فهرست مطالب

معماری و شهرسازی پایدار - سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پگاه پایه دار اردکانی، یوسف گرجی مهلبانی*، عبدالحمید قنبران صفحات 1-20

    در پژوهش های بسیاری بر بهره گیری از نور روز در فضاهای داخلی، به دلیل مزایا و تاثیرات مثبت آن تاکید شده است. یکی از مهم ترین این تاثیرات، تجربه های گوناگونی است که کاربران در برخورد با متغیرهای وابسته به نور روز دارند. هدف از پژوهش حاضر شناخت روش ها، معیارها و ابزارهای قابل اتکا برای سنجش تجربه ی فضایی کاربران (متغیر وابسته) در مقابل متغیرهای مستقل وابسته به نور روز است و با بهره گیری از روش کیفی مرور ساختاریافته، به توصیف، تحلیل و ترکیب مقالات پژوهشی و معتبر موجود، از سال 2012 تا ماه جولای سال 2023 می پردازد. یافته های حاصل نشان می دهد که می توان تجربه ی انسان در مقابل نور روز را در شش گروه فیزیولوژیکی، نوروفیزیولوژیکی، هیجانی، رفتاری-انگیزشی، شناختی و بصری تقسیم بندی کرد که پژوهشگران برای سنجش آنها از روش های پیمایشی، آزمایشگاهی، مشاهده ای، بررسی موردی و یا ترکیب آنها استفاده کرده اند. پرکاربردترین ابزار در روش پیمایشی پرسشنامه های خودارزیابی هستند، اما سنجش تجربه های عینی فیزیولوژیکی و نوروفیزیولوژیکی، امکان بهره مندی از ابزارها و حسگرهایی را به وجود آورده است که موجب ارتباط میان معماری و حوزه های مختلف علوم زیست -پزشکی بخصوص علوم اعصاب شده است. در این روش داده های حاصل از سنجش فعالیت های مغزی، وضعیت قلب، پوست، حرکات چشم و سر، با بکارگیری حسگرهای EEG، ECG، GSR، PPG ، ردیابی چشم و سر به هیجانات فرد و کسب تجربه ی معماری نسبت داده شده است. در مقالات مورد بررسی بیشترین تمایل پژوهشگران به استفاده از فناوری های مرتبط با واقعیت مجازی و تصاویر رندر 360 درجه برای نمایش محرک به آزمون شوندگان است. همچنین به نظر می رسد بکارگیری یادگیری ماشینی و الگوریتم های آن برای تحلیل داده های جمع آوری شده، به منظور ایجاد مدل های پیش بینی رفتارها و تجربیات فضایی انسان ها در مطالعات نور روز رو به گسترش است. بطور کلی نتایج حاصل از این تحقیق می تواند با مرور و تحلیل دستاوردهای امروز و بسترهای موجود برای تحقیقات آینده، زمینه ساز انجام مطالعات گسترده در این زمینه شود.

    کلیدواژگان: تجربه ی معماری، نور روز، مرور ساختاریافته، علوم اعصاب
  • میترا قربی، محمود قلعه نویی*، مهین نسترن صفحات 21-40

    هرچند توجه به برنامه ریزی کاربری اراضی شهری بویژه از طریق اختلاط کاربری اراضی طی چند دهه اخیر به سبب مزایای متعدد آن تبدیل به یک الگوی برنامه ریزی مهم در جهان شده، لیکن رابطه آن با متغیرهای مکانی - فضایی تاثیرگذار بر مکان فعالیت اجتماعی کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش ضمن سنجش میزان اختلاط کاربری در بافت تاریخی کرمان به بررسی رابطه آن با شکل گیری مکان های مستعد برای فعالیت های اجتماعی می پردازد. زیرا یکی از شروط ایجاد انسجام در فضاهای شهری توانایی فضا برای حمایت از فعالیت های اجتماعی و حفظ آن ها در خود می باشد. از این رو هدف پژوهش شناسایی پهنه های مستعد برای فعالیت اجتماعی در بافت تاریخی کرمان است. پژوهش، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و علی است. گرداوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی (به صورت تکمیل پرسشنامه و مشاهدات و برداشت های میدانی) بوده و برای تحلیل پرسشنامه ها از روش های تجزیه و تحلیل و وزن دهی SAW و AHP استفاده می شود. سپس با مدل تحلیل شبکه شهری به شناسایی مکان ها با اختلاط کاربری بالا از نظر کاربران فضا و کارشناسان پرداخته می شود. برای بررسی همبستگی فضایی و مکانی میان کاربری ها از دیدگاه فضایی شاخص موران محلی با توجه به شاخص دسترسی و وزن کاربری نیز سنجیده می شود. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده از شاخص موران و تحلیل شبکه شهری مکان های مستعد برای فعالیت های اجتماعی به شناسایی می شود. بر مبنای یافته ها بیشترین اختلاط کاربری در محدوده بازار و سپس خیابان های هم راستا با بازار شرقی - غربی کرمان می باشد که بسیار شبیه به نتایج همبستگی فضایی بدست آمده از شاخص موران می باشد. بهترین مکان ها برای وقوع فعالیت اجتماعی با توجه به اختلاط کاربری و شاخص دسترسی (پیاده، دوچرخه، نزدیکی به ایستگاه حمل نقل عمومی) و همچنین مساحت کاربری در راسته بازار شرقی - غربی کرمان و میادین ارگ و گنجعلیخان همچنین مرکز محله ته باغ لله می باشد. نتایج نشان داد بازار کرمان همچنان عنصری مرکزی در ساختار شهری باشد که می تواند فعالیت های اجتماعی را حمایت کند، همچنین عنصر شهرسازی جدید یعنی خیابان نیز در صورت بهره مندی از اختلاط کاربری سازگار و متناسب با نیاز کاربران فضا و داشتن امکانات و خدمات مناسب می توانند پهنه های مناسبی برای وقوع فعالیت های اجتماعی باشند.

    کلیدواژگان: اختلاط کاربری، فعالیت، تحلیل شبکه شهری، بافت تاریخی کرمان، شاخص موران
  • فاطمه بهبودزاده، احمد اخلاصی*، سعید نوروزیان ملکی صفحات 41-66

    در طول دو دهه ای که از عمر طراحی بیوفیلیک در معماری می گذرد، دیدگاه های متعددی در زمینه الگوهای یک محیط بیوفیلیک ارائه شده است که تفاوت هایی با یکدیگر دارند. هدف از این پژوهش، تحلیل شباهت ها و تفاوت هایی است که در میان این دیدگاه ها وجود دارد. نوع پژوهش کیفی بوده و گردآوری اطلاعات بر مبنای مطالعه منابع کتابخانه ای- اسنادی انجام گرفته است. کلیدواژه ها و مفاهیم اصلی از طریق تحلیل محتوای مطالب، استخراج شده و از طریق استدلال استقرایی و تطبیق میان آن ها نتایج به دست آمده است. در این تحقیق، دیدگاه های مختلف مطرح شده در زمینه الگوهای طراحی بیوفیلیک از طریق مرور نظام مند استخراج گردیده و 47 منبع نهایی مورد بررسی قرار گرفتند. دیدگاه ها در 4 خوشه قابلیت جمع بندی داشتند و از میان آن ها خوشه غالب انتخاب شد. این خوشه از سه دسته بندی تجربه مستقیم طبیعت، تجربه غیرمستقیم طبیعت، تجربه فضا و مکان و 27 الگو شامل سبزینگی، نور طبیعی، آب، اشکال و فرم های طبیعی، مصالح طبیعی و دورنما و پناهگاه تشکیل شده است. الگوهایی که از میانگین فراوانی دسته مربوطه، فراوانی بیشتری داشتند به عنوان الگوهای مهم شناسایی شدند و برای هر یک از این الگوها راهکارهای طراحی ارائه گردید. برخی از این راهکارهای طراحی با فراوانی بیشتر عبارتند از وارد کردن پوشش گیاهی به فضای داخلی از طریق دیوارهای سبز داخلی، آتریوم های بزرگ با محیط های شبیه پارک و بسترهای کاشت داخلی، گنجاندن گیاهان در ساختمان با استفاده از بام های سبز، دیوارها و نماهای سبز و فضاهای سبز جیبی، گسترش محیط آبی از طریق ساخت مناظر آبی همچون فواره ها، بدنه های آبی، تالاب ها و برکه های ساخته شده، دیوارهای آبی و آکواریوم ها، استفاده از هندسه فراکتال در طراحی ها، استفاده از مصالح طبیعی مانند چوب، سنگ، بامبو و خاک رس در طیف وسیعی از محصولات، مبلمان و دیگر طراحی های داخلی و خارجی و ارتباط جغرافیایی، تاریخی، اکولوژیکی و فرهنگی با مکان.

    کلیدواژگان: بیوفیلیا، معماری بیوفیلیک، ارتباط با طبیعت، محیط ترمیمی، سلامت جسمی و روانی
  • فاطمه حنیفه*، مهرناز مولوی صفحات 67-84
    مقدمه

    امروزه بافت مرکزی بسیاری از شهرهای قدیمی با وجود فرسودگی شدید به دنبال یک انتخاب استراتژیک، مبارزه با ناپایداری و ارتقای شهری از طریق یک برنامه یکپارچه است و به نظر می رسد بازآفرینی پایدار تنها راه نجات بافت فرسوده شهر از اضمحلال است و از آنجایی که تحقق پذیری هر برنامه، امری است که بایستی دوشادوش تمامی مراحل حرکت کند، بنابراین پژوهش حاضر به آسیب شناسی تحقق پذیری بازآفرینی پایدار شهری در سه مرحله (پیشاتدوین، در مرحله تدوین و پسا تدوین) پرداخته است.

    روش تحقیق: 

    در این پژوهش از روش داده بنیاد متنی با بهره گیری از شیوه های مطالعه کتابخانه ای و میدانی (مصاحبه) استفاده شد که در گام اول، مفاهیم پایه تبیین و عناصر و اجزای مرتبط مشخص شده است و در گام بعدی، از طریق مصاحبه با مدیران شهری آشنا با برنامه و بستر اجرای طرح، گزاره های علمی با تاکید بر بافت فرسوده شهر رشت تحلیل و کدگذاری شد.

    نتایج و بحث: 

    کدهای گزینشی در مرحله پیشاتدوین با 35 کد باز  شامل شرایط علی (2 کد محوری)، زمینه ای (1 کد محوری)، مداخله گر (1 کد محوری) و راهبردی (4 کد محوری)، در  مرحله تدوین با 32 کد باز شامل شرایط علی (2 کد محوری)، زمینه ای (1 کد محوری)، مداخله گر (1 کد محوری) و راهبردی (2 کد محوری)، مرحله پساتدوین با 53 کد باز شامل مجموعه شرایط علی (2 کد محوری)، زمینه ای (1 کد محوری)، مداخله گر (3 کد محوری) و راهبردی (3 کد محوری) و پیامد همه این مراحل (5 کد محوری و 29 کد باز) است که در نهایت مدل مفهومی آسیب شناسی استخراج شد.

    نتیجه گیری

    بافت فرسوده شهر رشت با دوگانه ای از دارایی ها، محدودیت ها و همچنین تعدد ذینعفان مواجه است که موثرترین راه برای مواجه با آن ها، تعامل بین دو مقوله بازآفرینی شهری و توسعه پایدار به عنوان شرط اصلی تحقق پذیری خواهد بود و در همین راستا مصاحبه شوندگان نیز دو مولفه حضور مردم و ارزیابی در هر سه مرحله به عنوان عوامل دارای اولویت بالاتر برشمردند. اما در حال حاضر کشور ایران به ویژه شهر رشت بلوغ کامل برای کاربست رهنمودهای بازآفرینی پایدار شهری را ندارد و بیش از هر چیز ردپای بازسازی کالبدی قابل مشاهده است.

    کلیدواژگان: تحقق پذیری، بازآفرینی پایدار شهری، بافت فرسوده شهر رشت، توسعه پایدار
  • عماد شمس الله، حمید ماجدی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 85-102
    مقدمه

    فقدان «سرزندگی» نوعی فقر است که توسعه ی پایدار را تهدید می کند. بر این اساس، امروزه خلق و ارتقای «سرزندگی»، به عنوان یکی از مهمترین اهداف برنامه های توسعه ی شهری دنبال می شود. این در حالی است که «سرزندگی شهری» در عرصه ی نظری به گونه ای مناسب مفهوم سازی نشده و یک مدل نظری ساختارمند و یکپارچه در ارتباط با آن به ویژه در مقیاس فضاهای شهری(به عنوان مهمترین کانون های تبلور سرزندگی شهری) تدوین نگردیده است. در عرصه ی داخلی نیز، با وجود انجام پژوهش های متعدد، به دلایلی از جمله کمی نگری بیشتر این پژوهش ها و عدم درک یا پذیرش سرزندگی به مثابه ی «یک کل» شکاف نظری مورد اشاره پابرجا است. بر این اساس، ضرورت تبیین سرزندگی بر مبنای یک لنز نظری «کل نگر» و مفهوم سازی مناسب آن بیش از پیش احساس می شود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش پیش رو با هدف مفهوم سازی سرزندگی در مقیاس فضای شهری، طی مطالعه ای نظری-بنیادی و بر مبنای روش تحلیل محتوای متون، به گونه ای ساختارمند به بررسی ادبیات نظری جهانی می پردازد و بر این مبنا، «ابعاد»، «معیارها» و «شاخص ها»ی سرزندگی شهری را در قالب یک مدل مفهومی تبیین می کند.

    نتایج و بحث:

     سرزندگی در مقیاس فضای شهری را در قالب یک «مدل پویای سه سطحی»، می توان مفهوم سازی کرد. سطح اول دربردارنده ی 3 بعد «کالبدی-محیطی»، «عملکردی-مدیریتی» و «ادراکی-معنایی»، سطح دوم شامل 15 معیار و سطح سوم مشتمل بر 55 شاخص (با قابلیت کمی سازی به-منظور سنجش سرزندگی) به همراه «شاخص های زمینه ای» می باشد. همچنین پویایی مدل پیشنهادی برمبنای توجه به عنصر «زمان» تعریف می گردد.

    نتیجه گیری

    بر مبنای یافته ها، هفت عامل کلیدی در تبیین سرزندگی شهری نقش دارند: 1) حرکت و پویایی، 2) رویدادها، 3) زمینه ای برای بروز، 4) حضورپذیری، 5) تنوع فعالیت ها، 6) انرژی شهر، 7) زندگی فعال خیابانی. آفرینش سرزندگی شهری نیز در گرو توجه به دیالکتیک و رابطه ی میان سه عنصر «انسان»، «فضا» و «فعالیت» می باشد. سرزندگی شهری، بر اساس مدل مفهومی پیشنهادی، دربردارنده ی «مجموعه ای از عوامل متعدد و به هم-مرتبط» است. به بیان دیگر ، سرزندگی چتر جامعیتش را بر تمامی کیفیت های مرتبط با یک فضای شهری اعم از کالبدی، عملکردی و معنایی می گستراند. بر این اساس ضروری است از آن تحت عنوان «فرامفهوم» یا «مفهوم فراگیر» یاد شود. این «دیدگاه کل نگر» نسبت به سرزندگی شهری می تواند ابهامات و آشفتگی های نظری پیرامون آن را تحدید کرده و به انسجام بخشی مبانی نظری آن کمک نماید.

    کلیدواژگان: سرزندگی، سرزندگی شهری، مفهوم سازی، مدل مفهومی پویا، پژوهش کیفی
  • الناز حیدری، جمال الدین مهدی نژاد درزی*، پویا دولابی صفحات 103-127

    امروزه بحران انرژی، توجه معماران و شهرسازان را به چگونگی هم جواری ساختمان ها درون ساختگاه، جلب کرده است. ساختمان های مسکونی معاصر واقع در جداره ساحلی بافت تاریخی، بدون توجه به اقلیم و محیط پیرامون، ساخته می شوند. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر هم جواری ساختمان های معاصر واقع در جداره ساحلی بافت تاریخی بر میزان مصرف انرژی سرمایشی در داخل بنا از طریق ادغام عناصر سایه انداز بر جبهه غربی ساختمان در اقلیم گرم و مرطوب بوشهر می پردازد. این پژوهش از طریق روش ترکیبی، اطلاعات ساختمان های منتخب را با استفاده از برداشت میدانی جمع آوری و سپس به روش خوشه ای، دسته بندی کرده است. معیارهای مورد نظر جهت انتخاب نمونه های منتخب به روش دلفی اعتبار سنجی شده و به کمک نرم افزار دیزاین بیلدر میزان مصرف انرژی سالانه ساختمان ها محاسبه گردیده است. در ادامه، به بررسی ساختمان های منتخب به لحاظ فرم، شکل، هندسه و جزییات پرداخته شد و فرم بهینه برای هر مدل استخراج گردید، سپس با تلفیق مدل های بهینه انتخابی، ساختمان های مدنظر باز طراحی شده و میزان کاهش مصرف انرژی محاسبه گردید. در انتها، به بررسی میزان تاثیر هم جواری ساختمان های منتخب بر کاهش مصرف انرژی سرمایشی پرداخته شده است. براساس نتایج حاصل شده، نیاز به تلفیق فرم و سایه اندازهای خارجی در ساختمان های مسکونی معاصر واقع در جداره ساحلی بافت تاریخی به منظور کاهش مصرف انرژی سرمایشی و دریافت نور غرب می باشد. کوچه های باریک واقع در جداره ساحلی بافت تاریخی و چهار مدل همسایگی موجود در محدوده مورد پژوهش نشان می دهد که نحوه قرارگیری ساختمان درون سایت نقش تعیین کننده در میزان مصرف انرژی سرمایشی و دریافت نور روز دارد و شاهد کاهش مصرف انرژی سرمایشی ساختمان ها به میزان 20.92% در مدل همسایگی بدون وجود کوچه های باریک خواهیم بود.

    کلیدواژگان: همجواری، هندسه فرم، کاهش مصرف انرژی، اقلیم گرم و مرطوب
  • امید رهایی*، صدیقه سادات صالحی، امیرحسین شیردل صفحات 129-149

    هدف اصلی این پژوهش، بهبود فرایند تهویه طبیعی در کلاسهای درس بوده به نحوی که جریان هوای یکنواخت و مطلوبی (طبق استاندارد اشری) چنان در کلاس برقرار شود که علاوه بر تامین آسایش ساکنین، مزاحمت ایجاد ننماید. پژوهش حاضر، تحقیقی کاربردی و میان رشته ای است و روشی ترکیبی و ابداعی یافته است: ابتدا با راهبردهای تجربی و از انجام آزمونهای دوره ای، پس از شناسایی متغیرهای مستقل (بازشوها و تیغه های سایه انداز خارجی)، متغیر وابسته (سرعت و جهت جریان هوای داخل) توسط دستگاه سرعت سنج و انجام آزمایش دود اندازه گیری و ثبت شد. سپس داده ها به روش شبیه سازی، تحلیل شدند. در این پژوهش، کلیه شبیه سازیها به روش دینامیک سیال محاسباتی (CFD) و با استفاده از نرم افزارهای Gambit و Fluent انجام شدند. روایی و پایایی تحقیق از طریق تطابق آزمونهای تجربی با شبیه سازی وضع موجود به اثبات رسید و سپس، تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. نتایج نشان دادند که استفاده صحیح از تیغه های سایه انداز خارجی و نیز کنترل بازشوها میتواند تهویه طبیعی مناسبی را در اختیار کاربر قرار دهد. ترکیبی از تیغه های سایه انداز T شکل و ستونهای گرد در نما و پنجره های خارجی مناسب (مطابق نتایج این مقاله)، ضمن یکنواخت سازی جریان باد خارج، تهویه طبیعی موثری را در اکثر ساعات روز در کلاس مهیا مینماید.

    کلیدواژگان: جریان هوای داخل، تیغه های سایه انداز خارجی، تهویه طبیعی، بازشوها، روش CFD
  • مارال کمالی، سعید صالحی مرزیجرانی*، محمود تیموری صفحات 151-166

    امروزه در کلانشهرها شاهد توسعه و رشد ساخت بی رویه مساکن اقشار کم درآمد صرفا به عنوان یک سرپناه و بدون توجه به نیازهای روانشناختی ساکنین و تنزل کیفیت این مساکن می باشیم. حال یکی از ابعاد اصلی کیفیت مسکن، احساس امنیت کودکان در مجتمع های مسکونی می باشد. چراکه امروزه با رشد شهرنشینی و مهاجرت روستائیان به شهرها، فضاهای شهری برای کودکان غیرقابل دسترس شده و کمتر پاسخگوی نیازهای آنان است. لذا کاربست رویکرد شهر دوستدار کودک به عنوان راهبردی کاربردی جهت افزایش احساس امنیت کودکان و سنجش کیفیت سکونتگاه های افراد حائز اهمیت است. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش بررسی و تبیین راهبردهای اصولی طراحی به منظور افزایش امنیت کودکان در طراحی فضاهای باز مجتمع های مسکونی اقشار کم درآمد بر اساس مولفه های رویکرد شهر دوستدار کودک می باشد که در این پژوهش مسکن مهر وحدت در شهر شیراز به عنوان نمونه مطالعاتی در نظر گرفته شده است. این پژوهش از منظر روش شناسی توصیفی-تحلیلی و پیمایشی و از منظر هدف ماهیت کاربردی دارد. بر اساس نتایج، از جمله راهکارهای اساسی قابل ارائه به منظور افزایش احساس امنیت کودکان در فضای باز مجتمع های مسکونی مهر بر اساس رویکرد شهر دوستدار کودک میتوان به افزایش خوانایی محیط برای کودکان در فضای باز مجتمع از طریق طراحی فضاهای مشارکتی سرگرم کننده به منظور ارتباط هرچه بیشتر کودکان و نیز طراحی مسیرهای عبور و مرور کودکان به فضاهای مذکور با استفاده از کفپوش های بازی آور، بدنه های تحریک کننده.همچنین با توجه به اهمیت قلمرو پایی در جهت افزایش حس امنیت کودکان لازم است تا فضاهای بی دفاع حذف و یا به حداقل برسند. واژگان کلیدی: شهر دوستدار کودک، فضای باز، مجتمع مسکونی مهر، احساس امنیت

    کلیدواژگان: : شهر دوستدار کودک، فضای باز، مجتمع مسکونی مهر، احساس امنیت
  • محسن بینا*، کوثر رحمتیان صفحات 167-184
    مقدمه

    انتخاب معماری متناسب با اقلیم هر منطقه مسئله ای است که همواره مورد توجه بشر بخصوص معماران بوده است. معماری در پناه خاک نیز یک رویکرد طراحی است که از دوره باستان در تمدن های مختلف برای مقابله با شرایط بد آب و هوایی از قبیل گرما، طوفان و... وجود داشته است. همین طور در شهر دزفول که در گذشته از فضای مسکونی که شوادون نام داشت در ماه های گرم سال برای فرار از شرایط طاقت فرسای اقلیمی استفاده می شد. هدف اصلی این تحقیق معرفی ایده معماری در پناه زمین و بررسی اثرات آن برآسایش ساکنین و میزان مصرف انرژی در تمام فصول سال در اقلیم مورد نظر است.

    روش تحقیق: 

    در این تحقیق با شبیه سازی در نرم افزار دیزاین بیلدر به بررسی و مقایسه عملکرد حرارتی و روشنایی دو بنا طراحی شده، یکی در پناه زمین و دیگری به عنوان شاهد روی سطح زمین، پرداخته شده است.

    نتایج و بحث: 

    در این پژوهش به بررسی مواردی از قبیل تهویه و نور(که معماری خاک پناه به طور طبیعی از آن کم بهره است و برای بهبود شرایط نیاز به مصرف انرژی زیادی دارد) و میزان مصرف انرژی سرمایش و گرمایش و دما هوا داخل ساختمان که چه اندازه به شرایط مطلوب دمایی نزدیک است پرداخته شده. راهکارهایی جهت اصلاح و بهبود این شرایط از قبیل گودال باغچه، نورگیر سقفی، پنجره دوجداره، سایبان، عایق حرارتی و...ارائه شده است.

    نتیجه گیری

    در نتیجه ضمن اینکه ساختمان خاک پناه نسبت به حالت شاهد (در روی سطح زمین)، از لحاظ دما هوا داخل ساختمان 56/6 درصد به حالت مطلوب نزدیکتر بود؛ میزان مصرف انرژی سالانه بدست آمده نیز نشان داد: به لحاظ تهویه 3/28 درصد، انرژی روشنایی 16/15 درصد، انرژی سرمایشی 85/42 درصد و انرژی گرمایشی 16/46 درصد، از حالت بهینه تری برخوردار بود.

    کلیدواژگان: معماری خاک پناه، شوادون، دزفول، مصرف انرژی ساختمان، آسایش
  • تکتم حنایی*، ماندانا برهانی پور، مسعود عبادی صفحات 185-203
    هدف و زمینه

    یکی از اصول توسعه پایدار شهری، دست یابی به عدالت در مفهوم درست و موردنیاز هر جامعه است. اصولا این امر زمانی محقق می شود که توزیع فضایی خدمات شهری مطابق با اصول طبیعی و ریخت شناسی هر محدوده صورت گیرد. هدف کلی این پژوهش مقایسه تطبیقی معیارهای موثر بر موضوعات ریخت شناسی شهری که منجر به دستیابی به عدالت فضایی می شوند است.

    روش شناسی: 

    ماهیت پژوهش کاربردی و در زمره پژوهش های کمی است. اطلاعات لازم با استفاده از اسناد کتابخانه ای، اطلاعات اسنادی، مقالات و لایه های GIS به دست آمده است. باتوجه به معیارهای شناسایی شده اطلاعات از طریق نرم افزار GIS PRO با استفاده از لایه بلوک های آماری سال 1395 شهر مشهد و سایر لایه ها تحلیل شده.

    یافته ها

    با بررسی شرایط اجتماعی، اقتصادی و محیطی سه منطقه مشخص می شود که منطقه 4 به صورت کلی نسبت به دو منطقه دیگر در وضعیت نامناسب تری قرار دارد. منطقه 9 به عنوان یک مرکز شهری توسعه یافته در اکثر پارامترهای مورد بررسی برتری قابل توجهی نسبت به دو منطقه دیگر دارد. این برتری ممکن است به دلیل امکانات بیشتر، سرمایه گذاری های عمده و وجود زیرساخت های مناسب تر باشد.

    نتیجه گیری

    مناطق، 4 و 2 جزء مناطق کم برخوردار می باشند که این مسئله مدیران شهری را ملزم می کند تا از ایجاد تمرکز در مناطق مرکزی شهر جلوگیری نمایند. وجود عدالت در نحوه پراکنش و توزیع امکانات با در نظر گرفتن مسائل جغرافیایی و ریخت شناسی و اقتصادی و همچنین نگاه ویژه بومی و بافت می تواند منجر به بروز پایداری شهری شود. همچنین توجه به هویت و بافت محلی می تواند تاثیر مثبت بر پایداری شهری و رشد متوازن جوامع مختلف شهری را داشته باشد.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، عدالت فضایی، مورفولوژی، خدمات شهری، شهر مشهد
  • سارا آکوچکیان*، فاطمه مهدیزاده سراج، سید باقر حسینی صفحات 205-230
    مقدمه

    مطالعه ی حوزه ی کیفیت محیط به دلیل تاثیر بر آسایش ساکنین و مصرف انرژی ساختمان اهمیت دارد. همچنین به دلیل گسترش آپارتمان نشینی در سال های اخیر، ضرورت انجام مطالعاتی که به شناسایی مولفه های موثر بر آسایش و سلامت ساکنین در ساختمان های مسکونی بپردازد، افزایش یافته است. با این حال بیشتر پژوهش ها به بررسی عناصر محیطی چهارگانه ی آسایش حرارتی، صوتی، بصری و کیفیت هوا پرداخته اند و جنبه های کالبدی ساختمان کمتر مورد ارزیابی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر شناسایی و دسته بندی عوامل کالبدی موثر بر کیفیت محیط داخلی در آپارتمان های مسکونی به منظور ارائه ی مدل وزنی این معیارها است.

    روش تحقیق: 

    در مرحله اول شناسایی معیارها از بررسی 127 منبع از پیشینه ی پژوهش صورت گرفت. 11 دسته معیار و 50 زیرمعیار در این مرحله استخراج شدند. در مرحله دوم برگزاری پنل دلفی خبرگان به منظور ارزیابی معیارهای پژوهش صورت گرفت که طی دو مرحله، 10 دسته معیار و 40 زیرمعیار برای ارزیابی نهایی مورد تایید متخصصین قرار گرفت. در مرحله سوم وزن دهی معیارها توسط روش بهترین بدترین فازی (FBWM) صورت گرفت.

    نتایج و بحث:

    نتایج تحقیق مدل وزنی ضرایب تاثیر شش دسته معیار و 23 زیرمعیار کالبدی -بازشوها، هندسه و تناسبات فضا، ویژگی های کنترلی، چیدمان و تفکیک فضایی، نوع ساختمان و دکوراسیون داخلی و مبلمان- بر ادراک کیفیت محیط داخلی را ارائه می دهد. یافته ها نشان داد که ویژگی های کالبدی با وزنی نزدیک به ویژگی های محیطی به طور موثری بر کیفیت محیط داخلی تاثیر گذارند؛ و این نشانگر آن است که ارتقای کیفیت محیط داخلی به تنهایی از فناوری های پیشرفته ی ساختمانی یا سامانه های کنترل محیطی ناشی نمی شود، بلکه به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر طراحی و شکل ساختمان قرار دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد ویژگی بازشوها بیشترین تاثیر کالبدی را بر کیفیت محیط دارد. همچنین ویژگی های کنترلی در زمینه ی تنظیم حرارت، بازشوها، روشنایی و دید از عوامل اصلی تامین کیفیت محیط است و افراد حتی در صورت تامین مناسب شرایط محیطی، نیازمند داشتن کنترل بر شرایط خود هستند. در زمینه ی نوع ساختمان نیز نتایج نشان داد که با تامین سطح مناسبی از ویژگی های محیطی و کالبدی می توان تاثیرات بعضا منفی سکونت در ساختمان های آپارتمانی بر ادراک محیطی افراد را تعدیل کرد. از سویی تحلیل یافته ها نشان داد ارتفاع واحد از سطح زمین بر درجات ادراک کیفیت محیط تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط داخلی، ادراک ساکنین، آپارتمان های مسکونی، مولفه های کالبدی، مدل ارزیابی وزنی
  • نگار خیابان چیان*، کیومرث حبیبی، مهدی سعیدی صفحات 231-248

    پیاده راه سازی در ایران پدیده ای رو به رشد است. به منظور مرتفع ساختن معضلات مختلف مربوط به تراکم مرکزیت شهر، نیاز به پیاده محورسازی مسیرهای شهری در این محدوده ی شهرها احساس می شود؛ این در حالی است که بسیاری از پروژه های توسعه ی پیاده راه ها پس از اجرا، با چالش های جدیدی در شهرسازی مواجه هستند. یکی از این مسائل توجه به «مفهوم مکان» در ایجاد مسیرهای پیاده محور در جریان مکان سازی آن ها است. از این رو پژوهش حاضر در صدد آینده نگاری شاخص های مکان پیش از اجرای پیاده راه، در مسیرهای شهری است. روش تحقیق ترکیبی از کیفی و کمی با رویکردی ساختاری - تفسیری است. در مرحله اول به ارائه ی شاخص های مکان از میان مدل های مکان در ترکیب با یافتن شاخص های مکان سازی پیاده راه ها در مطالعات پیشین با استفاده از شیوه ی VOS viewer پرداخته شد. سپس با بهره گیری از روش دلفی و تحلیل ساختاری Micmac نشان داده شد که شاخص های پیوندها، اتصال فضایی و خوانایی تاثیرگذارترین متغیرهای مستقیم و متغیرهای رویداد، تنوع اقشار و حضور گردشگر تاثیرپذیرترین مولفه ها در آینده ی پیاده راه سازی خیابان های تختی، شریعتی، شهدا و باباطاهر در شهر همدان هستند. یافته ها ارتباط عوامل ساختار فضایی و کالبدی را از تاثیرگذاری آن ها بر عوامل اجتماعی، نشان می دهد. همچنین نتایج حاکی از آن است که در تحلیل ساختار فضایی به وسیله شیوه یSpace syntax خیابان شریعتی با رقم بالاتر خوانایی که از ارتباط بین ارزش های یکپارچگی و اتصال ناشی می شود؛ دارای شرایط بهتری برای پیاده-محور شدن از بعد «مفهوم مکان» نسبت به سه خیابان دیگر است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مفهوم مکان، پیاده راه سازی، پیاده راه، همدان
|
  • Pegah Payedar-Ardakani, Yousef Gorji-Mahlabani *, Abdulhamid Ghanbaran Pages 1-20

    Many studies have emphasized the use of daylight in the interior, due to its benefits and positive effects; one of the most significant of which is the users' various experiences of daylight-dependent factors. The present study aims to identify reliable methods, criteria, and tools to assess the users’ spatial experience (dependent variable) of daylight-dependent factors (independent variables). To this end, the qualitative method of structured review is applied to describe, analyze, and combine the existing authentic research published from 2012 to July, 2023. The findings reveal that the human experience of daylight can be divided into six physiological, neurophysiological, emotional, behavioral-motivational, cognitive, and visual groups, and researchers assess them through surveys, experiments, observations, case study or a combination of them. Self-assessment questionnaires are the most widely used tools in the survey method. However, assessing physiological and neurophysiological objective experiences has provided the opportunity to apply tools and sensors making it possible to integrate architecture with various fields of biomedical sciences, particularly neuroscience. In this method, the data obtained from the assessment of brain activities, heart status, skin, eye and head movements using sensors such as EEG, ECG, GSR, PPG, and eye and head tracking devices, are attributed to the person’s emotions and his acquisition of architectural experience. In the reviewed articles, researchers mostly tend to use technologies related to virtual reality and 360-degree rendering of images to show the stimuli to the subjects. Also, it seems that the use of machine learning and its algorithms to analyze the collected data, in order to create prediction models of human behaviors and spatial experiences in daylight studies, is expanding. Reviewing and analyzing today’s achievements and the existing platforms for future research, as the results of the present study, can ground extensive studies in this field.

    Keywords: Architectural Experience, Daylight, Systematic Review, Neuroscience
  • Mitra Ghorbi, Mahmoud Ghalehnoee *, Mahin Nastaran Pages 21-40

    Although city land use planning, particularly through mixed land use has turned into a significant planning program in the world, its relationship with place and spatial variables affecting the place of social activity has not yet received due attention. This research, while measuring the amount of mixed land use in Kerman historical Fabric, investigates its relationship with the formation of suitable place for social activities, because one of the conditions for creating cohesion in urban spaces is the space ability to support social activities and maintain them in itself. Therefore, the aim of this research is to identify susceptible areas for social activity in Kerman historical fabric. Research is applied in terms of purpose and descriptive and causal in terms of method. The data was collected by library and field methods (completing a questionnaire and field observations). SAW and AHP methods are used to analyze the questionnaires, and then with the urban network analysis model, places with high mix land uses are identified from the point of view of space users and experts. To investigate the spatial correlation between land uses from a spatial point of view, the local Moran index is also measured according to the access index and the weight of land use. Finally, according to the results obtained from the Moran index and urban network analysis, suitable places for social activities are identified. Based on the findings, the most mixed land uses place is Bazaar and then the streets in line with the east-west Bazaar of Kerman, which is very similar to the spatial correlation results obtained from local Moran's index. The best places for social activities according to the mixed land use and access (pedestrian, bicycle, proximity to the public transport station) and the area of land use are east-west Bazaar of Kerman, Arg and Ganjalikhan squares and the neighborhood center of Tah-bagh Laleh. The results showed that the Kerman Bazaar is still a central element in the urban structure that can support social activities. The element of new urban development, i.e. the street, can be a suitable area for social activities if it has a mixed and compatible land use and suitable facilities and services due to the needs of space users.

    Keywords: Mixed Land Use, Acivity, Urban Network Analysis, Kerman Historical Fabric, Moran Index
  • Fateme Behboodzade, Ahmad Ekhlassi *, Saeid Norouzian-Maleki Pages 41-66

    Two decades after the emergence of biophilic design in architecture, various opinions with distinct patterns have been put forward. Accordingly, this study aimed to analyze the similarities and differences between the existing thoughts. In this qualitative study, the data were collected through library and documentary research. The keywords and main concepts were first extracted from the content analysis of the available literature and then compared to report the results with the help of inductive reasoning. Different opinions on the patterns of biophilic design were extracted through a systematic review of 47 records. The opinions were compiled into four clusters, from which the dominant cluster was selected. The cluster included three general categories: direct experience of nature, indirect experience of nature, and experience of space and place, and 27 patterns encompassing greenery, natural light, water, natural shapes and forms, natural materials, and prospect and refuge. Patterns with a higher frequency than the average frequency of their original category were identified as important patterns, for each of which a set of design strategies was proposed. Some of the widespread design strategies were integrating vegetation into interior spaces through the use of indoor green walls, large atriums with park-like environments, and interior planting beds; embedding plants into building designs through the implementation of green roofs; the installation of green walls and facades; and the inclusion of green pockets; expansion of water spaces in built environments and landscapes by incorporating decorative fountains, various water features, engineered wetlands, small ponds, cascading water walls, and aquarium displays; incorporating fractal geometry into design practices; the application of natural materials such as wood, bamboo, stone, and clay across a wide range of products, furniture, and various interior and exterior designs; and geographical, historical, ecological, and cultural connections to place.

    Keywords: Biophilia, Biophilic Architecture, Connection With Nature, Restorative Environment, Physical, Psychological Health
  • Fatemeh Hanifeh *, Mehrnaz Molavi Pages 67-84
    Introduction

    Today, the central fabric of many old cities is looking for a strategic choice, combating instability and upgrading the city through an integrated program, despite severe wear and tear, and it seems that sustainable regeneration is the only way to save the worn-out fabric of the city from decay. The pathology of the feasibility of sustainable urban regeneration has been studied in three stages (pre-editing, editing and post-editing).

    Research method

    In this research, the text-based data method was used by using the methods of library and field study (interview), which in the first step, the basic concepts of explanation and related elements and components have been determined, and in the next step, through interviews with city managers who are familiar with The program and platform of project implementation, scientific propositions were analyzed and coded with an emphasis on the dilapidated context of Rasht city.

    Results and discussion

    Selective codes in the pre-coding stage with 35 open codes including causal conditions (2 central codes), contextual (1 central code), interventionist (1 central code) and strategic (4 central codes), in the compilation stage with 32 open codes including causal conditions ( 2 central codes), contextual (1 central code), interventionist (1 central code) and strategic (2 central codes), post-coding stage with 53 open codes including the set of causal conditions (2 central codes), contextual (1 central code), interventionist (3 core codes) and strategic (3 core codes) and the result of all these steps (5 core codes and 29 open codes) which finally extracted the conceptual model of pathology.

    Conclusion

    The dilapidated fabric of Rasht city is faced with a duality of assets, limitations, as well as a multitude of stakeholders, the most effective way to face them is the interaction between the two categories of urban regeneration and sustainable development as the main condition of realization, and in this regard, the interviewees also considered the two components of presence People and evaluation were listed as factors with higher priority in all three stages. But currently, the country of Iran, especially the city of Rasht, does not have the full maturity to apply the guidelines of sustainable urban regeneration, and more than anything, traces of physical reconstruction can be seen.

    Keywords: Feasibility, Sustainable Urban Regeneration, Worn-Out Fabric Of Rasht City, Sustainable Development
  • Emad Shamsollah, Hamid Majedi *, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi Pages 85-102
    Introduction

    Today, although urban societies have become more introverted and private with the expansion of communication technologies, and subsequently, urban spaces, as the most important centers of vitality and collective life, have been threatened, but still ,there is a need to provide facilities in order to more vitality the mentioned spaces as much as possible. "Vitality" is a concept with a "qualitative", "abstract" and "mental" nature, which can be considered as including all the spatial qualities in an urban space or place. Despite the importance and position of this concept in improving the quality of urban life, it has not been conceptualized accurately so far. In the domestic field, most of the previous researches have studied urban vitality based on quantitative approaches and have not contributed to the conceptualization of urban vitality from this point of view. with the aim of limiting the mentioned knowledge gap, this research tries to investigate urban vitality through a theoretical-fundamental and qualitative study and take an effective step towards conceptualizing it as a "whole". Based on this, in the first level of research, based on the world theoretical literature, the two concepts of "vitality" and "urban vitality" are explained. Then, in the second level, with the help of text content analysis, the dimensions, criteria and indicators of urban vitality are explained and used in compiling the "dynamic model of vitality at the scale of urban spaces".

    Methodology

    After selecting 25 relevant sources, data related to the vitality of urban spaces were collected and classified through a three-step process. In the first step, phrases and words reflecting indicators of urban vitality were selected and labeled with a theme (open coding). In the second step, through constant comparison, similar and related themes were placed in a conceptual class and formed 15 categories (axial coding). In the third step, themes and categories were classified and related in the form of three dimensions (selective coding). Finally, the dynamic conceptual model of vitality at the scale of urban space was developed in the form of a schematic diagram.

    Results and discussion

    The proposed conceptual model is presented in the form of a schematic diagram, including 3 dimensions, 15 criteria and 55 indicators, which conceptualize urban vitality on the scale of urban space and it can be used to measure or evaluate the vitality of urban spaces. This model has the ability to be developed (especially at the level of indicators) in future researches. In addition to the proposed indices, in relation to each index, an index called "contextual index" has been predicted, which may be able to take into account the specific conditions (social, cultural, political, etc.) of the city. This model, considering the two factors of "time" and "contextual indicators" is considered a dynamic and acceptable model that can be used in various fields and cultures.

    Conclusion

    Among the most important findings of the upcoming research, the following can be mentioned:Unlike most of the previous researches (both domestic and foreign) that have presented urban vitality as one-dimensional and generally derived from diversity (activity and social), the current research considers urban vitality as "One whole" includes a set of multiple and interrelated factors to improve the quality of the environment and the quality of life.Seven interrelated key factors play a role in explaining urban vitality: 1) movement and dynamism, 2) events, 3) context for emergence, 4) accessibility, 5) urban diversity, 6) city energy, 7 ) active street life.The process of creating urban vitality can be conceptualized in the form of a three-component model, which is based on attention to the dialectic and the relationship between the three elements of "human", "space" and "activity". These elements are respectively related to 3 dimensions "cognitive-semantic", "physical-environmental" and "functional-management".

    Keywords: Vitality, Urban Vitality, Conceptualization, Dynamic Conceptual Model, Qualitative Research
  • Elnaz Heidari, Jamaludin Mahdinejad *, Pouya Doulabi Pages 103-127

    Nowadays, the energy crisis has drawn the attention of architects and planners regarding the importance of building adjacency within the urban context. However, contemporary residential buildings constructed on the coastal edge within the historical context often overlook the climate and surrounding environment. This research focuses on studying the effect of contemporary buildings located on the coastal edge of the historical context on cooling energy consumption. Specifically, it investigates the integration of shading elements on the western façade of buildings in Bushehr's warm and humid climate. The research method is combined, and the data of selected buildings were collected using field surveys and categorized using the cluster method. The criteria for selecting the sample buildings were validated through the Delphi method. The annual energy consumption of the buildings was calculated in Design Builder. After that, the selected buildings were examined in terms of form, shape, geometry, and details. Hence, the optimal form for each model was extracted. Then by combining the selected optimal models, the target buildings were redesigned, and energy consumption reduction was calculated. The impact of the proximity of the selected buildings on cooling energy consumption was then analyzed. The results indicate the need to integrate form and external shading in contemporary residential buildings on the coastal edge of the historical context to reduce cooling energy consumption and minimize Western natural light. The narrow alleys on the coastal edge of the historical context and the four existing neighborhood models in the study area demonstrate that the placement of buildings within the site plays a significant influence on cooling energy consumption and daylighting. Ultimately, a 20.92% reduction in cooling energy consumption can be observed in the neighborhood model without narrow alleys.

    Keywords: Adjacency, Form Geometry, Reducing Energy Consumption, Warm, Humid Climate
  • Omid Rahaee *, Sedighe Sadat Salehi, Amir.H Shirdel Pages 129-149

    the main purpose of this research is to improve the process of natural ventilation in classrooms, so that a steady and favorable airflow is established in the classroom. The current research is an applied and interdisciplinary research and its method is a mixed and innovative method In the first place, by means of the experimental strategies and periodic tests, after identifying the independent variables (openings and outdoor shading blades), the dependent variable (the speed and direction of the indoor airflow) was measured and recorded by the speedometer and with the help of the smoke testing, then the data were analyzed by simulation method. All simulations of this research accomplished by Computational Fluid Dynamics (CFD) method, using Gambit and Fluent software. After matching the experimental tests with the simulations, the validity and reliability of the research was proved, and then the data analysis was done. The obtained results showed that proper natural ventilation can be provided to the user, by using the outdoor shading blades properly and controlling the openings. The use of T-shaped shading blades and round columns in the facade of the building and appropriate exterior windows, in addition to balancing the outdoor wind flow, provides effective natural ventilation in the classroom during most hours of the day.

    Keywords: Indoor Airflow, Outdoor Shading Blades, Natural Ventilation, Openings, CFD Method
  • Maral Kamali, Saeed Salehi Marzijarani *, M. Teymoory Pages 151-166

    Nowadays in cities, we are witnessing the development of the indiscriminate construction of low-income houses simply as a shelter and without paying attention to the psychological needs of the residents and the degradation of the quality of these houses. So, one of the main dimensions of housing quality is the sense of security of children in residential complexes. By the growth of urbanization and the migration of villagers to cities, urban spaces have become inaccessible for children and are less responsive to their needs. Therefore, it is important to apply the child-friendly city approach as a practical strategy to increase children's sense of security and measure the quality of people's settlements. Based on this, the main goal of this research is to investigate and explain the basic design strategies in order to increase the safety of children in the design of open spaces of low-income residential complexes based on the components of the child-friendly city approach. In this research, Mehr Vahdat housing in Shiraz city is considered as a study example. This research has a practical nature from the point of view of descriptive-analytical and survey methodology and from the point of view of the goal. Based on the results, among the basic solutions that can be presented in order to increase the sense of security of children in the open space of Mehr residential complexes based on the child-friendly city approach, it is possible to increase the readability of the environment for children in the open space of the complex through the design of fun collaborative spaces in order to communicate as much as possible. Most of the children, as well as the design of children's passageways to the mentioned spaces by using playful flooring, stimulating bodies. Also, considering the importance of the foot area in order to increase the sense of security of children, it is necessary to eliminate or minimize defenseless spaces.

    Keywords: Child-Friendly City, Open Space, Mehr Residential Complex, Sense Of Security
  • Mohsen Bina *, Kousar Rahmatian Pages 167-184

    The selection of architecture suitable for each climate is a case always considered by individuals, especially architects. Earth-sheltered architecture is also a design approach that has existed since the ancient era in different civilizations to cope with bad weather conditions, such as hot climates, storms, etc. like Dezful city where the residential spaces called Shavadoon were used in hot months of the year to overcome the extreme climate conditions. Now, many nonrenewable energies are wasted in the residential sector, causing environmental pollution. Therefore, the main purpose of this study is to introduce the earth-sheltered architecture idea and examine its effects on the residents' comfort and energy consumption over all seasons in the considered climate. In this study with the empirical method, the written references are reviewed through DesignBuilder Software based on simulation technique, and thermal and illumination performance is compared in two buildings: one designed with an earth-sheltered technique and another as the control design on the ground surface. This study examines some cases, such as ventilation and light that are less used naturally in earth-sheltered architecture that requires high energy consumption to improve conditions. Moreover, this study measures the rate of cooling and heating energy consumption and air temperature inside the building considering how much it is close to the optimum temperature conditions. Some solutions have been proposed to correct and improve these conditions: north-facing and south-facing building orientation, placing south-facing doors and windows, and use of natural daylight, garden pit, skylight, double-glazed window, awning, and heat and humidity insulation. These solutions have changed the earth-sheltered building compared with baseline mode leading to less energy consumption rather than the building designed on the surface. This case also results in better ventilation, and air conditioning and less illuminance energy rather than the base mode of earth-sheltered building. It is finally concluded that there is 28.3%, 15.16%, 6.56%, 42.85%, and 46.16% more optimum conditions in ventilation, illuminance or lighting energy consumption, indoor air temperature, cooling energy consumption, and heating energy consumption, respectively in the earth-sheltered building compared to the land surface case

    Keywords: Earth-Sheltered Architecture, Shavadoon, Dezful, Building Energy Consumption, Comfort
  • Toktam Hanai *, Mandana Bourhani Pour, Masoud Ebadi Pages 185-203
    purpose and background

    One of the principles of sustainable urban development is to achieve justice in the right sense and needed by every society. Basically, this is achieved when the spatial distribution of urban services is done in accordance with the natural principles and morphology of each area. The general purpose of this research is to compare the effective criteria on the issues of urban morphology that lead to the achievement of spatial justice in the studied areas.

    Methodology

    The nature of the research is applied and among the quantitative researches. The necessary information has been obtained using library documents, documentary information, articles and GIS layers. According to the identified criteria, the information has been obtained through the GIS PRO software using the layer of statistical blocks of 2015 of Mashhad city and the layer of Arena and Ayan. The scope is analyzed.

    Findings

    By examining the social, economic and environmental conditions of three regions, it is clear that region 4 is generally in a worse condition than the other two regions. Region 9, as a developed urban center, has a significant advantage over the other two regions in most of the investigated parameters. This superiority may be due to more facilities, major investments and the presence of more suitable infrastructure.

    Conclusion

    Regions 4 and 2 are low-income regions, which requires city managers to prevent concentration in the central areas of the city. The existence of justice in the way of distribution and distribution of facilities, taking into account geographical, morphological and economic issues, as well as the special view of locality and context, can lead to the emergence of urban sustainability. Also, attention to local identity and context can have a positive effect on urban sustainability and balanced growth of different urban communities.

    Keywords: Spatial Justice, Morphology, Urban Services, Mashhad City
  • Sara Akouchekian *, Fatemeh Mehdizadeh Seraj, Seyed Bagher Hosseini Pages 205-230
    Introduction

    The study of environmental quality is important due to its impact on residents' comfort and building energy consumption. Additionally, given the recent expansion of apartment living, the necessity of studies focusing on identifying the components that influence residents' comfort and health in residential buildings has increased. However, most research has predominantly focused on the four environmental elements of thermal comfort, acoustic comfort, visual comfort, and air quality, with less emphasis on the architectural aspects of buildings.

    Research Objective

    The aim of this study is to identify and categorize the architectural factors that affect the indoor environment quality in residential apartments to propose a weighted model of these criteria.

    Research Methodology

    In the first stage, criteria identification was conducted by reviewing 127 research sources, resulting in the extraction of 11 categories of criteria and 50 sub-criteria. In the second stage, a Delphi expert panel was convened to evaluate the research criteria. Through two rounds of evaluation, 10 categories of criteria and 40 sub-criteria were approved for final assessment by specialists. In the third stage, criteria weighting was performed using the Fuzzy Best Worst Method (FBWM).

    Conclusion

    The research findings present a weighted model of the impact coefficients of six categories and 23 architectural sub-criteria—such as openings, spatial geometry and proportions, control features, layout and spatial segregation, building type, and interior decoration and furniture—on the perception of indoor environment quality. The results indicate that architectural features significantly influence indoor environment quality, with architectural features having a weight similar to environmental features. This suggests that improving indoor environment quality is significantly influenced by building design and form, rather than solely by advanced building technologies or environmental control systems. Additionally, it was identified that the characteristics of openings have the most significant architectural impact on environmental quality. The research results also demonstrate that control features related to temperature regulation, openings, illumination, and views are key factors in ensuring environmental quality, as individuals desire control over their conditions even when environmental conditions are adequate. Regarding building type, the findings indicate that by ensuring appropriate levels of environmental and architectural features, negative effects of living in apartment buildings on individuals' environmental perception can be mitigated. Furthermore, the analysis showed that the height of the unit above ground level significantly influences the perceived quality of the environment.

    Keywords: Indoor Environment Quality, Resident Perception, Residential Apartments, Architectural Components, Weighted Evaluation Model
  • Negar Khiabanchian *, Kyoumars Habibi, Mehdi Saidi Pages 231-248

    of the city center, the need to make urban routes pedestrian-oriented in these areas of the cities is felt; at the same time, many pedestrian development projects face new challenges in urban development after implementation. One of these issues is paying attention to the "concept of place" in the creation of pedestrian-oriented routes in the course of their place-making. Therefore, the current research aims to forecast the location indicators before the implementation of the sidewalk in urban routes. The research method is a combination of qualitative and quantitative with a structural-interpretive approach. In the first stage, the presentation of location indicators from among the location models was discussed in combination with finding the location indicators of sidewalks in previous studies using the VOS viewer method. Then, using the Delphi method and Micmac structural analysis, it was shown that the indicators of links, spatial connectivity and readability are the most influential direct variables and event variables, the diversity of strata and the presence of tourists are the most influential components in the future of street pavement construction. Takhti, Shariati, Shohada and Baba-Taher are in Hamedan city. The findings show the relationship between spatial and physical structure factors and their impact on social factors. Also, the results indicate that in the analysis of the spatial structure by means of Space Syntax, Shariati Street has a higher number of readability that comes from the relationship between the values of integrity and connection; It has better conditions to be pedestrian-oriented from the "concept of place" dimension than the other three streets.

    Keywords: Future Research, Concept Of Place, Pedestrianization, Plac, Hamedan