فهرست مطالب

قرآن و طب - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1403)

نشریه قرآن و طب
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/08/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم صف آرا*، اشرف کهندانی، الهام خلیلی صفحات 257-271
    زمینه و هدف

    قرآن از آغاز تا کنون، سرچشمه ی بی پایان علوم و معارف اسلامی و محور تعلیم و تربیت دینی بوده است. همچنین برای ما مسلمانان سیره و روش زندگی اهل بیت علیه السلام روشنی بخش راه زندگی است. از این رو سیاستگزاری و برنامه ریزی در راستای خط مشی قرآن و عترت می تواند منشا تحقق هدف انسان سازی قرار گیرد. که بر این اساس، ضرورت و اهمیت سنجش سطح فعلی فعالیت های قرآن و عترت در راستای تعیین سیاست های تکمیلی و تصحیحی مورد هدف پژوهشگر قرار گرفت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با روش کیفی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه استفاده شد. جامعه آماری برای گردآوری داده ها، کانون های قرآن و عترت دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بود. نمونه پژوهش 9 کانون قرآن و عترت دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران بود که با مسئولین این 9 کانون مصاحبه انجام شد.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده ها، کدهای محوری چشم اندازهای کانون قرآن و عترت به 3 کد رشد ا"خلاقی- شناختی"، "ارتقا و توسعه ی قرآنی"، "جذب قرآنی" و فعالیت ها و وضع موجود کانون قرآن و عترت به 8 کد محوری "تبیین و ترسیم مقدماتی"، " برنامه های علمی- پژوهی" ، "برنامه های فرهنگی- آموزشی"، "برنامه های قرآنی- آموزشی"، "برنامه های توسعه"، " برنامه های تربیتی- ترغیبی" ، "برنامه های ترویجی"، "خروجی های کانون" بدست آمد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، عترت، علوم پزشکی، قرآن
  • کاظم معاضدی عالی*، محمدتقی دیاری بیدگلی، محمدکاظم رحمان ستایش، هادی عباسی کلان صفحات 273-285
    هدف

    درآیات متعددی از قرآن کریم به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم به موضوع تغذیه انسان اشاره شده است. علاوه بر این در روایات متعددی از پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) در مورد اهمیت تغذیه و پیامدهای خوب و بد آن در جسم و روح انسان و درنتیجه انعکاس آن در رفتارهای انسانی مورد تاکید قرارگرفته است. این مطالعه باهدف بررسی «بررسی آسیب های اخلاقی فردی و اجتماعی تغذیه از منظر قرآن و روایات»، انجام یافته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به روش کتابخانه ای- اسنادی، با استناد بر منابع معتبر و نتایج پژوهش های میدانی مرتبط، صورت گرفته است.

    یافته ها

    از منظر قرآن کریم و روایات متعدد واردشده از اولیای الهی، تغذیه ازلحاظ آثار فردی و اجتماعی ازجمله در مورد برنامه تغذیه، کیفیت خوراک، حجم خوراک و تنوع خوراک دارای آداب و الگویی است که باید موردنظر و تائید دین اسلام قرار گیرد. در صورت رعایت نکردن این الگوها و آداب، آسیب های متعددی در بعد فردی و اجتماعی پدیدار خواهد شد.

    نتیجه گیری

    با تامل درآیات و روایات معصومین (ع) مشخص گردید که با استفاده از طعام پاک و طیب و بهره گیری از الگوهای کلی و راهنمایی های دقیق اهل بیت عصمت و طهارت (ع)، به راحتی می توان به سلامت جسم و روح و رفتارهای درست و به دوراز انحرافات اخلاقی دست یافت و برعکس رعایت نکردن آن ها آسیب های شدید جسمی، روحی، اخلاقی فردی و اجتماعی در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آسیب ها، تغذیه، روایات، قرآن
  • محدثه روشن ضمیر*، سید محمد برومند، محمدابراهیم روشن ضمیر صفحات 286-300
    هدف
    اختلال وسواس فکری-عملی یکی از ناتوان کننده ترین اختلالات روان پزشکی محسوب می شود که پیامدهای ناگوار روانی و اقتصادی برای فرد و جامعه دارد. وسواس مذهبی از اولین گونه های وسواس است که برخی باورهای ناروای دینی به ویژه در مباحث مربوط به طهارت و نجاست، آن را تشدید می کند. ازنظر برخی روان شناسان یکی از مولفه های موثر در بروز اختلال وسواس، مسئولیت پذیری افراطی است. مسئولیت پذیری افراطی یعنی باور به مسئول بودن در برابر آنچه خارج از توان فرد است. پژوهش حاضر به این پرسش ها پاسخ می دهد که آیا می توان در آموزه های دینی، گزاره هایی در راستای تعدیل افکار و باورهای مبتنی بر مسئولیت پذیری افراطی یافت و این گزاره ها چگونه افکار و باورهای مخرب را تعدیل می کنند.
    روش
    این مقاله به شیوه توصیفی-تحلیلی سامان یافته است و برای جمع آوری داده ها از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد آموزه های قرآنی و روایی با تکیه بر اصل میانه روی در سلوک دینی، درکنار ارزشمند دانستن مسئولیت پذیری، نسبت به افراط در آن هشدار می دهند. این رهنمودها، هشدارها و برخی اصول و قواعد فقهی معتبر، به شخص وسواسی که به واسطه انحراف در شناخت واره ها دچار آشفتگی روحی شده، کمک می کند تا با اصلاح باورهای مبتنی بر مسئولیت پذیری افراطی، احساس مسئولیت خود را در حد اعتدال نگه دارد و احساس گناه و ترس از طردشدگی نداشته باشد. پاره ای از این اصول و قواعد فقهی از این قرارند: اصل «عدم حرج»، «اباحه»، «طهارت»، «برائت»، «صحت» و قواعدی مانند قاعده «لاشک لکثیرالشک».
    کلیدواژگان: وسواس، مسئولیت پذیری افراطی، درمان دینی وسواس
  • عدیل حمیدوند*، محمد عظیمی، مرتضی گلشنی گهراز، عبدالله اسدی، کاظم معاضدی عالی، سید مهدی حسینی صفحات 301-310
    زمینه و هدف

    اهمیت سلامت همواره موردتوجه قرآن کریم قرارگرفته به طوری که از بررسی آیات آن می توان به امر حاضر پی برد. از این سو نیز هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های سلامت در سطح خطابات خاص و عام نظیر خطابات «یا ایهاالناس» و «یاایهاالذین آمنو» قرآن کریم بود.

    روش کار

    پژوهش کاربردی حاضر در دو مرحله به منظور دستیابی به یافته ها انجام پذیرفت. گام اول: با استفاده از روش پژوهش کیفی از نوع توصیفی و تحلیلی انجام گردیده است. در این مطالعه برای استخراج و تدوین مطالب از روش سه سو سازی استفاده گردید؛ یعنی مطالعه با استناد به مبانی برخاسته از آیات قرآن انجام شد. گام دوم: به منظور بررسی فراوانی و ضریب اهمیت مولفه های سلامت در خطابات خاص و عام قرآن، در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. محتوای طرح ازنظر پاسخگو (متن قرآن کریم) و 8 مولفه سلامت مستخرج از این خطابات به روش آنتروپی شانون موردتوجه و بررسی واقع شد.

    یافته ها

    یافته‎های به دست آمده بیانگر آن بود که به مولفه سلامت معنوی با میزان 70 مورد در کل خطابات خاص و عام بیشترین توجه گشته و به سلامت جنسی با 1 مورد کمترین توجه صورت گرفته است. از سویی به مولفه سلامت اخلاقی به میزان 31 مورد، سلامت اجتماعی 12 مورد، سلامت تغذیه 9 مورد، سلامت جسمی به میزان 8 مورد، سلامت اقتصادی به میزان 8 مورد و سلامت خانواده به میزان 5 مورداشاره است.

    نتیجه گیری

    یافته های حاصل از فراوانی مولفه ها نشان داده است که بیشترین ضریب اهمیت در بین مولفه های سلامت مستخرج از خطابات خاص و عام قرآن، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به سلامت معنوی با میزان 287/0 بوده که در رتبه اول و کمترین میزان ضریب اهمیت مربوط به سلامت جنسی با میزان ضریب اهمیت 022/0 است که در رتبه هفتم قرار دارد

    کلیدواژگان: طابات خاص و عام، سلامت، قرآن کریم
  • سید سجاد ساداتی زاده*، روح الله خدادادی، امیررضا هدایی صفحات 311-319
    هدف

    بررسی جلوه ها و تاثیرهای پذیرش ولایت رحمانی در سبک زندگی مومنانه می باشد.

    روش

    ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای، منابع اصیل اسلامی، پایان نامه ها، مقالات و کتاب های نوشته شده در زمینه موضوع مورد بحث می باشند. پس از پردازش مفاهیم و مضامین مرتبط با موضوع مورد بحث و نیز تجزیه و تحلیل آنها به شناسایی وکشف روابط آن ها می پردازیم. بحث: در سیر صعودی انسان به سوی خدا، بعد از ذات اقدس آفریدگار در متون دینی متعدد، این جعل ولایت، برای پیامبران به نصوص متواتر مشهود است. قرآن می فرماید «و ما ارسلنا من رسول الا لیطاع باذن الله» (قرآن کریم، نساء، 64) ؛ به عبارتی ولایت رحمانی معصوم جلوه ای از ولایت رحمانیت الهی است. و از طرفی سبک زندگی مومنانه برآمده از آموزه های اعتقادی و ارزشی است و بنیاد سبک زندگی اسلامی، علاوه بر اعتقادات که مشتمل بر روح توحید در تمامی شئون زندگی است، شامل امور ارزشی و اخلاقی ثابت است. و مشی جلوه های رحمانیت و دستورات صادره از آن؛ دستورالعمل کلی به منظور وصول به سبک زندگی اسلامی حکایت از زیستن متعالیه دارد.

    نتیجه

    مهمترین شاخصه سبک زندگی اسلامی، ولایتمداری و ولایت محوری است که در ساحت های معرفتی، عاطفی و عملی، اثرپذیری از تعالیم اهل بیت علیهم السلام را در زندگی نشان می دهند.

    کلیدواژگان: جلوه های ولایت، سبک زندگی، ولایت رحمانی، ولایت
  • محمد باعزم*، عبدالهادی فقهی زاده، عاطفه زرسازان صفحات 320-333
    شاخصه های رویکرد غیردینی به سلامت معنوی از موضوعات و چالش های مهمی است که می تواند برداشت از مفهوم و چگونگی اثرگذاری سلامت معنوی در زندگی فردی و اجتماعی انسان را تحت تاثیر قرار دهد. رویکردهای غیردینی به سلامت معنوی بر تجربیات و نیازهای انسانی در ارتباط با معنای زندگی، ارزش ها، اخلاقیات و ارتباط با خود، دیگران و جهان تمرکز دارند. برخلاف رویکردهای دینی که بر آموزه ها و اعتقادات مذهبی تاکید می کنند، رویکردهای غیردینی طیف وسیعی از دیدگاه ها و روش ها را برای ارتقای سلامت معنوی ارائه می دهند. در این مقاله با بررسی رویکردهای مختلف به سلامت معنوی، ضمن ارائه تعاریف مختلف از این مفهوم از گذشته تا به امروز، شاخصه های رویکرد غیردینی به سلامت معنوی در سه بخش شناختی، رفتارهای غیر خدامحورانه و آرامش معنوی غیردینی را مورد بررسی و تحلیل قرار داده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که به دلیل عرفی سازی جدی مفهوم سلامت معنوی بر اساس فهم عامه و رویکرد سکولار (دنیوی، شخصی و متکی نبودن به ادیان نهادینه) در بیشتر موارد تعریف معنویت و پیرو آن سلامت معنوی افزون بر آن که مبانی متفاوتی دارد؛ جهت گیری کارکردها و پیامدهای آن ها نیز پذیرفتنی نیست یا می تواند قابل قبول نباشد. در این رویکرد، خودمحوری و انسان محوری اصل است و خداوند جایگاهی در بین آموزه های آنها ندارد. چرا که غایت این جنبش های، تحول فردی است و تمام تلاش عرفان های عصر جدید معطوف به این است که سفر معنوی را در وجود انسان بیافریند.
    کلیدواژگان: شاخصه، رویکرد غیردینی، سلامت معنوی، معنویت
  • فاطمه قاسمی آتنی، منوچهر پهلوان*، ماجده قلی پور صفحات 334-348
    زمینه و هدف

    فقدان محبوب، تنش زاترین واقعه ای است که هر فرد می تواند در زندگی خود تجربه کند، سخت ترین و دردناک ترین تجربه داغ دیدگی، از دست دادن فرزند است، از دست دادن فرزند، سوگی به خصوص و بی مانند است که از انواع دیگر سوگ شدیدتر است و منجر به ایجاد نشانه های جدی تری می شود که مدت بیشتری نیز باقی می مانند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر طراحی مدل مدیریت سوگ و داغ دیدگی در مادران فرزند مبتلابه سرطان با رویکرد آموزه های قرآن بود. 

    روش

    روش پژوهش حاضر نظریه زمینه ای از نوع کیفی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مادران فرزند مبتلابه سرطان در شهر بابل بود. از بین آن ها 21 نفر به وسیله روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و بر اساس اصل اشباع، مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد. برای تحلیل مصاحبه های انجام شده از روش تحلیل سیستماتیک استراوس و کوربین (1998) و سه روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی بهره گرفته شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد 56 کد از میان 387 مفهوم شناسایی شد. 56 کد اولیه در قالب 10 مقوله شامل اعتقاد به آزمایش الهی، اعتقاد به مالکیت خداوند، نگرش مثبت به زندگی، بینش صحیح به مرگ، ایجاد انگیزه، اجتناب ناپذیری مرگ، حفظ تعادل روانی، تقویت ایمان و باورهای مذهبی، آرامش آموزی و آموزش غلبه بر اضطراب موردتوجه قرار گیرد. 

    نتیجه گیری

    دین و معنویت به افراد کمک می کند تا با ناملایمات بیرونی و درونی بهتر مقابله کنند. عمل به باورهای دینی و معنا جویی، عوامل مهمی در فرایند غم و اندوه هستند و می توانند از فرد داغ دیده در نحوه مواجهه با سوگ و استرس ها محافظت کند.

    کلیدواژگان: سوگ، داغ دیدگی، بیماری سرطان، شهر بابل
  • علی اکبری، سید حمید حسینی*، حامد فتحعلیانی صفحات 349-363
    زمینه و هدف

    خانواده به عنوان هسته اصلی جامعه، همواره در معرض تحولات و چالش های مختلف بوده است. با گسترش فناوری و تغییر سبک زندگی، خانواده ها با مسائل تربیتی پیچیده تری مواجه شده اند. این پژوهش باهدف شناسایی چالش های تربیتی رایج در خانواده های معاصر و ارائه راهکارهایی بر اساس آموزه های قرآن و نهج البلاغه انجام شده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع قرآنی و نهج البلاغه صورت گرفته است. 

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که آموزه های قرآن و نهج البلاغه، راهکارهای جامع و کاربردی برای مدیریت خانواده در عصر حاضر ارائه می دهند. ازجمله مهم ترین یافته ها می توان به موارد زیر اشاره کرد: 1. اهمیت تربیت دینی: تاکید بر تربیت دینی فرزندان و پرورش ارزش های اسلامی به عنوان راهکاری موثر برای مقابله با انحرافات اخلاقی و اجتماعی. 2. توجه به عدالت و انصاف: تاکید بر عدالت در برخورد با فرزندان و اهمیت ایجاد حس برابری و امنیت در خانواده. 3. اهمیت الگوسازی: نقش والدین به عنوان الگو برای فرزندان و ضرورت داشتن رفتارهای سازگار با آموزه های دینی. 4. مدیریت زمان و اولویت بندی: اهمیت مدیریت زمان و برنامه ریزی برای گذراندن اوقات فراغت با خانواده و ایجاد خاطرات خوش.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که آموزه های قرآن و نهج البلاغه، همچنان پس از گذشت قرن ها، راهنمای ارزشمندی برای خانواده ها به شمار می آیند. والدینی که از این آموزه ها در تربیت فرزندان خود بهره می گیرند، می توانند خانواده هایی سالم تر و موفق تر داشته باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، راهبرد، خانواده، قرآن، نهج البلاغه
  • علی حمیدی، عبدالرسول خسروی* صفحات 364-374
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف مطالعه وضعیت مدارک منتشرشده در حوزه های مرتبط با قرآن نمایه شده در پایگاه های «وب آو ساینس» و ترسیم شمایی کلی از این مطالعات است.
    روش ها
    پژوهش کاربردی حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به روش علم سنجی انجام شد. جامعه پژوهش تمام مقالات نمایه شده در حوزه های مرتبط با قرآن در پایگاه های «وب آو ساینس» است. داده ها پس از استخراج با نرم افزار CiteSpace تحلیل و شبکه های هم نویسندگی، همکاری های سازمانی، همکاری کشورها و دسته بندی موضوعی وب آو ساینس ترسیم شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد وضعیت همکاری های نویسندگان مطلوب نیست و همکاری بین المللی نیز با کاستی هایی همراه است. شبکه موضوعی ورود پژوهشگران به حوزه های مرتبط با پزشکی و سلامت در مطالعات قرآنی را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    شبکه های ترسیم شده، وضعیت مطالعات مربوط به قرآن را نشان دادند. نتایج نشان گر کمیت به نسبت پایین مقالات این حوزه بودند که بخش عمده ای از آن به متمرکز بودن پایگاه وب آوساینس به مطالعات منتشرشده به زبان انگلیسی است. به علاوه، الگوی نویسندگی در این حوزه و میزان مشارکت سازمان ها و کشورها نیازمند تغییرات اساسی است.
    کلیدواژگان: سلامت، علم سنجی، قرآن، وب آوساینس
|
  • Maryam Safara *, Ashraf Kohandani, Elham Khalili Pages 257-271
    Background and purpose

    From the beginning until now, the Quran has been the endless source of Islamic sciences and knowledge and the center of religious education. Also, for us Muslims, the way of life of the Ahl al-Bayt (peace be upon them) is a clear part of the way of life. Therefore, policy-making and planning in line with the policy of the Qur'an and Atrat can be the source of the realization of the goal of humanization. Based on this, the necessity and importance of measuring the current level of Quran and Atrat activities in order to determine supplementary and corrective policies was targeted by the researcher.

    Research method

    The current research was conducted with a qualitative method. Interview method was used to collect data. The statistical population for data collection was the Qur'an and Atrat centers of medical sciences universities in Tehran. The sample of the research was 9 Qur'an and Atrat centers of medical sciences universities in Tehran, and interviews were conducted with the officials of these 9 centers.

    Findings

    After analyzing the data, the core codes of the perspectives of the Qur'an center and Atrat were divided into 3 growth codes: "moral-cognitive", "Qur'anic development and development", "Qur'anic absorption" and the activities and current status of the Qur'an center. And Atrat to 8 core codes "Explanation and preliminary drawing", "Scientific-research programs", "Cultural-educational programs", "Quranic-educational programs", "Development programs", "Educational-persuasive programs", "promotional programs", "center outputs" were obtained.

    Conclusion

    Based on the results obtained, activities such as holding conferences, competitions, festivals, classes, educational workshops, circles of friendship with the Qur'an and Ahl al-Bayt (peace be upon them) are currently being implemented in universities of medical sciences, but some activities activities such as: "cognitive development", "improving morals in the shadow of the Qur'an", "institutionalization of the way of the Ahl al-Bayt, peace be upon them", which need This gap between the current situation and prospects should be resolved.

    Keywords: Evaluation, Quran, Atrat, Medical Sciences
  • Kazem MOAZEDIALI *, Mohammadtaghi Diyari Bidgoli, Mohammadkazem Rahmansetayesh, Hadi Abbasi Kalan Pages 273-285
    Introduction

    The Holy Quran has been mentioned in many verses directly or indirectly to the issue of human nutrition. Moreover, in many traditions, the Prophet Muhammad (SAW) and the Imams (AS) have emphasized the importance of nutrition and its good and bad consequences in human body and soul, and as a result of its reflection in human behavior. The aim of this study was to investigate “the evaluation of individual and social moral harm in the context of Quran and narrations”. Methods and

    Methods

    The present study was carried out using a library-documentary approach based on valid sources and related field research findings.

    Result

    From the point of view of the Holy Quran and various narratives from divine parents, nutrition in terms of individual and social effects, including in the case of nutrition program, feed quality, feed volume and food diversification, have the same patterns and patterns that should be sought and verified. Islamic religion. Failure to adhere to these patterns and practices will result in numerous personal and social harm.

    Conclusion

    By reflecting on the verses and traditions of the infallibles (a), it was revealed that using the clean water and utilizing the general patterns and precise guidance of the Ahl al-Bayt (AS), it is easy to They achieve the health of the body and soul and the right behaviors, without moral deviations, and on the contrary, they will cause severe physical, mental, moral and social harm.

    Keywords: Injuries, Narrations, Nutrition, Quran
  • Mohaddese Roushanzamir *, Seyyed Mohammad Boroomand, Muhammadibrahim Roushanzamir Pages 286-300
    Aim
    Obsessive-compulsive disorder is considered one of the most debilitating psychiatric disorders that has adverse psychological and economic consequences for the individual and society. Religious obsession is one of the first types of obsessions, which, in addition to mental disorders, is aggravated by certain religious beliefs, especially about the matters concerning religious purity and impurity. According to some psychologists, one of the effective components in the occurrence of obsessive-compulsive disorder is excessive responsibility. Extreme responsibility means believing in being responsible for what is beyond one's ability. This research answers these questions, to what extent religious teachings are aligned with psychological attitudes and what solutions do they offer to solve this mental disorder.
    Method
    This article is organized in a descriptive-analytical way and library sources were used to collect data.
    findings
    The findings of this research show that Quranic and narrative teachings rely on the principle of moderation in religious conduct, while valuing responsibility, warn against overdoing it. These guidelines, warnings and some valid jurisprudential principles and rules help an obsessive person who has suffered mental turmoil due to cognitive deviations to keep his sense of responsibility in moderation by correcting beliefs based on extreme responsibility and not having feel guilt or fear of rejection. Some of these jurisprudential principles and rules are: the principle of "no compulsion", "permissibility", "purity", "exculpation", "correctness" and rules such as the rule of "ignoring doubt in some conditions".
    Keywords: Obsession, Extreme Responsibility, Religious Treatment Of Obsession
  • Adil Hamidvand *, Mohammad Azimi, Morteza Golshani Gehraz, Abdollah Asadi, Kazem Moazedi Aali, Seyed Mehdi Hoseeni Pages 301-310
    Background and purpose

    Health and its importance are always taken into consideration in the Holy Quran, so that the current issue can be understood by examining its verses. From this point of view, the aim of the present study was to examine the components of health at the level of specific and general addresses such as the addresses of “ O people  and  O people who believe of the Holy Quran.

    Methodology

    The current research is an applied research that is carried out in two stages in order to achieve the findings. The first step: it has been done using descriptive and analytical qualitative research method. In this study, the triangulation method was used to extract and compile the materials; That is, the study was done based on the foundations of the verses of the Qur’an. Second step: Content analysis method is used in this research. The content of the plan from the respondent’s point of view (the text of the Holy Quran) and 8 components of health extracted from these Addresses were considered and investigated by Shannon’s entropy method.

    Findings

    The findings showed that the component of spiritual health with 70 cases in total of specific and general Addresses is the most attention paid to gender with 1 case. On the other hand, the component of moral health has been mentioned in 31 cases, social health in 12 cases, nutritional health in 9 cases, physical health in 8 cases, economic health in 8 cases and family health in 5 cases. 

    Conclusion

    The findings of multiple components show that among the components of health extracted from some specific and general parts of the Quran, the important Addresses related to spiritual health were 0.287, which is the first rank and the lowest coefficient. to sexual health with the importance coefficient of 0.022, which ranks seventh.

    Keywords: Health, Holy Quran, Specific, General Addresses
  • SEYED SAJAD Sadatizadeh *, Roholah Khodadadi, Amirreza Hodaei Pages 311-319
    Purpose

    To investigate the effects of accepting the Rahmani Velayat on the religious lifestyle.

    Method

    The means of collecting information in this research are the library, original Islamic sources, theses, articles, and books on the subject under discussion. After processing the concepts and themes related to the topic under discussion and analyzing them, we identify and discover their relationships.

    Discussion

    In the upward journey of man toward God, after the Holy Essence of the Creator, in numerous religious texts, this falsification of guardianship is evident for the prophets in frequent texts. The Qur'an says, "And we have sent my Messenger only to God's permission" (Holy Qur'an, Nisa, 64); In other words, the innocent guardianship manifests divine mercy. On the other hand, the religious lifestyle is based on beliefs and value teachings, and the foundation of the Islamic lifestyle, in addition to the beliefs that include the spirit of monotheism in all aspects of life, includes stable values and morals. And the policy of the manifestations of mercy and its orders; the general instructions for attaining the Islamic way of life are indicative of transcendental living.

    Result

    The most important indicator of the Islamic lifestyle is the velayat-admiral and velayat-oriented, which show the effectiveness of the teachings of Ahl al-Bayt (peace be upon them) in the cognitive, emotional, and practical fields.

    Keywords: Velayat, Rahmani Velayat, Manifestations Of Velayat, Lifestyle
  • Mohammad Baazm *, Abd-Alhadi Feqhizadeh, Atefeh Zarsazan Pages 320-333
    The indicators of the secular approach to spiritual health are important issues and challenges that can affect the perception of the concept and how spiritual health affects the individual and social life of a person. secular approaches to spiritual health focus on human experiences and needs related to the meaning of life, values, ethics, and connection to self, others, and the world. religious approaches that emphasize religious teachings and beliefs, secular approaches offer a wide range of perspectives and methods to promote spiritual health. In this article, by examining different approaches to spiritual health, while presenting different definitions of this concept from the past to the present, we have examined and analyzed the indicators of the secular approach to spiritual health in three parts: cognitive, secular oriented behaviors, and secular spiritual peace. We have come to the conclusion that due to the serious popularization of the concept of spiritual health based on popular understanding and a secular approach (worldly, personal and not relying on institutional religions) in most cases, the definition of spirituality and its follower, spiritual health, in addition to the fact that it has different foundations; The direction of the functions and their consequences are also not acceptable or may not be acceptable. In this approach, self-centeredness and human-centeredness is the principle and God has no place among their teachings. The goal of these movements is individual transformation and all the efforts of mystics of the new age are aimed at creating a spiritual journey in human existence.
    Keywords: Secular Approach, Spiritual Health, Spirituality
  • Fatemeh Ghasemi Ateni, Manouchehr Pahlavan *, Majdeh Qalipour Pages 334-348
    Background and purpose

    The loss of a loved one is the most stressful event that any person can experience in his life,the most difficult and painful experience of bereavement is the loss of a child, the loss of a child is a special and unique bereavement that is more intense than other types of bereavement. It leads to more serious symptoms that last longer. Therefore, the aim of the current research was to design a model of bereavement and bereavement management in mothers of children with cancer with the approach of Quranic teachings.

    Method

    The current research method was qualitative grounded theory.The statistical population of this research included all the mothers of children with cancer in the city of Babol. Among them,21people were selected by the purposeful sampling method and based on the principle of saturation, an in-depth and semi-structured interview was conducted. Strauss and Corbin(1998)systematics and three methods of open, central and selective coding were used.

    Findings

    The results showed that56codes were identified among387concepts.56 primary codes were identified in the form of 10categories,including belief in divine testing, belief in God’s ownership, positive attitude to life,correct vision of death,motivation, inevitability of death, maintaining psychological balance.strengthening faith and religious beliefs,teaching relaxation,teaching to overcome anxiety should be considered.

    Conclusion

    Religion and spirituality help people to deal with external and internal adversities better. Acting on religious beliefs and searching for meaning are important factors in the grief process and can protect the bereaved person in dealing with grief and stress.

    Keywords: Babol City, Bereavement, Cancer
  • Ali Akbari, Seyed Hamid Hosseini *, Hamed Fath Aliani Pages 349-363
    Background and objective

    The family, as the core of society, has always been exposed to various developments and challenges. With the development of technology and lifestyle changes, families have faced more complex educational issues. This research has been done with the aim of identifying common educational challenges in contemporary families and providing solutions based on the teachings of the Quran and Nahj al-Balaghah.

    Methods and Materials: 

    This research has been carried out by descriptive-analytical method using Quranic sources and Nahj al-Balaghah.

    Results

    The results show that the teachings of the Qur’an and Nahj al-Balaghah provide comprehensive and practical solutions for family management in the present era. Among the most important findings, the following can be mentioned: 1. The importance of religious education: emphasis on the religious education of children and the cultivation of Islamic values as an effective solution to deal with moral and social deviations. 2. Attention to justice and fairness: emphasis on justice in dealing with children and the importance of creating a sense of equality and security in the family. 3. The importance of modeling: the role of parents as role models for children and the necessity of having behaviors compatible with religious teachings. 4. Time management and prioritization: The importance of time management and planning to spend free time with family and create happy memories. 

    Conclusion

    The teachings of the Qur’an and Nahj al-Balagha are still valuable guides for families after centuries. Parents who use these teachings in raising their children can have healthier and more successful families.

    Keywords: Content Analysis, Family, Nahj Al-Balaghah, Quran, Strategy
  • Ali Hamidi, Abdolrasool Khosravi * Pages 364-374
    Objective
    The present study aims to investigate the status of published documents related to the Holy, Quran, which are indexed in the Web of Science databases and to provide an overview of these studies.
    Methods
    The present study is a descriptive-analytical and scientometric method of research on Holy Quran indexed in WoS. The data were analyzed using CiteSpace software and the authors, organizations, countries collaboration networks, and Web of Science subject categories network were plotted.
    Findings
    Data analysis showed that the status of authors’ collaborations is not favorable and international cooperation is also associated with shortcomings. The subject categories network confirmed the entry of researchers into fields related to medicine and health in Quranic studies.
    Conclusion
    The drawn networks showed the status of studies related to the Holy Quran. The results showed a relatively low number of articles in this field, much of which is due to the focus of the Web of Science on studies published in English. In addition, the pattern of writing in this area and the degree of participation of organizations and countries need fundamental changes.
    Keywords: Quran, Scientometrics, Web Of Science