فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 45 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/06
  • تعداد عناوین: 16
|
  • علی بختیاری*، غلامرضا بهروزی لک صفحات 7-22
    هدف پژوهش حاضر تحلیل مضمونی دلالت های سوره توبه درباره معاهدات سیاسی است. در این راستا، با دو روش تحلیل مضمون و تفسیر موضوعی، با رسیدن به شبکه مضامین معاهدات، نظر جامع اسلام ارائه شده است. با کاربست این دو روش، 19 مضمون پایه در مورد معاهده و جنگ، و 4 مضمون سازمان دهنده، و 2 مضمون فراگیر بدست آمد که از برآورد آن، کلان سیاست سوره توبه در مورد معاهدات، در دو جنبه قواعد کلی و عام، و دستورات عملیاتی و تاکتیکی معاهدات تبیین گردید، و در سایه آن تبیین بایسته های معاهدات از نظر اسلام انجام شد. قواعد حاکم بر معاهدات و دستورات عملیاتی که این سوره بیان می کند، عبارتند از: (1) معاهده در شرایطی که تشخیص آن با حاکمیت است، مطلوب بوده و برای تقویت ارکان نظام ضروری است. (2) دستگاهی در حاکمیت باید مسئولیت شفاف سازی روابط خارج از جامعه ایمانی را به عهده بگیرد، و این روابط را رصد کند، و محاسبات و برنامه ریزی های خود را با توجه به داده های نهادهای نظارتی مدیریت کند. (3) هیچ یک از بندهای توافقنامه نباید ذلت و خواری را بر جامعه ایمانی و دستگاه حاکمیت تحمیل کند، و آنها را در موضع ضعف قرار دهد، چراکه نگاه اسلام به معاهدات طریقی است، و برای تقویت ستون های نظام است. (4) در صورت هرگونه کارشکنی و خیانت در معاهدات، با طرف مقابل به شدت برخورد شود، تا حساب کار دستشان بیاید، به نحوی که در محاسبات بعدی تصمیمی مبتنی بر اضرار بر نظام سیاسی نداشته باشند. (5) نظام اسلامی باید در طول پروسه معاهده، نهادی جهت ساماندهی پناهندگان از دشمنان ایجاد کند، و از تربیت و آموزش آنها در تبلیغ و اعتلای کلمه توحید استفاده نماید.(6) نظام حاکمیت و جامعه ایمانی باید تمام حرکت دشمنان را در پیگیری بندهای معاهده رصد کنند، و از هرگونه اقدام ساده لوحانه که جنبه اضرار به نظام را دارد، دوری نمایند، و به جای ساده اندیشی، عقلانیت و دستورات حاکمیت را مبنای کارهای خود قرار دهند. (7) در صورت نقض عهد طرف مقابل، مومنین باید از حاکمیت دین و نظام اسلامی دفاع کنند. نباید انتظار کمک غیبی از سوی خدای متعال داشت، بلکه باید مردم در این حرکت اصلاحی قرار بگیرند، و امداد الهی را نصیب حال خود کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، معاهدات سیاسی، سوره توبه
  • صائب شعبانی، سید اسدالله اطهری مریان*، صمد قائم پناه صفحات 23-40
    الگوهای حکمرانی اگرچه در سطح جهانی به سمت ایجاد حکومت‎های دموکراتیک (حتی در نوع دینی آن) تمایل نشان داده‎اند، اما توتالیتاریسم به عنوان الگویی که توانسته در نیمه اول قرن بیستم فجایع بزرگی را در اروپا رقم بزند و در برخی از مناطق جهان نیز همچنان استمرار داشته باشد، از جنبه های مختلفی مورد توجه محققین بوده است. هانا آرنت در شمار اندیشمندان سیاسی معاصر است که به صورت تفصیلی به مسئله استمرار توتالیتاریسم پرداخته است. آرنت، توتالیتاریسم را از طریق شاخص‎هایی چون اتمیزه‎ شدن فرد و رابطه آن با احساس امنیت فرد بررسی کرده است. اگرچه ایده اصلی هانا آرنت معطوف به دو پدیده نازیسم و فاشیسم در اروپاست؛ اما نظریه امنیتی آرنت قابل تعمیم بر همه حکومت‎های توتالیتر می‎باشد. در این راستا، پژوهش حاضر درصدد است ضمن پرداختن به مبانی اندیشه هانا آرنت و جایگاه او در اندیشه سیاسی قرن بیستم، به رابطه توتالیتاریسم و اتمیزه‎ شدن با احساس امنیت فرد بپردازد و به عنوان نمونه موردی آن را بر فضای کشورهای خلیج فارس تطبیق دهد. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که: چگونه توتالیتاریسم و اتمیزه‎ شدن با ایجاد احساس امنیت در فرد، استمرار خود را تضمین می‎نماید؟ ماهیت پژوهش حاضر بر اساس هدف، کاربردی بوده، و روش پژوهش براساس فرایند تحلیل داده‎ها، کیفی است. فرضیه‎ای که در پاسخ به این پرسش مورد سنجش قرار می‎گیرد آن است که: در جهان توتالیتر، فرد بی‎ریشه به جهت ایجاد هراس و واقعیت‎گریزی و دورافتادگی از جامعه، از راه تخیل احساس امنیت می‎کند و حکومت توتالیتر را ملجا و پناهگاه خود می‎یابد و همین امر موجب تداوم توتالیتاریسم می‎شود. این تحلیل در مقام کاربرد بر کشورهای حوزه خلیج فارس تطبیق داده شده و علت استمرار این حکومت‎ها به عنوان یکی از مهم ترین دستاوردهای پژوهش است.
    کلیدواژگان: هانا آرنت، اتمیزه ‎شدن فرد، انسان توده‎ای، احساس امنیت، کشورهای خلیج فارس، توتالیتاریسم
  • بهمن اطمینان، علیرضا امینی* صفحات 41-56

    پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که اندیشه های غایت گرایانه چه تاثیری در کنش سیاسی- اجتماعی جنبش های نوسلفی داشته است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با استفاده از تکنیک های پژوهشی روش گفتمان، ضمن بررسی و معرفی جریان های سلفی های جدید، مختصات سیاسی آن را ترسیم و نقش و تاثیر اندیشه های غایت گرایانه را بر کنش سیاسی جنبش های نوسلفی و به صورت موردی داعش مورد نقد و بررسی قرار داده است. فرض اساسی پروسه های آرمان شهری اعم از کمونیسم، فاشیسم، نازیسم و داعش و... آن است که با تغییر قواعد و ضوابط اجتماعی، انسان قادر خواهد بود تا نیکی و پاکی اولیه خود را بازیابد. البته مهم ترین ایرادی که می توان در این نگاه دید، فقدان نگاهی واقع گرایانه به انسان و عدم توجه به تاریخ بشریت است که همواره لبریز از خوبی و بدی، و زشتی و زیبایی در کنار هم بوده است. داعش زمانی ظهور کرد، که خون بارترین جنایات را بر ناهمراهان پروژه آرمان شهر اسلامی تحمیل کرد، به اصناف رذایل آغشته شد و درنهایت به تاریخ پیوست، غافل از اینکه مدینه فاضله ای که در زمین به دنبال آن هستند، هیچ سر سازشی با واقعیت اجتماع انسانی ندارد.

    کلیدواژگان: داعش، غایت گرایی، آرمانشهر، خلافت اسلامی
  • عبدالواحد کرمی نژاد*، محمدجواد ارسطا صفحات 57-74
    هدف پژوهش حاضر بررسی امکان تشکیل دولت اسلامی ‏براساس نظریه ولایت مقیده فقیه است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و درصدد پاسخ به این پرسش است که تاسیس دولت اسلامی در دوره غیبت امام معصوم براساس دیدگاه ولایت مقیده فقیه چه حکم شرعی دارد؟ طرفداران ولایت مقیده فقیه نسبت به تشکیل دولت اسلامی‏ دارای دو رویکرد هستند: گروهی منع شرعی تشکیل دولت اسلامی ‏را برگزیده اند. این رویکرد مبتنی بر اصول عدم ولایت، لزوم اکتفاء به قدر متیقن، لزوم عصمت حاکم اسلامی‏ و فقدان دلیل معتبر است. در حالی که اصول عدم ولایت، لزوم اکتفاء به قدر متیقن ناظر به ادعای ولایت است و شامل لزوم و ضرورت دولت و اصل ولایت نمی‏شود. لزوم عصمت نیز ناظر به وضعیت ایده آل اسلامیت دولت است. فقدان دانش نیز با نهاد مشورت مرتفع می‏گردد. فقدان دلیل معتبر که پشتوانه این دیدگاه بوده نیز قابل نقد است؛ زیرا دلائل معتبر عقلی و نقلی زیادی بر جواز تشکیل دولت وجود دارد. پذیرش اضطراری دولت عرفی، دستاورد نهایی این دیدگاه است که خود گونه ای از دولت اسلامی است. در این دولت، عنصر دین موجب پیدایش اکثریت و اقلیت و شهروند درجه یک و دو نمی شود.این دولت در همه شئون حکومتی بسان دولت سکولار است که شریعت معیار صحت سیاست ها، قانون و عملکردها نیست. پس، دیدگاه امتناع، به جواز تاسیس منجر گردید که غیر از مدعای امتناع گرایان است. دیدگاه دوم، امکان شرعی تشکیل دولت اسلامی است. این دیدگاه مبتنی بر جامعیت، جاودانگی، جهان شمولی دین اسلام، قاعده نفی سبیل، ضرورت اجرای دین، و لزوم حفظ تمامیت جامعه اسلامی ‏است. دستاورد این دیدگاه تشکیل دولت فعال در عرصه سیاست داخلی و بین المللی، فرهنگی و اقتصادی است. درساختار اجتماعی و روابط شهروندان با دولت، اقلیت دینی معنا می‏یابد و عنصر دین، شهروندان درجه یک و دو ایجاد می کند. تقنین و سیاستگذاری باید با احکام شرعی هماهنگ باشد و نخستین معیار صحت برنامه ها و قوانین، شریعت اسلامی است که در فقه جلوه گر است. در دولت مبتنی بر ولایت مقیده فقیه، چارچوب فقهی، محدودیت جدی برای دولت ایجاد می نماید و در کارآمدی، با دولت مبتنی بر نظریه ولایت مطلقه فقیه تفاوت چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: دولت اسلامی، ولایت مقیده فقیه، امور حسبیه
  • سید محمدرضا مرندی* صفحات 75-96

    در یک نگاه کلی دو برداشت و قرائت از مفهوم مردم سالاری در میان نظریه پردازان مطرح است: (1) مردم سالاری به عنوان شکل حکومت و روش حکومت داری؛ در این برداشت، مردم سالاری، خود هدف نیست و مطلوبیت ذاتی ندارد، بلکه ابزار و وسیله ای برای یکی از امور ذیل است: «تحقق یا فعلیت حکومت»، «بقاء و تداوم آن»، «ثبات حکومت و دوری آن از بحران»، «کارآمدی و کارایی حکومت» و «مشروعیت (مقبولیت) و حقانیت یافتن حکومت از منظر ناظر بیرونی». (2) مردم سالاری به عنوان فلسفه و مبنای حکومت؛ در این برداشت، مردم سالاری، خود به تنهایی هدف یا یکی از اهداف حکومت می باشد که مطلوبیت و ارزش ذاتی داشته و عامل مشروعیت بخشیدن و حقانیت یافتن حکومت می گردد. در این راستا، سوال اصلی پژوهش حاضر این است که دولت مطلوب در نظریه های مردم سالاری دینی قائل به ولایت فقیه، چگونه دولتی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نشان داده شد که دیدگاه های علمای شیعه در خصوص دولت مطلوب در عصر غیبت که با نظریه مردم سالاری دینی و ولایت فقیه هم تناسب داشته باشد، به دو صورت کلی مطرح شده است: الف) نظریه ای که مبنای مشروعیت دینی دولت را نصب از جانب خدا، پیامبر (ص) و ائمه معصومین (ع) می داند. در این دیدگاه، دولت مطلوب، دولتی است که صرفا مشروعیت الهی داشته باشد و مقبولیت مردمی در مطلوبیت ذاتی آن نقشی ایفا نمی کند. ب) نظریه ای که مبنای مشروعیت دینی دولت را الهی- مردمی می داند. در این دیدگاه، مردم سالاری یک بعد مبنایی و ارزشی از دولت اسلامی است که بدون آن، اسلامیت نظام سیاسی تکمیل نمی شود و به عبارت دیگر، نظام سیاسی، مطلوب نمی گردد.

    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، دولت مطلوب، نظریه نصب، مشروعیت، نظریه الهی- مردمی مشروعیت و قرائت
  • حمیدرضا منیری* صفحات 97-114
    هدف پژوهش حاضر واکاوی مسئله ملاک سلسله نیازهای انسان و پاسخ انقلاب اسلامی به این نیازها در چارچوب حکمت متعالیه با تاکید بر دیدگاه امام خمینی است. این پژوهش از نوع بنیادی بوده، و تحلیل داده ها با روش کیفی انجام شده است. پژوهش بر این فرض استوار است که چارچوب و ملاک شناسایی و پاسخ به نیازهای انسان توسط نظام اسلامی برآمده از انقلاب اسلامی، براساس حکمت متعالیه محقق می شود. نتایج نشان داد که در حکمت متعالیه سطوح و مراتب مختلف نفوس در انسان ها، براساس حرکت جوهری نظریه پردازی می شود و براساس سلسله نیازهای انسان در سطوح ذیل دسته بندی می شود: سطح حیوانیت انسان، سطح انسانی انسان، و سطح متعالی انسان. ابعاد نیازهای انسان در حکمت متعالیه در ابعاد سه گانه اخلاقی، اعتقادی و فقهی بوده و سطوح نیازهای انسان در سطوح مادی (حیوانی)، انسانی و متعالی می باشد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، حکمت متعالیه، انسان، امام خمینی
  • احسان ایوبی، فرشته سادات اتفاق فر*، امیر دبیری مهر صفحات 115-130
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر انقلاب اسلامی ایران بر تطور غرب‎شناسی داریوش شایگان بود. در این راستا، مفهوم سنت و مدرنیته در اندیشه داریوش شایگان بعد از انقلاب اسلامی ایران براساس ترکیبی از روانکاوی جمعی کارل گوستاو یونگ و نظریه هرمنوتیک مارتین هایدگر بررسی شد که مبنای احیاء معنویت شرقی در مقابل سیطره مدرنیته بر فرهنگ‎های غیراروپایی است. مهم ترین مسئله برای شایگان، مواجهه مردم ایران با مسئله سنت و مدرنیته است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که وقوع انقلاب اسلامی ایران چه تاثیری بر غرب‎شناسی شایگان داشته است؟ فرضیه پژوهش این است که اگرچه شایگان در مقطعی خواستار بازگشت به سنت و هویت شرقی و نقد هویت مدرن و مدرنیته بود، و به شدت با تکنولوژی و مدرنیته در تضاد بود، اما پس از انقلاب اسلامی و مشاهده تحولات و تجربه آن، توجه نقادانه به مدرنیته و غرب را در دستور کار قرار داد. شایگان بعد از انقلاب با شایگان پیش از انقلاب تفاوت های جدی کرده بود. او که تحت تاثیر هایدگر، نقاد غرب بود و بر این باور بود که غرب از نومن (وجود) جدا شده و به موجود (فنومن) پرداخته و این جدایی در روایت شایگان یعنی فاصله گرفتن از حقیقت و محدود شدن به ساحت پدیدارها. اما در دهه 70 شمسی پس از تمایز بین انقلاب مذهبی و انقلاب سیاسی، این بار شایگان به ایده هویت چهل تکه و همزیستی مسالمت آمیز می رسد. البته این بدین معنا نیست که شایگان با عبور از انقلاب اسلامی به معنویت پشت می کند، بلکه او بر این باور است همانگونه که واتیمو مدعی است که سقوط متافیزیک لاجرم منجر به بازگشت معنویت خواهد شد، جهان پسامدرن شدیدا دغدغه معنویت و بحران معنا را پیش روی انسان می گشاید.
    کلیدواژگان: داریوش شایگان، سنت، مدرنیته، انقلاب اسلامی ایران
  • جمشید یوسفی*، باقر طالبی دارابی، علی بیگدلی صفحات 131-150
    هدف پژوهش حاضر بررسی تحزب و سرمایه معنوی در ایران بعد از انقلاب است. در این راستا، با روش توصیفی و تحلیل محتوای کیفی، میزان تاثیر عنصر دین به مثابه سرمایه معنوی در عملکرد احزاب و تشکل های سیاسی ایران در مقطع زمانی دهه اول انقلاب و با تاکید بر سه تشکل سیاسی، حزب جمهوری اسلامی، جامعه روحانیت مبارز تهران و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. به رغم آنکه موسسین احزاب مورد اشاره به نحو شعارگونه و به شدت، بر جانمایی دین و آموزه های آن در محتوا و بندهای متعدد مرامنامه و اساسنامه هایشان تاکید و توجه نموده اند، لکن به دلیل آنکه نگاه شان به دین به مثابه ایدئولوژی بوده، به اقتضای چنین فهمی از دین، این مفهوم، انعکاس مورد انتظار و لازم را در عملکرد احزاب مورد بررسی نیافته است و عینیت اختلاف آراء و تشتت در دیدگاه ها که بعضا به انحلال و یا انشعاب در آنان منجر شده است، موید بی تاثیری دین و آموزه های آن در عملکردشان می باشد. درحالی که چنانچه دین به عنوان سرمایه ی معنوی تلقی و به کار گرفته می شد، تربیت انسان های صادق اخلاقی، امین و... موضوعیت می یافت، دین صرفا ابزاری برای کسب قدرت نبوده و درخدمت تربیت جامعه اخلاقی قرار می گرفت و نیز مبنایی برای تولید و تربیت انسان های اخلاقی و پاکدست در نظر گرفته می شد.
    کلیدواژگان: دین، ایدئولوژی، تحزب، سرمایه معنوی، سرمایه اجتماعی، انقلاب اسلامی، احزاب سیاسی
  • سید کاظم سیدباقری*، سید مصطفی مرعشی صفحات 151-166
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش گروه های سیاسی-  اجتماعی در تحقق تدابیر عدالت سیاسی سند الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت است. در این راستا، ظرفیت های عناصر اثرگذاری همچون گروه های سیاسی-اجتماعی برای تامین عدالت سیاسی بررسی شده است، که یکی از مفاهیم مرکزی سند الگو به شمار می رود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که تحقق عدالت سیاسی، زمینه را برای تعادل، تناسب و اعتدال در جامعه، فراهم می سازد و حقوق شهروندان به شایستگی ادا می شود. با حاکمیت عدالت در تعاملات و رفتارهای نظام سیاسی و کارگزاران آن با شهروندان، زمینه برای اجرای تحقق تدابیر سند الگوی پیشرفت در عدالت سیاسی فراهم می آید که در بندهایی متفاوت به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در این سند مورد توجه قرار گرفته است. اجرایی کردن مفاد این بندها بدون گروه های سیاسی-  اجتماعی پویا، امکان ناپذیر است. گروه های سیاسی- اجتماعی که کارگزاران نظام سیاسی از آنها انتخاب می شوند، گردش نخبگان را در جامعه عملی می کنند و با مطالبه عدالت، اجرای آن را در جامعه با نظارت و رصدگری های خود تضمین می نماید که می تواند از طریق امر به معروف و نهی از منکر، برنامه های علمی-  انتقادی، مطبوعات، رسانه ها، فضاهای مجازی، نصیحت و خیرخواهی، عملی شود. تقویت فضای آزاداندیشی با رعایت هنجارهای اخلاقی به منظور ارزیابی و نقد علمی سیاست ها، برنامه ها و عملکردهای گذشته و حال برای تصحیح مستمر قوانین و برنامه ها، و همچنین یاری حکمرانی حزبی به نظام سیاسی برای دستیابی به ساختار عادلانه، ازجمله کارکردهایی است که گروه ها و احزاب سیاسی می توانند در آنها نقش بازی کنند.
    کلیدواژگان: گروه های سیاسی- اجتماعی، عدالت سیاسی، سند الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، احزاب، نظام سیاسی
  • رحمان پرورش*، حمید صالحی صفحات 167-182
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی موانع سیاسی ناکارآمدی خصوصی سازی در جمهوری اسلامی ایران بود. این پژوهش در چهارچوب مفهومی نظم اجتماعی نورث والیس و وینگاست، نشان داد که خصوصی سازی با نظم دسترسی محدود و با تمایلات رانتی گسترده و ایجاد سرمایه داری از نوع تحصیلداری (رانتیر) به انحای گوناگون، منتج به اهداف وعده داده شده توسط نئوکلاسیک ها (در اجماع واشینگتن) شامل ارتقاء نقش بخش خصوصی زایا، افزایش راندمان و بهبود وضع مالی دولت نمی شود. مطالعه وضعیت جمهوری اسلامی ایران و نتایج حاصل از خصوصی سازی در خلال سال های اخیر نیز گویای آن است که خصوصی سازی در کشور با آنچه توقع می رفت، فاصله زیادی دارد. نظام جمهوری اسلامی ایران با کارکردهای دولت طبیعی و رفتارهای مبتنی بر پرداخت رانت، مانع دستیابی به اهداف خصوصی سازی شده است. بنابراین، بررسی نتایج حاصل از خصوصی سازی در جمهوری اسلامی ایران نشان داد، که کوچک سازی دولت و تقویت مشارکت بخش خصوصی در فعالیت های اقتصادی شعاری بیش نبوده؛ زیرا نسبت بودجه شرکت های دولتی، بانک ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت به بودجه کل، روند افزایشی را در این سال ها طی کرده است. شاخص بهره وری کل عوامل تولید نیز هم حاکی از آن است که خصوصی سازی موفقیت درخور، جهت بهبود این شاخص نداشته است. در خصوص بهبود سلامت مالی و حل و فصل مشکل کسری بودجه به واسطه اجرای سیاست خصوصی سازی در کشور هم باید خاطر نشان کرد، که پیاده سازی خصوصی سازی در جمهوری اسلامی ایران به توانمندی اوضاع مالی دولت منجر نشده است و حتی در سال های شتاب در اجرای این سیاست (دولت های نهم و دهم)، کسری بودجه فزاینده به شکل پی در پی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، اقتصاد دولتی، رانتخواری، فساد مالی
  • جابر ابراهیمیان*، حامد رستمی صفحات 183-198
    هدف پژوهش حاضر بررسی حمایت دولت از کودکان بزه دیده و بزهکار در فقه اسلامی و حقوق ایران است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نشان داده شد که کودکان بزه دیده به دلیل ویژگی های خاص روحی و جسمی که دارند و در مراحل رشد و تکامل هستند، به حمایت بسیاری از طرف دولت اسلامی چنانکه در فقه سیاسی اسلام ذیل مباحثی چون ولایت بر صغار و وظایف نهاد حسبه به آن پرداخته شده است، احتیاج دارند. دولت اسلامی علاوه بر منابع اسلامی مصرح در فقه، تا جایی که مخالف شریعت نباشد و یا به عبارتی امضای شریعت را داشته باشد، می تواند مطابق قوانین مطرح شده در سازمان های بین المللی و نیز مطابق قوانین ایران، به حمایت از کودکان بزه دیده و بزهکار بپردازد. این حمایت های تعیین شده توسط دولت که خود یکی از مجریان مشخص شده از طرف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است، از طریق نهادهای اجرایی مانند سازمان بهزیستی جمهوری اسلامی و نهادی معتبر دیگری به نام پلیس انجام می شود که از شروع بزه دیدگی و بزهکاری کودکان همراه و حامی آن ها است تا روند توانمندسازی کودکان را به نحو احسن بهبود بخشد. سازمان بهزیستی نهادی اجرایی و شناخته شده است که زیر نظر دولت جهت حمایت از کودکان بزه دیده و بزهکار در چارچوب قوانین کشور، فعالیت می کند. نظریات اساتید و حقوق دانان جرم شناخت، قانون اساسی، لایحه قانونی متشکل از سازمان بهزیستی و قانون تامین کودکان بی سرپرست، نقش موثری در زمینه سیاست های متمرکز برای جلوگیری و پیشگیری از بز هکاری و بزه دیدگی داشته اند. پلیس، دیگر نهاد اجرایی است که در به وجود آوردن امنیت کشور تاثیر بسیاری دارد. پلیس با رابطه و تعامل با کودکان بزه دیده و جامعه، در بسیاری از ابعاد از آنان حمایت می کند. مع الوصف نه تنها در تحقیقات اولیه و مقدماتی، در مراحل دادرسی، بلکه بعد از حکم هم کمک به کودکان بزه دیده را فراموش نمی کند، مانند آگاهی دادن حقوق بزه دیده جهت پرداخت غرامت، محافظت در مقابل تهدید، معرفی بزه دیده به متخصصان مشاوره و به طور کلی حمایت همه جانبه از بزه دیدگان.
    کلیدواژگان: بزه دیده، بزهکار، سازمان بهزیستی بهزیستی، پلیس، حقوق کودکان
  • سید محمدرضا مصطفوی نیا، نجف لک زایی*، مسعود مطلبی صفحات 199-214

    هدف پژوهش حاضر بررسی الزامات سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در پیشرفت پایدار، از دیدگاه مقام معظم رهبری است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده، و ضوابط شش گانه مربوط به سیاست خارجی کارآمد از سخنرانی های مقام معظم رهبری بدین شرح استخراج گردید: «توانایی تبیین اقناع کننده منطق رویکردهای کشور در مسائل مختلف»، «حضور اثرگذار و جهت بخش در پدیده ها، حوادث و جریان های مختلف سیاسی- اقتصادی جهان»، «رفع و کاهش سیاست ها و تصمیمات تهدیدآمیز علیه جمهوری اسلامی ایران»، «تضعیف کانون های خطرآفرین»، «تقویت دولت ها و مجموعه های متحد و همراه با جمهوری اسلامی ایران و توسعه عمق راهبردی کشور» و «قدرت تشخیص لایه های پنهان در تصمیمات و اقدامات منطقه ای و جهانی». این الزامات سیاست خارجی از راه به کارگیری نیروی انسانی باکیفیت و باایمان و عمیقا باورمند به مبانی فکری و سیاسی انقلاب و جمهوری اسلامی محقق خواهد شد؛ زیرا در صورت حضور عناصر کارآمد و قابل اعتماد در دستگاه سیاست خارجی که توانایی مقابله با انحرافات فکری و تبلیغاتی بیگانگان داشته باشند و با انگیزه کافی و اراده ای قوی، تحرکات دشمن را دقیق شناسایی بکنند و اغوا نشوند، مطمئنا منافع ملی ایران در سطح منطقه و نظام بین الملل تامین می شود. البته جذب نیروهای جوان و متخصص برای امور سیاست خارجی و دیپلماسی، در کنار مراقبت از انگیزه، ایمان و اراده نیروها، از وظایف مهم دستگاه وزارت امور خارجه است. نوع رفتار دیپلمات ها و سفرای ایران در خارج از کشور به عنوان نمایندگان مردم، نشان دهنده هویت و ماهیت ملت ایران است. بنابراین، دیپلمات ایرانی باید نماد ایمان، عشق به ایران عزیز، غیرت، عزم و اراده و تحرک و پرکاری باشد. در این صورت است که منافع ملی ایران در سطح جهان تامین خواهد شد. بدین ترتیب الزامات سیاست خارجی در پیشرفت پایدار در کنار عناصر کارآمد، مبتکر، پرتحرک، باایمان و معتمد کارگشا و مفید، تامین شدنی است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، آیت الله خامنه ای، وزارت امور خارجه، روابط بین الملل، دیپلماسی خارجی، روابط خارجی، توسعه پایدار، پیشرفت پایدار
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 215-234
    پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که بحران های منطقه ای جنوب غرب آسیا دارای چه ویژگی هایی بوده و چگونه می توان زمینه های امنیت و باثبات سازی محیط منطقه ای را شکل داد؟ روش پژوهش تحلیل محتوا بوده، و از نظریه موازنه تهدید و همکاری های چندجانبه «استفان والت» استفاده شده، که مبتنی بر سازوکارهای دفاع جمعی در جهت تقویت بازدارندگی در برابر قدرت بازیگر بحران ساز است. سیاستگذاری راهبردی در عصر بحران های منطقه ای و محیط آشوب زده نیازمند شناخت عوامل هستی شناسانه و معرفت شناسانه بحران، تعارض و رویارویی است. در سال های پس از جنگ سرد، نشانه هایی از چالش های امنیتی در حوزه های مختلف جغرافیایی ظهور یافته که آثار خود را در نشانه هایی از بحران، تعارض، تضادهای امنیتی و تروریسم به جا گذاشته است. هرگونه سیاستگذاری راهبردی برای مقابله با چنین تهدیداتی را می توان مبتنی بر چندجانبه گرایی تاکتیکی دانست. علت اصلی بکارگیری چنین نشانه هایی را می توان در آشوب و آشفتگی دائمی در نظام جهانی یافت. در چنین شرایطی تغییرات ساختاری نظام بین الملل و محیط منطقه ای عامل اصلی گسترش بحران محسوب می شود. در فضای موجود که نشانه هایی از آشفتگی نظم جهانی به وجود آمده، بازیگران گریز از مرکز عامل اصلی تعارض سازمان یافته و تصاعدیابنده در حوزه های مختلف جغرافیایی به ویژه از جنوب غرب آسیا تا شرق مدیترانه تلقی می شود. در فضای تعارض و عدم کنش ساختاری کشورها، زمینه برای ظهور تهدیدات و بازیگران گریز از مرکز به وجود آمده است. نقش یابی بازیگران نیابتی، هویت گرایی راهبردی و ژئوپلیتیکی به موازات نشانه هایی از آشفتگی پایان ناپذیر سیاست بین الملل، منجربه تصاعد بحران و تضادهای امنیتی برای کشورهای منطقه ای و قدرت های بزرگ شده است. چنین نشانه هایی مانع از تحقق ثبات، تعادل، کنش سازمان یافته و قابل پیش بینی کشورها و نیروهای سیاسی نوظهور خواهد بود. چندجانبه گرایی در شرایطی ضرورت دارد که نشانه هایی از «موازنه پرالتهاب» شکل گرفته و منجربه ناپایداری بازیگران منطقه ای شده باشد.
    کلیدواژگان: چندجانبه گرایی، مدیریت بحران، جنوب غرب آسیا، نظام بین الملل، موازنه تهدید، استفان والت
  • حبیب ساسانی، علیرضا رضایی*، قاسم ترابی صفحات 257-280
    پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که در سطح منطقه ای چه عواملی بر تیرگی رابطه دو کشور ایران و مصر (1357-1400) تاثیرگذار بوده اند. فرضیه پژوهش هم بر این اصل استوار است که نفوذ معنوی و سیاسی، و ترس از افزایش قدرت منطقه ای و بین المللی جمهوری اسلامی ایران توسط بازیگران منطقه ای همچون عربستان، ترکیه، امارات، رژیم صهونیستی، اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس، مولفه تاثیرگذار بر تیرگی روابط ایران و مصر در فاصله سال های (1400-1357) می باشند. چارچوب نظری پژوهش براساس نظریه سازه انگاری بوده که مبنای هنجاری- ‎ارزشی دارد. در مجموع، دلایل بازیگران منطقه ای اعم از کشورهای تاثیرگذار مانند عربستان و ترکیه و یا سازمان های منطقه ای عربی- اسلامی مانند شورای همکاری خلیج فارس در دامن زدن به تیرگی رابطه میان ایران و مصر، از بعد انقلاب اسلامی ایران تاکنون عبارتند از: ترس از ترویج و تبلیغ آموزه های انقلاب اسلامی، ترس از نفوذ معنوی و اندیشه های شیعی در میان مردم و نخبگان، ترس از افزایش قدرت منطقه ای و بین المللی ایران و برهم ریختن توازن به نفع جمهوری اسلامی ایران، جلوگیری از وحدت و اتحاد افکار عمومی جهان اسلام ضد سیاست های مماشات و تسامح و تساهل در برابر رژیم صهیونیستی به عنوان دشمن مشترک امت اسلام و ملت ها و کشورهای منطقه، ترس از تغییر ژئوپلیتیک منطقه با تشکیل هلال شیعی، شکل گیری بلوک جدید منطقه ای با محوریت مقاومت (گروه های مقاومت) و مدیریت جمهوری اسلامی ایران. از این رو، با توجه به دلایل ذکر شده، بازیگران منطقه‎ای از نفوذ معنوی، ارزشی و سیاسی ایران در بین ملت های منطقه هراس داشته و سعی دارند تا مانع شکل گیری ائتلاف میان ایران و مصر شده و با دامن زدن به ایران هراسی و شیعه هراسی از ایجاد بلوک جدید منطقه‎ای با محوریت ایران و مصر جلوگیری به عمل آورده و به دنبال حفظ توازن منطقه‎ای مدنظر خودشان باشند.
    کلیدواژگان: ایران، مصر، سیاست خارجی، رژیم صهیونیستی، اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، عربستان، ترکیه، امارات متحده عربی
  • درنا حکیم الهی، حسین مهرپرور*، حسن مرادی صفحات 281-298

    هدف پژوهش حاضر بررسی کاربست ارجاع به داوری در اختلافات تجاری بین‎المللی ایران با سایر کشورها و شرکت های خارجی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نشان داده شد که سرعت، تخصص و نیز هزینه مناسب تر ازجمله مزایای توافق به داوری در مقابل رجوع به محاکم برای حل و فصل اختلافات می باشد. از طرفی، ایجاد شرط داوری در قراردادهای تجاری بین المللی جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها، دارای پیامدهای سیاسی مانند افزایش سرمایه گذاری و ترغیب سرمایه گذاران بین المللی برای سرمایه گذاری در ایران خواهد شد و از سوی دیگر، اعتبار جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای نظام بین الملل ارتقاء پیدا خواهد کرد و منجربه ایجاد اعتماد بیشتر به ایران خواهد شد. در نهایت، شرط داوری در قراردادهای تجاری بین المللی ایران منجربه تنش زدایی در اختلافات و منازعات بین ایران و سایر کشورها خواهد شد.

    کلیدواژگان: داوری بین المللی، جمهوری اسلامی ایران، تجارت بین المللی، حقوق بین الملل
  • محمد ظهوری منش، حسین ابوالفضلی*، علی صالحی فارسانی صفحات 299-318
    هدف پژوهش حاضر بررسی آراء متفکرین ایرانی پیرامون جایگاه سیاسی زنان با تاکید بر گفتمان های میرزای نائینی و شهید بهشتی است. در چارچوبی توصیفی تحلیلی و با کاربست روش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این سوال است که، زن و جایگاه سیاسی وی، در گفتمان این دو متفکر بر چه مختصاتی مبتنی است؟ نتایج حاکی از آن است که میرزای نائینی تلاش کرد گفتمان خود را متناسب با مناسبات، اصول و قواعد جدید و در جهت تامین مصلحت عمومی مردم با در نظر داشتن مبانی دین اسلام، ارائه دهد. گفتمانی که در تقابل با رویکرد سنتی پیش از مشروطه و نگاه ابزاری به زن در اندیشه مدرن، با اقتباس از اندیشه های مدرنیستی مبتنی بر قانون، برابری انسان ها و نقش آفرینی زنان و مردان در تعیین سرنوشت سیاسی اجتماعی، شالوده های خود را تثبیت می کرد. در دوران انقلاب اسلامی نیز شهید بهشتی که تعصبات سنتی، مدرنیسم پهلوی و بی توجهی به هویت دینی را به عنوان غیر شناسایی می کرد، ضمن اعتقاد به حق طبیعی انسان ها، با اتکاء بر مبانی دینی و با توجه به مقتضیات زمانی، زن را نه در موقعیتی مادون مرد، بلکه برابر با وی قرار می دهد. در واقع رویارویی ایران با گفتمان مدرنیسم سبب شد تا متفکرانی همچون نائینی در زمان مشروطه و بهشتی در زمان انقلاب، به اتکاء بر ابزارهایی همچون اجتهاد، بسیاری از دال های گفتمان مدرن همچون برابری زن و مرد یا حضور اجتماعی زنان در فعالیت های مختلف سیاسی و اجتماعی را در درون خود جذب کرده و مجدد هویت بخشی کنند. با وجود شباهت هایی که در نوع نگاه به زن در گفتمان دو چهره مورد مطالعه دیده می شود، به ویژه در مسائلی همچون آزادی در چارچوب شریعت، حجاب و غیره، می توان این تمایز را دریافت که در گفتمان نائینی با توجه به شرایط زمانی و مقتضیات سیاسی اجتماعی آن دوران که بیشتر مطالبات دموکراتیک مورد توجه مشروطه خواهان بود، لاجرم نگاه نائینی به مقوله زن درواقع تابعی در کنار دیگر توابع بوده و به شکل مستقل مورد تمرکز و تاکید قرار نگرفته است. اما در گفتمان بهشتی که مشخصا برآمده از شرایط انقلابی و شکل گیری چارچوب اسلام فقاهتی پس از انقلاب است، با نگاهی نو از درون گفتمان سنت، ضمن شناسایی و تاکید بر ابعاد مختلف کنشگری زنان، این مقوله را در بعد عملیاتی تحلیل نموده است؛ حال آنکه در گفتمان نائینی، به دلیل تداوم ساختار سنتی ایران دوره مشروطه و عدم انجام اصلاحات اساسی در حوزه زنان، کماکان گفتمان سنتی پیش از مشروطه دارای غلبه بود.
    کلیدواژگان: زن، عصر مشروطه، انقلاب اسلامی ایران، میرزای نائینی، شهید بهشتی
|
  • Ali Bakhtiary *, Gholamreza Behrozi Lak Pages 7-22
    The purpose of the present research is to conduct a thematic analysis of the implications of Surah Al-Tawbah concerning political treaties. In this regard, through two methods—theme analysis and topical interpretation—a comprehensive Islamic perspective on treaties has been provided by developing a network of treaty-related themes. By employing these methods, 19 basic themes concerning treaties and warfare, 4 organizing themes, and 2 overarching themes were identified. From this evaluation, the overarching policy of Surah Al-Tawbah regarding treaties was explained in two aspects: general rules and operational and tactical instructions related to treaties. This provided a clear understanding of the essentials of treaties from the Islamic viewpoint. The rules governing treaties and operational instructions mentioned in this Surah are as follows: 1. A treaty, under conditions determined by the authority, is desirable and necessary for strengthening the pillars of the system.2. A governmental body must take responsibility for clarifying relations with entities outside the faith community, monitor these relations, and manage its calculations and planning based on the data from supervisory institutions. 3. None of the provisions of the agreement should impose humiliation or degradation on the faith community or the governing body, nor should they place them in a position of weakness, as Islam’s view of treaties is instrumental, aimed at strengthening the system's foundation. 4. In the event of any violation or betrayal in the treaties, the opposing party should be dealt with firmly, so that they understand the consequences and refrain from making decisions in the future that could harm the political system. 5. During the treaty process, the Islamic government should establish an institution for organizing refugees from the enemies and use their training and education to promote and elevate the word of Tawhid (monotheism). 6. The governing authority and the faith community must monitor all enemy movements in pursuing the treaty's provisions and avoid any naive actions that might harm the system. Instead of naivety, rationality and adherence to the authority's instructions should guide their actions. 7.In the event of the opposing party breaking the covenant, the believers must defend the Islamic system and faith. One should not rely on divine intervention but instead actively participate in this reformative movement to be worthy of divine assistance.
    Keywords: Thematic Analysis, Political Treaties, Surah Al-Tawbah
  • Saeb Shabani, Asadollah Athari *, Samad Ghaem Panah Pages 23-40
    Although global governance models have shown a tendency toward the establishment of democratic governments (even in religious forms), totalitarianism, as a model that caused significant tragedies in Europe during the first half of the twentieth century and continues to persist in some regions of the world, has drawn the attention of researchers from various perspectives. Hannah Arendt is among contemporary political thinkers who has extensively addressed the issue of the continuity of totalitarianism. Arendt examines totalitarianism through indicators such as the atomization of the individual and its relationship with the feeling of individual security. Although Arendt’s main idea is focused on the phenomena of Nazism and Fascism in Europe, her security theory is applicable to all totalitarian regimes. In this regard, the present research seeks to explore the foundations of Hannah Arendt’s thought and her place in 20th-century political philosophy, and to analyze the relationship between totalitarianism, individual atomization, and the feeling of security, using the Persian Gulf countries as a case study. The main research question is: How does totalitarianism and individual atomization, by creating a sense of security in individuals, ensure its own continuity? The nature of the research is applied in its objective, and the method is qualitative based on data analysis processes. The hypothesis tested in response to this question is that, in the totalitarian world, the rootless individual, due to fear, escapism from reality, and estrangement from society, finds a sense of security through imagination and views the totalitarian regime as their refuge. This contributes to the persistence of totalitarianism. This analysis, when applied, sheds light on the reasons for the continued existence of these regimes in the Persian Gulf countries, representing one of the significant findings of this research.
    Keywords: Hannah Arendt, Atomization Of The Individual, Mass Man, Sense Of Security, Persian Gulf Countries, Totalitarianism
  • Bahman Etminan, Alireza Amini * Pages 41-56

    This study aims to answer the question: What impact has teleological thinking had on the political and social actions of neo-Salafi movements? The research method is descriptive-analytical, utilizing discourse analysis techniques. It introduces and examines the new Salafi movements and outlines their political characteristics, critically evaluating the role and influence of teleological thought on the political actions of neo-Salafi movements, specifically ISIS. The fundamental assumption of utopian processes—including communism, fascism, Nazism, and ISIS—is that by changing social rules and regulations, humans will be able to regain their original goodness and purity. However, the most significant criticism of this view is its lack of a realistic perspective on humanity and its neglect of human history, which has always been a mix of good and evil, beauty and ugliness. ISIS emerged at a time when it imposed the bloodiest crimes on those who did not align with its project of an Islamic utopia, becoming immersed in various vices and ultimately fading into history. ISIS overlooked the fact that the utopia they sought on earth is irreconcilable with the realities of human society.

    Keywords: ISIS, Teleology, Utopia, Islamic Caliphate
  • Abdolvahed Karaminejad *, Mohammadjavad Arasta Pages 57-74
    The present study aims to examine the feasibility of establishing an Islamic state based on the theory of restricted guardianship of the jurisprudent (wilayat muqayyada faqih). The research method is descriptive-analytical and seeks to address the question of the legal ruling regarding the establishment of an Islamic state during the occultation of the Infallible Imam, according to the view of restricted guardianship of the jurisprudent. Proponents of this theory hold two distinct perspectives regarding the formation of an Islamic state: one group advocates for the prohibition of establishing an Islamic state. This view is based on principles such as the absence of guardianship, the necessity of confining to the certain (qat‘ī), the requirement for an infallible Islamic ruler, and the lack of valid evidence. However, the principles of absence of guardianship and the necessity of confining to the certain pertain to the claim of guardianship and do not encompass the necessity of government or the principle of guardianship. The requirement of infallibility also pertains to the ideal state of an Islamic government. The lack of knowledge is addressed through the institution of consultation (shura). The lack of valid evidence, which supports this perspective, is also subject to critique since there are numerous valid rational and transmitted arguments in favor of the permissibility of forming a government. The acceptance of a secular government under duress is the ultimate outcome of this view, which itself is a form of Islamic governance. In such a state, religion does not result in the creation of majorities and minorities or first- and second-class citizens. This government, in all aspects of governance, resembles a secular state where Sharia is not the criterion for the validity of policies, laws, or actions. Therefore, the view of impossibility leads to the permissibility of establishment, contrary to the claims of those who argue for impossibility. The second view supports the legal possibility of forming an Islamic state. This perspective is based on the comprehensiveness, eternality, and universality of Islam, the principle of negating domination (nifī al-sabīl), the necessity of implementing religion, and the preservation of the Islamic community's integrity. The outcome of this view is the formation of an active state in domestic, international, cultural, and economic affairs. In the social structure and the relationship between citizens and the government, the concept of religious minority becomes relevant, and religion creates first- and second-class citizens. Legislation and policymaking must align with Sharia, and the primary criterion for the validity of programs and laws is Islamic Sharia, as reflected in Islamic jurisprudence. In a state based on the restricted guardianship of the jurisprudent, the legal framework imposes significant limitations on the government, distinguishing it in effectiveness from a government based on the theory of absolute guardianship of the jurisprudent (wilayat mutlaqah faqih).
    Keywords: Islamic State, Restricted Guardianship Of The Jurisprudent, Public Affairs
  • Sayyed Mohammadreza Marandi * Pages 75-96

    Broadly speaking, there are two interpretations of the concept of democracy among theorists: (1) Democracy as a form of government and a method of governance. In this view, democracy is not an end in itself and does not possess inherent value; rather, it is a tool for one of the following purposes "realization or activation of government," "its survival and continuity," "the stability of government and its avoidance of crises," "the effectiveness and efficiency of governance," and "legitimacy (acceptance) and justification of government from an external observer’s perspective." (2) Democracy as a philosophy and basis of governance. In this interpretation, democracy is, in itself, an end or one of the goals of government, possessing intrinsic value and serving as a factor in legitimizing and justifying governance. In this regard, the main question of this study is: What constitutes the ideal state in the theories of religious democracy that adhere to the guardianship of the jurisprudent (wilayat al-faqih)? The research method is descriptive-analytical, demonstrating that the views of Shia scholars concerning the ideal state in the era of occultation, compatible with the theory of religious democracy and guardianship of the jurisprudent, are presented in two main forms: a) The theory that bases the state's religious legitimacy on appointment by God, the Prophet (PBUH), and the Infallible Imams (AS). In this view, the ideal state is one that solely has divine legitimacy, and public acceptance does not play a role in its inherent desirability. b) The theory that bases the state's religious legitimacy on both divine and popular elements. In this view, democracy forms a foundational and value-based dimension of the Islamic state, without which the Islamic nature of the political system remains incomplete, and, in other words, the political system does not become ideal.

    Keywords: Religious Democracy, Ideal State, Theory Of Appointment, Legitimacy, Divine-Popular Legitimacy Theory, Interpretation
  • Hamidreza Moniri Hamzeh Kolai * Pages 97-114
    The aim of this study is to explore the criterion for the hierarchy of human needs and the Islamic Revolution's response to these needs within the framework of transcendent wisdom (hikmat muta'aliyah), with emphasis on Imam Khomeini's viewpoint. This research is fundamental in nature, with data analysis conducted through qualitative methods. The study is based on the assumption that the framework for identifying and responding to human needs by the Islamic system born from the Islamic Revolution is realized based on transcendent wisdom. The results show that in transcendent wisdom, the different levels and stages of human souls are theorized according to the concept of substantial motion (harakah jawhariyyah) and categorized according to the hierarchy of human needs at the following levels: the animalistic level of humans, the human level, and the transcendent level of humans. The dimensions of human needs in transcendent wisdom encompass three areas: ethical, doctrinal, and jurisprudential, and are classified into material (animal), human, and transcendent levels.
    Keywords: Islamic Revolution Of Iran, Transcendent Wisdom, Human, Imam Khomeini
  • Ehsan Ayubi, Fereshteh Sadat Ettefagh Far *, Amir Dabiri Mehr Pages 115-130
    The objective of this study was to examine the impact of the Islamic Revolution of Iran on the evolution of Daryoush Shayegan's understanding of the West. In this context, the concept of tradition and modernity in Shayegan's thought after the Islamic Revolution of Iran was analyzed based on a combination of Carl Gustav Jung's collective psychoanalysis and Martin Heidegger's hermeneutic theory, which served as the foundation for reviving Eastern spirituality against the dominance of modernity over non-European cultures. The most important issue for Shayegan was the confrontation of the Iranian people with the challenge of tradition and modernity. The primary research question is: What effect did the occurrence of the Islamic Revolution have on Shayegan's Western studies? The hypothesis is that although Shayegan at one point advocated a return to tradition and Eastern identity and criticized modern identity and modernity, even being in strong opposition to technology and modernity, after the Islamic Revolution and witnessing its transformations, he adopted a critical approach to modernity and the West. Shayegan after the revolution underwent significant changes compared to Shayegan before the revolution. He, influenced by Heidegger, was a critic of the West, believing that the West had separated from noumenon (existence) and focused on the phenomenon (appearance), which in Shayegan's narrative meant distancing from truth and being limited to the realm of appearances. However, in the 1990s, after distinguishing between religious and political revolutions, Shayegan arrived at the concept of fragmented identity and peaceful coexistence. This does not mean that Shayegan, having moved past the Islamic Revolution, abandoned spirituality. Rather, he believed, as Vattimo argued, that the fall of metaphysics would inevitably lead to the return of spirituality, and that the postmodern world would open up profound concerns for spirituality and the crisis of meaning for humanity.
    Keywords: Daryoush Shayegan, Tradition, Modernity, Islamic Revolution Of Iran
  • Jamshid Yousefi *, Baqer Talebi Darabi, Ali Bigdeli Pages 131-150
    This study aims to investigate partisanship and spiritual capital in post-revolutionary Iran. Using a descriptive method and qualitative content analysis, the influence of religion as an element of spiritual capital on the performance of political parties and organizations in Iran during the first decade after the revolution, with a focus on three political organizations — the Islamic Republic Party, the Combatant Clergy Association of Tehran, and the Organization of the Islamic Revolution's Mojahedin — has been examined. Despite the fact that the founders of the mentioned parties strongly emphasized and incorporated religion and its teachings into their manifestos and statutes, due to their view of religion as an ideology, this concept did not reflect the expected and necessary influence on their party performance. The divergence in opinions and fragmentation of views, which sometimes led to the dissolution or schism within these parties, confirms the ineffectiveness of religion and its teachings in their performance. However, if religion had been treated as spiritual capital, fostering the development of honest, ethical, and trustworthy individuals would have been prioritized. In such a scenario, religion would not have been merely a tool for gaining power but would have served the moral education of society, providing a foundation for producing and nurturing ethical and incorruptible individuals.
    Keywords: Religion, Ideology, Partisanship, Spiritual Capital, Social Capital, Islamic Revolution, Political Parties
  • Seyed Kazem Seyed Bagheri *, Seyyed Mustafa Marashi Pages 151-166
    The present study aims to examine the role of political-social groups in realizing the measures for political justice outlined in the Islamic-Iranian Model of Progress. In this context, the capacities of influential elements such as political-social groups to ensure political justice, a central concept in the model, have been explored. The research method is descriptive-analytical, and the findings show that the realization of political justice prepares the ground for balance, proportion, and moderation in society, ensuring the rightful fulfillment of citizens' rights. With justice governing the interactions and behaviors of the political system and its agents toward citizens, the groundwork is laid for the implementation of the progress model’s measures on political justice, which are directly or indirectly emphasized in various sections of the model. Implementing these measures without dynamic political-social groups is impossible. These groups, from which the political system’s agents are selected, facilitate the circulation of elites within society and ensure the execution of justice by demanding it through their monitoring efforts. This can be achieved through mechanisms such as enjoining good and forbidding wrong, critical scientific programs, the press, media, virtual spaces, and offering advice and goodwill. Strengthening the culture of free thinking, with respect to ethical norms, for the evaluation and scientific critique of past and current policies and programs, as well as assisting the political system in achieving a just structure through party governance, are among the functions that political parties and groups can perform.
    Keywords: Political-Social Groups, Political Justice, Islamic-Iranian Model Of Progress, Parties, Political System
  • Rahman Parvaresh *, Hamid Salehi Pages 167-182
    The primary goal of this study was to examine the political barriers that have hindered the efficiency of privatization in the Islamic Republic of Iran. Utilizing the conceptual framework of North, Wallis, and Weingast's theory of social orders, the study demonstrated that privatization, within the context of a limited access order with widespread rent-seeking tendencies and the creation of a rentier form of capitalism, has not led to the promised goals of the neoclassicists (as envisioned by the Washington Consensus). These goals included promoting a productive private sector, increasing efficiency, and improving the financial condition of the government. An analysis of Iran’s privatization process in recent years reveals that the actual outcomes have fallen far short of expectations. The Islamic Republic's reliance on a natural state model, characterized by rent-seeking behaviors, has obstructed the achievement of privatization objectives. The findings indicate that the reduction in government size and the strengthening of private sector participation in economic activities have remained largely rhetorical, as the share of state-owned companies, banks, and profit-seeking institutions dependent on the government in the national budget has continued to increase over the years. Moreover, the Total Factor Productivity (TFP) index has shown no significant improvement as a result of privatization efforts. Regarding the improvement of fiscal health and the resolution of the budget deficit problem through privatization policies, the study also concludes that privatization in Iran has not led to stronger government finances. In fact, during the accelerated implementation of privatization policies under the ninth and tenth administrations, the budget deficit continued to rise consecutively.
    Keywords: Privatization, State-Owned Economy, Rent-Seeking, Financial Corruption
  • Jaber Ebrahimian *, Hamed Rostami Pages 183-198
    The aim of this study is to examine the government's support for victimized and delinquent children in Islamic jurisprudence and Iranian law. The research method is descriptive-analytical, and it was shown that victimized children, due to their unique psychological and physical characteristics and their developmental stages, require significant support from the Islamic state, as addressed in Islamic political jurisprudence under topics such as guardianship over minors (wilāyah al-ṣighār) and the duties of the ḥisbah institution. In addition to the explicit Islamic sources mentioned in jurisprudence, the Islamic state, as long as it does not contradict the Sharia (or in other words, has the endorsement of the Sharia), can also support victimized and delinquent children in accordance with international laws and Iran’s legal framework. This support, determined by the state—one of the enforcers designated by the Constitution of the Islamic Republic of Iran—is carried out through executive institutions like the State Welfare Organization of the Islamic Republic and another prominent body known as the police, which accompany and support children from the onset of victimization and delinquency to help improve the empowerment process of children as effectively as possible. The Welfare Organization, an executive and well-recognized institution under the supervision of the government, operates within the framework of national laws to support victimized and delinquent children. The views of professors, criminologists, the Constitution, the legal act establishing the Welfare Organization, and the law concerning the support of orphans have all played significant roles in shaping policies focused on preventing and reducing delinquency and victimization. The police, another executive body, plays a substantial role in establishing national security. The police, through their interaction with victimized children and society, support them in numerous ways. They do not limit their assistance to initial investigations or the judicial process but continue to support children even after the verdict, such as by informing victims of their rights for compensation, providing protection against threats, referring victims to counseling specialists, and offering comprehensive support to victims.
    Keywords: Victimized, Delinquent, State Welfare Organization, Police, Children's Rights
  • Seyd Mohammadreza Mostafaveinia, Najaf Lakzaee *, Masoud Motallebi Pages 199-214

    The purpose of this study is to examine the requirements for the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in achieving sustainable development, from the perspective of the Supreme Leader (Ayatollah Khamenei). The research method is descriptive-analytical, and six main criteria for effective foreign policy, extracted from the speeches of the Supreme Leader, are as follows: "the ability to convincingly explain the rationale behind the country’s approaches on various issues," "effective and guiding presence in global political-economic events and phenomena," "mitigation and reduction of policies and decisions that pose a threat to the Islamic Republic of Iran," "weakening of threat-creating centers," "strengthening governments and entities allied with the Islamic Republic of Iran and expanding the country's strategic depth," and "the ability to discern hidden layers in regional and global decisions and actions." These foreign policy requirements will be realized through the employment of high-quality, faithful, and deeply committed human resources who believe in the ideological and political foundations of the Revolution and the Islamic Republic. If competent and reliable individuals are present in the foreign policy apparatus, who have the capability to counter foreign intellectual and propaganda deviations, and possess sufficient motivation and strong resolve to accurately identify and resist enemy movements without being misled, the national interests of Iran will undoubtedly be safeguarded at both the regional and international levels. Recruiting young and specialized forces for foreign policy and diplomacy, alongside maintaining the motivation, faith, and resolve of personnel, is one of the important responsibilities of the Ministry of Foreign Affairs. The conduct of Iran’s diplomats and ambassadors abroad, as representatives of the people, reflects the identity and essence of the Iranian nation. Therefore, the Iranian diplomat must embody faith, love for dear Iran, zeal, determination, and diligence. It is in this way that the national interests of Iran will be secured globally. Thus, the foreign policy requirements for sustainable development, along with the presence of efficient, innovative, dynamic, faithful, and trustworthy individuals, will be fulfilled.

    Keywords: Foreign Policy, Islamic Republic Of Iran, Ayatollah Khamenei, Ministry Of Foreign Affairs, International Relations, Foreign Diplomacy, Foreign Relations, Sustainable Progress, Sustainable Development
  • Abbas Mosallanezhad * Pages 215-234
    This study seeks to address the question: What are the characteristics of regional crises in Southwest Asia, and how can the foundations for regional security and stability be established? The research method is content analysis, utilizing Stephen Walt’s theory of the balance of threat and multilateral cooperation, which is based on collective defense mechanisms to strengthen deterrence against crisis-causing actors. Strategic policy-making in the age of regional crises and a turbulent environment requires an understanding of the ontological and epistemological factors of crisis, conflict, and confrontation. In the post-Cold War years, signs of security challenges in various geographical domains have emerged, leaving their mark in the form of crises, conflicts, security tensions, and terrorism. Any strategic policy-making to confront such threats can be based on tactical multilateralism. The main reason for employing such measures lies in the constant chaos and instability in the global system. In such a situation, structural changes in the international system and the regional environment are considered the main factors for the expansion of crises. In the current context, where signs of global disorder have appeared, decentralized actors are perceived as the primary source of organized and escalating conflicts across various geographical regions, especially from Southwest Asia to the Eastern Mediterranean. In this conflict-ridden environment, the lack of structural action by states has created a breeding ground for the emergence of threats and decentralized actors. The rise of proxy actors, strategic and geopolitical identity, along with signs of unending disorder in international politics, has led to escalating crises and security conflicts for regional states and major powers. These signs prevent the realization of stability, balance, organized action, and predictability among nations and emerging political forces. Multilateralism becomes essential in situations where signs of a "volatile balance" have emerged, resulting in the instability of regional actors.
    Keywords: Multilateralism, Crisis Management, Southwest Asia, International System, Balance Of Threat, Stephen Walt
  • Habib Sasani, Alireza Rezaei *, Ghasem Torabi Pages 257-280
    This study aims to answer the question of which regional factors have influenced the deterioration of relations between Iran and Egypt from 1979 to 2021. The research hypothesis is based on the premise that the spiritual and political influence of regional actors, along with the fear of the Islamic Republic of Iran’s growing regional and international power, by countries such as Saudi Arabia, Turkey, the UAE, Israel, the Arab League, and the Gulf Cooperation Council, are the key factors behind the strained relations between Iran and Egypt during this period. The theoretical framework of this research is based on constructivism, which has normative and value-based foundations. In general, the reasons behind the actions of regional actors, including influential countries such as Saudi Arabia and Turkey, or regional Arab-Islamic organizations like the Gulf Cooperation Council, in exacerbating the tension between Iran and Egypt since the Islamic Revolution include the following: fear of promoting and propagating the teachings of the Islamic Revolution, fear of the spiritual influence and Shiite ideas among the people and elites, fear of Iran's increasing regional and international power and the disruption of the balance of power in favor of the Islamic Republic of Iran, preventing the unity and solidarity of the Islamic world's public opinion against policies of appeasement and leniency towards the Zionist regime as the common enemy of the Islamic Ummah, fear of changing the regional geopolitics with the formation of a "Shia Crescent," and the emergence of a new regional bloc centered around the axis of resistance (resistance groups) and led by the Islamic Republic of Iran. Therefore, given the aforementioned reasons, regional actors have feared Iran's spiritual, value-based, and political influence among the region’s nations and have sought to prevent an alliance between Iran and Egypt by fueling Iranophobia and Shiaphobia, aiming to block the formation of a new regional bloc led by Iran and Egypt, and to maintain their preferred regional balance.
    Keywords: Iran, Egypt, Foreign Policy, Zionist Regime, Arab League, Gulf Cooperation Council, Saudi Arabia, Turkey, UAE
  • Dorna Hakimelahi, Hossein Mehrparvar *, Hasan Moradi Pages 281-298

    The purpose of this study is to examine the application of arbitration in resolving international commercial disputes involving Iran and other countries or foreign companies. The research method is descriptive-analytical, and the findings reveal that speed, expertise, and cost-effectiveness are among the advantages of arbitration over litigation in resolving disputes. Moreover, the inclusion of an arbitration clause in international commercial contracts between the Islamic Republic of Iran and other countries has political implications, such as increasing investment and encouraging international investors to invest in Iran. Additionally, it will enhance Iran's credibility among countries in the international system and foster greater trust in the country. Ultimately, the inclusion of an arbitration clause in Iran's international commercial contracts will help reduce tensions and disputes between Iran and other countries.

    Keywords: International Arbitration, Islamic Republic Of Iran, International Trade, International Law
  • Mohammad Zohourimanesh, Hossein Abolfazly *, Ali Salehi Pages 299-318
    The aim of this research is to examine the views of Iranian thinkers regarding the political status of women, with an emphasis on the discourses of Mirzā-ye Nāʾīnī and Shahīd Beheshtī. Within a descriptive-analytical framework and using the discourse analysis method of Laclau and Mouffe, this study seeks to answer the question: What are the foundations of the political status of women in the discourses of these two thinkers? The results indicate that Mirzā-ye Nāʾīnī sought to present his discourse in accordance with new relations, principles, and regulations, while considering the foundations of Islam and the public welfare of the people. His discourse, which stood in opposition to the traditional pre-constitutional approach and the instrumental view of women in modern thought, stabilized its foundations by adopting modernist ideas rooted in law, human equality, and the active role of both men and women in shaping their political and social destiny. During the Islamic Revolution, Shahīd Beheshtī, who rejected traditional prejudices, Pahlavi modernism, and disregard for religious identity as "the other," believed in the natural rights of all humans. Based on religious principles and considering contemporary exigencies, he positioned women as equals to men, not as inferior. In fact, Iran's encounter with the discourse of modernism led thinkers like Nāʾīnī during the Constitutional period and Beheshtī during the Revolution to, through tools such as ijtihād (independent reasoning), internalize many of the signifiers of modern discourse—such as gender equality and women's social participation in various political and social activities—and reframe them within an Islamic identity. Despite the similarities in their views on women, particularly regarding concepts like freedom within the framework of Sharīʿa, ḥijāb, and other matters, a clear distinction can be observed. Nāʾīnī, considering the political and social conditions of the time, where democratic demands were at the forefront for constitutionalists, treated the issue of women as a secondary concern, alongside other topics, and did not focus on it independently. However, in Beheshtī's discourse, which was specifically shaped by the revolutionary conditions and the emergence of a fiqhi Islamic framework after the revolution, a new perspective emerged from within the traditional discourse. This perspective, while recognizing and emphasizing various dimensions of women's activism, analyzed the issue in practical terms. In contrast, Nāʾīnī's discourse, due to the continuation of traditional structures in post-constitutional Iran and the lack of fundamental reforms regarding women, remained dominated by pre-constitutional traditional discourse.
    Keywords: Women, Constitutional Era, Islamic Revolution Of Iran, Mirzā-Ye Nāʾīnī, Shahīd Beheshtī