فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 105 (آذر 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/25
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 7-30
خانواده در طی قرون متمادی و بخصوص در چند قرن اخیر، شکلهای متنوعی را پذیرفته و در فرهنگهای گوناگون بصورت متفاوتی درآمده، اما روشن است که خانواده در شکلهای گوناگون خود، همواره کارکردهای متعددی را دارا بوده است. خانواده را میتوان یکی از مهمترین حوزه های حیات اجتماعی دانست که در زندگی انسانها، بخصوص زنان، تاثیر زیادی دارد. یافته ها حاکی از آن است که باتوجه به تحلیل گفتمان بیانات و فضای عقیدتی رهبر انقلاب که پیروی از آموزه های اسلامی را سرلوحه رویکرد و رفتار خود قرار داده است، می توان بر عظمت مقام زنان و تجلیل از دستاوردهای آنها تاکید کرد. همچنین رهبر انقلاب بصورت مداوم با مقولاتی چون ارزش های اسلامی، انسانیت، برابری، مقام مادر، شجاعت، حق و تکلیف قائل شدن برای مشارکت در تعیین سرنوشت زنان تاکید می کند و با ترفیع جایگاه زن در همه شئون زندگی فردی، اجتماعی و سیاسی، معتقد است زنان باید عهده دار وظیفه ساخت و حفاظت از نظم سیاسی مبتنی بر اسلام و ارزش های الهی باشند. از اینرو، آیت اله خامنه ای، رهبری نظام جمهوری اسلامی ایران درباره جایگاه و نقش اجتماعی زن موضوعاتی را بیان کرده اند. در پژوهش حاضر، اندیشه های رهبر معظم انقلاب درباره این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، زنان، خانواده، رسالت زن، حجاب -
صفحات 31-51
توسعه دریامحور راهبرد کلان ملی و نقش محوری در پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران ایفا می-کند. فعالیت هایی از قبیل حمل و نقل دریایی، گردشگری، شیلات، انرژی، بنادر و کشتی سازی و صنایع فراساحل در توسعه دریامحور نقش دارند. از جمله ابزار کارآمد حقوق بین الملل دریاها می باشد جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن مرز دریایی در شمال و جنوب بعنوان یک کشور دریایی شناخته می شود. مقاله حاضر به روش تحلیلی-توصیفی به دنبال پاسخ به این سوال است، که چگونه راهبردهای حقوق بین الملل می تواند به توسعه دریامحور و بهبود مدیریت دریایی و بندری در ایران کمک کند؟ فرضیه این است که راهبردهای حقوق بین الملل با ایجاد چارچوب های قانونی، همکاری های بین المللی و جذب سرمایه گذار خارجی را تسهیل و نقش مهمی در توسعه دریامحور و بهبود مدیریت دریایی و بندری ایران ایفا می کنند. کنوانسیون حقوق دریاها مصوب 1982 و عضویت در سازمان های بین المللی بویژه سازمان بین المللی دریانوردی از جمله این راهبردها می باشد. تحریم ها و عدم عضویت در سازمان تجارت جهانی مانع جدی توسعه بوده که می توان با ارائه پیشنهاد و راهکار برای رفع آن گام برداشت.
کلیدواژگان: توسعه دریا محور، صنعت دریانوردی، اقتصاد دریا، کنوانسیون های بین الملل -
صفحات 53-73
توافق نامه های تجاری می توانند نقش کلیدی در رشد کشور های در حال توسعه ایفا کنند و زمینه ساز پیشرفت های اقتصادی و اجتماعی شوند. یکی از جنبه های مهم این توافق نامه ها، تعهد به ترویج برابری جنسیتی و حمایت از حقوق زنان در بازار کار است. بسیاری از توافق نامه های تجاری شامل بندهایی هستند که به بهبود وضعیت زنان، افزایش فرصت های شغلی برابر و تقویت حقوق آنها در محیط کار می پردازند. در این مقاله، با تمرکز بر توافق نامه تجارت آزاد بین شیلی و اتحادیه اروپا و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، و روش تحلیلی- توصیفی، تاثیر این توافق نامه بر بهبود حقوق زنان در شیلی بطور موردی بررسی شده است. یافته های این مقاله نشان می دهد که توافق نامه تجارت آزاد میان شیلی و اتحادیه اروپا توانسته است از طریق ایجاد فرصت های اقتصادی بیشتر و تصویب قوانین حمایتی جدید، تاثیر مثبتی بر بهبود وضعیت حقوق زنان در این کشور داشته باشد. از جمله نتایج مهم این توافق نامه، افزایش مشارکت زنان در بازار کار، بهبود دستمزدها و شرایط کاری آنها، و ارتقای دسترسی به منابع اقتصادی است. همچنین، این توافق نامه ها نقش مهمی در کاهش تبعیض جنسیتی و ارتقای عدالت اجتماعی در محیط های کاری ایفا کرده اند. بنابراین، می توان گفت که چنین توافق نامه هایی نه تنها به توسعه اقتصادی کشورها کمک می کنند، بلکه نقش مهمی در تقویت حقوق و برابری زنان نیز دارند.
کلیدواژگان: توافق نامه های تجاری، شیلی، کشورهای در حال توسعه، حقوق زنان -
صفحات 75-104
مقاله حاضر به مقایسه تطبیقی بهره مندی از امدادهای غیبی در قرآن و عهد عتیق پرداخته، چراکه بخش عمده ای از امدادهای غیبی خداوند در قرآن کریم، درباره بنی اسرائیل یا قوم موسی نازل شده، است. هدف از نگاشتن این پژوهش بیان این مسئله است که تبیین نماید، امدادهای غیبی، مددهایی بوده که بصورت نامحسوس از جانب خداوند برای کمک به مومنین یا عذاب و هلاکت دشمنان آن ها در درگیری ها و چالش های سیاسی، اجتماعی و نظامی نازل شده و از دیدگاه قرآن کریم در بعضی موارد به لحاظ نوع، شرایط و کارکردها، با عهد عتیق مشابهت هایی دارد. یافته ها و نتایج این پژوهش حاکی از آن بوده که علیرغم اختلافات موجود در حیطه مفهوم، انواع، شرایط و کارکردهای سنت امداد غیبی در قرآن کریم و عهد عتیق، وجوه مشترک قابل توجهی در زمینه های یاد شده وجود دارد، برابر آنچه از آیات قرآن کریم استفاده می شود، رهایی قوم بنی اسرائیل از بندگی و اسارت فرعون و وراثت زمین در جهت عبادت آزادانه خدای متعال است. برخی دیگر از انواع امدادها، مربوط به جامعه مسلمانان در صدر اسلام است. روش پژوهش مورد استفاده، روش کتابخانه ای با مراجعه به اسناد و مدارک قرآنی و تفسیری می باشد و بصورت توصیفی تحلیلی بیان شده و درصدد پاسخ به این پرسش است که تفاوت ها و شباهت های موجود در زمینه، امدادهای غیبی در قرآن کریم و عهد عتیق چیست؟
کلیدواژگان: قرآن کریم، امداد غیبی، انتگرال، عهد عتیق، بنی اسرائیل -
صفحات 105-126
در قانون مدنی ایران، حق شفعه توسط قانونگذار در اعمال حقوقی همچون بیع در اموال غیرمنقول برای برخی از اشخاص پیش بینی شده است. این حق، از آنجائیکه به امور مالی مربوط می شود یک حق مالی تلقی شده و در تقسیم بندی حقوق مالی، حق عینی محسوب می شود و مانند سایر عقود به دو طریق صریح و ضمنی ساقط می شود. سوالات اصلی که این مقاله در پی پاسخگویی به آنها است عبارتند از اینکه مصادیق حق شفعه در قانون و حقوق ایران چیست؟ کدام اشخاص محروم از حق شفعه هستند؟ موضوع این مقاله، بررسی و شناخت حق شفعه در حقوق موضوعه ایران است و می خواهیم ببینیم، چه عواملی موجب می شود که حق شفعه برای برخی از اشخاص ایجاد می شود. نهاد شفعه، نظامی دیرینه در فقه و حقوق مدنی ایرانی است. حق شفعه حقی است که فقط نسبت به اموال غیرمنقول پدید می آید، پس حقی غیرمنقول است. انتقال حق شفعه به دیگری امکان ندارد، حتی اگر همراه با سهم شریک باشد. در ارث همراه با مالکیت انتقال می یابد و وارثان شخصیت حقوقی او را ادامه می دهند. حق شفعه برای برخی از اشخاص غیرنافذ چون غیررشید و صغیر ممیز و برخی اشخاص چون مجنون و صغیر غیرممیز باطل است. در نهایت ما در این پژوهش بر آن بودیم که به روش توصیفی-تحلیلی حق شفعه را مورد بررسی قرار دهیم و مفهوم و شرایط آن را بیان کنیم.
کلیدواژگان: حق شفعه، ارث، عمل حقوقی، بیع، اموال غیرمنقول -
صفحات 127-155
شناخت و معرفی نظریه ها و مطالعات جدید در شاخه های مختلف علوم که باتوجه به حوزه مطالعاتی، تناسب و هم خوانی با فرهنگ و زبان و تمدن ایرانی دارند، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. نظریه تاریخ ذهنیت ها که روشی نو در مطالعات فرهنگی و تاریخی است، باتوجه به روش و مولفه هایش، از این نظر اهمیت بالایی دارد. بر همین اساس در این مقاله برآنیم تا این نظریه را آن گونه که پاتریک هاتون استاد تاریخ دانشگاه ورمونت در مقاله ای با عنوان «تاریخ ذهنیت ها روشی نو در تاریخ فرهنگی» معرفی کرده است، ترجمه کرده و در اختیار پژوهشگران مطالعات فرهنگی و تاریخی قرار دهیم. هاتون ضمن معرفی تاریخ ذهنیت ها و ارتباط آن با مکتب تاریخ نگاری آنال فرانسه، رویکردهای مورخان مختلف در این شیوه تاریخ نگاری در باب فرآیند متمدن شدن را معرفی کرده است. باتوجه به اینکه حوزه مطالعات ذهنیت ها در ایران مسبوق به سابقه ای نیست، توجه و تاکید بر این نظریه، می تواند مطالعات تاریخی را از سیطره سنت تاریخ نگاری که معطوف بر اعمال اعیان و پادشاهان است، رها ساخته و روشی نو را در مطالعات تاریخی ایرانی، پی افکند.
کلیدواژگان: تاریخ ذهنیت ها، تاریخ فرهنگی، مکتب آنال، تاریخ نگاری
-
Pages 7-30
During many centuries and especially in the last few centuries, the family has accepted various forms and has become different in various cultures, but it is clear that the family in its various forms has always had multiple functions. Family can be considered as one of the most important areas of social life, which has a great impact on the lives of people, especially women. The findings indicate that according to the discourse analysis of the statements and the ideological atmosphere of the leader of the revolution, who has placed following Islamic teachings at the top of his approach and behavior, it is possible to emphasize the greatness of the status of women and glorify their achievements. Also, the leader of the revolution constantly emphasizes with categories such as Islamic values, humanity, equality, motherhood, courage, right and obligation to participate in determining the fate of women, and by promoting the position of women in all aspects of personal, social and Politically, believes that women should be responsible for building and protecting the political order based on Islam and divine values. Therefore, Ayatollah Khamenei, the leader of the Islamic Republic of Iran system, has expressed some issues about the position and social role of women. In the current research, the thoughts of the supreme leader of the revolution on this issue have been investigated.
Keywords: Ayatollah Khamenei, Women, Family, Mission Of Women, Hijab -
Pages 31-51
Sea-oriented development as a national macro strategy plays a pivotal role in Iran's economic, social and political progress. In the maritime domain, activities such as maritime transport, tourism, fisheries, energy, ports and shipbuilding and offshore industries are included. In this regard, international law as a set of rules and norms governing the relations between governments in the seas can be a useful tool to realize this. Due to Iran's strategic role in the region and having a sea border in the north and south of Iran, it is known as a maritime country. In this research, which is analytical-descriptive, we are looking for an answer to this question, how international law strategies can help the sea-oriented development and improvement of maritime and port management in Iran? The hypothesis is that international law strategies create legal frameworks that can play a key role in the maritime development and improvement of Iran's maritime and port management by facilitating international cooperation and attracting foreign investors. These strategies can be maritime conventions and especially the 1982 Law of the Sea Convention and membership in international organizations, especially the International Maritime Organization. Obstacles such as sanctions and non-membership in the World Trade Organization are difficult to face in the path of development, and he took steps to solve them by presenting suggestions and solutions. It exists by examining the role of international law strategies in Iran's sea-oriented development with a focus on port and maritime dimensions, and in this research, how these strategies contribute to sea-oriented development and improving Iran's position in the field of international trade is analyzed.
Keywords: Sea-Oriented Development, Marine Industries, Sea Economy, International Conventions -
Pages 53-73
Trade agreements can play a key role in the growth of developing countries and pave the way for economic and social progress. One of the important aspects of these agreements is the commitment to promote gender equality and protect women’s rights in the labor market. Many trade agreements include clauses that improve the situation of women, increase equal employment opportunities, and strengthen their rights in the workplace. In this article, focusing on the free trade agreement between Chile and the European Union and using library and internet resources, and an analytical-descriptive method, the impact of this agreement on improving women’s rights in Chile is examined on a case-by-case basis. The findings of this article show that the free trade agreement between Chile and the European Union has been able to have a positive impact on improving women’s rights in this country by creating more economic opportunities and adopting new protective laws. Among the important results of this agreement are the increase in women's participation in the labor market, improvement of their wages and working conditions, and promotion of access to economic resources. Also, these agreements have played an important role in reducing gender discrimination and promoting social justice in the workplace. Therefore, it can be said that such agreements not only contribute to the economic development of countries, but also play an important role in strengthening women's rights and equality.
Keywords: Trade Agreements, Chile, Developing Countries, Women', S Rights -
Pages 75-104
The present research compares the benefits of unseen aid in the Quran and the Old Testament, because a major part of God's unseen aid in the Holy Qur'an is about the Children of Israel or the people of Moses. The purpose of writing this research is to express this issue to explain that the unseen aids are the aids that are sent imperceptibly from God to help the believers or the torment and destruction of their enemies in political, social and military conflicts and challenges and from the perspective of the Holy Quran in some cases, it has similarities with the Old Testament in terms of type, conditions and functions. The findings and results of this research indicate that despite the differences in the concept, types, conditions and functions of the tradition of occult help in the Holy Quran and the Old Testament, there are significant commonalities in the aforementioned fields, similar to what the verses of the Holy Quran are used for. , the liberation of the people of Bani Israel from the slavery and captivity of Pharaoh and the inheritance of the earth in the direction of freely worshiping the Almighty God. Some other types of aid are related to the Muslim community at the forefront of Islam. The research method used is a library method with reference to Quranic and commentary documents and it is described in a descriptive and analytical way and it tries to answer the question that what are the differences and similarities in the field of supernatural aid in the Holy Quran and the Old Testament?
Keywords: Holy Quran, Unseen Help, Integral, Old Testament, Bani Israel -
Pages 105-126
The right of pre-emption is provided by the legislator in legal actions such as the sale of immovable property for some persons in the civil law of Iran. The Pre-Emption is a financial right, and in the division of financial rights, it is considered an objective right and, like other contracts, it can be revoked in two ways, explicit and implicit. The main questions that this article seeks to answer are: What are the examples of the right of the pre-emption in Iran's rules and laws? Which persons are deprived of the right of the pre-emption? The topic of this article was to investigate and recognize the right of pre-emption in the subject law of Iran, and we sought to find out what factors cause the right of pre-emption to be created for some people. Pre-emption is a long-standing system in Iranian jurisprudence and civil rights. The right of pre-emption is a right that arises only in relation to immovable property, so it is an immovable right. It is not possible to transfer the right of Pre-emption to another person, even if it is accompanied by a partner's share. In inheritance, it is transferred along with the ownership, and the heirs continue its legal personality. The right of the pre-emption is invalid for some non-eligible persons, such as non-Reshid and discerning minor, and for some persons such as madmen and the indistinguishable Immature. While answering the mentioned questions, finally, in this research, we aimed to investigate the right of pre- emption in a descriptive-analytical way and express its meaning and conditions.
Keywords: Right Of Pre-Emption, Inheritance, Legal Action, Sale, Immovable Property -
Pages 127-155
Recognizing and introducing new theories and studies in various branches of science, which according to the field of study, are appropriate and congruent with Iranian culture, language and civilization, is an inevitable necessity. The theory of the history of mentalities, which is a new method in cultural and historical studies, is of great importance in this regard, due to its method and components. Accordingly, in this article, we aim to translate this theory as presented by Patrick Hutton, a professor of history at the University of Vermont, in an article entitled "The history of mentalities is a new method in cultural history" and make it available to researchers of cultural and historical studies. While introducing the history of mentalities and its connection with the French Anal historiography school, Hutton has introduced the approaches of different historians in this historiography about the process of becoming civilized. Considering that the field of mentalities studies in Iran is unprecedented, attention and emphasis on this theory can liberate historical studies from the control of the historiography tradition which is focused on the deeds of nobles and kings and introduce a new method in Iranian historical studies.
Keywords: History Of Mentalities, Cultural History, Anal School, Historiography