فهرست مطالب

سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1403)

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • معصومه صمدی* صفحات 452-470
    هدف

    از این پژوهش، بررسی ابعاد و عناصر خودشناسی با محوریت سلامت و پیامدها و اعتباربخشی آن در اسناد تحولی آموزش وپرورش است. 

    روش پژوهش:

     کیفی است. جامعه موردمطالعه منابع منتشرشده پیرامون انسان شناسی، اسناد تحولی آموزش وپرورش و متخصصان است که به طور هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات فیش برداری و پرسشنامه است. داده های حاصله در بخش اول با «تحلیل مضمون « و در بخش دوم با روش «آنتروپی شانون» مورد تحلیل قرار گرفت. 

    یافته ها

    مضامین احصاء شده دربند «خودشناسی « دربرگیرنده دو مضمون اصلی، شناخت جسم با سه مضمون فرعی و «آگاهی از قابلیت ها « با سه مضمون فرعی و آگاهی از تهدیدکننده ها با سه مضمون فرعی و در بخش « پیامدها « سلامت محوری با رویکرد پیشگیری در سه حوزه خود مراقبتی جسمی « با دو مضمون فرعی از قبیل مراقبت های بهداشتی و تقویت قوای جسمی «، خود مراقبتی اجتماعی « با سه مضمون فرعی از قبیل موقعیت شناسی، خود بازتابی و سازگاری « و خود مراقبتی اخلاقی « با سه مضمون فرعی از قبیل تزکیه، کسب فضائل اخلاقی و دوری از رذایل اخلاقی « می باشند. اعتباربخشی یافته های حاصله، حاکی از آن است که متخصصان مضامین احصاء شده در دو بعد خودشناسی در دو حوزه جسمی و روانی و سلامت محوری با رویکرد پیشگیری در حوزه «خود مراقبتی جسمی، اجتماعی و اخلاقی « مورد تائید قراردادند. در بعد خودشناسی بیشترین توافق پیرامون «شناخت جسم «و در بعد پیامدها بیشترین توافق در درجه اول بر روی «مضامین خود مراقبتی جسمی « و پس ازآن «خود مراقبتی اخلاقی « است.

    کلیدواژگان: ارتباط انسان با خود، اسناد تحولی آموزش وپرورش، اعتباربخشی، پیامدها، خودشناسی
  • زینب احمدپور، ابراهیم نعیمی*، عماد یوسفی صفحات 471-481
    هدف
    نوجوانان دارای مشکلات روان شناختی مانند اضطراب و تنظیم هیجانات هستند که نیاز به مداخلات درمانی جهت کاهش آن دارند. پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان مرور زندگی مبتنی بر هستی شناسی اسلامی بر اضطراب ناشی از کرونا و دشواری در تنظیم هیجانات در نوجوانان دختر انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر (21-17 ساله) مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهربابک در سال 1399-1400 با مشکل اضطراب و دشواری در تنظیم هیجانات بودند که 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. درمان مرور زندگی مبتنی بر هستی شناسی اسلامی، 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای دو بار در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. داده ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه های اضطراب کرونای علی پور و همکاران (1398) و دشواری تنظیم هیجان گرتز و روم (2004) جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در گروه آزمایش میانگین نمره اضطراب کرونا از 8/28 در مرحله پیش آزمون به 2/15 در مرحله پس آزمون کاهش یافت. هم چنین در گروه آزمایش میانگین نمره دشواری در تنظیم هیجانات از 2/106 در مرحله پیش آزمون به 41/79 در مرحله پس آزمون کاهش یافت (001/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان نتیجه گفت به کارگیری درمان مرور زندگی مبتنی بر هستی شناسی اسلامی بر اضطراب ناشی از کرونا و دشواری در تنظیم هیجانات در نوجوانان دختر تاثیر دارد.
  • محدثه مقدم فر*، اکرم صفیری، علیرضا عباسی صفحات 482-501
    هدف

    محصولات تغییر ژنتیک یافته از موضوعات جدید و زیر مجموعه علم زیست فناوری است که محققان با مطالعات آزمایشی سعی در شناخت این محصولات و آثار آن دارند. اصل فناوری دخالت در ژنتیک گیاهی محل بحث ما در این پژوهش نیست؛ بلکه میخواهیم حکم جواز یا عدم جواز تولید و رهاسازی این محصولات را با فرض جایز بودن دستکاری آزمایشگاهی از نظر شرعی بررسی و تعیین نماییم.

    مواد و روش

    ازآنجا که موضوع مذکور از موضوعات مستحدثه و بین رشته ای است برای استخراج نظر شارع میبایست ابتدا نظرات کارشناسان و محققان این حوزه مورد مطالعه قرار گرفته و سپس مبتنی بر آن، طبق اصول و قواعد فقهی نظر شارع استنباط شود. ازاین رو گردآوری داده ها از مقالات، گزارشات معتبر جهانی و منابع اصیل فقهی به روش کتابخانه ای صورت پذیرفته و با رویکرد توصیفی تحلیلی مسئله فوق الذکر را مورد تحلیل وارزیابی قرار داده است.

    یافته ها

    مضر بودن یا نبودن این محصولات برای سلامت انسان مورد مناقشه میان متخصصین امر بوده است و نتایج تحقیقات دوگانه و متناقضی در این باره وجود دارد. نکته حائز اهمیت یکی این است که مطالعات آزمایشگاهی که بی ضرر بودن این محصولات را ثابت می کنند، غالبا به سفارش شرکتهای تولیدکننده انجام شده است. و دیگراینکه غالب کشورهای جهان حتی کشورهایی که شرکتهای تولیدکننده بذر تغییرژنتیک یافته تابع آنها هستند تولید این محصولات را در کشور خود ممنوع کرده اند.

    نتیجه گیری

    رهاسازی کشت محصولات تغییرژنتیک یافته و به مصرف عموم رساندن آن چه درصورت احراز ضرر و چه درصورت احتمالی بودن آن، طبق مبانی شرعی و عقلی ممنوع است.

    کلیدواژگان: تراریخت، دست کاری در ژنتیک گیاهی، ژنتیک گیاهی، محصولات تغییریافته، GMO
  • مهدی حسین زاده*، ساناز نیودی، کوروش دارابی، اسماء نیاکان صفحات 502-517
    هدف این پژوهش بررسی رابطه نیازهای روان شناختی و خودتنظیمی یادگیری با اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر ملاثانی بود. روش تحقیق این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر ملاثانی بودند که تعداد آن ها 1600 نفر بود و در سال تحصیلی1402-1401 مشغول به تحصیل بودند. که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 300 نفر را به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده های پژوهش شامل مقیاس اهمال کاری سولومون و راثبلوم (1984)، پرسش نامه نیازهای روان شناختی گاردیا و همکاران (2000) و پرسش نامه خودتنظیمی یادگیری بوفارد و همکاران (1995) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد بین نیازهای روان شناختی و خودتنظیمی یادگیری با اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر ملاثانی رابطه منفی معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، خودتنظیمی یادگیری، نیازهای روان شناختی
  • مصطفی همدانی* صفحات 518-535
    اسلام بر سلامت همه جانبه انسان تاکید دارد و یکی از ابعاد مورد نظر اسلام، سلامت جسم است و در این میان ارائه الگویی مناسب برای تغذیه، نقش به سزایی در سلامت تن دارد. در زمان معاصر که الگوها و مکاتب بهداشت و حفظ الضحه در سراسر جهان به رقابت با الگوی رایج پرداخته اند، الگوی اسلامی نیز جایگاه خوبی در ذهن و عمل مسلمانان یافته که شایسته است مسائل این حوزه نوپدید بر پایه روش های موجه از قرآن و حدیث پاسخ یابی شوند. یکی از موضوعات مهم در این حوزه، بحث زمان بندی تغذیه است که برخی محققان چنین برداشت کرده اند که الگوی اسلامی با وعده ناهار مخالف است. . تحقیق فرارو این مساله را با صورت بندی پرسشی کاویده که: الگوی مطلوب زمان بندی تغذیه بر پایه قرآن و حدیث چیست؟ تحقیق فرارو این مساله را با کمک روش-های اجتهاد چون فحص کامل وتحلیل روشمند ادله با صورت بندی پرسشی کاویده که: الگوی مطلوب زمان بندی تغذیه بر پایه قرآن وحدیث چیست؟ نتایج حاصل شده چنین است: علاوه بر چیز مختصری که توصیه شده بعد از نماز صبح میل شود، دو وعده غذایی برای سلامتی خیلی مهم هستند که اولی «غداء» (با دال) در حدود ساعت ده (نه تا یازه) قبل از ظهر است و دیگری بعد از نماز عشاء که «عشاء» نام دارد. البته در زمان صدور این روایات نیز تا وعده اول پخته و آماده شود چیزی اندک، آماده و غیرپختنی به عنوان پیش غذا صرف می کردند که در مجموع می توان گفت سه وعده مصرف می-کردند.
    کلیدواژگان: اخلاق تغذیه، تغذیه، حذف ناهار، سبک زندگی مومنانه، طب اجتهادی اسلامی
  • بتول مهرگان*، لیلا مقتدر، سیده آمنه سجادی صفحات 536-548
    هدف

    عفاف و حجاب آنچنان فواید آشکار فطری و الزامات دینی دارد که بعید به نظر می‏ رسد متدینی به دور از بدآموزی و القائات غلط در ضرورت آن تردید نماید، از سویی دوره نوجوانی بهترین دوره برای جا انداختن فرهنگ ملی و نگرش مذهبی است. این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر تقویت ارزش های فرهنگ عفاف و حجاب در دانش آموزان انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش با روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم سال تحصیلی 1400-1401، شامل 380 دانش آموز دختر متوسطه دوم استان گیلان بر اساس جدول مورگان، با نمونه گیری تصادفی خوشه ای از دبیرستان های استان واقع در شهرهای رشت، بندر انزلی، لاهیجان، رودبار و رضوان شهر انتخاب شدند. نتایج حاصل از پرسشنامه محقق ساخته با آمار توصیفی میانگین و انحرف استاندارد و آمار استنباطی تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آماری نشان داد عوامل فردی با ضریب 72/0، عوامل تربیتی با ضریب 53/0، عوامل مرتبط به فضای مجازی با ضریب 65/0، عوامل پرورشی با ضریب 61/0 و عوامل مربوط به کتب درسی باضریب 41/0 دارای همبستگی بیشتری باسازه حجاب بودند. نوع مراکز آموزشی ضریب قابل قبولی به خود اختصاص نداد و از مدل حذف شد.

    نتیجه گیری

    هر دو منبع خانواده و جامعه نقش قابل قبولی در ارتقای ارزش های حجاب و عفاف در نوجوانان دختر دارند و اصلی ترین عنصر ارزشی، نگرش فردی نوجوان بود که در این دو محیط شکل می گیرد وطبعا باید از کودکی و نوجوانی به آن پرداخت.

    کلیدواژگان: حجاب، دانش آموز دختر، عفاف، فرهنگ دینی
  • فرشید اصلانی*، عاطفه حشمت زاده، سید فرهاد حسینی صفحات 549-561
    هدف

    امروزه به دلیل گسترش سازمان ها در سطح جهانی و افزایش تعارض ها در زندگی اجتماعی افراد و تغییرهای چشمگیر محیطی و اجتماعی، انعطاف پذیری افراد و سازمان ها در برابر مشکلات و خشم اهمیت روزافزونی پیداکرده است. هدف پژوهش حاضر شناسایی رابطه خشم و انطباق پذیری کارکنان، تحلیل میانجی گری رهبری اخلاقی و تعدیل گری تکانش گری در بین پرستاران بیمارستان شهدای لنجان است.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی و ازنظر اجرا توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را بهیاران و پرستاران بیمارستان شهدای لنجان به تعداد 151 نفر تشکیل می دهند که حجم نمونه به شیوه کل سرشماری به تعداد 151 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل چهار پرسشنامه استاندارد پرسشنامه خشم اشپیلبرگر (1999)، پرسشنامه کنش گری بارکلی (2011)، پرسشنامه رهبری اخلاقی کالشون و همکاران (2011) و پرسشنامه انطباق پذیری اولسون و همکاران (1985) بود. روایی آن به شیوه صوری و سازه و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ تائید شد. داده های گردآوری شده بر اساس معادلات ساختاری در نرم افزار PLS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که خشم بر رهبری اخلاقی با نقش تعدیل گر کنش گری (600/0=β) و رهبری اخلاقی بر انطباق پذیری (557/0=β) تاثیر مثبت دارد، همچنین خشم بر انطباق پذیری با نقش میانجی رهبری اخلاقی (211/0= β) تاثیر مثبت دارد، از طرفی خشم بر رهبری اخلاقی (379/0-= β) و خشم بر انطباق پذیری (293/0- = β) تاثیر معکوس و معنادار دارد (000/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش اساسی رهبری اخلاق مدار در بهبود کنترل خشم، مدیران باید به شرایط کاری پرستاران اهمیت دهند و از کوشش های آن ها قدردانی شود. خشم و تکانش گری بالای افراد می تواند درک توانایی آن ها برای انطباق با تغییرات سازمانی را تضعیف کند. یکی از راه های تشویق رفتار اخلاقی در سازمان ها، تمرکز بر این ویژگی ها هنگام انتخاب، ارتقا و توسعه رهبران سازمانی است.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، پرستاران، تکانش گری، خشم، رهبری اخلاق
  • فاضله محمدی سیرت*، محمدصادق شجاعی صفحات 562-581
    زمینه و هدف

    الگوهای مختلفی از سبک زندگی در منابع اسلامی توصیف و گزارش شده اند. یکی از منابع مهم که زندگی افراد و گروه های مختلف در آن مورد بررسی قرار گرفته است، نهج البلاغه می باشد. هدف پژوهش حاضر، مفهوم سازی انواع سبک زندگی در نهج البلاغه و تعیین مولفه ها و بررسی میزان روایی آنها بود.

    مواد و روش ها

    ابتدا با رویکردی کیفی با راهبرد «جستجوی واژگانی»، 264 گزاره دینی با استفاده از نمونه گیری هدفمند براساس اصل اشباع در منابع اسلامی جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل کیفی محتوای متون دینی مورد بررسی قرار گرفت. سپس اعتبار یافته ها با استفاده از نظرات متخصصان ارزیابی شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد سبک های زندگی زهدورزی- سودمند دارای 16مولفه (پرهیز از محرمات، احساس آرامش و رضایت درونی، مقاومت در برابر سختی ها، شکر نعمت های الهی و...) ، دنیاگرایی- غفلت زده دارای 11 مولفه (حرص و آزمندی، آرزوهای طولانی، رنج و گرفتاری، بی پروایی در گناه و...) و اجتنابی- غیر فعال دارای 6 مولفه (استفاده نکردن از حلال ها، بی توجهی به خانواده، کوردلی، مذمت کردن دنیا، بی بصیرتی و گمراهی توسط شیطان) در نهج البلاغه هستند.

    نتیجه گیری

    مولفه های انواع سبک زندگی از نگاه امام علی (ع) در این پژوهش، بیان شده است که زمینه مناسبی برای طراحی پرسشنامه سبک زندگی و تهیه بسته آموزشی و درمانی با این موضوع را فراهم کرده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، مفهوم سازی، نهج البلاغه
  • عطیه مقدم فر*، مهسا نیکوکار صفحات 582-598
    هدف

    عمل جراحی زیبایی ازجمله مسائل مستحدثه در فقه است که به شکل کنونی در عصر معصومین مطرح نبوده ولی می توان احکام آن را از میان قواعد فقهی و متون روایی استنباط کرد. شیوع این رویداد میان زنان و تعارضاتی که بین زوجین از قبل آن حاصل می شود بیانگر هدف از انتخاب این موضوع است.

    مواد و روش

    این پژوهش، با بهره گیری از آیات و روایات، داده های کتابخانه ای و نرم افزاری را به صورت توصیفی و تحلیلی پردازش کرده است.

    یافته ها

    دانشمندان فقه پیرامون جواز جراحی زیبایی نظرات مختلفی بیان نمودند که با تبیین ادله فقها می توان دریافت که جراحی زیبایی وجهی از تغییر خلقت بشمار نمی آید و با بهره گیری از منابع نقلی مشروعیت آن قابل استنتاج است.همچنین قوامیت زوج در نصوص دینی به معنای سلطه گری نیست بلکه به مقتضای مسئولیت مرد مدیریت خانواده را به دنبال دارد که این امر تعارضی با حق بر بدن زوجه ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس قاعده فقهی تسلیط زوجه حق سلطه بر بدن خود را داراست و قوامیت زوج بر اعطای مسئولیت و مدیریت مرد منافاتی با اختیار زوجه بر بدن خود نداشته و اصل، عدم ولایت مرد است البته این استقلال زوجه تا جایی وارد است که مانع حق استمتاع جنسی شوهر نشود.

    کلیدواژگان: اذن و اجازه، جراحی زیبایی، حق بر بدن، قاعده تسلیط
  • محمد رضوانی، زهرا قنبری زرندی*، حبیب الله کرد، وحید منظری توکلی صفحات 599-608
    هدف
    سبک زندگی دانش آموزان بر ابعاد مختلف زندگی آن ها ازجمله سلامت روانی تاثیر می گذارد. سبک زندگی اسلامی و افزایش سلامت روانی موجب پیشرفت و رشد دانش آموزان می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دو سبک زندگی اسلامی و عادی با سلامت روان شناختی دانش آموزان شهر کرمان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش توصیفی حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر کرمان بودند که 480 نفر از آن ها و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سبک زندگی اسلامی کاویانی (1388)، سبک زندگی عادی میلر و اسمیت (2002) و سلامت روان شناختی گلدبرگ و هیلر (1979) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون با نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سبک زندگی اسلامی نسبت به نوع عادی آن ارتباط بیشتری با سلامت روان شناختی دانش آموزان دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش، توجه به سبک زندگی اسلامی جهت کاهش مشکلات روان شناختی دانش آموزان توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان شهر کرمان، سبک زندگی اسلامی، سبک زندگی عادی، سلامت روان شناختی
  • احمد زارع زردینی*، کمال صحرایی، علی محمد میرجلیلی، محمدتقی بقایی زاده تفت صفحات 609-620
    مقدمه

    حسد: بدخواهی و آرزوی زوال نعمت و سعادت دیگری داشتن است. حسادت تهدیدی برای سلامت روان محسوب می شود و اثرات زیانباری را بر کیفیت زندگی انسان ها به جا می گذارد. این رذیله اخلاقی از معضلات همیشگی جوامع بشری است. مساله پژوهش حاضر شناخت روابط درون شبکه ای حسد به منظور شناخت دقیق از ابعاد و گستره ناپیدای آسیب های این رذیلت اخلاقی بر سلامت روان است.

    روش تحقیق:

     روش پژوهش تحلیل مضمونی و ترسیم شبکه مضامین گسترده آن ها، مضامین فراگیر و موثر در ایجاد و گسترش حسد در جامعه اسلامی از منظر قرآن کریم تبیین شده است.

    یافته های پژوهش: 

    با به دست آوردن 42 کد که مرتبط با رذیله حسد هستند، 18 مضمون پایه به عنوان مضامین موثر و مرتبط بر گسترش حسد از آیات قرآن، 4 مضمون سازمان دهنده فرعی و 2 مضمون سازمان دهنده اصلی ساخته که در یک دسته مضامین فراگیر رذیله اخلاقی حسد در روابط اجتماعی تقسیم گردیدند.

    نتیجه پژوهش: 

    از نتایج پژوهش می توان به ارائه یک تصویر مناسب از گستره آسیب های این رذیلت اخلاقی با سلامت روان فرد و جامعه اشاره نمود.

    کلیدواژگان: بهداشت، حسد، رذایل اخلاقی، سلامت روان، شبکه مضامین، قرآن کریم
|
  • Masoumeh Samadi * Pages 452-470
    Objective

    The purpose of this study is to analyze self-knowledge with a focus on health and its consequences and validate it in the educational documents of education

    Method

    The research method is qualitative. The community studied is the sources published about anthropology and the transformational documents of education and experts for validation. The sample of the research is purposeful. The tools for collecting information are surveys and questionnaires. The obtained data were analyzed through “theme analysis” and “Shannon entropy” method.

    Findings

    The universal themes counted in the dimension of “man’s relationship with himself” include two main themes, cognition of the body (with three sub-themes) and “awareness of abilities”(with three sub-themes) and awareness of threats (with three sub-themes). In the “consequences” section, health-oriented with a prevention approach in three areas of physical self-care (with two basic themes such as health care and strengthening physical strength), social self-care (with three basic themes such as situational awareness, self-reflection and adaptation)  and moral self-care (with three basic themes such as cultivation, acquiring moral virtues and avoiding moral vices) were investigated. The analysis of the data obtained from the partial validation showed that the experts confirmed the subjects counted in the two dimensions of self-knowledge and the field of “self-care with a health-oriented approach. “In the dimension of self-awareness, the most agreement is about “knowledge of the body” and in the dimension of consequences, the most agreement is primarily on “physical self-care issues” and then “moral self-care”.

    Keywords: Self-Knowledge, Consequences, Validation, Document On The Transformation Of Education
  • Zeinab Ahmadpour, Ebrahim Naeimi *, Emad Yousefi Pages 471-481
    Objective
    Adolescents have psychological problems such as anxiety and emotion regulation, which require therapeutic interventions to reduce them. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of life review therapy based on Islamic ontology on anxiety caused by Corona and difficulty in regulating emotions in adolescent girls.
    Materials and methods
    This research was conducted in a semi-experimental way with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all adolescent girls (17-21 years old) who referred to Shahrbabak counseling centers with anxiety problems and difficulty in regulating emotions, and 30 people (15 people in the experimental group and 15 people in the control group) were selected by convenience sampling. Life review therapy based on Islamic ontology, 8 sessions of 90 minutes twice a week were implemented in the experimental group and the control group did not receive any training. The data were collected in the pre-test and post-test stages using the anxiety questionnaires of Corona Alipour et al. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 24 software. P value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    The results showed that in the experimental group, the average score of Corona anxiety decreased from 28.8 in the pre-test stage to 15.2 in the post-test stage. Also, in the experimental group, the average score of difficulty in regulating emotions decreased from 106.2 in the pre-test phase to 79.41 in the post-test phase (P<0.001).
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that the application of life review therapy based on Islamic ontology has an effect on the anxiety caused by Corona and the difficulty in regulating emotions in teenage girls
    Keywords: Life Review Based On Islamic Ontology, Corona Anxiety, Difficulty In Regulating Emotions, Adolescent Girls
  • Mohaddeseh Moghaddamfar *, Akram Safiri, Alireza Abbasi Pages 482-501
    Introduction

    Genetically modified products are new subjects and a subset of biotechnology that has attracted the attention of researchers and with experimental studies, they have tried to know these products and their effects. The technology of interference in plant genetics is not the subject of our discussion in this research rather, we want to know, on the assumption that laboratory intervention in plant genetics is permissible according to jurisprudential sources, is the production of these products on a large scale and its public consumption permissible from the point of view of Sharia?

    Maerial and methods

    Since the mentioned topic is one of the developed and interdisciplinary topics, in order to extract the legal opinion, the opinions of experts and researchers in this field should be studied first and then based on it, according to the principles and rules of jurisprudence, the legal opinion should be deduced. Therefore, the collection of data from articles, international authoritative reports and original sources of jurisprudence has been done in a library method and the aforementioned problem has been analyzed and evaluated with a descriptive and analytical approach.

    Results

    Whether these products are harmful or not for human health has been disputed among experts and there are conflicting research results about this. One important point is that the laboratory studies that prove the harmlessness of these products are often done at the request of the manufacturing companies and the other thing is that most of the countries of the world, even the countries that produce genetically modified seeds are subordinate to them, have banned the production of these products in their country.

    Conclusion

    Releasing the cultivation of genetically modified crops and Its general consumption is prohibited, both in case of damage and in case of possible damage, according to Shari'a and rational principles

    Keywords: Genetically Modified Products, Plant Genetics, Manipulation In Plant Genetics, Transgenics, GMO
  • Mehdi Hossinzadeh *, Sanaz Nayodi, Koorosh Darabi, Asma Niyakan Pages 502-517
    The purpose of this research was to investigate the relationship between psychological needs and self-regulation of learning with academic procrastination in second secondary female students of Mollasani city. The research method of this research was a descriptive correlation type. The statistical population of this research included all the second high school female students of Mollasani city, whose number was 1600 and they were studying in the academic year of 2011-2012. 300 people were selected as a statistical sample using the Karjesi and Morgan table and the cluster sampling method. The research data collection tools included Solomon and Rothblum's procrastination scale (1984), Guardia et al.'s psychological needs questionnaire (2000), and Bouffard et al.'s (1995) learning self-regulation questionnaire. Pearson's correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data. The findings showed that there is a significant negative relationship between the psychological needs and self-regulation of learning with academic procrastination in second secondary female students of Mollasani city.
    Keywords: Psychological Needs, Learning Self-Regulation, Academic Procrastination
  • Mostafa Hamedani * Pages 518-535
    Islam emphasizes on complete human health and one of the desired aspects of Islam is physical health. Providing a suitable model for nutrition plays an important role in the health of the body. In the modern times, when health models and schools around the world compete with the common model, the Islamic model has also found a good place in the mind and practice of Muslims, and it is appropriate to answer the problems of this new field based on the correct methods of the Quran and Hadith. One of the important issues in this field is the discussion of nutrition timing, which some researchers believe that the Islamic model is against the promise of lunch. Fararo's research investigated this issue with the help of ijtihad methods such as thorough examination and methodical analysis of evidence by formulating a question that: What is the optimal pattern of nutrition timing based on the Qur'an and Hadith? The results are as follows: In addition to the brief thing that is recommended to be eaten after the morning prayer, two meals are very important for health, the first is "lunch" (with dal) around ten (nine to eleven) before noon and the other After the Isha prayer, which is called "Asha". Of course, at the time when these traditions were issued, until the first meal was cooked and ready, they would eat something small, ready and uncooked as an appetizer, which can be said to be three meals in total. The meal that is omitted in the ideal pattern from the point of view of hadiths, consuming food between the two main meals is mentioned, which is considered a form of extravagance and harmful to the body. This undesirable meal in our time can be matched with evening meal.
    Keywords: Nutrition, Nutrition Ethics, Religious Lifestyle, Islamic Ijtihad Medicine, Skipping Lunch
  • Batul Mehrgan *, Leila Moghtader, Seyedeh Ameneh Sajjadi Pages 536-548
    Purpose

    Chastity and hijab have such obvious innate benefits and religious requirements that it seems impossible for a religious person to doubt its necessity, far from bad education and false inductions. On the other hand, adolescence is the best period for establishing national culture and religious attitude. This research was conducted with the aim of investigating the effective factors on strengthening the values of the culture of chastity and hijab in students.

    Research method

    The research was carried out with the correlation method. The statistical population of secondary school female students of the academic year 2001-2002, including 380 secondary school female students based on Morgan's table, were selected by random sampling from a cluster of high schools in the province. The results of the researcher-made questionnaire were analyzed with descriptive statistics of mean and standard deviation and inferential statistics of factor analysis.

    Findings

    Statistical results showed that individual factors with a coefficient of 0.72, educational factors with a coefficient of 0.53, factors related to virtual space with a coefficient of 0.65, educational factors with a coefficient of 0.61, and factors related to textbooks with a coefficient of 0.41 have a higher correlation with the structure of hijab. They were. The type of educational centers did not have an acceptable coefficient and was removed from the model.

    Conclusion

    Both the family and society sources have an acceptable role in promoting the values of hijab and chastity in teenage girls, and the main value element was the adolescent's individual attitude, which is formed in these two environments, and of course, it should be addressed from childhood and adolescence.

    Keywords: Religious Culture, Hijab, Chastity, Female Student
  • Farshid Aslani *, Atefeh Heshmatzadeh, Seyed Farhad Hoseini Pages 549-561
    Purpose

    Today, due to the expansion of organizations at the global level and the increase of conflicts in people's social life and significant environmental and social changes, the flexibility of individuals and organizations against problems and anger has become increasingly important. The main purpose of the present study was to identify the relationship between anger and adaptability of employees, analyze the mediatio of moral leadership and moderation of impulsivity among the nurses of Shohdaye Lenjan Hospital.

    Materials and Methods

    The present research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of implementation. The statistical population of the present study consists of 151 nurses and paramedics of Shohdaye Hospital in Lanjan, and the sample size was selected using the general census method. The research tools included four standard questionnaires: Spielberger's anger questionnaire (1999), Barkley's Impulsiveness questionnaire (2011), Kalshoven et al.'s ethical leadership questionnaire (2011), and Olson et al.'s adaptability questionnaire (1985). Its validity was confirmed by formal and structural methods, and its reliability was also confirmed based on Cronbach's alpha. The collected data were analyzed based on structural equations in PLS software.
     

    Findings

    The findings of the present study show that anger has a positive effect on moral leadership with the role of modulating action (β=0.600) and moral leadership on adaptability (β=0.557), and anger has a positive effect on adaptability with The mediating role of ethical leadership (β = 0.211) has a positive effect, on the other hand, anger on ethical leadership (β = -0.379) and anger on adaptability (β = -0.293) have an inverse and significant effect (P<0/000).

    Conclusion

    Considering the essential role of ethical leadership in improving anger control, managers should pay attention to the working conditions of nurses and their efforts should be appreciated. High anger and impulsivity of people can weaken the perception of their ability to adapt to organizational changes. One way to encourage ethical behavior in organizations is to focus on these qualities when selecting, promoting, and developing organizational leaders.

    Keywords: Adaptability, Nurses, Impulsiveness, Anger, Moral Leadership
  • Fazeleh Mohammadi Sirat *, Mohammadsadegh Shojae Pages 562-581
    Background and purpose

    Various patterns of lifestyle have been described and reported in Islamic sources. One of the important sources in which the lives of different people and groups have been examined is Nahj al-Balagha.The purpose of the current research was Conceptualization lifestyle types in Nahj al-Balagheh and determine components and check their validity.

    Materials and methods

    first, with a qualitative approach with the strategy of "lexical search" using 29 related words, 264 religious propositions were collected using targeted sampling based on the principle of saturation in Islamic sources and analyzed using the method of qualitative content analysis of religious texts. Then the validity of the findings was evaluated using experts' opinions.

    Findings

    results showed that Asceticism-Useful lifestyle have 16 components (avoidance of taboos, feeling of peace and inner satisfaction, resistance to hardships, blessing,…), Neglectful-Worldliness has 11 components (greed, long wishes, suffering and entanglement, carelessness in sin,…) and Passive-Avoidance has 6 components (not using halals, neglecting the family, heartlessness, condemning the world , lack of insight and misguidance by Satan) are in Nahj al-Balagha.

    Conclusion

    The components of lifestyle types from the perspective of Imam Ali (AS) have been stated in this research, which has provided a suitable basis for designing a lifestyle questionnaire and preparing an educational and therapeutic package with this topic.

    Keywords: Conceptualization, Lifestyle, Nahj Al-Balagha
  • Atieh Moghadam Far *, Mahsa Neko Kar Pages 582-598
    Objective

    Cosmetic surgery is one of the emerging issues in jurisprudence, which was not discussed in the current form in the age of the innocent, but its rules can be deduced from jurisprudence rules and narrative texts. The prevalence of this event among women and the conflicts that arise between couples before it. to express the purpose of choosing this topic.

    Materials and methods

    This research has processed library and software data descriptively and analytically by using verses and narrations.

    Findings

    Scholars of jurisprudence have expressed different opinions about the permissibility of cosmetic surgery. By explaining the arguments of jurists, it can be seen that cosmetic surgery is not considered a form of transformation and its legitimacy can be inferred by using sources of narration.Also, marital status in religious texts does not mean domineering, but rather, it follows the man's responsibility to manage the family, which does not conflict with the right to the wife's body.

    Conclusion

    According to the jurisprudential rule of subjugation, the wife has the right to rule over her body, and the husband's authority to give the man responsibility and management does not conflict with the wife's authority over her body, and the principle is the absence of the husband's authority. Do not enjoy sex with your husband.

    Keywords: Right To The Body, Submissive Rule, Permission, Cosmetic Surgery
  • Mohammad Rezvani, Zahra Ghanbari Zarandi *, Habibollah Kord, Vahid Manzari Pages 599-608
    Introduction
    Students’ lifestyle affects different aspects of their lives, including mental health. Islamic lifestyle and increase in mental health led to progress and growth of students. The aim of the present study was to investigate the relationship between Islamic lifestyle and normal lifestyle with psychological health of students in Kerman city.
    Materials and methods
    This descriptive research was correlation type. The statistical population of this research was all second-grade high school students in Kerman city, 480 of them were selected as a sample by multi-stage cluster random sampling method. In order to collect data, Kaviani’s Islamic lifestyle questionnaires (2008), Miller and Smith’s normal lifestyle (2002) and Goldberg and Hiller’s (1979) psychological health questionnaires were used. Data analysis was done by Pearson’s correlation coefficient and regression with SPSS version 24 software.
    Results
    The results of the findings showed that the Islamic lifestyle is more related to the psychological health of students than the normal lifestyle.
    Conclusion
    According to the results of the research, it can be said that it is recommended to pay attention to the Islamic lifestyle in order to reduce the psychological problems of students.
    Keywords: Islamic Lifestyle, Normal Lifestyle, Psychological Health, Students
  • Ahmad Zarezardini *, Kamal Sahraei, Ali Mohammad Mirjagigi, Mohammadtaghi Baghaeezade Taft Pages 609-620

    Jealousy is considered a threat to mental health and leaves harmful effects on people's quality of life. This moral vice is one of the eternal problems of human societies. The problem of the current research is to know the relationships within the network of envy in order to know the dimensions and invisible extent of the damage of this moral vice on mental health. The research method of thematic analysis and the drawing of the network of broad themes, the pervasive and effective themes in the creation and spread of envy in the Islamic society, has been explained from the perspective of the Holy Quran. Findings of the research, by obtaining 42 codes that are related to the vice of envy, 18 basic themes were created as effective and related themes on the spread of envy from the verses of the Qur'an, 4 sub-organizing themes and 2 main organizing themes, which are in one category of themes. The pervasive moral vice of envy was divided in social relations. From the results of the research, it can be pointed out to provide a suitable picture of the extent of damage of this moral vice to the mental health of the individual and the society.

    Keywords: Holy Quran, Mental Health, Moral Vices, Envy, Network Of Topics