فهرست مطالب

Review for UN Studies - Volume:5 Issue: 1, Winter and Spring 2024

Iranian Review for UN Studies
Volume:5 Issue: 1, Winter and Spring 2024

  • تاریخ انتشار: 1403/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نسرین مصفا* صفحات 1-27
    با توجه به اهمیت مطالعات تاریخی سازمان های بین المللی و شناخت عوامل موثر در تصویب اسناد مهم بین المللی و رابطه ایران و سازمان ملل متحد،مقاله حاضر تدوین شده است. مجمع عمومی بزرگترین رکن شورایی سازمان ملل متحد است که مصوبات آن در نزدیک به هشتادسال فعالیت ،نقش گسترده ای در تدوین وتصویب هنجارها و دستورالعمل های بین المللی داشته است. نماینده ایران در سازمان ملل متحد درسال 1950 به ریاست پنجمین اجلاس آن انتخاب شد. این اجلاس هم زمان با جنگ کره بود که مهمترین قطعنامه مصوب آن “اتحاد برای صلح” نام دارد .این قطعنامه  خواستار ایفای نقش مجمع عمومی در شرایط بن بست تصمیم گیری در شورای امنیت برای حفظ صلح و امنیت بین المللی است. سئوال اساسی این مقاله پیرامون نقش رئیس ایرانی مجمع پنجم در فرایند تصویب و اجرای این قطعنامه مهم است. همچنین با توجه به بحران حاضر اوکراین و عدم اقدام شورای امنیت، به تحولات این قطعنامه در شرایط حال توجه می شود. روش پژوهش توصیفی ،تحلیلی تاریخی با بهره مندی از منابع کتابخانه ای به ویژه اسناد و مدارک ملل متحد است.
    کلیدواژگان: نصرالله انتظام، اتحاد برای صلح، مجمع عمومی، جنگ کره
  • پوریا عسکری*، علی مسعودیان ورزنه صفحات 29-47
    ملی کردن صنعت نفت در ایران از جمله مهم ترین موضوعات تاریخ مدرن ایران محسوب می شود که به تعبیری، آغازی بر رهایی ایران از نفوذ دیرینه سیاسی و اقتصادی انگلستان به شمار می آید. قرارداد دارسی 1901، در این مقاله مورد مداقه قرار می گیرد و سپس مقاله رویکردی توصیفی - تحلیلی بر روند رسیدگی به دادخواست دولت انگلستان نزد دیوان بین المللی دادگستری خواهد داشت. این رسیدگی البته به دلیل عدم احراز صلاحیت دیوان، به مرحله ماهوی دعوی وارد نمی شود اما مقاله با مداقه در دفاعیات و اظهارات طرف ها در مرحله رسیدگی به صلاحیت، این طور نتیجه می گیرد که آنچه به ویژه دولت ایران در این فرایند قضایی مطرح کرده است، زمینه ساز توسعه حقوق بین الملل در خصوص مشروعیت ملی سازی منابع طبیعی قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: ملی سازی منابع طبیعی، ایران، انگلستان، صنعت نفت
  • سیامک کریمی*، ساوالان محمدزاده صفحات 49-60

    عملیات "طوفان الاقصی" در 7 اکتبر 2023، همراه با پاسخ های نظامی اسرائیل در یک سال گذشته، منجر به تلفات غیرنظامی و خسارات قابل توجهی به زیرساخت های غیرنظامی شده است. هرچند که این مخاصمه را می توان از جنبه های مختلف، از جمله jus ad bellum و jus in bello تحلیل نمود، اما تعداد نگران کننده تلفات غیرنظامی بر نیاز فوری به تمرکز بر اصل تفکیک تاکید می کند. اگرچه دیوان بین المللی دادگستری (ICJ) اصل تفکیک را به عنوان سنگ بنای حقوق بین الملل بشردوستانه به رسمیت می شناسد، فجایعی که در یک سال گذشته شاهد آن بوده ایم بررسی علمی مجدد اعمال این اصل را ایجاب می کند. این مقاله در تلاش است تا مفهوم و اهمیت اصل تفکیک را تبیین کرده و میزان رعایت آن در طول درگیری ها در جنگ غزه-اسرائیل را ارزیابی نماید. علاوه بر این، به موضوع مشارکت مستقیم غیرنظامیان در مخاصمه پرداخته و استدلال می کند که معیارهای سختگیرانه حاکم بر چنین مشارکتی، سلب حمایت از غیرنظامیان را توجیه نمی کند.

    کلیدواژگان: عملیات طوفان الاقصی، حماس، حقوق بشردوستانه، اسرائیل، اصل تفکیک
  • مهدی الغزالی*، محمدرضا اقارب پرست، عامر حسن فیاض صفحات 61-96

    ثبات سیاسی یکی از شاخص های مهم تحقق توسعه و شکوفایی اقتصادی در همه دولت هاست. در مورد عراق به این نتیجه می رسد که ثبات سیاسی نقش تعیین کننده ای در شکل گیری سیاست های اقتصادی دولت دارد و در دوران بی ثباتی سیاسی، اثرات منفی بر سیاست اقتصادی عراق داشته است. این پژوهش با روش مروری تاریخی، با هدف بررسی آثار سیاسی و بحران های پی در پی وارد شده به کشور عراق می باشد. یکی از نتایج این تحقیق این است که با اتخاذ تصمیمات عجولانه و موقتی، شکست برنامه های توسعه عراق ادامه یافت و توسعه مبتنی بر اصول سیاسی ملی باعث شد عراق وارد جنگ های پی در پی شود و زیرساخت های عراق را تخریب کند و روند تولید و تولید را مختل کند. افزایش نرخ بیکاری و گسترش فقر در همه اقشار جامعه که وخامت امنیت در عراق را به مشکل تبدیل کرده است. بنابراین، پس از سال 2003، اقتصاد عراق روند فرسایشی ونزوئلا را دنبال کرد که منجر به فلج شدن مفاصل اقتصادی و اختلال در روند کلی زندگی اقشار مختلف جامعه شد. نکته مهم ضعف اقتصاد عراق بود که به جاه طلبی های دولت هایی که از طریق جیره بندی اقتصادی انتخاب شده بودند پاسخ نداد و این نشان می دهد که بی ثباتی سیاسی در متزلزل شدن پایه های سیاست های کلان اقتصادی نقش دارد.

    کلیدواژگان: بی ثباتی سیاسی عراق، توسعه اقتصادی عراق، سیاست های کلان اقتصادی، جیره بندی اقتصادی
  • حبیبه فرج زاده* صفحات 98-110

    پیش نویس کنوانسیون مقابله با جرایم سایبری که نخستین سند جامع سازمان ملل متحد در زمینه مقابله با جرایم سایبری به شمار می رود و با هدف مقابله با جرایم سایبری و ارتقای همکاری بین المللی در این زمینه به تایید نهایی رسیده است؛ طیف وسیعی از جرایم از جمله دسترسی غیرقانونی، شنود غیرمجاز، تخریب داده های الکترونیکی، سوءاستفاده جنسی از کودکان و پول شویی عواید ناشی از جرم را جرم انگاری می کند. بااین حال، نگرانی های حقوق بشری پیرامون این کنوانسیون از جمله اختیارات گسترده نظارتی، نبود پادمان های کافی برای حفاظت از حریم خصوصی و خطر نقض آزادی های اساسی به وضوح نمایان است. در متن کنوانسیون، اصول و موازین حقوق بشر به ویژه در زمینه آزادی بیان و حریم خصوصی به طور کامل لحاظ نشده و این موضوع می تواند به سوءاستفاده از این معاهده برای نظارت و سرکوب منجر شود. این مقاله تاکید می کند که برای جلوگیری از نقض حقوق بشر، ضروری است که مقررات دقیق تر و پادمان های حفاظتی موثرتری در این کنوانسیون گنجانده شود.

    کلیدواژگان: جرایم سایبری، حریم خصوصی، آزادی بیان، اختیارات نظارتی، همکاری بین المللی
  • اعظم امینی*، فهیمه مقصودی صفحات 112-119

    کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل در رابطه با تغییرات اقلیمی هرساله جهت بررسی اجرای کنوانسیون و سایر موافقتنامه های متعاقب پذیرفته شده ذیل آن از جمله موافقتنامه پاریس، تشکیل می شود و با ارزیابی وضعیت تغییر اقلیم در سطح جهان اقدام به اتخاذ تصمیمات مقتضی در جهت تسریع حرکت به سوی اهداف کنوانسیون می کند. بیست و هشتمین نشست کنفرانس اعضا در دبی برگزار شد و در این نشست تمرکز اصلی بر روی اولین ارزیابی پایش جامع جهانی مطابق با موافقتنامه پاریس بود که به دنبال آن اجماع طرف ها بر تصمیم بر گذار از سوخت های فسیلی را نیز در پی داشت. این تصمیم باتوجه به اینکه همچنان بخش عظیمی از انرژی در جهان توسط سوخت های فسیلی تامین می شود، اثرات بزرگی می تواند در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی و سایر موارد، بالاخص بر روی کشورهای درحال توسعه نفتی داشته باشد. پژوهش حاضر با ارائه تفسیری در پرتو مفاد کنوانسیون چارچوب و موافقتنامه پاریس به این نتیجه می رسد که استفاده از عبارات "گذار عادلانه، منظم و منصفانه" در این تصمیم، در نظرداشته میان کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه تعهدات متفاوتی از این جهت بار کند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، کاپ 28، گذار از سوخت های فسیلی، پایش جامع جهانی
  • محسن عبدالهی*، مهناز رشیدی صفحات 121-133

    جمهوری اسلامی ایران، در واکنش به حمله پیشین اسرائیل به سفارت ایران در دمشق که منتهی به شهادت تعدادی از فرماندهان عالی رتبه نظامی شد، در تاریخ 26 فروردین ماه طی حمله ترکیبی موشکی- پهپادی، چندین مکان نظامی را در سرزمین های اشغالی مورد هدف قرار داد. با توجه به اینکه در حقوق بین الملل، اصل بر ممنوعیت تهدید یا توسل به زور نظامی است، اقدامات صورت گرفته تنها در صورتی قانونی خواهد بود که در قالب دفاع مشروع قرار گیرد. از این رو، این پژوهش در پی بررسی قابلیت اعمال شرایط دفاع مشروع بر حمله واکنشی ایران به اسرائیل است. حاصل مطالعات توصیفی- تحلیلی نویسندگان موید آن است که حمله اولیه اسرائیل به سفارت ایران در سوریه، مصداقی از حمله مسلحانه بوده که ایران را محق به دفاع مشروع کرده است و در نتیجه، ایران با رعایت سایر شرایط مندرج در ماده 51 منشور، از این حق خود استفاده کرده است.

    کلیدواژگان: حمله مسلحانه، دفاع مشروع، حمله به اماکن دیپلماتیک، حقوق توسل به زور
|
  • Nasrin Mosaffa * Pages 1-27
    This article explores the role that the Iranian President of the UNGA, Nasrollah Entezam, played in the process leading up to the resolution Uniting for Peace. To compare the General Assembly’s past and present, it has been placed under the broader context of liberal institutionalism which advocates an independent role for international institutions and focused on the individual r of analysis.To have an independent role, to some extent, institutions must disentangle themselves from the structural forces that had been imposed upon them by great powers. The more they are disentangled, the more they are institutionalized. The UN in its early days was less institutionalized than today. So it must have shown more firmness today, for example in Ukraine than it has been seen in its early days in the Korean War. It has been discussed how Entezam’s personal capacity made that difference and how his background made him a perfect candidate for the job. The examination of this historical case is pertinent in light of the recent rekindled debates about the role of the UN General Assembly vis-a-vis UN Security Council as consequence of the war in Ukraine.
    Keywords: Nasrollah Entezam, Uniting For Peace, General Assembly, Korean War
  • Pouria Askary *, Ali Masoudianvarzaneh Pages 29-47
    The Nationalisation of the Iranian Oil Industry has been a historic move by Iran around 70 years ago to free itself of the political influence of the United Kingdom. In the modern world in which States can exercise their political influences by companies acting under their control and direction, interventions in the inherently domestic affairs of States have taken new forms. The UK-Iran relation as a result of the 1901 D’Arcy’s concession is the main focus of this article. Even though the International Court of Justice could not go beyond the jurisdictional matters in the Anglo-Iranian Oil Company Case of 1951, international law and in particular, international jurisprudence have created a well-established series of law that can be applicable over Iran-UK Case. The authors have argued in detail that Iran’s nationalisation movement has satisfied all the required elements. Iran’s nationalisation movement was, indeed, an action to guarantee its sovereign rights and to ensure its political independence from foreign powers, which has its roots in the most fundamental principles of the establishment of the United Nations.
    Keywords: Nationalization Of Natural Resources, Iran, England, Oil Industry
  • Siamak Karimi *, Savalan Mohammadzadeh Pages 49-60

    The "Al-Aqsa Storm" operation on October 7, 2023, along with Israel's ongoing military responses over the past year, has resulted in substantial civilian casualties and significant damage to civilian infrastructure. While this conflict can be analyzed from various perspectives, including jus ad bellum and jus in bello, the alarming number of civilian casualties underscores the urgent need to focus on the principle of distinction. Although the International Court of Justice (ICJ) recognizes this principle as a cornerstone of international humanitarian law, the tragedies witnessed over the past year necessitate a thorough scientific re-examination of its application. This article aims to clarify the meaning and significance of the principle of distinction, assessing its observance during the hostilities in Gaza-Israel War. Additionally, it addresses the issue of civilian direct participation in the conflict, arguing that the stringent criteria governing such participation do not justify the loss of protection for civilians.

    Keywords: Al-Aqsa Storm Operation, Hamas, Humanitarian Law, Israel, Principle Of Distinction
  • Mehdi Al-Ghazali *, Mohammedreza Aqareb Parast, Amer Fayyaz Pages 61-96

    Political stability is one of the important indicators for the realization of economic development and prosperity in all governments. In the case of Iraq, it is concluded that political stability has a decisive role in forming the government's economic policies, and during the period of political instability, there were negative effects on Iraq's economic policy. This research, with a historical review method, aims to investigate the political effects and successive crises that came to the country of Iraq. One of the results of this research is that by making hasty and temporary decisions, the failure of Iraq's development plans continued and the development that was based on national political principles caused Iraq to enter into successive wars and destroy Iraqi infrastructure and disrupt The production process and the increase in unemployment rate and the spread of poverty in all strata of the society, which made the deterioration of security in Iraq a problem; Therefore, after 2003, Iraq's economy followed a Venezuelan erosion process, which led to the paralysis of economic joints and disturbance in the general life process of different sections of the society. The important point was the weakness of the Iraqi economy, which did not respond to the ambitions of the governments that were elected through economic rationing, and this shows that political instability plays a role in shaking the foundations of macroeconomic policies.

    Keywords: Iraq’S Political Instability, Iraq's Economic Development, Macroeconomic Policies, Economic Rationing
  • Habibeh Farajzadeh * Pages 98-110

    The Draft United Nations convention against cybercrime, recognized as the first comprehensive United Nations document in the field of combating cybercrime, has been finalized with the aim of countering cybercrime and enhancing international cooperation in this regard. It criminalizes a wide range of offenses, including illegal access, illeagal interception, destruction of electronic data, Laundering of proceeds of crime and sexual exploitation of children. However, human rights concerns surrounding this convention, including broad surveillance powers, insufficient safeguards for privacy protection, and the risk of violating fundamental freedoms, are clearly evident. The convention's draft does not fully incorporate human rights principles, particularly in the areas of freedom of expression and privacy, which could lead to misuse of the treaty for surveillance and repression. The article emphasizes that to prevent human rights violations, it is essential to include more precise regulations and stronger protective safeguards in this convention.Keywords: Cybercrime Convention, Human Rights, Privacy Violation, Freedom of Expression, Surveillance Powers, International Cooperation, Safeguards.

    Keywords: Cybercrime, Privacy, Freedom Of Expression, Surveillance Powers, International Cooperation
  • Azam Amini *, Fahimeh Maghsoudi Pages 112-119

    The annual conference of the parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change is held to review the implementation of the Convention and other subsequent agreements accepted under it, including the Paris Agreement. It assesses the global climate situation and makes necessary decisions to accelerate progress towards the Convention's goals. The 28th Conference of the Parties was recently took place in Dubai, focusing heavily on the first global stocktake in accordance with the Paris Agreement, which resulted in an agreement between the parties to adopt the decision to transition away from fossil fuels. Given that a significant portion of the world's energy is still supplied by fossil fuels, this decision could have substantial effects in various political, economic, and other domains, particularly on oil-dependent developing countries. This study concludes that the use of the phrases "just, orderly, and equitable transition" in this decision implies different commitments for developed and developing countries in this regard, as interpreted through the provisions of the Framework Convention and the Paris Agreement.

    Keywords: Climate Change, COP 28, Transition From Fossil Fuels, Global Stocktake
  • Mohsen Abdollahi *, Mahnaz Rashidi Pages 121-133

    In response to the previous Israeli attack on the Iranian embassy in Damascus, which resulted in the martyrdom of a number of high-ranking military commanders, the Islamic Republic of Iran targeted several military sites in the occupied territories on April 16 in a combined missile-drone attack. Given that international law prohibits the threat or use of military force, the actions taken will only be legal if they are in the form of self-defense. Therefore, this study seeks to examine the applicability of the conditions of self-defense to Iran's retaliatory attack on Israel. The results of the authors' descriptive-analytical studies confirm that Israel's initial attack on the Iranian embassy in Syria was an example of an armed attack that entitled Iran to self-defense, and as a result, Iran exercised this right by observing the other conditions set forth in Article 51 of the Charter.

    Keywords: Armed Attack, Self-Defense, Attack On Diplomatic Premises, Right To Use Force