فهرست مطالب
فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 95 (زمستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/11
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 9-42مقدمه
پیشینه پژوهشی امید اجتماعی بیشتر به مفهوم پردازی و فلسفه آن پرداخته است. در حوزه سنجش این مفهوم پژوهشهای کمی انجام شده است. ازاین رو این مطالعه با هدف بررسی وضعیت امید اجتماعی در بین بزرگ سالان شهر تهران مرتبط با آن موضوع انجام شد.
روشروش پژوهش حاضر مقطعی است که با حجم نمونه 522 نفری از جامعه آماری بزرگ سالان (بالای 18 سال سن) ساکن شهر تهران در سال 1401 انجام شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایاشده امید اجتماعی با سه مولفه امیدواری به آینده جامعه، امیدواری به آینده اجتماعی خود و احساس تعلق به جامعه استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی مانند تی تست مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، همبستگی و رگرسیون خطی چندمتغیره، توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. سطح معناداری در این مطالعه کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.
یافته هامیانگین وضعیت امید اجتماعی در میان شهروندان بزرگ سال شهر تهران در سطح متوسط رو به پایین قرار دارد. کمترین میانگین امید اجتماعی مشارکت کنندگان، در بعد امیدواری به آینده جامعه به دست آمد. همچنین نتایج رگرسیون خطی چندگانه عوامل موثر بر امید اجتماعی نشان داد مشارکت کنندگانی که تعداد افراد خانواده بیشتری داشتند، فعالیت داوطلبانه انجام می دادند و از زندگی رضایت بیشتری داشتند، میزان امید اجتماعی بالاتری نیز داشتند. در کل مدل رگرسیونی 20 درصد از تغییرات واریانس امید اجتماعی را تبیین کرده است.
بحث:
با توجه به اینکه مشارکت در فعالیتهای اجتماعی در افزایش امید اجتماعی نقش مهمی دارد، پیشنهاد می شود سیاست گذاران برای افزایش میزان امید اجتماعی شهروندان، زمینه انسجام و مشارکت آنان در فعالیتهای متنوع و داوطلبانه را فراهم آورند.
کلیدواژگان: امید اجتماعی، امیدواری به آینده جامعه، احساس تعلق، مشارکت در فعالیت های داوطلبانه -
صفحات 43-85مقدمه
یکی از دلایل اقدام زنان به ازدواج موقت، تامین نیاز جنسی است که می تواند به دلایلی چون کلیشه های جنسیتی، احقاق جنسی پایین و سکوت زنان در مواجهه با مشکلات ناشی از ازدواج موقت، تاثیرات مختلفی بر وضعیت جسمی و روانی این قشر از زنان داشته باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف واکاوی زیست جنسی زنان با تجربه ازدواج موقت در شهر اصفهان انجام شده است.
روشمطالعه حاضر، یک مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی است. شرکت کنندگان در پژوهش شامل 12 زن با تجربه ازدواج موقت در شهر اصفهان بودند که طی نمونه گیری گلوله برفی تا حد اشباع داده ها، انتخاب شده اند. جمع آوری داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته، انجام شده و داده ها با روش تحلیل کلایزی، مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته هادر فرایند واکاوی و کشف مفاهیم مصاحبه ها، فهرستی طولانی از کدهای باز متمرکز بر موضوع پژوهش به دست آمد. از کدهای باز به دست آمده 23 مقوله و 3 مضمون اصلی منتج گشت که شامل، آسیب دیدگی احساسی زن با 6 مقوله، شی ء انگاری جنسی زن با 8 مقوله و رضایت روانی- جنسی زن با 9 مقوله بودند.
بحث:
با توجه به چگونگی احقاق جنسی زنان، مسئولیت پذیری جنسی متقابل، علاقه متقابل، کلیشه ها و طرحواره های جنسیتی، مهارت در مدیریت رابطه جنسی و توانایی گفتگوی صادقانه در رابطه با خواسته های جنسی، تجارب جنسی زنان در ازدواج موقت متفاوت است به گونه ای که تعدادی از زنان درگیر احساسات آسیب دیده و شی ء انگاری جنسی شده اند و تعدادی دیگر رضایت روانی- جنسی را تجربه کرده اند. ضروریست برای افزایش مهارت زنان در مدیریت رابطه جنسی، حذف کلیشه های جنسیتی از مولفه های فرهنگی جامعه و اصلاح طرحواره های جنسیتی در میان زنان و مردان، در بستر آموزش و مشاوره تمهیداتی اندیشیده شود.
کلیدواژگان: ازدواج موقت، شیء انگاری، رضایت جنسی، زیست جنسی، زنان -
صفحات 87-128مقدمه
پیگیری، پیشگیری و درمان خودکشی در سنین کودکی و نوجوانی، با توجه به افزایش میزان خطر خودکشی با افزایش سن امری ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه مروری حاضر، بررسی عوامل خطر و محافظتی خودکشی و مداخلات روان شناختی به منظور پیشگیری از خودکشی در نوجوانان ایرانی است.
روشنتایج این مطالعه با بررسی و مقایسه مقالات چاپ شده معتبر داخلی و خارجی به دست آمده است. با جستجوی کلیدواژه های «خودکشی»، «نوجوان»، «دانش آموز» و «ایران» و معادل انگلیسی آنها، در بانکهای اطلاعاتی ایرانی و خارجی ازجمله: Ensani، SID، Magiran، Noormags، Google Scholar، Scopus،PubMed، Sciencedirect همه مقالات موردبررسی قرار گرفت. با حذف مطالعات تکراری و غیرمرتبط، 48 مقاله دارای معیارهای ورود به مطالعه، مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته هامطالعات در دو حیطه 1) بررسی عوامل محافظتی و عوامل خطر یا زمینه ساز متغیرهای مرتبط با خودکشی و 2) مداخلات روان شناختی به منظور پیشگیری از خودکشی دسته بندی شدند. عوامل زمینه ساز خودکشی در دو گروه عوامل فردی و زمینه ای قرار می گیرد. همچنین مدلی از عوامل مرتبط با افکار و رفتار خودکشی در نوجوانان ترسیم شد که رفتار خودکشی را درنتیجه تعامل عوامل رشدی، روان شناختی، محیطی، خانوادگی و اجتماعی-فرهنگی نشان می دهد.
بحث:
بر اساس یافته های این مطالعه، با توجه به اثربخشی مداخلات روان شناختی در مطالعات به منظور کاهش خودکشی، تدوین و اجرای برنامه های آموزشی با کاهش میزان و شیوع افکار و رفتار خودکشی منتج به ارتقا و بهبود سلامت عمومی افراد جامعه خواهد شد؛ امری که بر لزوم توجه به آن در سنین ابتدایی مدرسه در کودکان و نوجوانان تاکید می شود.
کلیدواژگان: عوامل خطرساز خودکشی، پیشگیری از خودکشی، نوجوان، دانش آموز -
صفحات 129-173مقدمه
خودکشی پدیده اجتماعی مهمی است که می تواند سلامت روانی جامعه را به خطر بیندازد. به عبارت دیگر، میزان خودکشی و اقدام به خودکشی را می توان از مهم ترین شاخصهای بهداشت روانی افراد در یک جامعه به حساب آورد. این پژوهش با هدف بررسی، پیش بینی فکر خودکشی بر اساس تنظیم شناختی هیجان با واسطه گری تعلق پذیری خنثی در نوجوانان انجام شد.
روشروش این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای انجام پژوهش حاضر، تعداد 230 نفر از دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم در شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های موردنیاز این پژوهش از سه پرسش نامه افکار خودکشی بک، تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایچ و پرسش نامه نیازهای بین فردی استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها، فرضیه ها و مدل پیشنهادی پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
یافته هانتایج پژوهش حاضر نشان داد تنظیم مثبت و منفی هیجان به ترتیب تاثیر منفی و مثبت بر تعلق پذیری خنثی دارند و همچنین تعلق پذیری خنثی بر فکر خودکشی تاثیر مثبت دارد. شاخصهای ارزیابی کلیت مدل در دامنه ای مطلوب است.
بحث:
با وجود اینکه تنظیم منفی هیجان و تنظیم مثبت هیجان به صورت مستقیم قادر به پیش بینی فکر خودکشی نبودند اما به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری تعلق پذیری خنثی پیش بینی کننده فکر خودکشی بودند. ازاین رو، متغیر تعلق پذیری خنثی در رابطه بین تنظیم مثبت هیجان، تنظیم منفی هیجان و فکر خودکشی دانش آموزان نقش واسطه ای دارد.
کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، فکر خودکشی، تعلق پذیری خنثی، نوجوانان -
صفحات 175-228مقدمه
پژوهش حاضر معطوف به خشونت جنسیتی است. برمبنای فهم عامه خشونت جنسیتی خصوصی و خانوادگی تلقی می شود و عمدتا با هدف حفظ خانواده و فرهنگ اعمال و توجیه می شود. پژوهش حاضر در نظر دارد تا به میانجی تجربه و درک زنان از خشونت در عرصه های مختلف اجتماعی، به واکاوی اشکال، زمینه ها و پیامدهای خشونت جنسیتی در نزد نمونه ای از زنان شهر سنندج بپردازد.
روشروش پژوهش حاضر، نظریه زمینه ای است و طی آن با 35 نمونه از زنانی مصاحبه انجام شد که از تجربه خشونت در زندگی برخوردار بودند. در انتخاب نمونه ها، از نمونه گیری هدفمند و با حداکثر تنوع بهره گرفته شده است.
یافته هازنان موردمطالعه خشونت را در عرصه های مختلف اجتماعی تجربه کرده اند و جامعه پذیری جنسیتی، تبعیض نهادی و محرومیت از منابع قدرت، زمینه های خشونت جنسیتی را شکل داده اند. تجربه خشونت برای زنان آمیخته با سلب قدرت، نادیده انگاری، طرد نهادی، ترس فراگیر و بدبینی نسبت به مردان بوده است و تقدیرگرایی و گریز از جامعه به عمومی ترین راهبرد مواجهه با خشونت تبدیل شده است؛ راهبردهایی که پذیرش هویت متعارف، ترس و بدبینی نسبت به مردان و غیاب سیاست زندگی را در پی داشته است.
بحث:
محرومیت از منابع قدرت، عدم دسترسی به شبکه های اجتماعی حمایتی، تبعیض نهادی، انسداد ارتقای سازمانی بر شکنندگی و آسیب پذیری زنان در عرصه های مختلف دلالت دارد. گستردگی خشونت بیش از هر چیز نشان از وجه نهادی و ساختاری خشونت دارد؛ فلذا نمی توان خشونت جنسیتی را به مساله فردی تقلیل داد و از تغییر و اصلاح بسترهای نهادی و ساختاری خشونت غفلت کرد.
کلیدواژگان: تعلیق هویت فردی، خشونت جنسیتی، خشونت نمادین، خشونت نهادین، طرد اجتماعی -
صفحات 229-263مقدمه
برنامه درسی، اصلی ترین عنصر نظام آموزش عالی و بنیادی ترین ابزار برای فراهم آوری دانش، تجربه و مهارت دانشجویان برای عرضه خدمات به جامعه است. به عنوان قلب این نظام، نقش مهمی در تحقق اهداف داشته و ترسیم کننده نقشه ها و اهداف دارند. از طرفی خشونت جنسی یکی از خشونتهایی است که می تواند سلامت زنان را دچار آسیب کند.نظام آموزشی به واسطه برنامه درسی با عناوین نوع دوستی و گرایشهای انسان دوستانه می تواند زمینه های بروز خشونت را کاهش دهد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی رابطه برنامه درسی پنهان و خشونت جنسی دانشجویان زن متاهل شهرستان گرگان با توجه به نقش میانجی هوش هیجانی بود.
روشاین پژوهش از طریق روش همبستگی انجام شد و جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان متاهل مشغول به تحصیل در دانشگاه های سطح شهرستان گرگان در سال تحصیلی 2020-2019 بود. حجم نمونه این پژوهش برابر با 150 نفر بود که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها شامل: پرسشنامه برنامه درسی پنهان (HCQ) ایمانی (2012)، همسرآزاری (WAQ) قهاری و همکاران (2005) و مقیاس هوش هیجانی (MSEIS) شاته و همکاران (1998) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهمدل رابطه بین برنامه درسی پنهان و خشونت جنسی با نقش میانجی هوش هیجانی دارای برازش مطلوب است؛ بنابراین مدل پژوهش وضعیت برازش مناسبی دارد و بین برنامه درسی پنهان و خشونت جنسی با نقش میانجی هوش هیجانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
بحث:
هرچقدر افراد از هوش هیجانی بیشتری برخوردار باشند بیشتر تحت تاثیر برنامه درسی پنهان قرار می گیرند؛ چراکه برنامه درسی پنهان بخشی مهم و تاثیرگذار از فرآیند آموزشی است که به سادگی قابل درک نیست، ولی بر جنبه های گوناگون آموزشی و تربیتی دانشجویان تاثیرگذار است.
کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، خشونت جنسی، هوش هیجانی -
صفحات 265-308مقدمه
هدف از اجرای این پژوهش تبیین فرآیند اجتماعی شدن افراد دارای معلولیت از طریق فعالیتهای ورزشی است.
روشپژوهش حاضر بنا بر ماهیت موضوع موردمطالعه در چارچوب دیدگاه تفسیرگرایی و رویکرد روش شناختی کیفی و با استفاده از روش نظریه زمینه ای بر اساس طرح اشتراوس و کوربین در سه مرحله اصلی کدگذاری باز، محوری و گزینشی و با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه و تا حد اشباع نظری اجرا شد. در این پژوهش از روش توافق درون موضوعی برای محاسبه پایایی مصاحبه های انجام شده استفاده شد.
یافته هامولفه های موردبررسی شامل شرایط علی (بسترسازی، نهادهای ثانویه، حمایتگری و پشتیبانی خانواده و انگیزه ها و زمینه ها)، شرایط زمینه ای (عدالت رویه ای، امکانات، تامین اجتماعی، زیرساختها، توسعه مشارکت، رویکردها و سیاستها و تلاقی معلولیت و ورزش)، شرایط مداخله گر (نقش معلم، موانع نزدیک، هزینه آموزش، فرهنگ سازی، رسانه، آگاهی بخشی و توسعه ورزش همگانی)، پدیده محوری (اجتماعی شدن از طریق ورزش)، راهبردها (توانمندی اجتماعی، بهبود سلامت و سبک زندگی، فرصتهای ورزش، توانمندسازی روانی، القای کفایت و خودبسندگی) و پیامدها (پذیرش معلولیت، توانمندی و بسندگی، ادغام یکپارچگی، پرهیز از ضعف انگاری، باور به ورزش و بدیل ناپذیری ورزش) بود.
بحث:
یافته های پژوهش نشان داد که عوامل علی مانند بسترسازی، نهادهای ثانویه، حمایت خانواده و انگیزه در اجتماعی شدن افراد دارای معلولیت موثرند. راهبردهای توانمندسازی روانی و القای خودبسندگی نیز شناسایی شدند. این مطالعه با ارائه مدلی جدید، نظریه اجتماعی شدن ورزشی را گسترش داده و آگاهی عمومی درباره اهمیت فعالیتهای ورزشی برای افراد دارای معلولیت را افزایش می دهد.همچنین بر نقش ارتباطات ورزشی و مهارتهای ورزشی در فرایند اجتماعی شدن این افراد تاکید دارد.
کلیدواژگان: افراد دارای معلولیت، اجتماعی شدن، الگوی داده بنیاد -
صفحات 309-343مقدمه
نگرش و باورهای مددکاران اجتماعی به فقر و محرومیت اجتماعی بر شیوه تعریف آنها از مشکل و مسئله و روش های مداخله آنها برای کاهش یا رفع آن تاثیر می گذارد. مطالعه حاضر با هدف ترجمه، انطباق و هنجاریابی نسخه فارسی پرسشنامه نگرش به فقر در مددکاران اجتماعی شاغل و دانشجو در ایران و مقایسه نگرش آنها در سال 1400 طراحی شد.
روشمطالعه حاضر توصیفی و از نوع اعتباریابی بود که با مشارکت 450 مددکار اجتماعی شاغل و دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. روایی صوری و محتوا به صورت کمی و کیفی، روایی سازه به کمک تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی بررسی شد. پایایی مقیاس نیز با استفاده از همسانی درون خوشه ای و آزمون-بازآزمون سنجیده شد. برای مقایسه نگرش مددکاران اجتماعی دانشجو و شاغل، آزمون t و تحلیل واریانس یک طرفه استفاده شد.
یافته هاشاخصهای روایی محتوا برای کل پرسشنامه (74/0 و 23/0) به دست آمد. سه عامل «کلیشه ها»، «رویکرد فردی» و «رویکرد ساختاری» با 15 گویه استخراج شد. پایایی ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 68/0 و همبستگی درون خوشه ای 75/0 به دست آمد. بین نگرش مددکاران اجتماعی شاغل و دانشجو تفاوت وجود داشت و مددکاران اجتماعی شاغل گرایش بیشتری به عوامل ساختاری و کلیشه ها در نگرش به فقر داشتند.
بحث:
نسخه فارسی 15 گویه ای نگرش به فقر در مددکاران اجتماعی از روایی و پایایی نسبتا مناسبی برخوردار بود و استفاده از این ابزار در مطالعات آتی روی جمعیت مددکاران اجتماعی توصیه می شود.
کلیدواژگان: اعتبارسنجی، انطباق فرهنگی، نگرش به فقر، مددکاران اجتماعی شاغل، دانشجویان مددکاری اجتماعی -
صفحات 345-376مقدمه
کودکان و نوجوانان ساکن مراکز بهزیستی به دلیل شرایط زندگی نامناسب و آسیبهای متعددی که متحمل شده اند، نیاز به حمایت و مراقبت ویژه دارند. آموزش یکی از عوامل موثر در بهبود رفاه، سلامت و آینده این گروه از کودکان و نوجوانان است که می تواند به ارتقای شایستگی آنها کمک کند. هدف این مقاله بررسی نیازهای ویژه آموزشی کودکان و نوجوانان ساکن مراکز سازمان بهزیستی است
روشاین پژوهش از رویکرد تفسیری و روش کیفی استفاده کرده است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است. نمونه گیری در این پژوهش به شیوه هدفمند و با حداکثر تنوع انجام شده و درنهایت مشارکت کنندگان 45 نفر و شامل سه گروه اصلی شدند: کودکان و نوجوانان ساکن مراکز بهزیستی، مدیران و مربیان این مراکز و متخصصان رشته های مرتبط با موضوع پژوهش.
یافته هااین مطالعه دو مضمون اصلی را در رابطه با نیازهای آموزشی کودکان و نوجوانان ساکن مراکز شناسایی کرد. مضمون اول بر پرداختن به شکاف بین نتایج آموزشی فعلی و مطلوب متمرکز است. این تم دو حوزه کلیدی را در بر می گیرد: نیازهای مبتنی بر دانش و نیازهای مبتنی بر مهارت. نیازهای دانش محور شامل آموزش شهروندی برای توانمندسازی جوانان به عنوان شهروندان فعال است؛ درحالی که نیازهای مبتنی بر مهارت بر مهارتهای بین فردی، فنی و خودکنترلی برای زندگی مستقل و آمادگی نیروی کار بسیار مهم است.مضمون دوم نیازهای آموزشی را از منظر علایق و خواسته های خود کودکان و نوجوانان برجسته می کند. این مضمون بر اهمیت برنامه های ورزشی و هنری نه تنها برای تفریح، بلکه برای ارتقای سلامت روان، مهارتهای اجتماعی، ابراز وجود و خلاقیت تاکید می کند.
بحث:
این پژوهش نشان داد که کودکان و نوجوانان ساکن مراکز بهزیستی نیازهای ویژه آموزشی متنوعی دارند که باید با توجه به شرایط آنها موردتوجه قرار گیرند. پیشنهاد هایی برای بهبود وضعیت آموزشی این گروه از کودکان و نوجوانان در پایان مقاله ارائه شده است.
کلیدواژگان: نیازهای ویژه آموزشی، کودکان و نوجوانان، مراکز بهزیستی -
علل جامعه شناختی گرایش افراد به کار داوطلبانه در مراکز خیریه کمک به کودکان کار و خیابان در شهر تهرانصفحات 385-419مقدمه
هدف پژوهش حاضر آن است که کار افراد داوطلب در سازمانهای غیردولتی حامی کودکان کار و خیابان در شهر تهران را شناسایی و علل جامعه شناختی، شرایط فرهنگی و باورهای سوق دهنده افراد به کار داوطلبانه در این حوزه را مطالعه کند. ازاین رو، کنکاش در مقاصد، کارایی، پیشینه فرهنگی، آرمانهای ذهنی و علل اقبال به کودکان کار و خیابان می تواند به روشن شدن علل جلب افراد به مشارکت اجتماعی و بهره گیری از سرمایه انسانی و فرهنگی ایشان منجر شود.
روشاین مطالعه با اتکا به روش کیفی نظریه زمینه ای، تکنیکهای مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده به تحلیلی جامعه شناختی از موضوع مطالعه پرداخته است. 22 مصاحبه از طریق نمونه گیری هدفمند با استراتژیی نمونه گیری نظری انجام شد. کدگذاری داده های حاصل از مصاحبه با بهره از نرم افزار مکس کیودی در سه مرحله (باز، محوری، گزینشی) انجام شد و در آخر با رسیدن به اشباع نظری و کسب تنوع کافی، نمونه گیری پایان یافت.
یافته هادر این پژوهش، تعداد 1761 کد به دست آمد و درنهایت به 57 مقوله تقلیل پیدا کرد. مقوله های اصلی شامل «خلق هویتی تازه، پذیرش اجتماعی، پاسخ به دغدغه مندی اجتماعی، کارآمدی و مفیدبودن، جبران کاستی دولت، عضویت داوطلبانه» حول مرکز «پدیده داوطلبی» و طی یک مدل پارادایمی شامل «شرایط علی»، «پدیده»، «زمینه»، «شرایط مداخله گر»، «پیامدها» شکل گرفته است.
بحث:
کار داوطلبانه در سازمانهای غیردولتی حامی کودکان کار و خیابان، پدیده ای چندوجهی است که تحت تاثیر عوامل مختلفی چون ابعاد ساختاری- اجتماعی، عوامل فردی، عوامل مذهبی و عوامل خانوادگی قرار می گیرد.
کلیدواژگان: کودکان کار و خیابان، سازمان های مردم نهاد (سمن)، کار داوطلبانه، سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی
-
Pages 9-42Introduction
Previous studies have developed the concept of social hope; this study was conducted with the aim of investigating the state of social hope among adults in Tehran and the socio-economic factors related to it.
MethodThis cross-sectional research was conducted with a sample size of 522 people from the statistical population of adults (over 18 years old) living in Tehran, in 2022. To collect data, a researcher-made social hope questionnaire with three components of hope for the future of society, hope for the social future, and a sense of belonging to society was used. Data analysis was performed using descriptive and analytical statistical tests such as independent t-test, one-way analysis of variance, correlation, and multivariate linear regression, with the aim of investigating the status of social hope in adults in Tehran.
FindingsThe mean of social hope among adults in Tehran is at an average to low level. The lowest average of social hope dimensions was obtained in the hope for the future of society. Also, the results of multivariate linear regression of the relationship between social hope and its related factors showed that participants who had more family members, volunteered, and were more satisfied with life also had a higher level of social hope. In total, the regression model has explained 20% of the changes in the variance of social hope.
DiscussionGiven that participation in social activities plays an important role in increasing social hope, it is suggested that policymakers increase the level of social hope of citizens by providing opportunities for cohesion and participation in diverse and voluntary activities.
Keywords: Social Hope, Hope For The Future Of Society, Sense Of Belonging, Participation In Voluntary Activities -
Pages 43-85Introduction
One of the main motivations for women to enter temporary marriage is to satiate their sexual needs, which can have a variety of effects on the physical and mental health of this group of women for a variety of reasons, including low sexual assertiveness, gender stereotypes, and women’s silence about issues arising from temporary marriage. Thus, the purpose of this study is to examine the sexual lives of women in Isfahan city who have experienced temporary marriages.
MethodThis research is a qualitative, descriptive phenomenological study. Twelve women who had experienced temporary marriage in Isfahan were chosen for the study using a snowball sampling technique until data saturation was reached. Semi-structured interviews were used for data collection, and the Claysey analysis method was used for data analysis
FindingsIn the process of analyzing and extracting the concepts from the interviews, a comprehensive list of open codes focused on the research topic was generated. From the resulting open codes, 23 categories and three primary themes emerged, which included: women’s emotional harm with six categories, women’s sexual objectification with eight categories, and women’s psychological sexual satisfaction with nine categories.
DiscussionThe sexual experiences of women in temporary marriages differ in that some are involved in hurt feelings and sexual objectification, in contrast others have experienced psychological sexual satisfaction. These differences can be attributed to women’s sexual assertiveness, mutual sexual responsibility, mutual interest, gender stereotypes, and schemas, skill in managing sexual relations, and ability to have an honest conversation regarding sexual desires. It is vital to consider actions in the context of education and counseling in order to increase women’s abilities in managing sexual relationships, eradicate gender stereotypes from cultural elements of society, and modify gender schemas in both men and women.
Keywords: Temporary Marriage, Objectification, Sexual Satisfaction, Sexuality, Women -
Pages 87-128Introduction
Considering the increasing risk of suicide with age, follow-up, prevention, and treatment of suicide in childhood and adolescence are crucial. This review aims to investigate the risk and protective factors of suicide, as well as psychological interventions for suicide prevention among Iranian adolescents.
MethodThe findings of the current study were obtained by reviewing and comparing peer-reviewed domestic and international articles. Keywords such as “suicide”, “adolescent”, “student”, and “Iran” in both Persian and English, were used to search databases like Ensani, SID, Magiran, Noormags, Google Scholar, Scopus, PubMed, and ScienceDirect. After removing duplicated and irrelevant studies, 48 articles meeting the inclusion criteria were analyzed.
FindingsThe studies were categorized into two main areas: (1) protective and risk factors related to suicide, and (2) psychological interventions for suicide prevention. The underlying factors of suicide were categorized into individual and background factors. A model was developed to illustrate how developmental, psychological, environmental, family and socio-cultural factors interact to influence suicidal thoughts and behaviors among adolescents.
DiscussionThe findings highlight the effectiveness of psychological interventions in reducing suicide rates. Developing and implementing educational programs to decrease the prevalence of suicidal thoughts and behaviors can promote public health, especially among children and adolescents, particularly those in elementary school.
Keywords: Suicide Risk Factors, Suicide Prevention, Adolescent, Student -
Pages 129-173Introduction
In human societies, suicide has been one of the most complicated, controversial and contradictory issues in human society since ancient times. There are many evidences that show that preserving life and survival is one of the most important and fundamental needs of humans. Nevertheless, man is ready to end his life. The act of suicide is opposite to loving oneself, so that it challenges people's beliefs and religion and violates human values about the meaning of life in individual and social dimensions.
MethodThe method of this research was descriptive and correlational. To conduct the present research, 230 female students of the second secondary school in Tehran in the academic year of 2020-2021 were selected through available sampling.
FindingsThe results showed that negative and positive emotion regulation variables were directly predictors of thwarted belongingness. Also, thwarted belongingness was able to predict suicidal ideation directly. Even though negative and positive emotion regulation were not able to directly predict suicidal ideation, but indirectly and with the mediation of thwarted belongingness, they predicted suicidal ideation. Therefore, the variable of thwarted belongingness plays a mediating role in the relationship between positive and negative emotion regulation and students' suicidal ideation.
DiscussionPeople who use positive emotion regulation strategies in stressful situations, by changing their thinking methods, reduce emotional pressures in situations where they suffer a lot of psychological pressure, leading to a reduction in negative emotional behaviors and experiences.
Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Suicidal Ideation, Thwarted Belongingness, Adolescents -
Pages 175-228Introduction
The manjor focus of the current research is on gender violence. Based on public understanding, gender-based violence is considered private and family, and it is mainly practiced and justified with the aim of preserving the family and culture. The present study intends to analyze the forms, contexts, and consequences of gender violence among a sample of women in Sanandaj city through women’s experience and understanding of violence in different social fields.
MethodThe method of the current research is grounded theory, during which interviews were conducted with 35 samples of women who had experienced violence in their lives. In the selection of samples, targeted sampling with maximum diversity was used.
FindingsThe studied women have experienced violence in different social fields. Gender socialization, institutional discrimination, and deprivation of power sources have shaped the contexts of gender violence. The experience of violence for women is mixed with disempowerment, neglect, institutional exclution, pervasive fear, and cynicism towards men and fatalism and escaping from society has become the most common strategy of the studied women in facing violence. Strategies that have led to the acceptance of conventional identity, fear and cynicism towards men and the absence of life politics.
DiscussionDeprivation of power sources, lack of access to supportive social networks, institutional discrimination, and obstruction of organizational promotion show the fragility and vulnerability of women in various fields. The spread of violence can be seen more widespred than anything else the institutional and structural aspect of violence. Therefore, gender violence cannot be reduced to an individual issue and neglects the change and reform of the institutional and structural foundations of violence.
Keywords: Gender Violence, Institutional Violence, Social Exclusion, Suspension Of Individual Identity, Symbolic Violence -
Pages 229-263Introduction
The curriculum is the main element of the higher education system and the most fundamental tool for providing students with knowledge, experience, and skills offering services to the community, and as the heart of this system, it plays an important role in achieving goals and drawing plans and goals. On the other hand, sexual violence is a type of violence that can harm women’s health. The education system can reduce the incidence of violence through a curriculum entitled altruism and humanitarian tendencies. The purpose of this study was to investigate the relationship between hidden curriculum and sexual violence of married female students in Gorgan with respect to the mediating role of emotional intelligence.
MethodThis study was conducted through correlation method and the statistical population of the study included all married students studying in universities in Gorgan in the academic year 2018-2019. The sample size of this study comprised 150 people, selected by stratification. Data collection tools included Imani’s (2012) Hidden Curriculum Questionnaire (HCQ), Ghahari et al.’s (2005) Spousal Abuse Questionnaire (WAQ), and Shatte et al.’s (1998) Emotional Intelligence Scale (MSEIS). Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the data.
FindingsThe results showed that the model of the relationship between hidden curriculum and sexual violence with the mediating role of emotional intelligence had a good fit. Therefore, the research model appeared to have a good fit, and there was a positive and significant relationship between hidden curriculum and sexual violence with the mediating role of emotional intelligence.
DiscussionThe more emotionally intelligent people were, the more they were likely to be affected by the hidden curriculum because the hidden curriculum was found to be an important and effective part of the educational process that was not easily understood, but affected various aspects of students’ education.
Keywords: Hidden Curriculum, Sexual Violence, Emotional Intelligence -
Pages 265-308Introduction
This research aimed to explain the socialization process of people with disabilities through sports activities using a grounded theory approach.
MethodThe study was conducted within the framework of an interpretive perspective and a qualitative methodological approach. Using Strauss and Corbin’s grounded theory methodology, the research proceeded in three main stages: open coding, axial coding, and selective coding. Data collection included library research and interviews, being conducted until theoretical saturation was achieved. To ensure reliability, the within-subject agreement method was applied to evaluate the consistency of the interviews.
FindingsThe identified components include causal conditions (environment, secondary institutions, family support, and motivations), contextual conditions (procedural justice, facilities, social security, infrastructure, participation development, policies and approaches, and the intersection of disability and sports), and intervening conditions (the role of teachers, immediate obstacles, educational costs, cultural development, media, awareness-raising, and public sports promotion).
DiscussionThe findings demonstrated that causal factors such as environment, secondary institutions, family support, and motivation significantly influence the socialization of people with disabilities. Strategies like psychological empowerment and fostering self-sufficiency were particularly impactful. By presenting a new model, this study extends the theory of sports socialization and raises public awareness about the importance of sports activities for individuals with disabilities. Furthermore, it underscores the role of sports communication and the acquisition of sports-related skills in the socialization process.
Keywords: Disabled People, Socialization, Grounded Theory Model -
Pages 309-343Introduction
Attitudes and beliefs of social workers towards poverty and social exclusion affect the way they define the problem and their intervention methods to reduce or eliminate it. The present study was designed with the aim of translating, adapting, and standardizing the Persian version of the poverty attitude questionnaire among social workers and students in Iran and comparing their attitudes in 2021.
MethodThe methodology of this study was descriptive and validation, which was conducted in 2021 with the participation of 450 employed social workers and students who were selected by the available sampling method. After obtaining permission from the designers of the questionnaire, its translation was done in accordance with the standard protocol of the World Health Organization (WHO). The T-test and one-way analysis of variance were utilized to compare the attitudes of students and employed social workers.
FindingsContent validity indices were obtained for the whole questionnaire CVR: 0.74 and S-CVI: 0.23. The results of the exploratory and confirmatory factor analyses extracted three factors: ‘stereotypes’, ‘individual approach’, and ‘structural approach’ from 15-items. Also, the reliability of the instrument was obtained using Cronbach’s alpha coefficient of 0.68 and intra-cluster correlation of 0.75. There is a difference between the attitudes of employed social workers and students about poverty. Employed social workers were more inclined to social structure and stereotypes about poverty.
DiscussionThe 15-items Persian version of the attitude towards poverty in social workers had a relatively good validity and reliability. The use of this tool in future studies on the population of social workers is recommended.
Keywords: Standardization, Cross-Cultural Adaptation, Cultural Adaptation, Attitudes Toward Poverty, Employed Social Workers, Social Work Student -
Pages 345-376Introduction
Orphaned and vulnerable children and adolescents residing in welfare centers require special support and attention due to inadequate living conditions and the diverse adversities they experience. Education is a pivotal element in improving the well-being, health, and prospects of this group of children and adolescents and is capable of bolstering their proficiency. The current study examined the distinct educational requirements of orphaned and vulnerable children and adolescents residing in welfare centers.
MethodThis study used an interpretive approach and qualitative methodology. Data was collected through semi-structured interviews. The sampling process was conducted purposefully and with maximum diversity, resulting in the participation of 45 individuals categorized into three main groups: orphaned and vulnerable children and adolescents residing in welfare centers, the managers and trainers working at these centers, and professionals in fields related to the research question.
FindingsThis study identifies two main themes regarding the educational needs of children and adolescents in residential care. The first theme centers on addressing the gap between current and desired educational outcomes. This theme encompasses two key areas: knowledge-based needs and skill-based needs. Knowledge-based needs involve civic education to empower youth as active citizens. In contrast, skill-based needs focus on interpersonal, technical, and self-regulation skills crucial for independent living and workforce readiness. The second theme highlights the educational needs from the perspective of children and adolescents’ interests and desires. It emphasizes the importance of sports and arts programs not only for recreation but also for promoting mental health, social skills, self-expression, and creativity.
DiscussionThe study demonstrated that orphaned and vulnerable children and adolescents living in welfare centers have varying educational needs that require customized support tailored to their specific situations. The paper concludes with suggestions for improving the educational outcomes of this particular group.
Keywords: Special Educational Needs, Orphaned, Vulnerable Children, Adolescents, Welfare Centers -
Pages 385-419Introduction
This research aims to identify the work of volunteers in non-governmental organizations (NGOs) supporting child labor and street children in Tehran, as well as to study the sociological causes, cultural conditions, and beliefs that drive individuals to volunteer in this field. Therefore, exploring the motivations, efficiency, cultural background, mental ideals, and reasons for the inclination towards child labor and street children can lead to a clearer understanding of the reasons for attracting individuals to social participation and utilizing their human and cultural capital.
MethodThis study relies on the qualitative method of grounded theory, using semi-structured interviews and observation techniques to provide a sociological analysis of the subject. A total of 22 interviews were conducted through purposive sampling. Data coding from the interviews was performed using MAXQDA software in three stages (open, axial, and selective), and the sampling ended upon reaching theoretical saturation and obtaining sufficient diversity.
FindingsIn this study, 1761 codes were obtained and ultimately reduced to 57 categories. The main categories include “creating a new identity”, “social acceptance”, “responding to social concerns”, “efficiency and usefulness”, “compensating for government deficiencies”, and “voluntary membership” centered around the phenomenon of “volunteering” and formed within a paradigmatic model including “causal conditions”, “phenomenon”, “context”, “intervening conditions”, and “consequences”.
DiscussionVolunteering in NGOs supporting child labor and street children is a multifaceted phenomenon influenced by various factors such as structural-social dimensions, individual factors, religious factors, and family factors.
Keywords: Child Labor, Street Children, Civil Society Organizations, Voluntary Work, Social Capital, Social Participation