فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال سیزدهم شماره 9 (پیاپی 102، آذر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/10/12
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مرضیه لک*، رضا باقریان صفحات 1-10

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی باورهای فراشناختی ناسازگار در رابطه بین ویژگی های شخصیتی روان رنجور خویی و وجدان مندی با علائم اختلال بی خوابی و کابوس انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان، در سال 1402 تشکیل داد که از بین آن ها به صورت در دسترس 377 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پنج عامل بزرگ شخصیت (FFPQ، گلدبرگ، 1999)، علائم اختلال بی خوابی (ISI، مورین، 1993)، شدت رویای آزاردهنده و کابوس (DDNSI، کراکوف، 2002) و باورهای فراشناختی ناسازگار (MCQ، ولز، 1997) استفاده شد. نتایج نشان داد مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوب برخوردار بود. هم چنین یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم متغیرهای روان رنجور خویی به باورهای فراشناختی ناسازگار، روان رنجور خویی به بی خوابی و باورهای فراشناختی ناسازگار به کابوس معنی دار بود (05/0>p). نتایج دیگر نشان داد که مسیر غیرمستقیم متغیر روان رنجور خویی به کابوس از طریق باورهای فراشناختی ناسازگار معنی دار بود (05/0>P) و مسیر غیرمستقیم متغیر روان رنجور خویی و وجدان مندی به بی خوابی از طریق باورهای فراشناختی ناسازگار و متغیر روان رنجور خویی و وجدان مندی به کابوس از طریق باورهای فراشناختی ناسازگار معنی دار نبود (05/0<p). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که تنها ویژگی شخصیتی روان رنجور خویی می تواند از طریق باورهای فراشناختی ناسازگار بر علائم اختلال کابوس در دانشجویان دانشگاه اصفهان اثر بگذارد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی ناسازگار، بی خوابی، روان رنجور خویی، کابوس، وجدان مندی، شخصیت
  • مختار ویسانی* صفحات 11-20

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزش گروهی شایستگی اجتماعی بر سازگاری اجتماعی و اضطراب دانش آموزان دختر دارای اختلال اضطراب اجتماعی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان 10 تا 12 ساله دختر شهر سنندج بود که جهت انجام خدمات مشاوره به مرکز مشاوره و خدمات روان شناختی ویژه کودکان دارای اختلالات رفتاری و یادگیری در سال 1402 مراجعه کرده بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 16 جلسه 45 دقیقه ای تحت برنامه آموزش شایستگی اجتماعی قرار گرفت. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه سازگاری اجتماعی (CSAS، 1993) و اضطراب (SCAS، 1998) بود. تحلیل داده های آماری با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر صورت گرفت. یافته ها نشان داد که بین پیش آزمون و پس آزمون سازگاری اجتماعی و اضطراب در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 001/0 وجود داشت و همچنین بین میانگین پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش تفاوت معناداری در سطح 001/0 وجود نداشت و نتایج در دوره پیگیری حفظ شد. براساس نتایج پژوهش می توان گفت برنامه آموزش شایستگی اجتماعی روش مداخله ای مناسبی بر بهبود سازگاری اجتماعی و اضطراب دانش آموزان دختر دارای اختلال اضطراب اجتماعی است.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، شایستگی اجتماعی، اضطراب، دانش آموزان دختر
  • بهار شریفی، فاطمه رئیسی*، مهرداد حاجی حسنی صفحات 21-30

    مطالعه حاضر با هدف تعیین نقش میانجی خود انتقادی در رابطه بین خودشفقتی و بخشش با دلزدگی زناشویی در افراد متاهل انجام شد. این پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه افراد متاهل شهر اصفهان در سال 1402 بودند. حجم نمونه نهایی 220 نفر در نظر گرفته شد. نمونه گیری به شیوه در دسترس بر اساس یک نظرسنجی آنلاین انجام شد. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس شفقت به خود (SCS؛ نف، 2003)، مقیاس بخشش (FS؛ ری و همکاران، 2001)، پرسشنامه دلزدگی زناشویی (CBM؛ پاینز، 1996) و مقیاس سطوح خودانتقادی (LOSC؛ تامسون و زارف، 2004) استفاده شد. نتایج حاصل از مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوب برخوردار بوده است.  یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که خودشفقتی با دلزدگی زناشویی و خود انتقادی رابطه منفی و معنادار دارد (05/0>P)، همچنین بین بخشش و دلزدگی زناشویی رابطه منفی و معنادار وجود دارد و خودانتقادی با دلزدگی زناشویی رابطه مثبت و معنادار دارد (05/0>P). نتیجه دیگر نشان داد که خودانتقادی در رابطه بین خودشفقتی و بخشش با دلزدگی زناشویی نقش واسطه ای ایفا می کند (05/0>P). بر این اساس می توان نتیجه گرفت که خودشفقتی و بخشش به صورت مستقیم و یا میانجی گری خودانتقادی بر دلزدگی زناشویی اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: خودشفقتی، خودانتقادی، بخشش، دلزدگی زناشویی
  • عباس جواهری محمدی*، نفیسه یوسفی، مرجان دبیری صفحات 31-40

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سرمایه های روان شناختی در رابطه بین تحمل پریشانی با کمال‎گرایی مثبت و منفی در میان دانشجویان بود. روش این پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری (4303نفر) را کلیه دانشجویان دانشکده های روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه‎‎های تهران، الزهرا و علامه طباطبائی در سال 1401-1402 تشکیل دادند و از این جامعه 321 نفر به روش نمونه گیری در دسترس و به شیوه آنلاین انتخاب شدند. شرکت کنندگان پژوهش به مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، پرسشنامه کمال گرایی مثبت و منفی تری-شورت (1995) و پرسشنامه سرمایه های روان‎شناختی لوتانز (2007) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر مستقیم کمال گرایی منفی بر تحمل پریشانی و سرمایه های روان‎شناختی معنادار بود (001/0 > P). همچنین کمال گرایی مثبت اثر مستقیم معنادار بر سرمایه های روان‎شناختی داشت (001/0> P) ولی اثر مستقیم کمال‎گرایی مثبت بر تحمل پریشانی معنادار نبود (05/0< P). سرمایه های روان‎شناختی اثر مستقیم معناداری بر تحمل پریشانی (05/0> P) داشت در نهایت اینکه سرمایه های روان‎شناختی در رابطه بین کمال گرایی مثبت و منفی با تحمل پریشانی نقش میانجی داشت (05/0 >P). بر این اساس سرمایه های روان‎شناختی رابطه بین تحمل پریشانی با کمال‎گرایی مثبت و منفی را تحت تاثیر قرار می‎دهد.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، سرمایه های روان شناختی، کمال گرایی مثبت، کمال گرایی منفی
  • احمد شاه احمدی، بهزاد قربانی، محمدعلی بشارت*، نیما قربانی، علی مقدم زاده صفحات 41-50

    شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر پدیدآیی اختلال های جنسی اهمیت بسزایی دارد. آگاهی از شیوه عملکرد و رابطه این متغیرها با یکدیگر در حوزه پیشگیری و درمان اختلال های جنسی می تواند سلامت جنسی زوجین را بهبود بخشد و هزینه های تحمیل شده روان شناختی و جامعه شناختی آن را کاهش دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای مشکلات بین شخصی در رابطه بین ویژگی های شخصیت و اختلال عملکرد جنسی در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد جنسی شهر تهران انجام شد. تعداد 101 بیمار مبتلا به اختلال عملکرد جنسی (49 زن، 52  مرد) در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان مقیاس پنج عاملی شخصیت نئو (NEO-FFI)، مقیاس عملکرد جنسی (FSFI، IIEF) و مقیاس مشکلات بین شخصی (IIP) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده های پژوهش از شاخص ها و روش های آماری شامل فراوانی، درصد، میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ویژگی های شخصیت با اختلال عملکرد جنسی و مشکلات بین شخصی و اختلال عملکرد جنسی با مشکلات بین شخصی رابطه داشت (01/0=p). نقش واسطه ای مشکلات بین شخصی در رابطه بین ویژگی های شخصیت و اختلال عملکرد جنسی تایید شد (01/0p>، 47/0=β). بر اساس یافته های پژوهش می توان نقش ویژگی های شخصیت و تاثیر آن بر مشکلات بین شخصی و در نتیجه اختلال عملکرد جنسی را تایید کرد. استفاده از این یافته ها در زمینه پیشگیری از اختلال های جنسی و درمان اختلال های جنسی از دستاوردهای عملی این پژوهش محسوب می شود.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد جنسی، مشکل بین شخصی، شخصیت
  • آرزو رنگچی تهرانی، علی اسماعیلی* صفحات 51-60

    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی مهارت های تنظیم هیجانی در رابطه بین مهارت های اجتماعی با کارکرد های اجرایی دانشجویان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب، در نیمسال اول 1403-1402 بود. به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای به تعداد 250 نفر انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه کارکردهای اجرایی (EFQ، نجاتی، 1392)، پرسشنامه مهارت های اجتماعی (MESSY، ماتسون و همکاران، 1983) و پرسشنامه تنظیم هیجان (ERQ، گراس و جان، 2003) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که مهارت های اجتماعی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم از طریق مهارت تنظیم هیجان (سرکوبی) توانستند کارکردهای اجرایی را پیش بینی کنند (001/0‹p). این نتایج نشان می دهد که مهارت های اجتماعی با توجه به نقش مهم مهارت تنظیم هیجان (سرکوبی) می توانند تبیین کننده کارکردهای اجرایی باشند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقا کارکردهای اجرایی ضروری است.

    کلیدواژگان: مهارت اجتماعی، مهارت تنظیم هیجان، کارکردهای اجرایی
  • مهدیه صادقیان، کاظم برزگر بفروئی*، فهیمه دهقانی صفحات 61-70

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب دانش آموزان براساس رضایتمندی زناشویی و طرحواره های ناسازگار اولیه والدین بود. روش پژوهش حاضر توصیفی_همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه دوم تا ششم ابتدایی ناحیه 1 و 2 شهرستان یزد در سال تحصیلی 1402-1401 و مادرانشان بودند، که براساس جدول مورگان، تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. دانش آموزان به پرسشنامه ی اضطراب کودکان دبستانی اسپس  (SCAS، 2003) و مادران آنان به پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (ENRICH، 1989) و طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (YSQ-SF، 1988) پاسخ دادند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد، از بین متغیرهای پیش بین، رضایت زناشویی، به صورت منفی و معنادار و طرحواره های محرومیت هیجانی، رهاشدگی، استحقاق، اطاعت و بازداری هیجانی به صورت مثبت و معناداری قادر به پیش بینی اضطراب دانش آموزان بودند (05/0<p). در مجموع این متغیرها 7/90 درصد از اضطراب دانش آموزان را تبیین می کند. با توجه به نتایج به دست آمده، نبود رضایت زناشویی و وجود طرحواره های ناسازگار اولیه (محرومیت هیجانی، رهاشدگی، استحقاق، اطاعت و بازداری هیجانی) در مادران منجر به بروز علائم اضطرابی در فرزندانشان می شود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، طرحواره های ناسازگار اولیه، اضطراب
  • سعید چگنی، جواد کریمی*، محمدرضا وجدیان صفحات 71-80

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان راه حل محور بر پایستگی و اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان با عملکرد تحصیلی پایین انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری دو ماه بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر بروجرد در سال تحصیلی 1403-1402 بودند که از بین آن ها 30 دانش آموز با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه آزمایش در طول دو ماه تحت مداخله درمان راه حل محور قرار گرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه پایستگی تحصیلی (ABQ؛ دهقانی زاده و حسین چاری، 1391) و مقیاس سنجش اهمال کاری- نسخه دانش آموزان (PASS؛ سولومون و راثبلوم، 1984) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. یافته ها نشان داد که نمره پایستگی تحصیلی در گروه مداخله از پیش آزمون تا پیگیری به طور معنادار افزایش یافته است (05/0>P)، اما در مقابل نمره اهمال کاری تحصیلی از پیش آزمون تا پیگیری به طور معنادار کاهش یافته است (05/0>P). در واقع می توان نتیجه گرفت که درمان راه حل محور منجر به افزایش پایستگی و کاهش اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان دختر شده است.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، پایستگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، درمان راه حل محور
  • فاطمه امین زاده، حسن بلند* صفحات 81-90

    این مطالعه با هدف تعیین رابطه هوش معنوی و بخشودگی بین فردی با نقش میانجی تاب آوری در همسران افراد تحت درمان نگهداره متادون انجام شد. این مطالعه توصیفی-همبستگی از نوع مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه همسران افراد تحت درمان نگهدارنده متادون شهر رودسر در سال 1402 بود که به روش دردسترس 219 نفر در این مطالعه شرکت کردند و به پرسشنامه خود گزارشی هوش معنوی (SISRI؛ کینگ، 2008)، مقیاس بخشودگی بین فردی (IFS؛ احتشام زاده و همکاران، 1389) و مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC؛ کانر و دیویدسون، 2023) پاسخ دادند و در مجموع 219 پرسشنامه قابل تحلیل بوده است. داده ها به روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار بود. یافته ها نشان داد که اثرات مستقیم هوش معنوی بر بخشودگی بین فردی، هوش معنوی بر تاب آوری و تاب آوری بر بخوشدگی بین فردی معنادار بود (05/0>P). یافته های حاصل از بوت استرپ نشان داد که تاب آوری در رابطه بین هوش معنوی و بخوشدگی بین فردی نقش میانجی داشت (05/0>P). نتایج حاکی از این است که هوش معنوی به صورت مستقیم و با نقش میانجی تاب آوری بر افزایش بخشودگی بین فردی اثر دارد.

    کلیدواژگان: بخشودگی، تاب آوری، هوش معنوی، اعتیاد
  • فرشته طورانی، شهرام نعمت زاده گتابی* صفحات 91-100

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان تنظیم هیجان بر فرسودگی شغلی و خستگی ذهنی پرستاران انجام شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از تمامی پرستاران بیمارستان شهید لواسانی شهر تهران در بهار سال 1402 بود که از بین آنان تعداد 30 نفر (15 نفر در گروه گواه و 15 در گروه آزمایش) از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه جایگذاری شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه‏های فرسودگی شغلی مسلش و جکسون (1981، MBI) و خستگی ذهنی جانسون و همکاران (2010،MFS) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین میانگین پس آزمون فرسودگی شغلی و خستگی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری 01/0 وجود داشت. علاوه بر این نتایج نشان داد که این مداخله توانسته تاثیر خود را در طول زمان نیز به شکل معناداری حفظ نماید (0001/0>P). در نتیجه آموزش تنظیم هیجان با بهره گیری از فنونی همانند افکار هیجانات و رفتار آگاهانه می تواند به عنوان رویکردی موثر برای کاهش فرسودگی شغلی و خستگی ذهنی پرستاران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، خستگی ذهنی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • اندیشه بینا واجارگاهی، بهمن اکبری*، طاهره حمزه پور حقیقی صفحات 101-110

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اهمال کاری تحصیلی و خودمهارگری دانش آموزان دختر دارای اعتیاد به اینترنت انجام شد. روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه این پژ‏وهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر لاهیجان در سال 1401 بود که از بین آن ها، 34 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی به یک گروه آزمایش (17 نفر) و یک گروه کنترل (17 نفر) تخصیص یافتند. پرسشنامه های پژوهش شامل: مقیاس اهمال کاری تحصیلی (PASS، سولومون و راثبلوم، 1984) و پرسشنامه خودمهارگری (SCQ، تانجنی و همکاران، 2004) بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین میانگین پیش آزمون و پس آزمون میانگین اهمال کاری تحصیلی و زیرمقیاس های آن (آماده شدن برای امتحانات، آماده کردن تکالیف، آماده کردن مقالات) و خودمهارگری در دو گروه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت؛ اما بین میانگین پس آزمون و پیگیری اهمال کاری تحصیلی و زیرمقیاس های آن و خودمهارگری تفاوت معناداری دیده نشد (05/0 P>)؛ به این معنا که اثرات درمانی در طول زمان ثبات داشته اند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله پایدار بر کاهش اهمال کاری تحصیلی و افزایش خودمهارگری دانش آموزان دختر دارای اعتیاد به اینترنت موثر می باشد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، خودمهارگری، اعتیاد به اینترنت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، دانش آموزان، دختر
  • لیلی نایب درختان، توکل موسی زاده*، سمیه تکلوی، علی شیخ الاسلامی صفحات 111-120

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر کاهش نارسایی هیجانی و علایم اختلال نارسایی توجه در دانش آموزان با مشکلات هیجانی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان (پایه های پنجم و ششم ابتدایی) با مشکلات هیجانی بودند که در سال 1401 به منظور دریافت خدمات روانشناختی به مراکز مشاوره و رواندرمانی شهر اردبیل مراجعه کرده بودند. تعداد نمونه مورد پژوهش 30 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه ی 60 دقیقه ای آموزش تنظیم هیجان دریافت کردند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه ی نارسایی هیجانی کودکان (AQC، ریف و همکاران، 2006) و پرسشنامه توانایی و مشکلات (SDQ، گودمن، 2001) استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون نارسایی هیجانی و علایم اختلال نارسایی توجه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0<p). با توجه به نتایج به دست آمده چنین به نظر می رسد که آموزش تنظیم هیجان می تواند به عنوان مداخله ای موثر برای کاهش نارسایی هیجانی و علایم اختلال نارسایی توجه در دانش آموزان با مشکلات هیجانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، علایم اختلال نارسایی توجه، مشکلات هیجانی. نارسایی هیجانی
  • معصومه قنواتی، رضا جوهری فرد*، پروین احتشام زاده صفحات 121-130

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی خانواده درمانی گروهی مبتنی بر هیجان بر خودتمایزیافتگی و ناگویی خلقی نوجوانان دختر مبتلا به اختلالات روان تنی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه نوجوانان 14 تا 18 سال دارای ملاک های اختلالات روان تنی شهر اهواز و والدینشان در سال 1402 بود که به مراکز مشاوره و روان درمانی شهر اهواز مراجعه کرده بودند که از بین آنان تعداد 40 نفر، 20 نفر در گروه گواه و 20 نفر در گروه آزمایش از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تمایزیافتگی خود اسکوورون و فریدلندر (1998، DSI)، ناگویی خلقی بگبی و همکاران (1994، TAS) و پروتکل خانواده درمانی گروهی مبتنی بر هیجان طی 5 جلسه 90 دقیقه ای استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون خود تمایزیافتگی و ناگویی خلقی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. درنتیجه، خانواده درمانی گروهی مبتنی بر هیجان می تواند به عنوان یک مداخله موثر برای نوجوانان دختر مبتلا به اختلالات روان تنی مورد توجه قرار داده شود.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی گروهی مبتنی بر هیجان، خودتمایزیافتگی، اختلالات روان تنی، ناگویی خلقی
  • حسین عباسی، قمر کیانی* صفحات 131-140

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی نگرانی از تصویر بدنی بر اساس حساسیت طرد، مکانیسم های دفاعی و عزت نفس جنسی در افراد مراجعه کننده به باشگاه های بدن سازی زنجان انجام شد. مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری تمامی مردان مراجعه کننده به باشگاه های بدن سازی شهر زنجان در سال 1402 بودند. از این جامعه تعداد 384 نفر بر اساس فرمول کوکران به روش انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن (BICQ) لیتلتون و همکاران (2005)، پرسشنامه حساسیت طرد (RSQ) داونی و فلدمن (1996)، پرسشنامه مکانیسم های دفاعی (DMQ) اندروز و همکاران (1993) و پرسشنامه عزت نفس جنسی (SSEQ) بازل و رزتال (1996) بود. برای تحلیل داده ها از رگسیون چند متغیره استفاده شد.  نتایج نشان داد که حساسیت طرد ، مکانیسم های دفاعی و عزت نفس جنسی توانستند در سه گام، 24 درصد از واریانس نگرانی از تصویر بدنی مردان را تبیین نمایند (05/0>p). باتوجه به یافته ها می توان مداخلاتی را با هدف بهبود حساسیت به طرد، مکانیزم های دفاعی و عزت نفس جنسی به منظور کاهش نگرانی از تصویر بدنی در مردان طراحی و اجرا نمود.

    کلیدواژگان: عزت نفس جنسی، مکانیسم های دفاعی، حساسیت طرد، نگرانی از تصویر بدنی
  • سیما السادات سجادی، فاطمه سادات طباطبائی نژاد*، الهام فروزنده، فهیمه دهقانی صفحات 141-150

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بسته فراتشخیصی یکپارچه و درمان شناختی رفتاری بر کارکردهای اجرایی کودکان اضطرابی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دختران 10 تا 12ساله مضطرب مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش و پرورش شهر یزد در سال تحصیلی 1402 بود که 45 نفر به صورت هدفمند و بر اساس پرسشنامه اضطراب آشکار و مصاحبه بالینی انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش اول و دوم هر یک به ترتیب طی 16 جلسه بصورت دو بار در هفته تحت مداخله فراتشخیصی یکپارچه و مداخله شناختی رفتاری قرار گرفتند. شرکت کنندگان پژوهش قبل و بعد مداخله و همچنین در دوره ی پیگیری توسط پرسشنامه کارکردهای اجرایی (EFQ، کولیج، 2002) ارزیابی شدند. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون بونفرونی انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که نمرات کارکردهای اجرایی در هر دو گروه مداخله در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری افزایش یافته است 05/0>P تاثیر هر دو روش مداخله تا مرحله پیگیری دارای ماندگاری اثر بود. همچنین بین میزان اثربخشی دو روش تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p). بطور کلی هر دو مداخله برای بهبود کارکردهای اجرایی کودکان اضطرابی مناسب است.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، اضطراب، بسته فراتشخیصی یکپارچه، درمان شناختی رفتاری
  • حمیدرضا عرب بافرانی، حسن رضائی جمالویی*، احمد سبحانی صفحات 151-162

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و امید درمانی بر اضطراب درد و پذیرش خود در بیماران مبتلا به میگرن بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون و گروه کنترل با دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران مبتلا به میگرن ساکن شهر اصفهان در سال 1402-1403 بود. تعداد 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (15) و یک گروه کنترل (15) قرار گرفتند. گروه مداخله اول درمان هیجان مدار گرینبرگ و همکاران را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار و گروه بعدی امید درمانی به شیوه اشنایدر و همکاران  را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس اضطراب درد مک کراکن و همکاران (2002) (PAS) و پذیرش خود چمبرلین و همکاران (2001)  (USAQ) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس آمیخته مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد در متغیرهای اضطراب درد و پذیرش خود بیماران مبتلا به میگرن بین دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p) و امید درمانی در کاهش اضطراب درد و افزایش پذیرش خود در بیماران مبتلا به میگرن موثر بوده است (05/0>P). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت  امید درمانی در کاهش اضطراب درد و پذیرش خود در بیماران مبتلا به میگرن موثرتر بود؛ بنابراین پیشنهاد می شود از این درمان در این بیماران بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: پذیرش خود، امید درمانی، اضطراب درد، درمان هیجان مدار
  • الناز عبداللهیان خامنه، مهدی شاهمرادی* صفحات 163-170

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تمایل به روابط فرازناشویی بر اساس رفتار فداکارانه با میانجی گری شفقت ورزی به خود در زنان متاهل انجام شد. روش این پژوهش، توصیفی-همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان متاهل شهر تهران در سال 1402 بود. نمونه ای به حجم 300 نفر، به صورت هدفمند و باتوجه به ملاک های ورود و خروج به پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس گرایش به خیانت زناشویی (MIS) بشیرپور و همکاران (1397)، پرسشنامه ادراک رفتارهای فداکارانه (PSBM) هارپر و فیگرس (2008) و مقیاس شفقت ورزی به خود (SCS) نف (2003) بود. داده های پژوهش با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است. نقش میانجی گری شفقت ورزی به خود در رابطه رفتار فداکارانه با تمایل به روابط فرازناشویی تایید شد (05/0>p). شدت اثر مستقیم برابر با 194/0- و شدت اثر غیر مستقیم برابر با 213/0- بود و بر این اساس، شدت اثر کل رفتار فداکارانه بر تمایل به روابط فرازناشویی مقدار 407/0 بود. یافته ها نشان داد رفتار فداکارانه هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم (با میانجی گری شفقت ورزی به خود) بر تمایل به روابط فرازناشویی تاثیرگذار بود. بنابراین شفقت ورزی به خود می تواند در رابطه بین رفتار فداکارانه با تمایل به روابط فرازناشویی نقش واسطه ای ایفا کند.

    کلیدواژگان: رفتار فداکارانه، روابط فرازناشویی، شفقت ورزی به خود
  • پرویز عسگری*، پروانه جلیلی راد صفحات 171-180

    ناباروری به معنای ناتوانی در بارداری بعد از یک سال رابطه جنسی بدون استفاده از روش های جلوگیری از بارداری است. پژوهش با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر تن انگاره و صمیمیت زناشویی در زنان نابارور مراجعه کننده به متخصصان ناباروری شهر اهواز انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به متخصصان ناباروری شهر اهواز در سال 1402-1401 بود. به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 30 زن نابارور (15 نفر برای هر گروه) و با در نظر گرفتن ملاک های ورود به مطالعه، انتخاب و به تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه چندبعدی روابط خود با بدن (کش و هیکز، 1990، MBSRQ) و پرسشنامه ارزیابی شخصی صمیمیت در روابط (شافر و اولسون، 1981، PAIR) استفاده شد. شرکت کنندگان گروه آزمایش، طی 9 جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یک بار تحت زوج درمانی هیجان مدار قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون تن انگاره و صمیمیت زناشویی در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح (05/0>P) وجود داشت. با توجه به نتایج پژوهش، اجرای درمان زوج درمانی هیجان مدار برای زنان نابارور می تواند موجب بهبود تن انگاره و صمیمیت زناشویی در آنها شود.

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، تن انگاره، زوج درمانی هیجان مدار، ناباروری
  • طیبه آقابابائی پور* صفحات 181-190

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش رویکرد چند حسی فرنالد بر بهبود درک خواندن و سازگاری تحصیلی در دانش آموزان دارای اختلال خواندن چهارم و پنجم ابتدایی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهرستان رامسر در سال تحصیلی 1402- 1403 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگذاری شدند. گروه آزمایش، مداخله آموزشی رویکرد چند حسی فرنالد را در 15 جلسه 45 دقیقه ای و هفته ای یک بار دریافت کرد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه نارساخوانی (FQ) وکسلر (1945، پرسشنامه سازگاری تحصیلی (AISS) سینها و سینگ (2005) بود. داده های گردآوری شده در پژوهش حاضر به روش تحلیل کواریانس چند متغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش ‍آزمون بین میانگین پس آزمون بهبود درک خواندن و سازگاری تحصیلی در گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در سطح 05/0 وجود داشت. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که آموزش رویکرد چند حسی فرنالد به صورت موثری در جهت افزایش سازگاری تحصیلی و بهبود درک خواندن در دانش آموزان دوره چهارم و پنجم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بهبود درک خواندن، سازگاری تحصیلی، آموزش رویکرد چند حسی فرنالد
  • سید مهدی سرکشیکیان، انیس خوش لهجه صدق*، هانیه جوانمرد صفحات 191-200

    بررسی ها می دهد امروزه بسترهای آنلاین به عرصه ای برای انتخاب همسر تبدیل شده اند. دختران و پسرانی که در سایت های همسریابی ثبت نام و فعالیت می کنند با ملاک ها و معیارهای متعددی اقدام به انتخاب همسر می کنند. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف واکاوی علل موثر در گرایش به انتخاب همسر در بستر آنلاین انجام گرفت. روش پژوهش، کیفی از نوع تحلیل مضمون بود. مشارکت کنندگان پژوهش را کلیه کاربران سایت های اینترنتی همسریابی در سال 1402 تشکیل داد که سابقه فعالیت در این بسترها را داشتند. از این میان با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود، 20 فرد انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. جهت اعتبار داده های پژوهش از ملاک های چهارگانه گوبا و لینکلن استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کیفی مصاحبه های به عمل آمده در قالب 8 مضمون شامل "عوامل مرتبط با محیط شغلی-حرفه ای"، "عوامل شناختی و انتخابی"، "عوامل مرتبط با اعتماد"، "عوامل مرتبط با فواید و عواید استفاده از بستر"، "عوامل مرتبط روانی و نگرشی"، "عوامل مرتبط با مدت زمان استفاده"، "عوامل مرتبط با دسترسی مناسب" و "عوامل مرتبط با معیارهای انتخاب" دسته بندی گردید. مجموعا نتایج پژوهش نشان داد توجه به فضای مجازی به عنوان بستری برای انتخاب همسر و تعیین سیاست های حمایت از تشکیل خانواده سالم در این فضا، مهم و ضروری است.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، انتخاب همسر، ازدواج، بستر آنلاین
  • سحر صالح بک، سمانه بهزادپور* صفحات 201-210

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کنندگی سبک دلبستگی زنان در پیش بینی رضایت زناشویی آنان بر اساس اعتیاد همسرانشان به اینترنت انجام شد. روش پژوهش توصیفی-همبستگی و جامعه آماری، کلیه زوجین 50-20 سال ساکن استان تهران در سال 1401 بودند. از این میان 208 زوج به عنوان نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به سوالات پرسشنامه های رضایت زناشویی انریچ (EMS، فاورز و اولسون، 1993)، سبک دلبستگی بزرگسال هازن و شیور (AASQ، 1987) و اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT، 1998) پاسخ گفتند. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین اعتیاد همسران به اینترنت و رضایت زناشویی زنان رابطه معناداری یافت نشد (05/0>p). بعلاوه سبک دلبستگی ایمن زنان با رضایت زناشویی آنان رابطه مثبت و معنادار (05/0 <p) و سبک دلبستگی اضطرابی-دوسوگرا و اجتنابی زنان با رضایت زناشویی آنان رابطه منفی و معنادار داشت (01/0<p). نتایج نشان داد دلبستگی در مجموع 11 درصد واریانس رضایت زناشویی را تبیین می کند. همچنین سبک دلبستگی زنان (ایمن و ناایمن) در رابطه اعتیاد همسران به اینترنت و رضایت زناشویی آنان نقش تعدیل کنندگی نداشت. بنابراین می توان نتیجه گرفت سبک دلبستگی زنان نقش مهمی در رضایت زناشویی آنان دارد اما اعتیاد همسرانشان به اینترنت بر میزان رضایت زناشویی آنان تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، رضایت زناشویی، اعتیاد به اینترنت، زوج ها
  • سیما رسولی، غزال زندکریمی* صفحات 211-220

    مطالعه حاضر مروری بر اختلال هویت تمامیت بدن یا تمایل شدید فرد درباره قطع عضو سالم بود. در این پژوهش تاریخچه پیدایش اختلال، مشخص شدن آن به عنوان یک اختلال منحصر به فرد، معیارهای تشخیصی، سبب شناسی و درمان مورد بررسی قرار گرفت. این مطالعه از نوع مرور روایتی بود که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی شامل پاپ مد، اسکوپوس، اسپرینگر، ساینس دایرکت و گوگل اسکالر با کلیدواژه های زنوملیا، هویت تمامیت بدن، قطع عضو سالم انجام گرفت. در این مطالعه از مقالات نمایه شده از سال 1997 تا 2024 استفاده شد. از یافته های این پژوهش مشخص شد که اختلال زنوملیا در مردان شیوع بیشتری دارد و برخی از مبتلایان برانگیختگی های جنسی مرتبط را گزارش کردند. همچنین هیچ نوع اختلال حسی-حرکتی، باورهای غیرواقعی یا احساس زشت بودن درباره اعضای بدن وجود ندارد و مشکلاتی در لوب آهیانه راست و مناطق مرتبط با بازنمایی بدن باعث این تمایلات شده است. عدم وجود روش درمانی موفق و خطرات مطرح درباره جراحی های غیرمجاز، باعث شده است برخی درمانگران صدور مجوز برای انجام جراحی قطع عضو را پیشنهاد کنند. با توجه به این که تعداد مبتلایان کم و نامشخص بوده و مدت زیادی از شناسایی این اختلال نمی گذرد، انجام پژوهش های بیشتر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلال هویت تمامیت بدن، تمایل به معلولیت، زنوملیا، قطع عضوسالم، مرور روایتی
  • پرستو احمدی پورتسیه، راضیه اخوان فرید، لاله کهن سال، مژگان خسروبگی، سهیلا اسعدی* صفحات 221-230

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر ارتقای عزت نفس و بهبود کیفیت زندگی در زنان مطلقه بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مطلقه مراکز مشاوره وابسته به اداره بهزیستی شهر تنکابن در سال1402 بود. تعداد 30 نفر از جامعه آماری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و با روش تخصیص تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزماش 8 جلسه 90 دقیقه ای مداخله شناختی رفتاری دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل فرم کوتاه پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHO-QOL-BREF، 1989) و پرسشنامه عزت نفس (RSE) روزنبرگ (1965) بود. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین میانگین ارتقای عزت نفس و بهبود کیفیت زندگی در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری در سطح 001/0 وجود داشت. براساس یافته های این پژوهش، آموزش شناختی رفتاری می تواند راهکار موثری برای ارتقای عزت نفس و بهبود کیفیت زندگی در زنان مطلقه باشد.

    کلیدواژگان: ارتقای عزت نفس، بهبود کیفیت زندگی، شناختی رفتاری
  • سمیرا سهرابی ازندریانی، فرزاد میرشاهی* صفحات 231-240

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی گروهی راه حل محور بر سازگاری، صمیمیت و کیفیت زندگی زناشویی زنان دارای همسر معتاد بستری در کمپ ترک اعتیاد انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی زنان دارای همسر معتاد و بستری در کمپ های ترک اعتیاد شهر رفسنجان در بهار و تابستان 1402 تشکیل داد. از این جامعه آماری تعداد 30 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس صمیمیت زناشویی والکر و تامپسون (1983) (MIS)، مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) (DAS) و مقیاس کیفیت زندگی زناشویی باسبی و همکاران (1995) (RADS) بود. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 90 دقیقه در برنامه زوج درمانی گروهی راه حل محور شرکت کردند. داده های با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که با کنترل پیش آزمون بین میانگین پس آزمون سازگاری، صمیمیت و کیفیت زندگی زناشویی زنان دارای همسر معتاد بستری در کمپ ترک اعتیاد در سطح (001/0>P) تفاوت معنادار وجود داشت. با توجه به یافته ها می توان اظهار داشت که زوج درمانی گروهی راه حل محور می تواند رویکرد مناسبی برای افزایش صمیمیت و سازگاری زناشویی و متعاقب این عوامل موجب بهبود کیفیت زندگی زناشویی در افراد معتاد و همسران آن ها گردد.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، صمیمیت زناشویی، کیفیت زندگی زناشویی، اعتیاد، زوج درمانی گروهی راه حل محور
  • ندا عابد*، لطیفه سلامت باویل، مریم جلالی صفحات 241-252

    ادبیات آیینه ی تمام نمای شرایط هر جامعه در دوران های مختلف تاریخی است و متون ادبی همواره بهترین مرجع برای مطالعه و بررسی شرایط اجتماعی اقشار مختلف مردم در هر دوران می باشد. کودکان نیز پایه های اصلی شکل گیری هر جامعه ای هستند و بررسی نقش و میزان توجه حکما و نویسندگان هر قوم و ملتی به این گروه از جامعه، می تواند روشن کننده بسیاری از مسایل فرهنگی و اجتماعی آن دوران باشد. از این جهت در تحقیق پیش رو به روش توصیفی - تحلیلی چگونگی حضور کودکان در یکی از متون ارزشمند ادب فارسی، بوستان سعدی، در بستر نظریه ی سبک زندگی آلفرد آدلر، روانشناس برجسته قرن بیستم بررسی می شود. یافته های این پژوهش نشان می دهد توجه به جنسیت کودکان در بوستان سعدی چندان مهم نیست و جایی هم که از جنسیت نام برده می شود پسران مورد توجه هستند، همچنین در بین سبک های فرزندپروری آدلر دو سبک مقتدرانه و مستبدانه بیشترین حضور را دارند. که می تواند نشان دهنده ی روحیه نصیحت گر و آرمان گرای سعدی باشد. برای انجام این پژوهش (گرد آوری و تحلیل داده ها) دو ماه وقت صرف شده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، آلفرد آدلر، کودکی، کودک، سعدی، بوستان
|
  • Marzieh Lak*, Reza Bagherian Pages 1-10

    The present study was conducted to investigate the mediating role of maladaptive metacognitive beliefs in the relationship between the personality traits of neuroticism and conscientiousness with the symptoms of insomnia and nightmares. The research method used was descriptive correlation and structural equations. The research community was formed by all the students of Isfahan University in 1402, among whom 377 people were selected as a sample. In collecting data from the Big Five Personality Factor Questionnaire (FFPQ, Goldberg, 1999), Insomnia Disorder Questionnaire (ISI, Morin, 1993), Disturbing Dream and Nightmare Questionnaire (DDNSI, Krakow, 2002), and Discordant Metacognitive Beliefs Questionnaire (MCQ), Wells, 1997) was used. The results showed that the proposed research model was a good fit. The findings also revealed that the direct path of neuroticism variables to maladaptive metacognitive beliefs, neuroticism to insomnia, and maladaptive metacognitive beliefs to nightmares was significant (p<0.05). Other results showed that the indirect path of neuroticism variable to nightmares through maladaptive metacognitive beliefs was substantial (P <0.05) and the indirect path of neuroticism and conscientiousness variables to insomnia through maladaptive metacognitive beliefs and neuroticism variable. Nightmare conscientiousness through maladaptive metacognitive beliefs was not significant (p<0.05). From the above findings, it can be concluded that only the personality trait of neuroticism can affect the symptoms of nightmare disorder in Isfahan University students through maladaptive metacognitive beliefs.

    Keywords: Maladaptive Metacognitive Beliefs, Insomnia, Neuroticism, Nightmare, Conscientiousness, Personality
  • Mokhtar Weisani* Pages 11-20

    The present study was conducted to determine the effectiveness of the social competence group training program on the social adjustment and anxiety of Female students with social anxiety disorder. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a three-month follow-up. The statistical population includes all 10 to 12-year-old female students who were referred to the counseling and psychological services center for children with behavioral and learning disorders in Sanandaj City for counseling services in 2022. Using the sampling method, 30 people were available. They were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (15 people in each group), and the experimental group underwent 16 sessions of 45 minutes under the social competence training program. The measurement tools in this research were the Social Adjustment Questionnaire (CSAS) (1993) and the Anxiety Questionnaire (SCAS) (1998). Statistical data analysis was done using the repeated measurement variance analysis method. The findings showed that there was a significant difference at the level of 0.001 between the pre-test and the post-test of social adjustment and anxiety in the two experimental and control groups, and Also, there was no significant difference between the post-test and follow-up averages in the experimental group at the 0.001 level, and the results were maintained in the follow-up period. Based on the results of the research, it can be said that the social competence training program is a suitable intervention method to improve the social adaptation and anxiety of Female students with social anxiety disorder.

    Keywords: Social Adaptation, Social Competence, Anxiety, Female Students
  • Bahar Sharifi, Fatemeh Raeisi*, Mehrdad Hajihasani Pages 21-30

    The present study was conducted to determine the mediating role of self-criticism in the relationship between self-compassion and forgiveness and marital burnout in married people.  This descriptive-correlation research was of structural equation modeling type. The statistical population of this research was the married people of Isfahan city in 1402. The final sample size was considered to be 220 people. Sampling was done in an accessible manner based on an online survey. To collect data, self-compassion scale (SCS; Neff, 2003), forgiveness scale (FS; Rye et al, 2001), marital burnout questionnaire (CBM; Pines, 1996), and level of self-criticism scale (LOSC, Thompson and Zurof, 2004) were used. The results showed that the proposed model is a good fit. The findings of the research showed that self-compassion has a negative and significant relationship with marital burnout and self-criticism, also there is a negative and significant relationship between forgiveness and marital boredom, and self-criticism has a positive and significant relationship with marriage (P<0.05). Boredom (P<0.05). Other results showed that self-criticism plays a mediating role in the relationship between self-compassion and forgiveness with marital burnout (P<0.05). Based on this, it can be concluded that self-pity and forgiveness directly or mediate self-criticism on marital burnout.

    Keywords: Self-Compassion, Self-Criticism, Forgiveness, Marital Burnout
  • Abbas Javaheri Mohammadi*, Nafiseh Yousefi, Marjan Dabiri Pages 31-40

    The purpose of the present study was to examine the mediating role of psychological capital in the relationship between positive and negative perfectionism with distress tolerance in students of the university. The research method was correlational based on structural equation modeling. The statistical population (4303 people) consisted of all the students of the psychology and educational sciences faculties of Tehran, Al-Zahra, and Allameh universities in the academic year 2022-2023. 321 individuals were selected through convenience sampling and online. The research participants answered the Simons & Gaher Distress Tolerance Scale (2005), Terry-Short Positive and Negative Perfectionism Questionnaires (1995), and Luthans Psychological Capital Questionnaires (2007). The data were analyzed by Pearson’s correlation and structural equation modeling. The finding indicated negative perfectionism had a direct and significant effect on distress tolerance and psychological capital (p < 0.001). Also, positive perfectionism had a direct and significant effect on psychological capital (p < 0.001). positive perfectionism did not have a direct and significant effect on distress tolerance (p > 0.05). Further psychological capital had a direct and significant effect on distress tolerance (p < 0.05). According to the findings, psychological capital plays a mediating role in the relationship between negative and positive psychological capital with distress tolerance (p < 0.001). So psychological capital can affect the relationship between positive and negative perfectionism distress tolerance.

    Keywords: Distress Tolerance, Psychological Capital, Positive Perfectionism, Negative Perfectionism
  • Ahmad Shah Ahmadi, Behzad Ghorbani, Mohammadali Besharat*, Nima Ghorbani, Ali Moghadamzadeh Pages 41-50

    This study aimed to determine the mediating role of interpersonal problems on the relationship between personality characteristics‏ and sexual dysfunction in patients with sexual dysfunction in Tehran. This paper is applied in terms of purpose and is correlational in terms of method. The statistical population of the present study included all patients with sexual dysfunction referred to family health and sexual health clinics in Tehran. By the available sampling method, 101 patients with sexual dysfunction (49 females, 52 males) as a statistical sample. were chosen. The NEO-FFI Five-Factor Scale)NEO-FFI(, the Sexual Function Scale (FSFI ،IIEF), and the Interpersonal Problem Scale (IIP) were used to collect data. Data analysis was conducted using SPSS and Amos software. The results showed that personality characteristics had a specific relationship with sexual dysfunction and interpersonal problems between personality and sexual dysfunction with problems between specific (p=0/01). The mediating role of interpersonal problems in the relationship between personality characteristics and sexual dysfunction was confirmed (B=0/47, p>0/01). Based on the results of the present study, the impact role of personality characteristics on both interpersonal problems and consequently sexual dysfunction was approved. Using the findings of the present study to prevent sexual disorders as well as treatment of couples, sexual disorders in couples can be considered as practical implications of the study.

    Keywords: Sexual Dysfunction, Interpersonal Problem, Personality
  • Arezoo Rangchi Tehrani, Ali Esmaeili* Pages 51-60

    This research was conducted to investigate the mediating role of emotional regulation skills in the relationship between social skills with executive functions of students. The current research was a descriptive-correlation type of structural equation modeling. The statistical population of the research was all students of the Faculty of Psychology and Educational Sciences of Azad University, South Tehran Branch, in the first semester of 2023-2024. Using the available sampling method, a sample of 250 people was selected and participated in the study. Research tools included a questionnaire of executive functions (EFQ, Nejati, 2013), a Social skills questionnaire (MESSY, Matson & et al, 1983), and an Emotion Regulation Questionnaire (ERQ, Gross & John, 2003). The data were analyzed using the structural equation analysis method. The results of the structural equation analysis indicated the appropriate fit of the model. The findings showed that social skills could predict executive functions both directly and indirectly through emotion regulation skills (suppression) (p < 0.001). These results show that social skills, considering the important role of emotion regulation skills (suppression), can explain executive functions, and it is necessary to pay attention to these factors in interaction with each other in programs to improve executive functions.

    Keywords: Social Skills, Emotion Regulation Skills, Executive Functions
  • Mahdiyeh Sadeghian, Kazem Barzegar Bafrooei*, Fahimeh Dehghani Pages 61-70

    The purpose of this research was to predict students' anxiety Students' Anxiety based on Marital Satisfaction and Parents' Early Maladaptive Schemes. The present research method is descriptive-correlation. The statistical population in this research included all students from the second to sixth grades of the 1st and 2nd districts of Yazd city in the academic year of 2022-2023 and their mothers, which, according to Morgan's table, numbered 384 by multi-stage cluster sampling method. They were chosen randomly. The students responded to the SPAS Primary School Children's Anxiety Questionnaire (SCAS, 2003) and their mothers answered Questionnaires the Enrich Marital Satisfaction  (ENRICH, 1989) and Young's Early Maladaptive Schemas  (YSQ-SF, 1988). The results of multiple regression showed that among the predictor variables, marital satisfaction was able to predict students' anxiety in a negative and significant way, and the schemas of emotional deprivation, abandonment, entitlement, obedience, and emotional inhibition were able to predict students' anxiety positively and importantly (p<0/05). In total, these variables explain 90/7 percent of students' anxiety. According to the obtained results, the lack of marital satisfaction and the presence of primary incompatible schemas (Emotional Deprivation, Abandonment, Entitlement, Obedience, and Emotional inhibition) in mothers lead to anxiety symptoms in their children.

    Keywords: Marital Satisfaction, Early Maladaptive Schemas, Anxiety
  • Saeed Chegeni, Javad Karimi*, Mohammadreza Vajdian Pages 71-80

    The present study was conducted to determine the effectiveness of solution-focused therapy (SFT) on academic buoyancy and academic procrastination of students with low academic performance. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period of two months. The statistical population included all female students of the second secondary level of Borujerd city in the academic year of 2023-2024, of which 30 students were selected by purposeful sampling and randomly divided into two groups. The experimental group was subjected to the solution-focused therapy intervention for two months. To collect data, the Academic Buoyancy Questionnaire (ABQ; Dehghanizadeh and Hossein Chari, 2013) and Procrastination Assessment Scale for Students (PASS; Solomon, & Rothblum, 1984) were used. Data analysis was done using repeated measurement variance analysis. The findings showed that the academic buoyancy score in the intervention group increased significantly from the pre-test to follow-up (P<0.05), but on the other hand, the academic procrastination score decreased significantly from the pre-test to follow-up (P<0.05). It can be concluded that solution-focused therapy has led to an increase in academic buoyancy and a decrease in academic procrastination in female students.

    Keywords: Academic Procrastination, Academic Buoyancy, Academic Performance, Solution-Focused Therapy
  • Fatemeh Aminzadeh, Hassan Boland* Pages 81-90

    This study was conducted to determine the relationship between spiritual intelligence and interpersonal forgiveness with the mediating role of resilience in the spouses of methadone maintenance patients. This descriptive-correlational study was of the structural equation modeling type. The statistical population of this study was the spouses of people undergoing methadone maintenance treatment in the city of Rodsar in 2023. 219 people participated in this study using the available method, and they used the self-report questionnaire of spiritual intelligence (SISRI; King, 2008), the interpersonal forgiveness scale (IFS; Ehtsham Zadeh et al., 2019), and the Connor and Davidson Resilience Scale (CD-RISC; Connor and Davidson, 2023) And in total of 219 questionnaires were analyzable. The data were analyzed by the structural equation modeling method. The findings of the research showed that the proposed model was a good fit. The results showed that the direct effects of spiritual intelligence on interpersonal forgiveness, spiritual intelligence on resilience, and resilience on interpersonal kindness were significant. (P<0.05). The results of Bootstrap showed resilience played a mediating role in the relationship between spiritual intelligence and interpersonal agreeableness (P<0.05). The results indicate that spiritual intelligence has a direct and mediating role in resilience in increasing interpersonal forgiveness.

    Keywords: Forgiveness, Resilience, Spiritual Intelligence, Addiction
  • Fereshteh Tourani, Shahram Nematzadeh Getabi* Pages 91-100

    The present study was conducted to determine the effectiveness of emotion regulation therapy on job burnout and mental fatigue of nurses. The present research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up period. The statistical population of the research consisted of all the nurses of Shahid Lavasani Hospital in Tehran in the spring of 2023, of which 30 people (15 in the control group and 15 in the experimental group) were selected through purposive sampling and randomly placed in two groups. To collect data, Maslach & Jackson's Maslach Burnout Inventory (MBI, 1981) and Johansson et al's Mental Fatigue Scale (MFS, 2010) were used. Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data. The findings of the research showed that there was a significant difference of 0.01 between the post-test average of job burnout and fatigue in the two experimental and control groups. In addition, the results showed that this intervention was able to significantly maintain its effect over time (P<0.0001). As a result, emotion regulation training using techniques such as thoughts, emotions, and conscious behavior can be used as an effective approach to reduce job burnout and fatigue in nurses.

    Keywords: Emotion Regulation, Mental Fatigue, Job Burnout, Nurses
  • Andisheh Bina Vajargahi, Bahman Akbari*, Tahereh Hamzehpoor Haghighi Pages 101-110

    This research aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on academic procrastination and self-control of female students with internet addiction. The present research method was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test, and two-month follow-up design with the control group. The population of this research included all secondary high school female students of Lahijan City in 2022, among them 34 students were selected as samples by purposive sampling, and randomly assigned to an experimental group (17 people), and a control group (17 people). Research questionnaires included: The Procrastination Assessment Scale for Students (PASS, Solomon & Rothblum, 1984), and the Self-Control Questionnaire (SCQ, Tangney et al, 2004). repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test were used to analyze the data. The findings showed that there was a significant difference at the 0.05 level, between the pre-test and post-test averages of academic procrastination and its subscales (Studying for exams, Keeping Up with Reading Assignments, Writing a Term Paper), and self-control in the two groups; However, there was no significant difference between the post-test and follow-up averages of academic procrastination and its subscales, and self-control (P>0.05); This means that the therapeutic effects have been stable over time. Therefore, it can be concluded that acceptance and commitment therapy has been effective, as a sustainable intervention, in decreasing Procrastination and increasing the Self-Control of female students with internet addiction.

    Keywords: Academic Procrastination, Self-Control, Internet Addiction, Acceptance, Commitment Therapy, Students, Female
  • Leily Naebdrakhtan, Tavakol Mousazadeh*, Somayyeh Taklavi, Ali Sheykholeslami Pages 111-120

    This research aimed to determine the effectiveness of emotion regulation training in reducing emotional insufficiency and symptoms of attention deficit disorder in students with emotional problems. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all students (fifth and sixth grades) with emotional problems who had been referred to counseling and psychotherapy centers in Ardabil City in 2022 to receive psychological services. The research sample consisted of 30 people, who were selected by purposeful sampling method and randomly divided into two groups of 15 people (experimental and control). The experimental group received 8 sessions of 60 minutes of emotion regulation training. To collect data, an alexithymia questionnaire for children (AQC) (Rieffe et al., 2006) and a strengths and difficulties questionnaire (SDQ) (Goodman, 2001) were used. Data analysis was done with multivariate covariance analysis and SPSS20 statistical software. The findings of the research showed that by controlling the effect of the pre-test, there is a significant difference between the post-test mean of emotional failure and symptoms of attention deficit disorder (P<0.05). According to the obtained results, it seems that emotion regulation training can be used as an effective intervention to reduce emotional failure and symptoms of attention deficit disorder in students with emotional problems.

    Keywords: Emotion Regulation Training, Symptoms Of Attention Deficit Disorder, Emotional Problems, Alexithymia
  • Masoumeh Ghanavati, Reza Joharifard*, Parvin Ehteshamzadeh Pages 121-130

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of emotion-based group family therapy on self-differentiation and dyslexia in adolescent girls with psychosomatic disorders. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population in this research was all teenagers aged 14 to 18 who had the criteria of psychosomatic disorders in Ahvaz city and their parents in 2023, who had been referred to counseling and psychotherapy centers in Ahvaz city. Among them, 40 people, 20 people in the control group and 20 people in the experimental group were selected through the purposeful sampling method and were randomly divided into two groups. To collect data, the differentiation questionnaires of Skowron and Friedlander (DSI, 1998), Bagby et al.'s (TAS, 1994) ataxia, and emotion-based group family therapy protocol were used during 5 90-minute sessions. To analyze the data, the multivariate covariance test (MANCOVA) was used. The findings of the research showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference at the level of 0.05 between the mean of the post-test of self-differentiation and aphasia in the two experimental and control groups. As a result, emotion-based group family therapy can be considered an effective intervention for adolescent girls with psychosomatic disorders.

    Keywords: Emotion-Based Group Family Therapy, Self-Differentiation, Psychosomatic Disorders, Dyslexia
  • Hossein Abbasi, Qamar Kiani* Pages 131-140

    The present study was conducted to predict body image concerns based on rejection sensitivity, defense mechanisms, and sexual self-esteem in people referring to Zanjan gyms. The study was of a descriptive-correlation type. The statistical population was all men referring to Zanjan city gyms in 2023. From this community, 384 people were selected based on Cochran's formula. Research data collection tools: Body Image Concern Questionnaire (BICQ) by Littleton et al. (2005), Rejection Sensitivity Questionnaire (RSQ) by Downey and Feldman (1996), Defense Mechanisms Questionnaire (DMQ) by Andrews et al. (1993) and Sexual Self-Esteem Questionnaire (SSEQ) was Basel and Rostahl (1996). Multivariate regression was used to analyze the data. The results showed that rejection sensitivity, defense mechanisms, and sexual self-esteem could explain 24% of men's body image concern variance in three steps (p<0.05). According to the findings, interventions can be designed and implemented to improve rejection sensitivity, defense mechanisms, and sexual self-esteem to reduce body image concerns in men.

    Keywords: Sexual Esteem, Defense Mechanisms, Ego Rejection, Body Image Concern
  • Sima Alsadat Sajadi, Fatemeh Sadat Tabatabaeinejad*, Elham Foroozandeh, Fahimeh Dehghani Pages 141-150

    The present study was conducted to compare the effectiveness of the unified transdiagnostic package and Cognitive behavioral therapy on the executive functions of anxiety children. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and a two-month follow-up group. The statistical population of the research included all anxious girls aged 10 to 12 who were referred to education counseling centers in Yazd in the academic year of 1402, of which 45 were purposefully selected based on the manifest anxiety questionnaire and clinical interview and randomly divided into two experimental groups and one group. Witnesses (15 people in each group) were included. The first and second experimental groups were each subjected to unified transdiagnostic and cognitive behavioral intervention during 16 sessions twice a week. Research participants were evaluated before and after the intervention and also during the follow-up period by the Executive Functions Questionnaire (EFQ) (Coolidge, 2002). Data analysis was done with the variance analysis method with repeated measurements and the Bonferroni test. The obtained results showed that the scores of executive functions in both intervention groups increased significantly compared to the control group (p<0.05). The effect of both intervention methods had a lasting effect until the follow-up stage. Also, there was no significant difference between the effectiveness of the two methods (p>0.05). In general, both interventions are suitable for improving the executive functions of anxious children.

    Keywords: Executive Functions, Anxiety, Unified Transdiagnostic Package, Cognitive Behavioral Therapy
  • Hamidreza Arab Bafarani, Hassan Rezaei Jamaloui*, Ahmad Sobhani Pages 151-162

    The present study aimed to compare the effectiveness of emotion-oriented therapy and hope therapy on pain anxiety and self-acceptance in patients with migraine. This was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group with a three-month follow-up period. The statistical population of the study included all migraine patients living in Isfahan city in 2023-2024. 45 people were selected as available and randomly assigned to two experimental groups (15) and one control group (15). The first intervention group received Greenberg et al.'s emotional therapy during 8 sessions of 90 minutes once a week, and the second group received hope therapy according to Schneider et al.'s method during 8 sessions of 90 minutes once a week. Data were collected using McCracken et al.'s pain anxiety scale (2002) (PAS) and Chamberlin et al.'s (2001) self-acceptance scale (USAQ) and analyzed by mixed variance analysis. The results showed that there is a significant difference in the variables of pain anxiety and self-acceptance of migraine patients between the two groups in the post-test and follow-up phase (p<0.05) and hope therapy in reducing pain anxiety and increasing self-acceptance in migraine patients. has been effective (P<0.05). From the above findings, it can be concluded that hope therapy was more effective in reducing pain anxiety and self-acceptance in patients with migraine; Therefore, it is suggested to use this treatment in these patients.

    Keywords: Self-Acceptance, Pain Anxiety, Hope Therapy, Emotion-Oriented Therapy
  • Elnaz Abdollahian Khameneh, Mahdi Shahmoradi* Pages 163-170

    The present study was conducted to predict the desire for extramarital relationships based on self-sacrificing behavior with the mediation of self-compassion in married women. The method of this research was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population of this research included all married women in Tehran in 2024. A sample of 300 people was selected purposefully and according to the criteria for entering and exiting the research. The research tools included the Marital Infidelity Scale (MIS) by Bashirpour et al. (2017), the Self-Sacrificing Behavior Perception Questionnaire (PSBM) by Harper and Figures (2008), and the Self-Compassion Scale (SCS) by Neff (2003). The research data was analyzed using the structural equation modeling method. The findings showed that the research model is a good fit. The mediating role of self-compassion in the relationship between self-sacrificing behavior and desire for extramarital relationships was confirmed (p<0.05). The intensity of the direct effect was equal to -0.194 and the intensity of the indirect effect was equal to -0.213, accordingly, the intensity of the total effect of selfless behavior on the desire for extramarital relations was 0.407. The findings showed that self-sacrificing behavior both directly and indirectly (with the mediation of self-compassion) affected the desire for extramarital relationships. Therefore, self-compassion can mediate the relationship between self-sacrificing behavior and the desire for extramarital relationships.

    Keywords: Self-Sacrificing Behavior, Extramarital Relationships, Self-Compassion
  • Parviz Asgari*, Parvaneh Jalili Rad Pages 171-180

    Infertility means the inability to conceive after one year of sexual intercourse without using contraceptive methods. The research was conducted to determine the effectiveness of emotional couple therapy on body image and marital intimacy in infertile women referred to infertility specialists in Ahvaz. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research consisted of all infertile women referring to infertility specialists in Ahvaz city in 1402-1401. 30 infertile women (15 for each group) were randomly selected and replaced in two experimental and control groups by the purposeful sampling method. To collect data, the multidimensional body-self relations questionnaire (Kash and Hicks, 1990, MBSRQ) and the personal evaluation questionnaire of intimacy in relationships (Schaefer and Olson, 1981, PAIR) were used. The participants of the experimental group, during 9 sessions of 90 minutes, once a week, were subjected to emotional couple therapy. The data analysis was done using the statistical test of multivariate covariance analysis. The findings showed that with Controlling the pre-test effect between the post-test mean of body image and marital intimacy in the two test groups there is evidence of a significant difference in the level (P<0.05). According to the results of the research, the implementation of emotion-oriented couples therapy for infertile women can improve their body image and marital intimacy.

    Keywords: Marital Intimacy, Body Image, Emotional Couple Therapy, Infertility
  • Tayebeh Aghababaei Pour* Pages 181-190

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Fernald's multi-sensory approach to improving reading comprehension and academic adjustment in fourth and fifth graders with reading disorders. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included all the students in the second year of elementary school in Ramsar City in the academic year 2023-2024, who were selected by the available sampling method and 30 people were randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group received Fernald's multisensory approach training intervention in 15 45-minute sessions once a week. The data collection tool included Wechsler's Dyslexia Questionnaire (FQ) (1945), and Sinha and Singh's (2005) Academic Adaptability Questionnaire (AISS). The data collected in the present study were analyzed by multivariate covariance analysis. The findings showed that by controlling the effect of the pre-test There was a significant difference at the 0.05 level between the average post-test of reading comprehension and academic adaptation in the experimental and control groups. From the above findings, it can be concluded that Fernald's multi-sensory approach training is effective in increasing academic adaptation and improving reading comprehension. used in fourth and fifth-grade students.

    Keywords: Improving Reading Comprehension, Academic Adaptation, Teaching Fernald's Multi-Sensory Approach
  • Seyyed Mehdi Sarkeshikiyan, Anis Khoshlahjeh Sedgh*, Haniyeh Javanmard Pages 191-200

    Surveys show that online platforms have become an arena for choosing a spouse. Boys and girls who register on dating sites choose a spouse with several criteria. the present research was conducted to analyze the factors influencing the tendency to choose a spouse online. The research method was a qualitative type of thematic analysis. The participants of the research were all users of internet dating sites in 2023 who had a history of activity on these platforms. Among them, 20 people were selected by purpose-based sampling method and based on the entry criteria. The research tool was a semi-structured interview. Guba and Lincoln's criteria were used to validate the research data. The results were carried out in the form of 8 themes including "factors related to the occupational-professional environment", "cognitive and selective factors", "factors related to trust", "factors related to the benefits and benefits of using the platform", "Psychological and attitudinal related factors", "Factors related to the duration of use", "Factors related to appropriate access" and "Factors related to selection criteria" were categorized. the results showed that it is important and necessary to pay attention to the virtual space as a platform for choosing a spouse and determining policies to support the formation of a family in this space.

    Keywords: Qualitative Study, Spouse Selection, Marriage, Online
  • Sahar Salehbek, Samaneh Behzadpoor* Pages 201-210

    The present study aimed to examine the moderating role of women's attachment style in predicting their marital satisfaction based on their husbands' internet addiction. The research method was descriptive- correlational and statistical population was every 20-50-year-old partner who lived in Tehran in 1401. 208 partners were selected as samples through the convenience sampling method and They answered the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (EMS, Fowers & Olson, 1993), Hazan and Shivers Adult Attachment Questionnaire (AASQ, 1987), and Young Internet Addiction Test (IAT, 1998). Data were analyzed with Pearson correlation and regression analysis tests. The results showed that there was no significant correlation between husbands' internet addiction and women's marital satisfaction (p>0.05). In addition, there was a significant and positive relation between women's secure attachment style and their marital satisfaction (p<0.05) and a significant and negative relation between avoidant/ and anxious-ambivalent attachment style and their marital satisfaction (p<0.01). results showed that Attachment style explains a total of 11% of the variance of marital satisfaction. Furthermore, women's attachment style (both secure and insecure) cannot moderate the relation between husbands' internet addiction and their marital satisfaction. It can concluded that the women's attachment style significantly affected their marital satisfaction, but husbands' internet addiction didn’t affect it.

    Keywords: Attachment Style, Marital Satisfaction, Internet Addiction, Couples
  • Sima Rasouli, Ghazal Zandkarimi* Pages 211-220

    The present study was a review of the identity disorder of the whole body or the intense tendency of a person to have a healthy amputation. The study examined the history of the disorder, its identification as a unique disorder, diagnostic, causative, and treatment criteria. The study was a narrative review that was conducted by searching databases including Pop Fashion, Scopus, Springer, Science Direct, and Google Scalar with the keywords xenomelia, identity of the whole body, and healthy amputation. The study used indexed papers from 1997 to 2024. The study found that xenomelia disorder was more common in men and some people reported related sexual arousal. There are also no sensorimotor disorders, unrealistic beliefs, feelings of ugliness about organs, or problems with the right parietal lobe and areas associated with body representation that have caused these tendencies. The lack of successful treatment and the risks of unauthorized surgery has led some therapists to recommend licensing amputation surgery. Given that the number of people with this disorder is low and uncertain, and it does not take long to identify this disorder, further research seems necessary.

    Keywords: Body Integrity Identity Disorder, Tendency To Disability, Xenomelia, Healthy Amputation, Narrative Review
  • Parstoo Ahmadi Portsieh, Razieh Akhavan Farid, Laleh Kohansal, Mozhgan Khosrobegi, Soheila Asadi* Pages 221-230

    This research aimed to determine the effectiveness of cognitive behavioral therapy in improving self-esteem and improving quality of life in divorced women. The current research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included divorced women from counseling centers related to the welfare of the city in 2023. 30 people from the statistical population were selected by purposeful sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group received 8 sessions of 90 minutes of cognitive behavioral intervention. The research tool included the short form of the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHO-QOL-BREF) (1989) and the Rosenberg Self-Esteem Questionnaire (RSE) (1965). The results of the multivariate Kovar-Yance analysis test showed that by controlling the effect of the pre-test, there was a significant difference between the mean improvement of self-esteem and the improvement of the quality of life in the two experimental and control groups at the level of 0.001. Based on the findings of this research, cognitive behavioral training can be an effective solution for improving self-esteem and improving the quality of life in divorced women.

    Keywords: Improving Self-Esteem, Improving Quality Of Life, Cognitive Behavior
  • Samira Sohrabi Azandariani, Farzad Mirshahi* Pages 231-240

    The present study was conducted to examine group solution-focused couple therapy on the compatibility, intimacy, and quality of life of women with addicted spouses admitted to addiction treatment camps. The present study was a semi-experimental design with a pre-test and post-test design with the control group. The statistical population of the study was made up of all women with addicted husbands in Rafsanjan city spring and summer of 2023. From this statistical population, 30 people were purposefully selected and randomly assigned to two experimental (n=15) and control (n=15) groups. The tools this research included Walker and Thompson's  Marital Intimacy Scale (1983) (MIS), Spanier's Marital Adjustment Scale (1976) (DAS), and Busby et al.'s (1995) Marital Quality of Life Scale (RADS). The experimental group participated in a solution-oriented group couple therapy program for 8 sessions, 3 sessions per week and each session lasted 90 minutes. The data were analyzed using multivariate covariance analysis. The findings showed that with the control of the pre-test, there was a significant difference between the mean of the post-test compatibility, intimacy and quality of married life of women with addicted spouses admitted to the addiction treatment camp at the level (P<0.001). According to the findings, it can be stated that solution-oriented group couple therapy can be suitable approach to increase marital intimacy and compatibility, and as result of these factors, it can improve the quality of married life in addicts and their spouses.

    Keywords: Marital Adjustment, Marital Intimacy, Marital Quality Of Life, Addiction, Solution-Oriented Group Couple Therapy
  • Neda Abed*, Latifah Salamat Bavil, Maryam Jalali Pages 241-252

    Literature is a full-view mirror of the conditions of every society in different historical eras, and literary texts are always the best reference for studying and examining the social conditions of different strata of people in every era. Children are also the main foundations of the formation of any society, and examining the role and attention of scholars and writers of each nation and nation to this group of society can shed light on many cultural and social issues of that era. For this reason, in the upcoming research, the manner and frequency of children's presence in one of the valuable texts of Persian literature, Boostan, will be investigated in the context of the lifestyle theory of Alfred Adler, the leading psychologist of the 20th century. The findings of this article show that paying attention to children's gender is not very important in the garden, and even where gender is mentioned, boys are considered, and among parenting styles, authoritarian and authoritarian styles are the most present. This shows Sa’adi's advice-giving and idealistic spirit. Two months have been spent to conduct this research (data collection and analysis).

    Keywords: Life Style, Alfred Adler, Childhood, Child, Saadi's Boostan