فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 240 (دی 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/11/03
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-13سابقه و هدف
به دلیل حرکت جامعه به سمت سالمندی و عوارض ناشی از آن مانند دردهای مزمن، شاهد افزایش مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می باشیم. ایندومتاسین از داروی های ضد التهاب غیر استروئیدی است و یکی از عوارض شایع این دسته دارویی، زخم معده می باشد. بنابراین مطالعه حاضر به بررسی اثر عصاره های هیدروالکلی دوگیاه زولنگ و آویشن شیرازی در پیشگیری از ایجاد زخم معده ناشی از ایندومتاسین درمدل حیوانی پرداخت.
مواد و روش هادر مطالعه تجربی حاضر، میزان فنول تام و فلاونوئید گیاهان آویشن شیرازی (Zataria multiflora L.) و زولنگ (Eryngium caucasicum L.) اندازه گیری شد. از آرتمیا سالینای پرورشی برای ارزیابی سمیت عصاره ها استفاده شد. هم چنین از 8 گروه موش Balb/c برای مطالعه حیوانی استفاده شد. گروه ها شامل ایندومتاسین mg/kg70، امپرازول mg/kg30، سه غلظت 250، 500 و mg/kg1000 زولنگ و سه غلظت 250، 500 و mg/kg1000 آویشن شیرازی بود که به صورت جداگانه و از طریق گاواژ به موش ها تجویز شد. یک ساعت بعد ایندومتاسین از طریق گاواژ برای القای زخم معده به موش ها تجویز شد. سپس 4 ساعت بعد از القای زخم، حیوان بیهوش و معده برای ارزیابی هیستوپاتولوژیکی خارج شد و مورد بررسی های مورفولوژیکی قرار گرفت.
یافته هادر مطالعه حاضر میزان فنول تام گیاه آویشن شیرازی و زولنگ به ترتیب برابر 113/5 و mg/ml 26/06 بود و میزان فلاونوئید این گیاهان به ترتیب برابر mg/ml 41 و 16/79 µg/ml می باشد. نتایج سمیت حاصل از آرتمیا سالینای پرورشی نشان داد سمیت گیاهان آویشن شیرازی و زولنگ به ترتیب برابر با ppm 500±0/0012 و ppm 1000±0/0031 است. نتایج هیستوپاتولوژیکی نشان داد که آویشن و زولنگ توانستند در کاهش التهاب، خونریزی بافت معده و احتقان نقش موثری داشته باشند. نتایج نشان داد دوز mg/kg 1000 در هر دو عصاره نسبت به دوزهای پایین تر موثرتر عمل کرد.
استنتاجبراساس یافته های مطالعه حاضر،عصاره های هیدروالکلی گیاهان زولنگ و آویشن شیرازی توانستند اثر محافظتی بر زخم معده داشته باشند و این اثر با توجه به حضور فنول و فلاونوئیدهای موجود در عصاره و هم چنین وابسته به دوز دریافتی است.
کلیدواژگان: زولنگ و آویشن شیرازی، زخم معده، ایندومتاسین، آرتمیا سالینا -
صفحات 14-25سابقه و هدف
خانواده گیرنده سروتونین (HTR5- (شامل 7 عضوو متلفوا اسوگ گیرنوده سوروتونین 7 (R7HT5-) جدیدترین عضو این خانواده اسگ R7HT5- در فرآیندهایفیزیولوژیکی و پاتولوژیکمتلفا از جمفه گفیوبالسولوما مووللیفور (GBM) دخالگ دارد درمان اسلاندارد GBM ترکیبی از جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی اسگ با این حال، تومورهای GBM بسیار پراکنده هسلند و احلمال عود باالیی دارند، بنابراین اسلفاده از تکنیکهای نظارتی متلفا مانند تصویربرداری پزشکی هسلهای ضروری اسگ هدف از این مطالعه ارائه یک رادیوتریسر (Radiotracer)مناسب برای تصوویربرداری از بیوان بیش از حد R7HT5- در گفیوبالسلوما موللی فر با اسلفاده از مشلق آریل پیپرازین نشاندار شده ([5]3-(CO(Tc) اسگ m99
مواد و روش هادر مطالعه تجربی حاضر، -1)-3نیلروپریدین-2-ایل پیپرازین ترکیوب 5) طراحوی، سونلز، شناسوایی و با + Tc(CO)3(H2O)3] 99m Tc(CO)3-[5] و شد نشاندار fac-[با خفوص رادیوشیمیایی کمی بهحدسگ آمد آزمایشهای m99 کنلرل کیفیگ شامل HPLC و TLC برای تعیین خفوص رادیوشیمیایی انجا شد مطالعه اتصال اخلصاصوی بوا اسولفاده از رده هوای Tc(CO)3-[5] ترکیبوی میل شد انجا(A549 و HT-29 ،SKBR3 ،MCF-7 ،U-87 MG متلفا سفولی 99m 5-HT7R بوه بیان شده در سطح رده سفولی MG87-U با اسلفاده از ثابگ تفکیک)Kd)و Bmax ارزیابی شد بیش از 59 درصد بود ایون رادیوتریسور تمایول ملوسوطی را بوه m99
یافته هاخفوص رادیوشیمیایی اولیه [5]3-(CO(Tc گیرنده های R7HT5- در رده سفولی MG87-U نشان داد، در حالی کوه تمایول کموی بورای اتصوال بوه -7MCF، 3SKBR، 9 -29HT و 549A دارد Bmax و ثابگ تفکیک (Kd)به ترتیب 84±5/23 نانو موالر و 11×2/58±1/15 محاسبه شدند [3(O2H(3)CO(Tc +
استنتاجبراساس یافله های این مطالعه، ترکیب 5 را میتوان به صورت کموی بوا 99m نشواندار fac-[به گیرنده های R7HT5- رده سفولیMG87-U با میل ترکیبوی ملوسو ملصول m99 کرد رادیوتریسر تهیه شده [5]3-(CO (Tc میشد
کلیدواژگان: تصویربرداری، SPECT، U87-MG، گیرنده سروتونین، گلیوبلاستوما -
صفحات 26-33سابقه و هدف
سالمندی فعال (Active aging) به معنای بهینه سازی فرصت ها برای ارتقای کیفیت زندگی در دوران سالمندی است. تفاوت های محیطی و سبک زندگی بین شهر و روستا می تواند تاثیرات قابل توجهی بر سالمندی فعال داشته باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه شاخص های سالمندی فعال در سالمندان شهری و روستایی شهرستان بهشهر و عوامل مرتبط با آن، در سال 1402 طراحی و اجرا شد.
مواد و روش هادر این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی، با استفاده از روش نمونه گیری نسبتی- سهمیه ای، 350 نفر از سالمندان مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان بهشهر مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل فرم عوامل اجتماعی- دموگرافیک و پرسشنامه 40 سوالی شاخص سالمندی فعال ایرانی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون رگرسیون خطی تحلیل شدند.
یافته هامیانگین سنی سالمندان شرکت کننده در مطالعه 8/13±70/96 سال بود، که در آن 52 درصد مرد و 61/1 درصد متاهل بودند. میانگین نمره مجموع شاخص سالمندی فعال در شهر و روستا به ترتیب 30/48±111/47 و 21/66±93/73 بود، که نشان دهنده بالاتر بودن نمره شاخص سالمندی فعال درسالمندان شهری نسبت به روستاییان است (0/001.<p). هم چنین، در هر دو گروه، میانگین نمره شاخص سالمندی فعال در سالمندان متاهل به طور معنی داری بیش تر از سالمندان مجرد بود. افراد با سطوح تحصیلات و درآمد بالاتر نیز به طور معنی داری میانگین شاخص سالمندی فعال بیش تری داشتند. برعکس، با افزایش سن و تعداد فرزندان، میانگین شاخص سالمندی فعال به طور معنی داری کاهش یافت (0/05.<p).
استنتاجتوجه به تفاوت های جغرافیایی، فرهنگی و اجتماعی در تدوین سیاست ها و برنامه های مرتبط با سالمندان از اهمیت بالایی برخوردار است. هم چنین، نیاز به توسعه زیرساخت های مناسب برای دسترسی بهتر سالمندان به خدمات بهداشتی و اجتماعی در مناطق روستایی احساس می شود. به علاوه، این نتایج می توانند راهنمایی برای سیاست گذاران در جهت ارتقای کیفیت زندگی سالمندان بوده و نیز ضرورت توجه به نیازهای خاص هر گروه را نشان دهند.
کلیدواژگان: شاخص سالمندی، سالمندی فعال، سالمندان شهری، سالمندان روستایی -
صفحات 34-44سابقه و هدف
کینولون ها و فلوروکینولون ها برای درمان عفونت سویه های مقاوم سودوموناس آئروژینوزا استفاده می شوند، اما مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها بدون توجه به الگوهای مقاومتی منجر به ظهور سویه های جدید و مقاوم به درمان شده است. این مطالعه با هدف بررسی ژن های مقاومت کینولونی وابسته به پلاسمید (qnr)، در میان ایزوله های سودموناس آئروژینوزای جمع آوری شده از بیمارستان های آمورشی- درمانی شهرستان ساری، انجام پذیرفت.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 100 ایزوله بالینی سودوموناس آئروژینوزا از بیماران بستری در بیمارستان های آموزشی درمانی شهر ساری جمع آوری شد. شناسایی ایزوله ها با استفاده از تست های استاندارد میکروبیولوژیکی انجام شد. ارزیابی الگوی مقاومت دارویی سویه ها با استفاده از روش دیسک دیفیوژن مطابق با گایدلاین CLSI انجام گرفت. با استفاده از تکنیک مولکولی واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) حضور ژن های qnrA، qnrB و qnrS مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و تست آماری Chi-square استفاده گردید.
یافته هادر مطالعه حاضر 100 ایزوله سودموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت که از این میان 71 ایزوله متعلق به مردان بود. بیش ترین تعداد ایزوله ها مربوط به بیماران بستری در بخش ICU بود. فراوانی هر یک از ژن های qnrA، qnrB و qnrS به ترتیب 31، 24 و 35 درصد بود.
استنتاجمطالعه حاضر بیانگر توزیع گسترده ژن های مقاومت کینولونی وابسته به پلاسمید، به ویژه ژن qnrS، در ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا در شهر ساری است. بیش ترین حساسیت آنتی بیوتیکی مربوط به آنتی بیوتیک پیپراسیلین/تازوباکتام بود که آن را به عنوان موثرترین گزینه درمانی تبدیل می کند. در میان کینولون ها، سیپروفلوکساسین بالاترین اثربخشی را علیه این ایزوله ها نشان داد. با توجه به شیوع بالای ژن های مقاومت وابسته به پلاسمید، غربالگری منظم ایزوله های سودوموناس آئروژینوزا برای شناسایی ژن های PMQR ضروری است تا از گسترش سویه های مقاوم جلوگیری شود. انجام مطالعات آینده در زمینه مکانیزم های مولکولی و راهکارهای کاهش مقاومت توصیه می شود.
کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت دارویی، Qnr -
صفحات 45-55سابقه و هدف
مقاومت آنتی بیوتیکی همواره به عنوان یک مشکل جدی برای سلامت انسان مطرح بوده است و بیماران را در بیمارستان های سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهند؛ آنتی بیوتیک های کارباپنم اغلب به عنوان آخرین خط درمانی برای عفونت های ایجاد شده توسط باکتری های گرم منفی مورد استفاده قرار می گیرند که مهم ترین مکانیسم مقاومت به کارباپنم ها تولید آنزیم های کارباپنماز می باشد. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ژن های کدکننده کارباپنماز شامل 48-OXA و KPC در باسیل های گرم منفی مقاوم به آنتی بیوتیک، در نمونه های عفونی جمع آوری شده از بیماران قلبی و عروقی بستری در بخش های بیمارستان قلب فاطمه الزهرا ساری در سال های 1401 الی 1402 انجام پذیرفت.
مواد و روش هادر این مطالعه توصیفی- مقطعی، از دی ماه 1401 تا خرداد 1402، 61 نمونه از بیماران قلبی و عروقی بستری در بخش های بیمارستان قلب فاطمه الزهرا ساری گرفته شد. با استفاده از روش های استاندارد بیوشیمیایی، تمامی باکتری های جدا شده شناسایی شدند. الگوی حساسیت پادزیستی ایزوله ها، به روش (Test Diffusion Disc)DDT با استفاده از دستورالعمل CLSI انجام شد و برای تایید حضور ژن های 48-OXA و KPC، روش PCR انجام شد.
یافته هادر این مطالعه، در مجموع تعداد 61 نمونه بالینی به دست آمد که بیش ترین نمونه های جمع آوری شده از بیماران، نمونه ادرار (52/45 درصد)، تراشه (29/50 درصد)، زخم (11/47 درصد) و ترشحات ناحیه جراحی (3/27 درصد) بوده است و بیش ترین نوع باکتری های جدا شده مربوط به E.coli (ر27/86 درصد)، Entrobacter (ر19/67 درصد)، Pseudomonas (ر19/67 درصد)، Citrobacter (39/16 درصد) بوده است. هم چنین بیش ترین مقاومت باکتری ها، نسبت به آنتی بیوتیک سفتازیدیم (100 درصد) و ایمی پنم (96/72 درصد) بود. فراوانی ژن های 48-OXA در 8 ایزوله (13/11 درصد) بالینی نشان داده شده است. بیش ترین مقاومت باکتری دارای ژن 48-OXA نسبت به آنتی بیوتیک سفتازیدیم و ایمی پنم (100 درصد) بود. ژن KPC در هیچ یک از ایزوله ها یافت نشد. هم چنین بیش ترین فراوانی ژن 48-OXA در ایزوله های انتروباکتر بوده است.
استنتاجمطالعه حاضر نشان می دهد که میزان مقاومت دارویی و هم چنین تولید آنزیم های بتالاکتاماز در سویه های گرم منفی مانند خانواده انتروباکتریاسه و سودوموناس آئروجینوزا بالا است، بنابراین درمان عفونت های ناشی از این باکتری ها ممکن است دشوار باشد.
کلیدواژگان: بیماران قلبی- عروقی، باسیل های گرم منفی مقاوم به آنتی بیوتیک، کارباپنماز، KPC، 48-OXA -
صفحات 56-67سابقه و هدف
لیکن پلان دهان یک بیماری خودایمنی التهابی و مزمن است که اغلب تهدید کننده حیات نیست، اما به دلیل ماهیت مزمن و فقدان درمانی که از پیشروی بیماری جلوگیری کند، پیامدهای روانی- اجتماعی متعددی به همراه دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر علایم و نشانه های بیماری، استرس، اضطراب و افسردگی مبتلایان به بیماری لیکن پلان دهان، انجام پذیرفت.
مواد و روش هادر این پژوهش کارآزمایی بالینی کنترل شده، از طرح تحقیق دوگروهی همراه با پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. نمونه پژوهش شامل 36 زن مبتلا به لیکن پلان دهان بودند که با روش نمونه گیری هدفمند بر اساس ملاک های ورود انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. داده ها به وسیله پرسش نامه DASS-21، مقیاس درجه بندی دیداری (VAS) و معیار تانگ پراسوم جمع آوری شدند. گروه آزمایش 8 جلسه درمان MBSR دریافت کردند و گروه کنترل مداخله روان شناختی دریافت نکردند. در نهایت داده ها به وسیله نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته هادر گروه آزمایش، میانگین نمرات استرس، اضطراب وافسردگی درمرحله پس آزمون به ترتیب 4/22±9/29، 3/29±5/94 و 5/55±7/00 و در گروه کنترل به ترتیب 4/84±10/94، 4/70±7/71و 5/44±9/65 بود که پس از تعدیل نمرات پیش آزمون، نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین دو گروه آزمایش و کنترل در این متغیرها در مرحله پس آزمون تفاوت معنی داری دارد (0/05>P). میانگین شدت درد یا سوزش در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون 1/85±2/94 و در گروه کنترل1/69±3/65 بود؛ اما بین این نمرات تفاوت معنی داری وجود نداشت، برای متغیر نشانه های بیماری نیز تفاوت فراوانی نوع ضایعات در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری نداشت (0/05<P).
استنتاجنتیجه این پژوهش نشان داد که می توان از درمان MBSR در جهت کاهش آشفتگی های روان شناختی مبتلایان به بیماری لیکن پلان دهان بهره برد.
کلیدواژگان: بیماری لیکن پلان دهان، استرس، اضطراب، افسردگی، درد یا سوزش، ضایعات مخاطی، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی -
صفحات 68-82سابقه و هدف
بیماری های التهابی روده (IBD) اختلالات التهابی مزمن و عود کننده دستگاه گوارش هستند که به دو دسته اصلی کولیت اولسراتیو و بیماری کرون تقسیم می شوند. مزالازین رایج ترین دارو برای درمان بیماری التهابی روده (IBD) است، اما جذب سریع آن در روده کوچک اثرات موضعی آن در کولون را کاهش می دهد. استفاده از پلت های روکش شده مزالازین به عنوان یک سیستم دارو رسان چند جزئی در مقایسه با اشکال دارویی معمولی مانند قرص ها می تواند سبب بهینه شدن درمان دارویی با مزالازین شود. آرتریت یکی از تظاهرات خارج روده ای IBD است که با استامینوفن تسکین می یابد. این مطالعه با هدف طراحی یک سیستم دارورسانی خوراکی چند واحدی (پلت) است که همزمان مزالازین را به روده بزرگ و استامینوفن را به معده برساند.
مواد و روش هادر این مطالعه تجربی، پلت های مزالازین با پلیمرهای وابسته به pH (اودراژیت L100 و S100) و نیز تلفیق پلیمرهای وابسته به زمان (اودراژیت RS) و pH (اودراژیت L100) روکش شدند. رهش دارو در محیط های مشابه دستگاه گوارش ارزیابی و فرمولاسیون های بهینه تعیین شدند. سپس استامینوفن روی پلت های بهینه با دستگاه روکش دهی بستر سیال بارگذاری شد. پروفایل رهش داروها با تست انحلال پیوسته ارزیابی شد. تست های آنالیز حرارتی، طیف سنجی مادون قرمز، تست مکانیکی و آنالیز تصویری برای بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و تداخلات احتمالی انجام شد.
یافته هاپلت های با روکش 40 درصد اودراژیت RS و 60 درصد اودراژیت L و نیز پلت های با روکش 100 درصد اودراژیت S100 برای دارورسانی به کولون مناسب تر از سایر فرمولاسیون ها بودند. تست انحلال پیوسته نشان داد استامینوفن در محیط با pH 1/2 طی 2 ساعت آزاد شد، در حالی که مزالازین آزاد نشده و به روده بزرگ رسید. تست های فیزیکوشیمیایی نشان دادند پلت ها دارای سطح صاف، روکش یکنواخت و سختی مناسب هستند و تداخلی بین داروها و مواد جانبی وجود ندارد.
استنتاجاین مطالعه نشان داد فرمولاسیون منتخب توانایی دارورسانی هدفمند استامینوفن به معده و مزالازین به کولون را دارد.
کلیدواژگان: مزالازین، دارورسانی به کولون، بیماری التهابی روده، استامینوفن، پلت، وابسته به زمان، وابسته به Ph -
صفحات 83-96سابقه و هدف
هیمنولپیس نانا یکی از شایع ترین انگل های روده ای انسان به ویژه در کودکان بوده، و تهدیدی برای سلامت عمومی در جوامع فقیر در جنوب شرقی ایران قلمداد می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع هیمنولپیازیس و عوامل خطر مرتبط در افراد بدون علامت و مبتلایان به گاستروانتریت در ایرانشهر، انجام پذیرفت.
مواد و روش هااین مطالعه توصیفی- مقطعی، بر روی 17455 نفر بیماران سرپایی و بستری مبتلا به گاستروانتریت مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر، انجام شد. مطالعه بین فروردین ماه 1399 تا اسفند ماه 1400 طی پاندمی کرونا انجام گرفت و از روش گسترش مستقیم مرطوب میکروسکوپی برای تشخیص تخم انگل در نمونه های مدفوعی تازه استفاده گردید. شدت ارتباط بین هیمنولپیازیس و فاکتورهای خطر مرتبط توسط مدل رگرسیون لجستیک دو جمله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هاشیوع کلی هیمنولپیازیس 0/28 درصد برآورد گردید. بالاترین میزان آلودگی مربوط به مراجعه کنندگان به بیمارستان ایران (0/37 درصد)، آزمایشگاه مرجع بالینی (0/24 درصد) و بیمارستان خاتم الانبیاء (ص) (0/16 درصد) بود. داشتن اسهال به طور معنی داری با احتمال وجود هیمنولپیازیس مرتبط بود (نسبت شانس تعدیل شده: 31/3 ؛ 95 درصد فاصله اطمینان: 11/6 تا 84/4 ؛ 0/000=P). نرخ شیوع عفونت طی دوره 2021-2020 به طور معنی داری بیش تر بود (نسبت شانس تعدیل شده: 2/74 ؛ 95 درصد فاصله اطمینان: 1/49 تا 5/02 ؛ 0/001=P). هم چنین، بین نرخ شیوع عفونت و مرکز درمانی مورد مراجعه ارتباط معنی داری وجود داشت (نسبت شانس تعدیل شده: 0/17 ؛ 95 درصد فاصله اطمینان:0/08 تا 0/35 ؛ 0/000=P).
استنتاجهیمنولپیازیس در ایرانشهر شایع است. داشتن اسهال و نیز نوع مرکز درمانی مورد مراجعه میزان شیوع هیمنولپیازیس را تحت تاثیر قرار می دهند. به علاوه، شیوع عفونت در طول دوره پاندمی کرونا سیر نزولی داشت که نشان می دهد اقداماتی نظیر خدمات مراقبت های بهداشتی، آموزش بهداشت، و بهداشت محیط، بر کاهش شیوع عفونت تاثیر دارند.
کلیدواژگان: هیمنولپیس نانا، شیوع، فاکتورهای خطر، ایرانشهر -
صفحات 97-107سابقه و هدف
بررسی و شناسایی چالش های موجود در ساختار مدیریت بیمارستان ها که امور اجرایی را در تحقق اهداف با مشکل مواجه می نمایند، امری مهم و ضروری است. به طوری که در صورت عدم توجه کافی به پیامدهای ناشی از این چالش ها در مدیریت خدمات درمانی و بیمارستانی، ممکن است مشکلات جدی برای ذینفعان از جمله بیماران، کارکنان و مدیران ایجاد شود. از همین رو، در این مطالعه چالش های اداره امور بیمارستان های دولتی از دیدگاه ذینفعان شناسایی شده و راهکارهایی برای بهبود آن ها ارائه شده است.
مواد و روش هامطالعه حاضر از نوع آمیخته (کمی و کیفی) می باشد. جامعه مورد مطالعه دو گروه از افراد (کلیه ارائه دهندگان خدمات سلامت و مدیران/خبرگان بیمارستان ها) شامل 14 نفر خبره در بیمارستان دولتی بودند. در بخش کیفی، با استفاده از رویکرد مصاحبه نیمه ساختاریافته، چالش های بیمارستان های دولتی مشخص شده و در بخش کمی با تهیه پرسشنامه بر اساس یافته های بخش کیفی و نظرات 363 نفر از کارشناسان، اقدام به آزمون عوامل با تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 24 شده است.
یافته هاچالش های اداره امور بیمارستان های دولتی از نگاه ذینفعان در چهار دسته چالش های مالی، مدیریت فرآیندی و تصمیم گیری، مدیریت منابع انسانی و زیرساختی طبقه بندی شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد چالش مدیریت فرآیندی و تصمیم گیری با ضریب استاندارد 0/89 و معنی داری 7/881، چالش های مالی با ضریب استاندارد 0/79 و معنی داری 6/994، چالش مدیریت منابع انسانی با ضریب 0/75 و معنی داری 6/641 و چالش زیرساختی با ضریب 0/43 و معنی داری 3/807 محاسبه شده اند.
استنتاجنتایج مطالعه نشان می دهد چالش های مدیریت فرآیندی و تصمیم گیری در بیمارستان های دولتی به عنوان یک عامل مهم در تحقق اهداف عملیاتی بیمارستان، نمود داشته و سایر عوامل موثر در خدمات رسانی بیمارستان های دولتی را تحت تاثیر قرار می دهد. هم چنین چالش های مالی، مدیریت منابع انسانی و زیرساختی باعث کاهش ظرفیت پاسخ گویی بیمارستان ها از نظر کمی و کیفی به نیاز بیماران و اهداف سازمانی می شوند.
کلیدواژگان: چالش های اداره امور، بیمارستان های دولتی، دیدگاه ذینفعان، رویکرد 180 درجه -
صفحات 108-115سابقه و هدف
آبله میمونی یک بیماری مشترک بین انسان و دام است که برای اولین بار در سال 1970 در انسان تشخیص داده شد، با توجه به اهمیت دانش و نگرش پزشکان در زمینه درمان این بیماری، مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش و دانش پزشکان خانواده شهرستان ساری در مورد آبله میمونی طراحی و اجرا شده است.
مواد و روش هامطالعه حاضر از نوع، مطالعه توصیفی و تحلیلی می باشد که جامعه آماری آن شامل پزشکان خانواده شهرستان ساری است. در ابتدا پرسش نامه ای حاوی سوال ارزیابی کننده آگاهی و نگرش پزشکان خانواده طراحی، سپس جمع آوری اطلاعات به صورت سر شماری انجام شد. داده ها پس از جمع آوری توسط SPSS ورژن 16 و آزمون ها مرتبط آماری تجزیه و تحلیل شد.
یافته هاشرکت کنندگان در این مطالعه 117 نفر از پزشکان خانواده شهری و روستایی بودند. داده های توصیفی نشان داد که، 55 درصد شرکت کنندگان مرد و 45 درصد زن بودند که اکثر آن ها 62 درصد پزشک خانواده شهری و 38 درصد پزشک روستا بودند. میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 8/07±47/10 سال، و برای سابقه کار 5/17±17/30 سال بود. میانگین نمره دانش 3/42±9/30 و میانگین نمره نگرش 1/70±3/5 بود. داده های تحلیلی نیز حاکی از آن بود که، سطح نگرش با جنسیت و سطح دانش با محل خدمت رابطه معنی داری داشت.
استنتاجنتایج این مطالعه حاکی از آن است که دانش و نگرش آبله میمونی پزشکان خانواده سطح شهرستان ساری در حد مطلوب بوده است. بدین ترتیب اطلاع رسانی اتوماسیونی در زمینه بیماری های مسری در حد مطلوب قرار دارد و از این طریق می توان جهت اطلاع رسانی های بیماری های مسری و مهم استفاده نمود.
کلیدواژگان: نگرش، دانش، پزشک خانواده، آبله میمونی -
صفحات 116-128سابقه و هدف
اهمیت پایان نامه های آموزشی و سهم بسزای آن در پاسخ گویی به نیازهای جامعه بر کسی پوشیده نیست. بخش قابل توجهی از پژوهش در قالب پایان نامه های دانشجویی انجام می شود. برای نگارش پایان نامه هم اهداف آموزشی و هم اهداف پژوهشی در نظر گرفته شده است. در واقع پایان نامه، برنامه ریزی درسی پنهان و خاص خود را دارد که برای دستیابی به آن نیاز است تا انجام پژوهش نیز آموزش داده و فرصت های آموزشی آن مدیریت شود. در این راستا گروه نانوفناوری پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، برنامه آموزشی برای آموزش دادن پژوهش تقاضا محور در قالب پایان نامه آموزشی به دانشجویان کارشناسی ارشد اجرا کرد. در آن از مولفه های رویکرد یادگیری مادام العمر و گام های مدل ADDIE برای طراحی آموزشی استفاده شد تا با این کار فراگیر هم در زمینه پژوهش تقاضا محور توانمند شود و هم با اجرای این برنامه به تقویت و تمرین مولفه های یادگیری مادام العمر در دانشجویان کمک شود. هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی این برنامه از دیدگاه دانشجویان کارشناسی ارشد نانوتکنولوژی بوده است.
مواد و روش هادر این مطالعه از روش کیفی- مداخله ای با رویکرد اقدام پژوهی، از آنالیز محتوایی مرسوم برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه های نیمه ساختارمند انفرادی با دانشجویان کارشناسی ارشد بود.
یافته هابررسی نظرات مشارکت کنندگان نشان داد که اغلب آن ها با بکار بردن کلماتی نظیر"مناسب بودن استراتژی"، "توجه به نیاز جامعه"، "ایجاد بستر شغلی" و "توجه به دانشجو" رضایت خود را از اجرای برنامه مذکور اعلام داشته اند. با تجزیه و تحلیل داده ها، نظرات فراگیران در 4 طبقه و 9 زیرطبقه قرار داده شد.
استنتاجاز نظر دانشجویان این دوره در عملکرد مناسب آن ها جهت شغل آینده شان، مفید و کاربردی بوده است. آن ها عمده مزایای آن را در تفکر بیش تر و ایجاد انگیزه و پرورش خلاقیت و برقراری ارتباط با نهادهای مختلف به عنوان بازار هدف بیان کرده اند.
کلیدواژگان: برنامه آموزشی، تقاضا محور، یادگیری مادام العمر، طراحی آموزشی -
صفحات 129-138سابقه و هدف
علوم انسانی سلامت موضوع جدیدی محسوب میشود. این مفهوم بدنبال پاسخی برای این پرسش است که چگونه میتوان آموزش پزشکی و فرایند های طبابت را انسانی تر نمود. در این پژوهش میخواهیم ضرورت و چگونگی ورود ضروریات علوم انسانی سلامت به برنامه آموزشی پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی مازندران را شناسایی و تبیین کنیم.
مواد و روش هاپژوهش حاضر از نوع کیفی و از نوع تحلیل محتوا بود. نمونه های این پژوهش به صورت هدفمندانه انتخاب شدند. نمونه ها شامل اعضای هیئت علمی دانشگاهی بودند که فرآیندهای آموزشی نوآورانه داشتند، مدرس دروس عمومی بودند و یا در بحث آموزش پزشکی صاحب نظر بودند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه گروهی نیمه ساختاریافته با روش بحث گروهی متمرکز و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای مرسوم استفاده شد.
یافته هاپس از طبقه بندی کد ها در نهایت 155 کد شناسایی گردید. این کد ها در 14 طبقه دسته بندی شدند که در نهایت در دو تم کلی تر ضرورت و چگونگی جای گرفتند. در تم ضرورت 6 طیقه و 60 کد شناسایی گردید شامل: الگوواره های پزشکی، سنت پزشکی ایران، مسائل موجود در پزشکی حاضر، تکنولوژی پزشکی، مزایای آموزش علوم انسانی سلامت و مشکلات موجود در کوریکولوم. و در تم چونگی 8 طبقه و 95 کد شناسایی شد شامل: تعریف دروس کاربردی، تغییر دروس فعلی، مباحث و سرفصل های جدید، تعیین اهداف در جهت تقویت مهارت ها، هنر و علوم انسانی، آموزش در بالین، سیاستگذاری و چالش ها.
استنتاجنتیجه این پژوهش نشان داد که ورود محتوای علوم انسانی پزشکی/سلامت به کوریکولوم پزشکی عمومی امری ضروریست که باید صورت بگیرد. نیازسنجی در تعریف دروس و سرفصل های جدید و کاربردی سازی دروس موجود در کوریکولوم در جهت بهبود کیفیت آموزش پزشکی باید صورت بگیرد. ورود محتواهای علوم انسانی به کوریکولوم چالش هایی دارد که مسائل فرهنگی، مقاومت در برابر تغییر، برتری طلبی پزشکی ، وجود نگاه بالین محور و تقلیل گرایانه، عدم وجود کوریکولوم مصوب و کوریکولوم بیش از حد شلوغ از جمله این موانع هستند.
کلیدواژگان: علوم انسانی پزشکی، علوم انسانی سلامت، کوریکولوم پزشکی عمومی، آموزش پزشکی -
صفحات 139-145سابقه و هدف
مهارت های بالینی در طب اورژانس به عنوان یکی از اصلی ترین اجزای موفقیت در مدیریت بیماران اورژانس می باشند. با توجه به اهمیت ویژه یادگیری مهارت های بالینی در طب اورژانس، این مطالعه با هدف تعیین خودارزیابی از مهارت آموزی کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در بخش اورژانس، انجام پذیرفت.
مواد و روش هااین مطالعه به صورت یک مطالعه توصیفی- مقطعی، روی 100 نفر از کارورزان دانشگاه علوم پزشکی بابل که کارورزی طب اورژانس را گذرانیده بودند، در سال 1402 انجام شد. کارورزان پرسشنامه های دموگرافیک و رضایتمندی از کسب مهارت های بالینی در اداره بیماران اورژانسی، کسب مهارت های بالینی در انجام اقدامات درمانی اصلی و آموزش بخش اورژانس را پر کردند. در پایان داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 27 شد و به وسیله آمارهای توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته هامیانگین سنی دانشجویان 25/41±1/42 بود. نتایج نشان داد، دانشجویان در زمینه های کسب مهارت های بالینی در اداره بیماران اورژانسی، کسب مهارت های بالینی در انجام اقدامات درمانی اصلی و کیفیت آموزش بخش اورژانس به ترتیب بیش ترین رضایتمندی را در برخورد با درد شکم، تعبیه لوله بینی- معده ای، شستوشوی معده و تاثیر بخش طب اورژانس در بهبود فعالیت های اورژانس و به ترتیب کم ترین رضایتمندی را در برخورد با فوریت های محیطی، اداره راه هوایی و ایجاد انگیزه در فراگیران برای مطالعه و کارهای پژوهشی داشتند.
استنتاجبا توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، در زمینه برخورد با فوریت های محیطی، اداره راه هوایی و ایجاد انگیزه در فراگیران برای مطالعه و کارهای پژوهشی، نیاز به برنامه ریزی و اتخاذ تدابیری جهت بهبود مهارت بالینی کارورزان، می باشد.
کلیدواژگان: کارورز پزشکی، مهارت بالینی، طب اورژانس، آموزش پزشکی -
صفحات 146-152سابقه و هدف
آنمی در دوران بارداری یک مشکل سلامت عمومی مخصوصا در کشورهای در حال توسعه محسوب می گردد و با پیامدهای نامطلوب بارداری همچون تولد زودرس، کاهش وزن هنگام تولد(LBW) و اختلال رشد جفتی (تغییرات عروقی و حجم جفت) همراه است. اختلال رشد جفت از مهم ترین علل مرگ و میر مادری و حین تولد نوراد و یکی از عوامل مهم عقب ماندگی رشد جنین محسوب می گردد. لذا با توجه به تاثیر انواع آنمی بر بارداری و ایجاد تغییرات عروقی جفتی و پیامدهای بلند مدت و کوتاه مدت ناشی از آن، این مطالعه به منظور بررسی شاخص های سونوگرافیک داپلر عروق اسپیرال جفتی در زنان باردار با آنمی فقر آهن و بتا تالاسمی مینور و مقایسه آن با زنان باردار سالم در نیمه نخست بارداری انجام گردید.
مواد و روش هااین مطالعه مورد شاهدی روی90 زن باردار مراجعه کننده به کلینیک مراقبت های بارداری بیمارستان امام خمینی ساری که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، از تاریخ 1399/02/23 لغایت 1399/12/26، انجام شد. افراد مراجعه کننده در سه گروه آنمی فقر آهن، بتاتالاسمی مینور و سالم (30 نفر در هر گروه) مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران در نیمه نخست بارداری تحت سونوگرافی کالرداپلر جفتی قرار گرفتند و متغیرهایی چون: حجم جفت، شاخص ضربانی، شاخص مقاومت شریان مارپیچی جفت، شاخص ضربانی و شاخص مقاومت شریان بندناف در محل اتصال جفت در آن ها اندازه گیری شد. برای بررسی اختلاف میانگین سه گروه مذکور از نظر متغیرهای اندازه گیری شده از روش مدل خطی کلی (GLM) و برای بررسی ارتباط بین متغیرها از روش همبستگی پیرسون استفاده شد. هم چنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS 23 استفاده شد (0/05>P).
یافته هانتایج نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین میانگین شاخص مقاومت شریان مارپیچی جفت در بین سه گروه مذکور وجود داشت. این شاخص در گروه مبتلایان به آنمی فقر آهن، بتاتالاسمی مینور و افراد سالم به ترتیب برابر با 2/34، 0/7 و 0/99، 0/03=P بوده است. به طوری که شاخص مقاومت شریان مارپیچی جفت در زنان باردار مبتلا به آنمی فقر آهن بیش تر از دو گروه دیگر بوده است. هم چنین میانگین شاخص ضربانی شریان مارپیچی جفت (PIP) در مبتلایان به بتاتالاسمی مینوز نیز به طور معنی داری کم تر از گروه افراد سالم گزارش شد (به ترتیب 1/44 و 2/02، 0/02.P=). بررسی همبستگی بین شاخص های مختلف سونوگرافیک نیز همبستگی مثبت معنی داری بین شاخص ضربانی شریان بندناف در محل اتصال جفت (PIU) و شاخص مقاومت شریان بندناف در محل اتصال جفت (RIU) را نشان داد (0/879.P=0/001 ، r=).
استنتاجاز آن جایی که یافته های مطالعه حاضر در ارزیابی مادران باردار جهت بررسی بهتر شاخص های جفتی کمک کننده بوده است و با توجه به افزایش شاخص مقاومت شریان مارپیچی جفت در زنان با آنمی فقر آهن، لزوم پیگیری توسط متخصصین و مراقبین بهداشتی جهت پیشگیری، ارزیابی و درمان آنمی در زنان باردار ضروری می باشد. با این وجود پیشنهاد می گردد مطالعات بیش تری جهت ارزیابی و مقایسه واسکولاریزاسیون عروق جنینی و جفتی و پیامدهای بارداری در زنان باردار با انواع آنمی انجام شود.
کلیدواژگان: عروق مارپیچی جفت، سونوگرافی داپلر، آنمی فقر آهن، بتا تالاسمی مینور، زنان باردار -
صفحات 153-171
اتوفاژی، یکی از فرآیندهای اساسی در سلول های یوکاریوتی است و نقشی کلیدی در حفظ هموستاز و بقای سلولی ایفا می کند. این فرآیند شامل تشکیل ساختاری به نام اتوفاگوزوم است که اجزای آسیب دیده سلولی مانند پروتئین ها و اندامک های ناکارآمد را محصور کرده و به لیزوزوم ها انتقال می دهد تا تجزیه شوند. اتوفاژی به سلول ها کمک می کند تا در شرایط استرس زا مانند کمبود مواد مغذی، هیپوکسی و عفونت های میکروبی زنده بمانند. این فرآیند به سه نوع اصلی تقسیم می شود: ماکرواتوفاژی، میکرواتوفاژی، و اتوفاژی وابسته به چاپرون، که هر یک ویژگی های خاص خود را دارند. فرآیند اتوفاژی توسط ژن های مرتبط با اتوفاژی (ATG) تنظیم می شود و مراحلی هم چون القا، تشکیل اتوفاگوزوم، ادغام با لیزوزوم و تجزیه محموله را شامل می شود. اختلال در عملکرد اتوفاژی می تواند منجر به بروز بیماری های مختلفی از جمله سرطان، بیماری های نورودژنراتیو، اختلالات متابولیک و عفونت های باکتربایی و ویروسی شود. پژوهش های جدید نقش دوگانه اتوفاژی در سرطان را نشان می دهند؛ از یک سو، اتوفاژی می تواند به عنوان سرکوبگر تومور عمل کند و از سوی دیگر، در برخی موارد به بقای سلول های توموری کمک می کند. هم چنین در سیستم عصبی، این فرآیند از تجمع پروتئین های مضر جلوگیری کرده و به حفظ عملکرد نورون ها کمک می کند. علاوه بر این، اتوفاژی نقش مهمی در مقابله با پاتوژن های مهاجم ایفا می کند و به عنوان یک مکانیسم دفاعی در برابر باکتری ها و ویروس ها عمل می کند. بررسی ها نشان می دهد که اتوفاژی یک هدف بالقوه برای توسعه استراتژی های درمانی در بیماری های مختلف است و پژوهش های بیش تر در این زمینه می توانند به بهبود راهکارهای درمانی و درک عمیق تر از این فرآیند منجر شوند. بررسی دقیق مسیرهای مولکولی تنظیم کننده اتوفاژی، بویژه مسیرهای mTOR و AMPK، می تواند ارائه کننده راه کارهای درمانی جدید برای بیماری های مرتبط باشد. این مقاله با مرور جامع مکانیسم ها و نقش های اتوفاژی، به بررسی ارتباط آن با انواع بیماری های انسانی پرداخته و چشم اندازی نوین برای کاربردهای بالینی این فرآیند ارائه می دهد.
کلیدواژگان: اتوفاژی، پاتوژنز بیماری، تشکیلات مولکولی، تنظیم، راه های درمانی
-
Pages 1-13Background and purpose
The aging population and its associated complications, such as chronic pain, have led to an increased use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) like indomethacin. However, indomethacin is associated with notable side effects, particularly gastric ulcers. This study aims to investigate the potential protective effects of hydroalcoholic extracts of Zataria multiflora and Eryngium caucasicum in preventing indomethacin-induced gastric ulcers in an animal model.
Materials and methodsIn this experimental study, total phenol and flavonoid levels of the Zataria multiflora L. and Eryngium caucasicum L. plants were measured. Cultivated Artemia salina was used to evaluate the toxicity of the extracts. The animal study was conducted using eight groups of Balb/c mice. The groups included indomethacin at 70 mg/kg, omeprazole at 30 mg/kg, and three concentrations (250, 500, and 1000 mg/kg) of Eryngium caucasicum L. and Zataria multiflora L., respectively, administered individually to mice via gavage. One hour later, indomethacin was administered to the mice by gavage to induce gastric ulcers. Four hours after ulcer induction, the anesthetized animals were sacrificed, and their stomachs were removed for histopathological and morphological evaluation.
ResultsThe amount of total phenol in Zataria multiflora L. and Eryngium caucasicum L. plants was 113.5 mg/ml and 26.06 mg/ml, respectively, and the flavonoid content of these plants was 41 mg/ml and 16.79 µg/ml, respectively. The toxicity results of cultivated Artemia salina showed that the toxicity of Zataria multiflora and Eryngium caucasicum plants was 500±0.0012 ppm and 0.0031±0 ppm, respectively. The histopathological results showed that Zataria multiflora and Eryngium caucasicum played an effective role in reducing inflammation, bleeding in stomach tissue, and congestion. Furthermore, the results showed that a dose of 1000 mg/kg was more effective than lower doses for both extracts.
ConclusionHydroalcoholic extracts of Eryngium caucasicum and Zataria multiflora plants demonstrated a protective effect against stomach ulcers. This effect appears to be attributed to the presence of phenols and flavonoids in the extracts and is dose-dependent.
Keywords: Eryngium Caucasicum L., Zataria Multiflora L., Gastric Ulcer, Indomethacin, Artemia Salina -
Pages 14-25Background and purpose
The serotonin receptor (5-HTR) family includes seven distinct members, with the serotonin seven receptor (5-HT7R) being the newest addition to this family. The 5-HT7R contributes to different physiological and pathological processes including glioblastoma multiforme (GBM). The standard treatment for GBM involves a combination of surgery, radiotherapy and chemotherapy. However, GBM tumors are highly diffuse and exhibit a significant risk of recurrence. As a result, the use of advanced monitoring techniques, such as nuclear medicine imaging, is essential. This study aims to develop an effective radiotracer for imaging 5-HT7R overexpression in GBM by utilizing a radiolabeled aryl piperazine derivative (99mTc(CO)3-[5]).
Materials and methodsIn this experimental study, compound 5 1-(3-nitropyridin-2-yl) piperazine was designed, synthesized, and characterized, then radiolabeled with fac-[99mTc(CO)3(H2O)3]+ to produce 99mTc(CO)3-[5]. Quality control tests, including high-حperformance liquid chromatography (HPLC) and thin-layer chromatography (TLC) were performed to determine the radiochemical purity. The specific binding study was performed using various cell lines, including U-87 MG, MCF-7, SKBR3, HT-29, and A549. The affinity of 99mTc(CO)3-[5] for 5-HT7R was evaluated using the U87-MG cell line and the maximum binding capacity (Bmax,) and dissociation constant (Kd) were calculated.
ResultsThe initial radiochemical purity of 99mTc(CO)3-[5] was greater than 95% (RCP>95%). This radiotracer displayed moderate affinity for the U87-MG cell line’s 5-HT7R and lower affinity for MCF-7, SKBR3, HT-29, and A549 cell lines. The calculated Bmax, and Kd of the radioligands were 48±9.23nM and 2.94±0.09×105.
ConclusionCompound 5 can be quantitatively radiolabeled with fac-[99mTc(CO)3(H2O)3]+ resulting in the radiotracer (99mTc(CO)3-[5]). The initial radiochemical purity of this radiotracer is approximately 95%; however, its stability decreases over time. 99mTc(CO)3-[5] recognizes the 5-HT7R on the surface of U87-MG cells and binds to this receptor with moderate affinity.
Keywords: Imaging, SPECT, U87-MG, Serotonin Receptor, Glioblastoma -
Pages 26-33Background and purpose
Active aging involves optimizing opportunities to enhance the quality of life in older age. Environmental differences and lifestyle variations between urban and rural areas can significantly affect active aging. This study aimed to compare the indicators of active aging among elderly individuals in urban and rural areas of Behshahr, while also identifying the factors associated with these indicators in 2023.
Materials and methodsThis cross-sectional, descriptive-analytical study employed a proportional quota sampling method to examine 350 elderly individuals from comprehensive health service centers in Behshahr. The tools used included a demographic-social factors form and a 40-item questionnaire on the Iranian Active Aging Index. Collected data were analyzed using SPSS version 20 and linear regression tests.
ResultsThe mean age of the elderly participants was 70.96±13.8 years. Among the participants, 52% were men, and 61% were married. The average scores on the Active Aging Index were 111.47±30.48 for urban residents and 93.73±21.66 for rural residents, demonstrating that urban elderly individuals had significantly higher scores than their rural counterparts (P<0.001). Married elderly individuals in both groups scored significantly higher on the Active Aging Index compared to single individuals. Participants with higher education levels and income also achieved significantly greater scores. In contrast, an increase in age and the number of children was associated with a notable reduction in the Active Aging Index score (P<0.05).
ConclusionAttention to geographical, cultural, and social differences is crucial when formulating policies for the elderly. Furthermore, there is an urgent need to develop infrastructure that improves access to health and social services for older adults in rural areas. These findings can guide policymakers in enhancing the quality of life for older adults, highlighting the importance of addressing the unique needs of diverse groups.
Keywords: Aging Index, Active Aging, Urban Elderly, Rural Elderly -
Pages 34-44Background and purpose
Quinolones and fluoroquinolones are used to treat infection with resistant strains of Pseudomonas aeruginosa; however, the inappropriate use of antibiotics regardless of resistance patterns has led to the emergence of new and resistant strains. To address this concern, we conducted a study to investigate the frequency of plasmid-mediated quinolone-resistance (qnr) genes among P. aeruginosa isolates collected from the educational hospitals in Sari.
Materials and methodsIn this cross-sectional study, 100 clinical isolates of P. aeruginosa were collected from hospitalized patients. The bacterial isolates were recognized through standard microbiological tests. Antimicrobial susceptibility was determined by the disk diffusion method, following Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines. Polymerase chain reaction (PCR) was performed to detect qnrA, qnrB, and qnrS genes. Data analysis was performed using SPSS statistical software version 22, and the Chi-square test was applied.
ResultsIn total, 100 P. aeruginosa strains were isolated from patients. Of these, 71 strains were isolated from male patients. The majority of isolates were collected from ICU patients. Among the studied genes, the prevalence rates of qnrA, qnrB, and qnrS were 31%, 24%, and 35%, respectively.
ConclusionOur study highlights the widespread distribution of qnr genes, particularly qnrS, among P. aeruginosa clinical isolates in Sari. The highest antibiotic sensitivity was observed for piperacillin/tazobactam, indicating it as the most effective treatment option. Among quinolones, ciprofloxacin demonstrated the best efficacy against tested isolates. Given the high prevalence of plasmid-mediated quinolone-resistance genes (PMQR), regular screening of P. aeruginosa isolates for PMQR genes is essential to prevent the dissemination of resistant strains. Future studies focusing on molecular mechanisms of resistance and interventions to curb its spread are highly recommended.
Keywords: Pseudomonas Aeruginosa, Antibiotic Resistance, Qnr -
Pages 45-55Background and purpose
Antibiotic resistance remains a serious problem for human health and continues to impact patients in hospitals worldwide. Carbapenem antibiotics are frequently used as the last line of treatment for infections caused by Gram-negative bacteria. The primary mechanism of resistance to carbapenems is the production of carbapenemase enzymes. This study aimed to determine the frequency of carbapenemase-encoding genes including OXA-48 and KPC, in antibiotic-resistant Gram-negative bacilli isolated from infectious samples collected from cardiovascular patients hospitalized in the wards of Fatemeh Al-Zahra Heart Hospital in Sari in 2022.
Materials and methodsIn this descriptive cross-sectional study, conducted from January 2022 to June 2022, 61 samples were collected from hospitalized cardiovascular patients. All bacterial isolates were identified using standard biochemical methods. The antimicrobial susceptibility pattern of the isolates was assessed using the disc diffusion test (DDT) in accordance with Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guidelines. Polymerase chain reaction (PCR) was employed to confirm the presence of OXA-48 and KPC genes.
ResultsA total of 61 clinical samples were analyzed. The most frequently collected samples from patients included urine (52.45%), trachea (29.50%), wound (11.47%), and surgical site secretions (3.27%). The most common types of bacteria isolated were E. coli (86.27%), Enterobacter (67.19%), Pseudomonas (67.19%), and Citrobacter (16.39%). Additionally, highest rates of bacterial resistance were observed against ceftazidime (100%) and imipenem (96.72%). The frequency of OXA-48-encoding genes was detected in 8 clinical isolates (13.11%). The bacteria harboring the OXA-48 gene exhibited 100% resistance to ceftazidime and imipenem. In contrast, the KPC gene was not detected in any of the isolates. Among the bacterial species analyzed, the highest frequency of the OXA-48 gene was observed in Enterobacter isolates.
ConclusionThe present study demonstrates that the rate of drug resistance as well as the production of beta-lactamase enzymes, is significantly high in Gram-negative strains, including members of the Enterobacteriaceae family and Pseudomonas aeruginosa. As a result, the management and treatment of infections caused by these bacteria may pose substantial challenges.
Keywords: Cardiovascular Patients, Gram-Negative Bacilli Resistant To Antibiotics, Carbapenemase, KPC, OXA-48 -
Pages 56-67Background and purpose
Oral lichen planus (OLP) is a chronic inflammatory autoimmune disease that, although not typically life-threatening, can lead to significant psychosocial consequences. Due to its persistent nature and the lack of effective treatments to prevent its progression, OLP can severely impact quality of life. The aim of the present study is to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction therapy in alleviating symptoms and signs of the disease, as well as reducing stress, anxiety, and depression in women with oral lichen planus.
Materials and methodsThis study is a controlled clinical trial with a pre-test/post-test design. The sample comprised 36 women diagnosed with oral lichen planus, who were selected using purposive sampling and were then randomly assigned to either the control or experimental group. Data were collected using the DASS-21 questionnaire, Visual Analog Scale (VAS), and Thongprasom Scale. The experimental group received 8 sessions of Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) therapy, while the control group received no interventions. Data were analyzed using SPSS software (version 22).
ResultsIn the experimental group, the mean scores for stress, anxiety, and depression in the post-test phase were 9.29±4.22, 5.94±3.92, and 7.00±5.55, respectively. In the control group, these scores were 10.94±4.84, 7.71±4.70, and 9.65±5.44, respectively. After adjusting for pre-test scores, the results of covariance analysis showed that the mean scores of the experimental and control groups differed significantly for these variables in the post-test phase (P<0.05). The mean intensity of pain or burning sensation in the experimental group during the post-test phase was 2.94±1.85, compared to 3.65±1.69 in the control group; however, this difference was not statistically significant. Similarly, there was no statistically significant difference in the frequency of lesions between the experimental and control groups (P>0.05).
ConclusionThe results of this study indicate that MBSR can be an effective approach to reducing psychological distress in patients with oral lichen planus.
Keywords: Oral Lichen Planus, Stress, Anxiety, Depression, Pain, Burning, Mucosal Lesions, Mindfulness-Based Stress Reduction -
Pages 68-82Background and purpose
Inflammatory bowel diseases (IBD) are chronic and recurrent inflammatory disorders of the gastrointestinal tract, classified into two main categories: ulcerative colitis and Crohn's disease. Mesalazine is the most commonly prescribed drug for the treatment of inflammatory bowel disease (IBD); however, its rapid absorption in the small intestine reduces its local effects in the colon. The use of mesalazine in coated pellet form as a multi-unit drug delivery system may enhance its effectiveness compared to conventional pharmaceutical forms such as tablets. Arthritis is one of the extra-intestinal manifestations of IBD, which can be alleviated by acetaminophen. The aim of this study is to design a multi-unit oral drug delivery system (pellets) that simultaneously delivers mesalazine to the large intestine and acetaminophen to the stomach.
Materials and methodsIn this experimental study, mesalazine pellets were prepared using the extrusion-spheronization method and coated with pH-dependent polymers (Eudragit® L100 and Eudragit® S100) as well as a combination of time-dependent (Eudragit® RS) and pH-dependent polymers (Eudragit® L100). Drug release was evaluated in simulated gastrointestinal environments, and the optimal formulations were identified. Subsequently, acetaminophen was loaded onto the optimized pellets using a fluid bed coater. The drug release profile was assessed using a continuous dissolution testing method. Thermal analysis, infrared spectroscopy, mechanical testing and scanning electron microscopy were performed to evaluate the physicochemical properties and investigate potential interactions.
ResultsPellets coated with 40% Eudragit® RS and 60% Eudragit® L100, as well as those coated with 100% Eudragit® S100, were found to be more suitable for colon drug delivery than other formulations. Continuous dissolution testing showed that acetaminophen was released in a pH 1.2 environment within 2 hours, while mesalazine remained intact and reached the large intestine. Physicochemical tests indicated that the pellets had a smooth surface, uniform coating, and appropriate hardness, with no detectable interactions between the drugs and excipients.
ConclusionThis study demonstrated that the optimized formulation effectively enables the targeted delivery of acetaminophen to the stomach and mesalazine to the colon in a single dosage form.
Keywords: Mesalazine, Colon Drug Delivery, Inflammatory Bowel Disease, Acetaminophen, Pellet, Time-Dependent, Ph-Dependent -
Pages 83-96Background and purpose
Hymenolepis nana is one of the most prevalent intestinal parasites infecting humans, particularly children. It poses a significant public health threat in underprivileged communities in southeastern Iran. This study aimed to assess the prevalence of hymenolepiasis and identify the associated risk factors among asymptomatic individuals and patients with gastroenteritis in Iranshahr.
Materials and methodsA cross-sectional study was conducted among 17,455 outpatients and inpatients with gastrointestinal symptoms referred to the health centers affiliated with Iranshahr University of Medical Sciences. The study was carried out between April 2020 and March 2021 during the COVID-19 pandemic. Direct wet mount microscopy was employed to detect Hymenolepis nana eggs in fresh stool samples. A binomial logistic regression model was used to analyze the relationship between hymenolepiasis and relevant risk factors.
ResultsThe overall prevalence of Hymenolepis nana infection was estimated at 0.28%. The higher infection rate was observed in patients from Iran Hospital (0.37%), followed by patients from Reference Laboratory (0.24%) and Khatam Hospital (0.16%). Having diarrhea was significantly associated with the likelihood of having hymenolepiasis (AOR: 31.3; 95% CI: 11.6-84.4; P=0.000).The infection prevalence was significantly higher during 2020-2021 (AOR: 2.74; 95% CI: 1.49-5.02; P=0.001). There was also a significant relationship between the prevalence rate of infection and the health center visited (AOR: 0.17; 95% CI: 0.08-0.35; P=0.000).
ConclusionHymenolepiasis is common in Iranshahr. The prevalence of the infection is influenced by factors such as having diarrhea and the specific health center visited. Furthermore, a decreasing trend in the prevalence rate of Hymenolepis infection during the COVID-19 pandemic was observed, suggesting that measures like healthcare services, health education, and improvements in environmental hygiene are effectively contributing to the reduction of infection prevalence.
Keywords: Hymenolepis Nana, Prevalence, Risk Factors, Iranshahr -
Pages 97-107Background and purpose
This study aims to examine the challenges within the management structures of public hospitals, particularly how these challenges impede the achievement of executive goals. If the consequences of these challenges are not adequately addressed, they may result in significant issues in the management of medical and hospital services. These issues could have a detrimental impact on various stakeholders, including patients, hospital staff, and administrators. Therefore, this research identifies the key administrative challenges faced by public hospitals from the perspective of multiple stakeholders and proposes potential solutions to improve hospital management and service delivery.
Materials and methodsThis mixed-method study (quantitative and qualitative) involved two primary groups: healthcare providers and hospital managers/senior professionals, including 14 senior staff from a public hospital. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted to identify the challenges in public hospitals. In the quantitative phase, a questionnaire was developed based on the qualitative findings and the opinions of 363 experts. Exploratory factor analysis was performed using SPSS and AMOS software (version 24).
ResultsAccording to stakeholders, the challenges in managing public hospitals were identified across four key categories: financial, procedural and decision-making, human resources, and infrastructure. The results of the data analysis revealed that procedural and decision-making challenges had a coefficient of 0.89 with a significance level of 7.881; financial challenges had a coefficient of 0.79 with a significance level of 6.994; human resource challenges had a coefficient of 0.75 with a significance level of 6.641; and infrastructure challenges had a coefficient of 0.43 with a significance level of 3.807.
ConclusionThe study results indicate that procedural and decision-making challenges in public hospitals are key factors significantly affecting the achievement of hospital operational goals and have a broad influence on other critical aspects of public hospital services, including patient satisfaction and service efficiency. Additionally, financial constraints, human resource limitations, and infrastructure challenges diminish hospitals' capacity to effectively meet patients' needs and organizational goals in both quantitative and qualitative terms, posing serious barriers to healthcare quality and accessibility.
Keywords: Administrative Challenges, Public Hospitals, Stakeholder Perspective, 180 Degree Approach -
Pages 108-115Background and purpose
Monkeypox is a zoonotic disease, first identified in humans in 1970. Considering the importance of physicians' knowledge and attitude toward treating this disease, the current study was designed and implemented to determine the attitude and knowledge of family doctors in Sari, Iran, regarding monkeypox.
Materials and methodsThe present study is a descriptive and analytical study, with the statistical population comprising family doctors in Sari. Initially, a questionnaire containing questions evaluating the knowledge and attitude of family doctors was designed. Subsequently, data were collected through a census method. After data collection, the information was analyzed using SPSS version 16 and relevant statistical tests.
ResultsThe participants in this study were 117 family doctors working in urban and rural areas. Descriptive data showed that 55% of the participants were male, while 45% were female. Additionally, 62% worked in urban areas, and 38% worked in rural areas. The average age of the participants was 47.10±8.07 years, and their average work experience was 17.30±5.17 years. The average knowledge score was 9.30±3.42, and the average attitude score was 3.5±1.70. Analytical data also indicated that the attitude score had a significant relationship with gender, while the knowledge score was significantly related to the place of work.
ConclusionThe results of this study indicate that the knowledge and attitude of family physicians in Sari regarding monkeypox were at a satisfactory level. Therefore, automated information dissemination systems in the field of infectious diseases can effectively be utilized to spread information about important infectious diseases.
Keywords: Attitude, Knowledge, Family Physician, Monkeypox -
Pages 116-128Background and purpose
The significance of educational theses and their contribution to addressing societal needs is widely recognized. A considerable amount of research is conducted through student theses, which serve both educational and research objectives. The thesis, in this context, encompasses a hidden curriculum that requires the teaching of research skills and the management of educational opportunities to achieve these goals. In this regard, the Department of Medical Nanotechnology at Mazandaran University of Medical Sciences implemented an educational program aimed at fostering demand-oriented research in the form of a master's thesis. This study utilized components of the lifelong learning approach and the steps of the Analysis, Design, Development, Implementation, and Evaluation (ADDIE) model for educational design. By integrating these frameworks, the program aimed to enhance both demand-oriented research and the development of lifelong learning competencies in students. The purpose of this study was to assess the effectiveness of this program from the perspective of master's students in nanotechnology.
Materials and methodsThis study employed a conventional qualitative method of content analysis, combined with an action research approach, to gather data. The primary data collection tool was individual semi-structured interviews conducted with master's students.
ResultsAn analysis of the participants' comments revealed that the majority expressed satisfaction with the implementation of the program, using terms such as "suitability of the strategy", "attention to societal needs", "creation of job opportunities" and "focus on students". Based on the data, the learners' responses were categorized into four main themes and nine subthemes.
ConclusionFrom the students' perspective, this program has proven to be both useful and practical in preparing them for their future careers. They highlighted its key benefits, including enhancing critical thinking, motivating and fostering creativity, and facilitating communication with various institutions within the target market.
Keywords: Educational Program, Demand-Oriented, Lifelong Learning, Educational Design -
Pages 129-138Background and purpose
Medical/Health Humanities is considered a new field of study. This concept is looking for an answer to the question of how to make medical education, medical processes, and practice more humane so that the human aspects are respected more. In this research, we want to identify and explain the necessity and how to apply the essentials of medical humanities in the MD curriculum of Mazandaran University of Medical Sciences
Materials and methodsThe current research was qualitative and content analysis type research. The samples of this research were selected purposefully. The samples included university faculty members who had innovative educational processes and general course lecturers, or experts in medical education. Data collection continued until the collected data duplicated the previous data and data saturation occurred. Semi-structured group interview with a focus group discussion method was used for data collection and conventional content analysis method was used for data analysis.
ResultsAfter merging the codes extracted from the focus group discussion, classifying the codes, and repeated revisions 155 codes were identified. These codes were categorized into 14 categories, which were finally placed in two more general themes of “necessity” and “how”. In the theme of “necessity”, 6 categories and 60 codes were identified, including medical paradigms, Iranian medical tradition, issues in current medicine, medical technology, benefits of health/medical humanities education, and problems in the curriculum. In the “how” theme, 8 categories and 95 codes were identified, including applying for new courses, changing current courses, new topics, setting goals to strengthen skills, arts and humanities, education in practice, policy-making, and challenges.
ConclusionThe result of this research showed that it is necessary to include the content of medical/health humanities in the general medical curriculum. Needs assessment in the definition of new courses and topics and the application of existing courses in the curriculum should be done to improve the quality of medical education. The inclusion of humanities content in the curriculum has challenges, such as cultural issues, resistance to change, medical hegemony, the presence of a clinical-oriented and reductionist point of view, the absence of an approved curriculum, and an overcrowded curriculum.
Keywords: Medical Humanities, Health Humanities, MD Curriculum, Medical Education -
Pages 139-145Background and purpose
Mastery of clinical skills in emergency medicine is a key factor in effectively managing emergency patients. Given the critical importance of acquiring these skills, this study aimed to evaluate the self-assessment of medical interns at Babol University of Medical Sciences regarding their training and competence in the emergency department
Materials and methodsThis study was conducted as a descriptive cross-sectional study on 100 interns from Babol University of Medical Sciences who had completed their emergency medicine internship in 2023. Participants completed demographic questionnaires and satisfaction surveys assessing their acquisition of clinical skills in managing emergency patients, performing essential therapeutic procedures, and their education in the emergency department. Data were analyzed using SPSS version 27 with descriptive and inferential statistical methods.
ResultsThe mean age of the students was 25.54±1.42 years. The results showed that students reported the highest satisfaction in the areas of acquiring clinical skills for managing emergency patients, performing primary therapeutic procedures, and the quality of education in the emergency department, specifically in handling abdominal pain, nasogastric tube insertion, gastric lavage, and the impact of the emergency medicine department on improving emergency activities. Conversely, the lowest satisfaction was reported in dealing with environmental emergencies, airway management, and motivating learners for study and research activities.
ConclusionBased on the results of this study, there is a clear need for targeted planning
and strategies to enhance clinical skills in managing environmental emergencies, improving airway management, and motivating interns to engage in study and research activities.Keywords: Internship, Clinical Skills, Emergency Medicine, Medical Education -
Pages 146-152Background and purpose
Anemia during pregnancy is a public health issue, particularly in developing countries, and is linked to adverse pregnancy outcomes such as premature birth, low birth weight (LBW), and placental growth disorders (vascular changes and placental volume). Placental growth disorder is a leading cause of perinatal and maternal mortality and a significant factor in fetal growth restriction. Given the effects of different types of anemia on pregnancy, placental vascular changes, and both long- and short-term outcomes, this study aims to examine Doppler sonographic indicators of placental spiral vessels in pregnant women with iron deficiency anemia and beta thalassemia minor and compare these with healthy pregnant women during the first half of pregnancy.
Materials and methodsThis case-control study was conducted on 90 pregnant women who met the inclusion criteria and attended the pregnancy care clinic at Imam Khomeini Hospital in Sari from February 23, 2019, to December 26, 2019. The participants were divided into three groups: women with iron deficiency anemia, those with minor beta-thalassemia, and healthy women (30 individuals per group). In the first half of pregnancy, participants underwent placental color Doppler ultrasound, and variables such as placental volume, pulsatility index, and resistance index of the placental spiral artery, as well as the pulsatility and resistance indices of the umbilical cord artery at the placental junction, were measured. The general linear model (GLM) was used to assess the mean differences among the three groups for these variables, and Pearson correlation was used to examine relationships between variables. Data were analyzed using SPSS statistical software version 23 (P<0.05).
ResultsThe results indicated a statistically significant difference in the mean resistance index of the placental spiral artery among the three groups. This index was higher in pregnant women with iron deficiency anemia compared to the other two groups (2.34 in the iron deficiency anemia group, 0.7 in the beta-thalassemia minor group, and 0.99 in the healthy group; P=0.03). Additionally, the mean pulsatility index of the placental spiral artery (PIP) was significantly lower in patients with beta-thalassemia minor compared to the healthy group (1.44 vs. 2.02, P=0.02). Analysis of the correlations between different sonographic indices showed a significant positive correlation between the pulsatility index of the umbilical artery at the placental junction (PIU) and the resistance index of the umbilical artery at the placental junction (RIU) (r=0.879, P=0.001).
ConclusionThe findings of this study support the value of evaluating placental indices in pregnant women, particularly highlighting the increased resistance index of the placental spiral artery in women with iron deficiency anemia. This underscores the need for follow-up by healthcare providers to prevent, assess, and treat anemia in pregnancy. Further studies are recommended to evaluate and compare vascularization of fetal and placental vessels and pregnancy outcomes in women with various types of anemia.
Keywords: Pregnancy, Placental Spiral Vessels, Doppler Ultrasound, Iron Deficiency Anemia, Minor Beta- Thalassemia -
Pages 153-171
Autophagy is a fundamental process in eukaryotic cells, essential for maintaining cellular homeostasis and promoting survival. This process involves the formation of a structure known as the autophagosome, which sequesters damaged cellular components such as misfolded proteins and dysfunctional organelles. These components are subsequently transported to lysosomes for degradation. Autophagy allows cells to withstand various stress conditions, including nutrient deprivation, hypoxia, and microbial infections. There are three primary types of autophagy: macroautophagy, microautophagy, and chaperone-mediated autophagy, each characterized by distinct mechanisms and features. The autophagy process is tightly regulated by autophagy-related genes (ATG) and consists of several stages: induction, autophagosome formation, fusion with lysosomes, and cargo degradation. Dysfunctional autophagy has been implicated in the development of various diseases, including cancer, neurodegenerative disorders, metabolic diseases, and bacterial or viral infections. Recent studies have highlighted the dual role of autophagy in cancer: while it can act as a tumor suppressor in early stages, it may also support tumor cell survival in advanced stages. In the nervous system, autophagy helps prevent the accumulation of harmful proteins and supports neuronal function. Additionally, autophagy plays a significant role in combating invasive pathogens, serving as a defensive mechanism against bacteria and viruses. Research indicates that autophagy is a promising target for developing new therapeutic strategies for a wide range of diseases. In-depth investigations into the molecular pathways regulating autophagy, particularly the mTOR and AMPK pathways, offer potential avenues for innovative treatments. This review provides a comprehensive analysis of the mechanisms and functions of autophagy, exploring its association with various human diseases. It presents a novel perspective on the potential clinical applications of autophagy, highlighting its role in the development of therapeutic strategies and deepening our understanding of this essential cellular process.
Keywords: Autophagy, Disease Pathogenesis, Molecular Machinery, Regulation, Therapeutic Avenues