فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال دهم شماره 4 (زمستان 1403)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدیه فرازکیش* صفحات 9-36

    ادعاهایی مبنی بر اینکه سیاست خاصی «موفق» بوده است، در فضای سیاسی حکومت ها رایج است. با این حال، تعداد کمی از این ادعاها به طریق نظام مندی با ادله خاص قابل توجیه هستند. این مقاله به دنبال پاسخ به این ابهام است که: «دلایل متقن برای ارزیابی موفقیت یا شکست یک سیاست خاص کدامند؟» بر این اساس، برنامه ششم توسعه کشور در بخش پژوهش و فناوری با چارچوبی متشکل از سه گانه درهم تنیده فرایندی، برنامه ای و سیاسی مورد ارزیابی قرار گرفته است. روش شناسی کیفی پژوهش مبتنی بر ردیابی فرایند است و با بهره گیری از راهبرد پژوهش مطالعه موردی، گزاره های چارچوب تحلیلی جریان های سه گانه را در یک بافتار خاص مورد آزمون قرار داده است. نتایج بیانگر آنست که میزان موفقیت احکام پژوهش و فناوری برنامه ششم توسعه کشور در بازه زمانی ده ساله 1393 تا 1402، در مجموع در وضعیت موفقیت مناقشه آمیز-نامطمئن (یعنی در سطح کمتر از متوسط) قرار دارد. چالش های عدم موفقیت و فرصت های بهره گرفته شده در موفقیت این کلان سیاست نیز در بخش نتیجه گیری ارائه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی سیاست، موفقیت سیاست، برنامه ششم توسعه کشور، سیاست های پژوهش و فناوری، ردیابی فرایند
  • حامد شانظری، امیر مسعود شهرام نیا*، حسین مسعود نیا، حسین هرسیج صفحات 37-53
    چشم انداز سیاستگذاری در حال تغییر است؛ زیرا فناوری های هوش مصنوعی به طور فزاینده ای در فرایندهای سیاستگذاری ادغام می شوند. این مقاله در ابتدا پویایی سیاستگذاری توسط هوش مصنوعی را تجزیه وتحلیل نموده است و در ادامه بر روی چالش ها و فرصت های ارائه شده توسط این تغییرات، باهدف ارائه بینشی در مورد اینکه چگونه هوش مصنوعی می تواند کارایی، دقت و پاسخگویی ارزیابی های سیاست عمومی را افزایش دهد، بررسی می کند. پرسش اصلی مقاله این است که سیاست گذاران هنگام ادغام فناوری های هوش مصنوعی در چرخه سیاستگذاری عمومی با چه چالش هایی روبرو هستند؟ فرضیه ما بر این است که ادغام هوش مصنوعی در سیاستگذاری عمومی منجر به سیاستگذاری و ارزیابی سیاست دقیق تر، حلقه های بازخورد سریع تر و در نهایت نتایج موثرتر سیاست در مقایسه با روش های ارزیابی سنتی می شود. نتیجه گیری نهایی نشان می دهد، پردازش داده ها از طریق الگوریتم پیشنهادی به همراه تکنیک های هوش مصنوعی اطلاعات ارزشمندی را برای تصمیم گیرندگان عرصه سیاستگذاری عمومی ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی سیاست، سیاستگذاری سنتی، پویایی سیاستگذاری عمومی، هوش مصنوعی
  • علی اشرف نظری* صفحات 54-74
    در یک دهه اخیر تغییرات  بنیادینی در رابطه با جایگاه -فناوری در زندگی انسان ایجاد شده و موضوعات جدیدی در رابطه یا دیجیتالی شدن سیاست و تحول در نگرش های سیاسی و امنیتی مطرح شده است. امروزه، شبکه های عصبی مصنوعی و حاکمیت الگوریتمی برای پایش، کنترل و نظم دادن به کنش های انسانی استفاده می کند. یکی از حوزه هایی که هوش مصنوعی در آن کاربرد مهمی پیدا کرده است، امنیت به معنای وسیع آن شامل امنیت دفاعی یا نظامی، امنیت انسانی (اطلاعات، امنیت داخلی و امنیت اقتصادی و مالی)، امنیت شغلی، امنیت بهداشتی و امنیت سایبری (امنیت اطلاعات و اینترنت اشیا) است. این حوزه های کاربردی بی شمار و ناتوانی بشر در اعمال کنترل کامل مانند ماشین ها، افراد جامعه امنیتی را وادار می کند تا به آسیب پذیری های احتمالی و شکاف های امنیتی ناشی از این فناوری در حال تکامل فکر کنند از این رو، فناوری همیشه منبع دائمی عدم قطعیت ها، مخاطرات، تغییرات و در بسیاری موارد اختلال بوده است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که هوش مصنوعی چگونه موجب تحول در توانایی های انسان در حوزه سیاستگذاری ملی در رابطه با امنیت می شود؟ فرضیه محوری این است که با توجه به اینکه استفاده از تجزیه و تحلیل در مقیاس بزرگ از تجزیه و تحلیل داده ها و تصمیم گیری مدیریتی پشتیبانی می کند، پذیرش فناوری های جدید نقشی حیاتی در تصمیم گیری در سطوح سازمانی و فردی حوزه امنیت ایفا می کند. در این مقاله با تمرکز بر این پرسش و فرضیه به صورت هدفمند تلاش خواهد شد پیامدهای ناشی از کاربست هوش مصنوعی در حوزه امنیت مورد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، امنیت، امنیت انسانی، الگوریتم، دیجیتالی شدن
  • مرتضی نورمحمدی*، تیرداد تقی پور جاوی صفحات 75-88
    هوش مصنوعی تغییرات چشمگیری در زندگی بشر ایجاد کرده و از مهم ترین حوزه هایی که تحت تاثیر این پیشرفت فناورانه قرار گرفته است، حوزه جنگ و منازعات خشونت آمیز میان دولت ها است. از این رو، شناخت دقیق ابعاد و پیامدهای آن برای مدیریت شرایط آینده ضروری است. سوال پژوهش این است که از منظر سیاست های راهبردی دولت های آمریکا، روسیه و چین، هوش مصنوعی چه تاثیری بر ماهیت جنگ دارد؟ برای پاسخ به این سوال بر اساس اندیشه های کارل فون کلاوزویتس درباره جنگ، اسناد ترسیم کننده سیاستهای راهبردی سه کشور بررسی شد. در این پژوهش، روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نرم افزار مکس کیودی ای بکار رفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از منظر این سه دولت، هر سه شاخص ماهیت جنگ کلاوزویتس تحت تاثیر هوش مصنوعی دچار تغییرات مثبت و منفی می شود. تغییراتی که موجب تحول ابزار، شیوه ها و ویژگی های جنگ بین دولت ها می شود و این تحول، بازتعریف راهبرد امنیتی دولت ها برای مواجهه با تهدیدات در فضای جدید نظام بین الملل را بیش از پیش ضروری می سازد.
    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، جنگ، خشونت، امر سیاسی، سیاستهای راهبردی
  • محمد یکرنگی، یاسمن خادمی شورمستی* صفحات 89-104
    توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات منجربه تحول فعالیت های اقتصادی ناظر بر کالا و خدمات و روابط دولت، کسب وکارها و شهروندان در این بستر گشته است که از آن تحت عنوان «اقتصاد دیجیتال» یاد می شود. زیست بوم این پارادایم نوظهور، مفروضات پیشین در فرایند سیاستگذاری عمومی حاکم بر اقتصاد سنتی را با تحولاتی روبه رو ساخته است که سیاستگذاری کیفری به منزله ابزاری همواره پیرو در اجرای سیاست های بخشی نیز از آن منفک نیست. لذا، پرسش آن است که اقتصاد دیجیتال، چه استلزاماتی را در چرخه سیاستگذاری کیفری باخود به همراه می آورد. پژوهش در این موضوع، باتوجه به تجربه سیاستگذاری اقتصاد دیجیتال در سال های اخیر و اصول حقوق کیفری، این امر را آشکار می سازد که درپیش گرفتن سازمان، ساختار و سازوکارهای سیاستگذاری کیفری درباب نظم بخشی به فعالیت های اقتصادی، به روال اقتصاد سنتی و نادیده انگاشتن بایسته های نوین حاکم بر این فضا، می تواند ناسازگار با اقتضائات اقتصاد دیجیتال جلوه نماید و با تاثیرگذاری مستقیم و نامطلوب بر خروجی این چرخه سیاستی، منجر به اخلال در این زیست بوم گشته و درنهایت، دولت را از بهره مندی از این ابزار نوین قدرت در جهان باز دارد.
    کلیدواژگان: سیاست کیفری، اقتصاد دیجیتال، سیاستگذاری عمومی، حقوق اقتصادی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • سجاد ساکنی*، غلامرضا حداد صفحات 105-126

    سیاست های کلی نظام جمهوری اسلامی، در دو سطح نظری و عملی دچار ابهام هستند. از یک سو تعریف واحدی از این سیاست ها، در میان دست اندرکاران وجود ندارد و از دیگر سو در تدوین، اجرا، ارزیابی و نظارت آن ها، وحدت رویه ای شکل نگرفته است. پژوهش حاضر در پی آسیب شناسی وضعیت موجود و ارائه الگویی در تدوین سیاست های کلی نظام است. داده های این پژوهش، ترکیبی از داده های اسنادی و داده های حاصل از مصاحبه با دبیران کمیسیون های تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام است که ذیل نظریه داده بنیاد، موضوع تحلیل قرار گرفته و نتایج، در قالب الگویی سه مرحله ای در «تدوین، تبیین و نظارت» بر سیاست های کلی نظام، ارائه شده اند. در این الگو، نقش سیاست های کلان به عنوان متصل کننده آرمان ها به اجرائیات، سیاستگذاری زمان مند و مبتنی بر واقعیات، لزوم همکاری موثر با دستگاه های اجرایی و نیز اهمیت نظارت بر سیاست ها، به عنوان تکمیل کننده چرخه سیاستگذاری، مدنظر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست های کلان، سیاست های کلی نظام، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مدل مرحله ای، سیاستگذاری عمومی
  • مهدی داودی* صفحات 127-140
    حق سلامت به عنوان یکی از مولفه های شهروندی اجتماعی می باشد که در بطن خود مستلزم مداخله مثبت دولت است. زیرا تحقق این نوع حقوق در تعهد دولت بوده و بدین جهت مولفه های اقتصادی و اجتماعی جامعه ارتباط مستقیمی با شاخص سلامت دارد. این مقاله ضمن تبیین سیاست تعدیل اقتصادی و بررسی سیاستهای حوزه سلامت در کشور، روند سیاستگذاری سلامت را با توجه به چنین رویکردی مورد بررسی قرار داده است. نتایج مبین این امر است که اجرای سیاست خصوصی سازی و کاهش هزینه های خدمات عمومی و اجتماعی از جمله خدمات حوزه سلامت در مقایسه با سایر کشورها، منجر به آسیب های بسیاری بر شهروندان شده است و ضمن آسیب به حقوق شهروندی و عدم تحقق شهروندی اجتماعی، پیامدهای ناگواری نیز به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: تعدیل اقتصادی، سلامت، خصوصی سازی، شهروندی اجتماعی، سیاستگذاری
  • امیررهام شجاعی*، سید امیر نیاکوئی صفحات 141-154

    تحولات مادی و معنایی عمیقی در سالیان اخیر در منطقه قفقازجنوبی به وجود آمده است. برهمین اساس، پرسش اصلی مقاله این است که باتوجه به تحولات قفقازجنوبی، خصوصا پس از جنگ دوم قره باغ در سال 2020 و درگیری های میان این دو بازیگر در سال 2023 که به تصرف قره باغ کوهستانی توسط باکو انجامید؛ جمهوری اسلامی ایران باید چه رویکردهایی را در قبال این منطقه، خصوصا در ارتباط با ارمنستان در پیش بگیرد؟ برای پاسخ به این پرسش، با بهره گیری از مبانی و مولفه های نظریه رئالیسم نئوکلاسیک تهاجمی، به تجویزات سیاستگذارانه پرداخته خواهد شد. یافته های پژوهش نیز با تاکید بر ضرورت اتخاذ رویکردهای جامع ملی گرایانه، اهمیت تغییر نوع نگاه نخبگان سیاسی ایران به رخدادهای این منطقه را برشمرده و بر مواردی از جمله جدی گرفتن تهدید اتحاد باکو-اسرائیل، ایجاد رابطه عمیق چند بعدی با ارمنستان و جلوگیری از تاثیر غرب ستیزی بر ایجاد فهم ناقص از رویدادهای منطقه تاکید دارند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی ایران، قفقاز جنوبی، ارمنستان، جنگ قره باغ، رئالیسم نئوکلاسیک تهاجمی
  • مجید صاحبی نژاد، مهدی محمدی*، علی محمد سلطانی، مهناز حسین زاده صفحات 155-172

    این مطالعه به بررسی و مقایسه زیست بوم های دانش، نوآوری و کسب وکار می پردازد و شباهت ها و تفاوت های میان آن ها را تحلیل می کند. زیست بوم دانش بر اکتشاف و تبادل دانش از طریق همکاری میان دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و شرکت ها متمرکز است. زیست بوم نوآوری بر خلق ارزش مشترک از طریق توسعه و تجاری سازی نوآوری ها تمرکز دارد و شامل شبکه ای از شرکت ها و نهادهای نوآور است. زیست بوم کسب وکار ساختاری برای خلق ارزش اقتصادی فراهم می کند و معمولا حول یک شرکت محوری یا سکوی مشترک سازمان دهی می شود. پژوهش حاضر با مرور نظام مند ادبیات از روش های تحلیل کتاب سنجی و محتوایی برای بررسی مطالعات مرتبط استفاده کرده است. یافته ها نشان می دهد که زیست بوم های سه گانه مرزها و هم پوشانی هایی دارند و علی رغم تفاوت در اهداف و ساختارها، هر یک نقش مهمی در تقویت بهره وری و توسعه اقتصادی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: زیست بوم دانش، زیست بوم نوآوری، زیست بوم کسب وکار، تحلیل تطبیقی
  • بهمن ابراهیمیان*، علی طاهری، سید عابد رضایی، محسن میری، محمدمهدی مهتدی صفحات 173-186

    رشد سریع مسائل پیچیده در سازمان ها نیازمند همکاری و مشارکت تمامی ذینفعان در سطوح مختلف است تا به اهداف سازمانی دست یابند. حکمرانی چندسطحی به عنوان یک پدیده نوظهور اهمیت ویژه ای یافته است. این پژوهش به شناسایی مراجع کلیدی و گرایش های جهانی حکمرانی چندسطحی به عنوان یک فرصت در عرصه حکمرانی می پردازد. برای این منظور، از روش علم سنجی استفاده شد و تولیدات علمی در پایگاه وب آو ساینس طی سال های 1996 تا 2023 تجزیه و تحلیل شده اند. یافته ها نشان دهنده توسعه قابل توجه تولیدات علمی در این حوزه است که گواهی بر اهمیت آن در میان پژوهشگران به شمار می آید. کشورهای انگلستان، آلمان و آمریکا در دهه گذشته بیشترین تولیدات علمی را داشته اند. همچنین، دانشگاه هایی نظیر دانشگاه لندن و دانشگاه کاردیف به عنوان مراکز برجسته در این زمینه شناسایی شده اند. بیشترین تمرکز پژوهش ها به مطالعات محیطی، علوم سیاسی و مدیریت دولتی معطوف شده است که می تواند بستر مناسبی برای تحقق اهداف پژوهشی فراهم کند. پیشنهادهایی نیز در راستای موضوع ارائه شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی چندسطحی، خط مشی، سیاستگذاری، نقشه علمی، سازمان
|
  • Mahdieh Farazkish * Pages 9-36

    Claims that a particular policy has been "successful" are common in the political landscape of governments. However, few such claims are systematically justified with specific evidence. This article seeks to answer the question: "What are the valid reasons for the success or failure of a particular policy?" Based on this, the research and technology section of Iran's sixth development plan has been evaluated with a framework consisting of process, program, and politics (3p) dimensions. Qualitative research methodology based on process tracing and using the case study research strategy has tested the propositions of the analytical framework of triple flows in a specific context. The results indicate that the success rate of this macro-policy in the ten years from 2014 to 2023 is generally controversial-uncertain success (at a lower-than-average level). In conclusion, the challenges of policy success lack or achieved opportunities of policy success have presented.

    Keywords: Policy Evaluation, Policy Success, Iran's Sixth Development Plan, Research, Technology Policies, Process Tracing
  • Hamed Shanazari, Amirmasoud Shahramnia *, Hossein Masoudnia, Hossein Harsij Pages 37-53
    The policy landscape is changing; Because artificial intelligence (AI) technologies are increasingly integrated into policy-making processes. This article first analyzes the modernization of policymaking by artificial intelligence and then examines the challenges and opportunities presented by these changes, with the aim of providing insight on how artificial intelligence can increase the efficiency, accuracy and responsiveness of policy evaluations. The main question of the article is what challenges do policy makers face when integrating artificial intelligence technologies into the public policy cycle. Our hypothesis is that the integration of artificial intelligence in public policymaking will lead to more accurate policymaking and policy evaluation, faster feedback loops, and ultimately more effective policy outcomes compared to traditional evaluation methods. The final conclusion shows that our hypothesis is strengthened and data processing through the proposed algorithm along with artificial intelligence techniques creates valuable information for decision makers in the field of public policy. The current research is of a descriptive-analytical type and the researchers have summarized this article using the library method.
    Keywords: Policy Evaluation, Traditional Policy, Modern Policy, Artificial Intelligence
  • Ali Ashraf Nazari * Pages 54-74
    In the last decade, fundamental changes have been made in relation to the place of technology in human life, and new issues have been raised in relation to the digitalization of politics and changes in political and security attitudes. Today, artificial neural networks and algorithmic governance are used to monitor, control and regulate human actions. One of the areas in which artificial intelligence has found an important application is security in its broadest sense, including defense or military security, human security (information, internal security and economic and financial security), occupational security, health security and cyber security (information security). and the Internet of Things). These innumerable application areas and the inability of humans to exercise full control like machines force people in the security community to think about the possible vulnerabilities and security gaps caused by this evolving technology. Hence, technology is always a constant source of uncertainties. There have been risks, changes and in many cases disruptions. The main question of the current article is how artificial intelligence causes the evolution of human abilities in the field of national security policymaking? The central hypothesis is that considering that the use of large-scale analysis supports data analysis and managerial decision-making, the adoption of new technologies plays a vital role in decision-making at organizational levels. And someone plays a security role. In this article, by focusing on this question and hypothesis, the consequences of the use of artificial intelligence in the field of security will be considered.
    Keywords: Artificial Intelligence, Security, Human Security, Algorithm, Digitization
  • Morteza Nourmohammadi *, Tirdad Taghipour Javi Pages 75-88
    Artificial intelligence has made significant changes in human life and one of the most important areas affected by this technological progress is the area of war and violent conflicts between states. Hence, understanding of its dimensions and consequences is necessary to manage future conditions. The research question is, from the perspective of the strategic policies of the American, Russian and Chinese states, what effect does artificial intelligence have on the nature of war? In this research, the method of qualitative content analysis was used using MaxQD software. The results of the research show that from the point of view of the three states, all three indicators of the nature of Clausewitz's war undergo positive and negative changes under the influence of artificial intelligence. The changes that cause the transformation of the tools, methods and features of war between the states and this transformation makes it more necessary to redefine the security strategy of the states to face the threats.
    Keywords: Artificial Intelligence, War, Violence, Political Matter, Strategic Policies
  • Mohammad Yekrangi, Yasaman Khademi Shoormasti * Pages 89-104
    The term Digital Economy refers to the development of ICT in Economics. This development has led to a transformation in economic activities related to goods and services. It has also changed the relationships between the government, businesses, and citizens. The ecosystem of this emerging paradigm has confronted the previous assumptions in the process of public policy governing the traditional economy with transformations. As a result, penal policy-making, which serves as a subsequent tool for implementing sectoral policies, is also not exempt from these changes. Hence, the question is how the digital economy impacts the cycle of penal policy-making with its requisites. The research shows that using the traditional economy's penal policy structures in the digital economy, considering recent experiences in digital economy policy-making and the principles of criminal law, may be incompatible with its requirements. This could negatively impact the policy-making cycle, disrupt the digital economy ecosystem, and prevent the government from effectively implementing this new tool of power globally.
    Keywords: Criminal Policy, Digital Economy, Public Policy, Economic Law, Information, Communications Technology (ICT)
  • Sajjad Sakeni *, Gholamreza Haddad Pages 105-126

    The general policies of the Islamic Republic of Iran are ambiguous at both theoretical and practical levels. On the one hand, there is no clear definition of these policies, on the other hand, there is no unity of procedure in their formulation, implementation, evaluation and monitoring. This research aims to analysis the existing situation and present a model for formulation the general policies of the system. The data of this research is a combination of documentary data and interviews with the secretaries of the commissions of the Expediency Discernment Council, which are analyzed under the Grounded theory, The results have been presented in the pattern with three-stage: "Compilation, Explanation and supervision" of the general policies. In this model, the role of macro policies as connecting ideals to actions, timely and reality-based policy making, the necessity of effective cooperation with executive organizations, and the importance of monitoring policies as a complement to the policy cycle have been taken into consideration.

    Keywords: Macro Policies, General Policies Of The System, Expediency Discernment Council, Stage Theory, Grounded Theory, Public Policy
  • Mehdi Davoudi * Pages 127-140
    The right to health is one of the components of social citizenship, which in itself requires positive government intervention. Because the realization of this type of right is a government commitment and therefore, the economic and social components of society are directly related to the health index. While explaining the economic adjustment policy and examining the health policies in the country, this article has examined the country's health policy-making process with regard to such an approach. The results show that the implementation of the privatization policy and the reduction of costs of public and social services, including health services, compared to other countries, has led to many harms to citizens And the privatization of public goods such as health, in addition to harming citizenship rights and the failure to realize social citizenship, has also had adverse consequences.
    Keywords: Economic Adjustment, Health, Privatization, Social Citizenship, Policymaking
  • Amirroham Shojaie *, Seyed Amir Niakooee Pages 141-154

    The main question of the article is: considering the developments in the South Caucasus, especially after the Second Karabakh War in 2020 and the conflicts between these two actors in 2023, which led to the capture of Nagorno-Karabakh by Baku; What approaches should the Islamic Republic of Iran take towards this Region, especially in relation to Armenia?To answer this question, by using the basics and components of aggressive neoclassical realism theory, policy prescriptions will be discussed. The findings of the research, emphasizing the necessity of adopting comprehensive nationalist approaches, enumerate the importance of changing the way Iran's political elites look at the events of this region and emphasize on things such as: taking seriously the threat of the Baku-Israel alliance and establishing a deep multi-dimensional Relationship with Armenia. The research method is matching the theory with the case and extracting relevant prescriptions and the method of data collection is also in the form of a library.

    Keywords: Iran's Foreign Policy, South Caucasus, Armenia, Karabakh War, Aggressive Neoclassical Realism
  • Majid Sahebinejad, Mehdi Mohammadi *, Ali Mohammad Soltani, Mahnaz Hosseinzadeh Pages 155-172

    This study reviews and compares knowledge, innovation, and business ecosystems, highlighting their similarities, differences, and interactions. The knowledge ecosystem emphasizes knowledge production and exchange through collaboration between universities, research institutions, and companies. The innovation ecosystem focuses on creating shared value by developing and commercializing innovations, involving a network of companies and institutions. The business ecosystem centers around creating economic value through dynamic competition, often structured around a central company or platform. A systematic literature review using bibliometric and content analysis was conducted to analyze existing studies. The findings reveal that while these ecosystems have distinct objectives and structures, they share overlaps that facilitate synergy and stronger interconnections. Such interactions enhance productivity and efficiency and contribute to sustainable economic growth and innovation. This study presents a comparative framework that can serve as a guide for researchers and policymakers in shaping inter-ecosystem interactions.

    Keywords: Knowledge Ecosystem, Innovation Ecosystem, Business Ecosystem, Comparative Analysis
  • Bahman Ebrahimian *, Ali Taheri, Seyed Abed Rezaee, Mohsen Miri, Mohammadmahdi Mohtadi Pages 173-186

    The rapid growth of complex issues in organizations necessitates collaboration and involvement from all stakeholders at various levels to achieve organizational goals. Multilevel governance has emerged as a particularly significant phenomenon. This research aims to identify key references and global trends in multilevel governance as an opportunity in the governance arena. To achieve this, bibliometric analysis was conducted on scientific outputs indexed in the Web of Science from 1996 to 2023. The findings reveal a notable increase in scientific production in this area, indicating its growing importance among researchers. The United Kingdom, Germany, and the United States have produced the most scholarly work in the past decade. Additionally, institutions such as the University of London and Cardiff University are recognized as prominent centers in this field. Research is predominantly focused on environmental studies, political science, and public administration, providing a conducive environment for achieving research objectives. Recommendations are also presented in relation to the subject.

    Keywords: Multilevel Governance, Public Policy, Bibliometric Analysis, Organization, Opportunity