فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاسی - اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/09/28
- تعداد عناوین: 20
-
-
صفحات 1-19
هدف این پژوهش تحلیل نسبت سیاست گذاری عمومی در حوزه سیاست گذاری حقوق اقتصاد عمومی بود. سیاستگذاران اصلی در حوزه اقتصاد عمومی در پرتو مکاتب اخلاقی به دنبال آن می باشند که با تفکیک میان وضعیت موجود و با مد نظر داشتن اهداف مطلوب، تلاش نمایند تا با استفاده از ابزارهای گوناگونی فاصله میان آنچه هست تا آنچه باید باشد را برطرف نمایند. از طرف دیگر انجام موفق این فرآیند ها منوط به ارزیابی مداوم تمامی اجزای این دو مولفه اصلی و مهم می باشد که معمولا بر اساس مولفه های گوناگونی چون از اصول حاکم بر سیاست گذاری های حقوق عمومی و اقتصادی انجام می شود. حقوقدانان مسلمان اصولا با مراجعه به آیات و روایات متعدد و یا با بهره گیری از رویکردهای فقهی گوناگون این اصول را استخراج می نمایند؛ در کنار این مباحث حقوقی مکاتب مختلف اقتصادی نیز، با استفاده ی ملاک های هدفمند و گوناگون خود در خصوص ارزش گذاری اخلاقی، نظام یا نظامات ارزیابی سیاست های خود را به گونه ای سامان بخشیده اند. یافته ها نشان می دهد که انتخاب هر یک از رویکردهای وظیفه گرایی، فضیلت گرایی و اقتصاد اخلاقی، حق محوری اقتضائات خاصی در ارزیابی سیاست های مکاتب مختلف حقوقی و اقتصادی داشته است. اقتصاددانان مسلمان نیز اصول حاکم بر سیاستگذاری های اقتصاد اسلامی را از روش های دیگری غیر از رجوع به نظریه های اخلاق هنجاری پیشنهاد داده اند. آن ها مراجعه به آیات و روایات یا به کارگیری رویکردهای فقهی چارچوب های نظام ارزشگ ذاری اقتصاد اسلامی را برای استخراج این اصول در پیش گرفته اند.
کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، سیاست گذاری اقتصادی، اقتصاد، حقوق عمومی -
صفحات 20-36
هدف از پژوهش حاضر، بررسی اخلاق مداری و اخلاق ستیزی سیاسی حکمرانان در جامعه سیاسی ایران بر بنیان نظریه کارن هورنای؛ مروری بر کتب تاریخی بود. بنا به ماهیت تحقیق، در این مقاله از روش توصیفی - تحلیلی با استناد بر اسناد و مدارک سود برده ایم. اخلاق با ایجاد روحیه متعالی و ارزشمند در عرصه سیاست،از ظهور چالش ها، تعارضات و درگیری های اجتماعی، پیشگیری کرده و با انتشار ارزش های انسانی در میان اعضایجامعه، وفاق و همبستگی اجتماعی را افزایش می دهد. در همین راستا چه سیاست ورزی را از رده مشاغل در نظر بگیریم و چه آن را حوزه ای بدانیم که همه انسان ها به تناسب مسئولیت و نقش هایچندگانه زندگی، هم بر آن تاثیر می گذارند و هم از آن تاثیر می گیرند، لازم است کدهای ویژه اخلاقی این حوزهمعرفی گردد. درباره اخلاق سیاسی تاکنون کد و شاخصی از سوی نهادهای علمی یا سیاسی معرفی نشده است. کتاب کلیله ودمنه به عنوان کتابی تاریخی، یک اثر چند لایه و هیبریدی است که در آن جلوه هایی از سه تمدن هند، ایران و اسلام (حتی کوره رنگی از تمدن یونان) در آن مشاهده می شود. سده ها پس از تالیف و ترجمه این کتاب در غرب، کتاب شهریار ماکیاولی با همان درونمایه نوشته شد. پرسش اصلی این است که کلیله و دمنه و شهریار به عنوان دو اثر تاریخی - ادبی چه نگرشی به اخلاق سیاسی در جامعه دارند و وجوه تشابه و تفاوت دو کتاب کدامند؟ شیوه ای که برای تحلیل و تبیین موضوع به کار گرفته شده است، شیوه روانشناسی کارن هورنای است که در آن به کالبد شکافی چهار نوع شخصیت مهرطلب، اقتدارگرا، عزلت گزین و خود ایده آل پرداخته شده است. نتیجه ای که از این پژوهش گرفته می شود این است که در هر دو کتاب، اخلاق سیاسی محوری ترین موضوع است اما در کلیله و دمنه، اخلاق ستیزی قبیح و نکوهیده است و اخلاق ستیزانی مانند "دمنه"، فرجام تلخی دارند حال اینکه شهریار اخلاق گریز، بابت این رویه مکافاتی نمی بیند.
کلیدواژگان: اخلاق مداری سیاسی، حکمرانان، شهریار، ماکیاولی، اخلاق ستیزی، نظریه کارن هورنای، کتب تاریخی -
صفحات 37-55
اندیشه های روحانیت و روشنفکران، چگونگی تقابل و مشارکت آنان در انقلاب مشروطه مورد بررسی قرار گرفته است . با توجه به اینکه مقالات زیادی در مورد انقلاب مشروطه و جوانب مختلف آن تا حال به رشته تحریر در آمده است. مقاله حاضر سعی دارد تا از بعدی دیگر تقابل و مشارکت، روحانیت و روشنفکران مشروطه را مورد بررسی قرار داده و با بیان دیدگاه های برخی مرجعیت شیعه و علمای تراز اول آن دوره و بیان دیدگاه های روشنفکران تحصیل کرده اروپا با روش توصیفی و تحلیلی به این سوال پاسخ دهد که چرا در آغاز جنبش مشروطه نوعی مشارکت در امورات مبارزه با استبداد بین روحانیت و روشنفکران بوده است اما پس از گذشت مدتی بخصوص بعد از پیروزی مشروطه خواهان مشارکت ها جای خود را به تقابل و اختلاف بین آنان داد و موجبات شکست آن را پدید آورد؟ فرضیه بر این است که هر دو طیف علماء و روشنفکران در دوران مقابله فیزیکی و میدانی با استبداد خیلی از اختلافات دیدگاهی را بخاطر نقطه اشتراک خود که نفی وضع موجود بود کنار گذاشته و صرفا با نقطه اشتراک باعث پیروزی شدند. اما عوامل مختلفی از قبیل دخالت چراغ خاموش بیگانگان که بخاطر منافع خودشان مداخله کردند، نا- همخوانی و تعارض جناح های موجود در هدایت نهضت مشروطه که بعد از پیروزی هر کدام هدف و مقصد خاصی را دنبال کردند و این از هم گسیختگی شکست مشروطه را به دنبال داشت و باعث ظهور یک اقتدار گرای دیگر به نام رضاخان گردید.
کلیدواژگان: تقابل، مشارکت، روحانیت، روشنفکران، مشروطه -
صفحات 56-71
در زمان حاضر با توجه به اینکه ایران در دوران گذار از جامعه سنتی به مدرن است، مشکلات ناشی از عدم انسجام و مشارکت محدود گروه های اجتماعی مختلف در عرصه های اجتماعی و سیاسی به عنوان یک مسئله اساسی و مهم بیش از پیش در زمینه های مختلف خودنمایی می کند. حکمرانی با گسست یا انسجام دادن روابط و تعاملات اجتماعی فرد و جامعه می تواند باعث حیات مدنی یا افول آن شود. هدف تحقیق حاضر، تحلیل جامعه شناختی نقش حکمرانی خوب در انسجام اجتماعی است. روش تحقیق رساله حاضر، کمی بوده و از پیمایش استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها نیز پرسشنامه است. جامعه آماری شهروندان شهر گرمسار بوده است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و سپس سهمیه ای، 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و داده ها بر اساس آمارهای توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS22 و نرم افزار مدل سازی معادلات ساختاری Lisrel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. تحلیل داده ها نشان می دهد که بین حکمرانی خوب با تعهد، تعلق، انتظام و اعتقاد رابطه معناداری وجود دارد. همچنین با استفاده از مدل معادلات ساختاری، عوامل حق اظهار نظر (0.30)، ثبات سیاسی (0.20)، اثربخشی (0.16)، کیفیت مقررات (0.20)، رعایت قانون (0.31) و کنترل فساد (0.31) در کل رابطه حکمرانی خوب و انسجام اجتماعی (0.65) می باشد.
کلیدواژگان: تعلق، تعهد، انتظام، اعتقاد، انسجام اجتماعی و حکمرانی خوب -
صفحات 72-87
این پژوهش با هدف تبیین و تحلیل کارکرد آداب و مناسک مذهبی در زندگی ایرانیان شیعه دوره قاجار نگاشته شده است. این پژوهش یک تحقیق تاریخی محسوب شده و با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه منابع کتابخانه ای نگاشته شده است. اطلاعات مربوط به پژوهش به صورت فیش برداری جمع آوری شدند. در این پژوش آداب و رسوم و مناسک مذهبی مردم دوره قاجار در ابعاد تولد و زایش، ازدواج و طلاق و مرگ، پوشش، اعیاد نوروز، غدیر، قربان و رمضان و محرم بیان گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد در دوره قاجار نیز به مانند دوره صفویه آداب و مناسک مذهبی اجرا می گردیده است و شاهان قاجاری نیز مقید به اجرای آداب و رسوم در سطح مردمی و اشراف بودند. در این دوره با آغاز ارتباط ایران با غرب و اولین سفر ناصرالدین شاه قاجار به فرنگ به شکل قابل توجهی فرهنگ غربی و نوگرایی وارد کشور شده، و شیوه های بزرگداشت آئین های مذهبی، عزاداری های ماه های محرم و رمضان دستخوش تغییر گشته است. برخی از آداب مذهبی مانند چاوش خوانی و تعزیه در این دوره به اوج خود رسیده و در مقابل برخی از مراسم ها مانند بست نشینی به طور موقت جمع شده و سپس بعد از مرگ امیرکبیر به چندین مکان خاص محدود گشته است.
کلیدواژگان: آداب و رسوم، مناسک مذهبی، قاجار، اعیاد مذهبی -
صفحات 88-110
این مقاله به بررسی تحلیل روش های شناسایی و تاثیرات فضای مجازی بر هویت و اقتدار سیاسی فرد می پردازد. مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است. مواد و داده ها نیز کیفی است و از فیش برداری در گردآوری مطالب و داده ها استفاده شده است. در دنیای امروز، فضای مجازی نقش مهمی در تعاملات و ارتباطات سیاسی دارد و تاثیر آن بر هویت و اقتدار سیاسی فرد قابل مشاهده است. فضای مجازی به افراد امکان دسترسی به اطلاعات و منابع سیاسی بیشتری را می دهد که می تواند در تقویت شناخت عمومی و دانش سیاسی آنان تاثیرگذار باشد. همچنین، امکان انتشار نظرات و دیدگاه های فرد درباره مسائل سیاسی در فضای مجازی، به تقویت هویت سیاسی و افزایش اقتدار سیاسی فرد کمک می کند. افراد می توانند در جوامع آنلاین شرکت کرده و با افرادی با نظرات مشابه در ارتباط باشند که این موضوع نیز می تواند در تقویت هویت سیاسی و افزایش اقتدار سیاسی آنان تاثیرگذار باشد. همچنین، فضای مجازی به افراد امکان تاثیرگذاری بر نظر عمومی درباره مسائل سیاسی را می دهد که می تواند در افزایش اقتدار سیاسی و تاثیرگذاری بر تصمیم گیری های سیاسی تاثیرگذار باشد. بنابراین، فضای مجازی می تواند به عنوان یک ابزار قدرتمند برای تقویت هویت و افزایش اقتدار سیاسی فرد مورد استفاده قرار گیرد. اما نکته مهمی که باید در نظر گرفت، استفاده مسئولانه از این فضا و رعایت قوانین و اصول آن است.
کلیدواژگان: فضای مجازی، هویت سیاسی، اقتدار سیاسی، تحلیل روش های شناسایی، تاثیرات سیاسی -
صفحات 111-130
یکی از مهم ترین نظریه پردازی های که امروزه بر دیدگاه های کلان جامعه شناسی سایه افکنده است، بحث جهانی شدن است. جهانی شدن شامل ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ساختاری است که در بحث جهانی شدن نقش اساسی و مهمی ایفا می کند. در این میان بررسی هنر به عنوان یکی از قدرتمندترین ابزارهای تاثیرگذار و یکی از مولفه های جریان ساز در بستر جهانی شدن فرهنگی، مورد توجه است. لذا هدف از پژوهش حاضر مطالعه ی شناخت توانایی و مولفه های ساختاری و بصری هنرهای اسلامی در فرآیند جهانی شدن بود. این پژوهش بر اساس ماهیت و روش توصیفی-تطبیقی است و ضمن بررسی مفهوم جهانی شدن، سعی در تحلیل جایگاه هنرهای اسلامی در جریان جهانی شدن و بر اساس مولفه های ساختاری و بصری در دنیای معاصر را دارد. نتایج پژوهش حاکی از این است که جهانی سازی از دیدگاه نظریه پردازان و بر اساس مولفه های جهانی شدن، به دلیل تعاملات و ارتباطات با توجه به رویدادهای مختلف فرهنگی هنری جهانی و هینطور بسترهای ظهور آثار به صورت مجازی ممکن است ولی مخاطراتی را نیز ممکن است در بر داشته باشد. جهانی شدن نیاز به حرکت به سوی پیش رفت و تعاملات با دنیا دارد که در پی آن هنر اسلامی ایرانی شناخته خواهد شد و هنری با هویت ایرانی و متناسب با امروز، معاصر سازی شده می تواند در این راستا در روند صحیح این حرکت تاثیرگذار باشد. استفاده از مولفه های بصری و ساختاری ایرانی با نگاهی معاصر از جنبه های مهم جهانی-سازی هنر ایران است.
کلیدواژگان: فرهنگ اسلامی، هویت اسلامی، هنر اسلامی، جهانشمولی هنر -
صفحات 131-148
صنعت گردشگری به شکل نوین و امروزی آن، برای نخستین بار، در دوران پهلوی در ایران پدیدار شد. ابتدا در سال 1314ش اداره ای تحت عنوان "اداره سیاحان خارجی و تبلیغات "ایجاد شد که فعالیتهای آن به چاپ نشریات و کتابچه های راهنمای گردشگری محدود می شد. رشد و توسعه این صنعت در راستای ایجاد "سازمان جلب سیاحان" در سال 1345ش و تشکیل "وزارت اطلاعات و جهانگردی" در سال 1353ش محقق شد. یکی از مقاصدی که همواره برای گردشگران مورد توجه و جذاب بوده است، بنادر و جزایر جنوب ایران می باشد. این اماکن با دارا بودن جاذبه های تاریخی، زیست محیطی و فرهنگی گوناگون، همواره گردشگران را به سوی خود فرامی خوانند. در میان این مناطق جزیره کیش با دارا بودن ویژگی هایی همچون آب و هوای مطلوب و طبیعت زیبا، اماکن تاریخی و آثار باستانی و نیز گونه های گیاهی و جانوری کمیاب به عنوان یکی از جزایر مورد توجه در امر گردشگری جنوب ایران در دوران پهلوی دوم مورد توجه ویژه قرار گرفت. در پژوهش حاضر تلاش شده تا بر اساس منابع همچون کتب خاطرات رجال پهلوی و اسناد موجود و با روش توصیفی-تحلیلی به پرسش چگونگی رشد و توسعه صنعت گردشگری در بنادر و جزایر ایرانی خلیج فارس در دوران پهلوی دوم و به خصوص جزیره کیش که در این دوران به جزیره ای توریستی-بین المللی تبدیل گردید، پاسخ داده شود.
کلیدواژگان: صنعت توریسم، پهلوی دوم، کیش، قشم، بنادر بوشهر و عباس -
صفحات 149-162
این پژوهش با هدف اندازه گیری و تحلیل فقر چندبعدی در ایران با استفاده از شاخص الکایر - فوستر (AF) در پنج بعد آموزش، اشتغال، استاندارد زندگی، سلامت و مسکن انجام شده است. بازه زمانی مورد بررسی شامل سال های 1396 تا 1398 است. نتایج نشان داد که در مناطق روستایی حدود 28 درصد و در مناطق شهری حدود 25 درصد افراد فقیر هستند. همچنین، حدود 51 درصد افراد فقیر در مناطق روستایی و 49 درصد در مناطق شهری زندگی می کنند. بیشترین میزان محرومیت در هر دو منطقه مربوط به بعد اشتغال است که حدود 40 درصد می باشد. در سایر ابعاد، میزان محرومیت به ترتیب 16 درصد در آموزش، 4 درصد در استاندارد زندگی، 24.5 درصد در سلامت و 15.5 درصد در مسکن است. شاخص فقر چندبعدی در مناطق شهری و روستایی به ترتیب 10 و 11.5 درصد محاسبه شده است. یافته ها نشان داد که زنان در هر دو منطقه به ویژه در بعد آموزش دارای محرومیت بیشتری هستند. این مطالعه نشان می دهد که فقر یک پدیده چندبعدی است و سیاست گذاری های موثر برای کاهش فقر نیازمند توجه به تمامی ابعاد آن می باشد. بر اساس نتایج، بهبود شرایط اشتغال و ارتقاء استانداردهای زندگی از اولویت های اصلی برای کاهش فقر در جامعه است. همچنین، توجه ویژه به بهبود خدمات سلامت و آموزش به ویژه برای زنان، ضروری است. این پژوهش نشان می دهد که سیاست های هدفمند و دقیق می تواند نقش موثری در کاهش فقر و نابرابری های اجتماعی داشته باشد.
کلیدواژگان: فقر چندبعدی، الکایر - فوستر، آموزش، اشتغال، استاندارد زندگی، سلامت، مسکن، ایران، تحلیل فقر، سیاست گذاری اجتماعی -
صفحات 163-179
حکومت پشتکوه، در یک سوم پایانی عهد قاجار، مواجه با آسیب ها، تهدیدات و رخدادهای امنیتی بوده است. مناقشات مرزی با عثمانی، شورش های داخلی، جنگ های منطقه ای، نارضایتی و عدم اطمینان تابعان، سوء مدیریت برخی کارگزاران و مهاجرت ناخواسته اهالی، باعث تکانه های شدید ضد امنیتی گردیده بود. غلامحسین خان شهاب الملک از نخبگان ابزاری درون حاکمیت، به انتظام بخشی امور ماموریت یافته، و اقداماتی به مقصد بازتولید، بهبود و ارتقای امنیت در منطقه به عمل آورده بود. این پژوهش کوششی است برای پاسخ دادن به این پرسش که: غلامحسین خان شهاب الملک چه نقشی در امنیت حکومت پشتکوه در اواخر دوره قاجار داشته است؟ و در پی آزمودن این فرضیه که: شهاب الملک، به پشتوانه کفایت در عاملیت، با تقویت بنیه مالی، دلالت و اطمینان تابعان، اطلاع رسانی، تمهیدات و اقدامات نظامی، در اواخر دوره قاجار امنیت در حکومت پشتکوه را بهبود بخشیده بود. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و بخش عمده ای از اسناد و مدارک مورد بررسی در این پژوهش، برای نخستین بار است که منتشر میشود. همچنین نظریه نخبه گرایی به عنوان چارچوب نظری پژوهش به کار گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شهاب الملک توانسته بود با بهبود منابع مالی حکومت، ایجاد اطمینان و امیدواری در تابعان و تمهیدات نظامی و امنیتی، به تحصیل و صیانت از امنیت در حکومت پشتکوه مساعدت نماید.
کلیدواژگان: غلامحسین خان شهاب الملک، امنیت، حکومت پشتکوه، دوره قاجار -
صفحات 180-199
معماری و موسیقی دو عرصه ی هنری اند که توسط انسان خلق و درک می شوند. تمامی هنرها در غایت خود راهی به سوی انتزاع و تجربه می گشایند. با این تعریف می توان نزدیکی های بسیاری را بین این دو هنر پیدا کرد چرا که در آفرینش معماری تخیل هنری و صورتهای ذهنی هنرمند توسط عنصر ابهام که از کاربرد نمادهایی از فرمهای عینی در ساختمان بنا به وجود می آید، خود را به مرز تجرید و انتزاع می کشاند، جایی که موسیقی در آن جایگاهی رفیع دارد. هدف این نوشتار بررسی سیر تاریخی و تحولی پیوند مفهومی مشترک میان دو هنر معماری و موسیقی در دوره های تاریخی است که این پیوند و تاثیر به صورت نهفته که نمود هر دوره تاریخی و ویژگی های مختص آن در بناهای معماری قابل کشف و خوانش می باشد. مسئله ای که در این نوشتار به آن پرداخته شده است، از جمله مهمترین وجوه پیوندی بین این دو هنر است که زمینه های ارتباطی عمیق میان این دو هنر را فراهم می کند و آن ، ملاحظات کاربردی و زیبایی شناسانه این دو هنر است. گویی در حال و هوا و کیفیت فضاهای موسیقی و معماری گذشته چیزی وجود داشته که امروزه تغییر کرده است. روش تحقیق این رساله باتوجه به ماهیت موضوع پژوهش، تحقیقی کمی- کیفی به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از تحلیل محتوای کیفی تحت رویکردی تفسیری تاریخی و مقایسه تطبیقی به شناسایی متغییرهای اساسی موجود در نظریات مطرح درباره موسیقی، معماری و پیوندهای مفهومی آن ها پرداخته شده است. این پژوهش با رویکرد فرمی و محتوایی در طول دوره تاریخی قاجار به بررسی سه شاخصه ریتم و سرعت، زیر و بمی و بافت در معماری پرداخته شده است. در این پژوهش با نگاه و تحلیل 5 نمونه موردی از بناهای فاخر دوره قاجار و شاخصا در نمای معماری می توان چنین گفت که آثار در زمینه های هم معماری و هم موسیقی دارای یک زبان غنی و بیان موزون و آهنگین است. هنگامی که نمونه های برجسته از دوره قاجار مورد بررسی قرار گرفت، این مهم کشف و دریافت شد که مفاهیم رایج مانند هماهنگی(هارمونی)؛ تناسبات و ضرباهنگ و ساختار به طور موثر در هر دو رشته استفاده می شود و طراحان را تحت تاثیر قرار می دهد.
کلیدواژگان: هنر، معماری، موسیقی، دوره تاریخی-اجتماعی قاجار، نمای ساختمان -
صفحات 200-219
این پژوهش به بررسی تاثیر ترتیبات امنیتی کشورهای غرب آسیا بر امنیت جمهوری اسلامی ایران از منظر مکتب کپنهاگ می پردازد. با توجه به موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیکی ایران و همچنین تنش ها و چالش های موجود در منطقه، امنیت ملی ایران تحت تاثیر تهدیدات نظامی، اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی قرار دارد. مکتب کپنهاگ با رویکردی جامع به امنیت، این مفهوم را به پنج بعد نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تقسیم می کند و بر اهمیت امنیت منطقه ای در تحقق امنیت ملی تاکید دارد. در این پژوهش، به تهدیدات نظامی ناشی از حضور گروه های تروریستی مانند داعش و القاعده و تاثیرات آن ها بر امنیت ملی ایران پرداخته شده است. همچنین، تهدیدات زیست محیطی ناشی از فعالیت های این گروه ها و تاثیرات آن ها بر منابع آب و هوای ایران مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از بی ثباتی های منطقه ای و تلاش های قدرت های فرا منطقه ای برای نفوذ و مداخله در امور داخلی کشورهای غرب آسیا و ایران تحلیل شده است. روش پژوهش این مطالعه مبتنی بر تحلیل های توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که امنیت ملی ایران به شدت تحت تاثیر تحولات امنیتی منطقه ای است و برای دستیابی به امنیت پایدار، نیازمند تعامل و همکاری با کشورهای منطقه و نهادهای بین المللی است. در این راستا، سیاست خارجی ایران باید بر مبنای دیپلماسی فعال و چندجانبه گرایی، با هدف ایجاد ترتیبات امنیتی پایدار و تقویت همکاری های منطقه ای تنظیم شود. این پژوهش با ارائه راهبردهایی برای افزایش سطح امنیت ملی ایران، بر اهمیت نقش ایران در تحولات منطقه ای و بین المللی تاکید کرده و پیشنهاداتی برای بهبود روابط منطقه ای و کاهش تنش ها ارائه می دهد.
کلیدواژگان: امنیت ملی، غرب آسیا، مکتب کپنهاگ، جمهوری اسلامی ایران، تهدیدات نظامی، تهدیدات زیست محیطی، دیپلماسی چندجانبه گرایی -
صفحات 220-235
ناصر قلی اردلان، یکی از نمایندگان شهرستان سنندج در مجلس شورای ملی طی ادوار چهاردهم تا شانزدهم بود. عملکرد اقتصادی ناصر قلی اردلان در مجلس شورای ملی با فراز و نشیب هایی همراه بود. برخی از اقدامات اقتصادی وی باسیاستی اعتدالی و با تسامح همراه بود و در مواردی نیز عملکرد اقتصادی و مالی ایشان بازتاب های متفاوتی در مجلس شورای ملی بر جای نهاد و منشا تحولاتی شد. مسئله این پژوهش بررسی و ارزیابی طرح ها و برنامه های اقتصادی ناصر قلی اردلان است که بر اساس صورت مذاکرات مجلس شورای ملی، منابع آرشیوی و داده های تاریخی به شیوه توصیفی – تحلیلی انجام شده است. بر اساس یافته های این پژوهش ناصر قلی اردلان یکی از فعال ترین نمایندگان مجلس شورای ملی در مجلس چهاردهم تا پایان دوره شانزدهم در مباحث اقتصادی در سطح ملی و منطقه ای ازجمله؛ بودجه سالیانه و جاری دولت، نشر اسکناس، مالیات و... بوده است. وی به مسائل اقتصادی و مشکلات مردم توجه داشت و از انتقاد و تذکر به دولت کوتاهی نمی کرد.
کلیدواژگان: ناصر قلی اردلان، مجلس دوره چهاردهم، مجلس دوره پانزدهم، مجلس دوره شانزدهم شورای ملی، فعالیت اقتصادی، سنندج -
صفحات 236-248
هدف از این پژوهش بررسی و مطالعه عوامل اجتماعی فرهنگی موثر بر مشارکت سیاسی زنان در مازندران می باشد. دیدگاه های رابرت پاتنام، هابرماس، لرنر، میلبراث و لیپست به عنوان چارچوب نظری انتخاب شدند. روش تحقیق، پیمایشی و واحد تحلیل زنان بالای 18 ساله است. شیوه نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای است و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 384 نفر می باشد. ابزار گردآوری دادهها، پرسشنامه محقق ساخته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS است. از اعتبار صوری جهت سنجش اعتبار استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ برای متغیر وابسته مشارکت سیاسی برابر با 885/0 بوده که نشان دهنده پایا بودن متغیرها است.یافته ها نشان داد که میانگین مشارکت سیاسی در دو بعد مشارکت سیاسی عینی و ذهنی در حد متوسط بوده است. حدود 9/8 درصد میزان مشارکت سیاسی شان در حد خیلی کم است. حدود 7/17 درصد در حد کم، حدود 8/33 درصد در حد متوسط، حدود 4/21 درصد در حد زیاد و حدود 6/14 درصد نیز میزان مشارکت سیاسی را در حد خیلی زیاد می دانند. بین متغیرهای سرمایه اجتماعی، جامعه پذیری سیاسی، میزان استفاده از وسایل ارتباط جمعی، سرمایه فرهنگی، دینداری و میزان احساس امنیت اجتماعی با میزان مشارکت سیاسی در دو بعد مشارکت سیاسی عینی و ذهنی رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که 2/41 درصد از تغییرات مشارکت سیاسی زنان به متغیرهای مستقل مربوط می شود. بیشترین تبیین واریانس و تغییرات مشارکت سیاسی زنان به ترتیب متعلق به متغیرهای جامعه پذیری سیاسی و همچنین سرمایه اجتماعی بوده است. در نتیجه تقویت و بالا بردن سطح سرمایه اجتماعی و فرهنگی، احساس امنیت، اجتماعی شدن و جامعه پذیری سیاسی و همچنین باورهای دینی می تواند در نگرش زنان نسبت به میزان مشارکت سیاسی در ابعاد مشارکت سیاسی ذهنی و مشارکت سیاسی عینی نقش بارزی داشته باشد و زنان ساکن در شهرهای استان مازندران را ترغیب به افزایش مشارکت سیاسی در صحنه های مختلف جامعه نماید.
کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، سرمایه اجتماعی، جامعه پذیری سیاسی، سرمایه فرهنگی، زنان -
صفحات 249-266
هدف این پژوهش اعتباریابی مدل اثربخش اقتصادی خانواده با رویکرد فرهنگی با تکیه بر سبک زندگی ایرانی اسلامی می باشد. این پژوهش کاربردی و رویکرد این پژوهش کمی است جامعه آماری پژوهش در بخش کمی 135 نفر بوده که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه برابر 100 نفر انتخاب شد. ابزار گرد آوری اطلاعات در این بخش پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر مولفه های شناسایی شده در مدل مفهومی فخاری و همکاران (1402) بود. برای احراز اطمینان از روایی پرسشنامه، روایی صوری آن با نظر استاد راهنما و تعدادی از اعضای جامعه آماری شامل اساتید دانشگاهی مورد تایید قرار گرفت. روایی محتوایی آن نیز با نظر استاد راهنما تایید گردید. پایایی پرسش نامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ برابر 8/0 مورد تایید قرار گرفت. برای اعتبار سنجی مدل حاصل از اطلاعات شناسایی شده از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری مبتنی بر واریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد عوامل شناسایی شده در 5 مفهوم اصلی شرایط علی، عوامل مداخله گر، عوامل زمینه ای، پیامدها، راهبردها (با مفاهیم فرعی متفاوت) دسته بندی گردید.
کلیدواژگان: اقتصاد، فرهنگ، خانواده، سبک زندگی، ایرانی اسلامی -
صفحات 267-286
معماری سرزمینی چون ایران با اشکال، فرم ها و طرح های خاصی در هر دوره و منطقه با تشابهات و تفاوت هایی جلوه یافته است. این امر در کالبد بخشیدن به مهم ترین بنای مذهبی پس از اسلام یعنی مساجد که آیینه هنر و معماری مردمان است بیشتر نمود می یابد. بنابراین بررسی و تحلیل مساجد ایرانی از منظر ساختار معماری (فرم و عملکرد) می تواند ویژگی ها و تمایزات بین آن ها را جهت رشد و تعالی بخشیدن هر چه بیشتر در زمینه معماری این گونه از معماری و همچنین در معماری بناهای مذهبی معاصر هر چه بهتر و بیشتر نمایان کند. هدف از این نوشتار نیز شناخت ویژگی های فضایی-کالبدی این بناها و گونه شناسی مساجد به ویژه در شهرهای سنندج و اصفهان در جهت پاسخ گویی به اهداف تحقیق می باشد. این پژوهش از طریق گونه شناسی توصیفی-تاریخی-تحلیلی و شناسایی معیارهای ساخت مساجد به تبیین گونه ها، طبقه بندی و بررسی نمونه های موردی پرداخته است. همچنین در این راستا از بررسی های میدانی و مطالعات کتابخانه ای نیز بهره گرفته شده است. در نهایت بررسی ها نشان می دهد که؛ گونه حیاط دار ایوانی و گنبد دار بیشترین نمونه ها را در این مناطق داشته است. همچنین ایوان ستون دار، گنبدخانه، حیاط و راه روهای اطراف آن از عناصر شاخص در ساختار معماری مساجد این مناطق می باشد. در واقع با توجه به این عناصر معماری و کمک به بهبود و گسترش آن ها در معماری کشور می توان جایگاه معماری مساجد را تا حد زیادی در سطح ملی و بین المللی ارتقاء و بهبود داد. همچنین از آن ها در ساختار معماری سایر بناهای امروزی به گونه ای نوین بهره گرفت.
کلیدواژگان: معماری مساجد، بناهای مذهبی، ساختار مساجد معاصر ایران، شهر سنندج و اصفهان -
صفحات 287-304
توجه به مسائل زنان و حل نواندیشانه آن، همواره بخشی از نوگرایی در جهان و ایران معاصر بوده است. رضاشاه نیز در تجدد آمرانه خود، با رویکردی شبه مدرنیستی به مسئله زن، سیاست منع و کشف حجاب را در پیش گرفت. این سیاست با حفظ بنیادهای خود و با تغییر در روش در دوره پهلوی دوم هم، استمرار یافت. سیاستی که واکنش گسترده اجتماعی و مقاومت بخشی از بدنه اجتماعی و رهبران مذهبی را برانگیخت. از آن جمله امام خمینی در سخنرانی های خویش در این زمینه، بارها با اشاره به این اقدام حکومت، به نقد این سیاست ها و انتقاد به رویکرد پهلوی نسبت به مساله زن و حجاب پرداخته است. پژوهش حاضر با هدف تبیین مواضع امام خمینی نسبت به این اقدامات، با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که مواضع امام خمینی نسبت به سیاست های نوگرایانه پهلوی در حوزه زنان، به ویژه در موضوع حجاب، چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ایشان ازیک طرف، با دفاع از حجاب زنان و مخالفت صریح با سیاست کشف حجاب در برابر سیاست های رضاشاه و محمد رضاشاه پهلوی، موضع گیری می کند. ازطرف دیگر، ضمن آگاهی و هشدار به مردم نسبت به تبلیغات منفی پهلوی علیه موضوع حجاب، از مبارزین و رهبرانی که در برابر کشف حجاب ایستادگی کردند، به نیکی یاد می کند. نفوذ این رویکرد امام در بدنه اجتماعی، منجر به بروز چالش و گسست سیاسی و واگرایی روز افزون مردم و حکومت شد که در رخداد انقلاب اسلامی نیز موثر واقع شد.
کلیدواژگان: امام خمینی، کشف حجاب، رضاشاه پهلوی، محمد رضاشاه، زنان -
صفحات 305-324
ازدواج زودهنگام یا کودک همسری به یکی از مسائل پیچیده و مهم در جوامع حال حاضر تبدیل شده است که تاثیرات گسترده ای بر زندگی افراد و جوامع دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته زنان در کودک همسری در شهرستان های کوهدشت و الیگودرز لرستان انجام شد. روش این پژوهش از نوع کیفی و تکنیک پدیدارشناسی است. به وسیله نمونه گیری هدفمند با 15 زن کودک همسر در شهرستان های کوهدشت و الیگودرز مصاحبه های عمیق انجام شد. تجزیه و تحلیل مصاحبه ها نشان داد که پاسخ گویان کودک همسری را برحسب تعاریف مبتنی بر حداقل سن تعیین شده توسط قانون, مهارت های زندگی و بلوغ جنسی و فکری تعریف کرده اند. بیشتر کودکان همسر حق انتخابی در گزینش این سبک از ازدواج نداشته اند و فقر اقتصادی، فشار فرهنگی، پذیرش اجتماعی؛ ویژگی های شخصیت و منش خانوادگی از علت های اصلی کودک همسری است و کودک همسران این نوع ازدواج را در نظام معنای دهنی خود دارای ماهیتی فرسایشی، ناخوشایند و نسبی(مثبت و منفی برحسب تاثیرات و علل آن) می دانند. بررسی پدیده کودک همسری و ازدواج زودهنگام نیازمند توجه همه جانبه به مجموعه ای از عوامل زمینه ساز و پیامدها و تاثیرات آن است تا تصویر کامل تری از این پدیده به دست آید و بتوان آسیب های آن را به حداقل رساند.
کلیدواژگان: کودک همسری، ازدواج، کمیته امداد، لرستان -
صفحات 325-339
محمدرضا پهلوی که پس از کودتای 28 مرداد 1332 به تدریج در قامت یک حاکم مستبد ظاهر می شد نیم نگاهی نیز به تحولات اقتصادی داشت. بهره گیری از نخبگان فن سالار یکی از ابزارهای وی برای تغییر در اقتصاد ایران بود. علینقی عالیخانی از تکنوکرات های تحصیل کرده در رشته اقتصاد مدت هفت سال اداره وزارت اقتصاد را برعهده گرفت. وی توانست گام های موثری در تحول اقتصاد سنتی به سوی مدرن با مشارکت بخش های دولتی و خصوصی بردارد. بررسی کارنامه علینقی عالیخانی در مقام وزارت اقتصاد، عوامل و پیامدهای عزل وی و میراثی که از خود برجای نهاد، هدف اصلی پژوهش است که بر مبنای این سوال استوار می باشد: علینقی عالیخانی چه نقشی در تحولات اقتصادی دهه 1340 ایفا کرده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد عالیخانی توانست با راهکارهایش از جمله فعال کردن بخش خصوصی نه تنها به رکود اقتصادی پیشین پایان دهد بلکه رشد اقتصادی بی نظیری در کنار تورم پایین را برای یک دهه رقم زند. این نوشتار از جمله تحقیقات تاریخی نظری به شمار می آید. اطلاعات مربوط به پژوهش به صورت کتابخانه ای مقالات و سایت ها جمع آوری شده و به شیوه توصیفی، تحلیلی به نگارش درآمده است.
کلیدواژگان: علینقی عالیخانی، تحولات اقتصادی، توسعه، محمدرضا پهلوی -
صفحات 340-355
هدف این پژوهش بررسی راهکارهای جذب و حفظ حمایت کنندگان مالی و خیرین ورزشیار در حوزه ورزش بانوان بود .جامعه آماری شامل کلیه مدیران ورزشی ، روسای هیئت های ورزشی وهمچنین حامیان و خیرین ورزشیار در حوزه ورزش بودند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته(پس از تایید پایایی و روایی) جمع آوری گردید. از آزمون تحلیل عاملی جهت شناسایی راهکارها و موانع موثر در جذب و حفظ حامیان مالی و آزمون آنوا، تی تست مستقل برای پاسخ به فرضیه های تحقیق و برای انجام محاسبات و پردازش اطلاعات از بستههای نرم افزاری SPSS و ایموس استفاده شد. 8 عامل به عنوان راهکارها و موانع جذب و حفظ حامیان و خیرین ورزشیاردر ورزش بانوان شناسایی شد. این عوامل بر اساس بار عاملی بیشتر با عناوین راهکارهای حمایتی، راهکارهای اقتصادی، اجتماعی و مدیریت و موانع نیز با نام موانع اقتصادی، قانونی، اجتماعی و فرهنگی نام گذاری شدند.پس از اولویت بندی این مولفه ها ، راهکارهای حمایتی به عنوان اولویت اول راهکار اقتصادی اولویت دوم و راهکار مدیریتی اولویت سوم و راهکار اجتماعی بعنوان اولویت اخر به عنوان راهکار های جذب حامیان و خیرین در نظر گرفته شد. همچنین موانع قانونی اولویت اول موانع اقتصادی اولویت دوم و موانع اجتماعی اولویت سوم و موانع فرهنگی بعنوان اولویت آخرموانع جذب حامیان مالی در نظر گرفته شد. آزمون نشان داد میان نظر مدیران سطح عالی و مدیران عملیاتی در خصوص راهکارهای جذب و حفظ حامیان و خیرین ورزشیار و همچنین میان موانع جذب و حفظ حامیان و خیرین از نظر این دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد.
کلیدواژگان: حامیان، خیرین، فرهنگی-اجتماعی، سیاس-اقتصادی، ورزش بانوان
-
Pages 1-19
The objective of this research was to analyze the relationship between public policy in the domain of public economic law policy. The primary policymakers in the field of public economics, in light of ethical schools of thought, aim to distinguish between the current state and desired goals. They strive to bridge the gap between what is and what should be by utilizing various tools. On the other hand, the successful implementation of these processes depends on the continuous evaluation of all components of these two main and significant factors, which is typically carried out based on various elements such as the governing principles of public law and economic policy. Muslim jurists generally extract these principles by referring to numerous Quranic verses and Hadiths or by utilizing different jurisprudential approaches. In addition to these legal discussions, various economic schools have also structured their systems of policy evaluation using their own targeted and diverse criteria regarding moral valuation. The findings indicate that choosing any of the approaches—deontology, virtue ethics, or ethical economics—has specific implications for evaluating the policies of different legal and economic schools. Muslim economists, as well, have proposed other methods, aside from normative ethical theories, to derive the governing principles of Islamic economic policies. They have adopted frameworks of Islamic economic value systems based on referencing Quranic verses, Hadiths, or employing jurisprudential approaches to extract these principles.
Keywords: Public Policy, Economic Policy, Economics -
Pages 20-36
The aim of the present research was to examine the ethics-oriented and anti-ethical political conduct of rulers in the political society of Iran based on Karen Horney's theory, with a review of historical books. Due to the nature of the research, we have employed a descriptive-analytical method based on documents and evidence. Ethics, by fostering a sublime and valuable spirit in the political sphere, prevents the emergence of social challenges, conflicts, and disputes, and by disseminating human values among the members of society, increases social cohesion and solidarity. In this regard, whether we consider politics as a profession or as a field that affects and is affected by all people according to their responsibilities and multiple roles in life, it is necessary to introduce specific ethical codes for this field. Regarding political ethics, no code or indicator has been introduced so far by scientific or political institutions. The book Kalila and Dimna, as a historical work, is a multi-layered and hybrid piece in which glimpses of three civilizations—India, Iran, and Islam (even a faint touch of Greek civilization)—can be observed. Centuries after the writing and translation of this book in the West, Machiavelli's The Prince was written with the same theme. The main question is: What perspectives do Kalila and Dimna and The Prince, as two historical-literary works, have on political ethics in society, and what are the similarities and differences between the two books? The method used to analyze and explain the subject is Karen Horney's psychological approach, which dissects four personality types: compliant, aggressive, detached, and idealized self. The conclusion drawn from this study is that in both books, political ethics is the central issue. However, in Kalila and Dimna, anti-ethical behavior is despicable and condemned, and anti-ethical figures like "Dimna" meet a bitter end, while in The Prince, the anti-ethical ruler faces no punishment for his conduct.
Keywords: Political Ethics, Rulers, The Prince, Machiavelli, Anti-Ethics, Karen Horney's Theory, Historical Books -
Pages 37-55
The ideas of the clergy and intellectuals, as well as the nature of their confrontation and cooperation during the Constitutional Revolution, have been examined. Given that numerous articles have been written on the Constitutional Revolution and its various aspects, the present article seeks to analyze the confrontation and cooperation between the clergy and the constitutional intellectuals from a different perspective. By presenting the views of some Shiite authorities and leading scholars of that period, alongside the perspectives of European-educated intellectuals, this descriptive-analytical study aims to answer the question: why was there initial cooperation between the clergy and intellectuals in the struggle against despotism at the beginning of the Constitutional movement, but after a while, especially after the victory of the constitutionalists, did cooperation give way to confrontation and conflict between them, ultimately leading to its failure? The hypothesis is that both groups, the clergy and the intellectuals, set aside many of their ideological differences during the physical and field struggle against despotism, due to their shared goal of rejecting the status quo. This shared goal was the primary reason for their initial success. However, various factors, such as the silent interference of foreign powers acting in their own interests, and the incompatibility and conflict among the factions leading the Constitutional Revolution—each of which pursued its own specific objectives after the victory—led to the movement's disintegration and ultimately to the rise of another authoritarian figure, Reza Khan.
Keywords: Confrontation, Participation, Clergy, Intellectuals, Constitutionalism -
Pages 56-71
At present, given that Iran is in a transitional period from a traditional society to a modern one, the issues arising from a lack of cohesion and the limited participation of various social groups in social and political arenas are becoming increasingly evident across different fields. Governance, by either disrupting or fostering social relations and interactions between individuals and society, can either promote or diminish civil life. The aim of the present study is a sociological analysis of the role of good governance in social cohesion. The research method of this dissertation is quantitative, utilizing a survey. The data collection tool was a questionnaire. The statistical population consisted of the citizens of Garmsar city. Using a cluster sampling method followed by quota sampling, 384 individuals were selected as the statistical sample. The data were analyzed based on descriptive and inferential statistics using SPSS22 software and structural equation modeling software Lisrel. The data analysis indicates that there is a significant relationship between good governance and commitment, belonging, order, and belief. Additionally, using structural equation modeling, the factors of the right to voice (0.30), political stability (0.20), effectiveness (0.16), regulatory quality (0.20), rule of law (0.31), and control of corruption (0.31) altogether explain the relationship between good governance and social cohesion (0.65).
Keywords: Belonging, Commitment, Order, Belief, Social Cohesion, Good Governance -
Pages 72-87
This study aims to explain and analyze the function of religious rites and rituals in the lives of Shia Iranians during the Qajar period. The research is considered a historical study and has been written using a descriptive-analytical method based on library resources. The information related to the study was collected through note-taking. In this research, the religious customs and rituals of the people during the Qajar period are discussed in various aspects, including birth, marriage, divorce, death, clothing, and the religious holidays of Nowruz, Ghadir, Qorban, Ramadan, and Muharram. The results of the study indicate that, similar to the Safavid era, religious rites and rituals were practiced during the Qajar period, and Qajar kings were also committed to performing customs at both the popular and aristocratic levels. During this period, with the beginning of Iran's contact with the West and Naser al-Din Shah Qajar’s first trip to Europe, Western culture and modernity entered the country significantly, and the methods of celebrating religious ceremonies and mourning during the months of Muharram and Ramadan underwent changes. Some religious customs, such as Chavosh Khani and Taziyeh, reached their peak during this period, while others, such as Bast Neshini, were temporarily discontinued and then limited to specific locations after the death of Amir Kabir.
Keywords: Customs, Religious Rituals, Qajar, Religious Holidays -
Pages 88-110
This article examines the analysis of identification methods and the impacts of virtual space on individual identity and political authority. The present article is descriptive-analytical. The materials and data are qualitative, and note-taking has been used for data collection. In today's world, virtual space plays a significant role in political interactions and communications, and its impact on individual identity and political authority is observable. Virtual space provides individuals with access to more information and political resources, which can influence their general awareness and political knowledge. Additionally, the ability to express individual opinions and perspectives on political issues in virtual space contributes to the strengthening of political identity and the enhancement of individual political authority. Individuals can participate in online communities and connect with people who share similar views, which can also affect the strengthening of their political identity and increase their political authority. Moreover, virtual space allows individuals to influence public opinion on political issues, which can further enhance their political authority and impact political decision-making. Therefore, virtual space can be used as a powerful tool to strengthen individual identity and increase political authority. However, it is essential to consider the responsible use of this space and the adherence to its rules and principles.
Keywords: Virtual Space, Political Identity, Political Authority, Methodological Analysis, Political Impacts -
Pages 111-130
One of the most significant theoretical discussions overshadowing macro sociological perspectives today is the issue of globalization. Globalization encompasses economic, political, social, cultural, and structural dimensions, all of which play a fundamental and essential role in the discourse on globalization. Among these, the study of art, as one of the most powerful and influential tools and a key component in shaping cultural globalization, has garnered attention. Therefore, the aim of the present study was to explore the capabilities and structural and visual components of Islamic arts in the process of globalization. This research is descriptive-comparative in nature and method, and while examining the concept of globalization, it attempts to analyze the position of Islamic arts in the flow of globalization based on structural and visual components in the contemporary world. The results of the study indicate that globalization, from the perspective of theorists and based on globalization components, is possible due to interactions and communications in light of various global cultural and artistic events, as well as the platforms for the emergence of works in virtual spaces. However, it may also involve risks. Globalization requires progress and interaction with the world, which in turn will introduce and recognize Iranian Islamic art. Islamic art, contemporary and aligned with Iranian identity, can influence the proper course of this movement. The use of Iranian structural and visual components with a contemporary perspective is one of the important aspects of globalizing Iranian art.
Keywords: Islamic Culture, Islamic Identity, Islamic Art, Universality Of Art -
Pages 131-148
The tourism industry, in its modern form, emerged in Iran for the first time during the Pahlavi era. Initially, in 1935, an office titled "Office for Foreign Travelers and Publicity" was established, and its activities were limited to publishing tourism brochures and guidebooks. The growth and development of this industry were realized through the establishment of the "Tourism Attraction Organization" in 1966 and the formation of the "Ministry of Information and Tourism" in 1974. One of the destinations that has always been attractive and of interest to tourists is the southern ports and islands of Iran. These places, with their various historical, environmental, and cultural attractions, have always drawn tourists to them. Among these regions, Kish Island, with features such as favorable weather, beautiful nature, historical sites, and rare plant and animal species, became one of the islands receiving special attention for tourism development in southern Iran during the Second Pahlavi period. In the present research, based on sources such as memoirs of Pahlavi officials and available documents, and using a descriptive-analytical method, an attempt has been made to answer the question of how the tourism industry grew and developed in the Iranian ports and islands of the Persian Gulf during the Second Pahlavi era, particularly Kish Island, which became an international tourist island during this period.
Keywords: Tourism Industry, Second Pahlavi, Kish, Qeshm, Ports Of Bushehr, Abbas -
Pages 149-162
This study aims to measure and analyze multidimensional poverty in Iran using the Alkire-Foster (AF) index across five dimensions: education, employment, living standards, health, and housing. The study period covers the years 2017 to 2019. The results indicate that approximately 28% of individuals in rural areas and 25% in urban areas are poor. Additionally, about 51% of the poor live in rural areas, while 49% reside in urban areas. The highest deprivation in both regions pertains to employment, accounting for around 40%. In other dimensions, deprivation rates are 16% in education, 4% in living standards, 24.5% in health, and 15.5% in housing. The multidimensional poverty index (MPI) is calculated to be 10% for urban areas and 11.5% for rural areas. The findings show that women, particularly in the education dimension, experience higher levels of deprivation in both urban and rural areas. This study demonstrates that poverty is a multidimensional phenomenon, and effective policies for poverty reduction must address all its dimensions. Based on the results, improving employment conditions and enhancing living standards are primary priorities for reducing poverty. Additionally, special attention to improving health and education services, especially for women, is essential. The research indicates that targeted and precise policies can significantly reduce poverty and social inequalities.
Keywords: Multidimensional Poverty, Alkire-Foster, Education, Employment, Standard Of Living, Health, Housing, Iran, Poverty Analysis, Social Policy -
Pages 163-179
In the final third of the Qajar period, the Pusht-e Kuh government faced various vulnerabilities, threats, and security incidents. Border disputes with the Ottoman Empire, internal uprisings, regional wars, dissatisfaction and lack of trust among subjects, mismanagement by some officials, and the involuntary migration of inhabitants led to severe security disruptions. Gholam Hossein Khan Shahab al-Mulk, a key figure within the ruling elite, was tasked with restoring order and took actions aimed at reproducing, improving, and enhancing security in the region. This study seeks to answer the question: What role did Gholam Hossein Khan Shahab al-Mulk play in the security of the Pusht-e Kuh government during the late Qajar period? It also tests the hypothesis that Shahab al-Mulk, through effective agency, strengthened the financial capacity, guided and reassured the subjects, improved intelligence, and implemented military and security measures, thereby improving security in Pusht-e Kuh during the late Qajar period. The present research has been conducted using a descriptive-analytical method, and a significant portion of the documents and materials reviewed in this study are being published for the first time. Additionally, the elite theory has been used as the theoretical framework of the research. The findings of the study indicate that Shahab al-Mulk was able to contribute to the maintenance and preservation of security in the Pusht-e Kuh government by improving financial resources, building trust and hope among the subjects, and implementing military and security measures.
Keywords: Gholam Hossein Khan Shahab Al-Mulk, Security, Pusht-E Kuh Government, Qajar Period -
Pages 180-199
Architecture and music are two artistic fields that are created and understood by humans. All forms of art, in their ultimate expression, open a path toward abstraction and experience. Based on this definition, many similarities can be found between these two arts. In the creation of architecture, the artistic imagination and mental forms of the artist, through the element of ambiguity resulting from the use of symbols from tangible forms in the construction of buildings, lead the work to the boundaries of abstraction, a realm in which music holds a prominent position. The aim of this article is to examine the historical and transformative trajectory of the conceptual relationship between the two arts of architecture and music throughout different historical periods, where this relationship and influence can be discovered and interpreted in the architectural buildings of each historical period, reflecting the distinct characteristics of that era. The issue addressed in this article is one of the most significant aspects of the connection between these two arts, which facilitates deep communication between them—namely, the practical and aesthetic considerations of these two arts. It seems as though something in the atmosphere and quality of the musical and architectural spaces of the past has changed in the present. Considering the nature of the research subject, the methodology employed in this thesis is a quantitative-qualitative descriptive-analytical approach. Utilizing qualitative content analysis under an interpretive-historical perspective and comparative analysis, the study identifies the fundamental variables present in the theories concerning music, architecture, and their conceptual connections. This research, with a formal and content-based approach throughout the Qajar historical period, examines three characteristics—rhythm and tempo, pitch, and texture—in architecture. Through the analysis of five case studies of prominent buildings from the Qajar period, particularly in architectural facades, it can be stated that the works in both architecture and music possess a rich language and rhythmic, melodic expression. When the outstanding examples of the Qajar period were examined, it was discovered that common concepts such as harmony, proportions, rhythm, and structure are effectively utilized in both disciplines, influencing the designers.
Keywords: Art, Architecture, Music, Qajar Social-Historical Period, Building Façade -
Pages 200-219
This study examines the impact of security arrangements in West Asian countries on the national security of the Islamic Republic of Iran from the perspective of the Copenhagen School. Given Iran's geographical and geopolitical position, as well as the existing tensions and challenges in the region, Iran's national security is influenced by military, economic, environmental, and social threats. The Copenhagen School, with its comprehensive approach to security, divides this concept into five dimensions: military, political, economic, social, and environmental, and emphasizes the importance of regional security in achieving national security. In this research, the military threats posed by terrorist groups such as ISIS and Al-Qaeda and their impacts on Iran's national security are addressed. Additionally, the environmental threats resulting from these groups' activities and their effects on Iran's water and air resources are examined. Moreover, the economic and social impacts of regional instability and the efforts of extra-regional powers to influence and intervene in the domestic affairs of West Asian countries and Iran are analyzed. The research method of this study is based on descriptive analyses and the use of library resources. The findings of this study indicate that Iran's national security is heavily influenced by regional security developments and that achieving sustainable security requires interaction and cooperation with regional countries and international organizations. In this regard, Iran's foreign policy should be based on active diplomacy and multilateralism, aiming to create sustainable security arrangements and strengthen regional cooperation. This study provides strategies to enhance Iran's national security, emphasizing Iran's significant role in regional and international developments, and offers recommendations for improving regional relations and reducing tensions.
Keywords: National Security, West Asia, Copenhagen School, Islamic Republic Of Iran, Military Threats, Environmental Threats, Multilateral Diplomacy -
Pages 220-235
Nasser Gholi Ardalan was one of the representatives of Sanandaj in the National Consultative Assembly during its fourteenth to sixteenth terms. His economic performance in the Assembly experienced ups and downs. Some of his economic actions were marked by moderate policies and leniency, while in other instances, his economic and financial actions left diverse impacts on the Assembly, leading to various transformations. The issue addressed in this study is the examination and evaluation of Nasser Gholi Ardalan's economic plans and programs, which has been conducted descriptively and analytically based on the minutes of the National Consultative Assembly, archival sources, and historical data. According to the findings of this study, Nasser Gholi Ardalan was one of the most active representatives in economic discussions, both at the national and regional levels, during the fourteenth to the end of the sixteenth terms of the National Consultative Assembly. His involvement spanned areas such as the annual and current government budgets, currency issuance, taxation, and more. He was attentive to economic issues and the people's problems and did not hesitate to criticize and caution the government when necessary.
Keywords: Nasser Qoli Ardalan, 14Th Term Assembly, 15Th Term Assembly, 16Th Term Assembly Of The National Council, Economic Activity, Sanandaj -
Pages 236-248
The aim of this study is to examine and investigate the socio-cultural factors influencing women's political participation in Mazandaran. The theoretical framework is based on the perspectives of Robert Putnam, Habermas, Lerner, Milbrath, and Lipset. The research method is a survey, and the unit of analysis is women over 18 years of age. The sampling method is multi-stage cluster sampling, and the sample size, according to Cochran's formula, is 384 individuals. The data collection tool is a researcher-made questionnaire. Data analysis methods include Pearson correlation coefficient, path analysis, and multiple regression analysis using SPSS software. Face validity was used to assess validity, and the Cronbach's alpha coefficient for the dependent variable of political participation was 0.885, indicating the reliability of the variables. The findings showed that the average political participation in both the objective and subjective dimensions of political participation was moderate. About 8.9% reported very low levels of political participation. Approximately 17.7% indicated low participation, about 33.8% reported moderate participation, about 21.4% reported high participation, and about 14.6% reported very high political participation. There is a positive and direct relationship between the variables of social capital, political socialization, the extent of media use, cultural capital, religiosity, and the level of social security with the level of political participation in both objective and subjective dimensions. Regression analysis shows that 41.2% of the variance in women's political participation is related to the independent variables. The highest explanation of variance and changes in women's political participation belong to the variables of political socialization and social capital, respectively. In conclusion, strengthening and enhancing social and cultural capital, the feeling of security, socialization, political socialization, and religious beliefs can play a significant role in shaping women's attitudes towards political participation in both the subjective and objective dimensions of political participation, encouraging women residing in the cities of Mazandaran province to increase their political participation in various social arenas.
Keywords: Political Participation, Social Capital, Political Socialization, Cultural Capital, Women -
Pages 249-266
The aim of this study is to validate the family economic efficiency model with a cultural approach, emphasizing the Iranian-Islamic lifestyle. This research is applied, and its approach is quantitative. The statistical population of the research in the quantitative section consisted of 135 individuals, from which a sample size of 100 people was selected using the Morgan table. The data collection tool in this section was a researcher-made questionnaire, which included the components identified in the conceptual model of Fakhari et al. (2023). To ensure the validity of the questionnaire, its face validity was confirmed by the supervisor and a number of members of the statistical community, including university professors. Its content validity was also confirmed by the supervisor. The reliability of the questionnaire was confirmed with a Cronbach’s alpha coefficient of 0.8. To validate the model derived from the identified information, a structural equation modeling approach based on variance was used. The results showed that the identified factors were categorized into five main concepts: causal conditions, intervening factors, contextual factors, outcomes, and strategies (with different sub-concepts).
Keywords: Economy, Culture, Family, Lifestyle, Iranian-Islamic -
Pages 267-286
The architecture of a land such as Iran, with its distinctive shapes, forms, and designs, has manifested with both similarities and differences in various periods and regions. This phenomenon is most evident in the embodiment of the most important religious building after Islam, the mosque, which reflects the art and architecture of the people. Therefore, examining and analyzing Iranian mosques from the perspective of architectural structure (form and function) can reveal the features and distinctions among them, thus contributing to the development and enhancement of this type of architecture and, more broadly, to the architecture of contemporary religious buildings. The aim of this study is to identify the spatial and structural characteristics of these buildings and to classify the typology of mosques, particularly in the cities of Sanandaj and Isfahan, in line with the research objectives. This research employs a descriptive-historical-analytical typology and identifies the criteria for mosque construction to explain the types, categorize them, and examine case studies. Field investigations and library studies have also been utilized in this process. Ultimately, the findings indicate that the iwan-courtyard and domed types represent the most frequent examples in these regions. Additionally, the columned iwan, domed chamber, courtyard, and surrounding corridors are key elements in the architectural structure of mosques in these areas. Indeed, by focusing on these architectural elements and promoting their development and expansion in national architecture, the position of mosque architecture can be significantly enhanced at both national and international levels. Moreover, these elements can be innovatively incorporated into the architectural structure of other contemporary buildings.
Keywords: Mosque Architecture, Religious Buildings, Contemporary Iranian Mosque Structures, Sanandaj, Isfahan -
Pages 287-304
Addressing women's issues and providing innovative solutions has always been part of modernization in the contemporary world and Iran. In his authoritarian modernization, Reza Shah, with a quasi-modernist approach to the issue of women, adopted the policy of banning and unveiling the hijab. This policy, while maintaining its foundations, continued during the reign of the second Pahlavi with changes in method. This policy provoked widespread social reaction and resistance from segments of society and religious leaders. Among them, Imam Khomeini, in his speeches, repeatedly referred to this government action, criticizing these policies and condemning the Pahlavi regime's approach to the issue of women and the hijab. The present study, aiming to explain Imam Khomeini's stance toward these actions, adopts a descriptive-analytical method using library resources, seeking to answer the question: What was Imam Khomeini's position on Pahlavi's modernist policies regarding women, particularly on the issue of the hijab? The research findings indicate that on one hand, he defended women's hijab and explicitly opposed the unveiling policy of Reza Shah and Mohammad Reza Shah Pahlavi. On the other hand, while raising awareness and warning the public about Pahlavi's negative propaganda against the hijab, he praised the fighters and leaders who stood against the unveiling policy. The influence of Imam's approach in society led to political challenges and increasing divergence between the people and the government, which also played a role in the occurrence of the Islamic Revolution.
Keywords: Imam Khomeini, Unveiling Of The Hijab, Reza Shah Pahlavi, Mohammad Reza Shah, Women -
Pages 305-324
Early marriage or child marriage has become one of the complex and significant issues in contemporary societies, with widespread effects on individuals and communities. The present study aims to investigate the lived experiences of women in child marriages in the cities of Kuhdasht and Aligudarz in Lorestan. This research is qualitative in nature, utilizing the phenomenological technique. Through purposive sampling, in-depth interviews were conducted with 15 women who were child brides in the cities of Kuhdasht and Aligudarz. The analysis of the interviews revealed that respondents defined child marriage based on legal definitions of minimum age, life skills, and sexual and cognitive maturity. Most child brides did not have a choice in selecting this form of marriage, and factors such as economic poverty, cultural pressure, social acceptance, personality traits, and family character were identified as the main causes of child marriage. In their mental meaning systems, child brides perceive this type of marriage as having an exhausting, undesirable, and relative (both positive and negative depending on its effects and causes) nature. Examining the phenomenon of child marriage and early marriage requires a comprehensive focus on a set of underlying factors, consequences, and effects to obtain a more complete picture of this phenomenon and to minimize its harm.
Keywords: Child Marriage, Marriage, Imam Khomeini Relief Foundation, Lorestan -
Pages 325-339
Mohammad Reza Shah Pahlavi, who gradually emerged as an authoritarian ruler following the 1953 coup, also paid attention to economic transformations. Utilizing technocratic elites was one of his tools for changing Iran's economy. Ali Naghi Alikhani, a technocrat educated in economics, held the position of Minister of Economy for seven years. He successfully took significant steps in transforming the traditional economy toward modernity with the participation of both the public and private sectors. The primary aim of this research is to examine Alikhani's tenure as Minister of Economy, the factors and consequences of his dismissal, and the legacy he left behind. The study is based on the central question: What role did Ali Naghi Alikhani play in the economic transformations of the 1960s? The research findings reveal that Alikhani, through measures such as activating the private sector, not only ended the previous economic stagnation but also achieved unparalleled economic growth with low inflation for a decade. This study is considered a theoretical historical research. The information has been collected from books, articles, and websites and has been written descriptively and analytically.
Keywords: Ali Naghi Alikhani, Economic Transformations, Development, Mohammad Reza Shah Pahlavi -
Pages 340-355
The purpose of this research was to investigate the ways to attract and retain financial sponsors and benefactors of sportsmen in the field of women's sports. Information was collected through a researcher-made questionnaire. The factor analysis test was used to identify effective solutions and obstacles in attracting and retaining financial sponsors and ANOVA test, independent t-test was used to answer the research hypotheses and SPSS and Imus software packages were used to perform calculations and data processing. 8 factors were identified as solutions and obstacles for attracting and maintaining sports supporters and benefactors in women's sports. Based on the factor load, these factors were named as support solutions, economic, social and management solutions, and barriers were named as economic, legal, social and cultural barriers. After prioritizing these components, support solutions were named as priority. First, the economic solution is the second priority, the management solution is the third priority, and the social solution is considered as the last priority as the solutions to attract supporters and benefactors. Also, legal obstacles are the first priority, economic obstacles are the second priority, social obstacles are the third priority, and cultural obstacles are considered as the last priority obstacles for attracting sponsors. The test showed that there is no significant difference between the opinions of high-level managers and operational managers regarding the strategies for attracting and retaining sports supporters and benefactors, as well as between the barriers to attracting and retaining supporters and benefactors in the opinion of these two groups.
Keywords: Sponsors, Charity, Cultural-Social, Political-Economic, Women's Sports