فهرست مطالب

اندازه گیری تربیتی - پیاپی 57 (پاییز 1403)

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 57 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی مولایی یساولی*، علی دلاور، محمد عسگری، جلیل یونسی، وحید رضایی تبار صفحات 7-31
    کارایی و سوگیری برآورد پارامترها، در اندازه گیری های علوم رفتاری یکی از مهمترین موضوعات روانسنجی است. وجود الگوریتم های گوناگون مانند MHRM و کاربرد آنها در آزمون های دارای داده گمشده، یکی از چالش های موجود در حوزه مدل های نظریه سوال پاسخ است. هدف این پژوهش بررسی مخاطره الگوریتم MHRM در مدل های چند بعدی نظریه سوال پاسخ در داده های چند ارزشی با در نظر گرفتن مکانیزم و میزان داده گمشده متفاوت، بود. روش پژوهش مورد استفاده آزمایشی و با استفاده از طرح پس آزمون چند گروهی بود. نمونه مورد مطالعه براساس مطالعات شبیه سازی تحت شرایط مختلف متغیرهای مستقل (نوع الگوریتم، نوع داده گمشده و میزان داده گمشده) در 27 حالت با 100 تکرار برای هر کدام، ایجاد شد. مدل مورد استفاده مدل پاسخ مدرج چندبعدی و پارامترهای مورد بررسی شیب و آستانه سوالات بود. جهت بررسی مخاطره هر یک از پارامترها در حالت های مختلف آزمایشی شاخص میانگین توان دوم خطاها (MSE) مورد استفاده قرار گرفت. جهت تولید و تحلیل داده ها ار نرم افزار آماری R استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد الگوریتم MHRM در قیاس با الگوریتم های EM و MCEM دارای مخاطره برآورد کمتری است. همچنین نتایج نشان داد که در میزان مخاطره پارامترهای شیب و آستانه، بین سه مکانیزم متفاوت داده های گمشده تفاوت معنی داری وجود دارد ولیکن در رابطه با متغیر مستقل میزان داده های گمشده، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین بین نوع الگوریتم و مکانیزم گمشدگی نیز تعامل معنی داری وجود داشت که حکایت از عملکرد مطلوب الگوریتم MHRM داشت. در نتیجه زمانی که از این الگوریتم استفاده می شود، میانگین و واریانس MSE پارامترهای شیب و آستانه در هر سه مکانیزم گمشدگی، همزمان که کاهش می یابند، به یکدیگر نزدیک نیز می شوند. پس می توان گفت کاربرد الگوریتم MHRM در داده های با میزان داده گمشده بالا و انواع گمشدگی، ضروری است. بنابراین، به پژوهشگران توصیه می شود که از الگوریتم MHRM در تحلیل داده های با ساختار پیچیده از قبیل میزان داده گمشده بالا و انواع مکانیزم گمشدگی بهره گیرند.
    کلیدواژگان: الگوریتم MHRM، مخاطره، مدل های چند ارزشی چند بعدی نظریه سوال پاسخ، داده های گمشده
  • عبدالکریم شادمهر*، عنایت الله زمانپور، شعیب قاسمی صفحات 33-53

    برگزاری دو نوبت آزمون سراسری در یک سال مستلزم ساخت نسخه های جایگزین و همترازسازی نمرات آن ها است. همترازسازی نسخه های جایگزین نیازمند برقراری الزامات خاصی است. در آزمون های سرنوشت ساز به علت مسائل امنیتی امکان اجرای آزمایشی سوال ها وجود ندارد. این مطالعه باهدف بررسی برقراری الزامات همترازسازی نسخه های جایگزین نوبت های اول و دوم آزمون سراسری گروه زبان خارجی انگلیسی سال 1402 انجام شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نوع روان سنجی که بر اساس تحلیل ثانویه داده ها انجام شده است. بدین منظور از بین کلیه داوطلبان گروه آزمایشی زبان انگلیسی سال 1402، از نوبت اول 13091 و از نوبت دوم 19915 داوطلب به صورت تصادفی انتخاب و داده های مربوط به آزمون های اختصاصی گروه آزمایشی زبان های خارجی (انگلیسی) اجراشده در دی ماه 1401 و تیرماه 1402 تحلیل شده است. میانگین ضرایب دشواری و تشخیص دو نوبت آزمون نزدیک به هم گزارش شده است. برقراری الزام سازه یکسان دو نوبت آزمون، با نتایج تحلیل عاملی تک بعدی، مقایسه عملکرد زنان و مردان و رابطه نمره آزمون با معدل دبیرستان مورد تائید قرار گرفت. همچنین الزام پایایی یکسان نیز بررسی و میزان آن در هر دو نوبت آزمون 95/0 بود. همترازی نسخه های جایگزین مستلزم رعایت الزاماتی است که برآورد قضاوتی دشواری سوال ها و استفاده از جدول مشخصات آزمون می تواند به طراحان در ساخت نسخه های جایگزین کمک کند. به منظور برقراری الزامات و همچنین طراحی سوال هایی با دشواری مشابه رهنمودهایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: آزمون سراسری، آزمون سرنوشت ساز، نسخه های جایگزین، همترازسازی
  • سید علی شریفی فرد، مسیب یارمحمدی واصل*، گلناز علی بابایی، صفدر نبی زاده، زهرا جاودان صفحات 55-81

    با توجه به اهمیت راهبردهای مقابله ای و تمایل پاسخ دهندگان و پژوهشگران به فرم های کوتاه و جامع، در پژوهش حاضر به بررسی و انطباق ویژگی های روان سنجی پرسشنامه کوتاه راهبردهای مقابله ی موقعیتی پرداخته شد. باتوجه به اهداف و موضوع، روش این پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات تحلیل عاملی است. جامعه آماری، تمامی دانشجویان دانشگاه های شهرستان مشهد بودند که از این جامعه و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 660 نفر انتخاب شدند. شرکت کنندگان به ابزارها شامل پرسشنامه کوتاه راهبردهای مقابله موقعیتی (SCSBQ-28)، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (RPWS-18) و مقیاس رضایت از زندگی تک سوالی (SLSS-1) پاسخ دادند. در ادامه، تعداد 47 شرکت کننده به عنوان داده ناقص و پرت شناسایی شدند. بنابراین نمونه نهایی مطالعه 613 شرکت کننده بود. نتایج، 14 عاملی بودن پرسشنامه کوتاه راهبردهای مقابله موقعیتی را مورد تایید قرار داد. هم چنین روایی همگرا و واگرا در مورد ابعاد و کل پرسشنامه با بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی مطلوب گزارش شد. آلفای کرونباخ ابعاد بین 63/0 تا 86/0 و کل پرسشنامه نیز 76/0 محاسبه شد که مطلوب می باشد. بنابراین پژوهشگران و بالینگران با توجه به ابعاد چهارده گانه، جامع بودن، و کوتاه بودن این ابزار نسبت به ابزارهای مشابه در عین جامع بودن، می توانند از این پرسشنامه در مطالعات علمی و بررسی های بالینی، استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: سنجه های روان شناختی، ویژگی های روان سنجی، هنجارسازی، راهبردهای مقابله ای
  • شکوفه موسوی، علی خدائی*، امید شکری صفحات 83-106
    توانش یادگیری خودراهبر، که در پاسخ به تغییرات سریع جوامع مدرن، به مثابه یک مهارت بقا، نقش می آفریند، در بسیاری از کشورهای جهان، به عنوان یکی از هدف های اصلی آموزشی، تلقی می شود. بنابراین، این پژوهش با هدف تحلیل ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس یادگیری خودراهبر(Lounsbury & Gibson, 2006) در دانشجویان انجام شد. در این پژوهش پیمایشی توصیفی، 400 دانشجوی کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی (200 مرد و 200 زن) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. دانشجویان به مقیاس یادگیری خودراهبر، مقیاس نظم بخشی انگیزشی (Kim, Brady & Wolters, 2018) و مقیاس پایستگی انگیزشی(Constantin, Holman & Hojbota, 2012) پاسخ دادند. در بخش نخست، نتایج تحلیل مولفه های اصلی، بر ساختار تک عاملی مقیاس، تاکید کرد. در ادامه، در حالی که نتایج تحلیل عاملی تاییدی، ساختار تک عاملی مقیاس را تایید کرد، نتایج تحلیل عاملی تاییدی چندگروهی نیز از هم ارزی جنسیتی ساختار عاملی، حمایت کرد. یافته مربوط به آلفای کرونباخ نیز نشان داد که مقیاس از نظر درونی هماهنگ بود. نتایج مربوط به همبستگی بین یادگیری خودراهبر با نظم بخشی و پایستگی انگیزشی، شواهد متقتنی در دفاع از روایی همگرا مقیاس، فراهم آورد. در مجموع، مطالعه حاضر با تدارک شواهدی در دفاع از روایی و پایانی نسخه فارسی مقیاس یادگیری خودراهبر در دانشجویان نشان داد که مقیاس مزبور برای سنجش یادگیری خودراهبر در بافت دانشگاهی ایران، ابزاری قابل استفاده بود. نتایج این مطالعه، همچنین، موافق با دیگر شواهد تجربی از طریق تاکید بر برخی همبسته های انگیزشی یادگیری خودراهبر مانند نظم بخشی و پایستگی انگیزشی، در گستراندن دامنه موضوعی ایده بسیط یادگیری خودراهبر و خودانگیخته از نقشی بنیادین، برخوردار بود.
    کلیدواژگان: یادگیری خودراهبر، مقیاس یادگیری خودراهبر، روایی، پایایی، هم ارزی جنسی
  • زهرا زاهدی، کوروش محمدی، انور دست باز*، آرمان عزیزی صفحات 107-130
    هدف از اجرای این پژوهش، تعیین عامل های مقیاس تنظیم هیجان های کودک با کمک والدین (PACER) در والدین دارای فرزند زیر ده سال و هنجاریابی ایرانی آن بود. روش پژوهش همبستگی از نوع تحلیل عاملی و جامعه پژوهش شامل همه والدین دارای فرزند زیر ده سال، در شهرستان سنندج در سال 1401 بود. از بین آن ها با استفاده از قاعده کلاین و به روش نمونه گیری در دسترس 370 نفر انتخاب شدند. مقیاس تجدید نظر شده تنظیم هیجانات کودک با کمک والدین (PACER) پس از ترجمه و احراز روایی محتوایی، در نمونه مورد پژوهش اجرا شد. با استفاده از تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی تعداد 10 عامل به عنوان عامل های اصلی مقیاس مشخص شد و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی عوامل مشخص شده، تایید شدند. عامل های تعیین شده (تعهد رفتاری، حل مسئله، حمایت های اجتماعی،نشخوار فکری، حواس پرتی، ارزیابی مجدد، پذیرش، سرکوبی بیانی، برون فکنی و اجتناب) دارای ضریب پایایی از 88/0 تا 96/0 بودند و ضریب آلفای کلی مقیاس 94/0 به دست آمد. همگرایی پرسشنامه هم با پرسشنامه تنظیم هیجانی گراس (2003) تایید شد. نتایج پژوهش نشان داد که این مقیاس از روایی و پایایی مناسب برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری مناسب در زمینه مشاوره کودک و خانواده درمانی در ایران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان های کودک با حمایت والدین، تعهد رفتاری، سرکوبی هیجانی، پذیرش هیجانی
  • فرهاد کاروان* صفحات 131-159
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ذهنیت تفکر طراحی در برنامه های درسی دانشجویان دارای دروس طراحی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان رشته های دارای دروس طراحی دانشگاه های همدان بودند. با توجه به استفاده از تحلیل عاملی تاییدی در این پژوهش، نمونه ای به حجم 475 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده های موردنظر نیز از پرسشنامه های ذهنیت تفکر طراحی و خلاقیت عابدی استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها نیز ابتدا جهت بررسی عامل های مقیاس و توزیع گویه ها از تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار SPSS-28 و سپس جهت اعتباریابی گویه ها و عامل ها از تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار Smart-PLS-3 استفاده شده است. بر اساس تحلیل های صورت گرفته، 22 عامل برای تفکر طراحی شناسایی و استخراج شدند. در پژوهش حاضر دانش گروهی و تعامل اعضای گروه به-عنوان دو عامل جدا از هم مشخص شدند. همچنین عامل های آزمایش و یادگیری از اشتباهات به عنوان دو عامل جداگانه شناسایی شدند. مولفه های سوگیری نسبت به عمل و تجربه گرایی نیز به تفکیک مطرح شدند. پایایی پرسشنامه نیز به وسیله محاسبه شاخص های پایایی (همسانی درونی و بازآزمایی) مورد سنجش قرار گرفت. در سنجش پایایی پرسش نامه با روش همسانی، ضرایب آلفای کرونباخ برای عامل ها از 70/0 تا 91/0 به دست آمد. همچنین، پایایی پرسشنامه با روش بازآزمایی و در فاصله زمانی 14 روز، بین 66/0 تا 83/0 برای عامل ها به-دست آمد که نشان می دهد پرسشنامه تفکر طراحی از پایایی مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش طراحی، آموزش معماری، ذهنیت تفکر طراحی، ویژگی های روان سنجی
|
  • Mehdi Molaei Yasavoli *, Ali Delavar, Mohammad Asgari, Jalil Younesi, Vahid Rezaei Tabar Pages 7-31
    Efficiency and bias of parameter estimation is one of the most important psychometric issues in behavioral science measurements. The existence of various algorithms such as MHRM and their application in tests with missing data is one of the challenges in the field of item-response theory models. The purpose of this study was to investigate the risk of MHRM algorithm in multidimensional models of item-response theory in multi-valued data by considering the mechanism and the amount of missing data. The research method was experimental using a multi-group post-test design. The study sample was created based on simulation studies under different conditions of independent variables in 27 cases with 100 replications for each. The model used was a multidimensional scaled response model and the studied parameters were the slope and threshold of the questions. R statistical software was used to generate and analyze the data. The results showed that MHRM algorithm has less estimated risk compared to EM and MCEM algorithms. The results also showed that there is a significant difference in the risk of slope and threshold parameters between three different mechanisms of missing data, but no significant difference was observed in relation to the independent variable of missing data. There was also a significant interaction between the type of algorithm and the missing mechanism, which indicated the optimal performance of the MHRM algorithm. Thus when this algorithm is used, the mean and variance of the MSE slope and threshold parameters in all three loss mechanisms also converge as they decrease. As a result, it can be said that the application of MHRM algorithm is essential in data with high data missing and types of missing. Therefore, researchers are advised to use the MHRM algorithm in data analysis with complex structure such as high data missing and various missing mechanisms
    Keywords: MHRM Algorithm, Risk, Multidimensional Multidimensional Models Item-Response Theory, Missing Data
  • Abdolkarim Shadmehr *, Enayatollah Zamanpour, Shoeayb Qasemi Pages 33-53

    Conducting two nationwide tests in one year necessitates creating alternate forms of the tests and equating their scores. Equating the alternate forms needs specific requirements. In high-stakes tests, pilot testing of items is not possible due to security concerns. This study aimed to investigate the requirements for equating alternate forms of the first and second 2023 English foreign language nationwide tests. The current research is applied and psychometric, based on secondary data analysis. A total of 13,091 candidates from the first test and 19,915 candidates from the second test of the 2023 English language were randomly selected, and the data from the tests conducted in January 2023 and July 2023 were analyzed. The mean difficulty and discrimination coefficients of the two tests were reported to be close to each other. Equal construct requirement of the two tests with single-factor confirmatory factor analysis, comparing the performance of male and female candidates, and the relationship between test scores and high school GPA were confirmed. Furthermore, the equal consistency requirement was examined, and its value was 0.95 in both test forms. Equating alternate forms necessitates adherence to requirements, where judgmental estimation of item difficulty and using the test specification table can aid test developers in creating alternate forms. Guidelines have been provided to meet the requirements of equating and writing items with similar difficulty.

    Keywords: National Exam, High-Stakes Test, Alternate Forms, Equating
  • Sayed Ali Sharifi Fard, Mosayeb Yarmohamadi Vasel *, Golnaz Ali Babaei, Safdar Nabizadeh, Zahra Javdan Pages 55-81

    Considering the importance of coping strategies and the preference of respondents and researchers for short and comprehensive forms of measures, in the present study, the psychometric properties of the brief questionnaire of situational coping strategies were investigated and adapted. According to the objectives and subject, the method of this research is descriptive and of the type of factor analysis studies. The statistical population was all the students of the universities of Mashhad city, and 660 individuals were selected from this population by multi-stage cluster sampling. The participants responded to measures including Situational Coping Strategies Brief Questionnaire (SCSBQ-28), Ryff Psychological Well-being Scale (RPWS-18) and Single-Question Life Satisfaction Scale (SLSS-1). In the following, 47 participants were identified as incomplete and outlier data. Therefore, the final sample of the study was 613 participants. The results confirmed the 14 factors of the of situational coping strategies brief questionnaire. Convergent and divergent validity were also reported regarding the dimensions and the whole questionnaire with psychological well-being and life satisfaction. Cronbach's alpha of dimensions between 0.63 and 0.86 and the whole questionnaire was calculated as 0.76, which is good. Therefore, researchers and clinicians can use this questionnaire in scientific studies and clinical investigations, considering the fourteen dimensions, comprehensiveness, and shortness of this tool compared to similar tools while being comprehensive.

    Keywords: Psychological Measures, Psychometric Properties, Normalization, Coping Strategies
  • Shokoufeh Mousavi, Ali Khodaei *, Omid Shokri Pages 83-106
    The capacity of self-directed learning, which is regarded as a survival skill in response to the rapid change of modern society, is therefore identified as one of the major educational aims in many countries. Therefore, this research was conducted with the aim of analyzing the psychometric properties of the Persian version of the Self-Directed Learning Scale (Lounsbury & Gibson, 2006) in university students. In this descriptive survey research, 400 undergraduate students of Shahid Beheshti University (200 men and 200 women) were selected using available sampling method. Students responded to the self-directed learning scale, the motivational regulation scale (Kim, Brady, & Wolters, 2018) and the motivational persistence scale (Constantin, Holman & Hojbota, 2012). In the first part, the results of principal components analysis emphasized the one-factor structure of the scale. Next, while Confirmatory Factor Analysis (CFA) confirmed the uni-dimensionality of the scale, a multi-group CFA supported the structure as invariant across genders. Besides, the Cronbach's alpha result showed that the scale was internally consistent. Also, the results related to the correlation between self-directed learning with motivational regulation and motivational persistence provided sufficient evidence in defense of the criterion validity of the self-directed learning scale. To conclude, the present study provides reliability and validity evidence for the SDLS, supporting it as a feasible tool in measuring self-directed learning in the university context in Iran. Furthermore, the study expanded the nomothetic span of self-directed learning by establishing its relationships with motivational regulation and motivational persistence.
    Keywords: Self-Directed Learning, Self-Directed Learning Scale, Validity, Reliability, Gender Equivalency
  • Zahra Zahedi, Kourosh Mohammadi, Anvar Dastbaz *, Arman Azizi Pages 107-130
    The purpose of this research was to determine the factors of the parent-assisted child emotion regulation scale (PACER) in parents with children under ten years of age and its Iranian standardization. The method of correlational research was factor analysis and the research population included all parents with children under ten years old in Sanandaj city in 2022. Among them, 370 people were selected using Morgan's table with an available sampling method. The revised scale of parent-assisted child emotion regulation scale (PACER) was implemented in the research sample after translation and verification of content validity. By using the factor analysis principal components method, 10 factors were determined as the main factors of the scale and confirmed by using confirmatory factor analysis. The determined factors (Behavioral commitment, problem-solving, social support, rumination, distraction, reappraisal, acceptance, Expression suppression, projection, and avoidance) had a reliability coefficient of 0.88 to 0.96 and the overall alpha coefficient of the scale was 0.94. The convergence and divergence of the questionnaire were confirmed with two other questionnaires. The results of the research showed that this scale has adequate validity and reliability and can be used as a suitable tool in the field of education and family therapy in Iran.
    Keywords: Parent-Assisted Child Emotion Regulation, Behavioral Commitment, Emotional Suppression, Emotional Acceptance
  • Farhad Karvan * Pages 131-159
    The present study was conducted with the aim of standardizing the design thinking mentality scale in the curricula of students with design courses. This research is applied in terms of purpose, and in terms of its nature and method, it is descriptive of the correlation type. The statistical population of this research was all students of Hamedan universities with design courses. According to the use of confirmatory factor analysis in this research, a sample of 475 people was selected by cluster sampling method. In order to collect the desired data, the design thinking mentality questionnaire was used. In order to analyze the data, firstly, exploratory factor analysis using SPSS-28 software was used to check the scale factors and distribution of items, and then confirmatory factor analysis was used with Smart-PLS-3 software to validate the items and factors. Based on the analysis, 22 factors for design thinking were identified and extracted. In the present study, group knowledge and group members' interaction were identified as two separate factors. Also, the factors of testing and learning from mistakes were identified as two separate factors. And the components of bias towards action and empiricism were also presented separately. The reliability of the questionnaire was also measured by calculating the reliability indices (internal consistency and retest). In measuring the reliability of the questionnaire with the homogeneity method, Cronbach's alpha coefficients for the factors were obtained from 0.70 to 0.91. Also, the reliability of the questionnaire was obtained between 0.66 and 0.83 for the factors with the test-retest method and in a time interval of 14 days, which shows that the design thinking questionnaire has good reliability
    Keywords: Design Education, Architecture Education, Standardization, Design Thinking Mentality