فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 105 (بهمن 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/11/01
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-18زمینه و هدف
آفرینش به طور کلی و آفرینش انسان به طور خاص در زمره موضوعاتی است که توسط نحله های مختلف تصوف مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. نجم الدین رازی از طریقت کبرویه و ابن عربی از طریقت وحدتیه، در زمره نام آورترین صوفیانی هستند که به این مبحث پرداخته اند. هدف از انجام این پژوهش که به روش توصیفی – تحلیلی صورت گرفته است، آن است که رویکرد تصوف بالاخص کبرویه و وحدتیه در مورد خلقت را بررسی کرده و به پرسش تفاوت ها و شباهت های نگرشی آن ها پاسخ دهد.
روش هاشیوه بررسی در این جستار، تحلیلی توصیفی بوده؛ بر این اساس با استفاده از منابع کتابخانهای و یادداشتبرداری از این منابع اهداف مورد نظر تامین دردیده است.
یافته هاابن عربی و نجم الدین هدف خلقت را در مقوله هایی ازجمله «استجلا»، «تجلی عشق حق»، «وصال عارفانه»، «تجلی وحدت هستی» و «قوام بخشی به عالم هستی» جستجو نموده اند. صوفیان فوق در خصوص استجلا و تجلی عشق حق به عنوان غایت آفرینش آدم اتفاق نظر دارند؛ این در حالی است که موضوعاتی ازجمله وصال عارفانه (رازی) و تجلی وحدت هستی و قوام بخشی آن (ابن عربی) محل اختلاف نظر دو صوفی مذکور است.
نتیجه گیریابن عربی و نجم الدین دایه معتقدند که استجلا و تجلی عشق حق در زمره مهم ترین اهداف خلقت است؛ شیخ اکبر و دایه در حیطه های دیگر ازجمله وصال عارفانه با یکدیگر دچار اختلاف نظر هستند؛ وصال عارفانه موضوعی است که توسط نجم الدین رازی به عنوان یکی از اهداف خلقت مطرح شده و بر آن است که وصل به حضرت حق تنها از طریق معرفتی به نام معرفت شهودی امکان پذیر است؛ این در حالی است که ابن عربی از موضوع فوق نه تنها به عنوان هدف خلقت یا نکرده، بلکه حتی در نوع شناسی معرفت، به معرفت حسی و عقلانی و درنهایت معرفت بر اثر تسلیم اکتفا می کند؛ موضوع دیگر اختلاف آن دو، وحدت وجود است.
کلیدواژگان: خلقت آدم، کبرویه، وحدتیه، نجمالدین رازی، ابن عربی -
صفحات 19-40زمینه و هدف
سبک خراسانی و مکتب کلاسیسم با وجود فاصله تاریخی بسیار، درکی عمیق از مولفه های یکدیگر رقم زده اند. از سویی، سبک خراسانی به عنوان نخستین سبک شعری بعد از اسلام حائز اهمیت بوده و از سوی دیگر مکتب کلاسیسم نیز به عنوان نخستین مکتبی که پس از تسلط مسیحیت و قرون وسطی در اروپا شکل گرفت، دارای اهمیت است. لذا یافتن برخی اشتراکات این دو در آثار شعری آن دوران به دلیل ظهورشان پس از تغییر نگرش اعتقادی و یک دوره سکوت شگفت انگیز است. یکی از شاعرانی که مولفه های کلاسیسم در آثار وی دیده میشود رودکی (319-237ه.ق) است.
روش هاپژوهشگر در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی بر مبنای گردآوری داده ها از طریق اسنادی_کتابخانه ای با تحلیل داده هایی که از طریق مطالعه، متن خوانی و فیش برداری استخراج شده به این بحث پرداخته است.
یافته هادر این پژوهش بررسی کلاسیسم در شعر رودکی مورد بررسی قرار گرفته و جنبه نوآوری آن در مقایسه و تطبیق سبکی در شعر ایران با مولفه های مکتبی در ادبیات اروپا است، که در زمره ادبیات تطبیقی قرار گرفته است.
نتیجه گیریبه جرات می توان گفت عنصر عقل دقیقا در همان معنای مولفه کلاسیسمی خود در شعر رودکی مورد بحث و بررسی است و سایر عناصر به تبع سنخیت شرایط ایجاد این مکتب و سبک خراسانی، در نوع خود شباهتهای معنایی و مفهومی بی نظیری به تصویر کشیده اند. ناگفته نماند برخی مولفه هایی که صرفا با گذشت زمان، آفریده، بارور شده وتکامل یافته اند، از جمله وحدت سه موضوع، در تاب و توان بررسی در اشعار رودکی نگنجیدند، برخلاف عنصری همچون عقل که بسته به زمان رودکی و ویژگیهای سبک خراسانی، در این معنا خوش نشسته اند.
کلیدواژگان: کلاسیسم، سبک خراسانی، رودکی -
صفحات 41-62زمینه و هدف
یکی از حوزه های مطالعاتی زبانشناسی، حوزه متنی و گفتمانی است که به مباحث گوناگونی ازجمله بافت توزیع اطلاعات میپردازد. گروه های اسمی در نقش نهاد جمله ممکن است حاوی اطلاع کهنه یا نو باشند که بافت متنی و موقعیتی و شنونده در این تحلیلها نقش بسزایی دارند.
روش هاپرینس (1981، ص 252) به تقسیمبندی هفتگانه ای قائل است که دیدگاه نظری پژوهش حاضر را تشکیل میدهد. در این بررسی رابطه برخی از ویژگیهای نحوی با بعضی از ویژگیهای گفتمانی نحو در ارتباط با مباحثی از گفتمان مداقه و واکاوی شده است. از مجموع 178 رباعی خیام از نسخه موردبررسی، 141 رباعی یعنی 21/79 درصد از رباعیات خیام داده های تحقیق را تشکیل میدهند. تمامی جملات رباعیات موردبررسی مشخص شده و گروه های اسمی در نقش نهاد جمله ها بر اساس میزان آشنایی آن برای شنونده بر اساس تقسیم بندی پرینس (1981، ص 252) مطالعه و بررسی شده است.
یافته هارباعیات موردبررسی شامل 776 جمله بوده که در 748 جمله گروه های اسمی در نقش نهاد جمله واقع شده اند و در 28 جمله نهاد جمله گروه های غیر اسمی مانند گروه های حرف اضافه ای، بندهای خود ایستا یا بندهای نا خود ایستا بوده است و 340 گروه اسمی در نقش نهاد جملات یعنی 45/45 درصد از کل گروه های اسمی در نقش نهاد جملات مربوط به گروه های اسمی اشاره شده در متن میباشد که بیشترین کاربرد را در این بررسی نشان داده است.
نتیجه گیرینتایج بررسی حاکی از این است که 69/83 درصد گروه های اسمی در نقش نهاد جملات اطلاعات کهنه شنونده بنیاد و 31/16 درصد اطلاعات نو را منتقل مینمایند. بنابراین، به طورکلی می توان چنین نتیجه گیری نمود که گروه های اسمی که در نقش نهاد جملات قرار گرفته اند از میزان آشنایی بالایی برای شنونده برخوردارند یعنی اغلب اطلاعات کهنه را انتقال میدهند.
کلیدواژگان: ساخت اطلاعاتی، گروه اسمی، اطلاعات کهنه، اطلاعات نو، اطلاعات کهنه شنونده بنیاد، رباعیات خیام -
صفحات 63-80زمینه و هدف
زمینه این پژوهش را سروده های سخنوران دوره موسوم به دوره خراسانی تشکیل داده و نیز هدف از آن بررسی مضامین اخلاقی حکمی (با تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم از آیات کریمه و روایات نبوی) در میان شاعران دوره یاد شده است.
پرسش تحقیق:
پژوهش حاضر با طرح این پرسش که: شاخصه های برجسته اخلاقی و حکمی در سروده های شاعران دوره خراسانی را چه مواردی تشکیل می دهد این شاخصه ها را احصا کرده و نشان می دهد آن ها تا چه اندازه متاثر از آیات کریمه یا روایات نبوی بوده اند. روش تحقیق: روش تحقیق در این پژوهش تحلیل توصیفی بر اساس منابع کتابخانه ای بوده است.
یافته هاآنچه از جستجوی انجام یافته به دست آمد عبارت از آن است که: شاعران این عهد بر خلاف تصور القا شده تنها ستایشگر فلان امیر یا وزیر یا توصیفگر مجالس عیش و سرور نبوده اند، بلکه عمده موضوعات مورد توجه آن ها مضامین اخلاقی، حکمی و گاه عرفانی با تاثیر (مستقیم یا غیرمستقیم) از آیات کریمه و روایات نبوی بوده است، به طوری که میتوان گفت پایه گذار بسیاری از این مضامین در سروده های ادوار بعد، سخنوران همین دوره بوده، در این میان البته فردوسی و ناصرخسرو نقش برتر را داشته اند.
نتیجه گیریباری، نتایج پژوهش نشان میدهد که: بیشترین توجه و تمرکز شاعران و سخنوران دوره خراسانی بر موضوعات اخلاقی حکمی بوده و در این راستا به طور مستقیم یا غیرمستقیم از آموزه های قرآنی و روایی نیز بهره های فراوان برده، به طوری که میتوان ادعا کرد: این سخنوران پایه گذار گونه های مختلف مضامین اخلاقی، حکمی و حتی عرفانی در شعر دوره های پس از خود نیز بوده اند. البته در میان شاعران و سخنوران دوره مورد بحث، ناصرخسرو و حکیم فردوسی طوسی بیشترین سهم را در تبلیغ و ترویج مضامین یاد شده به خود اختصاص داده اند.
کلیدواژگان: اخلاق، حکمت، شاعران دوره خراسانی، آیات قرآن، روایات نبوی و علوی -
صفحات 81-97زمینه و هدف
یکی از روش های علمی و اثبات شده نقد و بررسی متون ادبی، مطالعه بینارشته ای این آثار است؛ تحلیل متون ادبی بر مبنای مطالعات حقوقی و جامعه شناسانه، یکی از انواع مهم مطالعات بینارشته ای میباشد. این روش مطالعه، سبب رصد ریزبینانه و موشکافی هرچه دقیقتر زوایای داخلی متون ادبی میشود؛ بنابراین برای شناخت هرچه بهتر یک نویسنده، بررسی و نقد بینارشته ای آن متن ضروری مینماید. در این جستار با توجه به اهمیت مباحث حقوقی در شکلگیری داستانهای مهیج ادبی و همچنین نقش ادبیات در شناساندن اصول حقوقی، به بررسی انعکاس مفاد اعلامیه حقوق بشر در آثار داستانی یکی از نویسندگان مدرنیست ایران، شهریار مندنی پور، پرداخته میشود.
روش مطالعهروش مطالعه در این مقاله، تحلیلی-توصیفی و روش گردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای میباشد. در این جستار ابتدا با فضای کلی و تاریخچه و مفهوم حقوق بشر آشنا شده و سپس مبانی نظری و مواد اصلی حقوق بشر در تحلیل آثار شهریار مندنی پور به کار گرفته شده است. بدین منظور تمام آثار داستانی این نویسنده مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.
یافته هابر اساس یافته های این مقاله از جمله مهمترین مفاد حقوق بشر که مندنی پور مخاطبان خود را به رعایت آنها سفارش کرده است، آزادی و برابری از لحاظ حیثیت و کرامت و حقوق؛ حق آزادی و امنیت شخصی؛ ممنوعیت شکنجه، مجازات، رفتار ظالمانه، ضد انسانی یا تحقیرآمیز؛ برابری در مقابل قانون؛ حق رفت وآمد و اقامت آزادانه در دیگر کشورها؛ حق پناهندگی در کشوری دیگر در برابر شکنجه، تعقیب و آزار؛ حق زناشویی در سن قانونی بدون هیچ محدودیتی از حیث نژاد، ملیت، یا دین؛ حق آزادی عقیده و بیان؛ حق برخورداری از زندگی مناسب و سلامت و رفاه؛ و حق برخورداری از آموزش و پرورش همگانی است (ده اصل).
نتیجه گیریمندنی پور بیش از هر اصلی، به اصل «حق برخورداری از زندگی مناسب و سلامت و رفاه» پرداخته است. البته او نگاه و موضعی نومیدانه به این مباحث دارد و در واقع امیدی به اعمال و اجرای حقوق بشر در جهان کنونی ندارد، بویژه در جهان سوم و بویژه در خاورمیانه.
کلیدواژگان: حقوق بشر، قانون، ادبیات داستانی، مدرنیسم، رمان، شهریار مندنی پور -
صفحات 99-121زمینه و هدف
از شاخصترین ویژگیها و مولفه های داستان پردازی پسامدرن، در هم آمیخته شدن مرز میان جهان حقیقت و خیال است که بر تمامی کنشها و خط سیر روایی داستان تاثیر میگذارد. در این مقاله هدف اصلی بررسی و تحلیل کنشهای موجود در یکی از رمانهای پست مدرن معاصر با نام «ملکوت» اثر نویسنده معاصر «بهرام صادقی» بر اساس نظریه نشانه معناشناسی گفتمان آلرژیر داس گرمس زبانشناس اهل لیتوانی میباشد.
روش پژوهش:
روش انجام پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی، بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و شیوه سندکاوی با محوریت نظریه نشانه معناشناسی گفتمانی گرمس میباشد. جامعه آماری شامل رمان ملکوت بهرام صادقی است و نمونه ها بصورت هدفمند و گزینشی انتخاب شده اند.
یافته های پژوهش:
ساختار روایی و کنشی رمان پست مدرنیستی ملکوت، در حقیقت تقابلی از نظام خیر و شر است که در آن پزشکی بنام دکتر حاتم بعنوان کنشگر اصلی و نماد شر مطلق و اهریمن در پی دست یافتن به سوژه ارزشی مورد نظر یعنی کشتن انسانهاست. بی هویتی و معناباختگی زیرساخت اصلی در لایه های باطنی این داستان جهت کنش کنشگران آن را تشکیل میدهد.
نتایج پژوهش:
رمان ملکوت با تاکید بر کنش دو کنشگر (فاعل) اصلی داستان یعنی دکتر حاتم و آقای م. ل شکل گرفته است. بر اساس الگوی کنشی گرمس، کنشگر فاعل برای از میان بردن انسانها بخشونت (قتل) روی آورده است. عامل اصلی روایت که در زنجیره روایی میثاقی داستان شکل گرفته نبرد میان خیر و شر است. نویسنده از فضای وهم آلود و فراواقعی و سورئال جهت ایفای نقش کنشگران اصلی و فرعی (ساقی، شکو، آقای مودت و...) بهره گرفته است. کنشگران فرعی داستان هر یک افراد زیاده خواه و هوسبازی هستند که در پایان داستان بمرگ محکوم میشوند.
کلیدواژگان: رمان پست مدرن، ملکوت، بهرام صادقی، نشانه معناشناسی گفتمانی، الگوی کنشی گرمس -
صفحات 123-145زمینه و هدف
ادبیات کودک و نوجوان پیش از دریافت ماهیت مستقل در بستر دانشگاهی و علمی، در مقابل ادبیاتی که با مخاطبان بزرگسال مواجه است، گفتمان مغلوب محسوب میشد. بزرگسالان از امکان مندی و پذیرش ادبیاتی مختص مخاطب کودک و نوجوان به عنوان دانشی مستقل امتناع می ورزیدند و ادبیات بزرگسالانه خود را غالب میدانستند تا اینکه گذار و تغییر و تحولات، به استقلال معرفت شناختی آن انجامید. ادبیات کودک و نوجوان با مخاطب شناسی ویژه خود، در ارتباط بینارشته ای با ادبیات تطبیقی، ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان را برمیسازد. این پژوهش به وضعیت این ساحت و قلمرو آن میپردازد.
روش هانوپایی این ساحت در عرصه جهانی، کمبود منابع و ضرورت پژوهشهایی را نشان میدهد. ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان، در مباحث مختلف نظری که به شکل گیری چهارچوب و شناخت این دانش می انجامد، با ادبیات تطبیقی ارتباط بینارشته ای و ترامتنی دارد که هر یک از انواع روابط بینامتنی، پیرامتنی، سرمتنی، بیش متنی و فرامتنی در پژوهشهای مستقل قابل مطالعه است. رویکرد میان رشته ای و بررسی بینامتنی و تطبیقی با روش توصیفی از نوع تحلیل محتوا و واکاوی منابع نظری مدنظر است.
یافته هادر این مطالعه، مفهوم ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان در بستر دانشگاهی ایران، میان رشتگی و صورت بندی قلمروهای پژوهشی این حیطه در چشم انداز بینامتنی و تطبیقی ادبیات تطبیقی و حوزه های پیشنهادی اسالیوان که تنها پژوهش مستقل ترجمه شده در ایران است، برساخته شد تا در مجموع خلا نظری مفهوم شناسی، مسئله سازی و قلمروپژوهی این ساحت نوپا برای پژوهشهای آتی کاهش یابد.
نتیجه گیریدر پژوهشی دیگر، پژوهشگران به شاخصهای ثابت و متغیر و نیمه متغیر این دانش پرداختند تا در مسئله شناسی و مسئله سازی به پژوهش در این حیطه یاری رسانند. با توجه به وضعیت ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان در دانشگاه و قلمرو پژوهش آن، اهمیت دارد که پژوهشگران ماهیت ویژه و حوزه پژوهش در این ساحت را نسبت به ادبیات تطبیقی بزرگسال مدنظر قرار دهند.
کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، ادبیات تطبیقی، ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان، بینارشتگی، قلمرو پژوهش -
صفحات 147-180هدف و زمینه
نسخه های خطی میراث مکتوبی از دل تاریخ و تمدن ملتها میباشند و از این جهت از اهمیت بالایی برخوردار هستند که ما را با فرهنگ و اندیشه گذشتگان آشنا میسازند. از خلال نسخه های خطی میتوان به تاریخ، اندیشه و عقاید انسان های اعصار مختلف پی برد. بررسی محتوا و ساختار نسخه های خطی در هر دوره و حوزه ای میتواند کمک موثری به شناخت سبک، عوامل تاثیرگذار، شناخت و ترویج دستاوردهای علمی، فرهنگی و فکری اعصار مختلف باشد. یکی از این میراثهای مکتوب ماندگار، نسخه خطی دیوان اشعار میرزا محمد سیل اخباری از شاعران و نویسندگان قرن سیزدهم هجری در دوره قاجاریه است.وی شیعی مذهب بوده و اشعار مدحی فراوان در مدح و منقبت ائمه اطهار (ع) دارد. همچنین یکی از چهره های مشهور در منابع قاجاریه بوده و در بسیاری علوم مهارت داشته و کتابهای متعددی در فقه، کلام، و دفاع از تعالیم اخباریه و مخالفت با تعالیم اصولیان نوشته است، که اکثر آنها به چاپ رسیده اند. ولی دیوان شعر وی مغفول مانده است، از این رو پژوهش حاضر به معرفی دیوان اشعار سیل اخباری که شامل غزلیات، قصاید، مثنوی، رباعی، قطعات و دیگر قالبهای شعری میباشد و نیز شناساندن افکار و عقاید وی، که در میان اشعارش انعکاس یافته است و تا کنون کسی به تصحیح و تحشیه آن نپرداخته و جنبه های شاعری سیل در عصر و دوره ای که زندگی میکرده میپردازد.
روش تحقیق:
روش تحقیق در تهیه این پژوهش با توجه به نسخه های خطی این دیوان که در کتابخانه مجلس شورای اسلامی موجود است و همچنین منابع دیگر کتابخانه ای به صورت تحلیل محتوایی صورت گرفته است.
یافته هابررسی اشعار و شناخت توانمندیهای سیل اخباری در به کار بردن آرایه ها و صنایع لفظی و ادبی و چگونگی روزگارش و غیره، به خوبی نشان دهنده این است، که سیل در سرودن شعر نیز، مانند علوم دیگر بسیار مهارت داشته است و در این راه پیرو و پایبند سنتهای ادبی، به ویژه مدیحه سرائی بوده است. در کنار تمام صناعات شعری که وی از آنها بهره برده، بیشتر به صنعت تلمیح توجه داشته است، که آن را بنابر متقضای حال، مخاطب و مطلوب به شیوه ای هنرمندانه به کار برده است.
نتیجه گیریسیل به دو زبان عربی و فارسی شعر سروده است، بسیار تحت تاثیر شاعران پیش از خود از جمله حافظ بوده و ضمن بهره مندی از انواع آرایه ها و تنفنها و تکلفهای ادبی نظیر موازنه، مراعات نظیر، التزام، حرفگرایی، ارصاد و تسهیم، از صنعت تلمیح بسیار برده است. در انواع قالبهای شعری، هنرآزمایی کرده و از اصطلاحات عرفانی به طرز چشمگیری در اشعارش استفاده کرده است. بنمایه اشعارش بیشتر مدحی و عاشقانه _عارفانه است. وی به جهان و مادیات توجهی نداشته و این نکته را فراوان در اشعارش بیان کرده است.
کلیدواژگان: سبک شناسی، نسخه خطی، میرزا محمد سیل اخباری، قرن سیزدهم، شناخت سبک -
صفحات 181-198زمینه و هدف
نویسندگان متون برجسته نثر فنی در شاهکارهای نثر خود جهت هنرنمایی، زیبایی سخن و جلب نظر مخاطبان، غیر از اینکه دیباچه اثر خود را به انواع صنایع ادبی آراسته اند، تحت تاثیر گفتمان عصر خود نیز بوده اند؛ بطوری که مدخل کلامشان از نظر زبانی، ادبی و ساختاری متمایز از متن کتاب و براساس رویه گفتمانی دوره مولف است. بدینسان بررسی دیباچه این نوع از نثر ادبی از زوایای مختلف بلاغی و تحلیل گفتمانی درخور توجه بیشتری است. جنبه براعت استهلالی این دیباچه ها، مساله ای است که کمتر مورد توجه محققان این نوع از متون ادبی بوده است.
روش هادر این جستار تلاش کرده ایم با بهره گیری از روش ها و الگوهای تحلیل گفتمان و شیوه توصیفی و تطبیقی، رویکرد براعت استهلالی دیباچه متون برجسته نثر داستانی اعم از کلیله و دمنه، مرزبان نامه و گلستان و نثر تاریخی اعم از راحه الصدور ترجمه تاریخ یمینی و تاریخ جهانگشا را واکاوی کنیم. این رویکرد را میتوان در شاخصه هایی چون واژه، جمله یا عبارت، مفاهیم کلی و مفاهیم پنهان دیباچه ها و با توجه به شگردهای بیان هنری تشخیص و نشان داد.
یافته هابا بررسی رویکرد براعت استهلالی گفتمان دیباچه ها دریافتیم که دیباچه هرکدام از متون مورد تحقیق به واسطه نوع نگرش، جایگاه اجتماعی و مقام نویسنده با گفتمان رایج دوره خود نگاشته شده اند. به گونه ای که کتابهای تاریخی از لحاظ کمی بیش از کتب داستانی به رسالت براعت استهلالی دیباچه توجه داشته اند؛ لیکن از منظر تحلیل کیفی گفتمانی، در دیباچه کتابهای مرزبان نامه، گلستان و راحه الصدور به جنبه براعت استهلالی عبارات دیباچه، توجه کاملتری به تبیین موضوعات و بنمایه های متن شده است.
نتیجه گیریبا تحلیل شیوه گفتمان حاکم بر دیباچه ها که به مضامین متن نیز تسری یافته ، به این نتیجه رسیدیم که در دیباچه کلیله و دمنه دو نوع گفتمان ادبی و سیاسی حاکم است و رقابت وراوینی با نصرالله منشی در نوع نثر، گفتمان غالبی است که در دیباچه مرزبان نامه به وضوح مشخص است. پرداختن سعدی به اخلاق، منجر به تقویت گفتمان وعظ در دیباچه گلستان شده است. نوع نگارش و کاربرد انواع صنایع ادبی و اشعار در دیباچه راحه الصدور، دو گفتمان اعتبار تاریخی و اعتبار ادبی برجسته اند. در نثر جرفادقانی نیز گفتمان اعتبار تاریخی و پایبندی به متن، پررنگتر از گفتمان رقابت منشیانه دیده میشود. در دیباچه تاریخ جهانگشا علاوه بر گفتمان تاریخی و ادبی، با نوعی گفتمان فرهنگی روبروییم که در برخی از خاندانهای تاریخی ایرانی قابل مشاهده است.
کلیدواژگان: نثر فنی، متن داستانی، متن تاریخی، تحلیل کمی و کیفی -
صفحات 199-223زمینه و هدف
بینامتنیت یکی از نتایج تحولات در حوزه نقد و مطالعات متون ادبی است. هدف اصلی این پژوهش آن است تا با توجه به ماهیت بینامتنی مولفه عدم قطعیت در دو داستان بوف کور اثر صادق هدایت و ملکوت اثر بهرام صادقی عوامل تشکیک در سطوح مختلف روایت را تحلیل و بررسی نماییم.
روش پژوهش:
این جستار به شیوه مطالعات کتابخانه ای و روش سندکاوی و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و مراجعه به منابع و پایگاه های معتبر علمی است. در این پژوهش دو کتاب بوف کور و ملکوت مورد تحلیل قرار گرفته است و جهت ارائه نمونه های آماری تعداد 3000 جمله از هر یک از این دو اثر به روش بینامتنی مورد واکاوی و تحلیل قرار گرفته است.
یافته های پژوهش:
در دو داستان بوف کور و ملکوت گزاره عدم قطعیت که از مختصات اصلی داستانهای پست مدرن میباشد- کاملا مشهود است و همین مساله سبب میشود که با وجود دسته بندی این دو رمان در ذیل رمانهای مدرن، بتوان گفت که مولفه عدم قطعیت به هر دو اثر رنگ و بویی پست مدرنیستی بخشیده است.
نتایج پژوهش:
در این دو اثر هر دو نویسنده برای بیان عدم قطعیت تمهیداتی در نظر گرفته اند که در سطوح زبان، روایت، نحوه شخصیت پردازی، زاویه دید، مکان و زمان داستان در روایت نمود یافته است. صادقی بمانند هدایت دنیای خیال و واقعیت را در هم آمیخته است تا مخاطب را با تشکیک مواجه کند. رمان بوف کور و ملکوت به مختصات رمانهای پست مدرن نزدیک شده اند و شخصیت پردازیهای متکثر و نامعین، تکثر حقیقت و واقعیت و استفاده همزمان از خیال و واقعیت فضای روایت در بوف کور را آکنده از ابهام و تردید ساخته و صادقی نیز در ملکوت با تاسی و رویکرد بینامتنی ضمنی از بوف کور نمودهای عدم قطعیت را در این داستان مورد توجه قرار داده است.
کلیدواژگان: بینامتنیت ضمنی، بوف کور، عدم قطعیت، ملکوت -
صفحات 225-240زمینه و هدف
تعالیم اخلاقی در ادب فارسی بازتاب گستره ای در متون نظم و نثر فارسی دارد. و به هدف تعلیم و تربیت با آموزه های اخلاقی، اجتماعی یا علمی نوشته میشوند. در طی سالیان گذشته و قرنهایی که بر ادبیات فارسی گذشته آثار بسیاری در ادب تعلیمی چه به شعر و چه به نثر پدید آمده است که هر کدام دریایی از معارف را به همراه دارد. کاشف شیرازی از نویسندگان قرن یازدهم ه.ق در همین راستا قدم برداشته است و کتاب سراج المنیر را با هدف تعلیم به رشته تحریر درآورده است. بدون تردید کتاب سراج المنیر مهمترین، برجسته ترین و مشهورترین اثر کاشف شیرازی به شمار میرود. پژوهش حاضر در نظر دارد، فضایل اخلاقی موجود در کتاب مذکور، سراج المنیر را با توجه به تقسیم بندی موازین اخلاقی در کتاب اخلاق ناصری مورد بحث و بررسی قرار دهد. تا مشخص کند کاشف شیرازی در تدوین این کتاب تا چه اندازه به تقسیم بندیهای خواجه نصیر طوسی نزدیک بوده است.
روش پژوهش:
این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی به شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و استفاده از منابع دست اول حوزه ادب تعلیمی و همچنین مقاله های موجود انجام و نگارش شده است.
یافته هااگر بخواهیم مطالعه در متون ادبی با رویکرد تعلیمی خصوصا سراج منیر را به شیوه ای علمی- تجربی پیش ببریم، خواهیم دید بیشترین تاثیر را در روحیه جامعه عام و حاکمان عصر خود داشته است و به صورت آرمانی سلاطین و امرا را به فضایل اخلاقی در بهبود امور دعوت میکند.
نتیجه گیریدر نهایت، مولف خواسته است اثری به تقلید از گلستان سعدی به شیوه تقسیم بندی موضو عها تالیف نماید که سرشار از حکمت و ادب و اخلاق اسلامی است و سازگار با نظام مکتبخانه ای و مجالس درسی و دینی قدیم و نهایتا کتاب درسی باشد برای طالبان علم و ادب آموزان روزگار خویش.
کلیدواژگان: خواجه نصیر طوسی، کاشف شیرازی، اخلاق ناصری، سراج منیر، فضایل اخلاقی -
صفحات 241-266زمینه و هدف
از آغاز اسلام تا کنون آثار ادب فارسی همواره از کلام الهی و سخنان معصومین (ع) بهرهمند بوده و در این میان، میراث ادبی تصوف اسلامی منابعی غنی از کاربرد آیات قرآن و احادیث را برای مشتاقان فراهم آورده است. یکی از این آثار مجمع البحرین، تالیف شمس الدین ابراهیم ابرقوهی(نیمه دوم سده هفتم و آغاز قرن هشتم هجری) است. وی مجمع البحرین را بین سالهای 711 تا 714 هجری نوشته شده است. این کتاب علاوه بر ارزش ادبی و تاریخی، مشحون از آیات قرآن کریم و احادیث مختلف، بویژه سخنان حضرت محمد (ص) است. جستار حاضر که در حوزه سبک شناسی است، به مطالعه کاربرد آنها در کلام شمس الدین ابراهیم پرداخته است.
روش مطالعهدر این تحقیق، داده های مورد نیاز از کنکاش در منابع کتابخانه ای بدست آمده و سپس داده های مزبور با روش مطالعاتی تحلیلی-توصیفی بررسی شده است. مسیر تحقیق چنین است که پس از مقدمات ضروری، چگونگی پیوند آیه و حدیث با کلام ابرقوهی از نظر صنعت ادبی، ارتباطات شکلی و لفظی و اغراض وی مطالعه شده است. بعلاوه، در مواردی که بررسی فراوانی معنادار بوده، بسامدسنجی صورت گرفته است.
یافته هامجمع البحرین سرشار از آیات و احادیث است که به روش های تضمین، اقتباس و تلمیح به کار رفته اند. ابرقوهی تضمین را بر اقتباس و تلمیح ترجیح میدهد و اقتباس را بیش از تلمیح استفاده کرده است. در اغلب موارد صرفا بخشی از یک آیه یا حدیث که نظر مولف را تامین میکرده در متن ظاهر شده است. با این حال، گاهی بر حسب نیاز، چندین آیه را به صورت کامل و متوالی در کلام خود گنجانده است. وی معمولا آیه و حدیث را به عربی ذکر میکند، ولی گاهی هم از ترجمه آنها بهره میبرد. در مجمع البحرین، روش ارتباط لفظی غالب پیوند با «که» موصولی است. با وجود این، پیوند بی فاصله، پیوند با کمک ترکیب اضافی و نقل قول هم دیده میشود. از لحاظ تاثیرپذیری گزاره ای، مهمترین اغراض وی از کاربرد آیات و احادیث عبارتند از تتمیم و تکمیل معنا، تاکید و تایید، تبرک و تیمن، تبیین و توضیح، تعلیل و توجیه، تشبیه و تمثیل، تحذیر(هشدار و انذار) و تحریض، استشهاد و استناد.
نتیجه گیریمجمع البحرین به عنوان اثری در حوزه عرفان و تصوف، پیوند برجسته ای با کلام الهی و سخنان حضرت رسول(ص) دارد و ابرقوهی با کمک صنایع ادبی تضمین، اقتباس و تلمیح، موفق شده متنی اثرگذار را بیافریند که در آن، بر اساس شکل مفید و ارتباط لفظی مناسب، اغراض متفاوت مولف از ذکر آیات و روایات برآورده شود.
کلیدواژگان: حدیث، سبک شناسی، شمس الدین ابراهیم ابرقوهی، قرآن کریم، مجمع البحری -
صفحات 267-293
زمینه پژوهش:
در این مقاله به معرفی دیوان محمد هاشم ذهبی شیرازی و بررسی سبک او در چهار سطح آوایی زبانی، ادبی و فکری پرداخته شده است.
روش پژوهش:
این مقاله با شیوه توصیفی-تحلیلی نسخه خطی دیوان هاشم ذهبی شیرازی، ضمن معرفی شاعر به ویژگیهای سبکی اشعار او نیز پرداخته است.
یافته هادر اوایل نیمه دوم قرن دوازدهم که ابتذال و سستی شعر به بالاترین حد خود رسیده بود، عده ای از شاعران این دوره، برای نخستین بار آگاهانه تصمیم به بازگشت به سبکهای خراسانی و عراقی را گرفتند و شیوه شاعران برجسته گذشته را الگوی خود قرار دادند، در این میان، بعضی از این شاعران علی رغم گمنامی، شیوه منحصربه فردی نسبت به دیگر شاعران این دوره دارند که آنها را از دیگران متمایز کرده است؛ محمد هاشم شیرازی عارف والامقام قرن دوازدهم و سی و سومین قطب سلسله ذهبیه (م. 1199 ه.ق) در عنفوان جوانی به شغل نویسندگی و استیفای خوانین زندیه روزگار میگذراند. او یک مرتبه ترک دنیا گفت و روی به آخرت آورد و در طریقه ذهبیه به درجات عالیه رسید. بااین حال در دوره نخست بازگشت در شمار شعرای گمنام این دوره قرار دارد. دیوان او که به صورت نسخه خطی موجود است، به ترتیب شامل دیباچه، غزل، قصیده، مثنوی، ترکیب بند و ترجیع بند و قطعه است که غزلیات او از لحاظ کمیت، نسبت به دیگر قالبهای شعری او بیشتر است. غزلیات او به سه گروه عاشقانه، عارفانه و قلندرانه تقسیم میشود. کاربرد شگردهای ادبی در شعر او هنرمندانه است. زبان شعر او جز در بعضی موارد که احادیث و آیات قرآنی را شاهد برای توصیفات خود بکار برده، زبانی ساده و دلنشین و همراه با تعبیرات عامیانه است.
نتیجهمحتوای اغلب اشعار هاشم را اندیشه عرفانی مثل اعتقاد به وحدت و تکثرگرایی و مسائل اخلاقی و مدح ائمه و رواج اندیشه شیعی در بر میگیرد و وجه تمایز او نسبت به شاعران این دوره، توجه بیش از حد او به عرفان و مدح، به خصوص مدح امام علی (ع) در غزل است. او در مجموع شاعری شایسته تحسین است که شعر را در خدمت ارزشهای انسانی و اخلاقی قرار داده است.
کلیدواژگان: سبک شناسی شعر، هاشم ذهبی شیرازی، شعر دوره افشاریه و زندیه -
صفحات 295-315هدف و زمینه
نهج البلاغه امیرالمومنین علی (ع) کتابی است سرشار ازمفاهیم و مبانی حکمت و عرفان عملی که همواره مورد عنایت واستفاده سالکان طریق معرفت وعارفان راه حقیت قرار گرفته است.شیخ شهاب الدین سهروردی به عنوان پایه گذار حکمت اشراق ازجمله عارفانی است که در آثار متعدد، خود به ویژه کتاب گرانقدرعوارف المعارف، به تبین بخش قابل توجهی از مفاهیم و اصطلاحات کاربردی در عرصه عرفان عملی پرداخته است. دراین پژوهش بخشی از اصطلاحات و مفاهیم عرفانی مشترک در نهج البلاغه و عوارف المعارف مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته است.
روش مطالعهاین مقاله در قالب روش تطبیقی-تحلیلی بخشی از اصطلاحات و مفاهیم عرفانی مشترک در نهج البلاغه و عوارف المعارف مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفته است.
یافته هاداده های نهج البلاغه و عوارف المعارف نشان میدهد نویسنده هر دو کتاب ضمن برشمردن صفات و آفات نفس به مبارزه با آن توصیه کرده اند.برخی از لغات و اصطلاحات اخلاقی مانند معرفت،در هر دو کتاب، هر چند مفهومی یکسان دارند، اما در تسمیه متفاوت هستند.بخشی از مطالب عوارف المعارف صبغه کاملا صوفیانه دارد.
نتیجهبررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که رویکردهای مشترک و مشابهتهای قابل توجهی ، درعرصه تحلیل و تبین مفاهیم و اصطلاحات عرفانی دراین دو کتاب دیده میشود.این نتایج میتواند نشانگر آن باشد که شیخ شهاب الدین سهروردی با نهج البلاغه انسی وافر داشته و مفاهیم عالی این کتاب شریف بصورت مستقیم یا غیر مستقیم دراندیشه های عرفانی او اثری فراوان بر جای گذاشته است. برخی از مباحث در نهج البلاغه مشاهده میشود که در عوارف المعارف از آن سخن به میان نیامده است، اما در طرف مقابل، بعضی از موضوعات عرفانی را در عوارف از معارف میتوان مشاهده کرد، ولی نهج البلاغه متعرض آن نشده است. علت این اشتراک و افتراق مفاهیم این است که عرفان عملی در طرح مسائل موردعلاقه خود، تا حد زیادی به اخلاق عملی نزدیک میشود.
کلیدواژگان: نهج البلاغه، عوارف المعارف، عرفان -
صفحات 317-330زمینه و هدف
سبک شناسی لایه ای به عنوان شاخه ای از سبک شناسی نوین که در آن نقش و ارزش ساختاری و محتوایی آثار در پنج لایه آوایی، واژگانی، نحوی و معنایی برای نشان دادن ایدئولوژی حاکم بر متن مورد استفاده قرار میگیرد و استفاده از این شیوه، متن را از آشفتگی و تداخل معنایی باز میدارد. در مقاله حاضر هشتمین سفر سندباد نمایشنامه ای است از بهرام بیضایی به عنوان نویسنده ای خلاق را بر اساس مولفه سبک شناسی لایه ای انتخاب گردید و مشخص نمودیم که وی چگونه توانسته است جلوه های زیباشناسانه این اثر هنری را با شگردهای متنوع سبکی و فنون ادبی به ظهور برساند و همچنین چگونه با تحلیل مبانی سبک ساز در لایه های مختلف می توان به پیام های فکری حاکم بر متن اثر پی برد.
روش مطالعهروش توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای هشتمین سفر سندباد با استفاده از مولفه های سبک شناسی لایه ای و شواهد درون متنی مورد بررسی قرار میگیرد.
یافته هاشخصیت اصلی داستان با پشت سر گذاشتن تجربه های سخت از مرحله نادانی و ناخودآگاهی به درجه دانایی و خودآگاهی میرسد. یعنی به نوعی فرایند خودشناسی و بازشناسی ضرب آهنگهای آوایی و تکرار موسیقی هجاها و واژه ها با بسامد بالا به تولید نثر موزون و شاعرانه در این نمایش نامه است.
نتیجه گیریبیضایی با تلفیق زبان کهنه و نو، بیان روایی، جلوه های بلاغی، تصویرهای عینی و ذهنی، انواع هنجارگریزی، آشنازدایی و... سبک جدیدی را به عنوان سبک فردی با عنوان نمایشنامه های شاعرانه و نثر فاخر هنری خلق کند و همچنین نه تنها این اثر نمایشی وی، بلکه تمام آثار نمایشی او بهترین نمونه برای تبیین مولفه های سبک شناسی لایه ای است.
کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، نمایشنامه، بهرام بیضایی، لایه آوایی، لایه معنایی
-
Pages 1-18BACKGROUND AND OBJECTIVES
Creation in general and human creation in particular are among the topics that have been studied by different branches of Sufism. Najm al-Din Razi from the Kabaruyeh sect and Ibn Arabi from the Wahdatiyah sect are among the most famous Sufis who have addressed this issue. The purpose of this research, which was carried out in a descriptive-analytical method, is to examine the approach of Sufism, especially Kubrawieh and Vahdatiyeh regarding creation, and to answer the question of differences and similarities in their attitudes.
METHODOLOGYThe research method in this research is a descriptive analysis; Based on this, by using library resources and taking notes from these resources, the desired goals have been achieved.
FINDINGSIbn Arabi and Najmuddin have searched for the purpose of creation in categories such as "Establishment", "manifestation of true love", "mystical connection", "manifestation of the unity of existence" and "consistency in the world of existence". The above-mentioned Sufis agree on the manifestation of true love as the goal of Adam"s creation; This is despite the fact that issues such as mystical connection (Razi) and the manifestation of the unity of existence and its consistency (Ibn Arabi) are the point of disagreement between the two Sufis.
CONCLUSIONIbn Arabi and Najmuddin Dayeh believe that the manifestation of true love is among the most important goals of creation; Sheikh Akbar and Daye have disagreements with each other in other areas, including the mystic connection; Mystical connection is a topic that was raised by Najmuddin Razi as one of the goals of creation, and it is based on the fact that connection to the Holy Prophet is possible only through knowledge called intuitive knowledge. This is while Ibn Arabi considers the above topic not only as the goal of creation or not, but even in the typology of knowledge, he is satisfied with sensory and intellectual knowledge and finally knowledge as a result of submission; Another issue of the difference between the two is the unity of existence.
Keywords: Creation Of Adam, Kabaruyeh, Vahdatiyeh, Najmuddin Razi, Ibn Arabi -
Pages 19-40BACKGROUND AND OBJECTIVES
Khorasani style and the school of classicism have established a deep understanding of each other"s components despite the great historical distance. On the one hand, the Khorasani style is important as the first poetic style after Islam, and on the other hand, the classicism school is also important as the first school that was formed after the dominance of Christianity and the Middle Ages in Europe. Therefore, it is surprising to find some commonalities between these two in the poetic works of that era due to their emergence after a change in religious attitudes and a period of silence. One of the poets whose classicism elements can be seen in his works is Rudaki (237-319 AH).
METHODOLOGYIn this article, the researcher has addressed this discussion with the descriptive-analytical method based on data collection through library-documents with the analysis of the data extracted through study, text reading, and data collection.
FINDINGSIn this research, the investigation of classicism in Rudaki"s poetry is investigated and its innovative aspect is in the comparison and adaptation of style in Iranian poetry with scholastic components in European literature, which is classified as comparative literature.
CONCLUSIONIt is safe to say that the element of reason is discussed and investigated in Rudaki"s poetry exactly in the same sense as its classical component, and other elements are semantic similarities in their own way, depending on the circumstances of the creation of this school and the style of Khorasani. And they have depicted a unique concept. It goes without saying that some elements that were created, fertilized and perfected only with the passage of time, such as the unity of three themes, were not included in Rudaki"s poems. Khorasani styles are well suited in this sense.
Keywords: Classicism, Khorasani Style, Rudaki -
Pages 41-62BACKGROUND AND OBJECTIVES
Discoursal and textual analysis is a field of study in linguistics which deals with various topics, including the context of information distribution (information structure) (Shehbazi, 1378). Subject Noun phrases may contain old or new information that the textual (context) and situational context and the listener play significant roles in these analyses.
METHODOLOGYPrince (1981) makes a seven-fold division that forms the theoretical framework or perspective of the current research. In this study, the relationship among some syntactic features and some discoursal features of syntax in connection with discourse topics has been studied and analyzed. Out of the total Khayyam’s 178 quatrains of the examined version, 141 quatrains, i.e. 21.79% of Khayyam"s quatrains, constitute the research data. All the sentences of the studied quatrains have been identified and the subject noun phrases of the sentences have been studied and analyzed based on the level of familiarity for the listener based on the classification of Prince (1981).
FINDINGSThe studied quatrains included 776 sentences; so that in 748 sentences, noun phrases were found in the subject position of the sentences. Also, in 28 sentences, the subjects of the sentences were non-nominal phrases such as prepositional phrases, independent clauses or dependent clauses. Finally, 340 subject noun phrases, 45.45% of the total subject noun phrases of the sentences are devoted to the noun phrases referenced or mentioned in the text, which have shown the most frequency or usage in this study.
CONCLUSIONThe results of the analysis indicate that 83.69% of the subject noun phases (SNP) in the sentences convey listener- oriented old information and 16.31% of SNP convey new information. Therefore, in general, it can be concluded that the SNP of the analyzed sentences have a high level of familiarity for the listener, that is, they often convey old information.
Keywords: Information Structure, Noun Phrase, Old Information, New Information, Listener- Oriented Old Information, Khayyam's Quatrains -
Pages 63-80BACKGROUND AND OBJECTIVES
The background of this research is composed of the hymns of the speakers of the period called the khorasani period, and also the purpose of it is to examine the moral-judicial themes (with direct or indirect influence from the verses of Crimea and prophetic narratives) among the poets of the period.
RESEARCH QUESTION: the present study examines these indicators by asking: What are the prominent moral and ruling indicators in the hymns of poets of the Khorasan period and shows how influenced they were by the verses of Crimea or prophetic narratives.METHODOLOGYThe research method in this study was descriptive analysis based on library sources.
FINDINGSWhat was obtained from the search is that: the poets of this covenant-contrary to the imagination instilled-were not only admirers of the Amir or the minister or descriptors of the Majlis of Aish and Sarwar, but the main topics of their attention were moral, ruling and sometimes mystical themes with the influence (direct or indirect) of the verses of Crimea and prophetic narratives, so that it can be said that the founder of many of these themes in the hymns of later periods was the speakers of this period, among them of course, Ferdowsi and Naser Khosrow have played the top roles.
CONCLUSIONBarry, the results of the study show that: the most attention and focus of poets and speakers of the khorasani period was on moral-judicial issues and in this regard-directly or indirectly-also benefited from the teachings of the Qur"an and narrative, so that it can be claimed that these speakers were the founders of various types of moral, judicial and even mystical themes in the poetry of the Post-Self periods. Of course, among the poets and speakers of the period in question, Naser Khosrow and Hakim Ferdowsi Tosi have contributed the most to the promotion of the topics mentioned.
Keywords: Ethics, Wisdom, Poets Of The Khorasan Period, Verses Of The Qur'an, Prophetic, Alawite Narratives -
Pages 81-97BACKGROUND AND OBJECTIVES
one of the scientific and proven methods of criticizing literary texts is the interdisciplinary study of these works; Analysis of literary texts based on legal and sociological studies is one of the important types of interdisciplinary studies. This method of study causes the microscopic observation of the internal angles of literary texts; Therefore, in order to get to know an author as well as possible, interdisciplinary review and criticism of that text is necessary. In this essay, considering the importance of legal issues in the formation of exciting literary stories and also the role of literature in introducing legal principles, the reflection of the provisions of the Declaration of Human Rights in the fictional works of one of Iran"s modernist writers, Shahriar Mandanipour, is investigated.
METHODOLOGYThe study method in this article is analytical-descriptive and the data collection method is library studies. In this essay, the general atmosphere, history, and concept of human rights are first introduced, and then the theoretical foundations and main materials of human rights are used in the analysis of Shahriar Mandanipour"s works. For this purpose, all fiction works of this author have been studied and reviewed.
FINDINGSBased on the findings of this article, among the most important provisions of human rights that Mandanipour ordered his audience to observe, freedom and equality in terms of dignity and rights; the right to freedom and personal security; prohibition of torture, punishment, cruel, inhuman or degrading treatment; equality before the law; The right to travel and reside freely in other countries; The right to asylum in another country against torture, persecution and harassment; The right to marry at legal age without any restrictions on race, nationality, or religion; the right to freedom of opinion and expression; The right to a decent life, health and well-being; And the right to education is universal (ten principles).
CONCLUSIONMore than any principle, Mandanipour has addressed the principle of "the right to a decent life, health and well-being". Of course, he has a pessimistic view and position on these issues and actually has no hope for the implementation of human rights in the current world, especially in the third world and especially in the Middle East.
Keywords: Human Rights, Law, Fiction, Modernism, Novel, Shahriar Mandanipour -
Pages 99-121BACKGROUND AND OBJECTIVES
One of the most characteristic features and components of postmodern storytelling is the intermingling of the border between the world of reality and fantasy, which affects all the actions and narrative trajectory of the story. In this article, the main goal is to investigate and analyze the actions in one of the contemporary postmodern novels called "Malakoot" by the contemporary author "Bahram Sadeghi" based on the theory of semiotics of discourse by Lithuanian linguist Algirdas Julien Greimas.
METHODOLOGYThe method of conducting the present research is descriptive-analytical, based on library studies and document analysis, centered on the theory of discourse semiotics of Greimas. The statistical population includes the novel Malakoot by Bahram Sadeghi and the samples were selected purposefully and selectively.
FINDINGSThe narrative and action structure of the postmodernist novel Malakoot is actually a contrast between the system of good and evil, in which a doctor named Dr. Hatam, as the main actor and symbol of absolute and demonic evil, seeks to achieve the desired value, which is to kill people. Anonymity and meaninglessness form the main infrastructure in the inner layers of this story for the action of its actors.
CONCLUSIONMalakoot"s novel is formed with emphasis on the action of the two main actors of the story, Dr. Hatam and Mr. M. L. Based on the action model of Greimas, the active actor has resorted to killing people. The main factor of the narrative, which is formed in the narrative chain of the story, is the battle between good and evil. The author has used the illusory, metareal and surreal atmosphere to play the role of the main and secondary actors (Saghi, Sheko, Mr. Mavaddat, etc.). The secondary actors of the story are all extravagant and lustful people who are sentenced to death at the end of the story.
Keywords: Postmodern Novel, Malakoot, Bahram Sadeghi, Discourse Semiotics, Greimas Action Model -
Pages 123-145BACKGROUND AND OBJECTIVES
Before receiving the independent nature in the academic and scientific context, Children’s and Young Adult Literature was a Defeated discourse in front of the literature that faces adult audiences. Adults refuse the possibility and acceptance of literature specific to children as an independent knowledge and they consider adult literature to be dominant over Children’s and Young Adult Literature. the exploration of new angles of this field became prominent with transition of changes and transformations to the independence of knowledg. Children’s and Young Adult Literature with its special audience-study, in Interdisciplinary relationship with comparative literature, makes Comparative Children’s and Young Adult Literature. The newness of this field in the global arena shows the lack of resources and the necessity of theoretical research. This research deals with the condition of this field and its territory.
METHODOLOGYThe Comparative Children’s and Young Adult Literature, in various theoretical topics that lead to the formation of the framework and understanding of this knowledge, has a Interdisciplinary and Transtextual relationship with comparative literature, it can be studied in independent researches. An interdisciplinary approach and intertextual and comparative analysis with a descriptive method of content analysis and analysis of theoretical sources is considered.
FINDINGSIn this study, the concept of Comparative Children’s and Young Adult Literature in the academic context of Iran, Interdisciplinary and the formulation of the Territoriy of Researchs of this field are built in the intertextual and comparative shadow of comparative literature and the proposed fields of O’Sullivan, to reduce the theoretical void of Conceptology, Problem-Creating and Territory-Research of this nascent field for future researches.
CONCLUSIONIn another research, the researchers looked at the fixed, variable and semi-variable indexs of this knowledge to help the research in this field in Problem-Analysis and Problem-Creating. Considering the situation of the Comparative Children’s and Young Adult Literature in the university and its scope of research, it is important that researchers consider the special nature and scope of research in this field compared to the comparative literature of adults.
Keywords: Children’S, Young Adult Literature, Comparative Literature, Comparative Children’S, Interdisciplinary, Territoriy Of Research -
Pages 147-180BACKGROUND AND OBJECTIVES
Manuscripts of written heritage are from the heart of the history and civilization of nations and are of great importance because they introduce us to the culture and thought of the past. Through manuscripts, one can understand the history, thoughts and opinions of people of different ages. Examining the content and structure of manuscripts in any period and field can be an effective help in knowing the style, influential factors, knowing and promoting the scientific, cultural and intellectual achievements of different ages. One of these lasting written legacies is the manuscript of Mirza Mohammad Sil Akhbari"s collection of poems by poets and writers of the 13th century Hijri during the Qajar period. He is a Shiite and has many praise poems in praise of Imam Athar (AS). He is also one of the famous figures in the Qajar sources and has expertise in many sciences and has written numerous books on jurisprudence, theology, and defending the teachings of the Akhbariyya and opposing the teachings of the Usulians, most of which have been published. But his poetry divan has been neglected, therefore the present study introduces the divan of Sil Akhbar poems which includes sonnets, masnavis, quatrains, pieces and other poetic forms, as well as introducing his thoughts and opinions, which are reflected in his poems and up to now. No one has corrected it and deals with the poetic aspects of Sil in the age and period he lived in.
METHODOLOGYThe research method in the preparation of this research is based on the manuscripts of this court that are available in the library of the Islamic Parliament and also other sources of the library, which will be in the form of content analysis.
FINDINGSExamining Sil Akhbari"s poems and understanding his capabilities in using arrays and verbal and literary arts and his times, etc., clearly shows that Sil was very skilled in writing poetry, like other sciences, and in this way He has been a follower of literary traditions, especially eulogies.Along with all the poetic arts that he used, he paid more attention to the allusion art, which he used in an artistic way according to the needs of the present, the audience and the desired.
CONCLUSIONSeal wrote poetry in both Arabic and Persian languages, he was greatly influenced by the poets before him, including Hafez, and while benefiting from all kinds of arrays and allusions and literary tasks such as balance, respect for example, commitment, literalism, observation and sharing, from industry. He has taken a lot of hints and proved his power as a poet in this field. He has experimented in various poetic formats and has used mystical terms in his poems. The theme of his poems is mostly praise and romance. He did not pay attention to the world and material things and expressed this point in his poems.
Keywords: Stylistics, Manuscript, Mirza Mohammad Sil Akhbari, 13Th Century, Recognition Of Style -
Pages 181-198BACKGROUND AND OBJECTIVES
The writers of the prominent technical prose texts in their prose masterpieces have been influenced by the discourse of their era, apart from embellishing the preface of their work with various literary techniques, for artistic expression, beauty of speech, and attracting the attention of the audience. So that the preface of their words is linguistically, literary and structurally different from the text of the book and the discourse procedure of the author"s era. Thus, the examination of the prologue of this type of literary prose from different angles of rhetoric and discourse analysis deserves more attention. The epilogue aspect of these prefaces is a problem that has been less than the luck of the researchers of this type of literary texts.
METHODOLOGYIn this essay, we have tried to take a look at the prefaces of prominent historical and fictional prose texts of the 6th and 7th centuries by using the principles of discourse analysis and the descriptive and comparative method. These basics can be recognized and shown in indicators such as words, sentences or phrases, general concepts as well as hidden concepts of prefaces with regard to artistic expression techniques. By quantitative discourse analysis of words, combinations and expressions.
FINDINGSBy examining the approach to the discourse of prefaces, we found that the prefaces of each of the researched texts were written by the type of attitude, social position and status of the author with the common discourse of their era. In such a way that historical books have paid more attention to the mission of the preamble than fiction books; But from the perspective of qualitative discourse analysis, in the prefaces of the books Marzbannameh, Golestan and Rahat al-Sudor, more attention has been paid to the explanation of the topics and themes of the text.
CONCLUSIONBy analyzing the style of the discourse governing the prefaces, which have also spread to the themes of the text, we came to the conclusion that two types of literary and political discourse prevail in the prefaces of Kalileh and Demeneh, and the competition between Ravini and Nasrallah Menshi in the prose genre is the dominant discourse that is in the preface of Marzbannameh. It is clearly defined. Saadi"s treatment of ethics has led to the strengthening of the sermon in the preface of Golestan. The type of writing and the use of various literary arts and poems in the preface of Rahat al-Sudor, two discourses of historical validity and literary validity are prominent. In Jarfadghani"s prose, the discourse of historical validity and adherence to the text is more prominent than the discourse of secretarial competition. In the preface of Jahangosh"s history, in addition to the historical and literary discourse, we are faced with a kind of cultural discourse that can be seen in some Iranian historical families.
Keywords: Technical Prose, Fiction Text, Historical Text, Quantitative, Qualitative Analysis -
Pages 199-223BACKGROUND AND OBJECTIVES
Intertextuality is one of the results of developments in the field of criticism and studies of literary texts. The main goal of this research is to analyze and investigate the factors of doubt at different levels of the narrative, considering the intertextual nature of the component of uncertainty in the two stories "Boofe kour" by Sadegh Hedayat and "Malakout" by Bahram Sadeghi.
METHODOLOGYThis research is based on library studies and document analysis method, using the descriptive-analytical method and referring to reliable scientific sources and databases. In this research, two books of Bofkor and Malakout have been analyzed and in order to provide statistical samples, 3000 sentences from each of these two intertextual works have been analyzed.
FINDINGSIn the two stories of Bufkor and Malkot, the proposition of uncertainty - which is one of the main coordinates of postmodern stories - is clearly evident, and this is the reason that, despite the categorization of these two novels under modern novels, it can be said that the component of uncertainty is Two works have given a postmodernist flavor.
CONCLUSIONIn these two works, both authors have taken measures to express uncertainty, which are manifested in the levels of language, narration, characterisation, point of view, place and time of the story. Sadeghi Bamanand"s guidance mixes the world of fantasy and reality to make the audience suspicious. The novels of Bofkor and Malakout are close to the coordinates of postmodern novels, and the multiple and uncertain characterizations, the plurality of truth and reality, and the simultaneous use of fantasy and reality make the narrative space full of ambiguity and doubt in Bofkor, and Sadeghi in Malakout is also honest with the implicit intertextual approach. From Bufkor has paid attention to the manifestations of uncertainty in this story.
Keywords: Implicit Intertextuality, Boofe Kour, Uncertainty, Malakout -
Pages 225-240BACKGROUND AND OBJECTIVES
Moral teachings in Persian literature have a wide reflection in Persian poetry and prose texts and they are written with moral, social and scientific teachings for the purpose of education. During the past years and centuries, in Persian literature, many works of educational literature have emerged, both in poetry and prose, each of which carries a sea of knowledge. Kashif Shirazi, one of the writers of the 11th century AH, has taken a step in this direction and has written Siraj Al-Munir with the aim of teaching. Undoubtedly, this book is the most important, prominent and famous work of Kashif Shirazi.The present study intends to discuss and examine the ethical virtues in the above-mentioned book with regard to the division of moral standards in Nasirean Ethics to determine how similar Kashif Shirazi’s classifications in compiling this book is to the classifications of Nasir al-Din al-Tusi.
METHODOLOGYThe research method is descriptive-analytical by collecting library information and applying first-hand sources in the field of educational literature as well as existing articles.
FINDINGSInvestigating Siraj Al-Munir with an educational approach, in a scientific-experimental way, shows that it has had the greatest impact on the spirit of the society and the rulers of that era, and ideally it invites sultans and princes to follow moral virtues to improve the situation.
CONCLUSIONFinally, the author tried to write a work in imitation of Gulistan Sa’di in the way of classifying the topics, which is full of wisdom, etiquette and Islamic ethics, and is compatible with the old school system and educational and religious assemblies, to be a textbook for those who seek knowledge and literature at that time.
Keywords: Nasir Al-Din Al-Tusi, Kashif Shirazi, Nasirean Ethics, Siraj Al-Munir, Moral Values -
Pages 241-266BACKGROUND AND OBJECTIVES
Since the birth of Islam, Persian literature has always benefited from God’s words and the Hadiths of the innocents (pbuh). In the mean time, the literary heritage of Islamic Sufism has provided rich sources of application of Quranic verses and hadiths. One is Majma Al-Bahrein by Shams al-Din Ibrahim Abarquhi (second half of the 7th century and the beginning of the 8th century of Hijri). He wrote Majma Al-Bahrein between 711 and 714 AH. In addition to its literary and historical value, this book is rampant of verses from the Holy Quran and various hadiths, especially the words of Prophet Muhammad (PBUH). The present essay, in the field of stylistics, focuses on the quality and quantity of their applications in Shams Al-din Ibrahim’s book.
METHODOLOGYWe have obtained the required data of the following research from investigating the library sources and have scrutinized the data using descriptive-analysis method. The research path is that after the necessary introductions, first with a quantitative approach, some frequency measurements resulting from the complete investigation of the book have been carried out. It shows the standing of the verses and hadiths in this book. Then, we have examined the methods of using them in the book.
FINDINGSMajma Al-Bahrein exploits a lot of verses and hadiths used in borrowing (referenced and non-referenced) and hints methods. Abarqhuhi prefers referenced borrowing over non-referenced ones and hints. He has used borrowing more than a hint. In most cases, only a part of a verse or hadith that provided the author"s opinion appeared in the text. However, sometimes, as needed, he included several verses or hadiths in full and consecutively in his words. He usually mentions verses and hadiths in Arabic. However, sometimes, he uses their Farsi translation. In Majma Al-Bahrein, the dominant method of verbal communication is linking with "that". However, direct links, links with the help of compound simile structures, and quotations are also available in the book. In terms of propositional effectiveness, the most dominant purposes of his use of verses and hadiths are to complete the meaning, emphasize and confirm, bless and trust, explaining and describing, reasoning and justification, simile and allegorical explanation, warning and avoidance and inspiration, exemplification, and citation.
CONCLUSIONAs a work in the field of mysticism and Sufism, Majmam al-Bahrein has a prominent link with the divine word and the words of the Prophet (PBUH). With the help of the literary devices of referenced or non-reference borrowing and implication, author has provided a successful management to create an effective text in which, based on a useful form and appropriate verbal connection, he has fulfilled his different purposes from mentioning the verses and hadiths.
Keywords: Stylistics, Shams Al-Din Ebrahim Abarqhuhi, Majma Al-Bahrein, Holy Quran, Hadith -
Pages 267-293BACKGROUND AND OBJECTIVES
In this article, the Divan of Mohammad Hashem Dhahabi Shirazi is introduced and his style is examined in four phonetic, linguistic, literary and intellectual levels.
METHODOLOGYThis article, in a descriptive-analytical way, has discussed the manuscript of Hashem Dhahabi Shirazi"s divan, while introducing the poet and the stylistic features of his poems.
FINDINGSAt the beginning of the second half of the twelfth century, when the vulgarity and weakness of poetry had reached its highest level, some poets of this period, for the first time, consciously decided to return to the Khorasan and Iraqi styles and pursue the way of their preceding prominent poets. Meanwhile, despite being unknown, some of these poets had a unique style compared to other poets of this period, which distinguished them from others. Mohammad Hashem Shirazi, a twelfth-century mystic and the thirty-third pole of the Dhahabiyyah dynasty (death 1199 AH), spent his youth writing and supporting the Khans of Zandiye. He once distanced this world and turned to the afterlife and reached the highest levels in the Dhahabiyyah manner. However, in the first period of return, he is among the non-prominent and unknown poets of this period. His divan is available in manuscript form, includes introduction, sonnets, odes, masnavi, tarkibband, tarjiband, and stanza, in which his sonnets are more in number than his other poetic forms. His sonnets are divided into three groups: romantic, mystical, and Qalandaraneh. The use of literary techniques in his poetry is artistic. The language of his poetry, except in some cases where he used hadiths and Quranic verses as evidence for his descriptions, is a simple and pleasant language with folk interpretations.
CONCLUSIONThe content of most of Hashem"s poems includes mystical thought, such as belief in unity and pluralism, moral issues, praise of imams, and the prevalence of Shiia thought, and his distinguishing feature compared to the poets of this period is his excessive attention to mysticism and praise, especially the praise of the Imam Ali (PBUH) is sonnets. In general, he is an admirable poet who has put poetry at the service of human and moral values.
Keywords: Stylistics Of Poets, Hashem Dhahabi Shirazi, Afshria, Zandiye Eras Poets -
Pages 295-315BACKGROUND AND OBJECTIVES
Nahj al-Balagha of Amir al-Mominin Ali (AS) is a book full of concepts and foundations of practical wisdom and mysticism, which has always been favored and used by seekers of knowledge and sages of the path of truth. Numerous works, especially the book "Granghadr Awarif al-Ararif", have explained a significant part of the concepts and terms used in the field of practical mysticism. In this research, a part of common mystical terms and concepts in Nahj al-Balagha and Awarif al-Maarif have been compared and analyzed.
METHODOLOGYThis article has been compared and analyzed in the form of a comparative-analytical method, a part of common mystical terms and concepts in Nahj al-Balagheh and Awarif al-Maarif.
FINDINGSThe data of Nahj al-Balagheh and Awarif al-Maarif shows that the authors of both books, while enumerating the attributes and evils of the soul, advised to fight against it. Some moral words and terms such as knowledge, in both books, although they have the same meaning, but in the nomenclature They are different. Some of the contents of Awarif al-Arif have a completely Sufi color.
CONCLUSIONThe similarities of the researches show that common and significant approaches can be seen in the field of analysis and explanation of mystical concepts and terms in these two books. These results can indicate that Sheikh Shahabuddin Suhravardi had a lot of affinity with Nahj al-Balagha and great concepts. This noble book, directly or indirectly, has left a great impact on his mystical thoughts. Some topics can be seen in Nahj al-Balagha, which are not discussed in Awarif al-Ma"arif, but on the other hand, some mystical topics can be seen in Awarif of Ma"arif, but Nahj al-Balagha has not discussed it. The reason for this commonality and difference of concepts is that practical mysticism approaches practical ethics to a great extent in the presentation of its favorite issues.
Keywords: Nahj Al-Balagheh, Encyclopaedias Mysticism -
Pages 317-330BACKGROUND AND OBJECTIVES
Layered stylistics as a branch of modern stylistics in which the structural and content role and value of the works in five phonetic, lexical, syntactic and semantic layers are used to show the ideology governing the text and using this method, the text is free from confusion and There is a semantic interference. In this article, the eighth journey of Sinbad is a play by Bahram Bayzaei as a creative writer, based on the layered stylistic component, and we determined how he was able to bring out the aesthetic effects of this work of art with various stylistic techniques and literary techniques, and also how By analyzing the stylistic basics in different layers, one can understand the intellectual messages governing the text of the work.
METHODOLOGYThe descriptive-analytical method and based on the library sources of Sinbad"s 8th voyage is investigated using layered stylistic components and intratextual evidence.
FINDINGSThe main character of the story reaches the level of knowledge and self-awareness by going through hard experiences from the stage of ignorance and unconsciousness. That is, in a way, it is the process of self-knowledge and recognition of phonetic rhythms and musical repetition of syllables and words with high frequency to produce rhythmic and poetic prose in this play.
CONCLUSIONBy combining old and new language, narrative expression, rhetorical effects, objective and subjective images, types of norm avoidance, defamiliarization, etc., Baidaei created a new style as an individual style with the title of poetic plays and fine artistic prose, and also not only this work His drama, but all his drama works are the best example to explain the components of layered style.
Keywords: Layered Stylistics, Drama, Bahram Baizai, Phonetic Layer, Semantic Layer