فهرست مطالب

صفه - پیاپی 107 (زمستان 1403)

مجله صفه
پیاپی 107 (زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آتنا جوشقانی، زهیر متکی*، حمید ندیمی صفحات 5-16

    اهداف و پیشینه: 

    شواهد تاریخی بسیاری حکایت از حضور آگاهانه رنگ در فضاهای زیسته انسان دارد. بااین حال، امروزه گرایش غالب بر اندیشه های موجود در باب رنگ بیانگر نوعی طردشدگی رنگ است، که حاصل آن خلق فضاهای بی رنگ خنثی و یا رنگی ناموزون بوده است. تلاش برای پی بردن به انگیزه های حضور رنگ در تاریخ اندیشه های معمارانه هرگز به قوانین ثابتی منجر نشده است؛ چراکه مفهوم رنگ به خودیی خود معنای ثابتی در جوامع انسانی نداشته است. مطالعات پراکنده در مورد حضور تاریخی رنگ بر کالبد معماری عمدتا به دو رویکرد محدود شده است: شناخت رنگ در معماری در یک برهه زمانی محدود و پیگیری حضور رنگ در آثار یک معمار که درنهایت به دانشی جامع در خصوص حضور تاریخی رنگ در بستر معماری منجر نشده است. ازآنجاکه شواهد بسیاری بیانگر وجود رابطه همبستگی میان رنگ بر کالبد معماری و عواطف آدمی است، شکل گیری دانشی در حوزه رنگ به منظور توانمندسازی معماران در مدیریت بر نیروهای بصری و ابعاد عاطفی فضای محصور معماری ضروری است. مقاله حاضر مقدمه ای است بر پایه گذاری دانشی پیرامون رنگ به مثابه وجهی از معماری که با هدف شناخت رویکردهای حاکم بر حضور رنگ در نظر و عمل معمارانه تا دوران مدرن انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، ازآن رو که مروری بر تاریخ است، و درعین حال در آن با تفسیر و بررسی روایت ها و آثار معماری، به الگوهای حاکم بر حضور رنگ در تاریخ معماری پرداخته شده است، می تواند در دسته پژوهش های تاریخی تفسیری قرار گیرد. شیوه انجام پژوهش به صورت مطالعات کتابخانه ای است که با بررسی عمیق متون، تصاویر، و فیلم های در دسترس از ساختمان هایی در دوره های متعدد تاریخی انجام شده است.

    نتایج و جمع بندی: 

    هرچند منابع موجود همه ابعاد اندیشه ورزی پیرامون رنگ در تاریخ را در بر نمی گیرند و مرور زمان نمود بصری آثار به جایی مانده را متحول کرده و در این میان، ثبت تصاویر رنگی از آن آثار امکان پذیر نبوده است، استناد به بیانیه ها و بررسی آثار معماری باقی مانده از حضور رنگ بر کالبد محصور معماری تا پیش از دوران مدرن و کالبد رها از محصوریت در دوران مدرن، حاکی از دو جریان کلی است. جریان نخست با نام رنگ گرایی ناظر بر دوره هایی است که رنگ به انحای مختلف در آثار معماری متجلی شده است. این جریان ذیل سه عنوان رنگ نمادین، رنگ زینتی، و رنگ ساختاری معماری دسته بندی شده است. جریان دیگر با عنوان رنگ گریزی که ناشی از گرایش به رنگ سفید و حذف رنگ دانه ها از کالبد معماری است و حاصل آن تجلی فضاهای سفید و خاکستری به مثابه زمینه ای خنثی برای زندگی آدمی است. اگرچه سرگذشت رنگ در تاریخ معماری دست کم این ادعا را که رنگ با آن وجوه گسترده قابل تقلیل به قوانینی کلی است، یکسره رد می کند، بااین حال مدیریت بر حضور رنگ در معماری نیازمند اصولی است، تا آن را در تقابل با نگاه به رنگ به مثابه زینت معماری، به وجهی از کالبد معماری مبدل کند. در انتهای این پژوهش و در مسیر شناخت رنگ معمارانه، دیدگاهی نو پدیدار می گردد که رنگ را وجه ساختاری معماری قلمداد کرده است. با مرور تاریخ، الزامات اولیه این نگاه تا حدی روشن می شود، بااین حال، توسعه این دانش نیازمند مطالعات میدانی گسترده تری است که می تواند موضوع پژوهش های آینده باشد.

    کلیدواژگان: رنگ، رنگ گرایی، رنگ گریزی، محصوریت، رهایی از محصوریت
  • علی اوصانلو، علی شیخ مهدی* صفحات 17-40

    اهداف و پیشینه: 

    در زمینه رابطه سینما و معماری پژوهش های بسیاری انجام گرفته و هدف در غالب آنها کوشش در فهم دلایل و چگونگی نمایش تاریخ و سبک بناهای معماری یا فضاهای شهری در فیلم بوده است. اما در این پژوهش، هدف اصلی مشخص کردن میزان اثری است که فضاها و بناهای معماری و شهری بر قصه و فضاسازی فیلم می گذارند.

    مواد و روش ها

    در ایران به گونه ای از معماری و شهرسازی چند دهه گذشته، ایرانی  اسلامی اطلاق می شود که غالبا برگرفته از عناصر بومی و نشانه های سنتی و از لحاظ کالبدی و کارکردی مطابق با تفکر اسلامی و بومی باشد. از طرفی، یکی از مهم ترین عناصر دخیل در شکل و فرم فیلم، صحنه یا لوکیشن است که بنابر اقتضای ژانر و داستان فیلم، انتخاب و طراحی می شود. لوکیشن فیلم و صحنه هایی که سکانس ها در آنها پردازش می شوند، به فضاسازی و حال وهوای فیلم کمک می کنند و در القای حس صحیح از داستان به بیننده نقش مهمی دارند. بر این اساس در این مقاله، نحوه بازنمایی سبک اسلامی  ایرانی معماری و شهرسازی در فیلم های ایرانی پس از انقلاب که از لوکیشن و صحنه برای ایجاد معنا و مفهوم مرتبط با داستان خود بهره برده اند، با استفاده از روش تحلیل محتوای مقوله ای، تحلیل شده است. ازاین رو در شش دسته از انواع بازنمایی به این موضوع پرداخته شده است. مقولات لازم برای تشریح نحوه بازنمایی فضای شهری در فیلم ها، با توجه به نظریات استوارت هال، استخراج گردیده و با نظر کارشناسان هردو زمینه سینما و شهرسازی، کمی سازی و امتیازدهی شده اند؛ به این معنا که به تحلیل این موضوع پرداخته شده که در کدام یک از فیلم های نمونه موردی، بیشترین قرابت و ارتباط بین فضای معماری و شهرسازی در صحنه پردازی و داستان فیلم وجود دارد. روش تحقیق در این مقاله از لحاظ هدف، بنیادی و تبدیل داده های کیفی به کمی است.

    نتایج و جمع بندی: 

    طبق نتایج به دست آمده، لوکیشن یا صحنه یکی از مهم ترین ابزارهایی است که به فیلمساز در ایجاد حال وهوای مد نظر و تاثیر بر بیننده کمک می کند. ازهمین رو، زمانی که نمایش فضای شهرسازی و معماری لوکیشن فیلم بر اساس منطق داستانی آن باشد و با تفکر و روش صحیح استفاده شود، به ایجاد حس نهفته در داستان در بیننده و فضاسازی بهتر کمک خواهد کرد. با توجه به نتایج پژوهش و تحلیل فیلم های نمونه موردی پژوهش، فیلم های «هامون»، «پری» و «نار و نی»، که هر 6 جنبه بازنمایی فضای شهری در آنها لحاظ شده اند، با امتیاز بالاتر، از نظر کیفیات مد نظر پژوهش، رتبه بالاتری را کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: سینما، بازنمایی، معماری، شهرسازی، ایرانی اسلامی
  • ریحانه خاقانپور شاهرضائی، فاطمه مهدیزاده سراج* صفحات 41-57

    اهداف و پیشینه: 

    آموزش معماری در دوره کارشناسی بر محور کارگاه طراحی معماری استوار است و شیوه نقد و کرکسیون متداول ترین روش برای برگزاری جلسات کارگاه توسط معلمان معماری است. درواقع این شیوه آموزش مبتنی بر انجام کار توسط شاگرد و اصلاح آن توسط معلم است و یک روند رفت وبرگشتی اتفاق می افتد که در خلال آن دانشجو آموزش طراحی معماری می بیند. در پژوهش های مختلفی به بررسی روش های آموزشی در آتلیه، انواع کرکسیون و نقد پرداخته شده است. به علاوه دانش رتوریک (علم اقناع مخاطب)، از سوی پژوهشگران حوزه فلسفه و ادبیات بستر هر نوع ارتباط انسانی قلمداد شده است و برخی پژوهشگران حوزه معماری و سایر رشته های هنری به بررسی آن پرداخته اند. ازآنجاکه ارتباط میان معلم و شاگرد اصلی ترین وجه در آموزش طراحی است، نیاز به بررسی بیشتر در این زمینه با نگاهی به دانش رتوریک احساس می شود. بنابراین بررسی جلسه نقد و کرکسیون در کارگاه طراحی معماری و نوع ارتباطی که میان استاد و دانشجو شکل می گیرد، با توجه به دانش رتوریک و با هدف عرضه راهکارهایی برای تقویت این ارتباط، موضوع این پژوهش است.

    مواد و روش ها

    در این مقاله، با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و با روش استدلال منطقی، ضمن مروری اجمالی بر کارگاه طراحی معماری و شیوه های آموزشی آن و با اتکا به تئوری موقعیت رتوریکال و روش های رتوریک در اقناع مخاطب، سازوکاری برای برقراری موثرتر کرکسیون در جلسات کارگاه طراحی معماری عرضه می شود.

    نتایج و جمع بندی:

     بررسی ها نشان می دهند که ماجرای کرکسیون و ارتباط میان معلم و شاگرد معماری را می توان در قالب یک موقعیت رتوریکال و شامل هشت جزء تعریف کرد. ارتباط موثر میان معلم و شاگرد در این جلسه از طریق استفاده از بیانی واضح و قابل فهم و بیان نقدها و پیشنهادها به روشنی و با منطق ایجاد می شود. بنابراین یک موقعیت اقناعی شکل می گیرد که آنها سخن یکدیگر را بفهمند و به اجماع نظری و فکری برسند. درنتیجه دانشجو طراحی معماری و مهم تر از آن «تعامل و برقراری ارتباط کلامی» را یاد می گیرد و می تواند در شرایط مختلف از طرح خود به خوبی و قانع کننده دفاع کند.

    کلیدواژگان: آموزش طراحی معماری، کرکسیون، نقد معماری، رتوریک و اقناع
  • منیره کاظمی، محمد دیده بان* صفحات 59-76

    اهداف و پیشینه:

     اصلی‏ترین انگیزه نورپردازی در ادارات مهیا کردن محیطی موثر و راحت برای کار کردن است؛ وجود شرایط آسایش روانی و سلامت افزایش انگیزش در کاربران را تضمین می کند و منجر به افزایش عملکرد و کارایی آنها می شود. تامین نور کافی و مناسب در محل کار موجب افزایش میل و رغبت به کار در میان کارکنان، محفوظ ماندن سلامت چشم و قدرت بینایی فرد، خستگی کمتر اعصاب، انجام بهتر و راحت‏تر و دقیق‏تر کار، افزایش دقت عمل، بهتر شدن بازده و نتیجه کار، و کاهش میزان حوادث حین کار می شود.هدف در این پژوهش بررسی نور از دیدگاه رضایت عملکردی و تندرستی در نمونه موردی، مرکز ملی اسناد شیراز، است. در این پژوهش فرض بر این است که کاربران موجود در فضای یادشده، در حین استفاده از نور مصنوعی، از میزان نور طبیعی و موارد موثر در آن رضایت ندارند.

    مواد و روش ها

    به این منظور، پس از بهره‏مندی از منابع کتابخانه‏ای در مبحث روشنایی فضا، با دستگاه نورسنج از فضا داده‏برداری میدانی می شود، و درنهایت در مبحث رضایت و تندرستی کارمندان، رویکرد پژوهش پدیدارشناسانه و روانکاوی به منظور واکاوی رفتار ناخودآگاه انسان به وسیله پرسش نامه و تحلیل نتیجه در نرم افزار SPSS است؛ چراکه شدت روشنایی فضا به‏تنهایی، میزان دلپذیری و مطلوب بودن روشنایی محیط را از نگاه کاربران بیان نمی کند.

    نتایج و جمع بندی:

     طبق نتایج، کارکنان در عوامل رضایت، تندرستی، و آسایش بصری دارای میانگین50% به بالا هستند. اما به این معنی نیست که افراد مشغول به کار در فضای فاقد نور طبیعی از شرایط راضی‏اند. طبق مشاهدات میدانی، این فضاها حتی فاقد جانشین ترکیبات بصری و تم‏های طبیعت هستند. از لحاظ تندرستی و آسایش بصری: در گروه زنان مقادیر در میانگین بالاتری از گروه مردان است، از حیث تحصیلی: در طبقه کارشناسی ارشد رضایت بیشتر از سایر طبقات است، و از لحاظ جایگاه کاری: کارشناسی بالاتر از سایر جایگاه های کاری است.

    کلیدواژگان: روشنایی طبیعی، رضایت عملکردی، تندرستی، محیط اداری
  • حمیدرضا جیحانی*، محمد مشهدی نوش آبادی، فریده فرمانیان آرانی صفحات 77-106

    اهداف و پیشینه: 

    هدف در این مقاله شناخت بقعه امامزاده سلطان میراحمد و عرضه پیشنهادی برای سیری در تغییروتحولات تاریخی آن است. این بنا در محله سلطان میراحمد در خیابان علوی کاشان و در نزدیکی حصار شهر تاریخی و قلعه جلالی واقع شده است. به نظر می رسد این بنا زمینه شکل گیری مرکز محله سلطان میراحمد بوده است. بقعه در سال 1321ش و با شماره 325 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. قدیمی ترین تاریخی که در عناصر معماری بقعه مشاهده می شود به سال 923ق بازمی گردد که بر روی قطعه به جامانده از دری چوبی نقرشده و تاریخ هایی در همین حدود زمانی بر روی کتیبه گنبد و چند جفت در چوبی دیگر قابل مشاهده است. باوجوداین، به طور دقیق روشن نیست که بنا در چه زمانی شکل گرفته و چگونه توسعه یافته است. علاوه براین، بنا در طول دهه های اخیر دستخوش برخی مداخلات گشته است. آگاهی از وضعیت اصیل و شناخت ابعاد فضایی آن پیش از انجام هرگونه مداخله ای الزامی است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش تفسیری  تاریخی انجام گرفته و اطلاعات از طریق پیمایش و مطالعه میدانی و رجوع به اسناد و مدارک و متون تاریخی گردآوری شده است. در این تحقیق ابتدا اجزا و عناصر معماری بقعه یادشده و اسناد و مدارک مرتبط مطالعه می شوند و سپس ضمن مقایسه نقشه بنا با نمونه های مشابه، تلاش می شود طرح هسته اصلی شکل گیری بنا بازیابی شود.

    نتایج و جمع بندی:

     مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که هسته اولیه بنا، شامل گنبدخانه ای منفرد، درون گورستان قدیمی شکل گرفته و پس از افزوده هایی جزئی، در نیمه اول سده 10ق توسعه یافته و به صورت بنایی مفصل و نه بخشی با گنبدخانه ای در میان هشت طاق پیرامونی درآمده است. با اهمیت یافتن صحن و فضاهای باز، در تغییراتی در اوایل سده 12 ق، ایوان و صحن به بنا افزوده و بخش مهمی از بقعه گردیده اند. در همین دوره، برخی طاق چشمه های پیرامون گنبدخانه نیز تخریب و به صورتی جدید بازسازی شده اند.

    کلیدواژگان: کاشان، دوره صفوی، امامزاده های کاشان، محله تاریخی، زیارتگاه سلطان میراحمد
  • فاطمه پارچه باف مطلق، بابک عالمی*، امیرحسین صادقپور صفحات 107-137

    اهداف و پیشینه:

     خشت از انواع مصالح اصلی با منشا خاک در آثار معماری گلی به جامانده از دوران گذشته است و ایران در استفاده از این مصالح با تکیه بر معیارهای اقلیمی، از کهن ترین و باسابقه ترین کشورهاست. با گذشت زمان، کاربرد این مصالح کمتر و به آن بی توجهی می شود، درصورتی که بخش زیادی از ایران را مناطق گرم، خشک، و کویری تشکیل داده است و خشت همچنان یک مصالح ارزان، بازیافت پذیر، و اقلیمی با میزان دسترسی بالا در این مناطق است. بنابراین اهمیت شناخت این مصالح و تحلیل آن در دوران های مختلف و بهره گیری از تجارب گذشته دوچندان می شود. علاوه براین پایداری و مانایی برخی بناهای خشتی تاریخی تا امروز، تحلیل و بررسی مصالح موجود در این ابنیه را ضروری می کند تا از تجارب گران بهای ساخت وپرداخت خشت در ادوار تاریخی بهره گیری و روش های نهفته در آنها آشکار شود. به همین دلیل، می توان گفت استفاده از خشت و بیان راهکارهای مقاوم سازی آن، بدون بررسی و تحلیل کار گذشتگان، کار درست و اصولی ای نیست و باید در وهله اول، ویژگی های شاخص ساخت این مصالح در ادوار مختلف تاریخی بررسی شود تا زمینه ای برای ساخت این مصالح و انجام پژوهش هایی در مورد راهکارهای اصولی استفاده و مقاوم سازی آنها باشد. بنابراین در پژوهش پیش رو با هدف شناخت ابعاد کمی و هندسی خشت های به کاررفته در بناهای تاریخی ایران، به بررسی این مصالح در بناهای تاریخی متعلق به دوره های مختلف شهر کاشان، با عنوان نمونه ای غنی از بافت های تاریخی کشور، پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق کمی و مبتنی بر مطالعات میدانی و فعالیت های آزمایشگاهی است. آزمایش ها به سه دسته تقسیم می شوند. دسته اول، آزمایشات پایه شامل چگالی، وزن مخصوص، درصد رطوبت، دانه بندی، هیدرومتری، و حدود اتربرگ است، دسته دوم تست های مکانیکی شامل مقاومت فشاری و خمشی، و دسته سوم آزمایش های شیمیایی و آنالیز شیمیایی به روش XRD است. این تست ها بر اساس استانداردهای ASTM و همچنین استاندارد ملی ایران (ISIRI) انجام شده اند. در این تحقیق چهار نمونه خشت از بناهای تاریخی کاشان از عصر نوسنگی تا دوره قاجار آزمایش شده اند. نحوه نام گذاری نمونه ها به این صورت است که این نمونه ها با حرف C (ابتدای کلمه خشت به انگلیسی) نشان داده شده و با توجه به بازه زمانی از گذشته تا امروز شماره گذاری شده اند.

    نتایج و جمع بندی:

     ازجمله مشخصات فیزیکی موثر در مقاومت و کیفیت نمونه ها، وزن مخصوص یا دانسیته است. بر اساس برآوردی از آزمایشات، وزن مخصوص برای نمونه C3 بیشترین و برای نمونه C2 نیز بالاست. درصد رطوبت نیز، میزان رطوبت موجود در نمونه است و هرچه میزان آن کمتر باشد، برای نمونه مناسب تر است؛ زیرا جذب آب توسط نمونه در فصول مختلف، سبب انقباض و انبساط نمونه می شود و ایجاد ترک می کند. با توجه به نتایج پژوهش، نمونه C2 دارای کمترین و نمونه C3 دارای بیشترین میزان درصد رطوبت است. با توجه به محل نمونه C3، که از حصار سلجوقی تهیه گردیده و در حال حاضر فضای سبز و آب نما در مجاورت آن قرار دارد، رطوبت بیشتری جذب کرده است.

    کلیدواژگان: خشت، شهر تاریخی کاشان، آزمایش پایه، آزمایش مکانیکی، آزمایش شیمیایی
|
  • Athena Joshaghani, Zoheir Mottaki *, Hamid Nadimi Pages 5-16
    Background and objectives

    There is a body of historical evidence indicating the conscious use of colour in human lived spaces. However, today’s prevailing attitude is against colours, leaving spaces neutral and. The quest to understand the motivations behind usingcolours in the history of architectural thought has never brought definitive laws into light, as colours themselves have not held stable, cross-cultural meanings. Sparcehistorical studies on the presence of colour in architecture revolve around two approaches: understanding colour within a specific timeframe and tracking the presence of colour in the works of a particular architect. Ultimately, this has not led to a comprehensive knowledge regarding the historical role of colourin architecture. Given the substantial evidence of a correlation between colour and human emotions, developing knowledge in the field of colour is essential for empowering architects to manage visual forces and the emotional dimensions of architectural spaces. The present article serves as an introduction to establishing the knowledge about colourin architecture, and aimed at understanding the prevailing approaches in architectural thought and practice up to the modern era. 

    Methods

    The research can be categorised as interpretive-historical, as it reviews history while interpreting and analysing narratives and architectural works to present patterns governing the presence of colour throughout architectural history. The methodology is based on library studies, involving an in-depth examination of texts, images, and available films of buildings from various historical periods.

    Results and conclusion

    Available sources do not encompass all dimensions of colour-related thought throughout history, with the passage of time having distorted colours, and colour photography not always available. In this context, referring to statements and examining architectural works that reflect the presence of colourinpre-modern interiors, as well as in contemporary exteriors, indicates two general currents. The first is termed Chromophilia, itself comprising of three approaches: colour as symbolism, colour as ornamentation, and colour as a structural aspect of architecture. The second current is chromophobia, which results from a tendency towards whiteness and eliminating colour pigments from the architectural space, resulting in the emergence of white and grey spaces as neutral backgrounds for human life. While the history of colour in architecture thoroughly refutes the claim that colour can be reduced to general laws, managing the presence of colour in architecture requires principles that transform it from merely an ornamental perspective into an integral aspect of architectural form. At the conclusion of this research, a new perspective on architectural colour emerges, viewing it as a structural element of architecture. A history review partially clarifies the initial necessities of this viewpoint, and further development of this knowledge necessitates broader field studies, which could be the subject of future research.

    Keywords: Colour, Choromophilia, Chromophobia, Enclosed Space, Open Space
  • Ali Osanlu, Ali Sheikhmehdi * Pages 17-40
    Background and objectives

    Many researches have been conducted on the relationship between cinema and architecture, often trying to understand why and how to show the history and style of buildings or urban spaces in the film. In the present research, the main goal is to reverse the trend and study the impact of architectural and urban spaces on the story and atmosphere of the film.

    Methods

    In the past few decades in Iran, the term ‘Iranian-Islamic’has referred to a type of architecture and urban planning that is often derived from local elements, complete with traditional signs and built in line with Islamic and local thinking. On the other hand, one of the most important elements involved in the form of films is the scene or the location, which is selected and designed according to the genre and story of the movie. The location and the scenes in which the film sequences are processed, help to create an atmosphere and mood for the film and play an important role in providing the correct sense of the story to the viewer. What is addressed here, using categorical content analysis, is the ways of representing the Islamic-Iranian architecture and urban planning in Iranian post-revolutionary films; those which have used location and scene to create meaning and concept related to their story. This is discussed in terms of the six categories of representation, extracted from Stuart Hall’s theories and quantified and scored according to expert opinion in both cinema and urban planning. In other words, the analysis is focused on which of the examples has the strongest association between the architectural-urban space and the story. The research method is basic in terms of purpose and converting qualitative data into quantitative.

    Results and conclusion

    According to the results, the location is one of the most important tools that helps the filmmaker in creating the desired mood and impact on the viewer. Therefore, an urban-architectural space based on the story logic and used with the right thinking and method, will create the desired feeling for the viewer, and create a better atmosphere. The analysis of the example showed that the films Hamoon, Pary andNar-o Ney in which all six aspects of the representation of the urban space are included scored higher in terms of qualities sought in this research.

    Keywords: Cinema, Representation, Architecture, Urban Planning, Iranian-Islamic
  • Reyhane Khaghanpour Shahrezaee, Fatemeh Mehdizadeh Saradj * Pages 41-57
    Background and objectives

    Architectural education at the undergraduate level is centered on architectural design studios, and the prevalent method for conducting studio sessions by tutors is through critique. Essentially, the teaching approach is based on the development of the work by the student, and its subsequent refinement by the tutor, creating a reciprocal process in which the student learns architectural design. Various research studies have explored teaching methods within studios, types of critique, and even the role of rhetoric (the science of persuasion) as a foundation for human interaction. Given that the cruciality of relationship between the tutor and student, there is a need for further examinations in this regard, particularly with a focus on rhetorical knowledge. The present research, therefore, investigates critique sessions in architectural design studios and the type of communication between the teacher and student, considering rhetorical knowledge, and aims to provide solutions for strengthening this relationship. 

    Methods

    The research is based on a literature review and employs a logical-reasoning approach; while providing a general overview of architectural design studios and their tutorial methods. Based on the theory of rhetorical situation and rhetorical techniques in persuasion, it suggests a mechanism for establishing a more effective critique in architectural design studio sessions. 

    Results and conclusion

    The  investigations indicate that critique processes and the relationship between the tutor and the student can be conceptualised within the framework of a rhetorical situation comprising eight elements. When the tutor occupies the role of the message sender, these elements include rhetor (tutor), message (interpretation of the student’s work), context (architectural design studio/ tutor and student knowledge), audience (student), subject (critique, topics related to the student’s work), purpose (critiquing the student’s work and providing feedback, teaching architectural design), exigency (improving the teaching process, architectural design education), and genre (tutor’s discourseusing clear, comprehensible, and persuasive language, offering critiques and suggestions logically and transparently). Alternatively, considering the student as the message sender, these elements consist of rhetor (student), message (presentation of the student’s work), context (architectural design studio,tutor and student knowledge), audience (tutor), subject (critique, topics related to the student’s work), purpose (introducing the work most simply and clearly), exigency (correcting the design, improving the teaching process, and developing student skills, including communication skills), and genre (student’s expression effectively and persuasively manner, both verbally and visually).Effective communication between the tutor and the student during these sessions is fostered through the use of a clear and understandable expression, coupled with the presentation of critiques and suggestions lucidly and logically. This approach facilitates the creation of a persuasive context in the discourse between the tutor and the student, allowing them to comprehend each other’s thoughts and arrive at a consensus. Through this intellectual consensus, architectural students learn, improve their design, and more importantly, acquire and practise interaction and verbal communication, ultimately enabling them to effectively defend their design convincingly in various scenarios. The results of this research can assist tutors and students in conducting more effective critique sessions. However, for the practical implementation of these proposed solutions, further extensive research and the generalisation of results across various situations are necessary.

    Keywords: Architectural Design Education, Critique, Architectural Criticism, Rhetoric, Persuasion
  • Monireh Kazemi, Mohammad Didehban * Pages 59-76
    Background and objectives

    The main purpose of lighting in offices is to provide effective and comfortable working environments. Mental comfort and health in turn guarantee an increase in user motivation and lead to better performance and efficiency. Providing sufficient and appropriate light in the workplace increases the willingness to work in employees, the operational accuracy and efficiency, and output. It also results on ocular health, better protected eyes and less fatigued nerves work better, and eventually fewer workspace accidents.The purpose of this research is to investigate lighting from the perspective of operational satisfaction and well-being using the case of Shiraz National Documentation Center.In this research, it is assumed that in the space occupied by the users; while using artificial light in the space, they are not satisfied with the amount of natural light and its effective factors. 

    Methods

    In this regard, after using library resources, in the topic of space lighting, field data collection with a photometer and in the topic of employee satisfaction and well-being, a phenomenological and psychoanalytical approach to analyze the unconscious behavior of humans through questionnaires and software analysis in SPSS; Because the brightness of the space alone does not have the ability to express the pleasantness and desirability of the ambient lighting from the users’ point of view. 

    Results and conclusion

    According to the results, employees have an average of 50% or higher in terms of satisfaction, well-being and visual comfort. But it does not mean that those who are working in the space without natural light are satisfied with the conditions. According to field observations, these spaces do not even have substitutes for visual compositions and nature themes. In terms of satisfaction, well-being and visual comfort in the female group, the average values are higher than the male group; In the post-graduate class, it is more than other classes and the working position of expert is higher than other working positions.

    Keywords: Natural Lighting, Functional Satisfaction, Well-Being, Office Environment
  • Hamidreza Jayhani *, Mohammad Mashhadi Nooshabadi, Farideh Farmanian Arani Pages 77-106
    Background and objectives

    This article aims to study the shrine of Sultan Mir-Ahmad and propose a perspective on its historical changes and transformations. The shrine is in the Sultan Mir-Ahmad neighbourhood on Alavi Street in Kashan, near the historic city walls and the Jalali Castle. This complex may have played a significant role in the development of the Sultan Mir-Ahmad neighbourhood. The earliest date observed in the architectural elements of the shrine is 923 AH (1517 AD), which is inscribed on remains of a wooden door. The dates from the same period can also be seen on the inscriptions of the dome and several other wooden doors. However, it is not clear exactly when the primary core of the monument was originally constructed and how it evolved. Additionally, the complex has undergone some interventions in recent decades. Understanding its original plan and spatial dimensions is essential before undertaking any further modifications. 

    Methods

    This study applies a historical interpretive method, and the information gathered through surveys, field studies, and reviews of documents and historical texts. Initially, the study examines the architectural components of the shrine and related documents. Subsequently, by comparing the complex’s plan and especially its main part with similar examples, efforts are made to represent the original core of the building.

     Results and conclusion

    The research indicates that the original core of the complex was a freestanding dome chamber situated within an old cemetery. After minor additions, it was expanded during the first half of the 10th century AH (16th century AD) into a more elaborate structure consisting of a central dome chamber surrounded by eight arches. With the growing importance of the courtyard and open spaces, the building underwent modifications in the early 12th century AH (18th century AD), during which the ivan and the courtyard were added, becoming significant parts of the shrine. During this period, some of the surrounding chambers were also demolished and reconstructed in a new way.

    Keywords: Kashan, Safavid Period, Imamzadeh, Historic Neighbourhood, Boqa Of Sultan Mir-Ahmad
  • Fatemeh Parchebaf Motlagh, Babak Alemi *, Amirhossein Sadeghpour Pages 107-137
    Background and objectives

    Clay is one of the main earth materials used in architectural works from the past, with Iran considered as having one of the oldest histories of using earth materials based on climatic criteria. Over time, the use of these materials fell into neglect despite the county’s hot, arid climate and clay being a cheap, recyclable and highly accessible material. The importance of knowing these materials and analysing them during history is, therefore,particularly high. In addition, the sustainability and durability of some historic mud-brick buildings make it necessary to analyse and examine their materials in order to take advantage of the valuable experiences of the past and reveal their underlying techniques. Using clay and providing new solutions, therefore, is arguably pointless without examining and analysing the past. This is why we need to examine characteristic features of their construction in different historical periods to devise new solutions for their strengthening. With the aim of knowing the quantitative and geometric aspects of clay used in Iran’s historical buildings, this research has investigated these materials in historical buildings from different periods in Kashan, a rich example of the country’s historical textures. This study concernstheir appearance, chemical compounds, physical characteristics and techniques used in them, through library and field studies and various experiments and analyses of them. The results of the research can help us better know the materials and structurally analyse buildingsin order to identify and strengthen clay structures. 

    Methods

    The research method is quantitative and based on field studies and laboratory experiments. The tests are divided into three categories. The first, basic tests, include density, specific gravity, moisture content, granulation and hydrometry and Atterberg limits. The second category includes compressive and bending strength, and the third category is the chemical analysis by XRD method. These tests were performed based on ASTM as well as the National Standards of Iran (ISIRI).  Four clay samples were tested from Kashan historical buildings ranging from the Neolithic to the Qajar periods. The samples werenamed with the letter C (standing for’clay’) and numbered in the order of old to new. 

    Results  & Conclusion

    According to the tests conducted, one of the physical characteristics that are effective in the strength and quality of the samples is the specific weight or density. In this test, sample C3 had the highest specific weight and sample C2 also had a high specific weight. Moisture content is the amount of moisture in the sample and the lower it is, the better it is for the sample. This is because water absorption in wetter seasons causes contraction and expansion and eventually cracks. According to the obtained results, sample C2 had the lowest and sample C3 had the highest percentage of moisture. According to the location of sample C3, originated from the Seljuk fence, with a green space and a fountain currently in its vicinity, more moisture has been absorbed by the sample.In the granulation and hydrometric test, all the samples had suitable and non-uniform soil and the amount of sand in C3 and C2 samples was more than other samples. In sample C1, the percentage of gravel was much higher than other samples and due to a lot of gravel in the clay, it can be said that the grading of this sample was more inappropriate than other samples. Also, in the Atterberg test, sample C1 had inorganic clay with medium pasting properties, and samples C2 and C3 had inorganic clay with low pasting properties. While the C4 sample had inorganic silt with low compressibility, it is better to use clay to prepare clay, because it has more adhesion and the soil grains are better placed next to each other. Therefore, the soil in C4 was not found particularly suitable for making clay.The results of compressive and bending strength tests on clay samples are relatively similar. Sample C3 had the highest compressive and bending strength, followed by sample C2. The lowest amount of mechanical resistance was for sample C1. The mechanical resistance of sample C4 was also low and the reason for this was the use of recycled materials and poor-quality soil. Considering this issue, it can be said that soil has a direct effect on the physical and mechanical characteristics of the clay. In fact, in samples C3 and C2, the distribution of grain size was more suitable and the percentage of sand was higher, and this issue had created a uniform and dense texture between the grains and a stronger connection between them. Samples C1 and C4 also had non-extensive granulation, and this had prevented the creation of a uniform texture and less compressibility of the clay mass. In other words, the grain size and type of soil had a direct effect on the structure and strength of clay made from it. In addition, the specific weight and moisture contentwere also related to the mechanical structure of clay. According to the examination of clay samples, in general, it can be said that with the increase in specific weight and decrease in moisture content, the mechanical properties of clay, including compressive strength and bending strength, increase. In addition, based on the results of chemical tests, there are quartz, calcite and albite phases in all samples, and the higher the albite content in the samples, the higher the mechanical resistance.

    Keywords: Clay, Historical City Of Kashan, Basic Test, Mechanical Test, Chemical Test