فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری - سال هفدهم شماره 1 (پاییز 1403)

مجله زیست شناسی جانوری
سال هفدهم شماره 1 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/23
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سعد بیات، رضا سلیقه زاده *، مرجان مسافر صفحات 1-14

    هدف از این مطالعه بررسی ماهیان بومی حمری و شیربت و تیلاپیلا در رود خانه شاوور شهرستان شوش از نظر آلودگی به فلزات سنگین و ارزیابی خطر برای مصرف کنندگان است. برای بررسی میزان فلزات سنگین باقی مانده در گوشت ماهیان از چند قسمت رودخانه شاوور شهرستان شوش جمع آوری گردید. نتایج حاصل از آمار توصیفی مقدار باقیمانده عناصر در ماهیان گونه های شیربت و حمری و تیلاپیلا ارتباط معناداری وجود نداشت. بین غلظت فلزات سنگین در فصل تابستان و زمستان نیز اختلاف معنی دار بود (05/0<p). بجر کبالت، مس، نیکل و روی مقادیر فلزات سنگین باقیمانده در گوشت ماهیان با استانداردهای بهداشتی بین المللی نشان داد که غلظت تمامی عناصر به جز سرب و نیکل به طور معنی داری (05/0<p) کمتر از حد مجاز بودند. غلظت سرب به طور معنی داری (05/0<p) بیشتر از حد مجاز بود. ارزیابی خطر بهداشتی نشان داد که با توجه به حداکثر مصرف روزانه قابل تحمل (MTDI) فلزات سنگین، مصرف روزانه و مداوم این محصولات توسط گروه های سنی مختلف (کودکان و بزرگ سالان) مصرف کنندگان به جز سرب کاملا ایمن بوده و مخاطره ای از این نظر برای آنها وجود ندارد. نتایج این تحقیق نشان داد که میانگین غلظت فلزات آرسنیک، کادمیوم، کبالت، کروم، مس، آهن، جیوه، منگنز، مولیبدن، نیکل، قلع و روی در ماهیان شیربت، حمری و تیلاپیلا از استانداردهای جهانی کمتر می باشد و فقط غلظت سرب در مقایسه با FAO/WHO بالاتر بودند. همچنین برآورد دریافت روزانه و با توجه به مقادیر MTDI در همه فلزات به جز سرب نشان داد که مصرف ماهیان شیربت و حمری و تیلاپیلا در حال حاضر خطری را برای سلامتی انسان ایجاد نمی کند، با این وجود برای پیشگیری از رخداد آلودگی احتمالی در آینده از نظر مدیریتی باید توجه بیشتری به این آلاینده ها و منابع احتمالی آنها شود.

    کلیدواژگان: حمری، شیربت، تیلاپیا، رودخانه شاوور، شهرستان شوش
  • محمدعلی جعفری*، نگین ضیغمی صفحات 15-28

    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیرتغذیه جیره های حاوی دانه کینوا فرآوری شده با روش های هیدروترمال، اکستروژن و اکسپندینگ بر فراسنجه های خونی ، ریخت شناسی روده و فعالیت آنزیم های کبدی درجوجه های گوشتی انجام شد.این آزمایش با استفاده از 225 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری راس 308 در قالب 5 تیمار، 3 تکرار و 15 قطعه جوجه به ازای هر تکرار در قالب طرح کامل تصادفی به انجام رسید.تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه (فاقد کینوا)، جیره حاوی 15 درصد دانه کینوای فرآوری نشده ،جیره حاوی 15 درصد دانه کینوای فرآوری شده به روش هیدروترمال، جیره حاوی 15 درصد دانه کینوای فرآوری شده به روش اکسترود و جیره حاوی 15 درصد دانه کینوای فرآوری شده به روش اکسپند بود.نتایج بدست آمده بیانگر آن بودند که مصرف جیره حاوی دانه کینوای خام منجر به کاهش سطح کلسترول ، پروتئین کل، ALP ،ALT و افزایش غلظت اسید اوریک سرم خون در مقایسه با گروه شاهد گردید (05/0 > p) با این وجود تفاوت آماری معنی داری در مصرف خوراک، محتوی تری گلیسرید و عناصر معدنی کلسیم، فسفر، منیزیوم، آهن، روی، AST و LDH سرم خون دربین تیمارهای مختلف مشاهده نگردید (05/0 < p) همچنین جایگزینی دانه کینوای خام سبب کاهش معنی دار ارتفاع ویلی و افزایش عمق کریپت گردید (05/0 > p). کمترین ارتفاع ویلی و بیشترین عمق کریپت در تیمار تغذیه شده با کینوای فرآوری نشده مشاهده گردید . تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر ویسکوزیته نمونه ایلئومی دستگاه گوارش نداشتند (05/0< p) اگرچه با اعمال روش اکستروژن ویسکوزیته محتویات گوارشی روده افزایش جزئی یافت. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق ، استفاده از فرآیندهای حرارتی بخصوص روش اکسترود می تواند بسیاری از ترکیبات ضدمغذی دانه کینوا را از بین ببرد و بدین ترتیب دانه کینوا می تواند جایگزین مناسبی در جیره طیور گوشتی باشد.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، دانه کینوا، فرآوری، ریخت شناسی ژوژنوم، آنزیم های کبدی
  • میلاد شهسواری، صدیقه اربابیان، فرزانه حسینی، محمدرضا رضوی * صفحات 29-39

    لنفوم بزرگ سلول B منتشر (DLBCL) شایع ترین لنفوم است که حدود 25 تا 30 درصد از کل لنفوم های غیر هوچکین را تشکیل می دهد. درمان استاندارد DLBCL، رژیم R-CHOP است و باعث افزایش بقای پنج ساله کلی بیماران می شود، اما 30 تا 50 درصد از بیماران به این درمان پاسخ نمی دهند. اخیرا ترکیب جدید لنالیدومید به علاوه R-CHOP برای درمان DLBCL مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات اخیر بر تاثیر بالقوه تغییرات اپی ژنتیکی در بروز و توسعه اکثر سرطان ها و به ویژه DLBCL اشاره دارد. در این مطالعه، تغییرات بیان دو lncRNA در بیماران مبتلا به DLBCL به صورت بیوانفورماتیکی بررسی شد و رابطه بین lncRNA های HOXA Transcript at the Distal Tip و Plasmacytoma Variant Translocation 1 بررسی شده و تاثیر آنها بر مسیرهای سیگنالینگ مرتبط به دقت ارزیابی شده است. ما بیان نسبی دو lncRNA را در سرطان DLBCL با استفاده از داده های TCGA و gepia2 بررسی کردیم. سپس، پروتئین های هدف این lncRNAها را با استفاده از پایگاه داده rnainter.org شناسایی کردیم. در انتها، پروتئین هایی که با هر دو lncRNA میان کنش دارند را با استفاده از نمودارهای Venn نشان دادیم. در این مطالعه، میزان بیان LncRNA در بیماران مبتلا به DLBCL به صورت بیوانفورماتیکی بررسی شد و نتایج نشان داد که در ژن های HOXA Transcript At The Distal Tip و Plasmacytoma Variant Translocation 1 افزایش بیان دیده شده است. این نتایج می توانند در تحقیقات مرتبط با بیان ژن ها و بررسی تغییرات مولکولی مفید باشند.

    کلیدواژگان: لنفوم، DLBCL، اپی ژنتیک، سرطان
  • الهام صادقی فر، عبدالعلی بنائی فر*، وحید ایمانی پور، سجاد ارشدی صفحات 41-51

    چاقی و بیماری های وابسته با ناهنجاری های قلبی-عروقی همراهند. این مطالعه با هدف تعیین اثر تمرینات هوازی و عصاره خارمریم بر سطوح سرمی نیتریک اکساید (NO) و ذرات کوچک اندوتلیال (EMPs) در زنان چاق دارای سندرم متابولیک انجام گرفت. در این مطالعه نیمه تجربی، 48 زن چاق دارای سندرم متابولیک در دامنه سنی 40-30 سال به شیوه تصادفی به گروه های کنترل (بدون مداخله)؛ عصاره خارمریم (روزانه 1000 گرم)؛ ورزش (تمرین هوازی/یک روز در میان) و گروه ترکیبی (تمرین هوازی + عصاره خار مریم) تقسیم شدند. اجرای تمرینات هوازی و مصرف خارمریم، 8 هفته به طول انجامید. سطوح ناشتایی NO  وEMPs  و شاخص های آنتروپومتریکی در شرایط قبل و بعد از مداخله در همه گروه ها اندازه گیری شد. برای مقایسه داده ها از آزمون آماری آنکوا استفاده شد (05/0 > p). در مقایسه با گروه کنترل، نیتریک اکساید سرم در گروه ورزش و ترکیبی به میزان معنی داری افزایش پیدا کرد (001/0<  p). در گروه ترکیبی،NO  وEMPs  سرم به میزان معنی داری نسبت به سایر گروه ها به ترتیب افزایش و کاهش یافتند. مصرف عصاره خارمریم در طول تمرینات هوازی با اثرات قلبی-عروقی و اندوتلیالی بیشتری نسبت به اعمال هر یک از آنها به تنهایی همراه است. شناخت مکانیسم های اصلی این تغییرات مستلزم مطالعات بیشتر در این زمینه است.

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، ذرات کوچک اندوتلیال، ورزش هوازی، عصاره خارمریم، سندرم متابولیک
  • امیر باقر ایلخانی، مریم طهرانی پور *، سعیده ظفر بالانژاد صفحات 53-61

    دیازپام از خانواده بنزودیازپین ها با اثرات ارامش بخشی و مسکنی در سال های اخیر با افزایش اضطراب کاربرد فراوان یافته است. از طرفی همزمان با مصرف این قبیل داروها اختلالات زیادی در روند اسپرماتوژنز دیده می شود لذا هدف از این تحقیق بررسی اثر مصرف داروی دیازپام بر تعداد سلول های اسپرماتوسیت اولیه و اسپرماتید در موش صحرایی نر می باشد.در این مطالعه تجربی 30 سر رت نر نژاد ویستار با وزن 200- 250 گرم انتخاب و بطور تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. رت های گروه کنترل سرم فیزیولوژیکی و رت های گروه های تیمار دیازپام را با دوزهای 2، 3، 4 و 5 میلی گرم بر میلی لیتر وزن بدن به طریقه داخل صفاقی برای 14 روز دریافت کردند. پس از بیهوشی حیوانات از بیضه نمونه برداری و لام تهیه گردید و تعداد سلول های اسپرماتوسیت اولیه، اسپرماتید، سرتولی و اسپرماتوگونی در آنها شمارش گردید. داده ها به کمک آنالیز آماری  Anovaدر سطح معنی داری (05/ 0> P) بررسی گردیدند. نتایج نشان داد که تعداد سلول های مورد بررسی در گروه تیمار با دوز 3 میلی گرم بر میلی لیتر نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری (05/0 > P) یافته اند. احتمالا مصرف داروی دیازپام با مهار محور هیپوتالاموس-هیپوفیز- گناد تکثیر و تقسیم سلول های بیضه را کاهش داده است.

    کلیدواژگان: دیازپام، اسپرماتوسیت اولیه، اسپرماتید، موش صحرایی
  • غزاله لاریجانی، کاظم پریور*، نسیم حیاتی رودباری، پریچهره یغمایی، ناصر امینی صفحات 63-77

    زخم های مزمن، از جمله زخم های دیابتی، ترمیم ضعیف، بهبود طولانی مدت و رسوب کلاژن ضعیف دارند. ساخت داربست های نانوالیافی می تواند نسبت سطح به حجم بیشتری برای نفوذ و تکثیر سلولی داشته باشد. همچنین افزودن عوامل آنتی باکتریال اکسید شده با بار مثبت می تواند نفوذ بهتری به داخل سلول ها داشته باشد. در این مطالعه اثر نانوالیاف کلاژن به همراه نانوذرات اکسید روی و سلول های بنیادی بر زخم دیابتی بررسی شد. مشخصه یابی کلاژن با استفاده از آزمون FTIR انجام شد. نانوالیاف کلاژن و ZnO NP با تکنیک های SEM، FTIR، آزمون تورم، MTT  و چسبندگی سلولی مشخص شدند. قطر نانوالیاف 79 ± 05 نانومتر بود. همچنین تصاویر MTT و SEM نشان داد که سلول های روی داربست های نانوالیافی همراه با نانوذرات اکسید روی رشد، تکثیر و چسبندگی بهتری دارند. نتایج به دست آمده از مطالعه حیوانی و ایمونوهیستوشیمی نیز نشان داد که سرعت بهبود زخم و تولید کلاژن در گروه دارای کلاژن، اکسید روی و سلول های مزانشیمی بهتر بود. بنابراین می توان گفت که نانو ذره اکسید روی را می توان یک نانوذره جدید در الیاف الکتروریسی شده در نظر گرفت که باعث افزایش زنده ماندن و تکثیر سلول می شود.

    کلیدواژگان: کلاژن، سلول های بنیادی، الکتروریسی، نانو اکسید روی، زخم دیابتیک
  • حمیدرضا تقیان *، بهنام قربانی، محمد حسین آبادی، مهدی صالحی صفحات 79-89

    گلرنگ علوفه ای را می توان جایگزینی مقرون به صرفه برای سیلاژ ذرت در نظر گرفت زیرا به عنوان گیاهی فصلی قابلیت کشت در زمستان یا تابستان را داشته و قادر به رشد در شرایط مختلف محیطی و خاک می باشد. ارزیابی ترکیبات شیمیایی و خصوصیات ظاهری سیلاژ گلرنگ به منظور تنظیم فرمولاسیون جیره های غذایی و همچنین عیب یابی مشکلات مرتبط با کیفیت سیلاژ ضروری است. تحقیقات نشان داده اند گلرنگ علوفه ای از حدود ارزش غذایی مناسبی برخوردار بوده و می توان از آن به عنوان جایگزین برای سایر منابع علوفه ای جیره نشخوارکنندگان استفاده نمود. پژوهش های انجام شده در اسب، میش، بره های نر، تلیسه ها، گوساله های نر و گاوهای شیرده نشان داد جایگزینی سیلاژ گلرنگ با سیلاژ ذرت سبب حفظ عملکرد تولیدی شد. از 600 راس گوساله نر هلشتاین به مدت 90 روز در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار و 300 تکرار برای هر تیمار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه دارای سیلاژ ذرت، 2- جیره پایه دارای سیلاژ گلرنگ بود. در این پژوهش میزان مواد مغذی موجود در سیلاژ گلرنگ و سپس عملکرد دام ها مورد ارزیابی قرار گرفت. تفاوت معنی داری در میانگین افزایش وزن روزانه، میانگین وزن پایانی، میانگین خوراک مصرفی روزانه و ضریب تبدیل خوراک میان گوساله های تغذیه شده با جیره دارای سیلاژ گلرنگ در مقایسه با جیره دارای سیلاژ ذرت مشاهده نشد. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که گلرنگ علوفه ای حاوی مواد مغذی ارزشمندی می باشد و در صورت جایگزینی با سیلاژ ذرت در جیره غذایی گوساله های نر پرواری می توان به حداکثر پتانسیل رشد دست یافت.

    کلیدواژگان: تولید گاز، سیلاژ، سیلاژ گلرنگ، علوفه، عملکرد گوساله، گلرنگ
  • سمانه عابدی، سمانه جلالی، الهه جلالی * صفحات 91-100

    با توجه به اهمیت این ریزمغذی در بیماری های مختلف، شیوع بالای کمبود ویتامین D و پیامدهای ناگوار آن بر سلامت زنان و به ویژه تاثیر آن روی سیستم باروری زنانه، وجود مطالعات بنیادین در ارتباط با نقش ویتامین D بر سیستم باروری و به طور خاص عدم وجود مطالعات کافی در ارتباط با نقش بیولوژیکی ویتامین D بر یائسگی زودرس، مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش کمبود ویتامین D در یائسگی زودرس انجام شد، زیرا در صورت اثبات ارتباط بین کمبود ویتامین D و ابتلا به یائسگی زودرس می توان با تجویز مقدار کافی ویتامین D و توصیه به در معرض قرار گرفتن کافی در برابر نور خورشید از ابتلا به یائسگی زودرس و عوارض غیرقابل بازگشت آن در این افراد پیشگیری نمود. ما یک مطالعه مورد شاهدی در شاهرود بر روی زنان مبتلابه یائسگی زودرس مراجعه کننده به مطب‏‏های متخصصان زنان انجام دادیم. 21 نفر که یائسگی زودرس داشتند، به عنوان گروه مورد و 40 نفر که یائسگی زودرس نداشتند، به عنوان گروه شاهد انتخاب کردیم و سطح ویتامین دی را در تمامی این افراد سنجیدیم. 1/64 درصد از افراد با سطح ویتامین D پایین یائسگی زودرس نداشتند و 9/35 درصد از افراد با سطح پایین ویتامین D دچار یائسگی زودرس بودند. همچنین 2/68 درصد از افراد با سطوح ویتامین D نرمال یائسگی زودرس نداشتند و 8/31 درصد افراد با سطوح نرمال ویتامین D دچار یائسگی زودرس بودند که ارتباط معناداری بین یائسگی زودرس و سطح ویتامین دی طبق آزمون t مشاهده نشد. همچنین بین کمبود ویتامین D و یائسگی زودرس برحسب سن، سطح تحصیلات، سطح درآمد و BMI ارتباط معناداری مشاهده نشد. ارتباط معناداری بین یائسگی زودرس و سطح ویتامین D مشاهده نشد. با توجه به نقش مهم ویتامین D در بدن و اهمیت یائسگی زودرس و ناباروری مطالعه بیشتر در این زمینه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: یائسگی زودرس، ویتامین D، ناباروری، زنان، شاهرود
  • محدثه حیدری * صفحات 101-113

    تامین نیازهای تغذیه ای ماهیان یکی از ارکان مهم در موفقیت آمیز بودن روند پرورش و نگهداری ماهیان می باشد. گیاه پونه کوهی، یک گیاه دارویی شناخته شده با اثرات مختلف محرک سیستم ایمنی، ضد التهاب و ضد میکروب است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره پونه کوهی بر عملکرد رشد، کیفیت لاشه، آنزیم های کبدی و شاخص های خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) بود. بدین منظور تعداد 240 عدد ماهی قزل الای رنگین کمان با میانگین وزن 3/0± 17/10گرم در چهار سطح 0 (شاهد)، 1، 2 و 3 گرم عصاره پونه کوهی در کیلوگرم جیره  در طی 60 روز مورد تغذیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، کارایی تبدیل غذا و کمترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار 1 گرم عصاره پونه کوهی در هر کیلوگرم جیره مشاهده شد (05/0 > p). نتایج نشان داد که بیشترین میزان چربی و پروتئین به ترتیب در تیمار 3 گرم عصاره پونه کوهی در هر کیلوگرم جیره و شاهد مشاهده گردید (05/0 >p). کمترین سطح رطوبت در تیمار 3 گرم عصاره پونه کوهی در هر کیلوگرم جیره مشاهده شد (05/0 > p). از نظر آنزیم های کبدی تفاوت معناداری بین تیمار ها و شاهد مشاهده نگردید (05/0 < p). در نتایج مربوط به شاخص های خونی، تعداد گلبول سفید و گلبول قرمز مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت در تیمارهای تغذیه شده با عصاره پونه کوهی افزایش معنی داری با گروه شاهد نشان دادند (05/0 > p). به طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از عصاره پونه کوهی در جیره غذایی به ویژه در سطح 1 گرم در کیلوگرم، دارای اثرات تقویت کننده رشد، بهبود ترکیب لاشه و شاخص های خونی در ماهی قزل آلای رنگین کمان می باشد.

    کلیدواژگان: پونه کوهی، ترکیبات لاشه، ضریب رشد، فراسنجه های خونی، قزل آلای رنگین کمان
  • شبنم چاوشی، جلیل ایمانی هرسینی*، حمیدرضا رضایی، پرگل قوام مصطفوی صفحات 115-123

    مطالعه ساختار و تنوع ژنتیکی اردک سرحنائی (Aythya ferina) زمستان گذران ایران با استفاده از ریزماهواره است. نمونه برداری 30 قطعه اردک سرحنائی طی سال های 1398 تا 1400 از دریای خزر و تالاب هورالعظیم انجام شد. استخراج DNA و تکثیر ژن های هدف مایکروستلایت با پرایمرهای مربوطه و تجزیه و تحلیل های آماری با نرم افزارهای Gene Alex، GelAnalayzer، Arlequin و MEGA صورت گرفت. بیشترین تعداد آلل واقعی، 7 آلل در جایگاه ژنی Alp36 در جمعیت جنوب و کمترین آلل واقعی،  2 آلل در جایگاه ژنی Alp36 در جمعیت شمال مشاهده گردید. بیشترین تعداد آلل موثر با فراوانی 000/5 در جمعیت شمال Smo11 و کمترین تعداد آلل موثر در جمعیت شمال و جنوب 000/2 در جایگاه ژنی Alp2 و Alp36 مشاهده گردید. دامنه هتروزیگوسیتی مشاهده شده در تمامی جایگاه های ژنی جمعیت ها بین 133/0تا 000/1 بود و بیشترین هتروزیگوسیتی مشاهده شده در Alp36 در منطقه ی شمال و Sfiq4 در منطقه جنوب با فراوانی 000/1 و کمترین مقدار در منطقه شمال در Mmo3 با فراوانی 133/0 مشاهده گردید. دامنه ی هتروزیگوسیتی مورد انتظار (He) بین مناطق نمونه برداری در جایگا ه های ژنی بین 491/0 تا 800/0 بود بیشترین هتروزیگوسیتی مورد انتظار درکل مناطق در جایگاه ژنی Smo11 در شمال و کمترین هتروزیگوسیتی مورد انتظار در جایگاه ژنی Mmo3 در جنوب مشاهده گردید.Fst  25/0 محاسبه گردید. با توجه به نتایج آلل ها، از آنجائی که Fst کمتر از 33/0 بوده و تمامی لوکوس های مورد مطالعه انحراف معنی داری از تعادل هاردی- واینبرگ نشان دادند (بجز دو لوکوس sfiq4 و smo11 در جمعیت جنوب که فاقد معنی بودند)، حاکی از تفاوت ژنتیکی کم بین جمعیت ها و جریان ژنی بالا درون جمعیت های ایران است. همچنین درخت فیلوژنی ترسیم شده جریان ژنی بالای درون جمعیتی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: اردک سرحنائی، تنوع ژنتیکی، ریزماهواره، نشانگر، پرندگان مهاجر
  • بهروز یاراحمدی*، محسن محمدی ساعی، میرحسن بیرانوند، امین کاظمی زاده صفحات 125-137

    این مطالعه باهدف پروار بره های با دنبه کوچک در مقایسه با بره های با دنبه بزرگ بر عملکرد رشد و صفات لاشه بره های نژاد گوسفند لری  انجام شد. به منظور انجام این پروژه، تعداد 30 راس بره نر بر اساس اندازه دنبه انتخاب شدند. بره ها با وزن حدود 30 کیلوگرمی و سن سه ماه از شیرگیری، انتخاب و به دو گروه 15 راسی تقسیم شدند. بره های گروه آزمایشی شامل بره هایی که عرض دنبه آنها بین 5/19-5/15 سانتی متر و طول دنبه 22-17 سانتی متر بوده و گروه شاهد تمام بره هایی که دنبه آنها دارای عرض بیش از 5/19 سانتی متر و طول دنبه 22 سانتی متر بودند. در پایان میزان افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک اندازه گیری شد. در انتهای مرحله پروار 90 روز تعداد 8 راس از هر گروه دنبه کوچک و دنبه بزرگ توزین و ذبح شدند و صفات لاشه اندازه گیری شد. با استفاده از آزمون t مستقل مقایسه دو گروه انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین افزایش وزن روزانه در بره های با دنبه کوچک با میزان 210 گرم در روز و کمترین افزایش وزن روزانه مربوط به بره های با اندازه دنبه بزرگتر با میزان 182 گرم در روز بود. ضریب تبدیل خوراک در بره های با دنبه کوچک در مقابل بره های با اندازه دنبه بزرگتر (21/7 در مقابل 35/8) وضعیت بهتری داشت. بالاترین راندمان لاشه، وزن لاشه سرد و گرم، درصد قطعات لاشه و درصد گوشت لخم مربوط به بره های دنبه کوچک بود. ازنظر چربی کل لاشه، بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود داشت و بره های دنبه کوچک با 29/17درصد کمترین و دنبه بزرگ ها با 63/23 درصد بیشترین چربی کل لاشه را داشتند. بین بره های دنبه کوچک و بره های شاهد از نظر درصد گوشت لخم معنی دار (05/0 <p) و طول لاشه، درصد استخوان و سطح مقطع عضله راسته معنی دار نشد (05/0 >p). نتایج نشان داد قیمت هر کیلوگرم افزایش وزن به ازای خوراک مصرفی  برای بره های با دنبه کوچک 65/13 درصد ارزان تر از بره های  با دنبه بزرگتر بوده و از این نظر، ارزش اقتصادی بالاتری داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده، بره هایی با اندازه دنبه کوچک به علت ضریب تبدیل خوراک مناسب، افزایش وزن روزانه بالاتر و صفات لاشه مناسب تر به همراه هزینه تولید هر کیلوگرم افزایش وزن و لاشه پائین تر جهت پروار قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: بره های نژاد لری، دنبه کوچک، خصوصیات پرواری، ضریب تبدیل خوراک، صفات لاشه
  • مژگان بقایی برزآبادی*، زهرا احدی، محمد کریمی، فاطمه اخلاقی صفحات 139-147

    اسپکسین و آسپروسین به عنوان پپتیدهایی با عمکلرد چندگانه، در سوخت وساز گلوکز نیز نقش دارند. هدف از این مطالعه، بررسی پاسخ این دو پپتید به شدت های مختلف تمرین تناوبی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود. پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. 30 زن مبتلا به دیابت نوع دو در محدوده سنی 30 تا 40 سال، به طور تصادفی به سه گروه مساوی (10= n) شامل؛ کنترل، تمرین تناوبی با شدت متوسط (MIIT) و تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل 12 هفته، سه جلسه در هفته و به ترتیب با شدت های 70 تا 75 و 80 تا 95 درصد ضربان قلب بیشینه بود. قبل و پس از مداخله تمرینی، سطوح سرمی اسپکسین و آسپروسین به روش الایزا ارزیابی شد. تغییرات درون گروهی با استفاده از آزمون t وابسته و تغییرات بین گروهی با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه همراه با آزمون تعقیبی توکی انجام شد. سطح معناداری 05/0≥ p در نظر گرفته شد. یافته ها نشان داد در گروه های تمرینی به دنبال 12 هفته تمرین تناوبی، سطوح سرمی اسپکسین افزایش معنادار (0001/0 =p) و آسپروسین کاهش معنادار (0001/0 = p) یافت. همچنین شاخص مقاومت به انسولین کاهش معناداری (0001/0 = p) نشان داد. در مجموع به نظر می رسد تمرینات HIIT و MIIT می تواند موجب تغییرات مثبت در مقادیر اسپکسین و آسپروسین، همراه با بهبود وضعیت مقاومت انسولینی در زنان مبتلا به دیابت نوع دو شود. بر اساس یافته های این مطالعه، تمرینات HIIT اثرات بهتری نسبت به تمرینات MIIT به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین تناوبی، اسپکسین، آسپروسین
  • علیرضا چگنی*، بهروز یاراحمدی، کریم قربانی، محسن محمدی ساعی صفحات 149-162

    به منظور بررسی رشد و خصوصیات لاشه در شرایط شیر پروار، پس از خروج از مرتع و پرواربندی96 راس گوسفند لری در سنین 5/3، 5/6، 5/9و5/12ماهه طی دو سال مورد مطالعه قرار گرفت. بره های شیر پروار با شیر (بعلاوه شبدر بصورت آزاد از یک ماهگی) تغذیه شدند. بره های گروه دوم از 5/3 تا 5/6 ماهگی از مرتع باضافه خوراک مکمل تعلیف شدند. بره های 5/9 و 5/12 ماهه فقط با تغذیه دستی تعلیف شدند. اضافه وزن روزانه در نرها به ترتیب 228، 143، 136 و 144گرم در ماده ها 192، 127، 103 و 101 گرم بود (01/0 <p). وزن کشتار بین نرها و ماده ها و در گروهای سنی مختلف تفاوت معنی داری (01/0 <p) نشان داد. کمترین درصد لاشه در بره های 5/6 ماهه نر و ماده و بالاترین آن در سن5/12 ماهه نر مشاهده شد (01/0  <p). بالاترین درصد گوشت لاشه در سن5/9 ماهه ماده درسال دوم به مقدار 03/62% بود (01/0 <p). بیشترین درصد استخوان لاشه در 5/6 ماهه ماده به مقدار 83/27 درصد و کمترین در 5/12ماهه ها بود (01/0 <p). بیشترین درصد چربی لاشه در سن 5/12 ماهه نر در سال اول با 25/30 درصد و کمترین آن در 5/6 ماهه نر با 75/13 درصد بود (01/0 <p). اوزن چربی داخلی لاشه، دنبه، کله، پوست، جگر، قلب، معده و روده های خالی در دو جنس و در گروه های سنی تفاوت معنی داری نشان داد (01/0 <p). همبستگی بالا و مستقیمی بین وزن زنده با اوزان کله، پوست، قلب، جگر، وزن لاشه و دنبه، گوشت، چربی و استخوان لاشه بدست آمد (01/0 <p). بین وزن زنده دام با درصد گوشت و درصد استخوان رابطه منفی وجود داشت (01/0 <p). بهترین سن کشتار بره های پرواری گوسفند لری در 5/9 ماهگی و در جنس نر بود. ادامه پروار باعث افزایش چربی لاشه گردید. بره ها پس از خروج از مرتع اگر بلافاصله کشتار گردند، وزن کشتار، درصد لاشه و گوشت کمتر از حد نهایی ظرفیت واقعی این نژاد می باشد.

    کلیدواژگان: گوسفند لری، لاشه، رشد، شیر پروار، پرواربندی
  • نیلوفر راستی دوست*، ناصر امام جمعه کاشان، سونیا زکی زاده، علی اصغر صادقی، رضا عزیزی نژاد صفحات 163-176

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغییرات اقلیم بر منحنی تولید شیر و درصد چربی و میزان تغییرات شیر گاوهای هلشتاین در اقلیم های گوناگون از هفت استان می باشد. بدین منظور از 70000 رکورد روزآزمون مربوط به 22471 راس گاو هلشتاین طی سال های 1380 تا 1395 گردآوری شده بودند استفاده شد. با استفاده از داده های نزدیکترین ایستگاه سینوپتیک شاخص رطوبت دما اقلیمی با استفاده از دما و رطوبت نسبی هوا محاسبه و مقایسه شد. بدلیل امکان اثر گذاری بیشتر دوره های طولانی تر تنش گرمایی نسبت به دوره های کوتاه تر،  میانگین اطلاعات هواشناسی دوره های 1، 2 و 3 روزه نیز محاسبه شدند. بطور کلی تغییرات ناشی از اقلیم گوناگون از طریق شبکه سازی مصنوعی با استفاده از نرم افزار نوروسلوشن محاسبه شد. نکویی برازش ها با استفاده از آماره های ضریب همبستگی r و میانگین مربعات خطای مدل MSE تعیین شد. بر اساس نتایج با داشتن شاخص رطوبت دما به عنوان بهترین معیار جهت بررسی شرایط اقلیمی منطقه مورد مطالعه تعیین گردید. همچنین مشاهده شد که متوسط دما رطوبت نسبی دو روز قبل از رکوردگیری می تواند سهم بیشتری از تغییرات عملکرد تولیدی را نسبت به تنها در روز رکوردگیری توضیح دهد. نتایج این تحقیق نشان داد افزایش مقدارTHI  باعث کاهش تولید شیر و افزایش درصدچربی شیر می شود.

    کلیدواژگان: شیر، شبکه عصبی، منحنی شیر، اقلیم، روز آزمون
  • فوزیه کرمی هزارچشمه، پریچهره یغمایی، نسیم حیاتی رودباری، خیرالله یاری * صفحات 177-184

    ناباروری مردان یک مشکل پیچیده چندعاملی است که حدود 7 درصد از مردان و 15 درصد از زوج ها را در سراسر جهان با آسیب شناسی چند عاملی مانند عوامل محیطی، ژنتیکی و اپی ژنتیکی تحت تاثیر قرار می دهد. به طور کلی، متیلاسیون غیرطبیعی ژن های imprinted در DNA اسپرم با پارامترهای ضعیف مایع منی مرتبط است. در این مطالعه، وضعیت متیلاسیون DNA ژن imprinting (GTL2) در مناطق متیله متفاوت (DMRs)  در نمونه های مایع منی مردان نابارور بررسی شد. DNA اسپرم از 30 مرد نابارور و 15 مرد بارور سالم استخراج شد. به دنبال اصلاح DNA ها توسط تیمار بی سولفیت سدیم، وضعیت متیلاسیون ژن GTL2 در MDRs توسط qMS-PCR ارزیابی شد. یک همبستگی منفی بین متیلاسیون GTL2 با تعداد اسپرم (020/0=p ؛ 345/0- =p) و غلظت اسپرم (015/0=p ؛361/0-=r) همه بیماران مشاهده شد. در مجموع، وضعیت متیلاسیون DNA غیرطبیعی GTL2-DMRs ممکن است نشانگر تشخیصی اپی ژنتیکی ناباروری مردان باشد. تحقیقات بیشتری برای دنبال کردن مکانیسم های دیگر موثر بر متیلاسیون در نمونه های مایع منی و تاثیر آنها بر ناباروری انسان مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: : متیلاسیون، ناباروری مردان، DNA اسپرم، ژن GTL2
  • مرتضی دارابیان، عباس قنبری نیاکی*، علی خالقیان، محسن دارابیان صفحات 185-198

    نقش چربی ها به عنوان منبع انرژی در شدت های پایین و متوسط به خوبی شناخته شده است. فعالیت بدنی می تواند بر متابولیسم غیرتری گلیسیریدی مانند اسفنگولیپیدها اثر بگذارد. با توجه به گسترش بیماری های متابولیک و نقش متابولیت های اسفنگولیپید و آنزیم های مرتبط با آنها بررسی تاثیر فعالیت های ورزشی در تولید اسفنگولیپیدها می تواند راهکارهای درمانی ویژه ای برای این عوارض باشد. این مطالعه جهت بررسی اثر دو شدت مختلف تمرین مقاومتی دایره ای بر سطوح S1P پلاسما، گلبول قرمز، پلاکت و HDL مردان جوان انجام گرفت. جامعه آماری مطالعه حاضر دانشجویان مرد جوان 22-19 ساله غیر ورزشکار بودند. دستورالعمل فعالیت یک جلسه ای، شامل انجام سه نوبت متوالی تمرین مقاومتی دایره ای در 10 ایستگاه بود. با توجه به تاثیر شدت و مدت فعالیت در میزان تحریک و مدت زمان انتشار اسفنگولیپیدها از منابع تولیدی به ویژه گلبول قرمز، متغیرهای در 3 بازه زمانی قبل، بلافاصله بعد و 24 ساعت بعد از تمرین اندازه گیری شدند. برای اندازه گیری نمونه ها از روش HPLC استفاده شد. داد ه های نرمال با استفاده از آزمون تحلیل واریانس برای اندازه های تکراری در سطح معنی داری (05/0 >   p) بررسی شد. نتایج نشان داد، تعامل بین گروه های تمرینی و زمان های اندازه گیری از نظر آماری معنی دار نشد. میزان s1p اریتروسیت در زمان های اندازه گیری تغییر معنی دار داشت (018/0=p). سطوح s1p در پلاکت، اریتروسیت و HDL، در زمان های اندازه گیری تاثیر معنی داری نشان نداد. در هر دو گروه تمرینی سطح s1p پلاکت بعد تمرین افزایش داشت. در گروه تمرینی 20 درصد، میزان s1p HDL بعد از تمرین بیشتر شد. این روند افزایشی تا 24 ساعت بعد تمرین نیز ادامه داشت. تمرینات مقاومتی از نوع دایره ای در تغییر سطوح اسفنگولیپیدها در پلاسما و منابع تولیدی آنها موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی دایره ای، شدت، اسفنگوزین یک فسفات
  • جعفر قربانی، سیدرضا عطارزاده حسینی، امیر رشید لمیر*، محمد مسافری ضیاءالدینی صفحات 199-212

    امروزه از فعالیت ورزشی و مصرف گیاهان دارای خاصیت ضداکسایشی به عنوان تعدیل کننده التهاب پیری برای پیشگیری و درمان بیماری های وابسته به التهاب نام می برند. هدف تحقیق حاضر، بررسی اثر تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل کندر بر سطح سایتوکاین های التهابی و فاکتورنوروتروفیک مشتق از مغز در بافت هیپوکامپ موش های پیر بود. نمونه آماری تحقیق شامل 28 سر موش صحرایی نرنژاد ویستار در چهار گروه تمرین تناوبی+ دارونما، تمرین تناوبی+ مکمل کندر، مکمل کندر و شم قرارگرفتند. تمرین تناوبی شدید روی تردمیل، پنج روز در هفته به مدت شش هفته اجرا شد. گروه های مکمل، طی دوره مداخله 50 میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) محلول کندر به صورت گاواژ دریافت کردند. پس از بی هوشی، کالبد شکافی انجام و سطوح TNF-α،  IL-6و BDNF بافت هیپوکامپ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که براساس آزمون تحلیل کروسکال والیس تفاوت رتبه های بین گروهی سطوح TNF-α، IL-6 و BDNF بافت هیپوکامپ موش های صحرایی پیر نر به لحاظ آماری معنی دار نبود (05/0 <p). درنتیجه به نظر می رسد تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل کندر نمی تواند تاثیر معناداری بر سطوح سایتوکاین های التهابی و فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز بافت هیپوکامپ ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: پیری، تمرین تناوبی شدید، کندر، التهاب نورونی، فاکتور نوروتروفیک
  • معصومه محمدی، علی حائری روحانی، هدایت صحرایی*، پریچهره یغمایی صفحات 213-227

    یکی از دلایل احتمالی کاهش توانائی های شناختی و حافظه فضایی در زاده ها، کاهش میزان بیان ژن گیرنده های لپتین در هیپوکمپ است. در مطالعه حاضر، موش های باردار نژاد NMRI به چهار گروه هشت تایی تقسیم بندی شدند: 1- گروه کنترل نر: زاده های نر مادرانی که در دوران بارداری شوک الکتریکی دریافت نکردند 2- گروه کنترل ماده: زاده های ماده مادرانی که در دوران بارداری شوک الکتریکی دریافت نکردند 3- گروه استرس نر: زاده های ماده مادرانی که در دوران بارداری شوک الکتریکی دریافت کردند و 4- گروه استرس ماده: زاده های ماده مادرانی که در دوران بارداری شوک الکتریکی دریافت کردند. برای ارزیابی برای ارزیابی اثر استرس بر اضطراب ذاتی، از دستگاه میدان باز و برای اضطراب القا شده از ماز مرتفع بعلاوه ای استفاده شد. غلظت پلاسمایی لپتین و بیان ژن گیرنده لپتین در هیپوکامپ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد استرس شوک الکتریکی کف پایی در نیمه اول بارداری می تواند سبب کاهش سطوح پلاسمایی لپتین، در  زاده ها شود. بروز رفتارهای شبه اضطرابی در زاده های نر و ماده مادرانی که شوک دریافت کردند به طور معنی داری افزایش داشت (01/0 >p).  همچنین بررسی ها نشان داد که زاده های نر و ماده مادران استرس دیده زمان و مسافت بیشتری را جهت رسیدن به اتاقک هدف در ماز بارنز (آزمون حافظه) طی کردند. استرس دوران بارداری سبب کاهش غلظت پلاسمایی لپتین و هیپوکمپی لپتین در زاده های نر و ماده خواهد شد. بیان ژن گیرنده لپتین در هیپوکامپ  زاده های نر و ماده مادران استرس دیده نیز به طور معنی داری بسیار کمتر از زاده های گروه کنترل بود. قرارگرفتن مادران باردار در معرض شوک الکتریکی، منجر به کاهش میزان هورمون لپتین در زاده ها شد که با بروز رفتارهای شبه اضطرابی و اختلال در حافظه و یادگیری فضایی همراه بود. با توجه به وجود انواع استرس های محیطی در زندگی امروزه، سنجش و ارزیابی لپتین ممکن است  نقش تعیین کننده ای در درمان بیماران مبتلا به اضطراب و اختلالات شناختی را پیش بینی کند.

    کلیدواژگان: استرس بارداری، اضطراب، حافظه فضایی، گیرنده لپتین
  • معصومه سمیعی، ویدا حجتی*، شهرام شرفی صفحات 229-238

    دیابت ملیتوس از اختلالات متابولیکی شایع در سراسر جهان است و منجر به آسیب های بیضه ای، کاهش اسپرماتوژنز و کاهش فعالیت های جنسی نر می گردد. گیاه خرنوب به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد آپپتوزی نقش عمده ای در پیشگیری و درمان عوارض ناشی از استرس های اکسیداتیو  اعمال می نماید. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر درمانی عصاره هیدروالکلی میوه ی خرنوب بر آسیب های بیضه ای ناشی از دیابت القاء شده با استرپتوزوتوسین در موش های صحرایی انجام شد. در این مطالعه 32 سر موش صحرایی نر از نژاد ویستار به چهار گروه تقسیم گردیدند. گروه کنترل (سالم)، گروه دیابتی (از طریق تزریق درون صفاقی 55 میلی گرم/کیلوگرم استرپتوزوتوسین)، گروه تجربی اول (دیابتی + 50 میلی گرم/کیلوگرم عصاره هیدروالکلی خرنوب) و گروه تجربی دوم، (دیابتی + 100 میلی گرم/کیلوگرم هیدروالکلی خرنوب) که پس از دو ماه دیابتی شدن، به مدت پنج هفته عصاره را به روش درون صفاقی دریافت کردند. در پایان هفته پنجم از نمونه ها خون گیری به عمل آمده و فاکتورهای هورمونی سنجش و با استفاده از رنگ آمیزی هماتوکسین- ائوزین، مقاطع بافتی بیضه مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تحلیل آماری از آزمون آنووای یکطرفه و آزمون تکمیلی توکی استفاده گردید. دیابت منجر به آسیب بیضه ای، کاهش اسپرماتوژنز و سلول های سرتولی، کاهش انسولین و تستوسترون و کاهش چشمگیری در قطر و تعداد سلول های زاینده لوله منی ساز گردید. در گروه های تجربی میزان هورمون های انسولین و تستوسترون افزایش معنی دار داشت و با ازدیاد سلول های زاینده جنسی و قطر لایه زاینده همراه بود. مصرف عصاره هیدروالکلی خرنوب، آسیب های بیضه ای در موش های صحرایی دیابتی را به طور معنی داری کاهش داد و توانست نقش مهمی در بهبود آن داشته باشد.

    کلیدواژگان: دیابت، عصاره خرنوب، اسپرماتوژنز، آسیب بیضه ای، موش صحرایی
  • محمد پارک رای، شهرام سهیلی * صفحات 239-250

    لیپوکالین-2 از مهمترین میانجی های التهابی مرتبط با چاقی و موثر در هموستاز گلوکز معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر تمرینات مقاومتی بر بیان ژن لیپوکالین-2 در بافت چربی زیرپوستی همچنین نیمرخ گلیسیمیک در رت های چاق دیابتی بود. 14 سر رت نر ویستار پس از القای دیابت نوع 2 توسط رژیم غذایی پرچرب و تزریق STZ به گروه های کنترل و تمرین مقاومتی تقسیم شدند. تمرینات مقاومتی به مدت 6 هفته به تعداد 5 جلسه در هفته در قالب بالا رفتن از نردبان پله ای توسط رت های گروه مقاومتی انجام گرفت. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، همه رت ها تشریح شدند. بیان لیپوکالین-2، گلوکز، هموگلوبین گلیکوزیله و مقاومت انسولین اندازه گیری شدند و توسط آزمون تی مستقل بین دو گروه مقایسه شدند. در مقایسه با گروه کنترل، تمرینات مقاومتی به کاهش معنی دار گلوکز (001/0 = p)، هموگلوبین گلیکوزیله ‎ (016/0 = p)، مقاومت انسولین ‎(001/0 = p) و بیان لیپوکالین-2 در بافت چربی زیر پوستی ‎ (003/0 = p) همچنین افزایش معنی دار انسولین سرم ‎(042/0 = p) منجر شد. با استناد به این یافته ها، بهبود نیمرخ گلیسیمیک در رت های مورد مطالعه را شاید بتوان به کاهش بیان لیپوکالین-2 و کاهش مقاومت انسولین متعاقب تمرینات مقاومتی نسبت داد. درک و آگاهی بیشتر از مکانیسم های عهده دار این تغییرات نیازمند مطالعات بیشتر است.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، بیان لیپوکالین 2، مقاومت انسولین، نیمرخ گلیسیمیک، دیابت نوع 2
|
  • Saad Bayat, Reza Salighehzadeh, Marjan Mosafer Pages 1-14

    The aim of this study was to investigate the heavy metal contamination of native fish such as red mullet, Shabout and tilapia in the Khaneh Shavour River of Shush County and to assess the risk to consumers. To investigate the amount of heavy metals remaining in fish meat, samples were collected from several parts of the Shavour River of Shush County. The results of descriptive statistics showed that there was no significant relationship between the amount of residual elements in fish of the species of red mullet, red mullet and tilapia (p < 0.05). There was a significant difference between the concentration of heavy metals in summer and winter (p < 0.05). The comparison of the amount of heavy metals remaining in the meat of himri, shabout and tilapila with international standards showed that the concentration of all elements except lead and nickel were significantly lower than the permissible limit (p < 0.05), and the concentration of nickel was higher than the international standards, but there was no significant difference (p > 0.05). The concentration of lead was significantly higher than the permissible limit (p < 0.05). The health risk assessment showed that according to the maximum tolerable daily intake (MTDI) of heavy metals, the daily and continuous consumption of these products by different age groups (children and adults) of consumers is completely safe, except for lead, and there is no risk for them in this regard. Also, the estimation of daily intake and according to the MTDI values of all metals except lead showed that the consumption of himri, shabout and tilapila fish currently does not pose a risk to human health, however, to prevent possible contamination in the future in terms of management, more attention should be paid to these pollutants and their possible sources from a management perspective.

    Keywords: Himri, Shabout, Tilapila, Shavor River, Shush City
  • Mohammadali Jafari*, Negin Zeyghami Pages 15-28

    The objective of this study was to investigate the effect of feeding diets containing quinoa seeds processed by hydrothermal, extrusion, and expansion methods on blood parameters, intestinal morphology, and liver enzyme activity in broiler chickens. This experiment was conducted using 225 commercial Ross 308 broiler chickens in 5 treatments, 3 replications, and 15 chickens per replication in a completely randomized design. The experimental treatments included basal diet (without quinoa), diet containing 15% unprocessed quinoa seeds, diet containing 15% hydrothermally processed quinoa seeds, diet containing 15% extruded quinoa seeds, and diet containing 15% expanded quinoa seeds. The results indicated a significant decrease in serum concentration of cholesterol, total protein, ALP and ALT activity and a significant increase in serum concentration of uric acid of broilers fed raw quinoa seed (p < 0.05). However, no statistically significant difference was observed in feed intake, triglyceride content and mineral elements calcium, phosphorus, magnesium, iron, zinc, AST and LDH of blood serum among different treatments (p < 0.05). Also, replacing raw quinoa seeds caused a significantly decreased villi height and increased crypt depth (p < 0.05). Intestinal viscosity was increased by feeding processed quinoa seed, but this parameter was not affected by the dietary treatments (p > 0.05). The lowest villi height and the highest crypt depth were observed in the treatment fed with unprocessed quinoa. The experimental treatments did not have a significant effect on the viscosity of the ileum sample of the digestive tract (p < 0.05). However, by applying the extrusion method, the viscosity of the digestive contents of the intestine increased slightly. According to the results of this study, the use of thermal processes, especially the extrusion method, can eliminate many anti-nutritional compounds of quinoa seeds and thus quinoa seeds can be a suitable alternative in the diet of broiler chickens.

    Keywords: Quinoa Seed, Thermal Processing, Blood Metabolites, Liver Enzymes, Broilers
  • Milad Shahsavari, Sedigheh Arbabian, Farzaneh Hosseini, Mohammadreza Razavi* Pages 29-39

    Diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL) is a type of lymphoma that accounts for approximately 25-35% of all non-Hodgkin's lymphomas. The standard treatment for DLBCL is the R-CHOP regimen, which increases the five-year overall survival of patients, but 30–50% of patients do not respond to this therapy. Recently, a novel combination of lenalidomide plus R-CHOP has been investigated for the treatment of DLBCL. Recent studies have pointed to the potential impact of epigenetic changes in the occurrence and development of most cancers, especially DLBCL. In this study, the expression changes of two lncRNAs in patients with DLBCL were bioinformatically investigated and the relationship between the lncRNAs HOXA Transcript at the Distal Tip and Plasmacytoma Variant Translocation 1 was examined, and their impact on related signaling pathways was carefully evaluated. Finally, we showed the proteins that interact with both lncRNAs using Venn diagrams. In this study, the expression level of lncRNA in patients with DLBCL was bioinformatically analyzed and the results showed that the HOXA Transcript At The Distal Tip and Plasmacytoma Variant Translocation 1 genes were upregulated. These results can be useful in gene expression research and molecular alterations.

    Keywords: Lymphoma, DLBCL, Epigenetics, Cancer
  • Elham Sadeghifar, Abdolali Banaeifar*, Vahid Imanipour, Sajad Arshadi Pages 41-51

    Obesity and related diseases are associated with cardiovascular. In this study, we aimed to assess the effect of aerobic exercise and milk Thistle extract on serum nitric oxide (NO) and endothelial microparticles (EMPs) in obese women with metabolic syndrome. In this quasi-experimental research, 48 obese women with metabolic syndrome, aged 35-40 years, were randomly divided into control (no intervention); milk thistle extract (280 mg /daily); exercise (aerobic exercise /every other day) and combined group (aerobic exercise + Milk thistle). Aerobic exercise and milk Thistle intake lasted for 8 weeks. Fasting NO and EMPs levels and anthropometric indices were measured before and after the intervention in all groups. Data were compared by ANCOVA between groups (p < 0.05). Compared to control group, serum NO significantly increased in the exercise and combined groups (p < 0.001). In combined group, serum NO and EMPs were significantly increased and decreased respectively in compared to other groups. The consumption of milk thistle extract during aerobic exercise is associated with more cardiovascular and endothelial effects than the application of each of them alone. Understanding the underlying mechanisms of these changes requires further studies in this field.
    .

    Keywords: Nitric Oxide, Endothelial Microparticles, Aerobic Exercise, Milk Thistle Extract, Metabolic Syndrome
  • Amirbagher Eilkhani, Maryam Tehranipour*, Saiede Zafarbalanejad Pages 53-61

    Diazepam, from the benzodiazepine family, has been widely used in recent years due to its sedative and pain-relieving effects. On the other hand, simultaneously with the use of such drugs, many disorders are seen in the process of spermatogenesis, so the purpose of this research is to investigate the effect of diazepam drug use on the number of primary spermatocytes and spermatids in male rats. In this experimental study, 30 male Wistar rats weighing 200-250 grams were selected and randomly divided into 5 groups of 6. The rats in the control group received physiological serum and the rats in the treatment groups received diazepam at doses of 2, 3, 4, and 5 mg/ml of body weight intraperitoneally for 14 days. After anesthetizing the animals, samples were taken from the testicles and a slide was prepared, and the number of primary spermatocytes, Sertoli spermatids and spermatogonia were counted. The data were analyzed using Anova statistical analysis at a significant level (p < 0.05). The results showed that the number of cells examined in the treatment group with a dose of 3 mg/ml compared to the control group decreased significantly (p < 0.05). Probably, the use of diazepam has reduced the proliferation and division of testicular cells by inhibiting the hypothalamus-pituitary-gonadal axis.

    Keywords: Diazepam, Primary Spermatocyte, Rat
  • Ghazaleh Larijani, Kazem Parivar *, Nasim Hayati Roodbari, Parichehre Yaghmaei, Naser Amini Pages 63-77

    Chronic wounds, including diabetic wounds, have poor healing, long-duration healing, and weak collagen deposition. Fabrication nanofiber scaffolds can have a higher surface-to-volume ratio for cell penetration and proliferation. Also, the addition of positively charged oxidized antibacterial agents can better penetration into the cells. In this study, we investigated the effect of collagen nanofibers along with zinc oxide Nano-particle and stem cells on diabetic wound. Collagen characterization was done using the FTIR test. Collagen/ZnO NP nanofibers were characterized by SEM, FTIR, swelling test, MTT, and cell adhesion techniques. The diameter of nanofibers was 05 ± 79 nm. Also, MTT and SEM images showed that cells on nanofibrous scaffolds combined with zinc oxide Nano-particle have better cell growth, proliferation, and adhesion. The results obtained from the animal and immunohistochemistry study also showed that the speed of wound healing and collagen production was better in the group with collagen, zinc oxide, and mesenchymal cells. Therefore, it can be said that the zinc oxide Nano-particle can be considered a new Nano-particle in electrospun fibers that increase cell viability and proliferation.

    Keywords: Collagen, Electrospun, Stem Cells, Zink Oxide Nano-Particle, Diabetic Wound
  • Hamidreza Taghian*, Behnam Ghorbani, Mohammad Hosseinabadi, Mahdi Salehi Pages 79-89

    Safflower forage can be considered as a cost-effective alternative to corn silage because as a seasonal plant, it can be cultivated in winter or summer and it can grow in different environmental and soil conditions. Evaluation of the chemical composition and aspect characteristics of silage is necessary to adjust the formulation of rations and also to diagnose problems related to the quality of silage. Research has shown that safflower forage has a range of appropriate nutritional values and can be used as an alternative to other forage sources in ruminant diets. Studies conducted in horses, sheep, lambs, heifers, beef, and dairy cows showed that replacing safflower silage with corn silage maintained production performance. 600 Holstein calves were used for 90 days in a completely randomized design with two treatments and 300 replications for each treatment. The experimental groups included 1-basal diet containing corn silage, and 2- basal diet containing safflower silage. In this research, the amount of nutrients in safflower silage and then the performance of the animals were evaluated. No significant difference was observed in average daily gain, average final weight, average daily feed intake, and feed conversion ratio between calves fed with safflower silage diet compared to corn silage diet. In general, the results of this research showed that safflower is a forage containing valuable nutrients and if it is replaced with corn silage in the diet of bull calves, maximum growth potential can be achieved.

    Keywords: Beef Performance, Forage, Gas Production, Safflower, Safflower Silage, Silage
  • Samane Abedi, Samanee Jalali, Elahe Jalali * Pages 91-100

    Due to the importance of this micronutrient in various diseases, the high prevalence of vitamin D deficiency and its adverse effects on women's health and especially its effect on the female reproductive system, the existence of basic studies on the role of vitamin D in the reproductive system and in particular the lack of sufficient studies on the biological role of vitamin D on menopause, the present study was conducted to determine the role of vitamin D deficiency in premature menopause because if the relationship between vitamin D deficiency and premature menopause is proven, premature menopause and its irreversible complications can be prevented in these individuals by prescribing adequate amounts of vitamin D and recommending adequate exposure to sunlight. We conducted a case-control study in Shahroud on women with premature menopause who were referred to gynecologists' offices. We selected 21 women who had premature menopause as a case group and 40 women who did not have premature menopause as a control group and measured vitamin D levels in all of these people. 64.1% of people with low vitamin D levels did not have premature menopause and 35.9% of people with low vitamin D levels had premature menopause. Also, 68.2% of women with normal vitamin D levels did not have premature menopause, and 31.8% of people who had premature menopause with normal levels of vitamin D. There was no significant relationship between premature menopause and vitamin D levels according to the t-test. There was also no significant relationship between vitamin D deficiency and premature menopause in terms of age, education level, income level, and BMI. No significant relationship was observed between premature menopause and vitamin D levels. Due to the important role of vitamin D in the body and the importance of premature menopause and infertility, further study in this field is recommended.

    Keywords: Premature Menopause, Vitamin D, Infertility, Women, Shahrood
  • Mohadeseh Heydari * Pages 101-113

    Providing the nutritional needs of fish is one of the important elements in the success of the process of raising and keeping fish. Mentha longifolia plant is a well-known medicinal plant with various immune system stimulating, anti-inflammatory and antimicrobial effects. The aim of this study was to investigate the effect of M. longifolia extract on growth performance, carcass quality, liver enzymes and blood parameters of rainbow trout (Onchorhynchus mykiss). For this purpose, the number of 240 rainbow trout with an average weight 10.17 ± 0.3 g were fed at 4 levels of 0 (control), 1, 2 and 3 g per kg of diet during 60 days. The results indicated that the highest ratio of WG, SGR and FCE and lowest FCR was observed in 1 g/kg extract concentration of M. longifolia (p < 0.05). The results indicated that the highest and lowest level of fat and protein was observed in 3 gr M. longifolia per kg diet and control respectively (p < 0.05). The lowest level of moister was observed in 3 gr M. longifolia per kg diet (p < 0.05). In terms of liver enzymes, no significant difference was observed between the treatments and the control (p > 0.05). In the results related to blood indices, the number of white blood cells and red blood cells, hemoglobin and hematocrit values ​​in the treatments fed with oregano extract showed a significant increase compared to the control group (p < 0.05). In general, the results showed that the use of M. longifolia extract in the diet, especially at the level of 1 g/kg, has growth-enhancing effects, improving carcass composition and blood indices in rainbow trout.

    Keywords: Oregano, Carcass Composition, Growth Factor, Blood Parameters, Rainbow Trout
  • Shabnam Chavoshi, Jalil Imany Harsini*, Hamidreza Rezaei, Pargol Ghavam Mostafavi Pages 115-123

    The study of the genetic structure and diversity of the common pochard (Aythya ferina) in Iran was carried out using microsatellites. 30 pochards were sampled from the Caspian Sea and the Hor-al-Azim Wetland during 2019-2021. DNA extraction and amplification of microsatellite target genes were performed with the relevant primers and statistical analyses were performed with Gene Alex, GelAnalayzer, Arlequin, and MEGA software. The highest number of true alleles, 7 alleles, were observed at the Alp36 locus in the southern population, and the lowest number of true alleles, 2 alleles, were observed at the Alp36 locus in the northern population. The highest number of effective alleles with a frequency of 5.000 in the northern population was Smo11 and the lowest number of effective alleles in the northern and southern populations was 2.000 at the Alp2 and Alp36 loci. The range of heterozygosity observed in all loci of the populations was between 0.133 and 1.000, and the highest heterozygosity observed in Alp36 in the northern region and Sfiq4 in the southern region with a frequency of 1.000, and the lowest value in the northern region was observed in Mmo3 with a frequency of 0.133. The range of expected heterozygosity (He) between the sampling regions at the loci was between 0.491 and 0.800. The highest amount of expected heterozygosity in all regions was observed in the Smo11 locus in the north and the least amount of expected heterozygosity was observed in the Mmo3 locus in the south. Fst was calculated to be 0.25. According to the allele results, since Fst is less than 0.33 and all the studied loci showed significant deviation from the Hardy-Weinberg equilibrium (except for two loci sfiq4 and smo11 in the southern population which were not significant), it indicates low genetic differences between populations and high gene flow within Iranian populations. Also, the drawn phylogenetic tree shows high gene flow within populations.
    .

    Keywords: Aythya Ferina, Genetic Diversity, Microsatellite
  • Behrouz Yarahmadi*, Mohsen Mohamadisaei, Mirhassan Beiranvand, Amin Kazemi Zadeh Pages 125-137

    This study was conducted with the aim of fattening lambs with small fat-tail compared to lambs with large fat-tail on growth performance and carcass traits of lambs of the Lori breed. In order to carry out this project, 30 male lambs were selected based on the size of the tail. The lambs weighing about 30 kg and three months old of weaning were selected and divided into two groups of 15. The experimental group lambs included lambs whose fat-tail width was between 15.5-19.5 cm and fat-tail length 17-22 cm, and the control group included all lambs with tails with widths greater than 19.5 cm and tail length greater than 22 cm.. Finally, daily weight gain (ADG), feed intake (FI), and feed conversion ratio (FCR) were measured. At the end of the 90-day fattening phase, 8 lambs from each small-tailed and large-tailed group were weighed and slaughtered, and carcass traits were measured. The two groups were compared using an independent t-test.The results showed that the highest ADG in lambs with small fat-tail and 90 days of fattening was 210 grams per day and the lowest ADG was related to lambs with larger fat-tail of 182 g/d.The FCR was better in lambs with small fat-tail compared to lambs with larger fat-tail (7.21 vs. 8.35). The highest carcass  yield, cold and hot carcass weight, percentage of carcass parts, and percentage of lean meat were in small-tailed lambs. In terms of total carcass fat, there was a significant difference between the two groups and small tail lambs had the lowest total carcass fat with 17.29% and large tail lambs had the highest total carcass fat with 23.63%. There was a significant difference between small-tailed lambs and control lambs in terms of lean meat percentage (p < 0.05) and carcass length, bone percentage and rectus muscle cross-sectional area were not significant (p > 0.05). he results showed that the cost per kilogram of weight gain per feed consumed for small-tailed lambs was 13.65% cheaper than that of larger-tailed lambs, and in this respect, they had a higher economic value. Based on the results obtained, lambs with small tail size are recommended for fattening due to their appropriate feed conversion ratio, higher daily weight gain and more suitable carcass traits along with lower production cost per kilogram of weight gain and carcass.

    Keywords: Fattening Characteristics, Carcass Traits, Feed Conversion Ratio, Lori Lambs, Small Fat-Tail.
  • Mozhgan Baghaei-Barzabadi *, Zahra Ahadi, Mohammad Karimi, Fatemeh Akhlaghi Pages 139-147

    Spexin and Asprosin as multifunctional peptides, play a role in glucose metabolism. This study aimed to investigate the response of these two peptides to different intensities of interval training in women with type 2 diabetes. This study was a quasi-experimental type with a pre-test to post-test design. 30 women with type 2 diabetes, aged 30 to 40 years, were randomly divided into three equal groups (n=10) including; Control, moderate intensity interval training (MIIT), and high intensity interval training (HIIT). The training protocol consisted of 12 weeks, three sessions per week, and with intensities of 70-75% and 80-95% of maximum heart rate, respectively. Before and after exercise intervention, serum levels of spexin and asprosin were evaluated by ELISA method. Intragroup changes were analyzed using a paired t-test and intergroup changes were analyzed using a one-way analysis of variance test with Tukey's post hoc test. The significant level was considered to be p≤0.05. The results indicated that in training groups, following 12 weeks of interval training, the serum levels of spexin increased significantly (p = 0.0001) and asprosin decreased significantly (p = 0.0001). Also, the insulin resistance index showed a significant decrease (p = 0.0001). In conclusion, it seems that HIIT and MIIT exercises can cause positive changes in the amount of spexin and asprosin, along with improving insulin resistance in women with type 2 diabetes. Based on the findings of the present study, HIIT exercises have better effects than MIIT training

    Keywords: Diabetes, Interval Training, Spexin, Asprosin
  • Alireza Chegeni *, Behrouz Yarahmadi, Karim Ghorbani, Mohsen Mohamadisaei Pages 149-162

    To investigate growth and carcass characteristics in fattening conditions, 96 Lori sheep at the ages of 3.5, 6.5, 9.5, and 12.5 months were studied over two years after leaving the pasture and being fed. Fattening lambs were fed milk (plus clover ad libitum from one month of age). Lambs in the second group were fed pasture from 3.5 to 6.5 months of age with the addition of supplementary feed. Lambs at 9.5 and 12.5 months of age were fed only by hand feeding. Daily weight gain in males was 228, 143, 136, and 144 grams, and in females 192, 127, 103, and 101 grams, respectively (p < 0.01). Slaughter weight showed a significant difference between males and females and in different age groups (p < 0.01). The lowest carcass percentage was observed in 6.5-month-old male and female lambs, and the highest carcass percentage was observed in 12.5-month-old male lambs (p < 0.01). The highest percentage of carcass meat was 62.03% at the age of 9.5 months in the second year (p < 0.01). The highest percentage of carcass bone was 27.83% in 6.5-month-old females and the lowest was in 12.5-month-old females (p < 0.01). The highest carcass fat percentage was observed in 12.5-month-old males in the first year at 30.25% and the lowest was observed in 6.5-month-old males at 13.75% (p < 0.01). The internal fat weight, tail, head, skin, liver, heart, empty stomach, and intestines of the carcass showed a significant difference in both genders and age groups (p < 0.01). There was a negative correlation between the live weight of the animal and meat percentage and bone percentage (p < 0.01). The best slaughter age of fattening lambs of Lary sheep was 9.5 months and in males. Continuing fattening increased carcass fat. If lambs are slaughtered immediately after leaving the pasture, the slaughter weight, carcass percentage, and meat are less than the ultimate limit of the real capacity of this breed

    Keywords: Lori Sheep, Carcass, Growth, Milk Fattening, Fattening
  • Niloofar Rasti Doost *, Naser Emam Jomeh Kashan, Sonia Zakizadeh, Aliasghar Sadeghi, Reza Azizinnejad Pages 163-176

    The aim of the current research is to investigate the effect of climate change on the milk production curve and fat percentage and fat percentage and the rate of milk changes of Holstein cows in different climates from seven provinces. For this purpose, 70,000 test day records related to 22,471 Holstein cows were collected during the years 2001 to 2016. Using data from the nearest synoptic station, the climate temperature humidity index was calculated and compared using temperature and relative humidity. Due to the possibility of greater impact of longer periods of heat stress compared to shorter periods, the average of 1, 2 and 3 day were also calculated. In general, the changes caused by different climates were calculated through artificial networking using Neurosolution software. In general, the changes caused by different climates were calculated through artificial networking using Neurosolution software. The goodness of fit was determined using the coefficient of explanation r and the mean square error of the MSE model. Based on the results, the temperature humidity index (THI) was determined as the best criterion to investigate the climatic conditions of the studied area. Based on the results, the humidity and temperature index was determined as the best criterion to investigate the climatic conditions of the studied area. It has also been observed that the average temperature and relative humidity 2 days before recording can explain a greater share of the changes in production performance than on the day of recording alone. The results of this study showed that increasing the THI value reduced milk production and increased milk fat percentage.

    Keywords: Milk, Neural Network, Milk Curve, Climate, Test Day
  • Fouzieh Karami Hezarcheshmeh, Parichehre Yaghmaei, Nasim Hayati, Kheirollah Yari * Pages 177-184

    Male infertility is a complex multifactorial problem that affects approximately 7% of men and 15% of couples worldwide with multifactorial pathology such as environmental, genetic, and epigenetic factors. In general, abnormal methylation of imprinted genes in sperm DNA is associated with poor semen parameters. In this study, the DNA methylation status of the imprinting Gene trap locus 2 (GTL2) gene at differentially methylated regions (DMRs) was assessed in the semen samples of infertile men. Sperm DNA was extracted from 30 infertile, and 15 healthy fertile men. Following the modification of DNA by sodium bisulfite treatment the methylation status of the GTL2 gene at MDRs was evaluated by qMS-PCR. A negative correlation between GTL2 methylation and sperm count (p = 0.020; p = -0.345) and sperm concentration (r = -0.361; p = 0.015) was observed in all patients. Taken together, the abnormal DNA methylation status of GTL2-DMRs may be an epigenetic diagnostic marker of male infertility. Further research is needed to pursue other mechanisms affecting methylation in semen samples and their impact on human infertility.

    Keywords: DNA Methylation, Sperm, Male Infertility, GTL2
  • Morteza Darabian, ABBAS Ghanbari Niaki*, Ali Khaleghian, Mohsen Darabian Pages 185-198

    The role of fats as a source of energy at low and moderate intensities is well known. Physical activity can affect non-triglyceride metabolism such as sphingolipids. Considering the spread of metabolic diseases and the role of sphingolipid metabolites and enzymes related to them, investigating the effect of sports activities on the production of sphingolipids can be a special treatment strategy for these complications. This study was conducted to investigate the effect of two different intensities of circuit resistance training on plasma S1P, red blood cell, and platelet and HDL levels in young men. The statistical population of the present study were young male students aged 19-22, non-athletes. The one-session activity instruction included three consecutive rounds of circuit resistance training at 10 stations. Considering the effect of intensity and duration of activity on the amount of stimulation and duration of release of sphingolipids from production sources, especially red blood cells, the variables were measured in 3 time intervals: before, immediately after, and 24 hours after training. HPLC method was used to measure the samples. Normal data were analyzed using the analysis of variance test for repeated measures at the significance level of p < 0.05. The results showed that the interaction between training groups and measurement times was not statistically significant. The amount of erythrocyte s1p changed significantly during the measurement times (p = 0.018). S1p levels in platelets, erythrocytes, and HDL did not show any significant effect at the measurement times. In both training groups, platelet s1p levels increased after training. In the 20% training group, the amount of s1p HDL increased after training. This increasing trend continued until 24 hours after training. Circuit-type resistance training will be effective in changing the levels of sphingolipids in plasma and their production sources.

    Keywords: Circular Resistance Training, Intensity, Sphingosine 1 Phosphate
  • Jafar Qorbani, Reza Attarzadeh Hosseini, Amir Rashidlamir*, Mohammad Mosaferi Ziaodini Pages 199-212

    Today, sports activity and the consumption of plants with antioxidant properties are considered as modulators of aging inflammation for the prevention and treatment of inflammation-related diseases. The purpose of this research was to investigate the effect of high intensity interval training and frankincense (Boswellia) supplementation on the level of inflammatory cytokines and brain-derived neurotrophic factor in the hippocampal tissue of aged rats. The statistical sample of the study included 28 aged male Wistar rats who were divided into four groups: interval training + placebo, interval training + Boswellia supplement, Boswellia supplement and sham. High intensity interval training on a treadmill was performed five days a week for six weeks. Supplemental groups received 50 mg frankincense solution (per kilogram of body weight) by gavage during the intervention period. After anesthesia, a necropsy was performed and the levels of TNF-α, IL-6, and BDNF in the hippocampal tissue were measured. The results showed that according to the Kruskal-Wallis analysis, the difference between the ranks of the levels of TNF-α, IL-6 and BDNF in the hippocampus tissue of aged male rats was not statistically significant (p > 0.05). As a result, it seems that high intensity interval training and Boswellia supplement cannot cause a significant difference on the levels of inflammatory cytokines and Brain-derived neurotrophic factor in the hippocampus tissue.

    Keywords: Aging, Interval Training, Frankincense (Boswellia), Neuronal Inflammation, Neurotrophic Factor
  • Masoomeh Mohammadi, Ali Haeri Rohani, Hedayat Sahraei*, Parichehreh Yaghmaei Pages 213-227

    One of the possible reasons for the decrease in cognitive abilities and spatial memory in offspring is the decrease in leptin receptor gene expression in the hippocampus. In the present study, pregnant NMRI rats were divieded into four groups of eight: 1- male control group: male offspring of mothers who did not receive electric shock during pregnancy 2- Female control group: female offspring of mothers who did not receive electric shock during pregnancy 3- Male stress group: female offspring of mothers who received electric shock during pregnancy, and 4- female stress group: female offspring of mothers who received electric shock during pregnancy. To evaluate the effect of stress on intrinsic anxiety, the open field device was used, and for induced anxiety, an elevated plus maze was used. Leptin plasma concentration and leptin receptor gene expression in the hippocampus were measured. The results showed that plantar electric shock stress in the first half of pregnancy can reduce leptin plasma levels in offspring. The incidence of anxiety-like behaviors in male and female offspring of mothers who received shocks increased significantly (p < 0.05 and p < 0.01). Also, the studies showed that male and female offspring of stressed mothers traveled more time and distance to reach the target chamber in the Barnes Maze (memory test). Prenatal stress will reduce the plasma concentration of leptin and hippocampal leptin in male and female offspring. Leptin receptor gene expression in the hippocampus of male and female offspring of stressed mothers was significantly lower than that of control group offspring. Exposure of pregnant mothers to electric shock led to a decrease in leptin hormone levels in offspring, which was associated with anxiety-like behaviors and impaired memory and spatial learning. Considering the existence of various types of environmental stress in today's life, leptin measurement and evaluation may play a decisive role in predicting the treatment of patients with anxiety and cognitive disorders.
    .

    Keywords: Pregnancy Stress, Anxiety, Spatial Memory, Leptin Receptor
  • Masoumeh Samiei, Vida Hojati*, Shahram Sharafi Pages 229-238

    Diabetes mellitus is a common metabolic disorder worldwide and leads to testicular damage, reduced spermatogenesis, and reduced male sexual activity. Carob plant plays a major role in the prevention and treatment of complications caused by oxidative stress due to its antioxidant and anti-apoptotic properties. This study aimed to investigate the therapeutic effect of carob fruit hydroalcoholic extract on testicular damage caused by streptozotocin-induced diabetes in rats. In this study, 32 male Wistar rats were divided into four groups. The control group (healthy), the diabetic group (via intraperitoneal injection of 55 mg/kg streptozotocin), the first experimental group (diabetic + 50 mg/kg hydroalcoholic extract of carob) and the second experimental group (diabetic + 100 mg/kg hydroalcoholic extract of carob) which received the extract intraperitoneally for five weeks after becoming diabetic for two months. At the end of the fifth week, blood samples were taken from the samples and hormonal factors were measured and testicular tissue sections were evaluated using hematotoxin-eosin staining. One-way ANOVA and Tukey's supplementary test were used for statistical analysis. Diabetes led to testicular damage, decreased spermatogenesis and Sertoli cells, decreased insulin and testosterone, and a significant decrease in the diameter and number of germ cells of the seminiferous tubule. In the experimental groups, the levels of insulin and testosterone hormones increased significantly and were associated with an increase in germ cells and the diameter of the germ layer. Consumption of carob hydroalcoholic extract significantly reduced testicular damage in diabetic rats and could play an important role in its improvement.

    Keywords: Diabetes, Carob Extract, Spermatogenesis, Testicular Damage, Rat
  • Mohammad Pakray, Shahram Soheily * Pages 239-250

    Lipocalin-2 has been introduced as one of the most important inflammatory mediators related to obesity and effective in glucose homeostasis. The purpose of this study was to determine the effect of resistance training on lipocalin 2 gene expression in subcutaneous adipose tissue as well as glycemic profile in obese diabetic rats. 14 male Wistar rats were divided into control and resistance training groups after induction of type 2 diabetes by high-fat diet and STZ injection. Resistance exercises were performed for 6 weeks, 5 sessions per week, in the form of climbing a step ladder by the rats of the resistance group. 48 hours after the last training session, all rats were dissected. Lipocalin 2 gene expression, glucose, glycosylated hemoglobin and insulin resistance were measured and compared between two groups by independent t-test. Compared to the control group, resistance training resulted in a significant decrease in glucose (P = 0.001), glycosylated hemoglobin (P = 0.016), insulin resistance (P = 0.001) and lipocalin 2 gene expression in subcutaneous fat tissue (P = 0.003) and as well as a significant increase in serum insulin (P = 0.042). Based on these findings, the improvement of the glycemic profile in the studied rats may be attributed to the decrease in the expression of lipocalin-2 and insulin resistance following resistance training. Further studies are needed to better understand the mechanisms responsible for these changes.

    Keywords: Resistance Training, Lipocalin-2 Gene Expression, Insulin Resistance, Glycemic Profile, Type 2 Diabetes