فهرست مطالب

فصلنامه میقات حج
پیاپی 125 (پاییز 1402)
- تاریخ انتشار: 1403/10/23
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 7-20
حج یکی از ارکان عبادی شریعت اسلامی است که در قرآن کریم و سیره معصومان: به آن توجه بسیاری شده است. عمق تاریخی حج (که به دوران حضرت ابراهیم (ع) باز می گردد) و طبیعت جاذبه خیز و گردهمایی ساز آن (که باعث جمع شدن مسلمانان مناطق مختلف جهان در ایامی خاص در مکه مکرمه و مشاعر نورانی آن می شود) بستری مناسب برای فعالیت های سیاسی دامنه دار است. فعالیت های سیاسی رسول مکرم اسلام (ص) در حج، دعوت یثربیان و دیگر قبایل به اسلام (پیش از هجرت)، صلح حدیبیه، عمرهالقضاء، حج برائت، حجه الوداع و فعالیت های امیرالمومنین (ع) در اعزام نیرو برای ممانعت از سلطه امویان بر حج و حرمین، اقدام سیدالشهدا (ع) در خطبه منا (سال 58ق.) و پناه بردن به مکه و خروج به سمت عراق (در سال 60 ق)، مواجهه امام سجاد و امام صادق (علیهم االسلام) با خلفای وقت خود و بیان دشمنی برامکه با اهل بیت (علیهم السلام) و نفرین آنها از طرف امام رضا (ع) در حج و ظهور امام عصر (ع) در مکه از دیگر این فعالیت هاست.استفاده قیام گران علوی از ایام حج برای برپایی قیام، لااقل در قیام های مورد تایید ائمه، می تواند مدعای مقاله را تایید کند و برآیند تحلیل این فعالیت ها نشان دهنده جایگاه والای حج در سیره معصومان است و حداکثر استفاده از مراسم حج و عمره برای اهداف سیاسی این بزرگواران در کنار حفظ جنبه های معنوی و عبادی این آیین الهی است. در این مقاله نویسنده با روش تحلیلی - نقلی به فعالیت های سیاسی معصومان در ایام حج به عنوان موضوعی بین رشته ای در حوزه سیره و تاریخ اسلام پرداخته است و این فعالیت ها را تحلیل و تبیین می کند. منابع این پژوهش روایات باقی مانده در مجامع روایی و گزارش های تاریخی مرتبط با سیره معصومان (علیهم السلام) است.
کلیدواژگان: صلح حدیبیه، عمره القضاء، حجه الوداع، زیارت و حج، زیاره الامام، ظهور از مکه -
صفحات 21-42
حج در میان عبادات خداوند از جایگاه والایی برخوردار است و قرآن کریم و روایات بر بعد عبادی حج تاکید ویژه دارند. با این حال کارکرد حج، فقط در این بعد خلاصه نمی شود. حج با ویژگی های خاص خود می تواند کارکردهای بسیاری برای مسلمانان و جامعه اسلامی در پی داشته باشد و هدف از حج نیز آن است که مسلمانان به این منافع (لیشهدوا منافع لهم) دست یابند و نقش آن در تقویت تحول فرهنگی جهان اسلام از جایگاه والایی برخوردار باشند. هر فرهنگی در جهان، خود را از طریق فرایند بی پایان دادوستد شکل داده است؛ چراکه فرهنگ، هویت پویا و پایداری است که دائما در حال بسط و گسترش است.. بر این اساس حج می تواند به طور مستمر بستر و زمینه تحول فرهنگی جامعه اسلامی را فراهم کند. حج می تواند: 1. در تحول معنوی و دینی جوامع اسلامی نقش ایفا کند؛ 2. زمینه ساز تقویت آموزه ها و ارزش های اجتماعی اسلام در جامعه شود؛ 3. ارتباط و تعامل اجتماعی مسلمانان با یکدیگر را اصلاح و تقویت کند؛ 4. انحرافات فکری و عقیدتی در جامعه اسلامی را اصلاح کند و موجب نزدیک تر شدن دیدگاه های آنان به یکدیگر شود؛ 5. از کجروی ها در جامعه پیشگیری کند؛ 6. خودباوری فرهنگی مسلمانان را تقویت کند؛ 7. موجب تقویت اعتماد اجتماعی مسلمانان شود.
کلیدواژگان: فرهنگ مسلمانان، تحول فرهنگی، حج بستر تحول فرهنگی -
صفحات 43-60
کفاره، اسم مصدر تکفیر و در لغت به معنای پنهان کردن و در اصطلاح فقهی تکلیف جبرانی برای ترک فعل واجب و یا انجام فعل حرام است. در محاورات عرفی، گاهی به معنای فدیه و در فرهنگ معارف دینی مسلمانان، در معنای ولایت اهل بیت (ع)، توبه، بیماری، کمک به نیازمندان به کار گرفته می شود. ولی در مباحث فقهی تنها در مواردی چون روزه، قربانی، عتق رقبه، اطعام و پوشاندن لباس به نیازمندان تعین پیدا کرده است. در این که کفاره دارای حقیقت شرعیه است یا نه، و یا در معنای صحیح به کار می رود و یا اعم از صحیح و غیر صحیح و هم چنین دلالت بر فوریت دارد یانه، اتفاق نظری از فقها مشاهده نشده است.کفاره از جهت عقوبت به پنج عمل: روزه، اطعام، قربانی، پوشاندن لباس به نیازمندان و آزادی بردگان، و از جهت گزینش عمل به چهار دسته: متعینه، مخیره، مرتبه و جمع تقسیم شده است.نویسنده نوشتار حاضر، تلاش دارد واژه کفاره را از جهت فقهی و با روش کتابخانه ای - استدلالی مورد بررسی قرار داده، تا مقدمه ای باشد برای بررسی فقهی فرعی کفارات گوناگون در مباحث حج و عمره می باشد.
کلیدواژگان: کفاره، تکلیف جبرانی، مفهوم شناسی، فقه شیعه -
صفحات 61-84
همواره شیوع مریضی های مسری (مانند کرونا در زمان کنونی)، دگرگونی زیادی در زندگی مردم دنیا بوجود آورده است از جمله این که باعث تعطیلی مراکز دینی و محدویت در انجام مناسک حج شده و برای برخی از مردم از نظر اعتقادی شبهه هایی را ایجاد نموده است. در این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که مریضی های مسری چه نقشی در تعطیلی یا محدود سازی مراسم حج داشته و این تعطیلی چه پیامدهای مثبت و منفی به دنبال خود آورد؟ بر اساس گزارش رسانه ها و برابر نظر اندیشمندان و تحلیل گران، امراض واگیردار، سبب تضعیف جایگاه دین شده و برای برخی از افراد شبهه هایی نسبت به اعتقادات و باورهای دینی بوجود می آورد و لکن برخی دیگر از اندیشمندان بر این باور هستند که شیوع مریضی های مسری، عامل رویکرد مثبت به دین و امور اخلاقی می گردد. می بینیم بعد از شیوع امراض خطرناک و مسری (از جمله کرونا در زمان کنونی)، بسیاری از پیروان ادیان دست نیاز به سمت خداوند بلند نمودند و بیش از گذشته به قدرت لایزال الهی احساس نیاز کردند. از سوی دیگر این پدیده، باعث بیداری از غفلت و عامل نوع دوستی در میان اقشار مختلف مردم گردید. و تعطیلی برنامه های دینی از جمله حج، به دلیل توجه ویژه به امور بهداشتی است و شبهات مطرح شده، مبنای علمی ندارد.
کلیدواژگان: امراض مسری (کرونا)، مناسک دینی، حج و عمره، پیامدها -
صفحات 85-110استطاعت یکی از موضوعات مهم در وجوب حج است.وفقهای اهل سنت و شیعه، توانایی گزاردن حج براساس احکام شرعی را که عبارتند از مالی،طریقی ،بدنی وزمانی -استطاعت نامیده و آن را شرط وجوب حج می دانند و به آیه 97 سوره مبارکه آل عمران «ولله علی الناس حج البیت من استطاع إلیه سبیلا» استناد نموده ودرضمن احادیثی مشترک به تبیین مفهوم آن پرداخته اند. واستطاعت را به زاد و توشه تفسیر نموده اند.یکی از ضرورت های فقه، انطباق موضوعات با جریانات روز است. توجه به موضوع عرف -شیوه عملی اغلب مردم جامعه-از اصول مهم در تقریب مذاهب و مبانی مهم در اسلام محسوب می شود. چنانکه معارف دینی و منابع اصیل بر پایه محاورات عرفی با این شرط که مخالف با نص (قران وسنت) و از نوع مسامحات و عادات تقلیدی نباشد،بناگردیده و در فقه اسلامی در اعتبار عرف اتفاق نظروجود دارد،با توجه به اهمیت شانیت در مفهوم استطاعت ،تناسب توشه به لحاظ کمی و کیفی، با شان حج گزار را عرف تعیین می کند .عمده اعتقادات اهل سنت در این مورد مانند اهل تشیع است و تنها به لحاظ فقهی و ظواهر با هم تفاوت دارند. فقهای اهل سنت وامامیه به استناد قرآن و احادیث مشترک، در موضوع وجوب حج، استطاعت مطلق که عبارتنداز: باز بودن راه، امنیت سفر، داشتن آذوقه و هزینه رفت و برگشت، را شرط و وجوب حج را به آن منوط دانسته و بر این اساس فتوی داده اند .کلیدواژگان: حج، استطاعت مالی، استطاعت طریقی، استطاعت بدنی، احادیث وحکم فقهی
-
صفحات 111-150
یکی از اعمال حج تمتع که حاجیان در سرزمین منی در روز دهم ذی الحجه انجام می دهند، قربانی است. به این صورت که باید، گوسفند یا گاو یا شتری را بنا به توانایی مالی خود در راه خداوند ذبح یا نحر نمایند. اینکه از دیدگاه فقهای مذاهب خمسه، گوشت حیوان قربانی شده، چگونه و در چه راهی باید مصرف شود، در این پژوهش به صورت کتابخانه ای؛ و با روش تحقیق توصیفی بررسی شده و نتایج ذیل به دست آمده است. امامیه در مورد مصارف قربانی حج تمتع چهار دیدگاه اصلی دارند: 1) وجوب مصارف سه گانه (خوردن حاجی از قربانی، هدیه به دوستان و صدقه به فقراء)؛ 2) استحباب تثلیث؛ 3) احوط بودن مصارف سه گانه؛ و 4) جواز صرف در یکی از مصارف به تنهایی.شافعی قائل به عدم جواز خوردن از قربانی و مذاهب حنفی، مالکی و حنبلی قائل به جواز خوردن از آن هستند. شافعی تمام قربانی را حق فقرا دانسته است. مالکی برای خوردن مقداری مشخص نکرده و تثلیث قربانی را رد کرده است. حنفیه و حنبلیه گفته اند: بیش از یک سوم قربانی را نخورد و روایات تثلیث قربانی را نقل کرده اند.
کلیدواژگان: قربانی، مصارف قربانی، تثلیث قربانی، حج تمتع، مذاهب خمسه
-
Pages 7-20
Hajj holds significant importance in Islam as one of the pillars of Islamic Sharia, emphasized in the Holy Qur’an and the Sirah of the Infallible (as). The long history of Hajj, dating back to Prophet Ibrahim (as), and its ability to bring Muslims from all around the world to Mecca for special days and prayers, due to its interesting and assembling nature, provides a conducive environment for wide political activities. The engagement of the Holy Prophet of Islam (S) in political activities during the Hajj; inviting the people of Yathrib and other tribes to Islam before hijra, the Treaty of Peace of al-Ḥudaybiyah, Umrat al-Qaḍā’, Ḥijjat al- Bara’at, Ḥijjat al-Wadāʿ (the Farewell Pilgrimage); sending troops to prevent the Umayyad rule over the Hajj and the Haramyan by ʾAmīr al-Muʾminīn; delivering a sermon in Mina in 58 AH, seeking refuge in Mecca, and leaving for Iraq in 60 AH by Sayyid al-Shuhadāʾ; confronting of Imām al-Sajjād and Imām al-Ṣādiq with the caliphs of their time; expressing enmity with Ahl al-Bayt (as) by Baramakids and cursing them by Imām Riḍā in Hajj; and the emergence of Imām al-‘Asr in Mecca are some of these activities. The article’s claim can be verified by the fact that the Alevi insurgents used the Hajj season to launch their uprisings, at least in those that the imams approved of. The analysis of these activities reveals the significance of the Hajj in the Sirah of the Infallible (as), as well as the greatest use of the Umrah and Hajj ceremonies for the political objectives of these honorable figures beside upholding this divine ritual’s spiritual and devotional elements. Using the analytical-narrative method, the author of this paper clarified the political activities of the Infallible (as) during the Hajj as an interdisciplinary topic in the history and Sirah of Islam. The remaining narratives in the narrative assemblies and historical accounts pertaining to the Sirah of the Infallible (as) serve as the research sources.
Keywords: Hajj, The Sirah Of The Infallible (As), Politics, Pilgrimage, Ḥijjat Al-Imām -
Pages 21-42
Hajj is highly regarded among God’s acts of worship, and the Holy Qur’an and hadiths highlight the devotional component of the Hajj. That being said, the Hajj serves functions beyond this one. Because of its unique characteristics, the Hajj can serve a variety of purposes for Muslims and the Islamic community. Its goal is to enable Muslims to reach these advantages (that they may witness the benefits for them, 22:28)[1]and it plays a significant part in advancing the Islamic world’s cultural evolution. Since culture is a dynamic and stable identity that always grows, every culture in the world has developed through an unending process of interaction. Because of this, the Hajj can consistently offer the stage for the cultural evolution of the Islamic community. Hajj can play a role in the spiritual and religious evolution of the Islamic community; be the basis for strengthening the teachings and social norms of Islam in this community; improve and strengthen the communication and social interaction of Muslims with each other; correct intellectual and ideological deviations in the Islamic community and bring their views closer to each other; stop deviations in the community; bolster Muslims’ cultural self-assurance; and bolster Muslims’ social trust.
Keywords: Muslims’ Culture, Cultural Evolution, Hajj As The Foundation Of Cultural Evolution -
Pages 43-60
Kaffarah is the infinitive noun of takfir and literally means to hide, and in jurisprudential terms it is a compensatory obligation for abandoning an obligatory act or doing a forbidden act. In common conversations, it is sometimes used in the meaning of redemption and in the culture of Muslim religious education, it is used in the meaning of the guardianship of Ahl al-Bayt (AS), repentance, illness, helping the needy. However, in jurisprudential discussions, it has been defined only in cases such as fasting, sacrifice, freeing of rivals, feeding and clothing the needy. There is no consensus among the jurists regarding whether or not expiation has the truth of Shariah, or whether it is used in the correct sense, or whether it is correct or incorrect, and also indicates urgency.Atonement is divided into five actions in terms of punishment: fasting, feeding, sacrifice, clothing the needy, and freeing slaves, and in terms of the choice of action, it is divided into four categories: determinate, charitable, regular, and collective.The present article tries to examine the word expiation from a jurisprudential point of view and with a library-argumentative method, so as to be an introduction to the jurisprudential examination of various expiations in the topics of Hajj and Umrah.
Keywords: Atonement, Compensatory Duty, Conceptualization, Shia Jurisprudence -
Pages 85-110Affordability is one of the important issues in obligatory Hajj. According to Sunni and Shia consensus, the ability to perform Hajj based on Sharia rules, which include financial, methodical, physical and temporal, is called affordability and they consider it as a condition for obligatory Hajj and according to verse 97 of Imran They cited "Walillah ali al-naas e Hajj min e stataaa ilhayeh sabeila" and explained its meaning in common hadiths. And ability has been interpreted as birth and baggage.One of the necessities of jurisprudence is the adaptation of topics to current trends. Paying attention to the issue of custom - the practical way of most people in the society - is considered one of the important principles in approximating religions and important foundations in Islam. As the religious teachings and original sources are based on customary dialogues with the condition that they are not contrary to the text and are not of the type of indulgences and imitation habits, and there is a consensus in Islamic jurisprudence on the validity of custom, considering the importance of sanity in the concept of affordability. The custom determines the quantity and quality of luggage with the dignity of the pilgrim.Most of the beliefs of the Sunnis in this matter are the same as those of the Shiites and they differ only in terms of jurisprudence and appearance. Sunni and Imami jurists, based on the Qur'an and common hadiths, in the subject of the obligation of Hajj, consider absolute affordability,Keywords: Hajj, Financial Ability, Methodical Ability, Physical Ability, Hadiths, Jurisprudence
-
Pages 111-150
One of the acts of Hajj Tamattu that pilgrims perform in the land of Mina on the 10th day of Dhul-Hijjah is sacrifice.In this way, they should slaughter or slaughter a sheep or a cow or a camel in the way of God according to their financial ability.From the point of view of the jurists of Khamsa schools, how and in what way should the meat of the sacrificed animal be consumed, in this research in a library form; And it was investigated with the descriptive research method and the following results were obtained.The Imamiyyah have four main views on the expenses of the Hajj sacrifice: 1) the obligation of three expenses (the Hajj eating from the sacrifice, gifts to friends and charity to the poor); 2) Love of the Trinity; 3) the prevention of triple expenses; and 4) permission to spend on one of the uses alone.Shafi'i believes that it is not permissible to eat from the sacrifice, and the Hanafi, Maliki and Hanbali schools of thought believe that it is permissible to eat from it. Shafi'i considered all sacrifices to be the right of the poor. Maliki did not specify a quantity to eat and rejected the trinity of the sacrifice. Hanafiyyah and Hanbaliyya have said: Do not eat more than one third of the sacrifice and they have narrated the traditions of the trinity of the sacrifice.
Keywords: Sacrifice, Uses Of Sacrifice, Trinity Of Sacrifice, Hajj Tamattu, Khamsa Religions