فهرست مطالب

فضای گردشگری - پیاپی 52 (پاییز 1403)

نشریه فضای گردشگری
پیاپی 52 (پاییز 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/11/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • موسی عابدینی*، داور تقی زاده صفحات 1-12

    هدف این پژوهش بررسی قابلیت های ژئوتوریستی شهرستان خلخال در استان اردبیل می باشد. در این پژوهش اقدام به مطالعه موردی 6 منطقه: غار هفت خانه، آبشار نره گر، جاده اسالم-خلخال ، چشمه ازناو ، اندبیل، پل معلق پیرتقی شده است. روش های مورد مطالعه تحقیق روش فیولت و روش هادزیک است. نتایج مدل هادزیک نشان داد ؛ که بر اساس نتایج ارزش علمی، مازاد و آسیب پذیری از نظرکارشناسان و بازدیدکنندگان مناطق ژئوتوریستی؛ غار هفت خانه، آبشار نره گر ، جاده اسالم-خلخال ، چشمه ازناو ، اندبیل و پل معلق پیرتقی به ترتیب امتیازات و هر کدام با مقادیر (093/36) ، (895/47) ، (248/49) ، (691 /67) ، (965/28) ، (944/39) به خود اختصاص دادند. بالاترین امتیاز در این مدل مربوط به«چشمه ازناو» بوده است. همچین نتایچ مدل فیولت نیز نشان داد، بر اساس زیرشاخص های مورد مطالعه منطقه ژئوتوریستی جاده اسالم-خلخال با (25/11) بیشترین امتیاز و سایر مناطق مورد مطالعه در رتبه های بعدی قرار گرفتند. نتیجه گیری می شود؛ 3 منطقه چشمه ازناو، جاده اسالم-خلخال و آبشار نره گر از نظر توانمندی ژئوتوریستی نسبت به سایر مناطق، قدرت جذب بیشتری برای توسعه ژئوتوریسم می باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، ژئوتوریسم، خلخال، مدل فیولت، مدل هادزیک.
  • عادل پورشمسی، محمدابراهیم عفیفی * صفحات 13-28

    پتانسیل های گردشگری از سرمایه های منحصر به فرد هر کشور و منطقه به شمار می رود که شناسایی، طبقه بندی و برنامه ریزی آن جهت توسعه گردشگری دارای اهمیت بالایی است و همچنین به دلیل اینکه در دهه های گذشته به ویژه از دهه 1990 به دلیل رکود کشاورزی و مشکلات فراروی جوامع روستایی، همواره متخصصان و برنامه ریزان بر اهمیت توسعه گردشگری روستایی تاکید کرده اند. هدف از این پژوهش بررسی توانمندی گردشگری روستایی بخش رستاق شهرستان داراب می باشد در این تحقیق برای جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز از بررسی های اسنادی و کتابخانه ای و مطالعات میدانی استفاده شده است که ابتدا به جمع آوری آمار و اطلاعات و مطالعات انجام شده در سطح منطقه (شامل: پارامترهای اقلیمی، ژئومورفولوژی، زمین شناسی، هیدروژئولوژی، انسانی و محیطی) و تهیه نقشه های مورد نیاز از جمله: دما، بارندگی، ساعات، فرسایش، شیب، زمین شناسی، گسلها، آبهای زیرزمینی، آبهای سطحی، کاربری اراضی، خطوط ارتباطی، مناطق حفاظت شده، مراکز جمعیتی، با استفاده از GIS صورت می گیرد و با توجه به اطلاعات به دست آمده به بررسی جاذبه ها، امکانات، خدمات و وضعیت گردشگری در منطقه پرداخته و سپس با استفاده از مدل TOPSIS به رتبه بندی و سطح بندی پتانسیل های گردشکری بخش رستاق از نظر پاسخ دهنده گاه صورت گرفته است. با توجه به نتایج تحقیق روستای لایزنگان با رتبه تاپسیس 612/. به عنوان روستای نمونه گردشگری بخش رستاق انتخاب شد.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، بخش رستاق، مدل TOPSIS.
  • فائزه السادات میرفخرالدینی * صفحات 29-46

    موانع حضور زنان در مشاغل گردشگری به خصوص در پست های مدیریتی، چالشی دائمی برای این صنعت در سراسر جهان و بالاخص ایران بوده است. در این راستا هدف این مطالعه شناسایی چالش های پیشرفت شغلی زنان در صنعت گردشگری، با بررسی نقش میانجی گری تعهد سازمانی می باشد. به منظور انجام این پژوهش در ابتدا با استفاده از مطالعه پیشینه پژوهش، چالش های پیشرفت زنان شاغل در صنعت گردشگری مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه این چالش ها با استفاده از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری، به شکل یک سیستم ساختارمند درآمدند. به منظور برازش سیستم ساختاری شکل گرفته از تکنیک معادلات ساختاری با کاربرد نرم افزار اسمارت پی ال اس3(SmartPLS3) استفاده گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر را تعدادی خبرگان، مدیران و زنان شاغل در حوزه گردشگری کشور تشکیل می دهد که مجموعا از 117 نفر داده ها جمع آوری شد. معیارهای فردی، اجتماعی و شغلی-سازمانی زنان از طریق میانجیگری تعهد سازمانی، به طور غیرمستقیم بر پیشرفت شغلی این قشر تاثیرگذار است. نتایج نشان داد چالش برقراری تعادل بین زندگی کار و زندگی شخصی تاثیر بیشتری بر پیشرفت شغلی زنان داشته و به عنوان نقطه کانونی برای سیاست ها و برنامه های مرتبط با جنسیت پیشنهاد می شود. این پژوهش همچنین جهت هایی را برای پژوهش های آتی به منظور غنی سازی جنبه های روش شناختی و شواهد تجربی این حوزه پژوهشی پیشنهاد می کند. براساس مطالعه انجام شده، تا کنون در ایران مطالعه ای در مورد پیشرفت شغلی در صنعت گردشگری و مهمان نوازی برای ارتقای شغلی زنان انجام نشده است.

    کلیدواژگان: پیشرفت شغلی زنان، تعادل کار و زندگی، تعهد سازمانی، توسعه شغلی، کلیشه های جنسیتی.
  • فواد علی عبدالله، علیرضا جمشیدی * صفحات 47-66

    مطالعه حاضر به دنبال بررسی عوامل کلیدی تاثیرگذار بر توسعه گردشگری استان المثنی مبتنی بر توسعه پایدار می باشد. بنابراین، پژوهش حاضر، در چارچوب کلی تحقیقات پیمایشی به انجام رسیده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه کارشناسان و مدیران و متخصصان بخش گردشگری شهری مشغول به فعالیت در استان المثنی در کشور عراق می باشند، که 20 نفر به روش نمونه گیری هدفمند جهت مطالعه انخاب شدند. در این پژوهش برای سنجش اعتبار پرسشنامه مربوط به ISM از روش روایی محتوایی (CVR) بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و مدل تحلیلی تفسیری ساختاری (ISM)استفاده شد. نتایج تحلیل میک مک در مدل ISM نشان داد عامل های بهبود سیستم حمل و نقل و راه های ارتباطی، توسعه تجهیز امکانات رفاهی، کیفیت خدمات و زیرساختها و افزایش امنیت اجتماعی جزء متغیرهای وابسته یا تاثیرپذیر می باشند که برای ایجاد این متغیرها عوامل زیادی دخالت دارند و خود آنها کمتر می توانند زمینه ساز متغیرهای دیگر شوند. عامل های سرمایه گذاری در جهت ایجاد و بروز کردن زیرساخت های فناوری اطلاعات، رفع محدودیت های فرهنگی و مذهبی برای گردشگران خارجی، ایجاد مراکز تفریحی اوقات فراغت جزء متغیرهای پیوندی هستند که از قدرت نفوذ، توان و وابستگی بالایی برخوردارند. عامل حضور در سطح بین الملل از طریق تبلیغات، عامل جلب مشارکت سرمایه گذاری خارجی در زمینه توسعه گردشگری و عامل تدوین برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در جهت افزایش امنیت عمومی جزء متغیرهای مستقل کلیدی می باشد که دارای قدرت نفوذ زیاد و وابستگی کمتری می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه پایدار، مدل تفسیری ساختاری، استان المثنی، عراق.
  • امیر گندمکار *، مریم اشتر، علی لوافان صفحات 67-80

    این پژوهش با هدف «بررسی تاثیر مسئولیت اجتماعی هتلها بر وفاداری مشتریان با نقش میانجی اعتبار هتل، رضایت و اعتماد مشتریان و تعدیلگر توانایی مدیریتی هتلها» انجام گرفت. از نظر روش، توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی با ماهیت کاربردی بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه برای متغیرهای مسئولیت اجتماعی، وفاداری، رضایت، اعتماد مشتری، اعتبار و توان مدیریتی هتل بود. برای آزمون فرضیات از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد بین مهمانان هتلها مسئولیت پذیری بر اعتبار شرکت، رضایت و اعتماد مشتری تاثیر معنی داری داشت؛ همچنین رضایت و اعتماد بر وفاداری مشتری تاثیرگذار بود. همچنین توانایی شرکت رابطه بین مسئولیت پذیری و وفاداری مشتری را تعدیل نکرد. در نهایت نیز نشان داده شد که اعتماد و رضایت مشتری در بین مسئولیت پذیری اجتماعی و وفاداری مشتری نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: وفاداری مشتری، مسئولیت اجتماعی، اعتبار سازمان، اعتماد مشتری، رضایت مشتری، توان مدیریتی، هتلهای توریستی اصفهان.
  • ایرج تیموری*، رحیم حیدری چیانه، یاسر قلی زاده صفحات 81-98

    گردشگری هوشمند یک اصطلاح جدید کاربردی است که بیانگر وابستگی روز افزون مقاصد گردشگری به اشکال جدید فناوری اطلاعات و ارتباطات است. با توجه به اهمیت موضوع، این مطالعه در صدد شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری هوشمند در منطقه آزاد است. پژوهش حاضر از ماهیت، توصیفی- اکتشافی بوده و جامعه آماری تحقیق را کارشناسان آشنا به موضوع توسعه گردشگری هوشمند و منطقه آزاد ارس تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی، تعداد10 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدلسازی ساختاری- تفسیری (ISM) و تحلیل MICMAC استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که از بین 33 عامل شناسایی شده اولیه و نهایتا 22 عامل نهایی؛ شش عامل بودجه، پتانسیل گردشگری منطقه، نیازسنجی گردشگران، زیرساخت های دولت الکترونیک، سیاست گذاری و برنامه ریزی، کلیدی ترین عوامل توسعه گردشگری هوشمند در منطقه آزاد ارس هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری هوشمند، مدل سازی ساختاری- تفسیری (ISM)، تحلیل میک مک (MICMAC)، منطقه آزاد ارس.
  • محمد نجفی، عباس ملک حسینی * صفحات 99-116

    در حال حاضر گردشگری جایگاه خاصی در توسعه کشورها پیدا کرده و نقش فعال و موثری در ارتقاء ساختار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به ویژه در کشورهای درحال توسعه ایفا می کند؛ امروزه تامین مسکن در قالب برنامه ریزی محله محوری، بیش از هر زمان دیگری مورد توجه می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثرات تامین مسکن محله محور بر توسعه گردشگری با رویکرد زیست محیطی در شهر اراک بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ چگونگی گردآوری اطلاعات، میدانی (پرسشنامه) و اسنادی (کتابخانه ای) است. جامعه پژوهش، مسئولین و متصدیان گردشگری در محدوده مورد مطالعه که با موضوع گردشگری آشنایی دارند (15 نفر)، متصدیان و کارکنان و فعالان حوزه گردشگری (8 نفر)، کارشناس جغرافیا و گردشگری (5 نفر)، کارشناس عمران (3نفر)، کارشناس مهندسی منابع آب (3 نفر) و اساتید، محققان و پژوهشگران دارای اطلاع یا سابقه پژوهش در حوزه گردشگری اراک (6 نفر) بود که 40 پرسشنامه را تکمیل نمودند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش ماتریس ایرانی (لئوپولد تغییر یافته مخدوم، 1387) بود. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، اثرات و پیامدهای تامین مسکن بر گردشگری شهر اراک دارای اندک تاثیرات منفی می باشند، در واقع باید به این نکته اشاره کرد که تامین مسکن نمی تواند تنها شامل اثرات منفی زیست محیطی باشد بلکه می تواند در زمینه توسعه گردشگری نقش آفرین باشد. بنابراین ضروری است که در درجه اول جهت کاهش اثرات منفی تلاش کرده و در درجه دوم باید سعی کرد از این پتانسیل در جهت توسعه اقتصادی و اجتماعی بهره برد.

    کلیدواژگان: مسکن، محله محور، اثرات زیست محیطی، ماتریس ایرانی، اراک.
  • وکیل حیدری ساربان، طیبه گل ریز * صفحات 117-134

    گردشگری سومین صنعت دنیا شناخته شده است و ارتباط آن با محیط، مشکلات زیست محیطی را در روستاهای توریستی افزایش داده است؛ ازجمله تخریب و آلودگی خاک، تغییر کاربری، افزایش قیمت زمین و... با توجه به پیوند روستا با طبیعت ضرورت حفاظت از محیط زیست مشهود می باشد. مسائل محیط زیست ازجمله مسائل اجتماعی است که درنتیجه شرایط عینی و قابل شناسایی می باشد. در این تحقیق سعی گردیده اثرات مثبت و مخرب محیطی گردشگری در روستا شهر تاریخی رادکان بررسی گردد. این پژوهش ازنظر هدف توصیفی، تحلیلی وکاربردی و از نوع تحقیقات پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه است. ابزارهای مورد استفاده جهت گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته در قالب طیف لیکرت می باشد. جامعه آماری بر مبنای فرمول کوکران تعداد 300 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار (Spss) و جهت تهیه نقشه از نرم افزار (Gis) استفاده گردید. با توجه به اینکه این شاخص ها از توزیع نرمال برخوردار نمی باشند، از آزمون ویلکاکسون یک نمونه ای استفاده شده است؛ بالاخره با توجه به نتایج به دست آمده به طور خلاصه، می توان گفت، عواملی مانند آلودگی محیط زیست و تغییر کاربری اراضی از نتایج منفی گردشگری در روستاهای رادکان هستند که پاسخ ها به طور معناداری مخالف با عدد 3 بوده و نشان دهنده تاثیرات منفی و مخرب این عوامل است در مقابل، دو عامل دیگر یعنی جمع آوری بهداشتی زباله ها و فضولات و حفاظت از طبیعت و محیط اطراف در سطح روستا، دارای میانه ای بالاتر از 3 هستند که نشان دهنده تاثیرات مثبت و مفید این عوامل در نظر پاسخ دهندگان است. با استفاده از آزمون نا پارامتری فریدمن، رتبه بندی عوامل زیست محیطی نشان می دهد که "مناظر طبیعی"، "هوای پاک" و "جذابیت های کشاورزی و تاریخی" به عنوان مهم ترین عوامل مثبت زیست محیطی گردشگری شناخته می شوند. در نهایت با توجه به تحلیل نتایج، پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، اثرات مثبت و مخرب محیط زیست، جامعه روستا شهر تاریخی رادکان.
|
  • Mousa Abedini *, Davar Taghizadeh Pages 1-12

    The purpose of this research was to investigate the geotourism potential of Khalkhal in Ardabil Province. A case study was conducted on six areas: Haft Khaneh Cave, Nareh Gar Waterfall, Asalem-Khalkhal Road, Aznav Spring, Andbil, and Pirtaghi Suspension Bridge. The methods used in the research were the Feylot method and the Hadzik methods. The results of the Hadzik model showed that, based on the scientific value, surplus, and vulnerability as evaluated by experts and visitors to the geotourism sites, the areas were ranked as follows: Haft Khaneh Cave (36.093), Narehgar Waterfall (47.895), Asalem-Khalkhal Road (49.248), Aznav Spring (67.691), Andbil (28.965), and Pirtaghi Suspension Bridge (39.944). The highest score in this model was attributed to Aznav Spring. The results of the Feylot model indicated that, based on the sub-indices studied, the geotourism area of Asalem-Khalkhal Road received the highest score (25.11), with the other studied areas ranked accordingly. It is concluded that Aznav Spring, Asalem-Khalkhal Road, and Narehgar Waterfall have greater potential for the development of geotourism compared to the other areas.

    Keywords: Assessment, Geotourism, Khalkhal, Feuillet Model, Hadzik Model
  • Adel Pourshamsi, Mohammadebrahim Afifi * Pages 13-28

    Tourism potential is one of the unique assets of each country and region, and its identification, classification, and planning for tourism development are crucial. In recent decades, particularly since the 1990s, rural tourism development has gained increasing importance due to agricultural recession and the challenges faced by rural communities. This research aims to investigate the rural tourism potential of the Razaq district of Darab. Both documentary and field studies were used to collect information and data. Initially, data were gathered on various aspects of the region, including climatic parameters, geomorphology, geology, hydrogeology, and human-environment interactions. Necessary maps were created, including those for temperature, rainfall, hours of sunshine, erosion, slope, geology, faults, groundwater, surface waters, land use, communication lines, protected areas, and population centers. Geographic Information Systems (GIS) were used to analyze the data. Based on the gathered information, the study examines the attractions, facilities, services, and the current tourism status in the region. The TOPSIS model was then applied to rank and assess the tourism potential of the Razaq district. The results of the research indicated that the village of Layzangan, with a TOPSIS score of 612, was selected as the primary tourism site in the Razaq district.

    Keywords: Rural Tourism, Rostaq Sector, TOPSIS Model
  • Faeze Sadat Mirfakhraddini * Pages 29-46

    Obstacles to the participation of women in tourism jobs, particularly in management positions, have been a persistent challenge for the industry worldwide, and especially in Iran. The aim of this study was to identify the challenges women face in career development within the tourism industry by examining the mediating role of organizational commitment. To conduct this research, the challenges hindering the advancement of women working in the tourism industry were investigated using a background study. These challenges were then transformed into a structured system using the Interpretive Structural Modeling (ISM) technique. To validate the resulting structural system, structural equation modeling was applied using SmartPLS3 software. The statistical population of this research consisted of experts, managers, and women working in the tourism sector in Iran, with data collected from a total of 117 participants. The study found that individual, social, and occupational-organizational factors indirectly affect women's career progression through the mediation of organizational commitment. The results indicated that the challenge of establishing a balance between work and personal life has the greatest impact on women's career advancement and should be prioritized in policies and programs related to gender. This research also proposes directions for future studies to enhance the methodological aspects and empirical evidence in this field. Notably, no study has been conducted in Iran focusing on career advancement and job promotion for women in the tourism and hospitality industry.

    Keywords: Women's Career Advancement, Work-Life Balance, Organizational Commitment, Career Development, Gender Stereotypes
  • Fawad Ali Abdullah, Alireza Jamshidi * Pages 47-66

    This study aimed to investigate the key factors influencing the development of tourism in Al Muthanna Province based on sustainable development principles. The research is framed within the context of survey research. The statistical population included the experts, managers, and specialists in the urban tourism sector working in Al Muthanna Province, Iraq. A purposive sampling method was used to select 20 participants for the study. It is important to note that the content validity ratio (CVR) method was used to assess the validity of the ISM questionnaire. The results of the ISM model analysis revealed that factors such as improving the transportation system and communication infrastructure, developing amenities, enhancing the quality of services and infrastructure, and increasing social security are key dependent or influencing variables. These factors are themselves influenced by many other factors and have limited capacity to serve as the foundation for other variables. Variables such as investing in the development and modernization of information technology infrastructure, removing cultural and religious restrictions for foreign tourists, and creating leisure and entertainment centers are among the linked variables that possess high influence and power. The factors of international presence through advertising, attracting foreign investment for tourism development, and formulating short-term, medium-term, and long-term plans to increase public security are key independent variables with high influence but lower dependence.

    Keywords: Tourism, Sustainable Development, Structural-Interpretive Model, Al-Muthana Province, Iraq
  • Amir Gandomkar *, Maryam Ashtar, Ali Lavafan Pages 67-80

    This study aimed to investigate the effect of hotel social responsibility on customer loyalty, considering the mediating roles of hotel reputation, customer satisfaction, and trust, as well as the moderating role of hotel management ability. The research employed a descriptive-correlational survey method with an applied focus. A questionnaire was used as the research tool to measure the variables of social responsibility, customer loyalty, satisfaction, trust, reputation, and hotel management ability. The structural equation modeling technique (SEM) was applied to test the hypotheses. The results revealed that hotel social responsibility had a significant effect on hotel reputation, customer satisfaction, and trust among hotel guests. Additionally, customer satisfaction and trust were found to significantly influence customer loyalty. However, hotel management ability did not moderate the relationship between social responsibility and customer loyalty. Lastly, the study demonstrated that customer trust and satisfaction play mediating roles in the relationship between social responsibility and customer loyalty.

    Keywords: Customer Loyalty, Social Responsibility, Organizational Credibility, Customer Trust, Customer Satisfaction, Managerial Ability, Isfahan Tourist Hotels
  • Iraj Teymuri*, Rahim Heydari Chianeh, Yaser Golizadeh Pages 81-98

    Smart tourism is a newly emerging concept that highlights the growing reliance of tourism destinations on advanced information and communication technologies. Given the importance of this topic, this study aims to identify the factors influencing the development of smart tourism in the Azad region. The research adopts a descriptive-exploratory approach, with the statistical population comprising experts familiar with the development of smart tourism and the Aras Free Zone. Using the snowball sampling method, 10 experts were selected as the research sample. Structural-Interpretive Modeling (ISM) and MICMAC analysis were employed to analyze the data. The findings revealed that out of 33 initially identified factors, 22 were finalized as the key contributors to smart tourism development. Among these, six critical factors were identified: budget allocation, regional tourism potential, tourist needs assessment, e-government infrastructure, policymaking, and planning. These factors were deemed most influential in driving the development of smart tourism in the Aras Free Zone.

    Keywords: Smart Tourism, Structural-Interpretive Modeling (ISM), MICMAC Analysis, Aras Free Zone
  • Mohammad Najafi, Abbas Malek Hosseini * Pages 99-116

    Tourism has become a vital component of development strategies in many countries, playing an active and effective role in improving the economic, social, and cultural structures, especially in developing nations. In this context, neighborhood-oriented housing provision has gained increasing importance. This study aimed to investigate the effects of neighborhood-based housing provision on tourism development with an environmental approach in the city of Arak. The research is applied in purpose and employs both field methods (questionnaires) and documentary methods (library studies) for data collection. The research sample included tourism officials and operators in the studied area (15 people), operators, employees, and activists in tourism (8 people), geography and tourism experts (5 people), civil engineering experts (3 people), water resources engineering experts (3 people), and professors and researchers with experience or knowledge in Arak tourism (6 people), resulting in 40 completed questionnaires. The data were analyzed using the Iranian matrix method (Leopold modified Makhdoom, 2017). The results showed that the effects of housing provision on tourism in Arak have minimal negative environmental effects. In fact, the findings highlight that neighborhood-based housing provision not only avoids significant environmental harm but can also contribute positively to tourism development. Therefore, it is essential to minimize negative effects while leveraging this potential for economic and social development.

    Keywords: Housing Supply, Neighborhood-Oriented, Environmental Effects, Tourism Development, Iranian Matrix, Arak
  • Vakil Heydari Sarban, Tayebeh Golriz * Pages 117-134

    Tourism is the third-largest industry in the world, and its interaction with the environment has exacerbated environmental issues in tourist villages, such as soil degradation, pollution, land use changes, and rising land prices. Given the close connection between villages and nature, the need to protect the environment is evident. Environmental challenges are among the social issues that are tangible and measurable. This research aims to examine the positive and negative environmental effects of tourism in the village of the historical city of Radkan. The study is descriptive, analytical, and applied in purpose, utilizing a survey-based approach through a researcher-made questionnaire designed on a Likert scale. The statistical population consisted of 300 individuals, selected as the sample size using Cochran’s formula. Data analysis was performed using the SPSS software, while GIS software was employed to prepare maps. Since the indicators lacked a normal distribution, the one-sample Wilcoxon test was used for analysis. The results indicated that factors such as environmental pollution and land use changes are among the negative impacts of tourism in Radkan villages, with responses significantly deviating from the neutral value of 3, highlighting the destructive effects of these factors. Conversely, factors such as the sanitary collection of garbage and waste and the protection of nature and the surrounding environment were rated positively, with medians higher than 3, reflecting their beneficial effects as perceived by respondents. Using the Friedman non-parametric test, the ranking of environmental factors showed that “natural landscapes,” “clean air,” and “agricultural and historical attractions” were recognized as the most important positive environmental factors of tourism. Based on these findings, practical recommendations are provided to mitigate negative effects and enhance positive outcomes.

    Keywords: Tourism, Positive, Negative Environmental Effects, Rural Community, Historical City Of Radkan