فهرست مطالب
مجله پژوهش های علوم شناختی و رفتاری
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 25، پاییز و زمستان 1402)
- تاریخ انتشار: 1402/12/01
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-20
تعلل ورزی تحصیلی، پدیده ای شایع در بین دانش آموزان است که تحت تاثیر عوامل متعدد موقعیتی یا خصیصه های شخصیتی است. این پژوهش با هدف ارائه مدل ساختاری تعلل ورزی تحصیلی براساس خودناتوان سازی و کمال گرایی با نقش واسطه ای احساس شایستگی انجام شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهرستان اسکو، در سال تحصیلی 1401-1400 بود. تعداد 346 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند که مقیاس های تعلل ورزی تحصیلی، مقیاس خودناتوان سازی تحصیلی، مقیاس کمال گرایی، و مقیاس احساس شایستگی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS ویراست 24 تحلیل شد. براساس نتایج به دست آمده، خودناتوان سازی تحصیلی و کمال گرایی تحصیلی به صورت مستقیم و منفی بر احساس شایستگی و همچنین، با واسطه گری احساس شایستگی بر تعلل ورزی تحصیلی اثر دارند. احساس شایستگی نیز به صورت مستقیم بر تعلل ورزی تحصیلی تاثیر منفی دارد. باتوجه به نتایج، پیشنهاد می شود معلمان برای کاهش تعلل ورزی دانش آموزان، محیط های یادگیری را تدارک ببینند که با درنظرگرفتن کمال گرایی و رفتارهای خودناتوان ساز، از احساس شایستگی آنان در امور تحصیلی حمایت کند.
کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، خودناتوان سازی تحصیلی، کمال گرایی، احساس شایستگی -
صفحات 21-40
هدف از انجام پژوهش، ساخت پرسشنامه هوش اخلاقی فرم نوجوانان استان اصفهان بود و با استفاده از روش تحقیق زمینه یابی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان 12 تا 19 سال استان اصفهان در سال تحصیلی 1401-1402 بود. براساس روش نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای، 400 دانش آموز در مرحله اول و 900 نفر در مرحله دوم پژوهش انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی ازطریق تحلیل مولفه های اصلی روی داده ها و چرخش عامل ها به روش متعامد و تحلیل عامل تاییدی با استفاده از نرم افزار آماری Spss25 و Amoss24 تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد مقیاس از روایی صوری و محتوایی مناسبی برخوردار است. نتایج تحلیل عامل اکتشافی به استخراج 7 عامل(احترام، مسئولیت پذیری، وجدان، مهربانی، خویشتن داری، صداقت و بخشش) منجر شد که 64/46درصد از واریانس کل مقیاس را تبیین می کند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد بارهای عاملی در همه مولفه ها بالاتر از 4/0 و معنا دار بودند (0001/0 >p). شاخص های برازش نشان داد مدل اندازه گیری هفت عاملی مرتبه اول با داده ها برازش داشت و شاخص های برازش نشان داد مدل اندازه گیری تک عاملی مرتبه دوم با داده ها برازش نداشت. پایایی مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 96/0 و ضریب تنصیف برابر با 93/0 به دست آمد. باتوجه به وضعیت مطلوب روایی و پایایی هوش اخلاقی (فرم نوجوانان)، می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر و مفید برای بررسی و سنجش هوش اخلاقی استفاده کرد.
کلیدواژگان: مقیاس، هوش اخلاقی، نوجوانان، روایی، پایایی -
صفحات 41-56
بنابر یافته های پژوهشی آسیب به خود در نوجوانی، بیش از هر برهه ی تحولی دیگری اتفاق می افتد. این اختلال در کنار تحت تاثیر قرار دادن کارکردهای اجتماعی و تحصیلی، می تواند خطرات جانی را در پی داشته باشد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ساختاری سبک های دلبستگی ناایمن با آسیب به خود، با میانجی گری تاب آوری و ذهنی سازی انجام شد. روش پژوهش همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان متوسطه ی اول و دوم ناحیه ی یک آموزش و پرورش زاهدان در سال تحصیلی 1402-1401 بود. با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین دانش آموزان این کلاس ها 305 دانش آموزی که پس از تکمیل پرسشنامه ی آسیب به خود (سانسون، 1998) نمره ی پنج یا بالاتر گرفتند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس دلبستگی بزرگسالان (کولینز و رید، 1990)، پرسشنامه تاب آوری (کونور و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه ذهنی سازی (دیمیتروویچ، 2017) استفاده شد. داده ها با معادلات ساختاری وبا نرم افزارهای AMOS23 و SPSS23 تحلیل شدند. ارزیابی مدل نشان از برازش قابل قبول آن با داده های به دست آمده داشت. سبک های دلبستگی ناایمن با میانجیگری تاب آوری و ذهنی سازی اثرمعناداری بر آسیب به خود در نوجوانان داشتند (P<0/05). همچنین تاب آوری و ذهنی سازی بر آسیب به خود تاثیر مستقیم داشتند (P<0/05). نتایج پژوهش حاکی از آن است که سبک های دلبستگی ناایمن به واسطه ی تاب آوری و ذهنی سازی پیش بین قوی برای آسیب به خود در نوجوانی باشد.با توجه به ارتباط معنادار متغیرهای پژوهش با این اختلال، پیشنهاد می گردد با برگزاری کارگاه های آموزشی برای والدین، از انتقال بین نسلی سبک دلبستگی ناایمن و به تبع آن از آسیب به خود جلوگیری کرد.
کلیدواژگان: آسیب به خود، تاب آوری، ذهنی سازی، سبک های ناایمن دلبستگی -
صفحات 57-74
افسردگی به عنوان یکی از شایعترین مشکلات سلامت روان، در عوامل متعدد بیولوژیکی و روانشناختی ریشه دارد که یکی از ریشههای اصلی شکلگیری و ماندگاری آن سوگیریهای شناختی است. سوگیریهای شناختی، به عنوان الگوهای انحراف از هنجار یا عقلانیت در قضاوت، در افراد افسرده در قالب سوگیری های خودمغلوبساز و تمرکز بر نکات منفی زندگی جلوه گر میشوند. اصلاح سوگیری شناختی شامل آموزش شیوههای جدید پردازش اطلاعات برای تغییر سوگیری های پردازشی مانند توجه انتخابی و سوگیریهای تفسیری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اصلاح سوگیری شناختی نسبت به چهرههای غمگین بر شاخص های افسردگی، امیدواری و جهت گیری زندگی در دانشجویان افسرده اجرا شد. روش پژوهش نیمهآزمایشی و طرح آن پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه خلیج فارس در سال تحصیلی 1400-1401 و حجم نمونه شامل 40 دانشجوی پسر و دختر با افسردگی متوسط بود که با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. به منظور تحلیل آماری دادهها، از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد و داده ها با نرمافزار SPSS-21تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد اصلاح سوگیری شناختی نسبت به چهرههای غمگین باعث کاهش معنادار در میزان افسردگی، بهبود شاخص امیدواری و افزایش جهتگیری مثبت زندگی دانشجویان میشود. آموزش روش های اصلاح سوگیری شناختی معطوف به بهبود فرایندهای پردازش اطلاعات میتواند با اصلاح سوگیریهای شناختی و کاهش هیجانهای منفی، نقشی موثر در پیشگیری از اختلالات روانشناختی و بهبود شاخص های مرتبط با سلامت روان داشته باشد.
کلیدواژگان: اصلاح سوگیری شناختی، افسردگی، چهره های غمگین، امیدواری، جهتگیری زندگی -
صفحات 75-96
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی همراه با تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر بهبود سوگیری توجه و علائم وسواسی جبری در نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی - جبری انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیشآزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل و تخصیص تصادفی آزمودنی ها بود. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از نوجوانان دختر و پسر (14 تا 18 سال) مبتلا به اختلال وسواسی - جبری شهر اهواز در سال 1401-1400 که از این میان، 30 نفر انتخاب و در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی تخصیص داده شدند. شرکت کنندگان از طریق آزمون استروپ هیجانی و مقیاس وسواس - بی اختیاری ییل براون ارزیابی شدند. پس از ارزیابی، افراد گروه آزمایش 12 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه تحت درمان توانبخشی شناختی قرار گرفتند که در طول این 45 دقیقه، همزمان با انجام تکالیف توانبخشی شناختی به مدت 20 دقیقه تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای نیز انجام میشد. افراد گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام مداخلات و همچنین، پس از 3 ماه، شرکت کنندگان دوباره ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها و پاسخ به فرضیه های پژوهش از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و همچنین تحلیل کوواریانس تکمتغیره استفاده شد. نتایج نشان داد درمان توانبخشی شناختی همراه با تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای می تواند به طرزی معنادار به بهبود سوگیری توجه و کاهش شدت علائم وسواسی - جبری منجر شود (05/0>P). توانبخشی شناختی همراه با تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای می تواند به عنوان یکی از درمان ها در اختلال وسواسی - جبری استفاده شود.
کلیدواژگان: سوگیری توجه، اختلال وسواسی - جبری، توانبخشی شناختی، تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، نوجوانان -
صفحات 97-116
این مقاله برگرفته از پژوهشی ترکیبی در زمینه تجربههای هیجانی درمانگران در جلسههای درمان، با روش ترکیبی و رویکرد اکتشافی متوالی (کیفی - کمی) است و به مرحله کمی این پژوهش مربوط می شود. هدف اصلی این پژوهش ساخت و اعتباریابی پرسشنامه تجربههای هیجانی درمانگران بر اساس 5 عامل اصلی شناسایی شده در مرحله کیفی (توانایی های هیجانی، هیجانهای مرتبط با فرسودگی شغلی، هیجانهای مرتبط با چالش های شغلی، هیجانهای ناشی از نوع ارتباط با مراجعان در اتاق درمان و نوع هیجانهای تجربه شده) است. از جامعه روان درمانگران شاغل در شهر اصفهان، 235 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با روش نمونه گیری سهمیه ای بر اساس دو متغیر جنس درمانگر و دارابودن/نبودن سابقه تدریس دانشگاهی انجام شد. داده ها با دو روش تحلیل عاملی اکتشافی و مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و با استفاده از نرم افزارهای R 4.3.0، SPSS Statistics 26 و SmartPLS تحلیل شدند. پرسشنامه اولیه طراحی شده مشتمل بر 54 گویه بود. انجام تحلیل مقدماتی، وارسی مقدماتی داده ها و تحلیل عاملی اکتشافی بر روی داده های نهایی، به کاهش گویه ها از 54 به 35 گویه شد. همچنین، ساختار عاملی نهایی شامل شش عامل هیجانهای مرتبط با فرسودگی شغلی (شامل 8 گویه)، هیجانهای مرتبط با چالش های شغلی (7 گویه)، توانایی های هیجانی (5 گویه)، نوع هیجانهای تجربه شده (5 گویه)، هیجانهای ناشی از نوع ارتباط با مراجعان (7 گویه) و هیجانهای ناشی از تردید و نااطمینانی (3 گویه) بود. روایی همگرا بر مبنای همبستگی نمرههای حاصل از مقیاس تجربههای هیجانی درمانگران با مقیاس اضطراب به مقدار 739/0 (P < 0.001) بود. همچنین، مقادیر ضریب پایایی با روش بازآزمایی برای 32 نفر از درمانگران در دو نوبت و با فاصله زمانی دو هفته محاسبه شدند و این مقادیر برای همه خرده مقیاس ها بیشتر از 70/0 به دست آمدند. پرسشنامه نهایی برای تشخیص تجربههای هیجانی درمانگران و آسیب های احتمالی آن ها توسط مراکز ذی ربط کاربرد دارد.
کلیدواژگان: تجربه های هیجانی، درمانگران، ساخت و اعتباریابی، پرسشنامه تجربه های هیجانی درمانگران -
صفحات 117-136
هدف پژوهش، بررسی نقش میانجی هوش هیجانی در رابطه بین نظریه ذهن و کارکردهای اجرایی (حافظه فعال و حل مسئله) بود. طرح پژوهش همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان دختر 14 تا 18 سال شهرستان خمینی شهر در سال 1400 بود که 300 نفر از آنان به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه هوش هیجانی و آزمون های نرم افزاری حل مسئله برج لندن، حافظه فعال ان بک و آزمون ذهن خوانی ازطریق تصاویر چشم بود. یافته ها نشان داد نظریه ذهن رابطه مثبت و معناداری با هوش هیجانی (233/0β=)، حافظه فعال (318/0β=) و حل مسئله (299/0β=) داشت (01/0>p). علاوه براین هوش هیجانی با حافظه فعال (219/0β=)و حل مسئله (319/0β=) رابطه مستقیم مثبت و معنادار داشت (01/0>p). رابطه غیرمستقیم نظریه ذهن با حافظه فعال و حل مسئله به ترتیب ضرایب 036/0 و 062/0 بود. بنابراین نقش میانجی گری هوش هیجانی در رابطه بین نظریه ذهن با حافظه فعال و حل مسئله تایید شد. باتوجه به نتایج پژوهش، می توان گفت نظریه ذهن و هوش هیجانی، به طور معناداری بر عملکردهای اجرایی حافظه فعال و حل مسئله موثر هستند؛ بنابراین، اجرای شیوه هایی برای بهبود عملکردهای اجرایی دانش آموزان بسیار مهم است.
کلیدواژگان: : حافظه فعال، حل مسئله، نظریه ذهن، هوش هیجانی -
صفحات 137-162
شیوع کروناویروس و مرگومیر ناشی از آن و عدم جود واکنش سوگ جامع اثرات روان شناختی مختلفی را بر بازماندگان بر جای گذاشته است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه و درمان پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری و عدم تحمل بلاتکلیفی همسران قربانیان کرونا انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری همسران قربانیان کرونا مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهر تهران در سال 1401 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 51 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه 17نفری قرار گرفتند. به دلیل افت آزمودنی در گروه درمان پذیرش و تعهد، از دو گروه دیگر یک نفر به طور تصادفی حذف شد؛ بنابراین، در هر گروه، داده های 16 نفر تحلیل شد. گروه آزمایش اول درمان پذیرش و تعهد و گروه آزمایش دوم درمان فراتشخیصی یکپارچه را در 9 جلسه 90دقیقه ای یک بار در هفته دریافت کردند. ابزار پژوهش پرسشنامه نشخوار فکری و پرسشنامه عدم تحمل بلاتکلیفی بود. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری تحلیل شد. نتایج نشان داد هر دو مداخله بر نشخوار فکری و عدم تحمل بلاتکلیفی اثربخش بودند و در مرحله پیگیری، اثر درمان پایدار بود (001/0>P). همچنین، نتایج نشان داد بین اثربخشی دو مداخله تفاوتی معنا دار وجود ندارد. با توجه به اثربخشی هر دو مداخله بر نشخوار فکری و عدم تحمل بلاتکلیفی همسران قربانیان کرونا، پیشنهاد می شود روان درمانگران و مشاوران از این رویکردهای درمانی در درمان مشکلات روان شناختی ناشی از سوگ استفاده کنند.
کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نشخوار فکری، عدم تحمل بلاتکلیفی، کرونا
-
Pages 1-20
Academic procrastination is a common phenomenon among students, which is influenced by many situational factors or personality traits. This research was conducted with the aim of providing a structural model of academic procrastination based on self-handicapping and perfectionism with the mediating role of sense of competence. The correlational research method and the statistical population included all female students of the second secondary level of Iran, in the academic year of 2022-2023. A number of 350 students were selected using the multi-stage cluster sampling method, and completed the academic procrastination scale; academic self-handicapping scale; perfectionism scale and Sense of Competence scale. The data was analyzed using the structural equation modeling method in AMOS software version 24. Based on the obtained results, academic self-handicapping and academic perfectionism have a direct and negative effect on the sense of competence, and also, through the mediation of the sense of competence, on academic procrastination. The sense of competence has a direct negative effect on academic procrastination. According to the results, it is suggested that teachers prepare learning environments to reduce students' procrastination, which supports their sense of competence in academic matters by considering perfectionism and self-handicapping behaviors.
Keywords: Academic Procrastination, Academic Self-Handicapping, Perfectionism, Sense Of Competence -
Pages 21-40
The purpose of this study was to develop a moral intelligence questionnaire for adolescents in Isfahan province. The study was done using the survey research method. The statistical population included 12 to 19 years old adolescents in Isfahan province during 1401-1402. Based on the two-stage cluster sampling method, 400 students were selected in the first stage and 900 students in the second stage. The data were analyzed using the exploratory factor analysis method through the analysis of the main components on the data and the rotation of the factors using orthogonal method using SPSS 25 and Amoss 24. The results of the study showed that the Moral Intelligence Scale (adolescents form) has good form and content validity. The results of exploratory factor analysis led to the extraction of 7 factors (respect, responsibility, conscience, kindness, restraint, honesty and forgiveness) which explain 46.64% of the total variance of the scale. The results of confirmatory factor analysis showed that factor loadings in components were higher than 0.4 and consequently significant (p<0.0001). The fit indices showed that the first-order seven-factor measurement model fit the data. The scale reliability the was estimated using Cronbach's alpha coefficient of 0.96 and the coefficient of halving was 0.93 Considering the suitable validity and reliability of the moral intelligence adolescent scale, this instrument can be used as a valid and useful tool to check and measure the moral intelligence of adolescents aged 12 to 19 years.
Keywords: Scale, Moral Intelligence, Adolescents, Validity, Reliability -
Pages 41-56
According to research findings, self-harm occurs more in adolescence than in other developmental periods. In addition to affecting social and academic functions, this disorder can lead to serious life risks. This study was conducted to investigate the relationship between insecure attachment styles and self-harm with the mediation of resilience and mentalization. The method of this study was correlation. The statistical population included all first and second-high school students of one education district of Zahedan in the academic year of 2022-2023. Using a multi-stage cluster sampling method, 305 students who scored five or higher on the Self-harm questionnaire were selected. To collect data, the Revised Adult Attachment Scale, the Resilience Questionnaire, and the Mentalization Questionnaire were used. The data were analyzed using structural equations modeling using AMOS and SPSS software. The evaluation of the model showed an acceptable fit with the obtained data. Insecure attachment styles had significant effects on self-harm in adolescents with the mediation of resilience and mentalization (P < 0.05). Moreover, resilience and mentalization had direct effects on self-harm (P < 0.05). The research results indicated that insecure attachment styles could be a strong predictor of self-harm in adolescence due to resilience and mentalization. Considering the significant relationship between the research variables and this disorder, it is suggested that officials prevent the intergenerational transmission of insecure attachment style and self-harm by holding educational workshops for parents.
Keywords: Self-Harm, Resilience, Mentalization, Insecure Attachment -
Pages 57-74
Depression, as one of the most common mental disorders, is rooted in many biological and psychological factors, and cognitive biases are one of the main roots of its formation and persistence. Cognitive biases, as systematic patterns of deviation from the norm or rationality in judgment, are manifested in depressed people in the form of self-defeating biases and focusing on the negative aspects of life. Cognitive Bias Modification (CBM) includes teaching new information processing methods to change processing biases such as selective attention and interpretation biases. The present research was carried out to investigate the effect of Cognitive Bias Modification (CBM) towards sad faces on indicators of depression, hope, and life orientation in depressed students. The research method was semi-experimental and the pretest-posttest control group design was used in this study. The population included Persian Gulf University students in the academic year 2021-2022, and the sample size in this study included 40 male and female students with moderate depression who were selected using a purposive sampling method. Multivariate analysis of covariance test was used for statistical analysis of data and data were analyzed with SPSS 21 software. According to the results, Cognitive Bias Modification (CBM) towards sad faces caused a significant decrease in depression, improved the hope index, and increased the positive orientation of students' lives. Training on Cognitive Bias Modification (CBM) methods aimed at enhancing information processing processes can play an effective role in preventing psychological disorders and improving mental health indicators by correcting cognitive biases and reducing negative emotions.
Keywords: Cognitive Bias Modification (CBM), Depression, Sad Faces, Hope, Life Orientation -
Pages 75-96
This study aimed to investigate the efficacy of cognitive rehabilitation therapy with transcranial direct current stimulation in attention bias and obsessive-compulsive symptoms of adolescents with obsessive-compulsive disorder. The current study is Quasi-experimental research using a pre-test-post-test design and a three-month follow-up with a control group. The study's statistical population comprised male and female individuals aged 14 to 18 who were diagnosed with obsessive-compulsive disorder and seeking treatment at counseling and psychological centers in Ahwaz City, Iran. Thirty individuals who met the inclusion criteria for the study were selected using an available sampling method and randomly assigned to the experimental or control group. Those who met the exclusion criteria were excluded from the study. Before commencing the intervention, the participants underwent an evaluation using the appropriate tools, namely the Emotional Stroop Test and Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale. After the evaluation, the participants in the experimental group underwent cognitive rehabilitation therapy for 12 sessions. Each session lasted 45 minutes, during which 20 minutes of transcranial direct current stimulation was performed concurrently with cognitive rehabilitation tasks. The participants in the control group did not receive any intervention. After completing the interventions, the participants were re-evaluated three months later. MANCOVA and ANCOVA were utilized to analyze the data and answer the research question. The results showed that cognitive rehabilitation with transcranial direct current stimulation could improve attention bias and reduce obsessive-compulsive symptoms (p < 0.05). Based on the results, cognitive rehabilitation with transcranial direct current stimulation can be used as a treatment for obsessive-compulsive disorder.
Keywords: Attention Bias, Obsessive-Compulsive Disorder, Cognitive Rehabilitation, Transcranial Direct Current Stimulation, Adolescents -
Pages 97-116
This article is derived from research in the field of therapists' emotional experiences in the treatment session, with a mixed-methods and sequential exploratory approach (qualitative-quantitative), that is related to the quantitative phase of this study. This article reports the construction and validation of a relevant questionnaire. The primary purpose of this article was to create and validate a questionnaire on the emotional experiences of therapists, based on the five main factors identified in the qualitative phase (emotional abilities, emotions related to job burnout, emotions related to job challenges, emotions caused by the type of communication with clients, and the type of emotions experienced). The statistical population was all psychotherapists working in Isfahan City in 2022-2023. The sample size consisted of 235 psychotherapists. Data collection was done using the quota sampling method. Data analysis was carried out by the two methods of exploratory factor analysis and structural equation modeling with a partial least squares approach. The software used for data analysis was R 4.3.0, SPSS Statistics 26, and SmartPLS. The initially designed questionnaire consisted of 54 items. After performing preliminary data analysis, preliminary data verification, and exploratory factor analysis on the final data, the items reduced from 54 to 35. Based on univariate, bivariate, and multivariate outlier data analysis, six people were excluded from the samples. The final factorial structure included six factors of emotions related to job burnout (8 items), emotions related to job challenges (7 items), emotional abilities (5 items), type of emotions experienced (5 items), emotions caused by the type of communication with clients (7 items), and emotions caused by doubt and uncertainty (3 items). The analysis results of the variance-based structural equation modeling confirmed the hierarchical nature of the obtained factor structure. The distribution of scores for all factors was almost normal. The convergent validity, based on the correlation of scores from the therapists' emotional experiences, was 0.739 (P<0.001). Additionally, the reliability coefficients using the test-retest method were calculated for 32 therapists across two sessions with a two-week interval. These coefficients were above 0.70 for all subscales. Clinics and psychotherapy centers can use the validated questionnaire to diagnose the emotional experiences of therapists and their possible injuries.
Keywords: Emotional Experiences, Therapists, Construction, Validation -
Pages 117-136
The present study aimed to examine the mediating role of emotional intelligence (EI) in the relationship between theory of mind (ToM) and executive functions, specifically working memory and problem-solving. A correlational research design with structural equation modeling (SEM) was employed. The study population comprised female students aged 14 to 18 years in Khomeini Shahr (2021), from which 300 participants were selected using a convenience sampling method. The assessment instruments included an emotional intelligence questionnaire and software-based tests for the Tower of London task, working memory, and a mind-reading test using eye-image stimuli. The findings indicated that ToM exerted a positive, significant direct effect on EI (β = 0.233), working memory (β = 0.318), and problem-solving (β = 0.299) (p < 0.01). Furthermore, EI had a significant direct effect on working memory (β = 0.219) and problem-solving (β = 0.319) (p < 0.01). The indirect effect of T0M on working memory and problem-solving, mediated by EI, was β = 0.036 and β = 0.062, respectively. These results confirm the mediating role of EI in the association between T0M and executive functions. The findings underscore the pivotal role of ToM and EI in enhancing cognitive functions, suggesting that interventions aimed at strengthening these abilities could improve students' executive functioning.
Keywords: Emotional Intelligence, Theory Of Mind, Working Memory, Problem-Solving, Executive Functions -
Pages 137-162
The prevalence of the corona virus and the deaths caused by it and the lack of a comprehensive mourning reaction have various psychological effects on the survivors. This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of unified transdiagnostic treatment of Barlow and acceptance and commitment therapy on Rumination and intolerance of uncertainty in corona victims' wives. The semi-test research method was with the pre-test-post-test and 2-month follow-up. The statistical population included the corona victims' wives, referring to Imam Khomeini Hospital in Tehran in 2022, using convenience sampling methods, 51 people, and were randomly placed in three groups of 17. Due to the subject drop in the acceptance and commitment therapy group, one person was randomly removed from the other two groups. Therefore, in each group, 16 data were analyzed. The first experimental groups received acceptance and commitment therapy and the second experimental group transdiagnostic treatment in 9 sessions 90 minute once a week. The research tools were the rumination questionnaire and the uncertainty intolerance questionnaire. Data were analyzed using repeated measurement ANOVA. The results showed that both interventions were effective on the rumination and intolerance and the treatment effect was stable in the follow-up phase (P<0.001) and there is no difference between the effectiveness of the two interventions on rumination and intolerance of uncertainty. Considering the effectiveness of both interventions on rumination and uncertainty intolerance in corona victims' wives, it is suggested that psychotherapists use these treatment approaches in the treatment of psychological problems caused by bereavement.
Keywords: Rumination, Intolerance Of Uncertainty, Unified Transdiagnostic Treatment, Acceptance, Commitment Therapy, Corona