فهرست مطالب

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/10/23
- تعداد عناوین: 6
-
-
طراحی الگوی کسب وکارهای خانوادگی کشاورزیصفحه 2
امروزه موانع گسترده ای بر سر راه پیشرفت بخش کشاورزی ایران قرار دارد. اگرچه به نظر برخی از فعالان بخش کشاورزی مهم ترین مانع در این حوزه نقض در جنبه های فناوری است، اما از نظر پژوهشگران مهم ترین مانع بر سر پیشرفت کشاورزی ایران، مربوط به جنبه های علوم انسانی-اجتماعی و در راس آن ها موضوع مدیریت کسب وکار در این حوزه است. از این دیدگاه، اولین موضوع مورد مناقشه، نظام های تولید و بهره برداری کشاورزی است. آنچه در این پژوهش به عنوان مبنا قرار گرفته است، نظام بهره برداری خانوادگی در کشاورزی است که نمود آن در اجرا، کسب وکار خانوادگی کشاورزی است. بنابر این، مسئله اصلی این پژوهش عدم وجود الگویی برای طراحی و اجرای کسب وکارهای خانوادگی کشاورزی در کشور است. با این وجود هدف اصلی، طراحی الگویی است تا مجموعه اجزاء اصلی کسب وکار خانوادگی کشاورزی و روابط بین آن ها را در برگرفته و منطق کار کردن کسب وکار به عنوان یک کل را نشان دهد. در این پژوهش ابتدا با مطالعه ادبیات پژوهش، چارچوب مفهومی پژوهش که متشکل از اجزاء، رابط بین آن ها و محتوای آن ها است، بدست آمد. سپس بر اساس پروتکل مصاحبه، با دوازده نفر از خبرگان بخش کسب وکار کشاورزی مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و رویکرد استراید-استرلینگ استفاده شد که داده ها با با نرم افزار MAXQDA تحلیل شدند و نتایج حاصل 1596 کد و 565 مضمون پایه، 86 مضمون سازمان دهنده و 13 مضمون فراگیر به دست آمد. در نتیجه الگوی کسب وکار بخش کشاورزی با 12 جزء بخش های مشتریان، ارزش پیشنهادی، جریان درآمدی، کانال ها، ارتباط بامشتریان، ساختار هزینه، فعالیت های کلیدی، منابع کلیدی، معماری سرمایه انسانی، معماری سرمایه مالی، مشارکت های کلیدی و اداره راهبردی کسب وکار طراحی شد.
کلیدواژگان: کسب وکار خانوادگی کشاورزی، طراحی الگوی کسب وکار، نظام بهره برداری کشاورزی، نظام بهره برداری خانوادگی، الگوی کسب وکار، نظام تولید کشاورزی -
فراترکیب موانع تحقق تحول دیجیتال؛ مطالعه موردی صنعت بانکداری جمهوری اسلامی ایرانصفحه 3
بانکداری تمام دیجیتال شکلی از بانکداری است که در آن تمام فرایندها به شکل غیرفیزیکی و بر بستر سامانه های دیجیتالی انجام می شود. تحول دیجیتال در دو دهه اخیر تغییر بسیار زیادی بر بستر و اشکال بانکداری گذاشته است. در ایران نیز صنعت بانکداری یکی از پیشگامان جاری سازی تحول دیجیتال است؛ ولی موانعی صنعت بانکداری ایران را از تحقق بانکداری تمام دیجیتال و رسیدن به استانداردهای بانکی کشورهای توسعه یافته باز داشته است. این پژوهش به احصاء موانع تحقق تحول دیجیتال در صنعت بانکداری ایران با بررسی پژوهش های گذشته در این زمینه می پردازد. این نوشتار با بررسی اولیه 128 مقاله و بررسی نهایی 25 مقاله در بازه زمانی 16 ساله (1385 تا 1401) که در بستر صنعت بانکداری ایران انجام شده است با روش فراترکیب، موانع تحقق تحول دیجیتال در این صنعت را در یک تقسیم بندی منسجم گردآوری کرده است. برای تجزیه و تحلیل داده های مقالات از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. 88 مضمون پایه در قالب 7 مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر استخراج شده است. یافته های این پژوهش حکایت از این دارد که برای رفع موانع تحقق تحول دیجیتال در صنعت بانکداری ایران باید علاوه بر عوامل زیرساختی فنی، مالی و حقوقی-سیاسی، به عوامل محتوایی و نرم افزاری رهبری دیجیتال، سازمان، فرهنگ و دانش و مهارت بها داده شود و بانکداری تمام دیجیتال در ایران تنها با رویکرد جامع نگرانه می تواند محقق گردد.
کلیدواژگان: تحول دیجیتال، استراتژی دیجیتال، بانکداری دیجیتال، بانکداری تمام دیجیتال، روش فراترکیب -
صفحات 41-76
اقتصاد چرخه ای نگاه غیرخطی نوین در حوزه های تولید و مصرف دارای مزایای بسیاری بوده و توجه افراد و سازمان های متعددی را به جهت منافع و ارزش های اقتصادی، اجتماعی و محیطی به خود جلب نموده است. سطح کلان اقتصاد چرخه ای مسائل و موضوعات، سیاست های کلان را شامل شده و محل تجمیع همه رویه ها و فرایندهای سطوح شرکتی و میان شرکتی است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش فراترکیب، دلفی فازی و نگاشت شناختی فازی به شناسایی مولفه ها و اقدامات موثر در سطح کلان اقتصاد چرخه ای و چگونگی نحوه روابط علی میان آن ها می-پردازد. از این رو مقالات مرتبط با اقتصاد چرخه ای از سال 2015 تا 2020 ملاک عمل قرار گرفته است. 104 مقاله از پایگاه علمی وب آف ساینس و اسکوپوس موردمطالعه قرار گرفت. به منظور ارزیابی میزان توافق میان کدگذاری ها، از نرم افزار spss و آزمون کاپا استفاده شده است. مولفه ها و اقدامات موثر در چهار دسته سیاست های کلان، اقدامات کلان، زیرساخت های کلان و فرهنگ سازی و آگاهی بخشی کلان دسته بندی و نگاشت شناختی فازی ادغامی خبرگان ترسیم گردید. وزن اعتباری اثرگذاری در نگاشت شناختی فازی ادغامی نشان می دهد مدیریت کارای منابع طبیعی و محیطی، ارائه آموزش ها به مشتریان و شرکت ها، تدوین سیاست ها و مشوق های حمایتی و فعال نمودن بازارهای محصولات دست دوم و بازیافتی مهم ترین می باشند.
کلیدواژگان: اقتصاد چرخه ای، فراترکیب، سطح کلان، نگاشت شناختی فازی، سناریو -
صفحات 77-110
بحث سلامت جسمانی یکی از مباحثی است که خط مشی گذاران هر کشور باید بدان توجه داشته و برای آن برنامه ریزی داشته باشند. این موضوع زمانی مهم تر می شود که طبق آمارهای مختلف، پس از همه گیری ویروس کرونا و تعطیلی مدارس، دانش آموزان با مشکلاتی از جمله اضافه وزن و عدم تحرک روبرو شده اند. یکی از ابزارهایی که خط مشی گذاران می توانند از آن برای تغییر رفتار دانش آموزان کمک بگیرند، استفاده از ابزارهای خط مشی رفتاری می باشد.در این پژوهش پس از مطالعه ی ادبیات حوزه ی رفتاری و مشورت با نخبگان این حوزه، دو اقدام اصلاح رفتاری را طراحی کرده و به روش شبه تجربی در مدارس منتخب اجرا کردیم. به این صورت که رفتار دانش آموزان در پیش آزمون و پس آزمون بررسی و ثبت گردید. اردوی حرکتی و بوفه ی مدرسه دو اقدامی بود که پس از طراحی، یکی از آن (اردوی حرکتی) در مدرسه ی پسرانه ی صالحین و دیگری (بوفه ی مدرسه) در مدرسه ی دخترانه ی استاد مطهری اجرا گردید. نتایج این دو اقدام نشان داد استفاده از ابزارهای خط مشی رفتاری در تغییر رفتار دانش آموزان اثربخش خواهد بود.
کلیدواژگان: اقدامات اصلاح رفتاری، سلامت جسمانی، مدرسه، آموزش و پرورش، بینش های رفتاری -
صفحات 111-150مهم ترین مسیر برای بقا و به دور ماندن از تکانه های اقتصادی، استفاده از دانش برای بلوغ سازمان و رشد قابلیت های صادراتی آن متناسب با تغییرات محیط بین المللی است. هدف از این مطالعه آن است که با ارائه مدلی اثرگذاری اکتساب دانش مربوط به کسب وکارهای بین المللی به درون سازمان در بین المللی شدن آن را بیازماید. کسب وکارها به منظور بهره برداری از فرصت های رشد، دسترسی به مشتریان جدید و تطبیق با تغییرات محیط برون مرزی وارد عرصه فعالیت های بین المللی می شوند. ازآنجا که اطلاعات تفصیلی در مورد شرکت های کوچک و متوسط تولیدی صادرکننده وجود ندارد، با استفاده از فرمول تعدیل شده کوکران برای جامعه آماری نامعلوم، حجم نمونه تحقیق بر اساس واریانس گروه خبرگان، 160 نمونه برآورد شد. نوع پژوهش کاربردی و از روش آمیخته کیفی مصاحبه و گلوله برفی و کمی معادلات ساختاری به عنوان ابزار تحلیل پرسش نامه برای تبیین مدل بهره برده شده است. به کمک گروه خبرگان پایایی با آلفای کرونباخ 78% برای پرسش نامه تحقیق برآورد گردید. نتایج تحلیل ها نشان داد که مدل ارائه شده برازش خوبی دارد و تزریق دانش حاصل از یادگیری سازمانی موجب بلوغ سازمانی و استفاده موثرتر از قابلیت های پویای صادراتی و در نتیجه بهره مندی موثرتر سازمان از فرصت های کسب وکار بین المللی می شود.کلیدواژگان: یادگیری راهبردی، قابلیت های پویای صادراتی، بلوغ سازمانی، بهره برداری از فرصت های کسب وکار بین المللی، دانش
-
صفحات 183-218
نظام حکمرانی فضای مجازی جمهوری اسلامی ایران به واسطه توسعه پرشتاب فناوری اطلاعات و ارتباطات در سال های گذشته ساختارهای گوناگونی را تجربه نموده است. در دهه اخیر با توجه به مسائل فرا بخشی فضای مجازی و سریان آن به نظام های اجتماعی مختلف، ساختاری شورایی و فرا قوه ای به نام «شورای عالی فضای مجازی» با هدف تمرکز و یکپارچه سازی سیاست گذاری فضای مجازی تشکیل گردید. اکنون پس از گذشت یک دهه از عمر این شورا، لازم است عملکرد این نهاد در تناسب با اهداف و وظایف مشخص شده برای آن مورد ارزشیابی قرار گیرد. ازاین رو هدف از اجرای پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل شکاف عملکردی شورای عالی فضای مجازی است که ضمن ارزشیابی مسیر طی شده، مسیر پیش روی این نهاد را نیز روشن می سازد. پژوهش حاضر تحقیقی از نوع آمیخته اکتشافی است. در بخش کیفی، داده های گردآوری شده از اسناد، منابع کتابخانه ای، بیانات رهبری و مصاحبه ها با استفاده از روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفتند و درنهایت اهداف و وظایف شورای عالی فضای مجازی در 23 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون کلیدی طبقه بندی گردیدند. در بخش کمی نیز برای تحلیل داده های گردآوری شده از پرسشنامه از روش تحلیل اهمیت-عملکرد (IPA) استفاده شده است. برای این پژوهش می توان دو یافته مهم را برشمرد: اول، شناسایی و طبقه بندی مجموع اهداف و وظایف شورای عالی فضای مجازی و اعتبار یابی آن که در گام اول پژوهش انجام شده است؛ دوم، دسته بندی این مولفه ها از منظر خبرگان و بر اساس عملکرد شورا در «ناحیه تمرکز»، «ناحیه استمرار کار خوب»، «ناحیه اولویت پایین» و «ناحیه اتلاف منابع» است. یافته ها حاکی از آن است که به صورت کلی شورای عالی فضای مجازی لازم است اکثر مولفه های مربوط به کار ویژه «تصمیم گیری و طراحی خط مشی» و «ارزشیابی خط مشی» را تقویت نماید.
کلیدواژگان: شورای عالی فضای مجازی، فضای مجازی، حکمرانی فضای مجازی، ارزشیابی عملکرد، تحلیل اهمیت-عملکرد
-
Designing the businesses model for family farmPage 2
The main problem of this research is the lack of a model for designing and implementing agricultural family businesses in the country. However, the main goal is to design a model to include the main components of the family agricultural business and the relationships between them, and to show the logic of how the business works as a whole. In this research, first by studying the research literature, the conceptual framework of the research, which consists of components, the interface between them and their content, was obtained. Then, based on the interview protocol, semi-structured in-depth interviews were conducted with twelve experts in the agricultural business sector. In order to analyze the data, the theme analysis method was used and the results obtained were 1596 codes and 565 basic themes, 86 organizing themes and 13 inclusive themes. As a result, the business model of the agricultural sector was designed with 12 components of customers, value proposition, revenue flow, channels, relationship with customers, cost structure, key activities, key resources, human capital architecture, financial capital architecture, key partnerships and strategic business management.
Keywords: Agricultural Business, Family Business, Family Farm, Business Framework Design, Business Model Design, Agricultural Exploitation System, Agricultural Production System, Family Exploitation System, Business Model -
Meta-synthesis of Obstacles in the Implementation of Digital Transformation: Case of Banking Industry of Islamic Republic of IranPage 3
Digital-only banking is a form of banking in which all processes are done in a non-physical form and on the platform of digital systems. In the last two decades, digital transformation has greatly changed the platforms and forms of banking. In Iran, the banking industry is one of the pioneers in the implementation of digital transformation; however, Iran's banking industry suffers from obstacles that frustrate its development towards digital-only banking and thus prevent it from reaching the banking standards in developed countries. This research attempts to identify the barriers to the realization of digital transformation in Iran's banking industry by examining past research in this field. In this review, 128 papers have gone under preliminary study and of those, 25 have been chosen to be studied in greater depth. The mentioned literature, which covers a 16-year period (from 1385 to 1401 AP) has been used to propose a coherent classification of the obstacles in the path of implementation of digital transformation in this industry using the meta-synthesis method. The thematic analysis method has been used to analyze the data in the literature; in which 88 basic themes have been extracted in the form of 7 organizing themes and 2 inclusive themes. The findings of this research indicate that in order to remove the obstacles to the realization of digital transformation in Iran's banking industry, attention should be paid to the content and software factors of digital leadership, the organization, the culture, the knowledge, and the skills associated with it, in addition to the technical, financial and legal/political infrastructure. Digital-only banking can only be realized with a comprehensive approach.
Keywords: Digital Transformation, Digital Strategy, Digital Banking, Digital-Only Banking, Meta-Synthesis Method -
Pages 41-76
Circular economy as a new non-linear view in the fields of production and consumption. The macro- level includes policies and decisions related to it.it is the gathering place of all procedures and processes at the micro and meso levels. research, using the method of Meta-Synthesis, fuzzy Delphi & fuzzy Cognitive Maps, identify the effective components and measures at the macro- level and how the causal relationships between them are. the articles related to the circular economy from 2015 to 2020 have been used as criteria. 104 articles were studied from Web of Science and Scopus. In order to evaluate the agreement between codings, Kappa test were used. The effective components and measures were drawn in four categories of macro policies, measures, infrastructures and culture and awareness, categorization and integrative fuzzy cognitive maps of experts. The credit weight of the effect in the integrated fuzzy cognitive maps shows the efficient management of natural and environmental resources, providing training to customers and companies, formulating policies and supporting incentives and activating the markets of second-hand and recycled products. They are the most important.
Keywords: Circular Economy, Meta Synthesis, Macro Level, Fuzzy Cognitive Maps, Scenario -
Pages 77-110
The issue of physical health is one of the issues that the policy makers of every country should pay attention to and plan for. This issue becomes more important when, according to various statistics, after the corona virus epidemic and the closure of schools, students have faced problems such as overweight and inactivity. One of the tools that policy makers can use to change students' behavior is the use of behavioral policy tools.In this research, after studying the literature of the field of behavior and consulting with the elites of this field, we designed two behavioral reform measures and implemented them in a quasi-experimental way in selected schools. In this way, the students' behavior was checked and recorded in the pre-test and post-test. The movement camp and the school buffet were two actions that, after being designed, one of them was implemented in Salehin Boys' School and the other was implemented in Motahari Girls' School. . The results of these two actions showed that the use of behavioral policy tools will be effective in changing students' behavior.
Keywords: Behavioral Interventions, Physical Health, Education, School, Behavioral Policy Making -
Pages 111-150The purpose of this study is to test the effectiveness of knowledge acquisition related to international businesses within the organization in internationalization by presenting a model. Since there is no detailed information about exporting small and medium manufacturing companies, using Cochran's modified formula for the unknown statistical population, the research sample size was estimated to be 160 samples based on the variance of the expert group. The type of research is applied and the qualitative mixed method of interview and snowball and quantitative structural equations has been used as a questionnaire analysis tool to explain the model. With the help of a group of experts, reliability was estimated with Cronbach's alpha of 78% for the research questionnaire. The results of the analysis showed that the presented model has a good fit and the injection of knowledge obtained from organizational learning leads to organizational maturity and more effective use of dynamic export capabilities, and as a result, the organization benefits more effectively from international business opportunities.Keywords: Strategic Learning, Dynamic Export Capabilities, Organizational Maturity, Exploitation Of International Business Opportunities, Knowledge
-
Pages 183-218
The cyberspace governance system of the Islamic Republic of Iran has experienced various structures due to the rapid development of information and communication technology in the past years. In the last decade a council structure and a meta government called "Supreme Council of Cyber Space" was formed with the aim of focusing and integrating the policy of cyber space. the purpose of the current research is to investigate and analyze the functional gap of the Supreme Council of Cyberspace, which, while evaluating the path taken, also clarifies the path ahead of this institution. This research is an exploratory mixed research. In the qualitative part, the data collected were analyzed using the thematic analysis method, and finally, the goals and tasks of the Supreme Council of Cyber Space were classified themes. In the quantitative section, the importance-performance analysis method was used to analyze the data collected from the questionnaire. In this research, The findings indicate that, in general, the Supreme Council of Cyberspace needs to strengthen most of the components related to the "decision making and policy design" and "policy evaluation".
Keywords: Supreme Council Cyberspace, Cyberspace, Cyberspace Governance, Performance Evaluation, Importance-Performance Analysis