فهرست مطالب

مطالعات روانشناسی تربیتی - پیاپی 55 (پاییز 1403)

مجله مطالعات روانشناسی تربیتی
پیاپی 55 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی استارمی، سیاوش طالع پسند* صفحه 1

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر نظریه بار شناختی بر درک مفاهیم علوم و اشتیاق تحصیلی در دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و در زمره طرح های نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر پایه ششم ابتدایی مدارس غیر دولتی شهر کردکوی در استان گلستان که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه ای به حجم 50 نفر با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی 25 نفر در گروه آزمایش و 25 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان آزمون درک مفاهیم علوم محقق ساخته و پرسشنامه ی اشتیاق تحصیلی (فردریکس و همکاران، 2004) را تکمیل کردند. برنامه آموزش گروهی مبتنی بر نظریه بار شناختی در طی 6 جلسه اجرا شد. این برنامه توسط پژوهشگر و مبتنی بر اصول نظریه بارشناختی طراحی شد. روایی محتوایی پروتکل آموزشی توسط دو ارزیاب مستقل بررسی شد. فرضیه ها با مدل تحلیل کوواریانس آزمون شدند. یافته ها نشان داد که راهبرد آموزش گروهی مبتنی بر نظریه بار شناختی بر درک مفاهیم علوم (001/0> p) و اشتیاق تحصیلی (005/0 > p، 01/3 = t)، موثر بوده است. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش گروهی مبتنی بر نظریه بار شناختی به دانش آموزان کمک می کند تا مفاهیم علوم را بهتر درک کنند و اشتیاق تحصیلی را بهبود می بخشد. تلویحات آن به ویژه برای برنامه درسی علوم تجربی در دوره ابتدایی مهم است.

    کلیدواژگان: بارشناختی، درک مفاهیم، اشتیاق تحصیلی، علوم تجربی
  • ریحانه رخشانی نژاد، زهرا نیک منش* صفحه 2

    هدف پژوهش، بررسی نقش ادراک شایستگی در پیش بینی خودآگاهی هیجانی و رفتار قلدری و قربانی در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود. روش انجام پژوهش، توصیفی- همبستگی وجامعه آماری1200 دانش اموزمقطع ابتدایی شهر زاهدان در سال تحصیلی 1399-1398 بود. تعداد 268 دانش آموز (138 دختر، 130 پسر) به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله انتخاب شدند. متغیر ها با استفاده از پرسشنامه ادراک شایستگی هارتر (1982)، خودآگاهی هیجانی تانجنی و همکاران (1990) و رفتارهای قلدری-قربانی ریگبی و اسلی (1993) سنجیده شد. اطلاعات با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد خودآگاهی هیجانی با ادراک شایستگی رابطه مثبت و معنا دار (001/0P<، 675/0r=) و رفتارهای قلدری-قربانی با ادراک شایستگی رابطه منفی و معنیا داری (001/0P<، 547/0-r=) دارد. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد یک نمره تغییر در ادراک شایستگی، به میزان 67/0 خود آگاهی هیجانی و به میزان 54/0- رفتارهای قلدری-قربانی تغییر می کند. با توجه به نتایج این گونه استنباط می شود که با افزایش ادراک شایستگی در دانش آموزان می توان خودآگاهی هیجانی را در آنها افزایش و رفتارهای قلدری-قربانی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ادراک شایستگی، خودآگاهی هیجانی، قلدری، قربانی، دانش آموزان
  • محمدرضا زاهد شیخی، حسین مهدیان*، محمود شیرازی صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر با هدف طراحی برنامه آموزش خودتنظیمی و بررسی تاثیر آن در انگیزش تحصیلی و باورهای انگیزشی دانش آموزان شاهد و ایثارگر دختر و پسر دبیرستان های شاهد شهرستان زاهدان انجام گرفت. این مطالعه به روش نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان شاهد و ایثارگر دختر و پسر دبیرستا نهای شاهد شهر زاهدان در سال تحصیلی 1400-1399 بود که از بین آنها 60 دانش آموز (30 دختر، 30 پسر) به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و سپس به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش (15 نفر پسر و 15 نفر دختر) و دو گروه کنترل (15 پسر و 15 نفر دختر) تقسیم شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های انگیزش تحصیلی والرند (1989) و باورهای انگیزشی پینتریچ و دیگروت (1990) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل مانکوا و بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در متغیرهای انگیزش تحصیلی و باورهای انگیزشی وجود دارد. (001/0<p) و در نتیجه، میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش، در متغیر انگیزش تحصیلی و باورهای انگیزشی، به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل است که می تواند ناشی از طراحی و اجرای برنامه آموزش خودتنظیمی محقق باشد. با توجه به نتایج این گونه استنباط می شود که طراحی برنامه آموزش خودتنظیمی می تواند به عنوان یک برنامه آموزشی جهت افزایش انگیزش تحصیلی و باورهای انگیزشی دانش آموزان توسط مشاوران و متخصصان به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: طراحی برنامه آموزش، انگیزش تحصیلی، باور انگیزشی، شاهد، ایثارگر
  • فرشته سالمی، فرزانه میکائیلی منیع*، علی عیسی زادگان صفحه 4

    نظریه کنترل-ارزش در سال های اخیر جهت پیش بینی هیجان های تحصیلی مورد استفاده قرار گرفته است. اما، ملال تحصیلی بعنوان یکی از هیجان های منفی، کمتر بررسی شده است. از این رو، هدف مطالعه حاضر آزمون روایی نظریه کنترل-ارزش در پیش بینی ملال تحصیلی درس ریاضی دانش آموزان سال اول دوره دوم متوسطه بود. روش اجرای این پژوهش از نوع توصیفی (الگویابی علی) بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان سال اول دوره دوم متوسطه شهر ارومیه تشکیل دادند که تعداد 384 نفر با روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های ملال تحصیلی آس و همکاران (2010)، کنترل تحصیلی پری و همکاران (2001)، انگیزش تحصیلی والرند و همکاران (1992)، ارزش تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی اون و فرامن (1988) و یادگیری خودتنظیمی پنتریچ و دی گروت (1990) گردآوری شدند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS23 و Amos26 استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری انجام شد. یافته ها نشان داد که مولفه های نظریه کنترل-ارزش رابطه منفی معناداری با ملال تحصیلی دارند. بر اساس شاخص های برازش مدل ساختاری، نظریه کنترل-ارزش مدلی روا برای تبیین ملال تحصیلی درس ریاضی بود. بنابراین پیشنهاد می شود که دست اندرکاران حوزه آموزش و پرورش با طرح برنامه هایی معلمان و دانش آموزان را از مولفه های نظریه کنترل-ارزش به عنوان عوامل موثر در روند آموزش کلاسی آگاه سازند تا احتمال وقوع ملال تحصیلی کمتر شود.

    کلیدواژگان: نظریه کنترل-ارزش، خودکارآمدی تحصیلی، انگیزش تحصیلی، ملال تحصیلی
  • علی سعیدی*، احمدرضا اقتصادی رودی، سیده مهدیه سیدیان صفحه 5

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شیوه های یادگیری زایا (طراحی و تصویرسازی ذهنی) بر درک مطلب خواندن دانش آموزان متوسطه اول شهر بجنورد که در سال تحصیلی98-99 مشغول به تحصیل بودند، انجام گردید. روش این پژوهش از نوع آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه هدف دانش آموزان دختر متوسطه اول پایه هشتم شهرستان بجنورد بودند. با توجه به طرح آزمایشی مطالعه، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 2 کلاس (55 نفر) انتخاب شدند. پس از انجام پیش آزمون و اطمینان از همگنی گروه ها، مداخلات آزمایشی «مطالعه به کمک طراحی» و «مطالعه با کمک تصویرسازی ذهنی» در دو گروه آزمایشی در چهار جلسه و در طی سه روز انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل آزمون درک مطلب و متن آزمایشی محقق ساخته بود. داده ها به کمک آزمون درک مطلب 20 سوالی محقق ساخته جمع آوری و با نرم افزار SPSS 22 و آزمون آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد با کنترل اثر پیش آزمون، مطالعه با استفاده از راهبرد یادگیری به کمک طراحی (72٪) و راهبرد یادگیری به کمک تصویرسازی ذهنی (53%) درک مطلب دانش آموزان را در مقایسه با مطالعه به روش سنتی بهبود می بخشد و میانگین اندازه اثر این دو راهبرد یادگیری زایا بر درک مطلب (%56) به دست آمد که نشان می دهد که استفاده از این راهبردها باعث یادگیری بیشتر دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: درک مطلب خواندن، یادگیری به کمک طراحی، یادگیری به کمک تصویرسازی ذهنی، یادگیری زایا
  • زهرا سلمانی، علی مهداد*، محمدعلی نادی صفحه 6

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بسته های آموزشی مدیریت زمان، راهبرد انگیزشی و راهبرد خودتنظیمی بر خودپنداره ی تحصیلی در دانش آموزان دارای اضطراب امتحان دوره ی دوم دبستان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون- پس آزمون و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اضطراب امتحان در سال تحصیلی 1402-1401 در دوره ی دوم دبستان شهرستان چادگان بودند که پس از اجرای پرسشنامه اضطراب امتحان ابوالقاسمی و همکاران، (1375) ، 72 دانش آموز دارای اضطراب امتحان (کسب نمره بالاتر از75) به صورت هدفمند انتخاب و سپس به روش تصادفی در 3 گروه آزمایش و 1 گروه کنترل، هرکدام شامل 18 دانش آموز گمارده شدند. برای گروه های آزمایش، آموزش مدیریت زمان برایان تریسی (2008) و راهبرد انگیزشی ناظمی و همکاران، (1399) هریک به مدت 8 جلسه ی 60 دقیقهای و خودتنظیمی دنسرو و همکاران (1979) به مدت 8 جلسه ی 90 دقیقهای اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. همچنین هر چهار گروه در سه مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه خودپنداره ی تحصیلی چن و تامپسون (2004) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش بسته های مدیریت زمان، راهبرد انگیزشی و خودتنظیمی بر بهبود خودپنداره ی تحصیلی اثربخش بوده است (05/0<p) و با توجه به آزمون بونفرونی تفاوتی بین سه روش آموزشی در میزان اثربخشی بر خودپنداره ی تحصیلی نبوده است (05/0<p). با توجه به نتایج پژوهش، به سیاستگزاران و متولیان نظام آموزش و پرورش پیشنهاد می گردد تا استفاده از این سه بسته ی آموزشی برای افزایش خودپنداره تحصیلی دانش آموزان در اولویت های آموزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، راهبرد انگیزشی، راهبرد خودتنظیمی، خودپنداره ی تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی
  • زینب سلیمانی، علیرضا منظری توکلی*، حمدالله منظری توکلی، نجمه حاجی پور صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل مطلوب عملکرد تحصیلی مبتنی بر سرمایه روان شناختی، سازگاری فردی و مهارت های حل مسئله در دانش آموزان دختر شهر کرمان (سال تحصیلی 1402-1401) بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و در قالب مدلسازی معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه شهرستان کرمان با تعداد 3875 نفر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر برآورد شد. با توجه به امکان حذف و قابل استفاده بودن برخی از پرسشنامه ها، تعداد 400 دانش آموز تعیین گردید که پس از حذف پرسشنامه های ناقص، تعداد 380 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دو مرحله ای انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، حل مسئله هپنر و پترسن (1982)، سازگاری فردی کالیفرنیا کلارک و همکاران (1953)، عملکرد تحصیلی درتاج (2013) استفاده شد. با توجه به برازش مناسب مدل اندازه گیری متغیرهای تحقیق، نتایج نشان داد که تمامی شاخص ها قابل قبول بوده اند. نتایج به دست آمده از آزمون مدل نشان داده است که رابطه مستقیم بین متغیرهای سرمایه روان شناختی، سازگاری فردی، مهارت های حل مسئله و عملکرد تحصیلی مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: سازگاری فردی، سرمایه روانشناختی، عملکرد تحصیلی، مهارت حل مساله
  • رحیم مرادی*، رقیه محمدی صفحه 8

    هدف بررسی اثربخشی فناوری واقعیت افزوده تعاملی بر قدرت خلاقیت و حل مساله دانش آموزان پایه ششم بود. روش تحقیق حاضر از نوع نیمه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی دانش آموزان پسر پایه ششم دوره ابتدایی منطقه 1 شهر کرج در سال تحصیلی 1402-1401 بود. برای انتخاب نمونه آماری، از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه تفکر خلاق و پرسشنامه حل مسئله هپنر بود. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 45 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) با پروتکل آموزش مبتنی بر واقعیت افزوده مورد آموزش برای درس علوم قرار گرفت. گروه به روش سنتی و متداول آموزش دید . پس از پایان جلسات در دو گروه آزمایش و گواه ، مجددا آزمون پرسشنامه خلاقیت و حل مسئله به عنوان پس آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد و پس از گردآوری، داده ها تحلیل شد.نتیجه تحقیق نشان داد واقعیت افزوده تعاملی بر قدرت خلاقیت دانش آموزان دوره متوسطه دوم اثربخش است. همچنین نتیجه تحقیق نشان داد واقعیت افزوده تعاملی بر قدرت حل مسئله و خرده مولفه های آن شامل مقیاس های اعتماد به حل مسائل، سبک گرایش اجتناب وکنترل شخصی در دانش آموزان دوره متوسطه دوم اثربخش است. با توجه به نتایج تحقیق حاضر روش پیشنهاد می شود در مدارس، دانشگاه و سایر نهادهای آموزشی از فناوری واقعیت مجازی به عنوان ابزاری برای افزایش میزان خلاقیت و حل مسئله در دانش آموزان استفاد شود.

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، قدرت خلاقیت، حل مساله
  • الهه نکوئی اصفهانی، منصوره بهرامی پور اصفهانی*، محسن گل پرور صفحه 9

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رویکرد درمانی ذهن آگاهی نوجوان محور و گوش کردن عمیق کامل بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی انجام شد. روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی دوره متوسطه اول در سال تحصیلی 1401-1402 بود. بدین منظور به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، از بین 8 آموزشگاه اصفهان تعداد 1400 دانش آموز با اجرای پرسشنامه اضطراب بک و همکاران (1988) مورد غربالگری قرار گرفتند که از این میان تعداد 60 نفر دارای اختلال اضطرابی انتخاب و به صورت شیوه تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شدند. افراد گروه های آزمایشی در جلسات ذهن آگاهی نوجوان محور (8 جلسه) و گوش کردن عمیق کامل (8 جلسه) شرکت کردند؛ اما برای گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه سرزندگی تحصیلی مارتین و مارش (2008) بود. در تجزیه و تحلیل داده ها نیز، آزمون تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تصحیح بنفرونی در نرم افزار SPSS-24 استفاده شد. نتایج نشان داد، هر دو روش درمانی، بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی اثربخش بوده است. هم چنین درجهت مقایسه اثربخشی دو رویکرد درمانی، درمان ذهن آگاهی نوجوان محور بر افزایش سرزندگی تحصیلی از درمان دیگر برای دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی تاثیر نیرومندتری داشته است و اثرات مداخله در طول زمان ثابت باقی مانده است. طبق نتایج پژوهش حاضر، می توان استفاده از این دو رویکرد درمانی را در جهت افزایش سرزندگی تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال اضطرابی به مدیران، معلمان و مشاوران پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی نوجوان محور، گوش کردن عمیق کامل، سرزندگی تحصیلی، اختلال اضطرابی
  • اصغر نخستین گلدوست*، سید محمد فاتحی سینه سر، سمیه تکلوی صفحه 10

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش روش تدریس بارش مغزی بر درگیری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی و ادراک از محیط یادگیری دانش آموزان بود. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر مدارس دوره دوم متوسطه ی شهر گرمی در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 750 نفر بود که از بین آن ها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و پس از کسب معیارهای ورود به مطالعه در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل جای داده شدند. ابزار به کار رفته در این پژوهش، پرسشنامه ی سرزندگی تحصیلی دهقانی زاده و حسین چاری (1391)، مقیاس درگیری تحصیلی ریو (2013) و مقیاس زمینه یاب ادراک محیط یادگیری سوئینی و همکاران (1994) بود. برنامه ی روش تدریس بارش مغزی طی 6 جلسه 90 دقیقه ای تنها برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد روش تدریس بارش مغزی بر بهبود درگیری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی و ادراک از محیط یادگیری دانش آموزان اثر مثبت داشت (01/0>P). با توجه به نتایج به دست آمده، بکارگیری روش تدریس بارش مغزی به جای روش های سنتی در مدارس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درگیری تحصیلی، سرزندگی تحصیلی، ادراک از محیط یادگیری، روش تدریس بارش مغزی
|
  • Mehdi Starami, Siavash Talepasand * Page 1

    The present study aimed to determine the effectiveness of cognitive load theory-based group instruction on understanding science concepts and academic motivation in sixth-grade elementary school boys. The research design was a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population consisted of all sixth-grade boys in non-public elementary schools in Kordkuy city, Golestan province, in the academic year 2020-2021. A sample of 50 students was selected using a multi-stage random sampling method and randomly assigned to an experimental group (n = 25) and a control group (n = 25). Participants completed a researcher-made science concept understanding test and the Academic Motivation Questionnaire (Fredricks et al., 2004). The cognitive load theory-based group instruction program was implemented over 6 sessions. The hypotheses were tested using the analysis of covariance model. The findings indicated that the cognitive load theory-based group instruction strategy was effective in improving science concept understanding (p < 0.01) and academic motivation (p < 0.05, t = 3.01). The results of the study suggest that cognitive load theory-based group instruction helps students better understand science concepts and improves academic motivation. The implications of this study are particularly important for the science curriculum in the elementary school years.

    Keywords: Cognitive Load, Understanding Concepts, Academic Enthusiasm, Experimental Sciences
  • Reyhane Rakhshani Nejad, Zahra Nikmanesh * Page 2

    The purpose of this study is the investigation of the role of competence perception in predicting emotional self-awareness and bullying and victim behavior in elementary students. The research method was descriptive-correlational. The statistical population was were 1200 Zahedan elementary school students in the year 1398. The 268 numbern of the students (138 girls, 130 boys) were selected by random multi-stage cluster sampling. The variables were measured using the Harter competency perception questionnaire (1982), Tanjani et al. (1990) emotional self-awareness questionnaire, and Rigby and Esley bullying-victim (1993). Data were analyzed using Pearson correlation and regression methods. The results showed that emotional self-awareness was positively and positively correlated with competency perception (r = 0.675, P <0.001) and has negatively correlated with bullying with competency perception (r = -0.547, P <0.001). Inaddition, with a one score of change in competency perception, emotional self-awareness and bullying-victim behavior change 0.67 and -0.54, respectively. According to the results, it is concluded that by increasing students' perception-competence, they can increase their emotional self-awareness and reduce bullying behavior.

    Keywords: Competency Perception, Emotional Self-Awareness, Bullying, Victimization, Students
  • Mohammadreza Zahed Sheykhi, Hossein Mahdian *, Mahmoud Shirazi Page 3

    The present research was conduted with the aim of desigining a self – regulation training program and invastigating its effect on the educational motivation of Shahed and isargar High School students zahedan.this study Was performed as a Semi - experimental method in the form of pre-test ;post-test design with two experimental and control groups. The statistical population included all male and female shahed and isargar High school students in zahedan in the academic School year2020-2021and60 students( 30girls and 30 boys)were selected among them by using a multi stage claster method and were randomly divided in to tow experimental groups (15 boys and 15 girls) and tow control groups (15 boys and 15 girls). wallrands educational motivatin quistionnaires (1989) were used to collect data. Data were analayzed by using analasis of covariance test. The obtained results indicate that there is a significant difference between average scores of the pre-test and post test in the variable of educatinal motivation.(p<0/001) and as a result; the mean post- test scores of the exprimental groups in the variable of educational motivatin;are significantly higher than the control groups;whic can be resulting from the design and performance of the researchers self- regulation trainig program. According to the results; it is concluded that public and private organizations and centens in the student education should use this self- regulation traning program design to in crease educational motivation in the form of classes and workshaps.

    Keywords: Training Program Design, Education Motivation, Motivational Believe, Shahed, A Isargar
  • Fereshteh Salemi, Farzaneh Michaeli Manee *, Ali Esazadegan Page 4

    Value-control theory has been used in recent years to predict academic emotions. However, academic boredom as one of the negative emotions has been less investigated. Therefore, the aim of the current research was to test the validity of the value-control theory in predicting academic boredom in the mathematics course of first year high school students. The method of this research was descriptive (causal modeling). The statistical population included all the first tuberculosis students of the second year of secondary school in Urmia city, of which 384 people were selected as a statistical sample using a multi-stage cluster random method. Data were collected using the questionnaires of academic boredom by Acee et al. (2010), academic control by Perry et al. (2001), academic motivation by Vallerand et al. (1992), educational value, academic self-efficacy by Owen and Fronman (1998), and self-regulated learning by Pintrich & De Groot (1990). SPSS23 and Amos26 software were used for data analysis. Data analysis was done using Pearson correlation and structural equations. The findings showed that the components of control-value theory have a significant negative relationship with academic boredom. Based on structural model fit indices, value-control theory was a valid model to explain academic boredom in mathematics. Therefore, it is suggested that those involved in the field of education should inform teachers and students about the components of value-control theory as effective factors in the process of classroom education, so that the probability of academic boredom will decrease.

    Keywords: Value-Control Theory, Academic Self-Efficacy, Academic Motivation, Academic Boredom
  • Ali Saeedi *, Ahmadreza Eghtesadi Roudi, Sayedeh Mahdieh Sayadian Page 5

    The aim of this study was to investigate the effect of generative learning strategies (drawing and imagining) on the reading comprehension of junior high school students. The design of this research was a quasi-experimental pretest-posttest one with a control group. The target group were junior high school first-grade students in Bojnourd. Therefore, two classes including 69 people were selected by cluster sampling method. The research tools consisted of a test of comprehension and a researcher-made text. Data were collected by using a 20-item comprehension test and analyzed by SPSS22 using covariance analysis. The results of the study showed that after controlling the effect of the pre-test, learning by drawing with an effect size of (72%) and learning by imagining with an effect size of (53%) could significantly improve students' comprehension compared to the control group. The mean effect size of these two generative learning strategies on reading comprehension was 0.56. There was no significant difference between the effect of the two generative strategies.

    Keywords: Learning By Drawing, Learning By Imagination, Reading Comprehension, Generative Learning
  • Zahra Salmani, Ali Mehdad *, Mohammadali Nadi Khorasgan Page 6

    The aim of present study was to compare effectiveness of time management training, motivational strategy and self-regulation strategy packages on academic self-concept in students with exam anxiety among second year of elementary school. Research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design and two-month follow-up period. statistical population included all students with exam anxiety in academic year 2022-2023 in second term of Chadegan elementary school, after the implementation of exam anxiety questionnaire by Abolghasemi et al (1997)., 72 students were purposefully selected and randomly assigned in 3 experimental groups and 1 control group, each including 18 students. For experimental groups, time management by Brian Tracy (2008) and motivational strategy training by Nazemy, et al. (2020) was carried out for 8 sessions of 60 minutes each and self-regulation by Dansereau et al (1979) for 8 sessions of 90 minutes, and control group did not receive any intervention. Then, all groups answered Chen and Thompson (2004) Academic self-concept Scale in three phases: pre-test, post-test and follow-up. Data analysis was performed using ANOVA with repeated measures. The results showed that time management training, motivational strategies, and self-regulated learning strategies was effective on increasing academic self concept) p<0/05), and according to the Bonferroni test, no significant difference was observed between the effectiveness of the packages (p>0/05). According to the results of the research, it is suggested to the policymakers of the education system that the use of these three educational packages to increase the academic self-concept of students should be placed in the educational priorities.

    Keywords: Time Management, Motivational Strategies, Self-Regulated Strategies, Academic Self-Concept, Elementary School Students
  • Zeinab Soleimani Hooni, Alireza Manzari Tavakoli *, Hamdollah Manzaritavakoli, Najmeh Hajipour Page 7

    The aim of the current research was to design the ideal model of academic performance based on psychological capital, individual adaptation and problem solving skills in female students of Kerman city (academic year 1402-1401). The descriptive research method was of the correlation type and in the form of structural equation modeling. The statistical population of this research included all female students of the second level of secondary school in Kerman city with a number of 3875 people and the sample size was estimated to be 384 people based on Cochran's formula. Considering the possibility of removing and usability of some questionnaires, the number of 400 students was determined After removing incomplete questionnaires, 380 people were selected by two-stage cluster random sampling method. Psychological capital Luthans (2007), problem solving Hepner and Petersen (1982), Individual compatibility California Clark et al.'s (1953), and academic performance Dortaj (2013) questionnaires were used to collect information. According to the appropriate fit of the research variable measurement model, the results showed that all indicators were acceptable. The results obtained from the model test have shown that the direct relationship between the variables of psychological capital, Individual compatibility, problem solving skills and academic performance is positive and significant.

    Keywords: Individual Compatibility, Psychological Capital, Academic Performance, Problem Solving Skills
  • Rahim Moradi *, Roghayeh Mohammadi Page 8

    The aim was to investigate the effectiveness of interactive augmented reality technology on creativity and problem solving of sixth grade students. The current research method was a semi-experimental type and a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research included all the male students of the 6th grade of the elementary school in the 1st district of Karaj in the academic year 2022-2023. Available sampling method was used to select the statistical sample. In this way, 70 people were selected from among them and randomly replaced in two experimental (35 people) and control (35 people) groups. Data collection tools included creative thinking questionnaire and Heppner problem solving questionnaire. The experimental group was trained for 8 sessions of 45 minutes (2 sessions per week) with the augmented reality-based training protocol for the science lesson. The group was trained in the traditional and common way. After the end of the sessions in the experimental and control groups, the creativity and problem-solving questionnaire test was again implemented as a post-test on both groups and after collecting the data was analyzed. Descriptive and inferential statistics from SPSS statistical software were used for data analysis. The result of the research showed that interactive augmented reality is effective on the creativity of secondary school students. Also, the result of the research showed that interactive augmented reality is effective on problem solving ability and its sub-components, including scales of confidence in solving problems,

    Keywords: Augmented Reality, Creative Power, Problem Solving
  • Elaheh Nekoie Isfahani, Mansoureh Bahramipour Isfahani *, Mohsen Golparvar Page 9

    The present study was conducted to compare the effectiveness of the therapeutic approach of adolescent-centered mindfulness (ACM) and integral deep listening (IDL) on the academic vitality of students with anxiety disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test &follow-up design with a control group. The statistical population of the research included all students with anxiety disorder in the first secondary school of the 6th education district of Isfahan in the academic year of 2022-2023. For this aim, 1400 students in Isfahan were screened using the multi-stage cluster random sampling method by implementing the anxiety questionnaire of Beck et al. Two experimental groups and one control group were replaced. Individuals in the experimental groups participated in parallel sessions of ACM and IDL, but there was no intervention for the control group. The measuring tool included Martin and Marsh's academic vitality questionnaire (2008). In data analysis, mixed analysis of variance test and Bonferroni correction test were used in SPSS-24. The results showed that both treatment methods, ACM and IDL, were effective on the academic vitality of students with anxiety disorders. Also, to compare the effectiveness of the two treatment approaches, ACM has a stronger effect on increasing academic vitality than other treatments for students with anxiety disorders and the effects of the intervention have remained constant over time. According to the results of the present research, it is possible to suggest the use of these two therapeutic approaches to counselors to increase the academic vitality of students with anxiety disorders.

    Keywords: ACM, IDL, Academic Vitality, Anxiety Disorder
  • Asgar Nakhostin Goldoost *, Seyyed Mohammad Fatehi Sinesar, Somayye Taklavi Page 10

    The aim of this study was to determine the effectiveness of brainstorming teaching method on students’ academic engagement, academic vitality, and perception of the learning environment. This study was a quasi-experimental type with a pretest-posttest design with one experimental group and one control group. The statistical population of the study consisted of male students from secondary schools in Germi city in the academic year 2022-2023, with a total of 750 students, of which 30 students were selected using Convenience Sampling and after meeting the inclusion criteria, they were assigned to two groups of 15: experimental and control groups. The tools used in this study were the Academic Vitality Questionnaire by Dehghani Zadeh and Hossein Chari (2012), the Academic Engagement Scale by Reeve (2013), and Perception of the Learning Environment Scale by Sweeney et al. (1994). The brainstorming teaching method program was implemented in 6 sessions of 90 minutes only for the experimental group. The results of multivariate analysis of covariance showed that brainstorming teaching method had a positive effect on improving students’ academic engagement, academic vitality, and perception of the learning environment (P<0.01). Based on the results, it is recommended to use brainstorming teaching method instead of traditional methods in schools.

    Keywords: Academic Engagement, Academic Vitality, Perception Of The Learning Environment, Brainstorming Teaching Method