فهرست مطالب

تئاتر - سال یازدهم شماره 98 (پاییز 1403)

نشریه تئاتر
سال یازدهم شماره 98 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رکسانا شاه جانی، بهنوش اخوان*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 9-23
    پژوهش حاضر تحلیل بینارشته ای نمایشنامه اتاق روشنی به نام روز اثر تونی کوشنر بر اساس خوانش دلوز از فلسفه کانت است. بر اساس این تحقیق بی چفت و بست بودن زمان طبق قاعده اول کانتی و همچنین بی نظمی حواس طبق قاعده چهارم آن، منتج به بوطیقایی پسامدرن می شود که شاید بتوان آن را نمایشنامه روابط به هم ریخته نامید. مطالعه حاضر اتاق روشنی به نام روز را طبق قواعد کانتی از دو جهت بررسی می نماید: اول آنکه، تلاش شخصیت ها برای ایجاد محوری تحت عنوان لولا در بافت زمانی از لولا گریخته دلوزی امری محال است. به عبارت دیگر، تقلای آنها برای رسیدن به یک زمینه مشترک ذیل مفهوم کمونیسم محکوم به شکست است. دوم آنکه، از چهارچوب دررفتگی زمان و به تبع آن بی نظمی حواس، روابط هنری-ادبی میان حوادث را نیز هم به هم می ریزد. به طوری که وحدت و یکپارچگی ویژه به مفهوم کلاسیک در این اثر وجود ندارد. ازاین رو می توان نتیجه گرفت بی چفت وبستی زمان که کنش های بدون توالی و ازهم گسیخته را به دنبال دارد و به هم ریختگی قوا که ماحصل بی نظمی حواس است مقوله بازنمایی را امری محال و غیرممکن می سازد.
    کلیدواژگان: ژیل دلوز، تونی کوشنر، اتاق روشنی به نام روز، مفهوم زمان، بی نظمی حواس، عدم بازنمایی
  • سمانه صلواتیان، بهرام جلالی پور* صفحات 25-40
    بررسی های روانکاوانه آثار روایی، و به ویژه ادبیات نمایشی، اغلب بر تجزیه و تحلیل کنش شخصیت های این آثار متمرکز است؛ اما این بررسی ها اغلب در سطح ظاهری گفته ها و رفتار پرسوناژها محدود می ماند. درحالی که می توان، انگیزه های پنهان و به ویژه امیال سرکوب شده پرسوناژها را- امری که در روانکاوی فروید مورد توجه قرار می گیرد- علت ریشه ای گفته ها و رفتار دانست و با بررسی آن ها به چگونگی کارکردشان در جهت دراماتیک شدن اثر پی برد. این بررسی، به ویژه در آثاری اهمیت می یابد که به اصطلاح پرسوناژمحور هستند تا رویدادمحور. مارتین مک دونا، نمایشنامه نویس ایرلندی، توجهی خاص به درونیات و چگونگی بروز عواطف و غرایز شخصیت هایش دارد. شخصیت هایی که در یک برهه بحرانی تاریخی، در میان انبوهی از شکست ها، ناکامی ها و کمبودها زندگی می کنند. به همین دلیل، واکاوی پرسوناژ های این نویسنده می تواند در یافتن کارکردهای دراماتیک درونیات آن ها، ثمربخش باشد. در پژوهش حاضر، با استفاده از نظریات زیگموند و آنا فروید درباره مکانیزم های دفاعی روان، چگونگی تعامل شخصیت های مک دونا در سه نمایشنامه ملکه زیبایی لی نین، جمجمه ای در کنه مارا و غرب غم زده با تکانه های مخرب درونی شان بررسی شده است. این پژوهش در پی پاسخ این سوال است که کارکرد مکانیزم های دفاعی در آثار مک دونا چیست و نویسنده در قالب شخصیت پردازی پرسوناژهایش، وضعیت جامعه سنتی ایرلند را چگونه ترسیم می کند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد آشنایی با مکانیزم های دفاعی، در خلق و تحلیل شخصیت های نمایشی موثر است و در نمایشنامه های مورد بررسی نیز، با استفاده از مکانیزم های دفاعی (عمدتا انکار، فرافکنی و توجیه) جامعه ای تصویر می شود که به جای حل مشکلات، آن ها را می پوشاند و به همین دلیل هیچ امیدی به رستگاری اش نیست.
    کلیدواژگان: روانکاوی، مکانیزم های دفاعی، زیگموند فروید، آنا فروید، نمایشنامه، مارتین مک دونا، ملکه زیبایی لی نین، جمجمه ای در کنه مارا، غرب غم زده
  • مقداد جاوید صباغیان* صفحات 41-58
    حکایت بازگشت آگاممنون به همراه کاساندرا بعد از ده سال جنگ در سرزمین تروا به آرگوس و سپس قربانی شدن آنها به دست کلوتمنسترا و با یاری آیگیستوس دستمایه آیسخولوس در تراژدی آگاممنون است. بازگفت های دیگری از این حکایت اساطیری که قدمت آنها از نمایشنامه آیسخولوس هم بیشتر است، امروزه در دست است. در این مقاله کوشیده ایم ابتدا بازگفت های کهن را بررسی کنیم و سپس در یک مطالعه تطبیقی ببینیم آیسخولوس در روایت خود از حکایت اساطیری چه نوآوری هایی داشته، بر کدام عناصر تاکید کرده و چه برداشتی ارائه داده است و به این ترتیب راهبرد او در اقتباس دراماتیک برای به صحنه آوردن یکی از مهم ترین مقاطع در سرگذشت خاندان شاهی آرگوس را روشن کنیم. منابع پیشینی این حکایت که آنها را بررسی کرده ایم عبارت اند از کتاب ادیسه، بازگشت یونانیان، اشعار غنایی و تصاویر کهن. سپس در بررسی رویکرد اقتباسی آیسخولوس بر چهار وجه ویژه در نمایشنامه انگشت گذاشته ایم: اول دلالت معنایی کاخ شاهی با تکیه بر کاربست واژه daimon (روح اهریمنی)؛ دوم غیاب آیگیستوس در بخش اعظم نمایشنامه؛ سوم تصویر یگانه ای که آیسخولوس از کلوتمنسترا در هیات زنی قدرتمند و قدرت طلب، کینه جو، عاشق و حسود به دست داده؛ و چهارم امکانی که آیسخولوس فراهم کرده است تا مخاطب بتواند رخدادهای نمایشنامه را در چارچوب کلی تر حکایت های اساطیری بازگشت سرداران یونان از تروا بعد از پیروزی بزرگ درک کند. به این ترتیب درخواهیم یافت چگونه آیسخولوس داستانی کهن را دستمایه خلق نمایشنامه ای چندوجهی کرده که در پیوند با بافت فرهنگ اساطیری و مذهبی یونان باستان معناهای تازه ای پیش می کشد که در بازگفت های پیشین از آنها اثری نیست و این گونه از روایت ساده پی رنگ خود فراتر می رود، در عین آن که معناهای سیاسی و اجتماعی تولید می کند، اثرگذار است و نیز یکی از به یادماندنی ترین شخصیت ها در تراژدی های برجامانده از یونان باستان را به صحنه می آورد.
    کلیدواژگان: آیسخولوس، آگاممنون، اورستیا، جنگ تروا، اقتباس دراماتیک
  • کاظم نظری، محسن مرادی شلوجه*، صباح محمدی صفحات 59-74
    الگوی روان تحلیلی وجودی، به دغدغه ها و مسائل وجودی خصوصا مسئله تقابلی وجود/عدم وجود با تاکید بر مسئله مرگ می پردازد که درواقع نحوه پاسخ به این مسائل وجودی، کنش ها، روابط، روایت ها، جریانات و طرح واره های زندگی آدمی را تعیین می کند. روایت ها، عناصر نمایشی و الگوهای داستانی از ظرفیت ها و مفاهیم وجودی ریشه می گیرند که در بستر خوانش روان تحلیلی وجودی واجد بررسی هستند. به نظر می رسد نمایشنامه افول در تمامی سطوح روایتی و عناصر داستانی خود، اساسا درامی اگزیستانسیالیستی است. این مقاله سعی دارد تا با توجه به نظریات فلسفه وجودی خصوصا نظریات روان تحلیلی وجودی و رویکرد اگزیستانسیالیستی اروین یالوم، در اصل روابط اشخاص نمایش، طرح، رویدادها و رخداد اصلی نمایشنامه، کنش ها و واکنش های شخصیت ها را مورد واکاوی قرار دهد. سوال اساسی پژوهشی این است که در نمایشنامه افول اثر اکبر رادی، تعارض های بنیادین وجودی و مسئله وجود / عدم وجود به عنوان یک ابرروایت، رخداد اصلی و امر واقع، چگونه روابط بین اشخاص داستان، کنش ها و واکنش های آنها، کشمکش درام و طرح و سایر عناصر درام را تحت تاثیر قرار می دهد؟ در مسیر پژوهشی مقاله، فرض این است که تظاهرات وجودی و نحوه واکنش به مسائل و بحران های وجود، اساسی ترین روایت در نمایشنامه های اکبر رادی به عنوان پدر نمایشنامه نویسی نوین ایران است که این الگوی روایتی در محور نتایج در موقعیت های داستانی، وضعیت های نمایشی، روابط شخصیت ها، کنش ها و واکنش های جامعه نمایشی و کشمکش های اصلی نمایشنامه افول قابل ردیابی است. ازاین رو این مقاله مبتنی بر منابع کتابخانه ای، نخست کارکرد مباحث اگزیستانسیالیستی و اصول و زوایای دید و روایتی وجودی را در روابط، کنش ها، واکنش ها، کشمکش ها و بحران های اساسی زیسته آدمی مطرح می کند، سپس با روش توصیفی _ تحلیلی به خوانش وجودی از نمایشنامه افول می پردازد.
    کلیدواژگان: روان تحلیل وجودی، نمایشنامه افول، موقعیت، اکبر رادی، اروین یالوم
  • مجید کیانیان*، سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا) صفحات 75-94
    مروری بر آثار تولیدی در عرصه ی درام ایرانی، نشان از تلاشی مستمر در پرداخت روایت های نو دارد اما آنچه مشهود است اینکه محصول این تجربیات چون در پی یافتن مصادیق در جایی بیرون از جغرافیای فرهنگی-ادبی ایران بوده اند؛ و مهم تر از آن، سعی در گزینش چارچوب نظری اصطلاحا غیربومی و سوارکردن آن بر داستان سرایی ایرانی داشته اند، نسبت تامی با اهداف خود ندارند. بر مبنای این مسئله، پژوهش حاضر بنا دارد، در راستای ارائه راهبردی نو در آفرینش روایت و درام ایرانی، برخلاف آسیب های برشمرده فوق گام بردارد. لذا با اتخاذ روشی توصیفی- تحلیلی، نخست چارچوب نظری خود را برگرفته از آراء یکی از صاحب نظران بومی، قاسم هاشمی نژاد، استوار خواهد ساخت که در صورت بندی یک دستگاه تحلیلی ایرانی در مواجهه با هر دو حوزه امر داستانی و نمایشی تلاش کرده و دوم در عرصه مصادیق، فرض بنیادین خود را به «قصه های عرفانی» و ارائه تمهیدات و مصادیقی برگرفته از سنت روایت در ادبیات عرفانی معطوف خواهد داشت. یافته های تحقیق نشان می دهند که با نگاه به جوهره ادبیات فارسی، ویژگی ها و تجلیات آن می توان به عمق ظرفیت های شگرفی دست یافت که توامان در تحلیل و مصادیق مشهود است. ماهیتی که خصیصه بودشی هنرش در برابر ویژگی نمودشی هنر غرب، پوشاندن ردای غیر ایرانی را بر آن بدقواره می سازد. کمینه های عرفانی جدای ماهیت وحدانی و هدف باطنی آن در شناخت محبوب ازلی، واجد کیفیت های بیانی، روایی و حتی نمایشی هستند که به مثابه راهکاری برای خلق روایت های نو، ظرفیت فراوانی برای پرداخت درام ایرانی داشته و می تواند دریچه ای به سوی درام ملی در این عرصه بگشاید. درامی که نسخه بدلی هیچ فرهنگ دیگری نبوده، از هویت این سرزمین بیرون آمده و ازجمله کیفیت های نمایشی آن ها تمهیدات به کاررفته در گشایش، ساختار روایت، خلق موقعیت، سیاق دیالوگ پردازی، ایجاز، الگوهای بیان مضمون، مستندسازی، باورپذیری و درنهایت وجه انفجاری پایان بندی است.
    کلیدواژگان: قصه های عرفانی، روایت، درام ایرانی، معنا، فرم، ساختار، قاسم هاشمی نژاد
  • زهرا مرتضوی، علی یوسف وطن خواه*، حمید کاکاسلطانی، مصطفی مختاباد صفحات 95-114
    بخش قابل توجهی از تاثیرگذاری کنش بازیگر بر مخاطب از طریق حالات چهره منتقل می شود. تماشاگران با مشاهده چهره بازیگر، هیجانات، امیال و خواسته های شخصیت نمایش را که بازیگر قصد القای آن ها را دارد، درک می کنند. گریم نقش مهمی در ارتقای کیفیت این انتقال داشته و تعاملات فرازبانی میان تماشاگر و نمایش را تقویت می کند. هدف این پژوهش، توصیف، تحلیل و تفسیر عناصر فرازبانی موثر در هنر چهره پردازی است. در این پژوهش، عملکرد تکنیک های گریم و تاثیرات نمادین رنگ ها در چهره پردازی و خلق شخصیت در تئاتر بررسی می شود. همچنین، شاخصه های چهره پردازی و روان شناسی رنگ در ایجاد شخصیت تحلیل شده و نتایج حاصل از کاربرد این عناصر تفسیر می گردد. این پژوهش از نوع کیفی و کاربردی است و فرضیه آن بر این مبنا استوار است که گریم و تاثیر نمادین رنگ ها، به عنوان یکی از عوامل اجرایی (در کنار نورپردازی، صحنه پردازی، صدا و لباس)، تاثیر مستقیمی بر بیان و انتقال مفاهیم نمایشی دارد. چهره پردازی با ظهور مکاتب مختلف هنری در هنرهای نمایشی دستخوش تغییرات زیادی شده و امروزه با بهره گیری از روان شناسی رنگ به خلق و پرورش شخصیت ها می پردازد. نتایج پژوهش نشان می دهد گریم می تواند تاثیر بصری نمایش را برای مخاطب افزایش داده و درعین حال، خواسته های کارگردان را به شکلی ملموس در اجرا متبلور سازد. با استفاده از امکانات متنوعی که گریم در ظاهر بازیگر ایجاد می کند، انتقال هیجانات، امیال و ویژگی های اخلاقی و رفتاری شخصیت نمایش به شکلی موثرتر و شفاف تر صورت می پذیرد. همچنین، گریم در باورپذیری شخصیت نزد مخاطب و جلب توجه او به نمایش تاثیرگذار بوده و نقش آن در گذر زمان با پیشرفت های چشمگیری همراه بوده است. این تاثیرگذاری، به واسطه خلاقیت گریمور در استفاده از رنگ ها و ایجاد تغییرات ظریف و نمادین در چهره بازیگر، محقق می شود.
    کلیدواژگان: گریم، شخصیت پردازی، تئاتر، چهره پردازی، بازیگر
|
  • Roxana Shahjani, Behnoosh Akhavan *, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Pages 9-23
    This paper offers an interdisciplinary analysis of Tony Kushner’s play, A Bright Room Called Day, through the lens of Gilles Deleuze’s interpretation of Immanuel Kant’s philosophy. This study investigates how postmodern poetics are shaped by Kant’s first principle –“the time is out of joint”– and his fourth principle – “the disorder of all senses” –. Together, these concepts generate what can be termed The Drama of Disordered Relationships, a framework that reveals the complexities of human interactions in the context of political turmoil. The analysis focuses on two primary dimensions within Kushner’s work. First, it examines the characters’ attempt to establish a common ground or “Cardo” that is subjugated to the ideals of communism. However, this endeavor is ultimately portrayed as doomed to failure due to the unhinged nature of time, which disrupts any possibility of a cohesive narrative or shared understanding among the characters. Second, the paper explores how this disjointed temporal framework and the resulting disorder of the senses disturb the artistic and literary relationships among events in the play. This disruption challenges the organic unity typically found in classical drama, emphasizing a departure from traditional narrative structures and highlighting the fragmented experience of reality. As a result, the interplay between unhinged time and chaotic relationships complicates or in other words, makes representation of art impossible within Kushner’s work. The findings suggest that the principles derived from Kantian philosophy not only illuminate the thematic concerns of A Bright Room Called Day but also reflect broader anxieties regarding meaning, coherence, and artistic representation in contemporary literature. This study contributes to understanding how philosophical frameworks can inform literary analysis, particularly in works that grapple with complex socio-political themes and the challenges posed by modernity.
    Keywords: Gilles Deleuze, Tony Kushner Unhinged Time, The Disorder Of All Senses, A Bright Room Called Day, The Impossibility Of Representation
  • Samaneh Salavatiyan, Bahram Jalalipour * Pages 25-40
    Psychoanalytic examinations of narrative works, particularly in dramatic literature, often concentrate on dissecting the actions of the characters. Yet, these analyses frequently linger on the surface level of characters' expressions and behaviors. However, delving into the hidden motivations, especially the suppressed impulses of these characters -a focal point in Freudian psychoanalysis-,can elucidate the underlying causes of their remarks and behaviors. Exploring the cause and effect can unravel its dramatic function within the dramatic work. This scrutiny holds particular significance in character-driven works as opposed to those centered on events. Martin McDonagh, the Irish playwright, intricately depicts the emergence of emotions and instincts of characters perceiving their inner state. Living in a critical historical juncture, these characters stand against a plethora of failures, shortcomings, and defeats. Therefore, looking into McDonagh's characters can prove fruitful in understanding their internal dramatic functions. This study examines, through the lens of Sigmund and Anna Freud's theories on psychological defense mechanisms, how McDonagh's characters interact with their internal destructive impulses in three plays: 'The Beauty Queen of Leenane,' 'A Skull in Connemara,' and 'The Lonesome West.' This research seeks to answer the question of what is the function of defense mechanisms in McDonough's works and how does the author depict the traditional Irish society in the form of characterization of his characters? The research findings underscore the efficacy of understanding defense mechanisms in the creation and analysis of dramatic characters. Likewise, in the examined plays, applying defense mechanisms, primarily denial, projection, and justification; society is portrayed as a structure masking problems rather than resolving them. Consequently, there appears to be no hope for redemption. Furthermore, underlying the mechanism of internalization by cyclic representation of traditional Irish society, McDonagh encircles both future generations and the preceding ones. In this way, we conclude that MacDonagh has a desperate view of saving traditional Irish society in his first trilogy.
    Keywords: Psychoanalysis, Defense Mechanisms, Freud, Martin Mcdonagh
  • Meghdad Javid Sabaghiyan * Pages 41-58
    The narrative of Agamemnon’s return along with Cassandra after ten years of war in the land of Troy to Argos, and subsequently their sacrifice at the hands of Clytemnestra with the assistance of Aegisthus, forms the basis of Aeschylus’s tragedy “Agamemnon”. Other retellings of this ancient mythical tale predating Aeschylus’s play are available today. In this article, we have attempted first to examine ancient retellings and then, in a comparative study, explore the innovations that Aeschylus introduced in his narrative of the mythical tale. We have analyzed which elements he emphasizes and what interpretation he provides. Through this approach, we aim to shed light on Aeschylus’s dramatic adaptation strategy for bringing one of the most crucial episodes in the saga of the Argive royal family to the stage. The previous sources that we have examined regarding this mythical tale include the book “Odyssey”, the book “The Return of the Greeks” (Nostoi), lyrics, and ancient images. Then we have approached Aeschylus’s adaptation from four distinct angles: symbolic significance of the royal palace (Aeschylus uses the term “daimon” (a divine spirit or force) to convey the palace’s deeper meaning); Aegisthus’s absence (Aegisthus is conspicuously absent from a significant portion of the play); Clytemnestra’s complex portrait (Aeschylus paints a unique picture of Clytemnestra -a powerful, ambitious, vengeful, and envious woman); broader mythical context (Aeschylus provides a framework for the audience to understand the play’s events within the broader context of the return of Greek leaders from Troy after their momentous victory). Consequently, we have explored how Aeschylus transforms an ancient tale into a multifaceted creation, weaving elements of cultural and mythological context of ancient Greece together. He also introduces fresh meanings that were absent in previous retellings. Aeschylus transcends the simplistic old narratives generating political and social implications. Moreover, he brings to life one of the most memorable characters in the surviving tragedies of ancient Greece.
    Keywords: Aeschylus, Agamemnon, Oresteia, Trojan War, Dramatic Adaptation
  • Kazem Nazari, Mohsen Moradi Sholoujeh *, Sabah Mohammadi Pages 59-74
    The existential psychoanalytic model addresses existential concerns and issues, particularly the existence/non-existence dichotomy with an emphasis on the issue of death.  The way of responding to these existential issues determines the actions, relationships, narratives, currents, and schemas of human life. Narratives, dramatic elements, and story patterns stem from existential concepts that can be examined within the framework of existential psychoanalytic reading. The play "Decline" suggests to be an existentialist drama throughout its narrative structure and story elements. This article attempts to analyze the relationships of the characters in the play, the plot, the events and main occurrences of the play, and the actions and reactions of the characters, with particular attention to existential philosophy, especially existential psychoanalytic theories and Irvin D. Yalom's existentialist approach. The main question here is how the fundamental existential conflicts and the issue of existence/non-existence as a metanarrative, main event, and reality in Akbar Radi’s "Decline"; influence the relationships between the characters, their acts and reacts, the conflict, the plot and other elements. Assumptively, existential manifestations and the way of reacting to existential issues and crises are the fundamental narrative in Akbar Radi's plays, as he is considered the father of modern Iranian playwriting. This narrative pattern can be traced in the story situations, dramatic settings, character relationships, actions and reactions of the dramatic society, and the main conflicts of the play "Decline". Therefore, this article, based on library resources, first discusses the function of existentialist topics and the principles and perspectives of existentialism in human relationships, actions, reactions, conflicts, and fundamental crises of human life. Then, it employs a descriptive-analytical method to interpret the existential reading of the play "Decline".
    Keywords: Existential Psychoanalysis, Decline, Situation, Akbar Radi, Ervin Yalom
  • Majid Kianian *, Seyed Abolqasem Hosseini (Zharfa) Pages 75-94
    Reviewing Iranian dramas shows a constant effort to create new narratives, but clearly, the results do not completely fulfill their goals due to two major reasons: First, they provide examples which are not within our literary and cultural boundaries (which, at best, has no achievement other than repeating the same western narrative forms and is not very compatible with the taste of Iranians); And more importantly, they try to choose a so-called non-native theoretical framework and apply it to Iranian storytelling, even though the Iranian mindset is completely different from Western epistemology in analyzing and explaining an artwork. Regarding this problem, the current research intends to take a step toward presenting a new strategy for creating an Iranian narrative or drama. Adopting a descriptive-analytical method, we will first build a theoretical framework based on the opinions of one of the prominent local experts, Qasim Hasheminejad, who has made a special effort to formulate an Iranian analytical apparatus concerning both fields of fiction and drama. And secondly, regarding examples, our basic assumptions will be "mystical stories". The findings of the research show that by looking at the essence of Persian literature, its characteristics, and manifestations; it is possible to reach the depth of its tremendous capacities that are evident in the analysis and examples. An art whose inherent distinctive, compared to the characteristics of Western art, makes it unseemly and unpleasant to cover it with a non-Iranian cloak. Apart from its unitary nature and its inner purpose in knowing the eternal beloved; mysticism has expressive, narrative, and even dramatic qualities that can be used as a way of creating new narratives (based on Iranian taste), leading to create “national drama”. A native self-originated drama that is not a follower or copy of any other culture. Among the dramatic qualities in these types of stories, we can mention the course of actions used in the opening, narrative structure, state of the situation, dialogue processing, brevity, theme expression patterns, documentation, believability, and finally the explosive aspect of the ending.
    Keywords: Mystical Stories, Narration, Iranian Drama, Meaning, Form, Structure, Qasim Hasheminejad
  • Zahra Mortazavi, Ali Yousef Vatankhah *, Hamid Kakasoltani, Mostafa Mokhtabad Pages 95-114
    A significant portion of an actor’s impact on the audience is conveyed through facial expressions. By observing the actor’s face, the audience perceives the emotions, desires, and intentions of the character. Makeup plays a crucial role in enhancing the quality of this emotional transmission and strengthens the non-verbal interactions between the audience and the performance. This study aims to describe, analyze, and interpret the metalinguistic elements involved in the art of makeup. It examines how makeup techniques and symbolic effects of colors work in face painting and character creation in theater. Additionally, it analyzes the characteristics of makeup and the psychology of colors in character development while interpreting the outcomes of these applications. The hypothesis of this applied-qualitative research is that makeup and the symbolic effects of colors, as one of the performance elements (alongside with lighting, staging, sound, and costumes), have a direct impact on the expression and transmission of theatrical concepts. Face painting has undergone significant changes with the emergence of various artistic schools in performing arts and today it focuses on creating and developing characters by utilizing color psychology.The findings reveal that makeup enhances the visual impact of theatrical performances on the audience while materializing the director’s creative vision in a tangible form. By utilizing the diverse possibilities that makeup offers; the transmission of emotions, desires, and moral or behavioral traits of the character will be facilitated. Moreover, makeup plays a pivotal role in increasing the believability of characters for the audience and maintaining their engagement with the performance. Over time, makeup has seen significant advancements and innovations. This achievement has made possible through the creativity of the makeup artist, who employs symbolic color schemes and facial modifications to amplify the actor’s impact on the audience.
    Keywords: Makeup, Characterization, Theater, Face Painting, Actor