فهرست مطالب

نشریه پژوهش های میان رشته ای زبان و ادبیات فارسی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار و تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/01/01
- تعداد عناوین: 12
-
-
صفحات 1-29
نهادینه شدن فرهنگ مطالعه، ارتقای خلاقیت ادبی و ایجاد انگیزش مثبت در قالب جوایز، علاوه بر محقق شدن زمینه های جامعه پذیری، معرفت افزایی، تشکیل شخصیت فردی و اجتماعی؛ نقش مهمی در توسعه دستاوردهای مادی و معنوی تمدن ها دارد. در پژوهش حاضر با روش کیفی و بهره گیری از رویکرد پژوهشی داده بنیاد (گرندد تئوری) به این سوالات اصلی پاسخ داده شد که مهم ترین کارکردهای جوایز ادبی در سطح جامعه کدام اند؟ آسیب های برگزاری جوایز و راهکارهای تحقق مطلوب آن چیست؟ برای پاسخ به سوالات مذکور، علاوه بر استفاده از منابع اسنادی، با بیش از 30 نفر از صاحب نظران درون و برون دانشگاهی، افرادی که در حوزه اجرایی جوایز ادبی نقش داشتند یا منتخبان جوایز ادبی در دوره های قبلی بودند، مصاحبه عمیق صورت گرفت. پس از گردآوری داده ها، تجزیه وتحلیل در قالب کدگذاری باز و محوری انجام و در نفر دهم، اشباع نظری حاصل شد. نتایج مشخص کرد که کم وکیف سیاست گذاری، برنامه ریزی، مستقل بودن، استمرار در برگزاری جوایز و جشنواره های ادبی، نقش مهمی در نهادینه سازی و کارآمدی این جوایز دارد. ارتقای سطوح کمی و کیفی آثار خلاق، معرفت افزایی، تقویت ارتباطات اجتماعی و توسعه فضای گفتمانی و نقادی، ترویج مطالبه گری و پاسخ گویی، آگاهی بخشی و جامعه پذیر کردن فرهنگ مطالعه و کتاب خوانی ازجمله مهم ترین کارکردهای این جوایز است. اعتماد به جشنواره ها و جوایز مهم ترین اتفاقی است که می تواند در رشد و بالندگی و تاثیرگذاری آن ها موثر باشد و ضمن اقبال مردم و متولیان امر به جوایز، در ارتقای صنعت نشر تاثیرگذار باشد.
کلیدواژگان: جوایز ادبی، ژانر ادبی، معرفت افزایی، تفکر خلاق، گرنددتئوری -
صفحات 31-51
نظریه تحلیل تراکنشی یک مدل روانشناختی برای درک تعاملات انسانی و ساختار شخصیت است. این نظریه بر اساس این ایده بنا شده که هر شخص دارای سه ساختار اصلی شخصیت است: والد، بالغ و کودک؛ هرکدام از این ساختارها رفتارها، احساسات و تفکرات خاص خود را دارد. جمشید در شاهنامه دارای ویژگی ها و دگرگونی های بارزی است که پس از موفقیت های پی در پی و رسیدن به قله های باشکوه پیشرفت و تمدن، دچار انحطاط و سقوط ناشی از غرور و خودپرستی می شود. زندگی او در شاهنامه درس هایی از دمیدن امید و خطرات ناشی از طغیان را در بردارد. این پژوهش قصد دارد ابعاد مختلف شخصیت جمشید، کنش ها و واکنش های او را بر مبنای نظریه تحلیل تراکنشی (TM) بررسی کند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. این پژوهش در پی پاسخ به این سوال است: طبق نظریه تحلیل تراکنشی، رفتارهای جمشید مربوط به کدام یک از ابعاد سه گانه شخصیت اوست؟ و چه آسیب ها و آلودگی هایی در رفتار او قابل مشاهده است؟ رفتار متقابل وی بیشتر در دو بعد بالغ و والد فعال است. منیت و خودخواهی، ایجاد ترس، تحقیر و تخریب در بین مردم جامعه از نمودهای بعد منفی والد اوست. تولید ابزار و تجهیزات جنگی، بهبود وضعیت پزشکی و درمان و... از نمودهای بعد مثبت والد اوست. او بر اساس بعد بالغ خود دست به ایجاد و اصلاح ساختار اجتماعی می زند و هرم اجتماعی را وضع می کند. آلودگی ها و آسیب های ابعاد مختلف شخصیت او از دیگر بحث های این پژوهش است که مورد توجه و تحلیل قرار گرفته است.
کلیدواژگان: شاهنامه، جمشید، اریک برن، تحلیل تراکنشی (TM) -
صفحات 53-76شیرازی قدیم گونه ای زبانی است که از قرن پنجم تا حدود قرن یازدهم در متون متنوعی از جمله آثار شیخ روزبهان بقلی، سعدی، شمس پس ناصر، حافظ، خطیب شفعوی، بسحاق اطعمه و شاه داعی شیرازی دیده می شود. این گونه زبانی در گذر از ایرانی میانه در حوزه های زبانی مختلف دستخوش تحول شده است که بررسی آواشناختی آن موضوع مقاله حاضر است. نگارندگان در این نوشتار ویژگی های آوایی شیرازی قدیم را با فارسی میانه تطبیق داده اند. بدین منظور نخست همخوان ها و واکه های فارسی میانه و شیرازی در جدول هایی جداگانه و مشابه توصیف شده و سپس درباره آواهای متفاوت نکاتی بیان شده است. در ادامه الگوهای هجایی و محدودیت های واج آرایی فارسی میانه و شیرازی قدیم بررسی گردیده و در نهایت به مهم ترین تحولات آوایی در گذر از فارسی میانه به شیرازی و همچنین مهم ترین فرایندهای آوایی شیرازی قدیم در آثار شاه داعی شیرازی اشاره شده است. هر فرایند یا تحول آوایی با مثال هایی از شاه داعی و متون شیرازی دیگر همراه است.کلیدواژگان: شیرازی قدیم، فارسی میانه، آواشناسی، فرایندهای آوایی، شاه داعی شیرازی
-
صفحات 77-107
مطالعه تایپوگرافی در کتاب های تصویری کودک یکی از حلقه های واصل دو رشته گرافیک و ادبیات کودک است. از آنجا که کودک با زبان دیداری بیش از زبان خوانداری ارتباط برقرار می کند؛ برجسته سازی دیداری نوشتار در کتاب های کودک شگردی رایج است. در همین راستا، ضمن تحدید دامنه تحقیق به کتاب های تصویری گروه سنی «الف» و «ب»، جامعه هدف شامل تایپوگرافی های فارسی و انگلیسی است که علاوه بر وجه تزئینی، محمل معنای متن نوشتاریشان نیز هستند. هدف از این پژوهش بررسی تمهیدات گرافیکی ای است که می تواند با گسترش معنای کلمات از سطح زبان شناختی به سطح بصری با کودک ارتباط مفهومی برقرار کند. «تمهید» اصطلاحی است که شکلوفسکی، نظریه پرداز فرمالیست، برای اشاره به شگردهای صوری به کاررفته در آثار ادبی و هنری پیشنهاد داده است. در همین راستا، این مقاله با رهیافتی فرمالیست در پی پاسخ به چگونگی کارکرد معنایی سازه های بصری در عبارات تایپوگرافیک است. روش پژوهش، تحلیلی توصیفی و نمونه گیری به روش هدفمند غیراحتمالی انجام شده است.
کلیدواژگان: داستان کودک، کتاب تصویری، تایپوگرافی، فرمالیسم -
صفحات 109-128
کارن هورنای (1885- 1952) چگونگی تربیت فرزندان و آسیب های آن را در خانواده روان رنجور با رویکردهای سه گانه مهرطلبی، انزواطلبی و جاه طلبی، اضطراب بنیادی می نامد. علت های پیدایش اضطراب بنیادی، شیوه های تاکتیکی آن در برخورد با محیط اجتماعی و کارکرد هر یک بر روان شخصیت های اصلی رمان «زیبا صدایم کن» در پژوهش پیش روی به روش توصیفی- تحلیلی تبیین شده است، چنانکه زیبا در برابر ناپدری که از وی بهره کشی می کند، مادری معتاد که پایبند زندگی نیست و پدری ستیزه گر که به علت جنون ادواری در آسایشگاه بستری است، یک تیپ بهنجار در برابر پدر است، چون گاهی مهرطلب و گاهی منزوی و نیز برتری طلبی وی با نیازش به پیشرفت هم سوی است، اما پدر و مادر و نیز ناپدری شخصیت هایی جاه طلب هستند که عامل اضطراب بنیادی در زندگی زیبا شده اند؛ بنابر این، زیبا از حاشیه امن در خانه برخوردار نیست، بلکه وی و پدرش تحت تاثیر تاکتیک های اضطراب بنیادی برای مهار بحران های روان رنجوری در برابر تنش های محیطی هستند، چنانکه پدر، مادر و ناپدری شرایط امن محیط خانه و خانواده را هر یک به شیوه ای در تمام موقعیت ها غصب می کنند و زیبا با بحران روان رنجوری در خانواده مواجه است؛ بنابر این، زیبا شخصیتی واقعگرا و غیر عصبی است که اضطراب اساسی را کنترل می کند، در برابر شرایط محیطی و جایگاه اجتماعی افراد منعطف است و بین خود، محیط و سه شگرد متضاد دفاعی تعادل می آفریند تا با اتکای به خود واقعی و حذف خود ایده آلی رشد کند، در مسیری به هنجار باشد و به خود و دیگران آسیب نزند.
کلیدواژگان: فرهاد حسن زاده، رمان زیبا صدایم کن، کارن هورنای، روانکاوی اجتماعی، اضطراب بنیادی -
صفحات 129-151
اعتماد، از موضوع های مهم بازتاب یافته در متون ادبی به ویژه کلیله ودمنه است که هدف در این پژوهش نیز بررسی این مساله در این اثر، براساس دیدگاه جامعه شناسانی چون گیدنز، فوکویاما و پاتنام و برمبنای روش اسنادی است. یافته ها و نتایج پژوهش، نشان می دهد فضای جامعه مورد وصف در کلیله ودمنه، فضایی است که هنجارها و ارزش های اعتمادساز در آن دیده نمی شود و مخاطراتی چون ناپایداری زندگی دنیوی، بلایای طبیعی، بیماری ها، ضعف نهادهای سیاسی و رواج ناهنجاری های اخلاقی، اعتماد را تهدید می کنند. این نوع تهدیدات، سبب شده است تا اعتماد عقلانی در کلیله ودمنه برجسته شود؛ چنان که افراد برمبنای محاسبه سود و زیان، به دیگران اعتماد می کنند و اعتماد، امری نسبی است؛ نه اعتماد کامل به دوستان است و نه بی-اعتمادی محض به دشمنان. شعاع اعتماد نیز بیشتر محدود به شبکه دوستان و خویشان است؛ اما افراد دیگر نیز می توانند از طریق آزموده شدن وارد این شبکه ها شوند. برای این امر، باید به بررسی پیشینه زندگی افراد پرداخت و طی آزمون هایی، ویژگی های اخلاقی، اجتماعی و شخصیتی آنان را شناخت. از این نظر، افراد مورد اطمینان و اعتماد، باید افرادی دانشمند خردورز صاحب مهارت و متعهد باشند و ضمن تسلیم بودن در مقابل فرادست، برای انتقاد، به گونه ای عمل کنند که به دیگری توهین نشود. صفت های اخلاقی چون نیکی کردن، مهربانی، بخشش، توجه نداشتن به بدگویی دیگران، در جلب اعتماد فرودستان به فرادستان نقش بسیار مهمی دارد و ویژگی هایی چون راست گویی، امانت داری، خویشتن داری، حفظ اسرار و خیرخواهی، در جلب اعتماد فرادستان به فرودستان موثر است.
کلیدواژگان: کلیله ودمنه، اعتماد، دانش، شناخت، فضایل اخلاقی -
صفحات 153-171دیدگاه انسان ها نسبت به مرگ و آیین های ویژه و مراسم آن در فرهنگ های مختلف آشکار کننده بسیاری از زیرساخت های فکری و فرهنگی اقوام مختلف است که از دیدگاه های مختلف قابل مطالعه و بررسی است. یکی از این دیدگاه ها، تحلیل اسطوره شناختی آیین های مختلف مربوط به مرگ از لحظه احتضار فرد تا هنگام دفن و پس از تدفین در فرهنگ ها و اقوام مختلف است. نگارنده در جستار حاضر با روش توصیفی تحلیلی و نیز مطاله میدانی و مصاحبه با رویکرد مطالعه بین رشته ای، به بررسی و تحلیل اسطوره شناختی چهار آیین پس از تدفین در استان کرمانشاه پرداخته است. از آنجا که برگزاری آیین ها میان عشایر و روستانشینان، جدی تر از شهرنشینان است، تمرکز اصلی در مصاحبه ها بر عشایر و ایلات کرمانشاه از جمله ایل سنجابی بوده است. آیین های مورد مطالعه عبارتند از: شکستن کوزه یا سفال در سحرگاه اولین روز پس از دفن، کاشت درخت به ویژه سرو بر مزار متوفی، طلب چشم خیر از متوفی با تقدیم فدیه و برگزاری مراسم نوعید است. برایند تحقیق گویای آن است که ریشه این آیین ها در پیوند با تفکرات اسطوره ای در ایران باستان است. آیین شکستن کوزه یا سفال در پیوند با جادوی انتقال شر و بلاگردانی است، کاشت درخت بر مزار، در ارتباط با تفکرات اسطوره ای نسبت به درختان، آیین طلب چشم خیر و نگرانی نسبت به عواطف متوفی با باور به فروهرها و مراسم آن و آیین نوعید تکرار آیین پرسه نوروزی زرتشتی است.کلیدواژگان: باورهای اساطیری، فرهنگ عامه، آیین های پس از تدفین، ایل سنجابی
-
صفحات 171-201شخصیت خیام دارای ابعاد گوناگون علمی، فلسفی و حکمی با شاعرانگی خاص و جذاب است. برای دریافت اندیشه های معرفت شناسانه، هستی شناسانه و رویکردهای اجتماعی او، باید به واکاوی ژرف تری از متن رباعیاتش پرداخت و دغدغه های وجودی شاعر را درک کرد. منظری که در این پژوهش به خیام می نگرد، بعد شعردرمانی رباعیات معروف و جهانی اوست. در دهه های اخیر، شعردرمانی برای بهبود روحیه، کاهش استرس، افزایش آگاهی و کمک به افراد برای مدیریت احساساتشان به کار می رود. امروزه در جهان، شعردرمانی با تاریخ غنی و کاربردهای متنوع خود همچنان ابزاری ارزشمند در قلمرو مداخلات درمانی است. روش این پژوهش، تحلیل محتوای مضمونی است و نتایج این واکاوی نشان می دهد که شعردرمانی در رباعیات خیام، در دو ساحت جریان دارد: یکی سرایش شعر برای بازنمایی و گاه ارائه راه حل هایی برای دغدغه ها، اضطراب های ناشی از ابهامات هستی شناسانه و حیرت خود شاعر و دیگری، خواندن و شنیدن اشعار وی توسط مخاطبان و اثرپذیری آن هاست. رباعیات خیام فرصتی را برای افراد فراهم می کند تا به ژرف اندیشی، شناخت خویشتن و اقتضائات جهان پیرامون خود بپردازند و سفری اندیشگانی و درونی را آغاز کنند. خیام از طریق روایت گری ماهرانه درباره گذرا بودن زندگی، بیان تناقض ها، وجود کنش های اجتناب ناپذیر چون چیرگی سرنوشت و مرگ، می خواهد موجب ذهن آگاهی، انگیزش، پدیداری عواطف و احساسات قدرتمند سرکوب شده و نادیده گرفته شده شود و در نهایت، القاگر شفا، رشد شخصی و درک عمیق تر از خود و جهان باشد که در شیوه کلی، بسیار شبیه روش درمان شناختی- رفتاری در روان شناسی است.کلیدواژگان: شعردرمانی، خیام، رباعیات
-
صفحات 203-236
تصمیم گیری نقشی محوری در حیات فردی دارد و این مسئله از سوی اندیشمندان مورد توجه ویژه است. نظریات در حیطه تصمیم گیری بر پیش فرض هایی بنا شده اند، پیش فرض هایی که ریشه در تفاوت مبانی هستی شناسی و معرفت شناسی دارد. به همین جهت بررسی موضوع با اهمیتی چون تصمیم گیری با مراجعه به متون ایرانی-اسلامی حائز اهمیت است. واکاوی مولفه های زمینه ای تصمیم گیری بر اساس اندیشه جلال الدین محمد مولوی، هدف اصلی این پژوهش است. در این پژوهش مضامین، مفاهیم و مقوله های مرتبط با مولفه های زمینه ای تصمیم گیری بر اساس اندیشه جلال الدین محمد مولوی از طریق بررسی و تحلیل در مثنوی معنوی مولانا شناسایی می گردد. این پژوهش از منظر ماهیت روش، اکتشافی توصیفی و از منظر شیوه تحلیل، تحلیل مضمون است. در مرحله کدگذاری توصیفی پس از مقایسه مستمر داده ها 312 کد توصیفی ارائه گردید. در مرحله دوم (کدگذاری تفسیری) فهرست 43 کد تفسیری ایجاد شده بیان گردید. در مرحله سوم با نزدیک کردن مقوله ها برای توضیح مفاهیم، 11 مضمون فراگیر بیان گردید. واکاوی مولفه های زمینه ای موثر بر تصمیم گیری بر اساس اندیشه جلال الدین محمد مولوی می تواند سبب غنی تر شدن چارچوب های مطرح شده در زمینه تصمیم گیری گردد.
کلیدواژگان: تصمیم گیری، جلال الدین محمد مولوی، هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی -
صفحات 237-275حذف از مفاهیم اساسی در حوزه زیبایی شناسی هنر است که آن را در بنیاد آفرینش های گوناگون هنری، گاه به صورتی نام آشنا و گاه گمنام می توان یافت. در ادبیات، اصطلاح حذف و کارکردهای زیبایی شناختی و معنایی آن نزد اهل سخن، شناخته شده و متداول است، اما در خوشنویسی، به رغم اهمیت فراوان و کاربرد بسیار ، همانند دیگر شگردهای بلاغی خوشنویسانه، ناگفته و ناشناخته مانده و در رساله ها از آن سخنی نرفته است. به نظر می رسد غرق شدن خوشنویسان در قواعدی که بیش تر موجب استخوان بندی درست سازه ها و فصاحت متن های شکلی می شود، آنان را از توجه به دستگاه بلاغی خط، غافل کرده است. این مقاله بینارشته ای به شیوه توصیفی_تحلیلی، برای اولین بار با پرده برداشتن از این نکته مهم که خوشنویسی نیز مانند ادبیات، فصاحت و بلاغت خاص خود را دارد و همان طور که سازه های زبان، پس از عبور از دو دستگاه «فصاحت» و «بلاغت»، وارد ساختار آثار ادبی می شوند، سازه های خط نیز از همین مسیر به ساختار آثار خوشنویسی راه می یابند، به آشکار کردن پوشیده ترین پیوندهای ساختاری ادبیات و خوشنویسی در قلمرو گسترده حذف تا مرز مجازها، استعاره های شکلی و دیگر بنیادهای ادبی وابسته بدان پرداخته است.کلیدواژگان: ادبیات، خوشنویسی، فصاحت، بلاغت، حذف، پیوندهای ساختاری
-
صفحات 277-307در چند دهه گذشته به دنبال تغییرات گسترده سیاسی و اجتماعی و هم چنین تغییر نگرش جامعه نسبت به مسائل و جایگاه زنان، داستان نویسان توجه خاصی به موضوع زنان داشته اند و نوع نگرش جامعه به هویت و حقوق زنان را در آثارشان نمود داده اند. چهره زنان در ادبیات معاصر ایران پررنگ و متفاوت از ادبیات کلاسیک گذشته است؛ در نتیجه بررسی سیمای زنان در ادبیات و جامعه ضروری می باشد. زویا پیرزاد، فریبا وفی و سارا سالارکیا از نویسندگان توانای ادبیات معاصر داستانی هستند که زن در آثارشان نقش محوری و کانونی دارد؛ لذا در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی سعی شده است با توجه به سه رمان معتبر و پرفروش دهه 80 شمسی که شخصیت های اصلی آنان را زنان تشکیل می دهند، به درک مسائل و دغدغه های زنان این رمان ها به عنوان نمایندگان آن نسل و نیز چگونگی بازنمایی تجربه های آنان پرداخته شود. هم چنین شخصیت پردازی زنان رمان ها از منظر تحلیل محتوایی مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که زنان این رمان ها دچار مسائل و دغدغه های روزمرگی، تنهایی، عدم اعتماد به نفس، توجه به گذشته، احساس ترس و ناامنی، ناخشنودی از زندگی زناشویی و گمگشتگی هویت زنانه شان هستند که در نهایت با اراده در صدد رفع و حل مسائل زندگی فردی و اجتماعی و تثبیت جایگاه خود برمی آیند. هم چنین فضای حاکم بر این رمان ها که نماینده اجتماع آن دهه می باشند بیانگر جلوه های مردسالاری، اعتقاد به برتری مرد، نگرش منفی جامعه به زن، ضعف جایگاه زنان و نوعی بازیابی هویت زنانه می باشدکلیدواژگان: زن، اجتماع، خانواده، تجربه زنانه، نقد جامعه شناختی، رمان
-
صفحات 309-340زهد و قناعت از مفاهیم درخور توجه در اندیشه عرفان اسلامی است. وجه مشترک این دو مفهوم، نوعی ریاضت طلبی و محروم نمودن خود از ابژه ای خاص است؛ به گونه ای که سالک به امید احراز نمودن موهبتی دیگر، بهره ورزی از ابژه مورد نظر خود را که آن را در اختیار دارد، کنار می گذارد. مشابه چنین وضعیتی، در مفهوم اختگی نمادین لکان دیده می شود. در این پژوهش، ابتدا مفهوم زهد و قناعت را براساس گزاره های قاطبه عارفان اسلامی بررسی کرده و به تبیین مفهوم اختگی نمادین لکانی پرداخته ایم. سپس، با استفاده از روش تحلیل کیفی و با تاکید بر مفهوم اختگی نمادین لکانی، دال زهد و قناعت را در حدیقه الحقیقه سنایی و غزلیات حافظ بررسی و ارزیابی کرده ایم. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که زهد در نزد سنایی، به مثابه دالی شناسایی شده که در ساحت ناخودآگاه دال میل حقیقی سالک را خط می زند و میل وی را سرکوب می کند و به جای آن دال میل دیگری بزرگ را برآورده می سازد. مفهوم قناعت در نزد سنایی، غالبا با زهد یکی است و البته او در چند موضع، کوشیده این دال را تصعید یا والایش دهد. در نزد حافظ، زهد دالی است که فقدان در دیگری را پوشش می دهد و رند می کوشد فقدان در این دال را آشکار کند. در دال قناعت، رند به جای این که با سرکوب میل مواجه باشد، با میل به سرکوب روبه روست که در پی آن، ژوئیسانس را تجربه می کند.کلیدواژگان: زهد، قناعت، سنایی، حافظ، ژاک لکان
-
Pages 1-29
Institutionalizing the culture of study and fostering literary creativity, as well as providing positive motivation through awards, not only contribute to socialization, knowledge enrichment, and the development of individual and social personality, but also play a crucial role in advancing the material and spiritual accomplishments of civilizations. The current research addressed key inquiries through a qualitative approach and the utilization of data-driven research methods (grounded theory) to explore the significant functions of literary awards within Iranian society. What are the primary benefits and drawbacks of hosting such awards? What strategies and remedies can be implemented to attain these accolades? To address these queries, an in-depth interview was conducted with over 30 individuals involved in the administration of literary awards or who have been recipients of such awards in previous cycles, as well as scholars specializing in critical and analytical literary works. In addition to documentary sources, the data collected was analyzed through open and axial coding, leading to theoretical saturation by the 10th interviewee. The findings revealed that deficiencies in policy formulation, planning, reliance or autonomy, and the consistency of award ceremonies and literary festivals significantly impact the institutionalization and effectiveness of these accolades. The primary functions of literary awards include enhancing the quantity and quality of creative outputs, expanding knowledge, fostering social interactions, creating platforms for discourse and critique, stimulating demand and accountability, raising awareness, and promoting a culture of reading. Trust in festivals and awards is a pivotal factor that can bolster their growth and influence,
Keywords: Literary Awards, Literary Genre, Knowledge Enhancement, Creative Thinking, Grounded Theory -
Pages 31-51
Transactional Analysis (TA) Theory provides a comprehensive psychological model for examining interpersonal dynamics and personality structures, positing that individuals embody three core ego states: Parent, Adult, and Child. Each of these states encompasses specific behaviors, emotions, and cognitive processes, shaping individual and social interactions. In Ferdowsi’s Shahnameh, the character of Jamshid exemplifies significant personal transformations; he initially achieves remarkable societal advancements and cultural achievements, but afterward falls victim to pride and egocentrism. His life narrative thus embodies both inspiration and a cautionary tale on the hazards of unbridled ambition. This study aims to analyze the scope of Jamshid’s personality, along with his actions and reactions, within the framework of TA. Utilizing a descriptive-analytical approach, the research investigates which of the three primary TA-defined ego states most prominently influence Jamshid's behaviors, and the maladaptive traits and “contaminations” evident in his behavioral patterns were examined. Jamshid’s actions are largely driven by his dominant Adult and Parent ego states, with each showing distinct characteristics: his Parent state displays both constructive and destructive tendencies—his ego and self-centeredness foster fear, denigration, and societal destruction as manifestations of the Parent’s negative dimension. Conversely, the positive Parent state is reflected in his advancements in military technology, medical practices, and therapeutic interventions. Guided by his Adult state, Jamshid initiates social reforms, establishes social hierarchies, and systematizes social structure. This study further explores the contaminations and dysfunctions within these personality states, offering an in-depth analysis of Jamshid’s complex behavioral dimensions.
Keywords: Shahnameh, Jamshid, Eric Berne, Transactional Analysis -
Pages 53-76The Former Dialect of Shirāz is among a few New Iranian dialects of which considerable written texts are remained from 5th till 11th century A.H. Sa'diʼs Mosallasāt (7th century A.H.), a trilingual ghazal of Hafez (8th century A.H.), the Divān of Shams Pos-e Nāser (8th century A.H.) and the books Kān-e Malāhat and Se Goftār by Shāh Dā'i Shirāzi (9th century A.H.) and Bos'haq At'ema (9th century A.H.) are typical samples of this linguistic variety. The Former Dialect of Shirāz (called Shirāzi or Sherazi) has been changed in phonological, morphological, syntactic and semantic levels in its evolution from Middle Shirāzi. The authors of this article try to compare the phonetic and phonological characteristics of this linguistic variant with Middle Persian as well as introducing the most important phonetic changes from Middle Persian to The Former Shirāzi and also the major phonetic processes of Shirāzi based on the works of Shāh Dā’i Shirāzi.Keywords: Former Shirazi, Middle Persian, Phonetics, Phonology, Phonetic Processes, Shah Da'i Shirazi
-
Pages 77-107
The study of typography in children's picture books serves as a crucial link between the fields of graphic design and children's literature. Given that children connect more effectively with visual language than with written language, the visual enhancement of text in children's books has become a prevalent strategy. Accordingly, the research scope is confined to picture books for age groups 'A' and 'B', with the target population encompassing Persian and English typographies that serve not only a decorative purpose but also as carriers of the text's meaning. The primary objective of this study is to investigate graphic devices that facilitate a conceptual connection with children by transitioning the meaning of words from a linguistic framework to a visual representation. The term 'device' is a concept articulated by Shklovsky, a prominent formalist theorist, to denote the formal techniques employed in literary and artistic expressions. In this context, this article employs a formalist approach to explore how the semantic functions of visual constructs operate within typographic expressions. The research methodology adopted is descriptive-analytical, employing a non-probabilistic purposive sampling technique.
Keywords: Children's Story, Picture Book, Typography, Formalism -
Pages 109-128
Karen Horne (1885-1952) calls the way of raising children and its damages in a neurotic family with the three approaches of affection, isolation and ambition, fundamental anxiety. This study the causes of basic anxiety and the three neurotic strategies employed in the novel "Ziba Sedayam Kon" through a descriptive-analytical method, such as Ziba to the stepfather who exploits her, an addicted mother who doesnt adhere to life, and a belligerent father who Periodic insanity is hospitalized in an asylum, she is a normal type in front of his father, because sometimes she is loving and sometimes isolated, and her superiority is in line with her need to progress. Her parents and stepfather are ambitious characters who have become the cause of basic anxiety in Ziba’s life. Therefore, Ziba does not have a safe margin at home, but she and her father are under the influence of basic anxiety tactics to control neurotic crises against environmental tensions. As the father, mother, and stepfather maintain the safe conditions of the home and family environment, each in a way in all Situations is usurping and Ziba is facing a family neurotic crisis. Therefore, Ziba is a realistic and non-neurotic personality that controls basic anxiety, is flexible to environmental conditions and social status of people, and creates a balance between self, environment and three opposing defensive strategies to grow by relying on the real self and eliminating the ideal self. Slow down, be on a normal path and do not harm yourself or others.
Keywords: Farhad Hassanzadeh, The Novel Of Call Me Ziba, Karen Horney, Social Psychoanalysis, Fundamental Anxiety -
Pages 129-151
Trust is amongst the important issues reflected in literary texts, especially Kelileh and Demneh. Accordingly, the present study aims at investigating this issue in the view of sociologists such as Giddens, Fukuyama, and Putnam using the documentary study method. Research findings show that the atmosphere of the society described in Kelileh and Demneh is a kind of atmosphere in which trust-building norms and values are not seen and trust is threatened by hazards such as the impermanence of worldly life, natural disasters, diseases, weakness of political institutions and the spread of moral abnormalities. Such threats have given prominence to rational trust in Kelileh and Demneh; it means that the individuals trust each other on the basis of the profit and loss computation, and trust is a relative issue such that it is neither the complete trust in friends nor pure distrust in enemies. Trust radius is confined to the network of friends and relatives. However, others can also enter these networks through examination. To this purpose, people's life history must be investigated and analyzed and their moral, social, and personality traits should be known. Therefore, the trusted and trustworthy people should be wise, skilled and committed scientists who not only surrender to the superior but also criticize in such a way to avoid offending others. Moral traits such as doing good to others, kindness, forgiveness, and not paying attention to slanderous talks of the others, play an important role in attracting the subordinates' trust in superiors, and traits such as truthfulness, trusteeship, self-control, secrecy and benevolence are effective in attracting the superiors' trust in subordinates.
Keywords: Kelileh, Demneh, Trust, Knowledge, Cognition, Moralvirtues -
Pages 153-171People's view of death and its special rites and ceremonies in different cultures reveal many intellectual and cultural infrastructures of different peoples, which can be studied and analyzed from different perspectives. One of these viewpoints is the mythological analysis of various rituals related to death from the moment of death to burial and after burial in various cultures and ethnic groups. In this essay, the author has investigated and analyzed the mythology of four post-burial rituals in Kermanshah province using descriptive-analytical method as well asfield study. Since holding rituals among nomads and villagers is more serious than urban residents, the main focus in the interviews was on the nomads and tribes of Kermanshah, including the Sanjābi tribe. The studied rituals are: breaking a jar or pottery at dawn on the first day after burial, planting a tree, especially a cypress, on the grave of the deceased, asking for a good look from the deceased by offering sacrifice, and holding a Nū Ayd ceremony. The result of the research shows that the roots of these rituals are linked to mythological thoughts in ancient Iran. The ritual of breaking a jar or pottery is related to the magic of transferring evil and destruction, Planting a tree on a grave, in connection with the mythological thoughts about trees, is a ritual seeking a good look and concern for the deceased's emotions with the belief in forohers and its ceremonies, and the ritual of Nū Ayd is a repetition of the Zoroastrian Nowruz porseh.Keywords: Mythological Beliefs, Popular Culture, Post-Burial Rituals, Kermanshah
-
Pages 171-201Khayyam's personality has various scientific, philosophical and wise dimensions with special and attractive poetry. In order to understand his epistemological, ontological and social approaches, one should do a deeper analysis of the text of his quatrains and understand the poet's existential concerns.The perspective that looks at Khayyam in this research is the analysis of poetry therapy in his famous and universal quatrains. In recent decades,poetry therapy has been used to improve mood, reduce stress, increase awareness, and help people manage their emotions. The method of this research is the analysis of thematic content and the results of this analysis show that poetry therapy in Khayyam's quatrains takes place in two areas: the first is composing poetry for representation and sometimes providing solutions for concerns and anxieties. It is caused by the ontological ambiguities and amazement of the poet himself.The second is reading and hearing poems by the audience of his poems,which affects them a lot. Khayyam's quatrains provide an opportunity for people to think deeply, know themselves and the requirements of the world around them, and start an intellectual and inner journey. Khayyam wants to cause consciousness, motivation, the emergence of repressed and ignored powerful emotions and feelings through skillful narration about the transience of life, the expression of paradoxes, the existence of inevitable actions such as the dominance of fate and death. Finally, it should induce healing, personal growth and a deeper understanding of oneself and the world,which in general is very similar to cognitive-behavioral therapy in psychology.Keywords: Poetry Therapy, Khayyam, Quatrains
-
Pages 203-236
Decision-making plays a pivotal role in individual life, and this issue has garnered special attention from scholars. Theories in the field of decision-making are based on assumptions that stem from differences in ontological and epistemological foundations. Therefore, it is important to examine such a significant issue as decision-making by referring to Iranian-Islamic texts. The main goal of this study is to explore the contextual components of decision-making based on the thought of Jalal al-Din Muhammad Rumi. In this research, themes, concepts and categories related to the contextual components of decision-making, based on the thought of Jalal al-Din Muhammad Rumi, are identified through the study and analysis of Rumi's Masnavi Manavi. This study is exploratory and descriptive in nature and utilizes thematic analysis as its primary analytical method. In the descriptive coding stage, after continuous comparison of the data, 312 descriptive codes were presented. In the second stage (interpretive coding), a list of 43 interpretive codes was created. In the third stage, by bringing the categories closer together to explain the concepts, 11 overarching themes were expressed. The examination of contextual components affecting decision-making based on the thought of Jalal al-Din Muhammad Rumi can enrich the frameworks proposed in the field of decision-making.
Keywords: Decision Making, Jalaleddin Mohammad Mowlavi, Ontology, Epistemology, Anthropology -
Pages 237-275Ellipsis is one of the basic concepts in the field of art aesthetics, which can be found in the foundation of various artistic creations, sometimes known and sometimes unknown. In literature, the term ellipsis and its aesthetic and semantic functions are known and common among literary activists, but in calligraphy, despite its great importance and many uses, like other calligraphic rhetorical techniques, it remains unsaid and unknown, and in treatises There is no mention of it. It seems that calligraphers drowning in the rules that mostly lead to the correct structuring of structures and the eloquence of formal texts, have made them neglect to pay attention to the rhetorical device of calligraphy. This interdisciplinary article in a descriptive-analytical way, for the first time by revealing this important point that calligraphy, like literature, has its own eloquence and rhetoric. And just as language structures, after passing through the two devices of "eloquence" and "rhetoric", enter the structure of literary works, calligraphy structures also enter the structure of calligraphy works through the same path. It has revealed the most hidden structural links of literature and calligraphy in the wide realm of ellipsis to the limit of permissible, figurative metaphors and other related literary foundations.Keywords: Literature, Calligraphy, Eloquence, Rhetoric.Ellipsis, Structural Links
-
Pages 277-307In the past few decades, following the extensive political and social changes as well as the change in society's attitude towards women's issues status, novelists have paid special attention to women's issues and reflected the society's attitude towards women's identity and rights in their works. The of women in contemporary Iranian literature is bold and different from classical literature; As a result, it is necessary to study the image of women in literature and society. Zoya Pirzad, Fariba Wafi and Sara Salarkia are talented writers of contemporary fiction in whose work women play a central role; Therefore, in this research, with a descriptive-analytical method, according to three authoritative best-selling novels of the 80s, whose main characters are women, to try to understand the issues and concerns of women in these novels as Representatives of that generation and how their experiences are represented. The female characterization of the novels is also examined from the perspective of content analysis. Findings show that women in these novels suffer from everyday problems, loneliness, lack of self-confidence, attention to the past, feelings of fear and insecurity, dissatisfaction with married life and the loss of their female identity. Finally, they voluntarily seek to solve the problems of individual and social life and stabilize their position. Also, the atmosphere of these novels, which represent the society of that decade, shows the manifestations of patriarchy, belief in the superiority of men, society's negative attitude towards women, weak status of women and a kind of restoration of female identityKeywords: : Woman, Society, Family, Female Experience, Sociological Criticism, Novel
-
Pages 309-340Asceticism and contentment are important concepts in Islamic mysticism. The common denominator of these two concepts is a kind of austerity and depriving oneself of a specific object; In such a way that holy traveller, in the hope of obtaining another gift, abandons the use of the desired object that he has in his possession. A similar situation can be seen in Lacan's concept of symbolic castration. In this research, we have first examined the concept of asceticism and contentment based on the propositions of Islamic mystics and explained the concept of Lacanian symbolic castration. Then, using the qualitative analysis method and emphasizing Lacan's concept of symbolic castration, we have examined and evaluated the sign of asceticism and contentment in Sana'i's Hadiqa-ul-Haqiq and Hafez's sonnets. The results of the research show that asceticism has been identified in the view of Sana'i as a symbol that underlines the holy traveller's true desire in the subconscious field and suppresses his desire and instead fulfills The Other’s desire. The concept of contentment in the view of Sana'i is often the same as asceticism, and of course he tried to sublimate this signifier in several places. In the view of Hafez, asceticism is a sign that covers The Other’s lack, and debauchee tries to reveal the lack of this signifer. In the contentment signifier, instead of facing the suppression of desire, debauchee is faced with the desire to suppress, and after that, he experiences jouissance.Keywords: Asceticism, Contentment, Sana'i, Hafez, Jacques Lacan