فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی - سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 114، زمستان 1403)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال سی‌ام شماره 4 (پیاپی 114، زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام عین اللهی معصوم* صفحات 1-19
    مسئله جذب دانشجویان بین الملل، ورای ارزآوری، در راستای تحقق اهداف راهبردی کشورها در سطح واحد و کلان تعیین کننده است. بر این اساس، بین المللی شدن دانشگاه ها می تواند مسیری در جهت تسهیل صعود ایران در چرخه قدرت جهانی باشد. با این ملاحظه، پژوهش حاضر از جنبه های بنیادی و کاربردی، نظری جامع به مسئله پذیرش و جذب دانشجویان بین الملل در ایران دارد و در صدد پاسخ به این سوالات است که وضعیت ایران در جذب دانشجویان بین الملل چگونه است؟ و مقدمات و ملزومات جذب دانشجویان بین الملل در ایران چیست؟ در این راستا، بخش نخست پژوهش، با روش تبیینی و تفسیری، به بررسی زمینه و وضعیت ایران در جذب دانشجویان بین الملل اختصاص دارد، و با ملاحظه مسائل و چالش های موجود، در بخش دوم، ضمن آسیب شناسی وضعیت جاری، مقدمات و ملزومات مادی و معنوی جذب و پذیرش دانشجویان بین الملل در سطوح کلان و واحد تبیین و تجویز شده است، بدین صورت که زیرساخت ها و ساختارهای لازم برای جذب و تحصیل دانشجویان بین الملل در ایران در سه بعد مادی، معنوی و قانونی آسیب شناسی شده و مقدمات و ملزومات در این زمینه مورد تجویز قرار گرفته است. در نهایت، با استنتاج از محتوای پژوهش، راهبردهایی برای جذب و نگهداری دانشجویان بین الملل در دو سطح کلان و دانشگاهی ارائه شده است. مدعای پژوهش حاضر این است که با وجود سهم کم ایران از بازار دانشجویان بین الملل و عدم تنوع کیفی دانشجویان، در صورت ایجاد زیرساخت های مادی و معنوی لازم و راهبردپردازی بومی متناسب با وضعیت داخلی و جهانی ایران، دستیابی به سهم مطلوبی از دانشجویان بین الملل به نسبت کل جمعیت دانشجویان داخلی محقق می گردد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارائه طریقی است که بر اساس آن سیاستگذاری مناسبی برای فراهم سازی مقدمات و ملزومات صورت گیرد و ضمن حفظ و ارتقاء اعتبار بین المللی دانشگاه های ایران، وضعیت و رویه جذب دانشجویان بین الملل در ایران را به لحاظ کمی و کیفی بهبود ببخشد. جامعه هدف پژوهش حاضر دانشجویان بین الملل دانشگا ه های ایران است و با استفاده از روش ترکیبی توصیفی-تبیینی-تفسیری-تجویزی انجام شده و داده های آن با روش کتابخانه ای و روش مصاحبه بدون ساختار گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: تساهل فرهنگی، جذب دانشجویان بین الملل، زبان آموزش، ملزومات مادی، ملزومات معنوی
  • مقصود فراستخواه، رضا منیعی* صفحات 21-39
    گزارش شاخص جهانی دانش نشان می دهد رتبه ایران در برخی شاخص ها مثل دروندادهای نظام آموزش عالی، سرمایه دانش، مقدار تحقیقات و بعضی محصولات ناشی از آن نسبتا متوسط، اما در خروجی ها بویژه تاثیر نهایی تحقیقات جزو نازل ترین رتبه های جهانی است. هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی تحقیقات سیاستی در نظام تصمیم گیری و سیاستگذاری علمی و آموزش عالی است. روش کمی پیمایش برای آزمون فرضیات انجام شده است. نمونه ای تصادفی متناسب با حجم از اعضای هیات علمی و پژوهشگران شش نهاد سیاست پژوهی در حوزه علوم، تحقیقات و فناوری انتخاب شدند. دو آزمون کایزر_مایر_اولکین و آزمون کرویت بارتلت و سپس تحلیل عاملی با چرخش واریماکس، آنگاه مدل سازی معادلات ساختاری و در نهایت تکنیک تحلیل نقشه اهمیت_عملکرد به کار رفته است. از شش فرضیه بجز فرضیه دوم بقیه تایید شد. وضعیت محققان از حیث «مهاجرت و مهجورت یا اقامت فعال» با «ساختار و رفتار دولت در زمینه علم و استقلال نهاد دانشگاه و آزادی محققان و تمرکز زدایی و سیاسی زدایی» ارتباط دارد. سه دسته مداخله های «1. مدیریتی و سازمانی،  2. تعاملی و 3. مداخله های خود محققان» در استراتژی ها و تاکتیک های پژوهشی آن ها تاثیر دارد. این راهبرد و تاکتیک ها نیز به نوبه خود بر «اثربخشی تحقیقات هم در خط مشی سازی عمومی برای دولت و هم در تاثیرات گفتمانی و اجتماعی علم» تاثیر می نهند. میان مداخله ها از این جهت که این مداخله ها «تعاملی» یا «بازآفرینی دانش» و «رهیافت انتقادی و پاسخگویی اجتماعی» باشند؛ اختلاف معنی داری بین زنان و مردان مشاهده گشت. برخی تفاوت های نسلی نیز در اثربخشی تحقیقات دیده شد. همچنین محققانی که راهبردهای شان عمدتا تعامل با جامعه علمی است با محققانی که با جامعه ای بزرگ تر تعامل دارند به لحاظ اثربخشی شان به نحو معنادار متفاوت دیده شدند. توصیه های سیاستی مختلفی به دست داده شد.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری علمی و آموزش عالی، اثربخشی تحقیقات سیاستی، مهاجرت، اقامت فعال، راهبردهای محققان، انواع مداخلات بهبود
  • رضا سرحدی*، روح الله اسلامی صفحات 41-60
    این تحقیق کوشیده است تا با تاکید بر پیوند میان تشکل های دانشجویی و مشارکت اجتماعی چرایی لزوم و چگونگی تاسیس پارلمان دانشجویی را امکان سنجی کند. آسیب های فعلی تشکل های دانشجویی به عنوان مانع رشد و گسترش مشارکت اجتماعی در دانشگاه و به تبع آن در جامعه شده است. سوال اساسی مقاله به این قرار است که آسیب های موجود تشکل های دانشجویی چیست و پارلمان دانشجویی با چه شاخص ها و ویژگی هایی قابلیت اجرایی شدن دارد؟ طبق نظریه و روش نهادگرایی، آسیب های تشکل های دانشجویی شامل نقص در ارائه الگوی مناسب برای تمرین مشارکت اجتماعی، ضعف در ارتباط برون تشکلی، عدم هم افزایی اطلاعات و ترجیحات، عدم نهادمندی در راستای مشارکت جمعی، اخلال در رسالت تشکل ها، نارسایی آیین نامه ها در ارتقای آگاهی جمعی و ناکارآمدی در مشارکت رویه مند و تامین اهداف جمعی است. راه برون رفت از این وضعیت، ایجاد پارلمان دانشجویی در دانشگاه پیشنهاد شده است. تشکل های مختلف در آن گرد هم خواهند آمد و بستر مناسبی برای رشد و گسترش مشارکت اجتماعی در دانشگاه و به تبع آن در جامعه است. در پارلمان دانشجویی، دانشجویان با گرایش ها و خاستگاه متفاوت در کنار یکدیگر قرار می گیرند تا ارتباط و همبستگی در میان دانشجویان، و نیز بین دانشجویان و مسئولان دانشگاه ایجاد شود. پارلمان دانشجویی محفلی را فراهم می کند که در آن نمایندگان دانشجویی به کمیسیون های تخصصی تقسیم شده و پیرامون موضوعات مهم، پیشنهاد هایی را مطرح، بحث و تبادل نظر می کنند. بنابراین پارلمان دانشجویی می تواند نهادی موثر برای پیگیری منافع دانشجویی باشد.
    کلیدواژگان: تشکل های دانشجویی، آسیب شناسی، مشارکت اجتماعی، نهادگرایی، پارلمان دانشجویی
  • علی حسین رضایان*، احد رضایان قیه باشی، فاطمه سادات ابوالمعالی، بهرام سرمست صفحات 61-80
    هدف

    آیین نامه ارتقای مرتبه اعضای هیئت علمی یکی از پیشران های مهم حوزه آموزش و پژوهش در آموزش عالی و یکی از پیشران های مهم در جهت دهی به سیاست های علم، فناوری و نوآوری در کشور است. از این رو، هرگونه تغییر در این آیین نامه می تواند مسیر علم، فناوری و نوآوری را در کشور تحت تاثیر قرار دهد و پیامدهای مهمی حتی در عرصه های سیاسی و اجتماعی به همراه داشته باشد. بنابراین، این مطالعه درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که نسخه اصلاح و به روز شده ی آیین نامه ارتقای چه ویژگی ها و مشخصاتی باید داشته باشد؟ تا متناسب با نیازهای ذی نفعان مختلف بوده و قابلیت پاسخگویی و اثربخشی بیشتری داشته باشد؟

    روش تحقیق:

     این پژوهش، کیفی و از نوع تحلیل مضمون است. روش گردآوری داده ها و اطلاعات، شامل مصاحبه، مطالعات کتابخانه ای و مطالعات تطبیقی بوده است. همچنین ضمن مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و صاحب نظر در زمینه موضوع مورد مطالعه، تلاش شده است که داده های مکمل، جمع آوری و تحلیل شوند. این مصاحبه ها به صورت هدفمند با 20 خبره دانشگاهی و متخصص (با روش نمونه گیری گلوله برفی) در زمینه موضوع انجام شده است.

    یافته ها

    در بخش کیفی پژوهش با کدگذاری باز و محوری داده های به دست آمده از مصاحبه و پنل تخصصی 37 کد و 5 مضمون اصلی جهت اصلاح آیین نامه ارتقا اعضای هیات علمی شناسایی و اولویت بندی شد.

    نتیجه گیری

    درکدگذاری باز 37 کد اولیه از مصاحبه با خبرگان استخراج شدند که در نهایت این شبکه مضامین در 5 مضمون اصلی دسته بندی شدند. اولویت این مضامین از نظر خبرگان برای بررسی « تاثیر آیین نامه ارتقاء مرتبه اعضای هیات علمی بر آینده آموزش عالی کشور» به ترتیب عبارتند از: انتظارات جامعه از دانشگاه، رضایت اعضای هیات علمی از اجرای آیین نامه، انطباق پذیری آیین نامه ها با کلان روندها، تاثیرپذیری آیین نامه از فناوری های نوظهور، واکاوی پژوهش های میان رشته ای (عقب ماندگی آیین نامه از دانشگاه نسل 3 و 4).

    کلیدواژگان: آیین نامه ارتقا، آموزش عالی، توسعه علمی، بازبینی
  • اصغر زمانی*، مهتاب پورآتشی صفحات 81-102
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع کارآمدی و کارآیی پایان نامه ها و رساله های تحصیلات تکمیلی گرایش های رشته آموزش عالی در حل مسائل آموزش عالی و پاسخگویی به نیازهای ملی و ارایه راهکارهایی برای برداشتن آن موانع انجام شده است. این پژوهش از نوع تحقیق کاربردی است و از روش کیفی تحلیل محتوا و تکنیک دلفی بهره برده است. ابزار جمع آوری اطلاعات نیز مصاحبه و پرسشنامه حاصل از تحلیل محتوای متن مصاحبه ها بود. مشارکت کنندگان این پژوهش را خبرگان حوزه آموزش عالی شامل اعضای هیات علمی و مدیران آموزش عالی و متخصصین و فارغ التحصیلان گرایش های رشته آموزش عالی، تشکیل دادند. در بخش دلفی  پس از انجام 3 دور در خصوص موانع و مشکلات و همچنین راهکارهای کارآمدی و کارآیی پایان نامه ها و رساله های تحصیلات تکمیلی گرایش های رشته آموزش عالی در حل مسائل آموزش عالی و پاسخگویی به نیازهای ملی، اجماع صورت پذیرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار SPSS  استفاده گردیده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که موانع و مشکلات موجود برای کارآیی و کارآمدی پایان نامه ها و رساله های گرایش های رشته آموزش عالی و راهکارهای آن، به 6 مقوله کلی تقسیم بندی می گردد. بخشی از این چالش ها و راهکارها که در دسته اول قرار می گیرند ، مربوط به دانشجو و تهیه پایان نامه و رساله (مجری پژوهش) می باشد. دسته دوم مربوط به استاد راهنما و مشاور و داور (تیم هدایت کننده و ناظر پژوهش هستند و دسته سوم مربوط به گروه (آموزشی و پژوهشی)، دانشکده و دانشگاه می باشند.در دسته چهارم، مشکلات و موانع و راهکارهای مربوط به نظام آموزش عالی (عوامل برون دانشگاهی) و در دسته پنجم، عوامل بیرون از نهاد آموزش عالی قرار دارد. نهایتا اینکه در دسته ششم مشکلات و موانع و راهکارهای مربوط به رساله ها و پایان نامه ها قرار دارد. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، از جمله بهترین راهکار ها برای کارایی و کارآمدی نتایج پایان نامه ها و رساله ها شامل: تقویت توانمندی های پژوهشی دانشجویان و تربیت اخلاق مدارانه آنان، مساله محوری پژوهش، نظارت بر انجام اصلاحات درخواستی داوران و اشراف اساتید راهنما و مشاور به مسائل و نیازهای آموزش عالی است.
    کلیدواژگان: کارآیی، کارآمدی، رساله، پایان نامه، آموزش عالی، نیازهای ملی
  • زهرا چاووشی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبدالهی، حسن رضا زین آبادی صفحات 103-121
    مدیران گروه آموزشی در سلسله مراتب مدیریتی در دانشگاه در آخرین رتبه قرار دارند، ولی با داشتن زمینه مشترک رشته‎ ای، روابط رودر رو، آگاهی از مسائل فنی و تکنیکی اعضای گروه و آگاهی از مسائل و مشکلات اعضای هیئت علمی می ‎توانند تاثیرات مهمی در ایجاد هویت یکپارچه گروهی داشته باشند و با ایجاد فضای مثبت قادر به برقراری روابط کاری مثبت در گروه شوند. هدف از مقاله حاضر واکاوی مولفه‏ های تشکیل دهنده رهبری مثبت گرا برای مدیران گروه های آموزشی دانشگاه ها در چارچوب رویکرد کیفی و تحلیل محتوا بود. نمونه گیری در این پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گوله برفی انجام شد. تعداد مصاحبه شونده ‎های پژوهش بر مبنای اصل اشباع در تحقیقات کیفی شامل 15 نفر بود که از افرادی که آگاهی و دانش بیشتری نسبت به موضوع پژوهش داشته‏ اند از جمله روسا، مدیران گروه آموزشی، اساتید دانشگاه های خوارزمی، تهران، علامه طباطبایی، فرهنگیان، موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز برای تحقیق با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. پس از پیاده سازی و تحلیل و کدگذاری، متن مصاحبه ها درقالب ابعاد اصلی و سازنده دسته ‏بندی شدند. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه‏ های شکل دهنده رهبری مثبت گرا برای مدیران گروه ‎های آموزشی را می توان در 3 بعد انتخابی و 12 بعد محوری و 131 مولفه طبقه بندی نمود که شامل ویژگی های شخصیتی (ویژگی های فردی و ویژگی های اجتماعی)، اخلاق حرفه ‏ای (اخلاق پژوهشی، اخلاق آموزشی و اخلاق مدیریتی)، شایستگی‏ های رهبری و مدیریتی (تحول‏ آفرین، سیاستگذار، بهبود کیفیت و افزایش کارایی، مدیریت منابع انسانی، مهارت های ارتباطی، همکاری تیمی و روابط بین الملل و بازاریابی) هستند. نتایج پژوهش مبنی بر دستیابی چنین الگویی در ارتباط با مدیران گروه‎ های آموزشی نشان داد که مسئولیت مدیر گروه آموزشی فراتر از انجام یک سری وظایف اداری است و بکارگیری الگوی رهبری مثبت گرا در میان مدیران گروه آموزشی دانشگاه لازم و ضروری است و منجر به بهبود عملکرد و ایجاد جو مثبت می‏ گردد و میزان تلاش برای توسعه مثبت اندیشی و نیز ارتباطات باز و گسترده را افزایش می ‏دهد.
    کلیدواژگان: رهبری مثبت گرا، مدیران گروه آموزشی، دانشگاه ها
  • حسن جرفی* صفحات 123-137
    در محیط های پیچیده امروزی، سازمان ها به منظور افزایش بهره وری در محیط خود ناچار به یادگیری و توجه به تسهیم دانش اند. یکی از ابزارهای مهم ایجاد زمینه برای تقویت نگرش مثبت کارکنان، به منظور اشتراک مستمر دانش و یادگیری سازمانی، فرهنگ سازمانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر سرمایه اجتماعی با نقش میانجی مدیریت دانش در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی دزفول در سال 1402-1401 با رویکرد کمی انجام شد. طرح پژوهش حاضر همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری است که یک روش همبستگی چند متغیری می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی دزفول می باشد که از بین آن ها تعداد 240 نفر از طریق روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه فرهنگ سازمانی ساشکین، پرسشنامه مدیریت دانش واندن هوف و و آن وینن و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال بودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS ویراست 18 انجام گرفت. نتایج حاکی از اثر مستقیم فرهنگ سازمانی بر مدیریت دانش و سرمایه اجتماعی، اثر مستقیم مدیریت دانش بر سرمایه اجتماعی و اثر غیرمستقیم فرهنگ سازمانی بر سرمایه اجتماعی از طریق مدیریت دانش بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • Bahram Eynolahi Masoum * Pages 1-19
    Today, attracting international students, beyond its imported currency, is a determining factor in achieving the strategic aims of countries. In this sense, the internationalization of universities can be a route to Iran's ascension in the world power cycle. With this consideration, the current article has a comprehensive look at the issue of attracting and retaining international students. In this order, the first part of the research is devoted to the context and situation of Iran in attracting and retaining international students, by explanatory and interpretative methods. By considering current problems and challenges facing this issue, along with the pathology of the existing situation, it has been explained and the material and immaterial prerequisites and requirements of attracting and retaining international students at macro and micro levels, in the second part, in such a manner that it has been prescribed necessary structures and infrastructures of attracting and retaining international students in material, immaterial and legal aspects. Finally, by considering the mentioned situation, challenges, prerequisites, and requirements, some strategies have been presented for attracting and retaining international students at both macro and micro levels, by inference from the content of the research. Adopting appropriate policy-making related to preparing the mentioned prerequisites and requirements can be a problem solver, at both fundamental and functional levels. Also, it can improve the situation and procedure of attracting and educating international students, quantitatively and qualitatively, by preserving and promoting the international credit of Iranian universities. The approach of this article is critical, in the analysis of existing situations, and is creative in strategizing.
    Keywords: Attracting International Students, Cultural Tolerance, Immaterial Requirements, Material Requirements, Instruction Language
  • Maghsoud Farasatkhah, Reza Maniee * Pages 21-39
    The Global Knowledge Index report indicates that Iran's ranking in certain indicators, such as higher education system inputs, knowledge capital, and research output, is relatively average. However, its ranking in outputs, particularly the ultimate impact of research, is among the lowest globally. The aim of this study is to identify the factors influencing the effectiveness of policy research in the decision-making and policy-making processes of science and higher education. A quantitative survey method was employed to test the hypotheses. A proportionate random sample was selected from faculty members and researchers in six policy research institutions in the field of science, research, and technology. Kaiser-Meyer-Olkin and Bartlett's sphericity tests were conducted, followed by factor analysis with varimax rotation, structural equation modeling, and importance-performance map analysis. All but the second hypothesis were confirmed. The researchers' status, in terms of "emigration, marginalization, or active residence," was related to the "structure and behavior of the government in the field of science, the independence of the academic institution, and the freedom of researchers, as well as decentralization and de-politicization." Three categories of interventions—"1. managerial and organizational, 2. interactive, and 3. researcher-driven interventions"—influenced their research strategies and tactics. These strategies and tactics, in turn, affected the "effectiveness of research both in public policy-making for the government and in the discursive and social impacts of science." Significant differences were observed between men and women in terms of whether these interventions were "interactive" or involved "knowledge re-creation" and a "critical and socially responsive approach." Some generational differences were also observed in the effectiveness of research. Researchers whose strategies primarily involved interaction with the scientific community differed significantly in terms of effectiveness from those who interacted with a larger society. Various policy recommendations were provided.
    Keywords: Scientific Policymaking, Higher Education, The Effectiveness Of Policy Research, Immigration, Active Residence, Researchers' Strategies, Types Of Improvement Interventions
  • Reza Sarhaddi *, Roholah Eslami Pages 41-60
    This research has tried to verify the necessity and how to establish a student parliament by emphasizing the link between student organizations and social participation. The current damage of student organizations has hindered the growth and expansion of social participation in the university and consequently in the society. The basic question of the article is that what are the existing harms of student organizations and with what indicators and features can the student parliament be implemented? According to the theory and method of institutionalism, the harms of student organizations include failure to provide a suitable model for practicing social participation, weakness in extra-organizational communication, lack of synergism of information and preferences, lack of institutionalization in line with collective participation, disruption of the mission of organizations, inadequacy of regulations in promoting collective awareness. And it is inefficiency in systematic participation and providing collective goals. The way out of this situation is to create a student parliament in the university. Various organizations will gather in it and it is a suitable platform for the growth and expansion of social participation in the university and consequently in the society. In the student parliament, students with different orientations and origins come together to establish communication and solidarity among students, as well as between students and university officials. The student parliament provides a forum where student representatives are divided into specialized commissions and make proposals, discuss and exchange opinions on important issues. Therefore, the student parliament can be an effective institution for pursuing student interests.
    Keywords: Student Organizations, Pathology, Social Participation, Institutionalism, Student Parliament
  • Ali Hossein Rezayan *, Ahad Rezayan, Fatemeh Sadat Abolmaali, Bahram Sarmast Pages 61-80
    Purpose

    The regulations for the promotion of faculty members are one of the important drivers in the field of education and research in higher education and one of the important drivers in the direction of science, technology and innovation policies in the country. Therefore, any change in this regulation can affect the path of science, technology and innovation in the country and bring important consequences even in political and social fields. Therefore, this study seeks to answer the question of what features and specifications should the revised and updated version of the promotion regulation have? To suit the needs of different stakeholders and to be more responsive and effective?

    Research method

    This research is qualitative and thematic analysis. The method of collecting data and information included interviews, library studies and comparative studies. Also, while interviewing academic experts and experts in the field of study, efforts have been made to collect and analyze supplementary data. These interviews were purposefully conducted with 20 academic experts and experts (with snowball sampling method) in the field of the subject.

    Findings

    In the qualitative part of the research, 37 codes and 5 main themes were identified and prioritized in the qualitative part of the research with the open and central coding of the data obtained from the interview and the expert panel.

    Conclusion

    In open coding, 37 primary codes were extracted from interviews with experts, and finally, this network of themes were categorized into 5 main themes. According to the experts, the priority of these topics for examining "the effect of the regulation on the promotion of academic faculty members on the future of higher education in the country" are: society's expectations from the university, academic faculty members' satisfaction with the implementation of the regulations, the compatibility of the regulations with the macro trends, the effectiveness of the regulations From the emerging technologies, the analysis of interdisciplinary researches (the lagging of regulations from the 3rd and 4th generation universities).

    Keywords: Higher Education, Faculty Promotion, Iran, Revise
  • Asghar Zamani *, Mahtab Poratashi Pages 81-102
    This study was conducted with the aim of identifying the obstacles of efficiency and effectiveness of theses and dissertations in the field of higher education in solving the higher education issues and responding to the national needs, and also providing solutions to remove those obstacles. This applied research used the qualitative method of content analysis and the Delphi technique. The data collection tools were interviews and questionnaires obtained from the content analysis of the interviews. The participants were experts in the field of higher education, including academic staff members and higher education managers, and graduates of higher education fields. In the Delphi section, after completing 3 rounds, a consensus was reached regarding the obstacles, as well as the solutions for the efficiency and effectiveness of graduate theses and dissertations in the field of higher education in solving the higher education issues and responding to the national needs. SPSS software was used for data analysis. The results indicate that the existing obstacles for the effectiveness and efficiency of theses and dissertations in the fields of higher education and their solutions are divided into 6 categories. The first category is related to the student and the preparation of theses and dissertations (researcher). The second category is related to the supervisor, advisor, and referee (they are the guiding and monitoring team of the research). The third category is related to the (educational and research) department, faculty and university. In the fourth category, the obstacles and solutions related to the higher education system (extra-academic factors) and in the fifth category, there are factors outside the institution of higher education. Finally, in the sixth category there are obstacles and solutions related to dissertations and theses. Based on the results of the research, among the best solutions for the effectiveness and efficiency of the results of theses and dissertations, includes: strengthening the research capabilities of students and their ethical education, monitoring the completion of reforms requested by referees, and supervisors' and advisors' awareness to the issues and needs of higher education.
    Keywords: Efficiency, Effectiveness, Thesis, Dissertation, Higher Education, National Need
  • Zahra Chavoshi *, Abolrahim Navehebrahim, Bijan Abdollahi, Hasanreza Zinabedi Pages 103-121
    The purpose of this article is to analyze the components of positive leadership for department heads. By use of qualitative approach, purposeful and snowball sampling method was used to select people for research interviews. Interviews reached to saturation by 15 samples. Interviews were classified by use of three phases of qualitative coding system, namely open, axial and selective coding. Samples were selected from among the faculty members of Kharazmi University, Tehran University, Allameh Tabatabai University, Farhangian University, Higher Education Research and Planning Institute. The research showed 131 open components for positive leadership of department heads. It can be classified into, 3 selective dimensions, and, 12 core dimensions that include personality characteristics (individual characteristics, social characteristics), professional ethics (research ethics, educational ethics, managerial ethics), leadership and management skills (transformational, politician, improving quality and increasing efficiency, human resource management, communication skills, teamwork, international relations and marketing).
    Keywords: Department Heads, Education Group, Positive Leadership, University
  • Hassan Jorfi * Pages 123-137
    In today's complex environments, organizations are forced to learn and pay attention to knowledge sharing in order to increase productivity in their environment. Organizational culture is one of the important tools for creating a context for strengthening the positive attitude of employees, in order to continuously share knowledge and organizational learning. The present study was conducted with the aim of investigating the effect of organizational culture on social capital with the mediating role of knowledge management among the employees of Dezful university of Medical Sciences in 2021-2022 with a quantitative approach. The design of the current research is correlation through structural equation modeling, which is a multivariate correlation method. The statistical population of the research includes all employees of Dezful university of medical sciences, of which 240 people were selected as a sample through multi-stage cluster sampling. Research tools included Sashakin's organizational culture questionnaire, Van den Hooff & Van Weenen's knowledge management questionnaire and Nahapiet & Ghoshal's social capital questionnaire. Evaluation of the proposed model was done through structural equation modeling and using SPSS and AMOS version 18 software. The results indicated the direct effect of organizational culture on knowledge management and social capital, the direct effect of knowledge management on social capital and the indirect effect of organizational culture on social capital through knowledge management.
    Keywords: Organizational Culture, Social Capital, Knowledge Management, University Of Medical Sciences