فهرست مطالب

Journal of Iranian Distance Education
Volume:6 Issue: 2, Summer-Autumn 2024
- تاریخ انتشار: 1403/08/01
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-14پیشینه و اهداف
امروزه برنامه ریزی استراتژیک و راهی برای کمک به بهره وری بیشتر و دستیابی به اهداف سازمانی محسوب می شود و در دانشگاه فرهنگیان به عنوان یک سازمان نوپا ضرورت بیشتری پیدا می کند. لذا پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه راهبردی آموزشی دانشگاه فرهنگیان انجام شده است.
روش هاروش پژوهش از نوع آمیخته، کمی و کیفی است. جامعه آماری شامل کلیه اساتید، مسئولان، معاونین و کارشناسان آموزش دانشگاه فرهنگیان استان البرز بود که در بخش کیفی16 نفر و در بخش کمی، 50 نفر از بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای آن ها انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی پرسشنامه ی محقق ساخته با پایایی (943/0) بود..
یافته هایافته ها نشان دادند که به ترتیب تهدیدها (49/3)، نقاط ضعف (48/3) و نقاط قوت (22/3) و فرصت ها (21/3) از تاثیرگذاری بیشتری برخوردارند.
نتیجه گیریدر نتیجه استراتژی مناسبی برای آموزش دانشگاه فرهنگیان راهبرد تدافعی است لذا در این راستا راهکارهای پیشنهادی چهار بخش تهاجمی (so) محافظه کار (St) بازنگری (wo) و بویژه تدافعی (wt) ارائه شده است. در نتیجه توسعه ی کمی و کیفی دانشگاه فرهنگیان با بهره گیری از استراتژی مناسب تدافعی وجود دارد.
کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، دانشگاه فرهنگیان، برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل SWOT -
صفحات 16-25روشاین پژوهش با استفاده از روش آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) انجام شد. در بخش کیفی برای استنباط الگو از روش فراترکیب استفاده گردید. بدین صورت که بر مبنای روش کیفی به بررسی ادبیات و نظرسنجی از خبرگان به صورت دلفی به مجموعه ای از ابعاد و مولفه های تاثیر گذار بر ماندگاری دانشجوی الکترونیک دست یافته و الگوی اولیه با 5 بعد، 14 مولفه و 57 شاخص طراحی شد و سپس در بخش کمی به منظور اعتبار سنجی الگو و تایید آن از روش پیمایشی و برای گرد آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شد. نتایج حاصل از گردآوری داده ها پس از تنظیم و تلخیص با استفاده از آزمونهای آماری (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای تایید روایی محتوایی ابزار پژوهش از خبرگان امر و همچنین به منظور تعیین روایی سازه ابزار اندازه گیری، از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. که تمامی متغیر گویه ها دارای بار عاملی مناسب بودند. پایایی ابزار نیز با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت.یافته هاطبق یافته های پژوهش مولفه ها و ابعاد نهایی الگوی ماندگاری دانشجو در محیط یادگیری الکترونیک در 5 بعد، فراگیر، کیفیت خدمات آموزشی، مربی، محیط، فناوری، و 14 مولفه(ویژگی های روانشناختی، تجارب قبلی، پیشینه تحصیلی،مهارت های مدیریت کامپیوتری، تعامل، طراحی دوره، حمایت سازمانی، دانش مربی، مهارت مربی ، نگرش مربی ، محیط حمایتی، تعهد کاری، کیفیت تکنولوژی و کیفیت اینترنت) شناسایی و طبقه بندی شدند.کلیدواژگان: الگو، ماندگاری، محیط الکترونیکی
-
صفحات 27-39
بی گمان تفکر انتقادی در زمینه تحصیلی دانشجویان با تجزیه و تحلیل اطلاعات دریافتی همراه است و دانشجو با پرورش این مهارت ،زمینه رشد تفکر انتقادی را در آینده شغلی خود فراهم می آورد. این تحقیق با هدف پیش بینی رابطه بین سبک یادگیری با مهارت های تفکر انتقادی با نقش میانجی فناوری های آموزش از راه دور در دانشجویان پیام نور ، انجام شده است. این تحقیق از حیث هدف کاربردی و با توجه به اینکه عینا وضعیت موجود توصیف می شود از بعد ماهیت توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر 153 نفر از دانشجویان از راه دور پیام نور استان چهارمحال و بختیاری می باشد که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده که از آن ها خواسته شد به پرسش نامه های سبک یادگیری کلب(12 سوال) ، مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا(24 سوال) و پرسش نامه محقق ساخته فناوری های آموزش از راه دور(10 سوال) پاسخ دهند.روایی پرسش نامه ها با توجه به استاندارد بودن سوالات پرسشنامه می توان به قابل اعتماد بودن و روایی سوالات اتکاء کردو برای سنجش میزان پایایی پرسشنامه هابا روش آلفای کرونباخ توسط نرم افزار((SPSS، محاسبه گردید.که هر سه پرسشنامه از پایایی لازم برخوردار بود.داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارSPSS و برای آزمایش فرضیه های پیشنهادی از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد آنچه در عصر حاضر باید محور فعالیت نظام های تعلیم و تربیت قرار گیرد، ابداع و به کارگیری روش های به یادسپاری و پردازش اطالعات در حافظه نیست؛ بلکه ایجاد مهارت تفکر انتقادی برای گزینش و تحلیل و به کار بستن اطلاعات جهت حل مسائلی است که در زندگی روزمره به وقوع می پیوندد.
کلیدواژگان: مکانسیم یادگیری، تفکر انتقادی، فناوری های آموزش از راه دور -
صفحات 40-62
پژوهش حاضر به منظور شناسایی مولفه های اصلی توسعه تکنولوژی سبز در آموزش مجازی با استفاده از فناوری بلاکچین انجام شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از نظر ماهیت داده ها آمیخته و از نظر روش گردآوری داده ها یک پژوهش توصیفی است. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی در حوزه قلمرو موضوعی پژوهش و نیز خبرگان و مدیران آموزش مجازی بودند که از این میان، تعداد 125 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات جمع آوری شده در مرحله کیفی به روش تحلیل محتوا و در مرحله کمی از مدل سازی معادلات ساختاری و روش تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. نتایج نشان داد که مولفه های اصلی توسعه تکنولوژی سبز در آموزش مجازی با استفاده از فناوری بلاکچین شامل 5 مولفه شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر بودند. بر اساس نظر خبرگان، برای هر کدام از مولفه ها، زیرمولفه هایی شناسایی و استخراج شد. بر اساس نتایج، کلیه متغیرهای پیش بین در مدل یعنی مولفه های توسعه تکنولوژی سبز و استفاده از فناوری بلاکچین در مجموع توانایی پیش بینی 36/0 (0.01 > p) از واریانس متغیر میانجی یعنی توسعه تکنولوژی سبز و توانایی پیش بینی 16/0 (0.05 > p) از واریانس متغیر ملاک یعنی بهبود عملکرد آموزش مجازی و نرم افزار های آموزشی را داشته است که این ضرایب هر دو مثبت و مستقیم هستند. نتایج نشان داد الگوی پنج مولفه ای، در ایجاد سازوکار استفاده از فناوری بلاکچین در توسعه تکنولوژی سبز آموزش مجازی دارای تاثیر بالایی است.واژگان کلیدی: مولفه ها، تکنولوژی سبز، آموزش مجازی، فناوری بلاکچین
کلیدواژگان: تکنولوژی سبز، آموزش مجازی، فناوری بلاکچین -
صفحات 63-71از زمان همه گیری کرونا بحث آموزش مجازی به صورت گسترده مطرح و در تمام زمینه ها از جمله تربیت بدنی وارد شد. در پساکرونا نیز این نوع از آموزش مخاطبان خاص خود را حفظ و حتی گسترش داد به طوری که در حال حاضر در شبکه های اجتماعی شاهد رشد باشگاه های ورزشی مجازی هستیم. بنابراین جهت شناخت بازار هدف این حرفه، اطلاعات جامعه شناختی از این گروه ضروری بنظر می رسد. لذا هدف این پژوهش مطالعه متغیرهای دموگرافیک باشگاه های ورزشی مجازی در شبکه-های اجتماعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت کنندگان یک باشگاه مجازی بانوان در یکی از شبکه های اجتماعی به تعداد 800 نفربودند که ازین تعداد 233 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و اطلاعات دموگرافیک آنها از طریق فرم آنلاین اخذ و داده های دریافت شده به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شدند. این مطالعه نشان داد که ورزش در باشگاه مجازی از دیدگاه شرکت کنندگان با توجه به دستیابی اکثر قریب به اتفاق آنها به اهدافشان، رضایت بخش بود. از میان افراد شرکت کننده در باشگاه مجازی درصد متاهلین بسیار بیشتراز افراد مجرد بوده و جوانان در مقطع سنی 20 تا 40 سال بیشترین تعداد شرکت کنندگان را داشتند. درصد افراد غیرشاغل با اختلاف چشمگیری بیشتر از افراد شاغل بود. در نوع استفاده آنلاین یا آفلاین از جلسات نیز اختلاف زیادی دیده نشد اما در تحلیل دوبعدی این متغیرها با متغیر نوع استفاده آنلاین یا آفلاین از ورزش مجازی، مشخص شد که افراد مجرد نسبت به افراد متاهل، افراد با مدرک تحصیلی فوق لیسانس نسبت به سایر مقاطع تحصیلی و مقطع سنی 40 تا 60 سال نسبت به سایر مقاطع سنی بیشتر به روش آفلاین و منعطف بودن استفاده از زمان کلاس ها علاقمند بودند.کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ورزش، تربیت بدنی، دموگرافیک، شبکه های اجتماعی، آفلاین یا آنلاین
-
صفحات 74-85
پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوهای فنی و غیر فنی برنامه درسی در نسلهای آموزش باز و از راه دور صورت گرفته است تا جایگاه شناسایی این مبانی در حوزه نظر و عمل مشخص گردد. تصمیم گیری در برنامه ریزی درسی دارای قلمرو گسترده ای است وگروه های متعدد و مختلفی به دنبال تاثیرگذاری و سهیم شدن در تصمیمات مربوط به برنامه ریزی درسی هستند. رویکرد پژوهش توصیفی و راهبرد از نوع کیفی و راهکار اسنادی بوده است. برنامه ریزی درسی عبارت از پیش بینی و تهیه مجموعه فرصت های یادگیری برای جمعیتی مشخص به منظور نیل به آرمانها و هدفهای آموزش و پرورش است که معمولا در مدر سه انجام می گیرد.این نوع نگاه در قالب برنامه ریزی درسی فنی جای دارد. تصمیم گیری فی البداهه و از قبل برنامه ریزی نشده رویکرد دیگری در برنامه ریزی درسی ا ست که فرایند برنامه ریزی را به تعاملات معلم و دانش آموزان ربط می دهد. بر طبق این دو دیدگاه دو رویکرد فنی و غیر فنی در برنامه ریزی درسی به وجود آمده است. پس معلم باید چهارچوبی کوچک و محدود از فرآیند برنامه درسی را به عنوان الگو انتخاب کند و مورد تحلیل و شناسایی قرار دهد تا بتواند در موقعیت مناسب و در محدوده آن چهارچوب فعالیت های آموزشی خود را سازماندهی کند.در مقاله حاضر با ارایه تصویر کلی از الگوهای فنی و غیر فنی برنامه درسی درباره استلزامات تربیتی در قالب نسلهای آموزش باز و از راه دور کاوش شده است.نتایج در بخش الگوهای برنامه درسی پشتیبان کننده این الگوها در بخش الگوهای فنی،شامل مکتب تایلر و در بخش الگوهای غیر فنی شامل مکتب پاینار بوده است.الگوی روانشناسی تایلر الگوی خطی مبتنی بر کارآیی و رفتارگرایی بوده است و الگوی پاینار یک الگوی پساساختارگرایانه برای آموزش نسل سوم یادگیری است.
-
Pages 1-14Background and Objectives
Today, strategic planning is considered a way to help increase productivity and achieve organizational goals, and it has become more necessary at Farhangian University as a new organization. Therefore, the current research was conducted to develop Farhangian University's strategic educational program.
MethodsThe research method is mixed, quantitative, and qualitative. The statistical population included all professors, officials, deputies, and education experts of Farhangian University of Alborz Province. In the qualitative section, sixteen people and in the quantitative section, 50 people were selected based on random sampling. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire with reliability (0.943) in the quantitative part.
FindingsFindings showed that threats (3.49), weaknesses (3.48), strengths (3.22), and opportunities (3.21) are more effective, respectively. As a result, a suitable teaching strategy at Farhangian University is a defensive strategy. The proposed solutions are presented in 4 sections: Conservative (so), Conservative (St), Defensive (wt), and Defensive (WT).
ConclusionAs a result, the university has developed quantitatively and qualitatively using a suitable defensive strategy.
Keywords: Educational Management, Farhangian University, Strategic Planning, Swot Analysis -
Pages 16-25The present study was done with the aim of presenting student retention pattern in e-learning environment of Payame Noor University. This research was carried out using an exploratory (qualitative-quantitative) method. In the qualitative section, the Meta-Synthesis Research method was used to infer the pattern. Using qualitative method, the literature investigation and survey of experts through Delphi method were developed to a set of the dimensions and components affecting the electronics student retention. And the primary pattern was designed with 5 dimensions and 14 components. Then, in a quantitative section, a survey research method was used to validate the pattern and confirm it, and a questionnaire was used for collecting required data. The results of data collection after adjustment and tabling were analyzed by statistical tests (exploratory and confirmatory factor analysis(. To confirm the content validity of the research tool the researcher used the experts and also to determine the validity of the tool measurement construct, she/he used confirmatory factor analysis. All of the questions’ variables were fitted with factor load. The reliability of the tool was confirmed by the Cronbach's alpha coefficient. According to research findings, the components and final dimensions of student retention pattern in the e-learning environment were identified and classified in 5 dimensions including learner, quality of educational services, teacher, environment, technology, and 14 components including psychological characteristics, previous experiences, academic background, computer management skills, interaction, course design, organizational support, teacher's knowledge, teacher's skills, teacher's attitude, supportive environment, job commitment, quality of technology and Internet quality.Keywords: Pattern, Retention, Electronic Environment
-
Pages 27-39
Critical thinking in students' education is associated with the analysis of received information. Students provide the basis for the development of critical thinking in their future careers by cultivating this skill. This study is conducted to predict the relationship between learning style and critical thinking skills with the mediating role of distance education technologies in students of Payam Noor University. This is an applied study in terms of objectives and also a descriptive-correlational one since it describes the existing situation. The statistical population includes 253 distance learning students of Payam Noor University in Chaharmahal and Bakhtiari Province, of which 153 were selected as samples using the Cochran formula and simple random sampling. The population was asked to answer the Kolb Learning Style Inventory (12 questions), the California Critical Thinking Skills Test (CCTST) (24 questions), and the researcher-made distance education technology questionnaire (10 questions). Due to the standard questions of the questionnaires, it could be argued that they are highly valid. The reliability of the questionnaires was checked through Cronbach's alpha using SPSS software, and it was found that all three questionnaires were sufficiently reliable. The data were analyzed using SPSS, and structural equation modeling (SEM) was used to test the hypotheses using LISREL software. The results showed that the development of critical thinking skills to select, analyze, and apply information to solve problems in everyday life should be the focus of education and training systems in this era rather than inventing and applying methods of memorizing and processing information in memory.
Keywords: Learning Style, Critical Thinking Skills, Distance Education Technologies, Students Of Payam Noor University -
Pages 40-62
This study investigates the crucial components propelling the integration of green technology and blockchain technology within electronic education (e-learning). Employing a mixed-methods research design, the inquiry blends quantitative and qualitative methodologies for comprehensive analysis. The qualitative phase draws upon the expertise of 125 purposefully sampled academic experts, subject-area specialists, and e-learning professionals through semi-structured interviews. Content analysis dissects these qualitative data, while structural equation modeling and factor analysis illuminate the quantitative dimension. The findings unveil five key components orchestrating green technology development in e-learning with blockchain integration: causal conditions, central phenomena, strategies, background conditions, and intervening conditions. Further analysis within each component identifies critical sub-components, informed by expert insights. Collectively, the study's predictor variables, encompassing both green technology development components and blockchain technology utilization, demonstrate a significant predictive influence (0.36, p < 0.01) on the mediator variable, green technology development. Additionally, they exhibit a nuanced yet statistically significant predictive effect (0.16, p > 0.05) on the criterion variable, e-learning and educational software performance enhancement. These positive and direct associations suggest a robust model for integrating blockchain technology to propel green technology advancements within e-learning. The proposed five-component model sheds light on the interplay between key factors, emphasizing the substantial impact of its application in guiding effective integration strategies.
Keywords: Electronic Education, Green Technology, Blockchain Technology, Mixed-Methods Research, Component Analysis, Model Development -
Pages 63-71Since the Corona pandemic, the discussion of virtual education has been widely discussed and has entered all fields, including physical education. In the post-Corona era, this type of education has maintained and even expanded its specific audience, so that we are currently witnessing the growth of virtual sports clubs on social networks. Therefore, in order to understand the target market of this profession, sociological information from this group seems essential. Therefore, the purpose of this study is to study the demographic variables of virtual sports clubs on social networks. The statistical population of this study was the participants of a virtual women's club in one of the social networks, numbering 800 people, of which 233 were selected by simple random sampling method and their demographic information was obtained through an online form and the data received was analyzed using a descriptive-analytical method. This study showed that exercising in the virtual club was satisfactory from the participants' perspective, considering that the vast majority of them achieved their goals. Among the participants in the virtual club, the percentage of married people was much higher than single people, and young people aged 20 to 40 had the largest number of participants. The percentage of unemployed people was significantly higher than employed people. There was no significant difference in the type of online or offline use of sessions, but in a two-dimensional analysis of these variables with the variable of online or offline use of virtual sports, it was found that single people were more interested in the offline method and the flexibility of using class time than married people, people with a master's degree were more interested in other educational levels than other educational levels, and people aged 40 to 60 were more interested in the offline method and the flexibility of using class time than other age groups.Keywords: Sports, Physical Education, Demographics, Social Networks, Offline Or Online
-
Pages 74-85
The present study aims to investigate the technical and non-technical patterns of the curriculum in open and distance learning generations in order to identify the position of these foundations in the field of opinion and action. Decision-making in curriculum planning has a wide range and various groups are seeking to influence and participate in decisions related to curriculum planning. The research approach was descriptive-analytical and the strategy was qualitative and documentary. Curriculum planning is the process of predicting and preparing a set of learning opportunities for a specific population in order to achieve educational goals and objectives. This type of approach is applicable in technical curriculum planning. Another approach in curriculum planning is spontaneous decision-making and unplanned approach, which relates the planning process to the interactions between teachers and students. According to these two perspectives, a technical and non-technical approach to curriculum planning has emerged. Therefore, the teacher should select a small and limited framework of the curriculum process as a model and analyze and identify it in order to organize their educational activities in an appropriate situation and within the scope of that framework. In the present article, an overview of technical and non-technical curriculum patterns regarding educational requirements in the context of open and distance learning generations has been explored. The results in the curriculum patterns section support these patterns in the technical patterns section, including the Tyler model, and in the non-technical patterns section, including the Pinar model.
Keywords: Curriculum Planning, Distance Learning, Non-Technical Patterns, Open Education, Technical Patterns