فهرست مطالب

مطالعات اسلام و روان شناسی - پیاپی 35 (پاییز و زمستان 1403)

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 35 (پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه راشدی فر، محمدرضا سالاری فر*، محمدمهدی صفورائی پاریزی صفحات 1-18

    در بحث کارآمدی، شناسایی عوامل موثر بر کارآمدی خانواده ضروری است. هدف پژوهش حاضر مدل یابی ساختاری کارآمدی خانواده براساس معنای زندگی با نقش میانجی معنویت در خانواده و مرزهای زوجینی بود. جامعه آماری، کلیه زوجین شهر قم در سال 1402 را دربرداشت که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و حجم نمونه آن، 384 نفر بود که با شیوه نمونه گیری بررسی شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه کارآمدی خانواده از دیدگاه اسلام از صفورائی و پرسشنامه آزمون معنای زندگی براساس منابع اسلامی توسط حیدری، سالاری فر و شاطریان (1398) و پرسشنامه نیازهای معنوی در خانواده و پرسشنامه مرزهای روانشناختی خانواده هوشیاری (1399) جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. برای تحلیل داده های پژوهش از معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-24 و LISREL5 بهره گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین کارآمدی خانواده، معنای زندگی و مرزهای زوجینی وجود دارد و بین معنویت در خانواده، معنای زندگی و کارآمدی خانواده نیز رابطه معناداری است؛ همچنین متغیرهای مرزهای زوجینی و معنویت در خانواده توانسته است بین دو متغیر کارآمدی خانواده و معنای زندگی، نقش میانجی داشته باشد.

    کلیدواژگان: عاملیت، مشاوره، رواندرمانی، علامه محمدتقی جعفری، الگو
  • فروغ رحیمی*، مرضیه کهندل جهرمی، مریم جهانگیری صفحات 19-40
    هدف پژوهش پیش رو تحلیل محتوای قدردانی به عنوان یکی از مقوله های مهم در تربیت اسلامی از راه استخراج اطلاعات از صفحه «تقدیم به» رساله های دانشجویان مقطع دکتری در ده رشته متفاوت است؛ این صفحه، صفحه ای اختیاری برای شناسایی حامیان معنوی دانشجویان در آخرین مرحله از آموزش رسمی آنهاست. نوع پژوهش حاضر کاربردی است. روش آن تحلیل محتوا و با رویکرد تحلیلی انجام شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 393 رساله دکتری بود که به روش نمونه گیری طبقه ای−تصادفی و براساس رشته دانشگاهی و نویسنده رساله از میان ده رشته دانشگاهی از پایگاه گنج استخراج شد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از آزمون های آماری کروسکال والیس و آنوا مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مقوله خانواده با محوریت مادر، بیشترین میزان تقدیم (85 درصد) را به خود اختصاص داده است. مقوله انتزاعیات و سپس مقوله معنویات به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد که بین تعداد دفعات تقدیم در رشته های مختلف از نظر آماری اختلاف معنا داری وجود دارد. نتایج آزمون آنوا در مورد میانگین حجم واژگان در رشته های مختلف نشان داد که میانگین حجم واژگان «تقدیم به» در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی، بیش از سایر رشته ها و در رشته هنر کمتر از سایر رشته هاست. در مجموع می توان گفت که دانشجویان معتقدند موفقیت ایشان در دوره دکتری ارتباطی تنگاتنگ با زحمات خانواده و در راس آن مادر و حمایت های روانی، اجتماعی، اخلاقی و حتی مالی آنها دارد.
    کلیدواژگان: اسلام، قدردانی، خانواده اسلامی، رساله دکتری، صفحه «تقدیم به»
  • فریبرز صدیقی ارفعی*، یاسین آزاد، کامران محمدیان صفحات 41-62
    جانبازان در زندگی خود آسیب های جسمانی و روانی فراوانی را متحمل می شوند؛ بنابراین ارزیابی تاب آوری آنها در برابر مصائب اهمیت دارد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر تبیین نقش میانجی گر راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان در رابطه بهزیستی معنوی و تاب آوری در جانبازان شهرستان شهرضا بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری جانبازان شهرستان شهرضا شامل 500 نفر بودند که از بین آنها براساس جدول مورگان و کرجسی با نمونه گیری تصادفی تعداد 220 نفر انتخاب و با توجه به ریزش نمونه که ناشی از عدم پاسخگویی به سوالات پرسشنامه بود، درنهایت 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های بهزیستی معنوی دالمن و فری (2005)، تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بود که جانبازان تکمیل کردند. تحلیل یافته ها با روش آماری ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار spss23 نشان داد که بین تمامی متغیرها به استثنای ارتباط بهزیستی معنوی و راهبرد پذیرش همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (P<0.01)؛ همچنین مدل معادلات ساختاری در نرم افزار pls4 نشان داد که اثر مستقیم بهزیستی معنوی بر تاب آوری و نیز اثر مستقیم بهزیستی معنوی و راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان معنادار است (0.05>p). بررسی اثرهای غیرمستقیم بهزیستی معنوی و تاب آوری از طریق پنج راهبرد سازگارانه تنظیم هیجان نشان داد که تنها راهبرد تمرکز مجدد بر برنامه ریزی به عنوان میانجی اثر غیرمستقیم معناداری را ایفا می کند (0.05>p).
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان، تاب آوری، جانبازان
  • فرشته پاک نژاد*، معصومه اسمعیلی، یاسر رضاپور میرصالح، عبدالله نصری صفحات 63-105

    واژه عاملیت بر نوعی احساس مسئولیت در برابر مسیرزندگی خود دلالت دارد. قبول عاملیت انسان در گرو تبیینی از منشا عمل است که از آن با عنوان «من» یاد می شود. هدف از این پژوهش تدوین الگوی مشاوره ای من عامل بر اساس دیدگاه علامه محمدتقی جعفری است. در بخش نخست بوسیله ی روش کیفی هرمنوتیک تلاش شده است تا شاخص ها و مولفه های من عامل شناخته شود. سپس با استفاده از روش داده بنیاد، الگوی تبیین کننده ی من عامل ترسیم شد. در بخش سوم محتوا، فرایند و فنون مشاوره ای برگرفته از این الگو از طریق تحلیل مضمون ارائه گردید. ضریب همبستگی کندال در اعتباریابی دلفی 87/0 گزارش شد. محتوای مشاوره ای مقوم این رویکرد را می توان در مواردی چون ماهیت من (تمایزدهنده، عامل، فراعامل، مختار،...)، حیطه های من (ذات من و فعالیت من)، سطوح من (من معلول، من عامل)، عناصر من (غیرارادی، ارادی، کمال طلب)،... جستجو کرد. فرایند های مشاوره ای در هماهنگی با هستی هدفدار، پذیرش مالکیت بر خویشتن، صداقت و همخوانی با خویشتن، بهره برداری از توانمندی ها،تقویت عشق به انسان ها و تقویت خودآگاهی و خودسازی ارائه گردید. در جهت رسیدن به این فرایندهای درمانی نیز روش های عملی نیز با توجه به دیدگاه علامه استخراج شد. وجوه تمایز این الگوی مشاوره ای را می توان در یکپارچه نگری آن، حضور عنصر تعیین کننده ی کمال طلبی و توجه به ارتباط انسان با خالق خود در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: عاملیت، مشاوره، رواندرمانی، علامه محمدتقی جعفری، الگو
  • محمد دهقانی شورکی* صفحات 106-126

    «رشد» از جمله مباحث مهم علوم رفتاری است که به معنای تحولات آدمی و شامل ابعاد فراوانی مانند رشد جسمی، هیجانی، عاطفی، اخلاقی، اجتماعی و... است. هدف قرآن کریم به عنوان اصلی‏ترین منبع وحیانی دین نیز رشد می‎باشد. اصلی‏ترین سوال پژوهش حاضر پاسخی برای مفهوم شناسی «رشد متعالی» بوده و هدف خود را واکاوی مفهومی رشد متعالی به عنوان بعد تحولی طرح شده از سوی این کتاب آسمانی و نسبت آن با سایر جنبه ‏های تحولی مطرح شده در علوم رفتاری قرار داده است. این پژوهش با بهره از روش کتابخانه‏ای و تحلیل کیفی، تعریف دقیقی از این مفهوم ارائه می‎کند و با بررسی دلالت مطابقی و التزامی آیات قرآن کریم شامل اوامر و نواهی، ویژگی‏های رشدیافتگان و رشدنایافتگان، شخصیت‏های معرفی شده، ارزش‏ها و نیز شواهد موجود در سایر منابع دینی، وجود این بعد تحولی در انسان را تثبیت می‏کند که می‏تواند در چهار مرحله بپیماید و افزون بر ویژگی‏ های اختصاصی خود، ارتباط وثیقی با سایر جنبه ‏های تحولی انسان دارد.

    کلیدواژگان: رشد، کمال، رشد متعالی، روان‏شناسی رشد، روان‏شناسی تحولی، انسان متعالی و انسان کامل.
  • فاطمه کتانی*، مسعود جان بزرگی صفحات 127-147

    تحقیق حاضر با هدف پیش‎بینی سلامت روانی براساس سبک‎های دلبستگی، تحول روانی معنوی و تصور از خدا در بین دانشجویان دختر انجام گرفت. این پژوهش علمی−دینی و از نوع توصیفی−همبستگی است و جامعه آماری را تمامی دانشجویان دختر 18 تا 45 سال دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم در سال 1400−1399 تشکیل میدهند. نمونه آماری شامل 358 نفر از دانشجویان دختر میباشد که به روش نمونه‎ گیری در دسترس انتخاب شدند. برای به دست آوردن داده ها از پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ، دلبستگی کولینز و رید، تحول روانی−معنوی جان‎بزرگی و خودپنداره−خداپنداره جان‎بزرگی استفاده شد. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل از نرم‎افزار SPSS−24 و آزمون رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون به کار رفت. نتایج نشان داد که حدود 2/17 درصد از واریانس سلامت روانی توسط سبک‎های دلبستگی، تحول روانی معنوی، تصور از خدا پیش‎بینی می‎شود؛ همچنین سبک دلبستگی ایمن و تحول روانی معنوی رابطه مثبت و معناداری با سلامت‎ روانی دارد و سبک دلبستگی اجتنابی، سبک دلبستگی دوسوگرا / اضطرابی و تصور از خدا رابطه منفی و معناداری با سلامت ‎روانی دارد. براساس نتایج پژوهش میتوان دریافت که سبک دلبستگی ایمن، افزایش سطح تحول روانی معنوی و کاهش تصور منفی از خدا از عوامل کلیدی در ارتقای سلامت روان می‎باشند.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، سبک دلبستگی، تحول روانی−معنوی، تصور از خدا، دانشجویان دختر.
  • زینب سادات حکیمی دزفولی، قدسیه ابراهیم پور* صفحات 149-171

    هدف پژوهش پیش‎رو بررسی نقش انعطاف ‎پذیری روان شناختی، همدلی عاطفی و تجارب معنوی در پیش‎بینی رضایت زناشویی زنان متاهل بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه‎ زنان متاهل شهر قم بود. برای تعیین حجم نمونه از قانون تاباچنیک و فیدل استفاده شد که تعداد 250 نفر از زنان متاهل به روش نمونه‎ گیری در دسترس انتخاب شدند. در جمع‎آوری داده ‎ها از چهار پرسشنامه رضایت زناشویی اینریج (EMS)، پذیرش و عمل − نسخه دوم (AAQ-II)، همدلی عاطفی مهرابیان و اپستین (EES) و تجارب معنوی روزانه (DSES) استفاده شد. داده‎ های به ‎دست آمده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. یافته‎ ها نشان داد که رضایت زناشویی به ترتیب با انعطاف‎پذیری روان شناختی، همدلی عاطفی و تجارب معنوی ارتباط مثبت و معناداری دارد. با توجه به تحلیل رگرسیون، انعطاف‎پذیری روان شناختی به میزان بیشتر و همدلی عاطفی و تجارب معنوی به میزان کمتر می‎توانند رضایت زناشویی را پیش‎بینی کنند؛ بنابراین می‎توان گفت انعطاف‎پذیری روان شناختی، همدلی عاطفی و تجارب معنوی نقش بسزائی در رضایت زناشویی زنان متاهل ایفا می‎کنند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، انعطاف‎پذیری روان شناختی، همدلی عاطفی، تجارب معنوی، زنان متاهل
  • سعید شریف یزدی*، عباس علی هراتیان، محمدرضا جهانگیرزاده قمی، معصومه سلطانی پور صفحات 173-190

    در دهه های گذشته نگرش نسبت به خانواده در حیطه های ازدواج، همسرداری، فرزندآوری (فرزندپروری) در ایران تغییر کرده است. تاثیرگذاری خانواده و ایفای مناسب نقش های آن، به ویژه انتقال ارزش ها و فرهنگ جامعه تحت تاثیر نگرش های اعضا قرار می گیرد. با توجه به اهمیت موضوع خانواده و نگرش به آن، محقق درصدد است مولفه های نگرش به خانواده را در سه حیطه ازدواج، همسرداری و فرزندآوری (فرزندپروری) از منابع دینی استخراج کند و براساس مولفه ها، پرسشنامه مربوطه را بسازد. رویکرد پژوهش کیفی- کمی بوده، به این معنا که در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای متون دینی و در بخش کمی، توصیفی از نوع پیمایشی است که برای سنجش روایی مولفه های نگرش و گویه های پرسشنامه استفاده می شود. پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیق کاربردی است. در این پژوهش، نخست مفاهیم مرتبط با خانواده و نگرش به آن مقوله بندی شده و از روش کدگذاری باز و کدگذاری محوری، مولفه های مرتبط با نگرش به خانواده استخراج شد. برای سنجش روایی مولفه ها و گویه ها از نظر متخصصان علوم دینی و روان شناسی بهره گرفته شد. پس از ارزیابی کارشناسان از مولفه ها، تعداد 32 مولفه در سه حیطه و ابعاد ده گانه تایید شد و براساس این مولفه ها، 95 گویه جهت ساخت پرسشنامه به دست آمد. سپس برای تایید داده های پژوهش، پس از اجرا در بین نمونه 205 نفری از تحلیل عاملی تاییدی و CVI و برای سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ و روش دونیمه سازی استفاده شد که ضریب اعتبار آنها به ترتیب 97/0 و 95/0 گزارش شد که نشان می دهد پرسشنامه از پایایی مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، پرسشنامه، منابع اسلامی، نگرش به خانواده
|
  • Fatemeh Rashedi Far, Mohammad Salarifar *, Mohammadmahdi Safurayee Parizi Pages 1-18

    In the issue of efficiency, it is necessary to identify the factors affecting family efficiency. This research aimed to model family efficiency structurally based on life meaning with the mediating role of spirituality in the family and marital boundaries. The population included all couples in the city of Qom in 2023 and 384 of them were selected by the cluster sampling as the sample. The data were collected using family efficiency questionnaire from the perspective of Islam by Safouraei, the questionnaire of life meaning test based on Islamic sources by Heidari, Salarifar and Shaterian (2019), the questionnaire of the spirituality in the family, and the questionnaire of the measurement of the internal marital boundaries by Houshiari (2020). The data was analyzed with SPSS software. To analyze the data, structural equations were used in SPSS-24 Software and LISREL-5 software. The results demonstrated that there is a significant relationship among family efficiency, life meaning, and marital boundaries, and there is also a significant relationship among the spirituality in the family, life meaning, and family efficiency. In addition, the variables of marital boundaries and spirituality in the family are able to play a mediating role between the two variables of family efficiency and life meaning.

    Keywords: Efficiency, Family, Life Meaning, Marital Boundaries, Family Efficiency, Spiritual, The Spirituality In The Family
  • Forough Rahimi *, Marzieh Kohandel Jahromi, Maryam Jahangiri Pages 19-40
    The aim of this study is to analyze the content of gratitude as one of the important categories in Islamic education by extracting information from the "dedicated to" page of theses of Ph.D. students in ten different disciplines; this page is an optional page to identify spiritual supporters of students in the last stage of their formal education. The type of the study is applied. Its method is a content analysis with an analytical approach. The sample of the study included 393 Ph.D. theses, which were extracted from the Ganj database by the stratified sampling and based on the academic field and author of the thesis among ten academic fields. The research tool was a researcher-made questionnaire that was analyzed using Kruskal-Wallis and ANOVA tests. The findings showed that the category of the family, centered on the mother, has the highest number of submissions (85%). The category of abstractions and then the category of spirituality are ranked second and third, respectively. The results of the Kruskal-Wallis test showed that there is a statistically significant difference between the number of submissions in different disciplines. The results of the ANOVA test about the average volume of words in different disciplines demonstrated that the average volume of words "dedicated to" in the field of information science and knowledge studies is more than other fields and in the field of art is less than other fields. In general, it can be said that the students believe that their success in the Ph.D. course is closely related to the efforts of the family, especially the mother, and their psychological, social, moral, and even financial support.
    Keywords: Islam, Dedication, Islamic Family, Ph.D. Theses, Dedicated To Page
  • Fareeborz Sedighi Arfaei *, Yasin Azad, Kamran Mohammadian Pages 41-62
    Veterans (Janbazan) suffer many physical and psychological injuries in their lives; therefore, it is important to evaluate their resilience against adversity. Based on this, the aim of the present research was to explain the mediating role of adaptive cognitive emotion regulation strategies in the relationship between spiritual well-being and resilience in veterans (Janbazan) of Shahreza city. In terms of purpose, this research was applied and correlational research design was structural equation modeling. The population of veterans (Janbazan) of Shahreza city included 500 people, and 220 people were selected according to Morgan and Krejcie's table by the simple random sampling, and because of the drop in the sample due to non-response to the questionnaire, 200 people were finally selected as the sample. The research tools included the spirituality index of well-being by Daaleman and Frey (2005), cognitive emotion regulation questionnaire by Garnefski et al. (2001), and the Connor-Davidson resilience scale (2003), which were completed by the veterans (Janbazan). The analysis of the findings using the statistical method of Pearson correlation coefficient in SPSS-23 software showed that there is a positive and significant correlation between all the variables except for the relationship between spiritual well-being and acceptance strategy (P<0.01). In addition, the structural equation model in PLS-4 software indicated that the direct effect of spiritual well-being on resilience, and the direct effect of spiritual well-being on adaptive cognitive emotion regulation strategies are significant (P<0.05). Analyzing the indirect effects of spiritual well-being and resilience by five adaptive emotion regulation strategies demonstrated that only the strategy of refocusing on planning has a significant indirect effect as a mediator (P<0.05).
    Keywords: Spiritual Well-Being, Adaptive Cognitive Emotion Regulation Strategies, Resilience, Veterans (Janbazan)
  • Fereshteh Paknejad *, Masome Esmaeili, Yasser Rezapour Mirsaleh, Abdollah Nasri Pages 63-105

    The word agency implies a kind of sense of responsibility toward the path of one's own life. The acceptance of human agency depends on the explanation of the origin of action, which is called "I". This study aims to present a counseling model based on Allameh Mohammad Taghi Jafari's view. In the first part, an attempt has been made by the hermeneutic qualitative method to identify the indicators and components of the agency of "I". Then, by the grounded theory, explanatory model of the agency of "I" was drawn. In the third part, the content, process and counseling techniques derived from this model were presented through thematic analysis. In the Delphi validation, Kendall's correlation coefficient was reported as 0.87. The main counseling content of this approach can be found in cases such as the nature of "I" (differentiator, agent, meta-agent, authorized, etc.), the areas of "I" (the essence and activity of "I"), the levels of "I" (the disability of "I", the agency of "I"), the elements of "I" (involuntary, voluntary, and perfectionist), and so on. Counseling processes were presented in harmony with purposeful universe, acceptance of self-ownership, honesty and harmony with oneself, use of capabilities, strengthening of love for humans, and strengthening of self-awareness and self-improvement. In order to achieve these therapeutic processes, practical methods were also extracted based on Allameh's point of view. The distinguishing aspects of this counseling model can be considered in its integration, the presence of the determining component of perfectionism and attention to the relationship between human and his creator.

    Keywords: Agency, Counseling, Psychotherapy, Allameh Mohammad Taghi Jafari, Model
  • Mohammad Dehghni Shooroki * Pages 106-126

    "Growth" is one of the significant topics of behavioral sciences, which means human transformation and includes many dimensions such as physical, emotional, emotional, moral, social, etc. growth. The aim of the Holy Quran as the main source of religion is also growth. The main question of the present research is an answer to the concept of "transcendental growth" and its goal is to analyze the concept of transcendental growth as a transformational dimension proposed by this divine book and its relationship with other transformational aspects presented in behavioral sciences. Using the library method and qualitative analysis, this research provides a precise definition of this concept, and by analyzing the meaning of conformity and obligation of the verses of the Holy Quran, including commands and prohibitions, the characteristics of the developed and the underdeveloped, the introduced characters, the values ​​as well as the available evidences in other religious sources, this research confirms the existence of the transformational dimension in human, which can go through four stages, and in addition to its specific characteristics, it has a close relationship with other transformational aspects of human.

    Keywords: Growth, Perfection, Transcendental Growth, Developmental Psychology, Transformational Psychology, Transcendental Human, Perfect Human
  • Fateme Katani *, Masoud Janbozorgi Pages 127-147

    This study was conducted with the purpose of predicting mental health based on attachment styles, psychological-spiritual transformation and the perception of God among female students. This scientific-religious study is a descriptive-correlational research, and the population consists of all female students aged 18 to 45 years of Islamic Azad University, Qom branch, in 2020-2021. The sample includes 358 female students selected by the convenience sampling. To obtain the data, Goldberg's general health questionnaire, Collins and Reed's adult attachment scale, Janbozorgi's mental-spiritual transformation questionnaire, and Janbozorgi's self-concept and self-concept questionnaire were used. In this study, SPSS-24 software, multiple regression test, and Pearson correlation coefficient were applied for analysis. The results showed that about 17.2% of the variance of mental health is predicted by attachment styles, psychological-spiritual transformation, and the perception of ​​God. Moreover, secure attachment style and psychological-spiritual transformation have a positive and significant relationship with mental health, and avoidant attachment style, ambivalent/anxious attachment style, and the perception of ​​God have a negative and significant relationship with mental health. According to the results, it can be seen that secure attachment style, the increment of the level of psychological-spiritual transformation, and the reduction of the negative perception of God are the key factors in improving mental health.

    Keywords: Mental Health, Attachment Style, Psychological-Spiritual Transformation, Perception Of God, Female Students
  • Zeinab Sadat Hakimi Dezfouli, Ghodsieh Ebrahimpour * Pages 149-171

    This study aimed to investigate the role of psychological flexibility, emotional empathy, and spiritual experiences in the prediction of marital satisfaction of married women. This descriptive study was a correlational research and the population was all married women living in the city of Qom. To determine the sample size, based on Tabachnick and Fidell's method, 250 married women were selected by convenience sampling. For data collection, the following four questionnaires were used: the ENRICH Marital Satisfaction (EMS) Scale, the Acceptance and Action Questionnaire-version 2 (AAQ-II), Mehrabian and Epstein's Emotional Empathy Scale (EES), and the Daily Spiritual Experience Scale (DSES). The data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression tests. The findings showed that marital satisfaction respectively has a positive and significant relationship with psychological flexibility, emotional empathy, and spiritual experiences. According to the regression analysis, psychological flexibility to a greater extent and emotional empathy and spiritual experiences to a lesser extent can predict marital satisfaction. Therefore, it can be said that psychological flexibility, emotional empathy, and spiritual experiences play a great role in the marital satisfaction of married women.

    Keywords: Marital Satisfaction, Psychological Flexibility, Emotional Empathy, Spiritual Experiences, Married Women
  • Saeed Sharif Yazdi *, Abbas Ali Haratiyan, Mohammadreza Jahangirzadeh Qomi, Masoomeh Soltanipour Pages 173-190

    In the past decades, the attitude toward the family has changed in the fields of marriage, marital relation, and parenting in Iran. The influence of the family and the appropriate performance of its roles, especially the transmission of the values ​​and culture of the society, are affected by the members' attitudes. Considering the importance of the family issue and the attitude toward it, the researcher tried to extract the components of the attitude toward the family in the three areas of marriage, marital relation, and parenting from religious sources, and based on the components, made the relevant questionnaire. The approach of the research is qualitative-quantitative, in the sense that in the qualitative part, the content analysis of religious texts was applied, and in the quantitative part, the research is a descriptive-survey one, which is used to measure the validity of the attitude components and questionnaire items. The purpose of the research is applied. In this research, first the concepts related to the family and attitude toward it were categorized, and the components related to the attitude toward the family were extracted using open coding and axial coding. To measure the validity of components and items, the ideas of experts of religious sciences and psychology were used. After the evaluation of the components by the experts, 32 components in three areas and ten dimensions were confirmed, and according to these components, 95 items were obtained for making the questionnaire. Then, to confirm the research data, confirmatory factor analysis and CVI were applied among a sample of 205 people, and to measure its reliability, Cronbach's alpha and split-half method were used. Their reliability coefficients were reported as 0.97 and 0.95, respectively, which shows that the questionnaire has a good reliability.

    Keywords: Validation, Questionnaire, Islamic Sources, Attitude Toward The Family