فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 68 (پاییز 1403)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 68 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیده حیدری، احمدرضا خزائی*، مجید وزیری صفحات 3-24

    تعارض و ناسازگاری هویت قومی و ملی یکی از مشکلات هر نظام سیاسی از جمله جوامعی است که با تکثر هویتی از جمله وجود گروه های متعدد در سرزمین خود روبرو هستند. بر همین اساس پژوهش حاضر با در نظر داشتن جامعه متکثر و چندقومی ایران، به دنبال حل برخی مشکلات در حوزه اقوام است که به طور مشخص به تقابل هویت قومی و ملی اشاره دارد. پرسش محوری پژوهش این است که برای تحقق زیست مسالمت آمیز اقوام در نظام جمهوری اسلامی ایران و پیوند زدن میان هویت ملی و قومی چه راهکار عملی می توان ارائه کرد؟ فرضیه این است که نفی تلقی اقلیت گونه از اقوام، تداوم حاکمیت بی طرف در اداره کلان کشور، تکیه بر تاریخچه و هنجارهای تاریخی مشترک و توسعه اقتصادی مناطق به نفع طبقات کمتر برخوردار از جمله راهکارهای تحقق زیست مسالمت آمیز اقوام در جامعه ایرانی است. با توجه به بررسی پژوهش حاضر باید گفت که باقی ماندن در حیطه نظری و آرمانی و تکیه بر وجوه مشترک سیاسی و تاریخی کافی نیست، بلکه در عمل باید این وجوه به نحوی باشد که کمترین نابرابری را برای بیشترین افراد ایجاد نماید. یعنی سازوکارهای مبتنی بر عدالت باید ضعیف ترین اقشار را مورد حمایت قرار دهد. همچنین باید سازوکارهای زیست مسالمت آمیز را در حوزه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی نیز گسترش داد و اصول قانون اساسی از جمله آموزش به زبان مادری،  توسعه رسانه ها به زبان مادری برای اقوام و همچنین توجه به نقش تاریخی اقوام در حفظ هویت ملی را می بایست محقق ساخت. در مقاله حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و ابزار کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، زیست مسالمت آمیز، جمهوری اسلامی
  • امیرعلی محبی، محمدرضا تاجیک* صفحات 25-46

    طبقه به عنوان یک مفهوم اقتصادی در جامعه شناسی شکل گرفت و با همین درون مایه پذیرفته شد. برای بسیاری از جامعه شناسان مسئله تکوین و دگرگونی طبقات اجتماعی موضوعی حائز اهمیت است. در همین راستا پرسش اصلی این تحقیق آن است که چه رابطه ای بین بخش های غیرمولد اقتصادی و دگرگونی طبقاتی وجود دارد. مورد مطالعاتی برگزیده برآمدن و ظهور طبقه تن آسا و نوکیسه در ایران پساانقلابی است. فرضیه تحقیق این بوده است که بخش هایی از اقتصاد ایران که عمدتا ریشه در اقتصاد سیاسی غیرمولدی دارد که از دهه ها قبل از انقلاب شکل گرفته است مجموعه مناسباتی از تولید ثروت را خلق می کنند که در دوره های مختلف می تواند منجر به تکوین طبقات نوکیسه گردد. این مناسبات اقتصادی غیرمولد زاینده تحرکات اجتماعی خاصی هستند که در زمان کوتاهی افراد را در دهک های اجتماعی ارتقا می دهند و دگرگونی طبقاتی را منجر می شوند. یافته های تحقیق نشان داده است که برخی از سیاست های اقتصادی اساسا مستعد ایجاد رانت آفرینی هستند و موجبات خلق فرایندهایی از تولید ثروت غیرمولد را فراهم کرده که تبعات اجتماعی بسیار گسترده ای داشته است تا حدی که سبب تکوین و تثبیت طبقه جدیدی در ایران را موجب شده است. رویکرد پژوهش جامعه شناختی و شیوه جمع آوری داده ها اسنادی و کتابخانه ای بوده است.

    کلیدواژگان: طبقه، اقتصاد سیاسی، رانت، تحرک اجتماعی، اقتصاد غیرمولد، طبقه تن آسا
  • سید کمال هاشمی، احمدرضا بهنیافر*، علی پورقصاب امیری صفحات 47-70

    بشر، به ماهیت مدنی بالطبع بودن، از آغازین روزهای تمدنی اش به دنبال شیوه ای برای سازماندهی حیات اجتماعی بوده است، و از همین رو، دولت سازی را دنبال کرده است. اما دولت همان قدر که می تواند تامین کننده خیرعمومی باشد، بعضا می تواند آفات و معایبی هم داشته باشد، به هم منظور باید ابزارهایی برای نظارت و مهار آن تمهید گردد. در همین راستا پرسش اصلی این مقاله نقش دیوان عدالت اداری در نظارت بر قدرت در حکومت اسلامی چیست و چگونه این نظارت می تواند به تضمین عدالت اداری و کنترل قدرت منجر شود؟ فرضیه تحقیق این است دیوان عدالت اداری با استناد به اصول 170 و 173 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بر مبنای نظارت بر تصمیمات و اقدامات نهادهای دولتی، ابزاری موثر برای تضمین عدالت اداری و جلوگیری از تمرکز و سوءاستفاده از قدرت در حکومت اسلامی است. یافته های پژوهش نشان داده که از آنجایی که اصل در حکومت اسلامی عدالت و حقوق شهروندان است، بنابراین ابزارهای استقرار عدالت نیز در ساختار حقوقی قانون اساسی تعبیه شده که دیوان عدالت اداری از این جمله است تا شهروندان بتوانند به واسطه آن در امور اداری کشور استیفای حق کنند. رویکرد تحقیق حقوق عمومی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.

    کلیدواژگان: نظارت، دیوان عدالت اداری، قدرت موسس، حقوق شهروندان، حکومت اسلامی
  • افشین جعفری، زهرا قاسمی*، حسین دشتی عسکری صفحات 71-90

    باورها و اعتقادات به عنوان نقطه ثقل و مرکزی دینداری در اسلام تنها به حوزه فردی و عبادات معطوف نمی شوند، بلکه اصول و قواعد فقهی به عنوان سازمان دهنده زندگی سیاسی و اجتماعی شهروندان در جامعه اسلامی، قائل به ارائه راهکارهایی برای ایجاد پیوند میان مردم و کارگزاران از جمله در عرصه اعتماد سیاسی هستند. بر همین اساس در پژوهش حاضر نقش باورهای دینی در محقق شدن اعتماد سیاسی از منظر فقه و نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران بررسی می شود. این پرسش مطرح است که نقش و آثار باورهای دینی در تحقق اعتماد سیاسی از منظر فقه و نظام حقوقی ج.ا. ایران چیست؟ نتایج نشان داد که باورهایی نظیر پذیرش و عمل به حاکمیت شریعت، ولایت مداری و ولایت پذیری، داشتن تقوای سیاسی و در پیش گرفتن سیاست معنویت گرا و عدم پذیرش جدایی دین از سیاست نقش مهمی در تحقق اعتماد سیاسی در جامعه اسلامی دارند. زیرا باورهای یاد شده نقش مهمی در گزینش و تعیین کارگزاران جامعه اسلامی داشته و همواره به عنوان ملاکی برای عموم مردم در نظر گرفته می شوند. در این رویکرد، کارگزاران باید تقوا و دینداری را به عنوان ابزارهای درونی نظارت بر خود ترویج نمایند که در اصل چهارم قانون اساسی، منطبق بودن کلیه قوانین کشور بر پایه موازین اسلامی لحاظ شده و قابل اطلاق به کارگزاران نیز می باشد. در مقاله حاضر از روش توصیفی و تحلیلی و ابزار کتابخانه ای استفاده شده است. چارچوب نظری مقاله رویکرد کارگزار ایمانی و اسلامی است.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، اعتماد سیاسی، نظام حقوقی، کارگزاران، نظام اسلامی
  • حسین اکبری، محمد توحیدفام*، ارسلان قربانی شیخ نشین صفحات 91-116

    توسعه انسانی به عنوان یک مفهوم چند بعدی یکی از پایه های عمده توسعه کشور است که می تواند در راستای تحقق اهداف اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشور موثر باشد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد قیاسی و بر اساس چارچوب نظری حکمرانی خوب در پی یافتن پاسخ به این سوال اصلی و سوال فرعی است که، شفافیت چه تاثیری بر شاخص های توسعه انسانی در ایران در طول دوره زمانی 1392 تا 1400 داشته است؟ و رابطه و همبستگی بین شفافیت و شاخص های توسعه انسانی چگونه است؟ وجود سطوح بالا و پایین از شفافیت در ایران در این دوره زمانی، تاثیر قابل توجهی بر شاخص های توسعه انسانی در جامعه داشته و این تاثیرات در طول زمان تغییر یافته است.و رابطه مستقیم و معمولا همبستگی مثبت بین شفافیت و شاخص های توسعه انسانی برقرار است. این پژوهش سعی دارد، به رابطه بین شاخص های توسعه انسانی و شفافیت در جامعه بپردازد و از تاثیر و رابطه شاخص های توسعه انسانی و شفافیت در جامعه یک تحلیل تجربی ارایه دهد. یافته های تحقیق برآن است که با ارتقای شفافیت در عرصه های اقتصادی کشور از طریق گسترش فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات، همراه با توسعه دولت الکترونیک و افزایش مشارکت مردمی و دیجیتالی کردن خدمات عمومی، می توان شفافیت در جامعه را افزایش دادو بهبود شاخص های توسعه انسانی را تسریع و تسهیل نمود.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، شاخص توسعه انسانی، شفافیت، فناوری
  • محمد مدرسی، کیهان برزگر*، سید مصطفی ابطحی صفحات 117-144

    مساله مشارکت سیاسی یکی از مولفه های تعیین کننده در توسعه سیاسی و متعاقب آن توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع است. هر چقدر میزان تاثیرگذاری شهروندان بر فرایندهای تقنینی و اجرایی یک کشور محسوس و عینی و مبتنی بر رضایت مندی آنها باشد، مشارکت سیاسی آنها نیز افزایش می یابد. مقاله حاضر از همین منظر به مسئله مشارکت سیاسی شهروندان اهوازی در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی پرداخته است. سئوال اصلی پژوهش حاضر بدین ترتیب بوده است که علل و عوامل موثر بر کاهش میزان مشارکت سیاسی شهروندان اهوازی در انتخابات یازدهمین دوره ی محسوب می شود چه بوده است؟ عدم تحقق انتظارات مردم در زمینه های تفنینی، اقتصادی-معیشتی، ناکارآمدی و ناامیدی از عملکرد نمایندگان از مهمترین عوامل موثر بر کاهش مشارکت سیاسی شهروندان این شهر در انتخابات تلقی می شود.جامعه آماری این پژوهش شامل متخصصان، خبرگان، فعالان سیاسی و شهروندان شهر اهواز بوده است.روش پژوهش کیفی و کمی بوده و ابزار پژوهش پرسشنامه نیز بوده است. بخش کیفی  براساس نظریه رضایت مندی سیاسی تدوین شده است و بخش کمی آن به شکل تصادفی بوده است. این نمونه آماری توسط فرمول کوکران تعداد 386 نفراز شهروندان اهوازی انتخاب شده اند و سپس با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، انتخابات، مجلس شورای اسلامی، رضایت مندی سیاسی، شهروندان اهواز
  • عقیل شفایی، خیرالله پروین*، مصطفی سراجی صفحات 145-166

    مناسبات اجتماعی پیچیده و غالبا پر تنش و درگیرشونده است، از همین رو در اکثر جوامع قانون به عنوان فصل الخطاب اختلاف تمهید شده است تا هم معیاری برای رفتار باشد و هم در هنگامه اختلافات بتواند فصل خصومت کند. اگرچه باور همگان بر این است که قانون باید در همه احوال جاری و ساری شود و استثنا نپذیرد، ولی مواردی از مستثنی شدن وجود دارد. قوه قاهره در حقوق خصوصی و وضع استثنایی در حقوق عمومی از مواردی هستند که حاکمیت قانونی را تعلیق می کنند. در همین راستا، پرسش اصلی این مقاله درباب  ضرورت و وضع استثنایی در قانون اساسی ج.ا.ا. طرح شده است. فرضیه مقاله بر این بوده است که قانون اساسی فعلی ایران به عنوان یک ساختار حقوقی مدرن از ظرفیت های حاکمیتی بالایی بهره مند است که یکی از آنها امکان کاربست ضرورت و تمهید وضع استثنایی است. یافته های تحقیق نشان داده است که حقوق عمومی در ایران می تواند از سه دسته ضرورت تقنینی، اجرایی و خاص بهره مند گردد که ابزارهای حاکمیتی قابل توجهی فراهم می کنند. رویکرد مقاله تحلیلی-توصیفی و شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، ضرورت، وضع استثنایی، کارل اشمیت، حقوق عمومی، آگامبن
  • فاطمه شادکام، مهرداد صادقی*، علی رشیدپور صفحات 167-190

    هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل شایستگی مدیریتی مدیران فرهنگی در ج.ا. ایران است. این مطالعه به روش آمیخته کمی- کیفی با استفاده از روش های میدانی، مصاحبه نیمه ساختاریافته، کدگذاری، پرسشنامه و بررسی اسناد و مدارک انجام شد. نمونه پژوهش در بخش کیفی شامل 13 نفر از خبرگان بوده که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و در بخش کمی نمونه پژوهش شامل120 نفر بوده که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. پرسش اصلی این است که شاخص های مدیران شایسته فرهنگی برای توسعه فرهنگی در جمهوری اسلامی با توجه به بیانات و دیدگاه های رهبری انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای شامل چه مواردی هستند؟ پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها به روش های تحلیل محتوا و روش دلفی با نظرخواهی از متخصصان، تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل اعتبار به روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و واگرا و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج تحلیل کیفی نشان داد که آینده پژوهی این حوزه مستلزم توجه به 8 مقوله اصلی و 72 زیر مقوله است. در کدگذاری انتخابی، ابعاد پارادایم کدگذاری، شامل 6 دسته مقوله محوری شرایط علی، موانع، شرایط مداخله گر، شرایط بستر حاکم راهبردها و پیامدها مشخص شد. همچنین در بخش کمی نتایج تحلیل عاملی تاییدی برای همه متغیرهای پژوهش تایید شده است. از سویی نتایج آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی برای همه مولفه های آینده پژوهی بالاتر از 7/0 بوده که نشان از رضایت بخش بودن میزان پایایی مولفه های آینده پژوهی است. افزون بر آن میزان روایی همگرا و واگرای مولفه های مدل آینده پژوهی مدیریت آموزشی بالاتر از 5/0 بدست آمده که نشان از قابلیت مطلوب میزان روایی مولفه های مدل است.

    کلیدواژگان: شایستگی مدیریتی، مدیران فرهنگی، توسعه فرهنگی، جمهوری اسلامی ایران، آینده پژوهی
  • سید رافع شجاعی نژاد، جعفر کوشا*، مجتبی فرح بخش، بتول پاکزاد صفحات 191-212

    به موجب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مجلس شورای اسلامی متولی اصلی تقنین قوانین می باشد. در کنار آن نهادی دیگر به نام مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز وجود دارد که در امرتقنین اثر گذار می باشد. مجمع به موجب قانون اساسی ایران وظایف مثل حل معظل نظام، حل تعارض فی مابین مجلس و شورای نگهبان در موارد اختلاف و تدوین سیاست های کلی نظام از طریق مشاوره به رهبری را دارد . در این تحقیق مفهوم مصلحت در بستر فقه اسلامی و نزد اندیشمندان غربی بررسی شده است .سپس نقش این مفهوم با وظایف مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد مقایسه قرار گرفته است .بررسی وظایف مجمع مبین می سازد که مجمع اصولا مرجع قانون گذاری اولیه و به تبع تدوین یک سیاست جنایی تقنینی نمی باشد . نتیجه آنکه مفهوم مصلحت در فقه شیعه در کنار مباحثی مثل اهم و مهم، ثابت و متغییر، حکم حکومتی مطرح شده است و تحت عنوان یکی از دلایل استنباط مستقل و مبنای تشریع پذیرفته نشده است. همین مفهوم از مصلحت با عنایت به مبانی فقاهتی تشکیل مجمع تشخیص مصلحت نظام که برگرفته از فقه شیعه است، بر مجمع نیز حاکم می باشد.

    کلیدواژگان: مصلحت، سیاست جنایی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاست جنایی تقنینی
  • زهرا قنبری مله* صفحات 213-234

    این پژوهش با عنوان «راهبردهای سیاست خارجی ایران در برابر ایالات متحده پس از بیداری اسلامی: از تقابل ایدئولوژیک تا تعامل ژئوپلیتیک»، به تحلیل سیاست های ایران در این دوره و چگونگی تاثیرگذاری آن بر نقش منطقه ای و روابط بین المللی می پردازد. سوال اصلی تحقیق این است که چگونه ایران توانسته است میان اصول ایدئولوژیک و الزامات ژئوپلیتیکی در سیاست خارجی خود توازن برقرار کند؟ فرضیه پژوهش این است که سیاست خارجی ایران در این دوره، به عنوان ترکیبی از تقابل ایدئولوژیک با آمریکا و تعامل ژئوپلیتیکی هدفمند، تعریف شده است تا ضمن حفظ استقلال ملی، منافع استراتژیک خود را در منطقه تقویت کند. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و از منابع کتابخانه ای و داده های مستند برای بررسی تطبیقی سیاست های ایران در این دوره استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که ایران از بیداری اسلامی برای تقویت نقش ایدئولوژیک خود در منطقه بهره برده، اما در عین حال، با تعاملات محدود ژئوپلیتیکی، مانند توافق برجام، تلاش کرده است فشارهای اقتصادی و سیاسی ناشی از تقابل با ایالات متحده را کاهش دهد. این پژوهش تاکید می کند که سیاست خارجی ایران، تلفیقی از ایدئولوژی و واقع گرایی است که با توجه به شرایط متغیر منطقه ای و بین المللی تنظیم شده است.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، آمریکا، ایران، تقابل ایدئولوژیک، تعامل ژئوپلتیک، محور مقاومت
  • حفیظ الله همیار، مهدی شیخ موحد*، حسین علایی صفحات 235-256

    مشارکت شهروندان در عرصه سیاسی تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله نوع نظام انتخاباتی است که در انتخابات مجلس شورای اسلامی قابل مشاهده است. بر همین اساس پژوهش حاضر نیز درصدد است تا تاثیر نظام انتخاباتی بر میزان مشارکت شهروندان را در انتخابات مجلس شورای اسلامی به بحث بگذارد. پرسش این است که معایب نظام انتخاباتی اکثریتی برای مجلس شورای اسلامی چیست و الگوی مطلوب جایگزین آن کدام است؟ نتایج تحقیق نشان داد نظام انتخاباتی تناسبی و انواع آن مشوق مشارکت نهادی، سازمانی و مبتنی بر آگاهی و نگرش حزبی است، اما نظام انتخاباتی اکثریتی به دنبال ترویج مشارکت شهروندان به شیوه توده ای و بدون انضباط سازمانی است. نظام انتخاباتی اکثریتی هرچند طی دهه های مختلف نقش مهمی در مشارکت مردم در انتخابات مجلس داشته است، اما به دلیل نقش مهم نهادها و سازمان ها از جمله احزاب سیاسی و تبدیل رویکردهای قبلیه گرایانه به تحزبی، نظام انتخاباتی تناسبی از مزایای بهتری برای مشارکت مردم در انتخابات برخوردار است.  مشارکت در نظام انتخاباتی تناسبی می تواند مبتنی بر برنامه ریزی، قوانین حزبی و تسری آن به بخش های مختلف تصمیم گیری و برگزاری انتخابات باشد که از لوازمات مشارکت شهروندان در دهه چهارم انقلاب است. همچنین نظام انتخاباتی تناسبی باعث برانگیختن مشارکت گروه های مردمی اعم از قومی، مذهبی، و اقشاری می شود که از جهت امید داشتن برای کسب کرسی حتی در صورت عدم پیروزی کامل حزب یا فهرست متبوع خود، وارد کارزار انتخابات می شوند. تحقیق حاضر از نوع کیفی و روش انجام کار نیز مقایسه ای است که با استفاده از ابزار کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است.

    کلیدواژگان: نظام انتخاباتی، مشارکت، انتخابات، نظام اکثریتی، تناسبی
  • رسول شمسی، اسماعیل عبدالهی*، مریم صفایی صفحات 257-280

    پیدایش ارزهای رمز محور مبتنی بر فناوری دفتر کل توزیع شده، ضمن کاهش هزینه ها و افزایش سرعت انتقال ارزش، تحولاتی در تجارت الکترونیک، نظام پولی و بانکی ایجاد کرده است. در عین حال، این ارزها با ویژگی هایی مانند گمنامی کاربران، غیرمتمرکز بودن و برگشت ناپذیری تراکنش ها، فرصت هایی برای ارتکاب جرایمی چون پولشویی، کلاهبرداری و جعل فراهم آورده اند. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی چالش های حقوقی مرتبط با جرایم ارزهای رمز محور و راهکارهای کنترل آنها می پردازد. یافته ها نشان می دهد که خلاهای قانونی و نبود تعریف دقیق حقوقی از این ارزها، چالش هایی را در رسیدگی قضایی ایجاد کرده است. از جمله پیشنهادهای ارائه شده می توان به اصلاح قوانین موجود، تصویب قوانین جدید متناسب با ویژگی های ارزهای رمز محور، و تقویت همکاری های بین المللی اشاره کرد. آموزش و توانمندسازی قضات و ضابطان دادگستری و توسعه همکاری میان بخش های دولتی و خصوصی نیز به عنوان راهکارهایی برای مقابله با این چالش ها مطرح شده اند. این اقدامات می تواند به کنترل فعالیت های مجرمانه مرتبط با ارزهای رمز محور کمک کند و نظام عدالت کیفری را در مقابله با این پدیده نوین توانمند سازد.

    کلیدواژگان: رمز ارز، فعالیت های مجرمانه، کلاهبرداری، پولشویی، جعل، نظام عدالت کیفری
  • جواد پورشریعتی، ایرج رضایی نژاد*، علی قربانی صفحات 281-304

    عموما فرض بر این است که قوه قضاییه به عنوان یکی از قوای سه گانه صرفا وظیفه پسینی دارد. یعنی آنکه بایستی در بطن و متن جامعه اتفاقاتی رخ داده باشد و اختلافی ایجاد شده باشد و سپس طرفین نزاع برای حصول به عدالت و از جهت دادخواهی به قوه قضاییه مراجعه کنند، و از این مرحله به بعد است که کارکرد این قوه آغاز می گردد. اما سوای از ختم مخاصمه بین طرفین نزاع به نظر می رسد که این قوه می تواند و بلکه باید کارکردهای پیشینی نیز داشته باشد. یعنی مجموعه وظایفی که قبل از وقوع جرم و یا ایجاد اختلاف برای این قوه قابل تصور است. از همین رو، پرسش اصلی این مقاله این است که جایگاه قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در پیشگیری از جرم چیست؟ فرضیه مقاله بر آن بوده که با توجه به نقشی که قانون اساسی برای این نهاد قائل شده،  کارکردها و وظایف قوه قضاییه قابل تفکیک به مجموعه های پسینی (اجرای عدالت) و پیشینی (پیشگیری از جرم و ایجاد اختلاف بین افراد) است، و با توجه به آنها می توان برای این قوه وظایفی پیشینی را بر شمرد. یافته های تحقیق نشان داده که به رغم اینکه قوه قضاییه طیفی از وظایف پیشگیرانه دارد که انجام آنها شرط مهمی برای دستیابی به یک جامعه سالم و عادلانه است؛ ولی عدم اتخاذ رویکردی منسجم، از یک سو، و موازی کاری و عدم هماهنگی نهادی، از سویی دیگر، مانع از حصول نتایج مطلوب شده است. رویکرد تحقیق توصیفی-تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها کتابخانه ای و اسنادی بوده است.

    کلیدواژگان: قوه قضاییه، عدالت، دادرسی، جرم، پیشگیری از جرم، حقوق، قانون اساسی
  • محمدتقی محقق، ژانت بلیک* صفحات 305-330

    کشور افغانستان را باید یکی از مهم ترین کشورها با دولتی شکننده در دنیای امروز دانست. کشوری که تحت حاکمیت طالبان با اندیشه و عمل خاص زمینه ی تهدیدات امنیتی و اقتصادی و سیاسی-اجتماعی متعددی در داخل و خارج کشور خود شده اند. ایران با داشتن مرزهای طولانی مشترک در خط مقدم مواجهه با نتایج ناکارآمدی و شکنندگی دولت افغانستان طی چند دهه ی اخیر بوده است؛ با توجه به این موضوع مقاله حاضر با  تاکید بر تاثیرات امنیتی این کشور بر جمهوری اسلامی ایران به دنبال پاسخگویی به این سئوال است که پس از روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان وضعیت شکننده ی دولت افغانستان موجب چه تهدیدات و چالشهای امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران شده است و برای کاهش این تهدیدات چه راهکاری وجود دارد؟ در پاسخ به این سئوال به عنوان فرضیه باید گفت وضعیت شکننده و بی ثبات دولت افغانستان ذیل حاکمیت طالبان در مدیریت و حل چالشهایی خود باعث شده است تا تهدیداتی چون رفتار طالبان با شیعیان افغانستان، رویکرد قوم گرایانه و انحصاری در تشکیل دولت، گسترش فعالیت های تروریستی، تامین امنیت مرزها، مهاجرت غیررسمی مهاجرین افغانی، مساله حقابه هیرمند و قاچاق موادمخدر از مهمترین تهدیدات امنیتی افغانستان برای ایران است؛ یافته های پژوهش نشان می دهد که بر وجود چالش های مذکور به عنوان تهدیدات امنیتی برای ایران صحه گذاشته و مداخله سازمان های بین المللی با همراهی و مشارکت کشورهای همسایه افغانستان و  قدرتهای فرامنطقه ای به منظور تقویت کارآمدی و قدرت دولت در افغانستان در چارچوب اعمال دکترین مسئولیت حمایت می تواند اثرات این تهدیدات امنیتی را برای ایران کاهش دهد. پژوهش حاضر براساس روش توصیفی- تحلیلی بوده و داده های آن به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است.

    کلیدواژگان: افغانستان، دولت شکننده، تهدیدات امنیتی، ایران، طالبان
  • سید محمدحسین میرهاشمی روته، محمدجعفر کرباسچی*، سیامک پناهی صفحات 331-353

    این مقاله به بررسی تاثیر تحولات سیاسی بر معماری شهری ایران در دوره صفویه و پس از انقلاب اسلامی می پردازد. سوال اصلی تحقیق این است که چگونه تغییرات سیاسی در این دو دوره تاریخی، معماری شهری ایران را تحت تاثیر قرار داده است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که تحولات سیاسی از دوره صفویه تا پس از انقلاب اسلامی باعث تغییرات عمده در الگوهای معماری شهری ایران شده است، به طوری که معماری هر دوره به طور مستقیم بازتاب دهنده ساختارهای حکومتی، ایدئولوژی ها و ارزش های اجتماعی آن زمان بوده است. روش تحقیق این مقاله، روش تحلیلی-مقایسه ای است که از طریق تحلیل تاریخی و تطبیقی، تغییرات معماری شهری را در دو دوره مورد نظر بررسی می کند. داده های تحقیق از منابع تاریخی، مطالعات معماری و اسناد موجود جمع آوری شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در دوره صفویه، معماری شهری بیشتر به عنوان ابزاری برای نمایش قدرت سیاسی و مذهبی حکومت صفوی و تثبیت هویت حکومتی استفاده می شد. در مقابل، پس از انقلاب اسلامی، تغییرات سیاسی باعث تغییرات عمده ای در الگوهای معماری شهری شد؛ فضاهای عمومی و مذهبی با تاکید بر هویت اسلامی جایگزین نمادهای سلطنتی شدند. این تغییرات نشان دهنده رابطه مستقیم و پیچیده بین تحولات سیاسی و معماری شهری است، که به طور ملموس بر فضاهای شهری و هویت اجتماعی ایران تاثیر گذاشته است.

    کلیدواژگان: معماری شهری، شهرسازی، صفویه، شهرسازی معاصر، سیاست‏های شهری
|
  • Hamideh Heydari, Ahmadreza Khazaei *, Majid Vaziri Pages 3-24

    The conflict and incompatibility between ethnic and national identity is one of the issues faced by any political system, including societies with a diversity of identities, such as the existence of multiple groups within their territory. Accordingly, this research, considering the diverse and multi-ethnic society of Iran, aims to address some problems in the field of ethnicities, specifically pointing to the conflict between ethnic and national identities. The main question of the research is: what practical solutions can be offered to achieve peaceful coexistence of ethnic groups in the Islamic Republic of Iran and to connect national and ethnic identities? The hypothesis is that negating the minority perception of ethnic groups, maintaining impartial governance in the administration of the country, relying on shared historical norms and history, and economic development of regions benefiting the less privileged classes are among the solutions for achieving peaceful coexistence of ethnic groups in Iranian society. Based on the review of this research, it should be said that remaining in the theoretical and idealistic realm and relying on common political and historical aspects is not enough. In practice, these aspects must be such that they create the least inequality for the greatest number of people. In other words, justice-based mechanisms must support the weakest strata. Additionally, peaceful coexistence mechanisms should be expanded in the economic, social, and cultural domains, and the principles of the Constitution, such as education in the mother tongue, the development of media in the mother tongue for ethnic groups, and attention to the historical role of ethnic groups in preserving national identity, must be realized. In this article, descriptive and analytical methods and library tools have been used.

    Keywords: National Identity, Ethnic Identity, Peaceful Coexistence, Islamic Republic
  • Amirali Mohammadi, Mohammadreza Tajik * Pages 25-46

    The concept of class as an economic notion took shape in sociology and was accepted in this context. For many sociologists, the issue of the formation and transformation of social classes is of significant importance. In this regard, the main question of this research is what relationship exists between the non-productive sectors of the economy and class transformation. The case study chosen is the emergence and rise of the nouveau riche and The Leisure Class in post-revolutionary Iran. The hypothesis of the research was that sectors of the Iranian economy, which are largely rooted in a non-productive political economy formed decades before the revolution, create a set of relations for wealth production that can lead to the formation of new classes in different periods. These non-productive economic relations produce specific social movements that quickly elevate individuals in social deciles and lead to class transformation. The research findings have shown that some economic policies are fundamentally prone to rent creation and have facilitated processes of non-productive wealth production, which have had very extensive social consequences to the extent that they have led to the formation and stabilization of a new class in Iran. The research approach was sociological, and the data collection method was documentary and library-based.

    Keywords: Social Class, Consumption, Post-Revolutionary Iran, Economic Policy, Identity, Sociological Analysis
  • Seyed Kamal Hashemi, Ahmadreza Behniafar *, Ali Poorghasab Amiri Pages 47-70

    Humans, being civil by nature, have been looking for a way to organize social life since the beginning of their civilization, and therefore, have pursued state-building. But as much as the state can provide public good, it can also have some disadvantages and disadvantages, and for this purpose, tools must be provided to monitor and control it. In this regard, the main question of this article is what is the role of the Administrative Court of Justice in monitoring power in the Islamic government and how can this monitoring lead to ensuring administrative justice and controlling power? The research hypothesis is that the Administrative Court of Justice, based on principles 170 and 173 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran and on the basis of monitoring the decisions and actions of government institutions, is an effective tool for ensuring administrative justice and preventing the concentration and abuse of power in the Islamic government. The research findings have shown that since the principle in the Islamic government is justice and the rights of citizens, therefore, the tools for establishing justice are also embedded in the legal structure of the constitution, including the Administrative Court of Justice, so that citizens can exercise their rights in the administrative affairs of the country through it. The public law research approach and data collection method have been library and documentary.

    Keywords: Oversight, Administrative Justice Court, Foundational Power, Citizens' Rights, Islamic Governance
  • Afshin Jafari, Zahra Ghasemi *, Hossein Dashti Askari Pages 71-90

    Beliefs and convictions, as the central and pivotal point of religiosity in Islam, are not limited to the individual and acts of worship. Rather, jurisprudential principles and rules, as the organizers of political and social life of citizens in an Islamic society, are tasked with offering solutions to foster a connection between the people and the rulers, including in the domain of political trust. Based on this, the present study examines the role of religious beliefs in achieving political trust from the perspective of Islamic jurisprudence and the legal system of the Islamic Republic of Iran. The key question is: What is the role and impact of religious beliefs in realizing political trust from the perspective of Islamic jurisprudence and the legal system of the Islamic Republic of Iran? The results show that beliefs such as acceptance and adherence to the sovereignty of Sharia, allegiance to and acceptance of guardianship (Wilayat), political piety, adopting a spiritually-oriented policy, and rejecting the separation of religion from politics play a significant role in achieving political trust in the Islamic society. These beliefs are crucial in the selection and determination of rulers in the Islamic society and are always considered a standard for the general public. In this approach, rulers must promote piety and religiosity as internal tools for self-monitoring. In Article 4 of the Constitution, the alignment of all laws in the country with Islamic principles is considered and is also applicable to rulers. The present article employs a descriptive-analytical method with library research tools. The theoretical framework of the article follows an approach centered on the Islamic and faithful ruler.

    Keywords: Religious Beliefs, Political Trust, Legal System, Officials, Islamic System
  • Hossein Akbari, Mohammad Tohidfam *, Arsalan Ghorbani Sheikhneshin Pages 91-116

    Human development, as a multidimensional concept, is one of the key foundations of a country's development and can be instrumental in achieving the country's economic, social, and cultural objectives. The present research, using a descriptive-analytical method and a deductive approach based on the theoretical framework of good governance, seeks to answer the main and subsidiary questions: What impact has transparency had on human development indicators in Iran during the period from 2013 to 2021? And what is the relationship and correlation between transparency and human development indicators? The existence of high and low levels of transparency in Iran during this period has had a significant impact on human development indicators in society, and these effects have changed over time. There is generally a direct and positive correlation between transparency and human development indicators. This research aims to explore the relationship between human development indicators and transparency in society and provide an empirical analysis of the impact and relationship between these indicators and transparency. The findings of the study suggest that by enhancing transparency in the country's economic spheres through the expansion of modern information and communication technologies, along with the development of e-government and increasing public participation, and digitizing public services, transparency in society can be increased, thereby accelerating and facilitating the improvement of human development indicators.

    Keywords: Good Governance, Human Development Index, Transparency, Technology
  • Mohammad Madrasi, Kayhan Barzegar *, Seyed Mostafa Abtahi Pages 117-144

    The issue of political participation is one of the determining factors in political development and, consequently, the economic and social development of societies. The more tangible and concrete the influence of citizens on the legislative and executive processes of a country is, based on their satisfaction, the higher their political participation will be. This article addresses the issue of political participation of citizens in Ahvaz during the eleventh term of the Islamic Consultative Assembly elections from this perspective. The main question of this study is: What are the causes and factors influencing the decline in political participation of citizens in Ahvaz during the eleventh term elections? The failure to meet people's expectations in legislative, economic, and livelihood areas, as well as the inefficiency and disillusionment with the performance of representatives, are identified as the most significant factors contributing to the decline in political participation in this city. The target population of this research includes experts, specialists, political activists, and citizens of Ahvaz. The research employs both qualitative and quantitative methods, with a questionnaire as the research tool. The qualitative section is based on the theory of political satisfaction, and the quantitative part is random. A total of 386 citizens of Ahvaz were selected using Cochran's formula, and the data were analyzed using SPSS software.

    Keywords: Political Participation, Elections, Islamic Consultative Assembly, Political Satisfaction, Citizens Of Ahvaz
  • Aqil Shafa’I, Aqeel Shafaei *, Mostafa Seraji Pages 145-166

    Social relations are often complex, tense, and conflictual, which is why in most societies, law is established as the final arbiter of disputes, providing a standard for behavior and resolving conflicts when they arise. Although it is universally accepted that the law should be applied consistently and without exception, there are instances where exceptions apply. Force majeure in private law and the state of exception in public law are examples where the rule of law is suspended. In this context, the main question of this article addresses the necessity and state of exception in the Constitution of the Islamic Republic of Iran. The hypothesis of the article is that Iran's current Constitution, as a modern legal structure, possesses significant governing capacities, one of which is the application of necessity and the establishment of a state of exception. The research findings suggest that public law in Iran can benefit from three categories of necessity: legislative, executive, and specific, which provide significant governmental tools. The approach of the article is analytical-descriptive, and the data collection method is library-based and document-based.

    Keywords: Constitution, Necessity, State Of Exception, Carl Schmitt, Public Law, Agamben
  • Fatemeh Shadkam, Mehrdad Sadeghi *, Ali Rashidpoor Pages 167-190

    The aim of this study is to propose a managerial competency model for cultural managers in the Islamic Republic of Iran. This research is conducted using a mixed-method approach (quantitative-qualitative) with fieldwork methods, semi-structured interviews, coding, questionnaires, and document analysis. The qualitative sample consists of 13 experts selected through snowball sampling, while the quantitative sample includes 120 participants selected through random sampling. The main research question is: What are the indicators of competent cultural managers for cultural development in the Islamic Republic of Iran, considering the statements and views of the leader of the revolution, Ayatollah Khamenei? After data collection, the data were analyzed using content analysis, the Delphi method (via expert consultation), confirmatory factor analysis, reliability analysis using Cronbach's alpha, composite reliability, convergent and discriminant validity, and structural equation modeling. The results of qualitative analysis showed that future studies in this area require attention to 8 main categories and 72 subcategories. In selective coding, the paradigmatic dimensions of coding included six categories: causal conditions, obstacles, intervening conditions, background conditions, strategies, and consequences. Additionally, the results of confirmatory factor analysis for all research variables were affirmed. Cronbach’s alpha and composite reliability results for all components of future studies were higher than 0.7, indicating satisfactory reliability of the components. Moreover, the convergent and discriminant validity of the components of the educational management future studies model exceeded 0.5, demonstrating the favorable validity of the components.

    Keywords: Managerial Competency, Cultural Managers, Cultural Development, Islamic Republic Of Iran, Futures Studies
  • Seyed Rafe Shajai Nejad, Jafar Kosha *, Mojtaba Farahbakhsh, Betolh Pakzad Pages 191-212

    According to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the Islamic Consultative Assembly (Parliament) is the primary body responsible for legislating laws. Alongside it, there exists another institution called the Expediency Discernment Council, which also plays a role in legislation. Under the Constitution, the Council has tasks such as solving systemic problems, resolving conflicts between the Parliament and the Guardian Council in cases of disagreement, and advising the Supreme Leader on formulating the general policies of the system. This study explores the concept of expediency within the framework of Islamic jurisprudence and the views of Western thinkers. It then compares this concept’s role with the duties of the Expediency Discernment Council. The study of the Council’s duties reveals that it is not primarily a legislative body and, consequently, is not directly involved in formulating a legislative criminal policy. The findings indicate that the concept of expediency in Shia jurisprudence, alongside discussions on priorities (important vs. less important), fixed vs. variable laws, and the ruler’s decree (Hokm Hokoomati), is not considered an independent source of legislation. This concept of expediency, based on Shia jurisprudential foundations, governs the structure and activities of the Expediency Discernment Council.

    Keywords: Expediency, Criminal Policy, Expediency Discernment Council, Legislative Criminal Policy
  • Zahra Ghanbarimaleh * Pages 213-234

    This research, titled "Foreign Policy Strategies of Iran towards the United States after the Islamic Awakening: From Ideological Confrontation to Geopolitical Engagement," analyzes Iran's policies during this period and how they have influenced its regional role and international relations. The main research question is: How has Iran managed to balance its ideological principles with geopolitical requirements in its foreign policy? The hypothesis of this study is that Iran's foreign policy in this period is defined as a combination of ideological confrontation with the United States and purposeful geopolitical engagement, aimed at strengthening its regional strategic interests while maintaining national independence. The research method is descriptive-analytical, utilizing library sources and documented data to conduct a comparative analysis of Iran's policies during this period. The findings of the study show that Iran has leveraged the Islamic Awakening to enhance its ideological role in the region, while also engaging in limited geopolitical interactions, such as the JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), to alleviate the economic and political pressures resulting from confrontation with the United States. This study emphasizes that Iran's foreign policy is a blend of ideology and realism, adjusted according to changing regional and international conditions.

    Keywords: Islamic Awakening, United States, Iran, Ideological Confrontation, Geopolitical Engagement, Resistance Axis
  • Hafizollah Hamyar, Mehdi Sheikh Movahed *, Hosein Alayi Pages 235-256

    Citizen participation in the political arena is influenced by various factors, including the type of electoral system, which is evident in the elections for the Islamic Consultative Assembly (Parliament). Therefore, this research aims to explore the impact of the electoral system on citizen participation in parliamentary elections. The central question of this study is: What are the disadvantages of the majority electoral system for the Islamic Consultative Assembly, and which alternative model is more desirable? The findings of the research indicate that the proportional electoral system and its variants encourage institutional, organizational, and awareness-based participation with a partisan outlook. In contrast, the majority electoral system promotes mass participation without organizational discipline. Although the majority electoral system has played an important role in citizen participation in parliamentary elections over several decades, due to the significant role of institutions and organizations such as political parties and the shift from tribal-based approaches to partisan ones, the proportional electoral system offers greater advantages for enhancing citizen participation. Participation within a proportional electoral system can be based on planning, party laws, and their extension to various decision-making and election organizing sectors, which are essential for citizen participation in the fourth decade of the revolution. Additionally, the proportional electoral system stimulates participation among various popular groups, including ethnic, religious, and class-based groups, who, even without the complete success of their party or list, are motivated to join the electoral contest. This research is qualitative, and the methodology is comparative, conducted using library and documentary tools.

    Keywords: Electoral System, Participation, Elections, Majority System, Proportional System
  • Rasoul Shamsi, Smail Abdulahi *, Maryam Safaei Pages 257-280

    The emergence of cryptocurrency based on distributed ledger technology has led to significant changes in electronic commerce, as well as monetary and banking systems, reducing costs and increasing the speed of value transfers. At the same time, these cryptocurrencies, with features such as user anonymity, decentralization, and irreversibility of transactions, have created opportunities for crimes such as money laundering, fraud, and forgery. This research, using a descriptive-analytical approach, examines the legal challenges related to cryptocurrency crimes and explores solutions for controlling them. The findings show that legal gaps and the lack of a precise legal definition of cryptocurrencies have created challenges in judicial proceedings. Among the proposed solutions are the amendment of existing laws, the enactment of new laws that are in line with the characteristics of cryptocurrencies, and the enhancement of international cooperation. Additionally, training and empowering judges and law enforcement officers, as well as fostering collaboration between government and private sectors, have been proposed as strategies to address these challenges. These measures can help control criminal activities related to cryptocurrencies and strengthen the criminal justice system in combating this emerging phenomenon.

    Keywords: Cryptocurrency, Criminal Activities, Fraud, Money Laundering, Forgery, Criminal Justice System
  • Javad Pourshariati, Iraj Rezainejad *, Ali Ghorbani Pages 281-304

    It is generally assumed that the judiciary, as one of the three branches of government, only has a reactive function. That is, events must occur within society and a dispute must arise before the parties involved can approach the judiciary to seek justice and resolution. It is from this point onward that the role of the judiciary begins. However, beyond resolving disputes between parties, it seems that the judiciary can—and indeed should—also play a proactive role. In other words, there are duties for the judiciary that are conceivable before a crime is committed or a dispute arises. Therefore, the main question of this paper is: What is the role of the judiciary in crime prevention in the Islamic Republic of Iran? The hypothesis of the paper is that, according to the role assigned to the judiciary by the Constitution, its functions can be divided into two categories: reactive (administering justice) and proactive (preventing crime and resolving disputes before they occur). Based on this, the judiciary's proactive functions can be identified. The findings of the research show that, despite the fact that the judiciary has a range of preventive duties that are essential for achieving a healthy and just society, the lack of a cohesive approach on one hand, and parallel efforts and institutional disorganization on the other hand, have prevented the achievement of desirable results. The research approach is descriptive-analytical, and the data collection method is library-based and documentary.

    Keywords: Judiciary, Justice, Adjudication, Crime, Crime Prevention, Law, Constitution
  • Mohammadtaghi Mohaghegh, Janet Blake * Pages 305-330

    Afghanistan must be considered one of the most important countries with a fragile government in today's world. A country under Taliban rule with specific ideologies and actions has become a source of numerous security, economic, and socio-political threats both domestically and internationally. Iran, with its long shared borders, has been on the front lines facing the consequences of Afghanistan's government inefficacy and fragility for several decades. With this in mind, the current article, focusing on the security impacts of this country on the Islamic Republic of Iran, seeks to answer the question: What threats and security challenges has the fragile state of Afghanistan caused for the Islamic Republic of Iran following the Taliban's return to power, and what solutions exist to mitigate these threats? In response to this question, it must be hypothesized that the fragile and unstable situation of the Afghan government under Taliban rule in managing and solving its challenges has led to threats such as Taliban behavior towards Afghan Shiites, ethnocentric and exclusive approaches in forming the government, the expansion of terrorist activities, securing borders, irregular migration of Afghan migrants, issues regarding the water rights of the Helmand River, and drug trafficking as the most significant security threats to Iran from Afghanistan. The research findings affirm that the presence of these challenges as security threats to Iran is acknowledged, and intervention by international organizations along with the cooperation of neighboring countries of Afghanistan and extra-regional powers to enhance the efficacy and power of the state in Afghanistan within the framework of the Responsibility to Protect doctrine could reduce the effects of these security threats for Iran. The current research is based on a descriptive-analytical method, and its data has been collected through library resources.

    Keywords: Afghanistan, Fragile State, Security Threats, Iran, Taliban
  • Seyed Mohammadhossein Mirhashemi Roteh, Mohammadjaafar Karbaschi *, Siamak Panahi Pages 331-353

    This paper examines the impact of political developments on urban architecture in Iran during the Safavid period and after the Islamic Revolution. The central question of the study is how political changes in these two historical periods have influenced urban architecture in Iran. The main hypothesis of the paper is that political transformations from the Safavid period to the post-Revolutionary era have led to significant changes in urban architectural patterns in Iran, such that the architecture of each period directly reflects the governmental structures, ideologies, and social values of its time. The research method employed is a comparative-analytical approach, using historical and comparative analysis to examine urban architectural changes during these two periods. The data for the study was collected from historical sources, architectural studies, and existing documents. The findings of the study indicate that during the Safavid period, urban architecture was primarily used as a tool to showcase the political and religious power of the Safavid government and to reinforce its governmental identity. In contrast, after the Islamic Revolution, political changes led to significant alterations in urban architectural patterns, with public and religious spaces emphasizing Islamic identity replacing royal symbols. These changes highlight the direct and complex relationship between political transformations and urban architecture, which has tangibly affected urban spaces and social identity in Iran.

    Keywords: Urban Architecture, Urban Planning, Safavid, Contemporary Urban Planning, Urban Policies