فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 65 (آذر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • احمد میرزابیگی *، سعید بختیار پور، زهرا افتخار صعادی، بهنام مکوندی، رضا پاشا صفحات 1-9

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه علی بلوغ هیجانی و سرزندگی تحصیلی با انگیزه پیشرفت تحصیلی با میانجی گری احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان متوسطه دوم شهر ایلام انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه این شهر بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 374 دانش آموز انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس بلوغ هیجانی، سرزندگی تحصیلی، انگیزه پیشرفت تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه بودند. تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که بلوغ هیجانی و سرزندگی تحصیلی تاثیر مثبت و معناداری بر انگیزه پیشرفت تحصیلی دارند و احساس تعلق به مدرسه، نقش میانجی گری مهمی در این رابطه ایفا می کند. نتایج بیانگر آن است که تقویت بلوغ هیجانی و سرزندگی تحصیلی، همراه با افزایش احساس تعلق به مدرسه، می تواند بهبود انگیزه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان را تسهیل کند. این یافته ها برای معلمان، مشاوران و سیاست گذاران آموزشی مفید بوده و می تواند در جهت تقویت عوامل موثر بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان به کار رود.

    کلیدواژگان: بلوغ هیجانی، سرزندگی تحصیلی، انگیزه پیشرفت تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموز
  • مهناز شاکری زاده، رضا حیدری فرد *، زهرا شاکری زاده صفحات 10-39

    هدف از پژوهش حاضر تبیین رابطه میزان تحصیلات با پیشرفت شغلی، خلاقیت و بهره گیری از شیوه های نوین تدریس معلمان مدارس ابتدایی شهرستان مهران بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه معلمان مرد و زن مدارس ابتدایی شهرستان مهران در سال تحصیلی 1401-1400 که تعداد آن ها 159 نفر بود، تشکیل داده است. به منظور تعیین حجم نمونه، از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم استفاده شد. ابزار اندازه گیری شامل، پرسشنامه پیشرفت شغلی تی جی دلانگ (1982)، پرسشنامه خلاقیت رندسیپ (1979)، پرسشنامه شیوه های نوین تدریس گرشا و ریچمن (1996) بود. برای تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون کلموگروف – اسمیرنف، مدل رگرسیون ساده و رگرسیون چندگانه گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین میزان تحصیلات با پیشرفت شغلی (272/0)، خلاقیت (237/0) و به کارگیری شیوه های نوین تدریس (238/0) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.. هر یک از سطوح تحصیلات معلمان در پیش بینی پیشرفت شغلی، خلاقیت و به کارگیری شیوه های نوین تدریس معلمان نقش بسزایی داشته است. بنابراین می توان نتیجه گرفت، میزان تحصیلات تاثیر مثبت و مستقیمی بر پیشرفت شغلی، خلاقیت و به کارگیری شیوه های نوین تدریس معلمان دارد و در راستای ارتقای سطح عملکرد معلمان بایستی نقش آموزش و تحصیلات دانشگاهی را نیز در کنار سایر عوامل در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: میزان تحصیلات، پیشرفت شغلی، خلاقیت، شیوه های نوین تدریس، مدارس ابتدایی
  • فرزاد نجفی *، محمدامین فولادی وندا صفحات 40-47

    عیلامی ها اقوامی بودند که از لحاظ جغرافیایی در محدوده جنوب غرب، غرب، استان فارس و بعضی مناطق مرکزی ایران موجودیت داشتند. این اقوام که از 3200 ق.م تا 646 ق.م حاکمیت سیاسی خود را حفظ کرده بودند، سرانجام توسط آشوری ها حکومت آنها نابود شدند. استفاده از نقوش بر روی آثار ساخته دست بشر همواره متاثر از طبیعت پیرامون وی بوده است. نقش مار که حیوانی مرموز و از دیدگاه بسیاری از فرهنگ های جهان دارای نیرویی فرا طبیعی می بود، در هنر و تمدن عیلام به وفور استفاده شده است. ما در این پژوهش سعی داریم تا با تامل در برخی آثار هنری عیلامی که دارای نقش مار می باشند به هدف و منظور هنرمند سازنده و در نهایت اعتقادات مردم عیلامی در رابطه با مار نزدیک شویم و در نهایت به این نتیجه دست یابیم که این موجود در تفکرات و اعتقادات عیلامی ها دارای چه جایگاهی بوده و این اعتقادات در گذر زمان دارای چه شدت و چه رویکرد هایی بوده است. با تامل در آثار بجای مانده از عیلامی ها در می یابیم که نگرش و طرز تفکر نسبت به مار در طول تاریخ عیلام در حال تغییر بوده به صورتی که نقشی که صرفا دارای جنبه تزئینی بود کم کم به جایگاهی والا رسید و بعد ها هم با افول قدرت عیلامی ها آن جایگاه را از دست داد.

    کلیدواژگان: عیلامی ها، آشوری ها، مار، هنر
  • فرشید رستم زاده *، حنانه صادقی صفحات 48-65

    سنتز پژوهی حاصل با هدف بررسی چگونگی تحقق تربیت اخلاقی در سایه آرمانشهر مهدوی و چگونگی تاثیر تربیت اخلاقی در رسیدن به آرمانشهر مهدوی نگارش شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری داده ها کیفی است که با روش پژوهش کتابخانه ای، از نوع مطالعات ثانوی و سنتز پژوهی است. با توجه به نیاز جهان و علی الخصوص مسلمانان و شیعیان به منظور حاضر شدن برای ظهور مهدی (عج) و نیل به آرمانشهر مهدوی در سایه ایشان، این پژوهش انجام گرفته است. جامعه این پژوهش مقالات منتشر شده در منابع اطلاعاتی، مجلات و نشریات معتبر داخلی، مانند ,Noormags , CIVILIKA SID و همچنین بانک های اطلاعاتی معتبر خارجی، مانند , ELSEVIER, Springer, Scopus, sciencedirect, ProQuest, Scholary Journal می باشد که 302 مقاله در مرحله اول مورد مطالعه قرار گرفت و مقالاتی که با سوال و هدف پژوهش، عنوان پژوهش، چکیده، محتوا و روش پژوهش تناسبی نداشتند، در چند مرحله حذف شدند. دست آخر 31 مقاله وارد سنتز پژوهی شد و مورد بررسی دقیق قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آرمانشهر مهدوی، تربیت اخلاقی، حکومت مهدوی
  • مژده شهبازیان *، سارا رضایی لو، فرناز هاشمی صفحات 66-77

    سنتز پژوهی حاصل با هدف بررسی روش های آموزش آموزش مهارت های حل مساله به کودکان نگارش شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف و ماهیت کاربردی و از نظر راهبرد و نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات کیفی است که با روش پژوهش کتابخانه ای، از نوع مطالعات ثانوی و سنتز پژوهی است. با توجه به تعدد دانش آموزان در مدارس و چالش های آموزش و مدیریت دانش آموزان این پژوهش انجام گرفته است. جامعه این پژوهش مقالات منتشرشده در منابع اطلاعاتی، مجلات و نشریات معتبر داخلی، مانند ,Noormags , CIVILIKA SID, وهمچنین بانک های اطلاعاتی معتبر خارجی، مانند , ELSEVIER, Springer, Scopus, sciencedirect, ProQuest, Scholary Journal می باشد که 306 مقاله در مرحله اول مورد مطالعه قرار گرفت و مقالاتی که با سوال و هدف پژوهش، عنوان پژوهش، چکیده، محتوا و روش پژوهش تناسبی نداشتند در چند مرحله حذف شدند. دست آخر 30 مقاله مورد بررسی دقیق قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: انواع روش های آموزش، روش حل مساله، روشهای فعال تدریس
  • بیژن یحیایی راد *، محسن پاک مهر صفحات 78-90

    امروزه با پیشرفت تکنولوژی سعی شده تا هرچه بیشتر، سلامت فیزیکی و روحی انسان در طراحی شهری و شهرسازی تامین گردد. با این وجود هنوز عوامل ناشناخته و پش بینی نشده وجود دارند که سلامت بشر را تهدید می کنند. این عوامل می توانند یا مستقیم مربوط به نحوه طراحی و ساخت بناها و سازهای شهری اثرگذار باشد و یا اینکه توسط عوامل بیرونی مثل شیوع و گسترش ویروس ها و عفونت ها مانند پدیده پاندمی کرونا اثر گذار بر کیفیت زندگی و خدمات شهروندی در طراحی و کارکردهای شهرسازی ساختمان ها و شهرها را تحت تاثیر منفی قرار دهد. در این بین سلامت افراد و به دنبال آن سلامت جامعه تهدید می گردد. شهر به عنوان یک سیستم پیچیده عمل می کند که با ورود به بی نظمی در تلاش برای دستیابی به نظم نوینی دست یابد. انتظار می رود که فضاهای شهری جدید به شیوه نسبتا متفاوتی بازتولید شود و در این بازتولید روابط بین مراکز فعالیت، سکونت دچار تحول شده ،الگو و رفتار جدیدی را پی ریزی کند که خود می تواند فضای جدیدی را بازتولید کند. هدف این مطالعه تحلیل آثار بحران ناشی از پاندمی کرونا در فضای شهری، منطقه ای و هم افزایی این تاثیر با الگوی روابط و رفتار انسان در فضای شهری است.برای این منظور پس از بررسی اسناد و منابع تاریخی و مشاهدات ناشی از تجربه صاحب نظران و متخصصان این رشته مصاحبه شد که 40 نفر از این افراد از طریق پرسشنامه طراحی شده بر بستر فضای مجازی نظر خود را درباره متغیر را اعلام کردند. میانگین وزنی به تغییرات یافته های این نظرسنجی نشان داد که در همه متغیرها اعلام نمودند. میانگین و ضریب تغیرات نشان داد که میانگین همه متغیرها بالاتر از استاندارد بوده و بنابراین صاحب نظران معتقد تغییر آینده امری ضروری است. اما ضریب تغییرات که تحولات عینیت یافته در وضع موجود بیش از سایر متغیرها مورد وفاق و اتفاق نظر است بنابراین زمان تدوین اقدامات فوری در زمینه این موارد برای سایر موارد نیز سناریوهای میان مدت و راهبردی تدوین شود.ایجاد واحد طراحی شهری با رویکرد سلامت جامعه در شهرداری ساوه بررسی شد و نتایج نشان داد که برای تبدیل تهدید به فرصت در گذار مدیریت شهری و توجه به ابعاد مدیریت در حوزه معماری و شهرسازی شهرداری ساوه در شرایط اضطراری حائز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: شهر و شهرسازی، پاندمی کرونا، مخاطره مدرن، مدیریت شهری
  • نگار نصیری * صفحات 91-99

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری معنوی، مدیریت آگاهی و دستاوردهای تحصیلی معلمان ناحیه یک ارومیه در سال تحصیلی 1404-1403 انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی ناحیه یک ارومیه با تعداد 94000 نفر بوده است. با استفاده از جدول کرجسی-مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده، 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و پرسشنامه های استاندارد مربوط به رهبری معنوی، مدیریت آگاهی و دستاوردهای تحصیلی را تکمیل کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS26 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین رهبری معنوی و دستاوردهای تحصیلی، مدیریت آگاهی و دستاوردهای تحصیلی، و همچنین بین رهبری معنوی و مدیریت آگاهی معلمان، روابط مثبت و معناداری وجود دارد .(p<0.01) این یافته ها نشان می دهد که ارتقای رهبری معنوی و تقویت مدیریت آگاهی می تواند در بهبود دستاوردهای تحصیلی معلمان تاثیر بسزایی داشته باشد و به عنوان یک استراتژی کلیدی برای ارتقای کیفیت آموزشی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رهبری انگیزه بخش، مدیریت آگاهی، دستاوردهای تحصیلی، دانش آموزان
  • مهدی رهبر *، الیاس نبی زاده، سید علی آغا حسینی صفحات 100-116

    قضاوت در اموری که جنبه ی حق اللهی دارند با امور حق الناس متفاوت است، این تفاوت ناشی از تفاوت دیدگاه شرع نسبت به این دو حق می باشد. حق الناس از اموری است که شارع بدان اهتمام خاصی مبذول داشته و رعایت آنرا در اولویت قرار داده است. رسیدگی قضایی در موضوعات حق االهی ویژگی های دارد از جمله رعایت نخفیف و تساهل در حکم کردن نسبت به آنها، امکان عفو و بخشش از طرف حاکم حق، ساقط شدن حد با ایجاد شبهه و... . بسیاری از این ویژگی ها مورد اتفاق فقهای اسلامی است اما تعدادی از آنها مانند: رسیدگی قضایی با استناد به علم قاضی محل اختلاف واقع شده است. در این مقاله که با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای فراهم آمده است در صدد احصاء این ویژگی ها و نظرات فقها و ادله موافق و مخالف می باشد. یافته این مقاله حکایت از آن دارد که حق االله به دلیل اهمیت و جایگاهی که در نزد شارع دارد در مقام قضاوت باید تمام ویژگی های آن رعایت شود و با وجود این شرایط قاضی می تواند در مورد حق الله حکم نماید در غیر این صورت حکمش نافذ نمی باشد.

    کلیدواژگان: حق الله، قضاوت، رسیدگی قضائی، حکم، فقه، مذاهب
  • ندا ارشدی نیا * صفحات 117-128

    تحلیل روندهای جدید در هنر گرافیک نشان دهنده تغییرات گسترده ای است که با پیشرفت فناوری و تحول نیازهای مخاطبان به وجود آمده اند. از ظهور طراحی های سه بعدی و موشن گرافیک گرفته تا استفاده از هوش مصنوعی در تولید محتوای بصری، این روندها به بازتعریف مرزهای خلاقیت پرداخته اند. این تغییرات نه تنها بر زیبایی شناسی طراحی های گرافیکی تاثیر گذاشته، بلکه صنعت تبلیغات دیجیتال را نیز متحول کرده اند. لذا مقاله حاضر که از نوع مروری، کتابخانه ای است با مطالعه کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه ها و... پیشین به هدف تحلیل روندهای جدید در هنر گرافیک و تاثیر آن بر صنعت تبلیغات دیجیتال میپردازد. نتایج حاصله از این پژوهش بدین شرح است که استفاده از تصاویر تعاملی، گرافیک های شخصی سازی شده و محتوای مبتنی بر واقعیت افزوده، تجربه ای پویا و جذاب تر برای کاربران ایجاد کرده و به برندها امکان داده تا ارتباط عمیق تری با مخاطبان خود برقرار کنند. این روندها نشان دهنده هم افزایی میان نوآوری های هنری و فناوری های دیجیتال در شکل دهی آینده تبلیغات هستند.

    کلیدواژگان: گرافیک، صنعت تبلیغات، تبلیغات دیجیتال