس و بر اساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های شاخص بی ثباتی ازدواج (MMI)، ترومای کودکی (CTQ)، شخصیت مرزی (BPI)، و صفات تاریک شخصیت (DTDD) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و AMOS نسخه 24 و به روش الگویابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تجارب آسیب زای کودکی (528/0=β) بی ثباتی زناشویی را پیش بینی می کند. صفات شخصیت مرزی (351/0=β) بی ثباتی زناشویی را پیش بینی می کند. خودشیفتگی (124/0-=β)، ماکیاولگرایی (089/0-=β) و جامعه ستیزی (134/0=β) بی ثباتی زناشویی را پیش بینی نمی کند (05/0<P). تجارب آسیب زای کودکی، خودشیفتگی (543/0=β)، ماکیاولگرایی (630/0=β) و جامعه ستیزی (610/0=β) را پیش بینی می کند. تجارب آسیب زای کودکی، صفات شخصیت مرزی (833/0=β) را پیش بینی می کند. تجارب آسیب زای کودکی با نقش میانجی صفات شخصیت مرزی (29/0=β) بی ثباتی زناشویی را پیش بینی می کند. تجارب آسیب زای کودکی با نقش میانجی صفات تاریک شخصیت (خودشیفتگی، ماکیاولگرایی و جامعه ستیزی) بی ثباتی زناشویی را پیش بینی نمی کند (05/0<P). نتایج همچنین نشان داد متغیرهای پژوهش در مجموع 67 درصد از واریانس بی ثباتی زناشویی زنان متاهل را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه صفات شخصیت مرزی می تواند در رابطه تجارب آسیب زای کودکی و بی ثباتی زناشویی نقش میانجی ایفا کند، همچنین صفات تاریک شخصیت در رابطه بین تجارب آسیب زای کودکی و بی ثباتی زناشویی نقش میانجی ندارد.

    کلیدواژگان: آسیب کودکی، تعارض زناشویی، شخصیت
  • شیوا اختریان، منصوره بهرامی پور اصفهانی*، غلامرضا منشئی صفحات 98-109
    مقدمه

    نوجوانان با نارضایتی تن انگاره از زمره افرادی هستند که نیازمند توجه جدی از طرف جامعه درمانی و آموزشی می باشند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته تن انگاره سالم و درمان شناختی- رفتاری بر باورها نسبت به ظاهر نوجوانان 12 تا 15 ساله دارای نارضایتی تن انگاره انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. 60 نفر از نوجوانان 12 تا 15 ساله مدارس متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 1403-1402 از طریق نمونه گیری هدفمند مبتنی بر ملاک های ورود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند. جهت سنجش نارضایتی تن انگاره از مقیاس 9 گویه ای از پرسش نامه کامل 68 ماده ای ارزیابی نگرش افراد درباره ی ابعاد تصویر بدنی خویش استفاده شد. برای سنجش متغیر وابسته، مقیاس باورها نسبت به ظاهر 20 سوالی اسپنگلر استفاده شد. دو گروه بسته تن انگاره سالم و درمان شناختی- رفتاری کش طی 8 جلسه (90 تا 120دقیقه ای) تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با استفاده از نرم افزار SPSS-26  انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که در میزان باورها نسبت به ظاهر نوجوانان با نارضایتی تن انگاره بین گروه آموزش تن انگاره سالم و درمان شناختی-رفتاری با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (P<0/01). همچنین نتایج نشان داد که بین گروه آموزش تن انگاره سالم و گروه درمان شناختی- رفتاری بر باورها نسبت به ظاهر نوجوانان با نارضایتی تن انگاره تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه این پژوهش نشان داد که با توجه به تاثیر دو مداخله بسته تن انگاره سالم و درمان-شناختی رفتاری بر بهبود باورها نسبت به ظاهر نوجوانان دارای نارضایتی تن انگاره، استفاده از این دو درمان در مراکز روانشناسی نوجوانان برای نوجوانان با نارضایتی تن انگاره پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تن انگاره سالم، درمان شناختی- رفتاری، باورها نسبت به ظاهر، نارضایتی تن انگاره
  • حبیب جوکار*، زهرا قنبری زرندی صفحات 110-120
    مقدمه

    ازدواج موفق یک رابطه رو به رشد پویاست که در آن هر دو شریک زندگی برای رسیدن به رضایت شخصی به رشد خود ادامه می دهند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش پیش از ازدواج واقعیت محور بر میل به ازدواج، تصویر ذهنی از همسر ایده ال و ترس های پیش از ازدواج در بین پسران مجرد در شهر بوشهر انجام شد.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان پسران شهر بوشهر در سال 1399 بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های مقیاس انگیزش ازدواج یوسفی و علیجانی (1399)، مقیاس همسر رویاها یوسفی (1392)، ترس های پیش از ازدواج سمیعی، یوسفی و نشاط دوست (1392) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری با نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش پیش از ازدواج واقعیت محور بر افزایش میل به ازدواج (001/0= p و 98/17=F)، کاهش تصویر ذهنی از همسر ایده ال (006/0= p و 28/9= F) و کاهش ابعاد ترس های پیش از ازدواج (ترس از همسر (001/0= p و 52/43= F)، ترس از ناتوانی مدیریت مالی (001/0= p و 51/13= F)، ترس از محدودیت همسر (002/0= p و 07/12= F)، ترس از خود (006/0= p و 99/3= F)، ترس از خیانت همسر (005/0= p و 53/6=F)، غیر از ترس مالی (15/0= p و 19/2= F) پسران مجرد تاثیر معناداری داشته است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که  آموزش پیش از ازدواج واقعیت محور به عنوان یک مداخله مهم و کلیدی در حوزه مشاوره پیش از ازدواج استفاده کرد. همچنین، نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده متخصصان و مشاوران خانواده و ازدواج  قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: میل به ازدواج، تصویر ذهنی از همسر ایده ال، ترس های پیش از ازدواج
|
  • Mahban Momtazi, Javad Karimi*, Zahra Tanha, Mohsen Razani Pages 1-11
    Introduction

    The four dark personality traits are a relatively new and integrated model formed by the combination of different personality theories. The present study was conducted to investigate the structural fit of dark personality traits based on the pathological dimensions of personality with the mediation of psychological flexibility in college students.

    Methods :

    This research is of the structural equations type and its statistical population was all students of the Islamic Azad University of Borujard branch in the academic year 2023-2024, 230 people were selected by the available sampling method. The data were used from the Personality Pathological Dimensions Questionnaire (PID-5-BF) by Kruger et al. (2012), and Acceptance and Action (AAQ-II) by Bond et al. Pearson correlation test and SPSS-24 and Amos-24 software were used to analyze the data.

    Results

    The model had a good fit. The results confirmed the direct effect of the pathological dimensions of personality on the three dark traits of narcissism, psychopathy, and sadism, and the intensity of the indirect effect of the pathological dimensions of personality on psychological flexibility was strong (β=0.76). The mediating role of psychological flexibility was confirmed in the relationship between the pathological dimensions of personality and the dark trait of psychopathy (P<0.05).

    Conclusions

    The pathological dimensions of personality were directly effective on narcissism, psychopathy, and sadism and indirectly on psychopathy, and psychological flexibility played an important role between dark personality traits and pathological dimensions.

    Keywords: Pathological Dimensions Of Personality, Dark Traits Of Personality, Psychological Flexibility
  • Hanieh Abbasi, Fatemeh Zamani Samani, Amin Daraei, Ali Sayadi* Pages 12-24
    Introduction

    non-suicidal self-injury is one of the problems of today's world and in addition to physical injuries, it is also related to mental disorders and suicide. In this regard, the present study was also conducted with the aim of investigating the relationship between impulsivity and dissociative experiences with non-suicidal self- injury with the mediation of mentalization in adults.

    Methods

    The descriptive-correlation research method was based on structural equations. The statistical population of the study was made up of all the adults of Tehran in 2023. Among the statistical population, 350 people were selected by convenience sampling method. The research tools were: Barratt Impulsiveness Scale, Dissociative Experiences Scale, Reflective Functioning Questionnaire and Self-Harm Inventory. For data analysis, Pearson correlation, structural equation modeling and SPSS version 23 and AMOS version 24 software were used.

    Results

    The results showed that the research model has a good fit. Coefficients of direct paths of impulsivity (T = 2.74, β = 0.34), analytical experiences (T = 3.78, β = 0.35), certainty (T = -0.38, 5.42 = β) and uncertainty (β= 0.53, 2=2.96) on non-suicidal self-injury were significant. Also, the indirect coefficients of impulsivity variables and dissociative experiences on non-suicidal self-injury were significant through the mediating role of mentalization. In general, impulsivity and dissociative experiences with the mediation of certainty and uncertainty explained a total of 62% of the variance of non-suicidal self-injury.

    Conclusions

    The results of this study show the importance of the mediating role of mentalization in the relationship between dissociative experiences and impulsivity with non-suicidal self- injury. Therefore, interventions that target on non-suicidal self-injury intent may need to increase mentalizing capacity with the aim of reducing dissociation, impulsivity and consequently preventing self- injury.

    Keywords: Non-Suicidal Self- Injury, Dissociation, Impulsivity, Mentalization
  • Raheleh Yeganeh, Raheleh Bagheri Fard, Fatemeh Zamani Samani*, Mansoureh Sadat Rajaeizadeh Pages 25-38
    Introduction

    People with depressive symptoms are one of the groups at risk of suicide, and suicidal thoughts are an important predictive factor for committing suicide and completing it. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the structural relationships of insecure attachment and feeling of shame with suicidal thoughts of people with depressive symptoms, considering the mediating role of emotional dysregulation.

    Methods

    The present research was correlation based on structural equations. The statistical population of the research included all the people with depression symptoms who referred to the clinics in Tehran city in 2023, of which 180 people were selected as available. And they responded to the Beck Depression Inventory-II (BDI-II), Beck Suicidal Ideation Scale, adult attachment inventory, Difficulties in Emotion Regulation Scale and Shame Questionnaire. For data analysis, Pearson correlation, structural equation modeling and SPSS-26 and AMOS-24 software were used.

    Results

    The results showed that the direct impact of emotional dysregulation (T=14.30, β=0.74) was significant on suicidal thoughts. The direct impact of insecure attachment (T=3.88, β=0.49) and shame (T=10.48, β=0.33) on emotional dysregulation was significant. Also, the indirect effect of insecure attachment on suicidal thoughts through the mediating role of emotional dysregulation is significant (P < 0.05, β = 0.43) and the indirect effect of shame on suicidal thoughts through the mediating role of emotional dysregulation is significant (P <0.05, β=0.57). The results also showed that the research variables explained a total of 55% of the variance of suicidal thoughts.

    Conclusions

    Based on the findings of the research, it can be concluded that a better clinical understanding of emotion regulation in the pathology of suicidal thoughts is a key element in the evaluation and clinical work with people with depressive symptoms. Therefore, based on a coherent understanding of the emotional characteristics of depressed people, emotion regulation models can provide a promising potential for the accuracy of psychological diagnosis, prevention and therapeutic effectiveness in this field.

    Keywords: Suicidal Thoughts, Shame, Depression, Emotional Dysregulation, Insecure Attachment
  • Zhila Partovi Esfahani*, Fateme Alijani Pages 39-49
    Introduction

     cancer; endangers various aspects of mental health and due to the disturbance in the mental image of the person of his own body, it increases the mental tension and challenges the mental health of the affected person. The present study was conducted to predict the quality of life based on personality type D and cancer stigma in patients with chronic cancer.

    Methods

    The statistical population of the research included men and women with chronic cancer living in Tehran in 1401. Using the available sampling method, 251 people (115 women and 136 men) were selected as samples. To collect data, the D personality scale, Denault (2005), Aranson Cancer Quality of Life Questionnaire (1993), and Marlow and Wardell's Cancer Stigma Scale (2014) were used. Pearson correlation and stepwise regression and SPSS25 software were used for data analysis.

    Results

     The results showed that stigma (β=-0.44, t=-7.78) and personality type D (β=-0.16, t=-2.65) can be the variance of changes related to people's quality of life. Predict cancer patients. Avoidance (β = 0.53, t = 10.05), opposition (β = 0.24, t = 3.90), intensity (β = 0.18, t = 3.10 ), and abnormality (β=-0.18, t=-2.65), which are the dimensions of cancer stigma, can predict the variance of changes related to the quality of life of people with cancer with a confidence of 0.99.

    Conclusion

    Clinical psychologists and psychiatric nurses can increase the quality of life of cancer patients by performing psycho-educational interventions by reducing D personality type and cancer stigma.

    Keywords: Quality Of Life, Personality Type D, Cancer Stigma, Chronic Cancer
  • Seyed Mohsen Nemati, Mohammad Narimani*, Parviz Porzoor, Sajjad Basharpoor, Ghasem Fattahzade Pages 50-59
    Introduction

    Considering the increasing number of people suffering from obesity all over the world, it seems necessary to change the way of treating people suffering from obesity and their thinking patterns. The present study was conducted with the aim of the effectiveness of transcranial magnetic stimulation on attention bias and behavioral inhibition in obese women.                                                                                                   

    Methods

    This research was semi-experimental with a pre-test, post-test design with a control group. The sample group was 30 obese women who referred to the nutrition clinic of Ardabil city in 1402. The experimental group received transcranial magnetic stimulation treatment individually for 10 sessions daily, and the control group did not receive treatment. The members of each group were evaluated using dot-probe and go/no-go computer software in the pre-test and post-test stages. Data analysis was done by multivariate analysis of covariance in SPSS software version 22.                                                                                                                                          

    Results

    The results showed that by controlling the pre-test scores, the effect of the group on the post-test of attention bias variables (P < 0.01 and F = 23189.223), behavioral inhibition (P < 0.01 and 41.262) F = 1.25) and weight (P < 0.01 and F = 148.621) were significant. The results indicate the effectiveness of transcranial magnetic stimulation intervention on attention bias, behavioral inhibition and weight loss in the post-test phase (P<0.05).                                                                                                                                                                     

    Conclusions

    Based on the results of this study, it is recommended to use transcranial magnetic stimulation in weight loss programs, correction of attention bias and increase of behavioral inhibition in overweight and obese people.

    Keywords: Transcranial Magnetic Stimulation, Obesity, Attention Bias, Behavioral Inhibition
  • Hamid Jalili Moghadam*, Fatemeh Nazari Pages 60-71
    Introduction

    Drug addiction manifests as a reversible condition characterized by harmful repetitive behaviors that persist despite adverse consequences. Despite considerable scientific research, significant gaps remain, necessitating targeted investigation to address this crucial aspect of mental health impact mitigation. This study aimed to examine the tendency for substance use relapse based on intolerance of uncertainty and negative repetitive thoughts in recovering people with an addiction.

    Method

    This applied research employed a descriptive-correlational design. The statistical population comprised 204 male substance abusers attending the Tarannom Baran Residential Addiction Treatment and Recovery Center in Zanjan, Iran, from 2022-2023. Utilizing convenience sampling, data were collected through the Intolerance of Uncertainty Scale, Perseverative Thinking Questionnaire, and Substance Use Relapse Tendency Scale. Analysis was conducted using SPSS-22 and AMOS-24 software.

    Results

    The study's findings indicated that psychological variables of intolerance of uncertainty and negative repetitive thoughts were prevalent among individuals with substance use disorders and served as fundamental predictors of relapse tendency, exerting a direct effect. By generating multiple problems across various domains and repeating unpleasant thoughts, these two variables explained over 66% of factors influencing relapse tendency. Intolerance of uncertainty and negative repetitive thoughts accounted for 66.5% and 94.7% of the variance in relapse risk, respectively, with confirmed statistical significance (P<0.05).

    Conclusion

    The results suggest that intolerance of uncertainty and negative repetitive thoughts significantly influence the tendency for relapse or return to substance use among recovering people with an addiction. To reduce substance use relapse rates, cognitive-behavioral therapy focusing on intolerance of uncertainty and negative repetitive thoughts may be effective in controlling and managing relapse.

    Keywords: Substance Use Relapse Tendency, Intolerance Of Uncertainty, Negative Repetitive Thoughts, Recovering People With An Addiction
  • Somayeh Salmani*, Zahra Yousefi Pages 72-83
    Introduction

     It seems that the symptoms of scary dreams followed by rumination are experienced more among female heads of households than other women due to high psychological pressure. Based on this, the research was carried out with the aim of determining the effectiveness of light inactivation therapy on reflective performance and mindfulness of female heads of households.

    Methods

     The research method was a two-group semi-experimental design with a pre-test and a post-test with a control group. The statistical population of female heads of the household was a member of the welfare department of Isfahan province in the spring and summer of 1402. From the aforementioned statistical population, 40 people were selected voluntarily through the available method and then randomly assigned to 2 experimental and control groups (20 people in each group). The tools of this research included Yousefi's Scary Dreams Questionnaire (1394) and Yousefi's Rumination Questionnaire (1387). Light inactivation training was carried out in 8 sessions of 90 minutes. The collected data were analyzed at two levels, descriptive and inferential, with social science statistical software version 26.

    Results

     The mean and deviation of the symptoms of fearful dreams and rumination in the experimental group separately in the pre-test equal to (46.95 ± 11.27), (53.90 ± 25.56) and in the post-test equal to (31.65 ± 9.36), was (23.80 ± 18.11). Also, in the control group, in the pre-test it was equal to (44.15 ± 13.41), (54.30 ± 20.93) and in the post-test, it was equal to (44.85 ± 12.93), (56.45 ± 20.87) ) was The results indicate that the light inactivation training on the symptoms of fearful dreams and rumination of female heads of the household in the post-test phase (p<0.05) and the effects of the training in the follow-up phase (p<0.05) also remained.

    Conclusions

     Based on the findings obtained from the present study, it can be concluded that the training of light deactivation therapy as a psychological intervention can be used to reduce the symptoms of fearful dreams and rumination among female heads of the household.

    Keywords: Deactivation Of Style, Symptoms Of Nightmares, Rumination, Female Heads Of Household
  • Atefeh Sayadfar, Tahereh Hamzehpoor Haghighi* Pages 84-97
    Introduction

    Marital instability is one of the challenges of marital relationships that can be affected by various factors. The purpose of this study was to investigate the relationship between traumatic childhood experiences and marital instability with the mediating role of dark and borderline personality traits in married women.

    Method

    The descriptive-correlation research method was the structural equation model type. The statistical population of the research included married women in Rasht city in 2024. The statistical sample of this research was considered to be 200 people and the people were selected as convince sampling. In this research, the Measuring Marital Instability (MMI), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), borderline personality Inventory (BPI), and Dark Triad Dirty Dozen (DTDD). The data were analyzed using SPSS and AMOS software version 24 and the structural equation modeling method.

    Results

    The results showed that traumatic childhood experiences (β=0.528) predict marital instability. Borderline personality traits (β=0.351) predict marital instability. Narcissism (β=-0.124), Machiavellianism (β=-0.089), and antisociality (β=0.134) do not predict marital instability (P>0.05). Traumatic childhood experiences predict narcissism (β=0.543), Machiavellianism (β=0.630), and antisocial behavior (β=0.610). Traumatic childhood experiences predict borderline personality traits (β=0.833). Traumatic childhood experiences with the mediating role of borderline personality traits (β=0.29) predict marital instability. Traumatic childhood experiences with the mediating role of dark personality traits (narcissism, Machiavellianism, and psychopathy) do not predict marital instability (P>0.05). The results also showed that the research variables explained 67% of the variance of marital instability of married women.

    Conclusions

    As a result, borderline personality traits can play a mediating role in the relationship between traumatic childhood experiences and marital instability, and dark personality traits cannot play a mediating role in the relationship between traumatic childhood experiences and marital instability.

    Keywords: Childhood Trauma, Marital Conflict, Personality
  • Shiva Akhtarian, Mansoureh Bahramipour Isfahani*, Gholamreza Manshaee Pages 98-109
    Introduction

     Adolescents with body dissatisfaction require serious attention from therapeutic and educational communities. This research aimed to determine the effectiveness of the Healthy Body Image Package (HBIP) and Cognitive-Behavioral Therapy (CBT) on beliefs about appearance in 12 to 15-year-old adolescents with body dissatisfaction.

    Method

     The research employed a quasi-experimental method with pre-test, post-test, and follow-up phases, including an intervention group and a control group. Sixty adolescents from Isfahan High School were randomly assigned to the intervention and control groups. Body dissatisfaction was assessed using a 9-item scale from the 68-item Attitudes Towards Physical Appearance Questionnaire (Cash & Pruzinsky, 1990). The dependent variable, beliefs about appearance, was measured using a 20-item Appearance Beliefs Scale (Spangler, 1999). The intervention groups received either the HBIP or CBT in eight sessions (90 to 120 minutes each), while the control group received no intervention. Data analysis was performed using repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test in SPSS-26.

    Results

     The results showed a significant difference in beliefs about appearance between the HBIP and CBT groups and the control group (P<0.01). However, no significant difference was found between the HBIP and CBT  groups.

    Conclusion

     Therefore, considering the impact of both interventions on improving beliefs about appearance in adolescents with body dissatisfaction, the use of these treatments in adolescent psychology centers is recommended.

    Keywords: Healthy Body Image, Cognitive-Behavioral Therapy, Beliefs About Appearance, Body Dissatisfaction
  • Habib Jokar*, Zahra Ghanbari Zarandi Pages 110-120
    Introduction

     A successful marriage is a dynamic growing relationship in which both partners
    Continue to grow to achieve personal satisfaction. The present study aimed to investigate the effect of reality-based premarital education on the marriage tendency, mind image of the ideal spouse, and pre-marriage worries among single boys in Bushehr.

    Methods

     The present study's design was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of this study included male students of Bushehr city in 2019. The research sample consisted of 30 people selected by the available sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups. Participants answered the questionnaires of Yousefi and Alijani’s Marriage Motivation Scale (2019), Yousefi’s Dream Spouse Scale (2012), and Premarital Fears questionnaires of Samiei, Yousefi and Neshatdoost (2013). Data were analyzed using multivariate covariance analysis with SPSS-22 software.

    Results

     The results showed that reality-based premarital education on increasing the marriage tendency (p=0.001 and F=17.98), reduced the mind image of the ideal spouse (p=0.006 and F=9.28), and reduced the dimensions of premarital fears (fear of spouse (p=0.001 and F=43.52), fear of financial management inability (p=0.001 and F=13.51), fear of spouse’s imposed limitations (p=0.002 and F=12.07), fear of self (p=0.006 and F=3.99), fear of infidelity (p=0.005 and F=6.53), other than financial fear (p=0.15 and F=2.19)) single boys had a significant effect (p <0.05).

    Conclusions

    The research results suggest that reality-based premarital education can be an important and key intervention in premarital counseling. The results can also be used by specialists and family and marriage counselors.

    Keywords: Marriage Tendency, Mind Image Of Ideal Spouse, Pre-Marriage Worries