فهرست مطالب

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 51، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ماهرخ دهقانی* صفحات 1-11

    1- اهداف (Objectives) اعتیاد به موبایل پدیده‏ای منفی و رو به رشد در بین دانش‏آموزان است که نیازمند توجه جدی پژوهشگران می باشد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین تمرین بدنی و اعتیاد به موبایل با نقش میانجی خودکنترلی در دانش‏آموزان دارای اختلال یادگیری انجام شد.2- مواد و روش ها روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی با رویکرد معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش‏آموزان دارای اختلال یادگیری دوره‏ی متوسطه شهر اردبیل بود که 145 نفر شناسایی و به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه مشکلات یادگیری ویلکات و همکاران (2011)، پرسشنامه تمرینات بدنی گالوین، تولیا، روزنفیلد و کریسفون (2020)، پرسشنامه خودکنترلی تانجی (2004) و پرسشنامه اعتیاد به موبایل یونگ کو (2008) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از نرم افزار Spss و برای بررسی برازش مدل از نرم افزار Smart Pls استفاده شد.3- یافته ها نتایج تحلیل داده‏ها نشان داد که تمرین بدنی بر اعتیاد به موبایل تاثیر منفی و مستقیم دارد، خودکنترلی بر اعتیاد به موبایل تاثیر منفی و مستقیم دارد، تمرین بدنی بر خودکنترلی تاثیر مثبت و مستقیم دارد و تمرین بدنی بر اعتیاد به موبایل با نقش میانجی خودکنترلی اثر غیر مستقیم دارد.4- نتیجه گیری بنابراین می توان نتیجه گرفت که تمرین بدنی و خودکنترلی از متغیرهای مهم و موثر بر اعتیاد به موبایل در دانش‏آموزان دارای اختلال یادگیری هستند که لازم است پژوهشگران برای اقدامات پیشگیرانه با هدف کاهش اعتیاد به موبایل در دانش‏آموزان به آن‏ها توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: تمرین بدنی، خودکنترلی، اعتیاد به موبایل، اختلال یادگیری
  • سروش رنجبر* صفحات 12-23
    هدف

    .هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی برنامه مداخله ای فراتشخیص یکپارچه نگر بر تنظیم هیجان و رابطه والد-کودک والدین کودکان دارای اختلال یادگیری خاص بود.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی والدین کودکان دارای اختلال یادگیری خاص شهر تهران در سال 1403-1402 تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از بین والدین کودکان دارای اختلال یادگیری تعداد 30 نفر به عنوان گروه نمونه با توجه به ملاک های ورود به پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان گراس و جان (2003) مقیاس رابطه والد-کودک پیانتا (1994) بود. برنامه مداخله فراتشخیص یکپارچه نگر در قالب 10 جلسه و طی دو ماه بر روی گروه آزمایش اجرا شد اما گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 28 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیره) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین گروه ها در تنظیم هیجان و رابطه والد-کودک وجود دارد. میانگین تنظیم هیجان و رابطه والد-کودک گروه آزمایش در پس آزمون در مقایسه با گروه کنترل، بیشتر بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که برنامه مداخله ای فراتشخیص یکپارچه نگر بر تنظیم هیجان و رابطه والد-کودک والدین کودکان دارای اختلال یادگیری خاص اثر بخش بوده لذا استفاده و به کارگیری برنامه مداخله ای فراتشخیص یکپارچه نگر در فرایند درمان و آموزش پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فراتشخیص یکپارچه نگر، تنظیم هیجان، رابطه والد-کودک، والدین کودکان دارای اختلال یادگیری خاص
  • اسماعیل سلیمانی*، مرضیه امیری منش، سعید آریاپوران صفحات 24-35
    روش

    روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. جامعه پژوهش حاضر را کودکان و نوجوانان (10 تا 14 سال) شهر ملایر تشکیل دادند که دارای تشخیص اختلال یادگیری خاص بودند (129=N). جامعه آماری گروه بدون اختلال یادگیری نیز کودکان و نوجوانان 10 تا 14 سال شهرستان ملایر بودند. حجم نمونه شامل 122 کودک و نوجوان دارای اختلال یادگیری خاص بود. از میان همسالان این کودکان، 122 نفر به عنوان گروه کنترل براساس سن، مقطع تحصیلی و جنسیت با آن ها همتا شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه غربالگری اضطراب کودک مرتبط با اختلالات هیجانی (بیرماهر و همکاران، 1999) و فرم کوتاه ابزار والدگری هلیکوپتری (پیستلا و همکاران، 2020) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا) با استفاده از نرم افزار SPSS-26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کودکان و نوجوانان دارای اختلال یادگیری خاص در علائم جسمانی و اختلال پنیک، علائم اضطراب فراگیر، علائم اضطراب جدایی، علائم اضطراب اجتماعی و پرهیز از مدرسه نمرات بالاتری نسبت به همسالان دریافت کردند. این تفاوت هنگام بررسی اثر تعاملی گروه و والدگری هلیکوپتری بیشتر بود (05/0=p). به عبارت دیگر، اندازه اثر تعاملی اختلال یادگیری و والدگری هلیکوپتری (بین 32/0 تا 36/0) بیشتر از اندازه اثر اختلال یادگیری به تنهایی (بین 03/0 تا 08/0) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که والدگری هلیکوپتری در افزایش شدت علائم اختلالات اضطرابی کودکان دارای اختلال یادگیری خاص نقش داشته است. پیشنهاد می شود که نقش والدگری هلیکوپتری در تشدید علائم اختلالات اضطرابی در کودکان دارای اختلال یادگیری خاص مورد بحث قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، اختلال یادگیری خاص، فرزندپروری هلیکوپتری، کودکان، نوجوانان
  • افسانه شکری، سارا تقی زاده هیر* صفحات 36-46
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی فرزند پروری مثبت به مادران بر خودکارآمدی و تاب آوری کودکان داری اختلال یادگیری خاص انجام شد.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کودکان 8 تا 12 سال مبتلا به اختلال یادگیری در سال 1402 بود؛ که از این گروه 40 نفر کودک مبتلا به اختلال یادگیری از مرکز ناتوانی های یادگیری به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت مداخله فرزند پروری مثبت قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از پرسشنامه خودکارآمدی کودک مورس (2001) و مقیاس تاب آوری کودک و نوجوان انگار و لیبنبرگ (2009) جمع-آوری شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نتایج نشان داد که مداخله فرزند پروری مثبت به مادران موجب بهبود خودکارآمدی و تاب آوری در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بنابر نتایج بدست آمده مشخص می شود که برنامه فرزند پروری مثبت می تواند به عنوان روشی موثر در بهبود خودکارآمدی و تاب آوری کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص در نظر گرفته شود. بنابراین روانشناسان کودک و متخصصان می توانند از تکنیک های فرزندپروری در جهت بهبود مشکلات روانشناختی این کودکان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: فرزند پروری مثبت، خودکارآمدی، تاب آوری، اختلال یادگیری خاص
  • اعظم صفری، کبری کاظمیان مقدم*، همایون هارون رشیدی صفحات 47-58
    اهداف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش یادگیری خودراهبر بر سازگاری اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص شهر اهواز بودند. حجم نمونه پژوهش شامل 30 نفر از دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزش یادگیری خودراهبر را 16 جلسه 90 دقیقه ای هفتگی دریافت نمودند. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه سازگاری سینها و سینگ و سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش بود. داده ها با تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر افزایش سازگاری (54/14>F) و سرزندگی تحصیلی (19/37>F) تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>p) .

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت برنامه آموزش یادگیری خودراهبر بر بهبود سازگاری اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص اثربخش بود. لذا پیشنهاد می شود متخصصان و درمانگران از این مداخله برای افزایش سازگاری اجتماعی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، سازگاری اجتماعی، سرزندگی تحصیلی، یادگیری خودراهبر
  • بهروز فولادی، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده، سمیه تکلوی صفحات 59-71
    اهداف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه‏ اثربخشی آموزش مبتنی بر هوش چندگانه و آگاهی واج ‏شناختی و ترکیب این دو روش بر بهبود مهارت‏ های خواندن دانش ‏آموزان نارساخوان انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی همراه با گروه کنترل می‏ باشد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش ‏آموزان دارای اختلال نارساخوانی شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 97-1396 بود (112=N). روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود و با استفاده از این روش تعداد 68 نفر انتخاب شد و به سه گروه 16 نفره آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش اول ده جلسه آموزش آگاهی واج ‏شناختی و آزمایش دوم یازده جلسه آموزش مبتنی بر هوش چندگانه و گروه سوم بسیت جلسه ترکیب دو روش و گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را داشتند. برای جمع ‏آوری داده‏ ها از آزمون ماتریس ‏های پیشرونده‏ ریون و آزمون نارساخوانی استفاده شد. برای تحلیل داده ‏های پژوهش از آزمون تحلیل واریانس استفاده شد و برای این منظور از نرم افزار آماری SPSS بهره گرفته شد.
    یافته ها
    یافته‏ ها نشان دادند آموزش مبتنی بر آگاهی واج‏ شناختی و هوش چندگانه و ترکیب دو روش موجب بهبود معنادار مهارت خواندن گروه ‏های آزمایش شده است (0/05>P). همچنین نتایج نشان داد آموزش ترکیبی آگاهی واج ‏شناختی و هوش چندگانه تاثیر بیشتری بر میانگین نمرات مهارت خواندن نارساخوان داشت.
    نتیجه گیری
     بر اساس نتایج به  دست آمده به روانشناسان توصیه می‏ شود از آموزش ‏های مبتنی بر آگاهی واج‏ شناختی و هوش چندگانه در راستای کمک به بهبود مهارت خواندن دانش ‏آموزان مبتلا به نارسا خوانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: هوش چند گانه، آگاهی واج شناختی، مهارت خواندن، نارساخوان
|
  • Mahrokh Dehghani * Pages 1-11
    Objective

    Mobile phone addiction is a negative and growing phenomenon among students, which requires the serious attention of researchers. This research was conducted with the aim of investigating the relationship between physical exercise and mobile phone addiction with the mediating role of self-control in students with learning disabilities.

    Methods

    The descriptive research method was correlation type with structural equation approach. The statistical population of the research included students with learning disabilities in secondary school in Ardabil, 145 of whom were identified and selected as a sample. To collect data, Wilcott et al.'s learning problems questionnaire (2011), Galvin, Tulia, Rosenfield and Crisfon's (2020) physical exercise questionnaire, Tanji's self-control questionnaire (2004) and Hyun Yong Koo's mobile addiction questionnaire (2008) were used. Spss software was used to analyze the data and Smart Pls software was used to check the fit of the model.

    Results

    The results of data analysis showed that physical exercise has a negative and direct effect on mobile phone addiction, self-control has a negative and direct effect on mobile phone addiction, physical exercise has a positive and direct effect on self-control, and physical exercise has a direct and negative effect on mobile phone addiction. It has an indirect effect with the mediating role of self-control.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that physical exercise and self-control are important and effective variables on mobile phone addiction in students with learning disabilities, which researchers need to take preventive measures to reduce mobile phone addiction in students.

    Keywords: Physical Exercise, Self-Control, Mobile Phone Addiction, Learning Disabilities
  • Soroush Ranjbar * Pages 12-23
    Objective

    The objective of this study was to examine the effectiveness of an integrated transdiagnostic intervention program on emotion regulation and the parent-child relationship in parents of children with specific learning disabilities.

    Methods

    This study employed a quasi-experimental design with a pre-test and post-test and a control group. The statistical population included all parents of children with specific learning disabilities in Tehran during the academic year 2023-2024. Using convenience sampling, 30 parents of children with learning disabilities were selected based on the inclusion criteria and divided into experimental and control groups. Research tools included the Gross and John Emotion Regulation Questionnaire (2003) and the Pianta Parent-Child Relationship Scale (1994). The integrated transdiagnostic intervention program was conducted in 10 sessions over two months for the experimental group, while the control group received no intervention. Data analysis was performed using SPSS software version 28, employing descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate covariance analysis).

    Results

    The results showed a significant difference between the groups in terms of emotion regulation and the parent-child relationship. The mean scores of emotion regulation and the parent-child relationship in the experimental group were higher in the post-test compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be concluded that the integrated transdiagnostic intervention program is effective in improving emotion regulation and the parent-child relationship among parents of children with specific learning disabilities. Therefore, implementing the integrated transdiagnostic intervention program in treatment and educational processes is recommended.

    Keywords: Transdiagnostic, Emotion Regulation, Parent-Child Relationship, Parents Of Children With Specific Learning Disorder
  • Esmail Soleimani *, Marzieh Amirimanesh, Saeed Ariapooran Pages 24-35
    Objective

    The purpose of the present study was to compare anxiety disorders in children and adolescents with and without Specific Learning Disorders (SLD) by examining the interactive role of helicopter parenting.

    Method

    The research method was causal-comparative. The population of the present study was children and adolescents(10-14 years old) of Malayer city who were diagnosed with a SLD (N=129). The sample size included 122 children and adolescents with SLD. Among the peers of these children, 122 people were matched as a control group based on age, educational level, and gender. The Screen for Child Anxiety Related Disorders (Birmaher et al., 1999) and the short form of the Helicopter Parenting Instrument (Pistella et al., 2020) were used to collect data. For data analysis, multivariate analysis of variance (MANOVA) using SPSS-26 software was used.

    Results

    Children and adolescents with SLD received higher scores than their peers in physical and panic disorder, general anxiety symptoms, separation anxiety, social anxiety symptoms and school avoidance. This difference was greater when examining the interaction effect of SLD and helicopter parenting (p<0.05). In other words, the interactive effect size of SLD and helicopter parenting (between 0.32 and 0.36) was higher than the effect size of SLD alone (between 0.03 and 0.08).

    Conclusion

    The results showed that helicopter parenting played a role in increasing the severity of symptoms of anxiety disorders in children with SLD. It is suggested that the role of helicopter parenting in intensification the symptoms of anxiety disorders in children with SLD should be discussed.

    Keywords: Adolescents, Anxiety Disorders, Children, Helicopter Parenting, Specific Learning Disorders
  • Afsane Shokri, Sara Taghizadeh Hir * Pages 36-46
    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of positive parenting to mothers on self-efficacy and resilience of children with specific learning disorders.

    Methods

    This research was an experimental study, including pretest- posttest with control group. The statistical population of the present study included all children aged 7 to 12 years with learning disabilities in Ardabil in 2024. Among them, 40 children were selected using purposeful sampling method and placed randomly in experimental (n=20) and control group (n=20). Data were collected by using Morris Children and Adolescents Self-efficacy Questionnaire Morris (2001) and children and adolescents resilience scale (Engar & Libenberg, 2009). The experimental group participated in 10 sessions (45 minutes) of positive parenting and the control group didn’t receive any intervention. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    The results indicated that positive parenting significantly improve self-efficacy and resilience of children with specific learning disorders (P<0/05).

    Conclusion

    The results showed that positive parenting can be considered as an effective way to improve self-efficacy and resilience of children with specific learning disorders. Therefore, child psychologists and specialists can use positive parenting to reduce the psychological problems of these children.

    Keywords: Positive Parenting, Self-Efficacy, Resilience, Children With Specific Learning Disorders
  • Azam Safari, Kobra Kazemian Moghadam *, Homayoon Haroon Rashidi Pages 47-58
    Objective

    The purpose of this study was to the effectiveness of Self-Directed Learning on social adjustment and academic vitality in students with learning disorder.

    Method

    The research method was an experiment with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study included all students with learning disorder in Ahvaz. The sample size consisted of 30 students with learning disorder who were selected by available sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria. The experimental group received 16 weekly 90-minute sessions of self-directed learning. The questionnaires used in this research included Sinha and Singh's adjustment questionnaire and Martin and Marsh's academic vitality questionnaire.. Data were analyzed using univariate analysis of SPSS version 22 software.

    Results

    The findings showed that between the experimental and control groups in terms of increased compatibility (F<14.54) and Academic vitality (F<37.19) had a significant difference (p<0.001).

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that the self-directed learning training program was effective in improving the social adjustment and academic vitality of students with specific learning disorders. Therefore, it is suggested that specialists and therapists use this intervention to increase the social adjustment and academic vitality of students with specific learning disorders.

    Keywords: Social Adjustment, Academic Vitality, Learning Disorder, Self-Directed Learning
  • Behrooz Fooladi, Mohammad Narimani *, Tavakkol Mousazadeh, Somayyeh Taklavi Pages 59-71
    Objective
    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of education based on multiple intelligences and phonological awareness and the combination of these two methods on improving the reading skills of dyslexic students.
    Methods
    The research method is an experimental type with a multi-group pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the research included students with dyslexia in Ardabil city in the academic year of 2016-2017 (N=112). The sampling method was readily available, and using this method, 64 people were selected and divided into three experimental groups of 16 people and a control group. The first experimental group had ten sessions of phonological awareness training, the second experiment had eleven sessions of training based on multiple intelligences, and the third group had twenty sessions combining the two methods and the control group had their normal daily schedule. To collect data, Raven's progressive matrices test and dyslexia test were used. Analysis of variance test was used to analyze the research data, and SPSS statistical software was used for this purpose.
    Results
    The results showed that the training based on phonological awareness and multiple intelligences and the combination of the two methods has significantly improved the reading skills of the experimental groups (P<0.05). Also, the results showed that the combined training of phonological awareness and multiple intelligences had a greater effect on the average reading skill scores of dyslexics (P<0.05).
    Conclusion
    based on the results obtained, it is recommended to psychologists to use training based on cognitive awareness and multiple intelligences in order to help improve the reading skills of children with dyslexia.
    Keywords: Multiple Intelligences, Phonological Awareness, Reading Skills, Dyslexia