فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 49 (بهار 1403)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 49 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/12/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی کمالی اطلس*، دانیال حیدری، حسن باقری صفحات 7-38

    از عوامل موثر بر بهره وری سازمانی، دارایی های نامشهود از جمله سرمایه فکری است. بهره برداری بهینه و مطلوب از این سرمایه های نامشهود می تواند باعث بهبود و تقویت توانمندی کارکنان در حوزه های مختلف شده و در نهایت دست یابی به اهداف عالی سازمان را میسر سازد. هدف این پژوهش بررسی رابطه سرمایه فکری با بهره وری در کارکنان حفاظت اطلاعات یگان نظامی مد نظر است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، از نوع همبستگی است. برای گردآوری اطلاعات از روش میدانی استفاده شده است که شامل استفاده از دو پرسشنامه یکی مربوط به سرمایه فکری (بوینتس) و دیگری بهره وری منابع انسانی (هرسی و گلداسمیت) است. جامعه آماری تحقیق، مدیران و کارکنان حفاظت اطلاعات یگان نظامی یادشده به تعداد 72 نفر هستند که به صورت تمام شمار به عنوان نمونه انتخاب شده اند. براساس نتایج حاصله، بین سرمایه فکری و بهره وری شغلی کارکنان حفاظت اطلاعات یگان مد نظر رابطه معنی دار و مستقیم وجود دارد (ضریب همبستگی پیرسون: 0.793). همچنین بین هر یک از ابعاد سرمایه فکری (سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای) رابطه معنی دار و مستقیم با ضریب همبستگی پیرسون به ترتیب 0.721، 0.611 و 0.762 وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، بهره وری، سازمان های اطلاعاتی و امنیت
  • سید حامد حسینی* صفحات 39-66
    در 7 اکتبر 2023، زمانی که نیروهای سازمان حماس از نوار غزه به مناطقی از جنوب رژیم صهیونیستی حمله نموده و خسارات جانی و مالی قابل توجهی وارد کردند، رژیم صهیونی به لحاظ اطلاعاتی غافلگیر شد. این رژیم هیچ اخطار مشخص و فوری درباره این حمله نداشت. این یک غافلگیری برجسته برای جامعه اطلاعاتی و سیستم امنیتی بود. فقدان هشدار اطلاعاتی سوال اساسی را در مورد توانایی جامعه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی ایجاد کرد بدین صورت که علل و عوامل غافلگیری اطلاعاتی در عملیات 7 اکتبر مشتمل بر چه مواردی بودند. فرضیه پژوهش با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی بیان می کند که دستگاه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی از تقویت حماس اطلاع داشت، اما این سوگیری شناختی وجود داشت که حماس اهداف خود را تغییر داده و قصد دارد به مثابه یک بازیگر عادی رفتار کند و در نتیجه حماس از اقدامات تهاجمی که به نوبه خود موجب تحریک رژیم صهیونیستی می شود، خودداری می کند. عوامل متعددی در سوگیری شناختی نقش داشتند که اصهیونیست ها در نهایت نتوانستند وضعیت حماس را درک کنند. یافته های پژوهش نشان می دهد که تهدید حماس در قیاس با توانایی رژیم صهیونیستی کم اهمیت جلوه داده می شد و در چنین شرایطی بود که خطای شناختی بر محاسبات و ارزیابی های منطقی چیره گشت.
    کلیدواژگان: رژیم صهیونیستی، حماس، جامعه اطلاعاتی، غافلگیری، سوگیری شناختی
  • حجت الله جهانی راد*، حمیدرضا نادی، یونس تاجی پور صفحات 67-94

    تاب آوری سازمانی به عنوان مولفه ای موثر، ضمن مساعدت به عملکرد موفق سازمان؛ در موقعیت‏ های بحرانی سازمان های مختلف از جمله دستگاه های اطلاعاتی- امنیتی، آنها را قادر می سازد ماموریت‏ های محوله و چالش های مرتبط با آن را مدیریت کنند. لذا این پژوهش با هدف شناسایی عوامل ساختاری موثر در ارتقای تاب آوری سازمانی کارکنان جامعه اطلاعاتی، تلاش دارد با  بهره گیری از روش کیفی و به شیوه آمیخته (موردی زمینه ای، اکتشافی)، داده‏ های گردآوری شده را در کنار یافته‏ های میدانی، مورد واکاوی و مداقه قرار دهد. در این مسیر  دیدگاه های10 نفر از کارشناسان خبره در حوزه سازمانی با نتایج تحصیل شده از نظرسنجی میدانی از تعداد 192 نفر نمونه جامعه آماری کارکنان جامعه اطلاعاتی تلفیق و با بهره جستن از روش توصیفی، رتبه بندی عوامل توسط آزمون فریدمن انجام شد که به رغم مشکلاتی همچون قرار داشتن محیط پژوهش در حوزه یک دستگاه اطلاعاتی- امنیتی و محدودیت های مترتب با این موضوع،  نتیجه نهایی بیانگر تاثیرگذاری عواملی همچون گزینش صحیح و کارآمد، تعهد متقابل (وفاداری مشترک فرد و سازمان به یکدیگر)، نظام پاداش (تنبیه و تشویق) کارآمد و موثر و ساختار سازمانی کارآمد (در بعد ساختاری)، در ارتقای تاب آوری سازمانی کارکنان مجموعه های اطلاعاتی- امنیتی بود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری سازمانی، سازمان های اطلاعاتی - امنیتی
  • احمد زوارتربتی* صفحات 95-132
    امنیت اطلاعات و ارتباطات یکی از مهم‏ ترین تهدیدات استفاده از فضای سایبر است. عدم توجه به این تهدیدات به ویژه در سازمان‏ های اطلاعاتی- امنیتی که نوع اطلاعات در اختیار آن ها محرمانه و حساس می ‏باشد، بیش از سایر سازمان‏ ها می ‏تواند پیامد های منفی و خطرآفرین به دنبال داشته باشد. در گذشته، بیشتر از علومی نظیر رمزنگاری برای بالا بردن امنیت اطلاعات استفاده می ‏شده، اما اگر چه استفاده از این علوم، دسترسی به محتوای امن شده را مشکل یا غیرممکن می ‏کند در بسیاری از موارد، منجر به هوشیاری و حساسیت افراد غیر مجاز خواهد شد و تلاش‏ های کشف محتوا را در پی‏خواهد داشت. از این رو، استفاده از علم گمنام‏ سازی، که با مخفی‏ سازی همه اجزای ارتباط، مانع ایجاد حساسیت و هوشیاری نیز می ‏گردد، اهمیت پیدا می ‏کند. در استفاده از فناوری گمنامی در فضای سایبر، بسته به استفاده دشمن یا خودی از فناوری، دو وجه فرصت و تهدید مطرح است. این پژوهش به دنبال کشف فرصت‏ ها، تهدیدات و راه کار های مقابله ‏ای با گمنامی فنی در فضای سایبر است و با استفاده از روش تحلیل محتوای تفسیری با رویکرد استقرایی، از داده‏ های به ‏دست آمده از مصاحبه‏ با 20 نفر از خبرگان، مولفه‏ های فرصت‏ ها و تهدیدات گمنامی ، در قالب مقوله‏ های اصلی و فرعی (زیر مقوله‏ ها) مشخص شدند و راه کار های مقابله ‏ای نیز در دو بخش فناورانه و مدیریتی دسته‏ بندی گردیدند. روایی این پژوهش محتوایی- صوری است که توسط ده نفر از استادان مورد تایید قرارگرفته است. برای پایایی نیز از فرمول هولستی استفاده شد ‏که بر اساس  فرمول محاسبه شده عدد 0/8 (بیش از 0/7) به ‏دست آمده و بنابراین نتیجه حاصله از پایایی لازم برخوردار است.
    کلیدواژگان: گمنامی، فضای سایبر، سازمان‏ های اطلاعاتی- امنیتی، تحلیل محتوا
  • فتح الله کلانتری*، نصرالله کلانتری، حسن محمدی منفرد، رحمان نجفی سیار صفحات 133-162

    بهترین گزینه برای ایجاد ناامنی، جنگ داخلی و اغتشاش علیه ج.ا.ایران، سازمان دهی گروهک های معاند، تروریستی و ضدانقلاب توسط دشمنان نظام در کمربند امنیتی ج.ا.ایران است. هدف اصلی این تحقیق مقایسه تطبیقی اهداف، روش ها، قوت ها و آسیب پذیری های گروه های تروریستی داعش، جیش العدل و الاحوازیون است. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه ای به روش تاریخی - توصیفی با رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) انجام شده است. گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده، حجم نمونه 40 نفر است. بر اساس یافته های پژوهش، از تعداد 135 گویه مرتبط با گروه های تروریستی سه گانه، 14 هدف، 25 روش، 55 قوت و 41 آسیب به دست آمده است. طبق نتایج پژوهش، اولویت بندی این گروه های تروریستی به شرح زیر است: به لحاظ اهداف نسبت به ج.ا.ایران: داعش ، جیش العدل و الاحوازیون، به لحاظ روش عملیات: داعش، جیش العدل و الاحوازیون، به لحاظ قوت: داعش، جیش العدل و الاحوازیون، و به لحاظ آسیب پذیری: جیش العدل ، داعش و الاحوازیون. همچنین ترتیب اولویت گروه های معاند، ضدانقلاب و تروریستی به صورت کلی عبارت است از: 1- داعش 2- جیش العدل  3- الاحوازیون.

    کلیدواژگان: تروریسم، داعش، جیش العدل، الاحوازیون
  • مجید شامانی*، بهرام بیات، هادی جمشیدیان، هادی تاجیک صفحات 163-196
    سرعت تحولات، روندها و رویدادهای نوظهور امروزی پرشتاب، غافلگیری و شکست های اطلاعاتی زیادی را در جوامع مختلف به همراه داشته است. این مسئله لزوم توجه به سامانه های هشدار و الگوهای مناسب هشداردهی را دوچندان می نماید؛ بنابراین در پژوهش حاضر الگوهای مختلف هشداردهی بررسی و با مطالعه اسنادی در این حوزه تلاش می گردد ضمن شناسایی ابعاد، مولفه ها و شاخص های هشداردهی  اطلاعاتی در بحران های امنیتی، الگو  مطلوب هشداردهی اطلاعاتی حاصل گردد. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی و بر مبنای روش تحلیل محتوا از نوع اکتشافی است که با مشارکت 12 نفر از خبرگان، صاحب نظران، مدیران حوزه اطلاعاتی، امنیتی، سایبری، بحران و جنگال که دارای سوابق علمی مدیریتی و اجرایی بوده اند و با روش نمونه گیری هدفمند در جامعه آماری هدف و با ابزار مصاحبه، جمع آوری ، پیاده سازی و تجزیه و تحلیل داده ها انجام شده است که پس از کدگذاری و تطبیق، انطباق و انسجام بخشی، نتایج زیر به دست آمده است: 68 شاخص، 13 مولفه و 4 بعد. مولفه های حاصل، عبارت است از: علائم (ادراک)، آگاهی (جمع آوری)، پردازش، تجزیه وتحلیل (بررسی)، پایگاه دانش، سطوح، ابزار، عناصر و عوامل موثر هشدار، موضوع، بازیگران، شبکه هوشمند، مراحل و زمان هشدار؛ که در 4 بعد مشاهده، تشخیص و جهت دهی، تصمیم سازی و اقدام به دست آمده است. درنهایت، الگوی هشداردهی اطلاعاتی بحران های امنیتی، طراحی و موضوع ارزیابی، بازخورد و یادگیری در هر مرحله به مرحله قبل نیز موردتوجه و تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بحران، بحران های امنیتی، هشداردهی، هشداردهی اطلاعاتی
|
  • Mahdi Kamali Atlas *, Danial Heydary, Hasan Baghery Pages 7-38

    Choosing lifestyle determines the future of a person and as a result, the future of society. Therefore, without proper recognition and understanding of lifestyle, personal and social habits and ways of life will go astray and as neglecting the lifestyle can causes crimes and different violations including financial crimes of personnel and causes irreparable damage to the family, organization and society and tarnishes their dignity, the objective of this research is measuring the impact of lifestyle on financial crimes of IRGC’ personnel. This is an applied research and producing literature in it is in order to help improve lifestyle of IRGC’ personnel and is usable in IRGC and its intelligence protection organization. The research method is reasoning after occurrence that according to the dependent variable, examines the probable causes of its occurrence. The information collection method is library with studying the cases of IRGC’ accused personnel of financial crimes in the last ten years. The Statistical population includes all the filed cases with the subject of financial crimes of IRGC’ personnel in the last ten years and stratified sampling is utilized for this purpose. The research results show that the indicators related to organizational lifestyle have the highest impact on financial crimes of personnel and indicate weakness of oversight, legal loopholes and abundance of criminal financial opportunities at IRGC level. In the second place are the indicators related to individual lifestyle that the issues of belief and faith, personality weakness and lack of satisfaction are visible in it and in the next place are the indicators related to social lifestyle with the issues of future economic security, class distance and high family expectations.

    Keywords: Lifestyle, Financial Crimes, IRGC’ Personnel
  • Seyed Hamed Hoseini * Pages 39-66
    On October 7, 2023, when the forces of the Hamas organization from the Gaza Strip attacked areas of southern Israel and inflicted significant human and financial losses, the Zionist regime was surprised in terms of information. This regime had no clear and immediate warning about this attack. It was a major surprise for the intelligence community and the security system. The lack of intelligence warning raised fundamental questions about the capabilities of Israel’s intelligence community, as to what the causes and factors of intelligence surprise in the October 7 operation consisted of. The research hypothesis based on the analytical descriptive method states that the Israeli intelligence apparatus knew about the strengthening of Hamas, but there was this cognitive bias that Hamas has changed its goals and intends to behave as a normal actor, and as a result, Hamas refrains from aggressive actions, that in turn provoke Israel. Several factors played a role in the cognitive bias that ultimately the Zionists could not understand the situation of Hamas. The findings of the research show that the threat of Hamas was underestimated compared to Israel’s ability, and it was in such a situation that cognitive error prevailed over logical calculations and evaluations.
    Keywords: Israel, Hamas, Intelligence Community, Surprise, Cognitive Bias
  • Hojat Alah Jahani Rad *, Hamidreza Nadi, Yoones Taaji Pour Pages 67-94

    Organizational resilience as an effective component, besides contributing to the successful performance of the organization; in critical situations of various organizations, including intelligence-security apparatuses, enables them to manage assigned missions and related challenges. Therefore, the main goal of this research is to identify effective structural factors in improving the organizational resilience of the employees of intelligence society. The current research is of qualitative type and mixed method (contextual case, exploratory), which is intended to achieve the final goal after combining the collected data with the field findings and investigating them. In this research, the views of 10 elite experts in the organizational field were combined with the results obtained from a field survey of 192 people from the statistical population of the employees of intelligence society, and using the descriptive method, the factors were ranked by the Friedman test. Despite  the problems such as the location of the research environment in the field of an intelligence-security apparatus and the limitations associated with this issue, the final result shows the effectiveness of the factors of correct and efficient selection, mutual commitment (common loyalty of the individual and the organization to each other), efficient and effective reward system (punishment and encouragement), and efficient organizational structure (in the structural dimension), in promoting the organizational resilience of the employees of intelligence-security collections.

    Keywords: Resilience, Organizational Resilience, Security-Intelligence Organizations
  • Fathollah Kalantari *, Nasrollah Kalantari, Hasan Mohammadi Monfared, Rahman Najafi Siyar Pages 133-162

    The purpose of this study is to identify the factors of human resources reluctance to continue cooperation in the intelligence protection organization of the armed forces and attempts to answer the question of what are the factors of the reluctance of human resources to continue cooperation in the intelligence protection organizations of the armed forces. The type of research is applied and the research method is descriptive - analytical. In addition to library study and intelligence sources, 15 elites and experts in the field of collection, who are in charge of human resources management, were interviewed in order to collect information. Using the data-based method (grounded theory), their opinions have been analyzed. The research results led to the identification of three causes, some are related to the human factor (source) and some related to the agent handler that both directly and some indirectly effects on the reluctance of the resources to continue their cooperation. These factors are fully examined in analysis section and are prioritized in conclusion section.

    Keywords: Intelligence Organizations, Intelligence Protection Organizations Of Armed Forces, Source, Agent Handler
  • Majid SHAMANI *, Bahram Bayat, Hadi Jamshidian, Hadi Tajik Pages 163-196
    The speed of today’s fast-paced developments, new trends and emerging events has brought many surprises and intelligence failures in different societies. This issue doubles the need to pay attention to warning systems and appropriate warning patterns. Therefore, in the current research, various patterns of warning are investigated and by studying documents in this field, beside identifying dimensions, components and indicators of information warning in security crises, the desired pattern of informational warning be obtained. This research is applied, qualitative and based on content analysis method is exploratory. It is done with the participation of 12 experts, elites, managers in the field of information, security, cyber, crisis and electronic war who have managerial and executive scientific records, and with the purposeful sampling method in the target statistical population and with the tools of interview, collection, implementation and analysis the data is done that after coding and matching, adaptation and integration, the following results were obtained: 68 indicators, 13 components and 4 dimensions. The resulting components are: symptoms (perception), awareness (collection), processing, analysis (examination), knowledge base, levels, tools, elements and effective factors of warning, subject, actors, intelligent network, steps and time of warning that have been obtained in 4 dimensions of observation, diagnosis, orientation, decision-making and action. Finally, the model of informational warning of security crisis is designed and the subject of evaluation, feedback and learning in each stage to the previous stage have also been considered and emphasized.
    Keywords: Crisis, Security Crisis, Warning, Information Warning