فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، تابستان 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/08/13
- تعداد عناوین: 6
-
صفحات 15-33
هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی تربیت شهروندی بر اساس اسناد بالادستی است و این پژوهش از نظر هدف بنیادی - کاربردی و از نظر نوع کیفی است. داده های موردنیاز به روش اسنادی و با رعایت اصل اشباع شدگی از میان پنج سند تحول بنیادین آموزش وپرورش، برنامه ششم توسعه، منشور حقوق شهروندی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و برنامه درسی ملی گردآوری شده اند. تربیت شهروندی در جامعه بشری بخصوص کشور عزیزمان ایران به آن شکلی که نیاز است توجهی به آن نشده ویکی از موارد لازم و ضروری در جهت رشد و پیشرفت جامعه تربیت شهروندی است. پس برای تدوین الگوی تربیت شهروندی، اسناد مورد تایید کشور بالاخص 5 سند مورداستفاده در این پژوهش بسیار مناسب است. روش تجزیه وتحلیل داده ها، کدگذاری از روش تحلیل مضمون و طی شش گام به روش براون کلارک انجام شد. در بخش یافته ها مولفه ها و زیرمولفه های تربیت شهروندی بر اساس اسناد بالادستی، بامطالعه و تحلیل اسناد و مدارک علمی موجود استخراج شدند. الگوی تربیت شهروندی شامل چهار مولفه اصلی (بعد اجتماعی - بعد فرهنگی - بعد سیاسی و بعد اقتصادی) و 19 زیر مولفه (احترام به قانون و لزوم رعایت آن، بالابردن امکان انجام کارهای گروهی و مشارکتی، ارزش های اجتماعی مرتبط بااخلاق و...) که در پژوهش فوق به طور کامل لیست شد الگوی تدوین شده مناسب به جهت ارائه آن به مراکز آموزشی، مدارس و به ویژه معلمان است.
کلیدواژگان: الگو، تربیت شهروندی، اسناد بالادستی، روش کیفی -
صفحات 35-53
هدف پژوهش طراحی الگوی شایستگی های مدیران بنیادشهید و اومور ایثارگران شهر تهران است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده کیفی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه گرندد تئوری یا داده بنیادسیستمی (پارادایمی) است.جامعه مورد نظر پژوهش شامل خبرگان حوزه مدیریت آموزشی و منابع انسانی می باشد، که براساس روش نمونه گیری آگاهانه از نوع نظری و بر اساس اشباع نظری 15 نفراز خبره برای مصاحبه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که در آن ،ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی شایستگی های مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران شهر تهران تنظیم شد.برای فرم مصاحبه یاد شده ابتدا مصاحبه عمیق با خبرگان انجام شد سپس با کد گزاری باز ،شاخص ها احصا شدند و از طریق کدگزاری محوری، در قالب مولفه ها وشاخص ها مقوله بندی شدند و برای 15 نفر از خبرگان ارسال و به کمک کدگزاری انتخابی از طریق مصاحبه و بارش فکری مولفه ها و شاخص ها شناسایی شدنددر نتیجه 5 بعد ، 21 مولفه و131 شاخص برای الگوی شایستگی های مدیران بنیاد شهید و امور ایثارگران نهایی شد.پس از تایید نهایی و اولویت بندی توسط خبرگان ،ابعاد،مولفه ها و شاخص های سازنده ی الگو ترسیم شده ومجددا الگوی یاد شده توسط خبرگان اعتباریابی شد.
کلیدواژگان: شایستگی، عوامل علی، مداخله گر، شرایط زمینه ای، راهبردها، پیامدها، برون دادها -
صفحات 55-84
این تحقیق از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی و به لحاظ استراتژی اجرا، یک پژوهش پیمایشی محسوب می شود همچنین بر اساس طرح پژوهش و نحوه گردآوری داده ها، پژوهش حاضر از نوع توصیفی است که برای گردآوری اطلاعات روش های مطالعه اسنادی و میدانی بکار گرفته شده است.جامعه آماری این پژوهش، شامل متخصصان و خبرگان دانشگاه هوشمند است که در این پژوهش تعداد 10 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی از نوع هدفمند وگلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از روش دلفی دیدگاه های آنها استخراج گردیده و مورد پالایش قرار گرفته است؛ سپس در مرحله اعتباربخشی الگو با روش نمونه گیری هدفمند نظرات تعداد 120 نفر از اساتید دانشگاه ها در تحلیل های آماری مورد استفاده قرار گرفته است. دراین تحقیق ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی گسترده ادبیات موضوع پرداخته شده که نتیجه آن تهیه چارچوب اولیه از مولفه ها و شاخص های دانشگاه هوشمند بر توسعه سیستم دانش بنیان است. سپس با استفاده از این چارچوب اولیه و اخذ نظرات خبرگان با رویکرد تکنیک دلفی ، مولفه ها و شاخص های دانشگاه هوشمند بر توسعه سیستم دانش بنیان شناسایی و اولویت بند شده است. در ادامه تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و آزمونهای آماری به اعتبار سنجی الگو پرداخته شد. براساس نتایج تحقیق، ابعاد الگوی دانشگاه هوشمند در توسعه سیستم دانش بنیان شامل 8 بعد: ابعاد مدیریتی، ابعاد راهبردی، ابعاد نظارتی، ابعاد سازمانی، ابعاد انسانی، ابعاد محیطی، ابعاد زیر ساختی، ابعاد حکمرانی است.
کلیدواژگان: رویکرد آمیخته، الگوی دانشگاه هوشمند، توسعه، سیستم دانش بنیان -
صفحات 85-106
یکی از مهمترین موضوعات در عصر جهانی شدن، اموزش به همه شهروندان بخصوص نسل های جدید است، چرا که این همه ابعاد زندگی نسل جدید با رسانه های نوین درهم امیخته شده است. سوال و هدف محوری این پژوهش تعامل رسانه ها با اموزش بخصوص از دیدگاه متفکران و نظریه پردازان است. با استفاده از روش تبیینی می توان گفت که رسانه ها، مختصات اموزشی را دگرگون کرده اند. آموزش سواد رسانه ای می تواند نتایج مثبتی بر دانش، مهارت ها و نگرش دانش آموزان در تحلیل و درک انتقادی رسانه ها و اطلاعات نادرست داشته باشد. شایستگی های سواد رسانه ای برای مشارکت فعال در جامعه دموکراتیک لازم است. آنها شهروندان را قادر به دسترسی، درک و برخورد با رسانه ها می کنند و آنها را تشویق می کنند تا به عنوان عامل سیاسی تبدیل شوند. آموزش سواد رسانه ای در مدارس می تواند به مقابله با چالش های مربوط به انتشار اطلاعات نادرست کمک کند. روند بی سوادی رسانه ای نگران کننده است . واقعیت این است که سواد رسانه ای یک جهان بینی است. این جهان بینی برای شهروندی دموکراتیک و دیجیتال ضروری بوده و رهایی بخش است. در واقع سواد رسانه ای در رویکرد آموزشی هم دارای ابعاد مثبت و ظرفیت بخش همانند خارج شدن اموزش از سلطه دولت ها، جهانی شدن اموزش های یکسان، اموزش های انتقادی و هم چالش های آموزشی همچون زوال جایگاه اموزش های سیستمی، آشفتگی های اموزشی و افزایش تنش های اجتماعی اشاره کرد.
کلیدواژگان: آموزش، رسانه، هابرماس، دولت، سیستم های آموزشی -
صفحات 107-142
پژوهش حاضر باهدف طراحی و اعتبارسنجی مدل ارتقا پاسخگویی اجتماعی دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران انجام شد. نوع پژوهش به لحاظ نوع داده آمیخته متوالی با رویکرد اکتشافی بود که به لحاظ ماهیت در بخش کیفی شامل مراحل فراترکیب/دلفی و در بخش کمی توصیفی با مراحل پیمایشی/همبستگی بود. جامعه آماری در بخش کیفی و مرحله فراترکیب کلیه مبانی نظری و پیشینه مرتبط پایگاه های داده داخلی و خارجی و در مرحله دلفی 15 مشارکت کننده (خبره) با روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند؛ همچنین در بخش کمی جامعه آماری کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران بودند که 221 پاسخ دهنده با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. روش گرداوری داده ها در بخش کیفی و مرحله فراترکیب مرور سیستماتیک ادبیات و در مرحله دلفی کاربرگ بود و همچنین در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته 62 گویه ای برگرفته از بخش کیفی برای اعتبار درونی و پرسشنامه 16 گویه ای برای سنجش اعتبار مدل بود. در بخش کیفی و در هردو مرحله و همین طور در بخش کمی روایی و پایایی موردبررسی قرا گرفت که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزارهای پژوهش بود. روش تجزیه وتحلیل داده ها در بخش کیفی و مرحله فراترکیب، تحلیل سیستماتیک و در مرحله دلفی ضریب توافق کندال بود و در بخش کمی نیز شامل آمار توصیفی و استنباطی، با نرم افزارهای Maxqda-V2018،Spss-V23 و Smart Pls-V3 بود. یافته ها نشان داد که مدل ارتقا پاسخگویی اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران شامل ابعاد شفافیت اطلاعات شامل مولفه های دسترسی به اطلاعات (5 شاخص)، گزارش دهی (5 شاخص)، ارتباطات داخلی و خارجی (5 شاخص) و مستندسازی فرآیندها (5 شاخص)؛ بعد مشارکت اجتماعی شامل مولفه های ارتباط با جامعه (6 شاخص)، آگاهی بخشی (6 شاخص)، ترویج فرهنگ مشارکت (6 شاخص) و درنهایت بعد مسئولیت پذیری شامل مولفه های اخلاق حرفه ای (6 شاخص)، پایبندی به قوانین (6 شاخص)، ارزیابی (6 شاخص) و پاسخگویی به چالش ها (6 شاخص) است.
کلیدواژگان: ارتقا، پاسخگویی اجتماعی، ارتقا پاسخگویی اجتماعی -
صفحات 143-157
این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر توانمند سازی کارکنان موکم (مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه) انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و شیوه بررسی آن بر اساس طرح تحقیق، توصیفی- تحلیلی (اسنادی)، بر پایه روش فرا ترکیب صورت گرفته است. پژوهشگر پس از شناسایی و تحلیل منابع و اسناد نظری و پایش آن ها با پارامترهای مختلفی مانند؛ عنوان، چکیده، محتوی، دسترسی و کیفیت روش، 25 سند حایز شرایط را به عنوان منبع انتخاب نمود. در اثرتجزیه و تحلیل های انجام شده و فرآیند پژوهش 12 کد،6 تم و 2مقوله اصلی به دست آمد. که برابر نتایج عوامل موثر بر توانمندسازی کارکنان در مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه (موکم) در دو بعد آموزش سازمانی و فردی تقسیم شده است. عوامل موثر بر توانمندسازی کارکنان که در بعد آموزش سازمانی به دست آمده در برگیرنده مولفه هایی همانند؛ بهبود و ارتقاء شغلی، رهبری راهبردی و حمایت و پشتیبانی می باشد و عوامل موثر بر توانمندسازی کارکنان در بعد فردی عبارت است از مولفه های؛ شایستگی، اثرگذاری سازمانی و نگرش راهبردی. این مطالعه به ترسیم مدل مفهومی توانمندسازی کارکنان در (موکم) می پردازد.
کلیدواژگان: آموزش سازمانی، توانمندسازی کارکنان، نگرش راهبردی، تعالی
-
Pages 15-33
The purpose of the current research is to design a model of citizenship education based on upstream documents, and this research is fundamental-applicative in terms of purpose and qualitative in terms of type. The required data have been collected by documentary method and in compliance with the principle of saturation from among the five documents of the fundamental transformation of education, the sixth development plan, the charter of citizenship rights, the Iranian Islamic model of progress and the national curriculum. Citizenship education in the human society, especially our dear country Iran, has not been paid attention to as it needs to be. So, for developing the model of citizenship training, the documents approved by the country, especially the 5 documents used in this research, are very suitable. The method of data analysis, coding was done by thematic analysis method and in six steps by the Brown-Clark method. In the findings section, the components and sub-components of citizenship training were extracted based on the upstream documents, by studying and analyzing the available scientific documents. The citizenship education model includes four main components (social dimension - cultural dimension - political dimension and economic dimension) and 19 sub-components (respect for the law and the need to comply with it, increasing the possibility of doing group and collaborative work, social values related to ethics, etc.) which was completely listed in the above research, the prepared model is suitable for presenting it to educational centers,schools and especially teachers.
Keywords: Model, Citizenship Education, Upstream Documents, Qualitative Method -
Pages 35-53
The purpose of the research is to design a competency model for the managers of the Shahid and Veteran Affairs Foundation in Tehran. The research method is applied in terms of purpose, qualitative in terms of data type, and systemic (paradigmatic) in terms of the nature and type of data study. The target population of the research includes experts in the field of educational management and human resources, based on the informed sampling method of theoretical type and based on theoretical saturation, 15 experts were selected for the interview. The research tool was a semi-structured interview, in which the dimensions, components and indicators of the competency model of the managers of the Shahid Foundation and Veterans Affairs of Tehran were set.For the aforementioned interview form, an in-depth interview of the informants was first conducted, then, with open coding, indicators were counted and categorized in the form of components and indicators through axial coding, and sent to 15 experts and with the help of selective coding through interviews, and Brainstorming components and indicators were identified. As a result, 5 dimensions, 21 components and 131 indicators were finalized for the competency model of the managers of the Martyr Foundation and Veteran Affairs. After the final approval and prioritization by the experts, the dimensions, components and indicators of the model were drawn, and the said model was again validated by the experts
Keywords: Competence, Causal Factors, Interveners, Background Conditions, Strategies, Consequences, Outputs -
Pages 55-84
This research is considered a Applied Research in terms of purpose and a survey research in terms of implementation strategy.it is also based on the research plan and how the data is collected, the present research is of the descriptive type used to collect information on documentary and field study methods.The statistical community of this study includes experts and experts from the intelligent University in which 10 people were selected by the non probable sampling method of the targeted type and snowball and their views were extracted and refined using the Delphic method then in the validation phase of the model with the targeted sampling method the opinions of 120 university professors in the analysis Statistics have been used. The study first examined the literature of the subject using a library method, resulting in the preparation of a preliminary framework of the components and indicators of the intelligent University on the development of the knowledge-based system. Then, using this initial framework and obtaining the opinions of experts with the approach of Delphi technique, the components and indicators of the Smart University on the development of the knowledge-based system have been identified and prioritized. The study continued with the validation of the model using confirmation factor analysis and statistical tests. According to the research results, the dimensions of the intelligent university model in the development of the knowledge-based system include 8 dimensions: management dimensions, strategic dimensions, regulatory dimensions, organizational dimensions, human dimensions, environmental dimensions, infrastructure dimensions, governance dimensions.
Keywords: Mixedmethod, Intelligent University Model, Development, Knowledge-Based System -
Pages 85-106
One of the most important issues in the era of globalization is the education of all citizens, especially the new generations, because all aspects of the life of the new generation are intertwined with new media. The main question and goal of this research is the interaction of media with education, especially from the point of view of thinkers and theorists. Using the explanatory method, it can be said that the media have changed the educational coordinates. Media literacy training can have positive results on students' knowledge, skills and attitudes in critical analysis and understanding of media and misinformation. Media literacy competencies are necessary for active participation in a democratic society. They enable citizens to access, understand and interact with the media and encourage them to become political agents. Teaching media literacy in schools can help tackle the challenges of disinformation. The trend of media illiteracy is alarming. The reality is that media literacy is a worldview. This worldview is necessary and liberating for democratic and digital citizenship. In fact, media literacy in the educational approach has both positive dimensions and capacity, such as leaving education out of the control of governments, the globalization of uniform education, critical education, and educational challenges such as the deterioration of the status of systemic education, educational disturbances, and increasing Social tensions pointed out.
Keywords: Education, Media, Habermas, Government, Educational Systems -
Pages 107-142
The present study aimed to design and validate the social accountability promotion model of Islamic Azad University (Case Study: Tehran). The type of research was a sequential mixed data type with an exploratory approach, which in terms of nature included meta-synthesis/Delphi stages in the qualitative part and descriptive with survey/correlation stages in the quantitative part. The statistical population in the qualitative part and meta-synthesis stage included all theoretical foundations and related background of domestic and foreign databases, and in the Delphi stage, 15 participants (experts) were selected by purposive non-random sampling method; also, in the quantitative part, the statistical population was all faculty members of Islamic Azad Universities in Tehran, of which 221 respondents were selected by staged cluster random sampling method. The data collection method in the qualitative part and meta-synthesis stage was a systematic literature review and in the Delphi stage was a worksheet, and in the quantitative part, a 62-item researcher-made questionnaire taken from the qualitative part for internal validity and a 16-item questionnaire for measuring the validity of the model. In the qualitative part and in both stages, as well as in the quantitative part, validity and reliability were examined, and the results indicated the validity and reliability of the research tools.
Keywords: Promotion, Social Accountability, Promotion Of Social Accountability -
Pages 143-157
This research was conducted with the aim of identifying the effective factors on the empowerment of employees Mukem (Center for Lawyers, Official Experts and Family Consultants of the Judiciary). Analysis (documents) is based on meta-combination method. After identifying and analyzing theoretical sources and documents with various parameters such as; title, abstract, content, access and quality of the method, 25 documents Select the source title. As a result of the analysis and the research process, 12 codes, 6 themes and 2 main categories were obtained. which is equal to the results of the factors affecting the empowerment of employees in the Center of Lawyers, Official Experts and Family Counselors of the Judiciary (Mukem) divided into two organizational and individual dimensions. Factors affecting the empowerment of employees obtained in the organizational dimension include components such as; Job improvement and promotion are strategic leadership and support and the effective factors on empowering employees in the individual dimension are the components;Competence , organizational effectiveness and strategic attitude. This study deals with drawing the conceptual model of employee empowerment in (Mukem).
Keywords: Organizational Training, Employee Empowerment, Strategic Attitude, Excellence