فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و ششم شماره 7 (پیاپی 146، مهر 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/10/04
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-15زمینه و هدف
آنتی بیوتیک ها به دلیل ویژگی زیست تخریب پذیری پایین، حلالیت و سمیت زیاد، سلامت انسان و محیط زیست را تهدید می کنند. لذا هدف از انجام این مطالعه سنتز نانو کامپوزیت سبز مغناطیسی MnFe2O4/BiOI و حذف آلاینده تتراسایکلین از محلول های آبی به کمک این نانو کامپوزیت طی فرآیند فوتوکاتالیستی در حضور نور فرابنفش است.
روش بررسیدر این مطالعه، نانو کامپوزیت سبز مغناطیسی MnFe2O4/BiOI با استفاده از عصاره گیاهی همیشه بهار، در سال 1402- 1401 سنتز شد و کارایی آن در حذف تتراسایکلین توسط نور فرابنفش مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تعیین مشخصات این نانو کامپوزیت، از آنالیزهای XRD، VSM، TEM، FESEM و DRS استفاده گردید.
یافته هانانو کامپوزیت MnFe2O4/BiOI دارای ابعاد در محدوده 45-14 نانومتر، باند گپ eV 7/1 و میزان اشباع مغناطیسی emu/g 92/19 است. نتایج حاصل از فرآیند فوتوکاتالیستی گویای حذف 100% تتراسایکلین در شرایط بهینه واکنش (9=pH، غلظت mg/L20 تتراسایکلین، دوز g/L 5/0 نانو کامپوزیت MnFe2O4/BiOI و زمان 200 دقیقه)، است.
بحث و نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد که رویکرد فرآیند فوتوکاتالیستی MnFe2O4/BiOI/UV در تصفیه محلول های آبی حاوی آنتی بیوتیک تتراسایکلین موثر است.
کلیدواژگان: سنتز سبز، Mnfe2o4، Bioi، فرآیند فوتوکاتالیستی، تتراسایکلین، شرایط بهینه. -
صفحات 17-37زمینه و هدف
مطالعات سرم شناسی تاکنون 66 نوع انتروویروس انسانی را با استفاده از آنتی بادی آن ها شناسایی کرده است. عفونت های انتروویروسی غالبا بدون علامت هستند، لکن شاید به طیف متنوعی از بیماری های کلینیکی منجر شوند. نظیر بیماری تب ملایم، بیماری های شدید پوستی،معده ای-روده ای، تنفسی،قلبی-عروقی و سیستم مرکزی عصبی. تعدادی از کشورها افزون بر سیستم نظارت پولیومیلیت، برنامه های نظارت جامع برای انتروویروس های غیرپولیو را نیز تدوین کرده اند. هدف اصلی از این مطالعه تحقیق درباره انتروویروس ها در شیر آب مصرفی و آب چاه بوستان های منتخب شهر تهران است.
روش بررسیدر این مطالعه آنالیزی نمونه ها به صورت تصادفی انتخاب شد. نمونه ها از شیر آب مصرفی 22 نمونه و آب چاه 6 نمونه از بوستان های منتخب در نواحی مختلف شهر تهران از تاریخ 15شهریور تا30 آبان 1398 تهیه شد. نمونه ها در ظروف استریل براساس دستورالعمل روش های استاندارد ملی جمع آوری شد. در این تحقیق انتروویروس ها با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (RT-PCR) ارزیابی شد.
یافته هااین مطالعه میانگین انتروویروس ها شیر آب مصرفی و آب چاه بوستان های منتخب شهر تهران با روش RT-PCR به ترتیب 85/0±18/0 و 63/1±1/0 را نشان داد. میانگین باکتری های بشقابی هترتروفی شیر آب مصرفی و آب چاه بوستان های منتخب شهر تهران با روش کشت R2A آگاربه ترتیب 05/3± 05/6 و 26/2±97/85 بدست آمد. افزایش دما و کدورت به افزایش باکتری های بشقابی هترتروفی و انتروویروس ها منجرمی شود.
بحث و نتیجه گیریکاهش کلر باقی مانده آب در برخی نقاط به افزایش باکتری های بشقابی هترتروفی و انتروویروس ها منجر می شود. کنترل آلودگی و استراتژی های پیشگیری به منظور کاهش ریسک حضور انتروویروس ها برای تهیه منابع آب سالم به مقامات بهداشت عمومی پیشنهاد می شود.
کلیدواژگان: انتروویروس، آب چاه، بوستان، روش کشت، روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR)، شمارش بشقابی هتروتروفی. -
صفحات 39-52زمینه و هدف
این مطالعه به شناسایی نوع کشت و چیدمان مکانی اراضی کشاورزی در واحد هیدرولوژیک دشت سگزی در استان اصفهان، ایران پرداخته است.
روش بررسیبا توجه به تقویم رویشی و چرخه های فنولوژیکی محصولات عمده در منطقه مورد مطالعه شامل گندم، یونجه، درختان میوه و سبزیجات و همچنین اندازه اراضی کشاورزی، 3 تصویر سنجنده OLI ماهواره ی لندست در سال 2015 مورد استفاده قرار گرفت. پس از تصحیحات و پیش پردازشهای اولیه، از شاخص گیاهی NDVI و الگوریتم قطعه سازیMulti-resolution از سه معیار رنگ، مقیاس و شکل استفاده شد تا محدوده اراضی کشاورزی تعیین گردد. سپس با توسعه یک درخت تصمیم گیری بر مبنای شاخص NDVI، محصولات عمده شناسایی، نقشه سازی و صحت آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامه از سنجه های سیمای سرزمین شامل تعداد لکه (NP)، متوسط اندازه لکه (MPS)، شاخص شکل (MSI)، نسبت محیط به مساحت (PARA) و متوسط نزدیکترین فاصله (MNN) استفاده شد تا به بررسی ساختار و چیدمان اراضی کشاورزی پرداخته شود.
یافته هانتایج این تحقیق نشان داد که سطح وسیعی از زمینهای کشاورزی (حدود 46 درصد) در منطقه به کشت گندم و کمتر از 8 درصد آن به کشت سبزیجات اختصاص یافته است. همچنین نتایج نشان داد که کلیه اراضی منطقه دارای شکل منظم هندسی با حداقل مقدار محیط به مساحت هستند.
بحث و نتیجه گیریخروجی این مطالعه گویای حرکت سیمای سرزمین کشاورزی در منطقه به سمت تک کشتی است. همچنین کمبود منابع آبی در سالهای اخیر نیز یک سیمای سرزمین تکه تکه شده را تشکیل داده اند.
کلیدواژگان: قطعه بندی، سنجه های سیمای سرزمین، اصفهان، نوع کشت. -
صفحات 53-63زمینه و هدف
امروزه آلودگی هوا یکی از معضلات اصلی کشورها است. آلودگی هوای ناشی از صنایع مختلف به یکی از مشکلات عمده محیط زیست جهانی تبدیل شده است. اشکال زیانبار این آلودگی بصورت کوتاه مدت و بلند مدت روی سلامت انسانها نیز اثر می گذارند. هر کدام از صنایع با توجه به نوع و روش فعالیت می توانند سهم و نقش متفاوتی در آلودگی هوا داشته باشند. فعالیت کارخانجات صنایع چوب با توجه به رشد روزافزونی که در قرن اخیر داشته اند، نقش بسزایی در افزایش میزان آلودگی هوا دارند. در این میان فعالیت کارخانجات تولید نئوپان بعنوان یکی از صنایع مهم فرآوردهای چوب، تاثیر قابل ملاحظه ای در تولید ذرات معلق، اکسیدهای کربن دار، اکسیدهای نیتروژن دار، آمونیاک و... دارند. لذا با توجه به ملاحظات بهداشتی و اقتصادی، ضرورت انجام مطالعه ای برای اندازه گیری گازهای خروجی صنایع نئوپان و بررسی میزان تاثیر این صنایع بر روی آلودگی هوا بطور موردی در شرکت نئوپان گنبد در استان گلستان ایجاد گردید.
روش بررسیدر این مطالعه برای اندازه گیری مقدار آلاینده های خروجی از کارخانه ابتدا 5 ایستگاه اصلی تعیین و سپس پارامترهای منوکسید کربن، دی اکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، هیدروکربن ها، آمونیاک، فرمالدهید، دمای گازهای خروجی، دمای محیطی و پارامترهای ارزیابی راندمان EER و LOSS و Excess Air مورد بررسی قرار گرفت.
یافته هانتایج حاکی از آن است که غلظت گاز منوکسید کربن به عنوان عمده ترین آلاینده و میزان ذرات معلق تولید شده توسط دستگاه های خرد کن، هومیک سیکلون ذرات درشت، سیکلون ذرات هومیک و سیلوی ذخیره بالاتر از حد مجاز میباشد. همچنین بررسی ذرات معلق در هوای آزاد بالاترین غلظت را در قسمتهای شرق، غرب و مرکز کارخانه نشان میدهد.
بحث و نتیجه گیریبطور کلی مصرف سوختهای فسیلی، کارایی نامناسب سیکلونها، عدم کانال کشی مناسب جهت ورود و خروج گاز و بوی نامطبوع سالنها همگی از دلایل افزایش میزان آلاینده های هوا در محیط کارخانه و اتمسفر اطراف کارخانه می باشند. آنچه مسلم است اطلاعات حاصل از این مطالعه می تواند راه حل رفع بسیاری از مشکلات ناشی از آلودگی هوا را در اختیار صاحبان صنایع چوب بخصوص صنایع نئوپان قرار دهد. اقدامات ساده ای همچون کاشت و افزایش مقدار فضای سبز در این صنایع تاثیر قابل توجه ای در کاهش آلاینده های هوا خواهند داشت. بنابراین انجام این تحقیق بخصوص در ناحیه شمال کشور با تراکم بالای جمعیت و حساسیتهای ویژه زیست محیطی که همیشه در آنجا مطرح بوده است بیش از پیش ضروری و با ارزش است.
کلیدواژگان: آلودگی هوا، صنایع چوب، منوکسید کربن، ذرات معلق، شرکت نئوپان گنبد. -
صفحات 65-79زمینه و هدف
سهم عمده ای از آلودگی هوای مرتبط با فعالیتهای انسانی توسط صنایع نفت، گاز و پتروشیمی متکی بر سوخت های فسیلی تولید می شود. از این رو، با انجام مطالعات دانش بنیان می توان به هدف کنترل و کاهش تراکم آلاینده های حاوی کربن و همچنین درونی نمودن هزینه های خارجی در واحدهای نفت، گاز و پتروشیمی دست یافت.
روش بررسیدر سال 1398، انتشار معادل دی اکسید کربن بر اساس دستورالعمل های محاسبه انتشار گازهای گلخانه ای وزارت نفت برای داده های فصلی مجتمع پتروشیمی زاگرس طی سال های 1390 تا 1396محاسبه و از نرم افزار DEAP به منظور برآورد کارایی ها از طریق تحلیل پوششی داده ها در همان بازه زمانی استفاده شد. کارایی محیط زیستی برمبنای اصل تعادل مواد و با استفاده از داده های انتشار کربن ناشی از احتراق سوخت برآورد شد.
یافته هانتایج نشان می دهند که در سال آغاز مطالعه میانگین امتیازات فصلی کارایی های فنی، محیط زیستی و تخصیصی محیط زیستی به ترتیب حدود 98/0، 90/0 و 92/0 و ناکارایی ها به ترتیب حدود 2، 10 و 8 درصد بوده است. این امتیازات در سال پایانی مطالعه به ترتیب حدود 99/0، 94/0 و 94/0 و ناکارایی ها به ترتیب حدود 1، 6 و 6 درصد برآورد شده اند.
بحث و نتیجه گیریمیانگین نسبت ستانده ها به داده ها (میانگین کارایی فنی) در سال 1390، 98% است و مشخص می سازد واحد پتروشیمی می توانست محصول فعلی خود را با 2% نهاده اولیه کمتر تولید نماید. میانگین کارایی های محیط زیستی و تخصیصی محیط زیستی قابلیت احتمالی واحد پتروشیمی را در کاهش آلاینده های خود تا حدود 10%، ضمن حفظ همان مقدار محصول و تولید پاکتر و تخصیص یافته تر به میزان 8% آشکار می سازد. در سال 1396، در صورتی که واحد پتروشیمی می توانست محصول فعلی خود را با 1% مواد اولیه کمتر تولید کند، کاهش انتشار کربن به میزان 6% به منظور تولید پاکتر و تخصیص یافته تر به میزان 6% دور از انتظار نبود.
کلیدواژگان: کارایی محیط زیستی، کارایی تخصیصی محیط زیستی، تحلیل پوششی داده ها، اصل تعادل مواد، گازهای گلخانه ای. -
صفحات 81-98زمینه و هدف
ذرت (Zea mays) بعد از گندم مهم ترین غله دنیا است که به عنوان غذای انسان، دام و همچنین مواد اولیه تولید نشاسته، روغن، پروتئین، تهیه الکل و غیره کاربرد دارد. یکی از اهداف مهم در برنامه های تولید بذر، به دست آوردن بذور با کیفیت عالی و به عنوان اصلی ترین نهاده در کشت گیاهان می باشد. یکی از مولفه های افزایش عملکرد محصولات، مصرف بیشتر انواع نهاد ه ها کشاورزی به ویژه کودهای شیمیایی است که پیامدهای متعدد زیست محیطی و اقتصادی - اجتماعی زیادی به همراه دارند. بنابراین بهبود کیفت بذر تولید شده با استفاده از نهاده های پاک می تواند گامی به سوی امنیت غذایی پایدار باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر تیمار های مختلف کود، زغال زیستی و قارچ تریکودرما در گیاه مادری بر عملکرد، اجزای عملکرد و شاخص های کیفی لاین مادری ذرت رقم (هیبرید KSC 704) می باشد.
روش بررسیاین آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه نمونه دانشگاه جیرفت در سال زراعی 1394 اجرا شد. چهار سطح کود (NPK) به ترتیب شاهد،30 درصد ،70 درصد و 100 درصد توصیه کودی به عنوان فاکتور اصلی و دو سطح استفاده و عدم استفاده از زغال زیستی و سه سطح قارچ تریکودرما؛ شاهد، Trichoderma atroviride و Trichodema harzianum به عنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. کلیه عملیات کاشت و داشت انجام شد، در نهایت با برداشت یک متر مربع از هر واحد آزمایشی، بلال ها جدا و تحت شرایط عادی خشک شده، و صفاتی مانند تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و عملکرد دانه ثبت شدند. جهت بررسی کیفیت بذرهای تولید شده روی بوته های مادری و محاسبه سرعت جوانه زنی، درصد گیاهچه عادی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه، آزمون جوانهزنی استاندارد انجام شد.
یافته هانتایج نشان داد که استفاده از زغال زیستی، گونه تریکودرما و سطوح مختلف کودی بر درصد گیاهچه عادی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه در آزمون های جوانه زنی استاندارد بر عملکرد و اجزای عملکرد اثر معنی داری داشته است، به نحوی که تیمار اثر متقابل 100 درصد توصیه کودی در قارچ Trichoderma harzianum نسبت به تیمار اثر متقابل شاهد-شاهد سبب افزایش 55 درصدی عملکرد دانه شد و برهمکنش زغال زیستی در قارچ Trichodema harzianum و برهمکنش زغال زیستی و 100 درصد توصیه کودی نسبت به تیمارهای شاهد به ترتیب سبب افزایش 36 و 41 درصدی سرعت جوانه زنی شد.
بحث و نتیجه گیریبا توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که استفاده از زغال زیستی، سطوح کودی مختلف و قارچ Trichodema harzianum باعث افزایش کمیت و کیفیت بذور تولیدشده روی بوته مادری نسبت به شرایط شاهد شد و اگرچه تیمارهای مورد استفاده (زغال زیستی و گونه های قارچ تریکودرما) کمیت مصرف کود را تحت تاثیر قرار نمی دهند، اما از طریق افزایش کارایی مصرف کود (در شرایط مصرف کود کافی) باعث افزایش توان خاکهای زراعی و کاهش آلودگی محیط زیست شوند.
کلیدواژگان: بنیه بذر، ذرت، قدرت بذر و نهادههای زیستی. -
صفحات 99-112زمینه و هدف
خاک نواحی اطراف کارخانه سیمان به دلیل فعالیت های حاصل از انتقال مواد اولیه و فرآیند تولید سیمان در معرض آلودگی شدید زیست محیطی قرار دارد. اگر چه این تولیدات، مواد لازم برای توسعه و پیشرفت بشر را فراهم می کند لیکن بعضا با افزایش آلودگی ها امکان حیات و استفاده از محیط زیست سالم را از بشر سلب می کند. هدف از این مطالعه ابتدا سنجش غلظت فلزات سنگین در خاک اطراف کارخانه سیمان تهران و سپس کاهش آلودگی ها توسط روش گیاه پالایی است.
روش بررسیمحدوده مورد مطالعه در این تحقیق، خاک اطراف کارخانه سیمان تهران در شهر ری و امتداد کوه های بی بی شهربانو واقع شده است. ابتدا از خاک نقاط 500،400،300،200 متری ضلع شرقی کارخانه سیمان تهران و نقطه شاهد که در فاصله ی 6 کیلومتری غرب کارخانه قرار دارد، نمونه برداری انجام شد سپس نمونه های خاک به آزمایشگاه ارسال و غلظت فلزات سنگین سرب، روی، مس در خاک تمامی نقاط به وسیله دستگاه ICP-MASS ارزیابی گردید، بعد از آن بر روی این نمونه ها فرآیند گیاه پالایی صورت گرفت و غلظت فلزات گیاهان کاشته شده در خاک گلدان های مختص به نقاط نمونه برداری و خاک بعد از گیاه پالایی در آزمایشگاه اندازه گیری شد.
یافته هاخاک نقاط نمونه برداری اطراف کارخانه آلوده به فلزات سنگین است. غلظت فلزات سنگین در خاک کلیه ی نقاط نمونه برداری از نقطه شاهد بیشتر است و با افزایش فاصله از کارخانه از غلظت این فلزات کاسته می شود. طبق استاندارد سازمان جهانی بهداشت غلظت فلز سرب تمامی نقاط نمونه برداری شرق کارخانه آلوده (بیش از آلودگی شدید)، غلظت فلز روی در محدوده ی بین آلودگی کم و متوسط (بین 120 تا 290 میلی گرم بر کیلوگرم) و فلز مس بیش از محدوده آلودگی کم (بیش از 35 میلی گرم بر کیلوگرم) قرار دارد، طبق این استاندارد گیاهان کاشته شده در خاک تمامی نقاط آلودگی شدید به فلز سرب دارند، غلظت فلز روی در گیاهان کاشته شده در نقطه اول و دوم بیش از 60 میلی گرم بر کیلوگرم و آلوده هستند، آلودگی به فلز مس در گیاهان دیده نمی شود. غلظت فلزات سنگین در خاک بعد از گیاه پالایی کاهش مناسب تا محدوده مجاز برخی از استاندارد ها را نشان می دهد، طبق استاندارد سازمان جهانی بهداشت غلظت فلز روی در تمامی نقاط به محدوده ی پایین تر از آلودگی کم (کوچکتر از 120 میلی گرم بر کیلوگرم) کاهش پیدا کرد.
بحث و نتیجه گیریانتشار گرد و غبار و ذرات معلق توسط کارخانجات سیمان و سپس انباشت و تجمع آن در خاک های اطراف می تواند باعث افزایش غلظت فلزات سنگین در خاک شود که در این مطالعه این موضوع مشاهده می شود. مقادیر غلظت فلزات سنگین در گیاهان و خاک بعد از گیاه پالایی حاکی از آن است گیاه مورد نظر (یونجه) پتانسیل استخراج مناسبی را داراست و فنآوری گیاه پالایی می تواند در کاهش غلظت فلزات سنگین خاک تا محدوده مجاز برخی از استاندارد ها موثر واقع شود.
کلیدواژگان: کارخانه سیمان، نقطه شاهد، گیاه پالایی، فلزات سنگین. -
صفحات 113-125زمینه و هدف
یکی از عوامل مهم در موفقیت طرح ها و پروژه ها، نقش ماشین آلات و تجهیزات و نحوه مناسب به کارگیری و مدیریت صحیح آن هاست. شناخت انواع ماشین آلات و تجهیزات حفاری در پروژه های سدسازی و نحوه صحیح انتخاب و استفاده از آن ها می تواند نقش موثری در موفقیت این پروژه ها داشته باشد؛ با توجه به اینکه بررسی در حوزه ماشین آلات مرتبط با عملیات حفاری و اصولا ماشین آلات عمرانی دارای گستردگی زیادی می باشند، در این تحقیق دستگاه و ماشین آلات سنتی در این حوزه مورد ارزیابی و پایش قرارگرفته است.
روش بررسیدر این پژوهش با استفاده از روش پیاده سازی استاندارد PMBOK ویرایش ششم و دستیابی به اطلاعات ساخت گاه سد مدنظر و همچنین مطالعات کتابخانه ای، جستجوی اینترنتی، مدارک و اسناد موجود و همچنین مطالعات میدانی و بازدید از سایت سد در مرحله احداث به منظور شناخت ویژگی های عملیات حفاری در پروژه های سدسازی با تاکید بر الزامات ایمنی ماشین آلات و دستگاه های حفاری در مراحل اجرا و نیز بررسی موقعیت پروژه و ویژگی های ساختاری سد هراز انجام شده است؛
یافته هایافته های پژوهش حاکی از آن دارد که احتمال پیشامد در بیل مکانیکی (ایجاد سر و صدا در فعالیت حفاری و پیکورزنی) با عدد ریسک56 و شدت اثر ناشی از ریسک های ریزش سنگ و مصالح و واژگونی حین فعالیت بارگیری در دستگاه لودر با عدد ریسک45 از زیر فعالیت بارگیری در صدر دسته بندی ریسکهای غیرقابل قبول مشخص گردید که ریسک واژگونی دستگاه لودر در اثر ریزش بیش از حد در حین بارگیری، ایجاد سر و صدای بیش از حد و لرزش و ارتعاش ناشی از آن همچنین آتش سوزی حین انجام امورات محوله در بیل مکانیکی، واژگونی کمپرسی حین تخلیه بار در اثر مسطح نبودن محل تخلیه و بهم خوردن مرکز ثقل آن از مهمترین فعالیت های ریسک زا و به دنبال آن ایجاد ریسک های غیرقابل قبول می باشد.
بحث و نتیجه گیرینتایج این تحقیق حاکی از آن است که فراوانی ریسک در کمپرسی ها بیش از سایر دستگاه ها، احتمال پیشامد در لودر و شدت اثر ریسک های شناسایی شده در بیل مکانیکی بیش از سایر دستگاه ها در این زمینه است. با توجه به نتایج ارزیابی ریسک می توان نتیجه گرفت که اکثر پیامدهای احتمالی ناشی از بی توجهی کارکنان و عدم پایش مستمر می باشد.
کلیدواژگان: شناسایی و ارزیابی ریسک، ماشین آلات حفاری، راهکارهای کنترلی و پیشگیرانه، پروژه های سدسازی، سد هراز. -
صفحات 127-144زمینه و هدف
اقلیم بیانگر تاثیر متقابل عناصری چون تابش، دما و رطوبت، وزش باد و میزان بارندگی بر معماری بناها می باشد. نتیجه این تاثیرات، باعث تغییر در فرم، سازماندهی فضاها و تناسبات حاکم بر فضاهای داخلی کلی ساختمان ها و سازه ها شده است. هدف از این پژوهش ارزیابی میزان اهمیت و تاثیر چهار پارامتر اقلیمی؛ تابش، بارش، دما و رطوبت بر روی ساخت چهار بنای: ساختمان سیلو، دانشکده سه گوش، دانشسرای مقدماتی و دبیرستان شاپورسابق که در دوره پهلوی در کلانشهر اهواز احداث شده می باشد.
روش بررسیاز نظر هدف کاربردی و بر اساس روش تحقیق توصیفی- پیمایشی است. داده های تحقیق براساس پرسشنامه جمع آوری و برای ارزیابی پایایی آن، از روش کرونباخ استفاده شده است. نوع نمونه گیری از طریق روش گلوله برفی و تعداد نمونه 31 نفر از کارشناسان خبره بوده است. انجام این پژوهش در سال 1399 و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کلموگروف - اسمیرنوف و آزمون علامت و همچنین تکنیک کداس انجام شده است.
یافته هابراساس آزمون علامت میزان اهمیت دو شاخص تابش و دما در ساخت بنای دانشکده سه گوش با میانگین 32/4 و 38/4 بالاتر از سایر بناها بوده که گویای تاثیرگذاری بیشتر این دو شاخص بر روی آن بنا می باشد. یافته های بدست آمده از مدل کداس نیز نشان می دهد: به ترتیب بنای دانشکده سه گوش، دبیرستان شاهپور سابق، دانشسرای مقدماتی و سیلو از نظر تاثیرگذاری پارامتر اقلیمی انتخابی پژوهش بر روی ساخت آنها در رتبه اول تا چهارم قرار گرفته اند.
بحث و نتیجه گیریشناخت و نقش پارامترهای اقلیمی هر منطقه جغرافیایی مهم ترین عامل در ایجاد آسایش حرارتی کاربران ابنیه ها است. این نقش در طراحی تمام بناها و شکل دهی به سکونتگاه های انسانی بسیار حائز اهمیت است. از سویی تغییرات اقلیمی امروزه حاصل کنش متقابل عوامل پیچیده و کمتر شناخته شده ای است که بر روی پایداری معماری تاثیرگذار است. زیرا در معماری پایدار از لحاظ کالبدی بدون توجه به اصول و مبانی ایستایی و مقاومت ابنیه و اقلیم، هیچ بنایی نمی تواند ساخته شود. دگرگونی این عوامل، مسایل زیست محیطی بی شماری را به دنبال داشته است که همگی ناشی از بی توجهی به تغییر فضا، زمان و انرژی به عنوان منابع تاثیرگذار بوده که در نهایت سبب ناپایداری در معماری ابنیه گشته است.
کلیدواژگان: پارامترهای اقلیمی، ابنیه های تاریخی، کلان شهراهواز، تکنیک کداس. -
صفحات 145-161
پیشرفت های صنعتی و فناوری سبب گسست انسان از طبیعت و نظام های طبیعی شده است. دوری از اکوسیستم و فرآیندهای طبیعی، پیامدهایی از جمله مشکلات متعدد زیست محیطی، فضای شهری بی روح و حضور مسکن هایی که با نیازهای انسان از لحاظ روحی و روانی هیچ انطباقی ندارند، در پی داشته است. برای بازگشت انسان به طبیعت معماری می تواند نقش بسیار مهمی ایفا کند. یکی از راهکارهای بازگشت به طبیعت بهره گیری از معماری نوین بیوفیلیک می باشد که به جهت پیوند و ارتباطی که با طبیعت دارد، می تواند پاسخگوی نیازهای روحی و روانی انسان باشد. از آنجایی که بیشترین منظر ارتباط با طبیعت در خانه های سنتی ایرانی یافت می شود، لذا هدف پژوهش بررسی اصول معماری بیوفیلیک در خانه های سنتی کرمانشاه و نقش آن در ارتقای کیفیت مسکن می باشد. این تحقیق به روش کیفی انجام گردیده و برای ارزیابی نهایی از تحلیل داده ها بهره گرفته شده است. بنابراین این مطالعه ابتدا به بازتعریف مفاهیم بیوفیلیک و کیفیت مسکن می پردازد و در ادامه پژوهش با برگزیدن خانه های دوره قاجار شهر کرمانشاه به عنوان منبع، به صورت میدانی و حضور در این خانه ها به بررسی معماری بیوفیلیک پرداخته است، بدین ترتیب پژوهش ضمن بررسی مفاهیم مستخرج، به بررسی ارتقای کیفیت مسکن مبادرت می ورزد. در این مسیر از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و تحلیل نقشه ها استفاده گشته است. نتایج حاکی از آن است که اصول معماری بیوفیلیک در معماری و تزیینات خانه های سنتی کرمانشاه قابل مشاهده است. همچنین اصول بیوفیلیک در صورت بومی سازی با مولفه های کیفی مسکن (کالبدی-فضایی،ساختاری،عملکردی،محیطی،مربوط به نیازهای انسانی) قابل بکارگیری در مسکن امروز می باشد و می تواند سبب ارتقای کیفی مسکن شود و شرایط مطلوب تری را برای ساکنان آن فراهم نماید.
کلیدواژگان: معماری بیوفیلیک، خانه سنتی، کیفیت مسکن .
-
Pages 1-15Background and Objective
Antibiotics, due to their low biodegradability, high solubility, and toxicity, threaten human health and the environment. The study aims to create the green magnetic nanocomposite MnFe2O4/BiOI and use it to clean up water solutions through a photocatalytic process when ultraviolet light is present.
Material and MethodologyIn this study, carried out in 2022-2023, a green magnetic nanocomposite, MnFe₂O₄/BiOI, was synthesized using an extract from the Calendula officinalis plant. It was then tested to assess its efficiency in removing tetracycline under ultraviolet light. The characteristics of this nanocomposite were determined through XRD, VSM, TEM, FESEM, and DRS analyses.
FindingsNanocomposite MnFe2O4/BiOI has dimensions ranging from 14–45 nanometers, a band gap of 1.7 eV, and a magnetic saturation level of 19.92 emu/g. The photocatalytic process eliminated all tetracycline when the conditions were right: pH = 9, 20 mg/L of tetracycline, 0.5 g/L of MnFe2O4/BiOI nanocomposite, and 200 minutes of reaction time.
Discussion and ConclusionThe results of this study demonstrate that the photocatalytic process using MnFe2O4/BiOI/UV can effectively treat water contaminated with tetracycline-containing antibiotics.
Keywords: Green Synthesis, Mnfe2o4, Bioi, Photocatalytic Process, Tetracycline, Optimal Conditions -
Pages 17-37Background and Objective
Serology studies have identified 66 types of human Enteroviruses using their antibodies. Enterovirus infections are often asymptomatic, but may lead to a variety of clinical diseases such as mild fever, severe skin, gastrointestinal, respiratory, cardiovascular and central nervous system diseases. In addition to the polio monitoring system, a number of countries have developed comprehensive monitoring programs for non-polio Enteroviruses. The main goal of this study is to investigate the Enteroviruses in tap consumed water and well water in selected parks in Tehran city.
Material and MethodologyIn this analytical study to sample, random sampling is used. 22 samples are taken from tap consumed water and water well (6 samples) in selected parks in different areas in Tehran city, from September 6 to November 20, 2019. The samples are collected in sterile bottle according to procedure detailed in national standard methods. In this study, Enteroviruses are measured using polymerase chain reaction (RT-PCR) method.
FindingsThis study shows that the mean of Enteroviruses in tap consumed water and well water selected in Tehran by RT-PCR method were 0.18±0.85 and 0.1±1.63, respectively. The mean of plate heterotrophic bacteria of tap consumed water and well water of selected parks in Tehran city are obtained by R2A agar culture method of 6.05±3.05 and 85.97±2.26, respectively. Increased temperature and turbidity lead to an increase in Heterotrophic plate bacteria and Enteroviruses.
Discussion and ConclusionReduction of residual chlorine in water in some places leads to an increase in Heterotrophic plate bacteria and enteroviruses. Infection control and preventive strategies planning in order to reducing the exposure risk to Enteroviruses due to producing a safe water supply is purposed to public health authorities.
Keywords: Culture Method, Enteroviruses, Heterotroph Plate Count, Parks, Polymerase Chain Reaction (PCR) Method, Water Well -
Pages 39-52Background and Objective
This study has been carried out to identify the crop type and spatial pattern of agricultural lands in the Segzi Hydrological Unit in Isfahan Province, Iran.
Material and MethodologyConsidering the vegetative calendar and phonological cycles of the major crops in the study area including wheat, alfalfa, fruit trees and vegetables, as well as agricultural land size, it was used for the study 3 Landsat satellite images (OLI) of the year 2015. After corrections and preliminary preprocesses were used from the NDVI and multi-resolution segmentation algorithm, taking into account three criteria of color, scale and shape, to determine the agricultural land area. Then, with the development of a decision tree based on the NDVI index, major crops were identified, mapped and evaluated for their accuracy. Then, using landscape metrics including number of patch (NP), mean patch size (MPS), Mean Shape Index (MSI), Perimeter-area ratio (PARA) and Mean Nearest Neighbor (MNN) to study the structure and agricultural arrangement.
FindingsThe results of this study showed that a large area of agricultural land (about 46%) in the region is dedicated to wheat cultivation and less than 8% to vegetable cultivation. The results also showed that all lands in the region have a regular geometric shape with a minimum amount of area per area.
Discussion and ConclusionThe output of this study shows the movement of agricultural land in the region towards a monoculture. Also, the lack of water resources in recent years has formed a picture of a fragmented land.
Keywords: Segmentation, Landscape Metrics, Isfahan, Crop Type -
Pages 53-63Background and Objective
Today, air pollution is one of the main problems of countries. Air pollution caused by various industries has become one of the major problems of the global environment. Harmful forms of this pollution affect human health in short and long term. According to the type and method of activity, each of the industries can have a different contribution and role in air pollution. The activities of the wood industry factories have a significant role in increasing the amount of air pollution due to their increasing growth in the last century. Meanwhile, the activity of chipboard factories, as one of the important industries of wood products, has a significant impact on the production of suspended particles, carbonaceous oxides, nitrogenous oxides, ammonia, etc. Therefore, according to health and economic considerations, it was necessary to conduct a study to measure the exhaust gases of Neoban industries and to investigate the impact of these industries on air pollution in a case-by-case basis at Neoyan Gonbad Company in Golestan province.
Research methodIn this study, to measure the amount of pollutants coming out of the factory, first 5 main stations were determined and then the parameters of carbon monoxide, carbon dioxide, sulfur dioxide, nitrogen dioxide, hydrocarbons, ammonia, formaldehyde, temperature of exhaust gases, ambient temperature and the parameters of EER, LOSS and Excess efficiency evaluation were determined. Air was investigated.
ResultsThe results indicate that the concentration of carbon monoxide gas as the main pollutant and the amount of suspended particles produced by shredders, humic cyclone for coarse particles, cyclone for humic particles and storage silage are higher than the permissible limit. Also, the investigation of suspended particles in the open air shows the highest concentration in the east, west and center of the factory.
Discussion and conclusionIn general, the consumption of fossil fuels, the improper efficiency of cyclones, the lack of proper channeling for the entry and exit of gas and the unpleasant smell of the halls are all reasons for the increase in the amount of air pollutants in the factory environment and the atmosphere around the factory. What is certain is that the information obtained from this study can provide solutions to many problems caused by air pollution to the owners of wood industries, especially chipboard industries. Simple actions such as planting and increasing the amount of green space in these industries will have a significant impact on reducing air pollutants. Therefore, conducting this research, especially in the northern region of the country with high population density and special environmental sensitivities that have always been there, is more necessary and valuable.
Keywords: Air Pollution, Wood Industry, Carbon Monoxide, Suspended Particles, Neopan Gonbad Company -
Pages 65-79Background and Objective
A large proportion of human-related air pollution is produced by fossil-fuel-based oil, gas, and petrochemical industries. Hence, conducting knowledge-based studies can provide effective solutions to complex environmental problems, such as air pollution in industrial areas.
Material and MethodologyThe carbon dioxide equivalent emissions were calculated according to the petroleum ministry’s guidelines for calculating greenhouse gas emissions for Zagros petrochemical complex seasonal data, from 2011 to 2017, and Data Envelopment Analysis Program (DEAP) software was used to estimate efficiencies by applying data envelopment analysis (DEA), during the same period. Environmental efficiency was estimated based on the materials balance principle (MBP), using the carbon emissions data from fuel combustion.
FindingsThe results indicate, in the first year of study, the mean seasonal scores of the technical, environmental, and environmental allocative efficiencies are about 0.98, 0.90, and 0.92, respectively, while the inefficiencies are about 2%, 10%, and 8%, respectively. In the last year of study, these scores are around 0.99, 0.94, and 0.94, respectively; besides, the inefficiencies have been estimated at about 1%, 6%, and 6%, respectively.
Discussion and ConclusionThe mean ratio of outputs to inputs (mean technical efficiency) is 98% in 2011, which specifies that the petrochemical plant could produce its current output with 2% less input. The mean environmental efficiency and the mean environmental allocative efficiency manifest the petrochemical plant’s possible capability in reducing its pollutants by around 10% while producing the same and also the cleaner and allocative amount of output by 8%. In 2017, the reduction of 6% in carbon emissions to produce the cleaner and allocative amount of output by 6% was expected if the petrochemical unit could produce its current output with 1% less input.
Keywords: Environmental Efficiency, Environmental Allocative Efficiency, Data Envelopment Analysis, Materials Balance Principle, Greenhouse Gases -
Pages 81-98Background and Objective
This experiment was conducted to investigate the effect of different treatments of fertilizer, biochar and Trichoderma fungi on the yield, yield components and quality indices of the maize mother lines (hybrid KSC 704) as a factorial split-plot based on a randomized complete block design with three replications in the sample farm of the University of Jiroft in the cultivation period of 2015.
Material and MethodologyFour levels of fertilizer (NPK) (control, 30%, 70%, and 100%) were used as the main factor and two levels of use and non-use of biochar and three levels of Trichoderma fungi including (control, Trichoderma atroviride and Trichodema harzianum) were considered as subfactors. The seeds were isolated and dried under normal conditions after the removal of one square meter of each unit, and traits such as the number of row per ear, number of grain per row, number of grain per ear, 1000 Grain weight, and yield were recorded. Standard seed germination test was carried out in order to evaluate the quality of seeds produced by native plants and to calculate germination rate, normal seedling percentage, seedling length, and seedling dry weight.
FindingsThe results showed that use of biochar, Trichoderma species and different levels of fertilizer significantly improved normal seedling percentage, germination rate, seedling length, and seedling dry weight in standard germination tests, and also had a significant effect on performance and yield components. In some ways, 100% fertilizer recommendation interaction in Trichoderma harzianum compared to control-control interaction caused 55% increase in grain yield and biochar interaction in Trichodema harzianum and biochar interaction and 100% fertilizer recommendation compared to control treatments, respectively. Caused 36 and 41% increase in germination rate.
Discussion and ConclusionsAccording to the results, it can be concluded that the use of biochar, different fertilizer levels and type of fungi Trichodema harzianum increased the quantity and quality of the seeds produced on the mother plant compared with the control conditions. Although used treatments (biochar and Trichoderma fungi) did not affect the quantity of the used fertilizer, they enhanced the capacity of the agricultural soil and reduced the environmental pollution through increasing the efficiency of the used fertilizer (under the conditions of using sufficient fertilizer).
Keywords: Seeds, Corn, Seed Vigor, Bio-Inputs -
Pages 99-112Background and Objective
The soil around the cement plant is exposed to severe environmental pollution due to the activities resulting from the transfer of raw materials and the process of cement production. It deprives human beings of a healthy environment. The purpose of this study is to first measure the concentration of heavy metals in the soil around the Tehran Cement Plant and then reduce pollution by phytoremediation.
Material and MethodologyThe study area in this research is the soil around Tehran Cement Factory in Rey city and along Bibi Shahrbanoo mountains. First, soil was sampled from 200, 300, 400, 500 meters of the eastern side of Tehran Cement Factory and the control point, which is located 6 km west of the factory, then soil samples were sent to the laboratory and the concentrations of heavy metals lead, zinc, Copper in the soil of all points was evaluated by ICP-MASS, After that the phytoremediation process was performed on these samples and the metal concentrations of the plants planted in the soil of the pots specific to the sampling points and the soil after phytoremediation were measured in the laboratory.
FindingsThe soil of the sampling points around the plant is contaminated with heavy metals. The concentration of heavy metals in the soil of all sampling points is higher than the control point and the concentration of these metals decreases with increasing distance from the factory. According to the standard of the World Health Organization, the concentration of lead metal in all sampling points in the east of the factory is contaminated, the concentration of zinc metal in the range between low and medium pollution (between 120 to 290 mg/kg) and copper metal It is above the low pollution range (more than 35 mg/kg). According to this standard, plants planted in the soil have all the places of severe contamination with lead metal, the concentration of zinc in plants planted in the first point (200 meters) is more than 60 mg/kg and contaminated, copper metal contamination is not seen in plants. Concentrations of heavy metals in the soil after phytoremediation show a reasonable reduction to the allowable range of some standards, also according to the standard of the World Health Organization, the concentration of zinc in the third and fourth stations to the lower range of low pollution (less than 120 mg/kg).
Discussion and ConclusionsDiffusion of dust and suspended particles by cement factories and then its accumulation in the surrounding soils can increase the concentration of heavy metals in the soil, which is observed in this study. Heavy metal concentrations in plants and soil after phytoremediation indicate that the plant has good extraction potential and phytoremediation technology can be effective in reducing the concentration of heavy metals in the soil to the allowable range of some standards.
Keywords: Cement Factory, Control Point, Phytoremediation, Heavy Metals -
Pages 113-125Background & Objective
One of the important factors in the success of plans and projects is the role of machinery and equipment and the proper way to use and manage them properly. Knowing the types of drilling machines and equipment in dam construction projects and how to properly select and use them can play an effective role in the success of these projects; Due to the fact that the study in the field of machinery related to drilling operations and mainly construction machinery has a wide scope, in this research, traditional machines and machinery in this field have been evaluated and monitored.
Material and MethodologyIn this research, using the implementation method of PMBOK standard, sixth edition, and access to information on the construction site of the dam in question, as well as library studies, Internet search, existing documents, as well as field studies and visits to the dam site during construction to identify features. Drilling operations in dam construction projects have been performed with emphasis on the safety requirements of drilling machines and devices in the implementation stages, as well as the study of the project location and structural features of Haraz Dam.
FindingsThe research findings indicate that the probability of occurrence in excavator (making noise in drilling and drilling activities) with a risk number of 56 and the severity of the effect due to the risks of falling rocks and materials and overturning during loading activity in the loader with Risk number 45 from the loading activity at the top of the category of unacceptable risks was determined that the risk of overturning the loader due to excessive fall during loading, excessive noise and vibration and vibration caused by it, as well as fire during operations In the excavator, the overturning of the dump truck during unloading due to the unevenness of the unloading site and the disturbance of its center of gravity is one of the most important risky activities, followed by the creation of unacceptable risks.
Discussion and conclusionThe results of this study indicate that the frequency of risks in dump trucks is higher than other devices, the probability of accidents in loaders and the severity of the effects of risks identified in excavators are higher than other devices in this field. According to the results of risk assessment, it can be concluded that most of the possible consequences are due to staff negligence and lack of continuous monitoring.
Keywords: Risk Identification, Assessment, Drilling Machines, Control, Preventive Solutions, Dam Construction Projects, Haraz Dam -
Pages 127-144Background & Objective
Climate indicates the interaction of some elements such as radiation, temperature and humidity, wind and rainfall on the architecture of the buildings. The result of these effects is a change in the form, organization of spaces and the proportions that govern the overall interior spaces of buildings and constructs. The purpose of this research is to evaluate the importance and impact of four climatic parameters of radiation, precipitation, temperature and humidity on the construction of four buildings: Silo Building, triangular faculty, preparatory Teacher-training School and former Shapoor High School, which was built during the Pahlavi period in Ahvaz.
Material and MethodologyIn terms of purpose, this research is applied and it is descriptive in terms of methodology. Research data was collected based on a questionnaire and Cronbach's method was used to evaluate its reliability. Sampling was based on snowball method and 31 experts were selected as samples. This research was conducted in 2020 and data analysis was performed using SPSS software, Kolmogorov-Smirnov test, sign test and CODAS technique.
FindingsAfter preparing the polymer layer, the morphology and diameter of the nanofibers were determined by scanning electron microscopy and the average diameter of the nanofibers prepared under optimal conditions was 80 nm. Examination of the antimicrobial activity of this coating showed that this structure shows a significant antimicrobial effect on bacteria, so that the highest antimicrobial effect was observed on the gram-positive bacterium Streptococcus pyogenes with a growth inhibition zone diameter of 14 mm.
Discussion and conclusionThe creativity of using climatic parameters in the architecture of historic buildings and taking into account the environmental conditions and design features and the characteristics of the materials used in these buildings are important factors in recognizing the traditional Iranian architecture as a complete manifestation of harmonious architecture or climate. On the other hand, today, climate changes are the result of the interaction of complex and less known factors that affect the sustainability of architecture. In the regards, no building can be constructed without considering the principles and foundations of statics and the resistance of buildings and climate in the sustainable architecture physically. The transformation of these factors has led to numerous environmental problems, all of which have resulted from the neglectance of changing space, time, and energy as influential resources; it has ultimately led to instability in the architecture of buildings.
Keywords: Climatic Parameters, Historic Buildings, Ahvaz Metropolis, Codas Technique -
Pages 145-161
Industrial and technological advances have caused man to disconnect from nature and natural systems. The alienation from ecosystems and natural processes has had consequences such as numerous environmental problems, a lifeless urban space, and the presence of housing that has nothing to do with human psychological needs. Architecture can play a very important role in returning humans to nature. One of the ways to return to nature is to use the new biophilic architecture, which due to its connection with nature, Can meet the spiritual and psychological needs of human beings Since the most perspective of relationship with nature is found in traditional Iranian houses, so the purpose of this study is to study the principles of biophilic architecture in traditional houses in Kermanshah and its role in improving the quality of housing. This research has been done qualitatively and data analysis has been used for the final evaluation. Therefore, this study first redefines the concepts of biophilic and housing quality In the continuation of the research, by choosing the houses of the Qajar period in Kermanshah as a source, in the field and presence in these houses, it has studied the biophilic architecture Thus, the research examines the extracted concepts and examines the improvement of housing quality. In this way, documentary and library studies and map analysis have been used. The results indicate that the principles of biophilic architecture can be seen in the architecture and decorations of traditional houses in Kermanshah. Also, biophilic principles in case of localization with qualitative components of housing (physical-spatial, structural, functional, environmental, related to human needs) can be applied in today's housing and can improve the quality of housing and more favorable conditions. To provide for its residents .
Keywords: Dwelling Quality, Biophilic Architecture, Traditional House