فهرست مطالب
نشریه رهیافت های نوین مدیریت جهادی و حکمرانی اسلامی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/08
- تعداد عناوین: 7
-
صفحات 1-15
هدف از ارائه مقاله تعیین تاثیر سهولت درک شده بر ارزش آفرینی مشتریان با نقش میانجی سودمندی درک شده در بانکداری اسلامی، می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از مشتریان ثابت و آنلاین بانک قرض الحسنه مهر ایران استان مازندران می باشد به طورکلی جامعه آماری نامحدود و با توجه به جدول مورگان، تعداد نمونه 384 نفر می باشد و روش نمونه گیری به صورت غیر احتمالی در دسترس و با پرسشنامه طیف لیکرت از آن ها نظرسنجی شده است. تجزیه وتحلیل داده ها برای بررسی آزمون فرضیات با استفاده از روش معادلات ساختاری به کمک نرم افزار PLS Smart انجام شد. به منظور سنجش روایی پرسشنامه از آزمون AVE که مقدار آن برای تمامی متغیرها بالاتر از 0.5 تائید گردید و همچنین جهت تعیین پایایی پرسشنامه از آلفا کرونباخ و پایایی مرکب که مقدار هر دو آزمون بیشتر از 0.7 تائید شده است. نتایج نشان می دهد که 1- سهولت درک شده بر ارزش آفرینی مشتریان تاثیر مثبت و معنادار دارد، 2- سهولت درک شده بر سودمندی درک شده تاثیر مثبت و معنادار دارد، 3- سودمندی درک شده بر ارزش آفرینی مشتریان تاثیر مثبت و معنادار دارد. 4- با توجه به آزمون سوبل سهولت درک شده بر ارزش آفرینی مشتریان با نقش میانجی سودمندی درک شده در بانکداری اسلامی تاثیر مثبت و معناداری دارد.
کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، سهولت درک شده، سودمندی درک شده، ارزش آفرینی دیجیتال -
صفحات 16-43
این پژوهش در راستای بررسی تاثیر مدیریت جهادی و اخلاق حرفه ای بر ارتقای معنویت سازمانی در اداره آموزش وپرورش شهرستان سنندج انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی ، از نظر نوع داده ها کمی واز نظر نحوه گردآوری داده ها ، توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان اداره آموزش وپرورش شهرستان سنندج می باشند. جامعه آماری تعداد 529 نفر می باشد. از جامعه آماری مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری (بر اساس شیوه نمونه گیری مندرج در جدول مورگان) تعداد 223 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. در مرحله بعد بر اساس مدل مفهومی پژوهش، سوالات و فرضیه های پژوهش، با استفاده از پرسشنامه مدیریت جهادی (سلطانی)، اخلاق حرفه ای (کادوزیر) و معنویت سازمانی (راپا و راجیان) ،گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی، توصیف داده ها در دو بخش متغیر های زمینه ای و متغیر های اصلی ارائه گردیده و در بخش آمار استنباطی ، جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون پیرسون استفاده شده است. با توجه به داده های آماری می توان گفت مدیریت جهادی و اخلاق حرفه ای بر ارتقای معنویت سازمانی تاثیر مثبت دارند.
کلیدواژگان: مدیریت جهادی، اخلاق حرفه ای، معنویت سازمانی، اداره آموزش وپرورش شهرستان سنندج -
صفحات 44-70
پژوهش برای مقابله با تروریسم سازمانی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی انجام و از نظر هدف توسعه ای و کاربردی، از نظرداده ها آمیخته اکتشافی و از نظر ماهیت در بخش کیفی، داده بنیاد و در بخش کمی شناختی فازی است. جامعه آماری مدیران و مسئولین ارشد بنیاد مستضعفان و اساتید و خبرگان دانشگاهی در حوزه منابع انسانی و روش نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی بود. با انجام 20 مصاحبه، اطلاعات گردآوری شده به نقطه اشباع رسیده است. پس از طی روش کدگذاری و ترسیم شبکه مفاهیم و تدوین الگوی تحقیق و تعیین مولفه ها و شاخص های مدل تروریسم سازمانی هر یک از آنها مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده در بخش کیفی از روش شبکه مضامین استفده شد. در بخش کمی از آزمون آماری تحلیل عاملی تاییدی برای تدوین الگوی نهایی، ابعاد، مولفه ها و شاخص ها و اولویت بندی استفاده شده است. نتیجه پژوهش بیانگر آن بود که گروه نمونه در بخش کیفی و کمی، عواملی چون ماهیت منعطف، نیازسنجی همه جانبه، انعطاف در روش، نیروی انسانی کارآمد، توجه به هزینه های بازگشت و محیط مناسب یادگیری را از جمله عوامل موثر در تدوین تروریسم سازمانی در بنیاد مستضعفان می دانند.
کلیدواژگان: سازمان، تروریسم سازمانی، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی -
صفحات 95-129
تحقق حکمرانی اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران نیازمند دولتی بهره ور است که نهادها و سازمان ها در آن همزمان با افزایش استفاده از زیرساخت های تکنولوژیک، به کاهش رفتارهای ضد بهره وری همچون بطالت اجتماعی مبادرت ورزند. لذا این پژوهش با هدف ارتقاء بهره وری در حکمرانی اسلامی توسط مدل کاهش بطالت اجتماعی در سازمان های دورکار انجام شد. پژوهش از منظر نوع توصیفی و از منظر روش شناسی کاربردی بوده و با استفاده از روش آمیخته به انجام رسید که در بخش کیفی از تحلیل محتوا مصاحبه با 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی و در بخش کمی از روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) و پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری بخش کمی، کارشناسان شرکت خدمات انفورماتیک بازوی فناوری بانک مرکزی بودند. در تجزیه و تحلیل داده های کیفی از نرم افزار Maxqda و در بخش کمی از نرم افزارهای SPSS و PLS و تحلیل مسیر، رگرسیون و معادلات ساختاری استفاده شد. تحلیل داده های کیفی و کمی پژوهش دستیابی به 5 بعد سازمانی، رفتاری، نظام های مدیریتی، فرهنگی و اهداف/استراتژی بود. بهره گیری از نتایج مدل اکتشافی این پژوهش می تواند منتج به تحقق کاهش بطالت اجتماعی در سازمان های دورکار شده و در عین حال افزایش بهره وری که یکی از الزامات حکمرانی اسلامی است را محقق سازد.
کلیدواژگان: بطالت اجتماعی، بهره وری، حکمرانی اسلامی، سازمان های دورکار، بیانیه گام دوم انقلاب -
صفحات 130-156
امروزه، مفاهیم اخلاق و اخلاق حرفه ای به عنوان یکی از مسائل اساسی در سازمان ها مطرح شده اند. هدف پژوهش، مروری نظام مند و روایتی بر روی مدل اخلاق حرفه ای مبتنی بر آموزه های اسلام به منظور بررسی ارتباط این مدل با ارزش های سازمانی است. برای انجام پژوهش پس از انتخاب واژه های کلیدی توسط خبرگان و جستجوی منابع داخلی و خارجی، 1603 مقاله شناسایی شد که پس از غربالگری و با توجه به هدف مطالعه 33 مطالعه که 20 مطالعه داخلی و 13 مطالعه خارجی جهت بررسی نهایی انتخاب شد. با توجه به یافته های تحقیق 6 مطالعه به ایجاد مولفه های اخلاق فردی در سازمان تاکید داشتند. 15 مطالعه بر ایجاد اخلاق حرفه ای در سازمان تمرکز کردند. 7 مطالعه بر ایجاد اخلاق حرفه ای و فردی در سازمانها توجه نشان دادند. نهایتا در هرکدام از مطالعات نوآوری در رفتاراخلاقی فردی، شفافیت در ایجاد کدهای اخلاقی ، اخلاق درمانی ، کنترل های اخلاقی و آموزش های اخلاقی در سازمان ها یک مطالعه انجام گرفته است. این تحقیق به عنوان یک رویکرد مهم می تواند به ارتقاء ارزش های اخلاقی در سازمان ها و بهبود عملکرد اجتماعی و حرفه ای کمک کند.
کلیدواژگان: اسلامی، اخلاق حرفه ای، آموزه های اسلامی، ارزش های سازمانی -
صفحات 157-174
این مطالعه به تعیین رابطه ی اثربخشی سازمانی با مدیریت جهادی با توجه به نقش میانجی گر نوآوری اجتماعی در ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) می پردازد . در این پژوهش ، روش تحقیق مورد استفاده از نوع توصیفی (همبستگی) می باشد جامعه ی آماری این تحقیق شامل ؛ تمامی کارکنان ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره) که در سال 1402در سطح کشور مشغول به کار بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 200 نفر از آنها انتخاب و مورد پژوهش قرار گرفتند . در این مطالعه به منظور گردآوری داده ها از 3 پرسشنامه استفاده کرده ایم که شامل ؛ پرسشنامه ی مدیریت جهادی داوری و رضازاده، مقیاس اثربخشی سازمانی پارسونز (AGIL) و پرسشنامه ی نوآوری اجتماعی بالوت و همکاران می باشد که روایی و پایایی آنها توسظ اساتید و کارشناسان حوزه ی مدیریت مورد تایید قرار گرفت . بواسطه ی کاربرد نرم افزار های SPSS و لیزل برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش های آمار استنباطی نظیر روش همبستگی و روش تحلیل رگرسیون استفاده شد . بر اساس نتایج تحلیل های آماری مشخص شد که رابطه ی مدیریت جهادی با اثربخشی سازمانی با توجه به نقش میانجی گر نوآوری اجتماعی در جامعه ی آماری مورد مطالعه مثبت و معنی دار است .
کلیدواژگان: اثربخشی سازمانی، مدیریت جهادی، نوآوری اجتماعی، کارکنان ستاد اجرایی -
گونه شناسی کنترل در مدیریت اسلامی: فراترکیبصفحه 175
کنترل دراسلام دارای ابعاد ووجوه گوناگونی است که تمامی این ابعاد درسازمان ها نیزمی توانند کارآمدی خودرابه منصه ظهوربرسانند.به همین علت این پژوهش درپی شناسایی ابعادکنترل درمدیریت اسلامی وارائه یک گونه شناسی جامع ازآن می باشدبه همین منظورابتداانواع رویکردهای رایج درعلوم انسانی درباره کنترل سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است.سپس با نقد این رویکردها ضرورت وجود رویکرد اسلامی نسبت به موضوع کنترل ارائه شده است.با توجه به اهمیت و ضرورت کنترل از نگاه مدیریت اسلامی؛ با استفاده از یک مرور نظام مند وانجام فراترکیب؛ مقالات داخلی درباره مبحث کنترل در مدیریت اسلامی در پایگاه های الکترونیکی مگیران، نورمگز و جهاد دانشگاهی (SID.ir) طی بازه زمانی 20 ساله (1400-1380) بااستفاده4واژه "نظارت،کنترل،انضباط همراه با واژه اسلامی"جست وجو ومشخص گردیدند.ابتدا356مقاله شناسایی گردیدوسپس پس ازچندین مرحله ارزیابی برمبنای بررسی عنوان،چکیده و متن مقالات درمجموع17مقاله برای انجام فراترکیب انتخاب وبراین مبناگونه شناسی ابعادکنترل درمدیریت اسلامی ارائه گردید.درگونه شناسی انجام شده دراین پژوهش سه محور اصلی و هفت زیرمحور ذیل محورهای اصلی برای کنترل در مدیریت اسلامی شناسایی گردید. 1) محور اول: ماهیت کنترل شامل دو زیرمحور (درونی یا بیرونی). 2) محور دوم: رویکرد کنترل شامل دو زیرمحور (نظارتی یا انضباطی). 3) محورسوم: زمان کنترل شامل سه زیرمحور(گذشته یا حال یا آینده).با توجه به ترکیب ابعاد ذیل این 3 محور،درمجموع 9 گونه مختلف برای کنترل درمدیریت اسلامی شناسایی و ارائه گردیده است.
کلیدواژگان: کنترل، نظارت، مدیریت اسلامی، انضباط، فراترکیب
-
Pages 1-15
The purpose of presenting the article is to determine the effect of perceived ease on customer value creation with the mediating role of perceived usefulness in Islamic banking. The statistical population of the present study consists of regular and online customers of Qarz Al-Hasneh Mehr Bank of Iran, Mazandaran province. In general, the statistical population is unlimited and according to Morgan's table, the sample number is 384, and the sampling method is non-probability and with spectrum questionnaire. They have been polled on a Likert scale. Data analysis was done to test hypotheses using structural equation method with the help of PLS Smart software. In order to measure the validity of the questionnaire from the AVE test, the value of which was confirmed above 0.5 for all variables, and also to determine the reliability of the questionnaire from Cronbach's alpha and composite reliability, the value of both tests was confirmed to be more than 0.7. The results show that 1- Perceived ease has a positive and meaningful effect on customers' value creation, 2- Perceived ease has a positive and meaningful effect on perceived usefulness, 3- Perceived usefulness has a positive and meaningful effect on customers' value creation.
Keywords: Islamic Banking, Perceived Ease, Perceived Usefulness, Digital Value Creation -
Pages 16-43
This research has been conducted on the effect of jihadi management and professional ethics on development of organizational spirituality in the adminstration of education in Sannadaj. The research method used in this research is descriptive and analytical in terms of the applied purpose, in terms of the type of data, and in terms of the method of collection. The statistical population in this researcher is the employees in the adminstration of education in Sannadaj. The statistical population is 529 people. From the statistical population according to sampling (based on the method of sampling in Morgan's table), 223 people were selected as the research sample. In the next step, based on the conceptual model of the research, research questions and hypotheses, using the questionnaire, jihadi management (soltani) professional ethics (cadozier) organizational spirituality (rapa & rachian) the extracted items were included in the statistical research sample of the questionnaire. In descriptive statistics, the descriptions are presented in two different sections, oeducation in included in the statistical research sample of the questionnaire. In descriptive statistics, the descriptions are presented in two different sections, one and the main variety, and in the inferential statistics included in the statistical research sample of the questionnaire.
Keywords: Jihadi Management, Professional Ethics Organizational Spirituality, Adminstration Of Education In Sannadaj -
Pages 44-70
The aim of this research was to deal with the organizational terrorism of the Islamic Revolution Foundation. The statistical population consists of managers and senior officials of the Mustafa Foundation, university professors and experts in the field of human resources, using targeted and snowball sampling methods. By conducting 20 interviews, the collected information reached the saturation point. From the method of coding and drawing the network of concepts, compiling the research model and determining the components and indicators of the organizational terrorism model, the validity of each of them was confirmed. The thematic network method was used to analyze the data in the qualitative part. In the quantitative part of the statistical test, confirmatory factor analysis was used to formulate the final model, dimensions, components and indicators and prioritization. The results of the research showed that the sample group considered factors such as flexible nature, comprehensive needs assessment, flexibility in the method, efficient human resources, attention to return costs and suitable learning environment among the effective factors in the quantitative and qualitative part.
Keywords: Organization, Organizational Terrorism, Foundation Of The Underprivileged Of The Islamic Revolution -
Pages 95-129
The realization of Islamic governance in the system of the Islamic Republic of Iran requires a productive government in which institutions and organizations simultaneously increase the use of technological infrastructure and reduce counterproductive behaviors such as social loafing. The research is descriptive from the point of view and from the point of view of applied methodology and it was carried out using a mixed method, in qualitative part of content analysis, interviews with 20 academic and organizational experts, and in the quantitative part of the Interpretive Structural Modeling (ISM) method and a questionnaire used. The statistical population of the quantitative part was experts of the Informatics Service Corporation of the Central Bank's technology arm. Maxqda software was used in qualitative data analysis, and SPSS and PLS software and path analysis, regression and structural equations were used in the quantitative part. The qualitative and quantitative data analysis of the research was to achieve 5 dimensions of organization, behavior, management systems, culture and goals/strategy. Utilizing the results of the exploratory model of this research can lead to the reduction of social unemployment in remote working organizations and at the same time increase productivity which is one of the requirements of Islamic governance.
Keywords: Social Loafing, Productivity, Islamic Governance, Remote Work Organizations, Statement Of The Second Step Of The Revolution -
Pages 130-156
Today, the concepts of ethics and professional ethics have been raised as one of the basic issues in organizations. The aim of the research is a systematic and narrative review on the model of professional ethics based on the teachings of Islam in order to investigate the relationship of this model with organizational values. To conduct the research, after selecting key words by experts and searching for internal and external sources, 1603 articles were identified, after screening and according to the purpose of the study, 33 studies, 20 internal studies and 13 external studies, were selected for the final review. According to the research findings, 6 studies emphasized the creation of individual ethics components in the organization. 15 studies focused on creating professional ethics in the organization. 7 studies paid attention to creating professional and individual ethics in organizations. Finally, in each of the studies of innovation in individual ethical behavior, transparency in the creation of ethical codes, ethical therapy, ethical controls, and ethical training in organizations, a study has been conducted. As an important approach, this research can help promote moral values in organizations and improve social and professional performance.
Keywords: Islamic, Professional Ethics, Islamic Teachings, Organizational Values -
Pages 157-174
This study deals with determining the relationship between organizational effectiveness and jihadi management, considering the role of social innovation mediator in the executive headquarters of Imam Khomeini's decree. In this research, the research method used is descriptive (correlation). The statistical population of this research includes; All the employees of the executive headquarters of the decree of Imam Khomeini (RA) who were working in the country in 1402, 200 of them were selected and studied by sampling method. In this study, in order to collect data, we have used 3 questionnaires, which include; Davari and Rezazadeh Jihadi Management Questionnaire, Parsons Organizational Effectiveness Scale (AGIL) and Balut et al.'s Social Innovation Questionnaire, whose validity and reliability were confirmed by professors and experts in the field of management. By using SPSS and Liesel software, inferential statistics methods such as correlation method and regression analysis method were used to analyze data and test hypotheses. Based on the results of statistical analysis, it was found that the relationship between jihadi management and organizational effectiveness is positive and significant, considering the mediating role of social innovation in the studied statistical community.
Keywords: Organizational Effectiveness, Jihadi Management, Social Innovation, Executive Staff -
Typology of control in Islamic management: meta-synthesisPage 175
control in Islam has various dimensions and aspects that all these dimensions can be effectivein organizations.For this reason,thisresearch seeks to identify the dimensionsof control in Islamic management and provide a comprehensive typology of it.Forthis purpose,firstof all,various common approaches in humanitiesabout organizational control have been examined.Then,by criticizing these approaches,the necessity of anIslamic approach to the issue of control is presented.Considering the importanceand necessity ofcontrol from the point of view ofIslamic management;a systematic review and meta-synthesis wasUsed.Persian articles on the topic of control inIslamic management intheelectronic databases of Magiran,Noormags and Scientific Information Database(SID.ir)during a20years(2001-2022)with using4words"Supervision,control,discipline alongwith the word Islamic"were searched and were identified.First,356articles were identified,and then,after several stages of evaluation,based on the reviewof the title,abstract,and textof the articles,a total of17articles were selected for meta-synthesis,and based on this,a typology ofthe dimensions of control in Islamicmanagement was presented.In thetypology carried out in this research,three main axes and seven sub-axes under the main axes for control in Islamic management were identified.1)Thefirst axis:the nature ofcontrol including two sub-axis(internal or external).2)The second axis:control approach including two sub-axis(Monitoring or disciplinary).3)The thirdaxis:control time includingthree sub-axis(past or present or future).According to the combination of dimensions below these3axes,a total of9different types of control in Islamic management have been identified and presented.
Keywords: Control, Supervision, Islamic Management, Discipline, Meta Synthesis