فهرست مطالب
نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 75 (پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/14
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-21
سیلیکون به عنوان دومین عنصر فراوان در خاک و پوسته زمین، می تواند رشد گیاهان را افزایش داده و موجب بهبود تنش های مختلف از جمله تنش فلزات سنگین گردد. به منظور بررسی اثر سیلیکون بر برخی پارامتر های رشد و فیزیولوژیک گیاه کلزا تحت تنش آرسنیک و کادمیوم دو آزمایش مستقل به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش گیاهان پس از رسیدن به مرحله ی چهار برگی به مدت 14 روز تحت اثر تیمار های آرسنیک و کادمیوم با غلظت 600 میکرو مولار و سیلیکون با غلظت های صفر، 5/0، 1 و2 میلی مولار قرار گرفتند. مقایسه این دو عنصر سنگین در تیمار 600 میکرومولار نشان داد که میزان انباشت کادمیوم 145 برابر و آرسنیک 33 برابر تیمار شاهد افزایش یافت که نشان از اثر سمی بیشتر کادمیوم نسبت به آرسنیک بر پارامتر های رشد گیاه بود. در مقایسه با تیمار کاربرد آرسنیک یا کادمیوم به تنهایی، بکارگیری سیلیکون بویژه در تیمار 2 میلی مولار باعث بهبود پارامتر های رشد (افزایش 5/22 درصدی طول و 8/80 درصدی وزن بخش هوایی در تیمار آرسنیک) می شود. همچنین تیمار سیلیکون منجر به کاهش محتوای پراکسید هیدروژن (تا 15 درصد در تیمار آرسنیک و تا 35 درصد در کادمیوم) و در مقابل افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون - اس- ترانسفراز (تا 75 درصد در تیمار آرسنیک و تا 58 درصد در تیمار کادمیوم) در بخش هوایی گیاه کلزا شد. به طور کلی، سیلیکون پتانسیل گیاه پالایی و مقاومت گیاه کلزا را از طریق بهبود فاکتور های رشد، کاهش جذب فلزات سنگین و کاهش آسیب تنش اکسیداتیو بهبود می بخشد. لذا می توان از سیلیکون برای تولید بهتر محصولات زراعی و افزایش مقاومت این گیاه در شرایط تنش فلزات سنگین استفاده کرد.
کلیدواژگان: پارامتر های رشد، سیلیکون، فلزات سنگین، کلزا -
صفحات 22-45
کودهای زیستی و شیمیایی، نقش حیاتی در مراحل رشد و نمو گیاهان ایفا می کنند و کاربرد آن ها می تواند باعث افزایش رشد و تولید کمی و کیفی گیاهان شود. در تحقیق حاضر تاثیر کودهای زیستی (بوتامیسول، اسید هیومیک، کودهای اسبی، گوسفندی، گاوی، مرغی، ورمی کمپوست) و کامل شیمیاییNPK همراه دو سطح شاهد (مثبت: آب پاشی و منفی: بدون هرگونه پاشش) تحت تنش خشکی در سه سطح ظرفیت مزرعه، 50 درصد و 75 درصد تخلیه رطوبتی بر صفات مورفوفیزیولوژیکی و اسانس مریم گلی سوری (Salvia syriaca L.) مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش در طی دو سال، به صورت فاکتوریل دو عامل (کود و تنش خشکی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. از بین 15 ترکیب شناسایی شده اسانس، بیشترین اجزا، 1و8 سینئول، سیس توژان، ترانس توزان، کامفور (مونوترپن های اکسیژنه) بودند. در بین اجزای اسانس، ماده موثره سیس توژان (3/30-5/29 درصد) بیشترین میزان را به خود اختصاص داد. در دو سال انجام این پژوهش بالاترین مقادیر ارتفاع بوته (8/48-4/49 سانتی متر)، تعدادشاخه فرعی (1/20-5/19)، کلروفیل کل (42/2-55/2 میلی گرم بر گرم وزن تر)، محتوای نسبی آب برگ (2/69-8/67) و اسانس (4/1-55/1 درصد) توسط تیمارهای کود کامل، کود مرغی و ورمی کمپوست در سطح رطوبتی ظرفیت مزرعه بدست آمد. ترکیبات سزکویی ترپن اسانس (کاریوفیلن، آلفاهومولن و مانول) در زمان تنش خشکی افزایش یافتند. پیشنهاد می شود برای حصول بالاترین ترکیب کیفی اسانس مریم گلی سوری یعنی دو ترکیب سیس توژان و کامفور تحت شرایط مشابه، از تیمارهای کود کامل و یا کود مرغی استفاده گردد.
کلیدواژگان: اسانس، تنش خشکی، کود کامل، کود مرغی، مریم گلی سوری -
صفحات 46-64
خشکسالی، یکی از عوامل محدود کننده عمده اکولوژیکی، تاثیر بسزایی بر رشد و فرآیند متابولیک ثانویه گیاهان دارویی دارد. تنش آبی باعث کاهش اندازه، تراکم، کاهش سطح برگ گیاه و کاهش زیست توده می شود و نه تنها گیاه را از نظر ساختاری تغییر می دهد، بلکه منجر به نوسانات ترکیبات شیمیایی ثانویه آنها می شود. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر استفاده از براسینولیدها و سورفکتانت بر تحمل تنش خشکی بر گیاه دارویی سرخارگل در دانشگاه آزاد اسلامی مهاباد طی 1397-1396 اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل خشکی در سه سطح آبیاری 70، 120 و 170 میلی متری تبخیر از تشتک کلاس A به عنوان فاکتور اصلی، مصرف سورفکتانت در دو سطح (0 و 5/0 لیتر در هکتار) و 24-اپی براسینولید در سه سطح (0 (شاهد)، 01/0 و 1/0 میکرومول) به عنوان فاکتور فرعی بودند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، تنش خشکی نقش تعیین کننده ای در کاهش ویژگی های مورد بررسی گیاه دارویی سرخارگل داشت، همچنین اثرات اصلی براسینولید، محلول سورفکتانت و تنش خشکی با توجه بر محتوای قندهای محلول، پرولین، گلیسین بتائین اسیدهای آمینه، لیزین و متیونین معنی دار بودند. با توجه به محدودیت منابع آبی، آبیاری پس از 120 میلی متر، استفاده از براسینولید و سورفکتانت می تواند نقش مثبتی در رفع خسارات تنش خشکی داشته باشد. علاوه بر این، براسینولید و سورفکتانت منجر به افزایش تحمل به تنش خشکی در گیاه دارویی سرخارگل شد که منجر به مقاومت نسبی به خشکی و پایداری عملکرد ماده خشک گیاه و اسانس آن شد.
کلیدواژگان: اسانس، پرولین، سرخارگل، قندهای محلول، محلول پاشی -
صفحات 65-85
مصرف بی رویه کودهای شیمیایی به منظور افزایش عملکرد محصولات زراعی مختلف سبب ایجاد آسیبهای متعددی در زمینه های مختلف شده است. جامعه جهانی به منظور کاهش میزان خطرات و آسیبهای ناشی از مصرف کودهای شیمیایی و در عین حال حفظ میزان عملکرد محصول، به سمت استفاده از کودها و محرکهای زیستی در قالب کشاورزی ارگانیک گام بر میدارد. در این راستا به منظور بررسی تاثیر کود شیمیایی اوره و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی Ulva fasciata Delile بر فاکتورهای رشدی یونجه (Medicago sativa L). ، پژوهشی در سال 1400-1399به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی شاوور و آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه شهید چمران اهواز به انجام رسید. تیمارهای موردنظر جهت انجام این آزمایش شامل4 سطح غلظتهای مختلف کود شیمیایی اوره (0، 40، 70 و 100 درصد مقدار متداول مصرف کود شیمیایی اوره) و 4 سطح غلظتهای مختلف عصاره جلبکی اولوا (0، 5، 10 و 15 درصد) بود. غلظت های مختلف کود شیمیایی اوره به صورت کاربرد خاکی و غلظتهای مختلف عصاره جلبکی اولوا به صورت محلول پاشی مورد استفاده قرار گرفت. گیاهان تیمار شده در مرحله فاز زایشی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصله توسط نرم افزار MSTAT-C مورد تجزیه آماری قرار گرفت. بررسی مقایسه میانگین اثر متقابل کود اوره و عصاره جلبکی نشان داد که کاربرد 15 درصد عصاره جلبکی اولوا به همراه 70 درصد مقدار متداول مصرف کود شیمیایی اوره منجر به افزایش فاکتورهای مورد نظر نسبت به سایر تیمارها میشود. به علاوه میزان مالون دی آلدئید در گیاهان تیمار شده با عصاره جلبکی اولوا کاهش یافت. بر این اساس میتوان بیان کرد که محلول پاشی غلظت 15 درصد عصاره جلبکی، اثری تقریبا مشابه با نصف میزان مصرف متداول کود شیمیایی اوره درپی دارد.
کلیدواژگان: اوره، رشد، رنگیزه، عصاره جلبکی، یونجه -
صفحات 86-101
این تحقیق با هدف معرفی مناسب ترین اکسشن در گونه Thymus kotschynus جهت توسعه کشت در شرایط لب شور در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی پردیسان قم اجرا گردید. بذور 4 اکسشن منتخب و برتر به همراه شاهد (T.vulgaris) در دی ماه 1396 در جی-فی پات کشت و فروردین سال بعد نشاء های گلدانی در زمین اصلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت شدند. اسانس گیری به روش تقطیر با آب و تجزیه اسانس به روش کروماتوگرافی گازی انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب صفات نشان داد، اثر جمعیت، سال و اثر متقابل سال در جمعیت بر عملکرد اندام هوایی، درصد اسانس و عملکرد اسانس در سطح احتمال خطای 1 یا 5 درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین اثر متقابل سال و جمعیت مشخص نمود، بیشترین عملکرد اندام هوایی در شاهد با 3496 و جمعیت 5 به میزان 3405 تن در هکتار (در سال دوم آزمایش) بود. پس از جمعیت شاهد در سال اول، بیشترین درصد اسانس در جمعیت های 70 و 54 و در سال دوم آزمایش به ثبت رسید. همچنین بیشترین عملکرد اسانس با 30 کیلوگرم در هکتار در جمعیت های 5 و 54 مشاهده شد. هر چند عملکرد اسانس هر دو به میزان معنی داری کمتر از شاهد بود. کموتیپ های کارواکرول در اکسشن های 5 و 22، تیمول در اکسشن 54 و ژرانیول در اکسشن 5 شناسایی شدند. در مجموع اکسشن های 5 (قزوین 1) و 54 (نقده) می توانند برای توسعه کشت در شرایط آب و خاک لب شور مورد توجه قرار گیرند.
کلیدواژگان: آویشن، ترکیب اسانس، تیمول، شوری، گیاهان، دارویی -
صفحات 102-118
فلزات سنگین رتبه نخست آلاینده ها در آب را به خود اختصاص دادهاند. سرب از جمله فلزات سنگین خطرناک در محیط زیست محسوب می گردد که به علت اثرات مضر بر روی سیستم عصبی انسان،سیستم گردش خون، کلیه و سیستم تناسلی به عنوان یکی از سمیترین فلزات سنگین شناخته شدهاست. از روش های مختلف حذف فلزات سنگین میتوان به جاذب های زیستی نظیر میکروجلبک ها اشاره نمود. در این پژوهش قابلیت جذب زیستی فلز سرب توسط دو میکروجلبک سندسموس آبلیکوس و کلرلا ولگاریس اندازه گیری شد و تاثیر پارامترهایی نظیر اسیدیته، شدت تابش نور، دما، تراکم و روش کشت بر میزان جذب فلز سنگین بررسی شد. همچنین قابلیت دو روش تولید میکروجلبک بیوفیلم و سوسپانسیون با یکدیگر مقایسه گردید. نتایج نشان داد که جلبک سندسموس روش تولید، با افزایش pH جذب سرب روند یکنواختی داشت. در تراکم 20 تا 60 در هر دو جلبک روند کاهشی در جذب سرب نسبت به جلبک کلرلا ولگاریس جاذب بهتری بود. همچنین روش تولید بیوفیلم جذب سرب بالاتری نبست به روش سوسپانسیون در هر دو جلبک سندسموس و کلرلا ولگاریس داشت. با افزایش دما میزان جذب سرب در میکروجلبک ها افزایش یافت. در هر دو مشاهده شد اما از تراکم 60 به بعد در روش سوسپانسیون و 80 به بعد در روش بیوفیلم، در میکروجلبک ها روند افزایشی در جذب سرب مشاهده گردید. با افزایش زمان تماس از 60 تا 110 دقیقه در هر دو روش سوسپانسیون و بیوفیلم و در دو جلبک کلرلا و سندسموس میزان جذب سرب افزایش یافت. در پایان روش بیوفیلم و جلبک سندسموس آبلیکوس برای جذب سرب پیشنهاد گردید.
کلیدواژگان: میکروجلبک، سندسموس آبلیکوس، کلرلاولگاریس، بیوفیلم، سوسپانسیون -
صفحات 119-135
به منظور بررسی اثر کود نیتروژن و محلول پاشی اسیدهیومیک و وایتا فری بر مراحل فنولوژیک، شاخص های انتقال مجدد و عملکرد آفتابگردان در کاشت دوم آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1398 در دانشگاه گنبد کاووس انجام شد. تیمار های آزمایشی شامل رقم در دو سطح هایسان 25 و اسکار و ترکیب کود در 6 سطح شامل عدم مصرف کود، مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار، مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار+ یک ونیم کیلوگرم اسیدهیومیک در هکتار، مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار + نیم کیلوگرم وایتا فری در هکتار و مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار+ یک ونیم کیلوگرم اسیدهیومیک در هکتار + نیم کیلوگرم وایتا فری در هکتار بود. نتایج نشان داد که اثرات رقم و کود بر اکثر صفات مورد مطالعه معنیدار بود. رقم اسکار روز تا 50% گلدهی، وزن خشک اندام رویشی در مرحله گلدهی، میزان انتقال مجدد، میزان فتوسنتز جاری، عملکرد دانه نسبت به رقم هایسان 25 برتری داشت. بیشترین میزان انتقال مجدد و کارایی انتقال مجدد در تیمار عدم مصرف کود بهدست آمد. بیشترین روز تا 50% گلدهی و روز تا 50% رسیدگی فیزیولوژیک، میزان فتوسنتز جاری و عملکرد دانه به تیمار کودی مصرف 100 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار و تیمار کودی مصرف 50 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار+ اسیدهیومیک + وایتا فری مربوط شد. بر اساس نتایج به دست آمده، برای رسیدن به حداکثر عملکرد دانه و جلوگیری از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی، کاربرد همزمان کود شیمیایی نیتروژن، اسید هیومیک و ویتا فری توصیه می شود.
کلیدواژگان: اسید هیومیک، روز تا 50% گلدهی، میزان انتقال مجدد، میزان فتوسنتز جاری، وایتا فری -
صفحات 136-152
شوری یکی از عوامل کاهش دهنده عملکرد و پارامترهای رشدی در اکثر محصولات کشاورزی درسراسر دنیا می باشد. رشد و میزان متابولیت های ثانویه در گیاهان تحت تاثیر تنش شوری است. این مطالعه با هدف ، بررسی اثر مواد آلی اصلاح کننده خاک بر برخی از صفات فیزیکوشیمیایی گیاه مریم گلی (Salvia viridis L.) تحت تنش شوری بود. مطالعه حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاتصادفی بود . تیمارها شامل پنج سطح از مواد اصلاحی (شاهد، بدون مواد اصلاح کننده)، نیم و یک گرم عصاره جلبک دریایی در یک لیتر آب، 20 درصد حجمی گلدان کود گاوی پوسیده و 20درصد حجمی گلدان کود ورمی کمپوست) و سه سطح شوری خاک (3، 6، 9 دسی زیمنس بر متر) با سه تکرار در گلخانه اجراگردید. یافته ها نشان داد که با بالا رفتن سطح شوری، پارامتر های رشدی (وزن تر، وزن خشک ساقه و برگ ، سطح برگ) و میزان کلروفیل و پرولین کاهش یافت. در صورتیکه مقدار مالون دی آلدیید افزایش یافت. بیشترین وزن تر و خشک ساقه و برگ ، میزان پرولین و درصد اسانس در گیاهانی که با جلبک دریایی تیمار شده بودند، به دست آمد، در حالی که تمام اصلاح کننده ها میزان کلروفیل بیشتری نسبت به شاهد نشان دادند. همچنین یافته ها نشان داد در میان تیمارهای مورد بررسی، جلبک دریایی در غلظت 1 میلی گرم در لیتر بهتر از بقیه توانست گیاه را از پیامدهای نامطلوب تنش شوری محفوظ نگهداشته وسبب بهبود خصوصیات رشدی آن گردد.
کلیدواژگان: پرولین، جلبک دریایی، خصوصیات مورفولوژیکی، کود گاوی، ورمی کمپوست
-
Pages 1-21
Silicon, being the second most abundant element in the soil and the earth's crust, has been shown to possess the ability to promote plant growth and enhance plant response to stress factors such as heavy metals. To investigate the impact of silicon on various growth and physiological parameters of rapeseed (Brassica napus) under arsenic and cadmium stress, a factorial experiment was conducted in the form of a completely randomized design with three replications. After reaching the four-leaf stage, plants were treated with 600 µM arsenic and cadmium and 0, 0.5, 1 and 2 mM silicon for 14 days. The results showed that cadmium was more accumulated than arsenic in the aerial part of rapeseed, so it had significant toxic effects on plant growth parameters. Compared to the single treatment of arsenic or cadmium, silicon supplementation, especially in the 2 mM treatment, decreased hydrogen peroxide content and, on the contrary, increased the activity of glutathione S-transferase. In general, silicon improves the plant healing potential and resistance of rapeseed by improving growth factors, reducing heavy metal uptake, and oxidative stress damage. Therefore, silicon can enhance crop production and increase plants' resistance to heavy metal stress.
Keywords: Growth Parameters, Silicon, Heavy Metal, Brassica Napus L -
Pages 22-45
Biological and chemical fertilizers have important effectiveness in growth and development of plants, and consumption of this fertilizers made increasing in quantitative and qualitative production in plants. In this study, the effects of biological fertilizers such as Botamisol, Humic acid, horse manure, sheep manure, cow manure, poultry manure, vermicompost and complete chemical NPK with two control (water foliar application and without any foliar application) and three levels of drought stress (Field Capacity, 50% and 75% loss of gravitational water) on morpho-physiological characters and content/composition of essential oil of Salvia syriaca L. were investigated. This research was performed in randomized complete block design in factorial layout with 3 replication. From fifteen essential oil components, the most components were 1, 8 cineole, cis-thujone, trans- thujone, camphor (oxygenated monoterpenoides). Cis-thujone (30.3-29.5 %) had the most amount in essential oil components. Treatments of vermicompost, poultry manure and complete chemical NPK in Field Capacity made the most height of plant (48.8-49.4 cm), number of stem (20.1-19.5), total chlorophyll (2.42-2.55 mg.g FW-1), RWC (69.2-67.8) and content of essential oil (1.4-1.55%). Compositions of sesquiterpene hydrocarbons such as caryophyllene, alpha humulene and manool increased in drought stress. Suggest to obtain the most quality of essential oil in Salvia such as important components (cis-thujone and camphor) in same condition, use the poultry manure and complete chemical fertilizers.
Keywords: Complete Fertilizer, Drought Stress, Essential Oil, Salvia, Sheep Manure -
Pages 46-64
Drought, one of the major ecological limiting factors, has a significant effect on the growth and secondary metabolic process of medicinal plants. Water stress reduces the size, density, leaf surface of the plant and reduces the biomass, and not only changes the plant structurally, but also leads to fluctuations in their secondary chemical compounds. The present study was carried out to investigate the effect of using brassinolides and surfactant on drought stress tolerance on Sarkhargol medicinal plant at Islamic Azad University of Mahabad during 2016 - 2017. The studied factors include dryness at three irrigation levels of 70, 120 and 170 mm, evaporation from class A pan as the main factor, surfactant consumption at two levels (0 and 0.5 liters per hectare) and 24-epibrassinolide at three levels (0, 0.01 and 0.1 μmol) were as secondary factors. According to the results of the present study, drought stress had a decisive role in reducing the properties of Sarhargol medicinal plant, as well as the main effects of brassinolide, surfactant solution and drought stress according to the content of soluble sugars, proline, glycine betaine, amino acids, lysine and methionine. They had Due to the limitation of water resources, irrigation after 120 mm, use of brassinolide and surfactant can have a positive role in removing the damages of drought stress. In addition, brassinolide and surfactant led to increased tolerance to drought stress in Sarhargol medicinal plant, which led to relative resistance to drought and stability of the yield of dry matter of the plant and its essential oil.
Keywords: Essential Oil, Proline, Sarhargol, Soluble Sugars, Foliar Spraying -
Pages 65-85
Improper use of chemical fertilizers to increase the yield of various crops has caused numerous damages in various fields .The international community is moving towards the use of fertilizers and bio stimulants in the form of organic agriculture in order to reduce the risks and harms caused by the use of chemical fertilizers and at the same time maintain crop yields. In order to investigate the effect of urea chemical fertilizer and foliar application of Ulva fasciata Delile seaweed extract on growth factors of alfalfa (Medicago sativa L.), A Split plot study was conducted in the form of a randomized complete block design with 3 replications in Shavour Agricultural Research Station and Plant Physiology Laboratory of Shahid Chamran University of Ahvaz in 1399-1400. The treatments for this experiment included different concentrations of 4 levels urea fertilizer (0, 40, 70 and 100% of the usual amount of urea fertilizer) and different concentrations of 4 levels ulva seaweed extract (0, 5, 10 and 15%). Different concentrations of urea chemical fertilizer were used as soil application and different concentrations of ulva seaweed extract were used as foliar application. The treated plants were examined in the beginning of reproductive phase. The results were statistically analyzed by MSTAT-C software. Comparison of the mean interaction of urea fertilizer and seaweed extract showed that the application of 15% ulva seaweed extract along with 70% of the usual amount of urea chemical fertilizer leads to an increase in the desired factors compared to other treatments. In addition, malondialdehyde a level in plants treated with ulva seaweed extract were decreased. Based on this, it can be said that foliar application of 15% seaweed extract has an effect almost similar to half of the usual application of urea chemical fertilizer.
Keywords: Growth, Pigment, Seaweed Extract, Medicago.Urea, Medicago -
Pages 86-101
This research was carried out with the aim of introducing the most suitable accession in Thymus kotschynus species for the development of cultivation in saline conditions at Pardisan Qom Medicinal Plant Research Station. The seeds of the top 4 accessions along with the control (T.vulgaris) were planted in January 2016 in JF pots, and in April of the following year, potted seedlings were planted in the main field in the form of a randomized complete block design in three replications. Essential oil extraction was done by water distillation method and essential oil analysis was done by gas chromatography method. The results of composite variance analysis of traits showed that the effect of population, year and the interaction of year in the population on aerial organ performance, essential oil percentage and essential oil performance were significant at the error probability level of 1 or 5%. Comparison of the average interaction effect of year and population revealed that the highest yield of aerial parts was in the control with 3496 and population 5 at the rate of 3405 tons per hectare (in the second year of the experiment). After the control population in the first year, the highest percentage of essential oil was recorded in the populations of 70 and 54 and in the second year of the experiment. Also, the highest yield of essential oil with 30 kg per hectare was observed in populations 5 and 54. Although the performance of both essential oils was significantly lower than the control. Carvacrol chemotypes were identified in accessions 5 and 22, thymol in accession 54 and geraniol in accession 5. In total, accessions 5 (Qazvin 1) and 54 (Naqadeh) can be considered for the development of cultivation in saline water and soil conditions.
Keywords: Medicinal, Plants, Thyme, Essential Oil Composition, Salt -
Pages 102-118
Heavy metals are the first pollutant in water. Lead is one of the most dangerous heavy metals in the environment, which is known as one of the most toxic heavy metals due to its harmful effects on the human nervous system, circulatory system, kidney, and reproductive system. Among the various methods of removing heavy metals, we can mention biological absorbents such as microalgae. In this research, the bioabsorption capability of lead metal was measured by two microalgae, Scenedesmus obliquus, and Chlorella vulgaris, and the effect of parameters such as acidity, light intensity, temperature, density, and culture method on the amount of heavy metal absorption was investigated. Also, the ability of two microalgae production methods, biofilm, and suspension, were compared. The results showed that Sandesmus algae were a better absorbent than Chlorella vulgaris algae. Also, the biofilm production method had higher lead absorption compared to the suspension method in both Sandesmus and Chlorella vulgaris algae. As the temperature increased, the absorption of lead in microalgae increased. In both production methods, lead absorption had a uniform trend with increasing pH. At a density of 20 to 60 in both algae, a decreasing trend in lead absorption was observed, but from a density of 60 onwards in the suspension method and 80 onwards in the biofilm method, an increasing trend in lead absorption was observed in microalgae. With the increase of contact time from 60 to 110 minutes in both suspension and biofilm methods and in Chlorella and Sandesmus algae, the amount of lead absorption increased. In the end, the method of biofilm and Scenedesmus obliquus algae was suggested for lead absorption
Keywords: Microalgae, Scenedesmus Obliquus, Chlorella Vulgaris, Biofilm, Suspension -
Pages 119-135
In order to investigate the effect of nitrogen fertilizer and foliar spraying of humic acid and Vita free on phenological stages, remobilization indices and yield of sunflower in the second experimental planting in a factorial manner based on a randomized complete block design with with three replications in summer 2018 at Gonbad Kavous University farm research. Cultivar factor was included Haysan 25 and Oscar and combination of fertilizer factor was included no fertilizer application, 100 kg N/ha, 50 kg N/ha, 50 kg N/ha + 1.5 kg humic acid/ha, 50 kg N/ha + 0.5 kg Vita free/ha and 50 kg N/ha + 1.5 kg humic acid + 0.5 kg Vita free/ha. The results showed that the effect of cultivar and fertilizer on most of the measured traits was significant. The results showed that cultivar and fertilizer were significant on most of the studied traits. The maximum days from planting to 50% Flowering, the dry matter of vegetative organs in the flowering stage, the remobilization, current photosynthesis and seed yield were obtained from Oscar cultivar. The maximum remobilization and remobilization efficiency were obtained in the treatment of no fertilizer use. Days from planting to 50% flowering, days from planting to 50% maturity, current photosynthesis and seed yield in 100 kg N/ha treatment and 50 kg N/ha + 1.5 kg humic acid/ha + 0.5 kg Vitafree/h was higher than other fertilizer treatments. Based on results, in order to achieve the maximum seed yield of sunflower and to prevent excessive use of chemical fertilizers, the combined use of Nitrogen fertilizer, humic acid and vita free is necessary.
Keywords: Current Photosynthesis, Days From Planting To 50% Flowering, Humic Acid, Remobilization, Vita Free -
Pages 136-152
Salinity is one of the major factors that adversely affect the performance and growth parameters of most agricultural crops worldwide. Plant growth and the levels of secondary metabolites are influenced by salt stress. The aim of this study was to investigate the effect of soil organic amendments on some physicochemical traits of Salvia viridis L. plants under salt stress. The present study was conducted in a factorial design in a completely randomized manner. The treatments included five levels of organic amendments (control without any amendment, half and one gram of seaweed extract per liter of water, 20% volume of pot cow manure compost, and 20% volume of pot vermicompost) and three levels of soil salinity (3, 6, and 9 deci-Siemens per meter) with three replications in a greenhouse. The control treatment had no fertilizer. The findings indicated that as the salinity level increased, growth parameters (fresh weight, dry weight of stem and leaf, leaf area), chlorophyll content, and proline decreased, while malondialdehyde increased. The highest fresh and dry weight of stem and leaf, proline content, and essential oil percentage were obtained in plants treated with seaweed extract, while all amendments showed higher chlorophyll content compared to the control. Furthermore, among the investigated treatments, seaweed extract at a concentration of 1 milligram per liter proved to be more effective in preserving the plant from the adverse effects of salt stress and improving its growth characteristics.
Keywords: Proline, Seaweed Extract, Morphological Characteristics, Cow Manure, Vermicompost