فهرست مطالب

توسعه حرفه ای معلم - سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1403)

نشریه توسعه حرفه ای معلم
سال نهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی نامداری پژمان*، فرشید ادوای صفحات 1-21
    پیشینه و اهداف

    باورهای معلم نسبت به دانش، مهارت و نگرش خود، یکی از پدیده های موردتوجه تربیت پژوهان است که اگر درست شکل نگیرد، منجر به پدیده هایی مانند «اسارت در دام دانش» می شود. شکل گیری و تشدید «اسارت در دام دانش» در بین معلمان، بویژه معلمان دوره ابتدایی، می تواند اثرات جبران ناپذیری بر کیفیت یادگیری دانش ‏آموزان و یاددهی معلمان در مدارس داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف توصیف ماهیت پدیده «اسارت در دام دانش» در فرایند یاددهی و یادگیری، علل شکل گیری و پیامدهای آن انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش از نظر رویکرد، کیفی و از نظر روش، از نوع پدیدارشناسی بود. به منظور دست‏یابی به اطلاعات، از روش نمونه گیری شبکه ای، تا رسیدن به حد اشباع نظری، استفاده شد. به همین منظور، 18 نفر از مدیران، معلمان و خبرگان مورد مصاحبه نیمه ‎ساختاریافته قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی و تحلیل محتوای متون مصاحبه ها انجام شد.

    یافته ها

    پس از فرایند کدگذاری، مضامین مرتبط به ویژگی ها (رفتاری، کلامی/گفتاری، ذهنی و آموزشی)، عوامل و شرایط (فردی، محیطی، اقتصادی، برنامه ریزی و سیاستگذاری ها) و پیامدها (دانش آموز، معلم و سازمانی) «اسارت در دام دانش» استخراج شد.

    نتیجه گیری

    شرایط، عوامل و زمینه های شکل گیری، به طور مستقیم و غیرمستقیم بر جهت دهی چنین رفتارهایی، اثرگذار است. شناسایی این عوامل و برنامه ریزی جهت پیش‎گیری و اصلاح چنین شناخت و برداشتی، از ضروریات نظام آموزش و پرورش است. شناخت این سازه مهم، در نوع تربیت معلمان و نیز نگهداشت و ارتقای ایشان امری ضروری است.

    کلیدواژگان: اسارت در دام دانش، شناخت معلم، هماهنگی شناختی، سکون حرفه ای، تعالی معلم
  • بهروز خرام، عظیمه سادات خاکباز*، محمدرضا یوسف زاده صفحات 23-41

    پژوهش حاضر با هدف تبیین فرایند و راهبردهای فرهنگ پذیری نومعلمان انجام شد. بدین منظور از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. برای گردآوری داده ها نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد استفاده قرار گرفت. میدان پژوهش شامل نومعلمانی بود که دوره چهار ساله تربیت معلم را در دانشگاه فرهنگیان گذرانده و کمتر از پنج سال سابقه تدریس داشتند. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل  15 نفر از نومعلمان مذکور بودند که به صورت هدفمند و ملاک محور و با توجه به قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری سه مرحله ای (باز، محوری و گزینشی) استفاده شد. برای بررسی اعتماد داده ها، چهار معیار باورپذیری، قابلیت انتقال، اطمینان پذیری و تاییدپذیری مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که فرایند فرهنگ پذیری نومعلمان در سه مرحله فرهنگ پذیری اولیه، فرهنگ پذیری تخصصی و فرهنگ پذیری حرفه ای انجام می گیرد و کوره ذوب، همانندگردی، تعامل گرایی، جدایی، حاشیه نشینی و رهاشدگی مهم ترین راهبرد های فرهنگ پذیری نومعلمان هستند. در پایان، نتیجه گیری شد که در فرایند فرهنگ پذیری نومعلمان، مهم ترین راهبرد مورد استفاده توسط مدرسه و نظام آموزشی، راهبرد «کوره ذوب» است تا بتوانند نومعلمان را با فرهنگ خود هم‎سو و سازگار نمایند. در مقابل، مهم ترین راهبرد مورد استفاده توسط نومعلمان، راهبرد «تعامل گرایی» است تا بتوانند بین پیشینه فرهنگی خود و نظام آموزشی و مدرسه اتصال و ارتباط برقرار نمایند.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، سال های آغازین تدریس، فرهنگ پذیری، فرهنگ معلمی، نومعلم
  • سیده فاطمه چاجی، بهروز مهرام*، صدیقه کاظمی صفحات 43-71
    پیشینه و اهداف 

    هدف از این پژوهش مقایسه روحیه پژوهش‎گری معلمان دانش آموخته دانشگاه فرهنگیان و سایر معلمان و در صورت وجود تفاوت، بررسی نقش عناصر برنامه درسی در وجود این تفاوت احتمالی بود.

    روش ها

    این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و با رویکرد آمیخته کمی-کیفی طرح متوالی توضیحی انجام گرفت. در بخش کمی از روش علی مقایسه ای با ابزار پرسش‎نامه محقق‏ ساخته سنجش روحیه پژوهش‎گری و در بخش کیفی، از روش تحلیل محتوای داده های برخاسته از بحث متمرکز و مصاحبه نیمه‏ ساختار یافته استفاده شد. جامعه پژوهش را کلیه معلمان دانش آموخته دانشگاه فرهنگیان و سایر دانشگاه های کشور در مقطع ابتدایی که از سال 1395 در مدارس ابتدایی شهرستان گلبهار استان خراسان رضوی مشغول به تدریس می باشند، تشکیل داد. در انتخاب نمونه در هر دو مرحله از نمونه گیری غیرتصادفی استفاده شد. در مرحله اول، نمونه گیری، از طریق همتاسازی بر اساس مولفه های جنسیت، رشته تحصیلی و سابقه تدریس بود و در مرحله دوم نیز افراد به‏ صورت هدفمند از گروه معلمان ابتدایی، اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه فرهنگیان انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین روحیه پژوهش‎گری دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان از سایر دانشگاه ها به طور معنادار پایین تر است و این تفاوت به عواملی همچون محتوای برنامه درسی، فضا، امکانات، روحیه و توانایی پژوهش در اعضای هیات علمی و مدرسان و شیوه ارزشیابی از آموخته های دانشجویان در دانشگاه فرهنگیان مربوط است.

    نتیجه گیری

    اگر چه برنامه درسی دانشگاه فرهنگیان با رویکردی پژوهش محور و با هدف تربیت معلم پژوهنده، طراحی و تدوین شده است اما سایر عناصر برنامه، در برنامه درسی اجراشده مانع دست‏یابی به این هدف است که لازم است مورد توجه دست اندرکاران باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، تربیت معلم، دانشگاه فرهنگیان، روحیه پژوهش‎گری، معلمان
  • سیف الله رحمانی* صفحات 73-93
    پیشینه و اهداف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر مداخلات انگیزشی-رفتاری بر مبنای چرخه انگیزشی مارتین، بر تعلل ورزی و خودناتوان‎سازی در دانشجومعلمان بود.

    روش

    این پژوهش، کاربردی از نوع آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در سال 1402-1401 بود که در مرحله اول 310 نفر به روش تصادفی و به عنوان نمونه انتخاب شدند و در مرحله دوم 60 نفر از دانشجویان دختر و پسر به تعداد برابر که نمرات بالاتری در اهمال کاری و خودناتوان سازی داشتند انتخاب شدند و در دو گروه پیش آزمون و پس آزمون قرار داده شدند. برای جمع آوری داده ها دو پرسش‎نامه تعلل ورزی سولومون و راث بلام (1984) و خودناتوان سازی میدلی، آرونکومار و اوردان(2000) مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به روش تحلیل کوواریانس با نرم افزار  SPSS ورژن 21 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مداخلات چندبعدی شناختی-رفتاری بر کاهش تعلل ورزی و خودناتوان سازی تاثیر گذاشته است و دانشجویان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون، پس از گذراندن دوره، نمرات پایین تری کسب نمودند.

    نتیجه گیری

    چنین می توان نتیجه گرفت شناخت تعلل ورزی و خودناتوان سازی و انتخاب روش های مناسب که منجر به کاهش آن‎ها می شود، می تواند به بهبود عملکرد و انگیزه دانشجویان کمک نماید و بر کارایی سیستم آموزشی نیز بیفزاید.

    کلیدواژگان: تعلل ورزی، خودناتوان سازی، مداخلات چندبعدی، چرخه انگیزشی مارتین، دانشجو معلم
  • ناصر بای*، اکرم اصفهانی نیا صفحات 95-116
    پیشینه و هدف

    با رشد و توسعه شبکه های اجتماعی، استفاده از آن ها در محیط های سازمانی رو به افزایش بوده است. شکل گیری جوامع کاری آنلاین، محصول توسعه شبکه های اجتماعی در محیط های سازمانی است. علی رغم افزایش جوامع کاری مجازی در محیط های آموزشی، پیامدهای آن ها چندان مورد بررسی قرار نگرفته است. این پژوهش در همین راستا با هدف مطالعه اثر عضویت در جوامع کاری مجازی بر یادگیری غیررسمی معلمان تربیت بدنی با نقش میانجی تسهیم دانش انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش کاربردی با استفاده از روش تحقیق پیمایشی انجام شد. 686 معلم تربیت بدنی شاغل در استان گلستان جامعه آماری این پژوهش بودند که بر اساس فرمول کوکران 247 معلم تربیت بدنی به‏ عنوان نمونه، پرسش نامه های پژوهش را تکمیل نمودند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه های عضویت در جوامع کاری مجازی، تسهیم دانش و یادگیری غیررسمی بود. تحلیل داده های پژوهش به شکل توصیفی و استنباطی با استفاده از دو نرم افزار آماری اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد اثر عضویت در جوامع کاری مجازی، بر تسهیم دانش معلمان تربیت بدنی مثبت و معنا دار است؛ همچنین نتایج مشخص نمود اثر عضویت در جوامع کاری مجازی، بر یادگیری غیررسمی معلمان تربیت بدنی مثبت و معنا دار می باشد. درنهایت، یافته های پژوهش نشان داد اثر عضویت در جوامع کاری مجازی، بر یادگیری غیررسمی معلمان تربیت بدنی با نقش میانجی تسهیم دانش مثبت و معنا دار است.

    نتیجه گیری

    استفاده از جوامع کاری مجازی در محیط های آموزشی، مانند مدارس پیامدهای مثبتی مانند افزایش تسهیم دانش و یادگیری غیررسمی معلمان تربیت بدنی را به همراه داشته باشد؛ بنابراین تدوین اهداف و انتظارات روشن برای جوامع کاری مجازی و ترغیب معلمان تربیت بدنی برای مشارکت فعال در چنین جوامعی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: جوامع مجازی، تسهیم دانش، یادگیری غیررسمی، معلمان تربیت بدنی، گلستان
  • مریم رضایی، سید یوسف رسولی، سید سلیمان حسینی نیک، مهران عزیزی محمودآباد* صفحات 117-147
    پیشینه و اهداف

    هدف از این پژوهش بررسی پیامدهای تعاملات درون‎ مدرسه ای، بر من حرفه ‏ای دانشجومعلمان کارورز دانشگاه فرهنگیان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از منظر هدف، کاربردی است. روش پژوهش این مطالعه، کیفی از نوع نظریه داده ‏بنیاد است. مشارکت کنندگان این پژوهش، شامل کلیه دانشجومعلمان ترم های پنج تا هشت رشته آموزش ابتدایی استان های کهکیلویه‎ وبویراحمد، خوزستان، فارس، چهارمحال وبختیاری و اصفهان بود که در حال گذارندن کارورزی های 1 تا 4 بودند. از این تعداد با 20 نفر (از هر استان، چهار داوطلب علاقه مند و شهره علمی دانشگاه، دو نفر خانم و دو نفر آقا) از دانشجویان مصاحبه شد و 120 گزارش کارورزی (از بهترین و کامل ترین گزارش‎ها با توجه به نظر استادان راهنمای کارورزی و معرفی ایشان) هم مورد بررسی قرار گرفت. در انتخاب دانشجویان مشارکت کننده و گزارش‎های کارورزی، از دو نوع نمونه گیری هدفمند و نظری استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها عبارتند از: مصاحبه های عمیق و گزارش‎های کارورزی یک تا چهار دانشجومعلمان. در این پژوهش برای تایید درستی نتایج، گزارش نهایی، یعنی آنچه تولید و اصلاح شد، به شرکت کنندگان برگردانده و به آنان فرصت اظهارنظر درباره یافته ها داده شد. برای افزایش قابلیت اعتماد و اعتبار درونی، از روش کنش متقابل سه گانه استفاده شد. برای تحلیل داده ها در نظریه زمینه ای از کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش به طورکلی نشان داد که نقش و پیامد تعاملات مثبت، منجر به استخراج پنج صلاحیت حرفه ‏ای معلمی و نقش و پیامد تعاملات منفی، منجر به استخراج پنج خصیصه عدم صلاحیت من حرفه ‏ای معلمی شد.

    نتیجه گیری

    صلاحیت ها و شایستگی های حرفه‏ ای معلمی عبارتند از: شایستگی های اخلاق معلمی، شایستگی های تعهد حرفه ‏ای، مهارت و عملکرد حرفه ‏ای، انگیزه و علاقه و شوق ذاتی معلمی و منش و سرشت معلمی. عدم صلاحیت ها در زمینه من حرفه ‏ای معلم نیز عبارتند از: عدم صلاحیت اخلاقی، عدم صلاحیت تعهد حرفه ‏ای، عدم مهارت و عملکردحرفه ‏ای، عدم انگیزه و علاقه ذاتی به معلمی و عدم سرشت و منش معلمی.

    کلیدواژگان: کارورزی، برنامه درسی پنهان، تعاملات مثبت و منفی، صلاحیت های حرفه ای، دانشجومعلم
|
  • Mahdi Namdari Pejman *, Farshid Edvay Pages 1-21
    Background and Objectives

    A teacher's beliefs about his knowledge, skill and attitude is one of the phenomena that researchers are concerned about. If these beliefs are formed incorrectly, they might result in the "captivity in trap of knowledge". The formation and intensification of the "captivity in trap of knowledge" among teachers, especially elementary school teachers, can have an irreparable effect on the quality of students’ learning and teachers' teaching in schools.

    Methods

    The current research was conducted with the aim of describing the nature of the phenomenon of the "captivity in the trap of knowledge" in the teaching process and its results, causes of its formation, and its messages. The research method was qualitative in terms of approach and phenomenological in terms of method. In order to obtain information, the network sampling method was used until reaching the theoretical saturation limit. For this purpose, 18 managers, teachers and elites were subjected to semi-structured interviews. Content analysis of the interviews and Colaizzi's seven-step method were used for data analysis.

    Findings

    After the coding process, topics related to the characteristics (behavioral, verbal/speech, mental and educational), factors and conditions (individual, environmental, economic, planning and policies) and consequences (student, teacher and organization) of the "captivity in the trap of knowledge" were extracted.

    Conclusion

    Identifying of the conditions, factors and contexts of formation, which directly and indirectly affect the direction of such behaviors, and planning for the prevention and correction of such knowledge and perception is one of the necessities of the education system. Knowing this important construct is essential in the type of teacher training as well as their maintenance and promotion.

    Keywords: Captivity In Trap Of Knowledge, Teacher Cognition, Cognitive Coordination, Professional Stagnation, Teacher Excellence
  • Behrouz Khorram, Azimeh Sadat Khakbaz *, Mohammadreza Yousefzadeh Pages 23-41

    The purpose of this study was to explain the process and strategies of new teachers’ acculturation. For this purpose, the qualitative approach and the descriptive phenomenological method was used. Data collection was carried out by utilizing the semi-structured interview method. The participants included the new teachers who had completed a four-year teacher training course and had a teaching experience of less than five years. The sample included 15 new teachers who were selected purposefully, criteria-oriented, and regarding the theoretical saturation rule. For analyzing the collected data, coding and categorizing methods were utilized. Four criteria of credibility, transferability, dependability and confirmability were used to validate the findings. Findings proved that the new teachers’ acculturation process takes place in three steps: initial acculturation, specialized acculturation, and professional acculturation. Melting pot, assimilation, interactionism, separation, marginalization, and abandonment were the major strategies for new teachers’ acculturation. It was concluded that the major acculturation strategy used by schools and the educational system to adapt the new teachers to their culture was the “melting pot” strategy. However, the “interactionism” strategy was the major one used by the new teachers to build a connection and interaction between their cultural background and the cultural background of schools and the educational system.

    Keywords: Teacher Training, First Years Of Teaching, Acculturation, Teacher Culture, New Teacher
  • Seyedeh Fatemeh Chaji, Behrooz Mahram *, Sedighe Kazemi Pages 43-71
    Background and Objectives

    The purpose of this research was to compare the spirit of research among teachers graduated from Farhangian University and teachers graduated from other universities and the role of curriculum elements in the existence of this difference.

    Methods

    This research is pracxtical, in terms of purpose, and with a sequential explanatory mixed methods design. In the quantitative phase, the causal-comparative method was used with The Research Spirit Questionnaire, which was designed by the researchers, and in the qualitative phase, the data collected via the focused discussion and semi-structured interviews were content analyzed. The research population consisted of all the primary scool teachers graduated from Farhangian University and other universities of the country, who have been teaching in primary schools of Golbahar, Razavi Khorasan province since 2015. Deliberate and non-random sampling was used in sample selection in both phases. In the first phase, the samples were matched based on gender, field of study and teaching experience, and in the second phase, a group of elementary teachers, faculty members of Ferdowsi University of Mashhad and Farhangian University were used in a targeted manner.

    Findings

    The findings showed that the average research spirit of Farhangian University graduates is significantly lower than those of other universities and this difference is due to factors such as curriculum content, space, facilities, research spirit and ability of faculty members and lecturers and the evaluation method of what students learn in Farhangian University.

    Conclusion

    Although the curriculum of Farhangian University has been designed and compiled with a research-oriented approach and with the goal of training teacher-researcher, other elements of the program in the implemented curriculum prevent the achievement of this goal, which need to be taken into account by the offials.

    Keywords: Curriculum, Teacher Education, Farhangian University, Research Spirit, Teachers
  • Seifola Rahmani * Pages 73-93
    Background and Objectives

    The aim of the present study was to determine the effect of motivational-behavioral interventions based on Martin's motivational cycle on procrastination and self-disempowerment in student teachers.

    Methods

    This applied research was of an experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all the students of Farhangian University in 2021-2022. In the first stage, 310 people were randomly selected as a sample, and in the second stage 60 female and male students, who had higher grades in procrastination and self-disability were selected and placed in two groups: experimental and control. The procrastination questionnaires by Solomon and Roth-Blam (1984) and Midley, Arunkumar and Ordan's (2000) self-handicapping questionnaires were used to collect data. Descriptive and inferential statistics were used to analyze the data using the covariance analysis method with SPSS version 21 software.

    Findings

    The results showed that multidimensional cognitive-behavioral interventions were effective in reducing procrastination and self- disempowerment, and students obtained lower grades in the post-test.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that recognizing procrastination and self- disempowerment and choosing appropriate methods that lead to their reduction can help improve the performance and motivation of students and increase the efficiency of the educational system.

    Keywords: Procrastination, Self-Disempowerment, Multidimensional Interventions, Martin's Motivational Cycle, Student Teacher
  • Nasser Bai *, Akram Esfahani Nia Pages 95-116
    Background and Purpose

    With the growth and development of social networks, their use in organizational environments has risen. The formation of online work communities is a result of the development of social networks in organizational settings. Despite the increase in virtual work communities in educational environments, their consequences have not been extensively studied. This research aims to study the effect of membership in virtual work communities on the informal learning of physical education teachers, with the mediating role of knowledge sharing.

    Methods

    This applied research was conducted using a survey method. The statistical population of this study included 686 physical education teachers working in Golestan Province, from whom 247 teachers were selected as the sample based on Cochran's formula. The data collection tools included questionnaires on membership in virtual work communities, knowledge sharing, and informal learning. The research data were analyzed descriptively and inferentially using SPSS and Smart PLS statistical software.

    Findings

    The results showed that the effect of membership in virtual work communities on knowledge sharing among physical education teachers is positive and significant. Additionally, the results indicated that the effect of membership in virtual work communities on the informal learning of physical education teachers is positive and significant. Finally, the findings showed that the effect of membership in virtual work communities on the informal learning of physical education teachers, with the mediating role of knowledge sharing, is positive and significant.

    Conclusion

    The use of virtual work communities in educational environments, such as schools, has positive outcomes such as increased knowledge sharing and informal learning among physical education teachers. Therefore, it is recommended to set clear goals and expectations for virtual work communities and encourage physical education teachers to participate actively in such communities.

    Keywords: Virtual Communities, Knowledge Sharing, Informal Learning, Physical Education Teachers, Golestan
  • Maryam Rezaie, Seyed Yousef Rasoly, Seyed Suleiman Hosseininik, Mehran Azizi Mahmoodabad * Pages 117-147
    Background and Objectives

    The present study explores the consequences of intra-school interactions on the professional-self of the student-teacher interns at Farhangian University. From the perspective of purpose, this study is an applied research.

    Methods

    The method employed in this study is qualitative, based on grounded theory. The participants included all the student-teachers majoring in primary education, in their 5th to 8th semester of Kohgilouyeh-and BoyerAhmad، Khouzestan, Chaharmahal-and-Bakhtiari, Fars, and Isfahan provinces, who were completing their 1 to 4 internship. Out of this group, 20 volunteer students were interviewed (four interested and academically renowned university students from each province: two males and two females), and 120 internship reports (from the best and most comprehensive ones according to the recommendations of the internship supervisors) were analyzed.  Purposive and theoretical sampling were used for selecting the participants and internship reports.The data collection instruments comprised in-depth interviews and internship reports (internship 1 to 4) of the student-teachers. To ensure the accuracy of the findings, member checking was employed, whereby the final report, which included the generated and revised results, was returned to the participants for confirmation giving them the opportunity to comment on the findings. Triangulation method was utilized in order to increase the reliability and internal validity. Data analysis in the grounded theory was conducted using open coding، axial coding and selective coding.

    Findings

      The Findings of the study revealed that the role and consequence of positive interactions led to the identification of five professional-self teaching competencies while the role and consequence of negative interactions resulted in the identification of five characteristics, which reflect a lack of professional-self teaching competencies.

    Conclusion

    The professional teaching competencies comprise ethical teaching competencies, professional commitment competencies, professional skill and performance, motivation and innate passion for teaching, and teaching disposition and temperament. On the other hand, lack of professional-self competencies consists of lack of ethical competencies, lack of professional commitment competencies, lack of professional skill and performance, lack of motivation and innate passion for teaching, and finally lack of teaching disposition and temperament.

    Keywords: Internship, Hidden Curriculum, Positive, Negative Interactions, Professional Qualifications, Student Teacher